Fudbal 28

Četvrtak, 17.04.2014.

12:00

SP 1970: "Utakmica veka" i najbolji tim u istoriji

SP 1970: "Utakmica veka" i najbolji tim u istoriji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Padre

pre 10 godina

Savremeni fudbal je drugačiji, ali dali je napredniji, o tome bi moglo da se diskutuje!Jer po mome suvremeno nije isto kao naprednije!

runner

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje timu Brazila sa SP u Meksiku 1970, koji je i po meni najbolji fudbalski tim sveta svih vremena, ali mislim da je utakmica veka odigrana u polufinalu tog istog SP, Italija: Nemačka 4:3. Italijani su poveli golom Boninsenje čini mi se u 8 minute I onda zatvorili katanađo, koji je otvorio Šnelinger, inače igrač Milana, u 90 minute, a onda nastaje prava drama. Igra na sve ili ništa. Kakvih 5 golova u nastavku!? Ova utakmica je toliko I fizički I psihički iscrpela Italijane da u finalu sa Brazilom nisu pružili ni deo svog bogatog fudbalskog umeća, inače ko zna kako bi se finale završilo.

Rihard

pre 10 godina

"O ukusima se ne raspravlja", ali po mom mišljenju postojala su tri najbolja tima u istoriji fudbala. Dva nisu bila svetski prvaci, a Brazil iz 1958. je svakako najbolji tim u istoriji. To je bilo jednoglasno rečeno povodom smrti "Vrapca", čuvenog Garinče. Čak je i Pele rekao da je razlika u reprezentaciji Brazila iz 1958. i 1970., sa istim taktikama, bila na strani Brazila iz 1958. Druga dva tima su Mađarska iz 1954. sa Grošičem, Puškašom, Kočišem, Božikom, Ciborom, koja pobedila Nemce 8:3 u kvalifikacionoj grupi, a izgubila finale 2:3 od istog protivnika i Holandija iz 1974. sa "totalnim fudbalom" i čuvenim Krajfom, Neskensom, Van Hanegemom, Krolom itd. Najbolji napad u istoriji fudbala se pamti: Garinča, Didi, Vava, Pele i Zagalo.

xyz

pre 10 godina

Sto se mene tice igracki je bio bolji Brazil iz 1958,bolji golman,bolja odbrana,sredina i napad podjednako dobri,a tim iz 58 je imao i jacu klupu...ali ukusi su razliciti,i tim iz 70 je fantazija,a i odigrali su extra...

stevan

pre 10 godina

@balotele
Na posten nacin dobili Italijani 2006? Pa ti se salis? poklonjen im je penal u osmini finala protiv Australije kad se Groso bacio preko Nila kao da ga je neko snajperom pogodio, a covek ga nije ni dotakao. Zivim u Australiji, I secam se tog meca...iako nikad nisam navijao za Australiju, bilo mi ih je zao na kraju da izgube na takav nacin.

moca

pre 10 godina

@belotele Mislim da je taj tim zaista bio vrhunski i najbolji u tom trenutku. Kostur tima su cinili igraci Juvea i Milana a Milan je tih godina bio redovan medju najboljim ekipama u LS, a bio je i osvajac 2003. i 2007. Dalje, to prvenstvo je bilo izuzetno jako jer su mnoge ekipe dosle sa najvecim zvezdama, a neki od najboljih igraca planete su tada pevali svoju "labudovu pesmu" - Zidan, Figo, Bekam, Del Pjero, Raul, Zaneti... A tek Brazil sa Ronaldinjom, Adrijanom, R. Karlosom, Didom... U svakom slucaju, osetno jace prvenstvo i lepsi fudbal nego 2002. i 2010., pa cak mozda i 1998.

Dado

pre 10 godina

Belotele o cemu ti pricas??? Francuska jih rasturila?? I koji smesan argument, "da Zidane nije napravio glupost zabili bi gol" ma da kako da ne, a Zizu pocrveneo oko 110og minuta ako se ne varam. Nisu zabili gol do tada pa bi ga onda kao u poslednjih 10 minuta? Crveni Zidana ostavio je posledice jedino kod izvodjenja penala a i te iste penale Francuzi uopste nisu lose pucali, vec su Talijani i u tom segmentu prevazisli sebe i pogodili 5 puta, iako su pre toga smatrani kao baksuzi na penalima (izgubili finale 94, ispali po penalima 98,...). Finale iz 06 bio je klasicni okrsaj dva evropska velikana...puno taktike, nadmudrivanja, ne suvise lepa ali cvrsta i postena igra a na kraju su Azzuri imali vise srece i znanja i zasluzeno slavili.

