Tenis 134

Nedelja, 19.05.2013.

16:08

Nadal razbio Federera za titulu

Rafael Nadal pobedio je Rodžera Federera sa 6:1, 6:3 u finalu turnira iz Masters 1000 u Rimu i tako je osvojio sedmi trofej u ‘večnom gradu’.

Nadal razbio Federera za titulu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

Stojan

pre 11 godina

Svaki turnir je različit i posebna priča za sebe, jer jedni se igraju na dva dobijena seta drugi na tri dobijena seta jedni na pijesku drugi na betonu treći na travi? Svaki set, svaki gem, svaki pojen je u tenisu važan ili zapravo svaki dobar udarac ponekad donosi prednost koja je bitna? Igrači koji imaju jak servis i nekoliko dobrih udaraca su postali neugodni poput Dimitrova, Gulbisa, Berdicha, Raonića, Andersona i drugih postaju opasni pre svega zaradi svog jakog servisa i tu bi trebalo naći dobar recept kako odgovoriti? Nadal take servise čeka daleko iza osnovne crte i njegova forma izgleda je u usponu tako da je očekivati da osvoji gren slem u Francuskoj a za Federera je očekivati da osvoji gren slem u VB a Novak možda ima prednost u USA OPEN? Tako da je očekivati zanimljivu borbu? Prednost na ATP tabeli je još uvijek značajna ali kandidata za prvo mjesto je dosta i moje je mišljenje ko osvoji 2 gren slema će na kraju sezone biti prvi? Ja navijam za NOVAKA! IDEMO MAJSTORE!

ni klot, ni frket

pre 11 godina

Gramaticki ispravno bi bilo"igra protiv NOLA".Nije mi jasno,zasto se lep,izvorni srpski jezik,izvrce da bi slicio bugarskom?
(rinbuga, 19. maj 2013 19:25)

Bas bugarskom!? Otkad bugarske imenice imaju padeze???

Vladan R

pre 11 godina

@ nedja

Ne cini li ti se da si malo kontradiktoran. Ako je Nadal vec sa 17,5 godina pobedjivao Federera na betonu, a Novak mu sa 18,5 pravio ozbiljne probleme onda prica da nije imao konkurenciju ne pije vodu. Naporotiv ako igraci koji su bili ozbiljni takmaci Federeru vise nego cesto nisu mogli da prodju nazovi autsajdere, tj igrace van prva tri ili cetiri mesta na ATP listi, ne cini li ti se i tebi slicnima da je konkurencija gledano u top10 ili top 20 igraca bila veca. Odnosno ako tada kada kako ti i tebi slicni tvrdite nije bilo konkurencije, Tipsarevic nije mogao ni u prvih 30, a danas je u top 10, zapitas li se koliko ste u pravu. Jedino sto je istina je da Nadal ne lezi Federeru, posebno kada igraju na sljaci. Sve ostale tvrdnje kao naprimer da Federer ne zasluzje naziv najboljeg svih vremena, kada se uzme u obzir broj GS, broj nedelja na mestu br1, broj mastersa , broj zavrsnih mastersa itd, su vise nego smesne. Sto se konkurencije tice ona je toliko dobra koliko joj najbolji u odredjenom periodu, dozvoli da to bude.

svasta

pre 11 godina

@pametnom dosta Pozdrav iz srca Srbije. A ti si naivan ako mislis da su svi koji navijaju za Nadala ili Feda iz Hrvatske. Za razliku od tebe ja sam pravi ljubitelj tenisa, uzivo sam pratio preko 20 slemova, pratim ovaj sport od vremena kad vi fudbalski navijaci niste ni znali sta je to, i rugali ste se nama koji smo igrali tenis. Ali eto doslo vreme i da neznalice prate ovaj predivan sport. I da prijatelju, ja iz srca Srbije navijam za Rafu, isto kao sto sam ranije navijao za Agasija, Moniku Seles i Martinu Hingis.. A vidis sebe smatram patriotom, jer patriotizam se dokazuje delima, ne navijanjem za tenisera.

mister

pre 11 godina

"statistika" Pratim tenis dooosta dugo!Par stvari koje cu da kazem:Federer je stariji 5godina,sa 27 je imao 13 GS-a!Igrao je sa Agasijem,Samprasom,Hjuitom,Safinom,Novakom,Nadalom,Janovicem to je nekih 15 godina igranja sa sampionima!Dva puta u karijeri je imao seriju od 8 i 10 uzastopnih finala na GS-ovima drzi prva dva mesta eeeej!Nadalu "bezi" 8 finala i 14 polufinala na GS-ovima!VIDECEMO da li ce Nadal da dostigne sve to,nadam se da ce Novak moci :))) Sljaka jeste Nadalova krv,KRALJ SLJAKE,ali ostale podloge su daaaaaaaleko na Fed-ovoj strani,DALEKO!I u medjusobnim duelima i po trofejima!!!Kada zavrse karijeru obojica mozemo da pricamo...

haha

pre 11 godina

@max Znaci da Novaku brisemo sve osvojene turnire za vreme Nadalovog odsustva? Ko je branio Novaku da igra u finalu Madrida i Rima? To sto si napisao je zaista smesno.

statistika ne laze

pre 11 godina

@IvanNk A mastersi su bitniji od gren slema? Izvini nisam znao. Znaci ako Novak osvoji sve masterse on je bolji i od Federera koji ima 17 razlicitih gren slem turnira. Izvini ali cinjenica je da je Novak 90 posto trofeja osvojio na betonu. I cinjenica je da Rafa ima dva Vimbldona, dva gren slema na betonu i zlato sa Olimpijade na betonu.Znaci 4 gren slema osvojena van sljake, dok Nole ima samo 1 koji nije na betonu. A to je mnogo bitnije od osvajanja razlicitih mastersa. Pitaj Novaka bi li menjao te masterse za RG? Sve bi ih dao.

Bole

pre 11 godina

Svaka cast Nadalu, jako ga postujem kao tenisera, odlican, fenomenalan... Ali, jako je, kako bih rekao...dosadan! Na portalu Tennis.com se nedavno pojavio clanak pod nazivom Rafatigue (Peter Bodo autor), zanimljiv tekst, i od tad sam poceo da malo razmisljam o svim tim ,,bubicama'' koje ima Rafa. Prvo, jako je nezanimljivo, da ne kazem iritantno, ono njegovo - nos, uvo, nos, uvo, gace. Smatram to vrlo nekulturnim! Zatim ne gazenje linija (ajd to da mu oprostimo), slaganje flasica (sta god)... Zatim njegov engleski! Para usi, svestan sam ja da ne mogu svi da ga tecno pricaju, da imaju dobar izgovor ali za takvog jednog svetski poznatog sportistu mislim da je to nedopustivo i da se na tome mora vise poraditi. Bas je poceo da mi bude iritantan, oduvek sam ga simpatisao, a danas sam cak otisao u krajnost i navijao za Federera!!! :) I jos plus, ove njegove izjave nakon turnira - ne mogu da verujem, da mi je neko ponudio odmah bi prihvatio, da mi je neko rekao ne bi verovao, da mi je neko rekao mislio bi da je lud - su mi krajnje neukusne jer mislim da nemaju efekta vise s obzirom da je covek osvojio 6 turnira od povratka (svaka cast!!!), i ako on nije ukapirao da je u vrhunskoj formi, i da ne treba da ga iznenadjuje sto je to tako, onda blago njemu. A da, i da ne zaboravim - GRIZENJE TROFEJA.
Sve kod Nadala mi postaje pomalo Deja Vu. Mozda nisam u pravu, ali eto, da i ja nesto kazem :D pozdrav.

ја

pre 11 godina

Почетак краја великог Федерера. Видећемо дал Надал може да угрози Новака, као и да ли је Новак спреман да не допусти икоме да га угрози. Све је на њему, али биће све теже јер се Надал захуктао и све боље игра.

max

pre 11 godina

Ako Novak osvoji Rolan Garos,svi ovi silni osvojeni turniri bez stvarnog i najopasnijeg konkurenta(sem u Monte Karlu,videli smo kako je Rafa prošao),su maltene uzaludni za Nadala !! Nole bi pobegao na 7-8 hiljada poena Rafi pa će biti čik me ikada stigni !!Ali ako bude....

Ivan Nk

pre 11 godina

@statistika
A zasto stvari ne gledas ovako:Novak je vec sada najbolji teniser sto se tice osvajanja razlicitih turnira serije 1000.Osvajao je 8 od 9 odnosno 9/10 ako racunamo i zavrsni Masters.
Jedino nije osvojio Cincinati,iako je 4 puta igrao finale.
Nadal je osvajao 5 od 9,sto govori o njegovoj jednostranosti.Da ne pominjem da vrti jedne te iste Masterse (8 MC,7 Rim,4 Madrid...)
Sve u svemu,losa ti statistika!!!

