Tenis 86

Subota, 20.07.2013.

10:10

Može li Novak da vlada kao 2011?

Novak Đoković osvajanjem US opena može da povrati auru koju je imao 2011. godine, piše kolumnista Bličer riporta Džeremi Ekstin.

Može li Novak da vlada kao 2011? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

acika

pre 10 godina

kada odresi kesu i vrati dr. cetojevica u tim tada se moze i nadati sezonama kao 2011...do tada ce uvijek bLIzu a nedovoljno za osvanjanje novih GS...Bez njega je samo ne izbrusen dijamant

drago

pre 10 godina

Sup0er mu je ta vladavina. Murray 3 velike tiutle u zadnjiih godinu dana, Nadal dvije a on jednu.
U ovoj sezoni je Ndala prvi a Murray mu se oapsno priblizio. Tamo nakon Australije bi mogao pasti na trece mjesto.

Pavle

pre 10 godina

Najbolja ikada odigrana sezona u tenisu je sezona Rodzera Federera 2006,92 pobede i samo 5 poraza,nikada takva sezona nece biti odigrana sa takvom dominacijom.Tada je osvojio:Dohu,Australian Open,Indijan Vels,Wimbledon,Majami,Hale,Kujong,Montreal,Us Open,Madrid,Tokio,Bazel,zavrsni masters.Plus odigrao je finala Monte Karla,Dubaija,Rima,Roland Garrosa,i da nije bilo Nadala osvojio bi i to!

aleksandar

pre 10 godina

jedino je validno pitanje za buducnost i buduce rezultate Djokovica: "hoce li on biti zainteresovan i dovoljno ostar u nameri da postavlja nove rekorde i podize sam sebi lestvicu postavljajuci sebi nove zadatke"!? onaj KVRC, kao 2011-te, kad je rekao sebi: "previse sam vremena izgubio na trecem mestu... hocu da sad budem prvi i najbolji"!... samo to i nista drugo! od te 2011 god vise se niko ozbiljan u svetu tenisa ne pita da li Nole TO moze vec samo da li TO hoce!? kao dopunsko pitanje koje "overava ovu situaciju" strucnjaci po svetu postavljaju sledece: "ima li iko sanse protiv Novaka, danas!? od te godine, zapravo samo se trazi lik, koji bi ga mogao ugroziti na bilo kojoj podlozi, na bilo kom turniru, ni vise ni manje! ja mislim da nema i nacin na koji Novak, sada pod svim tim pritiscima i dalje sebe usavrsava u raznim tehnickim (pre svega) elementima u igri napredujuci i u detaljima, na svim podlogama garantuju njegovu dugu vladavinu!
igrati sa Rafom ravnopravno na sljaci, odservirati tolike asove na Vimbldonu, i biti stalno i na svakom GS turniru u polufinalu-finalu dovoljno govori o njegovom potencijalu! Nole i dalje unaprdjujuci svoju igru sto svakom od rivala a i strucnjaka ostavlja samo jedno jedino moguce pitanje: "kada ce Novak podici lestvicu jos jednom"? Novak se pita! naredni put kad se to desi bice to "year slam", u to ne sumnjam! sve iza toga, zavisice (kao i do sada) samo od Novaka! pozzz

NIKOla

pre 10 godina

Meni je taj mec sa Murray-em u finalu vimbldona bio potpuno nejasan...Djokovic je po mom misljenju i dalje ubedljivo najbolji teniser na svetu, i bar za klasu kvalitetniji od Murray-a, a tu ne uspeva ni set da mu uzme, a do polu-finala nema izgubljen set.
Cudno...

MOP

pre 10 godina

@Jovane Sad kad sam pratio Wimbeldon, a i prije toga RG, pa vidi se u igri Novakovoj da se on uglavnom zeza s protivnicima, toliko je bolji, onog Berdycha je na sprdnju dobio i s lakocom. E sad, zasto ima te rupe u igri kao protiv Nadala, Del Potra i Murraya, to je misterija. Snage mu ne nedostaje jer igra bez problema 5 setova, ali fali mu one mentalne cvrstine da slomi mec. Ti veliki mecevi najcesce se lome oko jedne ili dvije lopte, a meni je jos u glavi ono Novakovo diranje mreze, sto je zapravo nevjerojatno. Nemoguce mi je i da gubi dva finala od Murraya koji mu realno po kvaliteti igre nije ni blizu. Sve vodi prema tome da je doslo do odredjenog zasicenja i da nema vise gladi kao nekad, a to je steta, velika steta. Iako i dalje ne sumnjam da ce Novak prebaciti 10 GS-a.

TomaS

pre 10 godina

@(Gajetano): "Da vrati dr Igora Četojevica u tim!"

Šta ste svi godinama navalili sa savetima Novaku - te vrati dr Četojevića, te smeni trenera, te više treniraj, više vežbaj... Kao da su Novaku potrebni vaši bezvredni saveti, kao da on milijardu puta bolje od svih vas savetnika "savetnika" ne zna bolje šta treba da radi.

Hansolo

pre 10 godina

Ne može.. On je pao mentalno.. Poslednjih dva gs finala je na žalost deluo kao gubitnik od prve lopte.. Ne znam zašto ali je vrlo zabrinjavajući..

grobar

pre 10 godina

Bas me briga!Sve velike meceve je gubio od kada je br 1.Uspeo je da osvoji mnogo turnira,jos Roland Garos i zdravo.Zasitio se tako mlad,a srpski mentalitet!

TomaS

pre 10 godina

Navijam za Novaka, ali je činjenica da je po osvojenim bodovima ove godine do sada (ono što se računa za London) Novak na drugom mestu rang liste tenisera (http://www.atpworldtour.com/Rankings/YTD-Singles.aspx). Najviše bodova osvojio je 1)Nadal - 7.010, 2)Đoković - 6230, 3)Mary - 5.160. Dalje slede: Ferer, Berdih, Federer, Conga, Del Potro... Šta će biti do kraja godine, ostaje da se vidi.

Zoran mkd

pre 10 godina

igra u finalu vimbldona je prava katastrofa za jednog sampiona!!Federer i Nadal su mu jos uvek daleko,daleko!!
(zoki dolina cupova, 20. jul 2013 12:56)

Posebno su bili daleko na zadnjem Wimbldonu !!! Federer je ispao daleko u drugom kolu, a Nadal daleko, daleko u prvom :)
Nole je ceo wimbldon igrao dopro sem finalnog meca, a on sam i zna zasto, mada se i Murray pita nesto.
Ipak, jos uvek je Nole najbolji na svetu.

Pozdrav,

MOP

pre 10 godina

Kad se objektivno pogleda Novak je i ove sezone sjajan, malo mu je i srece falilo, a jedini pravi kiks je to finale Wimbeldona. Daga sad odigra mozda i ne bi pobjedio, ali sigurno ne bi onako izgubio. RG mu je izbjegao za dlaku, Nadal je imao nevidjenu srecu, sto drugo reci. Dakle, i u ovoj kao losijoj sezoni Novak je bio blizu osvajanja sva tri grand slama. Ocekujem furiozan zavrsetak sezone i dogodine pohod na sve cetiri titule. Nekako mi se cini da Nadal i Federer vise ne mogu biti konstantna opasnost, vec samo na pojedinim turnirima i podlogama, ovisno i o njihovim ciljevima za sezonu, dok u obracunu s Murrayem uvijek dajem prednost Novaku, bez obzira na zadnja iskustva. Dovoljno mu je dao, dva grand slama za Murraya su puna kapa.

SRBin

pre 10 godina

Sve mi se cini da je Djokovicev voz prosao...Nazalost mislim da je on dostigao vrh sa ovim i da nakon ovoga sledi stagnacija.Ko sto rece WEATHER dole, mozda jedin moze jos AO da osvoji eventulano USOpen ako ga posluzi sreca.
Aj poz

mad max

pre 10 godina

Tesko da iko u dogledno vreme moze da ponovi 2011.
Novak je u krizi, kako igre, tako i rezultata. Da li manje trenira ili su protivnici napredovali ne znam. Ali cinjenica je da gubi i od dosta slabijih igraca, a da na GS dominira samo u Australiji, koja je ipak najmanje vazan turnir

Gajetano

pre 10 godina

Novak ima najbolju igru od svih, moze jos dugo da dominira i osvaja Grend Slemove kad god to pozeli, ali uz dva "mala" uslova:

- Da se mane politike
- Da vrati dr Igora Cetojevica u tim

Pozdrav,

Jovan

pre 10 godina

@(MOP, 20. jul 2013 13:28)

E druze procitao sam sve komentare i samo sam ovakav jedan trazio i potpuno se poklapas sa mojim razmisljenjem. Jednostavno Novak se zasitio onim osvajanjem Wimbledona 2011, kada je u 2 dana ispunio svoja 2 zivotna cilja. Sada mu fali te gladi i discipline u sebi da bude najbolji ikada a ima velike predispozicije za to. Steta stvarno, oseca se u njegovoj igri da mu fali treninga i kondicije. Bas me zanima kako ce Novak i Rafa igrati kada budu u Federerovim godinama, koji u sred leta igra turnir 500 serije. To je za postovanje stvarno i ja sam ubedjen da Novak ima Rogerov mentalitet i tu nemacku disciplinu, da bi vec imao preko 12 GS.

saša rs

pre 10 godina

Dok god se vodi rasprava može li Nole sačuvati primat, znači da ga još nije ispustio. A takođe se vodi još uvijek rasprava ko može Noleta da pobijedi u narednom periodu tj. on je i dalje glavna meta. Biće još dugo No 1 a biće i Slemova.

MOP

pre 10 godina

Novaku fali malo onog germanskog u sebi, da imaš želju dominirati i biti najbolji ikad ako se pruži prilika. Padaju mi na pamet Federer, Schumacher, Vettel...kod njiha nema zasicenja, oni jurisaju na sve rekorde. Na ovim prostorima su se pojavila dva sportaša s takvim predispozicijama, Janica Kostelić koja se povukla s 24 godine na vrhuncu kad je ispunila sve svoje ciljeve, ali nije dostigla sve rekorde kojeje mogla, osim po broju zlatnih medalja na Olimpijadi i Novak Djoković koji je 2011. godine pokazao da može biti najveći, ali je onda malo zastao. Dosad je morao imati već deset slamova, ali još nije kasno da uđe među pet svih vremena, ali uvijek će ostati žal što nije dostigao Federera jer ima sve predispozicije za to.

Ajde Nolee

pre 10 godina

Koliko stručnjaka na jednom mjestu. Kada pročitam komentare tipa "njegovo vrijeme je prošlo" "on je kao pročitana knjiga" digne mi se kosa na glavi. Dragi moji, zaboravljate da Novak ima samo 26 godina, i još najmanje 5 godina karijere. Sa svojih 26 godina već je postigao mnogo, ispisao stranice istorije. Ko kaže da mora da ponovi 2011? Naravno da ne mora, može da bude i bolji, on ima potencijal za to. Svi su se sada uhvatili za US Open, i činjenicu da Nole mora da ga osvoji. Gdje to piše, zašto bi morao, ako uspije to je odlično, a ako ne opet nije smak svijeta. On ne mora nikom ništa da dokazuje, on je već dovoljno pokazao i dokazao.

miroslav

pre 10 godina

Nole vec sad moze da ide u "penziju". Uradio je sve sto treba u prethodnih 2- godine, tako da ostane upamcen sledecih 30 godina, a da vise ne osvoji nijedan turnir i da zglajzne sa 1. mesta ATP tour-a.
On je pametan momak, u svakom momentu zna sta hoce, i treba da odabere najbolji put za sebe, a ne za nas, koji do pre 5 godina nisu znali sta je tenis.
Bjern Borg u Stokholmu ima prodavnicu muskih gaca, ali ceo svet zna ko je bio Bjern Borg, i na svakom velikom turniru je rado vidjen gost. To je 2sudbina@ velikih.
A Nole jeste veliki, najveci i najpoznatiji Srbin posle Tesle.

Ulatec

pre 10 godina

Da bi vladao neprikosloveno treba biti "ruthless" , beskomromisan u zedan pobede toliko da lomi sve ispred sebe pa kud puklo

Jel to Djokovic sada radi ?

Odgovor je "NE" . Bavis se sporednim stvarima u zivotu a kad dodje do finala jednostavno kao da mu sve smeta i kao da se za svako finale digao na levu nogu.

Sa beskompromisnom fokusiranom igrom stize i sigurnost u finalu da moze da se pobedi bilo ko bilo gde na bilo kom turniru , za sada takve sigurnosti u igri Novaka ne postoje. A postojalo je 2011

Kad lupi malo glavom i prestane da se bavi koje kakvim sporednim aktrivnostime a teku sezone onda cemo da vidimo 2011 izdanje Novaka ,
a ako nastavi sa postojecom semom ubrzo vidjamo Murray-a na No.1 Poziciji.

Goran S.

pre 10 godina

Ako iko moze uspostaviti vladavinu u narednom periodu, onda je to Djokovic, treba zaista biti nefer pa to ne priznati.
Na svakoj podlozi Nole je favorit br 1 ili 2, moze li se to reci za jos nekoga na turu?

Bravo

pre 10 godina

Lako je doći ovdje, glumiti nekog velikog teniskog stručnjaka, praviti se do sai popio svu pamet svijeta, a skrivati se iza lažnog imena i ljuvati čovjeka koji je postigao toliko toga. Liječite svoje frustracije ovdje pisajući glupe komentare. Pustite vi Novaka i tošta je i koliko je postigao, i može li ili ne može bolje. Najbitnije je da je on živ i zdrav, da se osjeća dobro i da uživa u onom što radi. Poenta tenisa nije samo dokazivanje, Novak je već dokazao ko je i šta je on u ovom sportu. Mlad je i ima vremena za uspjesima. Ko kaže da mora da osvoji US Open, ne mora! Ako uspije odlično, a ako ne opet svaka mu čast. Novak je konstantan, uvijek je u završnicama turnira, igra odlično na svim podlogama, ne sumnjam u njega i njeghove rezultate u narednom periodu. Uživajte u živou i bavite se sa sobom, a njega pustite ta živi kako želi.

objektivno

pre 10 godina

Beton je Novakova omiljena podloga, i bez dilema tu pruza najbolje partije. Odigrao je 6 finala na poslednjih 6 slemova na betonu i osvojio 4 titule, a imao bi 5 uzastopnih titula u nizu da nije bilo onog nesrecnog vetra prosle godine. Ako osvoji svi ce ga kovati u zvezde a ako izgubi u zavrsnici svi ce ga kritikovati. To je svojstveno nama Srbima, obavezna kritika i pametovanje upuceno najboljima (nebitno o kojoj profesiji da se radi) od strane neostvarenih u svakom smislu a takvih je kod nas dosta, u stvari i previse.

