Formula 1 39

Ponedeljak, 17.03.2014.

13:19

F1: Zvuk motora krši ugovor?!

Organizatori trke za Veliku nagradu Australiji objavili su da je njihov ugovor sa Formule 1 prekršen zbog zvuka novih motora.

F1: Zvuk motora krši ugovor?! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Nikola

pre 10 godina

Mozda F1 predstavlja novu, naprednu, tehnologiju, koja ce se u buducnosti primenjivati i na obicnim automobilima, to pozdravljam, ali sa, ciste, trkacke tacke gledista, upropascavaju stvar, debelo.

123

pre 10 godina

Zvuk prvenstveno zavisi o uglu paljenja cilindara..znači jedan ciklus paljenja kod četverotaktnih motora traje 360 stepeni i ako motor ima 4 cilindra,ekspanzija se čuje svakih 90 stepeni. Da bi zvuk bio puniji a samim time i jači,treba vise cilindara..primer.. V12 ima paljenje (ekspanziju) svakih 30 stepeni i zato je zvuk tako jezgrovit..i pun..a buka se postiže boljim i bržim punjenjem cilindara..a kod turbo motora zvuk najviše ubija turbina jer pruža otpor gasovima koji žele izaći iz auspuha.Promene su normalne,ne može stalno isto, ja sam već navikao na izgled, naravno nije kao prošle godine,ali sve više mi se sviđa.Nisam f1 modni expert ali mislim da je u prošlosti bilo ružnijih bolida.Npr, ako se vratimo u 1979-u videćemo Ferarija koji se takmičio sa 312T4 koji ima sličnu “rugobu” od nosa ali tada su fanovi bili razumniji i pametniji i voleli su trke pa ga nisu etiketirali ružnim pošto taj pojam nije tad postojao.Znalo se šta je trkački bolid i za šta je namenjen a modne gluposti se nikada nisu spominjale.Pored 312T4,bilo je još primera.
Znalo se uživati u trkanju i trkama koje su imale vrlo malo preticanja.Volela se F1 i trkanje.Imam jedno pitanje za sve.Kada je u F1 ušao j...ni pojam “ružni bolid”¿Koji bolid je to pokrenuo pa i zvukom,pa on nije nimalo loš,meni se sviđa podseća me na WRC i Audi R18 eTronQuatro,moćno bre.Ja uživam u ovoj F1,volim povratak turba(pomešao je vozače,volim zvuk i volim F1…I volim MCL

POZ

bus

pre 10 godina

Moja prva trka, Spa. Namestili se na Les Combes šikani, narod polu pijan, nervozan od satima provedenim u sabraćajnim gužvama u dosaku na stazu. Nekako očajna atmosfera. Onda jedno kilometar daleko od nas, najstariji sin Odina opiči čekićem o nakovanj i grom za gromom počne da nam se probližava. Absolutno neverovatan zvuk. U momentu su mi se oznojali dlanovi od uzbudjenja. Nekoliko sekundi prodje kada sam uvideo da imam polu ludački osmeh. Ali to je ok, nisam bio jedini. Totalno adrenalinsko ludilo.

Хумска БГ

pre 10 godina

Људи, ако мене питате ја сам за V10, наравно.Ако ништа друго барем због звука.Боки Земун, одлична последња реченица.Звук је и те како битан саставни део ауто-мото спорта.Али забога, превише сте сад пажње томе поклонили.Па Мерцедес је још прошлог јула избацио звук мотора за 2014. Ја сам се згрозио кад сам чуо(мало су га средили од тад) али сад сам се већ навикао.Зар до ове трке нисте имали прилике да чујете како звуче ови мотори? Навићи ћете се временом.Шта је ту је, ни мени се не свиђа много тога, ни звук, ни КЕРС, ни ЕРС, ни ДРС, ни Пирели, ни забрана танковања горива, ни дупло бодовање и још штошта.Али треба прихватити тако како је.Имали сте зимске тестове, чуди ме да нико није послушао звук мотора, како да вас до сада није занимало? Да вам је много важно потрудили бисте се да их чујете још зимус.Надам се само да ћемо гледати добре трке, барем боље од прошлогодишњих, изгледа да је Пирели коначно направио нешто од оних својих гума, далеко су боље(нисам веровао да ћу то доживети) а за остале утиске треба сачекати, Мелбурн је реално мало тога показао, више нас је заваравао.Старт и првих пет кругова лудница, после успаванка.Ништа ми није јасно али ајде да гледамо даље.Надам се да нећемо остати без Мелбурна, мени омиљене стазе поред Канаде и Спа.

aleksandar

pre 10 godina

kao dugogodisnji inzinjer u razvoju, moram da iznesem suprotan stav mnogima. uzivao sam u ovoj jedva cekanoj trci sa svojim desetogodisnjim sinom. i bas taj pisak turbine sam pokusavao da mu objasnim i kako je sada motor tisi, kako ta tehnologija radi. zelim da ga inficiram. ljudi ne zaboravite, mi konzumeri dobijamo tehnologiju na kasicicu i sa velikim zakasnjenjem. f1, aerospace, marine tech... su pionirske grane inzinjerstva i industrije. inzinjeri tamo resavaju probleme koje im ne zadaju samo zahtevi narucioca vec i sama priroda stvari i nacin funkcionisanja mehanizama fizike. budimo srecni zbog psotojanja f1 jer cemo mnogo toga za vise godina videti u automobilima sto ce ih uciniti efikasnijim. naravno svako gleda koliko taj auto kosta jer ga retko ko razume ali niko se ne zapita sta se tom cenom placa jer iza sem dobiti prozivodjaca i pored niske cene izrade proizvoda stoji dosta ulozenog znanja! f1 je deo tog ulozenog znanja, ko zeli da slusa neka ode na reli ali ce i tamo za koju godinu doziveti isto. to se zove napredak civilizacije. i ja volim zvuk starog bmw r25 kad ga rukom turiram ili abartovog zderonje sa dvogrlnim usisnikom samo to je proslost...ne treba zaustaviti razvoj civilizacije zbog sentimentalnosti. idemo napred, deci ostavljamo znanje!

gorchilo

pre 10 godina

@rosonero
Bilo je ogranicenja goriva na, cini mi se 195 litara. Vise pita samgledao kako je Prost u zadnjim krugovima lelujao bolid levo desno da bi iz rezervoara izvukao posledn kapi. Tasa nisu svi timovi imali turbo, ograniceje je bil u zapremini na 1500 s turbom i 3000 ili 3500 bez. Samo su naveci sebi mogli da priuste cume od 1500 konja. I culo se brate kao avion da polece.