NEDJA

pre 11 godina

He,he tacno sam znao da ce se javiti Rodzerovi fanovi sa pricom da sam se nalupetao i to naravno bez ikakvih argumenata i da ce se vaditi na godine Federera.Prvi mec Novak i Federer su igrali u Montekarlu 2006. kad je Federer imao 24,5 godina a Novak 18,5 i ne da Novak nije mogao da uzme set nego ga je odvalio drugi set sa 6-2 ali je na kraju Federer pobedio kao i u naredna dva meca i to su upravo 3 pobede vise koje ima u medjusobnim susretima.Na Rolan Garosu 2011. Federer je po sopstvenom priznanju odigrao mec zivota gde je odservirao tridesetak asova i bez obzira na to vrlo je malo falilo da se udje u 5. set.Prvi mec protiv Nadala Federer je igrao u Majamiju 2004. kad je imao 23,5 godina a Rafa 17,5 i tad ga je Rafa dobio a jos je se igralo na betonu.Te price kako je Federer sa 25 godina bio 10 puta bolji nego sad i pre nekoliko godina mozes da okacis macku o rep,po tebi ispada da svako od nas prati tenis od kada je Novak u vrhu pa kao da nismo upuceni u taj period.Mnogo vise vrede Samprasovih 14 gren-slemova jer je uvek imao paklenu konkurenciju.

vasa vasic

pre 11 godina

Nadal sa puno samopouzdanja dolazi na RG, plasim se da ce Nole izgubiti od njega. Trenutno Nadal je psihicki i fizicki spremniji od Noleta
Voleo bih da Nole pobedi i zaokruzi ono sto mu fali ali Rafa ce ga samleti
na RG

statistika

pre 11 godina

@mister Ako cemo tako Novak je 5 od 6 slemova osvojio na betonu! Nadal ima vise uspeha na ostalim podlogama, 2 vimbldona, 2 gren slema na betonu, zlato sa olimpijskih na betonu, nego sto ce Novak ikada imati na sljaci. 90 posto uspeha Nole je ostvario na betonu, prema tome ta prica ko je raznovrsniji ne ide bas Novaku u prilog, brojke sve pokazuju.

volim tenis

pre 11 godina

Neki gledaoci su posle meca trazili povracaj pola novca za karte na biletarnici tvrdeci " samo je jedan igrac bio na terenu, Rafa ! "

strasnoooo

pre 11 godina

znaci ne mogu da razumem Rodzera ...umesto da Nadalu salje visoke spinove na bekend on pokusava ravnim bekendima da umiri visoke perfektne spinove protivnika....takticki nula

Civokvi

pre 11 godina

Evo zasto je Federer bolji igrac od Nadala:
Odgovor je prost-svestraniji je. Fed je dugo bio drugi najbolji igrac na sljaci, posle Rafe (sad je to Djokovic). Covek je stigao do 5 finala RGa, sto znaci da je ekstremno dobar i na sljaci, a o drugim podlogama i da ne pricamo (pet finala na AO, sest na USO, osam na WB). Fedovi sveukupni rezultati su daleko ispred Rafinih. Jeste, Nadal ima 24 Mastersa, ali od toga su cak 18(!) na sljaci, a Mastersa na sljaci ima samo 3 od 9. On je, bez sumnje, najbolji sljakas svih vremena, ali jedva cekam da ga vidim da stigne do 6 finala USO i 5 AO. Federer ima natprosecne rezultate na svim podlogama, Rafa samo na sljaci. Od 56 turnira koliko Nadal ima, 41 su na sljaci (73%), iako su turniri na sljaci tek 25% turnira. Federera vec 10 godina vidjamo u zavrsnicama svih, ama bas svih grend slem turnira, a Nadal ispadne u 2K Vimbldona. A sto se tice njihovog rivalstva od 30 meceva 15 je na sljaci. U ranijim godinama Nadal nije stizao do zavrsnica turnira na tvrdoj podlozi, samim tim nije dobijao meceve sa Federerom. Da su u rasponu od 2005. do 2011. igrali jos bar 10 meceva na tvrdoj, koliko bi bilo realno, sada bi bilo bar 23:17 za Nadala, mozda i manje. A sto se tice da je Federer igrao u veku slabe konkurencije, on je samo bio previse dobar za njih. Svi su oni bili odlicni teniseri, imali su bar po 1 GS i par finala, toliko ima i Mari, pa niko ne kaze da je on los. Zamislite gde bi dogurali da se Fed nije pojavio.

PP

pre 11 godina

(Negativni, 19. maj 2013 19:08)

@Miki, opet ti? Ali po ceo dan si ovde! Vidim vremena tvojih upisa - pre podne, popodne, uvece, nocu... ccc, kakav Rafa i Fed, pa ti si OPSEDNUT NOVAKOM!!! MNOGO TE ON NESTO BOLI!!! Kako je kod tebe u Hrvatskoj, jos se vidim, neki nisu navikli ko je No1!

ilija

pre 11 godina

Kakvo je ovo lupanje i dijeljenje savjeta kako Nole treba igrati protiv Nadala ako se sastanu.Pa zna se da Federer nemoze nista Nadalu na betonu a kamoli na sljaci,sjetite se IW.Nole moze da parira Nadalu to je svima jasno na sljaci,volio bi da se ne sretnu prije finala odnosno da se ne namjesti im kostur za polufinale.Ako se izbjegnu do finala to ce biti epsko finale bez ikakvog pretjerivanja.Iako je Nole imao kikseve vidi se da mu je u mislima RG i nista vise, prema tome spremte se ka ispisivanju istorije i spajanja svih slemova.

Mirko

pre 11 godina

Objektivno gledano,jedini razlog zasto Nadal dobija Federera je u tome sto ovaj igra jednorucni bekhend.A svako ko je makar i rekreativno igrao tenis,zna da je jedna od osnovnih slabosti tog (za oko lepog) udarca vracanje visokih loptica.Sa dvorucnim bekhendom je to daleko lakse.To je cela filozofija.Uostalom,i sam Viskovic je to mnogo puta rekao.

Malo ko je ocekivao da Federer pobedi,ali svakako niko nije ocekivao ni ovakav poraz,pa sa te strane cestitke Nadalu.

Na RG Federer nema sta da trazi,to je jasno,ali sam siguran da osvaja Wimbldon.
Takodje mislim,koliko god to suludo zvucalo,da ce Djokovic osvojiti Pariz i izmedju ostalog pobediti Nadala.On za razliku od Rodzera ima potrebnu igru.Jednostavno,Nadal forsira bekhend,a ovome je bekhednd savrsen.

Pametnom dosta

pre 11 godina

@serhione Onda ti ne razumes tenis i ne volis ovaj sport. Ono sto ljudi poput tebe ne shvataju je da u Srbiji ima mnogo ljudi koji su pratili tenis godinama pre nego sto se pojavio Novak. Tenis je sport gde se vezujes za igraca koji ti se svidja kao licnost, ciji ti se stil svidja, borba, srcanost sve sto cini tenisera. Ljudi imaju pravo da navijaju za koga zele, ne takmice se reprezentacije, vec igraci. I normalno je da navijas za onog ko se tebi vise svidja.
(svasta, 19. maj 2013 18:47)

A narocito ako si jos Hrvat ili Bosnjak u Srbiji, onda imas puno demokratsko pravo da navijas za Rafu, Feda, Marija, Berdiha, Delpa, Congu, Wavrinku, Hasa, Gaskea, Ferera, Dimitrova, Simona, Tomica, Qverija, Kohlsrajbera, Melcera, Iznera... a mi Srbi imamo "samo" naseg Novaka (i Tipsu).
Kada bi ovaj @Miki, ne dao bog, kojim slucajem zavrsio u zatvoru na 3 meseca, nestali bi sa foruma svi "navijaci" Rafe i Feda na TACNO 3 meseca! Pametnom dosta!

jojke

pre 11 godina

NOVAK, NADAL, FEDERER

FEDERER-Tu je priča odavno završena. On smatra, to je njegovo pravo, da treba svoj ugled da krčmi pod stare dane. Mislim da je to loš izbor.
NADAL-Bio je rezultatski dobar, ali ovaj meč je bio očekivan u pogledu njegove pobede. Ovo šta je odigrao Federer nema blage veze sa tenisom. Ta slika može da stvori lažnu sliku o Nadalu. Za ogromnu većinu igrača on je u ovom trenutku nedostižan.
Pogledajmo njegovu najveću GREŠKU na kojoj se "PRIMIO". To je otprilike ovo : "Meni je lepo 4m iza osnovne linije i niko mi ne može ništa. Odatle SVE vraćam, a posle krećem u protivnapad". Samo par napomena:
-sinoć sam kritikovao Novaka da treba da se ugleda na Nadala koji je smirio Berdihov servis od 220 km/s. Da ne bude da sam dvoličan, to ima smisla samo kod tenisera koji "imaju dan i serviraju projektile" inače, ta pozicija je loša kada teniseri serviraju-vraćaju kratko i u stranu. Kao što rekoh Nadal se sada primio na "4m" i lepo mu je. Sada je pun sebe. Ta priča bi mogla da prođe da nije ....
NOVAKA ĐOKOVIĆA koji ga čita, kao "dete pesmicu". Njegove šanse su da dobije predstojeći duel sa Novakom na nivou statističke greške. Bez obzira da li je teren suv ili vlažan. Ovde se radi o dva pristupa u shvatanja ove igre. NADAL je pripadnik klasične zastarele, šablonske i predvidive igre i NOVAKA koji može to da predvidi, dovoljan broj puta (SKORO, svaki Nadalov potez). Potpuno je nebitno, ko ima bolji ovaj ili onaj udarac.
Nadalu se crno piše u predstojećem duelu.

niggor

pre 11 godina

Ovaj mec je bio sramota za finale jednog mastersa. Federer ni prineti Nadalu, ma nije nijednog trenutka igrao kao jedan od najboljih tenisera svih vremena. Sramota za njegovo ime, a mec je smorio. Od prvog poena se videlo kako ce se zavrsiti. Novak je jedini pokazao kalo se igra protiv Nadala i nadam se da ce to krunisati na RG. Napred Novak. Napred tenis. Uzivajmo u ovoj divnoj igri.

Negativni

pre 11 godina

E moj Nedja, odavno nisam čuo takve gluposti. Ti da si ikada gledao tenis ne bi nikada izvaljivao ovakve budalastine. Kada već tako pametujes o Federeru, ne zaboravi da je Novak popravio skor sa njim tek kad je ovaj napunio trideset godina. Djokovic i Nadal neće biti u prvih deset sa trideset godina. Bas me zanima sta bi ti sam Djokovic rekao na to kad je u svojoj najboljoj formi u životu izgubio na sljaci glatko od Federera a na Us openu spašavao dve vezane meč lopte. E, zamisli sta bi bilo da deka ima 25...ne bi mu set uzeo.
A jos vise me oduševio car koji kaže šteta sto se sad ne sastaju Djokovic i Federer da ga pretekne u međusobnim duelima...znaci to je naše shvatanje života...zato i jesmo tu gde jesmo.

rinbuga

pre 11 godina

....sa kolikim žarom on igra protiv Noleta.....
(I onda kažu ja nisam u pravu :/, 19. maj 2013 18:45)

Nisi u pravu.Gramaticki ispravno bi bilo"igra protiv NOLA".Nije mi jasno,zasto se lep,izvorni srpski jezik,izvrce da bi slicio bugarskom?

sasa.r

pre 11 godina

Novak da bi pobjedio Nadala u Parizu mora da popravi servis i da često mijenja ritam poena.Znači dropšot, slajz, topspin, spin, paralela, dijagonala itd. Nadal je predaleko od osnovne linije, tako da uvijek kada Nole ima inicijativu i kada udje u poen treba da igra dropšot. To je recept , jedini da se dobije Nadal.Dalje Novak ne smije da forsira kao u Monaku jer je nemoguće tako igrati cijeli meč. Kada servira Nadal, Novak mora češće da igra slajz i blokritern jer tako ostaje u poenu , češće nego kada odmah uzvrati.Imaće previše grešaka ako bude odmah želio ritern viner.Nadal treba da se širi, da mu Nole igra kratke dijagonale, čak i paralele, jer je Rafa fantastičan sa 5 metara iza linije .
Ipak najveća mana Novaka je izuzetno spor servis i to je nenadoknadivo...

