Tenis 93

Petak, 18.07.2014.

10:43

Njuzvik: Nole za bolji imidž Srbije

Ugledni američki nedeljnik ’Njuzvik’ napisao je članak o Novaku Đokoviću u kojem se ističe da je on veoma zaslužan za poboljšanje ugleda Srbije u svetu.

Njuzvik: Nole za bolji imidž Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

robin hud

pre 9 godina

Ovaj tekst na neki način trebalo da smekša zapadnog čitaoca kada je u pitanju Novak, ali je istovremeno pokazao bez obzira koliko mi to mislili da nije tačno, sa koliko predrasuda zapadni novinari posmatraju uspeh Novaka Đokovića. U tekstu se na mala vrata uvodi politika i na suptilan način opravdava bombardovanje Srbije i zapadna politika prema njoj. Mislim da je Novak osvojio i duplo više trofeja nego sada oni bi pronašli još nešto zbog čega ga nebi proglasili za najboljeg tenisera. To samo pokazuje koliko je licemerje zapadnih novinara i njihove propagande. Novak ih je svojom normalnošću i ljudkim dostojanstvom već pobedio i nastaviće da ih pobedjuje i dalje. Da li će oni ikada priznati istinu ne treba da brine nikoga, ponajmanje Novaka a još manje njegove fanove.

Zoran D Nikolic

pre 9 godina

Posebno je bio upecatljiv taj trenutak, kada je Novak podigao pehar prema nebu i zahvalio Jeleni Gencic. Meni se cini da je to najlepse u ovom osvrtu i u to ne bih uopste uplitao politiku i komentar americke novinarke. Novak je imao izuzetnu srecu da naidje na tu prepametnu, kulturnu i obrazovanu zenu, koja je prepoznala njegov potencijal. I to veoma brzo. Bas zbog toga sto je ona bila takva, a i on izuzetno prijemciv za sve njene mudrosti, plemenitost i kulturu, on je postao veoma kvalitetna licnost i igrac. Jelena nikada nije bila sportista onih uspeha, da bi se merila sa Novakom, pa ni sa nasim najuspesnijim teniserkama, jer se okrenula obrazovanju, stalnom zaposlenju, u ako sam dobro shvatio, kulturnom odelu radio Beograda. Dovoljno je bilo slusati je samo jednom, da bi se shvatila sva finoca, delikatnost i mudrost te zene. Bila je pravi zenski "master Joda" za Novakovu dusu. U jednom trenutku sam mislio da ju je zaboravio, ali je on vrlo jasno pokazao da sam bio u zabludi. I posebno mi je milo, sto je njeno ime spomenuo na zavrsnoj ceremoniji na Vimbldonu i njeno ime urezao u pamcenje mnogima, koji je ne samo nisu poznavali, vec i nisu culi za nju. Divna i plemenita Gencicka... I puno hvala Novaku na tome sto je ne zaboravlja. To je za mene bila vrednost ravna podignutom peharu...

Susedna ulica

pre 9 godina

Djoković jeste jedinstven sportski ambasador i vrhunski brend....a ovaj članak je polusmeće kao i većina zapadnih kolumni o Novaku gde pod plaštom njegovog svetskog uspeha ne izostavljaju da umešaju politiku i ne zaboravljaju da čitaocu po x-ti put gurnu izmedju ušiju: „Balkan, krvavu srpsku prošlost, rat, postcrnilo i očajanje, urušen nacionalni ponos...“.
Naravno, svi ovi tamni, teški i čemerni pojmovi stavljaju se kao zao drug na ramena Djokovića. A da prosečan čitalac ne bi pomislio da Djoković u stvari i nije teniser već poludivlji ratnik tek pristigao sa ratišta, novinarka prebacuje temu na vedriji kolosek i iznosi fakte: ambasador UNICEF-a, odličan govornik sa odličnim engleskim, jedan od retkih i pri GSUN; dobitnik Laureus sportske nagrade i u jednoj rečenici, najzad pominje da je pobednik čuvenog ovogodišnjeg vimbldonskog finala protiv Federera, ne propuštajući, ipak, da podvuče „sa minimnalnom podrškom publike“ i da doda da će publiku van Srbije steći AKO bude nastavio odlučno da igra ..
Pred Novaka mora uvek da se postavi neko novo AKO. Nije dovoljno 45 titula sa 7GS, 19 MS....

Joca 011

pre 9 godina

@ (miro split, 18. jul 2014 15:10)

Nije to tačno da vođa naroda ne može ostati čistih ruku. Srbija je u svojoj svetloj istoriji imala svetitelje za vladare. Koji su za svoj narod činili sve pa i živote davali. I koje Srbi veoma poštuju i vole, i zahvalni su im, a nipošto ih ne mrze. Mrzitelja naravno ima, evo i ovde se takvi javljaju, ali su to sporadični izrodi.
Nole bi, uveren sam, svoj poziv shvatio sa ognjenom revnošću, a to je upravo najpotrebnija osobina vođe nekog naroda. Uzalud školovanost, pamet, visprenost, oratorstvo, slatkorečivost, lojalnost, pa i dobre namere, ako vođa nema neustrašivo srce i vatrenu rešenost da svom narodu služi bez ikakvih ličnih interesa. Cenim da bi Nole bio baš takav.
.

O!

pre 9 godina

Novak je prvi srpski sportista koga ja pamtim koji je u stanju da posle meča izjavi nešto što svetske novine onda prenose, komentarišu i obično zdušno hvale. Tako da je njegova inteligencija, rečitost, & kosmopolitizam, uz njegove rezulatate, ono što privlači ljude Noletu i njegovoj ekipi. E sada, da li je Nole takav zahvaljujući genima, prvom treneru, sadašnjem treneru, odrastanju van kuće, talentu, radu ili nekim drugim 'tajnim sastojcima' to je već pitanje za memoare. Najverovatnije sve pomalo pomešano doprinosi njegovom liku ambasadora srpskog sporta pa i srpske kulture u svetu.

???...

pre 9 godina

Popravio imidz srbije u kom to smislu? Ja nesto I nisam primetio da nas bilo gde preko tretiraju nesto bolje ili cene nesto vise zahvaljujuci Djokovicu. Ljudi sport je vec odavno postao samo biznis, srbija od Djokovicog uspeha ima isto toliko koliko I filipini od Pakiaovog. Znaci apsolutno nista. Probajte kada podnosite molbu za vizu, da pomenete Djokovica, mozda vam zbog boljeg imidza I prodje.u

kvazi skoro sve

pre 9 godina

Nisam ljubitelj djokovicevog stila igra i ponašanja na terenu ali zaista maksimalno cenim njegov nastup prilikom konferencija i intervjua

Misli o tome

pre 9 godina

O Boze,jel mora Milosevic da se pominje u ovom tekstu? A i sta je taj pokoj mu dusi toliko kriv?
Sto je branio Srbiju i nije dao Kosovo jel? Kakav ste to narod.
Vazno je da su vam Tadic i Nikolic ODLICNI
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (KUM, 18. jul 2014 15:10)

Kume, ti si primer gde je smart telefon premasio iteligenciju svog korisnika :)

Dragana

pre 9 godina

Kakvo licemerje,Americki mediji pisu o tome kako je Novak Djokovic popravio imidz Srbije u svetu a upravu su njihovi mediji ponajvise kumovali stvaranju loseg imidza Srbije u svetu jer im je tako odgovaralo devedesetih pa i danas.

Dragana

pre 9 godina

Kakvo licemerje,Americki mediji pisu o tome kako je Novak Djokovic popravio imidz Srbije u svetu a upravu su njihovi mediji ponajvise kumovali stvaranju loseg imidza Srbije u svetu jer im je tako odgovaralo devedesetih pa i danas.

uvek Zvezda

pre 9 godina

(Niko nije rekao da nismo imali sampione/ke, 18. jul 2014 15:14)

Svaka čast za komentar a posebno za podsećanje na gdina. Miroslava Radojčića.

zoran1607

pre 9 godina

Vi sto ste protiv Djokovica I popravljanja imidza Srbije,garant niste nikada bili van granica Srbije,pa ni ne znate sta znaci Djokovic za Srbiju.

KUM

pre 9 godina

ocima sveta to je jedina pozitivna stvar koja dolazi iz Srbije. Verujte. Milosevic i njegovi tadasnji koalicioni partneri Vucic i Nikolic su unistili ne samo imidz Srbije vec su je unazadili 30 godina.
(Ardbeg, 18. jul 2014 11:17)O Boze,jel mora Milosevic da se pominje u ovom tekstu? A i sta je taj pokoj mu dusi toliko kriv?
Sto je branio Srbiju i nije dao Kosovo jel? Kakav ste to narod.
Vazno je da su vam Tadic i Nikolic ODLICNI

Niko nije rekao da nismo imali sampione/ke

pre 9 godina

@..."niti je istina ovo da Srbija tradicionalno nije marila za tenis."
(Zoks, 18. jul 2014 13:23)

Najpre: u tekstu koji komentarisemo nigde se ne kaze da je Novak 1.ATP niti se govori o proslosti. Jedino se kaze da SRBIJA NIJE TRADICIONALNO MARILA. Ti to negiras, a tacno je.

Jelena Gencic je, malo pre nego ce otici, o tome svedocila. Kaze da nisu smeli da prodju kroz grad sa reketom. Tek kad je "Politika" na predlog Miroslava Radojcica (Znas li ko je taj?) objavila na naslovnoj str. Brozovu sliku kako igra tenis, taj sport je dobio "pravo gradjanstva". Ali je i onda u Srbiji i BiH bio "burzujski sport".

B. Zivojinovic je vec bio ime u svetu, a u Srbiji se skoro nista nije znalo o njemu. Tek kad je u SAD predao neki mec da bi dosao u Bgd da nosi Stafetu mladosti, RTV je pocela da prenosi tenis i to samo finala Vimbldona i RG. Nekako u to vreme je i Mima Jausovec osvojila neke vece turnire, pa Franulovic, Oresar... ali niko iz Srbije, pa je bilo manje zanimljivo. Tome je dodao B. Zivojinovic ulje na vatru kad je postao predstavnik "Mercedesa" i to - molim lepo - iz M. Karla. Tenis i dalje za Srbiju biva "burzujski sport".

Monika mu je sirom otvorila vrata, ali TV SARAJEVO salje avion po nju da odigra egzibiciju sa M.DZ. Fernandez u N. Sadu (a htela je da igra u Bgd) i koju je za to MONIKA PLATILA.

Nemoj, zivota ti, da nipodastavas ovu generaciju tenisera. Promenili su nam svima nacin gledanja na zivot. Narocito Novak.

Voleo sam devojku iz grada

pre 9 godina

Da super nam je imidz, mislim ono sto su uradili Mladic, Karadzic, Milosevic i slicni nece oprati ni hiljadu godina. Djokovic je na toj liniji manje-vise cim trazi dopustenje da se zeni od Riste Radovica aka .... Uostalom ja nisam nikog cuo da navija za njega a da nije iz Srbije...

miro split

pre 9 godina

@Joca
Dobar si ti čovik Joco,samo šta si previše naivan.Ko god uđe u politiku nemože ostat čisti ruku.Ako si škovacin (smetlar)koliko god da si čistunac moraš smrdit po škovacama.
Ostavi Noleta vanka politike.Ovako ga svi volimo bez obzira na naciju i religiju,a ako uđe u politiku najviše će ga zamrzit upravo Srbi.

Brane sa Korane

pre 9 godina

E moj Ričarde,dok ti sa odmakom od 20 godina stidljivo konstatujes da Srbija Eto pa i nije bas jedina kriva za rat vec je samo najlosije predstavljena bolje se pitaj sta ste ti i vase kolege radile u to vreme sta ste pisali i po cijem naredjenju.Posto i sam tvrdis da je losa slika vecinom rezultat namere onih koji su je takvom stvarali onda je besmisleno uopste postavljati tezu kako tu sliku menja ili moze da promeni jedan teniser koji se fino ponasa i ima dobre retultate.Dakle moc je u medijima i politici kako oni odluce tako ceti biti i nemoze tu jedan Novak Djokovic apsolutno nista.Potreban je samo jedan mig sa kljucnog mesta i da lesinari poput Christiane Amanpour pokrenu svoju tiradu i da sve Novakove titule i lepo ponasanje nestanu kao mehur od sapunice.Dakle i noz i pogaca su u rukama onih drugih.