Nikola

pre 10 godina

https://www.youtube.com/watch?v=Y0EPMbEVAbQ
Poslusajte zvuk, pa uporedite sa ovim
https://www.youtube.com/watch?v=IodyZ2wn97U
Ubili su draz F1 !

iSadOdmah...

pre 10 godina

Kakva ironija, na snimku u prilogu se vidi razlika između 2013. i 2014. na istoj stazi - pogledajte pažljivo 2013, pola gledalaca nosi antifone na ušima. Čekaj, kažeš dolaze da čuju? Ili baš i ne?

a vi kako te

pre 10 godina

2013.
Šta je ovo? Formula. Štaaa? Formulaaa. ŠTAAA? FORMULA, p**** ti ma******... :)

2014.
Šta je ovo? Tuga brate tuga...

jaaa

pre 10 godina

slazem se sa svima koji pate za pravom grmljavinom od zvukova... vec danima gledam klip Kimija u Mclarenu.. Spa.. v10.. BEZ komentatora... kakv zvuk! urlanje motora! cujes ono brutalno pucketanje pri kocenju i naglim spustanjem stepena prenosa... pa ja sam napravio Mp3! od tog klipa... a ovo sad? moj fen je glasniji.. sad vise ni po zvuku ne kontas dal neko daje pun gas ili ne..

rosonero

pre 10 godina

gorchilo

citao sam dosta o tom motoru, nisam imao prilike da gledam i slusam ali tad nije bilo glupavih ogranicenja o min kolicini goriva , nisi pazili da li treba da gazi papucicu do pola ili do kraja , nisu cuvali gume , kocnice i motore , nije bilo ogranicenog pritiska nadpunjenja , nije bilo limita obrtaja , kao danas na 15 000 rpm , vec napravis najbolju masinu koju umes i znas cepaj, upropastili su sve , ali sam siguran da ce s vremenom napredovati i ovi sada jer ipak su ovo bile velike promene a malo vremena za tastiranje , pozdrav.

Batko

pre 10 godina

Znači moj komša sa raspalim Yugo-m ima glat da ispuni Ugovor! Taj kad ujutru kreće da "puca iz auspuha kada kreće na posao, "diže i mrtve" :-)

gorchilo

pre 10 godina

@jaa
Indy serija ima takodje turbo motore, doduse V8 i sa ogranicenim pritiskom nadpunjenja. Seca li se neko 80-tih kada su u formuli bili turbo motori sa 4 cilindra. BMW je tada imao morot od 1500 ccm i snagom od preko 1500 konja. Vozio ga Nelson Piquet u Brabhamu. E to su trke bile, Porsche u McLarenu, BMW u Brabhamu, Renault imao svoj fabricki tim, Ferrarija nigde nije bilo tih godina. Meni je Williams oduvek bio omiljeni tim, nadam se da ce sa Mercedes motorima biti nesto od njih ove godine. Definitivno imaju najlepsi bolid.

Boki Zemun

pre 10 godina

1996. Hungaro ring,došli smo taman na početak treninga.Idemo lagano oko staze ,tražeći kapiju na koju ulazimo.Odjednom grmljavina ludilo zvuk,promena brzine se čula kao udarac ogromnog čekića o debelu čeličnu ploču,strava. Rekoh drugaru ko zna koja je zver prošla,Williams ,Ferari..Pomogli su mi da se dignem preko zida taman kad se grmljavina ponavljala.Pogledam bolid malo poznat,predzadnja ekipa te sezone,izašao zagreva stazu,a onda su krenule zveri,zvuk koji se ne zaboravlja...Ko kaže da zvuk nema veze,ne zna šta je F 1.

Kazandžija

pre 10 godina

Matra... majlepša pesma F1, ikada. Rasni V12 sa vario menjačem... ehhh, bilo nekad... http://youtu.be/v9yhbiPC65U

sada deca nemaju prilike ni da uzivaju u pravoj voznji, a vise ni da cuju zvuk masine... sve je postalo samo matematika, bez srca i duše. To mora propasti.

rosonero

pre 10 godina

ja sam govorio da turbo motori ne mogu da imaju zvuk kao atmosverski ,ni u formuli ni u civilnom automibilizmu , nalupali mi minuse i replike tipa moze ferari , moze SAB , moze ovaj, moze onaj, a sad 'odjednom' nemoze , nevalja zvuk . A sva ova hajka sa promenama pravila je krenula od dominacije ferarija sa sumijem a smanjenje zapremine zbog Bmw koji je imao v10 , 3000cm3 , 950ks , a spremali su motor sa legurom barilijuma i preko 1000 ks , ali je ralf s. udario u indijanapolisu u zastitni zid i zbog bezbednosti uvedeni v8 , zbog prekida dominacije pomenutog dvojca , a i monotonije , i preko svega sada i evropa sa izduvnim gasovima , na kraju dobili smo ove frankenstajne

x files

pre 10 godina

@ zivcan_neki_lik
razumem te. ja jesam i to je ono sto mi je ostavilo najjači utisak u celoj trci. kad izađu iz krivine i nagaze 100% i varnice....sve ostalo je ....ko kad gledaš tv

Colombo

pre 10 godina

upropastise f 1 definitivno sa ovim motorima bez zvuka i ovim glupim pravilima !! Sta je sledece da uvedu - ogranicice na 1000 cm3 i na motore od 3 cilindra ???

Ribnicki Delfin

pre 10 godina

Cekam sledecu sezonu da se podsetim mladosti i nacionalne klase 750ccm. Beranovac '90 29 fica na startu 2 na cilju. 0 povredjenih.

