Fudbal 66

Sreda, 04.06.2014.

19:37

Osim: Samo mi je Jugoslavija u glavi

Nekadašnji igrač i selektor reprezentacije Jugoslavije Ivica Osim otkrio je u intervjuu za portal '4-4-2' o koje dve stvari razmišlja pred spavanje.

Osim: Samo mi je Jugoslavija u glavi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir

pre 9 godina

Ne treba preterivati ni na jednu stranu. Nikad više Jugoslavije, slažem se. Kome nedostaje, neka je pravi sa kim hoće, ali dalje od mene. Opet, ne valja ni klupska ili nacionalna ostrašćenost kad se priča o tadašnjoj reprezentaciji. Pre svega, Safet Sušić je bez sumnje najbolji Yu igrač svih vremena koja pamtim (od ranih sedamdesetih). Kakav Džaja. Mijat i Jugović, Boban i Šuker su više postigli, slažem se, osvajali LŠ u glavnim rolama, ali to je već bilo neko drugo vreme. Ko je tada bio bolji golman od Ivkovića? On je svoje odradio, bilo je 0:0, skinuo penal Maradoni. To što je Zvezda godinu kasnije doživela Bari nema puno veze sa Firencom 1990. Imao je Osim grešaka, pre svega previše je verovao svojim Sarajlijama, ali realno, sa samo malo više sreće imali smo Rim i finale suđeno (i verovatno ponovo pucanje od Nemaca, ali Bože moj). Hrvatsko 3. mesto u Parizu je takođe neponovljivo, uzeli su ga Yu-Čileanci. U stvari, na njihovom mestu ja ne bih spavao do kraja života jer su tada morali da budu prvi (setite se - bolji, poveli, onda Boban dodaje loptu Tiramu koji daje valjda jedina dva gola u životu. Brazil iz finala bi odrala i tadašnja SRJ. Hvala!

Susjed

pre 9 godina

Mislim da je tada bio los izbor ekipe. Bilo je mnogo boljih i vec se onda mogao sastaviti dream team. U stvari mijesani sastav zlatne generacije Zvezde 91e te zlatne generacija Hrvatske 98e, koja je opet vecinski dolazila iz istog Hajduka, koji je 91e tuko Zvezdu u finalu kupa (i ako Hrvatska 98e 7 godina kasnije, radilo se gotovo o istoj generaciji), samo Boban je bio dijete Dinama. Stojkovic, Pancev, Jugovic, Mihajlovic, Savicevic, Prosinecki, Boban, Jarni, Boksic, Asanovic, Stimac... (87e je pola te ekipe vec bila prvak svijeta u juniorima).

Nostalgicarski pozdrav

Hoću 150 pluseva

pre 9 godina

Zlatko Vujović je trčao za trojicu, a opet je imao snage da namesti ili postigne gol. Za Hajduk je dao 100 prvenstvenih golova, a koliko je samo pogodaka za njegov tim ili reprezentaciju palo posle njegovih centaršuteva. Igračina!

ooggii

pre 9 godina

mihajlović,pančev,savićević,prosinečki,boban,jarni,bokšić,mijatović,šuker,jugovic i drugi a ima ih jos devedeseti bi vladali evropskim i svetskim fudbalom u to netreba imati sumnje tad smo mogli biti svetski sampioni a sad neverujem niko od ovih zemalja realno.a to je jedan od razloga sto zalim za jugoslaviom uz jos neke al sta sad nema je pa sta svako ima svoju zemlju opusteno.

Brko

pre 9 godina

Sto bi bilo dobro da se skupi stara ekipa i odigra utakmica Jugoslavija1990 i Jugoslavija2015sastavljena od igraca iz bivsih zemalja, oni se sada druze po klubovima svakako! Tako da tu ne treba puno! Treba samo neko od bivsih igraca, a sadasnjih trenera da pokrene ideju, mislim da bih to bilo hesto naljepse poslje 90'tih...

Fatmir

pre 9 godina

Vidim da vecina Delija ne gotivi Osima zato sto neki igraci nisu igrali/mislim na igrace Zvezde,prozivanje Hadzibegica za promaseni penal,pa i Piksi je isto promasio penal,al nisam to nigdje procitao da je neko napisao.Cetvrt finale je veliki uspjeh i mislim da smo imali malo vise srece da bi prosli i dalje.
Jedino je BiH tada navijala za Jugoslaviju i slavile se pobjede u Sarajevu/nigdje vise.Mi nisamo htjeli raspad Jugoslavije,mislim na Bosance nasa jedina krivica je sto nismo htjeli ostati u Velikoj Srbiji.Pozdrav za sve dobre ljude.

PimPong

pre 9 godina

Osim je po meni bio odlican strucnjak. Lako je nama sad pricati o Mijatovicu, Sukeru i ostalima, ali treba uzeti u obzir da dosta ovih igraca nije bilo steklo veliku afirmaciju te 1990-e. Pogledajmo jedan Dinamo, u kojem su Boban i Suker bili okosnice. U Evropi nije nista postigao sa njima. Igrac od tih mladih koji mu je igrao najvise je bio Robert Prosinecki, a on je bio upravo taj koji je u tom trenutku imao najbolju karijeru (Mijatovic, Boban, Mihajlovic i Suker su ga mozda kasnije nadmasili - to je diskutabilno). Mislim da je mozda samo Savicevic mogao da igra malo vise nego sto je odigrao. Osim je znao da je tim ekipa a da imena ne igraju na papiru. On je znao da u veznom redu mora da igra jedan Katanec ili Bazdarevic, a ne samo ofanzivni veznjaci (Jugovic je u stvari preuzeo tu poziciju kasnije). Mi smo bukvalno treabli da budemo u polufinalu te godine sa ovom ekipom a samo zato sto je Maradona, jedan od najboljih igraca svih vremena, "prodao" faul sudiji, mi nismo prosli dalje.

my way

pre 9 godina

A sta su to prozivljavali,al mi idete na onu stvar vise vi nacionalisti...Eto sad ti je bolje gledas lopove koja god vlast da ti dodje,jad i beda,cemer.Zavisimo od drugih,ulizujemo se investitorima,sami nista ne mozemo.Hrvati su ti zauzeli celu prehrambenu industriju i izvlace korist,vec ako hoces da znas..Sram tebe bilo sto ne razmisljas kako treba jer smo zbog takvih kao ti do ovde i dogurali,glumis tu neki ponos a nigde sustine i koristi za svakog gradjanina Srbije!
(Drug Tito, 5. jun 2014 02:08)

Knjigu u sake mozgu isprani, a ne isprazne floskule, etikete tipa nacionalisti i ostale gluposti. Sta smo prozivljavali u 20. veku? Ginulo se, covece, u kojoj si ti misijoj rupi bio kad ti je svo stradanje u njemu promaklo i jos ne znas nista o tome. Ekstra smo prosli, bas za pozeleti deci i unucima da ponove prosli vek, koji nas je i doveo do ovoga sto imamo danas, postkomunisticke, neoliberalno kapitalisticke, opljackane, tajkunske, ratom razorene drzave, tj. drzava. I onda ti kazes da smo zbog takvih kao sto sam ja, koji glumim neki ponos tu gde smo, ma sta mi naprica. To se zove realnost prijatelju, nauciti nesto iz tragicne istorije, ali mozgovi koji se potpisuju sa nikom kao ti nisu za to sposobni. Drzava tvog druga Tita se raspala bez da je jedan stranac morao metak da ispali, a kamoli da je okupira kao Hitler. Sta se ja uopste raspravljam sa likovima koji bi da prave novu Jugoslaviju, sama ta cinjenica dovoljno govori o vasem intelektualnom i moralnom kapacitetu.

СЕНОВИЋ

pre 9 godina

Нагори тренер у историји ЈУ фудбала. Екипу коју је водио је била најбоља на свету. У тиму су му играли са босанци и хајдуковци који појма нису имали, а изоставио је такве величине као што су Бобан, Савићевић, Панчев, Најдоски и још пар њих.

Nemoj, matere ti...

pre 9 godina

Zasto za bivsom jugoslavijom najvise kukaju pojedinci iz redova naroda koji bili najvise protiv te iste jugoslavije, i koji su brze-bolje poletili da se cijepaju jos dok se Tito nije ni o'ladio?

Neki jednostavno ne zele da vide istinu

pre 9 godina

Osim zivi u blazenom neznanju i poricanju.
Njegov tim je bio napravljen po kljucu i samim tim nije imao sansu za uspeh. Nemci su nas razmontirali 4-1 kao od sale!
Njemu igraju Bazdarevic, Susic, Baljic, Jozic, Hadzibegic, Vujovic... Igraju mu njegovi Bosanci, a na klupi sve igraci koji su pravili svetske karijere!
Zato nikad Jugoslavija nista bitno nije bila u svetskom fudbalu u odnosu na to kakvi sve igraci u tih 40-ak godina postojanja SFRJ igrali u njoj.
Srbi odu sami u Montevideo i budu 3., Hrvati 98. odu sami i budu treci.
I to ce se ponoviti cim ovaj prostor postane iole normalan ekonomski i sistemski, i bez menadzerskih kljuceva. Mi ne mozemo pobeci od tog kljuca, uvek neki kljuc.
Igraci da su se pitali, bilo bi isto. U Svedskoj na EP jesu li hrvatski igraci ostali u timu, ili? Ko je jurisao na policajca po Maksimiru, Boban ili on nije igrac? Svi su oni s Tudjmanom slavili na kninskoj tvrdjavi progon celog naroda koji su prethodno izbacili iz Ustava i sa poslova.

Jugoslavija se raspala jer nije trebala ni da bude stvorena. Prosto, mi Srbi smo mislili da cinimo dobro ''braci'' koja ce ceniti trecinu srpskog naroda izginulog i za njihovu slobodu, ali to su narodi koji su zapravo sve vreme hteli samo da se iz Jugoslavije ispile njihove drzave.

miki mile

pre 9 godina

Tadašnja Jugoslavija je godinama imala problem u fudbalu.”umiralo se u lepoti igre”kako se tada govorilo i bilo je vrhunskih igrača ali od 60tih nikakav rezultat nije napravljen.osim je tad doveo u reprezentaciju tzv.”vodonoše” igrače koji nisu imali veliko fudbalsko umeće ali su bili igrači od zadatka(spasić,stanojković,katanec,jozić itd)tako je stvorio jak kolektiv,i to je funkcionisalo i došli su dobri rezultati.problem je bio što oni nisu imali pobednički mentalitet jer oni pre njih im ništa tako nisu ostavili u amanet.pogledajmo kako hrvatska gradi sve svoje uspehe na onom 3.mestu iz francuske.nadalje mihajlović,pančev,savićević,prosinečki,boban,jarno,bokšić,mijatović,šuker nisu još bili zreli igrači.dobro se sećam da su oni bili novi talenti.ali takvih kao oni je pre toga bezbroj postalo prosečni igrač.bez obzira na titulu u čileu.tako da se osim oslonio na iskustvo.zvezda jeste iduće godine bila šampion evrope ali to niko ozbiljan nije očekivao.realno govoreći.hrvati su tek 8 godina kasnije napravili rezultat u francuskoj kad su bili zreli igrači

Miloš

pre 9 godina

Ја сам Осима ценио пре свега као играча. Он је и паметан човек, али не прича увек све баш коректно. Ево, на пример, кад каже: "да су су играчи били на месту политичара, ништа не би било овако". Није то баш тачно, Осиме. Неки од нас можемо да се сетимо онога Мужинића, па Зл. Вујовића, Шукер, па и Просинечког, и многих других, и свега што је стајало иза њиховог понашања. Сви они, по моме јасном утиску, просто нису желели да играју за боје Југославије. Нема за њих правадања, Осиме! Мислите ли заиста да је неко претио Златку Вујовићу? Скоро сам сигуран да је друго било у питању! Неки од њих, овде вероватно не смем наводити сва та имена, драстично видљиво нису желели да реализују стопостотне прилике. Мука ме је хватала, и не само обична мука, него и право гађење на толико одсуство сваког господства (карактера) код тих играча. Зашто би их Ви данас величали?
Да ја играм, па ми неко прети породици, онда бих ја изашао ЈАВНО и казао да не смем да играм јер добијам претње, а полиција не успева то да реши, ако је тако. Фудбалери су не једном ипак показали велику дозу примитивнности и поводљивости. Можда је то непријатно чути, али од заваравања немамо користи.