Gem set mec

pre 11 godina

Ma Novaku i da se desi pad koncetracije na Garosu kao protiv Berdiha da odigra lose kao protiv Dimitrova ipak se igra u 3 dobijena tako da ce imati sanse za vadjenje, samo se nadam da do toga nece doci ma kakav zreb imao, jer on je broj 1 i za njega nema tezak ili lak protivnik...
(Bean, 19. maj 2013 18:26)
Prijatelju tema je Nadal vs Federer

princ

pre 11 godina

Vidim da bi neki "ljubitelji" tenisa ukinuli sljaku jer je Rafa dominantan. Po toj logici, ajde da se ukine i beton jer tu pretezno Nole osvaja, i da se ukone trava jer tu Rodzer ima prednost. Da se ukine igranje tenisa. Smesno zaista. Upravo se velicina jednog igraca ogleda u mogucnosti prilagodjavanja igre i kretanja razlicitim podlogama. Nadal je tu zaista pokazao kakav je igrac. Vanserijski. Od klasicnog sljakasa postao je covek koji je osvojio neke vrlo ozbiljne titule na travi i betonu. Osvojio je dva Vimbldona, igrao tamo cak 5 finala, po jednom je osvojio Us open i AO, osvojio je zlato na betonu na olimpijskim igrama, i nekoliko titula na betonu na masters turnirima. Uradio je na betonu i travi vise nego sto su njegovi konkurenti uradili na sljaci.

Zoki

pre 11 godina

Negativni,kazi mi molim te koji su to mladi igraci koji ce da istisnu Nadala i Novaka iz prvih 10 za 3-4 godine?Ne postoje teoretske sanse za to.U prvih 500 na listi samo je nekolicina igraca mladjih od 20 godina,najbolji od njih na 280 mestu,sve je vise igraca starijih od 30 godina,igraci poput Tomi Hasa koji je napunio 35 ne pomisljaju na penziju posto kvalitetnih mladjih igraca nema na vidiku.U te mladje koji dolaze ne ubrajam Dimitrova koji ima pune 22,Tomica,Raonica koji su nesporno kvalitet za top 10 ali je jasno da nisu kapacitet Novaka,Nadala,Federera pa i Mareja.Prema tome,trajace Novak i Nadal jos dugo,dugo.....

fejs on d plejs

pre 11 godina

Godine su jedini problem koji Rodzer ima u odnosu na Rafu, tako da poredjenje nije bas objektivno kada je rivalstvo u pitanju. Federer ne moze imati istu motivaciju sa 26 i 32 g jer prioriteti nisu isti. Federer igra iz ljubavi a Rafa ljubomorno zeli da prestigne Rodzerove rekorde da bude najveci. Bice zanimljivo vidjeti kako se Rafa snalazi na tvrdoj podlozi i kako kalkulise(povreda koljena) sa turnirima. Siguran sam da nece imati kontinuitet kao na sljaci, a i ocekujem da mu neko ''skine skalp'' prije Novaka. Po meni Rodzer je najveci posle naseg Novaka, jer je Novak najkompletniji teniser onako vizuelno:-)

dejan

pre 11 godina

ATP lista nikada smesnija,teba je pod hitno ukinuti ! PETI pola godine igra u svim finalima i osvaja turnire,Svajcarac-DRUGI,protiv PETOG jedva moze gem da osvoji,dok drzavljanin MONAKA-PRVI moze samo na TV-u da gleda PETOG JER CE GA SVE REDJE GLEDATI UZIVO!
PETI JOS NIJE POTPUNO FIT A KADA BUDE,KIDACE IH KAO BUREK ZA OVDE !!!

Konstantin

pre 11 godina

Rodzer najbolji ikada a limitiran u tehnici.On nije mogao da dobije Nadala ni kad je ovaj bio tinejdzer,a kamoli sad.Jos kad se napise rivalitet Nadal i Federer.Ja razumem da frajer izbaci bekhend par centimatara,al on izbacuje po metar,dva a bogami i reklame nisu daleko. Najgori jednorucni bekhend na turu.Kao elegancija a covek se polomi da se izvuce na forhend i taman pomislis sad ce da poentira iz forhenda zicer sa pola terena a ono mreza.Da ima servis kao Vavrinka ne bi nijedan masters uzeo.Iskoristio je maksimalnu sansu kad su otisli Agasi i Sampras i za te 4 godine uzeo trofeje dok nisu stasaki Nadal i Nole i to je to.

Serhione

pre 11 godina

Jedini razlog zašto navijam za Novaka je zato što je iz Srbije,i nisu mi jasni naši ljudi koji tako vatreno navijaju za Nadala ili Federera.

ruza

pre 11 godina

Trebati će vremena da Nole prestigne Nadala, koji ima osvojenih 11 GS titula ( Nole 6 ), 24 Mastersa ( Nole 14 ), ukupno 56 turnira( Nole 37 ),zlatnu olimpijsku medalju i 4 Davis Cupa,a Nole je mlađi samo godinu dana.

Nadal je preživio Noletovo demoliranje 2011., teško se ozlijedio i vratio, očito je presudna prestrašna mentalna snaga zbog čega ga je vrlo, vrlo teško pobijediti.
A Federer, najbolji igrač svijeta svih vremena nije i najbolji igrač svoga vremena, paradoksalno ali istinito.

Bean

pre 11 godina

Ma Novaku i da se desi pad koncetracije na Garosu kao protiv Berdiha da odigra lose kao protiv Dimitrova ipak se igra u 3 dobijena tako da ce imati sanse za vadjenje, samo se nadam da do toga nece doci ma kakav zreb imao, jer on je broj 1 i za njega nema tezak ili lak protivnik...

Dule

pre 11 godina

@Maki

Novak nije psovao publiku, već stoku koja je umislila da kupovinom karte, može da radi šta god hoće.
Prava teniska publika zna da se u toku poena ne dobacuje, pogotovo ne u momentu servisa.

stan

pre 11 godina

Nadal i Federer, mec koji svi vole ... Ali istina je da ova dvojica osim Wimbeldona 2008 i AO 2009 uopste nisu imali kvalitetan mec ... Svaki mec prodje u znaku forsiranja topsspinovima Federerove Bh strane ... Tek mecevi na sljaci ... Kao da je Rafa sam na terenu ...

Znam da nabrojim bar 10 meceva gdje su Nadal i Djokovic jedan protiv drugog pruzili fantasticnu i prelijepu igru za gledanje sa mnogo neizvjesnosti i dugih poena, pa svako finale 2011 je bilo na neki nacin neizvjesno i oba igraca su umirali za pobjedom ... o finalu 2012 u Australiji bolje i da ne pricam ... To su mecevi !

I onda kažu ja nisam u pravu :/

pre 11 godina

Ja fino danas kažem da za mene ovo nije nikakvo rivalstvo, njihovi mečevi uopšte nisu zanimljivi. Jedan igra a drugi sa strane samo stoji. Meč uopšte nije zenimljiv, ovo je bilo čisto terorisanje od strane Nadala. U jednom trenutku mi je bilo žao Feda, pa čovjek se bori za jedan jedini gem u cijelom setu. On jeste neviđeni talenat ali protiv Rafe jednostavno ima psihičku blokadu i to je to. Pa vidjeli ste bezbro puta sa kolikim žarom on igra protiv Noleta, danas se čovjek jednostavno ugasio. Jedino Nole ima rešenje za Rafu, ne pčaši se, i vjeruje u pobjedu, ovdje ni sam Fed nije vjerovao da može da pobijedi

mister

pre 11 godina

Novak i Federer su raznovrsniji od Nadala!Jeste on kralj sljake ali 7 od 11 GS-a je osvojio na toj podlozi i tu je kraj svake price,dokazani kralj zemljane podloge...Jeste penicilin za Federera,ovaj nema resenja za njegove spinove(pogotovo na bekhend)i to je tacno.Ali taj Fedrer igra najgore na sljaci a opet dodje do polufinala,finala.A na ostalim GS-ovima je 7,4,5 toliko raznovrsno.Postujem Nadala,ali sve bih dao da ga Novak pobedi u Parizu.Nadal je bolji od Federera u medjusobnim duelima i to je jedina cinjenica,VELIKA CINJENICA!

lav

pre 11 godina

Ne razumem sta nekima ovde nije jasno. Naravno da se Nadal nije svih 7 meseci oporavljao od povrede, mozda 3, 4 meseca. Ostalo vreme je radio na formi i udarcima, posebno bekhendu. Pa nije lud da se bez treninga vrati i to na beton Australije. Pametno je cekao sezonu sljake, usao u seriju pobeda na manjim turnirima, otisao sa samopouzdanjem u IW, potom opet malo pauzirao i nastavio na sljaci. Teorije zavere su smesne, Nadal je sampion od tinejdzerskih dana, jednostavno covek je i majstor i borac.