Zeljko

pre 10 godina

Ha, ha, ha. Smesni ste svi. Pa gde vi zivite. Buka je jedan od najvecih i najopasnijih zagadjivaca. Sledece trke ce biti sa bolidima na struju. Vreme se menja. Motorima na unutrasnje sagorevanje je odzvonilo. Amerikanci sa Teslom predju od jedne do druge obale za 4dana za dzabe? F1 odavno nije sto je bila nekada ali to sa bukom motora meni je samo plus. Pogledajte trku 24h Le Mana. Tamo zuje dizeli, odavno.

pfc

pre 10 godina

Regulisanje i ogranicavanje snage, kapaciteta motora i svega ostalog na formulama je deo sporta od kako je nastao. Vise bih voleo da su se resili DRSa i da su dozvolili vise dostavljaca guma jer preticanja i zanimljiv rasplet cine F1 zanimljivom a ne zvuk, ali sta je tu je. Deluje mi da ce ova sezona biti zaniljivija nego prosla, cak i bez glupe igrarije poput duplih bodova u poslednjoj trci.

Јаа

pre 10 godina

Indy serija je uvek imala moćniji zvuk motora, imao san sreću da prisustvujem trkama iz oba sampionata, jeste F1 neuporedivo popularnija ali adrenalin i osećaj na tribinama je nemerljiv u korist Indy serije!

zoran

pre 10 godina

Zvuče ka PZ-125 poznatiji kao Pezejac, sramota, sistematski se uništava F1 i guše njene čari. Ionako je više ne pratim od jednog 1.maja, kad je otišao najveći...

Dr

pre 10 godina

Kada sam prvi put isao na trku F1 i prvi put cuo zvuk motora....toga se secam i dan danas a proslo je 18 godina....zvuk je sastavni deo formule....ovako sam sebe uhvatio da pojacavam stalno tv dok sam gledao trku u nedelju....malo tuzno....

Shonke

pre 10 godina

Šta se bunite. Biće postavljeno oko hiljadu moćnih zvučnika već na prvoj narednoj trci, u Maleziji. Puštaće se snimci zvukova V12 motora i svi zadovoljni. Imaćete i zvuk i boje na tim prius, ovaj F1 bolidima.

A 2020. godine gledaoci će moći da uživaju u gledanju najvećih ekrana na stazi, na kojima će biti slika sa PS5 iza kojih će za volanom najnovijeg Logitech G30 sedeti vozači i upravljati bolidima u F1 2020 od EASports-a. I neće biti potrošen ni gram benzina...

goran

pre 10 godina

Dakle F1 karavan se od nekadasnje poslastice za sve ljubitelje brzine pretvorio u cirkus i predstavu kosacica trave,mislim sta god da su ljudi iz F1 hteli sa ovim promenama,po meni nisu uradili nista epohalno,a sto je jos gore samo su jos vise navukli na sebe lavinu ogorcenja svih istinskih zaljubljenika F1, nesto ce definitivno morati da se menja, jer ovaj zvuk iritira strasno, izgubice mnogo gledalaca sirom sveta jer ljudi placaju karte da gledaju umetnost i umesnost vozaca bolida u borbi za najvisi plasman, a poseban efekat svemu tome daje mocni zvuk motora (tako je barem bilo sve do prosle sezone),a sada kada cujete ovo zujanje motora kao kod kosacica za travu to automatski svakom strastvenom gledaocu prosto ubija volju za gledanjem i uzivanjem ,naravno sko se nastavi sa ovakvim trendom znacajno ce se smanjiti zainteresovanost kod ljudi za F1, sto se inace kasnije moze katastrofalno odraziti na popularnost ovoga sporta !!!

GT40

pre 10 godina

Tačno. Adrenalin i zvuk kakav je u autosportu imala samo F1 se plaća ulaznicom i marketingom. Slušati kosilice za travu u takmičenju sa mašinicama za brijanje možemo organizovati i u svojoj bašti. Stvarno se postavlja pitanje dokle se ide sa uništavanjem F1. Postoji bar 20-tak stvari u pravilniku FIA za F1čija je jedina svrha da unizi ono št oje F1. Pazi budalaštinu.Kaznili drugoplasiranog zbog protoka goriva u plombiranom rezervoaru ili zbog gaženja linije pri ulazu u pit. Pa da li su normalni.Sena i Prost su se trkali svuda po stazi, ako jedan krati krivinu po travi drugi ide zanjim zalepljen uz menjač, pa ko prodje prodje. Zbog toga smo i voleli F1. Ovo danas je užas.

dr.mr.

pre 10 godina

e,a stvarno sam razocaran,nisam mogao da gledam trku,cuje se kao malo kvalitetniji fen za kosu!
zasto ljudi imaju potrebu da menjaju stvari koje su dobre,to mi nikad nece biti jasno!
bez zvuka motora,ovo vise nije formula 1...

GT40

pre 10 godina

Tačno. Adrenalin i zvuk kakav je u autosportu imala samo F1 se plaća ulaznicom i marketingom. Slušati kosilice za travu u takmičenju sa mašinicama za brijanje možemo organizovati i u svojoj bašti. Stvarno se postavlja pitanje dokle se ide sa uništavanjem F1. Postoji bar 20-tak stvari u pravilniku FIA za F1čija je jedina svrha da unizi ono št oje F1. Pazi budalaštinu.Kaznili drugoplasiranog zbog protoka goriva u plombiranom rezervoaru ili zbog gaženja linije pri ulazu u pit. Pa da li su normalni.Sena i Prost su se trkali svuda po stazi, ako jedan krati krivinu po travi drugi ide zanjim zalepljen uz menjač, pa ko prodje prodje. Zbog toga smo i voleli F1. Ovo danas je užas.

Shonke

pre 10 godina

Šta se bunite. Biće postavljeno oko hiljadu moćnih zvučnika već na prvoj narednoj trci, u Maleziji. Puštaće se snimci zvukova V12 motora i svi zadovoljni. Imaćete i zvuk i boje na tim prius, ovaj F1 bolidima.

A 2020. godine gledaoci će moći da uživaju u gledanju najvećih ekrana na stazi, na kojima će biti slika sa PS5 iza kojih će za volanom najnovijeg Logitech G30 sedeti vozači i upravljati bolidima u F1 2020 od EASports-a. I neće biti potrošen ni gram benzina...

dr.mr.

pre 10 godina

e,a stvarno sam razocaran,nisam mogao da gledam trku,cuje se kao malo kvalitetniji fen za kosu!
zasto ljudi imaju potrebu da menjaju stvari koje su dobre,to mi nikad nece biti jasno!
bez zvuka motora,ovo vise nije formula 1...