No1e

pre 9 godina

Ljudi koji zive u zapadnoj Evropi znaju jako dobro koliko se satanizuje Srbija i Srbi. I danas toliko godina posle rata...
(II, 18. jul 2014 12:17)

Ja zivim i 'zapadnoj Evropi' i samo vam jedno mogu reci: Nole bi bio svetli primer i da predstavlja Diznilend a nama... nama ne moze niko da pomogne, prethodni komentari koji poricu nase odgovornosti samo to dokazuju

Joca 011

pre 9 godina

Evo se oženio, pa da postane tata, pa da se još malo izigra tenisa a potom...
Noleta da biramo za predsednika.
Niko sada Srbiji nije tako potreban kao on,
koji zna šta je rad, trud, odricanje, pobeda, poraz....
i koji je video sveta i zna da se ponaša u njemu,
i koji voli svoju otadžbinu, koji pomaže nezbrinutu decu,
i uvek stoji iza svojih sugrađana, zemljaka i drugara,
i koji neće biti potkupljiv, jer ima sve u izobilju.
.

Marko

pre 9 godina

Ja ovo uopste ne razumem, ne ovo za Djokovica, nego ovo o popravljanju, pravljenju, cemu vec, imidza zemlje. Nikada nisam ni razumeo to generalizovanje ljudi, kakve veze ima odakle je neko.
(Marko, 18. jul 2014 11:03)

Kad porastes, kazace ti se samo...
(fifi, 18. jul 2014 12:02)
Sta da ti kazem, ja imam 38 godina. Sve sto sam ja rekao je da, svaki covek koji sudi drugom coveku na osnovu toga iz koje zemlje dolazi, za mene nije vredan nijednog jedinog komentara, nijedne moje misli, tako da, budite kosmopolite, prihvatite kvalitet kao jedino merilo velicine i bice svima mnogo bolje.

lili

pre 9 godina

evo i originala za sve koje to interesuje http://www.newsweek.com/2014/07/25/how-novak-djokovic-became-serbias-brand-ambassador-259431.html#disqus_comment

članak

pre 9 godina

Ovaj članak me podsjetio na štampu iz socrealističkog perioda u bivšoj SFRJ ,kada su obično uspješni sportisti i umjetnici nazivali najboljim ambasadorima zemlje.Takvim komplimentom sada Novaka zasipaju domaći štampani i elektronski mediji,a ono što me poprilično iznenađuje to je uradio i ovaj američki list,čiji me novinar sa ovim svojim autorskim tekstom podsjeća na novinare sa balkanskih prostora.Izgleda da se više trudio da poboljša imidž Novaku,jer ruku na srce on samo na rijetkim turnirima / možda Peking/ ima brojniju publiku od svojih rivala ,no da nas kroz konkretne primjere uvjeri na koji je načine Novak poboljšao imidž Srbije.Sve čestitke Novaku na postignutim rezultatima,ali ja stvarno nisam primjetila čime je on to poboljšao njen imidž.To što stranci pri pomenu Srbije, pogotovu oni koji prate tenis,izgovaraju obično njegovo ime sasvim je normalno, jer pored njegovog imena stoji ime države iz koje je i to se dešava i ostalim sportistima iz drugih zemalja.Ja ću i ovog puta i to po ko zna koji put ponoviti da 95% gledalaca koji odlaze na teniske turnire, ili ih prate preko tv-a ,nemaju pojma gdje se nalazi Srbija!

Lala

pre 9 godina

Idiotizam je menjati (kvariti ili popravljati) ili stvarati misljenje o jednom narodu na osnovu ponasanja jedne osobe. Sami se zapitajte, da li vi kada gledate Del Potra uopste mislite na Argentinu. Pracenje meceva Federera, Nadala, ili pak Djokovica, uopste ne bi trebalo da utice na stvaranje percepcije o zemljama odakle oni dolaze. Mozda je istina da se neko (ko ne zna) posle Djokovicevog meca i zapita gde je ta Srbija, pa ode na Google da potrazi. No, nisam siguran da je to bas dobro po Srbiju!

Salle

pre 9 godina

''Srbija nije bila jedini krivac za rat koji je besneo nekadašnjom Jugoslavijom devedesetih, ali je najlošije predstavljena u medijima.''Ovo je kljucna recenica u ovom tekstu!
(Advokat svih Srba, 18. jul 2014 11:18)

Dakle, dokazano najgluplja Nacija na ovim prostorima. Ne, nije mi drago, njoj pripadam.

Djordje NS

pre 9 godina

@ ema Prvo se opismeni pa se upuštaj u polemike... Sve što je čovek napisao je tačno i stoji a sad što ti ne možeš da podneseš kritiku kao srpkinja je tvoja lična frustracija. Vidiš ja mogu... Sramota me je zbog svih zlodela koji su moji sunarodnici izvršili u moje ime (u ime velikog srpstva).
To što si ti i velika većina građana Srbije podlegli Slobinoj i Vučićevoj propagandi (Vučić je bio ministar informisanja) putem RTS-a, JUL-ovskog Pinka i ostalih "medija" je vaš problem ali u to NIKO u svetu ne veruje...
A Noletu hvala za sve...kamo sreće da ih imamo jedno 100 komada u raznim oblastima i disciplinama ;-)

Zoks

pre 9 godina

Svaka cast Novaku, ali treba pomenuti da on nije prvi teniser iz Srbije koji je je dosao u vrh svetskog tenisa, niti je istina ovo da Srbija tradicionalno nije marila za tenis. Srbija je pre njega imala cak 3 teniserke na prvom mestu u zenskom tenisu. Nikad mi nece biti jasno zasto se to stalno zaboravlja, kao da nista pre ni posle njega nije bilo.

Predo

pre 9 godina

@ Labud

Vi očigledno niste pročitali moj tekst ili ste ga pročitali površno. Ja sam ovde upotrebio metaforu u vezi domaćica, a govorio sam o tome da je tekst napisan za prosečnog američkog čitaoca. Ja imam dosta prijatelja među Amerikancima, od univerzitetskih profesora do policajaca, ljudi različitog intelektualnog nivoa, i nimalo ne potcenjujem te ljude, ali je činjenica da je naš prosečan čovek određenog obrazovanja informisaniji, nego Amerikanac na istom nivou obrazovanja, ali su oni mnogo jači u struci kojom se bave, čast izuzecima.

Coco Bill

pre 9 godina

Tipičan američki članak, jednostavan, tako da je prijemčiv svakoj američkoj domaćici, čiji maksimalni nivo su TV sapunice. I naravno, pravo pogađa u centar, sa par srceparajućih priča o Novakovom odrastanju, Jeleni Genčić itd. Bilo bi glupo da jednoj takvoj priči, koja nije namjenjena izrazito sportskoj ili visokointelektualnoj publici, tražimo nedostatke, poput toga da se u Srbiji nije puno pažnje pridavalo sportu (ne kaže samo tenisu) prije Đokovića, ili njegovo veličanje kao najsvetlije ikone u novijoj istoriji. Članak treba prihvatiti onakav kakav jeste, reći hvala nakon hiljade ovakvih članaka, kojima se satanizovala nacija u zadnjih četvrt veka.
(Predo, 18. jul 2014 11:24)

Ma Pedro, drago mi da su naše Grand domaćice, na kud i kamo "višem" nivou i one sve to posmatraju sa "filozofsko socijalnog" nivoa, a ne tako vulgarno banalno o pojedinim nacijama. Recimo tim istim Amerima, Rusima Putinu...itd.

Jedan jedinstveni

pre 9 godina

Nole je za Srbiju učinio više os svakog politača, naše diplomatije. On je primer patriote i čoveka koji iskreno voli svoju zemlju, mada je sve postigao samo zahvaljujući sebi i porodici. Vrlo je važno da za sebe nikada nije rekao da je patriota. Oni koji za sebe govore da su patrite, obogatili su se na ovoj rečenici.

aa

pre 9 godina

to i jeste ono sto je tuzno... da nas se sete po jednom teniseru... mnogi se sete federera kada se spomene svajcarska, ali tu je i bankarstvo, satovi, cokolada, sir, vojnicki nozevi, planine, skijanje, preciznost, organizovanost, niske stope kriminala....

Goran S.

pre 9 godina

Ne bi me iznenadilo ni saznanje da u svetu ima dosta vise ljudi koji nisu culi za Srbiju nego za Novaka Djokovica.
Novak sigurno da jako utice na svest i poimanje Srbije kod ljudi sirom sveta, pa tako i na one koji nessto odlucuju s nama u vezi.
Da u Srbiji imam uticaja, Novak bi svaki dan bio na tv-u a ne u par emiija tokom citave karijere, ne racunajuci prenose meceva.

fifi

pre 9 godina

Ja ovo uopste ne razumem, ne ovo za Djokovica, nego ovo o popravljanju, pravljenju, cemu vec, imidza zemlje. Nikada nisam ni razumeo to generalizovanje ljudi, kakve veze ima odakle je neko.
(Marko, 18. jul 2014 11:03)

Kad porastes, kazace ti se samo...

Bole

pre 9 godina

Imamo i one divne mlade ljude na fudbačskim mečevima koji zvižde himnama, pa ona dva divna trenera košarkaških klubova, pa divne skromne i obrazovane političare na vlasti pa i opoziciji...ma skroz sam ponosan što sam Srbin...

II

pre 9 godina

Nastavak:

I zato hvala Njuzviku na ovakvom clanku bez obzira na to kojem profilu citalaca je upeceno. Neke stvari se polako menjaju kao i aplauzi publike i na RG a i na Vimldonu - nisu ostrasceni ali jesu sa postovanjem.

Tu ni Nole ne moze nista

pre 9 godina

Amerikanci imaju stalnu potrebu da okrive Srbiju za ratove u bivsoj sfrj. Dodje im kao dusevna hrana. A clanak je zamisljen da se govori o tenisu.

Sasa

pre 9 godina

''Srbija nije bila jedini krivac za rat koji je besneo nekadašnjom Jugoslavijom devedesetih, ali je najlošije predstavljena u medijima.''
Nemogu da verujem sta sam sad procitao. Hvala ti Novace.

mrmot

pre 9 godina

Uspeh je njegov, a nasim politicarima sluzi da bi njegovim trofejima skrenuli paznju sa bitnih stvari za zivot. Evo, dok smo gledali njegovu svadbu, prodje zakon o radu...ali sta nas briga da docekamo svoju penziju, vazno je da docekamo da osvoji Rolan garos

JT

pre 9 godina

Dva najpoznatija SRBINA su NIKOLA TESLA I NOVAK DJOKOVIC....I volim ovu zemlju, ali zatucanost i nemastina su na visokom nivou, a to ne moze niko da pa ni jedan Nole da promeni.

II

pre 9 godina

Ljudi koji zive u zapadnoj Evropi znaju jako dobro koliko se satanizuje Srbija i Srbi. I danas toliko godina posle rata. Ovde ne govorim o sluzbenom stavu politike i politicara i zemljama zapadne Evrope vec o medijima. Toliko negiranje Novaka kao tenisera nigde nismo doziveli kao na Eurosportu uz norveske komentatore. Na srecu nisu svi takvi i malo se situacija promenila zadnju godinu ali nikad ne znate kad ce usred njegovih predivnih poena da ubace neku, kao slucajnu, gadost. Tu smo, slusamo ih pa im redovno posaljemo SMS, ovde je to moguce, i zahvalimo se fino i uctivo na njihovom objektivnom i profesionalnom komentarisanju. Kazem, malo su se smirili.

Raps

pre 9 godina

E ako je ista nebesko u ovom memljivom prostoru to je onda ovaj covek. Hvala ti Novache za to sto ti je psiha toliko superiorna, sto smo zbog tebe manje inferiorni i manje isfrustrirani.

Србин

pre 9 godina

Srbiju ne može niko da popravi osim ljudi koji u njoj žive. Džabe i Nole i svi sportski uspesi kad je Srbija iznutra trula.Srpska omladina ne želi da živi u Srbiji, tako da kakve veze ima kakav je imidž Srbije u svetu danas kad ovde ni njeni rođeni građani ne žele da žive.

Maxim-Liverpool

pre 9 godina

U 100 marke da ove moralne gromade sto traze porez od Novaka ne placaju pretplatu za TV, iako je zakon takav. Znaci nisu u stanju da izdvoje 60 evra godisnje, bez posla, vise po kaficima, znaci lenjstine a dele lekcije morala. Ali zato pljuju coveka koji je donirao milione dolara i evra za ugrozenu decu, manastire, vrtice, najpoznatijeg Srbina u pozitivnom smislu..? Mnogo ste jadni, povraca mi se od takozvanih (laznih) patriota.

mj

pre 9 godina

mislim da su ovakvi tesktovi poprilicno tendeciozni i zlonamerni.jeste nole popravio imidz srbije..imidz srbije koji nam je zapad nametnuo.ovo je ustvari samo jos jedna prilika da se ponovi ono isto sto se radi vec dvadeset godina.

