Tenis 129

Četvrtak, 19.12.2013.

17:17

Španci: Što je Nole bolji od Rafe?

Predsednik španske teniske federacije Hose Luis Eskanjuela izrazio je nezadovoljstvo što je Novak Đoković proglašen igračem godine u izboru ITF.

Španci: Što je Nole bolji od Rafe? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

dzoni

pre 10 godina

(777, 19. decembar 2013 19:10)

Ma to je to! U naletu sam napisao da je 4 puta zaredom osvajao. Bitno je da se zna sta sam mislio :)

Hvala na ispravci :)

Чорба ЦЗ

pre 10 godina

Поштујем оба тенисера,запитајте се зашто је Надал имао паузу од мјесеци,ПОВРЕДА ? Како сам начуо није била повреда у питању него је антидопинг контрола установила да је велики Рафа био допингован,да тенис неби изгубио славног тенисера годину или двије направили су компромис и послали га на одмор од мјесеци,,,,да је био поврјеђен неби се тако лако вратио у врх и на прво мјесто,сјетите се случаја Чилић и недоказаног случаја Троицки,одмах су кажњљни до пропасти њихових каријера,,,,Рафа је изузетак,има јаку залеђину,

Milan

pre 10 godina

Vidi se da su ovde ljudi navikli na fudbal, pa im je tesko da se naviknu na ovaj gospodski sport u kom se protivnik postuje. Tako citamo da je Rafa gospodar tacni iako covek ima dva puta vise najvecih trofeja od Novaka. Citamo i da ATP lista nije bitna, vec eto ITF nagrada, da je bitniji broj bodova nego trofeji!? Gospodo draga, Nole i Rafa su velikani, nazalost fanovi im nisu dorasli. Ova nagrada je lepa, ali za njih nebitna, ono sto je bitno je broj gren slemova koji pise pored njihovog imena. Sve drugo je za istoriju tenisa nebitno. I jos nesto, u tenisu su pobede i porazi nesto sa cim se igraci suocavaju svake nedelje, Rafa i Nole su veliki jer to znaju, jer poraze ne primaju k srcu, vec rade. Oni su veliki jer su i dalje prijatelji sto su pokazali na egzibicionoj turneji. Njihove velike bitke nisu ostetile njihovu dusu, i dalje su sjajni momci, za razliku od tzv "fanova". Sto se ITF nagrade ticu i veliki broj svetskih sportskih medija je doveo u pitanje ovogodisnji izbor, nisu samo Spanci. To je uvek tako..

cinober

pre 10 godina

Ova nagrada ima smisla baš ovako kako je dodijeljena. Lijepo je to rekao jedan komentator - kad bi broj bodova i mjesto na ranglisti bili jedini kriterij onda ona uopće ne bi imala nikakvog smisla. Nadal i Đoković su tu negdje. Ja bih glasao da je godina Nadalova ali mogu se složiti i s ovakvom odlukom.
Ali smeta me jedna druga stvar kod velikog broja komentatora, a to je nekakvo preveliko poistovjećivanje sa svojim idolom, dizanje idola na sam zadnji kat neba i totalno potcjenjivanje i prezir prema protivniku...s gubljenjem ikakvog osjećaja za poštovanje (kao npr sasvim je uobičajeno ovdje reći da Nadal skuplja ooooooogroman broj tacni, valjda se misli na jedno petsto hiljada, tacni u mečevima s Novakom.)
Sam pravi smisao sporta već je odavno umro s uvlačenjem novaca (i to tolikih ogromnih količina) koji po meni sav vrhunski sport čine zapravo smiješnim gladijatorstvom i tv-šou programom za mase. Ova dvojica tenisača ipak nekako još uspijevaju probuditi djelić nekakvog iskonskog viteštva u sportu i makar je pitanje u današnjem svijetu koliko to može biti iskreno i pošteno kraj tolikih para, svejedno im treba na neki način odati počast i to obojici (naravno, ima ih još, ali ovdje govorimo o Novaku i Nadalu). Jer jedan bez drugog bili bi mnogo, mnogo manji, bez obzira koliko bi možda više titula osvojili.

prodorni

pre 10 godina

Ne razumem odluku.Nole je covek,a izabran je za najboljeg.Rafa je Gospodar sporta,a ostavljen je po strani.Kao bozanstvo,on nije ni ulazio u izbor,tako vec ima logike.

Grobar

pre 10 godina

Albert Kosta: “Mi poštujemo Đokovića, ali Rafa je ove godine pokazao da je najbolji na svetu, rezultati s utu in a Gren slemovima in a Mastersima. Ova odluka nije najjasnija.” Slažem se u potpunosti.Rafa ja bolJi za ovu godinu,al će Nole da dominira sledeće!!!

Reservoir dog

pre 10 godina

Hehehehe, poznato je da u sportu ne pobeđuje uvek bolji.

Ovde ionako nije taj slučaj, jer i Španci znaju da je No1e najbolji.

Goran G

pre 10 godina

Za neupućene, ITF organizuje, pored Davis Cup-a, i sve GS i, shodno tome, bodovi sa ovih događaja kreiraju ovu tabelu. Tu je, bez sumnje, Novak bio daleko najbolji ove godine! Takođe, Rafa kroz istoriju ni u jednoj godini nije dotakao ni 30 ITF poena dok Nole poslednje 3 godine ima vise od 30 poena.

Serdjo

pre 10 godina

Ne znam sta Spancima nije jasno, a i pojedincima koji govore istim jezikom kao i mi normalni? I nije ga Nole za malo presao, nego ga je presisao ove sezone za 4 indexna poena!?
Izvolte gospodo lepo se sve vidi, pa kome i dalje nije jasno pravac psihijatrija!
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmxXswe2Guv2dDdVN3VRNzYzdkNIZzVGMWFOMEtNX3c#gid=16

Antiteza

pre 10 godina

Komšije, kada ćete da shvatite da Novak nije kriv što je najsvetlija tačka vašeg tenisa čelo Ivana Ljubičića?! Čovek je počeo i završio sezonu osvojenim turnirima i između njih konstantno dolazio do same završnice svuda osim u Majamiju i Madridu.
Ako treba, Srbi će kao darežljiv narod da vam pomognu da napravite portal na kome ćete pisati o Luki Modriću i Blanki Vlašić. Možda će vas to naučiti da poštujete veličine.

Boban Nikolic

pre 10 godina

Turniri iz serije GS kao i takmicenje u DK su pod patronatom ITF pa shodno tome on i ima pravo da proglasi najboljeg u kalendarskoj godini.Potsecanja radi u 2013 godini Novak je odigrao sva 4 GS turnira i finale DK a Nadal 3 GS.Na pomenutim turnirima Novak je odigrao 34 meca i imao skor 31-3 ako to prevedemo u bodove osvojene pri tom dolazimo do 5.580 bodova.Nadal je na ta 3 GS odigrao 15 meceva i imao skor 14-1 i osvojio 4.010 bodova.Proglasenje Novaka za NAJBOLJEG u 2013,kao sto i sama nagrada kaze,je odluka ITF-a i ona ni u kom slucaju ne negira ATP listu i prvo mesto Nadala na njoj.

basket majstor NS

pre 10 godina

Zato što je ITF napravio grešku 2010-e. Tada su požurili i dali Federeru nagradu, a Rafa uzeo 3 slema te godine. I tako otad, ITF 'kasni' 1 godinu u dodeli nagrada... pogledajte:
2011-e, Rafa proglašen (kompenzacija za 2010-u), a Nole te godin uzeo 3 slema, na svim turnirima brilirao, i igrao Davis cup (do povrede);
i sad bi ispalo da Nole ima smo 2012 ITF nagradu, pa ne može, stiže kompenzacija...

ostaje da vidimo šta će biti dogodine, baš bih voleo da čujem objašnjenje ako Nole uzme više slemova a Rafu proglase :)
uostalom kod ESPN-a nema 'kašnjenja', oni su Novaka odmah 2011-e proglasili za no.1, videćete i sada će Rafa biti tamo proglašen najboljim u 2013-oj.

ne0

pre 10 godina

"Interesantna odluka, i nije totalno nelogicna... Da je sve u gren slemovima (tj. mejdzorima) onda bi se samo gren slemovi igrali. Pa cak i u gren slemovima, Nadal fakticki nije igrao dva (na AO se nije pojavio, a na W je bio potpuno ocajan). Djokovic sa druge strane osvojio AO, igrao finala na US i W, i polufinale na RG. Da ne pominjem masterse i DC - i naravno, taj bodovni sistem je (po mom skromnom misljenju) sulud: pitam se samo ko bi bio sad prvi, da Djokovic nije morao da brani sve one bodove iz prosle godine. Sistem koji jednostavno kaznjava uspeh; al' dobro i Rafa ce morati da brani sve te bodove sledece godine - da se razumemo, stvarno postujem i volim Rafu, bez njega ovaj sport ne bi bio isti. Ali ipak, lakse je otici na 6-mesecni godisnji odmor (satro, povreda) i onda razbiti sledecih 6-8 meseci (ovo je njemu drugi put da to radi), nego igrati konstanto sve vreme na visokom nivou. A onda se svetski mediji kao oduseve - kakav neverovatan "come back"! A pitam se da li bi se tako odusevljavali da je kojim slucajem Novakov sponzor recimo Nike, a Nadalov Uniqlo.

Ajd uzdravlje i, Nole, sve najbolje sa BB-om...
(Ambalaza Rotira, 19. decembar 2013 17:52)"

ajde da jednom zauvijek prestanemo pričati o "obrani bodova". bodovi traju 12 mjeseci, a onaj tko u ih u sezoni osvoji najviše, na kraju sezone ih i ima najviše. kraj priče.

bot killer23

pre 10 godina

nepravedna odluka nevezano ko za koga navija. zamislite samo da je obrnut scenarijo. pa verovatno bi se planeta prelomila na pola od silnih paranoja i teorija zavere, a to je vec licemerje braco...pametnom dosta

ZoranJ

pre 10 godina

Postoje u principu dve bitne orginizacije u svetskom tenisu, Internacionalna Teniska Federacija - ITF, i Asocijacija Teniskih Profesionalaca, nešto kao FIBA i ULEB u svetu košarke. ATP lista vrlo precizno meri dostignuća svakog tenisera unazad godinu dana, i to je najobjektivniji pokazatelj ko je gde. ITF-ovo čedo je Davis Cup, pa imajući u vidu da Novak nije izgubio nijedan meč u tom takmičenju i da je za razliku od Nadala odigrao celu sezonu, odluka ITF ne bi trebalo da iznenađuje.

grunf

pre 10 godina

Da je jedini kriterijum broj osvojenih bodova, onda bi izbor bio potpuno nepotreban jer bi prvi na listi na kraju godine automatski bio najbolji. Da je kriterijum broj osvojenih GS, mogao je neko da osvoji 2 GS i da ne igra vise ni na jednom turniru, bio bi najbolji. Ocigledno je da ima vise kriterijuma, ali sve je to toliko nevazno da zaista ne kapiram svu frku i kolicinu ostrascenih komentara na ovu temu.

dejan-minhen

pre 10 godina

hahah... navikli Spanci da nema iznenadenja za njih.
Nije sad tenis u pitanju a da li su se cudili posto su otisli na SP 2006 umesto Bosne?
Da li se secaju sudenja na EP 2000 kada su u 1/4 finalu uz pomoc sudija izbegli Holandiju?