Sasha

pre 10 godina

Kad se usporedjuju timovi iz razlicitih vremenskih epoha onda nije najpreciznija rijec najbolji, nego najdominantniji. Brazil 70-tih je najdominantnija reprezentacija otkad je modernog nogometa, nacin na koji su osvojili svjetsko.

Ilija i Mile

pre 10 godina

Svi ovi sto pominju kondiciju i pretrcane kilometre, ne razumeju ovaj sport. Tehnika je kljucna. I tada i sada su najbolji. Kako primaju loptu, kako je vole!
dodatak. Ruku na srce, nema boljeg tima od Dike, Mileta, Ilije, Sabana, Sinise, Robija i jednog jedinog Deja S.

Belotele

pre 10 godina

Italija 2006., najbolji igraci svoje generacije na odlicnom i jakom prvenstvu u Nemackoj - Bufon, Nesta, Kanavaro... (moca, 17. april 2014 14:32)

I sta - *to* ti je najbolji tim svih vremena??? Pa nisu bili najbolji ni u trenutku kad su osvojili to prvenstvo (ne narocito jako)! Niti je, i u samoj Italiji, iko iole objektivan mislio da su stvarno najjaci. Nema sta - jesu zasluzeno pobedili, uspeli su da prevazidju sebe u pravom trenutku i na tome im svaka cast. Pobediti na (relativno) posten nacin bolje od sebe, onda kad treba - jeste sportski podvig i imaju na sta da budu ponosni. Ali, i u finalu su ih Francuzi rasturili i da Zidane nije napravio ono sto je napravio, nema sumnje da bi dali taj gol, koji je sve vreme visio u vazduhu. A onda penali...

Kol

pre 10 godina

Vrhunski tim zaista neverovatan, ali tesko je reci za samo jedan tim da je najbolji svih vremena! Meni je i Brazil iz 2002 godine jedan od boljih timova svih vremena!

vince carter

pre 10 godina

pa lepo rece covek...nekad je dobro nista ne pisati!! taj fudbal je za to vreme bio nesto najbolje i nije imalo bolje,naravno da je danasnji fudbal jaci ali to samo kad bi teleportovali ove danasnje igrace kakvi su sad u ono vreme ali da su igraci koji danas igraju za real,barsu,bajern,city itd rodjeni u ono vreme..izgledali bi bas ovako i igrali bi u istim uslovima kao i svi tadasnji igraci a pele,zairzinjo,rivelinjo i ostali bi danas izgledai kao sadasnji igraci tako da se tako fudbal ne uporedjuje...ejjj bre samo malo treba da razmisljate!!!

spica za kviz

pre 10 godina

Italijani koji su sa jednim golom na 3 utakmice osvojili prvo mesto u svojoj grupi, nema dalje. Mozda bi nesto i uradili u finalu da "genijalni" trener nije drzao Riveru na klupi, jer eto nije mogao da priusti taj luksuz da na terenu ima dva plejmejkera, pa je igrao Mazzola, a legendarni Rivera grejao klupu. Za Brazil nema sta da se kaze, jednostavno su na tom prvenstvu bili za klasu iznad svih ostalih timova.

moca

pre 10 godina

Italija 2006., najbolji igraci svoje generacije na odlicnom i jakom prvenstvu u Nemackoj - Bufon, Nesta, Kanavaro za najbolju odbranu na svetu u poslednjih 20 godina, Gatuzo ispred njih kao pitbul a ispred njega Pirlo madjionicar. Na sredini jos velikani Del Pjero i Toti, a u napadu covek-gol Inzagi. Slag na tortu - selektor Lipi, kreator i vodja najboljeg Juventusa u istoriji.

Tre

pre 10 godina

Stavrno, covek je lepo reko a vi lupate minuse... Kada se pogleda tempo ovih utakmica, nacin na koji se vodi lopta, a tek o odbranama da ne pricam. Ne moze da se poredi nesto od pre 40 godina i ovo sto se dogadja sad. Strategija igre i taktika je daleko naprednija, spremanje utakmica, tehnika...Distance koje se danas pretrce za jednu utakmicu su duplo vece nego tada, lopte su brze, sutevi precizniji. Stvarno nebo i zemlja

Trodon

pre 10 godina

Sto se najboljeg tima svih vremena tice, ni sami brazilci nisu bas jasni. Mislim, pre neki dan sam Romario je rekao da najbolji tim svih vremena je Brazil iz 1982, koji je eliminisan od Italije. Ne treba zaboraviti ni fantasticnu Holandiju iz 1974 i 1978.