Нашли се да попују

pre 9 godina

Невероватно! А ваш, америчи углед и образ нико више не опра! Ви ћете некоме говорити и проповедати о "угледу", који само немате! Побили сте милионе људи само у овом младом веку, а моралишете (свеједно је позитивно или негативно) Србији! Срам вас било. Молим да објавите коментар. Хвала.

danilo

pre 9 godina

Za imidž naše zemlje, Nole je uradio više nego svi ministri spoljnih poslova i ambasadori zajedno od 1991. do danas.
Desio nam se čovek pa ćemo sledećeg čekati stotinjak godina...

JajeNaOko

pre 9 godina

Hajmo dezurni botovi i pluvaci sad u glas da Novak placa porez na turnirima koje osvoji a ne nasim politicarima koji bi taj novac kvalitetno utrosili na njihove dzipove i zasluzenu sirotinjsku platu kao i njihove stranke koje su od neprocenjive vaznosti za drzavu Srbiju. Novace hvala ti za sve! Ucinio si vise za nas za tih nekoliko godina nego svi politicari i stranke u poslednjih 50!

DVD Rom

pre 9 godina

E obicno sam veoma kritican prema dogadjajima 90-ih pokusavajuci da imam realan odmos prema srpskim zlocinima. Ali ova generalizacija o srpskoj krvavoj proslosti pocinje da mi ide na nerve. I sad zbog ovoga odmah krece prica o prebrojavanju zrtava i veoma krvav stogodisnji hrvatski put do nezavisnosti poplocan kostima drugih.... A doboljno bi bilo da je clanak bio samo malo bolje napisan ibobjektivniji. Od kakvih krvavoj uterivaca slobode dolazi, dobro je.

Onokao...

pre 9 godina

Ih, ma kakvi, nema ovaj pojma. Sad cete videti buljuk ovdasnjih "ostvarenih" licnosti koje ce da sve to pobiju argumentima kao sto su "Djovak", "Monte Karlo", "naduvenko" i slicno. Dok je nama takvih kao sto su oni, daleko ce ova zemlja dogurati...

mico

pre 9 godina

Trenutno sam u Bahreinu na odmoru i posto se ovde turisti postuju i cene cesto mi arapi ljubazno pridju i pocnu razgovor sa mnom, a prvo pitanje je odakle dolazim.Cim kazem da sam iz Srbije svako mi je do sad odusevljeno rekao Novak Djokovic yeeah i nekako mi se cini da su srecni jer su upoznali nekoga iz Novakove zemlje sto je dokaz kakav je to covek pre svega
U Bahreinu verujem da ne postojimo kao zemlja vec kao Novak Djokovic, covek istorija, osoba koja je vratila veru u bolje sutra i osoba zbog koje svi mi Srbi trebamo biti ponosni jer takvog majka ne radja cesto!
Pozdrav

dr

pre 9 godina

lepo zvuči, ali čitalac dobija poruku "iako je divan čovek i šampion, ne zaboravite da je Srbin, a to je zemlja sa krvavim rukama", a sve to dok u toj istoj zemlji i dan danas postoje "rezervati" za ljude. S druge strane, za imidž Srbije su zaslužni majstori koji su vodili Srbiju u 90tim (tu računam i repubiliku Srpsku), a nije baš da su bili nevini.

Marko

pre 9 godina

Ja ovo uopste ne razumem, ne ovo za Djokovica, nego ovo o popravljanju, pravljenju, cemu vec, imidza zemlje. Nikada nisam ni razumeo to generalizovanje ljudi, kakve veze ima odakle je neko.

ras

pre 9 godina

@mille grobar A ko to PLJUJE Novaka,evo ne procitah ni jedan ruzan komentar,sve sami hvalospevi,covece postali ste prava sekta,sta i da neko iskritikuje Novaka,niko nije savrsen kakav bi to svet bio da svi imamo isto misljenje,ovde je Novak postao pandan severnokorejskim diktatorima po obozavanju,sta se to zbiva sa mojim narodom?

Predo

pre 9 godina

Tipičan američki članak, jednostavan, tako da je prijemčiv svakoj američkoj domaćici, čiji maksimalni nivo su TV sapunice. I naravno, pravo pogađa u centar, sa par srceparajućih priča o Novakovom odrastanju, Jeleni Genčić itd. Bilo bi glupo da jednoj takvoj priči, koja nije namjenjena izrazito sportskoj ili visokointelektualnoj publici, tražimo nedostatke, poput toga da se u Srbiji nije puno pažnje pridavalo sportu (ne kaže samo tenisu) prije Đokovića, ili njegovo veličanje kao najsvetlije ikone u novijoj istoriji. Članak treba prihvatiti onakav kakav jeste, reći hvala nakon hiljade ovakvih članaka, kojima se satanizovala nacija u zadnjih četvrt veka.

uross

pre 9 godina

Legendo srpska, hvala za sve sto radis, meni nista nije potrebno od tebe, srce mi je puno samo kad vidim nasu zastavu u krupnom planu na nekom velikom turniru...

ema

pre 9 godina

@Ardvek:
Nije te sramota da tako lupetas? A sta su drugi radili , ali su SAD imale korist da ih podrzavaju? Ko je prvi poceo? Ma daj bre, te jeftine price iz friziderea sonje onih zena bez cilja vuco, kandic, bierovic tako nekako...Sramota . Nam je ugled srusio CNN i BBC. Kao tudjman je bio bolji ili pno cudoviste izetbegovic?! sram vas bilo sve koji ti kazete

Advokat svih Srba

pre 9 godina

''Srbija nije bila jedini krivac za rat koji je besneo nekadašnjom Jugoslavijom devedesetih, ali je najlošije predstavljena u medijima.''Ovo je kljucna recenica u ovom tekstu!

Ardbeg

pre 9 godina

U ocima sveta to je jedina pozitivna stvar koja dolazi iz Srbije. Verujte. Milosevic i njegovi tadasnji koalicioni partneri Vucic i Nikolic su unistili ne samo imidz Srbije vec su je unazadili 30 godina.

Labud

pre 9 godina

(Predo, 18. jul 2014 11:24)

Bato, ti imas iskrivljenu sliku sveta. U Americi imas mnogo ljudi kriticki nastrojenih prema svemu sto Amerika predstavlja, a pogotovo prema politici i medijima, neoliberalnom kapitalizmu. Nemoj da esencijalizujes, nije Amerika jedno mesto kao sto ti mislis, niti su svi Amerikanci takvi kao sto zamisljas.

Upravo je takva jedna nepravda, koju ti sada cinis, napravljena Srbima tokom 90-tih, pa smo svi mi bili brendirani kao nasilnici i slicno. Drugo u Americi sada imas vise muskih nego zenskih domacica, svet se promenio, to sto gledas sitkome i serije ne znaci da je u realnosti tako. Verovatno i sam vec radis za zenu kao direktnog sefa.

Clanak je bez veze, ali je istibnit. Novak je promenio percepciju o Srbima u medijima, a sa ljudima koji putuju u Beograd i Srbiju i direktnim susretom se isto promenila slika. S druge strane ti radis istu stvar koju su Angloamericki i nemacki mediji radili tokom 90-tih.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

A zato je imidž westerijanaca nepopravljiv. Popravljati imidž westerijanaca je isto kao podmladjivati ostarelu ženu ili renovirati, zubom vremnena, propadajuću kuću efekat je uvek isti - ravan je 0. Tu ne pomaže ni 50 Noleta.

Moodratz

pre 9 godina

Jeste, imidž nam je toliko ulepšan da potencijlnih stranih investitora ima i suviše, pa se, ne bi li se nekako izbegla silna navala i mogući krah srpske berze, pravi prioritetna lista da se ustanovi po kom redu će strani investitori moći da ulažu u Srbiju u kojoj i inače samo što nije procvetao bagrem na litici.

Ja sam veliki No1etov navijač, ali nemojmo da preterujemo i da verujemo u izmišljotine.

Melenci

pre 9 godina

ovo je toliko istina toliko dirljivo,da nam ostaje samo da ga postujemo i volimo kao coveka i kao vrhunkog sportistu.A,tek oko poplava u regionu,pa kritici sto ne izvestvaju o nesreci koja je zahvatila ne samo Srbiju.Kako mozemo da pricamo o porezu kada je ovo toliko vredno da Srbija nema th para ni moci da mu uzvrati?!Hvala ti Novace,a hvala i novinaru koji je tekst objavio i to u SAD.

Advokat svih Srba

pre 9 godina

''Srbija nije bila jedini krivac za rat koji je besneo nekadašnjom Jugoslavijom devedesetih, ali je najlošije predstavljena u medijima.''Ovo je kljucna recenica u ovom tekstu!

mico

pre 9 godina

Trenutno sam u Bahreinu na odmoru i posto se ovde turisti postuju i cene cesto mi arapi ljubazno pridju i pocnu razgovor sa mnom, a prvo pitanje je odakle dolazim.Cim kazem da sam iz Srbije svako mi je do sad odusevljeno rekao Novak Djokovic yeeah i nekako mi se cini da su srecni jer su upoznali nekoga iz Novakove zemlje sto je dokaz kakav je to covek pre svega
U Bahreinu verujem da ne postojimo kao zemlja vec kao Novak Djokovic, covek istorija, osoba koja je vratila veru u bolje sutra i osoba zbog koje svi mi Srbi trebamo biti ponosni jer takvog majka ne radja cesto!
Pozdrav

danilo

pre 9 godina

Za imidž naše zemlje, Nole je uradio više nego svi ministri spoljnih poslova i ambasadori zajedno od 1991. do danas.
Desio nam se čovek pa ćemo sledećeg čekati stotinjak godina...

JajeNaOko

pre 9 godina

Hajmo dezurni botovi i pluvaci sad u glas da Novak placa porez na turnirima koje osvoji a ne nasim politicarima koji bi taj novac kvalitetno utrosili na njihove dzipove i zasluzenu sirotinjsku platu kao i njihove stranke koje su od neprocenjive vaznosti za drzavu Srbiju. Novace hvala ti za sve! Ucinio si vise za nas za tih nekoliko godina nego svi politicari i stranke u poslednjih 50!

Melenci

pre 9 godina

ovo je toliko istina toliko dirljivo,da nam ostaje samo da ga postujemo i volimo kao coveka i kao vrhunkog sportistu.A,tek oko poplava u regionu,pa kritici sto ne izvestvaju o nesreci koja je zahvatila ne samo Srbiju.Kako mozemo da pricamo o porezu kada je ovo toliko vredno da Srbija nema th para ni moci da mu uzvrati?!Hvala ti Novace,a hvala i novinaru koji je tekst objavio i to u SAD.

Ardbeg

pre 9 godina

U ocima sveta to je jedina pozitivna stvar koja dolazi iz Srbije. Verujte. Milosevic i njegovi tadasnji koalicioni partneri Vucic i Nikolic su unistili ne samo imidz Srbije vec su je unazadili 30 godina.

uross

pre 9 godina

Legendo srpska, hvala za sve sto radis, meni nista nije potrebno od tebe, srce mi je puno samo kad vidim nasu zastavu u krupnom planu na nekom velikom turniru...

Onokao...

pre 9 godina

Ih, ma kakvi, nema ovaj pojma. Sad cete videti buljuk ovdasnjih "ostvarenih" licnosti koje ce da sve to pobiju argumentima kao sto su "Djovak", "Monte Karlo", "naduvenko" i slicno. Dok je nama takvih kao sto su oni, daleko ce ova zemlja dogurati...

Predo

pre 9 godina

Tipičan američki članak, jednostavan, tako da je prijemčiv svakoj američkoj domaćici, čiji maksimalni nivo su TV sapunice. I naravno, pravo pogađa u centar, sa par srceparajućih priča o Novakovom odrastanju, Jeleni Genčić itd. Bilo bi glupo da jednoj takvoj priči, koja nije namjenjena izrazito sportskoj ili visokointelektualnoj publici, tražimo nedostatke, poput toga da se u Srbiji nije puno pažnje pridavalo sportu (ne kaže samo tenisu) prije Đokovića, ili njegovo veličanje kao najsvetlije ikone u novijoj istoriji. Članak treba prihvatiti onakav kakav jeste, reći hvala nakon hiljade ovakvih članaka, kojima se satanizovala nacija u zadnjih četvrt veka.