Mastoor

pre 10 godina

@Tennis fan Ispustio si iz vida onih 17 Federerovih nedelja na prvom mestu. Evo ovde imas svu statistiku:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ATP_number_1_ranked_singles_players

Gojko

pre 10 godina

Novak je prodao finale W i u to sam 100% siguran. :) Igra nije bila za prepoznati. Uvijek se nervirao kada gubi. U finalu mu je bilo svejedno...

zoki dolina cupova

pre 10 godina

u zadnje dve godine izgubio je sve bitne meceve sem australia opena..ponekad mi deluje kao da ide u rudnik,a ne da igra tenis i uziva u zivotu i igri..nisam ni malo maliciozan ali mora nesto da promeni ili ce ponovo da dodje na nivo 2009,2010..igra u finalu vimbldona je prava katastrofa za jednog sampiona!!Federer i Nadal su mu jos uvek daleko,daleko!!

NEDJA

pre 10 godina

Novak je bez dileme najbolji igrac na svetu jer na svakom turniru stigne do zavrsnice,ima 13 uzastopnih gren-slem polufinala,dok recimo Nadal dve godine uzastopno ispada na samom pocetku Vimbldona uz to propusta pola sezone zbog povrede,Marej igra veoma lose na sljaci,cak je propustio RG da bi se pripremio za Vimbldon,Federer je u padu,na poslednjih 9 gren-slemova samo je jednom usao u finale kad je i osvojio titulu prosle godine na Vimbldonu.I pored svega toga sto Novak stalno stize do zavrsnice,osvojio je samo jedan gren-slem od poslednjih sest i to je ono sto najvise boli,umesto u zavrsnici da bude najbolji on obicno tad poklekne i ne odigra kako zna i ume.Recimo na Vimbldonu ove godine je vrhunski servirao ceo turnir ali ga je taj udarac potpuno izdao u finalu.Us open je strahovito bitan,igra se na Novakovoj omiljenoj podlozi i ako uspe da osvoji vratice stvari na svoje mesto i ucice sa velikim samopouzdanjem u 2014.

pedjaaustralija

pre 10 godina

On je procitana knjiga on ce u buducnosti moc uzeti naslov na sljaci ako neko rafu ranije izbaci kao murraya na travi! Jedina mu sansa beton mada i tu je sve slabiji stizu ga murray i delpo.... bye bye Nole valja pogledat istini u oci... ako sta ima sanse jos uzet to je AO i to je to!
(WEATHER, 20. jul 2013 10:28)
a ti "BA" idi i pogledaj istini u oci Dzimburu ili Delicu ostavi da mi brinemo za nase

fortissimo

pre 10 godina

mislim da decko pametno radi. Postao je br.1 ono sto mu je bila zelja a sada polako uziva u zivotu i drugim stvarima neopterecen rekordima. Postao je deo istorije i uzece on jod neki GS ali midlim da nije pod moranjem. Na kraju jednom u zivotu i mas 26 . Problem je sto su drugi vise optereceni rekordima nego on.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sasa, 20. jul 2013 10:28)

Normalno, jer u druge je ulagala drzava i sada od njih trazi i ocekuje. U Novaka su ulagali roditelji. Ako mu oni kazu da su zadovoljni..sta onda tu treba da se prica. Drzava od njega ne trazi nista niti ima "obraza". A navijaci...pa pravi ljubitelji ce postovati sve sto je ostvario, drugi ce da ga omalovazavaju...ono sto je sigurno sutra kada ostavi tenis dodeljivace pehare na GS turnirima kao sto danas rade nekadasnja velika imena tenisa. Vec je Novak deo istorije pa voleo to neko ili ne..cinjenica. A to da ce tek da osvaja turnire..realnost.

pedjaaustralija

pre 10 godina

Novak sad ima 26 godina i realno govoreći nije ispunio svoj puni potencijal,sa druge strane možda je ovo njegov maksimum...ali biće da je on limitiran. Na primer,R.Nadal je samo jednu godinu stariji od njega a već ima 13 grand slam titula i + zlato na Olimpijskum igrama 2008.godine u Kini. Novak ima 6 grend slam titula ali od toga skoro 4 sa otvorenog prvenstva Australije(2008,2011,2012,2013),Vimbldon,i US Open 2011. Sve u svemu jako tanko za njega i reket broj 1. Ova godina mu je bila jako slaba. Novak pod hitno mora da promeni sve svoje trenere ako želi još grand slam titula. Očigledno je da kao igrač stagnira evo već 2 godine,posle 2011 sam mislio da će biti još bolji i da će uzimati glavne turnire. Novače menjaj Vajdu.
(tdi, 20. jul 2013 10:34).... alo zemljak pa i AO je grand slam kao i drugi. Sto ne kazes da od 13 rafa je uzeo cak 8 RG... drugo sto da menja Vajdu? Vajda je bio uz njega kad ga niko nije znao i verovao u njega a to je postovanje sto ljudi koji imaju iole kulturu znaju a ne bih rekao za tebe... voleo bih da na kraju 2014 izadje isto pitanje pa da vidimo ko je bio u pravu

Predo

pre 10 godina

Novaku se nameću neke ambicije, koje on nikad nije istakao. Nakon 2011. mnogi su pomislili da sad treba da juri Federerove rekorde i postane najbolji ikad. Ispalo je na kraju da je NOvak skroman momak, mada su ga optuživali za suprotno. On je rekao: "Biću broj 1 kad, tad". Nije spominjao brojne Slamove, rekorde. Kada dostignete određeni cilj, pomalo zastanete i kada vam to postane uobičajeno, postavite sebi novi.
Mada to ne izgleda tako, NOvak nije fizički spreman kao 2011. i početkom 2012. On je bolji igrač nego 2011., ali sami servisi, forhendi i ostalo nikad nisu donosili titule. Nadal ga je fizički nadjačao u zadnjem meču na RG. Marej je delovao fizički snažnije i u finalu US Opena i u finalu Vimbldona. To je onaj momenat kada treba da uputite zadnju loptu gde treba, a vama nedostaje onaj trunak snage. Plus, to su podloge na kojima su ova dvojica rođeni i gde se kreću mnogo prirodnije od Novaka, što opet dovodi do zaključka da Đoković troši više snage od svojih protivnika na kretanje na ovim podlogama. 2014. će definitivno biti Novakova godina, jer mu pozicija br. 1 više neće biti nikakav izazov nakon provedenih preko 100 sedmica na čelu ATP liste, već će mu to biti nove titule.

....

pre 10 godina

Odlican nepristrasan obrt apsolutno pristrasne osobe (ili mozda apsolutne neznalice)
Novak je prvo mesto izgubio posle Federerovog osvajanja Vimbldona, tek ga je kasnije povratio....
Hoce li ljudi ovde vise shvatiti da ne postoji nikakva zavera protiv Noleta, vec da jednostavno vecina koja to smatra nema dovoljno znanja niti prati tenis dovoljno dugo da bi to uvidela.

Delija Zvezdara

pre 10 godina

Pogledajte finale Wimbledona, i Novakovu izjavu posle meca. Ocekujte da Murray nece dobiti Novaka jos pet meceva na betonu, pitanje je samo da li ce mu set uzeti.

pp

pre 10 godina

Ne da je teško da Novak ponovi 2011. god., nego je teško da je bilo ko od drugih tenisera ponovi. To se događa jednom u 50 godina. 10 titula ukupno od prvih 11 turnira u godini dok se u septembru iste godine nije povredio na Davis cup meču (3 grand slama i 5 mastersa plus Dubai i Beograd). Tako da je bezveze očekivati da Novak stalno igra i osvaja turnire kao te 2011. god. Neka proba to da uradi neki od drugih vodećih tenisera, pa da vidimo. Teško, pa i nemoguće. Ne bi zbog toga trebalo toliko brinuti da je Novak lošiji. Pa, on je i 2012. god. bio najbolji i osvojio najviše ATP poena i najvećih turnira. Verovatno će i ove. No problemos. Samo napred Novače!

milan htc

pre 10 godina

Kako bi ja voleo uzivo da upoznam ove ljude sto pisu ovde nebuloze. Jel ste vi sigurni da znate o cemu pricate ? Njegovo vreme proslo,ima 26 godina...? Veze sa mozgom to nema,njegovo vreme tek dolazi ima on da igra i igra,mozda ne moze da ponovi 2011-u godinu ali to je sasvim nebitno to je sve sport,pa vi ste svi i Federera zaboravili a covek se naosvajao ne zna sta ce sa trofejima. Djokovic je objasnio kako se moze uspeti u zivotu i raditi ono sto volis. Kako se uz veliki trud dolazi do velikih rezultata. Trebalo bi ga uramiti. Ali ovakvi komentari samo pokazuju kakvo nam je drustvo i zasto smo tu gde jesmo,nama nikad nista ne odgovara i uvek nam nesto smeta.

Ivan Nk

pre 10 godina

Nevjerovatno koliko strucnjaka na jednom mjestu!!!
Jedan pise da Nadal ima 13 GS, drugi da Novak ima 105 nedelja na vrhu ATP liste i svi imaju najrazlicitija misljena, uglavnom pogresna.
Ja vjerujem samo ciframa, a one kazu da je Novak najbolji teniser svijeta jos od pocetka 2011.Da je neko bolji, taj bi bio br. 1 svjetskog tenisa, ali takvog, bar za sada, nema.
Niko od ovih "strucnjaka", ukljucujuci i autora teksta da pomene da Novak jedini ima krajnje posten pristup svim turnirima, bez kalkulisanja, za razliku od najblizih pratilaca koji se ostre za podloge koje im vise leze, a propustaju one na kojima su manje konkurentni.Tako Nadal propusta cijelu sezonu na betonu, odigra sljaku, pa opet ilegala, a Marej obrnuto.
Pametnije bi bilo ovim belosvetskim teniskim strucnjacima da osude ovakvo ponasanje, koje nije fer i sportsko, nego sto kritikuju Novaka, koji na svim turnirima igra do kraja, sportski, bez kalkulacija, ciljajuci najveci plasman!!!

Bojan

pre 10 godina

(znanje-imanje, 20. jul 2013 10:36)
sta je bilo "nesrecno" u porazu od Federera na RGu? i kako to da Nole nakon tog meca gubi one najbitnije a upravo nakon njega je vezao 27 pobeda na slemovima. Zapravo, tek nakon tog meca je prvi put uspeo da poveze dve (a zatim i tri) slem titule, da odigra 4 uzastopna finala.
sto se tice ovog RGa, ako je Noletov pad neshvatljiv u trecem setu, sta onda reci za Rafin pad krajem cetvrtog, kada je trebao samo da dovrsi vec skoro dobijenog protivnika.
Na Vimbldonu, nije Nole losije servirao u finalu nego tokom turnira, jednostavno, mnogo je teze servirati odbrambenom igracu kao sto je Endi, nego napadackim poput prethodne trojice. Naravno da to nije bio Noletov najbolji mec na travi, ali nije ni igrao toliko katastrofalno lose, posle sam uzeo i pregledao mec opet, totalno opusteno i video sam da Nole jednostavno nije imao resenja za Endijevu fanaticnu i fantasticnu odbrambenu igru. Miksovao je, skracivao lopte, slao duboke, a Endi je sve vracao
(Tennis fan, 20. jul 2013 10:35)
Nole nije neprestano bio prvi teniser, tih 15 nedelja je Federer bio prvi (od juna do oktobra prosle godine)

smokey

pre 10 godina

Sve sto ima da se kaze:

Novak je super teniser, kad zavrsi karijeru bice u top 7-8 svih vremena sigurno, i po GS titulama i po nedeljama provedenim na broju 1. Nece biti najbolji ikada, i to je ok.

Razgloga zbog kojih nece biti najbolji ikada su dva - prvo, igra u sumanuto kvalitetnoj eri, drugo, nema do kraja izgradjenu psiholosku cvrstinu u pojedinim kljucnim mecevima - ovo potonje ga je verovatno kostalo jedno 2-3 GS titule u poslednje vreme, i mozda jos toliko u periodu 2008-2010.

Sad, ta uslovna psiholoska "slabost" moze da se gleda na dva nacina. Za vecinu fanova to je, naravno, konstantna frustracija, pracena setnim mastanjem. Sa druge strane, Novakovi dosadasnji uspesi mogu prosto da se posmatraju kao ogroman izvor inspiracije - jedan decko koji definitivno nije talenat tipa Federera, je izgledao na putu za nigde 2008-2010, ali je uspeo da se "sabere," mozda cak nasuprot svom karakteru i mentalitetu, i izvuce cini se suvi maksimum iz svog tela ne bi li de facto postao najbolji teniser sveta, i to ostao preko dve godine, a mozda i mnogo duze. Drugim recima, kad zavrsi karijeru, Novak ce biti neko sa 10 GS titula kome je "sudbina" radije bila 2 titule; nesto obrnuto od Safina recimo.

Srbija je Srbija, pa povremeni beg iz nje, makar kroz projekciju ne nekoga ko nas uopste ne poznaje, nije na odmet. To je ok kao inspiracija za sopstvene poduhvate. To verovatno nije ok ako se pretvara u zivljenje kroz drugoga, sto citajuci komentare ovde neretko srecem.

Serbissimo

pre 10 godina

Nerealno je ocekivati od Novaka da u konkurenciji toliko dobrih igraca ponovi 2011. Takvu sezonu u danasnjem tenisu imas jednom u zivotu, i to ako imas srece. Ako u naredne 4 godine u proseku osvoji jesan GS po sezoni imace ih 10 ukupno - malo li je!?

Ante

pre 10 godina

Kad se pojavio na stradunu i krenuo na kavu,e to još nisam vidio,nastala opća ludnica,a pola Holywooda je bilo zadnje dvije godine,totalni mag,i jedino što sam snimio prvi vlasnik lokala tražio da se slikaju,ma bez problema zagrljaj,osmjeh i fotka,čovjek je kralj.

Nebojša

pre 10 godina

Pa naravno da može i pored katastrofalne igre u polufinalu rolan garosu i finalu Wimbldonu on je imao oba meča u rukama 4-2 u petom setu sa Nadalomi i vođstvo u 2 i 3 setu protiv Mareja ali ispustio je pobedu on treba da nadje razlog zašto kada otkrije problem dominiraće ponovo.

Dobro

pre 10 godina

Pa, moze da vlada kao i u 2011.... ali i ne mora.
Po meni, dosta je uradio dok je bio 'gladan trofeja' i prvog mesta.
jos uvek je skoro u svako finalu GS-a i to je dobar znak. Izgubio je od Nadala i Marija na njihovim omiljenim podlogama. Nije to los rezultat, ljudi.
Pustite coveka i da uziva i igra vrhunski tenis.
Jednom se zivi.
Ko ne veruje, nek procita knjigu Andre Agasija "Open", i sve ce vam biti jasno. Tacno kao sto neko ovde napisa " samo jednom imas 26 godina". Ako moze i da uziva i da bude i dalje u vrhu, treba mu skinuti kapu, a ne omalovazavati ga.
Razmislite kako je to kad iz jedne totalno 'Ne-teniske' zemlje dodjete sa dvadestak godina u 'Veliki svet' i tamo vladate tenisom vec par godina. Uz sve brojne prepreke (Nike & Adidas, Los imidz zemlje porekla, diskutabilno ponasanje za zapadne norme i tome slicno).
Znaci... neka ne dominira i samo bude u VRHU i to je to. Neka bude pametan ali agresivan, uvek fizicki spreman k'o zapeta puska, i neka ga se UVEK PLASE, SVI iz velike cetvorke, na SVAKOM turniru.

Iz zemlje lala, uvek Vas,
Pa malo li je?