Dr

pre 10 godina

Kada sam prvi put isao na trku F1 i prvi put cuo zvuk motora....toga se secam i dan danas a proslo je 18 godina....zvuk je sastavni deo formule....ovako sam sebe uhvatio da pojacavam stalno tv dok sam gledao trku u nedelju....malo tuzno....

zoran

pre 10 godina

Zvuče ka PZ-125 poznatiji kao Pezejac, sramota, sistematski se uništava F1 i guše njene čari. Ionako je više ne pratim od jednog 1.maja, kad je otišao najveći...

goran

pre 10 godina

Dakle F1 karavan se od nekadasnje poslastice za sve ljubitelje brzine pretvorio u cirkus i predstavu kosacica trave,mislim sta god da su ljudi iz F1 hteli sa ovim promenama,po meni nisu uradili nista epohalno,a sto je jos gore samo su jos vise navukli na sebe lavinu ogorcenja svih istinskih zaljubljenika F1, nesto ce definitivno morati da se menja, jer ovaj zvuk iritira strasno, izgubice mnogo gledalaca sirom sveta jer ljudi placaju karte da gledaju umetnost i umesnost vozaca bolida u borbi za najvisi plasman, a poseban efekat svemu tome daje mocni zvuk motora (tako je barem bilo sve do prosle sezone),a sada kada cujete ovo zujanje motora kao kod kosacica za travu to automatski svakom strastvenom gledaocu prosto ubija volju za gledanjem i uzivanjem ,naravno sko se nastavi sa ovakvim trendom znacajno ce se smanjiti zainteresovanost kod ljudi za F1, sto se inace kasnije moze katastrofalno odraziti na popularnost ovoga sporta !!!

Boki Zemun

pre 10 godina

1996. Hungaro ring,došli smo taman na početak treninga.Idemo lagano oko staze ,tražeći kapiju na koju ulazimo.Odjednom grmljavina ludilo zvuk,promena brzine se čula kao udarac ogromnog čekića o debelu čeličnu ploču,strava. Rekoh drugaru ko zna koja je zver prošla,Williams ,Ferari..Pomogli su mi da se dignem preko zida taman kad se grmljavina ponavljala.Pogledam bolid malo poznat,predzadnja ekipa te sezone,izašao zagreva stazu,a onda su krenule zveri,zvuk koji se ne zaboravlja...Ko kaže da zvuk nema veze,ne zna šta je F 1.

Ribnicki Delfin

pre 10 godina

Cekam sledecu sezonu da se podsetim mladosti i nacionalne klase 750ccm. Beranovac '90 29 fica na startu 2 na cilju. 0 povredjenih.

Colombo

pre 10 godina

upropastise f 1 definitivno sa ovim motorima bez zvuka i ovim glupim pravilima !! Sta je sledece da uvedu - ogranicice na 1000 cm3 i na motore od 3 cilindra ???

pfc

pre 10 godina

Regulisanje i ogranicavanje snage, kapaciteta motora i svega ostalog na formulama je deo sporta od kako je nastao. Vise bih voleo da su se resili DRSa i da su dozvolili vise dostavljaca guma jer preticanja i zanimljiv rasplet cine F1 zanimljivom a ne zvuk, ali sta je tu je. Deluje mi da ce ova sezona biti zaniljivija nego prosla, cak i bez glupe igrarije poput duplih bodova u poslednjoj trci.

Јаа

pre 10 godina

Indy serija je uvek imala moćniji zvuk motora, imao san sreću da prisustvujem trkama iz oba sampionata, jeste F1 neuporedivo popularnija ali adrenalin i osećaj na tribinama je nemerljiv u korist Indy serije!

Zeljko

pre 10 godina

Ha, ha, ha. Smesni ste svi. Pa gde vi zivite. Buka je jedan od najvecih i najopasnijih zagadjivaca. Sledece trke ce biti sa bolidima na struju. Vreme se menja. Motorima na unutrasnje sagorevanje je odzvonilo. Amerikanci sa Teslom predju od jedne do druge obale za 4dana za dzabe? F1 odavno nije sto je bila nekada ali to sa bukom motora meni je samo plus. Pogledajte trku 24h Le Mana. Tamo zuje dizeli, odavno.

rosonero

pre 10 godina

ja sam govorio da turbo motori ne mogu da imaju zvuk kao atmosverski ,ni u formuli ni u civilnom automibilizmu , nalupali mi minuse i replike tipa moze ferari , moze SAB , moze ovaj, moze onaj, a sad 'odjednom' nemoze , nevalja zvuk . A sva ova hajka sa promenama pravila je krenula od dominacije ferarija sa sumijem a smanjenje zapremine zbog Bmw koji je imao v10 , 3000cm3 , 950ks , a spremali su motor sa legurom barilijuma i preko 1000 ks , ali je ralf s. udario u indijanapolisu u zastitni zid i zbog bezbednosti uvedeni v8 , zbog prekida dominacije pomenutog dvojca , a i monotonije , i preko svega sada i evropa sa izduvnim gasovima , na kraju dobili smo ove frankenstajne

Batko

pre 10 godina

Znači moj komša sa raspalim Yugo-m ima glat da ispuni Ugovor! Taj kad ujutru kreće da "puca iz auspuha kada kreće na posao, "diže i mrtve" :-)

x files

pre 10 godina

@ zivcan_neki_lik
razumem te. ja jesam i to je ono sto mi je ostavilo najjači utisak u celoj trci. kad izađu iz krivine i nagaze 100% i varnice....sve ostalo je ....ko kad gledaš tv

Kazandžija

pre 10 godina

Matra... majlepša pesma F1, ikada. Rasni V12 sa vario menjačem... ehhh, bilo nekad... http://youtu.be/v9yhbiPC65U

sada deca nemaju prilike ni da uzivaju u pravoj voznji, a vise ni da cuju zvuk masine... sve je postalo samo matematika, bez srca i duše. To mora propasti.

a vi kako te

pre 10 godina

2013.
Šta je ovo? Formula. Štaaa? Formulaaa. ŠTAAA? FORMULA, p**** ti ma******... :)

2014.
Šta je ovo? Tuga brate tuga...