Sto se Fairplaya tice Spanija, Nemacka i Francuska se ne mogu porediti sa Englezima.

Toza

pre 10 godina

Slično mišljenje ima i Albert Kosta: “Mi poštujemo Đokovića, ali Rafa je ove godine pokazao da je najbolji na svetu, rezultati su tu i na Gren slemovima i na Mastersima. Ova odluka nije najjasnija.”

Vimbldon, batice, Vimbldon!

moram da kazem il cu da puknem

pre 10 godina

nole je srbin i samo zato sto je srbin moze da dobije tu nagradu. u kojim sportovima nema srba u vrhu? rvati tisina jer mozete samo da nam pljunete pod prozor sa sve spancima zajedno.

Pablo

pre 10 godina

ITF takmicenje obuhvata gren slemove, dejvis kup i čelendžere. Novak je dobio nagradu pre svega zato što u dejvis kupu nije izgubio meč, a Nadal nije ni odigrao to takmičenje. Tačno je da Rafa ima jedan više mejdžor, ali kao što neko reče na njima nije dobio niti jedan meč. Mastersi se ne računaju jer oni nisu pod pokroviteljstvom ITF-a.

game, set and...

pre 10 godina

ovakvo pitanje mogu postaviti samo Španci i lokalni hejteri, ostalima je sve bilo kristalno jasno i bez nagrada ITF-a...

pozdrav...

aha

pre 10 godina

Nadal je osvojio vise titula, vise GS titula, vise mastersa i vise poena. Prvi je na svetu. A nije igrao AO.
Novak je gubio finala cele godine i osvojio nekoliko turnira na kraju godine, kada su svi van forme.
Nadal je najbolji, to svi vide i znaju i neka samo nastavi da skuplja GS i Masters titule dok Novak prikuplja ove "jako vazne" ITF trofeje.

cika dzo

pre 10 godina

Zasto je Nole bolji od Rafe?Pa,verovatno zato sto ga ne bi drukao ko ovaj njega da je pipnuo mrezu.Zato sto nasi navijaci nisu tako neprijateljski raspolozeni ko spanski i to nije moja paronoja,svi su videli!Samo voleo bih da znam odakle su ovi pljuvaci, ako su iz Srbije,nama stvarno nema spasa!

istina

pre 10 godina

@statistika Gren slemovi 2013 Nadal dve titule, Novak jedna, gren slemovi ukupno Nadal 13, Novak 6. U pravu si, broje se slemovi.
Sve ostalo je nebitno, pa i ove nebitne nagrade.

Jack

pre 10 godina

Zato što je ove godine osvojio više bodova od Rafe, samo što su skinuli prošlogodišnje.
(Nikson, 19. decembar 2013 19:08)

Haha, i ovaj komentar ima uvjerljivo više pluseva nego minusa, time se sve reklo o objektivnosti. Ništa se naravno nije skidalo, Rafa je osvojio više bodova ove sezone, ali to je manje bitno, jedino sto je na toj razini bitno su osvojeni GS-ovi, di je 2:1.

Mirko

pre 10 godina

Nepristrasno rečeno - presudio je kraj godine i Noletova konstantnost na svim turnirima tokom godine gde je igrao uglavnom finala ili pobeđivao ili gubio, plus Dejvis kup, plus završni masters i poslednja tri turnira u godini koje je smazao sve što mu se našlo na putu.

Da je jedini razlog to ko je na prvom mestu ATP, onda bi se ova nagrada automatski dodeljivala i ne bi bilo nikakvog izbora niti glasanja. A kada ga ima - onda je ovo vrlo logično.
Isto tako, moram da kažem da ne bi bila greška ni da je Nadal osvojio, ali eto ta konstantnost je u izboru bila bitna, što neka stručna javnost očigledno više ceni od kratkotrajnih rezultata, kako god oni bili veliki.

Civokvi

pre 10 godina

Novak je potpuno zaslužio nagradu. On jeste bio drugi po rezultatima, ali je više od svih pokazao šta zanči ljubav i posvećenost prema tenisu. Čovek je jedini od najboljih tenisera modigrao sva četiri grend slema i sva četiri mastersa, pritom je stigao do polufinala, dva finala i dve titule na slemovima, dok je Nadal osvojio dva slema, ali na preostala dva igrao ukupno jedan meč. Takođe, Novak je i pored svega toga igrao i sedam mečeva Dejvis kupa, doneo sedam pobeda, skoro se ubogaljio za ceo život protiv Kverija, imao je par kikseva, ali to se ne može uporediti sa Nadalovim kiksom na Vimbldonu. Đoković je igrao i egzibicione mečeve, uvek se lepo ponašao (osim u Madridu, ali da li je tamo uopšte postojao pojam lepog ponašanja?) i odvajao vremena za publiku i fanove. Mislim, ipak, da su Dejvis kup i konstantnost na GS turnirima odneli prevagu, nije tenis samo u pravljenju odličnih rezultata, ima nešto i u upornosti i sportskom duhu.

argumenti za Novaka

pre 10 godina

Rafin comeback je bez sumnje fantastičan. Ipak, Novak je igrao 3 0d 4 GS finala, a ako uzmemo da je, zbog žreba, na RG polufinale faktički bilo finale pre finala (i bilo je), da ne pominjemo kolko je malo falilo do trijumfa, onda je Nole jedini ove godine bio neizbežna mirođija u 4 od 4 GS finala. To govori mnogo. Ubedljivom igrom je oteo trofej Rafi na sporoj šljaci master MK u aprilu- zaboravljamo! Da ne pominjemo dominaciju jesenas u dvoranama, zaključno sa master kupom u Londonu. + Rafin poraz na W. je veliki minus za broja jedan. Drugim rečima, na travi i u dvorani nije napravio ništa, dok je Novak konstantno dolazio do vrha na svim podlogama.

Rumpel Stickin

pre 10 godina

Kako što? Pa zato što je Nadal protiv Đokovića sakupio toliko pozlužavnika da može komotno kad sledeći put bude pauzirao da radi kao konobar, čuo sam da na Ibici imaju neviđeno dobar bakšiš :))

cudno

pre 10 godina

Volim Noleta, isao sam po svetu da ga gledam, ali se ne slazem sa odlukom
Da se obrnutno desilo mi bismo poludeli.
Nadal je imao fantasticnu godinu, mozda najbolju u njegovoj karijeri. Osvojio je dva grand slema i zavrsio godinu kao prvi.
Sto se tice dopinga, ako nesto znaju neka ga kazne... u protivnom neka dodele nagradu onom ko je najvise zasluzio.

ajde

pre 10 godina

@danix Koja prica? Prica ostrascenih fanova. Inace ITF je nagradu dao Noletu zbog ucesca u takmicenjima ciji su oni organizatori, dejvis kupu pre svega. Iako je Rafa objektivno bio uspesniji prosle sezone.

sima

pre 10 godina

(Harold, 19. decembar 2013 17:22)
Bolje da pitamo trideset-dvogodisnjeg Hasa ili
ipak Dimitrova?
(RN, 19. decembar 2013 18:33)
sta da pitas Dimitrova majke ti?? a da pitamo Darcisa?

Statistika

pre 10 godina

Boze kako se ljudi prave blesavi:

Poeni sa Grend Slemova:

Australian Open:
Djokovic 2000
Nadal 0

Roland Garos:
Djokovic 1200
Nadal 2000

Vimbldon:
Djokovic 1200
Nadal: 10

USOpen:
Djokovic 1200
Nadal 2000

Total Grand Slem-ovi:
Djokovic 5600
Nadal 4010


Sve ostalo je Miki Maus turniri.....

haha

pre 10 godina

@Predo Finala GS vrede vise od titula??? Sta si rekao??? Pa super, neka Rafa kupi slemove, Nole ITF nagrade, i sve super. Kad vec titule nisu bitne.

777

pre 10 godina

Pa jasno je da je odlucilo Rafino ispadanje u prvom kolu Wimbledona. To je moralo da ga kosta...ajde AO kao "povreda" ali Novak je konstantno bio u samom vrhu ako nije osvojio turnir ili finalu, pobedio ili izgubio. Ocigledno je da se to postuje a ispadanje u prvom kolu tako velikog, mozda najveceg GS ne postuje. Pa London gde je bilo 8 najboljih tenisera na planeti i Novak je pocistio sve, bez poraza.I to treba da znaju ovi Spanci sto komentarisu nego se prave mutavi a boli ih..

ivi

pre 10 godina

ITF dodeljuje nagradu za najkonstantnije rezultate na GS turnirima, Davis cupu i WTF turniru.
Nole je osvojio 1 GS, igrao jos 2 finala i jedno polu finale, takodje je igrao finale Davis Cupa i osvojio WTF.
Rafa je osvojio 2 GS, ali uopste nije igrao jedan a na drugom je ispao u 1. kolu. Nije igrao ni Davis cup.
Iako je Rafa imao bolju sezonu, po kriterijumima ITF-a Nole je zasluzeno osvojio nagradu.
Jednostavno i logicno.

Cetnik

pre 10 godina

Hhahahah, smesni su ovi Spanci, videlo se kako igra Nadal pre afere doping i posle afere doping. Bas slucajno je poceo lose da igra na turnirima u Kini. Napred Djole!

777

pre 10 godina

(dzoni, 19. decembar 2013 18:11)

Slazem se sa tvojim komentarom samo sto je AO osvajao 3 puta za redom a ukupno 4. Prvi put 2008. Ali znam da si pogresio...

mia

pre 10 godina

Nole je bolji, jer je igrao celu sezonu sa manjim oscilacijama ..a Rafa ne..Rafa je preskocio jedan gren slem i nekoliko turnira..to je presudilo.

sima

pre 10 godina

istina&pravda , kako si odgovorio skupljacu tanjura u zimskom periodu na komentar? tvoj komentar je odmah ispod njegovog kao odgovor ...kako si to uradio???

pfff

pre 10 godina

Zanima me kakva bi bila reakcija da je situacija obrnuta,kladim da bi pisali o teorijama zavere,pisali bi maile ITF-u, tuzbe kako nije fer itd...!Nema veze motiv vise da ga rafa odere i ove godine u svim slamovima.