Gilchrist

pre 10 godina

Tim iz 58' najbolji svih vremena!? Vi ljudi niste normalni. Verovatno su i Ben Jonson i Karl Luis brzi od Bolta, ili ipak mozda nisu?

Belotele

pre 10 godina

Brazil je stvarno tada bio dosta jak i poprilično ubedljivo osvojio to prvenstvo.Ali ne mogu da se složim da je to bio najbolji tim svih vremena.Ta ista ekipa ništa nije uradila na SP četiri godine kasnije.Najbolji tim svih vremena je bio Brazil 1958,Zagalo,Pele,Vava,Garinča...I to su i dokazali i na SP 1962 kada su odbranili titulu.
(Aron, 17. april 2014 11:58)

Ta "ista ekipa"... samo bez Peléa, Carlos Alberta, Tostaoa, Gersona, Brita, Clodoalda, Marca Antonia i sa losim golmanom??? A novi igraci nisu bili ni blizu nivoa jednog Jairzinha ili Rivelina, koji su u tom timu bili sami. Jugoslavija na otvaranju nije izvukla nereseno, nego ih je posteno nadigrala, samo nije uspela da pobedi. Inace, do proslog SP-a nisam imao ni trunke dileme da je ovo najbolja reprezentacija svih vremena. Sad vise nisam siguran da bih se tako lako opredelio. A u konkurenciju za najbolji tim ulazi jos i Barca od pre nekoliko godina.

Gilchrist

pre 10 godina

Ljudi, ne nasedajte na neko opste nametnuto misljenje da je Pele najbolji svih vremena. Fudbal danas i nekad, nebo i zemlja. Danasnji fudbaleri su brzi, snazniji, izdrzljiviji i tehnicki potkovaniji. Recimo, za kosarku mozemo da diskutujemo da li se igralo bolje nekad, za fudbal je nedvosmisleno jasno da je danas vrhunski. U samo poslednjih 10 dana ste imali par vrhunskih utakmica, tipa Liverpul-Siti ili juce Barsa-Real. Neuporedivo sa fudbalom 60-ih, 70-ih, 80-ih...

Corleone

pre 10 godina

Nisam ih gledao (naravno) ali po pričama tate i dede još se nije pojavio tim ni sličan tom brazilskom, Barsa od pre koju godinu je bila nešto najbliže ali opet svetlosnim miljama daleko. Umetnici, geniji, gledao sam ih malo na netu ali nije to to. Nešto poput košarkaškog dream teama iz 92.

Aron

pre 10 godina

Brazil je stvarno tada bio dosta jak i poprilično ubedljivo osvojio to prvenstvo.Ali ne mogu da se složim da je to bio najbolji tim svih vremena.Ta ista ekipa ništa nije uradila na SP četiri godine kasnije.Najbolji tim svih vremena je bio Brazil 1958,Zagalo,Pele,Vava,Garinča...I to su i dokazali i na SP 1962 kada su odbranili titulu.

Aron

pre 10 godina

Brazil je stvarno tada bio dosta jak i poprilično ubedljivo osvojio to prvenstvo.Ali ne mogu da se složim da je to bio najbolji tim svih vremena.Ta ista ekipa ništa nije uradila na SP četiri godine kasnije.Najbolji tim svih vremena je bio Brazil 1958,Zagalo,Pele,Vava,Garinča...I to su i dokazali i na SP 1962 kada su odbranili titulu.

Corleone

pre 10 godina

Nisam ih gledao (naravno) ali po pričama tate i dede još se nije pojavio tim ni sličan tom brazilskom, Barsa od pre koju godinu je bila nešto najbliže ali opet svetlosnim miljama daleko. Umetnici, geniji, gledao sam ih malo na netu ali nije to to. Nešto poput košarkaškog dream teama iz 92.

vince carter

pre 10 godina

pa lepo rece covek...nekad je dobro nista ne pisati!! taj fudbal je za to vreme bio nesto najbolje i nije imalo bolje,naravno da je danasnji fudbal jaci ali to samo kad bi teleportovali ove danasnje igrace kakvi su sad u ono vreme ali da su igraci koji danas igraju za real,barsu,bajern,city itd rodjeni u ono vreme..izgledali bi bas ovako i igrali bi u istim uslovima kao i svi tadasnji igraci a pele,zairzinjo,rivelinjo i ostali bi danas izgledai kao sadasnji igraci tako da se tako fudbal ne uporedjuje...ejjj bre samo malo treba da razmisljate!!!