gorchilo

pre 10 godina

@rosonero
Bilo je ogranicenja goriva na, cini mi se 195 litara. Vise pita samgledao kako je Prost u zadnjim krugovima lelujao bolid levo desno da bi iz rezervoara izvukao posledn kapi. Tasa nisu svi timovi imali turbo, ograniceje je bil u zapremini na 1500 s turbom i 3000 ili 3500 bez. Samo su naveci sebi mogli da priuste cume od 1500 konja. I culo se brate kao avion da polece.

jaaa

pre 10 godina

slazem se sa svima koji pate za pravom grmljavinom od zvukova... vec danima gledam klip Kimija u Mclarenu.. Spa.. v10.. BEZ komentatora... kakv zvuk! urlanje motora! cujes ono brutalno pucketanje pri kocenju i naglim spustanjem stepena prenosa... pa ja sam napravio Mp3! od tog klipa... a ovo sad? moj fen je glasniji.. sad vise ni po zvuku ne kontas dal neko daje pun gas ili ne..

bus

pre 10 godina

Moja prva trka, Spa. Namestili se na Les Combes šikani, narod polu pijan, nervozan od satima provedenim u sabraćajnim gužvama u dosaku na stazu. Nekako očajna atmosfera. Onda jedno kilometar daleko od nas, najstariji sin Odina opiči čekićem o nakovanj i grom za gromom počne da nam se probližava. Absolutno neverovatan zvuk. U momentu su mi se oznojali dlanovi od uzbudjenja. Nekoliko sekundi prodje kada sam uvideo da imam polu ludački osmeh. Ali to je ok, nisam bio jedini. Totalno adrenalinsko ludilo.

gorchilo

pre 10 godina

@jaa
Indy serija ima takodje turbo motore, doduse V8 i sa ogranicenim pritiskom nadpunjenja. Seca li se neko 80-tih kada su u formuli bili turbo motori sa 4 cilindra. BMW je tada imao morot od 1500 ccm i snagom od preko 1500 konja. Vozio ga Nelson Piquet u Brabhamu. E to su trke bile, Porsche u McLarenu, BMW u Brabhamu, Renault imao svoj fabricki tim, Ferrarija nigde nije bilo tih godina. Meni je Williams oduvek bio omiljeni tim, nadam se da ce sa Mercedes motorima biti nesto od njih ove godine. Definitivno imaju najlepsi bolid.

rosonero

pre 10 godina

gorchilo

citao sam dosta o tom motoru, nisam imao prilike da gledam i slusam ali tad nije bilo glupavih ogranicenja o min kolicini goriva , nisi pazili da li treba da gazi papucicu do pola ili do kraja , nisu cuvali gume , kocnice i motore , nije bilo ogranicenog pritiska nadpunjenja , nije bilo limita obrtaja , kao danas na 15 000 rpm , vec napravis najbolju masinu koju umes i znas cepaj, upropastili su sve , ali sam siguran da ce s vremenom napredovati i ovi sada jer ipak su ovo bile velike promene a malo vremena za tastiranje , pozdrav.

Nikola

pre 10 godina

https://www.youtube.com/watch?v=Y0EPMbEVAbQ
Poslusajte zvuk, pa uporedite sa ovim
https://www.youtube.com/watch?v=IodyZ2wn97U
Ubili su draz F1 !

aleksandar

pre 10 godina

kao dugogodisnji inzinjer u razvoju, moram da iznesem suprotan stav mnogima. uzivao sam u ovoj jedva cekanoj trci sa svojim desetogodisnjim sinom. i bas taj pisak turbine sam pokusavao da mu objasnim i kako je sada motor tisi, kako ta tehnologija radi. zelim da ga inficiram. ljudi ne zaboravite, mi konzumeri dobijamo tehnologiju na kasicicu i sa velikim zakasnjenjem. f1, aerospace, marine tech... su pionirske grane inzinjerstva i industrije. inzinjeri tamo resavaju probleme koje im ne zadaju samo zahtevi narucioca vec i sama priroda stvari i nacin funkcionisanja mehanizama fizike. budimo srecni zbog psotojanja f1 jer cemo mnogo toga za vise godina videti u automobilima sto ce ih uciniti efikasnijim. naravno svako gleda koliko taj auto kosta jer ga retko ko razume ali niko se ne zapita sta se tom cenom placa jer iza sem dobiti prozivodjaca i pored niske cene izrade proizvoda stoji dosta ulozenog znanja! f1 je deo tog ulozenog znanja, ko zeli da slusa neka ode na reli ali ce i tamo za koju godinu doziveti isto. to se zove napredak civilizacije. i ja volim zvuk starog bmw r25 kad ga rukom turiram ili abartovog zderonje sa dvogrlnim usisnikom samo to je proslost...ne treba zaustaviti razvoj civilizacije zbog sentimentalnosti. idemo napred, deci ostavljamo znanje!

iSadOdmah...

pre 10 godina

Kakva ironija, na snimku u prilogu se vidi razlika između 2013. i 2014. na istoj stazi - pogledajte pažljivo 2013, pola gledalaca nosi antifone na ušima. Čekaj, kažeš dolaze da čuju? Ili baš i ne?

123

pre 10 godina

Zvuk prvenstveno zavisi o uglu paljenja cilindara..znači jedan ciklus paljenja kod četverotaktnih motora traje 360 stepeni i ako motor ima 4 cilindra,ekspanzija se čuje svakih 90 stepeni. Da bi zvuk bio puniji a samim time i jači,treba vise cilindara..primer.. V12 ima paljenje (ekspanziju) svakih 30 stepeni i zato je zvuk tako jezgrovit..i pun..a buka se postiže boljim i bržim punjenjem cilindara..a kod turbo motora zvuk najviše ubija turbina jer pruža otpor gasovima koji žele izaći iz auspuha.Promene su normalne,ne može stalno isto, ja sam već navikao na izgled, naravno nije kao prošle godine,ali sve više mi se sviđa.Nisam f1 modni expert ali mislim da je u prošlosti bilo ružnijih bolida.Npr, ako se vratimo u 1979-u videćemo Ferarija koji se takmičio sa 312T4 koji ima sličnu “rugobu” od nosa ali tada su fanovi bili razumniji i pametniji i voleli su trke pa ga nisu etiketirali ružnim pošto taj pojam nije tad postojao.Znalo se šta je trkački bolid i za šta je namenjen a modne gluposti se nikada nisu spominjale.Pored 312T4,bilo je još primera.
Znalo se uživati u trkanju i trkama koje su imale vrlo malo preticanja.Volela se F1 i trkanje.Imam jedno pitanje za sve.Kada je u F1 ušao j...ni pojam “ružni bolid”¿Koji bolid je to pokrenuo pa i zvukom,pa on nije nimalo loš,meni se sviđa podseća me na WRC i Audi R18 eTronQuatro,moćno bre.Ja uživam u ovoj F1,volim povratak turba(pomešao je vozače,volim zvuk i volim F1…I volim MCL

POZ

Nikola

pre 10 godina

Mozda F1 predstavlja novu, naprednu, tehnologiju, koja ce se u buducnosti primenjivati i na obicnim automobilima, to pozdravljam, ali sa, ciste, trkacke tacke gledista, upropascavaju stvar, debelo.