Jimbo Jones

pre 9 godina

Moglo je možda biti i bolje,ipak bez obzira ko je igrao činjenica je da je to bilo četvrtfinale s.
p. protiv branioca titule u kojem smo bili ravnopravni,izborili penale,koji su uvijek lutrija,sa igračem manje.Zamislite sada tako nešto protiv aktuelnog s vjetskog prvaka.A ove priče o Jugoslaviji su stvarno smarajuće.O kakvoj novoj YU pojedini maštaju?Ko bi bio u toj državi?Hrvatska?Trebamo težiti tome da budemo dobre komšije ili susjedi a od nove Yu nema i ne treba da bude ništa.

sudnji dan

pre 9 godina

Koja mitomanija o cileancima. Osvojili su titulu u nikad slabijoj konkurenciji gdje je Matthias Sammer iz DDR-a (protivnik u polufinalu) bio jedini igrac koji je napravio karijeru, dok je najbolju karijeru iz Zapadnje Njemacke (protivnik u finalu) napravio Marcel Wietecek!? Posto je to bila jedina fudbalska reprezentacija ex-yu koja je osvojila svjetsku titulu imala je bozanski status, ali istina je da su to uradili u nikad slabijoj konkurenciji, a vecina ih je sazrela igracki tek 5-6 godina kasnije (neki ni tad). Nekoliko mjeseci nakon SP u Italiji "cileanci" (sada kao reprezentacija U-23) igrala je finale Evropskog prvenstva sa SSSR-om (jedini igrac koji je napravio karijeru Igor Dobrovoljski) i bila ponizena u dvije utakmice (2:4, 1:3). Za to vrijeme Osimovi "starci" predvodjeni Susicem i Bazdarevicem pobijedili su buduceg evropskog prvaka Dansku u Kopenhagenu 2:0. Jedini cileanac koji je mozda zasluzio vecu minutazu bio je Jarni ali samo zbog ofanzivnih zadataka dok je u odbrani jos bio zelen. Imate li obraza da kritikujete Osima zbog nepozivanja Bobana kad je upravo beogradska propagandna masinerija izvrsila pritisak da se ne poziva zbog napada na milicionera na Maksimiru. Jel se sjeca neko kad je Pancev tokom svoje karijere dao gol jacem protivniku osim sto je poturio nogu i izjednacio protiv Bayerna u Minhenu nakon sto je Binic uradio 99 posto posla. Jel Dejo "genije" (najveci kriticar Osima) igrao prvu utakmicu protiv Njemacke i bio najslabiji igrac na terenu?

marko

pre 9 godina

@ negativni - slazem se u potpunosti da nije prepoznao kvalitet dolazece generacije a ta generacija je bila najbolja u istoriji stare Jugoslavije pa i sire (engleski fudbalski magazini dugo su uvrstavali Jugoslovensku mladu reprezentaciju iz 87 kao jedan od najboljih timova svih vremena!), a ruku na srce to nije bilo toliko tesko prepoznati jer cileanci su bili prvaci sveta 87 za igrace do 20god i 90 nisu ni bili ni toliko mladi a skoro niko od njih nije dobio pravu priliku sem mozda Brnovica (Jarni i Robi su igrali malo, Suker na klupi, Mijat i Boban mislim da nisu bili pozvani) a zvezda je godinu dana kasnije osvojila KES iz cijeg tima je navise igrao Sabanadzovic (Pancev, Savicevic igrali malo, Mihailovic,Najdoski,Jugovic i odlicni bek Radinovic nisu pozvani). Ono sto mnogi zaboravljaju je da je Bazdarevic (na srecu) dobio crveni jer je cini mi se nekog pljunio pre svetskog prvenstva i nije imao pravo nastupa jer da je imao pravo nastupa pitanje je koloko bi Piksi igrao. I da se osvrnem na kraju na prosecne igrace koje je Osim pozvao i koji su igrali - Vujovic, Vulic, Stanojkovic, Spasic, Baljic. Igrao je i 35godisnji Susic (majstor je bio ali zasto ne Robi ili Boban koji nije ni bio pozvan). Boksic mu je isto bio na klupi i nije igrao. Ako je iskren prema sebi onda zna zasto mu se javlja tim jugoslavije iz 1990 pred spavanje - u pitanju je propustena istorijska sansa koja se najverovatnije nece ponoviti vise nikada i potencijal koji nije prepoznao.

abraham73

pre 9 godina

da je jugoslavija devedesete osvijila naslov svjetskog prvaka (potencijal je imala) istorija bi bila jedna druga ne samo u nogometu.....

negativan & realan

pre 9 godina

gledajuci komentare (i broj pluseva i minusa) dolazim do dileme: ili ima mnogo bosanaca koji dolaze na sajt b92 i velicaju njegov lik i delo i pokusavaju da od njegovog licnog neuspeha '90. (iako je rezultatski gledano sp u italiji za nas bilo uspesno) naprave podvig ili u srbiji zaista ima toliko fudbalskih neznalica i/ili jugonostalgicara (koji su skloni mitovima uvek baziranih na lazima).
da ne bude zabune, reprezentaciji bosne zelim sve najbolje na sp.

Perfidni osim

pre 9 godina

Čovek koji je svojim izborom igrača i velikim "strategijama" kojima je hteo da se proslavi i samolansira u svetu kao selektor, upropastio fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije koja je te 90-te mogla da postigne vrhunac isto kao Zvezda 91. Najmanje finale Svetskog kupa. Ali u reprezentaciji je igralo mnogo mediokriteta po nacionalnoj liniji ili nazovi "imena" koja nisu tad bila u formi, a mnogo odličnih igrača ili nije pozvano u tim ili je sedelo na klupi.

mico

pre 9 godina

Sto kaze Djuro u "Nicijoj zemlji", sto vam bi da ovu zemlju razjebaste!Eto nam sad vasi,nasi,obrazi,kanadske hrvatine,vehabije,srpske,hercegovine i kosovskih polja!Rjetko glup narod! na sve nas mislim naravno!

Trovach

pre 9 godina

Sve do nedavno bio sam jugonostalgicar, ali sam najzad shvatio da je (nazalost) bilo nemoguce da YU opstane. Ipak, zbog sporta je prava steta jer i sve ove pojedinacne drzave su za respekt.

bulldozer

pre 9 godina

"Jedna stvar je sigurna, da su igrači bili na mestu političara, ništa ne bi bilo ovako".

Naravno Osime, sve si skapirao. Boban je to na najbolji način pokazao na utakmici sa Zvezdom u Zagrebu.

željko

pre 9 godina

Kada sam shvatio da 95% naših ljudi ne smatraju Inzagija za igrača, onda mi je postalo jasno zašto je Pančev sjedio na klupi a mi izgubili od Argentine.

mirko kojotovski

pre 9 godina

Mnogi koji hvale Osima zaboravljaju nesto najbitnije na tom sp a to nesto govori koliki je on ne znalac u fudbalu.On je poceo sa Nemcima bez Piksija!!! Zamisli najaci igrac na klupi!? To sto je Piksi za mene jedan od najboljih ikad igraca sveta bio za njega su bili bitniji Bazdarevic Susic Brnovuc Jozic...Katastrofalan pocetak.E onda ga je uveo kad je sve bilo kasno.Taj covek je zaboravio da iz Crvene Zvezde niko nije od pocetka igrao??? Eto zamislite Spaniju Engleze Nemce da ne igraju udarni igraci vodecih timova poput ManU Bajern Barsa ili Real ali zato iz Zelje prosecnog tima svi.Tad je udarna igla trebala biti Dejo Piksi i Robi i Pancev a ozada Najdovski i Sabanadzovic.E onda moze Jarni i Spasic gore Vujovic i Katanec.Eto tog sastava koji bi izdominirao to prvenstvo.Zvezda je bila sledecu godinu prvak Evrope a tim je bio mocan.Tu jos pripadaju Boksic i Boban i Mihajlovic.Medjutim ovaj gore kvazi trener upropastio je sve

Dermendziev

pre 9 godina

Koliko navijaca,toliko selektora oduvek je bilo.Treba biti realan i postaviti se,ako vec vi sastavljate tim,ali odgovarate za rezultat,kako bi ste vi sastavili tim da ste stvarno selektor.Bogami tesko.Uvek je opoziciji najlakse da kritikuje,a kada dodje na vlasti sasvim je drugacije i ne bude bas tako kako je mali Perica zamisljao.

Ivica Osim :izvanredan igrac,odlican pedagog i trener,predivan covek.U to vreme i za te prilike boljeg trenera nismo imali.Nije trpeo zvezde u timu,zato je postigao i odlican rezultat.Bio priznat od svetskih strucnjaka.Mislim da je i sada zasuzan sto se BiH plasirala(verovatno Susic koristi njegove dragocene savete).

Sto se tice najboljih u istoriji svako vreme imalo je svoje junake,pocev od Montevidea. Generacija Cile 1962 mozda je bila najbolja?
Djajiceva generacija sa EP 1968,u kojoj je bio i Ivica Osim-nazalost u zavrsnici malo je igrao zbog povrede,bila je fantasticna-druga,generacija sa SP 1974 solidna, ova generacija o kojoj Osim govori konacno vise nego dobra posle pauze od 68.

Bravo Svabo,puno uspeha BiH od bivseg navijaca C.Z.Bila su to lepa vremena kada smo na stadione odlazili da gledamo fudbal,a ne da bi divljali,kada su ljuti rivali govorili sa velikim postovanjem,respektom o protivniku!

Pozdrav!

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Koliko vredi ovaj lik iz ovog intervijua objasnili su Mateus i Klinsman jedne tople letnje veceri u Milanu 1990. godine (4-1) i to sa pola snage. A bezanje u svlacionicu za vreme penala sa Argentinom i prebacivanje odgovornosti na igrace,da sami odaberu ko ce da sutira penale je posebna prica ovog "velikog" trenera...kome su u prvoj postavi (kao sto vec neki pomenuse) bili njegovi jaranai Vulic,Jozic,Vujovic, Susic,Spasic,Stanojkovic,Hadzibegic sve sam fudalski krem...umesto pajsera Jarnija,Boksica,Deja,Panceva,Mijata,Robija...usudio bih se reci i Zahovica,zasto da ne?
Steta sto nije mogao tada da povede i Sliskovica npr. A Sestic (godinu pre prvak sa Vosom) bio je tada jos uvek klasa za sve ove prve navedene. :) :)

srrbin

pre 9 godina

A meni se vec popela na glavu koliko o njoj trube.Zivot bi bio mnogo laksi za nas Srbe da nije takvih jugopatrljaka preostalih.nEMA JE VISE drugovi komesari,clanovi partije....cica mica I gotova prica...

ii

pre 9 godina

bih isto kao juga.krila se izlaufaju u visini ofanzivnih veznih,s tim da se napadac ukljucuje u bar jedan dodir s loptom da bi izvukao stopera tj lulic trci na misketa ili pjanica direktno,a dzeko pravi kosarkaski blok,time se osvaja strana I onda obicno slijedi centarsut.momci igraju zajedno par godina I uigrani su do bola.meksiko sinoc nije znao gdje lopta.

Ax

pre 9 godina

Gledam ovaj snimak i prosto ne verujem kakav je majstor bio Piksi.Ne samo zbog golova,pogledajte,prijem,pas,dribling.Velika šteta zbog povrede inače bi danas mogli da pričamo da imamo jednog od najboljih fudbalera u istoriji fudbala.

keke

pre 9 godina

Samo kad si drzao Vujovica, Susica, Hadzibegica i Bazdarevica u prvoj postavi pored zivog Panceva, Bobana itd, a tek povremeno ubacivao Jugovica, Savicevica i da ne nabrajam dalje... Zivce sam izgubio kaoi voljuza fudbalom. Poslednju sansu Jugoslvije si upropastio!!!

Drug Tito

pre 9 godina

Od nekoga ko priziva nove Jugoslavije i zeli svojoj deci i unucima da prezivljavaju iznova isti pakao koji smo prolazili tokom celog dvadesetog veka i ne cudi da nije procitao tekst i shvatio da je Osim Jugoslaviju kao drzavu popljuvao zbog svih ljudskih zrtava koje zasluzuju maksimalno postovanje. Sram te bilo!
(my way, 4. jun 2014 23:54)

A sta su to prozivljavali,al mi idete na onu stvar vise vi nacionalisti...Eto sad ti je bolje gledas lopove koja god vlast da ti dodje,jad i beda,cemer.Zavisimo od drugih,ulizujemo se investitorima,sami nista ne mozemo.Hrvati su ti zauzeli celu prehrambenu industriju i izvlace korist,vec ako hoces da znas..Sram tebe bilo sto ne razmisljas kako treba jer smo zbog takvih kao ti do ovde i dogurali,glumis tu neki ponos a nigde sustine i koristi za svakog gradjanina Srbije!

Ima ih koji pamte kako je zaista bilo!

pre 9 godina

Dakle, Osim! S loptom je bio carobnjak, driblao kao niko pre ni posle njega - vukao je loptu od sebe, pa prema sebi, pri cemu su protivnicki igraci naprosto ispadali iz igre. To kad se procitalo, islo se cvrsto na njega, pokazalo se da je mek na nogama, tako da je reprezentaciji dao relativno malo, a i kasno je usao u drzavni tim. Kao trener - hm, Osim je psovao gore nego kocijas, na tv prenosima je naprosto bilo odvratno slusati njegove pogrdne reci upucene igracima! Kao selektor favorizovao je igrace "Sarajeva" i "Zelje", uglavnom osrednje vrednosti, a od ostalih je "prolaz" imao Stojkovic, ali zahvaljujuci tome sto je vec ranije pokazao vrhunsku vrednost - "Piksija" je selektor Veselinovic uveo u tim kad je "Piksiju" bilo 17 godina, i odmah je taj decak pokazao neustrasivost i vestinu! Da se Osima pitalo, ne bi ni Stojkovic igrao, sva bi mesta popunili njegovi mediokriteti, medju kojima su prednjacili smesni Vujovici, golmnan Ivkovic i slicni! Javno se govorilo da mu daju novac da igraju. Ruku na srce - ne vidim drugi razlog zbog kog su mogli takvi nikakvi da igraju, dok mladi umetnici s loptom, svetski prvaci, nisu mogli ni prismrdeti u reprezentaciju! Tako da je ova prica o Jugoslaviji - bedna! Osim je glavni krivac i kreator fijaska na svetskom prvenstvu! Nikakav uspeh to nije bio - priznaje i Osim da su nas Nemci u grupi "pocepali", a posle smo uspevali nekako sa onima koji se nadigravaju, da su naisli Holandjani - razbucali bi nas. Nas, tj. Osimov licni tim!

pero

pre 9 godina

Problem sa Osimom je taj sto je to izuzetno pozitivan lik a najveci problem je taj sto je to bio iskreni Jugosloven tako da niko nema srca da ga kritikuje. Istina je da je uspio od, tada najbolje ekipe svijeta, da napravi nista.

realno

pre 9 godina

@ negativni,

Ti si jedna obična neznalica i kada bih mogao dodao bih ti ovde još puno epiteta...Ovo je najveći trener koga sam ja gledao kod nas a baš zbog toga što nije robovao imenima.Taj Vujović je igrao kao zmaj,od para halfova Jozić-Hadžibegić nije bilo boljih u Evropi (seti se gola Jozića Kolumbiji),a prave majstore je voleo i nije bilo problema za njih (Piksi).A Safet Sušić je bio pojam fudbalske kreacije...
(Miloš1976, 04. jun 2014 23:18)

au šta ti ovde napriča....imao je najtelontovaniju generaciju i tada već igrače svetske klase na klupi dok su mu igrali Bazdarevic,Baljic,Susic,Jozić,Ivković,Hadzibegic....koliko smo tada bili jako govori ti da smo i sa tim timom bili na korak da udjemo u 1/2 finale ali gle čuda znaš ko je promašio penale....ta ekipa je u punoj snazi trebala da bude od Eura 92 ali već u Italiji je morala da bude u bar u 1/2 finalu....tako da ja o Osimu ne bih pričao kao o trenerskom magu već pre kao o treneru koji nije prepoznao i imao hrabrosti da gurne u vatru mlade asove

grad na zrnu soli

pre 9 godina

@(dutch, 4. jun 2014 23:44)

pa je li moguce da ste tek sad skontali?tako igramo od utakmice u kvalifikacijama sa Rumunijom koju smo dobili 2:1 u Zenici kada je Osim na poluvremenu usao u svlacionicu.Pogledaj prvo poluvrijeme pa onda drugo ove utakmice sve ce ti biti jasno!

joe

pre 9 godina

Eee, a sta tek da kazu kosarkaske generacije iz tog vremena, da je to bila jedna selekcija i bez raspada zemlje bili bi jako blizu da uzmemo skalp originalnom dream team-u sa jordanom, magic-om, barklijem, olajdzuonom,...