Gilchrist

pre 10 godina

Ljudi, ne nasedajte na neko opste nametnuto misljenje da je Pele najbolji svih vremena. Fudbal danas i nekad, nebo i zemlja. Danasnji fudbaleri su brzi, snazniji, izdrzljiviji i tehnicki potkovaniji. Recimo, za kosarku mozemo da diskutujemo da li se igralo bolje nekad, za fudbal je nedvosmisleno jasno da je danas vrhunski. U samo poslednjih 10 dana ste imali par vrhunskih utakmica, tipa Liverpul-Siti ili juce Barsa-Real. Neuporedivo sa fudbalom 60-ih, 70-ih, 80-ih...

Kol

pre 10 godina

Vrhunski tim zaista neverovatan, ali tesko je reci za samo jedan tim da je najbolji svih vremena! Meni je i Brazil iz 2002 godine jedan od boljih timova svih vremena!

Trodon

pre 10 godina

Sto se najboljeg tima svih vremena tice, ni sami brazilci nisu bas jasni. Mislim, pre neki dan sam Romario je rekao da najbolji tim svih vremena je Brazil iz 1982, koji je eliminisan od Italije. Ne treba zaboraviti ni fantasticnu Holandiju iz 1974 i 1978.

spica za kviz

pre 10 godina

Italijani koji su sa jednim golom na 3 utakmice osvojili prvo mesto u svojoj grupi, nema dalje. Mozda bi nesto i uradili u finalu da "genijalni" trener nije drzao Riveru na klupi, jer eto nije mogao da priusti taj luksuz da na terenu ima dva plejmejkera, pa je igrao Mazzola, a legendarni Rivera grejao klupu. Za Brazil nema sta da se kaze, jednostavno su na tom prvenstvu bili za klasu iznad svih ostalih timova.

Rihard

pre 10 godina

"O ukusima se ne raspravlja", ali po mom mišljenju postojala su tri najbolja tima u istoriji fudbala. Dva nisu bila svetski prvaci, a Brazil iz 1958. je svakako najbolji tim u istoriji. To je bilo jednoglasno rečeno povodom smrti "Vrapca", čuvenog Garinče. Čak je i Pele rekao da je razlika u reprezentaciji Brazila iz 1958. i 1970., sa istim taktikama, bila na strani Brazila iz 1958. Druga dva tima su Mađarska iz 1954. sa Grošičem, Puškašom, Kočišem, Božikom, Ciborom, koja pobedila Nemce 8:3 u kvalifikacionoj grupi, a izgubila finale 2:3 od istog protivnika i Holandija iz 1974. sa "totalnim fudbalom" i čuvenim Krajfom, Neskensom, Van Hanegemom, Krolom itd. Najbolji napad u istoriji fudbala se pamti: Garinča, Didi, Vava, Pele i Zagalo.

Belotele

pre 10 godina

Italija 2006., najbolji igraci svoje generacije na odlicnom i jakom prvenstvu u Nemackoj - Bufon, Nesta, Kanavaro... (moca, 17. april 2014 14:32)

I sta - *to* ti je najbolji tim svih vremena??? Pa nisu bili najbolji ni u trenutku kad su osvojili to prvenstvo (ne narocito jako)! Niti je, i u samoj Italiji, iko iole objektivan mislio da su stvarno najjaci. Nema sta - jesu zasluzeno pobedili, uspeli su da prevazidju sebe u pravom trenutku i na tome im svaka cast. Pobediti na (relativno) posten nacin bolje od sebe, onda kad treba - jeste sportski podvig i imaju na sta da budu ponosni. Ali, i u finalu su ih Francuzi rasturili i da Zidane nije napravio ono sto je napravio, nema sumnje da bi dali taj gol, koji je sve vreme visio u vazduhu. A onda penali...

Tre

pre 10 godina

Stavrno, covek je lepo reko a vi lupate minuse... Kada se pogleda tempo ovih utakmica, nacin na koji se vodi lopta, a tek o odbranama da ne pricam. Ne moze da se poredi nesto od pre 40 godina i ovo sto se dogadja sad. Strategija igre i taktika je daleko naprednija, spremanje utakmica, tehnika...Distance koje se danas pretrce za jednu utakmicu su duplo vece nego tada, lopte su brze, sutevi precizniji. Stvarno nebo i zemlja

stevan

pre 10 godina

@balotele
Na posten nacin dobili Italijani 2006? Pa ti se salis? poklonjen im je penal u osmini finala protiv Australije kad se Groso bacio preko Nila kao da ga je neko snajperom pogodio, a covek ga nije ni dotakao. Zivim u Australiji, I secam se tog meca...iako nikad nisam navijao za Australiju, bilo mi ih je zao na kraju da izgube na takav nacin.