Konstatacija

pre 10 godina

Zeljko

Igrao i nije branio bodove na 60% turnira.I zato je prvi, Da je igrao prosle godine USO,Pariz,Cincinati,Mintreal,Peking, Sangaj i jos neke turnire ne bi bio prvi

konzervativna neiznudjena

pre 10 godina

pobedio je Djokovicev kontinuitet,Nadal stalno ima problema sa povredama,a to je izuzetno bitan deo sporta,Djokovic je osvezio tenisku pricu i izvan terena,stalno spreman na sou programe,sto takodje doprinosi popularizaciji,danas vise nigde nije pozeljno suvoparno izvrsavanje zadataka,u ovom slucaju udaranje loptice reketom

dejavu

pre 10 godina

Bravo bravo za ITF ! Argumenti za dodelu priznanja su apsolutno na mestu,a Španci neka se hvale ATP-om jer po njihovim kriterijumima-bodovima je Rafa prvi.Naravno,svaka čast obojici na sezoni,i stvarno je žalosno praviti zlu krv na ovaj način.

danix

pre 10 godina

Sto se tice rezultata u ovoj godini,Nole i Rafa su tu negdje,Nole je bio konstantno dobar,a Rafa je isao iz jedne u drugu krajnost,dobijao je neke vazne turnire i ispadao na pocetku nekih jakih turnira.
Zavrsni masters u Londonu je bilo pravo odmjeravanje snaga kad ga je Nole pocistio i pokazao ko je najbolji i pokazao ko zasluzuje prvo mjesto.Da je Rafa dobio London bio bi to dokaz da je najbolji i da je s pravom na prvom mjestu.Tu se,ipak,naslo 8 najboljih na svijetu,a pobjednik je,dakle,najbolji od najboljih,tj.Nole.

Druga stvar,ne bih zelio spekulisati,ali prica o Rafi i dopingu i o snaznim sponzorima koji ga stite je otisla dosta daleko i mozda,kazem mozda,ITF zna nesto vise od nas obicnih smrtnika.Bojim se da ne bude ponovljena prica kao sa Agasijem i Amstrongom koji su nakon mnogo godina priznali da su se dopingovali.
Kazem,mozda ITF misli da je lakse ne dodijeliti Nadalu nagradu nego je nekada kasnije oduzimati.
Sto se toga tice Nole je cist kao suza i ITF nema problema da ga proglasi najboljim.

XXXL

pre 10 godina

Jeste Novak furiozno i u velikom stilu zavrsio sezonu, ali Rafa je zaista dominirao od marta do septembra. Objektivno, on je zasluzio nagradu.

dzoni

pre 10 godina

Ko je odigrao cijelu ovu sezonu? Ko posle US Opena nije izgubio ni meca vise? Ko je konstantan medju Top3 igraca na ATP Turu? Ko je igrao finale Davis Kupa? Ko je 4. put zaredom osvojio Australian Open? I JOS MNOGO TOGA!!! Sve to je uradio NOVAK DJOKOVIC!
Pozdrav!

šetač

pre 10 godina

Nole je odigrao celu sezonu a Nadal nije i to je dovoljno, a lepo im je rečeno. Za malo je Nole prvi i zato što je bio konstantniji. Rafa je ispao u prvom kolu Wimbledona a AO nije ni igrao. Završetak sezone je otaljavao, kampanjac, o dopingu neću, ne znam.

...sve sve ali nista

pre 10 godina

pa bolji je...recimo frajer...a i smucio mi se bre rafa...sa vadjenjem gaća i cackanjem nosa i redjanjem flasa i ....ma bre ...

my way

pre 10 godina

Zasto je Novak,bolji od Nadala?Pa eto,zato sto smo tako u mogudjnosti!
(Serdar, 19. decembar 2013 17:48)

A Eskanjuela i Kosta su broj 1 po suntavilu!

Milosss

pre 10 godina

Meni nije najjasnije sta ovde nije jasno? Nadal jedan GS preskocio,drugi kao i da nije igrao,posle US opena slabo, naravno da je Novak trebalo da dobije ovu nagradu! Bravo!

dejavu

pre 10 godina

Bravo bravo za ITF ! Argumenti za dodelu priznanja su apsolutno na mestu,a Španci neka se hvale ATP-om jer po njihovim kriterijumima-bodovima je Rafa prvi.Naravno,svaka čast obojici na sezoni,i stvarno je žalosno praviti zlu krv na ovaj način.

Nole,ole

pre 10 godina

Zato sto nije proslu godinu zbog "vitamina" propustao. Zato sto je i proslu i ovu godinu odigrao sve. Zato sto je igrao finale Davis Cupa, zato sto je uglavnom odbranio proslogodisnje bodove

dana

pre 10 godina

pa nole je bolji ima 15 gs, rafa 13 :). meni jos ne ide u glavu da je novak od osvajanja prvog gs januar 2008 u narednih 6 sezona( 08,09,10,11,12,13) osvojio 5 gs. zalosno


A sta si ti npr. osvojio bas bih volela da znam?

Predo

pre 10 godina

Mi bi reagovali isto, verovatno, da je situacija obrnuta. ITF je jednostavno htio da pokaže da oni i ATP nisu isto. Drugo, stoje i argumenti o konstantnosti, a to je da Novakova titula, dva finala i jedno polufinale GS-ova vrede više od dve titule, pa i bodovno. Novak je dominirao na početku i na kraju sezone, što je važno, a sredinu je odigrao solidno. I najvažnije na kraju - Rafa je bodovno ispred Noleta zbog jednog turnira serije 500 i jednog 250, koliko je Rafa odigrao više. Mada opet kad analiziram, zaslužili su obojica.

kosmajacsale

pre 10 godina

pa nole je bolji ima 15 gs, rafa 13 :). meni jos ne ide u glavu da je novak od osvajanja prvog gs januar 2008 u narednih 6 sezona( 08,09,10,11,12,13) osvojio 5 gs. zalosno

istina&pravda

pre 10 godina

Rafa sa tanjirom ...priceless :)
(skupljac tanjira u zimskom periodu, 19. decembar 2013 17:29)


U pravu si! Ta slika se tako retko vidja! ;)

Ambalaza Rotira

pre 10 godina

Interesantna odluka, i nije totalno nelogicna... Da je sve u gren slemovima (tj. mejdzorima) onda bi se samo gren slemovi igrali. Pa cak i u gren slemovima, Nadal fakticki nije igrao dva (na AO se nije pojavio, a na W je bio potpuno ocajan). Djokovic sa druge strane osvojio AO, igrao finala na US i W, i polufinale na RG. Da ne pominjem masterse i DC - i naravno, taj bodovni sistem je (po mom skromnom misljenju) sulud: pitam se samo ko bi bio sad prvi, da Djokovic nije morao da brani sve one bodove iz prosle godine. Sistem koji jednostavno kaznjava uspeh; al' dobro i Rafa ce morati da brani sve te bodove sledece godine - da se razumemo, stvarno postujem i volim Rafu, bez njega ovaj sport ne bi bio isti. Ali ipak, lakse je otici na 6-mesecni godisnji odmor (satro, povreda) i onda razbiti sledecih 6-8 meseci (ovo je njemu drugi put da to radi), nego igrati konstanto sve vreme na visokom nivou. A onda se svetski mediji kao oduseve - kakav neverovatan "come back"! A pitam se da li bi se tako odusevljavali da je kojim slucajem Novakov sponzor recimo Nike, a Nadalov Uniqlo.

Ajd uzdravlje i, Nole, sve najbolje sa BB-om...

telebak

pre 10 godina

I Espanjolce puca paranoja kao i nas,ali ITF ako vec pusti Nadu da se oleši dopingom bar mu nagradu ne daju.Uostalom ima jedan klinac kod mene bolje je od obojice,trebalo je njemu dati nagradu.

Predo

pre 10 godina

Mi bi reagovali isto, verovatno, da je situacija obrnuta. ITF je jednostavno htio da pokaže da oni i ATP nisu isto. Drugo, stoje i argumenti o konstantnosti, a to je da Novakova titula, dva finala i jedno polufinale GS-ova vrede više od dve titule, pa i bodovno. Novak je dominirao na početku i na kraju sezone, što je važno, a sredinu je odigrao solidno. I najvažnije na kraju - Rafa je bodovno ispred Noleta zbog jednog turnira serije 500 i jednog 250, koliko je Rafa odigrao više. Mada opet kad analiziram, zaslužili su obojica.

dana

pre 10 godina

pa nole je bolji ima 15 gs, rafa 13 :). meni jos ne ide u glavu da je novak od osvajanja prvog gs januar 2008 u narednih 6 sezona( 08,09,10,11,12,13) osvojio 5 gs. zalosno


A sta si ti npr. osvojio bas bih volela da znam?

cika dzo

pre 10 godina

Zasto je Nole bolji od Rafe?Pa,verovatno zato sto ga ne bi drukao ko ovaj njega da je pipnuo mrezu.Zato sto nasi navijaci nisu tako neprijateljski raspolozeni ko spanski i to nije moja paronoja,svi su videli!Samo voleo bih da znam odakle su ovi pljuvaci, ako su iz Srbije,nama stvarno nema spasa!

Milosss

pre 10 godina

Meni nije najjasnije sta ovde nije jasno? Nadal jedan GS preskocio,drugi kao i da nije igrao,posle US opena slabo, naravno da je Novak trebalo da dobije ovu nagradu! Bravo!

Cetnik

pre 10 godina

Hhahahah, smesni su ovi Spanci, videlo se kako igra Nadal pre afere doping i posle afere doping. Bas slucajno je poceo lose da igra na turnirima u Kini. Napred Djole!

Statistika

pre 10 godina

Boze kako se ljudi prave blesavi:

Poeni sa Grend Slemova:

Australian Open:
Djokovic 2000
Nadal 0

Roland Garos:
Djokovic 1200
Nadal 2000

Vimbldon:
Djokovic 1200
Nadal: 10

USOpen:
Djokovic 1200
Nadal 2000

Total Grand Slem-ovi:
Djokovic 5600
Nadal 4010


Sve ostalo je Miki Maus turniri.....

dzoni

pre 10 godina

Ko je odigrao cijelu ovu sezonu? Ko posle US Opena nije izgubio ni meca vise? Ko je konstantan medju Top3 igraca na ATP Turu? Ko je igrao finale Davis Kupa? Ko je 4. put zaredom osvojio Australian Open? I JOS MNOGO TOGA!!! Sve to je uradio NOVAK DJOKOVIC!
Pozdrav!

telebak

pre 10 godina

I Espanjolce puca paranoja kao i nas,ali ITF ako vec pusti Nadu da se oleši dopingom bar mu nagradu ne daju.Uostalom ima jedan klinac kod mene bolje je od obojice,trebalo je njemu dati nagradu.

argumenti za Novaka

pre 10 godina

Rafin comeback je bez sumnje fantastičan. Ipak, Novak je igrao 3 0d 4 GS finala, a ako uzmemo da je, zbog žreba, na RG polufinale faktički bilo finale pre finala (i bilo je), da ne pominjemo kolko je malo falilo do trijumfa, onda je Nole jedini ove godine bio neizbežna mirođija u 4 od 4 GS finala. To govori mnogo. Ubedljivom igrom je oteo trofej Rafi na sporoj šljaci master MK u aprilu- zaboravljamo! Da ne pominjemo dominaciju jesenas u dvoranama, zaključno sa master kupom u Londonu. + Rafin poraz na W. je veliki minus za broja jedan. Drugim rečima, na travi i u dvorani nije napravio ništa, dok je Novak konstantno dolazio do vrha na svim podlogama.