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Kada bi Novak bio kao 2011., ili još bolji, da li bi imalo smisla organizovati klađenje i da li bi organizatori istih popričali sa njim, kako bi on svoje mečeve napravio malo neizvesnijim (uz određenu naknadu, razume se)?

Enciklopedija

pre 10 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ATP_number_1_ranked_singles_players

Novak je 90 sedmica prvi.

No, vreme ide, vrlo su izgledne šanse da prođe dvojicu ispred, možda i troijicu: Agasi, Rafa, Borg.

Videćemo!

pedjaaustralija

pre 10 godina

Nikad ni nije vladao, nit će ikad, niti će biti blizu tome.Par puta mu se posrećilo i to je to.
(AlCapone, 20. jul 2013 10:51)
... hahaha... prvo tri negacije jedna do druge nikad ni nije... haha... nezna da pise a hoce o Noletu i tenisu da komentarise

x-men

pre 10 godina

Novaku se mogu prebaciti dva loše odigrana GS finala, ovogodišnje na Vimbldonu i prošlogodišnji US Open. Oba je odigrao protiv Mareja i oba po istom obrascu. Bezvoljno, bez želje za pobedom, kao da je navijao za Mareja.
Novakov ključni problem je odnos prema Mareju. Kao da želi da ga uzdigne i od njega napravi sebi rivala kao što Federer ima Nadala. Kada bi u glavi presložio stvari oko Mareja bio bi još bolji nego 2011.
Sve ostalo je OK i njega niko u ovoj generaciji tenisera ne može skloniti sa trona.
Od Novaka i dalje očekujem kalendarski GS jer to će biti kruna njegove karijere kao što je Nadalu 8 RG ili Federeru 7 W a Mareju 1 W.

Joca 011

pre 10 godina

A što ne bi mogao?
Zna se, znaju svi koji se razumeju, jasno je to, i,
piše se, pišu oni koji su nadležni, upravo onako kako treba, i
sve je na svom mestu.
Upravo se odvija optimalni ''plan i program'' svetskog tenisa. I Nole i njegov tim to sve odlično razumeju... i savršeno profesionalno prihvataju pravila igre. Tako da, šta će biti na US OPENU 2013 – biće onako kako najbolje odgovara najvećem broju najuticajnijih i najmoćnijih.
Nole je tu, njegovi su tu, mi smo tu, oni su tu... Bože zdravlja biće sve dobro.
.

sasa

pre 10 godina

mislim da decko pametno radi. Postao je br.1 ono sto mu je bila zelja a sada polako uziva u zivotu i drugim stvarima neopterecen rekordima. Postao je deo istorije i uzece on jod neki GS ali midlim da nije pod moranjem. Na kraju jednom u zivotu i mas 26 . Problem je sto su drugi vise optereceni rekordima nego on.

Petar1983

pre 10 godina

Naravno da ima šanse da vlada još par godina, ali mora osvojiti USAOpen 2013, pa i turnir u Londonu da za kraj godine postavi na mesto mnoge stvari koje su se poremetile polako posle 2011-te.
Sad, dal je njemu cilj da samo bude prvi, ili da baš dominira?, to je pitanje. Znači može zapinjati u sezoni tamo gde je najpotrebnije da bi ostao prvi na svetu, a može zapinjati non stop da bi ponovio 2011 pa i bolju sezonu imao, ali to je pitanje njegovih planova, želja, motiva i mogućnosti.
I ja kažem da se 2011 neće nikad više ponoviti, jer sam siguran da može napraviti još bolju sezonu od te. Recimo 2015-te, pozitivno gledano, Federer je u penziji, Nadala je totalno stigao na šljaci i tu dominira, a Marej sa kompleksom da je uvek 2 ili 3 na svetu i slabom igrom na šljaci ne može da parira Novaku nikako.
Pa eto za taj scenario Novaku je potreban motiv i da uspe sledeće sezone da ostane prvi, tj da ponovi sličnu igru kao 2012 recimo, ali sa malo više gasa, i onda dominiranje!
Sve je moguće, jer on ima tek 26, a svojom konstitucijom može igrati i do 35-te, kao Has, zašto ne? Što znači još 10 godina, još 40 GSlemova, od kojih ako osvoji samo 10, biće u top 5 svih vremena.
Sve je na kraju ipak pitanje koliko ima motiva i šta je njegov cilj u budućnosti, da li samo 1 mesto i još po neki rekord, ili da bude najbolji svih vremena?

borko

pre 10 godina

da, definitivno je problem da li zeli, i da li mu se igra.... monte karlo je zeleo, pa smo videli kako je pocistio Nadala u finalu..... nije mi samo jasno gde mu nestade zelja u polufinalu RG.... :(

Stručnjak

pre 10 godina

Ne bih rekao da može ar razlog leži u tome što on ima već 26 godina što je za njegov način igre premnogo.On se suviše mnogo troši dok igra prosečno razmeni oko 10 udaraca,za razliku od njega na primer Federer i Sampras su brzo završavali svoje poene zahvaljujući svom odličnom servisu i jakim udarcima sa osnovne linije, kao i brzom završavanju poena po cenu i da se odvali loptica u publiku.Znači Nole je najbolji u ovom trenutku ali već sledeće godine će mu Marej verovatno ugriziti ako ne i uzeti prvo mesto

Bojan

pre 10 godina

za pocetak, tesko da se mogu porazi od Marija pripisati umoru od prethodnih meceva. Na US openu je dosao do finala mnogo lakse od Endija, jeste imao Endi imao slobodan dan zbog pomeranja Noletovog polufinala, ali Nole je to polufinale u nedelju zavrsio za sat ipo, tesko da je to uticalo na igru.
Na Vimbldonu, Nole je imao tezi posao u polufinalu, ali Endi se poprilicno trosio u mecu sa Verdaskom, a ni sa Janovicem nije sve islo glatko, cini mi se da je proveo vise vremena na terenu da bi dosao do finala.
Isto tako recimo ne smatram da je mec sa Federerom u polufinalu Australije uticao na Endija u finalu, prosto, Nole je bio spremniji za taj turnir i osvojio ga.
E sad, sto se tice mogucnosti da se ponovi 2011. mislim da je taj voz prosao. Ne vidim da ce neko smeniti Noleta sa prvog mesta ove ili naredne godine, nesporno je najbolji teniser na svetu, ali nije vise u stanju da dominira kao 2011. tada je delovalo da ima odgovor na sve sto protivnik baci na njega i uz to bio je mentalno neunistiv i on je na mentalnom planu dobio gomilu meceva tada, postoji nekoliko elemenata igre koji su sada bolji nego tada, ali protivnici imaju osecaj da je ranjiv i pobediv, samim tim se i on vise trosi da bi ih pobedio.
Osim toga, uspeh iz 2011. verovatno niko nece skoro ponoviti, ne samo Nole, a period januar-avgust i uzetih 3 od 4 slema i 5 od 7 mastersa se verovatno nece nikada ponoviti.

znanje-imanje

pre 10 godina

Novak je ubedljivo najbolji teniser na planeti - izuzev što nije. Još od nesrećnog poraza od Federera na RG previše gubi u najbitnijim mečevima. Trenutno je jedva-najbolji teniser na svetu. Što je i dalje fenomenalno ali je ipak bizarno. Nešto D-E-B-E-L-O nije u redu.
3 meča kojih sam se bojao: Has, Berdih, del Potro dobio je pravolinijski. Em je najbolji em najzad servira odlično. A ipak sva tri NIJE igrao nego je samo REAGOVAO, tako je propustio i del Potra da dovrši na vreme.
Porazi protiv Nadala i Marija su potpuno neshvatljivi. Rafa je ludački spinovao, otskoci, OK ali onako loš dan? Pa još neshvatljiv totalni pad u 3. setu? I kada se bez obzira na to izvukao i došao do pobede - ispustiti je onako? A tek: servirati nikad bolje na W a jadno u finalu, iznenada pući kraj 1og, voditi 2. i 3. set pa baciti, još i propuštati smeč za izjednačenje na kraju kada je očigledno da Mari jedva stoji na nogama i da je makar preko taj-brejka otvoren put do pobede... Opcije:
1. Novak je žrtva zlih sila, od 1a vidljivih(?) kao što je nameštanje žreba, terena, satnice do 1b "gama" zračenja neke vrste.
2. Novak je nestabilan ili 2a roditelji mu odnose energiju a tu su pri završnim mečevima, težak otac je veliki teg.
3. Ovo je neka vrsta nameštaljke, il je morao il je hteo tako il je to sve šema za maksimum teniskog biznisa. To bih najlakše prihvatio - ako je iz GB dobio 10 cigli za W i svi veseli...
Nek je živ i zdrav, ovih 100M triplira - ali šteta je što ih ne gazi temeljno...

tdi

pre 10 godina

Novak sad ima 26 godina i realno govoreći nije ispunio svoj puni potencijal,sa druge strane možda je ovo njegov maksimum...ali biće da je on limitiran. Na primer,R.Nadal je samo jednu godinu stariji od njega a već ima 13 grand slam titula i + zlato na Olimpijskum igrama 2008.godine u Kini. Novak ima 6 grend slam titula ali od toga skoro 4 sa otvorenog prvenstva Australije(2008,2011,2012,2013),Vimbldon,i US Open 2011. Sve u svemu jako tanko za njega i reket broj 1. Ova godina mu je bila jako slaba. Novak pod hitno mora da promeni sve svoje trenere ako želi još grand slam titula. Očigledno je da kao igrač stagnira evo već 2 godine,posle 2011 sam mislio da će biti još bolji i da će uzimati glavne turnire. Novače menjaj Vajdu.

Tennis fan

pre 10 godina

Odličan nepristrasan osvrt na Novakove poslednje 2-3 sezone. Ali Novak je na prvom mestu već preko 105 nedelja, bar tako kaže matematika a ne 90 nedelja kako autor piše. Osim ako je tekst od pre dva meseca.
Highest ranking No. 1 (4 July 2011)
Current ranking No. 1 (8 July 2013)

WEATHER

pre 10 godina

On je procitana knjiga on ce u buducnosti moc uzeti naslov na sljaci ako neko rafu ranije izbaci kao murraya na travi! Jedina mu sansa beton mada i tu je sve slabiji stizu ga murray i delpo.... bye bye Nole valja pogledat istini u oci... ako sta ima sanse jos uzet to je AO i to je to!

sasa

pre 10 godina

mislim da decko pametno radi. Postao je br.1 ono sto mu je bila zelja a sada polako uziva u zivotu i drugim stvarima neopterecen rekordima. Postao je deo istorije i uzece on jod neki GS ali midlim da nije pod moranjem. Na kraju jednom u zivotu i mas 26 . Problem je sto su drugi vise optereceni rekordima nego on.

fortissimo

pre 10 godina

mislim da decko pametno radi. Postao je br.1 ono sto mu je bila zelja a sada polako uziva u zivotu i drugim stvarima neopterecen rekordima. Postao je deo istorije i uzece on jod neki GS ali midlim da nije pod moranjem. Na kraju jednom u zivotu i mas 26 . Problem je sto su drugi vise optereceni rekordima nego on.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sasa, 20. jul 2013 10:28)

Normalno, jer u druge je ulagala drzava i sada od njih trazi i ocekuje. U Novaka su ulagali roditelji. Ako mu oni kazu da su zadovoljni..sta onda tu treba da se prica. Drzava od njega ne trazi nista niti ima "obraza". A navijaci...pa pravi ljubitelji ce postovati sve sto je ostvario, drugi ce da ga omalovazavaju...ono sto je sigurno sutra kada ostavi tenis dodeljivace pehare na GS turnirima kao sto danas rade nekadasnja velika imena tenisa. Vec je Novak deo istorije pa voleo to neko ili ne..cinjenica. A to da ce tek da osvaja turnire..realnost.

Ante

pre 10 godina

Kad se pojavio na stradunu i krenuo na kavu,e to još nisam vidio,nastala opća ludnica,a pola Holywooda je bilo zadnje dvije godine,totalni mag,i jedino što sam snimio prvi vlasnik lokala tražio da se slikaju,ma bez problema zagrljaj,osmjeh i fotka,čovjek je kralj.

borko

pre 10 godina

da, definitivno je problem da li zeli, i da li mu se igra.... monte karlo je zeleo, pa smo videli kako je pocistio Nadala u finalu..... nije mi samo jasno gde mu nestade zelja u polufinalu RG.... :(

Bojan

pre 10 godina

za pocetak, tesko da se mogu porazi od Marija pripisati umoru od prethodnih meceva. Na US openu je dosao do finala mnogo lakse od Endija, jeste imao Endi imao slobodan dan zbog pomeranja Noletovog polufinala, ali Nole je to polufinale u nedelju zavrsio za sat ipo, tesko da je to uticalo na igru.
Na Vimbldonu, Nole je imao tezi posao u polufinalu, ali Endi se poprilicno trosio u mecu sa Verdaskom, a ni sa Janovicem nije sve islo glatko, cini mi se da je proveo vise vremena na terenu da bi dosao do finala.
Isto tako recimo ne smatram da je mec sa Federerom u polufinalu Australije uticao na Endija u finalu, prosto, Nole je bio spremniji za taj turnir i osvojio ga.
E sad, sto se tice mogucnosti da se ponovi 2011. mislim da je taj voz prosao. Ne vidim da ce neko smeniti Noleta sa prvog mesta ove ili naredne godine, nesporno je najbolji teniser na svetu, ali nije vise u stanju da dominira kao 2011. tada je delovalo da ima odgovor na sve sto protivnik baci na njega i uz to bio je mentalno neunistiv i on je na mentalnom planu dobio gomilu meceva tada, postoji nekoliko elemenata igre koji su sada bolji nego tada, ali protivnici imaju osecaj da je ranjiv i pobediv, samim tim se i on vise trosi da bi ih pobedio.
Osim toga, uspeh iz 2011. verovatno niko nece skoro ponoviti, ne samo Nole, a period januar-avgust i uzetih 3 od 4 slema i 5 od 7 mastersa se verovatno nece nikada ponoviti.

Predo

pre 10 godina

Novaku se nameću neke ambicije, koje on nikad nije istakao. Nakon 2011. mnogi su pomislili da sad treba da juri Federerove rekorde i postane najbolji ikad. Ispalo je na kraju da je NOvak skroman momak, mada su ga optuživali za suprotno. On je rekao: "Biću broj 1 kad, tad". Nije spominjao brojne Slamove, rekorde. Kada dostignete određeni cilj, pomalo zastanete i kada vam to postane uobičajeno, postavite sebi novi.
Mada to ne izgleda tako, NOvak nije fizički spreman kao 2011. i početkom 2012. On je bolji igrač nego 2011., ali sami servisi, forhendi i ostalo nikad nisu donosili titule. Nadal ga je fizički nadjačao u zadnjem meču na RG. Marej je delovao fizički snažnije i u finalu US Opena i u finalu Vimbldona. To je onaj momenat kada treba da uputite zadnju loptu gde treba, a vama nedostaje onaj trunak snage. Plus, to su podloge na kojima su ova dvojica rođeni i gde se kreću mnogo prirodnije od Novaka, što opet dovodi do zaključka da Đoković troši više snage od svojih protivnika na kretanje na ovim podlogama. 2014. će definitivno biti Novakova godina, jer mu pozicija br. 1 više neće biti nikakav izazov nakon provedenih preko 100 sedmica na čelu ATP liste, već će mu to biti nove titule.

pp

pre 10 godina

Ne da je teško da Novak ponovi 2011. god., nego je teško da je bilo ko od drugih tenisera ponovi. To se događa jednom u 50 godina. 10 titula ukupno od prvih 11 turnira u godini dok se u septembru iste godine nije povredio na Davis cup meču (3 grand slama i 5 mastersa plus Dubai i Beograd). Tako da je bezveze očekivati da Novak stalno igra i osvaja turnire kao te 2011. god. Neka proba to da uradi neki od drugih vodećih tenisera, pa da vidimo. Teško, pa i nemoguće. Ne bi zbog toga trebalo toliko brinuti da je Novak lošiji. Pa, on je i 2012. god. bio najbolji i osvojio najviše ATP poena i najvećih turnira. Verovatno će i ove. No problemos. Samo napred Novače!