Miloš1976

pre 9 godina

Veliki trener i još bolji čovek...Jeste da smo tada imali svetsku ekipu ali je i on uspevao da sve drži pod kontrolom,nije bilo šanse da se neko od tih velikih zvezda ponaša nadobudno.. Puno zdravlja i da još dugo živi Štraus sa Grbavice...

Branko Smileski

pre 9 godina

Piksi je spravom po meni iako crno-belom fanu, najbolji vezni igrac svih vremena u bivsoj nam drzavi.
Bivsa Jugoslavija imala je tokom postojanja dve velike zvezde,ako ne racunamo generaciju iz Montevideo(Kraljevina Jugoslavija),vec samo posleratnu: "Veliki Vladimir" (Vladimir Beara),Stjepan Bobek, Milos Milutinovic,Branko Zebec,Dragoslav Sekularac,Milan Galic,Velibor Vasovic,Dragan Djajic,Dejan Savicevic,Nemanja Vidic!od svih navedenik jedini Piksi moze biti uz rame ipak najboljem od svih njih DRAGAN DJAJIC!!!!Osim,veliki trener,ali zaista u pogresno vreme ali nije njegova krivica!?Po rezultatima mi zanemarujemo jednu stvar da je ipak najveci uspeh dozivela reprezentacija iz 1962 sa svetskog prvenstva u Cileu (cetvrto mesto!) gde je Dragoslav Sekularac proglasen, doduse nezvanicno, za najboljeg igraca tog prvenstva!

Miloš1976

pre 9 godina

@ negativni,

Ti si jedna obična neznalica i kada bih mogao dodao bih ti ovde još puno epiteta...Ovo je najveći trener koga sam ja gledao kod nas a baš zbog toga što nije robovao imenima.Taj Vujović je igrao kao zmaj,od para halfova Jozić-Hadžibegić nije bilo boljih u Evropi (seti se gola Jozića Kolumbiji),a prave majstore je voleo i nije bilo problema za njih (Piksi).A Safet Sušić je bio pojam fudbalske kreacije...

negativan&realan

pre 9 godina

@negativan - potpuno si u pravu. pola tima mu nekadasnji i aktuelni igraci sarajeva i zeljeznicara, dok mu na klupi momci koji su vec tada bili za klasu bolji, a u nastavku karijera to i dokazali. secam se te utakmice kao juce, dobili smo je na piksijevo majstorstvo, a argentinu nismo prosli bas zahvaljujuci osimovim odlukama. shabanadzovic igra "flastera" na maradoni, dobije zuti, a ovaj niti ga menja, niti stavlja drugog igraca da cuva maradonu. i naravno, ovaj tantus dobije crveni (drugi zuti)jos u prvom poluvremenu.
dakle, batalite te suplje price o njemu kao "velikom" treneru. dunster i ziheras... a minuse udaraju ovi sto to sp mnisu ni gledali.

my way

pre 9 godina

Bravo Osime, ti si pravi čovek. Biće opet Jugoslavije
(čivijaš, 4. jun 2014 23:24)

Od nekoga ko priziva nove Jugoslavije i zeli svojoj deci i unucima da prezivljavaju iznova isti pakao koji smo prolazili tokom celog dvadesetog veka i ne cudi da nije procitao tekst i shvatio da je Osim Jugoslaviju kao drzavu popljuvao zbog svih ljudskih zrtava koje zasluzuju maksimalno postovanje. Sram te bilo!

TheObradovic

pre 9 godina

@ negativni

Zanimljiv i ne tako cest i uobicajen osvrt na Ivicu Osima i SP u Italiji '90.
Sa jednim delom tvog komentara se slazem;u onom delu kako su mu igrali potroseni(Susic) ili jednostavno losi igraci (Baljic,posebno Vujovic), a klupu grejali clanovi najtalentovanije generacije.
Medjutim,posteno je reci da je taj isti tim u 1/4f rasturio Maradoninu Argentinu iako igrajuci gotovo 100min sa igracem manje.
E,sad sto su Prosinecki i posebno Savicevic ispromasivali i nemoguce nije valjda Osimova krivica?
Uostalom,nakon tog SP izvrsena je smena generacija.
Tim predvodjen "Cileancima" se prosetao kroz kvalifikacije za EP '92,a vrhuvnac je trebao da dozivi na SP u Americi '94.
Zasto nije bilo tako,svi znamo.
Mozda se o njegovim trenerskim kvalitetima moze raspravljati,ali o ljudskim ne moze ni pod razno.
Voleo bi da je vise prisutan u domacim medijima. nasi novinari kao da su ga zaboravili.

srbEUin

pre 9 godina

Negativni, 4. jun 2014 22:30)

Potpuno tačno. Forsirao je bosansku struju: Baždarević, Jozić, Habdžibegić, Sušić i Baljić. A na klupi su sedeli Jarni, Boban, i svetski prvaci Savićević, Pančev i Prosinečki. Svima koji tada nisu gledali fudbal sama ova imena sve govore. Na kraju su kod našeg voćstva sa 2:1 Jozić i Habdžibegić promašili penale.
Treba da misli o svom pristrasnom sastavu (po ključu) a ne da traži krivce za propuštenu šansu na drugoj strani.
Bio sam te 90 na sp u Italiji. Loše smo počeli, ali nam je velemajstor Pikse prolaz otvorio. Imali smo sve uslove za finale.

buki

pre 9 godina

Pogledajte samo predposlednji pasus i te igrace. U vrijeme raspada bili smo na vrhuncu u moci i u fudbalu i u kosarci, ali sta sad. Bilo, nazalost proslost koja ce se tesko ponoviti..

gusa

pre 9 godina

Osime kako te više nije sramota pričati ovakve gluposti! Zbog takvih kao ti, koji su repku sastavljali po nacionalnom ključu, ta zemlja je i propala! Imao si priliku dati "čileancima" da igraju, ali ne, ti si spašavao yugu! Samo neznalica ne bi pozvala Bobana, bez obzira na sve! Samo neznalica ne bi dala šansu Šukeru, Mijatoviću, Bokšiću, Štimcu! Samo neznalica bi Prosinečkom i Jarniju dala mrvice od minuta! Ali ne, ti si spašavao yugu i dao priliku nesposobnim igračima, čije karijere i klubovi u kojima su igrali sve govore, a sve radi toga da budu prisutne sve nacije! Onda se dogodila Francuska '98 i pokazao se potencijal svih nabrojanih! I ti umjesto da šutiš do kraja života, godinama dijeliš lekcije i pričaš kako si odbio Real! A istina je da si bio i ostao polutrener te da si trenirao klubove poput onih u kojima su igrali bijednici koje si stavio u prvih 11.

dutch

pre 9 godina

Ja uporno gledam ovaj snimak i vidim gotovo preslikanu igru današnje bosanske reprezentacije.Pogledajte malo bolje,kako ofanzivni centralni igrači drže loptu sve dok bočni ofanzivni ili centarfor ne budu barem za delić iza leđa svom čuvaru.
Znači,veliki maestro je i ovde umešao prste.
E sad fudbal je postao "totalan" zadnjih dvadesetak godina.Ne znam da li će Bosna izdržati presing igru.A nažalost,naročito da li će umeti da se brani?Dok napadaju i igraju na gol više mogu nečemu i da se nadaju.

danilo

pre 9 godina

Kao igrač odličan pa i više.
Kao selektor, najbolji ikad koga je Balkan imao.
da je bilo pameti i sreće, bili bismo bar jednom svetski i evropski prvaci što bi za sve zemlje ispod 22 miliona stanovnika ostao samo pusti san..
Al, bili smo glupi a svi sa strane su nam pomagali u toj gluposti...

Milan

pre 9 godina

@(Negativni, 04. jun 2014 22:30)

Ih ih, te price mozes da pricas onima koji su bili mali pa nisu gledali prvenstvo, nama starijima ne. Igrao ti je taj genijalni Savicevic protiv Argentine u 1/4 finala. Skoro celu utakmicu smo odigrali sa igracem manje, a tvoj Genije je promasio iz peterca prazan gol, tako da ti teorija pada u vodu. Kamo srece da nije ni igrao, jer ono treba promasiti.

Negativni

pre 9 godina

Ne mogu da veruem šta priča ovaj nazovi trener. Ne mogu da mu oprostim što nije prepoznao da mu na klupi sedi najbolja generacija SFRJ fudbalera u istoriji.Umesto Jarnija, Prosinečkog, Savićevića i Pančeva igrali su mu Baljić, Brnović,Sušić i Vujović, najgori igrači u istoriji reprezentacije. Ta utakmica protiv Španije bila je odvratna smaračka utakmica u kojoj ga je tada najbolji igrač sredine terena na svetu Piksi (uz Maradonu i Gulita) spasio sa dva majstorska poteza. U prvom poluvremenu Španci su nam non-stop bili u šesnaestercu i mogli su da daju pet komada. Salinas je promašio prazan gol iz peterca a izašli su sami pred golmana nekoliko puta. Običan demagog. Vodio je reprezentaciju šest godina i kada god smo igrali protiv ozbiljnog tima dobili smo po četiri komada. Kamo sreće da je tada reprezentaciju vodio Boškov, bili bismo u finalu. Ćiro Blažević je sa Osimovom klupom osvojio treće mesto. Toliko o tom kvazi treneru.

Negativni

pre 9 godina

Ne mogu da veruem šta priča ovaj nazovi trener. Ne mogu da mu oprostim što nije prepoznao da mu na klupi sedi najbolja generacija SFRJ fudbalera u istoriji.Umesto Jarnija, Prosinečkog, Savićevića i Pančeva igrali su mu Baljić, Brnović,Sušić i Vujović, najgori igrači u istoriji reprezentacije. Ta utakmica protiv Španije bila je odvratna smaračka utakmica u kojoj ga je tada najbolji igrač sredine terena na svetu Piksi (uz Maradonu i Gulita) spasio sa dva majstorska poteza. U prvom poluvremenu Španci su nam non-stop bili u šesnaestercu i mogli su da daju pet komada. Salinas je promašio prazan gol iz peterca a izašli su sami pred golmana nekoliko puta. Običan demagog. Vodio je reprezentaciju šest godina i kada god smo igrali protiv ozbiljnog tima dobili smo po četiri komada. Kamo sreće da je tada reprezentaciju vodio Boškov, bili bismo u finalu. Ćiro Blažević je sa Osimovom klupom osvojio treće mesto. Toliko o tom kvazi treneru.

danilo

pre 9 godina

Kao igrač odličan pa i više.
Kao selektor, najbolji ikad koga je Balkan imao.
da je bilo pameti i sreće, bili bismo bar jednom svetski i evropski prvaci što bi za sve zemlje ispod 22 miliona stanovnika ostao samo pusti san..
Al, bili smo glupi a svi sa strane su nam pomagali u toj gluposti...

TheObradovic

pre 9 godina

@ negativni

Zanimljiv i ne tako cest i uobicajen osvrt na Ivicu Osima i SP u Italiji '90.
Sa jednim delom tvog komentara se slazem;u onom delu kako su mu igrali potroseni(Susic) ili jednostavno losi igraci (Baljic,posebno Vujovic), a klupu grejali clanovi najtalentovanije generacije.
Medjutim,posteno je reci da je taj isti tim u 1/4f rasturio Maradoninu Argentinu iako igrajuci gotovo 100min sa igracem manje.
E,sad sto su Prosinecki i posebno Savicevic ispromasivali i nemoguce nije valjda Osimova krivica?
Uostalom,nakon tog SP izvrsena je smena generacija.
Tim predvodjen "Cileancima" se prosetao kroz kvalifikacije za EP '92,a vrhuvnac je trebao da dozivi na SP u Americi '94.
Zasto nije bilo tako,svi znamo.
Mozda se o njegovim trenerskim kvalitetima moze raspravljati,ali o ljudskim ne moze ni pod razno.
Voleo bi da je vise prisutan u domacim medijima. nasi novinari kao da su ga zaboravili.

Miloš1976

pre 9 godina

Veliki trener i još bolji čovek...Jeste da smo tada imali svetsku ekipu ali je i on uspevao da sve drži pod kontrolom,nije bilo šanse da se neko od tih velikih zvezda ponaša nadobudno.. Puno zdravlja i da još dugo živi Štraus sa Grbavice...

joe

pre 9 godina

Eee, a sta tek da kazu kosarkaske generacije iz tog vremena, da je to bila jedna selekcija i bez raspada zemlje bili bi jako blizu da uzmemo skalp originalnom dream team-u sa jordanom, magic-om, barklijem, olajdzuonom,...

srbEUin

pre 9 godina

Negativni, 4. jun 2014 22:30)

Potpuno tačno. Forsirao je bosansku struju: Baždarević, Jozić, Habdžibegić, Sušić i Baljić. A na klupi su sedeli Jarni, Boban, i svetski prvaci Savićević, Pančev i Prosinečki. Svima koji tada nisu gledali fudbal sama ova imena sve govore. Na kraju su kod našeg voćstva sa 2:1 Jozić i Habdžibegić promašili penale.
Treba da misli o svom pristrasnom sastavu (po ključu) a ne da traži krivce za propuštenu šansu na drugoj strani.
Bio sam te 90 na sp u Italiji. Loše smo počeli, ali nam je velemajstor Pikse prolaz otvorio. Imali smo sve uslove za finale.

buki

pre 9 godina

Pogledajte samo predposlednji pasus i te igrace. U vrijeme raspada bili smo na vrhuncu u moci i u fudbalu i u kosarci, ali sta sad. Bilo, nazalost proslost koja ce se tesko ponoviti..