Civokvi

pre 10 godina

Novak je potpuno zaslužio nagradu. On jeste bio drugi po rezultatima, ali je više od svih pokazao šta zanči ljubav i posvećenost prema tenisu. Čovek je jedini od najboljih tenisera modigrao sva četiri grend slema i sva četiri mastersa, pritom je stigao do polufinala, dva finala i dve titule na slemovima, dok je Nadal osvojio dva slema, ali na preostala dva igrao ukupno jedan meč. Takođe, Novak je i pored svega toga igrao i sedam mečeva Dejvis kupa, doneo sedam pobeda, skoro se ubogaljio za ceo život protiv Kverija, imao je par kikseva, ali to se ne može uporediti sa Nadalovim kiksom na Vimbldonu. Đoković je igrao i egzibicione mečeve, uvek se lepo ponašao (osim u Madridu, ali da li je tamo uopšte postojao pojam lepog ponašanja?) i odvajao vremena za publiku i fanove. Mislim, ipak, da su Dejvis kup i konstantnost na GS turnirima odneli prevagu, nije tenis samo u pravljenju odličnih rezultata, ima nešto i u upornosti i sportskom duhu.

Ambalaza Rotira

pre 10 godina

Interesantna odluka, i nije totalno nelogicna... Da je sve u gren slemovima (tj. mejdzorima) onda bi se samo gren slemovi igrali. Pa cak i u gren slemovima, Nadal fakticki nije igrao dva (na AO se nije pojavio, a na W je bio potpuno ocajan). Djokovic sa druge strane osvojio AO, igrao finala na US i W, i polufinale na RG. Da ne pominjem masterse i DC - i naravno, taj bodovni sistem je (po mom skromnom misljenju) sulud: pitam se samo ko bi bio sad prvi, da Djokovic nije morao da brani sve one bodove iz prosle godine. Sistem koji jednostavno kaznjava uspeh; al' dobro i Rafa ce morati da brani sve te bodove sledece godine - da se razumemo, stvarno postujem i volim Rafu, bez njega ovaj sport ne bi bio isti. Ali ipak, lakse je otici na 6-mesecni godisnji odmor (satro, povreda) i onda razbiti sledecih 6-8 meseci (ovo je njemu drugi put da to radi), nego igrati konstanto sve vreme na visokom nivou. A onda se svetski mediji kao oduseve - kakav neverovatan "come back"! A pitam se da li bi se tako odusevljavali da je kojim slucajem Novakov sponzor recimo Nike, a Nadalov Uniqlo.

Ajd uzdravlje i, Nole, sve najbolje sa BB-om...

Rumpel Stickin

pre 10 godina

Kako što? Pa zato što je Nadal protiv Đokovića sakupio toliko pozlužavnika da može komotno kad sledeći put bude pauzirao da radi kao konobar, čuo sam da na Ibici imaju neviđeno dobar bakšiš :))

danix

pre 10 godina

Sto se tice rezultata u ovoj godini,Nole i Rafa su tu negdje,Nole je bio konstantno dobar,a Rafa je isao iz jedne u drugu krajnost,dobijao je neke vazne turnire i ispadao na pocetku nekih jakih turnira.
Zavrsni masters u Londonu je bilo pravo odmjeravanje snaga kad ga je Nole pocistio i pokazao ko je najbolji i pokazao ko zasluzuje prvo mjesto.Da je Rafa dobio London bio bi to dokaz da je najbolji i da je s pravom na prvom mjestu.Tu se,ipak,naslo 8 najboljih na svijetu,a pobjednik je,dakle,najbolji od najboljih,tj.Nole.

Druga stvar,ne bih zelio spekulisati,ali prica o Rafi i dopingu i o snaznim sponzorima koji ga stite je otisla dosta daleko i mozda,kazem mozda,ITF zna nesto vise od nas obicnih smrtnika.Bojim se da ne bude ponovljena prica kao sa Agasijem i Amstrongom koji su nakon mnogo godina priznali da su se dopingovali.
Kazem,mozda ITF misli da je lakse ne dodijeliti Nadalu nagradu nego je nekada kasnije oduzimati.
Sto se toga tice Nole je cist kao suza i ITF nema problema da ga proglasi najboljim.

sima

pre 10 godina

(Harold, 19. decembar 2013 17:22)
Bolje da pitamo trideset-dvogodisnjeg Hasa ili
ipak Dimitrova?
(RN, 19. decembar 2013 18:33)
sta da pitas Dimitrova majke ti?? a da pitamo Darcisa?

šetač

pre 10 godina

Nole je odigrao celu sezonu a Nadal nije i to je dovoljno, a lepo im je rečeno. Za malo je Nole prvi i zato što je bio konstantniji. Rafa je ispao u prvom kolu Wimbledona a AO nije ni igrao. Završetak sezone je otaljavao, kampanjac, o dopingu neću, ne znam.

Toza

pre 10 godina

Slično mišljenje ima i Albert Kosta: “Mi poštujemo Đokovića, ali Rafa je ove godine pokazao da je najbolji na svetu, rezultati su tu i na Gren slemovima i na Mastersima. Ova odluka nije najjasnija.”

Vimbldon, batice, Vimbldon!

konzervativna neiznudjena

pre 10 godina

pobedio je Djokovicev kontinuitet,Nadal stalno ima problema sa povredama,a to je izuzetno bitan deo sporta,Djokovic je osvezio tenisku pricu i izvan terena,stalno spreman na sou programe,sto takodje doprinosi popularizaciji,danas vise nigde nije pozeljno suvoparno izvrsavanje zadataka,u ovom slucaju udaranje loptice reketom

moram da kazem il cu da puknem

pre 10 godina

nole je srbin i samo zato sto je srbin moze da dobije tu nagradu. u kojim sportovima nema srba u vrhu? rvati tisina jer mozete samo da nam pljunete pod prozor sa sve spancima zajedno.

ivi

pre 10 godina

ITF dodeljuje nagradu za najkonstantnije rezultate na GS turnirima, Davis cupu i WTF turniru.
Nole je osvojio 1 GS, igrao jos 2 finala i jedno polu finale, takodje je igrao finale Davis Cupa i osvojio WTF.
Rafa je osvojio 2 GS, ali uopste nije igrao jedan a na drugom je ispao u 1. kolu. Nije igrao ni Davis cup.
Iako je Rafa imao bolju sezonu, po kriterijumima ITF-a Nole je zasluzeno osvojio nagradu.
Jednostavno i logicno.

Pablo

pre 10 godina

ITF takmicenje obuhvata gren slemove, dejvis kup i čelendžere. Novak je dobio nagradu pre svega zato što u dejvis kupu nije izgubio meč, a Nadal nije ni odigrao to takmičenje. Tačno je da Rafa ima jedan više mejdžor, ali kao što neko reče na njima nije dobio niti jedan meč. Mastersi se ne računaju jer oni nisu pod pokroviteljstvom ITF-a.

777

pre 10 godina

Pa jasno je da je odlucilo Rafino ispadanje u prvom kolu Wimbledona. To je moralo da ga kosta...ajde AO kao "povreda" ali Novak je konstantno bio u samom vrhu ako nije osvojio turnir ili finalu, pobedio ili izgubio. Ocigledno je da se to postuje a ispadanje u prvom kolu tako velikog, mozda najveceg GS ne postuje. Pa London gde je bilo 8 najboljih tenisera na planeti i Novak je pocistio sve, bez poraza.I to treba da znaju ovi Spanci sto komentarisu nego se prave mutavi a boli ih..

grunf

pre 10 godina

Da je jedini kriterijum broj osvojenih bodova, onda bi izbor bio potpuno nepotreban jer bi prvi na listi na kraju godine automatski bio najbolji. Da je kriterijum broj osvojenih GS, mogao je neko da osvoji 2 GS i da ne igra vise ni na jednom turniru, bio bi najbolji. Ocigledno je da ima vise kriterijuma, ali sve je to toliko nevazno da zaista ne kapiram svu frku i kolicinu ostrascenih komentara na ovu temu.

my way

pre 10 godina

Zasto je Novak,bolji od Nadala?Pa eto,zato sto smo tako u mogudjnosti!
(Serdar, 19. decembar 2013 17:48)

A Eskanjuela i Kosta su broj 1 po suntavilu!

istina&pravda

pre 10 godina

Rafa sa tanjirom ...priceless :)
(skupljac tanjira u zimskom periodu, 19. decembar 2013 17:29)


U pravu si! Ta slika se tako retko vidja! ;)

game, set and...

pre 10 godina

ovakvo pitanje mogu postaviti samo Španci i lokalni hejteri, ostalima je sve bilo kristalno jasno i bez nagrada ITF-a...

pozdrav...

...sve sve ali nista

pre 10 godina

pa bolji je...recimo frajer...a i smucio mi se bre rafa...sa vadjenjem gaća i cackanjem nosa i redjanjem flasa i ....ma bre ...

Mirko

pre 10 godina

Nepristrasno rečeno - presudio je kraj godine i Noletova konstantnost na svim turnirima tokom godine gde je igrao uglavnom finala ili pobeđivao ili gubio, plus Dejvis kup, plus završni masters i poslednja tri turnira u godini koje je smazao sve što mu se našlo na putu.

Da je jedini razlog to ko je na prvom mestu ATP, onda bi se ova nagrada automatski dodeljivala i ne bi bilo nikakvog izbora niti glasanja. A kada ga ima - onda je ovo vrlo logično.
Isto tako, moram da kažem da ne bi bila greška ni da je Nadal osvojio, ali eto ta konstantnost je u izboru bila bitna, što neka stručna javnost očigledno više ceni od kratkotrajnih rezultata, kako god oni bili veliki.

mia

pre 10 godina

Nole je bolji, jer je igrao celu sezonu sa manjim oscilacijama ..a Rafa ne..Rafa je preskocio jedan gren slem i nekoliko turnira..to je presudilo.

dejavu

pre 10 godina

Bravo bravo za ITF ! Argumenti za dodelu priznanja su apsolutno na mestu,a Španci neka se hvale ATP-om jer po njihovim kriterijumima-bodovima je Rafa prvi.Naravno,svaka čast obojici na sezoni,i stvarno je žalosno praviti zlu krv na ovaj način.