Bean

pre 11 godina

Ma Novaku i da se desi pad koncetracije na Garosu kao protiv Berdiha da odigra lose kao protiv Dimitrova ipak se igra u 3 dobijena tako da ce imati sanse za vadjenje, samo se nadam da do toga nece doci ma kakav zreb imao, jer on je broj 1 i za njega nema tezak ili lak protivnik...

manuginobili

pre 11 godina

Evo jedan od razloga zasto Federer nema pravo da se naziva najboljim svih vremena,kako mozes biti najbolji a imati 20 poraza i samo 10 pobjeda protiv Nadala?!...a pogotovo na zemlji nema nikakvih sansi protiv Rafe,neka se zahvali Soderlingu koji je jedini do sada pobijedio Rafu na RG-u,2009-e,inace bi Federer osvajanje Roland Garrosa mogao samo da sanja!..Federer je imao veliku srecu jer je vecinu svojih GS turnira osvojio prije pojave Nadala i Djokovica i zato broj od 18 izgleda zastrasujuce i nedostizno,ali postoji i nesto sto se zove specificna tezina,a tu Noletovih 6 u ovakvoj konkurenciji znace puno vise od same te brojke.

Kale

pre 11 godina

Steta sto sad Novak cesce ne igra sa Federerom kako bi ga prestigao u medjusobnim susretima, pre kad je Federer dominirao stalno su ga stavljali s njim, sad nikako da se sastanu, nadam se da ce se to desiti u Parizu.

Kale

pre 11 godina

Steta sto sad Novak cesce ne igra sa Federerom kako bi ga prestigao u medjusobnim susretima, pre kad je Federer dominirao stalno su ga stavljali s njim, sad nikako da se sastanu, nadam se da ce se to desiti u Parizu.

M

pre 11 godina

Kakva povreda ljudi, cega povreda, koljeno?!
Najveci folirant u istoriji sporta!
Ne bih mu danas velicao ovu pobjedu protiv starog, neinspirisanog Rodzera, vidjecemo sezonu na betonu...
Bojim se da za koju godinu ne bude nekih ispovjesti u suzama...(Armstrong)

Skroz slabo

pre 11 godina

Federerovo vrijem edefinitivno prolazi, nije to samo slučaj sa Rafom, već sa svima ostalima, za njega više nema lakih mečeva, svaki je pravo mučenje. On jeste talentovan, njegovi rezultati su za svaku pohvali, ali za Rafu jednostavno nema nikakvo rešenje, mislim da je tu u pitanju i psiha, on jednostavno protiv Rafe igra kao početnik, previše grešaka a premalo direktnih poena, jednostavno im mentalnu blokadu. Kao što je i sam komentator rekao, ja mislim da i on sam ne vjeruje da može da pobijedi Nadala.Što se mene lično tiče ovo nije bio meč dostojan finala jednog turnira Masters kategorije. Svaka čast Nadalu, 8 finala i 6 titula do sada, to je impresivno, ali mislim da jedino Nole ima lijek protiv njega

a

pre 11 godina

@Federer nije zelo ni da se bori,ciste lopte salje dva metra u aut. Sto je uopste i ulazio u final?

Pa isto kao Djokovic, nije htio da otkriva karte pred RG :)

svasta

pre 11 godina

@serhione Onda ti ne razumes tenis i ne volis ovaj sport. Ono sto ljudi poput tebe ne shvataju je da u Srbiji ima mnogo ljudi koji su pratili tenis godinama pre nego sto se pojavio Novak. Tenis je sport gde se vezujes za igraca koji ti se svidja kao licnost, ciji ti se stil svidja, borba, srcanost sve sto cini tenisera. Ljudi imaju pravo da navijaju za koga zele, ne takmice se reprezentacije, vec igraci. I normalno je da navijas za onog ko se tebi vise svidja.

sljaker

pre 11 godina

E valjda na sljaci samo Nadal voli da igra, tacno se videlo na pocetku kada se nekoliko puta okliznuo da se Federeru u stvari ni ne igra, kao da svi samo hoce da sto pre odu sa sljake.

Čak N.

pre 11 godina

Zasto Toni voli, da Rafa i Novak budu brojevi jedan i dva (ili obrnuto) za Rolan Garo? Pre svega je za njega vazno, da Djokovic i Federer nisu nosioci jedan i dva. Ako jesu Djokovic i Federer nosioci jedan i dva, oni ne mozu se sastati pre finala. To je iskljuceno. Ako nisu, oni se ne moraju sastati pre finala, ali bitno je, da takva mogucnost uopste postoji. Federer je protiv Djokovica ekstremno motivisan i Novakova igra njemu bolje odgovara nego Rafina. Rozer uvek igra svoj najbolji tenis protiv Novaka, i najkatastrofalniji protiv Rafe. Secamo se Rolan Garoa 2011. (ali i 2012., kde je Roger u prvom i drugom setu imao brejk prednosti). Zato Toni voli da Rafa ima sansu, da (potencialno) igra Novak protiv Rogera i tek pobednik te utakmice igra sa Rafom. Oficialno Toni naravno da prica, kako iskreno voli, da Novak i Rafa kao najbolji igraci ne mozu da igraju pre finala i kakva bi to bila ogromna steta za gledaoce. Toni zabrinut za uzivanje gledalaca...ha ha ha :-) Ne verujem mu ni rec. Ako Endi Mari propusti Rolan Garo, nadam se, da ce zreb odluciti, da se u(potencialnim) polufinalima sastanu Djokovic sa Fererom i Nadal (nakon potencialne cetvrtfinalne utakmice sa Del Potrom) sa Federerom.

mari

pre 11 godina

čestitke Nadalu. Nadam se da je sada svima jasno da je Federerovo vreme prošlo, što se tiče duela sa velikom trojkom :Nole , Mari, Nadal. Povuci se i pravi decu, možda buduće teniske šampione.

mister x

pre 11 godina

Cestitke Rafi na pobedi. Iako sam navijao za Fedeksa, ono sto je ocigledno kod njega kada igra sa Rafom je to da kad udje u seriju neiznudjenih gresaka, posle toga ko da ga mrzi da igra, potpuno izgubi voljni momenat, ne pokusava ni malo da promeni to stanje, i to mi nije jasno zasto je tako to kod njega. Sad vec je jasno da jedini ko moze da parira Rafi na sljaci je Nole, ostali moraju da cekaju da se desi cudo pa da izgubi od nekog drugog. Bice zanimljivo u Parizu.

NEDJA

pre 11 godina

Pravi se mit o Federeru kao o najvecem igracu svih vremena a ovim porazom njegov odnos sa Nadalom je 10-20.Niko njemu ne moze da ospori da je veliki igrac ali je on imao ludu srecu da je prvu polovinu karijere imao jako slabu konkurenciju.Tad su mu najveca konkurencija bili Rodik,Hjuit i Safin.Koliko mu je losa konkurencija bila govori i njegov skor protiv tih igraca.Protiv Rodika 21-3,Hjuita 18-8,Safina 10-2.U drugoj polovini njegove karijere glavna konkurencija su mu Nadal,Djokovic i Marej.Protiv Nadala ima 10-20,Djokovica 16-13 s tim sto je prednost stekao na pocetku kad je Nole bio klinac a cak i protiv Mareja ima negativan odnos sa 9-11.Sad ce Rodzerovi navijaci potencirati njegove godine a njegovo rivalstvo sa Nadalom,Djokovicem pa i Marejem je pocelo kad je imao 24-25 godina.Recimo,Nadal mu je u finalu Rolan Garosa 2008. prepustio samo 4-5 gemova.Velika je zabluda da je Federer najveci svih vremena.

Federer

pre 11 godina

Nisam ocekivao ovakav rezultat,ali sta je tu je.Turnir je za Federera uspesan,jer je i finale veliki rezultat.On nikada nije dobro igrao na sljaci,a jos protiv Nadala...Sto se tice sljake i ja mislim da je Federer tu zavrsio sa titulama.Na RG polufinale ce biti veliki uspeh.Sve u svemu,cestitke Nadalu,i samo napred Rodzere.Nije sljaka jedina podlog,tu je trava i beton gde Federer ima dosta dobre sanse za nove titule.

Uros

pre 11 godina

Cestitke Nadalu iako mi nije nesto posebno drag, kao Srbin navijam za Novaka naravno i voleo bi da se na RG ne sastanu pre finala, jer u ovom trenutku samo njih dvojica mogu da nam demonstriraju pravi atomski tenis.

Preža

pre 11 godina

Vidim neki pišu da je Novak u krizi, da treba da prisustvuje časovima profesora Rafe. Sačekajte deveti jun pa da komentarišemo. Setite se 2011. i Novakove dominacije u Madridu i Rimu i neuspeha na RG. Đoković sada nije pod velikim bremenom favorita,a sa druge strane osvajanjem RG ulazi i definitivno u tenisku istoriju. Nadal zna sa samo jedan igrač može da ga pobedi, a to sigurno nije ,, najveći u istoriji''. Nadam se takvom žrebu da finale bude Novak- Rafa.

Campari

pre 11 godina

Evo javlja se jedan Federerov navijač, nisam iznenadjen ni razočaran, jednostavno Federer je sada u fazi karijere u kojoj se koncentriše na prioritete, a turniri na šljaci više ne spadaju u njih.
Kad bi se previše angažovao na šljaci, koja je najnapornija podloga, njemu kojem u 32.-oj godini treba malo više vremena za odmor nego ranije bi manje snage ostalo za glavni prioritet, a to bi trebalo da je Vimbldon na kojem će biti druga priča, na šljaci je objektivno i u najboljim danima imao veliki problem da pronadje igru za igrača koji se na toj podlozi snalazi kao Nadal, sada ni on u to više ne veruje.
Odlučio je da se emocionalno ne angažuje u meču, i možda je tako i bolje.
Očekujem da glavnu reč na RG vode Nadal i Đoković, Federer ce ga shvatiti kao pripremu za izazov narednog GS-a, Vimbldona, visoko pored njih trojice mogu jos Ferer i Vavrinka.