Miloš1976

pre 9 godina

@ negativni,

Ti si jedna obična neznalica i kada bih mogao dodao bih ti ovde još puno epiteta...Ovo je najveći trener koga sam ja gledao kod nas a baš zbog toga što nije robovao imenima.Taj Vujović je igrao kao zmaj,od para halfova Jozić-Hadžibegić nije bilo boljih u Evropi (seti se gola Jozića Kolumbiji),a prave majstore je voleo i nije bilo problema za njih (Piksi).A Safet Sušić je bio pojam fudbalske kreacije...

Milan

pre 9 godina

@(Negativni, 04. jun 2014 22:30)

Ih ih, te price mozes da pricas onima koji su bili mali pa nisu gledali prvenstvo, nama starijima ne. Igrao ti je taj genijalni Savicevic protiv Argentine u 1/4 finala. Skoro celu utakmicu smo odigrali sa igracem manje, a tvoj Genije je promasio iz peterca prazan gol, tako da ti teorija pada u vodu. Kamo srece da nije ni igrao, jer ono treba promasiti.

dutch

pre 9 godina

Ja uporno gledam ovaj snimak i vidim gotovo preslikanu igru današnje bosanske reprezentacije.Pogledajte malo bolje,kako ofanzivni centralni igrači drže loptu sve dok bočni ofanzivni ili centarfor ne budu barem za delić iza leđa svom čuvaru.
Znači,veliki maestro je i ovde umešao prste.
E sad fudbal je postao "totalan" zadnjih dvadesetak godina.Ne znam da li će Bosna izdržati presing igru.A nažalost,naročito da li će umeti da se brani?Dok napadaju i igraju na gol više mogu nečemu i da se nadaju.

negativan&realan

pre 9 godina

@negativan - potpuno si u pravu. pola tima mu nekadasnji i aktuelni igraci sarajeva i zeljeznicara, dok mu na klupi momci koji su vec tada bili za klasu bolji, a u nastavku karijera to i dokazali. secam se te utakmice kao juce, dobili smo je na piksijevo majstorstvo, a argentinu nismo prosli bas zahvaljujuci osimovim odlukama. shabanadzovic igra "flastera" na maradoni, dobije zuti, a ovaj niti ga menja, niti stavlja drugog igraca da cuva maradonu. i naravno, ovaj tantus dobije crveni (drugi zuti)jos u prvom poluvremenu.
dakle, batalite te suplje price o njemu kao "velikom" treneru. dunster i ziheras... a minuse udaraju ovi sto to sp mnisu ni gledali.

my way

pre 9 godina

Bravo Osime, ti si pravi čovek. Biće opet Jugoslavije
(čivijaš, 4. jun 2014 23:24)

Od nekoga ko priziva nove Jugoslavije i zeli svojoj deci i unucima da prezivljavaju iznova isti pakao koji smo prolazili tokom celog dvadesetog veka i ne cudi da nije procitao tekst i shvatio da je Osim Jugoslaviju kao drzavu popljuvao zbog svih ljudskih zrtava koje zasluzuju maksimalno postovanje. Sram te bilo!

gusa

pre 9 godina

Osime kako te više nije sramota pričati ovakve gluposti! Zbog takvih kao ti, koji su repku sastavljali po nacionalnom ključu, ta zemlja je i propala! Imao si priliku dati "čileancima" da igraju, ali ne, ti si spašavao yugu! Samo neznalica ne bi pozvala Bobana, bez obzira na sve! Samo neznalica ne bi dala šansu Šukeru, Mijatoviću, Bokšiću, Štimcu! Samo neznalica bi Prosinečkom i Jarniju dala mrvice od minuta! Ali ne, ti si spašavao yugu i dao priliku nesposobnim igračima, čije karijere i klubovi u kojima su igrali sve govore, a sve radi toga da budu prisutne sve nacije! Onda se dogodila Francuska '98 i pokazao se potencijal svih nabrojanih! I ti umjesto da šutiš do kraja života, godinama dijeliš lekcije i pričaš kako si odbio Real! A istina je da si bio i ostao polutrener te da si trenirao klubove poput onih u kojima su igrali bijednici koje si stavio u prvih 11.

Branko Smileski

pre 9 godina

Piksi je spravom po meni iako crno-belom fanu, najbolji vezni igrac svih vremena u bivsoj nam drzavi.
Bivsa Jugoslavija imala je tokom postojanja dve velike zvezde,ako ne racunamo generaciju iz Montevideo(Kraljevina Jugoslavija),vec samo posleratnu: "Veliki Vladimir" (Vladimir Beara),Stjepan Bobek, Milos Milutinovic,Branko Zebec,Dragoslav Sekularac,Milan Galic,Velibor Vasovic,Dragan Djajic,Dejan Savicevic,Nemanja Vidic!od svih navedenik jedini Piksi moze biti uz rame ipak najboljem od svih njih DRAGAN DJAJIC!!!!Osim,veliki trener,ali zaista u pogresno vreme ali nije njegova krivica!?Po rezultatima mi zanemarujemo jednu stvar da je ipak najveci uspeh dozivela reprezentacija iz 1962 sa svetskog prvenstva u Cileu (cetvrto mesto!) gde je Dragoslav Sekularac proglasen, doduse nezvanicno, za najboljeg igraca tog prvenstva!

željko

pre 9 godina

Kada sam shvatio da 95% naših ljudi ne smatraju Inzagija za igrača, onda mi je postalo jasno zašto je Pančev sjedio na klupi a mi izgubili od Argentine.

Dermendziev

pre 9 godina

Koliko navijaca,toliko selektora oduvek je bilo.Treba biti realan i postaviti se,ako vec vi sastavljate tim,ali odgovarate za rezultat,kako bi ste vi sastavili tim da ste stvarno selektor.Bogami tesko.Uvek je opoziciji najlakse da kritikuje,a kada dodje na vlasti sasvim je drugacije i ne bude bas tako kako je mali Perica zamisljao.

Ivica Osim :izvanredan igrac,odlican pedagog i trener,predivan covek.U to vreme i za te prilike boljeg trenera nismo imali.Nije trpeo zvezde u timu,zato je postigao i odlican rezultat.Bio priznat od svetskih strucnjaka.Mislim da je i sada zasuzan sto se BiH plasirala(verovatno Susic koristi njegove dragocene savete).

Sto se tice najboljih u istoriji svako vreme imalo je svoje junake,pocev od Montevidea. Generacija Cile 1962 mozda je bila najbolja?
Djajiceva generacija sa EP 1968,u kojoj je bio i Ivica Osim-nazalost u zavrsnici malo je igrao zbog povrede,bila je fantasticna-druga,generacija sa SP 1974 solidna, ova generacija o kojoj Osim govori konacno vise nego dobra posle pauze od 68.

Bravo Svabo,puno uspeha BiH od bivseg navijaca C.Z.Bila su to lepa vremena kada smo na stadione odlazili da gledamo fudbal,a ne da bi divljali,kada su ljuti rivali govorili sa velikim postovanjem,respektom o protivniku!

Pozdrav!

mico

pre 9 godina

Sto kaze Djuro u "Nicijoj zemlji", sto vam bi da ovu zemlju razjebaste!Eto nam sad vasi,nasi,obrazi,kanadske hrvatine,vehabije,srpske,hercegovine i kosovskih polja!Rjetko glup narod! na sve nas mislim naravno!

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Koliko vredi ovaj lik iz ovog intervijua objasnili su Mateus i Klinsman jedne tople letnje veceri u Milanu 1990. godine (4-1) i to sa pola snage. A bezanje u svlacionicu za vreme penala sa Argentinom i prebacivanje odgovornosti na igrace,da sami odaberu ko ce da sutira penale je posebna prica ovog "velikog" trenera...kome su u prvoj postavi (kao sto vec neki pomenuse) bili njegovi jaranai Vulic,Jozic,Vujovic, Susic,Spasic,Stanojkovic,Hadzibegic sve sam fudalski krem...umesto pajsera Jarnija,Boksica,Deja,Panceva,Mijata,Robija...usudio bih se reci i Zahovica,zasto da ne?
Steta sto nije mogao tada da povede i Sliskovica npr. A Sestic (godinu pre prvak sa Vosom) bio je tada jos uvek klasa za sve ove prve navedene. :) :)

Ax

pre 9 godina

Gledam ovaj snimak i prosto ne verujem kakav je majstor bio Piksi.Ne samo zbog golova,pogledajte,prijem,pas,dribling.Velika šteta zbog povrede inače bi danas mogli da pričamo da imamo jednog od najboljih fudbalera u istoriji fudbala.

srrbin

pre 9 godina

A meni se vec popela na glavu koliko o njoj trube.Zivot bi bio mnogo laksi za nas Srbe da nije takvih jugopatrljaka preostalih.nEMA JE VISE drugovi komesari,clanovi partije....cica mica I gotova prica...

keke

pre 9 godina

Samo kad si drzao Vujovica, Susica, Hadzibegica i Bazdarevica u prvoj postavi pored zivog Panceva, Bobana itd, a tek povremeno ubacivao Jugovica, Savicevica i da ne nabrajam dalje... Zivce sam izgubio kaoi voljuza fudbalom. Poslednju sansu Jugoslvije si upropastio!!!

Ima ih koji pamte kako je zaista bilo!

pre 9 godina

Dakle, Osim! S loptom je bio carobnjak, driblao kao niko pre ni posle njega - vukao je loptu od sebe, pa prema sebi, pri cemu su protivnicki igraci naprosto ispadali iz igre. To kad se procitalo, islo se cvrsto na njega, pokazalo se da je mek na nogama, tako da je reprezentaciji dao relativno malo, a i kasno je usao u drzavni tim. Kao trener - hm, Osim je psovao gore nego kocijas, na tv prenosima je naprosto bilo odvratno slusati njegove pogrdne reci upucene igracima! Kao selektor favorizovao je igrace "Sarajeva" i "Zelje", uglavnom osrednje vrednosti, a od ostalih je "prolaz" imao Stojkovic, ali zahvaljujuci tome sto je vec ranije pokazao vrhunsku vrednost - "Piksija" je selektor Veselinovic uveo u tim kad je "Piksiju" bilo 17 godina, i odmah je taj decak pokazao neustrasivost i vestinu! Da se Osima pitalo, ne bi ni Stojkovic igrao, sva bi mesta popunili njegovi mediokriteti, medju kojima su prednjacili smesni Vujovici, golmnan Ivkovic i slicni! Javno se govorilo da mu daju novac da igraju. Ruku na srce - ne vidim drugi razlog zbog kog su mogli takvi nikakvi da igraju, dok mladi umetnici s loptom, svetski prvaci, nisu mogli ni prismrdeti u reprezentaciju! Tako da je ova prica o Jugoslaviji - bedna! Osim je glavni krivac i kreator fijaska na svetskom prvenstvu! Nikakav uspeh to nije bio - priznaje i Osim da su nas Nemci u grupi "pocepali", a posle smo uspevali nekako sa onima koji se nadigravaju, da su naisli Holandjani - razbucali bi nas. Nas, tj. Osimov licni tim!

realno

pre 9 godina

@ negativni,

Ti si jedna obična neznalica i kada bih mogao dodao bih ti ovde još puno epiteta...Ovo je najveći trener koga sam ja gledao kod nas a baš zbog toga što nije robovao imenima.Taj Vujović je igrao kao zmaj,od para halfova Jozić-Hadžibegić nije bilo boljih u Evropi (seti se gola Jozića Kolumbiji),a prave majstore je voleo i nije bilo problema za njih (Piksi).A Safet Sušić je bio pojam fudbalske kreacije...
(Miloš1976, 04. jun 2014 23:18)

au šta ti ovde napriča....imao je najtelontovaniju generaciju i tada već igrače svetske klase na klupi dok su mu igrali Bazdarevic,Baljic,Susic,Jozić,Ivković,Hadzibegic....koliko smo tada bili jako govori ti da smo i sa tim timom bili na korak da udjemo u 1/2 finale ali gle čuda znaš ko je promašio penale....ta ekipa je u punoj snazi trebala da bude od Eura 92 ali već u Italiji je morala da bude u bar u 1/2 finalu....tako da ja o Osimu ne bih pričao kao o trenerskom magu već pre kao o treneru koji nije prepoznao i imao hrabrosti da gurne u vatru mlade asove

bulldozer

pre 9 godina

"Jedna stvar je sigurna, da su igrači bili na mestu političara, ništa ne bi bilo ovako".

Naravno Osime, sve si skapirao. Boban je to na najbolji način pokazao na utakmici sa Zvezdom u Zagrebu.

Drug Tito

pre 9 godina

Od nekoga ko priziva nove Jugoslavije i zeli svojoj deci i unucima da prezivljavaju iznova isti pakao koji smo prolazili tokom celog dvadesetog veka i ne cudi da nije procitao tekst i shvatio da je Osim Jugoslaviju kao drzavu popljuvao zbog svih ljudskih zrtava koje zasluzuju maksimalno postovanje. Sram te bilo!
(my way, 4. jun 2014 23:54)

A sta su to prozivljavali,al mi idete na onu stvar vise vi nacionalisti...Eto sad ti je bolje gledas lopove koja god vlast da ti dodje,jad i beda,cemer.Zavisimo od drugih,ulizujemo se investitorima,sami nista ne mozemo.Hrvati su ti zauzeli celu prehrambenu industriju i izvlace korist,vec ako hoces da znas..Sram tebe bilo sto ne razmisljas kako treba jer smo zbog takvih kao ti do ovde i dogurali,glumis tu neki ponos a nigde sustine i koristi za svakog gradjanina Srbije!

ii

pre 9 godina

bih isto kao juga.krila se izlaufaju u visini ofanzivnih veznih,s tim da se napadac ukljucuje u bar jedan dodir s loptom da bi izvukao stopera tj lulic trci na misketa ili pjanica direktno,a dzeko pravi kosarkaski blok,time se osvaja strana I onda obicno slijedi centarsut.momci igraju zajedno par godina I uigrani su do bola.meksiko sinoc nije znao gdje lopta.

mirko kojotovski

pre 9 godina

Mnogi koji hvale Osima zaboravljaju nesto najbitnije na tom sp a to nesto govori koliki je on ne znalac u fudbalu.On je poceo sa Nemcima bez Piksija!!! Zamisli najaci igrac na klupi!? To sto je Piksi za mene jedan od najboljih ikad igraca sveta bio za njega su bili bitniji Bazdarevic Susic Brnovuc Jozic...Katastrofalan pocetak.E onda ga je uveo kad je sve bilo kasno.Taj covek je zaboravio da iz Crvene Zvezde niko nije od pocetka igrao??? Eto zamislite Spaniju Engleze Nemce da ne igraju udarni igraci vodecih timova poput ManU Bajern Barsa ili Real ali zato iz Zelje prosecnog tima svi.Tad je udarna igla trebala biti Dejo Piksi i Robi i Pancev a ozada Najdovski i Sabanadzovic.E onda moze Jarni i Spasic gore Vujovic i Katanec.Eto tog sastava koji bi izdominirao to prvenstvo.Zvezda je bila sledecu godinu prvak Evrope a tim je bio mocan.Tu jos pripadaju Boksic i Boban i Mihajlovic.Medjutim ovaj gore kvazi trener upropastio je sve

Fatmir

pre 9 godina

Vidim da vecina Delija ne gotivi Osima zato sto neki igraci nisu igrali/mislim na igrace Zvezde,prozivanje Hadzibegica za promaseni penal,pa i Piksi je isto promasio penal,al nisam to nigdje procitao da je neko napisao.Cetvrt finale je veliki uspjeh i mislim da smo imali malo vise srece da bi prosli i dalje.
Jedino je BiH tada navijala za Jugoslaviju i slavile se pobjede u Sarajevu/nigdje vise.Mi nisamo htjeli raspad Jugoslavije,mislim na Bosance nasa jedina krivica je sto nismo htjeli ostati u Velikoj Srbiji.Pozdrav za sve dobre ljude.

abraham73

pre 9 godina

da je jugoslavija devedesete osvijila naslov svjetskog prvaka (potencijal je imala) istorija bi bila jedna druga ne samo u nogometu.....