Belotele

pre 10 godina

Brazil je stvarno tada bio dosta jak i poprilično ubedljivo osvojio to prvenstvo.Ali ne mogu da se složim da je to bio najbolji tim svih vremena.Ta ista ekipa ništa nije uradila na SP četiri godine kasnije.Najbolji tim svih vremena je bio Brazil 1958,Zagalo,Pele,Vava,Garinča...I to su i dokazali i na SP 1962 kada su odbranili titulu.
(Aron, 17. april 2014 11:58)

Ta "ista ekipa"... samo bez Peléa, Carlos Alberta, Tostaoa, Gersona, Brita, Clodoalda, Marca Antonia i sa losim golmanom??? A novi igraci nisu bili ni blizu nivoa jednog Jairzinha ili Rivelina, koji su u tom timu bili sami. Jugoslavija na otvaranju nije izvukla nereseno, nego ih je posteno nadigrala, samo nije uspela da pobedi. Inace, do proslog SP-a nisam imao ni trunke dileme da je ovo najbolja reprezentacija svih vremena. Sad vise nisam siguran da bih se tako lako opredelio. A u konkurenciju za najbolji tim ulazi jos i Barca od pre nekoliko godina.

xyz

pre 10 godina

Sto se mene tice igracki je bio bolji Brazil iz 1958,bolji golman,bolja odbrana,sredina i napad podjednako dobri,a tim iz 58 je imao i jacu klupu...ali ukusi su razliciti,i tim iz 70 je fantazija,a i odigrali su extra...

Dado

pre 10 godina

Belotele o cemu ti pricas??? Francuska jih rasturila?? I koji smesan argument, "da Zidane nije napravio glupost zabili bi gol" ma da kako da ne, a Zizu pocrveneo oko 110og minuta ako se ne varam. Nisu zabili gol do tada pa bi ga onda kao u poslednjih 10 minuta? Crveni Zidana ostavio je posledice jedino kod izvodjenja penala a i te iste penale Francuzi uopste nisu lose pucali, vec su Talijani i u tom segmentu prevazisli sebe i pogodili 5 puta, iako su pre toga smatrani kao baksuzi na penalima (izgubili finale 94, ispali po penalima 98,...). Finale iz 06 bio je klasicni okrsaj dva evropska velikana...puno taktike, nadmudrivanja, ne suvise lepa ali cvrsta i postena igra a na kraju su Azzuri imali vise srece i znanja i zasluzeno slavili.

Gilchrist

pre 10 godina

Tim iz 58' najbolji svih vremena!? Vi ljudi niste normalni. Verovatno su i Ben Jonson i Karl Luis brzi od Bolta, ili ipak mozda nisu?

moca

pre 10 godina

Italija 2006., najbolji igraci svoje generacije na odlicnom i jakom prvenstvu u Nemackoj - Bufon, Nesta, Kanavaro za najbolju odbranu na svetu u poslednjih 20 godina, Gatuzo ispred njih kao pitbul a ispred njega Pirlo madjionicar. Na sredini jos velikani Del Pjero i Toti, a u napadu covek-gol Inzagi. Slag na tortu - selektor Lipi, kreator i vodja najboljeg Juventusa u istoriji.

Sasha

pre 10 godina

Kad se usporedjuju timovi iz razlicitih vremenskih epoha onda nije najpreciznija rijec najbolji, nego najdominantniji. Brazil 70-tih je najdominantnija reprezentacija otkad je modernog nogometa, nacin na koji su osvojili svjetsko.

runner

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje timu Brazila sa SP u Meksiku 1970, koji je i po meni najbolji fudbalski tim sveta svih vremena, ali mislim da je utakmica veka odigrana u polufinalu tog istog SP, Italija: Nemačka 4:3. Italijani su poveli golom Boninsenje čini mi se u 8 minute I onda zatvorili katanađo, koji je otvorio Šnelinger, inače igrač Milana, u 90 minute, a onda nastaje prava drama. Igra na sve ili ništa. Kakvih 5 golova u nastavku!? Ova utakmica je toliko I fizički I psihički iscrpela Italijane da u finalu sa Brazilom nisu pružili ni deo svog bogatog fudbalskog umeća, inače ko zna kako bi se finale završilo.