Mairon

pre 11 godina

Zanimljivo da se neki i dalje odvaze da nazovu Rafinu igru cistom "fizikalijom", danasnji mec, a i ne samo on, dokazuje da Rafa itekako igra inteligentno. Slazem se sa komentatorom meca da se Rafa bolje krece u odnosu na MC i da je brze na loptama, svaka cast Novaku na prvom setu u knezevini, tu nema dileme, ali mora se priznati da tamo Rafa nije bio blizu svoje igre nego mozda na 50-60% (mada mu Novak nije dozvolio da proigra). U Madridu i Rimu je 70-80% mozda dok na RG ocekujem punu formu.
Sto se ovog meca tica, ocekivao sam Rafinu pobedu ali ne ovoliko ubedljivu. Uz postovanje prema Novaku, ali Rafa mora na RG-u biti 1. nosilac zbog svih rezultata ove sezone (prvenstveno sa sljaci) i istorijata koji ima u Parizu.
Uskoro je Gren Slem nedelja, praznik za teniske fanove.

nemanja

pre 11 godina

Katastroffa Rogera u finalu..Losa partija bez zara i borbe..Mislim da jedino ima igru za WImbledon trenutno i da ce tu biti konkurentan..Na sljaci jednostavno nnema igru za Rafu i Noleta..8.Wimbledon je jwdina realna opcija..Nema snage za duga prebacivanja na sljaci..Strpljenja jos manje..Idemo dalje Roger!!

Goran Pg

pre 11 godina

Ne volim ni Rafu ni Rodzera,ali ovo sto mu radi Rafa je BRUKAAA!!!
Federer ce da dozivi isto sto i Sumaher u Formuli 1,bolje se povuci kao SAMPION na vrijeme!!!Mada gledajuci rezultate izmedju njih dvojice,definitivno je bolji teniser Rafa!!!

xerox

pre 11 godina

volim gledati Federera. elegancija. kao Jordan ili Zidane. zato je najbolji ikada. ali prošlo je njegovo, Nadal je definitivno neprikosnoven. da nije imao povredu do danas ga Federer ne bi uspio pobjediti da su igrali još 30 mečeva... niti Novak ili bilo ko drugi. osim kada bi imao loš dan. jednostavno je rođeni pobjednik.

c7-5

pre 11 godina

Sledi, jos jedno ponizenje...
(c7-5, 18. maj 2013 22:32)

To je bio moj komentar od juce i dobio sam 55 minusa..

I bilo je ponizenje..to je moj sadasnji komentar. Sa Rafom samo Novak moze da igra kada hoce. Toliko.

Srbi za Rafu!

pre 11 godina

Tako se to radi kada je neko pravi profesionalac. Svakom mecu i svakom turniru pristupa sa najvecim fokusom, sa borbenoscu i spremnoscu, a ne kao neki kojima su krivi "bugarski gastarbajteri" sto zvizde u Madridu, kisa, publika, ovo, ono, koji, kao, "takticki" gube uz najveci blam u Madridu i Rimu...

Rafa, bio si i ostao pravi br. 1. Srecno u nastavku sezone uz zelju da se vratis na prvu poziciju sto pre, jer to ZASLUZUJES!!!

da smorantes von vinči grande slamesku

pre 11 godina

Jaooo! Fenomenalan meč, za nezaborav, za antologiju! Strašan Federer, i nadopingovani Rafa; jooojjjj, gi bre! Brate, ovo ima svet da pamti, a i Mario, koji me tera da gledam vaterpolo! Ma, ovaj meč je sramota za tenis; ovu dvojicu oma ukinuti, jer pojma nemaju!

Doxa

pre 11 godina

Apsolutno očekivana pobeda Nadala, pa i rezultat finala.
Velika je šteta što Novak nije iskoristio meč loptu protiv Berdiha... Nadal ne bi mogao u meču protiv Novaka da računa na toliki strah od njega i toliku "mekoću" na bekendu.. Sa druge strane, ne postoji igrač na ATP turu koga se Rafa toliko plaši kao Novaka.. Igrao bi rizičnije nego protiv svih ostalih i, prirodno, više bi grešio...
A sad druge strane, ko je kriv Novaku što nije zakucao i poslednji ekser u kovčeg Berdiha, kad je imao šansu..? Sa te strane, kapa dole Nadalu na konstantnosti...
Možda je tako i bolje, Novak sada leti daleko ispod radara na putu ka RG... Pritisak medija i navijača će biti daleko manji manji nego 2011god... A tu je i srpski inat, "biću najbolji kad me svi opisuju"..

Napred Nole!

PS: Žao mi je Nadalovci što sam pisao van teme, ali ja sam ipak Novakov navijač. :P

veliki strumf

pre 11 godina

Rasturanje na komade. Lepo nekoliko nas ovde pisemo da ovaj duel odavno ne predstavlja nikakvo rivalstvo, da je Rafa potpuno dominantan, da ovaj mec nije derbi, a Federerovi navijaci se stalno nesto duvaju. A sad ih opet nece biti nigde. Pa razlika u pobedama je dvocifrena, duplirana. Rafa je vise problema imao sa svim ostalim teniserima na ovom turniru - Fed mu dodje kao sparing partner.

PRODORNI

pre 11 godina

Niko nema pravo da od Rafe zahteva milost u Parizu.Na terenima Garosa , Rafin teror poprimice zastrasujuce razmere.Osecam gnusanje prema trenutnom stanju na ATP listi.Rafa je gospodar ne samo ovog sporta,vec sporta uopste.Velike pohvale redakciji B92 za prostor koji dobija Rafa.Zasluzuje li bozanstvo mozda manji prostor?Ah,nikako ne.Sravnio je sa zemljom Federera,unistavajucim udarcima je poslao u penziju coveka koji se usudio da ustane protiv Rafe,ovo je velika pouka za sve na ATP-u.

Serdjo

pre 11 godina

Samo mogu da primetim da Federer nikada protiv Noleta ne bi odigrao ovako bez zara na sljaci! E sad razmisljajte zasto! Sad skoro da sam ubedjen da Nole osvaja RG i da ce u finalu igrati sa Nadalom, a da ce u njegovom delu zreba sigurno biti Wawrinka, Delpo i Ferer. Zapamtite to!

Mikac

pre 11 godina

Kakvo je ovo rivalstvo? Odigrali par finala, jedno proglaseno za najbolje ikad i to je odmah najvece rivalstvo ikada! Znate kada moze Federer da bude najbolji svih vremena? Da nije bilo Djokovica Rafa bi sada bio za na dohvat ruke da prestigne Rogera po broju GS titula. Pa svako ko malo prati tenis zna da je Rafa bolji teniser od Rogera. Novak i Rafa su trenutno izjednaceni po snazi al ajde neka bude da Nadal odskace samo na sljaci. Kad budu krenuli turniri na svim drugim podlogama tu Novak odskace u odnosu na Rafu i to puno vise nego ovaj od njega na sljaci.

veliki Rafa

pre 11 godina

Nadal je fenomenalan. Sjajno se krece, udara precizno, forhend mu je fenomenalan. Kao i uvek forma mu je na top nivou onda kad njemu to navise treba, pred RG.

danilo

pre 11 godina

Neko bi morao konačno saopštiti Rafi da je Federer najbolji igrač u istoriji i da je krajnje nevaspitano da ga ovako maltretira godinama!
Čovek se bori za jedan gem u svakom setu, a to boli sve ljubitelje tenisa...

Nolefan

pre 11 godina

Upravo gledam meč sa svojim dečkom (koji inače navija za španca) i ne mogu da se setim kada je Federer izgledao ovako bespomoćno na terenu. Izgleda da je Djoković jedini lek za Nadala. Malo mi je drago što Nole ne igra u finalu jer sam siguran da bi počistio Rafu, a onda bih morao da tešim dečka.

cija

pre 11 godina

Ne mogu da vjerujem da kazete za Federera da je covjek najveca prevara sporta....Rafa da nije jak na sljaci znate kad bi osvoijo ovoliko Mastersa ili GS titula...Nikad....Neka se pojavi neki igrac kao sto je kod zena bila Enan koja nema snagu ali ima izuzetnu tehniku-Rafe ne da nece biti nego ce sanjati titule...

Vlada 91

pre 11 godina

Federer moze mnogo bolje od ovoga i to je pokazao u poslednjim gemovima ovog meca...
Ali treba mu bolji trener,tacnije strateg,neko ko ima vise sportskog bezobrazluka nego Anakon,npr Mekinro...

doktor

pre 11 godina

Sramota je da Gulbis pruzi veci otpor Nadalu nego Fed... Svajcarac je igrao za svaku kritiku.Federer nije zelo ni da se bori,ciste lopte salje dva metra u aut. Sto je uopste i ulazio u final?

alejandro

pre 11 godina

Rođo kako Ti se sviđa Rim?! Izvini, oprosti ali pardon!!! Kad se penzionišeš svakog dana neka ti je pred očima lik Robina Soderlinga iz 2009. godine i njegove senzacije protiv Rafaela Nadala! Zahvaljujući njemu Ti si "najveći" od svih velikih!!

NS

pre 11 godina

Ja vam ljidu reko da ce se covek prosetati na ovim terenima sljake... Isto ovako ce biti u Parizu na RG....... Ako je nadal zdrav tu se zna nema ko da mu se suprostavi.......vi koji se nadaju drugom ishodu da Nole ili Federer mogu imaju prava da se nadaju ali ko prati sport moze da vidi ko ce tu da dobije.........

Ratko

pre 11 godina

Au narode kakvo ciscenje Federera pa ovo je nezabelezeno. Rafa Nadal je najbolji igrac tenisa svih vremena sem nekih koji smatraju da su turniri na travi i betonu vredniji od turnira na sljaci. Jedini koji moze da konstantno pobedjuje Nadala je Novak Djokovic. Najvece rivalstvo u istoriji tenisa su dueli Rafa-Novak i ti vise nema nikakve dileme.

meljo...

pre 11 godina

Rafa je penicilin za Federera,bio i biće,a to i skor pokazuje,da nije imao onaj naštimovani Roland Garos,nikad ga ne bi osvojio,ali pošto je veliko ime morali su to da mu prepuste radi istorije,usluga za uslugu,sa Del Potrom RG-USopen,Nadal je za njega doktor,jedino mu je Nole konkurentan,Rodžer samo na travi

dejan

pre 11 godina

tuga, kao da igra real protiv zvezde ili partizana, svejedno. sad se tek vidi sta znaci tenisu djokovic, koji je jedini pelcer zq Nadala. Kako je krenulo opet ce da krenu suze.