Bravo

pre 10 godina

Lako je doći ovdje, glumiti nekog velikog teniskog stručnjaka, praviti se do sai popio svu pamet svijeta, a skrivati se iza lažnog imena i ljuvati čovjeka koji je postigao toliko toga. Liječite svoje frustracije ovdje pisajući glupe komentare. Pustite vi Novaka i tošta je i koliko je postigao, i može li ili ne može bolje. Najbitnije je da je on živ i zdrav, da se osjeća dobro i da uživa u onom što radi. Poenta tenisa nije samo dokazivanje, Novak je već dokazao ko je i šta je on u ovom sportu. Mlad je i ima vremena za uspjesima. Ko kaže da mora da osvoji US Open, ne mora! Ako uspije odlično, a ako ne opet svaka mu čast. Novak je konstantan, uvijek je u završnicama turnira, igra odlično na svim podlogama, ne sumnjam u njega i njeghove rezultate u narednom periodu. Uživajte u živou i bavite se sa sobom, a njega pustite ta živi kako želi.

Petar1983

pre 10 godina

Naravno da ima šanse da vlada još par godina, ali mora osvojiti USAOpen 2013, pa i turnir u Londonu da za kraj godine postavi na mesto mnoge stvari koje su se poremetile polako posle 2011-te.
Sad, dal je njemu cilj da samo bude prvi, ili da baš dominira?, to je pitanje. Znači može zapinjati u sezoni tamo gde je najpotrebnije da bi ostao prvi na svetu, a može zapinjati non stop da bi ponovio 2011 pa i bolju sezonu imao, ali to je pitanje njegovih planova, želja, motiva i mogućnosti.
I ja kažem da se 2011 neće nikad više ponoviti, jer sam siguran da može napraviti još bolju sezonu od te. Recimo 2015-te, pozitivno gledano, Federer je u penziji, Nadala je totalno stigao na šljaci i tu dominira, a Marej sa kompleksom da je uvek 2 ili 3 na svetu i slabom igrom na šljaci ne može da parira Novaku nikako.
Pa eto za taj scenario Novaku je potreban motiv i da uspe sledeće sezone da ostane prvi, tj da ponovi sličnu igru kao 2012 recimo, ali sa malo više gasa, i onda dominiranje!
Sve je moguće, jer on ima tek 26, a svojom konstitucijom može igrati i do 35-te, kao Has, zašto ne? Što znači još 10 godina, još 40 GSlemova, od kojih ako osvoji samo 10, biće u top 5 svih vremena.
Sve je na kraju ipak pitanje koliko ima motiva i šta je njegov cilj u budućnosti, da li samo 1 mesto i još po neki rekord, ili da bude najbolji svih vremena?

Ivan Nk

pre 10 godina

Nevjerovatno koliko strucnjaka na jednom mjestu!!!
Jedan pise da Nadal ima 13 GS, drugi da Novak ima 105 nedelja na vrhu ATP liste i svi imaju najrazlicitija misljena, uglavnom pogresna.
Ja vjerujem samo ciframa, a one kazu da je Novak najbolji teniser svijeta jos od pocetka 2011.Da je neko bolji, taj bi bio br. 1 svjetskog tenisa, ali takvog, bar za sada, nema.
Niko od ovih "strucnjaka", ukljucujuci i autora teksta da pomene da Novak jedini ima krajnje posten pristup svim turnirima, bez kalkulisanja, za razliku od najblizih pratilaca koji se ostre za podloge koje im vise leze, a propustaju one na kojima su manje konkurentni.Tako Nadal propusta cijelu sezonu na betonu, odigra sljaku, pa opet ilegala, a Marej obrnuto.
Pametnije bi bilo ovim belosvetskim teniskim strucnjacima da osude ovakvo ponasanje, koje nije fer i sportsko, nego sto kritikuju Novaka, koji na svim turnirima igra do kraja, sportski, bez kalkulacija, ciljajuci najveci plasman!!!

Goran S.

pre 10 godina

Ako iko moze uspostaviti vladavinu u narednom periodu, onda je to Djokovic, treba zaista biti nefer pa to ne priznati.
Na svakoj podlozi Nole je favorit br 1 ili 2, moze li se to reci za jos nekoga na turu?

Dobro

pre 10 godina

Pa, moze da vlada kao i u 2011.... ali i ne mora.
Po meni, dosta je uradio dok je bio 'gladan trofeja' i prvog mesta.
jos uvek je skoro u svako finalu GS-a i to je dobar znak. Izgubio je od Nadala i Marija na njihovim omiljenim podlogama. Nije to los rezultat, ljudi.
Pustite coveka i da uziva i igra vrhunski tenis.
Jednom se zivi.
Ko ne veruje, nek procita knjigu Andre Agasija "Open", i sve ce vam biti jasno. Tacno kao sto neko ovde napisa " samo jednom imas 26 godina". Ako moze i da uziva i da bude i dalje u vrhu, treba mu skinuti kapu, a ne omalovazavati ga.
Razmislite kako je to kad iz jedne totalno 'Ne-teniske' zemlje dodjete sa dvadestak godina u 'Veliki svet' i tamo vladate tenisom vec par godina. Uz sve brojne prepreke (Nike & Adidas, Los imidz zemlje porekla, diskutabilno ponasanje za zapadne norme i tome slicno).
Znaci... neka ne dominira i samo bude u VRHU i to je to. Neka bude pametan ali agresivan, uvek fizicki spreman k'o zapeta puska, i neka ga se UVEK PLASE, SVI iz velike cetvorke, na SVAKOM turniru.

Iz zemlje lala, uvek Vas,
Pa malo li je?

znanje-imanje

pre 10 godina

Novak je ubedljivo najbolji teniser na planeti - izuzev što nije. Još od nesrećnog poraza od Federera na RG previše gubi u najbitnijim mečevima. Trenutno je jedva-najbolji teniser na svetu. Što je i dalje fenomenalno ali je ipak bizarno. Nešto D-E-B-E-L-O nije u redu.
3 meča kojih sam se bojao: Has, Berdih, del Potro dobio je pravolinijski. Em je najbolji em najzad servira odlično. A ipak sva tri NIJE igrao nego je samo REAGOVAO, tako je propustio i del Potra da dovrši na vreme.
Porazi protiv Nadala i Marija su potpuno neshvatljivi. Rafa je ludački spinovao, otskoci, OK ali onako loš dan? Pa još neshvatljiv totalni pad u 3. setu? I kada se bez obzira na to izvukao i došao do pobede - ispustiti je onako? A tek: servirati nikad bolje na W a jadno u finalu, iznenada pući kraj 1og, voditi 2. i 3. set pa baciti, još i propuštati smeč za izjednačenje na kraju kada je očigledno da Mari jedva stoji na nogama i da je makar preko taj-brejka otvoren put do pobede... Opcije:
1. Novak je žrtva zlih sila, od 1a vidljivih(?) kao što je nameštanje žreba, terena, satnice do 1b "gama" zračenja neke vrste.
2. Novak je nestabilan ili 2a roditelji mu odnose energiju a tu su pri završnim mečevima, težak otac je veliki teg.
3. Ovo je neka vrsta nameštaljke, il je morao il je hteo tako il je to sve šema za maksimum teniskog biznisa. To bih najlakše prihvatio - ako je iz GB dobio 10 cigli za W i svi veseli...
Nek je živ i zdrav, ovih 100M triplira - ali šteta je što ih ne gazi temeljno...

MOP

pre 10 godina

Novaku fali malo onog germanskog u sebi, da imaš želju dominirati i biti najbolji ikad ako se pruži prilika. Padaju mi na pamet Federer, Schumacher, Vettel...kod njiha nema zasicenja, oni jurisaju na sve rekorde. Na ovim prostorima su se pojavila dva sportaša s takvim predispozicijama, Janica Kostelić koja se povukla s 24 godine na vrhuncu kad je ispunila sve svoje ciljeve, ali nije dostigla sve rekorde kojeje mogla, osim po broju zlatnih medalja na Olimpijadi i Novak Djoković koji je 2011. godine pokazao da može biti najveći, ali je onda malo zastao. Dosad je morao imati već deset slamova, ali još nije kasno da uđe među pet svih vremena, ali uvijek će ostati žal što nije dostigao Federera jer ima sve predispozicije za to.

miroslav

pre 10 godina

Nole vec sad moze da ide u "penziju". Uradio je sve sto treba u prethodnih 2- godine, tako da ostane upamcen sledecih 30 godina, a da vise ne osvoji nijedan turnir i da zglajzne sa 1. mesta ATP tour-a.
On je pametan momak, u svakom momentu zna sta hoce, i treba da odabere najbolji put za sebe, a ne za nas, koji do pre 5 godina nisu znali sta je tenis.
Bjern Borg u Stokholmu ima prodavnicu muskih gaca, ali ceo svet zna ko je bio Bjern Borg, i na svakom velikom turniru je rado vidjen gost. To je 2sudbina@ velikih.
A Nole jeste veliki, najveci i najpoznatiji Srbin posle Tesle.

Ajde Nolee

pre 10 godina

Koliko stručnjaka na jednom mjestu. Kada pročitam komentare tipa "njegovo vrijeme je prošlo" "on je kao pročitana knjiga" digne mi se kosa na glavi. Dragi moji, zaboravljate da Novak ima samo 26 godina, i još najmanje 5 godina karijere. Sa svojih 26 godina već je postigao mnogo, ispisao stranice istorije. Ko kaže da mora da ponovi 2011? Naravno da ne mora, može da bude i bolji, on ima potencijal za to. Svi su se sada uhvatili za US Open, i činjenicu da Nole mora da ga osvoji. Gdje to piše, zašto bi morao, ako uspije to je odlično, a ako ne opet nije smak svijeta. On ne mora nikom ništa da dokazuje, on je već dovoljno pokazao i dokazao.

objektivno

pre 10 godina

Beton je Novakova omiljena podloga, i bez dilema tu pruza najbolje partije. Odigrao je 6 finala na poslednjih 6 slemova na betonu i osvojio 4 titule, a imao bi 5 uzastopnih titula u nizu da nije bilo onog nesrecnog vetra prosle godine. Ako osvoji svi ce ga kovati u zvezde a ako izgubi u zavrsnici svi ce ga kritikovati. To je svojstveno nama Srbima, obavezna kritika i pametovanje upuceno najboljima (nebitno o kojoj profesiji da se radi) od strane neostvarenih u svakom smislu a takvih je kod nas dosta, u stvari i previse.

Gojko

pre 10 godina

Novak je prodao finale W i u to sam 100% siguran. :) Igra nije bila za prepoznati. Uvijek se nervirao kada gubi. U finalu mu je bilo svejedno...

milan htc

pre 10 godina

Kako bi ja voleo uzivo da upoznam ove ljude sto pisu ovde nebuloze. Jel ste vi sigurni da znate o cemu pricate ? Njegovo vreme proslo,ima 26 godina...? Veze sa mozgom to nema,njegovo vreme tek dolazi ima on da igra i igra,mozda ne moze da ponovi 2011-u godinu ali to je sasvim nebitno to je sve sport,pa vi ste svi i Federera zaboravili a covek se naosvajao ne zna sta ce sa trofejima. Djokovic je objasnio kako se moze uspeti u zivotu i raditi ono sto volis. Kako se uz veliki trud dolazi do velikih rezultata. Trebalo bi ga uramiti. Ali ovakvi komentari samo pokazuju kakvo nam je drustvo i zasto smo tu gde jesmo,nama nikad nista ne odgovara i uvek nam nesto smeta.

smokey

pre 10 godina

Sve sto ima da se kaze:

Novak je super teniser, kad zavrsi karijeru bice u top 7-8 svih vremena sigurno, i po GS titulama i po nedeljama provedenim na broju 1. Nece biti najbolji ikada, i to je ok.

Razgloga zbog kojih nece biti najbolji ikada su dva - prvo, igra u sumanuto kvalitetnoj eri, drugo, nema do kraja izgradjenu psiholosku cvrstinu u pojedinim kljucnim mecevima - ovo potonje ga je verovatno kostalo jedno 2-3 GS titule u poslednje vreme, i mozda jos toliko u periodu 2008-2010.

Sad, ta uslovna psiholoska "slabost" moze da se gleda na dva nacina. Za vecinu fanova to je, naravno, konstantna frustracija, pracena setnim mastanjem. Sa druge strane, Novakovi dosadasnji uspesi mogu prosto da se posmatraju kao ogroman izvor inspiracije - jedan decko koji definitivno nije talenat tipa Federera, je izgledao na putu za nigde 2008-2010, ali je uspeo da se "sabere," mozda cak nasuprot svom karakteru i mentalitetu, i izvuce cini se suvi maksimum iz svog tela ne bi li de facto postao najbolji teniser sveta, i to ostao preko dve godine, a mozda i mnogo duze. Drugim recima, kad zavrsi karijeru, Novak ce biti neko sa 10 GS titula kome je "sudbina" radije bila 2 titule; nesto obrnuto od Safina recimo.

Srbija je Srbija, pa povremeni beg iz nje, makar kroz projekciju ne nekoga ko nas uopste ne poznaje, nije na odmet. To je ok kao inspiracija za sopstvene poduhvate. To verovatno nije ok ako se pretvara u zivljenje kroz drugoga, sto citajuci komentare ovde neretko srecem.

saša rs

pre 10 godina

Dok god se vodi rasprava može li Nole sačuvati primat, znači da ga još nije ispustio. A takođe se vodi još uvijek rasprava ko može Noleta da pobijedi u narednom periodu tj. on je i dalje glavna meta. Biće još dugo No 1 a biće i Slemova.

Enciklopedija

pre 10 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ATP_number_1_ranked_singles_players

Novak je 90 sedmica prvi.

No, vreme ide, vrlo su izgledne šanse da prođe dvojicu ispred, možda i troijicu: Agasi, Rafa, Borg.