Хумска БГ

pre 10 godina

Људи, ако мене питате ја сам за V10, наравно.Ако ништа друго барем због звука.Боки Земун, одлична последња реченица.Звук је и те како битан саставни део ауто-мото спорта.Али забога, превише сте сад пажње томе поклонили.Па Мерцедес је још прошлог јула избацио звук мотора за 2014. Ја сам се згрозио кад сам чуо(мало су га средили од тад) али сад сам се већ навикао.Зар до ове трке нисте имали прилике да чујете како звуче ови мотори? Навићи ћете се временом.Шта је ту је, ни мени се не свиђа много тога, ни звук, ни КЕРС, ни ЕРС, ни ДРС, ни Пирели, ни забрана танковања горива, ни дупло бодовање и још штошта.Али треба прихватити тако како је.Имали сте зимске тестове, чуди ме да нико није послушао звук мотора, како да вас до сада није занимало? Да вам је много важно потрудили бисте се да их чујете још зимус.Надам се само да ћемо гледати добре трке, барем боље од прошлогодишњих, изгледа да је Пирели коначно направио нешто од оних својих гума, далеко су боље(нисам веровао да ћу то доживети) а за остале утиске треба сачекати, Мелбурн је реално мало тога показао, више нас је заваравао.Старт и првих пет кругова лудница, после успаванка.Ништа ми није јасно али ајде да гледамо даље.Надам се да нећемо остати без Мелбурна, мени омиљене стазе поред Канаде и Спа.

Zeljko

pre 10 godina

Ha, ha, ha. Smesni ste svi. Pa gde vi zivite. Buka je jedan od najvecih i najopasnijih zagadjivaca. Sledece trke ce biti sa bolidima na struju. Vreme se menja. Motorima na unutrasnje sagorevanje je odzvonilo. Amerikanci sa Teslom predju od jedne do druge obale za 4dana za dzabe? F1 odavno nije sto je bila nekada ali to sa bukom motora meni je samo plus. Pogledajte trku 24h Le Mana. Tamo zuje dizeli, odavno.

zoran

pre 10 godina

Zvuče ka PZ-125 poznatiji kao Pezejac, sramota, sistematski se uništava F1 i guše njene čari. Ionako je više ne pratim od jednog 1.maja, kad je otišao najveći...

Јаа

pre 10 godina

Indy serija je uvek imala moćniji zvuk motora, imao san sreću da prisustvujem trkama iz oba sampionata, jeste F1 neuporedivo popularnija ali adrenalin i osećaj na tribinama je nemerljiv u korist Indy serije!

iSadOdmah...

pre 10 godina

Kakva ironija, na snimku u prilogu se vidi razlika između 2013. i 2014. na istoj stazi - pogledajte pažljivo 2013, pola gledalaca nosi antifone na ušima. Čekaj, kažeš dolaze da čuju? Ili baš i ne?

pfc

pre 10 godina

Regulisanje i ogranicavanje snage, kapaciteta motora i svega ostalog na formulama je deo sporta od kako je nastao. Vise bih voleo da su se resili DRSa i da su dozvolili vise dostavljaca guma jer preticanja i zanimljiv rasplet cine F1 zanimljivom a ne zvuk, ali sta je tu je. Deluje mi da ce ova sezona biti zaniljivija nego prosla, cak i bez glupe igrarije poput duplih bodova u poslednjoj trci.

dr.mr.

pre 10 godina

e,a stvarno sam razocaran,nisam mogao da gledam trku,cuje se kao malo kvalitetniji fen za kosu!
zasto ljudi imaju potrebu da menjaju stvari koje su dobre,to mi nikad nece biti jasno!
bez zvuka motora,ovo vise nije formula 1...

Dr

pre 10 godina

Kada sam prvi put isao na trku F1 i prvi put cuo zvuk motora....toga se secam i dan danas a proslo je 18 godina....zvuk je sastavni deo formule....ovako sam sebe uhvatio da pojacavam stalno tv dok sam gledao trku u nedelju....malo tuzno....

aleksandar

pre 10 godina

kao dugogodisnji inzinjer u razvoju, moram da iznesem suprotan stav mnogima. uzivao sam u ovoj jedva cekanoj trci sa svojim desetogodisnjim sinom. i bas taj pisak turbine sam pokusavao da mu objasnim i kako je sada motor tisi, kako ta tehnologija radi. zelim da ga inficiram. ljudi ne zaboravite, mi konzumeri dobijamo tehnologiju na kasicicu i sa velikim zakasnjenjem. f1, aerospace, marine tech... su pionirske grane inzinjerstva i industrije. inzinjeri tamo resavaju probleme koje im ne zadaju samo zahtevi narucioca vec i sama priroda stvari i nacin funkcionisanja mehanizama fizike. budimo srecni zbog psotojanja f1 jer cemo mnogo toga za vise godina videti u automobilima sto ce ih uciniti efikasnijim. naravno svako gleda koliko taj auto kosta jer ga retko ko razume ali niko se ne zapita sta se tom cenom placa jer iza sem dobiti prozivodjaca i pored niske cene izrade proizvoda stoji dosta ulozenog znanja! f1 je deo tog ulozenog znanja, ko zeli da slusa neka ode na reli ali ce i tamo za koju godinu doziveti isto. to se zove napredak civilizacije. i ja volim zvuk starog bmw r25 kad ga rukom turiram ili abartovog zderonje sa dvogrlnim usisnikom samo to je proslost...ne treba zaustaviti razvoj civilizacije zbog sentimentalnosti. idemo napred, deci ostavljamo znanje!