Antiteza

pre 10 godina

Komšije, kada ćete da shvatite da Novak nije kriv što je najsvetlija tačka vašeg tenisa čelo Ivana Ljubičića?! Čovek je počeo i završio sezonu osvojenim turnirima i između njih konstantno dolazio do same završnice svuda osim u Majamiju i Madridu.
Ako treba, Srbi će kao darežljiv narod da vam pomognu da napravite portal na kome ćete pisati o Luki Modriću i Blanki Vlašić. Možda će vas to naučiti da poštujete veličine.

Jack

pre 10 godina

Zato što je ove godine osvojio više bodova od Rafe, samo što su skinuli prošlogodišnje.
(Nikson, 19. decembar 2013 19:08)

Haha, i ovaj komentar ima uvjerljivo više pluseva nego minusa, time se sve reklo o objektivnosti. Ništa se naravno nije skidalo, Rafa je osvojio više bodova ove sezone, ali to je manje bitno, jedino sto je na toj razini bitno su osvojeni GS-ovi, di je 2:1.

Nole,ole

pre 10 godina

Zato sto nije proslu godinu zbog "vitamina" propustao. Zato sto je i proslu i ovu godinu odigrao sve. Zato sto je igrao finale Davis Cupa, zato sto je uglavnom odbranio proslogodisnje bodove

dejavu

pre 10 godina

Bravo bravo za ITF ! Argumenti za dodelu priznanja su apsolutno na mestu,a Španci neka se hvale ATP-om jer po njihovim kriterijumima-bodovima je Rafa prvi.Naravno,svaka čast obojici na sezoni,i stvarno je žalosno praviti zlu krv na ovaj način.

Konstatacija

pre 10 godina

Zeljko

Igrao i nije branio bodove na 60% turnira.I zato je prvi, Da je igrao prosle godine USO,Pariz,Cincinati,Mintreal,Peking, Sangaj i jos neke turnire ne bi bio prvi

dejan-minhen

pre 10 godina

hahah... navikli Spanci da nema iznenadenja za njih.
Nije sad tenis u pitanju a da li su se cudili posto su otisli na SP 2006 umesto Bosne?
Da li se secaju sudenja na EP 2000 kada su u 1/4 finalu uz pomoc sudija izbegli Holandiju?

Sto se Fairplaya tice Spanija, Nemacka i Francuska se ne mogu porediti sa Englezima.

cudno

pre 10 godina

Volim Noleta, isao sam po svetu da ga gledam, ali se ne slazem sa odlukom
Da se obrnutno desilo mi bismo poludeli.
Nadal je imao fantasticnu godinu, mozda najbolju u njegovoj karijeri. Osvojio je dva grand slema i zavrsio godinu kao prvi.
Sto se tice dopinga, ako nesto znaju neka ga kazne... u protivnom neka dodele nagradu onom ko je najvise zasluzio.

kosmajacsale

pre 10 godina

pa nole je bolji ima 15 gs, rafa 13 :). meni jos ne ide u glavu da je novak od osvajanja prvog gs januar 2008 u narednih 6 sezona( 08,09,10,11,12,13) osvojio 5 gs. zalosno

istina

pre 10 godina

@statistika Gren slemovi 2013 Nadal dve titule, Novak jedna, gren slemovi ukupno Nadal 13, Novak 6. U pravu si, broje se slemovi.
Sve ostalo je nebitno, pa i ove nebitne nagrade.

Boban Nikolic

pre 10 godina

Turniri iz serije GS kao i takmicenje u DK su pod patronatom ITF pa shodno tome on i ima pravo da proglasi najboljeg u kalendarskoj godini.Potsecanja radi u 2013 godini Novak je odigrao sva 4 GS turnira i finale DK a Nadal 3 GS.Na pomenutim turnirima Novak je odigrao 34 meca i imao skor 31-3 ako to prevedemo u bodove osvojene pri tom dolazimo do 5.580 bodova.Nadal je na ta 3 GS odigrao 15 meceva i imao skor 14-1 i osvojio 4.010 bodova.Proglasenje Novaka za NAJBOLJEG u 2013,kao sto i sama nagrada kaze,je odluka ITF-a i ona ni u kom slucaju ne negira ATP listu i prvo mesto Nadala na njoj.

777

pre 10 godina

(dzoni, 19. decembar 2013 18:11)

Slazem se sa tvojim komentarom samo sto je AO osvajao 3 puta za redom a ukupno 4. Prvi put 2008. Ali znam da si pogresio...

pfff

pre 10 godina

Zanima me kakva bi bila reakcija da je situacija obrnuta,kladim da bi pisali o teorijama zavere,pisali bi maile ITF-u, tuzbe kako nije fer itd...!Nema veze motiv vise da ga rafa odere i ove godine u svim slamovima.

Goran G

pre 10 godina

Za neupućene, ITF organizuje, pored Davis Cup-a, i sve GS i, shodno tome, bodovi sa ovih događaja kreiraju ovu tabelu. Tu je, bez sumnje, Novak bio daleko najbolji ove godine! Takođe, Rafa kroz istoriju ni u jednoj godini nije dotakao ni 30 ITF poena dok Nole poslednje 3 godine ima vise od 30 poena.

ZoranJ

pre 10 godina

Postoje u principu dve bitne orginizacije u svetskom tenisu, Internacionalna Teniska Federacija - ITF, i Asocijacija Teniskih Profesionalaca, nešto kao FIBA i ULEB u svetu košarke. ATP lista vrlo precizno meri dostignuća svakog tenisera unazad godinu dana, i to je najobjektivniji pokazatelj ko je gde. ITF-ovo čedo je Davis Cup, pa imajući u vidu da Novak nije izgubio nijedan meč u tom takmičenju i da je za razliku od Nadala odigrao celu sezonu, odluka ITF ne bi trebalo da iznenađuje.

Serdjo

pre 10 godina

Ne znam sta Spancima nije jasno, a i pojedincima koji govore istim jezikom kao i mi normalni? I nije ga Nole za malo presao, nego ga je presisao ove sezone za 4 indexna poena!?
Izvolte gospodo lepo se sve vidi, pa kome i dalje nije jasno pravac psihijatrija!
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmxXswe2Guv2dDdVN3VRNzYzdkNIZzVGMWFOMEtNX3c#gid=16

ajde

pre 10 godina

@danix Koja prica? Prica ostrascenih fanova. Inace ITF je nagradu dao Noletu zbog ucesca u takmicenjima ciji su oni organizatori, dejvis kupu pre svega. Iako je Rafa objektivno bio uspesniji prosle sezone.

Reservoir dog

pre 10 godina

Hehehehe, poznato je da u sportu ne pobeđuje uvek bolji.

Ovde ionako nije taj slučaj, jer i Španci znaju da je No1e najbolji.

XXXL

pre 10 godina

Jeste Novak furiozno i u velikom stilu zavrsio sezonu, ali Rafa je zaista dominirao od marta do septembra. Objektivno, on je zasluzio nagradu.

ne0

pre 10 godina

"Interesantna odluka, i nije totalno nelogicna... Da je sve u gren slemovima (tj. mejdzorima) onda bi se samo gren slemovi igrali. Pa cak i u gren slemovima, Nadal fakticki nije igrao dva (na AO se nije pojavio, a na W je bio potpuno ocajan). Djokovic sa druge strane osvojio AO, igrao finala na US i W, i polufinale na RG. Da ne pominjem masterse i DC - i naravno, taj bodovni sistem je (po mom skromnom misljenju) sulud: pitam se samo ko bi bio sad prvi, da Djokovic nije morao da brani sve one bodove iz prosle godine. Sistem koji jednostavno kaznjava uspeh; al' dobro i Rafa ce morati da brani sve te bodove sledece godine - da se razumemo, stvarno postujem i volim Rafu, bez njega ovaj sport ne bi bio isti. Ali ipak, lakse je otici na 6-mesecni godisnji odmor (satro, povreda) i onda razbiti sledecih 6-8 meseci (ovo je njemu drugi put da to radi), nego igrati konstanto sve vreme na visokom nivou. A onda se svetski mediji kao oduseve - kakav neverovatan "come back"! A pitam se da li bi se tako odusevljavali da je kojim slucajem Novakov sponzor recimo Nike, a Nadalov Uniqlo.

Ajd uzdravlje i, Nole, sve najbolje sa BB-om...
(Ambalaza Rotira, 19. decembar 2013 17:52)"

ajde da jednom zauvijek prestanemo pričati o "obrani bodova". bodovi traju 12 mjeseci, a onaj tko u ih u sezoni osvoji najviše, na kraju sezone ih i ima najviše. kraj priče.

cinober

pre 10 godina

Ova nagrada ima smisla baš ovako kako je dodijeljena. Lijepo je to rekao jedan komentator - kad bi broj bodova i mjesto na ranglisti bili jedini kriterij onda ona uopće ne bi imala nikakvog smisla. Nadal i Đoković su tu negdje. Ja bih glasao da je godina Nadalova ali mogu se složiti i s ovakvom odlukom.
Ali smeta me jedna druga stvar kod velikog broja komentatora, a to je nekakvo preveliko poistovjećivanje sa svojim idolom, dizanje idola na sam zadnji kat neba i totalno potcjenjivanje i prezir prema protivniku...s gubljenjem ikakvog osjećaja za poštovanje (kao npr sasvim je uobičajeno ovdje reći da Nadal skuplja ooooooogroman broj tacni, valjda se misli na jedno petsto hiljada, tacni u mečevima s Novakom.)
Sam pravi smisao sporta već je odavno umro s uvlačenjem novaca (i to tolikih ogromnih količina) koji po meni sav vrhunski sport čine zapravo smiješnim gladijatorstvom i tv-šou programom za mase. Ova dvojica tenisača ipak nekako još uspijevaju probuditi djelić nekakvog iskonskog viteštva u sportu i makar je pitanje u današnjem svijetu koliko to može biti iskreno i pošteno kraj tolikih para, svejedno im treba na neki način odati počast i to obojici (naravno, ima ih još, ali ovdje govorimo o Novaku i Nadalu). Jer jedan bez drugog bili bi mnogo, mnogo manji, bez obzira koliko bi možda više titula osvojili.

haha

pre 10 godina

@Predo Finala GS vrede vise od titula??? Sta si rekao??? Pa super, neka Rafa kupi slemove, Nole ITF nagrade, i sve super. Kad vec titule nisu bitne.

aha

pre 10 godina

Nadal je osvojio vise titula, vise GS titula, vise mastersa i vise poena. Prvi je na svetu. A nije igrao AO.
Novak je gubio finala cele godine i osvojio nekoliko turnira na kraju godine, kada su svi van forme.
Nadal je najbolji, to svi vide i znaju i neka samo nastavi da skuplja GS i Masters titule dok Novak prikuplja ove "jako vazne" ITF trofeje.

basket majstor NS

pre 10 godina

Zato što je ITF napravio grešku 2010-e. Tada su požurili i dali Federeru nagradu, a Rafa uzeo 3 slema te godine. I tako otad, ITF 'kasni' 1 godinu u dodeli nagrada... pogledajte:
2011-e, Rafa proglašen (kompenzacija za 2010-u), a Nole te godin uzeo 3 slema, na svim turnirima brilirao, i igrao Davis cup (do povrede);
i sad bi ispalo da Nole ima smo 2012 ITF nagradu, pa ne može, stiže kompenzacija...

ostaje da vidimo šta će biti dogodine, baš bih voleo da čujem objašnjenje ako Nole uzme više slemova a Rafu proglase :)
uostalom kod ESPN-a nema 'kašnjenja', oni su Novaka odmah 2011-e proglasili za no.1, videćete i sada će Rafa biti tamo proglašen najboljim u 2013-oj.