Sasa

pre 9 godina

''Srbija nije bila jedini krivac za rat koji je besneo nekadašnjom Jugoslavijom devedesetih, ali je najlošije predstavljena u medijima.''
Nemogu da verujem sta sam sad procitao. Hvala ti Novace.

II

pre 9 godina

Nastavak:

I zato hvala Njuzviku na ovakvom clanku bez obzira na to kojem profilu citalaca je upeceno. Neke stvari se polako menjaju kao i aplauzi publike i na RG a i na Vimldonu - nisu ostrasceni ali jesu sa postovanjem.

Niko nije rekao da nismo imali sampione/ke

pre 9 godina

@..."niti je istina ovo da Srbija tradicionalno nije marila za tenis."
(Zoks, 18. jul 2014 13:23)

Najpre: u tekstu koji komentarisemo nigde se ne kaze da je Novak 1.ATP niti se govori o proslosti. Jedino se kaze da SRBIJA NIJE TRADICIONALNO MARILA. Ti to negiras, a tacno je.

Jelena Gencic je, malo pre nego ce otici, o tome svedocila. Kaze da nisu smeli da prodju kroz grad sa reketom. Tek kad je "Politika" na predlog Miroslava Radojcica (Znas li ko je taj?) objavila na naslovnoj str. Brozovu sliku kako igra tenis, taj sport je dobio "pravo gradjanstva". Ali je i onda u Srbiji i BiH bio "burzujski sport".

B. Zivojinovic je vec bio ime u svetu, a u Srbiji se skoro nista nije znalo o njemu. Tek kad je u SAD predao neki mec da bi dosao u Bgd da nosi Stafetu mladosti, RTV je pocela da prenosi tenis i to samo finala Vimbldona i RG. Nekako u to vreme je i Mima Jausovec osvojila neke vece turnire, pa Franulovic, Oresar... ali niko iz Srbije, pa je bilo manje zanimljivo. Tome je dodao B. Zivojinovic ulje na vatru kad je postao predstavnik "Mercedesa" i to - molim lepo - iz M. Karla. Tenis i dalje za Srbiju biva "burzujski sport".

Monika mu je sirom otvorila vrata, ali TV SARAJEVO salje avion po nju da odigra egzibiciju sa M.DZ. Fernandez u N. Sadu (a htela je da igra u Bgd) i koju je za to MONIKA PLATILA.

Nemoj, zivota ti, da nipodastavas ovu generaciju tenisera. Promenili su nam svima nacin gledanja na zivot. Narocito Novak.

Maxim-Liverpool

pre 9 godina

U 100 marke da ove moralne gromade sto traze porez od Novaka ne placaju pretplatu za TV, iako je zakon takav. Znaci nisu u stanju da izdvoje 60 evra godisnje, bez posla, vise po kaficima, znaci lenjstine a dele lekcije morala. Ali zato pljuju coveka koji je donirao milione dolara i evra za ugrozenu decu, manastire, vrtice, najpoznatijeg Srbina u pozitivnom smislu..? Mnogo ste jadni, povraca mi se od takozvanih (laznih) patriota.

JT

pre 9 godina

Dva najpoznatija SRBINA su NIKOLA TESLA I NOVAK DJOKOVIC....I volim ovu zemlju, ali zatucanost i nemastina su na visokom nivou, a to ne moze niko da pa ni jedan Nole da promeni.

II

pre 9 godina

Ljudi koji zive u zapadnoj Evropi znaju jako dobro koliko se satanizuje Srbija i Srbi. I danas toliko godina posle rata. Ovde ne govorim o sluzbenom stavu politike i politicara i zemljama zapadne Evrope vec o medijima. Toliko negiranje Novaka kao tenisera nigde nismo doziveli kao na Eurosportu uz norveske komentatore. Na srecu nisu svi takvi i malo se situacija promenila zadnju godinu ali nikad ne znate kad ce usred njegovih predivnih poena da ubace neku, kao slucajnu, gadost. Tu smo, slusamo ih pa im redovno posaljemo SMS, ovde je to moguce, i zahvalimo se fino i uctivo na njihovom objektivnom i profesionalnom komentarisanju. Kazem, malo su se smirili.

Србин

pre 9 godina

Srbiju ne može niko da popravi osim ljudi koji u njoj žive. Džabe i Nole i svi sportski uspesi kad je Srbija iznutra trula.Srpska omladina ne želi da živi u Srbiji, tako da kakve veze ima kakav je imidž Srbije u svetu danas kad ovde ni njeni rođeni građani ne žele da žive.

Raps

pre 9 godina

E ako je ista nebesko u ovom memljivom prostoru to je onda ovaj covek. Hvala ti Novache za to sto ti je psiha toliko superiorna, sto smo zbog tebe manje inferiorni i manje isfrustrirani.

fifi

pre 9 godina

Ja ovo uopste ne razumem, ne ovo za Djokovica, nego ovo o popravljanju, pravljenju, cemu vec, imidza zemlje. Nikada nisam ni razumeo to generalizovanje ljudi, kakve veze ima odakle je neko.
(Marko, 18. jul 2014 11:03)

Kad porastes, kazace ti se samo...

zoran1607

pre 9 godina

Vi sto ste protiv Djokovica I popravljanja imidza Srbije,garant niste nikada bili van granica Srbije,pa ni ne znate sta znaci Djokovic za Srbiju.

Bole

pre 9 godina

Imamo i one divne mlade ljude na fudbačskim mečevima koji zvižde himnama, pa ona dva divna trenera košarkaških klubova, pa divne skromne i obrazovane političare na vlasti pa i opoziciji...ma skroz sam ponosan što sam Srbin...

Jedan jedinstveni

pre 9 godina

Nole je za Srbiju učinio više os svakog politača, naše diplomatije. On je primer patriote i čoveka koji iskreno voli svoju zemlju, mada je sve postigao samo zahvaljujući sebi i porodici. Vrlo je važno da za sebe nikada nije rekao da je patriota. Oni koji za sebe govore da su patrite, obogatili su se na ovoj rečenici.

Djordje NS

pre 9 godina

@ ema Prvo se opismeni pa se upuštaj u polemike... Sve što je čovek napisao je tačno i stoji a sad što ti ne možeš da podneseš kritiku kao srpkinja je tvoja lična frustracija. Vidiš ja mogu... Sramota me je zbog svih zlodela koji su moji sunarodnici izvršili u moje ime (u ime velikog srpstva).
To što si ti i velika većina građana Srbije podlegli Slobinoj i Vučićevoj propagandi (Vučić je bio ministar informisanja) putem RTS-a, JUL-ovskog Pinka i ostalih "medija" je vaš problem ali u to NIKO u svetu ne veruje...
A Noletu hvala za sve...kamo sreće da ih imamo jedno 100 komada u raznim oblastima i disciplinama ;-)

miro split

pre 9 godina

@Joca
Dobar si ti čovik Joco,samo šta si previše naivan.Ko god uđe u politiku nemože ostat čisti ruku.Ako si škovacin (smetlar)koliko god da si čistunac moraš smrdit po škovacama.
Ostavi Noleta vanka politike.Ovako ga svi volimo bez obzira na naciju i religiju,a ako uđe u politiku najviše će ga zamrzit upravo Srbi.

Tu ni Nole ne moze nista

pre 9 godina

Amerikanci imaju stalnu potrebu da okrive Srbiju za ratove u bivsoj sfrj. Dodje im kao dusevna hrana. A clanak je zamisljen da se govori o tenisu.

Marko

pre 9 godina

Ja ovo uopste ne razumem, ne ovo za Djokovica, nego ovo o popravljanju, pravljenju, cemu vec, imidza zemlje. Nikada nisam ni razumeo to generalizovanje ljudi, kakve veze ima odakle je neko.

Predo

pre 9 godina

@ Labud

Vi očigledno niste pročitali moj tekst ili ste ga pročitali površno. Ja sam ovde upotrebio metaforu u vezi domaćica, a govorio sam o tome da je tekst napisan za prosečnog američkog čitaoca. Ja imam dosta prijatelja među Amerikancima, od univerzitetskih profesora do policajaca, ljudi različitog intelektualnog nivoa, i nimalo ne potcenjujem te ljude, ali je činjenica da je naš prosečan čovek određenog obrazovanja informisaniji, nego Amerikanac na istom nivou obrazovanja, ali su oni mnogo jači u struci kojom se bave, čast izuzecima.

Brane sa Korane

pre 9 godina

E moj Ričarde,dok ti sa odmakom od 20 godina stidljivo konstatujes da Srbija Eto pa i nije bas jedina kriva za rat vec je samo najlosije predstavljena bolje se pitaj sta ste ti i vase kolege radile u to vreme sta ste pisali i po cijem naredjenju.Posto i sam tvrdis da je losa slika vecinom rezultat namere onih koji su je takvom stvarali onda je besmisleno uopste postavljati tezu kako tu sliku menja ili moze da promeni jedan teniser koji se fino ponasa i ima dobre retultate.Dakle moc je u medijima i politici kako oni odluce tako ceti biti i nemoze tu jedan Novak Djokovic apsolutno nista.Potreban je samo jedan mig sa kljucnog mesta i da lesinari poput Christiane Amanpour pokrenu svoju tiradu i da sve Novakove titule i lepo ponasanje nestanu kao mehur od sapunice.Dakle i noz i pogaca su u rukama onih drugih.

Goran S.

pre 9 godina

Ne bi me iznenadilo ni saznanje da u svetu ima dosta vise ljudi koji nisu culi za Srbiju nego za Novaka Djokovica.
Novak sigurno da jako utice na svest i poimanje Srbije kod ljudi sirom sveta, pa tako i na one koji nessto odlucuju s nama u vezi.
Da u Srbiji imam uticaja, Novak bi svaki dan bio na tv-u a ne u par emiija tokom citave karijere, ne racunajuci prenose meceva.

Dragana

pre 9 godina

Kakvo licemerje,Americki mediji pisu o tome kako je Novak Djokovic popravio imidz Srbije u svetu a upravu su njihovi mediji ponajvise kumovali stvaranju loseg imidza Srbije u svetu jer im je tako odgovaralo devedesetih pa i danas.

Misli o tome

pre 9 godina

O Boze,jel mora Milosevic da se pominje u ovom tekstu? A i sta je taj pokoj mu dusi toliko kriv?
Sto je branio Srbiju i nije dao Kosovo jel? Kakav ste to narod.
Vazno je da su vam Tadic i Nikolic ODLICNI
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (KUM, 18. jul 2014 15:10)

Kume, ti si primer gde je smart telefon premasio iteligenciju svog korisnika :)

Нашли се да попују

pre 9 godina

Невероватно! А ваш, америчи углед и образ нико више не опра! Ви ћете некоме говорити и проповедати о "угледу", који само немате! Побили сте милионе људи само у овом младом веку, а моралишете (свеједно је позитивно или негативно) Србији! Срам вас било. Молим да објавите коментар. Хвала.

dr

pre 9 godina

lepo zvuči, ali čitalac dobija poruku "iako je divan čovek i šampion, ne zaboravite da je Srbin, a to je zemlja sa krvavim rukama", a sve to dok u toj istoj zemlji i dan danas postoje "rezervati" za ljude. S druge strane, za imidž Srbije su zaslužni majstori koji su vodili Srbiju u 90tim (tu računam i repubiliku Srpsku), a nije baš da su bili nevini.

Labud

pre 9 godina

(Predo, 18. jul 2014 11:24)

Bato, ti imas iskrivljenu sliku sveta. U Americi imas mnogo ljudi kriticki nastrojenih prema svemu sto Amerika predstavlja, a pogotovo prema politici i medijima, neoliberalnom kapitalizmu. Nemoj da esencijalizujes, nije Amerika jedno mesto kao sto ti mislis, niti su svi Amerikanci takvi kao sto zamisljas.

Upravo je takva jedna nepravda, koju ti sada cinis, napravljena Srbima tokom 90-tih, pa smo svi mi bili brendirani kao nasilnici i slicno. Drugo u Americi sada imas vise muskih nego zenskih domacica, svet se promenio, to sto gledas sitkome i serije ne znaci da je u realnosti tako. Verovatno i sam vec radis za zenu kao direktnog sefa.

Clanak je bez veze, ali je istibnit. Novak je promenio percepciju o Srbima u medijima, a sa ljudima koji putuju u Beograd i Srbiju i direktnim susretom se isto promenila slika. S druge strane ti radis istu stvar koju su Angloamericki i nemacki mediji radili tokom 90-tih.