Neki jednostavno ne zele da vide istinu

pre 9 godina

Osim zivi u blazenom neznanju i poricanju.
Njegov tim je bio napravljen po kljucu i samim tim nije imao sansu za uspeh. Nemci su nas razmontirali 4-1 kao od sale!
Njemu igraju Bazdarevic, Susic, Baljic, Jozic, Hadzibegic, Vujovic... Igraju mu njegovi Bosanci, a na klupi sve igraci koji su pravili svetske karijere!
Zato nikad Jugoslavija nista bitno nije bila u svetskom fudbalu u odnosu na to kakvi sve igraci u tih 40-ak godina postojanja SFRJ igrali u njoj.
Srbi odu sami u Montevideo i budu 3., Hrvati 98. odu sami i budu treci.
I to ce se ponoviti cim ovaj prostor postane iole normalan ekonomski i sistemski, i bez menadzerskih kljuceva. Mi ne mozemo pobeci od tog kljuca, uvek neki kljuc.
Igraci da su se pitali, bilo bi isto. U Svedskoj na EP jesu li hrvatski igraci ostali u timu, ili? Ko je jurisao na policajca po Maksimiru, Boban ili on nije igrac? Svi su oni s Tudjmanom slavili na kninskoj tvrdjavi progon celog naroda koji su prethodno izbacili iz Ustava i sa poslova.

Jugoslavija se raspala jer nije trebala ni da bude stvorena. Prosto, mi Srbi smo mislili da cinimo dobro ''braci'' koja ce ceniti trecinu srpskog naroda izginulog i za njihovu slobodu, ali to su narodi koji su zapravo sve vreme hteli samo da se iz Jugoslavije ispile njihove drzave.

marko

pre 9 godina

@ negativni - slazem se u potpunosti da nije prepoznao kvalitet dolazece generacije a ta generacija je bila najbolja u istoriji stare Jugoslavije pa i sire (engleski fudbalski magazini dugo su uvrstavali Jugoslovensku mladu reprezentaciju iz 87 kao jedan od najboljih timova svih vremena!), a ruku na srce to nije bilo toliko tesko prepoznati jer cileanci su bili prvaci sveta 87 za igrace do 20god i 90 nisu ni bili ni toliko mladi a skoro niko od njih nije dobio pravu priliku sem mozda Brnovica (Jarni i Robi su igrali malo, Suker na klupi, Mijat i Boban mislim da nisu bili pozvani) a zvezda je godinu dana kasnije osvojila KES iz cijeg tima je navise igrao Sabanadzovic (Pancev, Savicevic igrali malo, Mihailovic,Najdoski,Jugovic i odlicni bek Radinovic nisu pozvani). Ono sto mnogi zaboravljaju je da je Bazdarevic (na srecu) dobio crveni jer je cini mi se nekog pljunio pre svetskog prvenstva i nije imao pravo nastupa jer da je imao pravo nastupa pitanje je koloko bi Piksi igrao. I da se osvrnem na kraju na prosecne igrace koje je Osim pozvao i koji su igrali - Vujovic, Vulic, Stanojkovic, Spasic, Baljic. Igrao je i 35godisnji Susic (majstor je bio ali zasto ne Robi ili Boban koji nije ni bio pozvan). Boksic mu je isto bio na klupi i nije igrao. Ako je iskren prema sebi onda zna zasto mu se javlja tim jugoslavije iz 1990 pred spavanje - u pitanju je propustena istorijska sansa koja se najverovatnije nece ponoviti vise nikada i potencijal koji nije prepoznao.

sudnji dan

pre 9 godina

Koja mitomanija o cileancima. Osvojili su titulu u nikad slabijoj konkurenciji gdje je Matthias Sammer iz DDR-a (protivnik u polufinalu) bio jedini igrac koji je napravio karijeru, dok je najbolju karijeru iz Zapadnje Njemacke (protivnik u finalu) napravio Marcel Wietecek!? Posto je to bila jedina fudbalska reprezentacija ex-yu koja je osvojila svjetsku titulu imala je bozanski status, ali istina je da su to uradili u nikad slabijoj konkurenciji, a vecina ih je sazrela igracki tek 5-6 godina kasnije (neki ni tad). Nekoliko mjeseci nakon SP u Italiji "cileanci" (sada kao reprezentacija U-23) igrala je finale Evropskog prvenstva sa SSSR-om (jedini igrac koji je napravio karijeru Igor Dobrovoljski) i bila ponizena u dvije utakmice (2:4, 1:3). Za to vrijeme Osimovi "starci" predvodjeni Susicem i Bazdarevicem pobijedili su buduceg evropskog prvaka Dansku u Kopenhagenu 2:0. Jedini cileanac koji je mozda zasluzio vecu minutazu bio je Jarni ali samo zbog ofanzivnih zadataka dok je u odbrani jos bio zelen. Imate li obraza da kritikujete Osima zbog nepozivanja Bobana kad je upravo beogradska propagandna masinerija izvrsila pritisak da se ne poziva zbog napada na milicionera na Maksimiru. Jel se sjeca neko kad je Pancev tokom svoje karijere dao gol jacem protivniku osim sto je poturio nogu i izjednacio protiv Bayerna u Minhenu nakon sto je Binic uradio 99 posto posla. Jel Dejo "genije" (najveci kriticar Osima) igrao prvu utakmicu protiv Njemacke i bio najslabiji igrac na terenu?

pero

pre 9 godina

Problem sa Osimom je taj sto je to izuzetno pozitivan lik a najveci problem je taj sto je to bio iskreni Jugosloven tako da niko nema srca da ga kritikuje. Istina je da je uspio od, tada najbolje ekipe svijeta, da napravi nista.

Jimbo Jones

pre 9 godina

Moglo je možda biti i bolje,ipak bez obzira ko je igrao činjenica je da je to bilo četvrtfinale s.
p. protiv branioca titule u kojem smo bili ravnopravni,izborili penale,koji su uvijek lutrija,sa igračem manje.Zamislite sada tako nešto protiv aktuelnog s vjetskog prvaka.A ove priče o Jugoslaviji su stvarno smarajuće.O kakvoj novoj YU pojedini maštaju?Ko bi bio u toj državi?Hrvatska?Trebamo težiti tome da budemo dobre komšije ili susjedi a od nove Yu nema i ne treba da bude ništa.

Perfidni osim

pre 9 godina

Čovek koji je svojim izborom igrača i velikim "strategijama" kojima je hteo da se proslavi i samolansira u svetu kao selektor, upropastio fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije koja je te 90-te mogla da postigne vrhunac isto kao Zvezda 91. Najmanje finale Svetskog kupa. Ali u reprezentaciji je igralo mnogo mediokriteta po nacionalnoj liniji ili nazovi "imena" koja nisu tad bila u formi, a mnogo odličnih igrača ili nije pozvano u tim ili je sedelo na klupi.

negativan & realan

pre 9 godina

gledajuci komentare (i broj pluseva i minusa) dolazim do dileme: ili ima mnogo bosanaca koji dolaze na sajt b92 i velicaju njegov lik i delo i pokusavaju da od njegovog licnog neuspeha '90. (iako je rezultatski gledano sp u italiji za nas bilo uspesno) naprave podvig ili u srbiji zaista ima toliko fudbalskih neznalica i/ili jugonostalgicara (koji su skloni mitovima uvek baziranih na lazima).
da ne bude zabune, reprezentaciji bosne zelim sve najbolje na sp.

Trovach

pre 9 godina

Sve do nedavno bio sam jugonostalgicar, ali sam najzad shvatio da je (nazalost) bilo nemoguce da YU opstane. Ipak, zbog sporta je prava steta jer i sve ove pojedinacne drzave su za respekt.

PimPong

pre 9 godina

Osim je po meni bio odlican strucnjak. Lako je nama sad pricati o Mijatovicu, Sukeru i ostalima, ali treba uzeti u obzir da dosta ovih igraca nije bilo steklo veliku afirmaciju te 1990-e. Pogledajmo jedan Dinamo, u kojem su Boban i Suker bili okosnice. U Evropi nije nista postigao sa njima. Igrac od tih mladih koji mu je igrao najvise je bio Robert Prosinecki, a on je bio upravo taj koji je u tom trenutku imao najbolju karijeru (Mijatovic, Boban, Mihajlovic i Suker su ga mozda kasnije nadmasili - to je diskutabilno). Mislim da je mozda samo Savicevic mogao da igra malo vise nego sto je odigrao. Osim je znao da je tim ekipa a da imena ne igraju na papiru. On je znao da u veznom redu mora da igra jedan Katanec ili Bazdarevic, a ne samo ofanzivni veznjaci (Jugovic je u stvari preuzeo tu poziciju kasnije). Mi smo bukvalno treabli da budemo u polufinalu te godine sa ovom ekipom a samo zato sto je Maradona, jedan od najboljih igraca svih vremena, "prodao" faul sudiji, mi nismo prosli dalje.

miki mile

pre 9 godina

Tadašnja Jugoslavija je godinama imala problem u fudbalu.”umiralo se u lepoti igre”kako se tada govorilo i bilo je vrhunskih igrača ali od 60tih nikakav rezultat nije napravljen.osim je tad doveo u reprezentaciju tzv.”vodonoše” igrače koji nisu imali veliko fudbalsko umeće ali su bili igrači od zadatka(spasić,stanojković,katanec,jozić itd)tako je stvorio jak kolektiv,i to je funkcionisalo i došli su dobri rezultati.problem je bio što oni nisu imali pobednički mentalitet jer oni pre njih im ništa tako nisu ostavili u amanet.pogledajmo kako hrvatska gradi sve svoje uspehe na onom 3.mestu iz francuske.nadalje mihajlović,pančev,savićević,prosinečki,boban,jarno,bokšić,mijatović,šuker nisu još bili zreli igrači.dobro se sećam da su oni bili novi talenti.ali takvih kao oni je pre toga bezbroj postalo prosečni igrač.bez obzira na titulu u čileu.tako da se osim oslonio na iskustvo.zvezda jeste iduće godine bila šampion evrope ali to niko ozbiljan nije očekivao.realno govoreći.hrvati su tek 8 godina kasnije napravili rezultat u francuskoj kad su bili zreli igrači

Nemoj, matere ti...

pre 9 godina

Zasto za bivsom jugoslavijom najvise kukaju pojedinci iz redova naroda koji bili najvise protiv te iste jugoslavije, i koji su brze-bolje poletili da se cijepaju jos dok se Tito nije ni o'ladio?

СЕНОВИЋ

pre 9 godina

Нагори тренер у историји ЈУ фудбала. Екипу коју је водио је била најбоља на свету. У тиму су му играли са босанци и хајдуковци који појма нису имали, а изоставио је такве величине као што су Бобан, Савићевић, Панчев, Најдоски и још пар њих.

grad na zrnu soli

pre 9 godina

@(dutch, 4. jun 2014 23:44)

pa je li moguce da ste tek sad skontali?tako igramo od utakmice u kvalifikacijama sa Rumunijom koju smo dobili 2:1 u Zenici kada je Osim na poluvremenu usao u svlacionicu.Pogledaj prvo poluvrijeme pa onda drugo ove utakmice sve ce ti biti jasno!

Brko

pre 9 godina

Sto bi bilo dobro da se skupi stara ekipa i odigra utakmica Jugoslavija1990 i Jugoslavija2015sastavljena od igraca iz bivsih zemalja, oni se sada druze po klubovima svakako! Tako da tu ne treba puno! Treba samo neko od bivsih igraca, a sadasnjih trenera da pokrene ideju, mislim da bih to bilo hesto naljepse poslje 90'tih...

my way

pre 9 godina

A sta su to prozivljavali,al mi idete na onu stvar vise vi nacionalisti...Eto sad ti je bolje gledas lopove koja god vlast da ti dodje,jad i beda,cemer.Zavisimo od drugih,ulizujemo se investitorima,sami nista ne mozemo.Hrvati su ti zauzeli celu prehrambenu industriju i izvlace korist,vec ako hoces da znas..Sram tebe bilo sto ne razmisljas kako treba jer smo zbog takvih kao ti do ovde i dogurali,glumis tu neki ponos a nigde sustine i koristi za svakog gradjanina Srbije!
(Drug Tito, 5. jun 2014 02:08)

Knjigu u sake mozgu isprani, a ne isprazne floskule, etikete tipa nacionalisti i ostale gluposti. Sta smo prozivljavali u 20. veku? Ginulo se, covece, u kojoj si ti misijoj rupi bio kad ti je svo stradanje u njemu promaklo i jos ne znas nista o tome. Ekstra smo prosli, bas za pozeleti deci i unucima da ponove prosli vek, koji nas je i doveo do ovoga sto imamo danas, postkomunisticke, neoliberalno kapitalisticke, opljackane, tajkunske, ratom razorene drzave, tj. drzava. I onda ti kazes da smo zbog takvih kao sto sam ja, koji glumim neki ponos tu gde smo, ma sta mi naprica. To se zove realnost prijatelju, nauciti nesto iz tragicne istorije, ali mozgovi koji se potpisuju sa nikom kao ti nisu za to sposobni. Drzava tvog druga Tita se raspala bez da je jedan stranac morao metak da ispali, a kamoli da je okupira kao Hitler. Sta se ja uopste raspravljam sa likovima koji bi da prave novu Jugoslaviju, sama ta cinjenica dovoljno govori o vasem intelektualnom i moralnom kapacitetu.