Чорба ЦЗ

pre 10 godina

Поштујем оба тенисера,запитајте се зашто је Надал имао паузу од мјесеци,ПОВРЕДА ? Како сам начуо није била повреда у питању него је антидопинг контрола установила да је велики Рафа био допингован,да тенис неби изгубио славног тенисера годину или двије направили су компромис и послали га на одмор од мјесеци,,,,да је био поврјеђен неби се тако лако вратио у врх и на прво мјесто,сјетите се случаја Чилић и недоказаног случаја Троицки,одмах су кажњљни до пропасти њихових каријера,,,,Рафа је изузетак,има јаку залеђину,

Milan

pre 10 godina

Vidi se da su ovde ljudi navikli na fudbal, pa im je tesko da se naviknu na ovaj gospodski sport u kom se protivnik postuje. Tako citamo da je Rafa gospodar tacni iako covek ima dva puta vise najvecih trofeja od Novaka. Citamo i da ATP lista nije bitna, vec eto ITF nagrada, da je bitniji broj bodova nego trofeji!? Gospodo draga, Nole i Rafa su velikani, nazalost fanovi im nisu dorasli. Ova nagrada je lepa, ali za njih nebitna, ono sto je bitno je broj gren slemova koji pise pored njihovog imena. Sve drugo je za istoriju tenisa nebitno. I jos nesto, u tenisu su pobede i porazi nesto sa cim se igraci suocavaju svake nedelje, Rafa i Nole su veliki jer to znaju, jer poraze ne primaju k srcu, vec rade. Oni su veliki jer su i dalje prijatelji sto su pokazali na egzibicionoj turneji. Njihove velike bitke nisu ostetile njihovu dusu, i dalje su sjajni momci, za razliku od tzv "fanova". Sto se ITF nagrade ticu i veliki broj svetskih sportskih medija je doveo u pitanje ovogodisnji izbor, nisu samo Spanci. To je uvek tako..

Grobar

pre 10 godina

Albert Kosta: “Mi poštujemo Đokovića, ali Rafa je ove godine pokazao da je najbolji na svetu, rezultati s utu in a Gren slemovima in a Mastersima. Ova odluka nije najjasnija.” Slažem se u potpunosti.Rafa ja bolJi za ovu godinu,al će Nole da dominira sledeće!!!

prodorni

pre 10 godina

Ne razumem odluku.Nole je covek,a izabran je za najboljeg.Rafa je Gospodar sporta,a ostavljen je po strani.Kao bozanstvo,on nije ni ulazio u izbor,tako vec ima logike.

sima

pre 10 godina

istina&pravda , kako si odgovorio skupljacu tanjura u zimskom periodu na komentar? tvoj komentar je odmah ispod njegovog kao odgovor ...kako si to uradio???

bot killer23

pre 10 godina

nepravedna odluka nevezano ko za koga navija. zamislite samo da je obrnut scenarijo. pa verovatno bi se planeta prelomila na pola od silnih paranoja i teorija zavere, a to je vec licemerje braco...pametnom dosta

dzoni

pre 10 godina

(777, 19. decembar 2013 19:10)

Ma to je to! U naletu sam napisao da je 4 puta zaredom osvajao. Bitno je da se zna sta sam mislio :)

Hvala na ispravci :)

kosmajacsale

pre 10 godina

pa nole je bolji ima 15 gs, rafa 13 :). meni jos ne ide u glavu da je novak od osvajanja prvog gs januar 2008 u narednih 6 sezona( 08,09,10,11,12,13) osvojio 5 gs. zalosno

istina&pravda

pre 10 godina

Rafa sa tanjirom ...priceless :)
(skupljac tanjira u zimskom periodu, 19. decembar 2013 17:29)


U pravu si! Ta slika se tako retko vidja! ;)

pfff

pre 10 godina

Zanima me kakva bi bila reakcija da je situacija obrnuta,kladim da bi pisali o teorijama zavere,pisali bi maile ITF-u, tuzbe kako nije fer itd...!Nema veze motiv vise da ga rafa odere i ove godine u svim slamovima.

Jack

pre 10 godina

Zato što je ove godine osvojio više bodova od Rafe, samo što su skinuli prošlogodišnje.
(Nikson, 19. decembar 2013 19:08)

Haha, i ovaj komentar ima uvjerljivo više pluseva nego minusa, time se sve reklo o objektivnosti. Ništa se naravno nije skidalo, Rafa je osvojio više bodova ove sezone, ali to je manje bitno, jedino sto je na toj razini bitno su osvojeni GS-ovi, di je 2:1.

XXXL

pre 10 godina

Jeste Novak furiozno i u velikom stilu zavrsio sezonu, ali Rafa je zaista dominirao od marta do septembra. Objektivno, on je zasluzio nagradu.

aha

pre 10 godina

Nadal je osvojio vise titula, vise GS titula, vise mastersa i vise poena. Prvi je na svetu. A nije igrao AO.
Novak je gubio finala cele godine i osvojio nekoliko turnira na kraju godine, kada su svi van forme.
Nadal je najbolji, to svi vide i znaju i neka samo nastavi da skuplja GS i Masters titule dok Novak prikuplja ove "jako vazne" ITF trofeje.

istina

pre 10 godina

@statistika Gren slemovi 2013 Nadal dve titule, Novak jedna, gren slemovi ukupno Nadal 13, Novak 6. U pravu si, broje se slemovi.
Sve ostalo je nebitno, pa i ove nebitne nagrade.

cudno

pre 10 godina

Volim Noleta, isao sam po svetu da ga gledam, ali se ne slazem sa odlukom
Da se obrnutno desilo mi bismo poludeli.
Nadal je imao fantasticnu godinu, mozda najbolju u njegovoj karijeri. Osvojio je dva grand slema i zavrsio godinu kao prvi.
Sto se tice dopinga, ako nesto znaju neka ga kazne... u protivnom neka dodele nagradu onom ko je najvise zasluzio.

haha

pre 10 godina

@Predo Finala GS vrede vise od titula??? Sta si rekao??? Pa super, neka Rafa kupi slemove, Nole ITF nagrade, i sve super. Kad vec titule nisu bitne.

ajde

pre 10 godina

@danix Koja prica? Prica ostrascenih fanova. Inace ITF je nagradu dao Noletu zbog ucesca u takmicenjima ciji su oni organizatori, dejvis kupu pre svega. Iako je Rafa objektivno bio uspesniji prosle sezone.

prodorni

pre 10 godina

Ne razumem odluku.Nole je covek,a izabran je za najboljeg.Rafa je Gospodar sporta,a ostavljen je po strani.Kao bozanstvo,on nije ni ulazio u izbor,tako vec ima logike.

dana

pre 10 godina

pa nole je bolji ima 15 gs, rafa 13 :). meni jos ne ide u glavu da je novak od osvajanja prvog gs januar 2008 u narednih 6 sezona( 08,09,10,11,12,13) osvojio 5 gs. zalosno


A sta si ti npr. osvojio bas bih volela da znam?

telebak

pre 10 godina

I Espanjolce puca paranoja kao i nas,ali ITF ako vec pusti Nadu da se oleši dopingom bar mu nagradu ne daju.Uostalom ima jedan klinac kod mene bolje je od obojice,trebalo je njemu dati nagradu.

Cetnik

pre 10 godina

Hhahahah, smesni su ovi Spanci, videlo se kako igra Nadal pre afere doping i posle afere doping. Bas slucajno je poceo lose da igra na turnirima u Kini. Napred Djole!

bot killer23

pre 10 godina

nepravedna odluka nevezano ko za koga navija. zamislite samo da je obrnut scenarijo. pa verovatno bi se planeta prelomila na pola od silnih paranoja i teorija zavere, a to je vec licemerje braco...pametnom dosta

cika dzo

pre 10 godina

Zasto je Nole bolji od Rafe?Pa,verovatno zato sto ga ne bi drukao ko ovaj njega da je pipnuo mrezu.Zato sto nasi navijaci nisu tako neprijateljski raspolozeni ko spanski i to nije moja paronoja,svi su videli!Samo voleo bih da znam odakle su ovi pljuvaci, ako su iz Srbije,nama stvarno nema spasa!

Grobar

pre 10 godina

Albert Kosta: “Mi poštujemo Đokovića, ali Rafa je ove godine pokazao da je najbolji na svetu, rezultati s utu in a Gren slemovima in a Mastersima. Ova odluka nije najjasnija.” Slažem se u potpunosti.Rafa ja bolJi za ovu godinu,al će Nole da dominira sledeće!!!

Rumpel Stickin

pre 10 godina

Kako što? Pa zato što je Nadal protiv Đokovića sakupio toliko pozlužavnika da može komotno kad sledeći put bude pauzirao da radi kao konobar, čuo sam da na Ibici imaju neviđeno dobar bakšiš :))

Predo

pre 10 godina

Mi bi reagovali isto, verovatno, da je situacija obrnuta. ITF je jednostavno htio da pokaže da oni i ATP nisu isto. Drugo, stoje i argumenti o konstantnosti, a to je da Novakova titula, dva finala i jedno polufinale GS-ova vrede više od dve titule, pa i bodovno. Novak je dominirao na početku i na kraju sezone, što je važno, a sredinu je odigrao solidno. I najvažnije na kraju - Rafa je bodovno ispred Noleta zbog jednog turnira serije 500 i jednog 250, koliko je Rafa odigrao više. Mada opet kad analiziram, zaslužili su obojica.

Civokvi

pre 10 godina

Novak je potpuno zaslužio nagradu. On jeste bio drugi po rezultatima, ali je više od svih pokazao šta zanči ljubav i posvećenost prema tenisu. Čovek je jedini od najboljih tenisera modigrao sva četiri grend slema i sva četiri mastersa, pritom je stigao do polufinala, dva finala i dve titule na slemovima, dok je Nadal osvojio dva slema, ali na preostala dva igrao ukupno jedan meč. Takođe, Novak je i pored svega toga igrao i sedam mečeva Dejvis kupa, doneo sedam pobeda, skoro se ubogaljio za ceo život protiv Kverija, imao je par kikseva, ali to se ne može uporediti sa Nadalovim kiksom na Vimbldonu. Đoković je igrao i egzibicione mečeve, uvek se lepo ponašao (osim u Madridu, ali da li je tamo uopšte postojao pojam lepog ponašanja?) i odvajao vremena za publiku i fanove. Mislim, ipak, da su Dejvis kup i konstantnost na GS turnirima odneli prevagu, nije tenis samo u pravljenju odličnih rezultata, ima nešto i u upornosti i sportskom duhu.

