Košarka 83

Ponedeljak, 15.09.2014.

10:54

"Amerikanci 150, a mi 60 na sat"

Legenda jugoslovenske košarke Dražen Dalipagić rekao je da je osvajanjem srebra na prvenstvu sveta reprezentacija Srbije napravila odličan temelj za budućnost.

"Amerikanci 150, a mi 60 na sat" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

paint in black

pre 9 godina

ovo nije treći tim USA...Ovo je odlična ekipa sa strašnom spoljnom linijom,Kari,Rouz,Irving,sa suterima kao što je Kleo Tompson i Džejms Harden,sa ekstra eksplozivnim De Mar Derozanom, i Rudi Gejom,koji je dvojka i trojka,po po potrebi...Uz to centri Kazins i Dejvis,odlicni i u odbrani i napadu,i ekstra odbrambeni igrači Dramond i Plumli..Ovaj tim bi sa Krizevskim i njegovim stručnim štabom osvojio NBA prvenstvo. Pogledajte statistike ovih igrača,njihove ugovore,status u klubovima i celoj NBA.Suva analiza činjenica vodi ka zaključku da sve reprezentacije ,uključujući Francuze sa Parkerom,i Špance,slabije bar dvadesetak razlike posebno,ako im krene šut,kao što je to bio slučaj sa finalnom.Naši su napravili strašan uspeh.USA 2002 je slabija od ovog tima..bez obzira na Milera,Pirsa,...a naši iz 2002 mnogo jači od ove sadašnje ekipe.Nije za poređenje.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Vidim mnogi zameraju Praji.Morate shvatiti da je on jedan od najboljih evropskih kosarkasa svih vremena.Finala sto se tice amerikanci su jednostavno bolji kosarkasi od nas.Biti drugi na svetu...u cemu smo to jos tako uspesni.Pravdanja kako njih ima 300 miliona a nas sedam ne piju vodu.Da je broj stanovnika vazan kina i indija bi bili prvaci sveta u svim sportovima?

mujcinovic salih

pre 9 godina

Vidim mnogi zameraju Praji.Morate shvatiti da je on jedan od najboljih evropskih kosarkasa svih vremena.Finala sto se tice amerikanci su jednostavno bolji kosarkasi od nas.Biti drugi na svetu...u cemu smo to jos tako uspesni.Pravdanja kako njih ima 300 miliona a nas sedam ne piju vodu.Da je broj stanovnika vazan kina i indija bi bili prvaci sveta u svim sportovima?

robin hud

pre 9 godina

Jedini i najvažniji put da se dobiju ameri je imati u ekipi par NBA igrača poput Divca i Stojakovića, koji su to i uspeli. Da smo imali jednog takvog centra situacija bi bila totalno drugačija. Ne kažem da su ovi centri loši, ali zamislite da Radujica igra još 4g. u NBA pa zaigra na sledećem svetskom prvenstvu, mislite da će moći da se olako šetaju ameri po reketu?

Inki

pre 9 godina

Ovaj Americki tim sa Rouzom od pre dve godine i npr. Durentom bi bio najjaci TIM (KOLEKTIV, EKIPA) koju USA trenutno ima! Igraju kao NBA ekipa a ne kao All-Star petorka! Svi profesionlni sportisti se dopinguju, pa i nasi. NBA igraci su superiorni zato sto:
1) od 13-te godine rade sa odlicnim trenerima
2) kada postanu profi, rde sa jos boljim trenerima iz celog sveta
3) "mane" koje imaju resavaju uz pomoc NBA veterana (npr. Olajdzuvon pokazuje LeBronu Low Post finte)
4) zbog dopinga sve ovo izvode 1-2 sekunde brze od protivnika tj. 160 km/h, na terenu koji je manji i na 8 min. kracoj utakmici

bb

pre 9 godina

Lako je na bazi od 320 miliona ljudi (pogotovo doskora višegeneracijski genetski probiranih afroamerikanaca) napraviti fizički dominantnu ekipu u odnosu na reprezentaciju 5-6 miliona ljudi, u proseku među starijim nacijama na svetu. A moože i Amerikancima da se desi loš dan, pa tad nekom rasture državu (našu su planski, još od '45, i još nisu završili!) na 3-4 umesto na 5-6 delova. Kakva bi naša ekipa bila, samo još sa Pekovićem? Razneli bismo ih u paramparčad! Ali mi ni ono talenta što imamo ne odgajimo niti zadržimo, nego raspemo po svetu ili upropastimo, što zahvaljujući nemaštini, što zbog loših međuljudskih odnosa. I nije samo košarka u pitanju, ali je ona dobar pokazatelj, tako da možemo da, pored svega toga, budemo veoma zadovoljni. Sreća je i ogroman uspeh ovo što smo postigli, i na tome treba graditi, lepo reče neko.
A jedva čekam da dogodine pokidamo mnoge na evropskom prvenstvu, imamo nekoliko moćnih poluga u ekipi, a na pomolu je još nekoliko! Vidimo se dogodine!

Partibrejker

pre 9 godina

Prvo i najvaznije - Praja je, ako ne najbolji, onda jedan od 3-5 najboljih kosarkasa ikada sa ovih prostora. Ubedljivo najveci broj medalja smo uzeli dok je on bio jedan od vodja reprezentacije i njen najbolji strelac, ukljucujuci i nasu jedinu zlatnu olimpijsku medalju. Mogao je u NBA kada je to za Evropljane bila druga galaksija. Prema tome, on ima vise kosarkaskog znanja u malom prstu nego svi mi zajedno pa makar ziveli 1000 godina. Ne slazem se 100% sa svim sto je rekao, ali je prilicno realan. Da bi se iole priblizili uspesima reprezentacije kad je on igrao (pusti Amere za sad, prvo da ponovo budemo konsistentno broj 1-2 u Evropi), treba iskoristiti ovaj fantastican uspeh i ispraviti sistemske greske koje su se nagomilale u poslednjih 10-15 godina. Sale je pokazao u kom pravcu moramo da idemo, samo treba petlja da ga ostali slede.

Bane

pre 9 godina

Svi pricaju o 2002, a zaboravljaju 2006! Tad su ameri bili treci, grci ih dobili u polufinalu! A tad su im igrali dzejms, vejd, bos, entoni, hauard... Protiv njih se moze samo na nacin da sebe ubjedis da nisi slabiji, tj da zarko zelis da ih pobjedis, jer i oni imaju isto dvije ruke i dvije noge! Pitanje je samo ko ima vece srce, da ne kazem nesto drugo...
(budo bp, 15. septembar 2014 12:21)
2006 lebron karmelo i vejd su imali po 21,22 godine ,i opet su tesno izgubili.. kasnije su se formirali u igrace kakvi su danas

Иван

pre 9 godina

Треба бити реалан. Овај амерички тим је један од слабијих састављених од НБА играча, али је био убедљив из више разлога.

1. Кошарка је у остатку света слабија него раније. Нема више оних Аргентинаца, Грка, па и Срба који су их побеђивали некад.

2. Систем такмичења је био очајан. Теоретски је могло да се деси да ми победимо у финалу, и онда како рећи да су Американци бољи од Француза као трећих? У нашој половини костура било је 4-5 тимова јачих од Литваније.

3. Стално се враћам на мечеве против Амера у Атланти и Индијанаполису. Једна од кључних разлика у односу на 2002. годину је наша дужа клупа. И то каква: Јарић, Бодирога и Томашевић. Због кратке клупе смо пукли убедљиво и 1996.

4. Неискуство. Ти момци што су победили 2002. били су пуни интернациналних трофеја. Од ових момака синоћ нико нема ни титулу у Евролиги, у УЛЕБ купу, на ЕП, СП, ОИ да не говорим. Они нису ни сами знали колико су квалитетни. Није случајно да су у елиминационом делу победили баш оне противнике од којих су претходно изгубили (од Грка ону пријатељску) - с којим су играли и видели да нису баук. И против Амера би сутра да играју били бољи, јер сад знају како изгледа дуел против њих.

5. Американци су знали за те наше слабости и у сваком тренутку смо били свесни и ми и они да ће доћи период у којем ће направити разлику.

5. Шут Американаца за три поена је био ненормалан, против тога се тешко игра.

Све то повежеш, испадне он јуче. Али биће боље други пут.

Zdravko Razumović

pre 9 godina

Pre svega srdačne čestitke našem timu na srebru. A zatim da razjasnimo par stvari koje izgleda nisu ispravno predstavljene u domaćim medijima - prvo, ovo nije američki B tim, ovo je američki C tim. Drugo, i pored očigledne dominacije američkog tima, Srbija je izgubila zbog generalno mlake igre i pre svega katastrofalnog šuta (trojke 5/25?!). Naravno, čak i da smo šutirali bolje oni bi samo dodali gas i opet nas dobili jednako ubedljivo, tako da je Praja 100% u pravu. Srbija je mala zemlja sa populacijom manjom od nekoliko američkih gradova, i bez sumnje možemo biti ponosni otporom koji smo pružili i zauzetim drugim mestom. Ali realno, treba se fokusirati na regionalne rezultate pošto sa NBA igračima nemamo šta da tražimo, ni mi a ni bilo ko drugi na svetu.

veljko

pre 9 godina

Uz duzno postovanje nekad velikog kosgetera Dalipagica,ne mogu se sloziti sa njegovim misljenjem.Prvo te 2002.godine Amerikanci su igrali "kod kuce",izgubili od odlicne Argentine(Djinobili ima jedno 5 NBA prstenova i to kao jedan od bitnih igraca) i tako dobili "opomenu" .Bili su "besniji od dzekija" kada su igrali tada protiv Jugoslavije(ako gresim,izvinjavam se) i opet "dobili po usima".Samo Praja zaboravlja ko je tada igrao za "nas".Stojakovic,Divac,Bodiroga na vrhuncu,izuzetno dobri Gurovic,Jaric,Koturovic.Mogli smo da im pariramo na svim poljima i uz malo zasluzene sportske srece smo ih dobili.Da,naravno gospodin trener "Kari" je takodje dao svoj veliki doprinos(cini mi se zbog nediscipline odstranjen iz tima odlicni Radmanovic/i tada je on kritikovan kao sada Djordjevic za Micova).I naravno kriterijum sudjenja igra vrlo vaznu ulogu(uz rukomet i vaterpolo timski sportovi gde sudija kod timova pribliznih kvaliteta,moze svojim odlukama da resi mec).

srbEUin

pre 9 godina

Ameri su ušli u finale extra motivisani, pomalo i respektujući naše, pa su zato igrali iznadprosečno, najbolje na turniru, naročito u šutu za 3, koji je nama baš tada zakazao. To je prevashodno zbog odigranih odbrana na šutevima. I to je odlučilo. Da su oni i mi imali svoje standardne šuterske proseke: USA 39% a SRB 37% oni bi na poluvremenu umesto 10/15 imali 6/15 a mi umesto 2/12 bismo imali 5/12, tako da bi razlika bila za 21 poen manja od ostvarene. Znači bili bismo u igri, sa zaostatkom 4 poena.
Isto važi i za ukupne procente šuta za 3 na celoj utakmici, u kojoj su oni bili bolji, a mi slabiji od našeg proseka za ukupno 25 poena.

Razbili su nas pod koševima što nam je onda trebalo da bude alternativa, jer ako igraju široko i brane trojke, ostavljaju prostor pod košem. Savršeno su odigrali odbranu, zaustavili naše glavno oružje: šut spolja, jer su znali da su naši centri dosta slabiji u igri 1:1 pod njihovim košem.

Ostaje pitanje da li smo mogli bolje da branimo trojke, po cenu lakih koševa iz reketa.

Jedini način da ih dobijemo bilo je da nas krene šut spolja, da im unesemo nervozu u šut, i da odigramo odbranu iz Atine 1998.

Ovaj put je to bilo nerealno, jer su Ameri od prvog dana igrali bez nervoze, pritiska publike, samouvereno, angažovano, timski kompaktno, sa ogromnim brojem osvojenih i uhvaćenih lopti, predaleko od bilo kakave neizvesnosti.
Malo nas je i značaj finala i respekt prema njima omeo. Uz više iskustva i samopuzdanja bićemo bolji ubuduće.

Vjera i znanje, a ne sreca i fizikalije

pre 9 godina

Isle ih trojke? Imali previse srece, sta god sutnu udje?
- Ne. To je sigurnost u sebe. Irving ne razmislja kako da se suprotstavi Bogdanovicu, on Bogdanovicu ostavlja da razmislja kako da se suprotstavi njemu. Irving je miran jer smatra da je bolji od Bogdanovica i zato u finalu svjetskog prvenstva hladnokrvno gadja trojke sest od sest. S druge strane, Bogdanovic ne moze nista da pogodi, utakmicu zavrsava sa jedan od devet za tri poena iako nije puno losiji suter od Irvinga. Uostalom, pred finale, u ovom segmentu, statistika je davala jednake sanse: Ameri 38, Srbi 39 posto. A u finalu? Ameri za deset posto bolji od svog prosjeka (15/30), Srbi za dvadeset posto losiji (5/25). To je znak slabije psiholoske pripreme pred utakmicu, to je trema tokom utakmice, to je opcinjenost protivnikom. Simonovic to ima i protiv Partizana, pa kako ne bi imao protiv NBA igraca? Sve da su ga pustili pred kraj deset puta da sutira ne bi pogodio nijednu trojku iako je i on na oko 40 posto...

Amerikanci pobjedjuju na fizikalije?
- Ovo je samo djelimicno tacno. Ima tu jos necega. To je poznavanje kosarkaske igre, to je ispravno predvidjanje dogadjaja. Amerikanac je u vazduhu dok je siroti Evropljanin jos uvijek nogama na parketu. Zato nas onoliko nadskakase. Bar jedan do dva igraca traze slobodnu putanju za skok i prikucavanje u slucaju da saigrac promasi sut. I tako lete kroz vazduh prije nasih. I hvataju loptu prije nasih. I prikucavaju. A mi kolutamo ocima i proklinjemo njihove fizikalije...

Džoni

pre 9 godina

Ubeđen sam da je ova ekipa Amera jedna od jačih do sada. Ameri su se opekli par puta sa najvećim zvezdama u timu i nikada više neće jer neće voditi najveće zvezde nego kao sada odličan tim napravljen od mladih, talentovanih, motivisanih, atletskih igrača željnih dokazivanja sa univerzitetskim trenerom koji ih je ukomponovao i motivisao maksimalno! Mi smo utakmicu odigrali kao prosečna NBA ekipa protiv NBA selekcije! Kada se samo pogleda baza selekcije Amera jasno je da bi mogli lagano da odigraju protiv selekcije ostatka Sveta!

srx

pre 9 godina

Amerikanci ne igraju isti sport kao Evropljni. Igraju duze cetvrtine, jaci faulovi se dopustaju i trojka im je na vecoj udaljenosti.

To je kao da odes da igras SP u fudbalu gdje svi ostali ucesnici igraju u ligama gdje se igra samo jedno poluvrijeme i gol je dva metra siri i metar visi!!! Tako se valjda Amerikancima osjeca kad igraju sp. Em imaju snage da sve razbiju em pucaju trojke sa daljine koja se njima osjeca kao slobodno bacanje. Mislim, smjesno.

Broj utakmica, broj igraca...sve je to inferiorno u Evropi. Mi smo imali jezgro NBA igraca u timu iz 2002-e. To je presudilo.

Rade

pre 9 godina

Resenje je jednostavno. Evropljanima je dugo trebalo da spuste granicu napada sa 30 na 24 sekunde i uvedu cetvrtine umesto poluvremena. Napredak se evidentno video odmah. Ubrzana je igra. Za dobrobit evropske(srpske) kosarke treba usvojiti NBA pravila: trojka na 7'25, svaka cetvrtina po 12 minuta, 6 faul iskljucenje i NAJVAZNIJE ona o prvom koraku kad primite loptu jer je to kljuc za eksplozivnost bekova. Takodje nije lose pravilo 3 sekunde u reketu za odbranu/napad jer se teziste igre pomera van reketa dakle ka spoljnim igracima. Ono sto sam ja video juce: nama definitivno ne fali kosarkasog smeka i lucidnosti ali nam fali snaga, izdrzljivost, eksplozivnost i skocnost. Pozdrav svim ljubiteljima kosarke i dobrim ljudima!

stefan

pre 9 godina

Naravno da moze da se igra sa SAD, pa i kada posalju najjaci tim.
Nije ovde u pitanju ni brzina, ni sut. U pitanju je trening i pristup sportu kao nauci. Jugoslovenska skola kosarke je nastala tako sto su Nikolic, Saper, Andrijasevic, Zeravica, Novosel i ostali isli u SAD da uce od najboljih trenera. To znanje su doneli u nasu zemlju. Tako su stvoreni temelji ove igre kod nas. Bilo je potrebno 20 godina da dodjemo do zlata. Sistemski rad. Onda je pocela dominacija. Kombinacija obrazovanja i treninga - pioniri kosarke u nasoj zemlji su bili studenti i fakultetski obrazovani ljudi. To je trajalo do kraja osamdesetih. Secam se emisije o sampionskoj generaciji Cibone koja je bila dva puta evropski prvak. 7 od 12 igraca su ziveli u studentskom domu, ostala cetvorica su vec zavrsili fakultet (Cutura recimo ETF) i samo jedan nije studirao - pogadjate PETROVIC, on je sa 16 godina bio profi.
Kasnije je doslo do kolapsa ovog sistema - igraci su kupovani kao maloletnici, vecina njih danas ne zna koliko je 20 na kvadrat.
Americki sistem je takav. O'Nil je zavrsio biologiju, Robinson vojnu akademiju, Medzik psihologiju itd. Igraci se biraju sa faksa. U poslednje vreme se i kod njih to promenilo malo - Lebron, Garnet odu u NBA iz srednje skole.
Ali su to izuzeci.
Da ne pominjem da smo mi malo kosarkasko trziste i nemamo toliku populaciju. To je jos jedan razlog vise da napravimo srednjoskolsku i univerzitetsku ligu - OZBILJNU LIGU. I da tako dobijamo igrace iz obrazovnih ustanova a ne sa ulice.
KAKO MISLITE DA PARIRAMO AMERIKANCIMA BEZ JAKE LIGE ?
IRVING IGRA PROTIV ROUZA, FARID PROTIV DEJVISA, KARI PROTIV HARDENA NEKOLIKO PUTA GODISNJE. PROTIV KOGA IGRA KALINIC? PROTIV DAMIRA MARKOTE I MIHE ŽUPANA.
KAKO DA NAPREDUJE?

Kruminš

pre 9 godina

Da bi se bilo koji tim ovih NBA Amera pobedio potrebna je igra sa akcentom na jakoj odbrani, a ne ulaženje u nadmetanje ko će dati više koševa, jer tu njihovi individualni kvaliteti dođu do izražaja i niko ne može da im parira.
Ako pogledamo statistiku meča i anliziramo igru, videćemo da smo skoro neočekivano bili vrlo blizu Amerima u igri blizu i pod košem, ali smo skroz podbacili u odbrani na šut trojkama. One i jesu tako napravile toliku razliku, iako bi se očekivalo da to bude naše oružje, a ne silna zakucavanja. Isti problem smo imali i protiv Francuza, gde trojke uopšte nisu branjene, ali smo se tad ipak izvukli. Ameri ne praštaju ako ih pustite da bez odbrane šutiraju trojke kad požele. Zato smo doživeli debakl, iako je i u najboljem slučaju moglo da bude 10tak razlike protiv ovog tima USA. Taj pristup bi imali naši treneri stare škole, pa bi možda neko rekao - Evo, oduprli smo im se, bili ravnopravni dobar deo meča i izgubili sa manje od 20 razlike. Saša je hteo da priredi praznik navijačima, sa rizikom da gubimo ubedljivo, što se i desilo, ali i sa gomilom naših postera za pamćenje i sećanje navijača, koji bi inače više odgovarali revijalnoj nego takmičarskoj utakmici. Sad, ko šta više voli i ceni, iako nam je poraz od ovakvog tima SAD bio neminovan.