moca

pre 10 godina

@belotele Mislim da je taj tim zaista bio vrhunski i najbolji u tom trenutku. Kostur tima su cinili igraci Juvea i Milana a Milan je tih godina bio redovan medju najboljim ekipama u LS, a bio je i osvajac 2003. i 2007. Dalje, to prvenstvo je bilo izuzetno jako jer su mnoge ekipe dosle sa najvecim zvezdama, a neki od najboljih igraca planete su tada pevali svoju "labudovu pesmu" - Zidan, Figo, Bekam, Del Pjero, Raul, Zaneti... A tek Brazil sa Ronaldinjom, Adrijanom, R. Karlosom, Didom... U svakom slucaju, osetno jace prvenstvo i lepsi fudbal nego 2002. i 2010., pa cak mozda i 1998.

Ilija i Mile

pre 10 godina

Svi ovi sto pominju kondiciju i pretrcane kilometre, ne razumeju ovaj sport. Tehnika je kljucna. I tada i sada su najbolji. Kako primaju loptu, kako je vole!
dodatak. Ruku na srce, nema boljeg tima od Dike, Mileta, Ilije, Sabana, Sinise, Robija i jednog jedinog Deja S.

Padre

pre 10 godina

Savremeni fudbal je drugačiji, ali dali je napredniji, o tome bi moglo da se diskutuje!Jer po mome suvremeno nije isto kao naprednije!

Gilchrist

pre 10 godina

Ljudi, ne nasedajte na neko opste nametnuto misljenje da je Pele najbolji svih vremena. Fudbal danas i nekad, nebo i zemlja. Danasnji fudbaleri su brzi, snazniji, izdrzljiviji i tehnicki potkovaniji. Recimo, za kosarku mozemo da diskutujemo da li se igralo bolje nekad, za fudbal je nedvosmisleno jasno da je danas vrhunski. U samo poslednjih 10 dana ste imali par vrhunskih utakmica, tipa Liverpul-Siti ili juce Barsa-Real. Neuporedivo sa fudbalom 60-ih, 70-ih, 80-ih...

moca

pre 10 godina

Italija 2006., najbolji igraci svoje generacije na odlicnom i jakom prvenstvu u Nemackoj - Bufon, Nesta, Kanavaro za najbolju odbranu na svetu u poslednjih 20 godina, Gatuzo ispred njih kao pitbul a ispred njega Pirlo madjionicar. Na sredini jos velikani Del Pjero i Toti, a u napadu covek-gol Inzagi. Slag na tortu - selektor Lipi, kreator i vodja najboljeg Juventusa u istoriji.

Gilchrist

pre 10 godina

Tim iz 58' najbolji svih vremena!? Vi ljudi niste normalni. Verovatno su i Ben Jonson i Karl Luis brzi od Bolta, ili ipak mozda nisu?

Tre

pre 10 godina

Stavrno, covek je lepo reko a vi lupate minuse... Kada se pogleda tempo ovih utakmica, nacin na koji se vodi lopta, a tek o odbranama da ne pricam. Ne moze da se poredi nesto od pre 40 godina i ovo sto se dogadja sad. Strategija igre i taktika je daleko naprednija, spremanje utakmica, tehnika...Distance koje se danas pretrce za jednu utakmicu su duplo vece nego tada, lopte su brze, sutevi precizniji. Stvarno nebo i zemlja

Belotele

pre 10 godina

Brazil je stvarno tada bio dosta jak i poprilično ubedljivo osvojio to prvenstvo.Ali ne mogu da se složim da je to bio najbolji tim svih vremena.Ta ista ekipa ništa nije uradila na SP četiri godine kasnije.Najbolji tim svih vremena je bio Brazil 1958,Zagalo,Pele,Vava,Garinča...I to su i dokazali i na SP 1962 kada su odbranili titulu.
(Aron, 17. april 2014 11:58)

Ta "ista ekipa"... samo bez Peléa, Carlos Alberta, Tostaoa, Gersona, Brita, Clodoalda, Marca Antonia i sa losim golmanom??? A novi igraci nisu bili ni blizu nivoa jednog Jairzinha ili Rivelina, koji su u tom timu bili sami. Jugoslavija na otvaranju nije izvukla nereseno, nego ih je posteno nadigrala, samo nije uspela da pobedi. Inace, do proslog SP-a nisam imao ni trunke dileme da je ovo najbolja reprezentacija svih vremena. Sad vise nisam siguran da bih se tako lako opredelio. A u konkurenciju za najbolji tim ulazi jos i Barca od pre nekoliko godina.