Joca 011

pre 9 godina

Evo se oženio, pa da postane tata, pa da se još malo izigra tenisa a potom...
Noleta da biramo za predsednika.
Niko sada Srbiji nije tako potreban kao on,
koji zna šta je rad, trud, odricanje, pobeda, poraz....
i koji je video sveta i zna da se ponaša u njemu,
i koji voli svoju otadžbinu, koji pomaže nezbrinutu decu,
i uvek stoji iza svojih sugrađana, zemljaka i drugara,
i koji neće biti potkupljiv, jer ima sve u izobilju.
.

Marko

pre 9 godina

Ja ovo uopste ne razumem, ne ovo za Djokovica, nego ovo o popravljanju, pravljenju, cemu vec, imidza zemlje. Nikada nisam ni razumeo to generalizovanje ljudi, kakve veze ima odakle je neko.
(Marko, 18. jul 2014 11:03)

Kad porastes, kazace ti se samo...
(fifi, 18. jul 2014 12:02)
Sta da ti kazem, ja imam 38 godina. Sve sto sam ja rekao je da, svaki covek koji sudi drugom coveku na osnovu toga iz koje zemlje dolazi, za mene nije vredan nijednog jedinog komentara, nijedne moje misli, tako da, budite kosmopolite, prihvatite kvalitet kao jedino merilo velicine i bice svima mnogo bolje.

ema

pre 9 godina

@Ardvek:
Nije te sramota da tako lupetas? A sta su drugi radili , ali su SAD imale korist da ih podrzavaju? Ko je prvi poceo? Ma daj bre, te jeftine price iz friziderea sonje onih zena bez cilja vuco, kandic, bierovic tako nekako...Sramota . Nam je ugled srusio CNN i BBC. Kao tudjman je bio bolji ili pno cudoviste izetbegovic?! sram vas bilo sve koji ti kazete

Moodratz

pre 9 godina

Jeste, imidž nam je toliko ulepšan da potencijlnih stranih investitora ima i suviše, pa se, ne bi li se nekako izbegla silna navala i mogući krah srpske berze, pravi prioritetna lista da se ustanovi po kom redu će strani investitori moći da ulažu u Srbiju u kojoj i inače samo što nije procvetao bagrem na litici.

Ja sam veliki No1etov navijač, ali nemojmo da preterujemo i da verujemo u izmišljotine.

mrmot

pre 9 godina

Uspeh je njegov, a nasim politicarima sluzi da bi njegovim trofejima skrenuli paznju sa bitnih stvari za zivot. Evo, dok smo gledali njegovu svadbu, prodje zakon o radu...ali sta nas briga da docekamo svoju penziju, vazno je da docekamo da osvoji Rolan garos

Dragana

pre 9 godina

Kakvo licemerje,Americki mediji pisu o tome kako je Novak Djokovic popravio imidz Srbije u svetu a upravu su njihovi mediji ponajvise kumovali stvaranju loseg imidza Srbije u svetu jer im je tako odgovaralo devedesetih pa i danas.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

A zato je imidž westerijanaca nepopravljiv. Popravljati imidž westerijanaca je isto kao podmladjivati ostarelu ženu ili renovirati, zubom vremnena, propadajuću kuću efekat je uvek isti - ravan je 0. Tu ne pomaže ni 50 Noleta.

Zoks

pre 9 godina

Svaka cast Novaku, ali treba pomenuti da on nije prvi teniser iz Srbije koji je je dosao u vrh svetskog tenisa, niti je istina ovo da Srbija tradicionalno nije marila za tenis. Srbija je pre njega imala cak 3 teniserke na prvom mestu u zenskom tenisu. Nikad mi nece biti jasno zasto se to stalno zaboravlja, kao da nista pre ni posle njega nije bilo.

mj

pre 9 godina

mislim da su ovakvi tesktovi poprilicno tendeciozni i zlonamerni.jeste nole popravio imidz srbije..imidz srbije koji nam je zapad nametnuo.ovo je ustvari samo jos jedna prilika da se ponovi ono isto sto se radi vec dvadeset godina.

DVD Rom

pre 9 godina

E obicno sam veoma kritican prema dogadjajima 90-ih pokusavajuci da imam realan odmos prema srpskim zlocinima. Ali ova generalizacija o srpskoj krvavoj proslosti pocinje da mi ide na nerve. I sad zbog ovoga odmah krece prica o prebrojavanju zrtava i veoma krvav stogodisnji hrvatski put do nezavisnosti poplocan kostima drugih.... A doboljno bi bilo da je clanak bio samo malo bolje napisan ibobjektivniji. Od kakvih krvavoj uterivaca slobode dolazi, dobro je.

Susedna ulica

pre 9 godina

Djoković jeste jedinstven sportski ambasador i vrhunski brend....a ovaj članak je polusmeće kao i većina zapadnih kolumni o Novaku gde pod plaštom njegovog svetskog uspeha ne izostavljaju da umešaju politiku i ne zaboravljaju da čitaocu po x-ti put gurnu izmedju ušiju: „Balkan, krvavu srpsku prošlost, rat, postcrnilo i očajanje, urušen nacionalni ponos...“.
Naravno, svi ovi tamni, teški i čemerni pojmovi stavljaju se kao zao drug na ramena Djokovića. A da prosečan čitalac ne bi pomislio da Djoković u stvari i nije teniser već poludivlji ratnik tek pristigao sa ratišta, novinarka prebacuje temu na vedriji kolosek i iznosi fakte: ambasador UNICEF-a, odličan govornik sa odličnim engleskim, jedan od retkih i pri GSUN; dobitnik Laureus sportske nagrade i u jednoj rečenici, najzad pominje da je pobednik čuvenog ovogodišnjeg vimbldonskog finala protiv Federera, ne propuštajući, ipak, da podvuče „sa minimnalnom podrškom publike“ i da doda da će publiku van Srbije steći AKO bude nastavio odlučno da igra ..
Pred Novaka mora uvek da se postavi neko novo AKO. Nije dovoljno 45 titula sa 7GS, 19 MS....

aa

pre 9 godina

to i jeste ono sto je tuzno... da nas se sete po jednom teniseru... mnogi se sete federera kada se spomene svajcarska, ali tu je i bankarstvo, satovi, cokolada, sir, vojnicki nozevi, planine, skijanje, preciznost, organizovanost, niske stope kriminala....

uvek Zvezda

pre 9 godina

(Niko nije rekao da nismo imali sampione/ke, 18. jul 2014 15:14)

Svaka čast za komentar a posebno za podsećanje na gdina. Miroslava Radojčića.

KUM

pre 9 godina

ocima sveta to je jedina pozitivna stvar koja dolazi iz Srbije. Verujte. Milosevic i njegovi tadasnji koalicioni partneri Vucic i Nikolic su unistili ne samo imidz Srbije vec su je unazadili 30 godina.
(Ardbeg, 18. jul 2014 11:17)O Boze,jel mora Milosevic da se pominje u ovom tekstu? A i sta je taj pokoj mu dusi toliko kriv?
Sto je branio Srbiju i nije dao Kosovo jel? Kakav ste to narod.
Vazno je da su vam Tadic i Nikolic ODLICNI

O!

pre 9 godina

Novak je prvi srpski sportista koga ja pamtim koji je u stanju da posle meča izjavi nešto što svetske novine onda prenose, komentarišu i obično zdušno hvale. Tako da je njegova inteligencija, rečitost, & kosmopolitizam, uz njegove rezulatate, ono što privlači ljude Noletu i njegovoj ekipi. E sada, da li je Nole takav zahvaljujući genima, prvom treneru, sadašnjem treneru, odrastanju van kuće, talentu, radu ili nekim drugim 'tajnim sastojcima' to je već pitanje za memoare. Najverovatnije sve pomalo pomešano doprinosi njegovom liku ambasadora srpskog sporta pa i srpske kulture u svetu.

Zoran D Nikolic

pre 9 godina

Posebno je bio upecatljiv taj trenutak, kada je Novak podigao pehar prema nebu i zahvalio Jeleni Gencic. Meni se cini da je to najlepse u ovom osvrtu i u to ne bih uopste uplitao politiku i komentar americke novinarke. Novak je imao izuzetnu srecu da naidje na tu prepametnu, kulturnu i obrazovanu zenu, koja je prepoznala njegov potencijal. I to veoma brzo. Bas zbog toga sto je ona bila takva, a i on izuzetno prijemciv za sve njene mudrosti, plemenitost i kulturu, on je postao veoma kvalitetna licnost i igrac. Jelena nikada nije bila sportista onih uspeha, da bi se merila sa Novakom, pa ni sa nasim najuspesnijim teniserkama, jer se okrenula obrazovanju, stalnom zaposlenju, u ako sam dobro shvatio, kulturnom odelu radio Beograda. Dovoljno je bilo slusati je samo jednom, da bi se shvatila sva finoca, delikatnost i mudrost te zene. Bila je pravi zenski "master Joda" za Novakovu dusu. U jednom trenutku sam mislio da ju je zaboravio, ali je on vrlo jasno pokazao da sam bio u zabludi. I posebno mi je milo, sto je njeno ime spomenuo na zavrsnoj ceremoniji na Vimbldonu i njeno ime urezao u pamcenje mnogima, koji je ne samo nisu poznavali, vec i nisu culi za nju. Divna i plemenita Gencicka... I puno hvala Novaku na tome sto je ne zaboravlja. To je za mene bila vrednost ravna podignutom peharu...

Lala

pre 9 godina

Idiotizam je menjati (kvariti ili popravljati) ili stvarati misljenje o jednom narodu na osnovu ponasanja jedne osobe. Sami se zapitajte, da li vi kada gledate Del Potra uopste mislite na Argentinu. Pracenje meceva Federera, Nadala, ili pak Djokovica, uopste ne bi trebalo da utice na stvaranje percepcije o zemljama odakle oni dolaze. Mozda je istina da se neko (ko ne zna) posle Djokovicevog meca i zapita gde je ta Srbija, pa ode na Google da potrazi. No, nisam siguran da je to bas dobro po Srbiju!

ras

pre 9 godina

@mille grobar A ko to PLJUJE Novaka,evo ne procitah ni jedan ruzan komentar,sve sami hvalospevi,covece postali ste prava sekta,sta i da neko iskritikuje Novaka,niko nije savrsen kakav bi to svet bio da svi imamo isto misljenje,ovde je Novak postao pandan severnokorejskim diktatorima po obozavanju,sta se to zbiva sa mojim narodom?

No1e

pre 9 godina

Ljudi koji zive u zapadnoj Evropi znaju jako dobro koliko se satanizuje Srbija i Srbi. I danas toliko godina posle rata...
(II, 18. jul 2014 12:17)

Ja zivim i 'zapadnoj Evropi' i samo vam jedno mogu reci: Nole bi bio svetli primer i da predstavlja Diznilend a nama... nama ne moze niko da pomogne, prethodni komentari koji poricu nase odgovornosti samo to dokazuju

Salle

pre 9 godina

''Srbija nije bila jedini krivac za rat koji je besneo nekadašnjom Jugoslavijom devedesetih, ali je najlošije predstavljena u medijima.''Ovo je kljucna recenica u ovom tekstu!
(Advokat svih Srba, 18. jul 2014 11:18)

Dakle, dokazano najgluplja Nacija na ovim prostorima. Ne, nije mi drago, njoj pripadam.