Kruminš

pre 9 godina

Ni mi, niti iko može da se stvarno ganja sa Amerima, čak i da može da sastavi ekipu u kojoj svih 12 igrača dolazi iz NBA (evo Španci su imali negde 2/3 sadašnjih ili bivših NBA u timu), jerbo Ameri mogu da sastave bar 20tak timova koji su po snazi otprilike kao ovaj, ili čak jači.
Dok se svi mukotrpno trude da oforme kao neko jezgro svoje reprezentacije koje će potrajati bar nekih 5-10 godina, Ameri mogu na svake 2 godine za SP i OI da šalju potpuno novu ekipu, ništa slabiju nego prethodnu. Kako imena ne igraju, već tim, vrlo je bitno za njihov uspeh kako je tim ukomponovan i kako je vođen, jer orkestar može da bude očajan i od najboljih svetskih izvođača ako je dirigent slab.
Ove godine su Ameri imali pun pogodak poslavši, prvo, mladu i talentovanu ekipu NBA igrača željnih slave i dokazivanja koji su u mečeve ulazili kao pušteni sa lanca, i drugo, sjajnog trenera sa znanjem i autoritetom, koji je zauzdavanjem i sinhronizovanjem solidnih, ali ne i najboljih NBA zvezda, napravio neverovatno ukomponovanu i funkcionalnu ekipu, kojoj ne bi ni mnogi NBA klubski timovi mogli da se odupru. Mi smo 2002 dobili USA tim sa sastavom igrača koji je po tadašnjem ugledu bio sigurno jači od ovog, ali ih je Karl toliko loše pripremio i vodio da su popili nekoliko poraza(nastranu što je i naš tadašnji tim bio dosta jači od ovoga i, ipak, sa boljim trenerom). To može da se opet desi ako se Ameri opuste i ne naprave opet dobar odabir stručnog štaba i igrača.

Milan

pre 9 godina

Balavurdija koja ovde komentarise ne pamti ni tu 2002-u, a kamoli dalje. Praja nas je dovoljno zaduzio da moze da mu se i oprosti poneka, ali danasnja decurlija ne postuje nikoga, zato i jesmo tu gde smo.

Srbijo ispravi se!

pre 9 godina

Vujanic,Jaric,Rakocevic,Stojakovic,Bodiroga,Radmanovic(Smiljanic umesto njega na postolju),Gurovic,Cabarkapa,Tomasevic,Drobnjak,Koturovic,Divac.
Ovi bi dobijali Amere koliko god bi trebalo puta u to vreme.

Simon

pre 9 godina

Kod Amera nije samo stvar u tome što igraju 150 na sat nego što pri toj brzini, ako sam ja dobro zapamtio tokom prvog poluvremena, promašuju tek deveti šut za tri, ili deseti?!... Znači, sve se dešava u prvih do 7 sekundi napada, lopta se prenosi, jedan pas, dribling ili korak napred nazad, šut i koš. Fantastično, ali još je "fantastičnije" da posle 5, 6 takvih napada tu nastaviš da igraš protiv takve mašine i da ti se igra ne raspadne. Nama nije, bez obzira na rezultat. Jednostavno, druga je to škola košarke a igrači su klasični atletičarski desetobojci svaki pojedinačno. Sve u svemu, svaka čast.

Bane

pre 9 godina

Mislim da je činjenica i da smo mi juče imali loš dan, pre svega u odbrani, a oni su bili šuterski veoma raspoloženi. Fali nam sigurno jedan šuter tipa Stojaković, Dražen Petrović, Đorđević, ali to se rađa jednom u 10 godina... Ne vidim ko ima taj potencijal?

Nikola

pre 9 godina

Ma jeli, autoritet sam u blamiranju.. Pa sta, ko je on Bog da bi dao takve izjave? Pa sta ako je bio veliki igrac pre 40 godina, njegovo misljenje vazi za pravilo? Covek je bezobrazan i uvek nadje na bezobrazan nacin da sputava neciji uspeh... Svako ima pravo na svoje misljenje, ja sam igrao u 3 francusku ligu par sezona, i jesam mrav u sportksom smislu u odnosu na ljude kao on, ali te njegove izjave su bezobrazne, i mnogi dele moje misljenje. Kako moze da kaze da ubuce amerikance je moguce dobiti samo ako imaju los dan? Kad su vec nekoliko puta gubili sa jacim sastavom od ovog i kad se vrlo dobro zna da evropska kosarka napreduje kroz vreme.
Mislim oni su najveca sila u tom sportu ali nek malo tempira svoje izjave i nek bude manje radikalan, bila mu je srpska kosarka mrtva 2007 pa su opet uzeli dve medalje uzimajuci da smo izgubili jednu nepravdom (2010).

idi begaj

pre 9 godina

Svidelo nam se ili ne,covek je u pravu a kome nije jasno posle jucerasnje tekme nema mu pomoci....valjda misle da su veci Srbi ako su neralni,sta ga znam....

niki

pre 9 godina

pre prvenstva sam rekao, amerikanci ne salju najbolji tim koji mogu po imenima ali salju tim koji ce pruziti najvise, zasto, zato sto su poslali mladu ekipu zeljnu dokazivanja sa vec dokazanim igracima, oni su krenuli sa najboljim timom na ovo prvenstvo ne zaboravite, nije tu bilo mesta za jos nekog( dzordz slomio nogu, durent se uplasio povrede i odustao 7 dana pred prvenstvo) dzejms svejedno vise nece igrati za drim tim jer ima 30 godina, 2002 je pola tima su bili defanzivci na stranu sto su pozvali 3 tim, ben walase, son merion, otprilike igraci koji nam vise odgovaraju, ovi danas su svi okoreli palijasi u svojim timovima, irving, kari, harden,farid,davis, rouz, i takva ekipa kad ima sutersko vece kao sinoc to je kraj price, tu ne pomaze ni lebron ni dzordan niko!!!!!! sutnuti za 12 minuta trojke 7 od 7?? a kad imas farida i dejvisa u ekipi sutiras slobodno jer oni u 75 posto slucajeva hvataju loptu? strasno fizicki dominantna ekipa sa vrhunskim suterima!!

Playmaker

pre 9 godina

Prosto ko pasulj...leti se nBa kosarkasi ciste od dopinga pa su ih ranijih godina pobedjivali i Srbi,Argetinci,Spanci,Grci...zbog ugleda i marketinga,odnosno ocuvanja slike NBA(profit od dresova,igrica...stosta jos),,salju napucanu maltene drugu ekipu koja tempom,fizikalijama lomi sve...sve ,ali bas sve ekipe imaju nekad pad u igri,osim njih...ma daj,nismo deca,lova brate,lova pokrece svet.

Divos

pre 9 godina

Овога сам се бојао, зато ме и обузима гнев. Праја у своје време беше играчина, и то каква играчина, апсолутно сам сигуран да жели најбоље српској кошарци и овој нашој Србији, али овде мало проговара и таштина. У време када је Праја играо 1970-их, беше то поприлично другачије, Амери су слали на СП и ОИ унив. селекције а богами понекад и не оне најбоље, и такве екипе су разбијале све друге ван САД са 20,30 и више разлике (још ако у такву екипу залута расан играч попут Едријана Дентлија, јао га је нама), па и Југу (која већ беше у европском врху), такво време беше 1970-их, такав би однос снага. То је давно прошло време, много тога се променило, европска кошарка је напредовала и приближила се америчкој.
Приличан потрес би у земљи Индијани 2002, тада се све мења, срушен је један мит, али та прича коју су Срби започели има и наставак, прво Аргентинци (ОИ 2004), па Грци (СП 2006).
"Империја узвраћа ударац", све се мења, иако то неће рећи циљ САД је по сваку цену победити, све је томе подређено, од тада екипе су брижљиво одабране и пробране, сваки играч је са разлогом упао у ту селекцију.
Јесу моћни, сјајни играчи, изузетних физичких предиспозиција, пуни енергије, и бољи су од наших, али за неких 10-15 кошева, синоћ је све пошло по злу за наше и ово је апсолутно нереална разлика. И ето простора за погрешна уверења и изопачену перцепцију, и ето прилике штетоичинама и злобницима да роваре, да паметују, прозивају, моралишу и попут тумора нагризају и урушавају српску кошарку.

Petar petrovic

pre 9 godina

Za Sven kriticare a pogotovu nase bivse sunarodnike koji iz ljubomore lupetaju gluposti.... Pa Srbija je izgubila od amerike, al sta bi spanci, francuzi, grci ili nedajboze hrvati uradili protiv amerikanaca ? E pa nemoj mo tako, ako dreamteam izdvojimo kao vanzemaljce kosarke , onda smo mi srbi jedni od najacih momentalno u svetu ili ko je osvojio srebro ???

Hoću 158 pluseva

pre 9 godina

Prajo, bre, kakav loš dan Amera u Indijanapolisu, pa samo Milan Gurović je na vrhuncu svoje karijere bio bolji od Redžija Milera ...

A i bolje su mu tetovaže ...

MKA

pre 9 godina

@Nikola
tesko je biti pristojan pa dati odgovor na tvoj komentar.Da te ne bih poducavao ko je i sta je Praja u kosarci proguglaj malo pa ces se ako imas bar malo blama zacrveneti.

Rat R The

pre 9 godina

Ako si, bas, hteo da pravis poredjenje u brzini, nisi morao nista da menjas.
Ameri 129 km na sat, mi 92.
Ne znam zasto se mora dodatno njihova (ocigledna) vestina uvelicavati, a nasa umanjivati.

Slauter

pre 9 godina

Ovaj americki tim je bio mozda i najbolji ikada. Tim. Pojedinci su mogli biti bolji, ali realno napadao Harden/Tompson/Rouz/Irving/Kari/Farid ili Durent/Brajant/Dzejms/Entoni/Grifin/Bos/Lav, potpuno je svejedno jer su oni na istom nivou u odnosu na nas, a medjusobno se razlikuju samo statusom koji su zasluzili u svojim ekipama. Cak su po pravilu te vece zvezde i stariji igraci opusteniji u odbrani i manje spremni da igraju presing kojim su ovi sve unistavali. Ovaj tim je bio pun all star igraca koji jos nemaju ime ili potvrdjen kvalitet kao Brajant, ali im niko ne spori all star kvalitet. Vestbruk bi hteo da izvede egzibiciju, a Grifin ti strpa trojku cim vidi kos, i ne masi skoro nikad, preko ruke ili ne, nebitno je. Mogli smo da vidimo vece zvezde i po koji lepsi potez, ali bolju igru, ne verujem.

nemanha

pre 9 godina

@budo bp

Svi zele da pobede, bar na ovom nivou, ja sam uveren da su nasi izasli sa namerom da uzmu zlato. Ali ne mozes kada je neko bolji, kvalitet uvek presudi.

vince carter

pre 9 godina

vama je cudna ovakva pipremljenost amerikanaca a nije fudbalera koji sprintaju 90 minuta??? pa ako su amerikanci na dopu,c.ronaldo,mesi,bejl itd su predozirani...inace 2002 nisu igrali o nil,brajant,karter,mekgrejdi,garnet,dankan,kidd,allen itd a ovo srebro sija kao zlato...

zoran

pre 9 godina

To je taj isti covek koji je pre par godina rekao da je nasa kosarka propala.
Igrao je kosarku pre 100 godina, i sada je to njegovo misljenje bitno. Podseca me na Pelea, kad krene da prica o danasnjim fudbalerima.
(Nikola, 15. septembar 2014 11:20)

Nikola, ti mislis da si veci autoritet od coveka koji je bio prvi igrac u Evropi pozvan u NBA, kada tamo niko zivi , ban Amerike, nije mogao da prismrdi, a ne da zaigra..? Hoces da poducis coveka koji je svakoj ekipi trpao po 30, bez trojki, a kada je ova uvedena u Italiji u jednoj utakmici ubelezio 70 poena..? Da li si svestan da jos od njegovog igranja nemamo igraca sa takvim skok-sutem i sa takvom probojnoscu, preciznoscu. Njegov odraz , u to vreme iz mesta 100cm.
Praja je 100% u pravu. Kosarka nam je propala i ova srebrna medalja je sklop raznih okolnosti sto ce vec naredno Evropsko da nam pokaze i spusti nas na zemlju. Tamo ce da budu bolji Francuzi, Spanci, Turci, Grci,Hrvati (ako nadju dobrog trenera, jer ovaj Repesha veze sa mozgom nema) a moguce i Nemci....mi cemo sa ostatkom ekipa da se borimo. To ce biti surovo, ali potrebno otreznjenje kako bi se sistem rada kompletno promenio.

Zuja

pre 9 godina

Zaista su Amerikanci pravi ratnici sto se kosarke tice. Mnogo truda i rada ulazu ti momci u sebe da bi postali to sto smo sinoc gledali. To su masovni treninzi snage, eksplozivnosti i sutiranja. Imaju uslove koje niko drugi u Svetu nema, pocevsi od teretana pa da komora za oporavak i krvnog dopinga. Neki se cude kako su sve pogadjali sinoc, to neki koji nikada nisu pogledali ni jedan NBA mec u zivotu. Pa ako ste gledali nekad dva vrhunska tima oni igraju kos za kos i svaki deseti napad desi se da neko pogresi. Evropa nece njima prici jos dugo godina, cak i razlika se u kvalitetu povecava od 90 godine na ovamo. Jednom kada bude ujedinjena Evropa tada se moze pricati o pravoj snagi i ligi koja ce biti poput one u NBA. Apsolutno mi nije jasno zbog cega nisu kopirana gotovo sva pravila i ono sa linijom za tri poena je posebna prica. Ovako razvaljivanje sto su na turniru prikazali Amerikanci je samarcina FIBI i kosarci uposte, prosto ne znam odakle im ideja da ukrste profi kosarku i amaterizam. Apsolutno nema smisla igrati sa protivnikom kojeg ne mozes pobediti nikako ali ne postoji ni promil sansi. Prvo neka stvore bar priblizne uslove i pravila pa onda da se ukrstamo sa njima. Ovakvo SP gubi potpuno na svojoj drazi. Kod nas su momci od 19-20 godina u kosarci mrsavi kao da im je zabranjen surovi rad u teretani sa proteinima i drugim suplementima sto je greska! A pogledajte njihove koledz igrace, pucaju u misicima bio belac ili crnac. Sut i snaga to je to za pocetak.

dus dibidus

pre 9 godina

Muka mi je da citam komentare po celom internetu kako su Amerikanci drogirani, na steroidima, roboti, a nasi imaju srce i dusu. Ima sovinistickih i rasistickih kom. srpskih patrijota. FUJ

Zar je toliko tesko priznati kad je neko bolji. iako su SAD poslale B tim?

Srusen je jos jedan mit, da se u NBA ne igra odbrana. U prvom poluvremenu Teo i BB nisu uspevali da se dignu na sut za 3 koliko su ih davili, u drugom p. su ipak popustili sa odbranom.

Nikola

pre 9 godina

@zoran

Turci? Hrvati? Hahaha
Kakvi more bre turci i kakvi bre hrvati...

Ne aj sad ozbiljno.
Amerikanci imaju najjacu reprezentaciju na svetu, najbolje kosarkase, i niko to ne dovodi u pitanju. Oni su nas realno pregazili veceras.
Medjutim ta njegova izjava u kojoj govori da ubuduce amerikance je moguce dobiti jedino ako imaju los dan, je smesna izjava.
On pominje 2002 godinu, ali 2006 su izgubili sa jos jacim sastavom od ovog (james anthony bosh howard wade itd) pa su opet izgubili od grka koji su sjajno odigrali.

Sport je takav da uvek priredjuje iznenadjenja, a iako je on bio svetski prvak kad je kosarka bila amaterska u odnosu na ove danas, njegovo misljenje je smesno.
Dobro je sto nam je otkrio da su amerikanci brzi skocnji i bolji kosarkasi, nismo to znali. Ali tvrditi da oni mogu gubiti samo ako imaju los dan je smesna izjava. Bice novih generacija igraca koji ce moci nekad da se izbore i da pobedjuju amerikance, to je sport, sve se vrti. Ali to njegovo "nikad" nek cuva za njega. 2007 je govorio da je nasa kosarka mrtva, i opet smo osvojili medalju na SP, i opet cemo, jer spanska generacija 80' i ova iz francuske 82' (parker diaw f.pietrus gelabale itd) nisu vecne, a iskreno kompletniju reprezentaciju od nase danas u evropi nema, uzimajuci godine.

On je inace bio autoritet u njegovo vreme. Ali danas on vise ne predstavlja nikakav autoritet, vec neku lepu uspomenu. Imali smo mnogo vece igrace od njega, to je i danas slucaj i bice ih.

Basket. love

pre 9 godina

Zaprepascen sam komentarima tipa da se u NBA ne igra jaka odbrana ili da je srusen mit o tome!?!??
Ako neko igra jaku odbranu to upravo oni igraju i decenijama su reper svim ostalim nacijama.Zato vas najlepse molim ne komentarisite stvari u koje se bas ne razumete,otuzno deluje.

Nba expert

pre 9 godina

Svi pricaju o 2002, a zaboravljaju 2006! Tad su ameri bili treci, grci ih dobili u polufinalu! A tad su im igrali dzejms, vejd, bos, entoni, hauard... Protiv njih se moze samo na nacin da sebe ubjedis da nisi slabiji, tj da zarko zelis da ih pobjedis, jer i oni imaju isto dvije ruke i dvije noge! Pitanje je samo ko ima vece srce, da ne kazem nesto drugo...
(budo bp, 15. septembar 2014 12:21)
Igrali su ,ali ako pogledas razliku izmedju 2006 i 2014 ti igraci su napredovali 100 puta bolje nego 2006 budimo realni.Plus imaju KD i jos neke super starove koji strahovito dobri

Banezi

pre 9 godina

Sa Amerima se može igrati ali ako ih krene šut kao juče tu je kraj. Pogledajte statistiku. Imali su svega dva šuta više od nas a dobili nas skoro četrdeset razlike. Ova ekipa Amera bi dobila Amere iz 1994,2000,2008. i 2012, a sa onima iz 1992. i 1996. bi igrali egal, sa igrom od sinoć.

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Gospodine Dalipagiću, oni su u Indijanapolisu imali tri loša dana, a ne jedan. Najpre su izgubili od Argentine u grupi, pa sutradan od nas u 1/4 finalu, pa u utakmici za 5. mesto od Španije.

Svasta

pre 9 godina

@kralj, 15. septembar 2014 11:50)

Odakle tebi ideja da za njih ne vazi dopig kontrola? Cuo si negde tu lazi i sada je besomucno ponavljas i mislis da ce ti neko i poverovati.

sas88

pre 9 godina

Neznam što sada dosta vas pljuje po vašim momcima. Pa napravili su podvig opće došavši do finala u djelu ždrijeba gdje su španjolska, brazil, grčka, francuska. Strašan uspjeh.Protiv Amera nitko nemože (ni španjolska).Na hrvatskoj televiziji komentator govori kako je ovo treća, četvrta ekipa USA ali to je glupost realno ovdje ima brdo all star igrača i 4-5 igrača koji bi igrali u A timu. IStina da je za svjetsku košarku zabrinjavajuće da ajmo reći B tim amerike gdje su veći dio turnira neki igrači bili na izletu, a ekipa igrala samo 5-10 minuta igre na višem nivou uništi svaku reprezentaciju 25-40 razlike. To može ozbiljno kompromitirati košarkaška natjecanja u budućnosti.

dex

pre 9 godina

@kralj

Tako je, ali bih se nadovezao da nisu bila ni dva losa dana, vec tri, jer ih je Spanija dobila u razigravanju za peto mesto. Taj tim je bio individualnog kvaliteta kao i ovaj, ali nisu igrali timski, trener nije dorastao zadatku, a i odbranu su igrali dosta lose. Strucnjaci su ovde pricali kako ovi Ameri ni sada nisu tim, i ne igraju odbranu, medjutim, kada im treba, onda smo videli fantasticnu timsku igru (ne samk u akcijama, vec blokovima za otvoren sut), i odlicnu odbranu. Mi smo posle njih, koji su ovom trenutku nepobedivi, najbolji na svetu. Malo li je?

budo bp

pre 9 godina

Svi pricaju o 2002, a zaboravljaju 2006! Tad su ameri bili treci, grci ih dobili u polufinalu! A tad su im igrali dzejms, vejd, bos, entoni, hauard... Protiv njih se moze samo na nacin da sebe ubjedis da nisi slabiji, tj da zarko zelis da ih pobjedis, jer i oni imaju isto dvije ruke i dvije noge! Pitanje je samo ko ima vece srce, da ne kazem nesto drugo...

jupiter

pre 9 godina

Uvesti NBA pravila u Europu. Trojku pomaknuti za pola metra, četvrtine produžiti za po 2 minute... za početak. Europski košarkaši jednostavno ne grizu da dostignu svoje limite. Kad gledam one NBA zvijezde koliko treniraju i kako sistematski izgrađuju pojedine segmente svoje igre skoro pa kompjuterski, koliko govore o tome da im je cilj postići neki postotak nečega i da ne staju dok to ne postignu, naspram toga najbolji europski košarkaš izgleda kao amater.

chubby checker

pre 9 godina

matori, jesi legenda ali lupetaš... kao prvo ameri su te 2002. izgubili tri utakmice tako da priče o "lošem danu" su bezveze.. drugo: uopšte mi nismo toliko inferiorni, problem je što iz ovog tima su samo dvojica igrali NBA košarku a od njih je jedan još neiskusan (Radulja) a drugi već pri kraju karijere (Krle). ostali jednostvano se nisu navikli na takav ritam, takav intenzitet košarke jer je čak i Evroliga jako daleko od NBA-a što se intenziteta tiče. da su daleko ispred nas - jesu ali da su nedostižni - nisu uopšte. oni su igrali možda ne sa najiskusnijim ali sa najtalentovanijim igračima a i nama ovo nije bio najjači sastav. ono što je i Sale Đorđević rekao, trebaju nam ovakve utakmice, nadajmo se da ćemo se sresti sa njima već u Riju a uz par NBA igrača (Nedović, Kuzmić) sve je moguće!