Videćemo!

x-men

pre 10 godina

Novaku se mogu prebaciti dva loše odigrana GS finala, ovogodišnje na Vimbldonu i prošlogodišnji US Open. Oba je odigrao protiv Mareja i oba po istom obrascu. Bezvoljno, bez želje za pobedom, kao da je navijao za Mareja.
Novakov ključni problem je odnos prema Mareju. Kao da želi da ga uzdigne i od njega napravi sebi rivala kao što Federer ima Nadala. Kada bi u glavi presložio stvari oko Mareja bio bi još bolji nego 2011.
Sve ostalo je OK i njega niko u ovoj generaciji tenisera ne može skloniti sa trona.
Od Novaka i dalje očekujem kalendarski GS jer to će biti kruna njegove karijere kao što je Nadalu 8 RG ili Federeru 7 W a Mareju 1 W.

NEDJA

pre 10 godina

Novak je bez dileme najbolji igrac na svetu jer na svakom turniru stigne do zavrsnice,ima 13 uzastopnih gren-slem polufinala,dok recimo Nadal dve godine uzastopno ispada na samom pocetku Vimbldona uz to propusta pola sezone zbog povrede,Marej igra veoma lose na sljaci,cak je propustio RG da bi se pripremio za Vimbldon,Federer je u padu,na poslednjih 9 gren-slemova samo je jednom usao u finale kad je i osvojio titulu prosle godine na Vimbldonu.I pored svega toga sto Novak stalno stize do zavrsnice,osvojio je samo jedan gren-slem od poslednjih sest i to je ono sto najvise boli,umesto u zavrsnici da bude najbolji on obicno tad poklekne i ne odigra kako zna i ume.Recimo na Vimbldonu ove godine je vrhunski servirao ceo turnir ali ga je taj udarac potpuno izdao u finalu.Us open je strahovito bitan,igra se na Novakovoj omiljenoj podlozi i ako uspe da osvoji vratice stvari na svoje mesto i ucice sa velikim samopouzdanjem u 2014.

Delija Zvezdara

pre 10 godina

Pogledajte finale Wimbledona, i Novakovu izjavu posle meca. Ocekujte da Murray nece dobiti Novaka jos pet meceva na betonu, pitanje je samo da li ce mu set uzeti.

pedjaaustralija

pre 10 godina

On je procitana knjiga on ce u buducnosti moc uzeti naslov na sljaci ako neko rafu ranije izbaci kao murraya na travi! Jedina mu sansa beton mada i tu je sve slabiji stizu ga murray i delpo.... bye bye Nole valja pogledat istini u oci... ako sta ima sanse jos uzet to je AO i to je to!
(WEATHER, 20. jul 2013 10:28)
a ti "BA" idi i pogledaj istini u oci Dzimburu ili Delicu ostavi da mi brinemo za nase

Serbissimo

pre 10 godina

Nerealno je ocekivati od Novaka da u konkurenciji toliko dobrih igraca ponovi 2011. Takvu sezonu u danasnjem tenisu imas jednom u zivotu, i to ako imas srece. Ako u naredne 4 godine u proseku osvoji jesan GS po sezoni imace ih 10 ukupno - malo li je!?

pedjaaustralija

pre 10 godina

Novak sad ima 26 godina i realno govoreći nije ispunio svoj puni potencijal,sa druge strane možda je ovo njegov maksimum...ali biće da je on limitiran. Na primer,R.Nadal je samo jednu godinu stariji od njega a već ima 13 grand slam titula i + zlato na Olimpijskum igrama 2008.godine u Kini. Novak ima 6 grend slam titula ali od toga skoro 4 sa otvorenog prvenstva Australije(2008,2011,2012,2013),Vimbldon,i US Open 2011. Sve u svemu jako tanko za njega i reket broj 1. Ova godina mu je bila jako slaba. Novak pod hitno mora da promeni sve svoje trenere ako želi još grand slam titula. Očigledno je da kao igrač stagnira evo već 2 godine,posle 2011 sam mislio da će biti još bolji i da će uzimati glavne turnire. Novače menjaj Vajdu.
(tdi, 20. jul 2013 10:34).... alo zemljak pa i AO je grand slam kao i drugi. Sto ne kazes da od 13 rafa je uzeo cak 8 RG... drugo sto da menja Vajdu? Vajda je bio uz njega kad ga niko nije znao i verovao u njega a to je postovanje sto ljudi koji imaju iole kulturu znaju a ne bih rekao za tebe... voleo bih da na kraju 2014 izadje isto pitanje pa da vidimo ko je bio u pravu

Nebojša

pre 10 godina

Pa naravno da može i pored katastrofalne igre u polufinalu rolan garosu i finalu Wimbldonu on je imao oba meča u rukama 4-2 u petom setu sa Nadalomi i vođstvo u 2 i 3 setu protiv Mareja ali ispustio je pobedu on treba da nadje razlog zašto kada otkrije problem dominiraće ponovo.

MOP

pre 10 godina

Kad se objektivno pogleda Novak je i ove sezone sjajan, malo mu je i srece falilo, a jedini pravi kiks je to finale Wimbeldona. Daga sad odigra mozda i ne bi pobjedio, ali sigurno ne bi onako izgubio. RG mu je izbjegao za dlaku, Nadal je imao nevidjenu srecu, sto drugo reci. Dakle, i u ovoj kao losijoj sezoni Novak je bio blizu osvajanja sva tri grand slama. Ocekujem furiozan zavrsetak sezone i dogodine pohod na sve cetiri titule. Nekako mi se cini da Nadal i Federer vise ne mogu biti konstantna opasnost, vec samo na pojedinim turnirima i podlogama, ovisno i o njihovim ciljevima za sezonu, dok u obracunu s Murrayem uvijek dajem prednost Novaku, bez obzira na zadnja iskustva. Dovoljno mu je dao, dva grand slama za Murraya su puna kapa.

TomaS

pre 10 godina

@(Gajetano): "Da vrati dr Igora Četojevica u tim!"

Šta ste svi godinama navalili sa savetima Novaku - te vrati dr Četojevića, te smeni trenera, te više treniraj, više vežbaj... Kao da su Novaku potrebni vaši bezvredni saveti, kao da on milijardu puta bolje od svih vas savetnika "savetnika" ne zna bolje šta treba da radi.

pedjaaustralija

pre 10 godina

Nikad ni nije vladao, nit će ikad, niti će biti blizu tome.Par puta mu se posrećilo i to je to.
(AlCapone, 20. jul 2013 10:51)
... hahaha... prvo tri negacije jedna do druge nikad ni nije... haha... nezna da pise a hoce o Noletu i tenisu da komentarise

Zoran mkd

pre 10 godina

igra u finalu vimbldona je prava katastrofa za jednog sampiona!!Federer i Nadal su mu jos uvek daleko,daleko!!
(zoki dolina cupova, 20. jul 2013 12:56)

Posebno su bili daleko na zadnjem Wimbldonu !!! Federer je ispao daleko u drugom kolu, a Nadal daleko, daleko u prvom :)
Nole je ceo wimbldon igrao dopro sem finalnog meca, a on sam i zna zasto, mada se i Murray pita nesto.
Ipak, jos uvek je Nole najbolji na svetu.

Pozdrav,

Jovan

pre 10 godina

@(MOP, 20. jul 2013 13:28)

E druze procitao sam sve komentare i samo sam ovakav jedan trazio i potpuno se poklapas sa mojim razmisljenjem. Jednostavno Novak se zasitio onim osvajanjem Wimbledona 2011, kada je u 2 dana ispunio svoja 2 zivotna cilja. Sada mu fali te gladi i discipline u sebi da bude najbolji ikada a ima velike predispozicije za to. Steta stvarno, oseca se u njegovoj igri da mu fali treninga i kondicije. Bas me zanima kako ce Novak i Rafa igrati kada budu u Federerovim godinama, koji u sred leta igra turnir 500 serije. To je za postovanje stvarno i ja sam ubedjen da Novak ima Rogerov mentalitet i tu nemacku disciplinu, da bi vec imao preko 12 GS.

Joca 011

pre 10 godina

A što ne bi mogao?
Zna se, znaju svi koji se razumeju, jasno je to, i,
piše se, pišu oni koji su nadležni, upravo onako kako treba, i
sve je na svom mestu.
Upravo se odvija optimalni ''plan i program'' svetskog tenisa. I Nole i njegov tim to sve odlično razumeju... i savršeno profesionalno prihvataju pravila igre. Tako da, šta će biti na US OPENU 2013 – biće onako kako najbolje odgovara najvećem broju najuticajnijih i najmoćnijih.
Nole je tu, njegovi su tu, mi smo tu, oni su tu... Bože zdravlja biće sve dobro.
.

NIKOla

pre 10 godina

Meni je taj mec sa Murray-em u finalu vimbldona bio potpuno nejasan...Djokovic je po mom misljenju i dalje ubedljivo najbolji teniser na svetu, i bar za klasu kvalitetniji od Murray-a, a tu ne uspeva ni set da mu uzme, a do polu-finala nema izgubljen set.
Cudno...

MOP

pre 10 godina

@Jovane Sad kad sam pratio Wimbeldon, a i prije toga RG, pa vidi se u igri Novakovoj da se on uglavnom zeza s protivnicima, toliko je bolji, onog Berdycha je na sprdnju dobio i s lakocom. E sad, zasto ima te rupe u igri kao protiv Nadala, Del Potra i Murraya, to je misterija. Snage mu ne nedostaje jer igra bez problema 5 setova, ali fali mu one mentalne cvrstine da slomi mec. Ti veliki mecevi najcesce se lome oko jedne ili dvije lopte, a meni je jos u glavi ono Novakovo diranje mreze, sto je zapravo nevjerojatno. Nemoguce mi je i da gubi dva finala od Murraya koji mu realno po kvaliteti igre nije ni blizu. Sve vodi prema tome da je doslo do odredjenog zasicenja i da nema vise gladi kao nekad, a to je steta, velika steta. Iako i dalje ne sumnjam da ce Novak prebaciti 10 GS-a.

Ulatec

pre 10 godina

Da bi vladao neprikosloveno treba biti "ruthless" , beskomromisan u zedan pobede toliko da lomi sve ispred sebe pa kud puklo

Jel to Djokovic sada radi ?

Odgovor je "NE" . Bavis se sporednim stvarima u zivotu a kad dodje do finala jednostavno kao da mu sve smeta i kao da se za svako finale digao na levu nogu.

Sa beskompromisnom fokusiranom igrom stize i sigurnost u finalu da moze da se pobedi bilo ko bilo gde na bilo kom turniru , za sada takve sigurnosti u igri Novaka ne postoje. A postojalo je 2011

Kad lupi malo glavom i prestane da se bavi koje kakvim sporednim aktrivnostime a teku sezone onda cemo da vidimo 2011 izdanje Novaka ,
a ako nastavi sa postojecom semom ubrzo vidjamo Murray-a na No.1 Poziciji.

tdi

pre 10 godina

Novak sad ima 26 godina i realno govoreći nije ispunio svoj puni potencijal,sa druge strane možda je ovo njegov maksimum...ali biće da je on limitiran. Na primer,R.Nadal je samo jednu godinu stariji od njega a već ima 13 grand slam titula i + zlato na Olimpijskum igrama 2008.godine u Kini. Novak ima 6 grend slam titula ali od toga skoro 4 sa otvorenog prvenstva Australije(2008,2011,2012,2013),Vimbldon,i US Open 2011. Sve u svemu jako tanko za njega i reket broj 1. Ova godina mu je bila jako slaba. Novak pod hitno mora da promeni sve svoje trenere ako želi još grand slam titula. Očigledno je da kao igrač stagnira evo već 2 godine,posle 2011 sam mislio da će biti još bolji i da će uzimati glavne turnire. Novače menjaj Vajdu.

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Kada bi Novak bio kao 2011., ili još bolji, da li bi imalo smisla organizovati klađenje i da li bi organizatori istih popričali sa njim, kako bi on svoje mečeve napravio malo neizvesnijim (uz određenu naknadu, razume se)?

Bojan

pre 10 godina

(znanje-imanje, 20. jul 2013 10:36)
sta je bilo "nesrecno" u porazu od Federera na RGu? i kako to da Nole nakon tog meca gubi one najbitnije a upravo nakon njega je vezao 27 pobeda na slemovima. Zapravo, tek nakon tog meca je prvi put uspeo da poveze dve (a zatim i tri) slem titule, da odigra 4 uzastopna finala.
sto se tice ovog RGa, ako je Noletov pad neshvatljiv u trecem setu, sta onda reci za Rafin pad krajem cetvrtog, kada je trebao samo da dovrsi vec skoro dobijenog protivnika.
Na Vimbldonu, nije Nole losije servirao u finalu nego tokom turnira, jednostavno, mnogo je teze servirati odbrambenom igracu kao sto je Endi, nego napadackim poput prethodne trojice. Naravno da to nije bio Noletov najbolji mec na travi, ali nije ni igrao toliko katastrofalno lose, posle sam uzeo i pregledao mec opet, totalno opusteno i video sam da Nole jednostavno nije imao resenja za Endijevu fanaticnu i fantasticnu odbrambenu igru. Miksovao je, skracivao lopte, slao duboke, a Endi je sve vracao
(Tennis fan, 20. jul 2013 10:35)
Nole nije neprestano bio prvi teniser, tih 15 nedelja je Federer bio prvi (od juna do oktobra prosle godine)

zoki dolina cupova

pre 10 godina

u zadnje dve godine izgubio je sve bitne meceve sem australia opena..ponekad mi deluje kao da ide u rudnik,a ne da igra tenis i uziva u zivotu i igri..nisam ni malo maliciozan ali mora nesto da promeni ili ce ponovo da dodje na nivo 2009,2010..igra u finalu vimbldona je prava katastrofa za jednog sampiona!!Federer i Nadal su mu jos uvek daleko,daleko!!

aleksandar

pre 10 godina

jedino je validno pitanje za buducnost i buduce rezultate Djokovica: "hoce li on biti zainteresovan i dovoljno ostar u nameri da postavlja nove rekorde i podize sam sebi lestvicu postavljajuci sebi nove zadatke"!? onaj KVRC, kao 2011-te, kad je rekao sebi: "previse sam vremena izgubio na trecem mestu... hocu da sad budem prvi i najbolji"!... samo to i nista drugo! od te 2011 god vise se niko ozbiljan u svetu tenisa ne pita da li Nole TO moze vec samo da li TO hoce!? kao dopunsko pitanje koje "overava ovu situaciju" strucnjaci po svetu postavljaju sledece: "ima li iko sanse protiv Novaka, danas!? od te godine, zapravo samo se trazi lik, koji bi ga mogao ugroziti na bilo kojoj podlozi, na bilo kom turniru, ni vise ni manje! ja mislim da nema i nacin na koji Novak, sada pod svim tim pritiscima i dalje sebe usavrsava u raznim tehnickim (pre svega) elementima u igri napredujuci i u detaljima, na svim podlogama garantuju njegovu dugu vladavinu!
igrati sa Rafom ravnopravno na sljaci, odservirati tolike asove na Vimbldonu, i biti stalno i na svakom GS turniru u polufinalu-finalu dovoljno govori o njegovom potencijalu! Nole i dalje unaprdjujuci svoju igru sto svakom od rivala a i strucnjaka ostavlja samo jedno jedino moguce pitanje: "kada ce Novak podici lestvicu jos jednom"? Novak se pita! naredni put kad se to desi bice to "year slam", u to ne sumnjam! sve iza toga, zavisice (kao i do sada) samo od Novaka! pozzz

WEATHER

pre 10 godina

On je procitana knjiga on ce u buducnosti moc uzeti naslov na sljaci ako neko rafu ranije izbaci kao murraya na travi! Jedina mu sansa beton mada i tu je sve slabiji stizu ga murray i delpo.... bye bye Nole valja pogledat istini u oci... ako sta ima sanse jos uzet to je AO i to je to!