Corleone

pre 10 godina

Nisam ih gledao (naravno) ali po pričama tate i dede još se nije pojavio tim ni sličan tom brazilskom, Barsa od pre koju godinu je bila nešto najbliže ali opet svetlosnim miljama daleko. Umetnici, geniji, gledao sam ih malo na netu ali nije to to. Nešto poput košarkaškog dream teama iz 92.

Ilija i Mile

pre 10 godina

Svi ovi sto pominju kondiciju i pretrcane kilometre, ne razumeju ovaj sport. Tehnika je kljucna. I tada i sada su najbolji. Kako primaju loptu, kako je vole!
dodatak. Ruku na srce, nema boljeg tima od Dike, Mileta, Ilije, Sabana, Sinise, Robija i jednog jedinog Deja S.

Belotele

pre 10 godina

Italija 2006., najbolji igraci svoje generacije na odlicnom i jakom prvenstvu u Nemackoj - Bufon, Nesta, Kanavaro... (moca, 17. april 2014 14:32)

I sta - *to* ti je najbolji tim svih vremena??? Pa nisu bili najbolji ni u trenutku kad su osvojili to prvenstvo (ne narocito jako)! Niti je, i u samoj Italiji, iko iole objektivan mislio da su stvarno najjaci. Nema sta - jesu zasluzeno pobedili, uspeli su da prevazidju sebe u pravom trenutku i na tome im svaka cast. Pobediti na (relativno) posten nacin bolje od sebe, onda kad treba - jeste sportski podvig i imaju na sta da budu ponosni. Ali, i u finalu su ih Francuzi rasturili i da Zidane nije napravio ono sto je napravio, nema sumnje da bi dali taj gol, koji je sve vreme visio u vazduhu. A onda penali...

Aron

pre 10 godina

Brazil je stvarno tada bio dosta jak i poprilično ubedljivo osvojio to prvenstvo.Ali ne mogu da se složim da je to bio najbolji tim svih vremena.Ta ista ekipa ništa nije uradila na SP četiri godine kasnije.Najbolji tim svih vremena je bio Brazil 1958,Zagalo,Pele,Vava,Garinča...I to su i dokazali i na SP 1962 kada su odbranili titulu.

Trodon

pre 10 godina

Sto se najboljeg tima svih vremena tice, ni sami brazilci nisu bas jasni. Mislim, pre neki dan sam Romario je rekao da najbolji tim svih vremena je Brazil iz 1982, koji je eliminisan od Italije. Ne treba zaboraviti ni fantasticnu Holandiju iz 1974 i 1978.

Kol

pre 10 godina

Vrhunski tim zaista neverovatan, ali tesko je reci za samo jedan tim da je najbolji svih vremena! Meni je i Brazil iz 2002 godine jedan od boljih timova svih vremena!

Dado

pre 10 godina

Belotele o cemu ti pricas??? Francuska jih rasturila?? I koji smesan argument, "da Zidane nije napravio glupost zabili bi gol" ma da kako da ne, a Zizu pocrveneo oko 110og minuta ako se ne varam. Nisu zabili gol do tada pa bi ga onda kao u poslednjih 10 minuta? Crveni Zidana ostavio je posledice jedino kod izvodjenja penala a i te iste penale Francuzi uopste nisu lose pucali, vec su Talijani i u tom segmentu prevazisli sebe i pogodili 5 puta, iako su pre toga smatrani kao baksuzi na penalima (izgubili finale 94, ispali po penalima 98,...). Finale iz 06 bio je klasicni okrsaj dva evropska velikana...puno taktike, nadmudrivanja, ne suvise lepa ali cvrsta i postena igra a na kraju su Azzuri imali vise srece i znanja i zasluzeno slavili.

vince carter

pre 10 godina

pa lepo rece covek...nekad je dobro nista ne pisati!! taj fudbal je za to vreme bio nesto najbolje i nije imalo bolje,naravno da je danasnji fudbal jaci ali to samo kad bi teleportovali ove danasnje igrace kakvi su sad u ono vreme ali da su igraci koji danas igraju za real,barsu,bajern,city itd rodjeni u ono vreme..izgledali bi bas ovako i igrali bi u istim uslovima kao i svi tadasnji igraci a pele,zairzinjo,rivelinjo i ostali bi danas izgledai kao sadasnji igraci tako da se tako fudbal ne uporedjuje...ejjj bre samo malo treba da razmisljate!!!