Cro

pre 11 godina

Ne bi se Rafa ovako sepurio da mu je Novak s druge strane mreze ali vas igrac Srbi je u nekoj krizi nadam se da ce se vratiti jos na RG, pozdrav iz Hrvatske.

Nebojša

pre 11 godina

Ja stvarno nerazumem zašto su mečevi Fed vs Nadal ljudima toliko zanimljivi kad ce tek svaki treći ili četvrti biti neizvestan a dobar deo ce sa završiti ovako kao ovaj danas meni su mnogo bolje kombinacije Novak vs Nadal i Novak vs Federer.

Patrijota

pre 11 godina

Novace, da li si danas prisutan na casu Dr. profesora Raffe, na kojem demonstrira igranje tenisa na zemlji? Savetovao sam te da i juce budes na dvocasu kada mu je sparingovao Berdih, ali ti izgleda nisi bio!?
Ako nisi ni danas tamo, onda nemoj da se cudis kada budes gubio na zemljanim turnirima kao sto si uveliko poceo i to od losijih igraca!
Doduse, imaces jos jednu priliku uskoro, sto se tice predavanja Profesora Raffe i to na Roland Garosu! Gledaj i uci, ako mislis nesto jos napraviti po tom pitanju, jer niko se nije naucen rodio! Naravno, moci ces profesora samo gledati, posto neces stici toliko daleko na turniru da bi igrao sa njim! Tako ti je to kada se propustaju ovakva jedinstvena predavanja!

nando

pre 11 godina

koja rutina rafe, opet roger kao da ima kompleks rafe , u ovom trenutku prejak je za 99 % igrača i novak ako ovo gleda treba da se brine jer rafa ce samó dizati formu do zavrsnice rg.definitivno 1 favorit za rg-rafa nadal.

majk tajson

pre 11 godina

Ne vredi, stara prica u nesto novijem izdanju. Nadalova igra je svakako pogubna za Federera i njegov stil (i jednorucni bekend), a tek je apsolutno pogubna na sljaci.

Djokovic ipak ostaje igrac sa ubedljivo najvise sansi protiv Spanca na Rolan Garosu.

whynot

pre 11 godina

5-1 u prvom setu. Svaki put se ponadam da će Rođa pružiti jači otpor, da barem meč bude rezultatski neizvesniji, ali na šljaci njegov bekhend ne može da izdrži teške i duboke Rafine spinove. Nema nikakvih izgleda da će nešto da se promeni.
Čestitke Rafi na novoj tituli i Rođi na najbolje odigranom turniru ove godine.

majk tajson

pre 11 godina

Ne vredi, stara prica u nesto novijem izdanju. Nadalova igra je svakako pogubna za Federera i njegov stil (i jednorucni bekend), a tek je apsolutno pogubna na sljaci.

Djokovic ipak ostaje igrac sa ubedljivo najvise sansi protiv Spanca na Rolan Garosu.

Cro

pre 11 godina

Ne bi se Rafa ovako sepurio da mu je Novak s druge strane mreze ali vas igrac Srbi je u nekoj krizi nadam se da ce se vratiti jos na RG, pozdrav iz Hrvatske.

veliki strumf

pre 11 godina

Rasturanje na komade. Lepo nekoliko nas ovde pisemo da ovaj duel odavno ne predstavlja nikakvo rivalstvo, da je Rafa potpuno dominantan, da ovaj mec nije derbi, a Federerovi navijaci se stalno nesto duvaju. A sad ih opet nece biti nigde. Pa razlika u pobedama je dvocifrena, duplirana. Rafa je vise problema imao sa svim ostalim teniserima na ovom turniru - Fed mu dodje kao sparing partner.

Doxa

pre 11 godina

Apsolutno očekivana pobeda Nadala, pa i rezultat finala.
Velika je šteta što Novak nije iskoristio meč loptu protiv Berdiha... Nadal ne bi mogao u meču protiv Novaka da računa na toliki strah od njega i toliku "mekoću" na bekendu.. Sa druge strane, ne postoji igrač na ATP turu koga se Rafa toliko plaši kao Novaka.. Igrao bi rizičnije nego protiv svih ostalih i, prirodno, više bi grešio...
A sad druge strane, ko je kriv Novaku što nije zakucao i poslednji ekser u kovčeg Berdiha, kad je imao šansu..? Sa te strane, kapa dole Nadalu na konstantnosti...
Možda je tako i bolje, Novak sada leti daleko ispod radara na putu ka RG... Pritisak medija i navijača će biti daleko manji manji nego 2011god... A tu je i srpski inat, "biću najbolji kad me svi opisuju"..

Napred Nole!

PS: Žao mi je Nadalovci što sam pisao van teme, ali ja sam ipak Novakov navijač. :P

danilo

pre 11 godina

Neko bi morao konačno saopštiti Rafi da je Federer najbolji igrač u istoriji i da je krajnje nevaspitano da ga ovako maltretira godinama!
Čovek se bori za jedan gem u svakom setu, a to boli sve ljubitelje tenisa...

Nebojša

pre 11 godina

Ja stvarno nerazumem zašto su mečevi Fed vs Nadal ljudima toliko zanimljivi kad ce tek svaki treći ili četvrti biti neizvestan a dobar deo ce sa završiti ovako kao ovaj danas meni su mnogo bolje kombinacije Novak vs Nadal i Novak vs Federer.

Preža

pre 11 godina

Vidim neki pišu da je Novak u krizi, da treba da prisustvuje časovima profesora Rafe. Sačekajte deveti jun pa da komentarišemo. Setite se 2011. i Novakove dominacije u Madridu i Rimu i neuspeha na RG. Đoković sada nije pod velikim bremenom favorita,a sa druge strane osvajanjem RG ulazi i definitivno u tenisku istoriju. Nadal zna sa samo jedan igrač može da ga pobedi, a to sigurno nije ,, najveći u istoriji''. Nadam se takvom žrebu da finale bude Novak- Rafa.

c7-5

pre 11 godina

Sledi, jos jedno ponizenje...
(c7-5, 18. maj 2013 22:32)

To je bio moj komentar od juce i dobio sam 55 minusa..

I bilo je ponizenje..to je moj sadasnji komentar. Sa Rafom samo Novak moze da igra kada hoce. Toliko.

Goran Pg

pre 11 godina

Ne volim ni Rafu ni Rodzera,ali ovo sto mu radi Rafa je BRUKAAA!!!
Federer ce da dozivi isto sto i Sumaher u Formuli 1,bolje se povuci kao SAMPION na vrijeme!!!Mada gledajuci rezultate izmedju njih dvojice,definitivno je bolji teniser Rafa!!!

svasta

pre 11 godina

@serhione Onda ti ne razumes tenis i ne volis ovaj sport. Ono sto ljudi poput tebe ne shvataju je da u Srbiji ima mnogo ljudi koji su pratili tenis godinama pre nego sto se pojavio Novak. Tenis je sport gde se vezujes za igraca koji ti se svidja kao licnost, ciji ti se stil svidja, borba, srcanost sve sto cini tenisera. Ljudi imaju pravo da navijaju za koga zele, ne takmice se reprezentacije, vec igraci. I normalno je da navijas za onog ko se tebi vise svidja.

Ratko

pre 11 godina

Au narode kakvo ciscenje Federera pa ovo je nezabelezeno. Rafa Nadal je najbolji igrac tenisa svih vremena sem nekih koji smatraju da su turniri na travi i betonu vredniji od turnira na sljaci. Jedini koji moze da konstantno pobedjuje Nadala je Novak Djokovic. Najvece rivalstvo u istoriji tenisa su dueli Rafa-Novak i ti vise nema nikakve dileme.

doktor

pre 11 godina

Sramota je da Gulbis pruzi veci otpor Nadalu nego Fed... Svajcarac je igrao za svaku kritiku.Federer nije zelo ni da se bori,ciste lopte salje dva metra u aut. Sto je uopste i ulazio u final?

alejandro

pre 11 godina

Rođo kako Ti se sviđa Rim?! Izvini, oprosti ali pardon!!! Kad se penzionišeš svakog dana neka ti je pred očima lik Robina Soderlinga iz 2009. godine i njegove senzacije protiv Rafaela Nadala! Zahvaljujući njemu Ti si "najveći" od svih velikih!!

NEDJA

pre 11 godina

Pravi se mit o Federeru kao o najvecem igracu svih vremena a ovim porazom njegov odnos sa Nadalom je 10-20.Niko njemu ne moze da ospori da je veliki igrac ali je on imao ludu srecu da je prvu polovinu karijere imao jako slabu konkurenciju.Tad su mu najveca konkurencija bili Rodik,Hjuit i Safin.Koliko mu je losa konkurencija bila govori i njegov skor protiv tih igraca.Protiv Rodika 21-3,Hjuita 18-8,Safina 10-2.U drugoj polovini njegove karijere glavna konkurencija su mu Nadal,Djokovic i Marej.Protiv Nadala ima 10-20,Djokovica 16-13 s tim sto je prednost stekao na pocetku kad je Nole bio klinac a cak i protiv Mareja ima negativan odnos sa 9-11.Sad ce Rodzerovi navijaci potencirati njegove godine a njegovo rivalstvo sa Nadalom,Djokovicem pa i Marejem je pocelo kad je imao 24-25 godina.Recimo,Nadal mu je u finalu Rolan Garosa 2008. prepustio samo 4-5 gemova.Velika je zabluda da je Federer najveci svih vremena.