Stručnjak

pre 10 godina

Ne bih rekao da može ar razlog leži u tome što on ima već 26 godina što je za njegov način igre premnogo.On se suviše mnogo troši dok igra prosečno razmeni oko 10 udaraca,za razliku od njega na primer Federer i Sampras su brzo završavali svoje poene zahvaljujući svom odličnom servisu i jakim udarcima sa osnovne linije, kao i brzom završavanju poena po cenu i da se odvali loptica u publiku.Znači Nole je najbolji u ovom trenutku ali već sledeće godine će mu Marej verovatno ugriziti ako ne i uzeti prvo mesto

Hansolo

pre 10 godina

Ne može.. On je pao mentalno.. Poslednjih dva gs finala je na žalost deluo kao gubitnik od prve lopte.. Ne znam zašto ali je vrlo zabrinjavajući..

Tennis fan

pre 10 godina

Odličan nepristrasan osvrt na Novakove poslednje 2-3 sezone. Ali Novak je na prvom mestu već preko 105 nedelja, bar tako kaže matematika a ne 90 nedelja kako autor piše. Osim ako je tekst od pre dva meseca.
Highest ranking No. 1 (4 July 2011)
Current ranking No. 1 (8 July 2013)

Gajetano

pre 10 godina

Novak ima najbolju igru od svih, moze jos dugo da dominira i osvaja Grend Slemove kad god to pozeli, ali uz dva "mala" uslova:

- Da se mane politike
- Da vrati dr Igora Cetojevica u tim

Pozdrav,

SRBin

pre 10 godina

Sve mi se cini da je Djokovicev voz prosao...Nazalost mislim da je on dostigao vrh sa ovim i da nakon ovoga sledi stagnacija.Ko sto rece WEATHER dole, mozda jedin moze jos AO da osvoji eventulano USOpen ako ga posluzi sreca.
Aj poz

TomaS

pre 10 godina

Navijam za Novaka, ali je činjenica da je po osvojenim bodovima ove godine do sada (ono što se računa za London) Novak na drugom mestu rang liste tenisera (http://www.atpworldtour.com/Rankings/YTD-Singles.aspx). Najviše bodova osvojio je 1)Nadal - 7.010, 2)Đoković - 6230, 3)Mary - 5.160. Dalje slede: Ferer, Berdih, Federer, Conga, Del Potro... Šta će biti do kraja godine, ostaje da se vidi.

mad max

pre 10 godina

Tesko da iko u dogledno vreme moze da ponovi 2011.
Novak je u krizi, kako igre, tako i rezultata. Da li manje trenira ili su protivnici napredovali ne znam. Ali cinjenica je da gubi i od dosta slabijih igraca, a da na GS dominira samo u Australiji, koja je ipak najmanje vazan turnir

Mastoor

pre 10 godina

@Tennis fan Ispustio si iz vida onih 17 Federerovih nedelja na prvom mestu. Evo ovde imas svu statistiku:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ATP_number_1_ranked_singles_players

....

pre 10 godina

Odlican nepristrasan obrt apsolutno pristrasne osobe (ili mozda apsolutne neznalice)
Novak je prvo mesto izgubio posle Federerovog osvajanja Vimbldona, tek ga je kasnije povratio....
Hoce li ljudi ovde vise shvatiti da ne postoji nikakva zavera protiv Noleta, vec da jednostavno vecina koja to smatra nema dovoljno znanja niti prati tenis dovoljno dugo da bi to uvidela.

grobar

pre 10 godina

Bas me briga!Sve velike meceve je gubio od kada je br 1.Uspeo je da osvoji mnogo turnira,jos Roland Garos i zdravo.Zasitio se tako mlad,a srpski mentalitet!

Pavle

pre 10 godina

Najbolja ikada odigrana sezona u tenisu je sezona Rodzera Federera 2006,92 pobede i samo 5 poraza,nikada takva sezona nece biti odigrana sa takvom dominacijom.Tada je osvojio:Dohu,Australian Open,Indijan Vels,Wimbledon,Majami,Hale,Kujong,Montreal,Us Open,Madrid,Tokio,Bazel,zavrsni masters.Plus odigrao je finala Monte Karla,Dubaija,Rima,Roland Garrosa,i da nije bilo Nadala osvojio bi i to!

drago

pre 10 godina

Sup0er mu je ta vladavina. Murray 3 velike tiutle u zadnjiih godinu dana, Nadal dvije a on jednu.
U ovoj sezoni je Ndala prvi a Murray mu se oapsno priblizio. Tamo nakon Australije bi mogao pasti na trece mjesto.

acika

pre 10 godina

kada odresi kesu i vrati dr. cetojevica u tim tada se moze i nadati sezonama kao 2011...do tada ce uvijek bLIzu a nedovoljno za osvanjanje novih GS...Bez njega je samo ne izbrusen dijamant

WEATHER

pre 10 godina

On je procitana knjiga on ce u buducnosti moc uzeti naslov na sljaci ako neko rafu ranije izbaci kao murraya na travi! Jedina mu sansa beton mada i tu je sve slabiji stizu ga murray i delpo.... bye bye Nole valja pogledat istini u oci... ako sta ima sanse jos uzet to je AO i to je to!

SRBin

pre 10 godina

Sve mi se cini da je Djokovicev voz prosao...Nazalost mislim da je on dostigao vrh sa ovim i da nakon ovoga sledi stagnacija.Ko sto rece WEATHER dole, mozda jedin moze jos AO da osvoji eventulano USOpen ako ga posluzi sreca.
Aj poz

tdi

pre 10 godina

Novak sad ima 26 godina i realno govoreći nije ispunio svoj puni potencijal,sa druge strane možda je ovo njegov maksimum...ali biće da je on limitiran. Na primer,R.Nadal je samo jednu godinu stariji od njega a već ima 13 grand slam titula i + zlato na Olimpijskum igrama 2008.godine u Kini. Novak ima 6 grend slam titula ali od toga skoro 4 sa otvorenog prvenstva Australije(2008,2011,2012,2013),Vimbldon,i US Open 2011. Sve u svemu jako tanko za njega i reket broj 1. Ova godina mu je bila jako slaba. Novak pod hitno mora da promeni sve svoje trenere ako želi još grand slam titula. Očigledno je da kao igrač stagnira evo već 2 godine,posle 2011 sam mislio da će biti još bolji i da će uzimati glavne turnire. Novače menjaj Vajdu.

Tennis fan

pre 10 godina

Odličan nepristrasan osvrt na Novakove poslednje 2-3 sezone. Ali Novak je na prvom mestu već preko 105 nedelja, bar tako kaže matematika a ne 90 nedelja kako autor piše. Osim ako je tekst od pre dva meseca.
Highest ranking No. 1 (4 July 2011)
Current ranking No. 1 (8 July 2013)

Stručnjak

pre 10 godina

Ne bih rekao da može ar razlog leži u tome što on ima već 26 godina što je za njegov način igre premnogo.On se suviše mnogo troši dok igra prosečno razmeni oko 10 udaraca,za razliku od njega na primer Federer i Sampras su brzo završavali svoje poene zahvaljujući svom odličnom servisu i jakim udarcima sa osnovne linije, kao i brzom završavanju poena po cenu i da se odvali loptica u publiku.Znači Nole je najbolji u ovom trenutku ali već sledeće godine će mu Marej verovatno ugriziti ako ne i uzeti prvo mesto

mad max

pre 10 godina

Tesko da iko u dogledno vreme moze da ponovi 2011.
Novak je u krizi, kako igre, tako i rezultata. Da li manje trenira ili su protivnici napredovali ne znam. Ali cinjenica je da gubi i od dosta slabijih igraca, a da na GS dominira samo u Australiji, koja je ipak najmanje vazan turnir

sasa

pre 10 godina

mislim da decko pametno radi. Postao je br.1 ono sto mu je bila zelja a sada polako uziva u zivotu i drugim stvarima neopterecen rekordima. Postao je deo istorije i uzece on jod neki GS ali midlim da nije pod moranjem. Na kraju jednom u zivotu i mas 26 . Problem je sto su drugi vise optereceni rekordima nego on.

Ulatec

pre 10 godina

Da bi vladao neprikosloveno treba biti "ruthless" , beskomromisan u zedan pobede toliko da lomi sve ispred sebe pa kud puklo

Jel to Djokovic sada radi ?

Odgovor je "NE" . Bavis se sporednim stvarima u zivotu a kad dodje do finala jednostavno kao da mu sve smeta i kao da se za svako finale digao na levu nogu.

Sa beskompromisnom fokusiranom igrom stize i sigurnost u finalu da moze da se pobedi bilo ko bilo gde na bilo kom turniru , za sada takve sigurnosti u igri Novaka ne postoje. A postojalo je 2011

Kad lupi malo glavom i prestane da se bavi koje kakvim sporednim aktrivnostime a teku sezone onda cemo da vidimo 2011 izdanje Novaka ,
a ako nastavi sa postojecom semom ubrzo vidjamo Murray-a na No.1 Poziciji.

Gojko

pre 10 godina

Novak je prodao finale W i u to sam 100% siguran. :) Igra nije bila za prepoznati. Uvijek se nervirao kada gubi. U finalu mu je bilo svejedno...

zoki dolina cupova

pre 10 godina

u zadnje dve godine izgubio je sve bitne meceve sem australia opena..ponekad mi deluje kao da ide u rudnik,a ne da igra tenis i uziva u zivotu i igri..nisam ni malo maliciozan ali mora nesto da promeni ili ce ponovo da dodje na nivo 2009,2010..igra u finalu vimbldona je prava katastrofa za jednog sampiona!!Federer i Nadal su mu jos uvek daleko,daleko!!

Gajetano

pre 10 godina

Novak ima najbolju igru od svih, moze jos dugo da dominira i osvaja Grend Slemove kad god to pozeli, ali uz dva "mala" uslova:

- Da se mane politike
- Da vrati dr Igora Cetojevica u tim

Pozdrav,

Bojan

pre 10 godina

za pocetak, tesko da se mogu porazi od Marija pripisati umoru od prethodnih meceva. Na US openu je dosao do finala mnogo lakse od Endija, jeste imao Endi imao slobodan dan zbog pomeranja Noletovog polufinala, ali Nole je to polufinale u nedelju zavrsio za sat ipo, tesko da je to uticalo na igru.
Na Vimbldonu, Nole je imao tezi posao u polufinalu, ali Endi se poprilicno trosio u mecu sa Verdaskom, a ni sa Janovicem nije sve islo glatko, cini mi se da je proveo vise vremena na terenu da bi dosao do finala.
Isto tako recimo ne smatram da je mec sa Federerom u polufinalu Australije uticao na Endija u finalu, prosto, Nole je bio spremniji za taj turnir i osvojio ga.
E sad, sto se tice mogucnosti da se ponovi 2011. mislim da je taj voz prosao. Ne vidim da ce neko smeniti Noleta sa prvog mesta ove ili naredne godine, nesporno je najbolji teniser na svetu, ali nije vise u stanju da dominira kao 2011. tada je delovalo da ima odgovor na sve sto protivnik baci na njega i uz to bio je mentalno neunistiv i on je na mentalnom planu dobio gomilu meceva tada, postoji nekoliko elemenata igre koji su sada bolji nego tada, ali protivnici imaju osecaj da je ranjiv i pobediv, samim tim se i on vise trosi da bi ih pobedio.
Osim toga, uspeh iz 2011. verovatno niko nece skoro ponoviti, ne samo Nole, a period januar-avgust i uzetih 3 od 4 slema i 5 od 7 mastersa se verovatno nece nikada ponoviti.

grobar

pre 10 godina

Bas me briga!Sve velike meceve je gubio od kada je br 1.Uspeo je da osvoji mnogo turnira,jos Roland Garos i zdravo.Zasitio se tako mlad,a srpski mentalitet!

Hansolo

pre 10 godina

Ne može.. On je pao mentalno.. Poslednjih dva gs finala je na žalost deluo kao gubitnik od prve lopte.. Ne znam zašto ali je vrlo zabrinjavajući..

....

pre 10 godina

Odlican nepristrasan obrt apsolutno pristrasne osobe (ili mozda apsolutne neznalice)
Novak je prvo mesto izgubio posle Federerovog osvajanja Vimbldona, tek ga je kasnije povratio....
Hoce li ljudi ovde vise shvatiti da ne postoji nikakva zavera protiv Noleta, vec da jednostavno vecina koja to smatra nema dovoljno znanja niti prati tenis dovoljno dugo da bi to uvidela.

pedjaaustralija

pre 10 godina

Nikad ni nije vladao, nit će ikad, niti će biti blizu tome.Par puta mu se posrećilo i to je to.
(AlCapone, 20. jul 2013 10:51)
... hahaha... prvo tri negacije jedna do druge nikad ni nije... haha... nezna da pise a hoce o Noletu i tenisu da komentarise

Pavle

pre 10 godina

Najbolja ikada odigrana sezona u tenisu je sezona Rodzera Federera 2006,92 pobede i samo 5 poraza,nikada takva sezona nece biti odigrana sa takvom dominacijom.Tada je osvojio:Dohu,Australian Open,Indijan Vels,Wimbledon,Majami,Hale,Kujong,Montreal,Us Open,Madrid,Tokio,Bazel,zavrsni masters.Plus odigrao je finala Monte Karla,Dubaija,Rima,Roland Garrosa,i da nije bilo Nadala osvojio bi i to!

znanje-imanje

pre 10 godina

Novak je ubedljivo najbolji teniser na planeti - izuzev što nije. Još od nesrećnog poraza od Federera na RG previše gubi u najbitnijim mečevima. Trenutno je jedva-najbolji teniser na svetu. Što je i dalje fenomenalno ali je ipak bizarno. Nešto D-E-B-E-L-O nije u redu.
3 meča kojih sam se bojao: Has, Berdih, del Potro dobio je pravolinijski. Em je najbolji em najzad servira odlično. A ipak sva tri NIJE igrao nego je samo REAGOVAO, tako je propustio i del Potra da dovrši na vreme.
Porazi protiv Nadala i Marija su potpuno neshvatljivi. Rafa je ludački spinovao, otskoci, OK ali onako loš dan? Pa još neshvatljiv totalni pad u 3. setu? I kada se bez obzira na to izvukao i došao do pobede - ispustiti je onako? A tek: servirati nikad bolje na W a jadno u finalu, iznenada pući kraj 1og, voditi 2. i 3. set pa baciti, još i propuštati smeč za izjednačenje na kraju kada je očigledno da Mari jedva stoji na nogama i da je makar preko taj-brejka otvoren put do pobede... Opcije:
1. Novak je žrtva zlih sila, od 1a vidljivih(?) kao što je nameštanje žreba, terena, satnice do 1b "gama" zračenja neke vrste.
2. Novak je nestabilan ili 2a roditelji mu odnose energiju a tu su pri završnim mečevima, težak otac je veliki teg.
3. Ovo je neka vrsta nameštaljke, il je morao il je hteo tako il je to sve šema za maksimum teniskog biznisa. To bih najlakše prihvatio - ako je iz GB dobio 10 cigli za W i svi veseli...
Nek je živ i zdrav, ovih 100M triplira - ali šteta je što ih ne gazi temeljno...

borko

pre 10 godina

da, definitivno je problem da li zeli, i da li mu se igra.... monte karlo je zeleo, pa smo videli kako je pocistio Nadala u finalu..... nije mi samo jasno gde mu nestade zelja u polufinalu RG.... :(

Nebojša

pre 10 godina

Pa naravno da može i pored katastrofalne igre u polufinalu rolan garosu i finalu Wimbldonu on je imao oba meča u rukama 4-2 u petom setu sa Nadalomi i vođstvo u 2 i 3 setu protiv Mareja ali ispustio je pobedu on treba da nadje razlog zašto kada otkrije problem dominiraće ponovo.