goran

pre 10 godina

Dakle F1 karavan se od nekadasnje poslastice za sve ljubitelje brzine pretvorio u cirkus i predstavu kosacica trave,mislim sta god da su ljudi iz F1 hteli sa ovim promenama,po meni nisu uradili nista epohalno,a sto je jos gore samo su jos vise navukli na sebe lavinu ogorcenja svih istinskih zaljubljenika F1, nesto ce definitivno morati da se menja, jer ovaj zvuk iritira strasno, izgubice mnogo gledalaca sirom sveta jer ljudi placaju karte da gledaju umetnost i umesnost vozaca bolida u borbi za najvisi plasman, a poseban efekat svemu tome daje mocni zvuk motora (tako je barem bilo sve do prosle sezone),a sada kada cujete ovo zujanje motora kao kod kosacica za travu to automatski svakom strastvenom gledaocu prosto ubija volju za gledanjem i uzivanjem ,naravno sko se nastavi sa ovakvim trendom znacajno ce se smanjiti zainteresovanost kod ljudi za F1, sto se inace kasnije moze katastrofalno odraziti na popularnost ovoga sporta !!!

GT40

pre 10 godina

Tačno. Adrenalin i zvuk kakav je u autosportu imala samo F1 se plaća ulaznicom i marketingom. Slušati kosilice za travu u takmičenju sa mašinicama za brijanje možemo organizovati i u svojoj bašti. Stvarno se postavlja pitanje dokle se ide sa uništavanjem F1. Postoji bar 20-tak stvari u pravilniku FIA za F1čija je jedina svrha da unizi ono št oje F1. Pazi budalaštinu.Kaznili drugoplasiranog zbog protoka goriva u plombiranom rezervoaru ili zbog gaženja linije pri ulazu u pit. Pa da li su normalni.Sena i Prost su se trkali svuda po stazi, ako jedan krati krivinu po travi drugi ide zanjim zalepljen uz menjač, pa ko prodje prodje. Zbog toga smo i voleli F1. Ovo danas je užas.

Shonke

pre 10 godina

Šta se bunite. Biće postavljeno oko hiljadu moćnih zvučnika već na prvoj narednoj trci, u Maleziji. Puštaće se snimci zvukova V12 motora i svi zadovoljni. Imaćete i zvuk i boje na tim prius, ovaj F1 bolidima.

A 2020. godine gledaoci će moći da uživaju u gledanju najvećih ekrana na stazi, na kojima će biti slika sa PS5 iza kojih će za volanom najnovijeg Logitech G30 sedeti vozači i upravljati bolidima u F1 2020 od EASports-a. I neće biti potrošen ni gram benzina...

Colombo

pre 10 godina

upropastise f 1 definitivno sa ovim motorima bez zvuka i ovim glupim pravilima !! Sta je sledece da uvedu - ogranicice na 1000 cm3 i na motore od 3 cilindra ???

rosonero

pre 10 godina

ja sam govorio da turbo motori ne mogu da imaju zvuk kao atmosverski ,ni u formuli ni u civilnom automibilizmu , nalupali mi minuse i replike tipa moze ferari , moze SAB , moze ovaj, moze onaj, a sad 'odjednom' nemoze , nevalja zvuk . A sva ova hajka sa promenama pravila je krenula od dominacije ferarija sa sumijem a smanjenje zapremine zbog Bmw koji je imao v10 , 3000cm3 , 950ks , a spremali su motor sa legurom barilijuma i preko 1000 ks , ali je ralf s. udario u indijanapolisu u zastitni zid i zbog bezbednosti uvedeni v8 , zbog prekida dominacije pomenutog dvojca , a i monotonije , i preko svega sada i evropa sa izduvnim gasovima , na kraju dobili smo ove frankenstajne

jaaa

pre 10 godina

slazem se sa svima koji pate za pravom grmljavinom od zvukova... vec danima gledam klip Kimija u Mclarenu.. Spa.. v10.. BEZ komentatora... kakv zvuk! urlanje motora! cujes ono brutalno pucketanje pri kocenju i naglim spustanjem stepena prenosa... pa ja sam napravio Mp3! od tog klipa... a ovo sad? moj fen je glasniji.. sad vise ni po zvuku ne kontas dal neko daje pun gas ili ne..

gorchilo

pre 10 godina

@jaa
Indy serija ima takodje turbo motore, doduse V8 i sa ogranicenim pritiskom nadpunjenja. Seca li se neko 80-tih kada su u formuli bili turbo motori sa 4 cilindra. BMW je tada imao morot od 1500 ccm i snagom od preko 1500 konja. Vozio ga Nelson Piquet u Brabhamu. E to su trke bile, Porsche u McLarenu, BMW u Brabhamu, Renault imao svoj fabricki tim, Ferrarija nigde nije bilo tih godina. Meni je Williams oduvek bio omiljeni tim, nadam se da ce sa Mercedes motorima biti nesto od njih ove godine. Definitivno imaju najlepsi bolid.

123

pre 10 godina

Zvuk prvenstveno zavisi o uglu paljenja cilindara..znači jedan ciklus paljenja kod četverotaktnih motora traje 360 stepeni i ako motor ima 4 cilindra,ekspanzija se čuje svakih 90 stepeni. Da bi zvuk bio puniji a samim time i jači,treba vise cilindara..primer.. V12 ima paljenje (ekspanziju) svakih 30 stepeni i zato je zvuk tako jezgrovit..i pun..a buka se postiže boljim i bržim punjenjem cilindara..a kod turbo motora zvuk najviše ubija turbina jer pruža otpor gasovima koji žele izaći iz auspuha.Promene su normalne,ne može stalno isto, ja sam već navikao na izgled, naravno nije kao prošle godine,ali sve više mi se sviđa.Nisam f1 modni expert ali mislim da je u prošlosti bilo ružnijih bolida.Npr, ako se vratimo u 1979-u videćemo Ferarija koji se takmičio sa 312T4 koji ima sličnu “rugobu” od nosa ali tada su fanovi bili razumniji i pametniji i voleli su trke pa ga nisu etiketirali ružnim pošto taj pojam nije tad postojao.Znalo se šta je trkački bolid i za šta je namenjen a modne gluposti se nikada nisu spominjale.Pored 312T4,bilo je još primera.
Znalo se uživati u trkanju i trkama koje su imale vrlo malo preticanja.Volela se F1 i trkanje.Imam jedno pitanje za sve.Kada je u F1 ušao j...ni pojam “ružni bolid”¿Koji bolid je to pokrenuo pa i zvukom,pa on nije nimalo loš,meni se sviđa podseća me na WRC i Audi R18 eTronQuatro,moćno bre.Ja uživam u ovoj F1,volim povratak turba(pomešao je vozače,volim zvuk i volim F1…I volim MCL