Statuskan

pre 9 godina

Kada su Amerikanci toliko dominantni,jel moze neko da mi objasni kako mogu imati prosecan procenat suta do finalne utakmice a u finalu ne mogu da promase.Za odgovor pitajte Ducija Simonovica.Jednostavno Americki igraci ne treniraju,oni izlaze iz fabrike kao gotov proizvod.Da su kojim slucajem sinoc posle utakmice dali krv na analizu,mislim da nebi bila crvene boje.

Milan

pre 9 godina

Ne znam koliko ovde ima starijih komentatora ali hajde da demistifikujemo neke stvari:
Amerikanci su jednostavno individualno,fizički nadmoćniji od evropskih igrača. Njima eventualno mogu da pariraju crnoputi francuzi, englezi, afrikanci ali beli evropljani ne mogu. Takav miks visina, snaga, brzina nemamo u genima.
Moguće je da neka evropska ekipa pobedi američku ponekad, ali za to je potrebno da amerikanci imaju lose šutersko veče. Kada šutiraju trojke 11/15 niko nema šta da traži.
Posle poraza 2002 I 2004 amerikanci su se uozbiljili I promenili način selektiranja tima. Imaju stalnog selektora koji je uveo discipline, ko želi da igra mora da prođe kroz pripreme I pokaže pokoravanje timskoj igri. 2002 ekipa je bila solidna po imenima ali su igrali kao grupa basketaša. Izgubili su par utakmica ali I one koje su dobili nisu dominirali kao u Španiji.
Nijednadanašnja ekipa ne može se porediti sa našom iz 2002. U toj ekipi igralo je nekoliko NBA igrača koji fizčki mogu da pariraju NBA igračima plus par "životinja" za evropske pojmove + virtuoz Bodiroga.

lose vece

pre 9 godina

Ne slazem se da je to generalno pravilo da Ameri moraju da imaju los dan da bi izgubili - mogu oni da izgube i kada neka druga ekipa igra sjajno. E, sad, u sinocnjem slucaju slazem se sa Prajom - nasa ekipa je, ipak, neiskusna u odnosu na Amere koji igraju tri jake utakmice nedeljno tokom sezone. Pri tome su dobro ukomponovali tim. Na kraju su imali nezampaceno sutersko vece - tako trojke ne sutiraju ni oni koji se takmice u All-star sutiranju trojki.
Da sumiram, sinoc nam je trebao americki los dan da bismo dobili. U proslosti, a nadam se i u buducnosti, to nije slucaj.

Buca

pre 9 godina

Medju komentatorima obicno je sve crno-belo, nadam se da me nece svrstati ni u pljuvace ni idolopklonike, samo pokusavam da budem realan. Nas tim je postigao i vise nego sto smo ocekivali, neki manjak individuelnog kvaliteta je nadoknadio timskom igrom, borbenoscu i pametnom igrom. Djordjevic savrseno razume kosarku u tancine, to je prenosio i na igrace, s druge strane primetno je odredjeno neiskustvo u vodjenju utakmica, promeni ritma, vrsenju izmena i trazenju time out-a. Moram priznati da sam u finalu ocekivao mnogo tesnji rezultat, cak se nadao i pobedi, ali sam odmah uvideo da su nasi utakmicu izgubili jos kad su pobedili Francuze. Kao da je proradio srpski mentalitet zadovoljavanjem postignutog, kao da nije bilo nikakve specijalne pripreme za ovu utakmicu, i plan za istu. Prilika za to je bila u ova dva dana jer pre toga niko nije razmisljao da mozemo do Amerikanaca, ispada da su se za Amerikance bolje pripremale ekipe u njivom delu zreba nego mi. Umesto toga nasi idu da gledaju Real vece pred veliku utakmicu i tako gube fokus i kvalitetno vreme za pripremu. Cim su Amerikanci pojacali odbranu i pritisli nase bekove na 15:7, krenuli sa gradjenjem akcija za nebranje suteve i ofanzivnim skokovima, nasa igra se raspala, nismo mogli doci do kosa, a u odbrani se nije znalo ko gde zagradjuje i skace. Tako je olako prokockana dobra prilika da kao predstavnici evropske kosakre pokazemo zube americkoj, ostao je taj gorak ukus nemoci, koja je nazalost svim abila vidljiva.

Big

pre 9 godina

Znate šta, Amerika je jednostavno jako velika zemlja, košarka je vrlo popularna, a ako uz to dodamo i fizičke predispozicije tamnoputih igrača nikako nije iznenađenje što oni mogu da pošalju i deset timova koji bi bili prvih 10 na prvenstvu. To je jednostavno tako, da cela Evropa nastupa kao jedna zemlja, onda bi i mogli da se nosimo, ovako ne. U svakom slučaju pobeđivali smo ih i pobedićemo ih još neki put sigurno, ali nema treba kockice da se slože.

mihajlo

pre 9 godina

Sreca njihova bila da se jim je otvorijo abnormakno sut za tri poena dok nama nije. Pa pobogu dali 10 trojki vise od nas tj. 30 poena. Mi smo jim ubacili 92 poena sa pet trojki. To sto su oni skakaci nista jim ne bi znascilo da se je desilo da je za koji procenat manje bilo trojki i koji veci za nas. Manite me superiorni ovo ono, superiorno ovde su bile njihove trojke. Njihova filozofija je procitana odavno bacaj trojku i u istom momentu skaci na kos. Nama ovde je trebala klasicna trojka ubica. Ostalo je bilo OK. Jos nesto nasa druga postava je bila jaca od njihove druge na terenu ako ne verujete odgledaj te tekmu jos jednom.

Sportista

pre 9 godina

Covek samo iskreno govori. Vidim neko pominje 2006 tacno da su tad igrali ti igraci poput Lebrona, Anthony, Bos cini mi se selektor Kisevskiy je tad vodio ih kao sad ali tu tekmu su svojom losom igrom izgubili protiv grka. Pa i protiv nas u Indijanpolisu su izgubili isto zbog loseg odabira selekcije u napadu kao i u odbrani. Da me ne shvatite pogresno ne umanjem pobedu nasu protiv njih, kao grka. Ali u glavnom kao sto Dalibagic rekao sve zavisi iskljucivo od njih da li ce protivnik imati sansu u tom mecu.Ostalo je samo zavarivanje sebe kako se protiv njih moze.Pa juce najbolje je pokazalo koliko su dominatni iako su gubili u pocetku od nas pa su na kraju dodali gas i sve doveli na svoje mesto. Ameri su u ovom sportu neprikosnoveni uvek bili i samo jednom moze da im se desi da kiksnu inace ocekivati stalno je prakticno neizvodljivo,nemoguce.

Mikii

pre 9 godina

A sad ce patriJote da se obruse na Dalipagica uz obrazlozenje da Amerikanci nisu 2002-e imali los dan, nego smo ih mi demolirali. 3, 2, 1, sad!

sofrito

pre 9 godina

da je yuga ostala citava, svih ovih godina bi imali reprezentaciju koja moze da parira amerikancima, a u fudbalu bi dominirali i uzeli sigurno jedno svetsko! mislite o tome!!!

Koki

pre 9 godina

kako ljudi ne kapiraju i STALNO porede 2002. sa današnjim vremenom!?

TADA su Ameri poslali bukvalno treći tim (slabiji od ovog sadašnjeg "drugog" tima), a tada smo i mi i Argentinci imali najbolje sastave u našim istorijama.. (a španci i litvanci nadirali)

tako da, manite se poredjenja, takav tim atleta i majstora kakav smo tada imali, mislim da više nećemo nikad..

Stojaković, Bodiroga, Divac, Gurović, Jarić, Tomašević, Drobnjak, Rakočević, Vujanić... braaaaaate, koja ekipa..

BgHQ

pre 9 godina

Slozio bih se sa legendarnim Prajom oko dobre osnove za buducnost nase reprezentacije.Situacija u Evropskoj kosarci se menja od takmicenja do takmicenja.Sve zavisi ko u kakvom sastavu dodje.Jednegod mozete biti deseti a sledece sampioni.Ako na Euru u FR domacini nastupe sa ovom ekipom plus Noa i Parker bice glavni favoriti za zlato.Spanija ima sastav koji moze do prvog mesta takodje bez problema.Mi bi mogli tu iz prikrajka da vrebamo njihov kiks.Sto se tice Americke reprezentacije ovog puta nisu imali najvece zvezde ali su imali tim.Odlicno ukonponovana ekipa i dosli su potpuno spremni za razliku od npr Indianapolisa gde su naleteli na Argentinu na vrhuncu moci i na nasu izuzetno jaku ekipu.Smatram da te 2002 su bili nespremni i plus potcenjivacki nastrojeni prema ostatku sveta.Dolazili su oni na mnoga takmicenja poluspremni ali su na kvalitet to uglavnom neutralisali.U Indianapolisu mislim da nisu imali lose dane vec nespremnost u kombinaciji sa ne bas najvecim kvalitetom je dovela do najveceg blama u njihovoj kosarkaskoj istoriji.Ovog puta smo videli potpuno suprotnu ekipu,spremni,uigrani,odlicno ukonpovani i potpuno zasluzeno su prvi isto kao sto smo mi potpuno zasluzeno drugi jer smo odigrali izvanredno kad je bilo najvaznije.Cestitam!!!

Pera

pre 9 godina

2002. imali loš dan? Malo sutra. Nadigrali smo ih u svim segmentima igre, borili se duplo više nego oni, bili smo bolji, da se igralo 5 utakmica, 4 bi dobili. Kakav crni loš dan, Stojaković, Gurović, Vujanić, Divac, Jarić, Bodiroga, Pešić, o čemu pričamo mi?

Nikola

pre 9 godina

To je taj isti covek koji je pre par godina rekao da je nasa kosarka propala.
Igrao je kosarku pre 100 godina, i sada je to njegovo misljenje bitno. Podseca me na Pelea, kad krene da prica o danasnjim fudbalerima.

nekle

pre 9 godina

"Otkako su za Amerikance počeli da igraju profesionalci pričamo da ćemo im se približiti, međutim, to se nikada neće desiti. Oni igraju 150 na sat, a mi 60. Jednostavno nijedna evropska selekcija ne može da im parira.

A zasto mi igramo 60 na sat, zasto mi ne ubrzamo?
Dalipagic je legenda evropske kosarke, ali ne moze se razmisljati i ne sme na ovaj nacin.
Ako hocemo da budemo broj 1 u svetu moramo da budemo bolji od Amera!
Problem kod evropljana je sistem.
Deca od prog treninga kod nas ne uce da sutiraju na kos, nego kako da naprave blok, dok u Americi sutiraju do besvesti.
Sve je u sistemu treninga.
Taj Kajri Irving je do sada milijardu puta sutnuo na kos na treningu, a kolko puta su Kalenic, Markovic ili Bjelica?
U tome je problem, Ameri kod svakog igraca vezbaju svaki segment baskseta, ravijaju, korsite prednosti, a evropski treneri su ostali tamo negde u 70-im, dakle spora kosarka sa puno blokova itd, koja bi mozda i prolazila protiv Amera, da je u Basketu dozvoljena kontakt igra pa da fizickom silom zaustavis protivnika.
Drago mi je sto Sale uvodi nove stvari, sto igramo brze, modernije.
Sto igraci imaju slobodu u igri.
Na to ostatak sveta, svi sem Spanaca, nije navikla, pa smo zato lagano razbili Grke, Brazilce, pa i Francuze.
Dakle pobedio je u tim mecevima Saletov sitem.
Sa takvim pristupom i uz nasu tehniku i kreativnost, samo je nebo granica.
Ovog puta su nam Jenkiji izmigoljili sa viljuske, ali bice dana za megdana.

kvisko

pre 9 godina

Meni zao Hrvata i Spanaca.
Prvi ce sad da likuju sve do sledeceg takmicenja nad zlom sudbinom Srba u finalu a drugi sve rezirali za veliko finale osim dogovora sa Francuzima da i oni ucestvuju u njihovoj ujdurmi.

kralj

pre 9 godina

Tada su legendo imali dva losa dana,jedan protiv Argentine a drugi protiv nas.Nije stvar u tome,nego sto oni kosarku igraju po drugacijim pravilima nego ostatak sveta a plus sto za amere ne vazi doping kontrola.Cisto sumnjam da su sinoc bas svi bili cisti

Pera

pre 9 godina

2002. imali loš dan? Malo sutra. Nadigrali smo ih u svim segmentima igre, borili se duplo više nego oni, bili smo bolji, da se igralo 5 utakmica, 4 bi dobili. Kakav crni loš dan, Stojaković, Gurović, Vujanić, Divac, Jarić, Bodiroga, Pešić, o čemu pričamo mi?

budo bp

pre 9 godina

Svi pricaju o 2002, a zaboravljaju 2006! Tad su ameri bili treci, grci ih dobili u polufinalu! A tad su im igrali dzejms, vejd, bos, entoni, hauard... Protiv njih se moze samo na nacin da sebe ubjedis da nisi slabiji, tj da zarko zelis da ih pobjedis, jer i oni imaju isto dvije ruke i dvije noge! Pitanje je samo ko ima vece srce, da ne kazem nesto drugo...

Big

pre 9 godina

Znate šta, Amerika je jednostavno jako velika zemlja, košarka je vrlo popularna, a ako uz to dodamo i fizičke predispozicije tamnoputih igrača nikako nije iznenađenje što oni mogu da pošalju i deset timova koji bi bili prvih 10 na prvenstvu. To je jednostavno tako, da cela Evropa nastupa kao jedna zemlja, onda bi i mogli da se nosimo, ovako ne. U svakom slučaju pobeđivali smo ih i pobedićemo ih još neki put sigurno, ali nema treba kockice da se slože.

nekle

pre 9 godina

"Otkako su za Amerikance počeli da igraju profesionalci pričamo da ćemo im se približiti, međutim, to se nikada neće desiti. Oni igraju 150 na sat, a mi 60. Jednostavno nijedna evropska selekcija ne može da im parira.

A zasto mi igramo 60 na sat, zasto mi ne ubrzamo?
Dalipagic je legenda evropske kosarke, ali ne moze se razmisljati i ne sme na ovaj nacin.
Ako hocemo da budemo broj 1 u svetu moramo da budemo bolji od Amera!
Problem kod evropljana je sistem.
Deca od prog treninga kod nas ne uce da sutiraju na kos, nego kako da naprave blok, dok u Americi sutiraju do besvesti.
Sve je u sistemu treninga.
Taj Kajri Irving je do sada milijardu puta sutnuo na kos na treningu, a kolko puta su Kalenic, Markovic ili Bjelica?
U tome je problem, Ameri kod svakog igraca vezbaju svaki segment baskseta, ravijaju, korsite prednosti, a evropski treneri su ostali tamo negde u 70-im, dakle spora kosarka sa puno blokova itd, koja bi mozda i prolazila protiv Amera, da je u Basketu dozvoljena kontakt igra pa da fizickom silom zaustavis protivnika.
Drago mi je sto Sale uvodi nove stvari, sto igramo brze, modernije.
Sto igraci imaju slobodu u igri.
Na to ostatak sveta, svi sem Spanaca, nije navikla, pa smo zato lagano razbili Grke, Brazilce, pa i Francuze.
Dakle pobedio je u tim mecevima Saletov sitem.
Sa takvim pristupom i uz nasu tehniku i kreativnost, samo je nebo granica.
Ovog puta su nam Jenkiji izmigoljili sa viljuske, ali bice dana za megdana.

Nikola

pre 9 godina

To je taj isti covek koji je pre par godina rekao da je nasa kosarka propala.
Igrao je kosarku pre 100 godina, i sada je to njegovo misljenje bitno. Podseca me na Pelea, kad krene da prica o danasnjim fudbalerima.

stefan

pre 9 godina

Naravno da moze da se igra sa SAD, pa i kada posalju najjaci tim.
Nije ovde u pitanju ni brzina, ni sut. U pitanju je trening i pristup sportu kao nauci. Jugoslovenska skola kosarke je nastala tako sto su Nikolic, Saper, Andrijasevic, Zeravica, Novosel i ostali isli u SAD da uce od najboljih trenera. To znanje su doneli u nasu zemlju. Tako su stvoreni temelji ove igre kod nas. Bilo je potrebno 20 godina da dodjemo do zlata. Sistemski rad. Onda je pocela dominacija. Kombinacija obrazovanja i treninga - pioniri kosarke u nasoj zemlji su bili studenti i fakultetski obrazovani ljudi. To je trajalo do kraja osamdesetih. Secam se emisije o sampionskoj generaciji Cibone koja je bila dva puta evropski prvak. 7 od 12 igraca su ziveli u studentskom domu, ostala cetvorica su vec zavrsili fakultet (Cutura recimo ETF) i samo jedan nije studirao - pogadjate PETROVIC, on je sa 16 godina bio profi.
Kasnije je doslo do kolapsa ovog sistema - igraci su kupovani kao maloletnici, vecina njih danas ne zna koliko je 20 na kvadrat.
Americki sistem je takav. O'Nil je zavrsio biologiju, Robinson vojnu akademiju, Medzik psihologiju itd. Igraci se biraju sa faksa. U poslednje vreme se i kod njih to promenilo malo - Lebron, Garnet odu u NBA iz srednje skole.
Ali su to izuzeci.
Da ne pominjem da smo mi malo kosarkasko trziste i nemamo toliku populaciju. To je jos jedan razlog vise da napravimo srednjoskolsku i univerzitetsku ligu - OZBILJNU LIGU. I da tako dobijamo igrace iz obrazovnih ustanova a ne sa ulice.
KAKO MISLITE DA PARIRAMO AMERIKANCIMA BEZ JAKE LIGE ?
IRVING IGRA PROTIV ROUZA, FARID PROTIV DEJVISA, KARI PROTIV HARDENA NEKOLIKO PUTA GODISNJE. PROTIV KOGA IGRA KALINIC? PROTIV DAMIRA MARKOTE I MIHE ŽUPANA.
KAKO DA NAPREDUJE?

Koki

pre 9 godina

kako ljudi ne kapiraju i STALNO porede 2002. sa današnjim vremenom!?

TADA su Ameri poslali bukvalno treći tim (slabiji od ovog sadašnjeg "drugog" tima), a tada smo i mi i Argentinci imali najbolje sastave u našim istorijama.. (a španci i litvanci nadirali)

tako da, manite se poredjenja, takav tim atleta i majstora kakav smo tada imali, mislim da više nećemo nikad..