članak

pre 9 godina

Ovaj članak me podsjetio na štampu iz socrealističkog perioda u bivšoj SFRJ ,kada su obično uspješni sportisti i umjetnici nazivali najboljim ambasadorima zemlje.Takvim komplimentom sada Novaka zasipaju domaći štampani i elektronski mediji,a ono što me poprilično iznenađuje to je uradio i ovaj američki list,čiji me novinar sa ovim svojim autorskim tekstom podsjeća na novinare sa balkanskih prostora.Izgleda da se više trudio da poboljša imidž Novaku,jer ruku na srce on samo na rijetkim turnirima / možda Peking/ ima brojniju publiku od svojih rivala ,no da nas kroz konkretne primjere uvjeri na koji je načine Novak poboljšao imidž Srbije.Sve čestitke Novaku na postignutim rezultatima,ali ja stvarno nisam primjetila čime je on to poboljšao njen imidž.To što stranci pri pomenu Srbije, pogotovu oni koji prate tenis,izgovaraju obično njegovo ime sasvim je normalno, jer pored njegovog imena stoji ime države iz koje je i to se dešava i ostalim sportistima iz drugih zemalja.Ja ću i ovog puta i to po ko zna koji put ponoviti da 95% gledalaca koji odlaze na teniske turnire, ili ih prate preko tv-a ,nemaju pojma gdje se nalazi Srbija!

lili

pre 9 godina

evo i originala za sve koje to interesuje http://www.newsweek.com/2014/07/25/how-novak-djokovic-became-serbias-brand-ambassador-259431.html#disqus_comment

???...

pre 9 godina

Popravio imidz srbije u kom to smislu? Ja nesto I nisam primetio da nas bilo gde preko tretiraju nesto bolje ili cene nesto vise zahvaljujuci Djokovicu. Ljudi sport je vec odavno postao samo biznis, srbija od Djokovicog uspeha ima isto toliko koliko I filipini od Pakiaovog. Znaci apsolutno nista. Probajte kada podnosite molbu za vizu, da pomenete Djokovica, mozda vam zbog boljeg imidza I prodje.u

Coco Bill

pre 9 godina

Tipičan američki članak, jednostavan, tako da je prijemčiv svakoj američkoj domaćici, čiji maksimalni nivo su TV sapunice. I naravno, pravo pogađa u centar, sa par srceparajućih priča o Novakovom odrastanju, Jeleni Genčić itd. Bilo bi glupo da jednoj takvoj priči, koja nije namjenjena izrazito sportskoj ili visokointelektualnoj publici, tražimo nedostatke, poput toga da se u Srbiji nije puno pažnje pridavalo sportu (ne kaže samo tenisu) prije Đokovića, ili njegovo veličanje kao najsvetlije ikone u novijoj istoriji. Članak treba prihvatiti onakav kakav jeste, reći hvala nakon hiljade ovakvih članaka, kojima se satanizovala nacija u zadnjih četvrt veka.
(Predo, 18. jul 2014 11:24)

Ma Pedro, drago mi da su naše Grand domaćice, na kud i kamo "višem" nivou i one sve to posmatraju sa "filozofsko socijalnog" nivoa, a ne tako vulgarno banalno o pojedinim nacijama. Recimo tim istim Amerima, Rusima Putinu...itd.

Voleo sam devojku iz grada

pre 9 godina

Da super nam je imidz, mislim ono sto su uradili Mladic, Karadzic, Milosevic i slicni nece oprati ni hiljadu godina. Djokovic je na toj liniji manje-vise cim trazi dopustenje da se zeni od Riste Radovica aka .... Uostalom ja nisam nikog cuo da navija za njega a da nije iz Srbije...

Joca 011

pre 9 godina

@ (miro split, 18. jul 2014 15:10)

Nije to tačno da vođa naroda ne može ostati čistih ruku. Srbija je u svojoj svetloj istoriji imala svetitelje za vladare. Koji su za svoj narod činili sve pa i živote davali. I koje Srbi veoma poštuju i vole, i zahvalni su im, a nipošto ih ne mrze. Mrzitelja naravno ima, evo i ovde se takvi javljaju, ali su to sporadični izrodi.
Nole bi, uveren sam, svoj poziv shvatio sa ognjenom revnošću, a to je upravo najpotrebnija osobina vođe nekog naroda. Uzalud školovanost, pamet, visprenost, oratorstvo, slatkorečivost, lojalnost, pa i dobre namere, ako vođa nema neustrašivo srce i vatrenu rešenost da svom narodu služi bez ikakvih ličnih interesa. Cenim da bi Nole bio baš takav.
.

kvazi skoro sve

pre 9 godina

Nisam ljubitelj djokovicevog stila igra i ponašanja na terenu ali zaista maksimalno cenim njegov nastup prilikom konferencija i intervjua

robin hud

pre 9 godina

Ovaj tekst na neki način trebalo da smekša zapadnog čitaoca kada je u pitanju Novak, ali je istovremeno pokazao bez obzira koliko mi to mislili da nije tačno, sa koliko predrasuda zapadni novinari posmatraju uspeh Novaka Đokovića. U tekstu se na mala vrata uvodi politika i na suptilan način opravdava bombardovanje Srbije i zapadna politika prema njoj. Mislim da je Novak osvojio i duplo više trofeja nego sada oni bi pronašli još nešto zbog čega ga nebi proglasili za najboljeg tenisera. To samo pokazuje koliko je licemerje zapadnih novinara i njihove propagande. Novak ih je svojom normalnošću i ljudkim dostojanstvom već pobedio i nastaviće da ih pobedjuje i dalje. Da li će oni ikada priznati istinu ne treba da brine nikoga, ponajmanje Novaka a još manje njegove fanove.

Moodratz

pre 9 godina

Jeste, imidž nam je toliko ulepšan da potencijlnih stranih investitora ima i suviše, pa se, ne bi li se nekako izbegla silna navala i mogući krah srpske berze, pravi prioritetna lista da se ustanovi po kom redu će strani investitori moći da ulažu u Srbiju u kojoj i inače samo što nije procvetao bagrem na litici.

Ja sam veliki No1etov navijač, ali nemojmo da preterujemo i da verujemo u izmišljotine.

Marko

pre 9 godina

Ja ovo uopste ne razumem, ne ovo za Djokovica, nego ovo o popravljanju, pravljenju, cemu vec, imidza zemlje. Nikada nisam ni razumeo to generalizovanje ljudi, kakve veze ima odakle je neko.

mj

pre 9 godina

mislim da su ovakvi tesktovi poprilicno tendeciozni i zlonamerni.jeste nole popravio imidz srbije..imidz srbije koji nam je zapad nametnuo.ovo je ustvari samo jos jedna prilika da se ponovi ono isto sto se radi vec dvadeset godina.

dr

pre 9 godina

lepo zvuči, ali čitalac dobija poruku "iako je divan čovek i šampion, ne zaboravite da je Srbin, a to je zemlja sa krvavim rukama", a sve to dok u toj istoj zemlji i dan danas postoje "rezervati" za ljude. S druge strane, za imidž Srbije su zaslužni majstori koji su vodili Srbiju u 90tim (tu računam i repubiliku Srpsku), a nije baš da su bili nevini.

Voleo sam devojku iz grada

pre 9 godina

Da super nam je imidz, mislim ono sto su uradili Mladic, Karadzic, Milosevic i slicni nece oprati ni hiljadu godina. Djokovic je na toj liniji manje-vise cim trazi dopustenje da se zeni od Riste Radovica aka .... Uostalom ja nisam nikog cuo da navija za njega a da nije iz Srbije...

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

A zato je imidž westerijanaca nepopravljiv. Popravljati imidž westerijanaca je isto kao podmladjivati ostarelu ženu ili renovirati, zubom vremnena, propadajuću kuću efekat je uvek isti - ravan je 0. Tu ne pomaže ni 50 Noleta.

ras

pre 9 godina

@mille grobar A ko to PLJUJE Novaka,evo ne procitah ni jedan ruzan komentar,sve sami hvalospevi,covece postali ste prava sekta,sta i da neko iskritikuje Novaka,niko nije savrsen kakav bi to svet bio da svi imamo isto misljenje,ovde je Novak postao pandan severnokorejskim diktatorima po obozavanju,sta se to zbiva sa mojim narodom?

KUM

pre 9 godina

ocima sveta to je jedina pozitivna stvar koja dolazi iz Srbije. Verujte. Milosevic i njegovi tadasnji koalicioni partneri Vucic i Nikolic su unistili ne samo imidz Srbije vec su je unazadili 30 godina.
(Ardbeg, 18. jul 2014 11:17)O Boze,jel mora Milosevic da se pominje u ovom tekstu? A i sta je taj pokoj mu dusi toliko kriv?
Sto je branio Srbiju i nije dao Kosovo jel? Kakav ste to narod.
Vazno je da su vam Tadic i Nikolic ODLICNI

???...

pre 9 godina

Popravio imidz srbije u kom to smislu? Ja nesto I nisam primetio da nas bilo gde preko tretiraju nesto bolje ili cene nesto vise zahvaljujuci Djokovicu. Ljudi sport je vec odavno postao samo biznis, srbija od Djokovicog uspeha ima isto toliko koliko I filipini od Pakiaovog. Znaci apsolutno nista. Probajte kada podnosite molbu za vizu, da pomenete Djokovica, mozda vam zbog boljeg imidza I prodje.u

Ardbeg

pre 9 godina

U ocima sveta to je jedina pozitivna stvar koja dolazi iz Srbije. Verujte. Milosevic i njegovi tadasnji koalicioni partneri Vucic i Nikolic su unistili ne samo imidz Srbije vec su je unazadili 30 godina.

Zoks

pre 9 godina

Svaka cast Novaku, ali treba pomenuti da on nije prvi teniser iz Srbije koji je je dosao u vrh svetskog tenisa, niti je istina ovo da Srbija tradicionalno nije marila za tenis. Srbija je pre njega imala cak 3 teniserke na prvom mestu u zenskom tenisu. Nikad mi nece biti jasno zasto se to stalno zaboravlja, kao da nista pre ni posle njega nije bilo.

Djordje NS

pre 9 godina

@ ema Prvo se opismeni pa se upuštaj u polemike... Sve što je čovek napisao je tačno i stoji a sad što ti ne možeš da podneseš kritiku kao srpkinja je tvoja lična frustracija. Vidiš ja mogu... Sramota me je zbog svih zlodela koji su moji sunarodnici izvršili u moje ime (u ime velikog srpstva).
To što si ti i velika većina građana Srbije podlegli Slobinoj i Vučićevoj propagandi (Vučić je bio ministar informisanja) putem RTS-a, JUL-ovskog Pinka i ostalih "medija" je vaš problem ali u to NIKO u svetu ne veruje...
A Noletu hvala za sve...kamo sreće da ih imamo jedno 100 komada u raznim oblastima i disciplinama ;-)

JajeNaOko

pre 9 godina

Hajmo dezurni botovi i pluvaci sad u glas da Novak placa porez na turnirima koje osvoji a ne nasim politicarima koji bi taj novac kvalitetno utrosili na njihove dzipove i zasluzenu sirotinjsku platu kao i njihove stranke koje su od neprocenjive vaznosti za drzavu Srbiju. Novace hvala ti za sve! Ucinio si vise za nas za tih nekoliko godina nego svi politicari i stranke u poslednjih 50!

Tu ni Nole ne moze nista

pre 9 godina

Amerikanci imaju stalnu potrebu da okrive Srbiju za ratove u bivsoj sfrj. Dodje im kao dusevna hrana. A clanak je zamisljen da se govori o tenisu.

Advokat svih Srba

pre 9 godina

''Srbija nije bila jedini krivac za rat koji je besneo nekadašnjom Jugoslavijom devedesetih, ali je najlošije predstavljena u medijima.''Ovo je kljucna recenica u ovom tekstu!

Dragana

pre 9 godina

Kakvo licemerje,Americki mediji pisu o tome kako je Novak Djokovic popravio imidz Srbije u svetu a upravu su njihovi mediji ponajvise kumovali stvaranju loseg imidza Srbije u svetu jer im je tako odgovaralo devedesetih pa i danas.

mico

pre 9 godina

Trenutno sam u Bahreinu na odmoru i posto se ovde turisti postuju i cene cesto mi arapi ljubazno pridju i pocnu razgovor sa mnom, a prvo pitanje je odakle dolazim.Cim kazem da sam iz Srbije svako mi je do sad odusevljeno rekao Novak Djokovic yeeah i nekako mi se cini da su srecni jer su upoznali nekoga iz Novakove zemlje sto je dokaz kakav je to covek pre svega
U Bahreinu verujem da ne postojimo kao zemlja vec kao Novak Djokovic, covek istorija, osoba koja je vratila veru u bolje sutra i osoba zbog koje svi mi Srbi trebamo biti ponosni jer takvog majka ne radja cesto!
Pozdrav

Predo

pre 9 godina

Tipičan američki članak, jednostavan, tako da je prijemčiv svakoj američkoj domaćici, čiji maksimalni nivo su TV sapunice. I naravno, pravo pogađa u centar, sa par srceparajućih priča o Novakovom odrastanju, Jeleni Genčić itd. Bilo bi glupo da jednoj takvoj priči, koja nije namjenjena izrazito sportskoj ili visokointelektualnoj publici, tražimo nedostatke, poput toga da se u Srbiji nije puno pažnje pridavalo sportu (ne kaže samo tenisu) prije Đokovića, ili njegovo veličanje kao najsvetlije ikone u novijoj istoriji. Članak treba prihvatiti onakav kakav jeste, reći hvala nakon hiljade ovakvih članaka, kojima se satanizovala nacija u zadnjih četvrt veka.