POZ

x files

pre 10 godina

@ zivcan_neki_lik
razumem te. ja jesam i to je ono sto mi je ostavilo najjači utisak u celoj trci. kad izađu iz krivine i nagaze 100% i varnice....sve ostalo je ....ko kad gledaš tv

Kazandžija

pre 10 godina

Matra... majlepša pesma F1, ikada. Rasni V12 sa vario menjačem... ehhh, bilo nekad... http://youtu.be/v9yhbiPC65U

sada deca nemaju prilike ni da uzivaju u pravoj voznji, a vise ni da cuju zvuk masine... sve je postalo samo matematika, bez srca i duše. To mora propasti.

Boki Zemun

pre 10 godina

1996. Hungaro ring,došli smo taman na početak treninga.Idemo lagano oko staze ,tražeći kapiju na koju ulazimo.Odjednom grmljavina ludilo zvuk,promena brzine se čula kao udarac ogromnog čekića o debelu čeličnu ploču,strava. Rekoh drugaru ko zna koja je zver prošla,Williams ,Ferari..Pomogli su mi da se dignem preko zida taman kad se grmljavina ponavljala.Pogledam bolid malo poznat,predzadnja ekipa te sezone,izašao zagreva stazu,a onda su krenule zveri,zvuk koji se ne zaboravlja...Ko kaže da zvuk nema veze,ne zna šta je F 1.

Batko

pre 10 godina

Znači moj komša sa raspalim Yugo-m ima glat da ispuni Ugovor! Taj kad ujutru kreće da "puca iz auspuha kada kreće na posao, "diže i mrtve" :-)

a vi kako te

pre 10 godina

2013.
Šta je ovo? Formula. Štaaa? Formulaaa. ŠTAAA? FORMULA, p**** ti ma******... :)

2014.
Šta je ovo? Tuga brate tuga...

Nikola

pre 10 godina

https://www.youtube.com/watch?v=Y0EPMbEVAbQ
Poslusajte zvuk, pa uporedite sa ovim
https://www.youtube.com/watch?v=IodyZ2wn97U
Ubili su draz F1 !

gorchilo

pre 10 godina

@rosonero
Bilo je ogranicenja goriva na, cini mi se 195 litara. Vise pita samgledao kako je Prost u zadnjim krugovima lelujao bolid levo desno da bi iz rezervoara izvukao posledn kapi. Tasa nisu svi timovi imali turbo, ograniceje je bil u zapremini na 1500 s turbom i 3000 ili 3500 bez. Samo su naveci sebi mogli da priuste cume od 1500 konja. I culo se brate kao avion da polece.

Nikola

pre 10 godina

Mozda F1 predstavlja novu, naprednu, tehnologiju, koja ce se u buducnosti primenjivati i na obicnim automobilima, to pozdravljam, ali sa, ciste, trkacke tacke gledista, upropascavaju stvar, debelo.

Ribnicki Delfin

pre 10 godina

Cekam sledecu sezonu da se podsetim mladosti i nacionalne klase 750ccm. Beranovac '90 29 fica na startu 2 na cilju. 0 povredjenih.

rosonero

pre 10 godina

gorchilo

citao sam dosta o tom motoru, nisam imao prilike da gledam i slusam ali tad nije bilo glupavih ogranicenja o min kolicini goriva , nisi pazili da li treba da gazi papucicu do pola ili do kraja , nisu cuvali gume , kocnice i motore , nije bilo ogranicenog pritiska nadpunjenja , nije bilo limita obrtaja , kao danas na 15 000 rpm , vec napravis najbolju masinu koju umes i znas cepaj, upropastili su sve , ali sam siguran da ce s vremenom napredovati i ovi sada jer ipak su ovo bile velike promene a malo vremena za tastiranje , pozdrav.

Хумска БГ

pre 10 godina

Људи, ако мене питате ја сам за V10, наравно.Ако ништа друго барем због звука.Боки Земун, одлична последња реченица.Звук је и те како битан саставни део ауто-мото спорта.Али забога, превише сте сад пажње томе поклонили.Па Мерцедес је још прошлог јула избацио звук мотора за 2014. Ја сам се згрозио кад сам чуо(мало су га средили од тад) али сад сам се већ навикао.Зар до ове трке нисте имали прилике да чујете како звуче ови мотори? Навићи ћете се временом.Шта је ту је, ни мени се не свиђа много тога, ни звук, ни КЕРС, ни ЕРС, ни ДРС, ни Пирели, ни забрана танковања горива, ни дупло бодовање и још штошта.Али треба прихватити тако како је.Имали сте зимске тестове, чуди ме да нико није послушао звук мотора, како да вас до сада није занимало? Да вам је много важно потрудили бисте се да их чујете још зимус.Надам се само да ћемо гледати добре трке, барем боље од прошлогодишњих, изгледа да је Пирели коначно направио нешто од оних својих гума, далеко су боље(нисам веровао да ћу то доживети) а за остале утиске треба сачекати, Мелбурн је реално мало тога показао, више нас је заваравао.Старт и првих пет кругова лудница, после успаванка.Ништа ми није јасно али ајде да гледамо даље.Надам се да нећемо остати без Мелбурна, мени омиљене стазе поред Канаде и Спа.

bus

pre 10 godina

Moja prva trka, Spa. Namestili se na Les Combes šikani, narod polu pijan, nervozan od satima provedenim u sabraćajnim gužvama u dosaku na stazu. Nekako očajna atmosfera. Onda jedno kilometar daleko od nas, najstariji sin Odina opiči čekićem o nakovanj i grom za gromom počne da nam se probližava. Absolutno neverovatan zvuk. U momentu su mi se oznojali dlanovi od uzbudjenja. Nekoliko sekundi prodje kada sam uvideo da imam polu ludački osmeh. Ali to je ok, nisam bio jedini. Totalno adrenalinsko ludilo.