Stojaković, Bodiroga, Divac, Gurović, Jarić, Tomašević, Drobnjak, Rakočević, Vujanić... braaaaaate, koja ekipa..

dex

pre 9 godina

@kralj

Tako je, ali bih se nadovezao da nisu bila ni dva losa dana, vec tri, jer ih je Spanija dobila u razigravanju za peto mesto. Taj tim je bio individualnog kvaliteta kao i ovaj, ali nisu igrali timski, trener nije dorastao zadatku, a i odbranu su igrali dosta lose. Strucnjaci su ovde pricali kako ovi Ameri ni sada nisu tim, i ne igraju odbranu, medjutim, kada im treba, onda smo videli fantasticnu timsku igru (ne samk u akcijama, vec blokovima za otvoren sut), i odlicnu odbranu. Mi smo posle njih, koji su ovom trenutku nepobedivi, najbolji na svetu. Malo li je?

niki

pre 9 godina

pre prvenstva sam rekao, amerikanci ne salju najbolji tim koji mogu po imenima ali salju tim koji ce pruziti najvise, zasto, zato sto su poslali mladu ekipu zeljnu dokazivanja sa vec dokazanim igracima, oni su krenuli sa najboljim timom na ovo prvenstvo ne zaboravite, nije tu bilo mesta za jos nekog( dzordz slomio nogu, durent se uplasio povrede i odustao 7 dana pred prvenstvo) dzejms svejedno vise nece igrati za drim tim jer ima 30 godina, 2002 je pola tima su bili defanzivci na stranu sto su pozvali 3 tim, ben walase, son merion, otprilike igraci koji nam vise odgovaraju, ovi danas su svi okoreli palijasi u svojim timovima, irving, kari, harden,farid,davis, rouz, i takva ekipa kad ima sutersko vece kao sinoc to je kraj price, tu ne pomaze ni lebron ni dzordan niko!!!!!! sutnuti za 12 minuta trojke 7 od 7?? a kad imas farida i dejvisa u ekipi sutiras slobodno jer oni u 75 posto slucajeva hvataju loptu? strasno fizicki dominantna ekipa sa vrhunskim suterima!!

kvisko

pre 9 godina

Meni zao Hrvata i Spanaca.
Prvi ce sad da likuju sve do sledeceg takmicenja nad zlom sudbinom Srba u finalu a drugi sve rezirali za veliko finale osim dogovora sa Francuzima da i oni ucestvuju u njihovoj ujdurmi.

BgHQ

pre 9 godina

Slozio bih se sa legendarnim Prajom oko dobre osnove za buducnost nase reprezentacije.Situacija u Evropskoj kosarci se menja od takmicenja do takmicenja.Sve zavisi ko u kakvom sastavu dodje.Jednegod mozete biti deseti a sledece sampioni.Ako na Euru u FR domacini nastupe sa ovom ekipom plus Noa i Parker bice glavni favoriti za zlato.Spanija ima sastav koji moze do prvog mesta takodje bez problema.Mi bi mogli tu iz prikrajka da vrebamo njihov kiks.Sto se tice Americke reprezentacije ovog puta nisu imali najvece zvezde ali su imali tim.Odlicno ukonponovana ekipa i dosli su potpuno spremni za razliku od npr Indianapolisa gde su naleteli na Argentinu na vrhuncu moci i na nasu izuzetno jaku ekipu.Smatram da te 2002 su bili nespremni i plus potcenjivacki nastrojeni prema ostatku sveta.Dolazili su oni na mnoga takmicenja poluspremni ali su na kvalitet to uglavnom neutralisali.U Indianapolisu mislim da nisu imali lose dane vec nespremnost u kombinaciji sa ne bas najvecim kvalitetom je dovela do najveceg blama u njihovoj kosarkaskoj istoriji.Ovog puta smo videli potpuno suprotnu ekipu,spremni,uigrani,odlicno ukonpovani i potpuno zasluzeno su prvi isto kao sto smo mi potpuno zasluzeno drugi jer smo odigrali izvanredno kad je bilo najvaznije.Cestitam!!!

sofrito

pre 9 godina

da je yuga ostala citava, svih ovih godina bi imali reprezentaciju koja moze da parira amerikancima, a u fudbalu bi dominirali i uzeli sigurno jedno svetsko! mislite o tome!!!

sas88

pre 9 godina

Neznam što sada dosta vas pljuje po vašim momcima. Pa napravili su podvig opće došavši do finala u djelu ždrijeba gdje su španjolska, brazil, grčka, francuska. Strašan uspjeh.Protiv Amera nitko nemože (ni španjolska).Na hrvatskoj televiziji komentator govori kako je ovo treća, četvrta ekipa USA ali to je glupost realno ovdje ima brdo all star igrača i 4-5 igrača koji bi igrali u A timu. IStina da je za svjetsku košarku zabrinjavajuće da ajmo reći B tim amerike gdje su veći dio turnira neki igrači bili na izletu, a ekipa igrala samo 5-10 minuta igre na višem nivou uništi svaku reprezentaciju 25-40 razlike. To može ozbiljno kompromitirati košarkaška natjecanja u budućnosti.

Buca

pre 9 godina

Medju komentatorima obicno je sve crno-belo, nadam se da me nece svrstati ni u pljuvace ni idolopklonike, samo pokusavam da budem realan. Nas tim je postigao i vise nego sto smo ocekivali, neki manjak individuelnog kvaliteta je nadoknadio timskom igrom, borbenoscu i pametnom igrom. Djordjevic savrseno razume kosarku u tancine, to je prenosio i na igrace, s druge strane primetno je odredjeno neiskustvo u vodjenju utakmica, promeni ritma, vrsenju izmena i trazenju time out-a. Moram priznati da sam u finalu ocekivao mnogo tesnji rezultat, cak se nadao i pobedi, ali sam odmah uvideo da su nasi utakmicu izgubili jos kad su pobedili Francuze. Kao da je proradio srpski mentalitet zadovoljavanjem postignutog, kao da nije bilo nikakve specijalne pripreme za ovu utakmicu, i plan za istu. Prilika za to je bila u ova dva dana jer pre toga niko nije razmisljao da mozemo do Amerikanaca, ispada da su se za Amerikance bolje pripremale ekipe u njivom delu zreba nego mi. Umesto toga nasi idu da gledaju Real vece pred veliku utakmicu i tako gube fokus i kvalitetno vreme za pripremu. Cim su Amerikanci pojacali odbranu i pritisli nase bekove na 15:7, krenuli sa gradjenjem akcija za nebranje suteve i ofanzivnim skokovima, nasa igra se raspala, nismo mogli doci do kosa, a u odbrani se nije znalo ko gde zagradjuje i skace. Tako je olako prokockana dobra prilika da kao predstavnici evropske kosakre pokazemo zube americkoj, ostao je taj gorak ukus nemoci, koja je nazalost svim abila vidljiva.

Kruminš

pre 9 godina

Da bi se bilo koji tim ovih NBA Amera pobedio potrebna je igra sa akcentom na jakoj odbrani, a ne ulaženje u nadmetanje ko će dati više koševa, jer tu njihovi individualni kvaliteti dođu do izražaja i niko ne može da im parira.
Ako pogledamo statistiku meča i anliziramo igru, videćemo da smo skoro neočekivano bili vrlo blizu Amerima u igri blizu i pod košem, ali smo skroz podbacili u odbrani na šut trojkama. One i jesu tako napravile toliku razliku, iako bi se očekivalo da to bude naše oružje, a ne silna zakucavanja. Isti problem smo imali i protiv Francuza, gde trojke uopšte nisu branjene, ali smo se tad ipak izvukli. Ameri ne praštaju ako ih pustite da bez odbrane šutiraju trojke kad požele. Zato smo doživeli debakl, iako je i u najboljem slučaju moglo da bude 10tak razlike protiv ovog tima USA. Taj pristup bi imali naši treneri stare škole, pa bi možda neko rekao - Evo, oduprli smo im se, bili ravnopravni dobar deo meča i izgubili sa manje od 20 razlike. Saša je hteo da priredi praznik navijačima, sa rizikom da gubimo ubedljivo, što se i desilo, ali i sa gomilom naših postera za pamćenje i sećanje navijača, koji bi inače više odgovarali revijalnoj nego takmičarskoj utakmici. Sad, ko šta više voli i ceni, iako nam je poraz od ovakvog tima SAD bio neminovan.

Milan

pre 9 godina

Ne znam koliko ovde ima starijih komentatora ali hajde da demistifikujemo neke stvari:
Amerikanci su jednostavno individualno,fizički nadmoćniji od evropskih igrača. Njima eventualno mogu da pariraju crnoputi francuzi, englezi, afrikanci ali beli evropljani ne mogu. Takav miks visina, snaga, brzina nemamo u genima.
Moguće je da neka evropska ekipa pobedi američku ponekad, ali za to je potrebno da amerikanci imaju lose šutersko veče. Kada šutiraju trojke 11/15 niko nema šta da traži.
Posle poraza 2002 I 2004 amerikanci su se uozbiljili I promenili način selektiranja tima. Imaju stalnog selektora koji je uveo discipline, ko želi da igra mora da prođe kroz pripreme I pokaže pokoravanje timskoj igri. 2002 ekipa je bila solidna po imenima ali su igrali kao grupa basketaša. Izgubili su par utakmica ali I one koje su dobili nisu dominirali kao u Španiji.
Nijednadanašnja ekipa ne može se porediti sa našom iz 2002. U toj ekipi igralo je nekoliko NBA igrača koji fizčki mogu da pariraju NBA igračima plus par "životinja" za evropske pojmove + virtuoz Bodiroga.

Rat R The

pre 9 godina

Ako si, bas, hteo da pravis poredjenje u brzini, nisi morao nista da menjas.
Ameri 129 km na sat, mi 92.
Ne znam zasto se mora dodatno njihova (ocigledna) vestina uvelicavati, a nasa umanjivati.

Simon

pre 9 godina

Kod Amera nije samo stvar u tome što igraju 150 na sat nego što pri toj brzini, ako sam ja dobro zapamtio tokom prvog poluvremena, promašuju tek deveti šut za tri, ili deseti?!... Znači, sve se dešava u prvih do 7 sekundi napada, lopta se prenosi, jedan pas, dribling ili korak napred nazad, šut i koš. Fantastično, ali još je "fantastičnije" da posle 5, 6 takvih napada tu nastaviš da igraš protiv takve mašine i da ti se igra ne raspadne. Nama nije, bez obzira na rezultat. Jednostavno, druga je to škola košarke a igrači su klasični atletičarski desetobojci svaki pojedinačno. Sve u svemu, svaka čast.

dus dibidus

pre 9 godina

Muka mi je da citam komentare po celom internetu kako su Amerikanci drogirani, na steroidima, roboti, a nasi imaju srce i dusu. Ima sovinistickih i rasistickih kom. srpskih patrijota. FUJ

Zar je toliko tesko priznati kad je neko bolji. iako su SAD poslale B tim?

Srusen je jos jedan mit, da se u NBA ne igra odbrana. U prvom poluvremenu Teo i BB nisu uspevali da se dignu na sut za 3 koliko su ih davili, u drugom p. su ipak popustili sa odbranom.

kralj

pre 9 godina

Tada su legendo imali dva losa dana,jedan protiv Argentine a drugi protiv nas.Nije stvar u tome,nego sto oni kosarku igraju po drugacijim pravilima nego ostatak sveta a plus sto za amere ne vazi doping kontrola.Cisto sumnjam da su sinoc bas svi bili cisti

Milan

pre 9 godina

Balavurdija koja ovde komentarise ne pamti ni tu 2002-u, a kamoli dalje. Praja nas je dovoljno zaduzio da moze da mu se i oprosti poneka, ali danasnja decurlija ne postuje nikoga, zato i jesmo tu gde smo.

Kruminš

pre 9 godina

Ni mi, niti iko može da se stvarno ganja sa Amerima, čak i da može da sastavi ekipu u kojoj svih 12 igrača dolazi iz NBA (evo Španci su imali negde 2/3 sadašnjih ili bivših NBA u timu), jerbo Ameri mogu da sastave bar 20tak timova koji su po snazi otprilike kao ovaj, ili čak jači.
Dok se svi mukotrpno trude da oforme kao neko jezgro svoje reprezentacije koje će potrajati bar nekih 5-10 godina, Ameri mogu na svake 2 godine za SP i OI da šalju potpuno novu ekipu, ništa slabiju nego prethodnu. Kako imena ne igraju, već tim, vrlo je bitno za njihov uspeh kako je tim ukomponovan i kako je vođen, jer orkestar može da bude očajan i od najboljih svetskih izvođača ako je dirigent slab.
Ove godine su Ameri imali pun pogodak poslavši, prvo, mladu i talentovanu ekipu NBA igrača željnih slave i dokazivanja koji su u mečeve ulazili kao pušteni sa lanca, i drugo, sjajnog trenera sa znanjem i autoritetom, koji je zauzdavanjem i sinhronizovanjem solidnih, ali ne i najboljih NBA zvezda, napravio neverovatno ukomponovanu i funkcionalnu ekipu, kojoj ne bi ni mnogi NBA klubski timovi mogli da se odupru. Mi smo 2002 dobili USA tim sa sastavom igrača koji je po tadašnjem ugledu bio sigurno jači od ovog, ali ih je Karl toliko loše pripremio i vodio da su popili nekoliko poraza(nastranu što je i naš tadašnji tim bio dosta jači od ovoga i, ipak, sa boljim trenerom). To može da se opet desi ako se Ameri opuste i ne naprave opet dobar odabir stručnog štaba i igrača.

Banezi

pre 9 godina

Sa Amerima se može igrati ali ako ih krene šut kao juče tu je kraj. Pogledajte statistiku. Imali su svega dva šuta više od nas a dobili nas skoro četrdeset razlike. Ova ekipa Amera bi dobila Amere iz 1994,2000,2008. i 2012, a sa onima iz 1992. i 1996. bi igrali egal, sa igrom od sinoć.

jupiter

pre 9 godina

Uvesti NBA pravila u Europu. Trojku pomaknuti za pola metra, četvrtine produžiti za po 2 minute... za početak. Europski košarkaši jednostavno ne grizu da dostignu svoje limite. Kad gledam one NBA zvijezde koliko treniraju i kako sistematski izgrađuju pojedine segmente svoje igre skoro pa kompjuterski, koliko govore o tome da im je cilj postići neki postotak nečega i da ne staju dok to ne postignu, naspram toga najbolji europski košarkaš izgleda kao amater.

Basket. love

pre 9 godina

Zaprepascen sam komentarima tipa da se u NBA ne igra jaka odbrana ili da je srusen mit o tome!?!??
Ako neko igra jaku odbranu to upravo oni igraju i decenijama su reper svim ostalim nacijama.Zato vas najlepse molim ne komentarisite stvari u koje se bas ne razumete,otuzno deluje.

Hoću 158 pluseva

pre 9 godina

Prajo, bre, kakav loš dan Amera u Indijanapolisu, pa samo Milan Gurović je na vrhuncu svoje karijere bio bolji od Redžija Milera ...

A i bolje su mu tetovaže ...

Slauter

pre 9 godina

Ovaj americki tim je bio mozda i najbolji ikada. Tim. Pojedinci su mogli biti bolji, ali realno napadao Harden/Tompson/Rouz/Irving/Kari/Farid ili Durent/Brajant/Dzejms/Entoni/Grifin/Bos/Lav, potpuno je svejedno jer su oni na istom nivou u odnosu na nas, a medjusobno se razlikuju samo statusom koji su zasluzili u svojim ekipama. Cak su po pravilu te vece zvezde i stariji igraci opusteniji u odbrani i manje spremni da igraju presing kojim su ovi sve unistavali. Ovaj tim je bio pun all star igraca koji jos nemaju ime ili potvrdjen kvalitet kao Brajant, ali im niko ne spori all star kvalitet. Vestbruk bi hteo da izvede egzibiciju, a Grifin ti strpa trojku cim vidi kos, i ne masi skoro nikad, preko ruke ili ne, nebitno je. Mogli smo da vidimo vece zvezde i po koji lepsi potez, ali bolju igru, ne verujem.

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Gospodine Dalipagiću, oni su u Indijanapolisu imali tri loša dana, a ne jedan. Najpre su izgubili od Argentine u grupi, pa sutradan od nas u 1/4 finalu, pa u utakmici za 5. mesto od Španije.

Mikii

pre 9 godina

A sad ce patriJote da se obruse na Dalipagica uz obrazlozenje da Amerikanci nisu 2002-e imali los dan, nego smo ih mi demolirali. 3, 2, 1, sad!

Petar petrovic

pre 9 godina

Za Sven kriticare a pogotovu nase bivse sunarodnike koji iz ljubomore lupetaju gluposti.... Pa Srbija je izgubila od amerike, al sta bi spanci, francuzi, grci ili nedajboze hrvati uradili protiv amerikanaca ? E pa nemoj mo tako, ako dreamteam izdvojimo kao vanzemaljce kosarke , onda smo mi srbi jedni od najacih momentalno u svetu ili ko je osvojio srebro ???

lose vece

pre 9 godina

Ne slazem se da je to generalno pravilo da Ameri moraju da imaju los dan da bi izgubili - mogu oni da izgube i kada neka druga ekipa igra sjajno. E, sad, u sinocnjem slucaju slazem se sa Prajom - nasa ekipa je, ipak, neiskusna u odnosu na Amere koji igraju tri jake utakmice nedeljno tokom sezone. Pri tome su dobro ukomponovali tim. Na kraju su imali nezampaceno sutersko vece - tako trojke ne sutiraju ni oni koji se takmice u All-star sutiranju trojki.
Da sumiram, sinoc nam je trebao americki los dan da bismo dobili. U proslosti, a nadam se i u buducnosti, to nije slucaj.

chubby checker

pre 9 godina

matori, jesi legenda ali lupetaš... kao prvo ameri su te 2002. izgubili tri utakmice tako da priče o "lošem danu" su bezveze.. drugo: uopšte mi nismo toliko inferiorni, problem je što iz ovog tima su samo dvojica igrali NBA košarku a od njih je jedan još neiskusan (Radulja) a drugi već pri kraju karijere (Krle). ostali jednostvano se nisu navikli na takav ritam, takav intenzitet košarke jer je čak i Evroliga jako daleko od NBA-a što se intenziteta tiče. da su daleko ispred nas - jesu ali da su nedostižni - nisu uopšte. oni su igrali možda ne sa najiskusnijim ali sa najtalentovanijim igračima a i nama ovo nije bio najjači sastav. ono što je i Sale Đorđević rekao, trebaju nam ovakve utakmice, nadajmo se da ćemo se sresti sa njima već u Riju a uz par NBA igrača (Nedović, Kuzmić) sve je moguće!

zoran

pre 9 godina

To je taj isti covek koji je pre par godina rekao da je nasa kosarka propala.
Igrao je kosarku pre 100 godina, i sada je to njegovo misljenje bitno. Podseca me na Pelea, kad krene da prica o danasnjim fudbalerima.
(Nikola, 15. septembar 2014 11:20)

Nikola, ti mislis da si veci autoritet od coveka koji je bio prvi igrac u Evropi pozvan u NBA, kada tamo niko zivi , ban Amerike, nije mogao da prismrdi, a ne da zaigra..? Hoces da poducis coveka koji je svakoj ekipi trpao po 30, bez trojki, a kada je ova uvedena u Italiji u jednoj utakmici ubelezio 70 poena..? Da li si svestan da jos od njegovog igranja nemamo igraca sa takvim skok-sutem i sa takvom probojnoscu, preciznoscu. Njegov odraz , u to vreme iz mesta 100cm.
Praja je 100% u pravu. Kosarka nam je propala i ova srebrna medalja je sklop raznih okolnosti sto ce vec naredno Evropsko da nam pokaze i spusti nas na zemlju. Tamo ce da budu bolji Francuzi, Spanci, Turci, Grci,Hrvati (ako nadju dobrog trenera, jer ovaj Repesha veze sa mozgom nema) a moguce i Nemci....mi cemo sa ostatkom ekipa da se borimo. To ce biti surovo, ali potrebno otreznjenje kako bi se sistem rada kompletno promenio.