Joca 011

pre 10 godina

A što ne bi mogao?
Zna se, znaju svi koji se razumeju, jasno je to, i,
piše se, pišu oni koji su nadležni, upravo onako kako treba, i
sve je na svom mestu.
Upravo se odvija optimalni ''plan i program'' svetskog tenisa. I Nole i njegov tim to sve odlično razumeju... i savršeno profesionalno prihvataju pravila igre. Tako da, šta će biti na US OPENU 2013 – biće onako kako najbolje odgovara najvećem broju najuticajnijih i najmoćnijih.
Nole je tu, njegovi su tu, mi smo tu, oni su tu... Bože zdravlja biće sve dobro.
.

drago

pre 10 godina

Sup0er mu je ta vladavina. Murray 3 velike tiutle u zadnjiih godinu dana, Nadal dvije a on jednu.
U ovoj sezoni je Ndala prvi a Murray mu se oapsno priblizio. Tamo nakon Australije bi mogao pasti na trece mjesto.

pedjaaustralija

pre 10 godina

On je procitana knjiga on ce u buducnosti moc uzeti naslov na sljaci ako neko rafu ranije izbaci kao murraya na travi! Jedina mu sansa beton mada i tu je sve slabiji stizu ga murray i delpo.... bye bye Nole valja pogledat istini u oci... ako sta ima sanse jos uzet to je AO i to je to!
(WEATHER, 20. jul 2013 10:28)
a ti "BA" idi i pogledaj istini u oci Dzimburu ili Delicu ostavi da mi brinemo za nase

Delija Zvezdara

pre 10 godina

Pogledajte finale Wimbledona, i Novakovu izjavu posle meca. Ocekujte da Murray nece dobiti Novaka jos pet meceva na betonu, pitanje je samo da li ce mu set uzeti.

fortissimo

pre 10 godina

mislim da decko pametno radi. Postao je br.1 ono sto mu je bila zelja a sada polako uziva u zivotu i drugim stvarima neopterecen rekordima. Postao je deo istorije i uzece on jod neki GS ali midlim da nije pod moranjem. Na kraju jednom u zivotu i mas 26 . Problem je sto su drugi vise optereceni rekordima nego on.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sasa, 20. jul 2013 10:28)

Normalno, jer u druge je ulagala drzava i sada od njih trazi i ocekuje. U Novaka su ulagali roditelji. Ako mu oni kazu da su zadovoljni..sta onda tu treba da se prica. Drzava od njega ne trazi nista niti ima "obraza". A navijaci...pa pravi ljubitelji ce postovati sve sto je ostvario, drugi ce da ga omalovazavaju...ono sto je sigurno sutra kada ostavi tenis dodeljivace pehare na GS turnirima kao sto danas rade nekadasnja velika imena tenisa. Vec je Novak deo istorije pa voleo to neko ili ne..cinjenica. A to da ce tek da osvaja turnire..realnost.

Ivan Nk

pre 10 godina

Nevjerovatno koliko strucnjaka na jednom mjestu!!!
Jedan pise da Nadal ima 13 GS, drugi da Novak ima 105 nedelja na vrhu ATP liste i svi imaju najrazlicitija misljena, uglavnom pogresna.
Ja vjerujem samo ciframa, a one kazu da je Novak najbolji teniser svijeta jos od pocetka 2011.Da je neko bolji, taj bi bio br. 1 svjetskog tenisa, ali takvog, bar za sada, nema.
Niko od ovih "strucnjaka", ukljucujuci i autora teksta da pomene da Novak jedini ima krajnje posten pristup svim turnirima, bez kalkulisanja, za razliku od najblizih pratilaca koji se ostre za podloge koje im vise leze, a propustaju one na kojima su manje konkurentni.Tako Nadal propusta cijelu sezonu na betonu, odigra sljaku, pa opet ilegala, a Marej obrnuto.
Pametnije bi bilo ovim belosvetskim teniskim strucnjacima da osude ovakvo ponasanje, koje nije fer i sportsko, nego sto kritikuju Novaka, koji na svim turnirima igra do kraja, sportski, bez kalkulacija, ciljajuci najveci plasman!!!

Petar1983

pre 10 godina

Naravno da ima šanse da vlada još par godina, ali mora osvojiti USAOpen 2013, pa i turnir u Londonu da za kraj godine postavi na mesto mnoge stvari koje su se poremetile polako posle 2011-te.
Sad, dal je njemu cilj da samo bude prvi, ili da baš dominira?, to je pitanje. Znači može zapinjati u sezoni tamo gde je najpotrebnije da bi ostao prvi na svetu, a može zapinjati non stop da bi ponovio 2011 pa i bolju sezonu imao, ali to je pitanje njegovih planova, želja, motiva i mogućnosti.
I ja kažem da se 2011 neće nikad više ponoviti, jer sam siguran da može napraviti još bolju sezonu od te. Recimo 2015-te, pozitivno gledano, Federer je u penziji, Nadala je totalno stigao na šljaci i tu dominira, a Marej sa kompleksom da je uvek 2 ili 3 na svetu i slabom igrom na šljaci ne može da parira Novaku nikako.
Pa eto za taj scenario Novaku je potreban motiv i da uspe sledeće sezone da ostane prvi, tj da ponovi sličnu igru kao 2012 recimo, ali sa malo više gasa, i onda dominiranje!
Sve je moguće, jer on ima tek 26, a svojom konstitucijom može igrati i do 35-te, kao Has, zašto ne? Što znači još 10 godina, još 40 GSlemova, od kojih ako osvoji samo 10, biće u top 5 svih vremena.
Sve je na kraju ipak pitanje koliko ima motiva i šta je njegov cilj u budućnosti, da li samo 1 mesto i još po neki rekord, ili da bude najbolji svih vremena?

Predo

pre 10 godina

Novaku se nameću neke ambicije, koje on nikad nije istakao. Nakon 2011. mnogi su pomislili da sad treba da juri Federerove rekorde i postane najbolji ikad. Ispalo je na kraju da je NOvak skroman momak, mada su ga optuživali za suprotno. On je rekao: "Biću broj 1 kad, tad". Nije spominjao brojne Slamove, rekorde. Kada dostignete određeni cilj, pomalo zastanete i kada vam to postane uobičajeno, postavite sebi novi.
Mada to ne izgleda tako, NOvak nije fizički spreman kao 2011. i početkom 2012. On je bolji igrač nego 2011., ali sami servisi, forhendi i ostalo nikad nisu donosili titule. Nadal ga je fizički nadjačao u zadnjem meču na RG. Marej je delovao fizički snažnije i u finalu US Opena i u finalu Vimbldona. To je onaj momenat kada treba da uputite zadnju loptu gde treba, a vama nedostaje onaj trunak snage. Plus, to su podloge na kojima su ova dvojica rođeni i gde se kreću mnogo prirodnije od Novaka, što opet dovodi do zaključka da Đoković troši više snage od svojih protivnika na kretanje na ovim podlogama. 2014. će definitivno biti Novakova godina, jer mu pozicija br. 1 više neće biti nikakav izazov nakon provedenih preko 100 sedmica na čelu ATP liste, već će mu to biti nove titule.

pedjaaustralija

pre 10 godina

Novak sad ima 26 godina i realno govoreći nije ispunio svoj puni potencijal,sa druge strane možda je ovo njegov maksimum...ali biće da je on limitiran. Na primer,R.Nadal je samo jednu godinu stariji od njega a već ima 13 grand slam titula i + zlato na Olimpijskum igrama 2008.godine u Kini. Novak ima 6 grend slam titula ali od toga skoro 4 sa otvorenog prvenstva Australije(2008,2011,2012,2013),Vimbldon,i US Open 2011. Sve u svemu jako tanko za njega i reket broj 1. Ova godina mu je bila jako slaba. Novak pod hitno mora da promeni sve svoje trenere ako želi još grand slam titula. Očigledno je da kao igrač stagnira evo već 2 godine,posle 2011 sam mislio da će biti još bolji i da će uzimati glavne turnire. Novače menjaj Vajdu.
(tdi, 20. jul 2013 10:34).... alo zemljak pa i AO je grand slam kao i drugi. Sto ne kazes da od 13 rafa je uzeo cak 8 RG... drugo sto da menja Vajdu? Vajda je bio uz njega kad ga niko nije znao i verovao u njega a to je postovanje sto ljudi koji imaju iole kulturu znaju a ne bih rekao za tebe... voleo bih da na kraju 2014 izadje isto pitanje pa da vidimo ko je bio u pravu

NEDJA

pre 10 godina

Novak je bez dileme najbolji igrac na svetu jer na svakom turniru stigne do zavrsnice,ima 13 uzastopnih gren-slem polufinala,dok recimo Nadal dve godine uzastopno ispada na samom pocetku Vimbldona uz to propusta pola sezone zbog povrede,Marej igra veoma lose na sljaci,cak je propustio RG da bi se pripremio za Vimbldon,Federer je u padu,na poslednjih 9 gren-slemova samo je jednom usao u finale kad je i osvojio titulu prosle godine na Vimbldonu.I pored svega toga sto Novak stalno stize do zavrsnice,osvojio je samo jedan gren-slem od poslednjih sest i to je ono sto najvise boli,umesto u zavrsnici da bude najbolji on obicno tad poklekne i ne odigra kako zna i ume.Recimo na Vimbldonu ove godine je vrhunski servirao ceo turnir ali ga je taj udarac potpuno izdao u finalu.Us open je strahovito bitan,igra se na Novakovoj omiljenoj podlozi i ako uspe da osvoji vratice stvari na svoje mesto i ucice sa velikim samopouzdanjem u 2014.

Enciklopedija

pre 10 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ATP_number_1_ranked_singles_players

Novak je 90 sedmica prvi.

No, vreme ide, vrlo su izgledne šanse da prođe dvojicu ispred, možda i troijicu: Agasi, Rafa, Borg.

Videćemo!

milan htc

pre 10 godina

Kako bi ja voleo uzivo da upoznam ove ljude sto pisu ovde nebuloze. Jel ste vi sigurni da znate o cemu pricate ? Njegovo vreme proslo,ima 26 godina...? Veze sa mozgom to nema,njegovo vreme tek dolazi ima on da igra i igra,mozda ne moze da ponovi 2011-u godinu ali to je sasvim nebitno to je sve sport,pa vi ste svi i Federera zaboravili a covek se naosvajao ne zna sta ce sa trofejima. Djokovic je objasnio kako se moze uspeti u zivotu i raditi ono sto volis. Kako se uz veliki trud dolazi do velikih rezultata. Trebalo bi ga uramiti. Ali ovakvi komentari samo pokazuju kakvo nam je drustvo i zasto smo tu gde jesmo,nama nikad nista ne odgovara i uvek nam nesto smeta.

miroslav

pre 10 godina

Nole vec sad moze da ide u "penziju". Uradio je sve sto treba u prethodnih 2- godine, tako da ostane upamcen sledecih 30 godina, a da vise ne osvoji nijedan turnir i da zglajzne sa 1. mesta ATP tour-a.
On je pametan momak, u svakom momentu zna sta hoce, i treba da odabere najbolji put za sebe, a ne za nas, koji do pre 5 godina nisu znali sta je tenis.
Bjern Borg u Stokholmu ima prodavnicu muskih gaca, ali ceo svet zna ko je bio Bjern Borg, i na svakom velikom turniru je rado vidjen gost. To je 2sudbina@ velikih.
A Nole jeste veliki, najveci i najpoznatiji Srbin posle Tesle.

x-men

pre 10 godina

Novaku se mogu prebaciti dva loše odigrana GS finala, ovogodišnje na Vimbldonu i prošlogodišnji US Open. Oba je odigrao protiv Mareja i oba po istom obrascu. Bezvoljno, bez želje za pobedom, kao da je navijao za Mareja.
Novakov ključni problem je odnos prema Mareju. Kao da želi da ga uzdigne i od njega napravi sebi rivala kao što Federer ima Nadala. Kada bi u glavi presložio stvari oko Mareja bio bi još bolji nego 2011.
Sve ostalo je OK i njega niko u ovoj generaciji tenisera ne može skloniti sa trona.
Od Novaka i dalje očekujem kalendarski GS jer to će biti kruna njegove karijere kao što je Nadalu 8 RG ili Federeru 7 W a Mareju 1 W.

pp

pre 10 godina

Ne da je teško da Novak ponovi 2011. god., nego je teško da je bilo ko od drugih tenisera ponovi. To se događa jednom u 50 godina. 10 titula ukupno od prvih 11 turnira u godini dok se u septembru iste godine nije povredio na Davis cup meču (3 grand slama i 5 mastersa plus Dubai i Beograd). Tako da je bezveze očekivati da Novak stalno igra i osvaja turnire kao te 2011. god. Neka proba to da uradi neki od drugih vodećih tenisera, pa da vidimo. Teško, pa i nemoguće. Ne bi zbog toga trebalo toliko brinuti da je Novak lošiji. Pa, on je i 2012. god. bio najbolji i osvojio najviše ATP poena i najvećih turnira. Verovatno će i ove. No problemos. Samo napred Novače!

smokey

pre 10 godina

Sve sto ima da se kaze:

Novak je super teniser, kad zavrsi karijeru bice u top 7-8 svih vremena sigurno, i po GS titulama i po nedeljama provedenim na broju 1. Nece biti najbolji ikada, i to je ok.

Razgloga zbog kojih nece biti najbolji ikada su dva - prvo, igra u sumanuto kvalitetnoj eri, drugo, nema do kraja izgradjenu psiholosku cvrstinu u pojedinim kljucnim mecevima - ovo potonje ga je verovatno kostalo jedno 2-3 GS titule u poslednje vreme, i mozda jos toliko u periodu 2008-2010.

Sad, ta uslovna psiholoska "slabost" moze da se gleda na dva nacina. Za vecinu fanova to je, naravno, konstantna frustracija, pracena setnim mastanjem. Sa druge strane, Novakovi dosadasnji uspesi mogu prosto da se posmatraju kao ogroman izvor inspiracije - jedan decko koji definitivno nije talenat tipa Federera, je izgledao na putu za nigde 2008-2010, ali je uspeo da se "sabere," mozda cak nasuprot svom karakteru i mentalitetu, i izvuce cini se suvi maksimum iz svog tela ne bi li de facto postao najbolji teniser sveta, i to ostao preko dve godine, a mozda i mnogo duze. Drugim recima, kad zavrsi karijeru, Novak ce biti neko sa 10 GS titula kome je "sudbina" radije bila 2 titule; nesto obrnuto od Safina recimo.