I onda kažu ja nisam u pravu :/

pre 11 godina

Ja fino danas kažem da za mene ovo nije nikakvo rivalstvo, njihovi mečevi uopšte nisu zanimljivi. Jedan igra a drugi sa strane samo stoji. Meč uopšte nije zenimljiv, ovo je bilo čisto terorisanje od strane Nadala. U jednom trenutku mi je bilo žao Feda, pa čovjek se bori za jedan jedini gem u cijelom setu. On jeste neviđeni talenat ali protiv Rafe jednostavno ima psihičku blokadu i to je to. Pa vidjeli ste bezbro puta sa kolikim žarom on igra protiv Noleta, danas se čovjek jednostavno ugasio. Jedino Nole ima rešenje za Rafu, ne pčaši se, i vjeruje u pobjedu, ovdje ni sam Fed nije vjerovao da može da pobijedi

ruza

pre 11 godina

Trebati će vremena da Nole prestigne Nadala, koji ima osvojenih 11 GS titula ( Nole 6 ), 24 Mastersa ( Nole 14 ), ukupno 56 turnira( Nole 37 ),zlatnu olimpijsku medalju i 4 Davis Cupa,a Nole je mlađi samo godinu dana.

Nadal je preživio Noletovo demoliranje 2011., teško se ozlijedio i vratio, očito je presudna prestrašna mentalna snaga zbog čega ga je vrlo, vrlo teško pobijediti.
A Federer, najbolji igrač svijeta svih vremena nije i najbolji igrač svoga vremena, paradoksalno ali istinito.

stan

pre 11 godina

Nadal i Federer, mec koji svi vole ... Ali istina je da ova dvojica osim Wimbeldona 2008 i AO 2009 uopste nisu imali kvalitetan mec ... Svaki mec prodje u znaku forsiranja topsspinovima Federerove Bh strane ... Tek mecevi na sljaci ... Kao da je Rafa sam na terenu ...

Znam da nabrojim bar 10 meceva gdje su Nadal i Djokovic jedan protiv drugog pruzili fantasticnu i prelijepu igru za gledanje sa mnogo neizvjesnosti i dugih poena, pa svako finale 2011 je bilo na neki nacin neizvjesno i oba igraca su umirali za pobjedom ... o finalu 2012 u Australiji bolje i da ne pricam ... To su mecevi !

Dule

pre 11 godina

@Maki

Novak nije psovao publiku, već stoku koja je umislila da kupovinom karte, može da radi šta god hoće.
Prava teniska publika zna da se u toku poena ne dobacuje, pogotovo ne u momentu servisa.

lav

pre 11 godina

Ne razumem sta nekima ovde nije jasno. Naravno da se Nadal nije svih 7 meseci oporavljao od povrede, mozda 3, 4 meseca. Ostalo vreme je radio na formi i udarcima, posebno bekhendu. Pa nije lud da se bez treninga vrati i to na beton Australije. Pametno je cekao sezonu sljake, usao u seriju pobeda na manjim turnirima, otisao sa samopouzdanjem u IW, potom opet malo pauzirao i nastavio na sljaci. Teorije zavere su smesne, Nadal je sampion od tinejdzerskih dana, jednostavno covek je i majstor i borac.

Mikac

pre 11 godina

Kakvo je ovo rivalstvo? Odigrali par finala, jedno proglaseno za najbolje ikad i to je odmah najvece rivalstvo ikada! Znate kada moze Federer da bude najbolji svih vremena? Da nije bilo Djokovica Rafa bi sada bio za na dohvat ruke da prestigne Rogera po broju GS titula. Pa svako ko malo prati tenis zna da je Rafa bolji teniser od Rogera. Novak i Rafa su trenutno izjednaceni po snazi al ajde neka bude da Nadal odskace samo na sljaci. Kad budu krenuli turniri na svim drugim podlogama tu Novak odskace u odnosu na Rafu i to puno vise nego ovaj od njega na sljaci.

Uros

pre 11 godina

Cestitke Nadalu iako mi nije nesto posebno drag, kao Srbin navijam za Novaka naravno i voleo bi da se na RG ne sastanu pre finala, jer u ovom trenutku samo njih dvojica mogu da nam demonstriraju pravi atomski tenis.

Gem set mec

pre 11 godina

Ma Novaku i da se desi pad koncetracije na Garosu kao protiv Berdiha da odigra lose kao protiv Dimitrova ipak se igra u 3 dobijena tako da ce imati sanse za vadjenje, samo se nadam da do toga nece doci ma kakav zreb imao, jer on je broj 1 i za njega nema tezak ili lak protivnik...
(Bean, 19. maj 2013 18:26)
Prijatelju tema je Nadal vs Federer

Nolefan

pre 11 godina

Upravo gledam meč sa svojim dečkom (koji inače navija za španca) i ne mogu da se setim kada je Federer izgledao ovako bespomoćno na terenu. Izgleda da je Djoković jedini lek za Nadala. Malo mi je drago što Nole ne igra u finalu jer sam siguran da bi počistio Rafu, a onda bih morao da tešim dečka.

Serdjo

pre 11 godina

Samo mogu da primetim da Federer nikada protiv Noleta ne bi odigrao ovako bez zara na sljaci! E sad razmisljajte zasto! Sad skoro da sam ubedjen da Nole osvaja RG i da ce u finalu igrati sa Nadalom, a da ce u njegovom delu zreba sigurno biti Wawrinka, Delpo i Ferer. Zapamtite to!

whynot

pre 11 godina

5-1 u prvom setu. Svaki put se ponadam da će Rođa pružiti jači otpor, da barem meč bude rezultatski neizvesniji, ali na šljaci njegov bekhend ne može da izdrži teške i duboke Rafine spinove. Nema nikakvih izgleda da će nešto da se promeni.
Čestitke Rafi na novoj tituli i Rođi na najbolje odigranom turniru ove godine.

dejan

pre 11 godina

tuga, kao da igra real protiv zvezde ili partizana, svejedno. sad se tek vidi sta znaci tenisu djokovic, koji je jedini pelcer zq Nadala. Kako je krenulo opet ce da krenu suze.

Patrijota

pre 11 godina

Novace, da li si danas prisutan na casu Dr. profesora Raffe, na kojem demonstrira igranje tenisa na zemlji? Savetovao sam te da i juce budes na dvocasu kada mu je sparingovao Berdih, ali ti izgleda nisi bio!?
Ako nisi ni danas tamo, onda nemoj da se cudis kada budes gubio na zemljanim turnirima kao sto si uveliko poceo i to od losijih igraca!
Doduse, imaces jos jednu priliku uskoro, sto se tice predavanja Profesora Raffe i to na Roland Garosu! Gledaj i uci, ako mislis nesto jos napraviti po tom pitanju, jer niko se nije naucen rodio! Naravno, moci ces profesora samo gledati, posto neces stici toliko daleko na turniru da bi igrao sa njim! Tako ti je to kada se propustaju ovakva jedinstvena predavanja!

cija

pre 11 godina

Ne mogu da vjerujem da kazete za Federera da je covjek najveca prevara sporta....Rafa da nije jak na sljaci znate kad bi osvoijo ovoliko Mastersa ili GS titula...Nikad....Neka se pojavi neki igrac kao sto je kod zena bila Enan koja nema snagu ali ima izuzetnu tehniku-Rafe ne da nece biti nego ce sanjati titule...

veliki Rafa

pre 11 godina

Nadal je fenomenalan. Sjajno se krece, udara precizno, forhend mu je fenomenalan. Kao i uvek forma mu je na top nivou onda kad njemu to navise treba, pred RG.

Bole

pre 11 godina

Svaka cast Nadalu, jako ga postujem kao tenisera, odlican, fenomenalan... Ali, jako je, kako bih rekao...dosadan! Na portalu Tennis.com se nedavno pojavio clanak pod nazivom Rafatigue (Peter Bodo autor), zanimljiv tekst, i od tad sam poceo da malo razmisljam o svim tim ,,bubicama'' koje ima Rafa. Prvo, jako je nezanimljivo, da ne kazem iritantno, ono njegovo - nos, uvo, nos, uvo, gace. Smatram to vrlo nekulturnim! Zatim ne gazenje linija (ajd to da mu oprostimo), slaganje flasica (sta god)... Zatim njegov engleski! Para usi, svestan sam ja da ne mogu svi da ga tecno pricaju, da imaju dobar izgovor ali za takvog jednog svetski poznatog sportistu mislim da je to nedopustivo i da se na tome mora vise poraditi. Bas je poceo da mi bude iritantan, oduvek sam ga simpatisao, a danas sam cak otisao u krajnost i navijao za Federera!!! :) I jos plus, ove njegove izjave nakon turnira - ne mogu da verujem, da mi je neko ponudio odmah bi prihvatio, da mi je neko rekao ne bi verovao, da mi je neko rekao mislio bi da je lud - su mi krajnje neukusne jer mislim da nemaju efekta vise s obzirom da je covek osvojio 6 turnira od povratka (svaka cast!!!), i ako on nije ukapirao da je u vrhunskoj formi, i da ne treba da ga iznenadjuje sto je to tako, onda blago njemu. A da, i da ne zaboravim - GRIZENJE TROFEJA.
Sve kod Nadala mi postaje pomalo Deja Vu. Mozda nisam u pravu, ali eto, da i ja nesto kazem :D pozdrav.

nando

pre 11 godina

koja rutina rafe, opet roger kao da ima kompleks rafe , u ovom trenutku prejak je za 99 % igrača i novak ako ovo gleda treba da se brine jer rafa ce samó dizati formu do zavrsnice rg.definitivno 1 favorit za rg-rafa nadal.

Mairon

pre 11 godina

Zanimljivo da se neki i dalje odvaze da nazovu Rafinu igru cistom "fizikalijom", danasnji mec, a i ne samo on, dokazuje da Rafa itekako igra inteligentno. Slazem se sa komentatorom meca da se Rafa bolje krece u odnosu na MC i da je brze na loptama, svaka cast Novaku na prvom setu u knezevini, tu nema dileme, ali mora se priznati da tamo Rafa nije bio blizu svoje igre nego mozda na 50-60% (mada mu Novak nije dozvolio da proigra). U Madridu i Rimu je 70-80% mozda dok na RG ocekujem punu formu.
Sto se ovog meca tica, ocekivao sam Rafinu pobedu ali ne ovoliko ubedljivu. Uz postovanje prema Novaku, ali Rafa mora na RG-u biti 1. nosilac zbog svih rezultata ove sezone (prvenstveno sa sljaci) i istorijata koji ima u Parizu.
Uskoro je Gren Slem nedelja, praznik za teniske fanove.

xerox

pre 11 godina

volim gledati Federera. elegancija. kao Jordan ili Zidane. zato je najbolji ikada. ali prošlo je njegovo, Nadal je definitivno neprikosnoven. da nije imao povredu do danas ga Federer ne bi uspio pobjediti da su igrali još 30 mečeva... niti Novak ili bilo ko drugi. osim kada bi imao loš dan. jednostavno je rođeni pobjednik.