Divos

pre 9 godina

Овога сам се бојао, зато ме и обузима гнев. Праја у своје време беше играчина, и то каква играчина, апсолутно сам сигуран да жели најбоље српској кошарци и овој нашој Србији, али овде мало проговара и таштина. У време када је Праја играо 1970-их, беше то поприлично другачије, Амери су слали на СП и ОИ унив. селекције а богами понекад и не оне најбоље, и такве екипе су разбијале све друге ван САД са 20,30 и више разлике (још ако у такву екипу залута расан играч попут Едријана Дентлија, јао га је нама), па и Југу (која већ беше у европском врху), такво време беше 1970-их, такав би однос снага. То је давно прошло време, много тога се променило, европска кошарка је напредовала и приближила се америчкој.
Приличан потрес би у земљи Индијани 2002, тада се све мења, срушен је један мит, али та прича коју су Срби започели има и наставак, прво Аргентинци (ОИ 2004), па Грци (СП 2006).
"Империја узвраћа ударац", све се мења, иако то неће рећи циљ САД је по сваку цену победити, све је томе подређено, од тада екипе су брижљиво одабране и пробране, сваки играч је са разлогом упао у ту селекцију.
Јесу моћни, сјајни играчи, изузетних физичких предиспозиција, пуни енергије, и бољи су од наших, али за неких 10-15 кошева, синоћ је све пошло по злу за наше и ово је апсолутно нереална разлика. И ето простора за погрешна уверења и изопачену перцепцију, и ето прилике штетоичинама и злобницима да роваре, да паметују, прозивају, моралишу и попут тумора нагризају и урушавају српску кошарку.

vince carter

pre 9 godina

vama je cudna ovakva pipremljenost amerikanaca a nije fudbalera koji sprintaju 90 minuta??? pa ako su amerikanci na dopu,c.ronaldo,mesi,bejl itd su predozirani...inace 2002 nisu igrali o nil,brajant,karter,mekgrejdi,garnet,dankan,kidd,allen itd a ovo srebro sija kao zlato...

Nikola

pre 9 godina

@zoran

Turci? Hrvati? Hahaha
Kakvi more bre turci i kakvi bre hrvati...

Ne aj sad ozbiljno.
Amerikanci imaju najjacu reprezentaciju na svetu, najbolje kosarkase, i niko to ne dovodi u pitanju. Oni su nas realno pregazili veceras.
Medjutim ta njegova izjava u kojoj govori da ubuduce amerikance je moguce dobiti jedino ako imaju los dan, je smesna izjava.
On pominje 2002 godinu, ali 2006 su izgubili sa jos jacim sastavom od ovog (james anthony bosh howard wade itd) pa su opet izgubili od grka koji su sjajno odigrali.

Sport je takav da uvek priredjuje iznenadjenja, a iako je on bio svetski prvak kad je kosarka bila amaterska u odnosu na ove danas, njegovo misljenje je smesno.
Dobro je sto nam je otkrio da su amerikanci brzi skocnji i bolji kosarkasi, nismo to znali. Ali tvrditi da oni mogu gubiti samo ako imaju los dan je smesna izjava. Bice novih generacija igraca koji ce moci nekad da se izbore i da pobedjuju amerikance, to je sport, sve se vrti. Ali to njegovo "nikad" nek cuva za njega. 2007 je govorio da je nasa kosarka mrtva, i opet smo osvojili medalju na SP, i opet cemo, jer spanska generacija 80' i ova iz francuske 82' (parker diaw f.pietrus gelabale itd) nisu vecne, a iskreno kompletniju reprezentaciju od nase danas u evropi nema, uzimajuci godine.

On je inace bio autoritet u njegovo vreme. Ali danas on vise ne predstavlja nikakav autoritet, vec neku lepu uspomenu. Imali smo mnogo vece igrace od njega, to je i danas slucaj i bice ih.

Rade

pre 9 godina

Resenje je jednostavno. Evropljanima je dugo trebalo da spuste granicu napada sa 30 na 24 sekunde i uvedu cetvrtine umesto poluvremena. Napredak se evidentno video odmah. Ubrzana je igra. Za dobrobit evropske(srpske) kosarke treba usvojiti NBA pravila: trojka na 7'25, svaka cetvrtina po 12 minuta, 6 faul iskljucenje i NAJVAZNIJE ona o prvom koraku kad primite loptu jer je to kljuc za eksplozivnost bekova. Takodje nije lose pravilo 3 sekunde u reketu za odbranu/napad jer se teziste igre pomera van reketa dakle ka spoljnim igracima. Ono sto sam ja video juce: nama definitivno ne fali kosarkasog smeka i lucidnosti ali nam fali snaga, izdrzljivost, eksplozivnost i skocnost. Pozdrav svim ljubiteljima kosarke i dobrim ljudima!

Svasta

pre 9 godina

@kralj, 15. septembar 2014 11:50)

Odakle tebi ideja da za njih ne vazi dopig kontrola? Cuo si negde tu lazi i sada je besomucno ponavljas i mislis da ce ti neko i poverovati.

MKA

pre 9 godina

@Nikola
tesko je biti pristojan pa dati odgovor na tvoj komentar.Da te ne bih poducavao ko je i sta je Praja u kosarci proguglaj malo pa ces se ako imas bar malo blama zacrveneti.

Bane

pre 9 godina

Mislim da je činjenica i da smo mi juče imali loš dan, pre svega u odbrani, a oni su bili šuterski veoma raspoloženi. Fali nam sigurno jedan šuter tipa Stojaković, Dražen Petrović, Đorđević, ali to se rađa jednom u 10 godina... Ne vidim ko ima taj potencijal?

Vjera i znanje, a ne sreca i fizikalije

pre 9 godina

Isle ih trojke? Imali previse srece, sta god sutnu udje?
- Ne. To je sigurnost u sebe. Irving ne razmislja kako da se suprotstavi Bogdanovicu, on Bogdanovicu ostavlja da razmislja kako da se suprotstavi njemu. Irving je miran jer smatra da je bolji od Bogdanovica i zato u finalu svjetskog prvenstva hladnokrvno gadja trojke sest od sest. S druge strane, Bogdanovic ne moze nista da pogodi, utakmicu zavrsava sa jedan od devet za tri poena iako nije puno losiji suter od Irvinga. Uostalom, pred finale, u ovom segmentu, statistika je davala jednake sanse: Ameri 38, Srbi 39 posto. A u finalu? Ameri za deset posto bolji od svog prosjeka (15/30), Srbi za dvadeset posto losiji (5/25). To je znak slabije psiholoske pripreme pred utakmicu, to je trema tokom utakmice, to je opcinjenost protivnikom. Simonovic to ima i protiv Partizana, pa kako ne bi imao protiv NBA igraca? Sve da su ga pustili pred kraj deset puta da sutira ne bi pogodio nijednu trojku iako je i on na oko 40 posto...

Amerikanci pobjedjuju na fizikalije?
- Ovo je samo djelimicno tacno. Ima tu jos necega. To je poznavanje kosarkaske igre, to je ispravno predvidjanje dogadjaja. Amerikanac je u vazduhu dok je siroti Evropljanin jos uvijek nogama na parketu. Zato nas onoliko nadskakase. Bar jedan do dva igraca traze slobodnu putanju za skok i prikucavanje u slucaju da saigrac promasi sut. I tako lete kroz vazduh prije nasih. I hvataju loptu prije nasih. I prikucavaju. A mi kolutamo ocima i proklinjemo njihove fizikalije...

Иван

pre 9 godina

Треба бити реалан. Овај амерички тим је један од слабијих састављених од НБА играча, али је био убедљив из више разлога.

1. Кошарка је у остатку света слабија него раније. Нема више оних Аргентинаца, Грка, па и Срба који су их побеђивали некад.

2. Систем такмичења је био очајан. Теоретски је могло да се деси да ми победимо у финалу, и онда како рећи да су Американци бољи од Француза као трећих? У нашој половини костура било је 4-5 тимова јачих од Литваније.

3. Стално се враћам на мечеве против Амера у Атланти и Индијанаполису. Једна од кључних разлика у односу на 2002. годину је наша дужа клупа. И то каква: Јарић, Бодирога и Томашевић. Због кратке клупе смо пукли убедљиво и 1996.

4. Неискуство. Ти момци што су победили 2002. били су пуни интернациналних трофеја. Од ових момака синоћ нико нема ни титулу у Евролиги, у УЛЕБ купу, на ЕП, СП, ОИ да не говорим. Они нису ни сами знали колико су квалитетни. Није случајно да су у елиминационом делу победили баш оне противнике од којих су претходно изгубили (од Грка ону пријатељску) - с којим су играли и видели да нису баук. И против Амера би сутра да играју били бољи, јер сад знају како изгледа дуел против њих.

5. Американци су знали за те наше слабости и у сваком тренутку смо били свесни и ми и они да ће доћи период у којем ће направити разлику.

5. Шут Американаца за три поена је био ненормалан, против тога се тешко игра.

Све то повежеш, испадне он јуче. Али биће боље други пут.

Zuja

pre 9 godina

Zaista su Amerikanci pravi ratnici sto se kosarke tice. Mnogo truda i rada ulazu ti momci u sebe da bi postali to sto smo sinoc gledali. To su masovni treninzi snage, eksplozivnosti i sutiranja. Imaju uslove koje niko drugi u Svetu nema, pocevsi od teretana pa da komora za oporavak i krvnog dopinga. Neki se cude kako su sve pogadjali sinoc, to neki koji nikada nisu pogledali ni jedan NBA mec u zivotu. Pa ako ste gledali nekad dva vrhunska tima oni igraju kos za kos i svaki deseti napad desi se da neko pogresi. Evropa nece njima prici jos dugo godina, cak i razlika se u kvalitetu povecava od 90 godine na ovamo. Jednom kada bude ujedinjena Evropa tada se moze pricati o pravoj snagi i ligi koja ce biti poput one u NBA. Apsolutno mi nije jasno zbog cega nisu kopirana gotovo sva pravila i ono sa linijom za tri poena je posebna prica. Ovako razvaljivanje sto su na turniru prikazali Amerikanci je samarcina FIBI i kosarci uposte, prosto ne znam odakle im ideja da ukrste profi kosarku i amaterizam. Apsolutno nema smisla igrati sa protivnikom kojeg ne mozes pobediti nikako ali ne postoji ni promil sansi. Prvo neka stvore bar priblizne uslove i pravila pa onda da se ukrstamo sa njima. Ovakvo SP gubi potpuno na svojoj drazi. Kod nas su momci od 19-20 godina u kosarci mrsavi kao da im je zabranjen surovi rad u teretani sa proteinima i drugim suplementima sto je greska! A pogledajte njihove koledz igrace, pucaju u misicima bio belac ili crnac. Sut i snaga to je to za pocetak.

idi begaj

pre 9 godina

Svidelo nam se ili ne,covek je u pravu a kome nije jasno posle jucerasnje tekme nema mu pomoci....valjda misle da su veci Srbi ako su neralni,sta ga znam....

Nba expert

pre 9 godina

Svi pricaju o 2002, a zaboravljaju 2006! Tad su ameri bili treci, grci ih dobili u polufinalu! A tad su im igrali dzejms, vejd, bos, entoni, hauard... Protiv njih se moze samo na nacin da sebe ubjedis da nisi slabiji, tj da zarko zelis da ih pobjedis, jer i oni imaju isto dvije ruke i dvije noge! Pitanje je samo ko ima vece srce, da ne kazem nesto drugo...
(budo bp, 15. septembar 2014 12:21)
Igrali su ,ali ako pogledas razliku izmedju 2006 i 2014 ti igraci su napredovali 100 puta bolje nego 2006 budimo realni.Plus imaju KD i jos neke super starove koji strahovito dobri

Srbijo ispravi se!

pre 9 godina

Vujanic,Jaric,Rakocevic,Stojakovic,Bodiroga,Radmanovic(Smiljanic umesto njega na postolju),Gurovic,Cabarkapa,Tomasevic,Drobnjak,Koturovic,Divac.
Ovi bi dobijali Amere koliko god bi trebalo puta u to vreme.

Partibrejker

pre 9 godina

Prvo i najvaznije - Praja je, ako ne najbolji, onda jedan od 3-5 najboljih kosarkasa ikada sa ovih prostora. Ubedljivo najveci broj medalja smo uzeli dok je on bio jedan od vodja reprezentacije i njen najbolji strelac, ukljucujuci i nasu jedinu zlatnu olimpijsku medalju. Mogao je u NBA kada je to za Evropljane bila druga galaksija. Prema tome, on ima vise kosarkaskog znanja u malom prstu nego svi mi zajedno pa makar ziveli 1000 godina. Ne slazem se 100% sa svim sto je rekao, ali je prilicno realan. Da bi se iole priblizili uspesima reprezentacije kad je on igrao (pusti Amere za sad, prvo da ponovo budemo konsistentno broj 1-2 u Evropi), treba iskoristiti ovaj fantastican uspeh i ispraviti sistemske greske koje su se nagomilale u poslednjih 10-15 godina. Sale je pokazao u kom pravcu moramo da idemo, samo treba petlja da ga ostali slede.

Statuskan

pre 9 godina

Kada su Amerikanci toliko dominantni,jel moze neko da mi objasni kako mogu imati prosecan procenat suta do finalne utakmice a u finalu ne mogu da promase.Za odgovor pitajte Ducija Simonovica.Jednostavno Americki igraci ne treniraju,oni izlaze iz fabrike kao gotov proizvod.Da su kojim slucajem sinoc posle utakmice dali krv na analizu,mislim da nebi bila crvene boje.

nemanha

pre 9 godina

@budo bp

Svi zele da pobede, bar na ovom nivou, ja sam uveren da su nasi izasli sa namerom da uzmu zlato. Ali ne mozes kada je neko bolji, kvalitet uvek presudi.

Nikola

pre 9 godina

Ma jeli, autoritet sam u blamiranju.. Pa sta, ko je on Bog da bi dao takve izjave? Pa sta ako je bio veliki igrac pre 40 godina, njegovo misljenje vazi za pravilo? Covek je bezobrazan i uvek nadje na bezobrazan nacin da sputava neciji uspeh... Svako ima pravo na svoje misljenje, ja sam igrao u 3 francusku ligu par sezona, i jesam mrav u sportksom smislu u odnosu na ljude kao on, ali te njegove izjave su bezobrazne, i mnogi dele moje misljenje. Kako moze da kaze da ubuce amerikance je moguce dobiti samo ako imaju los dan? Kad su vec nekoliko puta gubili sa jacim sastavom od ovog i kad se vrlo dobro zna da evropska kosarka napreduje kroz vreme.
Mislim oni su najveca sila u tom sportu ali nek malo tempira svoje izjave i nek bude manje radikalan, bila mu je srpska kosarka mrtva 2007 pa su opet uzeli dve medalje uzimajuci da smo izgubili jednu nepravdom (2010).

robin hud

pre 9 godina

Jedini i najvažniji put da se dobiju ameri je imati u ekipi par NBA igrača poput Divca i Stojakovića, koji su to i uspeli. Da smo imali jednog takvog centra situacija bi bila totalno drugačija. Ne kažem da su ovi centri loši, ali zamislite da Radujica igra još 4g. u NBA pa zaigra na sledećem svetskom prvenstvu, mislite da će moći da se olako šetaju ameri po reketu?

mihajlo

pre 9 godina

Sreca njihova bila da se jim je otvorijo abnormakno sut za tri poena dok nama nije. Pa pobogu dali 10 trojki vise od nas tj. 30 poena. Mi smo jim ubacili 92 poena sa pet trojki. To sto su oni skakaci nista jim ne bi znascilo da se je desilo da je za koji procenat manje bilo trojki i koji veci za nas. Manite me superiorni ovo ono, superiorno ovde su bile njihove trojke. Njihova filozofija je procitana odavno bacaj trojku i u istom momentu skaci na kos. Nama ovde je trebala klasicna trojka ubica. Ostalo je bilo OK. Jos nesto nasa druga postava je bila jaca od njihove druge na terenu ako ne verujete odgledaj te tekmu jos jednom.

srbEUin

pre 9 godina

Ameri su ušli u finale extra motivisani, pomalo i respektujući naše, pa su zato igrali iznadprosečno, najbolje na turniru, naročito u šutu za 3, koji je nama baš tada zakazao. To je prevashodno zbog odigranih odbrana na šutevima. I to je odlučilo. Da su oni i mi imali svoje standardne šuterske proseke: USA 39% a SRB 37% oni bi na poluvremenu umesto 10/15 imali 6/15 a mi umesto 2/12 bismo imali 5/12, tako da bi razlika bila za 21 poen manja od ostvarene. Znači bili bismo u igri, sa zaostatkom 4 poena.
Isto važi i za ukupne procente šuta za 3 na celoj utakmici, u kojoj su oni bili bolji, a mi slabiji od našeg proseka za ukupno 25 poena.

Razbili su nas pod koševima što nam je onda trebalo da bude alternativa, jer ako igraju široko i brane trojke, ostavljaju prostor pod košem. Savršeno su odigrali odbranu, zaustavili naše glavno oružje: šut spolja, jer su znali da su naši centri dosta slabiji u igri 1:1 pod njihovim košem.

Ostaje pitanje da li smo mogli bolje da branimo trojke, po cenu lakih koševa iz reketa.

Jedini način da ih dobijemo bilo je da nas krene šut spolja, da im unesemo nervozu u šut, i da odigramo odbranu iz Atine 1998.

Ovaj put je to bilo nerealno, jer su Ameri od prvog dana igrali bez nervoze, pritiska publike, samouvereno, angažovano, timski kompaktno, sa ogromnim brojem osvojenih i uhvaćenih lopti, predaleko od bilo kakave neizvesnosti.
Malo nas je i značaj finala i respekt prema njima omeo. Uz više iskustva i samopuzdanja bićemo bolji ubuduće.

bb

pre 9 godina

Lako je na bazi od 320 miliona ljudi (pogotovo doskora višegeneracijski genetski probiranih afroamerikanaca) napraviti fizički dominantnu ekipu u odnosu na reprezentaciju 5-6 miliona ljudi, u proseku među starijim nacijama na svetu. A moože i Amerikancima da se desi loš dan, pa tad nekom rasture državu (našu su planski, još od '45, i još nisu završili!) na 3-4 umesto na 5-6 delova. Kakva bi naša ekipa bila, samo još sa Pekovićem? Razneli bismo ih u paramparčad! Ali mi ni ono talenta što imamo ne odgajimo niti zadržimo, nego raspemo po svetu ili upropastimo, što zahvaljujući nemaštini, što zbog loših međuljudskih odnosa. I nije samo košarka u pitanju, ali je ona dobar pokazatelj, tako da možemo da, pored svega toga, budemo veoma zadovoljni. Sreća je i ogroman uspeh ovo što smo postigli, i na tome treba graditi, lepo reče neko.
A jedva čekam da dogodine pokidamo mnoge na evropskom prvenstvu, imamo nekoliko moćnih poluga u ekipi, a na pomolu je još nekoliko! Vidimo se dogodine!

Inki

pre 9 godina

Ovaj Americki tim sa Rouzom od pre dve godine i npr. Durentom bi bio najjaci TIM (KOLEKTIV, EKIPA) koju USA trenutno ima! Igraju kao NBA ekipa a ne kao All-Star petorka! Svi profesionlni sportisti se dopinguju, pa i nasi. NBA igraci su superiorni zato sto:
1) od 13-te godine rade sa odlicnim trenerima
2) kada postanu profi, rde sa jos boljim trenerima iz celog sveta
3) "mane" koje imaju resavaju uz pomoc NBA veterana (npr. Olajdzuvon pokazuje LeBronu Low Post finte)
4) zbog dopinga sve ovo izvode 1-2 sekunde brze od protivnika tj. 160 km/h, na terenu koji je manji i na 8 min. kracoj utakmici

srx

pre 9 godina

Amerikanci ne igraju isti sport kao Evropljni. Igraju duze cetvrtine, jaci faulovi se dopustaju i trojka im je na vecoj udaljenosti.

To je kao da odes da igras SP u fudbalu gdje svi ostali ucesnici igraju u ligama gdje se igra samo jedno poluvrijeme i gol je dva metra siri i metar visi!!! Tako se valjda Amerikancima osjeca kad igraju sp. Em imaju snage da sve razbiju em pucaju trojke sa daljine koja se njima osjeca kao slobodno bacanje. Mislim, smjesno.

Broj utakmica, broj igraca...sve je to inferiorno u Evropi. Mi smo imali jezgro NBA igraca u timu iz 2002-e. To je presudilo.