Sasha

pre 10 godina

Kad se usporedjuju timovi iz razlicitih vremenskih epoha onda nije najpreciznija rijec najbolji, nego najdominantniji. Brazil 70-tih je najdominantnija reprezentacija otkad je modernog nogometa, nacin na koji su osvojili svjetsko.

stevan

pre 10 godina

@balotele
Na posten nacin dobili Italijani 2006? Pa ti se salis? poklonjen im je penal u osmini finala protiv Australije kad se Groso bacio preko Nila kao da ga je neko snajperom pogodio, a covek ga nije ni dotakao. Zivim u Australiji, I secam se tog meca...iako nikad nisam navijao za Australiju, bilo mi ih je zao na kraju da izgube na takav nacin.

spica za kviz

pre 10 godina

Italijani koji su sa jednim golom na 3 utakmice osvojili prvo mesto u svojoj grupi, nema dalje. Mozda bi nesto i uradili u finalu da "genijalni" trener nije drzao Riveru na klupi, jer eto nije mogao da priusti taj luksuz da na terenu ima dva plejmejkera, pa je igrao Mazzola, a legendarni Rivera grejao klupu. Za Brazil nema sta da se kaze, jednostavno su na tom prvenstvu bili za klasu iznad svih ostalih timova.

moca

pre 10 godina

@belotele Mislim da je taj tim zaista bio vrhunski i najbolji u tom trenutku. Kostur tima su cinili igraci Juvea i Milana a Milan je tih godina bio redovan medju najboljim ekipama u LS, a bio je i osvajac 2003. i 2007. Dalje, to prvenstvo je bilo izuzetno jako jer su mnoge ekipe dosle sa najvecim zvezdama, a neki od najboljih igraca planete su tada pevali svoju "labudovu pesmu" - Zidan, Figo, Bekam, Del Pjero, Raul, Zaneti... A tek Brazil sa Ronaldinjom, Adrijanom, R. Karlosom, Didom... U svakom slucaju, osetno jace prvenstvo i lepsi fudbal nego 2002. i 2010., pa cak mozda i 1998.

Rihard

pre 10 godina

"O ukusima se ne raspravlja", ali po mom mišljenju postojala su tri najbolja tima u istoriji fudbala. Dva nisu bila svetski prvaci, a Brazil iz 1958. je svakako najbolji tim u istoriji. To je bilo jednoglasno rečeno povodom smrti "Vrapca", čuvenog Garinče. Čak je i Pele rekao da je razlika u reprezentaciji Brazila iz 1958. i 1970., sa istim taktikama, bila na strani Brazila iz 1958. Druga dva tima su Mađarska iz 1954. sa Grošičem, Puškašom, Kočišem, Božikom, Ciborom, koja pobedila Nemce 8:3 u kvalifikacionoj grupi, a izgubila finale 2:3 od istog protivnika i Holandija iz 1974. sa "totalnim fudbalom" i čuvenim Krajfom, Neskensom, Van Hanegemom, Krolom itd. Najbolji napad u istoriji fudbala se pamti: Garinča, Didi, Vava, Pele i Zagalo.

xyz

pre 10 godina

Sto se mene tice igracki je bio bolji Brazil iz 1958,bolji golman,bolja odbrana,sredina i napad podjednako dobri,a tim iz 58 je imao i jacu klupu...ali ukusi su razliciti,i tim iz 70 je fantazija,a i odigrali su extra...

runner

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje timu Brazila sa SP u Meksiku 1970, koji je i po meni najbolji fudbalski tim sveta svih vremena, ali mislim da je utakmica veka odigrana u polufinalu tog istog SP, Italija: Nemačka 4:3. Italijani su poveli golom Boninsenje čini mi se u 8 minute I onda zatvorili katanađo, koji je otvorio Šnelinger, inače igrač Milana, u 90 minute, a onda nastaje prava drama. Igra na sve ili ništa. Kakvih 5 golova u nastavku!? Ova utakmica je toliko I fizički I psihički iscrpela Italijane da u finalu sa Brazilom nisu pružili ni deo svog bogatog fudbalskog umeća, inače ko zna kako bi se finale završilo.

Padre

pre 10 godina

Savremeni fudbal je drugačiji, ali dali je napredniji, o tome bi moglo da se diskutuje!Jer po mome suvremeno nije isto kao naprednije!