Srbija je Srbija, pa povremeni beg iz nje, makar kroz projekciju ne nekoga ko nas uopste ne poznaje, nije na odmet. To je ok kao inspiracija za sopstvene poduhvate. To verovatno nije ok ako se pretvara u zivljenje kroz drugoga, sto citajuci komentare ovde neretko srecem.

Bravo

pre 10 godina

Lako je doći ovdje, glumiti nekog velikog teniskog stručnjaka, praviti se do sai popio svu pamet svijeta, a skrivati se iza lažnog imena i ljuvati čovjeka koji je postigao toliko toga. Liječite svoje frustracije ovdje pisajući glupe komentare. Pustite vi Novaka i tošta je i koliko je postigao, i može li ili ne može bolje. Najbitnije je da je on živ i zdrav, da se osjeća dobro i da uživa u onom što radi. Poenta tenisa nije samo dokazivanje, Novak je već dokazao ko je i šta je on u ovom sportu. Mlad je i ima vremena za uspjesima. Ko kaže da mora da osvoji US Open, ne mora! Ako uspije odlično, a ako ne opet svaka mu čast. Novak je konstantan, uvijek je u završnicama turnira, igra odlično na svim podlogama, ne sumnjam u njega i njeghove rezultate u narednom periodu. Uživajte u živou i bavite se sa sobom, a njega pustite ta živi kako želi.

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Kada bi Novak bio kao 2011., ili još bolji, da li bi imalo smisla organizovati klađenje i da li bi organizatori istih popričali sa njim, kako bi on svoje mečeve napravio malo neizvesnijim (uz određenu naknadu, razume se)?

objektivno

pre 10 godina

Beton je Novakova omiljena podloga, i bez dilema tu pruza najbolje partije. Odigrao je 6 finala na poslednjih 6 slemova na betonu i osvojio 4 titule, a imao bi 5 uzastopnih titula u nizu da nije bilo onog nesrecnog vetra prosle godine. Ako osvoji svi ce ga kovati u zvezde a ako izgubi u zavrsnici svi ce ga kritikovati. To je svojstveno nama Srbima, obavezna kritika i pametovanje upuceno najboljima (nebitno o kojoj profesiji da se radi) od strane neostvarenih u svakom smislu a takvih je kod nas dosta, u stvari i previse.

Goran S.

pre 10 godina

Ako iko moze uspostaviti vladavinu u narednom periodu, onda je to Djokovic, treba zaista biti nefer pa to ne priznati.
Na svakoj podlozi Nole je favorit br 1 ili 2, moze li se to reci za jos nekoga na turu?

MOP

pre 10 godina

Novaku fali malo onog germanskog u sebi, da imaš želju dominirati i biti najbolji ikad ako se pruži prilika. Padaju mi na pamet Federer, Schumacher, Vettel...kod njiha nema zasicenja, oni jurisaju na sve rekorde. Na ovim prostorima su se pojavila dva sportaša s takvim predispozicijama, Janica Kostelić koja se povukla s 24 godine na vrhuncu kad je ispunila sve svoje ciljeve, ali nije dostigla sve rekorde kojeje mogla, osim po broju zlatnih medalja na Olimpijadi i Novak Djoković koji je 2011. godine pokazao da može biti najveći, ali je onda malo zastao. Dosad je morao imati već deset slamova, ali još nije kasno da uđe među pet svih vremena, ali uvijek će ostati žal što nije dostigao Federera jer ima sve predispozicije za to.

saša rs

pre 10 godina

Dok god se vodi rasprava može li Nole sačuvati primat, znači da ga još nije ispustio. A takođe se vodi još uvijek rasprava ko može Noleta da pobijedi u narednom periodu tj. on je i dalje glavna meta. Biće još dugo No 1 a biće i Slemova.

Zoran mkd

pre 10 godina

igra u finalu vimbldona je prava katastrofa za jednog sampiona!!Federer i Nadal su mu jos uvek daleko,daleko!!
(zoki dolina cupova, 20. jul 2013 12:56)

Posebno su bili daleko na zadnjem Wimbldonu !!! Federer je ispao daleko u drugom kolu, a Nadal daleko, daleko u prvom :)
Nole je ceo wimbldon igrao dopro sem finalnog meca, a on sam i zna zasto, mada se i Murray pita nesto.
Ipak, jos uvek je Nole najbolji na svetu.

Pozdrav,

Ajde Nolee

pre 10 godina

Koliko stručnjaka na jednom mjestu. Kada pročitam komentare tipa "njegovo vrijeme je prošlo" "on je kao pročitana knjiga" digne mi se kosa na glavi. Dragi moji, zaboravljate da Novak ima samo 26 godina, i još najmanje 5 godina karijere. Sa svojih 26 godina već je postigao mnogo, ispisao stranice istorije. Ko kaže da mora da ponovi 2011? Naravno da ne mora, može da bude i bolji, on ima potencijal za to. Svi su se sada uhvatili za US Open, i činjenicu da Nole mora da ga osvoji. Gdje to piše, zašto bi morao, ako uspije to je odlično, a ako ne opet nije smak svijeta. On ne mora nikom ništa da dokazuje, on je već dovoljno pokazao i dokazao.

Dobro

pre 10 godina

Pa, moze da vlada kao i u 2011.... ali i ne mora.
Po meni, dosta je uradio dok je bio 'gladan trofeja' i prvog mesta.
jos uvek je skoro u svako finalu GS-a i to je dobar znak. Izgubio je od Nadala i Marija na njihovim omiljenim podlogama. Nije to los rezultat, ljudi.
Pustite coveka i da uziva i igra vrhunski tenis.
Jednom se zivi.
Ko ne veruje, nek procita knjigu Andre Agasija "Open", i sve ce vam biti jasno. Tacno kao sto neko ovde napisa " samo jednom imas 26 godina". Ako moze i da uziva i da bude i dalje u vrhu, treba mu skinuti kapu, a ne omalovazavati ga.
Razmislite kako je to kad iz jedne totalno 'Ne-teniske' zemlje dodjete sa dvadestak godina u 'Veliki svet' i tamo vladate tenisom vec par godina. Uz sve brojne prepreke (Nike & Adidas, Los imidz zemlje porekla, diskutabilno ponasanje za zapadne norme i tome slicno).
Znaci... neka ne dominira i samo bude u VRHU i to je to. Neka bude pametan ali agresivan, uvek fizicki spreman k'o zapeta puska, i neka ga se UVEK PLASE, SVI iz velike cetvorke, na SVAKOM turniru.

Iz zemlje lala, uvek Vas,
Pa malo li je?

Jovan

pre 10 godina

@(MOP, 20. jul 2013 13:28)

E druze procitao sam sve komentare i samo sam ovakav jedan trazio i potpuno se poklapas sa mojim razmisljenjem. Jednostavno Novak se zasitio onim osvajanjem Wimbledona 2011, kada je u 2 dana ispunio svoja 2 zivotna cilja. Sada mu fali te gladi i discipline u sebi da bude najbolji ikada a ima velike predispozicije za to. Steta stvarno, oseca se u njegovoj igri da mu fali treninga i kondicije. Bas me zanima kako ce Novak i Rafa igrati kada budu u Federerovim godinama, koji u sred leta igra turnir 500 serije. To je za postovanje stvarno i ja sam ubedjen da Novak ima Rogerov mentalitet i tu nemacku disciplinu, da bi vec imao preko 12 GS.

MOP

pre 10 godina

Kad se objektivno pogleda Novak je i ove sezone sjajan, malo mu je i srece falilo, a jedini pravi kiks je to finale Wimbeldona. Daga sad odigra mozda i ne bi pobjedio, ali sigurno ne bi onako izgubio. RG mu je izbjegao za dlaku, Nadal je imao nevidjenu srecu, sto drugo reci. Dakle, i u ovoj kao losijoj sezoni Novak je bio blizu osvajanja sva tri grand slama. Ocekujem furiozan zavrsetak sezone i dogodine pohod na sve cetiri titule. Nekako mi se cini da Nadal i Federer vise ne mogu biti konstantna opasnost, vec samo na pojedinim turnirima i podlogama, ovisno i o njihovim ciljevima za sezonu, dok u obracunu s Murrayem uvijek dajem prednost Novaku, bez obzira na zadnja iskustva. Dovoljno mu je dao, dva grand slama za Murraya su puna kapa.

Serbissimo

pre 10 godina

Nerealno je ocekivati od Novaka da u konkurenciji toliko dobrih igraca ponovi 2011. Takvu sezonu u danasnjem tenisu imas jednom u zivotu, i to ako imas srece. Ako u naredne 4 godine u proseku osvoji jesan GS po sezoni imace ih 10 ukupno - malo li je!?

Bojan

pre 10 godina

(znanje-imanje, 20. jul 2013 10:36)
sta je bilo "nesrecno" u porazu od Federera na RGu? i kako to da Nole nakon tog meca gubi one najbitnije a upravo nakon njega je vezao 27 pobeda na slemovima. Zapravo, tek nakon tog meca je prvi put uspeo da poveze dve (a zatim i tri) slem titule, da odigra 4 uzastopna finala.
sto se tice ovog RGa, ako je Noletov pad neshvatljiv u trecem setu, sta onda reci za Rafin pad krajem cetvrtog, kada je trebao samo da dovrsi vec skoro dobijenog protivnika.
Na Vimbldonu, nije Nole losije servirao u finalu nego tokom turnira, jednostavno, mnogo je teze servirati odbrambenom igracu kao sto je Endi, nego napadackim poput prethodne trojice. Naravno da to nije bio Noletov najbolji mec na travi, ali nije ni igrao toliko katastrofalno lose, posle sam uzeo i pregledao mec opet, totalno opusteno i video sam da Nole jednostavno nije imao resenja za Endijevu fanaticnu i fantasticnu odbrambenu igru. Miksovao je, skracivao lopte, slao duboke, a Endi je sve vracao
(Tennis fan, 20. jul 2013 10:35)
Nole nije neprestano bio prvi teniser, tih 15 nedelja je Federer bio prvi (od juna do oktobra prosle godine)

Mastoor

pre 10 godina

@Tennis fan Ispustio si iz vida onih 17 Federerovih nedelja na prvom mestu. Evo ovde imas svu statistiku:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ATP_number_1_ranked_singles_players

MOP

pre 10 godina

@Jovane Sad kad sam pratio Wimbeldon, a i prije toga RG, pa vidi se u igri Novakovoj da se on uglavnom zeza s protivnicima, toliko je bolji, onog Berdycha je na sprdnju dobio i s lakocom. E sad, zasto ima te rupe u igri kao protiv Nadala, Del Potra i Murraya, to je misterija. Snage mu ne nedostaje jer igra bez problema 5 setova, ali fali mu one mentalne cvrstine da slomi mec. Ti veliki mecevi najcesce se lome oko jedne ili dvije lopte, a meni je jos u glavi ono Novakovo diranje mreze, sto je zapravo nevjerojatno. Nemoguce mi je i da gubi dva finala od Murraya koji mu realno po kvaliteti igre nije ni blizu. Sve vodi prema tome da je doslo do odredjenog zasicenja i da nema vise gladi kao nekad, a to je steta, velika steta. Iako i dalje ne sumnjam da ce Novak prebaciti 10 GS-a.

TomaS

pre 10 godina

Navijam za Novaka, ali je činjenica da je po osvojenim bodovima ove godine do sada (ono što se računa za London) Novak na drugom mestu rang liste tenisera (http://www.atpworldtour.com/Rankings/YTD-Singles.aspx). Najviše bodova osvojio je 1)Nadal - 7.010, 2)Đoković - 6230, 3)Mary - 5.160. Dalje slede: Ferer, Berdih, Federer, Conga, Del Potro... Šta će biti do kraja godine, ostaje da se vidi.

NIKOla

pre 10 godina

Meni je taj mec sa Murray-em u finalu vimbldona bio potpuno nejasan...Djokovic je po mom misljenju i dalje ubedljivo najbolji teniser na svetu, i bar za klasu kvalitetniji od Murray-a, a tu ne uspeva ni set da mu uzme, a do polu-finala nema izgubljen set.
Cudno...

Ante

pre 10 godina

Kad se pojavio na stradunu i krenuo na kavu,e to još nisam vidio,nastala opća ludnica,a pola Holywooda je bilo zadnje dvije godine,totalni mag,i jedino što sam snimio prvi vlasnik lokala tražio da se slikaju,ma bez problema zagrljaj,osmjeh i fotka,čovjek je kralj.

TomaS

pre 10 godina

@(Gajetano): "Da vrati dr Igora Četojevica u tim!"

Šta ste svi godinama navalili sa savetima Novaku - te vrati dr Četojevića, te smeni trenera, te više treniraj, više vežbaj... Kao da su Novaku potrebni vaši bezvredni saveti, kao da on milijardu puta bolje od svih vas savetnika "savetnika" ne zna bolje šta treba da radi.

aleksandar

pre 10 godina

jedino je validno pitanje za buducnost i buduce rezultate Djokovica: "hoce li on biti zainteresovan i dovoljno ostar u nameri da postavlja nove rekorde i podize sam sebi lestvicu postavljajuci sebi nove zadatke"!? onaj KVRC, kao 2011-te, kad je rekao sebi: "previse sam vremena izgubio na trecem mestu... hocu da sad budem prvi i najbolji"!... samo to i nista drugo! od te 2011 god vise se niko ozbiljan u svetu tenisa ne pita da li Nole TO moze vec samo da li TO hoce!? kao dopunsko pitanje koje "overava ovu situaciju" strucnjaci po svetu postavljaju sledece: "ima li iko sanse protiv Novaka, danas!? od te godine, zapravo samo se trazi lik, koji bi ga mogao ugroziti na bilo kojoj podlozi, na bilo kom turniru, ni vise ni manje! ja mislim da nema i nacin na koji Novak, sada pod svim tim pritiscima i dalje sebe usavrsava u raznim tehnickim (pre svega) elementima u igri napredujuci i u detaljima, na svim podlogama garantuju njegovu dugu vladavinu!
igrati sa Rafom ravnopravno na sljaci, odservirati tolike asove na Vimbldonu, i biti stalno i na svakom GS turniru u polufinalu-finalu dovoljno govori o njegovom potencijalu! Nole i dalje unaprdjujuci svoju igru sto svakom od rivala a i strucnjaka ostavlja samo jedno jedino moguce pitanje: "kada ce Novak podici lestvicu jos jednom"? Novak se pita! naredni put kad se to desi bice to "year slam", u to ne sumnjam! sve iza toga, zavisice (kao i do sada) samo od Novaka! pozzz

acika

pre 10 godina

kada odresi kesu i vrati dr. cetojevica u tim tada se moze i nadati sezonama kao 2011...do tada ce uvijek bLIzu a nedovoljno za osvanjanje novih GS...Bez njega je samo ne izbrusen dijamant