Sportista

pre 9 godina

Covek samo iskreno govori. Vidim neko pominje 2006 tacno da su tad igrali ti igraci poput Lebrona, Anthony, Bos cini mi se selektor Kisevskiy je tad vodio ih kao sad ali tu tekmu su svojom losom igrom izgubili protiv grka. Pa i protiv nas u Indijanpolisu su izgubili isto zbog loseg odabira selekcije u napadu kao i u odbrani. Da me ne shvatite pogresno ne umanjem pobedu nasu protiv njih, kao grka. Ali u glavnom kao sto Dalibagic rekao sve zavisi iskljucivo od njih da li ce protivnik imati sansu u tom mecu.Ostalo je samo zavarivanje sebe kako se protiv njih moze.Pa juce najbolje je pokazalo koliko su dominatni iako su gubili u pocetku od nas pa su na kraju dodali gas i sve doveli na svoje mesto. Ameri su u ovom sportu neprikosnoveni uvek bili i samo jednom moze da im se desi da kiksnu inace ocekivati stalno je prakticno neizvodljivo,nemoguce.

Džoni

pre 9 godina

Ubeđen sam da je ova ekipa Amera jedna od jačih do sada. Ameri su se opekli par puta sa najvećim zvezdama u timu i nikada više neće jer neće voditi najveće zvezde nego kao sada odličan tim napravljen od mladih, talentovanih, motivisanih, atletskih igrača željnih dokazivanja sa univerzitetskim trenerom koji ih je ukomponovao i motivisao maksimalno! Mi smo utakmicu odigrali kao prosečna NBA ekipa protiv NBA selekcije! Kada se samo pogleda baza selekcije Amera jasno je da bi mogli lagano da odigraju protiv selekcije ostatka Sveta!

Bane

pre 9 godina

Svi pricaju o 2002, a zaboravljaju 2006! Tad su ameri bili treci, grci ih dobili u polufinalu! A tad su im igrali dzejms, vejd, bos, entoni, hauard... Protiv njih se moze samo na nacin da sebe ubjedis da nisi slabiji, tj da zarko zelis da ih pobjedis, jer i oni imaju isto dvije ruke i dvije noge! Pitanje je samo ko ima vece srce, da ne kazem nesto drugo...
(budo bp, 15. septembar 2014 12:21)
2006 lebron karmelo i vejd su imali po 21,22 godine ,i opet su tesno izgubili.. kasnije su se formirali u igrace kakvi su danas

Playmaker

pre 9 godina

Prosto ko pasulj...leti se nBa kosarkasi ciste od dopinga pa su ih ranijih godina pobedjivali i Srbi,Argetinci,Spanci,Grci...zbog ugleda i marketinga,odnosno ocuvanja slike NBA(profit od dresova,igrica...stosta jos),,salju napucanu maltene drugu ekipu koja tempom,fizikalijama lomi sve...sve ,ali bas sve ekipe imaju nekad pad u igri,osim njih...ma daj,nismo deca,lova brate,lova pokrece svet.

veljko

pre 9 godina

Uz duzno postovanje nekad velikog kosgetera Dalipagica,ne mogu se sloziti sa njegovim misljenjem.Prvo te 2002.godine Amerikanci su igrali "kod kuce",izgubili od odlicne Argentine(Djinobili ima jedno 5 NBA prstenova i to kao jedan od bitnih igraca) i tako dobili "opomenu" .Bili su "besniji od dzekija" kada su igrali tada protiv Jugoslavije(ako gresim,izvinjavam se) i opet "dobili po usima".Samo Praja zaboravlja ko je tada igrao za "nas".Stojakovic,Divac,Bodiroga na vrhuncu,izuzetno dobri Gurovic,Jaric,Koturovic.Mogli smo da im pariramo na svim poljima i uz malo zasluzene sportske srece smo ih dobili.Da,naravno gospodin trener "Kari" je takodje dao svoj veliki doprinos(cini mi se zbog nediscipline odstranjen iz tima odlicni Radmanovic/i tada je on kritikovan kao sada Djordjevic za Micova).I naravno kriterijum sudjenja igra vrlo vaznu ulogu(uz rukomet i vaterpolo timski sportovi gde sudija kod timova pribliznih kvaliteta,moze svojim odlukama da resi mec).

paint in black

pre 9 godina

ovo nije treći tim USA...Ovo je odlična ekipa sa strašnom spoljnom linijom,Kari,Rouz,Irving,sa suterima kao što je Kleo Tompson i Džejms Harden,sa ekstra eksplozivnim De Mar Derozanom, i Rudi Gejom,koji je dvojka i trojka,po po potrebi...Uz to centri Kazins i Dejvis,odlicni i u odbrani i napadu,i ekstra odbrambeni igrači Dramond i Plumli..Ovaj tim bi sa Krizevskim i njegovim stručnim štabom osvojio NBA prvenstvo. Pogledajte statistike ovih igrača,njihove ugovore,status u klubovima i celoj NBA.Suva analiza činjenica vodi ka zaključku da sve reprezentacije ,uključujući Francuze sa Parkerom,i Špance,slabije bar dvadesetak razlike posebno,ako im krene šut,kao što je to bio slučaj sa finalnom.Naši su napravili strašan uspeh.USA 2002 je slabija od ovog tima..bez obzira na Milera,Pirsa,...a naši iz 2002 mnogo jači od ove sadašnje ekipe.Nije za poređenje.

Zdravko Razumović

pre 9 godina

Pre svega srdačne čestitke našem timu na srebru. A zatim da razjasnimo par stvari koje izgleda nisu ispravno predstavljene u domaćim medijima - prvo, ovo nije američki B tim, ovo je američki C tim. Drugo, i pored očigledne dominacije američkog tima, Srbija je izgubila zbog generalno mlake igre i pre svega katastrofalnog šuta (trojke 5/25?!). Naravno, čak i da smo šutirali bolje oni bi samo dodali gas i opet nas dobili jednako ubedljivo, tako da je Praja 100% u pravu. Srbija je mala zemlja sa populacijom manjom od nekoliko američkih gradova, i bez sumnje možemo biti ponosni otporom koji smo pružili i zauzetim drugim mestom. Ali realno, treba se fokusirati na regionalne rezultate pošto sa NBA igračima nemamo šta da tražimo, ni mi a ni bilo ko drugi na svetu.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Vidim mnogi zameraju Praji.Morate shvatiti da je on jedan od najboljih evropskih kosarkasa svih vremena.Finala sto se tice amerikanci su jednostavno bolji kosarkasi od nas.Biti drugi na svetu...u cemu smo to jos tako uspesni.Pravdanja kako njih ima 300 miliona a nas sedam ne piju vodu.Da je broj stanovnika vazan kina i indija bi bili prvaci sveta u svim sportovima?

mujcinovic salih

pre 9 godina

Vidim mnogi zameraju Praji.Morate shvatiti da je on jedan od najboljih evropskih kosarkasa svih vremena.Finala sto se tice amerikanci su jednostavno bolji kosarkasi od nas.Biti drugi na svetu...u cemu smo to jos tako uspesni.Pravdanja kako njih ima 300 miliona a nas sedam ne piju vodu.Da je broj stanovnika vazan kina i indija bi bili prvaci sveta u svim sportovima?

Mikii

pre 9 godina

A sad ce patriJote da se obruse na Dalipagica uz obrazlozenje da Amerikanci nisu 2002-e imali los dan, nego smo ih mi demolirali. 3, 2, 1, sad!

sofrito

pre 9 godina

da je yuga ostala citava, svih ovih godina bi imali reprezentaciju koja moze da parira amerikancima, a u fudbalu bi dominirali i uzeli sigurno jedno svetsko! mislite o tome!!!

Srbijo ispravi se!

pre 9 godina

Vujanic,Jaric,Rakocevic,Stojakovic,Bodiroga,Radmanovic(Smiljanic umesto njega na postolju),Gurovic,Cabarkapa,Tomasevic,Drobnjak,Koturovic,Divac.
Ovi bi dobijali Amere koliko god bi trebalo puta u to vreme.

zoran

pre 9 godina

To je taj isti covek koji je pre par godina rekao da je nasa kosarka propala.
Igrao je kosarku pre 100 godina, i sada je to njegovo misljenje bitno. Podseca me na Pelea, kad krene da prica o danasnjim fudbalerima.
(Nikola, 15. septembar 2014 11:20)

Nikola, ti mislis da si veci autoritet od coveka koji je bio prvi igrac u Evropi pozvan u NBA, kada tamo niko zivi , ban Amerike, nije mogao da prismrdi, a ne da zaigra..? Hoces da poducis coveka koji je svakoj ekipi trpao po 30, bez trojki, a kada je ova uvedena u Italiji u jednoj utakmici ubelezio 70 poena..? Da li si svestan da jos od njegovog igranja nemamo igraca sa takvim skok-sutem i sa takvom probojnoscu, preciznoscu. Njegov odraz , u to vreme iz mesta 100cm.
Praja je 100% u pravu. Kosarka nam je propala i ova srebrna medalja je sklop raznih okolnosti sto ce vec naredno Evropsko da nam pokaze i spusti nas na zemlju. Tamo ce da budu bolji Francuzi, Spanci, Turci, Grci,Hrvati (ako nadju dobrog trenera, jer ovaj Repesha veze sa mozgom nema) a moguce i Nemci....mi cemo sa ostatkom ekipa da se borimo. To ce biti surovo, ali potrebno otreznjenje kako bi se sistem rada kompletno promenio.

Nikola

pre 9 godina

To je taj isti covek koji je pre par godina rekao da je nasa kosarka propala.
Igrao je kosarku pre 100 godina, i sada je to njegovo misljenje bitno. Podseca me na Pelea, kad krene da prica o danasnjim fudbalerima.

Pera

pre 9 godina

2002. imali loš dan? Malo sutra. Nadigrali smo ih u svim segmentima igre, borili se duplo više nego oni, bili smo bolji, da se igralo 5 utakmica, 4 bi dobili. Kakav crni loš dan, Stojaković, Gurović, Vujanić, Divac, Jarić, Bodiroga, Pešić, o čemu pričamo mi?

kralj

pre 9 godina

Tada su legendo imali dva losa dana,jedan protiv Argentine a drugi protiv nas.Nije stvar u tome,nego sto oni kosarku igraju po drugacijim pravilima nego ostatak sveta a plus sto za amere ne vazi doping kontrola.Cisto sumnjam da su sinoc bas svi bili cisti

Nikola

pre 9 godina

Ma jeli, autoritet sam u blamiranju.. Pa sta, ko je on Bog da bi dao takve izjave? Pa sta ako je bio veliki igrac pre 40 godina, njegovo misljenje vazi za pravilo? Covek je bezobrazan i uvek nadje na bezobrazan nacin da sputava neciji uspeh... Svako ima pravo na svoje misljenje, ja sam igrao u 3 francusku ligu par sezona, i jesam mrav u sportksom smislu u odnosu na ljude kao on, ali te njegove izjave su bezobrazne, i mnogi dele moje misljenje. Kako moze da kaze da ubuce amerikance je moguce dobiti samo ako imaju los dan? Kad su vec nekoliko puta gubili sa jacim sastavom od ovog i kad se vrlo dobro zna da evropska kosarka napreduje kroz vreme.
Mislim oni su najveca sila u tom sportu ali nek malo tempira svoje izjave i nek bude manje radikalan, bila mu je srpska kosarka mrtva 2007 pa su opet uzeli dve medalje uzimajuci da smo izgubili jednu nepravdom (2010).

Statuskan

pre 9 godina

Kada su Amerikanci toliko dominantni,jel moze neko da mi objasni kako mogu imati prosecan procenat suta do finalne utakmice a u finalu ne mogu da promase.Za odgovor pitajte Ducija Simonovica.Jednostavno Americki igraci ne treniraju,oni izlaze iz fabrike kao gotov proizvod.Da su kojim slucajem sinoc posle utakmice dali krv na analizu,mislim da nebi bila crvene boje.

Playmaker

pre 9 godina

Prosto ko pasulj...leti se nBa kosarkasi ciste od dopinga pa su ih ranijih godina pobedjivali i Srbi,Argetinci,Spanci,Grci...zbog ugleda i marketinga,odnosno ocuvanja slike NBA(profit od dresova,igrica...stosta jos),,salju napucanu maltene drugu ekipu koja tempom,fizikalijama lomi sve...sve ,ali bas sve ekipe imaju nekad pad u igri,osim njih...ma daj,nismo deca,lova brate,lova pokrece svet.

Koki

pre 9 godina

kako ljudi ne kapiraju i STALNO porede 2002. sa današnjim vremenom!?

TADA su Ameri poslali bukvalno treći tim (slabiji od ovog sadašnjeg "drugog" tima), a tada smo i mi i Argentinci imali najbolje sastave u našim istorijama.. (a španci i litvanci nadirali)

tako da, manite se poredjenja, takav tim atleta i majstora kakav smo tada imali, mislim da više nećemo nikad..

Stojaković, Bodiroga, Divac, Gurović, Jarić, Tomašević, Drobnjak, Rakočević, Vujanić... braaaaaate, koja ekipa..

Hoću 158 pluseva

pre 9 godina

Prajo, bre, kakav loš dan Amera u Indijanapolisu, pa samo Milan Gurović je na vrhuncu svoje karijere bio bolji od Redžija Milera ...

A i bolje su mu tetovaže ...

Buca

pre 9 godina

Medju komentatorima obicno je sve crno-belo, nadam se da me nece svrstati ni u pljuvace ni idolopklonike, samo pokusavam da budem realan. Nas tim je postigao i vise nego sto smo ocekivali, neki manjak individuelnog kvaliteta je nadoknadio timskom igrom, borbenoscu i pametnom igrom. Djordjevic savrseno razume kosarku u tancine, to je prenosio i na igrace, s druge strane primetno je odredjeno neiskustvo u vodjenju utakmica, promeni ritma, vrsenju izmena i trazenju time out-a. Moram priznati da sam u finalu ocekivao mnogo tesnji rezultat, cak se nadao i pobedi, ali sam odmah uvideo da su nasi utakmicu izgubili jos kad su pobedili Francuze. Kao da je proradio srpski mentalitet zadovoljavanjem postignutog, kao da nije bilo nikakve specijalne pripreme za ovu utakmicu, i plan za istu. Prilika za to je bila u ova dva dana jer pre toga niko nije razmisljao da mozemo do Amerikanaca, ispada da su se za Amerikance bolje pripremale ekipe u njivom delu zreba nego mi. Umesto toga nasi idu da gledaju Real vece pred veliku utakmicu i tako gube fokus i kvalitetno vreme za pripremu. Cim su Amerikanci pojacali odbranu i pritisli nase bekove na 15:7, krenuli sa gradjenjem akcija za nebranje suteve i ofanzivnim skokovima, nasa igra se raspala, nismo mogli doci do kosa, a u odbrani se nije znalo ko gde zagradjuje i skace. Tako je olako prokockana dobra prilika da kao predstavnici evropske kosakre pokazemo zube americkoj, ostao je taj gorak ukus nemoci, koja je nazalost svim abila vidljiva.

mihajlo

pre 9 godina

Sreca njihova bila da se jim je otvorijo abnormakno sut za tri poena dok nama nije. Pa pobogu dali 10 trojki vise od nas tj. 30 poena. Mi smo jim ubacili 92 poena sa pet trojki. To sto su oni skakaci nista jim ne bi znascilo da se je desilo da je za koji procenat manje bilo trojki i koji veci za nas. Manite me superiorni ovo ono, superiorno ovde su bile njihove trojke. Njihova filozofija je procitana odavno bacaj trojku i u istom momentu skaci na kos. Nama ovde je trebala klasicna trojka ubica. Ostalo je bilo OK. Jos nesto nasa druga postava je bila jaca od njihove druge na terenu ako ne verujete odgledaj te tekmu jos jednom.

Nikola

pre 9 godina

@zoran

Turci? Hrvati? Hahaha
Kakvi more bre turci i kakvi bre hrvati...

Ne aj sad ozbiljno.
Amerikanci imaju najjacu reprezentaciju na svetu, najbolje kosarkase, i niko to ne dovodi u pitanju. Oni su nas realno pregazili veceras.
Medjutim ta njegova izjava u kojoj govori da ubuduce amerikance je moguce dobiti jedino ako imaju los dan, je smesna izjava.
On pominje 2002 godinu, ali 2006 su izgubili sa jos jacim sastavom od ovog (james anthony bosh howard wade itd) pa su opet izgubili od grka koji su sjajno odigrali.

Sport je takav da uvek priredjuje iznenadjenja, a iako je on bio svetski prvak kad je kosarka bila amaterska u odnosu na ove danas, njegovo misljenje je smesno.
Dobro je sto nam je otkrio da su amerikanci brzi skocnji i bolji kosarkasi, nismo to znali. Ali tvrditi da oni mogu gubiti samo ako imaju los dan je smesna izjava. Bice novih generacija igraca koji ce moci nekad da se izbore i da pobedjuju amerikance, to je sport, sve se vrti. Ali to njegovo "nikad" nek cuva za njega. 2007 je govorio da je nasa kosarka mrtva, i opet smo osvojili medalju na SP, i opet cemo, jer spanska generacija 80' i ova iz francuske 82' (parker diaw f.pietrus gelabale itd) nisu vecne, a iskreno kompletniju reprezentaciju od nase danas u evropi nema, uzimajuci godine.

On je inace bio autoritet u njegovo vreme. Ali danas on vise ne predstavlja nikakav autoritet, vec neku lepu uspomenu. Imali smo mnogo vece igrace od njega, to je i danas slucaj i bice ih.

nekle

pre 9 godina

"Otkako su za Amerikance počeli da igraju profesionalci pričamo da ćemo im se približiti, međutim, to se nikada neće desiti. Oni igraju 150 na sat, a mi 60. Jednostavno nijedna evropska selekcija ne može da im parira.

A zasto mi igramo 60 na sat, zasto mi ne ubrzamo?
Dalipagic je legenda evropske kosarke, ali ne moze se razmisljati i ne sme na ovaj nacin.
Ako hocemo da budemo broj 1 u svetu moramo da budemo bolji od Amera!
Problem kod evropljana je sistem.
Deca od prog treninga kod nas ne uce da sutiraju na kos, nego kako da naprave blok, dok u Americi sutiraju do besvesti.
Sve je u sistemu treninga.
Taj Kajri Irving je do sada milijardu puta sutnuo na kos na treningu, a kolko puta su Kalenic, Markovic ili Bjelica?
U tome je problem, Ameri kod svakog igraca vezbaju svaki segment baskseta, ravijaju, korsite prednosti, a evropski treneri su ostali tamo negde u 70-im, dakle spora kosarka sa puno blokova itd, koja bi mozda i prolazila protiv Amera, da je u Basketu dozvoljena kontakt igra pa da fizickom silom zaustavis protivnika.
Drago mi je sto Sale uvodi nove stvari, sto igramo brze, modernije.
Sto igraci imaju slobodu u igri.
Na to ostatak sveta, svi sem Spanaca, nije navikla, pa smo zato lagano razbili Grke, Brazilce, pa i Francuze.
Dakle pobedio je u tim mecevima Saletov sitem.
Sa takvim pristupom i uz nasu tehniku i kreativnost, samo je nebo granica.
Ovog puta su nam Jenkiji izmigoljili sa viljuske, ali bice dana za megdana.

budo bp

pre 9 godina

Svi pricaju o 2002, a zaboravljaju 2006! Tad su ameri bili treci, grci ih dobili u polufinalu! A tad su im igrali dzejms, vejd, bos, entoni, hauard... Protiv njih se moze samo na nacin da sebe ubjedis da nisi slabiji, tj da zarko zelis da ih pobjedis, jer i oni imaju isto dvije ruke i dvije noge! Pitanje je samo ko ima vece srce, da ne kazem nesto drugo...

dus dibidus

pre 9 godina

Muka mi je da citam komentare po celom internetu kako su Amerikanci drogirani, na steroidima, roboti, a nasi imaju srce i dusu. Ima sovinistickih i rasistickih kom. srpskih patrijota. FUJ

Zar je toliko tesko priznati kad je neko bolji. iako su SAD poslale B tim?

Srusen je jos jedan mit, da se u NBA ne igra odbrana. U prvom poluvremenu Teo i BB nisu uspevali da se dignu na sut za 3 koliko su ih davili, u drugom p. su ipak popustili sa odbranom.

Svasta

pre 9 godina

@kralj, 15. septembar 2014 11:50)

Odakle tebi ideja da za njih ne vazi dopig kontrola? Cuo si negde tu lazi i sada je besomucno ponavljas i mislis da ce ti neko i poverovati.