Miloš

pre 9 godina

Ја сам Осима ценио пре свега као играча. Он је и паметан човек, али не прича увек све баш коректно. Ево, на пример, кад каже: "да су су играчи били на месту политичара, ништа не би било овако". Није то баш тачно, Осиме. Неки од нас можемо да се сетимо онога Мужинића, па Зл. Вујовића, Шукер, па и Просинечког, и многих других, и свега што је стајало иза њиховог понашања. Сви они, по моме јасном утиску, просто нису желели да играју за боје Југославије. Нема за њих правадања, Осиме! Мислите ли заиста да је неко претио Златку Вујовићу? Скоро сам сигуран да је друго било у питању! Неки од њих, овде вероватно не смем наводити сва та имена, драстично видљиво нису желели да реализују стопостотне прилике. Мука ме је хватала, и не само обична мука, него и право гађење на толико одсуство сваког господства (карактера) код тих играча. Зашто би их Ви данас величали?
Да ја играм, па ми неко прети породици, онда бих ја изашао ЈАВНО и казао да не смем да играм јер добијам претње, а полиција не успева то да реши, ако је тако. Фудбалери су не једном ипак показали велику дозу примитивнности и поводљивости. Можда је то непријатно чути, али од заваравања немамо користи.

Hoću 150 pluseva

pre 9 godina

Zlatko Vujović je trčao za trojicu, a opet je imao snage da namesti ili postigne gol. Za Hajduk je dao 100 prvenstvenih golova, a koliko je samo pogodaka za njegov tim ili reprezentaciju palo posle njegovih centaršuteva. Igračina!

ooggii

pre 9 godina

mihajlović,pančev,savićević,prosinečki,boban,jarni,bokšić,mijatović,šuker,jugovic i drugi a ima ih jos devedeseti bi vladali evropskim i svetskim fudbalom u to netreba imati sumnje tad smo mogli biti svetski sampioni a sad neverujem niko od ovih zemalja realno.a to je jedan od razloga sto zalim za jugoslaviom uz jos neke al sta sad nema je pa sta svako ima svoju zemlju opusteno.

Vladimir

pre 9 godina

Ne treba preterivati ni na jednu stranu. Nikad više Jugoslavije, slažem se. Kome nedostaje, neka je pravi sa kim hoće, ali dalje od mene. Opet, ne valja ni klupska ili nacionalna ostrašćenost kad se priča o tadašnjoj reprezentaciji. Pre svega, Safet Sušić je bez sumnje najbolji Yu igrač svih vremena koja pamtim (od ranih sedamdesetih). Kakav Džaja. Mijat i Jugović, Boban i Šuker su više postigli, slažem se, osvajali LŠ u glavnim rolama, ali to je već bilo neko drugo vreme. Ko je tada bio bolji golman od Ivkovića? On je svoje odradio, bilo je 0:0, skinuo penal Maradoni. To što je Zvezda godinu kasnije doživela Bari nema puno veze sa Firencom 1990. Imao je Osim grešaka, pre svega previše je verovao svojim Sarajlijama, ali realno, sa samo malo više sreće imali smo Rim i finale suđeno (i verovatno ponovo pucanje od Nemaca, ali Bože moj). Hrvatsko 3. mesto u Parizu je takođe neponovljivo, uzeli su ga Yu-Čileanci. U stvari, na njihovom mestu ja ne bih spavao do kraja života jer su tada morali da budu prvi (setite se - bolji, poveli, onda Boban dodaje loptu Tiramu koji daje valjda jedina dva gola u životu. Brazil iz finala bi odrala i tadašnja SRJ. Hvala!

Susjed

pre 9 godina

Mislim da je tada bio los izbor ekipe. Bilo je mnogo boljih i vec se onda mogao sastaviti dream team. U stvari mijesani sastav zlatne generacije Zvezde 91e te zlatne generacija Hrvatske 98e, koja je opet vecinski dolazila iz istog Hajduka, koji je 91e tuko Zvezdu u finalu kupa (i ako Hrvatska 98e 7 godina kasnije, radilo se gotovo o istoj generaciji), samo Boban je bio dijete Dinama. Stojkovic, Pancev, Jugovic, Mihajlovic, Savicevic, Prosinecki, Boban, Jarni, Boksic, Asanovic, Stimac... (87e je pola te ekipe vec bila prvak svijeta u juniorima).

Nostalgicarski pozdrav

Negativni

pre 9 godina

Ne mogu da veruem šta priča ovaj nazovi trener. Ne mogu da mu oprostim što nije prepoznao da mu na klupi sedi najbolja generacija SFRJ fudbalera u istoriji.Umesto Jarnija, Prosinečkog, Savićevića i Pančeva igrali su mu Baljić, Brnović,Sušić i Vujović, najgori igrači u istoriji reprezentacije. Ta utakmica protiv Španije bila je odvratna smaračka utakmica u kojoj ga je tada najbolji igrač sredine terena na svetu Piksi (uz Maradonu i Gulita) spasio sa dva majstorska poteza. U prvom poluvremenu Španci su nam non-stop bili u šesnaestercu i mogli su da daju pet komada. Salinas je promašio prazan gol iz peterca a izašli su sami pred golmana nekoliko puta. Običan demagog. Vodio je reprezentaciju šest godina i kada god smo igrali protiv ozbiljnog tima dobili smo po četiri komada. Kamo sreće da je tada reprezentaciju vodio Boškov, bili bismo u finalu. Ćiro Blažević je sa Osimovom klupom osvojio treće mesto. Toliko o tom kvazi treneru.

my way

pre 9 godina

Bravo Osime, ti si pravi čovek. Biće opet Jugoslavije
(čivijaš, 4. jun 2014 23:24)

Od nekoga ko priziva nove Jugoslavije i zeli svojoj deci i unucima da prezivljavaju iznova isti pakao koji smo prolazili tokom celog dvadesetog veka i ne cudi da nije procitao tekst i shvatio da je Osim Jugoslaviju kao drzavu popljuvao zbog svih ljudskih zrtava koje zasluzuju maksimalno postovanje. Sram te bilo!

gusa

pre 9 godina

Osime kako te više nije sramota pričati ovakve gluposti! Zbog takvih kao ti, koji su repku sastavljali po nacionalnom ključu, ta zemlja je i propala! Imao si priliku dati "čileancima" da igraju, ali ne, ti si spašavao yugu! Samo neznalica ne bi pozvala Bobana, bez obzira na sve! Samo neznalica ne bi dala šansu Šukeru, Mijatoviću, Bokšiću, Štimcu! Samo neznalica bi Prosinečkom i Jarniju dala mrvice od minuta! Ali ne, ti si spašavao yugu i dao priliku nesposobnim igračima, čije karijere i klubovi u kojima su igrali sve govore, a sve radi toga da budu prisutne sve nacije! Onda se dogodila Francuska '98 i pokazao se potencijal svih nabrojanih! I ti umjesto da šutiš do kraja života, godinama dijeliš lekcije i pričaš kako si odbio Real! A istina je da si bio i ostao polutrener te da si trenirao klubove poput onih u kojima su igrali bijednici koje si stavio u prvih 11.

negativan&realan

pre 9 godina

@negativan - potpuno si u pravu. pola tima mu nekadasnji i aktuelni igraci sarajeva i zeljeznicara, dok mu na klupi momci koji su vec tada bili za klasu bolji, a u nastavku karijera to i dokazali. secam se te utakmice kao juce, dobili smo je na piksijevo majstorstvo, a argentinu nismo prosli bas zahvaljujuci osimovim odlukama. shabanadzovic igra "flastera" na maradoni, dobije zuti, a ovaj niti ga menja, niti stavlja drugog igraca da cuva maradonu. i naravno, ovaj tantus dobije crveni (drugi zuti)jos u prvom poluvremenu.
dakle, batalite te suplje price o njemu kao "velikom" treneru. dunster i ziheras... a minuse udaraju ovi sto to sp mnisu ni gledali.

srbEUin

pre 9 godina

Negativni, 4. jun 2014 22:30)

Potpuno tačno. Forsirao je bosansku struju: Baždarević, Jozić, Habdžibegić, Sušić i Baljić. A na klupi su sedeli Jarni, Boban, i svetski prvaci Savićević, Pančev i Prosinečki. Svima koji tada nisu gledali fudbal sama ova imena sve govore. Na kraju su kod našeg voćstva sa 2:1 Jozić i Habdžibegić promašili penale.
Treba da misli o svom pristrasnom sastavu (po ključu) a ne da traži krivce za propuštenu šansu na drugoj strani.
Bio sam te 90 na sp u Italiji. Loše smo počeli, ali nam je velemajstor Pikse prolaz otvorio. Imali smo sve uslove za finale.

Miloš1976

pre 9 godina

@ negativni,

Ti si jedna obična neznalica i kada bih mogao dodao bih ti ovde još puno epiteta...Ovo je najveći trener koga sam ja gledao kod nas a baš zbog toga što nije robovao imenima.Taj Vujović je igrao kao zmaj,od para halfova Jozić-Hadžibegić nije bilo boljih u Evropi (seti se gola Jozića Kolumbiji),a prave majstore je voleo i nije bilo problema za njih (Piksi).A Safet Sušić je bio pojam fudbalske kreacije...

Milan

pre 9 godina

@(Negativni, 04. jun 2014 22:30)

Ih ih, te price mozes da pricas onima koji su bili mali pa nisu gledali prvenstvo, nama starijima ne. Igrao ti je taj genijalni Savicevic protiv Argentine u 1/4 finala. Skoro celu utakmicu smo odigrali sa igracem manje, a tvoj Genije je promasio iz peterca prazan gol, tako da ti teorija pada u vodu. Kamo srece da nije ni igrao, jer ono treba promasiti.

danilo

pre 9 godina

Kao igrač odličan pa i više.
Kao selektor, najbolji ikad koga je Balkan imao.
da je bilo pameti i sreće, bili bismo bar jednom svetski i evropski prvaci što bi za sve zemlje ispod 22 miliona stanovnika ostao samo pusti san..
Al, bili smo glupi a svi sa strane su nam pomagali u toj gluposti...

Neki jednostavno ne zele da vide istinu

pre 9 godina

Osim zivi u blazenom neznanju i poricanju.
Njegov tim je bio napravljen po kljucu i samim tim nije imao sansu za uspeh. Nemci su nas razmontirali 4-1 kao od sale!
Njemu igraju Bazdarevic, Susic, Baljic, Jozic, Hadzibegic, Vujovic... Igraju mu njegovi Bosanci, a na klupi sve igraci koji su pravili svetske karijere!
Zato nikad Jugoslavija nista bitno nije bila u svetskom fudbalu u odnosu na to kakvi sve igraci u tih 40-ak godina postojanja SFRJ igrali u njoj.
Srbi odu sami u Montevideo i budu 3., Hrvati 98. odu sami i budu treci.
I to ce se ponoviti cim ovaj prostor postane iole normalan ekonomski i sistemski, i bez menadzerskih kljuceva. Mi ne mozemo pobeci od tog kljuca, uvek neki kljuc.
Igraci da su se pitali, bilo bi isto. U Svedskoj na EP jesu li hrvatski igraci ostali u timu, ili? Ko je jurisao na policajca po Maksimiru, Boban ili on nije igrac? Svi su oni s Tudjmanom slavili na kninskoj tvrdjavi progon celog naroda koji su prethodno izbacili iz Ustava i sa poslova.

Jugoslavija se raspala jer nije trebala ni da bude stvorena. Prosto, mi Srbi smo mislili da cinimo dobro ''braci'' koja ce ceniti trecinu srpskog naroda izginulog i za njihovu slobodu, ali to su narodi koji su zapravo sve vreme hteli samo da se iz Jugoslavije ispile njihove drzave.

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Koliko vredi ovaj lik iz ovog intervijua objasnili su Mateus i Klinsman jedne tople letnje veceri u Milanu 1990. godine (4-1) i to sa pola snage. A bezanje u svlacionicu za vreme penala sa Argentinom i prebacivanje odgovornosti na igrace,da sami odaberu ko ce da sutira penale je posebna prica ovog "velikog" trenera...kome su u prvoj postavi (kao sto vec neki pomenuse) bili njegovi jaranai Vulic,Jozic,Vujovic, Susic,Spasic,Stanojkovic,Hadzibegic sve sam fudalski krem...umesto pajsera Jarnija,Boksica,Deja,Panceva,Mijata,Robija...usudio bih se reci i Zahovica,zasto da ne?
Steta sto nije mogao tada da povede i Sliskovica npr. A Sestic (godinu pre prvak sa Vosom) bio je tada jos uvek klasa za sve ove prve navedene. :) :)

srrbin

pre 9 godina

A meni se vec popela na glavu koliko o njoj trube.Zivot bi bio mnogo laksi za nas Srbe da nije takvih jugopatrljaka preostalih.nEMA JE VISE drugovi komesari,clanovi partije....cica mica I gotova prica...

Branko Smileski

pre 9 godina

Piksi je spravom po meni iako crno-belom fanu, najbolji vezni igrac svih vremena u bivsoj nam drzavi.
Bivsa Jugoslavija imala je tokom postojanja dve velike zvezde,ako ne racunamo generaciju iz Montevideo(Kraljevina Jugoslavija),vec samo posleratnu: "Veliki Vladimir" (Vladimir Beara),Stjepan Bobek, Milos Milutinovic,Branko Zebec,Dragoslav Sekularac,Milan Galic,Velibor Vasovic,Dragan Djajic,Dejan Savicevic,Nemanja Vidic!od svih navedenik jedini Piksi moze biti uz rame ipak najboljem od svih njih DRAGAN DJAJIC!!!!Osim,veliki trener,ali zaista u pogresno vreme ali nije njegova krivica!?Po rezultatima mi zanemarujemo jednu stvar da je ipak najveci uspeh dozivela reprezentacija iz 1962 sa svetskog prvenstva u Cileu (cetvrto mesto!) gde je Dragoslav Sekularac proglasen, doduse nezvanicno, za najboljeg igraca tog prvenstva!