Konstatacija

pre 10 godina

Zeljko

Igrao i nije branio bodove na 60% turnira.I zato je prvi, Da je igrao prosle godine USO,Pariz,Cincinati,Mintreal,Peking, Sangaj i jos neke turnire ne bi bio prvi

Ambalaza Rotira

pre 10 godina

Interesantna odluka, i nije totalno nelogicna... Da je sve u gren slemovima (tj. mejdzorima) onda bi se samo gren slemovi igrali. Pa cak i u gren slemovima, Nadal fakticki nije igrao dva (na AO se nije pojavio, a na W je bio potpuno ocajan). Djokovic sa druge strane osvojio AO, igrao finala na US i W, i polufinale na RG. Da ne pominjem masterse i DC - i naravno, taj bodovni sistem je (po mom skromnom misljenju) sulud: pitam se samo ko bi bio sad prvi, da Djokovic nije morao da brani sve one bodove iz prosle godine. Sistem koji jednostavno kaznjava uspeh; al' dobro i Rafa ce morati da brani sve te bodove sledece godine - da se razumemo, stvarno postujem i volim Rafu, bez njega ovaj sport ne bi bio isti. Ali ipak, lakse je otici na 6-mesecni godisnji odmor (satro, povreda) i onda razbiti sledecih 6-8 meseci (ovo je njemu drugi put da to radi), nego igrati konstanto sve vreme na visokom nivou. A onda se svetski mediji kao oduseve - kakav neverovatan "come back"! A pitam se da li bi se tako odusevljavali da je kojim slucajem Novakov sponzor recimo Nike, a Nadalov Uniqlo.

Ajd uzdravlje i, Nole, sve najbolje sa BB-om...

moram da kazem il cu da puknem

pre 10 godina

nole je srbin i samo zato sto je srbin moze da dobije tu nagradu. u kojim sportovima nema srba u vrhu? rvati tisina jer mozete samo da nam pljunete pod prozor sa sve spancima zajedno.

danix

pre 10 godina

Sto se tice rezultata u ovoj godini,Nole i Rafa su tu negdje,Nole je bio konstantno dobar,a Rafa je isao iz jedne u drugu krajnost,dobijao je neke vazne turnire i ispadao na pocetku nekih jakih turnira.
Zavrsni masters u Londonu je bilo pravo odmjeravanje snaga kad ga je Nole pocistio i pokazao ko je najbolji i pokazao ko zasluzuje prvo mjesto.Da je Rafa dobio London bio bi to dokaz da je najbolji i da je s pravom na prvom mjestu.Tu se,ipak,naslo 8 najboljih na svijetu,a pobjednik je,dakle,najbolji od najboljih,tj.Nole.

Druga stvar,ne bih zelio spekulisati,ali prica o Rafi i dopingu i o snaznim sponzorima koji ga stite je otisla dosta daleko i mozda,kazem mozda,ITF zna nesto vise od nas obicnih smrtnika.Bojim se da ne bude ponovljena prica kao sa Agasijem i Amstrongom koji su nakon mnogo godina priznali da su se dopingovali.
Kazem,mozda ITF misli da je lakse ne dodijeliti Nadalu nagradu nego je nekada kasnije oduzimati.
Sto se toga tice Nole je cist kao suza i ITF nema problema da ga proglasi najboljim.

ne0

pre 10 godina

"Interesantna odluka, i nije totalno nelogicna... Da je sve u gren slemovima (tj. mejdzorima) onda bi se samo gren slemovi igrali. Pa cak i u gren slemovima, Nadal fakticki nije igrao dva (na AO se nije pojavio, a na W je bio potpuno ocajan). Djokovic sa druge strane osvojio AO, igrao finala na US i W, i polufinale na RG. Da ne pominjem masterse i DC - i naravno, taj bodovni sistem je (po mom skromnom misljenju) sulud: pitam se samo ko bi bio sad prvi, da Djokovic nije morao da brani sve one bodove iz prosle godine. Sistem koji jednostavno kaznjava uspeh; al' dobro i Rafa ce morati da brani sve te bodove sledece godine - da se razumemo, stvarno postujem i volim Rafu, bez njega ovaj sport ne bi bio isti. Ali ipak, lakse je otici na 6-mesecni godisnji odmor (satro, povreda) i onda razbiti sledecih 6-8 meseci (ovo je njemu drugi put da to radi), nego igrati konstanto sve vreme na visokom nivou. A onda se svetski mediji kao oduseve - kakav neverovatan "come back"! A pitam se da li bi se tako odusevljavali da je kojim slucajem Novakov sponzor recimo Nike, a Nadalov Uniqlo.

Ajd uzdravlje i, Nole, sve najbolje sa BB-om...
(Ambalaza Rotira, 19. decembar 2013 17:52)"

ajde da jednom zauvijek prestanemo pričati o "obrani bodova". bodovi traju 12 mjeseci, a onaj tko u ih u sezoni osvoji najviše, na kraju sezone ih i ima najviše. kraj priče.

argumenti za Novaka

pre 10 godina

Rafin comeback je bez sumnje fantastičan. Ipak, Novak je igrao 3 0d 4 GS finala, a ako uzmemo da je, zbog žreba, na RG polufinale faktički bilo finale pre finala (i bilo je), da ne pominjemo kolko je malo falilo do trijumfa, onda je Nole jedini ove godine bio neizbežna mirođija u 4 od 4 GS finala. To govori mnogo. Ubedljivom igrom je oteo trofej Rafi na sporoj šljaci master MK u aprilu- zaboravljamo! Da ne pominjemo dominaciju jesenas u dvoranama, zaključno sa master kupom u Londonu. + Rafin poraz na W. je veliki minus za broja jedan. Drugim rečima, na travi i u dvorani nije napravio ništa, dok je Novak konstantno dolazio do vrha na svim podlogama.

dzoni

pre 10 godina

Ko je odigrao cijelu ovu sezonu? Ko posle US Opena nije izgubio ni meca vise? Ko je konstantan medju Top3 igraca na ATP Turu? Ko je igrao finale Davis Kupa? Ko je 4. put zaredom osvojio Australian Open? I JOS MNOGO TOGA!!! Sve to je uradio NOVAK DJOKOVIC!
Pozdrav!

...sve sve ali nista

pre 10 godina

pa bolji je...recimo frajer...a i smucio mi se bre rafa...sa vadjenjem gaća i cackanjem nosa i redjanjem flasa i ....ma bre ...

sima

pre 10 godina

(Harold, 19. decembar 2013 17:22)
Bolje da pitamo trideset-dvogodisnjeg Hasa ili
ipak Dimitrova?
(RN, 19. decembar 2013 18:33)
sta da pitas Dimitrova majke ti?? a da pitamo Darcisa?

Milan

pre 10 godina

Vidi se da su ovde ljudi navikli na fudbal, pa im je tesko da se naviknu na ovaj gospodski sport u kom se protivnik postuje. Tako citamo da je Rafa gospodar tacni iako covek ima dva puta vise najvecih trofeja od Novaka. Citamo i da ATP lista nije bitna, vec eto ITF nagrada, da je bitniji broj bodova nego trofeji!? Gospodo draga, Nole i Rafa su velikani, nazalost fanovi im nisu dorasli. Ova nagrada je lepa, ali za njih nebitna, ono sto je bitno je broj gren slemova koji pise pored njihovog imena. Sve drugo je za istoriju tenisa nebitno. I jos nesto, u tenisu su pobede i porazi nesto sa cim se igraci suocavaju svake nedelje, Rafa i Nole su veliki jer to znaju, jer poraze ne primaju k srcu, vec rade. Oni su veliki jer su i dalje prijatelji sto su pokazali na egzibicionoj turneji. Njihove velike bitke nisu ostetile njihovu dusu, i dalje su sjajni momci, za razliku od tzv "fanova". Sto se ITF nagrade ticu i veliki broj svetskih sportskih medija je doveo u pitanje ovogodisnji izbor, nisu samo Spanci. To je uvek tako..

Milosss

pre 10 godina

Meni nije najjasnije sta ovde nije jasno? Nadal jedan GS preskocio,drugi kao i da nije igrao,posle US opena slabo, naravno da je Novak trebalo da dobije ovu nagradu! Bravo!

Nole,ole

pre 10 godina

Zato sto nije proslu godinu zbog "vitamina" propustao. Zato sto je i proslu i ovu godinu odigrao sve. Zato sto je igrao finale Davis Cupa, zato sto je uglavnom odbranio proslogodisnje bodove

Reservoir dog

pre 10 godina

Hehehehe, poznato je da u sportu ne pobeđuje uvek bolji.

Ovde ionako nije taj slučaj, jer i Španci znaju da je No1e najbolji.

šetač

pre 10 godina

Nole je odigrao celu sezonu a Nadal nije i to je dovoljno, a lepo im je rečeno. Za malo je Nole prvi i zato što je bio konstantniji. Rafa je ispao u prvom kolu Wimbledona a AO nije ni igrao. Završetak sezone je otaljavao, kampanjac, o dopingu neću, ne znam.

konzervativna neiznudjena

pre 10 godina

pobedio je Djokovicev kontinuitet,Nadal stalno ima problema sa povredama,a to je izuzetno bitan deo sporta,Djokovic je osvezio tenisku pricu i izvan terena,stalno spreman na sou programe,sto takodje doprinosi popularizaciji,danas vise nigde nije pozeljno suvoparno izvrsavanje zadataka,u ovom slucaju udaranje loptice reketom

Toza

pre 10 godina

Slično mišljenje ima i Albert Kosta: “Mi poštujemo Đokovića, ali Rafa je ove godine pokazao da je najbolji na svetu, rezultati su tu i na Gren slemovima i na Mastersima. Ova odluka nije najjasnija.”

Vimbldon, batice, Vimbldon!

cinober

pre 10 godina

Ova nagrada ima smisla baš ovako kako je dodijeljena. Lijepo je to rekao jedan komentator - kad bi broj bodova i mjesto na ranglisti bili jedini kriterij onda ona uopće ne bi imala nikakvog smisla. Nadal i Đoković su tu negdje. Ja bih glasao da je godina Nadalova ali mogu se složiti i s ovakvom odlukom.
Ali smeta me jedna druga stvar kod velikog broja komentatora, a to je nekakvo preveliko poistovjećivanje sa svojim idolom, dizanje idola na sam zadnji kat neba i totalno potcjenjivanje i prezir prema protivniku...s gubljenjem ikakvog osjećaja za poštovanje (kao npr sasvim je uobičajeno ovdje reći da Nadal skuplja ooooooogroman broj tacni, valjda se misli na jedno petsto hiljada, tacni u mečevima s Novakom.)
Sam pravi smisao sporta već je odavno umro s uvlačenjem novaca (i to tolikih ogromnih količina) koji po meni sav vrhunski sport čine zapravo smiješnim gladijatorstvom i tv-šou programom za mase. Ova dvojica tenisača ipak nekako još uspijevaju probuditi djelić nekakvog iskonskog viteštva u sportu i makar je pitanje u današnjem svijetu koliko to može biti iskreno i pošteno kraj tolikih para, svejedno im treba na neki način odati počast i to obojici (naravno, ima ih još, ali ovdje govorimo o Novaku i Nadalu). Jer jedan bez drugog bili bi mnogo, mnogo manji, bez obzira koliko bi možda više titula osvojili.