Sportista

pre 9 godina

Covek samo iskreno govori. Vidim neko pominje 2006 tacno da su tad igrali ti igraci poput Lebrona, Anthony, Bos cini mi se selektor Kisevskiy je tad vodio ih kao sad ali tu tekmu su svojom losom igrom izgubili protiv grka. Pa i protiv nas u Indijanpolisu su izgubili isto zbog loseg odabira selekcije u napadu kao i u odbrani. Da me ne shvatite pogresno ne umanjem pobedu nasu protiv njih, kao grka. Ali u glavnom kao sto Dalibagic rekao sve zavisi iskljucivo od njih da li ce protivnik imati sansu u tom mecu.Ostalo je samo zavarivanje sebe kako se protiv njih moze.Pa juce najbolje je pokazalo koliko su dominatni iako su gubili u pocetku od nas pa su na kraju dodali gas i sve doveli na svoje mesto. Ameri su u ovom sportu neprikosnoveni uvek bili i samo jednom moze da im se desi da kiksnu inace ocekivati stalno je prakticno neizvodljivo,nemoguce.

Divos

pre 9 godina

Овога сам се бојао, зато ме и обузима гнев. Праја у своје време беше играчина, и то каква играчина, апсолутно сам сигуран да жели најбоље српској кошарци и овој нашој Србији, али овде мало проговара и таштина. У време када је Праја играо 1970-их, беше то поприлично другачије, Амери су слали на СП и ОИ унив. селекције а богами понекад и не оне најбоље, и такве екипе су разбијале све друге ван САД са 20,30 и више разлике (још ако у такву екипу залута расан играч попут Едријана Дентлија, јао га је нама), па и Југу (која већ беше у европском врху), такво време беше 1970-их, такав би однос снага. То је давно прошло време, много тога се променило, европска кошарка је напредовала и приближила се америчкој.
Приличан потрес би у земљи Индијани 2002, тада се све мења, срушен је један мит, али та прича коју су Срби започели има и наставак, прво Аргентинци (ОИ 2004), па Грци (СП 2006).
"Империја узвраћа ударац", све се мења, иако то неће рећи циљ САД је по сваку цену победити, све је томе подређено, од тада екипе су брижљиво одабране и пробране, сваки играч је са разлогом упао у ту селекцију.
Јесу моћни, сјајни играчи, изузетних физичких предиспозиција, пуни енергије, и бољи су од наших, али за неких 10-15 кошева, синоћ је све пошло по злу за наше и ово је апсолутно нереална разлика. И ето простора за погрешна уверења и изопачену перцепцију, и ето прилике штетоичинама и злобницима да роваре, да паметују, прозивају, моралишу и попут тумора нагризају и урушавају српску кошарку.

chubby checker

pre 9 godina

matori, jesi legenda ali lupetaš... kao prvo ameri su te 2002. izgubili tri utakmice tako da priče o "lošem danu" su bezveze.. drugo: uopšte mi nismo toliko inferiorni, problem je što iz ovog tima su samo dvojica igrali NBA košarku a od njih je jedan još neiskusan (Radulja) a drugi već pri kraju karijere (Krle). ostali jednostvano se nisu navikli na takav ritam, takav intenzitet košarke jer je čak i Evroliga jako daleko od NBA-a što se intenziteta tiče. da su daleko ispred nas - jesu ali da su nedostižni - nisu uopšte. oni su igrali možda ne sa najiskusnijim ali sa najtalentovanijim igračima a i nama ovo nije bio najjači sastav. ono što je i Sale Đorđević rekao, trebaju nam ovakve utakmice, nadajmo se da ćemo se sresti sa njima već u Riju a uz par NBA igrača (Nedović, Kuzmić) sve je moguće!

Bane

pre 9 godina

Svi pricaju o 2002, a zaboravljaju 2006! Tad su ameri bili treci, grci ih dobili u polufinalu! A tad su im igrali dzejms, vejd, bos, entoni, hauard... Protiv njih se moze samo na nacin da sebe ubjedis da nisi slabiji, tj da zarko zelis da ih pobjedis, jer i oni imaju isto dvije ruke i dvije noge! Pitanje je samo ko ima vece srce, da ne kazem nesto drugo...
(budo bp, 15. septembar 2014 12:21)
2006 lebron karmelo i vejd su imali po 21,22 godine ,i opet su tesno izgubili.. kasnije su se formirali u igrace kakvi su danas

Zuja

pre 9 godina

Zaista su Amerikanci pravi ratnici sto se kosarke tice. Mnogo truda i rada ulazu ti momci u sebe da bi postali to sto smo sinoc gledali. To su masovni treninzi snage, eksplozivnosti i sutiranja. Imaju uslove koje niko drugi u Svetu nema, pocevsi od teretana pa da komora za oporavak i krvnog dopinga. Neki se cude kako su sve pogadjali sinoc, to neki koji nikada nisu pogledali ni jedan NBA mec u zivotu. Pa ako ste gledali nekad dva vrhunska tima oni igraju kos za kos i svaki deseti napad desi se da neko pogresi. Evropa nece njima prici jos dugo godina, cak i razlika se u kvalitetu povecava od 90 godine na ovamo. Jednom kada bude ujedinjena Evropa tada se moze pricati o pravoj snagi i ligi koja ce biti poput one u NBA. Apsolutno mi nije jasno zbog cega nisu kopirana gotovo sva pravila i ono sa linijom za tri poena je posebna prica. Ovako razvaljivanje sto su na turniru prikazali Amerikanci je samarcina FIBI i kosarci uposte, prosto ne znam odakle im ideja da ukrste profi kosarku i amaterizam. Apsolutno nema smisla igrati sa protivnikom kojeg ne mozes pobediti nikako ali ne postoji ni promil sansi. Prvo neka stvore bar priblizne uslove i pravila pa onda da se ukrstamo sa njima. Ovakvo SP gubi potpuno na svojoj drazi. Kod nas su momci od 19-20 godina u kosarci mrsavi kao da im je zabranjen surovi rad u teretani sa proteinima i drugim suplementima sto je greska! A pogledajte njihove koledz igrace, pucaju u misicima bio belac ili crnac. Sut i snaga to je to za pocetak.

Zdravko Razumović

pre 9 godina

Pre svega srdačne čestitke našem timu na srebru. A zatim da razjasnimo par stvari koje izgleda nisu ispravno predstavljene u domaćim medijima - prvo, ovo nije američki B tim, ovo je američki C tim. Drugo, i pored očigledne dominacije američkog tima, Srbija je izgubila zbog generalno mlake igre i pre svega katastrofalnog šuta (trojke 5/25?!). Naravno, čak i da smo šutirali bolje oni bi samo dodali gas i opet nas dobili jednako ubedljivo, tako da je Praja 100% u pravu. Srbija je mala zemlja sa populacijom manjom od nekoliko američkih gradova, i bez sumnje možemo biti ponosni otporom koji smo pružili i zauzetim drugim mestom. Ali realno, treba se fokusirati na regionalne rezultate pošto sa NBA igračima nemamo šta da tražimo, ni mi a ni bilo ko drugi na svetu.

Big

pre 9 godina

Znate šta, Amerika je jednostavno jako velika zemlja, košarka je vrlo popularna, a ako uz to dodamo i fizičke predispozicije tamnoputih igrača nikako nije iznenađenje što oni mogu da pošalju i deset timova koji bi bili prvih 10 na prvenstvu. To je jednostavno tako, da cela Evropa nastupa kao jedna zemlja, onda bi i mogli da se nosimo, ovako ne. U svakom slučaju pobeđivali smo ih i pobedićemo ih još neki put sigurno, ali nema treba kockice da se slože.

kvisko

pre 9 godina

Meni zao Hrvata i Spanaca.
Prvi ce sad da likuju sve do sledeceg takmicenja nad zlom sudbinom Srba u finalu a drugi sve rezirali za veliko finale osim dogovora sa Francuzima da i oni ucestvuju u njihovoj ujdurmi.

idi begaj

pre 9 godina

Svidelo nam se ili ne,covek je u pravu a kome nije jasno posle jucerasnje tekme nema mu pomoci....valjda misle da su veci Srbi ako su neralni,sta ga znam....

Milan

pre 9 godina

Balavurdija koja ovde komentarise ne pamti ni tu 2002-u, a kamoli dalje. Praja nas je dovoljno zaduzio da moze da mu se i oprosti poneka, ali danasnja decurlija ne postuje nikoga, zato i jesmo tu gde smo.

dex

pre 9 godina

@kralj

Tako je, ali bih se nadovezao da nisu bila ni dva losa dana, vec tri, jer ih je Spanija dobila u razigravanju za peto mesto. Taj tim je bio individualnog kvaliteta kao i ovaj, ali nisu igrali timski, trener nije dorastao zadatku, a i odbranu su igrali dosta lose. Strucnjaci su ovde pricali kako ovi Ameri ni sada nisu tim, i ne igraju odbranu, medjutim, kada im treba, onda smo videli fantasticnu timsku igru (ne samk u akcijama, vec blokovima za otvoren sut), i odlicnu odbranu. Mi smo posle njih, koji su ovom trenutku nepobedivi, najbolji na svetu. Malo li je?

Bane

pre 9 godina

Mislim da je činjenica i da smo mi juče imali loš dan, pre svega u odbrani, a oni su bili šuterski veoma raspoloženi. Fali nam sigurno jedan šuter tipa Stojaković, Dražen Petrović, Đorđević, ali to se rađa jednom u 10 godina... Ne vidim ko ima taj potencijal?

stefan

pre 9 godina

Naravno da moze da se igra sa SAD, pa i kada posalju najjaci tim.
Nije ovde u pitanju ni brzina, ni sut. U pitanju je trening i pristup sportu kao nauci. Jugoslovenska skola kosarke je nastala tako sto su Nikolic, Saper, Andrijasevic, Zeravica, Novosel i ostali isli u SAD da uce od najboljih trenera. To znanje su doneli u nasu zemlju. Tako su stvoreni temelji ove igre kod nas. Bilo je potrebno 20 godina da dodjemo do zlata. Sistemski rad. Onda je pocela dominacija. Kombinacija obrazovanja i treninga - pioniri kosarke u nasoj zemlji su bili studenti i fakultetski obrazovani ljudi. To je trajalo do kraja osamdesetih. Secam se emisije o sampionskoj generaciji Cibone koja je bila dva puta evropski prvak. 7 od 12 igraca su ziveli u studentskom domu, ostala cetvorica su vec zavrsili fakultet (Cutura recimo ETF) i samo jedan nije studirao - pogadjate PETROVIC, on je sa 16 godina bio profi.
Kasnije je doslo do kolapsa ovog sistema - igraci su kupovani kao maloletnici, vecina njih danas ne zna koliko je 20 na kvadrat.
Americki sistem je takav. O'Nil je zavrsio biologiju, Robinson vojnu akademiju, Medzik psihologiju itd. Igraci se biraju sa faksa. U poslednje vreme se i kod njih to promenilo malo - Lebron, Garnet odu u NBA iz srednje skole.
Ali su to izuzeci.
Da ne pominjem da smo mi malo kosarkasko trziste i nemamo toliku populaciju. To je jos jedan razlog vise da napravimo srednjoskolsku i univerzitetsku ligu - OZBILJNU LIGU. I da tako dobijamo igrace iz obrazovnih ustanova a ne sa ulice.
KAKO MISLITE DA PARIRAMO AMERIKANCIMA BEZ JAKE LIGE ?
IRVING IGRA PROTIV ROUZA, FARID PROTIV DEJVISA, KARI PROTIV HARDENA NEKOLIKO PUTA GODISNJE. PROTIV KOGA IGRA KALINIC? PROTIV DAMIRA MARKOTE I MIHE ŽUPANA.
KAKO DA NAPREDUJE?

bb

pre 9 godina

Lako je na bazi od 320 miliona ljudi (pogotovo doskora višegeneracijski genetski probiranih afroamerikanaca) napraviti fizički dominantnu ekipu u odnosu na reprezentaciju 5-6 miliona ljudi, u proseku među starijim nacijama na svetu. A moože i Amerikancima da se desi loš dan, pa tad nekom rasture državu (našu su planski, još od '45, i još nisu završili!) na 3-4 umesto na 5-6 delova. Kakva bi naša ekipa bila, samo još sa Pekovićem? Razneli bismo ih u paramparčad! Ali mi ni ono talenta što imamo ne odgajimo niti zadržimo, nego raspemo po svetu ili upropastimo, što zahvaljujući nemaštini, što zbog loših međuljudskih odnosa. I nije samo košarka u pitanju, ali je ona dobar pokazatelj, tako da možemo da, pored svega toga, budemo veoma zadovoljni. Sreća je i ogroman uspeh ovo što smo postigli, i na tome treba graditi, lepo reče neko.
A jedva čekam da dogodine pokidamo mnoge na evropskom prvenstvu, imamo nekoliko moćnih poluga u ekipi, a na pomolu je još nekoliko! Vidimo se dogodine!

Rat R The

pre 9 godina

Ako si, bas, hteo da pravis poredjenje u brzini, nisi morao nista da menjas.
Ameri 129 km na sat, mi 92.
Ne znam zasto se mora dodatno njihova (ocigledna) vestina uvelicavati, a nasa umanjivati.

MKA

pre 9 godina

@Nikola
tesko je biti pristojan pa dati odgovor na tvoj komentar.Da te ne bih poducavao ko je i sta je Praja u kosarci proguglaj malo pa ces se ako imas bar malo blama zacrveneti.

Petar petrovic

pre 9 godina

Za Sven kriticare a pogotovu nase bivse sunarodnike koji iz ljubomore lupetaju gluposti.... Pa Srbija je izgubila od amerike, al sta bi spanci, francuzi, grci ili nedajboze hrvati uradili protiv amerikanaca ? E pa nemoj mo tako, ako dreamteam izdvojimo kao vanzemaljce kosarke , onda smo mi srbi jedni od najacih momentalno u svetu ili ko je osvojio srebro ???

Kruminš

pre 9 godina

Ni mi, niti iko može da se stvarno ganja sa Amerima, čak i da može da sastavi ekipu u kojoj svih 12 igrača dolazi iz NBA (evo Španci su imali negde 2/3 sadašnjih ili bivših NBA u timu), jerbo Ameri mogu da sastave bar 20tak timova koji su po snazi otprilike kao ovaj, ili čak jači.
Dok se svi mukotrpno trude da oforme kao neko jezgro svoje reprezentacije koje će potrajati bar nekih 5-10 godina, Ameri mogu na svake 2 godine za SP i OI da šalju potpuno novu ekipu, ništa slabiju nego prethodnu. Kako imena ne igraju, već tim, vrlo je bitno za njihov uspeh kako je tim ukomponovan i kako je vođen, jer orkestar može da bude očajan i od najboljih svetskih izvođača ako je dirigent slab.
Ove godine su Ameri imali pun pogodak poslavši, prvo, mladu i talentovanu ekipu NBA igrača željnih slave i dokazivanja koji su u mečeve ulazili kao pušteni sa lanca, i drugo, sjajnog trenera sa znanjem i autoritetom, koji je zauzdavanjem i sinhronizovanjem solidnih, ali ne i najboljih NBA zvezda, napravio neverovatno ukomponovanu i funkcionalnu ekipu, kojoj ne bi ni mnogi NBA klubski timovi mogli da se odupru. Mi smo 2002 dobili USA tim sa sastavom igrača koji je po tadašnjem ugledu bio sigurno jači od ovog, ali ih je Karl toliko loše pripremio i vodio da su popili nekoliko poraza(nastranu što je i naš tadašnji tim bio dosta jači od ovoga i, ipak, sa boljim trenerom). To može da se opet desi ako se Ameri opuste i ne naprave opet dobar odabir stručnog štaba i igrača.

Иван

pre 9 godina

Треба бити реалан. Овај амерички тим је један од слабијих састављених од НБА играча, али је био убедљив из више разлога.

1. Кошарка је у остатку света слабија него раније. Нема више оних Аргентинаца, Грка, па и Срба који су их побеђивали некад.

2. Систем такмичења је био очајан. Теоретски је могло да се деси да ми победимо у финалу, и онда како рећи да су Американци бољи од Француза као трећих? У нашој половини костура било је 4-5 тимова јачих од Литваније.

3. Стално се враћам на мечеве против Амера у Атланти и Индијанаполису. Једна од кључних разлика у односу на 2002. годину је наша дужа клупа. И то каква: Јарић, Бодирога и Томашевић. Због кратке клупе смо пукли убедљиво и 1996.

4. Неискуство. Ти момци што су победили 2002. били су пуни интернациналних трофеја. Од ових момака синоћ нико нема ни титулу у Евролиги, у УЛЕБ купу, на ЕП, СП, ОИ да не говорим. Они нису ни сами знали колико су квалитетни. Није случајно да су у елиминационом делу победили баш оне противнике од којих су претходно изгубили (од Грка ону пријатељску) - с којим су играли и видели да нису баук. И против Амера би сутра да играју били бољи, јер сад знају како изгледа дуел против њих.

5. Американци су знали за те наше слабости и у сваком тренутку смо били свесни и ми и они да ће доћи период у којем ће направити разлику.

5. Шут Американаца за три поена је био ненормалан, против тога се тешко игра.

Све то повежеш, испадне он јуче. Али биће боље други пут.

vince carter

pre 9 godina

vama je cudna ovakva pipremljenost amerikanaca a nije fudbalera koji sprintaju 90 minuta??? pa ako su amerikanci na dopu,c.ronaldo,mesi,bejl itd su predozirani...inace 2002 nisu igrali o nil,brajant,karter,mekgrejdi,garnet,dankan,kidd,allen itd a ovo srebro sija kao zlato...

Vjera i znanje, a ne sreca i fizikalije

pre 9 godina

Isle ih trojke? Imali previse srece, sta god sutnu udje?
- Ne. To je sigurnost u sebe. Irving ne razmislja kako da se suprotstavi Bogdanovicu, on Bogdanovicu ostavlja da razmislja kako da se suprotstavi njemu. Irving je miran jer smatra da je bolji od Bogdanovica i zato u finalu svjetskog prvenstva hladnokrvno gadja trojke sest od sest. S druge strane, Bogdanovic ne moze nista da pogodi, utakmicu zavrsava sa jedan od devet za tri poena iako nije puno losiji suter od Irvinga. Uostalom, pred finale, u ovom segmentu, statistika je davala jednake sanse: Ameri 38, Srbi 39 posto. A u finalu? Ameri za deset posto bolji od svog prosjeka (15/30), Srbi za dvadeset posto losiji (5/25). To je znak slabije psiholoske pripreme pred utakmicu, to je trema tokom utakmice, to je opcinjenost protivnikom. Simonovic to ima i protiv Partizana, pa kako ne bi imao protiv NBA igraca? Sve da su ga pustili pred kraj deset puta da sutira ne bi pogodio nijednu trojku iako je i on na oko 40 posto...

Amerikanci pobjedjuju na fizikalije?
- Ovo je samo djelimicno tacno. Ima tu jos necega. To je poznavanje kosarkaske igre, to je ispravno predvidjanje dogadjaja. Amerikanac je u vazduhu dok je siroti Evropljanin jos uvijek nogama na parketu. Zato nas onoliko nadskakase. Bar jedan do dva igraca traze slobodnu putanju za skok i prikucavanje u slucaju da saigrac promasi sut. I tako lete kroz vazduh prije nasih. I hvataju loptu prije nasih. I prikucavaju. A mi kolutamo ocima i proklinjemo njihove fizikalije...

srbEUin

pre 9 godina

Ameri su ušli u finale extra motivisani, pomalo i respektujući naše, pa su zato igrali iznadprosečno, najbolje na turniru, naročito u šutu za 3, koji je nama baš tada zakazao. To je prevashodno zbog odigranih odbrana na šutevima. I to je odlučilo. Da su oni i mi imali svoje standardne šuterske proseke: USA 39% a SRB 37% oni bi na poluvremenu umesto 10/15 imali 6/15 a mi umesto 2/12 bismo imali 5/12, tako da bi razlika bila za 21 poen manja od ostvarene. Znači bili bismo u igri, sa zaostatkom 4 poena.
Isto važi i za ukupne procente šuta za 3 na celoj utakmici, u kojoj su oni bili bolji, a mi slabiji od našeg proseka za ukupno 25 poena.