No1e

pre 9 godina

Ljudi koji zive u zapadnoj Evropi znaju jako dobro koliko se satanizuje Srbija i Srbi. I danas toliko godina posle rata...
(II, 18. jul 2014 12:17)

Ja zivim i 'zapadnoj Evropi' i samo vam jedno mogu reci: Nole bi bio svetli primer i da predstavlja Diznilend a nama... nama ne moze niko da pomogne, prethodni komentari koji poricu nase odgovornosti samo to dokazuju

Lala

pre 9 godina

Idiotizam je menjati (kvariti ili popravljati) ili stvarati misljenje o jednom narodu na osnovu ponasanja jedne osobe. Sami se zapitajte, da li vi kada gledate Del Potra uopste mislite na Argentinu. Pracenje meceva Federera, Nadala, ili pak Djokovica, uopste ne bi trebalo da utice na stvaranje percepcije o zemljama odakle oni dolaze. Mozda je istina da se neko (ko ne zna) posle Djokovicevog meca i zapita gde je ta Srbija, pa ode na Google da potrazi. No, nisam siguran da je to bas dobro po Srbiju!

Coco Bill

pre 9 godina

Tipičan američki članak, jednostavan, tako da je prijemčiv svakoj američkoj domaćici, čiji maksimalni nivo su TV sapunice. I naravno, pravo pogađa u centar, sa par srceparajućih priča o Novakovom odrastanju, Jeleni Genčić itd. Bilo bi glupo da jednoj takvoj priči, koja nije namjenjena izrazito sportskoj ili visokointelektualnoj publici, tražimo nedostatke, poput toga da se u Srbiji nije puno pažnje pridavalo sportu (ne kaže samo tenisu) prije Đokovića, ili njegovo veličanje kao najsvetlije ikone u novijoj istoriji. Članak treba prihvatiti onakav kakav jeste, reći hvala nakon hiljade ovakvih članaka, kojima se satanizovala nacija u zadnjih četvrt veka.
(Predo, 18. jul 2014 11:24)

Ma Pedro, drago mi da su naše Grand domaćice, na kud i kamo "višem" nivou i one sve to posmatraju sa "filozofsko socijalnog" nivoa, a ne tako vulgarno banalno o pojedinim nacijama. Recimo tim istim Amerima, Rusima Putinu...itd.

Dragana

pre 9 godina

Kakvo licemerje,Americki mediji pisu o tome kako je Novak Djokovic popravio imidz Srbije u svetu a upravu su njihovi mediji ponajvise kumovali stvaranju loseg imidza Srbije u svetu jer im je tako odgovaralo devedesetih pa i danas.

ema

pre 9 godina

@Ardvek:
Nije te sramota da tako lupetas? A sta su drugi radili , ali su SAD imale korist da ih podrzavaju? Ko je prvi poceo? Ma daj bre, te jeftine price iz friziderea sonje onih zena bez cilja vuco, kandic, bierovic tako nekako...Sramota . Nam je ugled srusio CNN i BBC. Kao tudjman je bio bolji ili pno cudoviste izetbegovic?! sram vas bilo sve koji ti kazete

Onokao...

pre 9 godina

Ih, ma kakvi, nema ovaj pojma. Sad cete videti buljuk ovdasnjih "ostvarenih" licnosti koje ce da sve to pobiju argumentima kao sto su "Djovak", "Monte Karlo", "naduvenko" i slicno. Dok je nama takvih kao sto su oni, daleko ce ova zemlja dogurati...

Нашли се да попују

pre 9 godina

Невероватно! А ваш, америчи углед и образ нико више не опра! Ви ћете некоме говорити и проповедати о "угледу", који само немате! Побили сте милионе људи само у овом младом веку, а моралишете (свеједно је позитивно или негативно) Србији! Срам вас било. Молим да објавите коментар. Хвала.

Misli o tome

pre 9 godina

O Boze,jel mora Milosevic da se pominje u ovom tekstu? A i sta je taj pokoj mu dusi toliko kriv?
Sto je branio Srbiju i nije dao Kosovo jel? Kakav ste to narod.
Vazno je da su vam Tadic i Nikolic ODLICNI
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (KUM, 18. jul 2014 15:10)

Kume, ti si primer gde je smart telefon premasio iteligenciju svog korisnika :)

kvazi skoro sve

pre 9 godina

Nisam ljubitelj djokovicevog stila igra i ponašanja na terenu ali zaista maksimalno cenim njegov nastup prilikom konferencija i intervjua

članak

pre 9 godina

Ovaj članak me podsjetio na štampu iz socrealističkog perioda u bivšoj SFRJ ,kada su obično uspješni sportisti i umjetnici nazivali najboljim ambasadorima zemlje.Takvim komplimentom sada Novaka zasipaju domaći štampani i elektronski mediji,a ono što me poprilično iznenađuje to je uradio i ovaj američki list,čiji me novinar sa ovim svojim autorskim tekstom podsjeća na novinare sa balkanskih prostora.Izgleda da se više trudio da poboljša imidž Novaku,jer ruku na srce on samo na rijetkim turnirima / možda Peking/ ima brojniju publiku od svojih rivala ,no da nas kroz konkretne primjere uvjeri na koji je načine Novak poboljšao imidž Srbije.Sve čestitke Novaku na postignutim rezultatima,ali ja stvarno nisam primjetila čime je on to poboljšao njen imidž.To što stranci pri pomenu Srbije, pogotovu oni koji prate tenis,izgovaraju obično njegovo ime sasvim je normalno, jer pored njegovog imena stoji ime države iz koje je i to se dešava i ostalim sportistima iz drugih zemalja.Ja ću i ovog puta i to po ko zna koji put ponoviti da 95% gledalaca koji odlaze na teniske turnire, ili ih prate preko tv-a ,nemaju pojma gdje se nalazi Srbija!

Labud

pre 9 godina

(Predo, 18. jul 2014 11:24)

Bato, ti imas iskrivljenu sliku sveta. U Americi imas mnogo ljudi kriticki nastrojenih prema svemu sto Amerika predstavlja, a pogotovo prema politici i medijima, neoliberalnom kapitalizmu. Nemoj da esencijalizujes, nije Amerika jedno mesto kao sto ti mislis, niti su svi Amerikanci takvi kao sto zamisljas.

Upravo je takva jedna nepravda, koju ti sada cinis, napravljena Srbima tokom 90-tih, pa smo svi mi bili brendirani kao nasilnici i slicno. Drugo u Americi sada imas vise muskih nego zenskih domacica, svet se promenio, to sto gledas sitkome i serije ne znaci da je u realnosti tako. Verovatno i sam vec radis za zenu kao direktnog sefa.

Clanak je bez veze, ali je istibnit. Novak je promenio percepciju o Srbima u medijima, a sa ljudima koji putuju u Beograd i Srbiju i direktnim susretom se isto promenila slika. S druge strane ti radis istu stvar koju su Angloamericki i nemacki mediji radili tokom 90-tih.

JT

pre 9 godina

Dva najpoznatija SRBINA su NIKOLA TESLA I NOVAK DJOKOVIC....I volim ovu zemlju, ali zatucanost i nemastina su na visokom nivou, a to ne moze niko da pa ni jedan Nole da promeni.

fifi

pre 9 godina

Ja ovo uopste ne razumem, ne ovo za Djokovica, nego ovo o popravljanju, pravljenju, cemu vec, imidza zemlje. Nikada nisam ni razumeo to generalizovanje ljudi, kakve veze ima odakle je neko.
(Marko, 18. jul 2014 11:03)

Kad porastes, kazace ti se samo...

Melenci

pre 9 godina

ovo je toliko istina toliko dirljivo,da nam ostaje samo da ga postujemo i volimo kao coveka i kao vrhunkog sportistu.A,tek oko poplava u regionu,pa kritici sto ne izvestvaju o nesreci koja je zahvatila ne samo Srbiju.Kako mozemo da pricamo o porezu kada je ovo toliko vredno da Srbija nema th para ni moci da mu uzvrati?!Hvala ti Novace,a hvala i novinaru koji je tekst objavio i to u SAD.

uross

pre 9 godina

Legendo srpska, hvala za sve sto radis, meni nista nije potrebno od tebe, srce mi je puno samo kad vidim nasu zastavu u krupnom planu na nekom velikom turniru...

Salle

pre 9 godina

''Srbija nije bila jedini krivac za rat koji je besneo nekadašnjom Jugoslavijom devedesetih, ali je najlošije predstavljena u medijima.''Ovo je kljucna recenica u ovom tekstu!
(Advokat svih Srba, 18. jul 2014 11:18)

Dakle, dokazano najgluplja Nacija na ovim prostorima. Ne, nije mi drago, njoj pripadam.

Maxim-Liverpool

pre 9 godina

U 100 marke da ove moralne gromade sto traze porez od Novaka ne placaju pretplatu za TV, iako je zakon takav. Znaci nisu u stanju da izdvoje 60 evra godisnje, bez posla, vise po kaficima, znaci lenjstine a dele lekcije morala. Ali zato pljuju coveka koji je donirao milione dolara i evra za ugrozenu decu, manastire, vrtice, najpoznatijeg Srbina u pozitivnom smislu..? Mnogo ste jadni, povraca mi se od takozvanih (laznih) patriota.

Bole

pre 9 godina

Imamo i one divne mlade ljude na fudbačskim mečevima koji zvižde himnama, pa ona dva divna trenera košarkaških klubova, pa divne skromne i obrazovane političare na vlasti pa i opoziciji...ma skroz sam ponosan što sam Srbin...

danilo

pre 9 godina

Za imidž naše zemlje, Nole je uradio više nego svi ministri spoljnih poslova i ambasadori zajedno od 1991. do danas.
Desio nam se čovek pa ćemo sledećeg čekati stotinjak godina...

mrmot

pre 9 godina

Uspeh je njegov, a nasim politicarima sluzi da bi njegovim trofejima skrenuli paznju sa bitnih stvari za zivot. Evo, dok smo gledali njegovu svadbu, prodje zakon o radu...ali sta nas briga da docekamo svoju penziju, vazno je da docekamo da osvoji Rolan garos

DVD Rom

pre 9 godina

E obicno sam veoma kritican prema dogadjajima 90-ih pokusavajuci da imam realan odmos prema srpskim zlocinima. Ali ova generalizacija o srpskoj krvavoj proslosti pocinje da mi ide na nerve. I sad zbog ovoga odmah krece prica o prebrojavanju zrtava i veoma krvav stogodisnji hrvatski put do nezavisnosti poplocan kostima drugih.... A doboljno bi bilo da je clanak bio samo malo bolje napisan ibobjektivniji. Od kakvih krvavoj uterivaca slobode dolazi, dobro je.

Sasa

pre 9 godina

''Srbija nije bila jedini krivac za rat koji je besneo nekadašnjom Jugoslavijom devedesetih, ali je najlošije predstavljena u medijima.''
Nemogu da verujem sta sam sad procitao. Hvala ti Novace.

II

pre 9 godina

Ljudi koji zive u zapadnoj Evropi znaju jako dobro koliko se satanizuje Srbija i Srbi. I danas toliko godina posle rata. Ovde ne govorim o sluzbenom stavu politike i politicara i zemljama zapadne Evrope vec o medijima. Toliko negiranje Novaka kao tenisera nigde nismo doziveli kao na Eurosportu uz norveske komentatore. Na srecu nisu svi takvi i malo se situacija promenila zadnju godinu ali nikad ne znate kad ce usred njegovih predivnih poena da ubace neku, kao slucajnu, gadost. Tu smo, slusamo ih pa im redovno posaljemo SMS, ovde je to moguce, i zahvalimo se fino i uctivo na njihovom objektivnom i profesionalnom komentarisanju. Kazem, malo su se smirili.

Joca 011

pre 9 godina

Evo se oženio, pa da postane tata, pa da se još malo izigra tenisa a potom...
Noleta da biramo za predsednika.
Niko sada Srbiji nije tako potreban kao on,
koji zna šta je rad, trud, odricanje, pobeda, poraz....
i koji je video sveta i zna da se ponaša u njemu,
i koji voli svoju otadžbinu, koji pomaže nezbrinutu decu,
i uvek stoji iza svojih sugrađana, zemljaka i drugara,
i koji neće biti potkupljiv, jer ima sve u izobilju.
.

Raps

pre 9 godina

E ako je ista nebesko u ovom memljivom prostoru to je onda ovaj covek. Hvala ti Novache za to sto ti je psiha toliko superiorna, sto smo zbog tebe manje inferiorni i manje isfrustrirani.

aa

pre 9 godina

to i jeste ono sto je tuzno... da nas se sete po jednom teniseru... mnogi se sete federera kada se spomene svajcarska, ali tu je i bankarstvo, satovi, cokolada, sir, vojnicki nozevi, planine, skijanje, preciznost, organizovanost, niske stope kriminala....