Pablo

pre 10 godina

ITF takmicenje obuhvata gren slemove, dejvis kup i čelendžere. Novak je dobio nagradu pre svega zato što u dejvis kupu nije izgubio meč, a Nadal nije ni odigrao to takmičenje. Tačno je da Rafa ima jedan više mejdžor, ali kao što neko reče na njima nije dobio niti jedan meč. Mastersi se ne računaju jer oni nisu pod pokroviteljstvom ITF-a.

Serdjo

pre 10 godina

Ne znam sta Spancima nije jasno, a i pojedincima koji govore istim jezikom kao i mi normalni? I nije ga Nole za malo presao, nego ga je presisao ove sezone za 4 indexna poena!?
Izvolte gospodo lepo se sve vidi, pa kome i dalje nije jasno pravac psihijatrija!
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmxXswe2Guv2dDdVN3VRNzYzdkNIZzVGMWFOMEtNX3c#gid=16

Statistika

pre 10 godina

Boze kako se ljudi prave blesavi:

Poeni sa Grend Slemova:

Australian Open:
Djokovic 2000
Nadal 0

Roland Garos:
Djokovic 1200
Nadal 2000

Vimbldon:
Djokovic 1200
Nadal: 10

USOpen:
Djokovic 1200
Nadal 2000

Total Grand Slem-ovi:
Djokovic 5600
Nadal 4010


Sve ostalo je Miki Maus turniri.....

dejavu

pre 10 godina

Bravo bravo za ITF ! Argumenti za dodelu priznanja su apsolutno na mestu,a Španci neka se hvale ATP-om jer po njihovim kriterijumima-bodovima je Rafa prvi.Naravno,svaka čast obojici na sezoni,i stvarno je žalosno praviti zlu krv na ovaj način.

game, set and...

pre 10 godina

ovakvo pitanje mogu postaviti samo Španci i lokalni hejteri, ostalima je sve bilo kristalno jasno i bez nagrada ITF-a...

pozdrav...

grunf

pre 10 godina

Da je jedini kriterijum broj osvojenih bodova, onda bi izbor bio potpuno nepotreban jer bi prvi na listi na kraju godine automatski bio najbolji. Da je kriterijum broj osvojenih GS, mogao je neko da osvoji 2 GS i da ne igra vise ni na jednom turniru, bio bi najbolji. Ocigledno je da ima vise kriterijuma, ali sve je to toliko nevazno da zaista ne kapiram svu frku i kolicinu ostrascenih komentara na ovu temu.

my way

pre 10 godina

Zasto je Novak,bolji od Nadala?Pa eto,zato sto smo tako u mogudjnosti!
(Serdar, 19. decembar 2013 17:48)

A Eskanjuela i Kosta su broj 1 po suntavilu!

dejavu

pre 10 godina

Bravo bravo za ITF ! Argumenti za dodelu priznanja su apsolutno na mestu,a Španci neka se hvale ATP-om jer po njihovim kriterijumima-bodovima je Rafa prvi.Naravno,svaka čast obojici na sezoni,i stvarno je žalosno praviti zlu krv na ovaj način.

ivi

pre 10 godina

ITF dodeljuje nagradu za najkonstantnije rezultate na GS turnirima, Davis cupu i WTF turniru.
Nole je osvojio 1 GS, igrao jos 2 finala i jedno polu finale, takodje je igrao finale Davis Cupa i osvojio WTF.
Rafa je osvojio 2 GS, ali uopste nije igrao jedan a na drugom je ispao u 1. kolu. Nije igrao ni Davis cup.
Iako je Rafa imao bolju sezonu, po kriterijumima ITF-a Nole je zasluzeno osvojio nagradu.
Jednostavno i logicno.

777

pre 10 godina

Pa jasno je da je odlucilo Rafino ispadanje u prvom kolu Wimbledona. To je moralo da ga kosta...ajde AO kao "povreda" ali Novak je konstantno bio u samom vrhu ako nije osvojio turnir ili finalu, pobedio ili izgubio. Ocigledno je da se to postuje a ispadanje u prvom kolu tako velikog, mozda najveceg GS ne postuje. Pa London gde je bilo 8 najboljih tenisera na planeti i Novak je pocistio sve, bez poraza.I to treba da znaju ovi Spanci sto komentarisu nego se prave mutavi a boli ih..

Mirko

pre 10 godina

Nepristrasno rečeno - presudio je kraj godine i Noletova konstantnost na svim turnirima tokom godine gde je igrao uglavnom finala ili pobeđivao ili gubio, plus Dejvis kup, plus završni masters i poslednja tri turnira u godini koje je smazao sve što mu se našlo na putu.

Da je jedini razlog to ko je na prvom mestu ATP, onda bi se ova nagrada automatski dodeljivala i ne bi bilo nikakvog izbora niti glasanja. A kada ga ima - onda je ovo vrlo logično.
Isto tako, moram da kažem da ne bi bila greška ni da je Nadal osvojio, ali eto ta konstantnost je u izboru bila bitna, što neka stručna javnost očigledno više ceni od kratkotrajnih rezultata, kako god oni bili veliki.

dejan-minhen

pre 10 godina

hahah... navikli Spanci da nema iznenadenja za njih.
Nije sad tenis u pitanju a da li su se cudili posto su otisli na SP 2006 umesto Bosne?
Da li se secaju sudenja na EP 2000 kada su u 1/4 finalu uz pomoc sudija izbegli Holandiju?

Sto se Fairplaya tice Spanija, Nemacka i Francuska se ne mogu porediti sa Englezima.

Goran G

pre 10 godina

Za neupućene, ITF organizuje, pored Davis Cup-a, i sve GS i, shodno tome, bodovi sa ovih događaja kreiraju ovu tabelu. Tu je, bez sumnje, Novak bio daleko najbolji ove godine! Takođe, Rafa kroz istoriju ni u jednoj godini nije dotakao ni 30 ITF poena dok Nole poslednje 3 godine ima vise od 30 poena.

Чорба ЦЗ

pre 10 godina

Поштујем оба тенисера,запитајте се зашто је Надал имао паузу од мјесеци,ПОВРЕДА ? Како сам начуо није била повреда у питању него је антидопинг контрола установила да је велики Рафа био допингован,да тенис неби изгубио славног тенисера годину или двије направили су компромис и послали га на одмор од мјесеци,,,,да је био поврјеђен неби се тако лако вратио у врх и на прво мјесто,сјетите се случаја Чилић и недоказаног случаја Троицки,одмах су кажњљни до пропасти њихових каријера,,,,Рафа је изузетак,има јаку залеђину,

sima

pre 10 godina

istina&pravda , kako si odgovorio skupljacu tanjura u zimskom periodu na komentar? tvoj komentar je odmah ispod njegovog kao odgovor ...kako si to uradio???

basket majstor NS

pre 10 godina

Zato što je ITF napravio grešku 2010-e. Tada su požurili i dali Federeru nagradu, a Rafa uzeo 3 slema te godine. I tako otad, ITF 'kasni' 1 godinu u dodeli nagrada... pogledajte:
2011-e, Rafa proglašen (kompenzacija za 2010-u), a Nole te godin uzeo 3 slema, na svim turnirima brilirao, i igrao Davis cup (do povrede);
i sad bi ispalo da Nole ima smo 2012 ITF nagradu, pa ne može, stiže kompenzacija...

ostaje da vidimo šta će biti dogodine, baš bih voleo da čujem objašnjenje ako Nole uzme više slemova a Rafu proglase :)
uostalom kod ESPN-a nema 'kašnjenja', oni su Novaka odmah 2011-e proglasili za no.1, videćete i sada će Rafa biti tamo proglašen najboljim u 2013-oj.

Antiteza

pre 10 godina

Komšije, kada ćete da shvatite da Novak nije kriv što je najsvetlija tačka vašeg tenisa čelo Ivana Ljubičića?! Čovek je počeo i završio sezonu osvojenim turnirima i između njih konstantno dolazio do same završnice svuda osim u Majamiju i Madridu.
Ako treba, Srbi će kao darežljiv narod da vam pomognu da napravite portal na kome ćete pisati o Luki Modriću i Blanki Vlašić. Možda će vas to naučiti da poštujete veličine.

mia

pre 10 godina

Nole je bolji, jer je igrao celu sezonu sa manjim oscilacijama ..a Rafa ne..Rafa je preskocio jedan gren slem i nekoliko turnira..to je presudilo.

777

pre 10 godina

(dzoni, 19. decembar 2013 18:11)

Slazem se sa tvojim komentarom samo sto je AO osvajao 3 puta za redom a ukupno 4. Prvi put 2008. Ali znam da si pogresio...

Boban Nikolic

pre 10 godina

Turniri iz serije GS kao i takmicenje u DK su pod patronatom ITF pa shodno tome on i ima pravo da proglasi najboljeg u kalendarskoj godini.Potsecanja radi u 2013 godini Novak je odigrao sva 4 GS turnira i finale DK a Nadal 3 GS.Na pomenutim turnirima Novak je odigrao 34 meca i imao skor 31-3 ako to prevedemo u bodove osvojene pri tom dolazimo do 5.580 bodova.Nadal je na ta 3 GS odigrao 15 meceva i imao skor 14-1 i osvojio 4.010 bodova.Proglasenje Novaka za NAJBOLJEG u 2013,kao sto i sama nagrada kaze,je odluka ITF-a i ona ni u kom slucaju ne negira ATP listu i prvo mesto Nadala na njoj.

ZoranJ

pre 10 godina

Postoje u principu dve bitne orginizacije u svetskom tenisu, Internacionalna Teniska Federacija - ITF, i Asocijacija Teniskih Profesionalaca, nešto kao FIBA i ULEB u svetu košarke. ATP lista vrlo precizno meri dostignuća svakog tenisera unazad godinu dana, i to je najobjektivniji pokazatelj ko je gde. ITF-ovo čedo je Davis Cup, pa imajući u vidu da Novak nije izgubio nijedan meč u tom takmičenju i da je za razliku od Nadala odigrao celu sezonu, odluka ITF ne bi trebalo da iznenađuje.

dzoni

pre 10 godina

(777, 19. decembar 2013 19:10)

Ma to je to! U naletu sam napisao da je 4 puta zaredom osvajao. Bitno je da se zna sta sam mislio :)

Hvala na ispravci :)