Razbili su nas pod koševima što nam je onda trebalo da bude alternativa, jer ako igraju široko i brane trojke, ostavljaju prostor pod košem. Savršeno su odigrali odbranu, zaustavili naše glavno oružje: šut spolja, jer su znali da su naši centri dosta slabiji u igri 1:1 pod njihovim košem.

Ostaje pitanje da li smo mogli bolje da branimo trojke, po cenu lakih koševa iz reketa.

Jedini način da ih dobijemo bilo je da nas krene šut spolja, da im unesemo nervozu u šut, i da odigramo odbranu iz Atine 1998.

Ovaj put je to bilo nerealno, jer su Ameri od prvog dana igrali bez nervoze, pritiska publike, samouvereno, angažovano, timski kompaktno, sa ogromnim brojem osvojenih i uhvaćenih lopti, predaleko od bilo kakave neizvesnosti.
Malo nas je i značaj finala i respekt prema njima omeo. Uz više iskustva i samopuzdanja bićemo bolji ubuduće.

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Gospodine Dalipagiću, oni su u Indijanapolisu imali tri loša dana, a ne jedan. Najpre su izgubili od Argentine u grupi, pa sutradan od nas u 1/4 finalu, pa u utakmici za 5. mesto od Španije.

Slauter

pre 9 godina

Ovaj americki tim je bio mozda i najbolji ikada. Tim. Pojedinci su mogli biti bolji, ali realno napadao Harden/Tompson/Rouz/Irving/Kari/Farid ili Durent/Brajant/Dzejms/Entoni/Grifin/Bos/Lav, potpuno je svejedno jer su oni na istom nivou u odnosu na nas, a medjusobno se razlikuju samo statusom koji su zasluzili u svojim ekipama. Cak su po pravilu te vece zvezde i stariji igraci opusteniji u odbrani i manje spremni da igraju presing kojim su ovi sve unistavali. Ovaj tim je bio pun all star igraca koji jos nemaju ime ili potvrdjen kvalitet kao Brajant, ali im niko ne spori all star kvalitet. Vestbruk bi hteo da izvede egzibiciju, a Grifin ti strpa trojku cim vidi kos, i ne masi skoro nikad, preko ruke ili ne, nebitno je. Mogli smo da vidimo vece zvezde i po koji lepsi potez, ali bolju igru, ne verujem.

Kruminš

pre 9 godina

Da bi se bilo koji tim ovih NBA Amera pobedio potrebna je igra sa akcentom na jakoj odbrani, a ne ulaženje u nadmetanje ko će dati više koševa, jer tu njihovi individualni kvaliteti dođu do izražaja i niko ne može da im parira.
Ako pogledamo statistiku meča i anliziramo igru, videćemo da smo skoro neočekivano bili vrlo blizu Amerima u igri blizu i pod košem, ali smo skroz podbacili u odbrani na šut trojkama. One i jesu tako napravile toliku razliku, iako bi se očekivalo da to bude naše oružje, a ne silna zakucavanja. Isti problem smo imali i protiv Francuza, gde trojke uopšte nisu branjene, ali smo se tad ipak izvukli. Ameri ne praštaju ako ih pustite da bez odbrane šutiraju trojke kad požele. Zato smo doživeli debakl, iako je i u najboljem slučaju moglo da bude 10tak razlike protiv ovog tima USA. Taj pristup bi imali naši treneri stare škole, pa bi možda neko rekao - Evo, oduprli smo im se, bili ravnopravni dobar deo meča i izgubili sa manje od 20 razlike. Saša je hteo da priredi praznik navijačima, sa rizikom da gubimo ubedljivo, što se i desilo, ali i sa gomilom naših postera za pamćenje i sećanje navijača, koji bi inače više odgovarali revijalnoj nego takmičarskoj utakmici. Sad, ko šta više voli i ceni, iako nam je poraz od ovakvog tima SAD bio neminovan.

Inki

pre 9 godina

Ovaj Americki tim sa Rouzom od pre dve godine i npr. Durentom bi bio najjaci TIM (KOLEKTIV, EKIPA) koju USA trenutno ima! Igraju kao NBA ekipa a ne kao All-Star petorka! Svi profesionlni sportisti se dopinguju, pa i nasi. NBA igraci su superiorni zato sto:
1) od 13-te godine rade sa odlicnim trenerima
2) kada postanu profi, rde sa jos boljim trenerima iz celog sveta
3) "mane" koje imaju resavaju uz pomoc NBA veterana (npr. Olajdzuvon pokazuje LeBronu Low Post finte)
4) zbog dopinga sve ovo izvode 1-2 sekunde brze od protivnika tj. 160 km/h, na terenu koji je manji i na 8 min. kracoj utakmici

mujcinovic salih

pre 9 godina

Vidim mnogi zameraju Praji.Morate shvatiti da je on jedan od najboljih evropskih kosarkasa svih vremena.Finala sto se tice amerikanci su jednostavno bolji kosarkasi od nas.Biti drugi na svetu...u cemu smo to jos tako uspesni.Pravdanja kako njih ima 300 miliona a nas sedam ne piju vodu.Da je broj stanovnika vazan kina i indija bi bili prvaci sveta u svim sportovima?

Banezi

pre 9 godina

Sa Amerima se može igrati ali ako ih krene šut kao juče tu je kraj. Pogledajte statistiku. Imali su svega dva šuta više od nas a dobili nas skoro četrdeset razlike. Ova ekipa Amera bi dobila Amere iz 1994,2000,2008. i 2012, a sa onima iz 1992. i 1996. bi igrali egal, sa igrom od sinoć.

veljko

pre 9 godina

Uz duzno postovanje nekad velikog kosgetera Dalipagica,ne mogu se sloziti sa njegovim misljenjem.Prvo te 2002.godine Amerikanci su igrali "kod kuce",izgubili od odlicne Argentine(Djinobili ima jedno 5 NBA prstenova i to kao jedan od bitnih igraca) i tako dobili "opomenu" .Bili su "besniji od dzekija" kada su igrali tada protiv Jugoslavije(ako gresim,izvinjavam se) i opet "dobili po usima".Samo Praja zaboravlja ko je tada igrao za "nas".Stojakovic,Divac,Bodiroga na vrhuncu,izuzetno dobri Gurovic,Jaric,Koturovic.Mogli smo da im pariramo na svim poljima i uz malo zasluzene sportske srece smo ih dobili.Da,naravno gospodin trener "Kari" je takodje dao svoj veliki doprinos(cini mi se zbog nediscipline odstranjen iz tima odlicni Radmanovic/i tada je on kritikovan kao sada Djordjevic za Micova).I naravno kriterijum sudjenja igra vrlo vaznu ulogu(uz rukomet i vaterpolo timski sportovi gde sudija kod timova pribliznih kvaliteta,moze svojim odlukama da resi mec).

robin hud

pre 9 godina

Jedini i najvažniji put da se dobiju ameri je imati u ekipi par NBA igrača poput Divca i Stojakovića, koji su to i uspeli. Da smo imali jednog takvog centra situacija bi bila totalno drugačija. Ne kažem da su ovi centri loši, ali zamislite da Radujica igra još 4g. u NBA pa zaigra na sledećem svetskom prvenstvu, mislite da će moći da se olako šetaju ameri po reketu?

BgHQ

pre 9 godina

Slozio bih se sa legendarnim Prajom oko dobre osnove za buducnost nase reprezentacije.Situacija u Evropskoj kosarci se menja od takmicenja do takmicenja.Sve zavisi ko u kakvom sastavu dodje.Jednegod mozete biti deseti a sledece sampioni.Ako na Euru u FR domacini nastupe sa ovom ekipom plus Noa i Parker bice glavni favoriti za zlato.Spanija ima sastav koji moze do prvog mesta takodje bez problema.Mi bi mogli tu iz prikrajka da vrebamo njihov kiks.Sto se tice Americke reprezentacije ovog puta nisu imali najvece zvezde ali su imali tim.Odlicno ukonponovana ekipa i dosli su potpuno spremni za razliku od npr Indianapolisa gde su naleteli na Argentinu na vrhuncu moci i na nasu izuzetno jaku ekipu.Smatram da te 2002 su bili nespremni i plus potcenjivacki nastrojeni prema ostatku sveta.Dolazili su oni na mnoga takmicenja poluspremni ali su na kvalitet to uglavnom neutralisali.U Indianapolisu mislim da nisu imali lose dane vec nespremnost u kombinaciji sa ne bas najvecim kvalitetom je dovela do najveceg blama u njihovoj kosarkaskoj istoriji.Ovog puta smo videli potpuno suprotnu ekipu,spremni,uigrani,odlicno ukonpovani i potpuno zasluzeno su prvi isto kao sto smo mi potpuno zasluzeno drugi jer smo odigrali izvanredno kad je bilo najvaznije.Cestitam!!!

Milan

pre 9 godina

Ne znam koliko ovde ima starijih komentatora ali hajde da demistifikujemo neke stvari:
Amerikanci su jednostavno individualno,fizički nadmoćniji od evropskih igrača. Njima eventualno mogu da pariraju crnoputi francuzi, englezi, afrikanci ali beli evropljani ne mogu. Takav miks visina, snaga, brzina nemamo u genima.
Moguće je da neka evropska ekipa pobedi američku ponekad, ali za to je potrebno da amerikanci imaju lose šutersko veče. Kada šutiraju trojke 11/15 niko nema šta da traži.
Posle poraza 2002 I 2004 amerikanci su se uozbiljili I promenili način selektiranja tima. Imaju stalnog selektora koji je uveo discipline, ko želi da igra mora da prođe kroz pripreme I pokaže pokoravanje timskoj igri. 2002 ekipa je bila solidna po imenima ali su igrali kao grupa basketaša. Izgubili su par utakmica ali I one koje su dobili nisu dominirali kao u Španiji.
Nijednadanašnja ekipa ne može se porediti sa našom iz 2002. U toj ekipi igralo je nekoliko NBA igrača koji fizčki mogu da pariraju NBA igračima plus par "životinja" za evropske pojmove + virtuoz Bodiroga.

lose vece

pre 9 godina

Ne slazem se da je to generalno pravilo da Ameri moraju da imaju los dan da bi izgubili - mogu oni da izgube i kada neka druga ekipa igra sjajno. E, sad, u sinocnjem slucaju slazem se sa Prajom - nasa ekipa je, ipak, neiskusna u odnosu na Amere koji igraju tri jake utakmice nedeljno tokom sezone. Pri tome su dobro ukomponovali tim. Na kraju su imali nezampaceno sutersko vece - tako trojke ne sutiraju ni oni koji se takmice u All-star sutiranju trojki.
Da sumiram, sinoc nam je trebao americki los dan da bismo dobili. U proslosti, a nadam se i u buducnosti, to nije slucaj.

niki

pre 9 godina

pre prvenstva sam rekao, amerikanci ne salju najbolji tim koji mogu po imenima ali salju tim koji ce pruziti najvise, zasto, zato sto su poslali mladu ekipu zeljnu dokazivanja sa vec dokazanim igracima, oni su krenuli sa najboljim timom na ovo prvenstvo ne zaboravite, nije tu bilo mesta za jos nekog( dzordz slomio nogu, durent se uplasio povrede i odustao 7 dana pred prvenstvo) dzejms svejedno vise nece igrati za drim tim jer ima 30 godina, 2002 je pola tima su bili defanzivci na stranu sto su pozvali 3 tim, ben walase, son merion, otprilike igraci koji nam vise odgovaraju, ovi danas su svi okoreli palijasi u svojim timovima, irving, kari, harden,farid,davis, rouz, i takva ekipa kad ima sutersko vece kao sinoc to je kraj price, tu ne pomaze ni lebron ni dzordan niko!!!!!! sutnuti za 12 minuta trojke 7 od 7?? a kad imas farida i dejvisa u ekipi sutiras slobodno jer oni u 75 posto slucajeva hvataju loptu? strasno fizicki dominantna ekipa sa vrhunskim suterima!!

Partibrejker

pre 9 godina

Prvo i najvaznije - Praja je, ako ne najbolji, onda jedan od 3-5 najboljih kosarkasa ikada sa ovih prostora. Ubedljivo najveci broj medalja smo uzeli dok je on bio jedan od vodja reprezentacije i njen najbolji strelac, ukljucujuci i nasu jedinu zlatnu olimpijsku medalju. Mogao je u NBA kada je to za Evropljane bila druga galaksija. Prema tome, on ima vise kosarkaskog znanja u malom prstu nego svi mi zajedno pa makar ziveli 1000 godina. Ne slazem se 100% sa svim sto je rekao, ali je prilicno realan. Da bi se iole priblizili uspesima reprezentacije kad je on igrao (pusti Amere za sad, prvo da ponovo budemo konsistentno broj 1-2 u Evropi), treba iskoristiti ovaj fantastican uspeh i ispraviti sistemske greske koje su se nagomilale u poslednjih 10-15 godina. Sale je pokazao u kom pravcu moramo da idemo, samo treba petlja da ga ostali slede.

Nba expert

pre 9 godina

Svi pricaju o 2002, a zaboravljaju 2006! Tad su ameri bili treci, grci ih dobili u polufinalu! A tad su im igrali dzejms, vejd, bos, entoni, hauard... Protiv njih se moze samo na nacin da sebe ubjedis da nisi slabiji, tj da zarko zelis da ih pobjedis, jer i oni imaju isto dvije ruke i dvije noge! Pitanje je samo ko ima vece srce, da ne kazem nesto drugo...
(budo bp, 15. septembar 2014 12:21)
Igrali su ,ali ako pogledas razliku izmedju 2006 i 2014 ti igraci su napredovali 100 puta bolje nego 2006 budimo realni.Plus imaju KD i jos neke super starove koji strahovito dobri

Basket. love

pre 9 godina

Zaprepascen sam komentarima tipa da se u NBA ne igra jaka odbrana ili da je srusen mit o tome!?!??
Ako neko igra jaku odbranu to upravo oni igraju i decenijama su reper svim ostalim nacijama.Zato vas najlepse molim ne komentarisite stvari u koje se bas ne razumete,otuzno deluje.

Rade

pre 9 godina

Resenje je jednostavno. Evropljanima je dugo trebalo da spuste granicu napada sa 30 na 24 sekunde i uvedu cetvrtine umesto poluvremena. Napredak se evidentno video odmah. Ubrzana je igra. Za dobrobit evropske(srpske) kosarke treba usvojiti NBA pravila: trojka na 7'25, svaka cetvrtina po 12 minuta, 6 faul iskljucenje i NAJVAZNIJE ona o prvom koraku kad primite loptu jer je to kljuc za eksplozivnost bekova. Takodje nije lose pravilo 3 sekunde u reketu za odbranu/napad jer se teziste igre pomera van reketa dakle ka spoljnim igracima. Ono sto sam ja video juce: nama definitivno ne fali kosarkasog smeka i lucidnosti ali nam fali snaga, izdrzljivost, eksplozivnost i skocnost. Pozdrav svim ljubiteljima kosarke i dobrim ljudima!

Džoni

pre 9 godina

Ubeđen sam da je ova ekipa Amera jedna od jačih do sada. Ameri su se opekli par puta sa najvećim zvezdama u timu i nikada više neće jer neće voditi najveće zvezde nego kao sada odličan tim napravljen od mladih, talentovanih, motivisanih, atletskih igrača željnih dokazivanja sa univerzitetskim trenerom koji ih je ukomponovao i motivisao maksimalno! Mi smo utakmicu odigrali kao prosečna NBA ekipa protiv NBA selekcije! Kada se samo pogleda baza selekcije Amera jasno je da bi mogli lagano da odigraju protiv selekcije ostatka Sveta!

jupiter

pre 9 godina

Uvesti NBA pravila u Europu. Trojku pomaknuti za pola metra, četvrtine produžiti za po 2 minute... za početak. Europski košarkaši jednostavno ne grizu da dostignu svoje limite. Kad gledam one NBA zvijezde koliko treniraju i kako sistematski izgrađuju pojedine segmente svoje igre skoro pa kompjuterski, koliko govore o tome da im je cilj postići neki postotak nečega i da ne staju dok to ne postignu, naspram toga najbolji europski košarkaš izgleda kao amater.

sas88

pre 9 godina

Neznam što sada dosta vas pljuje po vašim momcima. Pa napravili su podvig opće došavši do finala u djelu ždrijeba gdje su španjolska, brazil, grčka, francuska. Strašan uspjeh.Protiv Amera nitko nemože (ni španjolska).Na hrvatskoj televiziji komentator govori kako je ovo treća, četvrta ekipa USA ali to je glupost realno ovdje ima brdo all star igrača i 4-5 igrača koji bi igrali u A timu. IStina da je za svjetsku košarku zabrinjavajuće da ajmo reći B tim amerike gdje su veći dio turnira neki igrači bili na izletu, a ekipa igrala samo 5-10 minuta igre na višem nivou uništi svaku reprezentaciju 25-40 razlike. To može ozbiljno kompromitirati košarkaška natjecanja u budućnosti.

nemanha

pre 9 godina

@budo bp

Svi zele da pobede, bar na ovom nivou, ja sam uveren da su nasi izasli sa namerom da uzmu zlato. Ali ne mozes kada je neko bolji, kvalitet uvek presudi.

Simon

pre 9 godina

Kod Amera nije samo stvar u tome što igraju 150 na sat nego što pri toj brzini, ako sam ja dobro zapamtio tokom prvog poluvremena, promašuju tek deveti šut za tri, ili deseti?!... Znači, sve se dešava u prvih do 7 sekundi napada, lopta se prenosi, jedan pas, dribling ili korak napred nazad, šut i koš. Fantastično, ali još je "fantastičnije" da posle 5, 6 takvih napada tu nastaviš da igraš protiv takve mašine i da ti se igra ne raspadne. Nama nije, bez obzira na rezultat. Jednostavno, druga je to škola košarke a igrači su klasični atletičarski desetobojci svaki pojedinačno. Sve u svemu, svaka čast.

srx

pre 9 godina

Amerikanci ne igraju isti sport kao Evropljni. Igraju duze cetvrtine, jaci faulovi se dopustaju i trojka im je na vecoj udaljenosti.

To je kao da odes da igras SP u fudbalu gdje svi ostali ucesnici igraju u ligama gdje se igra samo jedno poluvrijeme i gol je dva metra siri i metar visi!!! Tako se valjda Amerikancima osjeca kad igraju sp. Em imaju snage da sve razbiju em pucaju trojke sa daljine koja se njima osjeca kao slobodno bacanje. Mislim, smjesno.

Broj utakmica, broj igraca...sve je to inferiorno u Evropi. Mi smo imali jezgro NBA igraca u timu iz 2002-e. To je presudilo.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Vidim mnogi zameraju Praji.Morate shvatiti da je on jedan od najboljih evropskih kosarkasa svih vremena.Finala sto se tice amerikanci su jednostavno bolji kosarkasi od nas.Biti drugi na svetu...u cemu smo to jos tako uspesni.Pravdanja kako njih ima 300 miliona a nas sedam ne piju vodu.Da je broj stanovnika vazan kina i indija bi bili prvaci sveta u svim sportovima?

paint in black

pre 9 godina

ovo nije treći tim USA...Ovo je odlična ekipa sa strašnom spoljnom linijom,Kari,Rouz,Irving,sa suterima kao što je Kleo Tompson i Džejms Harden,sa ekstra eksplozivnim De Mar Derozanom, i Rudi Gejom,koji je dvojka i trojka,po po potrebi...Uz to centri Kazins i Dejvis,odlicni i u odbrani i napadu,i ekstra odbrambeni igrači Dramond i Plumli..Ovaj tim bi sa Krizevskim i njegovim stručnim štabom osvojio NBA prvenstvo. Pogledajte statistike ovih igrača,njihove ugovore,status u klubovima i celoj NBA.Suva analiza činjenica vodi ka zaključku da sve reprezentacije ,uključujući Francuze sa Parkerom,i Špance,slabije bar dvadesetak razlike posebno,ako im krene šut,kao što je to bio slučaj sa finalnom.Naši su napravili strašan uspeh.USA 2002 je slabija od ovog tima..bez obzira na Milera,Pirsa,...a naši iz 2002 mnogo jači od ove sadašnje ekipe.Nije za poređenje.