Drug Tito

pre 9 godina

Od nekoga ko priziva nove Jugoslavije i zeli svojoj deci i unucima da prezivljavaju iznova isti pakao koji smo prolazili tokom celog dvadesetog veka i ne cudi da nije procitao tekst i shvatio da je Osim Jugoslaviju kao drzavu popljuvao zbog svih ljudskih zrtava koje zasluzuju maksimalno postovanje. Sram te bilo!
(my way, 4. jun 2014 23:54)

A sta su to prozivljavali,al mi idete na onu stvar vise vi nacionalisti...Eto sad ti je bolje gledas lopove koja god vlast da ti dodje,jad i beda,cemer.Zavisimo od drugih,ulizujemo se investitorima,sami nista ne mozemo.Hrvati su ti zauzeli celu prehrambenu industriju i izvlace korist,vec ako hoces da znas..Sram tebe bilo sto ne razmisljas kako treba jer smo zbog takvih kao ti do ovde i dogurali,glumis tu neki ponos a nigde sustine i koristi za svakog gradjanina Srbije!

Ima ih koji pamte kako je zaista bilo!

pre 9 godina

Dakle, Osim! S loptom je bio carobnjak, driblao kao niko pre ni posle njega - vukao je loptu od sebe, pa prema sebi, pri cemu su protivnicki igraci naprosto ispadali iz igre. To kad se procitalo, islo se cvrsto na njega, pokazalo se da je mek na nogama, tako da je reprezentaciji dao relativno malo, a i kasno je usao u drzavni tim. Kao trener - hm, Osim je psovao gore nego kocijas, na tv prenosima je naprosto bilo odvratno slusati njegove pogrdne reci upucene igracima! Kao selektor favorizovao je igrace "Sarajeva" i "Zelje", uglavnom osrednje vrednosti, a od ostalih je "prolaz" imao Stojkovic, ali zahvaljujuci tome sto je vec ranije pokazao vrhunsku vrednost - "Piksija" je selektor Veselinovic uveo u tim kad je "Piksiju" bilo 17 godina, i odmah je taj decak pokazao neustrasivost i vestinu! Da se Osima pitalo, ne bi ni Stojkovic igrao, sva bi mesta popunili njegovi mediokriteti, medju kojima su prednjacili smesni Vujovici, golmnan Ivkovic i slicni! Javno se govorilo da mu daju novac da igraju. Ruku na srce - ne vidim drugi razlog zbog kog su mogli takvi nikakvi da igraju, dok mladi umetnici s loptom, svetski prvaci, nisu mogli ni prismrdeti u reprezentaciju! Tako da je ova prica o Jugoslaviji - bedna! Osim je glavni krivac i kreator fijaska na svetskom prvenstvu! Nikakav uspeh to nije bio - priznaje i Osim da su nas Nemci u grupi "pocepali", a posle smo uspevali nekako sa onima koji se nadigravaju, da su naisli Holandjani - razbucali bi nas. Nas, tj. Osimov licni tim!

СЕНОВИЋ

pre 9 godina

Нагори тренер у историји ЈУ фудбала. Екипу коју је водио је била најбоља на свету. У тиму су му играли са босанци и хајдуковци који појма нису имали, а изоставио је такве величине као што су Бобан, Савићевић, Панчев, Најдоски и још пар њих.

negativan & realan

pre 9 godina

gledajuci komentare (i broj pluseva i minusa) dolazim do dileme: ili ima mnogo bosanaca koji dolaze na sajt b92 i velicaju njegov lik i delo i pokusavaju da od njegovog licnog neuspeha '90. (iako je rezultatski gledano sp u italiji za nas bilo uspesno) naprave podvig ili u srbiji zaista ima toliko fudbalskih neznalica i/ili jugonostalgicara (koji su skloni mitovima uvek baziranih na lazima).
da ne bude zabune, reprezentaciji bosne zelim sve najbolje na sp.

Miloš1976

pre 9 godina

Veliki trener i još bolji čovek...Jeste da smo tada imali svetsku ekipu ali je i on uspevao da sve drži pod kontrolom,nije bilo šanse da se neko od tih velikih zvezda ponaša nadobudno.. Puno zdravlja i da još dugo živi Štraus sa Grbavice...

Perfidni osim

pre 9 godina

Čovek koji je svojim izborom igrača i velikim "strategijama" kojima je hteo da se proslavi i samolansira u svetu kao selektor, upropastio fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije koja je te 90-te mogla da postigne vrhunac isto kao Zvezda 91. Najmanje finale Svetskog kupa. Ali u reprezentaciji je igralo mnogo mediokriteta po nacionalnoj liniji ili nazovi "imena" koja nisu tad bila u formi, a mnogo odličnih igrača ili nije pozvano u tim ili je sedelo na klupi.

keke

pre 9 godina

Samo kad si drzao Vujovica, Susica, Hadzibegica i Bazdarevica u prvoj postavi pored zivog Panceva, Bobana itd, a tek povremeno ubacivao Jugovica, Savicevica i da ne nabrajam dalje... Zivce sam izgubio kaoi voljuza fudbalom. Poslednju sansu Jugoslvije si upropastio!!!

dutch

pre 9 godina

Ja uporno gledam ovaj snimak i vidim gotovo preslikanu igru današnje bosanske reprezentacije.Pogledajte malo bolje,kako ofanzivni centralni igrači drže loptu sve dok bočni ofanzivni ili centarfor ne budu barem za delić iza leđa svom čuvaru.
Znači,veliki maestro je i ovde umešao prste.
E sad fudbal je postao "totalan" zadnjih dvadesetak godina.Ne znam da li će Bosna izdržati presing igru.A nažalost,naročito da li će umeti da se brani?Dok napadaju i igraju na gol više mogu nečemu i da se nadaju.

joe

pre 9 godina

Eee, a sta tek da kazu kosarkaske generacije iz tog vremena, da je to bila jedna selekcija i bez raspada zemlje bili bi jako blizu da uzmemo skalp originalnom dream team-u sa jordanom, magic-om, barklijem, olajdzuonom,...

pero

pre 9 godina

Problem sa Osimom je taj sto je to izuzetno pozitivan lik a najveci problem je taj sto je to bio iskreni Jugosloven tako da niko nema srca da ga kritikuje. Istina je da je uspio od, tada najbolje ekipe svijeta, da napravi nista.

mirko kojotovski

pre 9 godina

Mnogi koji hvale Osima zaboravljaju nesto najbitnije na tom sp a to nesto govori koliki je on ne znalac u fudbalu.On je poceo sa Nemcima bez Piksija!!! Zamisli najaci igrac na klupi!? To sto je Piksi za mene jedan od najboljih ikad igraca sveta bio za njega su bili bitniji Bazdarevic Susic Brnovuc Jozic...Katastrofalan pocetak.E onda ga je uveo kad je sve bilo kasno.Taj covek je zaboravio da iz Crvene Zvezde niko nije od pocetka igrao??? Eto zamislite Spaniju Engleze Nemce da ne igraju udarni igraci vodecih timova poput ManU Bajern Barsa ili Real ali zato iz Zelje prosecnog tima svi.Tad je udarna igla trebala biti Dejo Piksi i Robi i Pancev a ozada Najdovski i Sabanadzovic.E onda moze Jarni i Spasic gore Vujovic i Katanec.Eto tog sastava koji bi izdominirao to prvenstvo.Zvezda je bila sledecu godinu prvak Evrope a tim je bio mocan.Tu jos pripadaju Boksic i Boban i Mihajlovic.Medjutim ovaj gore kvazi trener upropastio je sve

Nemoj, matere ti...

pre 9 godina

Zasto za bivsom jugoslavijom najvise kukaju pojedinci iz redova naroda koji bili najvise protiv te iste jugoslavije, i koji su brze-bolje poletili da se cijepaju jos dok se Tito nije ni o'ladio?

TheObradovic

pre 9 godina

@ negativni

Zanimljiv i ne tako cest i uobicajen osvrt na Ivicu Osima i SP u Italiji '90.
Sa jednim delom tvog komentara se slazem;u onom delu kako su mu igrali potroseni(Susic) ili jednostavno losi igraci (Baljic,posebno Vujovic), a klupu grejali clanovi najtalentovanije generacije.
Medjutim,posteno je reci da je taj isti tim u 1/4f rasturio Maradoninu Argentinu iako igrajuci gotovo 100min sa igracem manje.
E,sad sto su Prosinecki i posebno Savicevic ispromasivali i nemoguce nije valjda Osimova krivica?
Uostalom,nakon tog SP izvrsena je smena generacija.
Tim predvodjen "Cileancima" se prosetao kroz kvalifikacije za EP '92,a vrhuvnac je trebao da dozivi na SP u Americi '94.
Zasto nije bilo tako,svi znamo.
Mozda se o njegovim trenerskim kvalitetima moze raspravljati,ali o ljudskim ne moze ni pod razno.
Voleo bi da je vise prisutan u domacim medijima. nasi novinari kao da su ga zaboravili.

Miloš

pre 9 godina

Ја сам Осима ценио пре свега као играча. Он је и паметан човек, али не прича увек све баш коректно. Ево, на пример, кад каже: "да су су играчи били на месту политичара, ништа не би било овако". Није то баш тачно, Осиме. Неки од нас можемо да се сетимо онога Мужинића, па Зл. Вујовића, Шукер, па и Просинечког, и многих других, и свега што је стајало иза њиховог понашања. Сви они, по моме јасном утиску, просто нису желели да играју за боје Југославије. Нема за њих правадања, Осиме! Мислите ли заиста да је неко претио Златку Вујовићу? Скоро сам сигуран да је друго било у питању! Неки од њих, овде вероватно не смем наводити сва та имена, драстично видљиво нису желели да реализују стопостотне прилике. Мука ме је хватала, и не само обична мука, него и право гађење на толико одсуство сваког господства (карактера) код тих играча. Зашто би их Ви данас величали?
Да ја играм, па ми неко прети породици, онда бих ја изашао ЈАВНО и казао да не смем да играм јер добијам претње, а полиција не успева то да реши, ако је тако. Фудбалери су не једном ипак показали велику дозу примитивнности и поводљивости. Можда је то непријатно чути, али од заваравања немамо користи.

Fatmir

pre 9 godina

Vidim da vecina Delija ne gotivi Osima zato sto neki igraci nisu igrali/mislim na igrace Zvezde,prozivanje Hadzibegica za promaseni penal,pa i Piksi je isto promasio penal,al nisam to nigdje procitao da je neko napisao.Cetvrt finale je veliki uspjeh i mislim da smo imali malo vise srece da bi prosli i dalje.
Jedino je BiH tada navijala za Jugoslaviju i slavile se pobjede u Sarajevu/nigdje vise.Mi nisamo htjeli raspad Jugoslavije,mislim na Bosance nasa jedina krivica je sto nismo htjeli ostati u Velikoj Srbiji.Pozdrav za sve dobre ljude.

my way

pre 9 godina

A sta su to prozivljavali,al mi idete na onu stvar vise vi nacionalisti...Eto sad ti je bolje gledas lopove koja god vlast da ti dodje,jad i beda,cemer.Zavisimo od drugih,ulizujemo se investitorima,sami nista ne mozemo.Hrvati su ti zauzeli celu prehrambenu industriju i izvlace korist,vec ako hoces da znas..Sram tebe bilo sto ne razmisljas kako treba jer smo zbog takvih kao ti do ovde i dogurali,glumis tu neki ponos a nigde sustine i koristi za svakog gradjanina Srbije!
(Drug Tito, 5. jun 2014 02:08)

Knjigu u sake mozgu isprani, a ne isprazne floskule, etikete tipa nacionalisti i ostale gluposti. Sta smo prozivljavali u 20. veku? Ginulo se, covece, u kojoj si ti misijoj rupi bio kad ti je svo stradanje u njemu promaklo i jos ne znas nista o tome. Ekstra smo prosli, bas za pozeleti deci i unucima da ponove prosli vek, koji nas je i doveo do ovoga sto imamo danas, postkomunisticke, neoliberalno kapitalisticke, opljackane, tajkunske, ratom razorene drzave, tj. drzava. I onda ti kazes da smo zbog takvih kao sto sam ja, koji glumim neki ponos tu gde smo, ma sta mi naprica. To se zove realnost prijatelju, nauciti nesto iz tragicne istorije, ali mozgovi koji se potpisuju sa nikom kao ti nisu za to sposobni. Drzava tvog druga Tita se raspala bez da je jedan stranac morao metak da ispali, a kamoli da je okupira kao Hitler. Sta se ja uopste raspravljam sa likovima koji bi da prave novu Jugoslaviju, sama ta cinjenica dovoljno govori o vasem intelektualnom i moralnom kapacitetu.

bulldozer

pre 9 godina

"Jedna stvar je sigurna, da su igrači bili na mestu političara, ništa ne bi bilo ovako".