II

pre 9 godina

Nastavak:

I zato hvala Njuzviku na ovakvom clanku bez obzira na to kojem profilu citalaca je upeceno. Neke stvari se polako menjaju kao i aplauzi publike i na RG a i na Vimldonu - nisu ostrasceni ali jesu sa postovanjem.

miro split

pre 9 godina

@Joca
Dobar si ti čovik Joco,samo šta si previše naivan.Ko god uđe u politiku nemože ostat čisti ruku.Ako si škovacin (smetlar)koliko god da si čistunac moraš smrdit po škovacama.
Ostavi Noleta vanka politike.Ovako ga svi volimo bez obzira na naciju i religiju,a ako uđe u politiku najviše će ga zamrzit upravo Srbi.

Jedan jedinstveni

pre 9 godina

Nole je za Srbiju učinio više os svakog politača, naše diplomatije. On je primer patriote i čoveka koji iskreno voli svoju zemlju, mada je sve postigao samo zahvaljujući sebi i porodici. Vrlo je važno da za sebe nikada nije rekao da je patriota. Oni koji za sebe govore da su patrite, obogatili su se na ovoj rečenici.

Brane sa Korane

pre 9 godina

E moj Ričarde,dok ti sa odmakom od 20 godina stidljivo konstatujes da Srbija Eto pa i nije bas jedina kriva za rat vec je samo najlosije predstavljena bolje se pitaj sta ste ti i vase kolege radile u to vreme sta ste pisali i po cijem naredjenju.Posto i sam tvrdis da je losa slika vecinom rezultat namere onih koji su je takvom stvarali onda je besmisleno uopste postavljati tezu kako tu sliku menja ili moze da promeni jedan teniser koji se fino ponasa i ima dobre retultate.Dakle moc je u medijima i politici kako oni odluce tako ceti biti i nemoze tu jedan Novak Djokovic apsolutno nista.Potreban je samo jedan mig sa kljucnog mesta i da lesinari poput Christiane Amanpour pokrenu svoju tiradu i da sve Novakove titule i lepo ponasanje nestanu kao mehur od sapunice.Dakle i noz i pogaca su u rukama onih drugih.

zoran1607

pre 9 godina

Vi sto ste protiv Djokovica I popravljanja imidza Srbije,garant niste nikada bili van granica Srbije,pa ni ne znate sta znaci Djokovic za Srbiju.

Goran S.

pre 9 godina

Ne bi me iznenadilo ni saznanje da u svetu ima dosta vise ljudi koji nisu culi za Srbiju nego za Novaka Djokovica.
Novak sigurno da jako utice na svest i poimanje Srbije kod ljudi sirom sveta, pa tako i na one koji nessto odlucuju s nama u vezi.
Da u Srbiji imam uticaja, Novak bi svaki dan bio na tv-u a ne u par emiija tokom citave karijere, ne racunajuci prenose meceva.

Marko

pre 9 godina

Ja ovo uopste ne razumem, ne ovo za Djokovica, nego ovo o popravljanju, pravljenju, cemu vec, imidza zemlje. Nikada nisam ni razumeo to generalizovanje ljudi, kakve veze ima odakle je neko.
(Marko, 18. jul 2014 11:03)

Kad porastes, kazace ti se samo...
(fifi, 18. jul 2014 12:02)
Sta da ti kazem, ja imam 38 godina. Sve sto sam ja rekao je da, svaki covek koji sudi drugom coveku na osnovu toga iz koje zemlje dolazi, za mene nije vredan nijednog jedinog komentara, nijedne moje misli, tako da, budite kosmopolite, prihvatite kvalitet kao jedino merilo velicine i bice svima mnogo bolje.

Србин

pre 9 godina

Srbiju ne može niko da popravi osim ljudi koji u njoj žive. Džabe i Nole i svi sportski uspesi kad je Srbija iznutra trula.Srpska omladina ne želi da živi u Srbiji, tako da kakve veze ima kakav je imidž Srbije u svetu danas kad ovde ni njeni rođeni građani ne žele da žive.

Predo

pre 9 godina

@ Labud

Vi očigledno niste pročitali moj tekst ili ste ga pročitali površno. Ja sam ovde upotrebio metaforu u vezi domaćica, a govorio sam o tome da je tekst napisan za prosečnog američkog čitaoca. Ja imam dosta prijatelja među Amerikancima, od univerzitetskih profesora do policajaca, ljudi različitog intelektualnog nivoa, i nimalo ne potcenjujem te ljude, ali je činjenica da je naš prosečan čovek određenog obrazovanja informisaniji, nego Amerikanac na istom nivou obrazovanja, ali su oni mnogo jači u struci kojom se bave, čast izuzecima.

Niko nije rekao da nismo imali sampione/ke

pre 9 godina

@..."niti je istina ovo da Srbija tradicionalno nije marila za tenis."
(Zoks, 18. jul 2014 13:23)

Najpre: u tekstu koji komentarisemo nigde se ne kaze da je Novak 1.ATP niti se govori o proslosti. Jedino se kaze da SRBIJA NIJE TRADICIONALNO MARILA. Ti to negiras, a tacno je.

Jelena Gencic je, malo pre nego ce otici, o tome svedocila. Kaze da nisu smeli da prodju kroz grad sa reketom. Tek kad je "Politika" na predlog Miroslava Radojcica (Znas li ko je taj?) objavila na naslovnoj str. Brozovu sliku kako igra tenis, taj sport je dobio "pravo gradjanstva". Ali je i onda u Srbiji i BiH bio "burzujski sport".

B. Zivojinovic je vec bio ime u svetu, a u Srbiji se skoro nista nije znalo o njemu. Tek kad je u SAD predao neki mec da bi dosao u Bgd da nosi Stafetu mladosti, RTV je pocela da prenosi tenis i to samo finala Vimbldona i RG. Nekako u to vreme je i Mima Jausovec osvojila neke vece turnire, pa Franulovic, Oresar... ali niko iz Srbije, pa je bilo manje zanimljivo. Tome je dodao B. Zivojinovic ulje na vatru kad je postao predstavnik "Mercedesa" i to - molim lepo - iz M. Karla. Tenis i dalje za Srbiju biva "burzujski sport".

Monika mu je sirom otvorila vrata, ali TV SARAJEVO salje avion po nju da odigra egzibiciju sa M.DZ. Fernandez u N. Sadu (a htela je da igra u Bgd) i koju je za to MONIKA PLATILA.

Nemoj, zivota ti, da nipodastavas ovu generaciju tenisera. Promenili su nam svima nacin gledanja na zivot. Narocito Novak.

O!

pre 9 godina

Novak je prvi srpski sportista koga ja pamtim koji je u stanju da posle meča izjavi nešto što svetske novine onda prenose, komentarišu i obično zdušno hvale. Tako da je njegova inteligencija, rečitost, & kosmopolitizam, uz njegove rezulatate, ono što privlači ljude Noletu i njegovoj ekipi. E sada, da li je Nole takav zahvaljujući genima, prvom treneru, sadašnjem treneru, odrastanju van kuće, talentu, radu ili nekim drugim 'tajnim sastojcima' to je već pitanje za memoare. Najverovatnije sve pomalo pomešano doprinosi njegovom liku ambasadora srpskog sporta pa i srpske kulture u svetu.

Joca 011

pre 9 godina

@ (miro split, 18. jul 2014 15:10)

Nije to tačno da vođa naroda ne može ostati čistih ruku. Srbija je u svojoj svetloj istoriji imala svetitelje za vladare. Koji su za svoj narod činili sve pa i živote davali. I koje Srbi veoma poštuju i vole, i zahvalni su im, a nipošto ih ne mrze. Mrzitelja naravno ima, evo i ovde se takvi javljaju, ali su to sporadični izrodi.
Nole bi, uveren sam, svoj poziv shvatio sa ognjenom revnošću, a to je upravo najpotrebnija osobina vođe nekog naroda. Uzalud školovanost, pamet, visprenost, oratorstvo, slatkorečivost, lojalnost, pa i dobre namere, ako vođa nema neustrašivo srce i vatrenu rešenost da svom narodu služi bez ikakvih ličnih interesa. Cenim da bi Nole bio baš takav.
.

Susedna ulica

pre 9 godina

Djoković jeste jedinstven sportski ambasador i vrhunski brend....a ovaj članak je polusmeće kao i većina zapadnih kolumni o Novaku gde pod plaštom njegovog svetskog uspeha ne izostavljaju da umešaju politiku i ne zaboravljaju da čitaocu po x-ti put gurnu izmedju ušiju: „Balkan, krvavu srpsku prošlost, rat, postcrnilo i očajanje, urušen nacionalni ponos...“.
Naravno, svi ovi tamni, teški i čemerni pojmovi stavljaju se kao zao drug na ramena Djokovića. A da prosečan čitalac ne bi pomislio da Djoković u stvari i nije teniser već poludivlji ratnik tek pristigao sa ratišta, novinarka prebacuje temu na vedriji kolosek i iznosi fakte: ambasador UNICEF-a, odličan govornik sa odličnim engleskim, jedan od retkih i pri GSUN; dobitnik Laureus sportske nagrade i u jednoj rečenici, najzad pominje da je pobednik čuvenog ovogodišnjeg vimbldonskog finala protiv Federera, ne propuštajući, ipak, da podvuče „sa minimnalnom podrškom publike“ i da doda da će publiku van Srbije steći AKO bude nastavio odlučno da igra ..
Pred Novaka mora uvek da se postavi neko novo AKO. Nije dovoljno 45 titula sa 7GS, 19 MS....

uvek Zvezda

pre 9 godina

(Niko nije rekao da nismo imali sampione/ke, 18. jul 2014 15:14)

Svaka čast za komentar a posebno za podsećanje na gdina. Miroslava Radojčića.

lili

pre 9 godina

evo i originala za sve koje to interesuje http://www.newsweek.com/2014/07/25/how-novak-djokovic-became-serbias-brand-ambassador-259431.html#disqus_comment

Zoran D Nikolic

pre 9 godina

Posebno je bio upecatljiv taj trenutak, kada je Novak podigao pehar prema nebu i zahvalio Jeleni Gencic. Meni se cini da je to najlepse u ovom osvrtu i u to ne bih uopste uplitao politiku i komentar americke novinarke. Novak je imao izuzetnu srecu da naidje na tu prepametnu, kulturnu i obrazovanu zenu, koja je prepoznala njegov potencijal. I to veoma brzo. Bas zbog toga sto je ona bila takva, a i on izuzetno prijemciv za sve njene mudrosti, plemenitost i kulturu, on je postao veoma kvalitetna licnost i igrac. Jelena nikada nije bila sportista onih uspeha, da bi se merila sa Novakom, pa ni sa nasim najuspesnijim teniserkama, jer se okrenula obrazovanju, stalnom zaposlenju, u ako sam dobro shvatio, kulturnom odelu radio Beograda. Dovoljno je bilo slusati je samo jednom, da bi se shvatila sva finoca, delikatnost i mudrost te zene. Bila je pravi zenski "master Joda" za Novakovu dusu. U jednom trenutku sam mislio da ju je zaboravio, ali je on vrlo jasno pokazao da sam bio u zabludi. I posebno mi je milo, sto je njeno ime spomenuo na zavrsnoj ceremoniji na Vimbldonu i njeno ime urezao u pamcenje mnogima, koji je ne samo nisu poznavali, vec i nisu culi za nju. Divna i plemenita Gencicka... I puno hvala Novaku na tome sto je ne zaboravlja. To je za mene bila vrednost ravna podignutom peharu...

robin hud

pre 9 godina

Ovaj tekst na neki način trebalo da smekša zapadnog čitaoca kada je u pitanju Novak, ali je istovremeno pokazao bez obzira koliko mi to mislili da nije tačno, sa koliko predrasuda zapadni novinari posmatraju uspeh Novaka Đokovića. U tekstu se na mala vrata uvodi politika i na suptilan način opravdava bombardovanje Srbije i zapadna politika prema njoj. Mislim da je Novak osvojio i duplo više trofeja nego sada oni bi pronašli još nešto zbog čega ga nebi proglasili za najboljeg tenisera. To samo pokazuje koliko je licemerje zapadnih novinara i njihove propagande. Novak ih je svojom normalnošću i ljudkim dostojanstvom već pobedio i nastaviće da ih pobedjuje i dalje. Da li će oni ikada priznati istinu ne treba da brine nikoga, ponajmanje Novaka a još manje njegove fanove.