Naravno Osime, sve si skapirao. Boban je to na najbolji način pokazao na utakmici sa Zvezdom u Zagrebu.

sudnji dan

pre 9 godina

Koja mitomanija o cileancima. Osvojili su titulu u nikad slabijoj konkurenciji gdje je Matthias Sammer iz DDR-a (protivnik u polufinalu) bio jedini igrac koji je napravio karijeru, dok je najbolju karijeru iz Zapadnje Njemacke (protivnik u finalu) napravio Marcel Wietecek!? Posto je to bila jedina fudbalska reprezentacija ex-yu koja je osvojila svjetsku titulu imala je bozanski status, ali istina je da su to uradili u nikad slabijoj konkurenciji, a vecina ih je sazrela igracki tek 5-6 godina kasnije (neki ni tad). Nekoliko mjeseci nakon SP u Italiji "cileanci" (sada kao reprezentacija U-23) igrala je finale Evropskog prvenstva sa SSSR-om (jedini igrac koji je napravio karijeru Igor Dobrovoljski) i bila ponizena u dvije utakmice (2:4, 1:3). Za to vrijeme Osimovi "starci" predvodjeni Susicem i Bazdarevicem pobijedili su buduceg evropskog prvaka Dansku u Kopenhagenu 2:0. Jedini cileanac koji je mozda zasluzio vecu minutazu bio je Jarni ali samo zbog ofanzivnih zadataka dok je u odbrani jos bio zelen. Imate li obraza da kritikujete Osima zbog nepozivanja Bobana kad je upravo beogradska propagandna masinerija izvrsila pritisak da se ne poziva zbog napada na milicionera na Maksimiru. Jel se sjeca neko kad je Pancev tokom svoje karijere dao gol jacem protivniku osim sto je poturio nogu i izjednacio protiv Bayerna u Minhenu nakon sto je Binic uradio 99 posto posla. Jel Dejo "genije" (najveci kriticar Osima) igrao prvu utakmicu protiv Njemacke i bio najslabiji igrac na terenu?

realno

pre 9 godina

@ negativni,

Ti si jedna obična neznalica i kada bih mogao dodao bih ti ovde još puno epiteta...Ovo je najveći trener koga sam ja gledao kod nas a baš zbog toga što nije robovao imenima.Taj Vujović je igrao kao zmaj,od para halfova Jozić-Hadžibegić nije bilo boljih u Evropi (seti se gola Jozića Kolumbiji),a prave majstore je voleo i nije bilo problema za njih (Piksi).A Safet Sušić je bio pojam fudbalske kreacije...
(Miloš1976, 04. jun 2014 23:18)

au šta ti ovde napriča....imao je najtelontovaniju generaciju i tada već igrače svetske klase na klupi dok su mu igrali Bazdarevic,Baljic,Susic,Jozić,Ivković,Hadzibegic....koliko smo tada bili jako govori ti da smo i sa tim timom bili na korak da udjemo u 1/2 finale ali gle čuda znaš ko je promašio penale....ta ekipa je u punoj snazi trebala da bude od Eura 92 ali već u Italiji je morala da bude u bar u 1/2 finalu....tako da ja o Osimu ne bih pričao kao o trenerskom magu već pre kao o treneru koji nije prepoznao i imao hrabrosti da gurne u vatru mlade asove

buki

pre 9 godina

Pogledajte samo predposlednji pasus i te igrace. U vrijeme raspada bili smo na vrhuncu u moci i u fudbalu i u kosarci, ali sta sad. Bilo, nazalost proslost koja ce se tesko ponoviti..

abraham73

pre 9 godina

da je jugoslavija devedesete osvijila naslov svjetskog prvaka (potencijal je imala) istorija bi bila jedna druga ne samo u nogometu.....

Trovach

pre 9 godina

Sve do nedavno bio sam jugonostalgicar, ali sam najzad shvatio da je (nazalost) bilo nemoguce da YU opstane. Ipak, zbog sporta je prava steta jer i sve ove pojedinacne drzave su za respekt.

ii

pre 9 godina

bih isto kao juga.krila se izlaufaju u visini ofanzivnih veznih,s tim da se napadac ukljucuje u bar jedan dodir s loptom da bi izvukao stopera tj lulic trci na misketa ili pjanica direktno,a dzeko pravi kosarkaski blok,time se osvaja strana I onda obicno slijedi centarsut.momci igraju zajedno par godina I uigrani su do bola.meksiko sinoc nije znao gdje lopta.

željko

pre 9 godina

Kada sam shvatio da 95% naših ljudi ne smatraju Inzagija za igrača, onda mi je postalo jasno zašto je Pančev sjedio na klupi a mi izgubili od Argentine.

mico

pre 9 godina

Sto kaze Djuro u "Nicijoj zemlji", sto vam bi da ovu zemlju razjebaste!Eto nam sad vasi,nasi,obrazi,kanadske hrvatine,vehabije,srpske,hercegovine i kosovskih polja!Rjetko glup narod! na sve nas mislim naravno!

Ax

pre 9 godina

Gledam ovaj snimak i prosto ne verujem kakav je majstor bio Piksi.Ne samo zbog golova,pogledajte,prijem,pas,dribling.Velika šteta zbog povrede inače bi danas mogli da pričamo da imamo jednog od najboljih fudbalera u istoriji fudbala.

Jimbo Jones

pre 9 godina

Moglo je možda biti i bolje,ipak bez obzira ko je igrao činjenica je da je to bilo četvrtfinale s.
p. protiv branioca titule u kojem smo bili ravnopravni,izborili penale,koji su uvijek lutrija,sa igračem manje.Zamislite sada tako nešto protiv aktuelnog s vjetskog prvaka.A ove priče o Jugoslaviji su stvarno smarajuće.O kakvoj novoj YU pojedini maštaju?Ko bi bio u toj državi?Hrvatska?Trebamo težiti tome da budemo dobre komšije ili susjedi a od nove Yu nema i ne treba da bude ništa.

Vladimir

pre 9 godina

Ne treba preterivati ni na jednu stranu. Nikad više Jugoslavije, slažem se. Kome nedostaje, neka je pravi sa kim hoće, ali dalje od mene. Opet, ne valja ni klupska ili nacionalna ostrašćenost kad se priča o tadašnjoj reprezentaciji. Pre svega, Safet Sušić je bez sumnje najbolji Yu igrač svih vremena koja pamtim (od ranih sedamdesetih). Kakav Džaja. Mijat i Jugović, Boban i Šuker su više postigli, slažem se, osvajali LŠ u glavnim rolama, ali to je već bilo neko drugo vreme. Ko je tada bio bolji golman od Ivkovića? On je svoje odradio, bilo je 0:0, skinuo penal Maradoni. To što je Zvezda godinu kasnije doživela Bari nema puno veze sa Firencom 1990. Imao je Osim grešaka, pre svega previše je verovao svojim Sarajlijama, ali realno, sa samo malo više sreće imali smo Rim i finale suđeno (i verovatno ponovo pucanje od Nemaca, ali Bože moj). Hrvatsko 3. mesto u Parizu je takođe neponovljivo, uzeli su ga Yu-Čileanci. U stvari, na njihovom mestu ja ne bih spavao do kraja života jer su tada morali da budu prvi (setite se - bolji, poveli, onda Boban dodaje loptu Tiramu koji daje valjda jedina dva gola u životu. Brazil iz finala bi odrala i tadašnja SRJ. Hvala!

grad na zrnu soli

pre 9 godina

@(dutch, 4. jun 2014 23:44)

pa je li moguce da ste tek sad skontali?tako igramo od utakmice u kvalifikacijama sa Rumunijom koju smo dobili 2:1 u Zenici kada je Osim na poluvremenu usao u svlacionicu.Pogledaj prvo poluvrijeme pa onda drugo ove utakmice sve ce ti biti jasno!

Dermendziev

pre 9 godina

Koliko navijaca,toliko selektora oduvek je bilo.Treba biti realan i postaviti se,ako vec vi sastavljate tim,ali odgovarate za rezultat,kako bi ste vi sastavili tim da ste stvarno selektor.Bogami tesko.Uvek je opoziciji najlakse da kritikuje,a kada dodje na vlasti sasvim je drugacije i ne bude bas tako kako je mali Perica zamisljao.

Ivica Osim :izvanredan igrac,odlican pedagog i trener,predivan covek.U to vreme i za te prilike boljeg trenera nismo imali.Nije trpeo zvezde u timu,zato je postigao i odlican rezultat.Bio priznat od svetskih strucnjaka.Mislim da je i sada zasuzan sto se BiH plasirala(verovatno Susic koristi njegove dragocene savete).

Sto se tice najboljih u istoriji svako vreme imalo je svoje junake,pocev od Montevidea. Generacija Cile 1962 mozda je bila najbolja?
Djajiceva generacija sa EP 1968,u kojoj je bio i Ivica Osim-nazalost u zavrsnici malo je igrao zbog povrede,bila je fantasticna-druga,generacija sa SP 1974 solidna, ova generacija o kojoj Osim govori konacno vise nego dobra posle pauze od 68.

Bravo Svabo,puno uspeha BiH od bivseg navijaca C.Z.Bila su to lepa vremena kada smo na stadione odlazili da gledamo fudbal,a ne da bi divljali,kada su ljuti rivali govorili sa velikim postovanjem,respektom o protivniku!

Pozdrav!

miki mile

pre 9 godina

Tadašnja Jugoslavija je godinama imala problem u fudbalu.”umiralo se u lepoti igre”kako se tada govorilo i bilo je vrhunskih igrača ali od 60tih nikakav rezultat nije napravljen.osim je tad doveo u reprezentaciju tzv.”vodonoše” igrače koji nisu imali veliko fudbalsko umeće ali su bili igrači od zadatka(spasić,stanojković,katanec,jozić itd)tako je stvorio jak kolektiv,i to je funkcionisalo i došli su dobri rezultati.problem je bio što oni nisu imali pobednički mentalitet jer oni pre njih im ništa tako nisu ostavili u amanet.pogledajmo kako hrvatska gradi sve svoje uspehe na onom 3.mestu iz francuske.nadalje mihajlović,pančev,savićević,prosinečki,boban,jarno,bokšić,mijatović,šuker nisu još bili zreli igrači.dobro se sećam da su oni bili novi talenti.ali takvih kao oni je pre toga bezbroj postalo prosečni igrač.bez obzira na titulu u čileu.tako da se osim oslonio na iskustvo.zvezda jeste iduće godine bila šampion evrope ali to niko ozbiljan nije očekivao.realno govoreći.hrvati su tek 8 godina kasnije napravili rezultat u francuskoj kad su bili zreli igrači

PimPong

pre 9 godina

Osim je po meni bio odlican strucnjak. Lako je nama sad pricati o Mijatovicu, Sukeru i ostalima, ali treba uzeti u obzir da dosta ovih igraca nije bilo steklo veliku afirmaciju te 1990-e. Pogledajmo jedan Dinamo, u kojem su Boban i Suker bili okosnice. U Evropi nije nista postigao sa njima. Igrac od tih mladih koji mu je igrao najvise je bio Robert Prosinecki, a on je bio upravo taj koji je u tom trenutku imao najbolju karijeru (Mijatovic, Boban, Mihajlovic i Suker su ga mozda kasnije nadmasili - to je diskutabilno). Mislim da je mozda samo Savicevic mogao da igra malo vise nego sto je odigrao. Osim je znao da je tim ekipa a da imena ne igraju na papiru. On je znao da u veznom redu mora da igra jedan Katanec ili Bazdarevic, a ne samo ofanzivni veznjaci (Jugovic je u stvari preuzeo tu poziciju kasnije). Mi smo bukvalno treabli da budemo u polufinalu te godine sa ovom ekipom a samo zato sto je Maradona, jedan od najboljih igraca svih vremena, "prodao" faul sudiji, mi nismo prosli dalje.

Brko

pre 9 godina

Sto bi bilo dobro da se skupi stara ekipa i odigra utakmica Jugoslavija1990 i Jugoslavija2015sastavljena od igraca iz bivsih zemalja, oni se sada druze po klubovima svakako! Tako da tu ne treba puno! Treba samo neko od bivsih igraca, a sadasnjih trenera da pokrene ideju, mislim da bih to bilo hesto naljepse poslje 90'tih...

Susjed

pre 9 godina

Mislim da je tada bio los izbor ekipe. Bilo je mnogo boljih i vec se onda mogao sastaviti dream team. U stvari mijesani sastav zlatne generacije Zvezde 91e te zlatne generacija Hrvatske 98e, koja je opet vecinski dolazila iz istog Hajduka, koji je 91e tuko Zvezdu u finalu kupa (i ako Hrvatska 98e 7 godina kasnije, radilo se gotovo o istoj generaciji), samo Boban je bio dijete Dinama. Stojkovic, Pancev, Jugovic, Mihajlovic, Savicevic, Prosinecki, Boban, Jarni, Boksic, Asanovic, Stimac... (87e je pola te ekipe vec bila prvak svijeta u juniorima).

Nostalgicarski pozdrav

marko

pre 9 godina

@ negativni - slazem se u potpunosti da nije prepoznao kvalitet dolazece generacije a ta generacija je bila najbolja u istoriji stare Jugoslavije pa i sire (engleski fudbalski magazini dugo su uvrstavali Jugoslovensku mladu reprezentaciju iz 87 kao jedan od najboljih timova svih vremena!), a ruku na srce to nije bilo toliko tesko prepoznati jer cileanci su bili prvaci sveta 87 za igrace do 20god i 90 nisu ni bili ni toliko mladi a skoro niko od njih nije dobio pravu priliku sem mozda Brnovica (Jarni i Robi su igrali malo, Suker na klupi, Mijat i Boban mislim da nisu bili pozvani) a zvezda je godinu dana kasnije osvojila KES iz cijeg tima je navise igrao Sabanadzovic (Pancev, Savicevic igrali malo, Mihailovic,Najdoski,Jugovic i odlicni bek Radinovic nisu pozvani). Ono sto mnogi zaboravljaju je da je Bazdarevic (na srecu) dobio crveni jer je cini mi se nekog pljunio pre svetskog prvenstva i nije imao pravo nastupa jer da je imao pravo nastupa pitanje je koloko bi Piksi igrao. I da se osvrnem na kraju na prosecne igrace koje je Osim pozvao i koji su igrali - Vujovic, Vulic, Stanojkovic, Spasic, Baljic. Igrao je i 35godisnji Susic (majstor je bio ali zasto ne Robi ili Boban koji nije ni bio pozvan). Boksic mu je isto bio na klupi i nije igrao. Ako je iskren prema sebi onda zna zasto mu se javlja tim jugoslavije iz 1990 pred spavanje - u pitanju je propustena istorijska sansa koja se najverovatnije nece ponoviti vise nikada i potencijal koji nije prepoznao.

Hoću 150 pluseva

pre 9 godina

Zlatko Vujović je trčao za trojicu, a opet je imao snage da namesti ili postigne gol. Za Hajduk je dao 100 prvenstvenih golova, a koliko je samo pogodaka za njegov tim ili reprezentaciju palo posle njegovih centaršuteva. Igračina!

ooggii

pre 9 godina

mihajlović,pančev,savićević,prosinečki,boban,jarni,bokšić,mijatović,šuker,jugovic i drugi a ima ih jos devedeseti bi vladali evropskim i svetskim fudbalom u to netreba imati sumnje tad smo mogli biti svetski sampioni a sad neverujem niko od ovih zemalja realno.a to je jedan od razloga sto zalim za jugoslaviom uz jos neke al sta sad nema je pa sta svako ima svoju zemlju opusteno.