NEDJA

pre 11 godina

He,he tacno sam znao da ce se javiti Rodzerovi fanovi sa pricom da sam se nalupetao i to naravno bez ikakvih argumenata i da ce se vaditi na godine Federera.Prvi mec Novak i Federer su igrali u Montekarlu 2006. kad je Federer imao 24,5 godina a Novak 18,5 i ne da Novak nije mogao da uzme set nego ga je odvalio drugi set sa 6-2 ali je na kraju Federer pobedio kao i u naredna dva meca i to su upravo 3 pobede vise koje ima u medjusobnim susretima.Na Rolan Garosu 2011. Federer je po sopstvenom priznanju odigrao mec zivota gde je odservirao tridesetak asova i bez obzira na to vrlo je malo falilo da se udje u 5. set.Prvi mec protiv Nadala Federer je igrao u Majamiju 2004. kad je imao 23,5 godina a Rafa 17,5 i tad ga je Rafa dobio a jos je se igralo na betonu.Te price kako je Federer sa 25 godina bio 10 puta bolji nego sad i pre nekoliko godina mozes da okacis macku o rep,po tebi ispada da svako od nas prati tenis od kada je Novak u vrhu pa kao da nismo upuceni u taj period.Mnogo vise vrede Samprasovih 14 gren-slemova jer je uvek imao paklenu konkurenciju.

meljo...

pre 11 godina

Rafa je penicilin za Federera,bio i biće,a to i skor pokazuje,da nije imao onaj naštimovani Roland Garos,nikad ga ne bi osvojio,ali pošto je veliko ime morali su to da mu prepuste radi istorije,usluga za uslugu,sa Del Potrom RG-USopen,Nadal je za njega doktor,jedino mu je Nole konkurentan,Rodžer samo na travi

M

pre 11 godina

Kakva povreda ljudi, cega povreda, koljeno?!
Najveci folirant u istoriji sporta!
Ne bih mu danas velicao ovu pobjedu protiv starog, neinspirisanog Rodzera, vidjecemo sezonu na betonu...
Bojim se da za koju godinu ne bude nekih ispovjesti u suzama...(Armstrong)

Campari

pre 11 godina

Evo javlja se jedan Federerov navijač, nisam iznenadjen ni razočaran, jednostavno Federer je sada u fazi karijere u kojoj se koncentriše na prioritete, a turniri na šljaci više ne spadaju u njih.
Kad bi se previše angažovao na šljaci, koja je najnapornija podloga, njemu kojem u 32.-oj godini treba malo više vremena za odmor nego ranije bi manje snage ostalo za glavni prioritet, a to bi trebalo da je Vimbldon na kojem će biti druga priča, na šljaci je objektivno i u najboljim danima imao veliki problem da pronadje igru za igrača koji se na toj podlozi snalazi kao Nadal, sada ni on u to više ne veruje.
Odlučio je da se emocionalno ne angažuje u meču, i možda je tako i bolje.
Očekujem da glavnu reč na RG vode Nadal i Đoković, Federer ce ga shvatiti kao pripremu za izazov narednog GS-a, Vimbldona, visoko pored njih trojice mogu jos Ferer i Vavrinka.

Federer

pre 11 godina

Nisam ocekivao ovakav rezultat,ali sta je tu je.Turnir je za Federera uspesan,jer je i finale veliki rezultat.On nikada nije dobro igrao na sljaci,a jos protiv Nadala...Sto se tice sljake i ja mislim da je Federer tu zavrsio sa titulama.Na RG polufinale ce biti veliki uspeh.Sve u svemu,cestitke Nadalu,i samo napred Rodzere.Nije sljaka jedina podlog,tu je trava i beton gde Federer ima dosta dobre sanse za nove titule.

Srbi za Rafu!

pre 11 godina

Tako se to radi kada je neko pravi profesionalac. Svakom mecu i svakom turniru pristupa sa najvecim fokusom, sa borbenoscu i spremnoscu, a ne kao neki kojima su krivi "bugarski gastarbajteri" sto zvizde u Madridu, kisa, publika, ovo, ono, koji, kao, "takticki" gube uz najveci blam u Madridu i Rimu...

Rafa, bio si i ostao pravi br. 1. Srecno u nastavku sezone uz zelju da se vratis na prvu poziciju sto pre, jer to ZASLUZUJES!!!

manuginobili

pre 11 godina

Evo jedan od razloga zasto Federer nema pravo da se naziva najboljim svih vremena,kako mozes biti najbolji a imati 20 poraza i samo 10 pobjeda protiv Nadala?!...a pogotovo na zemlji nema nikakvih sansi protiv Rafe,neka se zahvali Soderlingu koji je jedini do sada pobijedio Rafu na RG-u,2009-e,inace bi Federer osvajanje Roland Garrosa mogao samo da sanja!..Federer je imao veliku srecu jer je vecinu svojih GS turnira osvojio prije pojave Nadala i Djokovica i zato broj od 18 izgleda zastrasujuce i nedostizno,ali postoji i nesto sto se zove specificna tezina,a tu Noletovih 6 u ovakvoj konkurenciji znace puno vise od same te brojke.

Konstantin

pre 11 godina

Rodzer najbolji ikada a limitiran u tehnici.On nije mogao da dobije Nadala ni kad je ovaj bio tinejdzer,a kamoli sad.Jos kad se napise rivalitet Nadal i Federer.Ja razumem da frajer izbaci bekhend par centimatara,al on izbacuje po metar,dva a bogami i reklame nisu daleko. Najgori jednorucni bekhend na turu.Kao elegancija a covek se polomi da se izvuce na forhend i taman pomislis sad ce da poentira iz forhenda zicer sa pola terena a ono mreza.Da ima servis kao Vavrinka ne bi nijedan masters uzeo.Iskoristio je maksimalnu sansu kad su otisli Agasi i Sampras i za te 4 godine uzeo trofeje dok nisu stasaki Nadal i Nole i to je to.

jojke

pre 11 godina

NOVAK, NADAL, FEDERER

FEDERER-Tu je priča odavno završena. On smatra, to je njegovo pravo, da treba svoj ugled da krčmi pod stare dane. Mislim da je to loš izbor.
NADAL-Bio je rezultatski dobar, ali ovaj meč je bio očekivan u pogledu njegove pobede. Ovo šta je odigrao Federer nema blage veze sa tenisom. Ta slika može da stvori lažnu sliku o Nadalu. Za ogromnu većinu igrača on je u ovom trenutku nedostižan.
Pogledajmo njegovu najveću GREŠKU na kojoj se "PRIMIO". To je otprilike ovo : "Meni je lepo 4m iza osnovne linije i niko mi ne može ništa. Odatle SVE vraćam, a posle krećem u protivnapad". Samo par napomena:
-sinoć sam kritikovao Novaka da treba da se ugleda na Nadala koji je smirio Berdihov servis od 220 km/s. Da ne bude da sam dvoličan, to ima smisla samo kod tenisera koji "imaju dan i serviraju projektile" inače, ta pozicija je loša kada teniseri serviraju-vraćaju kratko i u stranu. Kao što rekoh Nadal se sada primio na "4m" i lepo mu je. Sada je pun sebe. Ta priča bi mogla da prođe da nije ....
NOVAKA ĐOKOVIĆA koji ga čita, kao "dete pesmicu". Njegove šanse su da dobije predstojeći duel sa Novakom na nivou statističke greške. Bez obzira da li je teren suv ili vlažan. Ovde se radi o dva pristupa u shvatanja ove igre. NADAL je pripadnik klasične zastarele, šablonske i predvidive igre i NOVAKA koji može to da predvidi, dovoljan broj puta (SKORO, svaki Nadalov potez). Potpuno je nebitno, ko ima bolji ovaj ili onaj udarac.
Nadalu se crno piše u predstojećem duelu.

svasta

pre 11 godina

@pametnom dosta Pozdrav iz srca Srbije. A ti si naivan ako mislis da su svi koji navijaju za Nadala ili Feda iz Hrvatske. Za razliku od tebe ja sam pravi ljubitelj tenisa, uzivo sam pratio preko 20 slemova, pratim ovaj sport od vremena kad vi fudbalski navijaci niste ni znali sta je to, i rugali ste se nama koji smo igrali tenis. Ali eto doslo vreme i da neznalice prate ovaj predivan sport. I da prijatelju, ja iz srca Srbije navijam za Rafu, isto kao sto sam ranije navijao za Agasija, Moniku Seles i Martinu Hingis.. A vidis sebe smatram patriotom, jer patriotizam se dokazuje delima, ne navijanjem za tenisera.

Čak N.

pre 11 godina

Zasto Toni voli, da Rafa i Novak budu brojevi jedan i dva (ili obrnuto) za Rolan Garo? Pre svega je za njega vazno, da Djokovic i Federer nisu nosioci jedan i dva. Ako jesu Djokovic i Federer nosioci jedan i dva, oni ne mozu se sastati pre finala. To je iskljuceno. Ako nisu, oni se ne moraju sastati pre finala, ali bitno je, da takva mogucnost uopste postoji. Federer je protiv Djokovica ekstremno motivisan i Novakova igra njemu bolje odgovara nego Rafina. Rozer uvek igra svoj najbolji tenis protiv Novaka, i najkatastrofalniji protiv Rafe. Secamo se Rolan Garoa 2011. (ali i 2012., kde je Roger u prvom i drugom setu imao brejk prednosti). Zato Toni voli da Rafa ima sansu, da (potencialno) igra Novak protiv Rogera i tek pobednik te utakmice igra sa Rafom. Oficialno Toni naravno da prica, kako iskreno voli, da Novak i Rafa kao najbolji igraci ne mozu da igraju pre finala i kakva bi to bila ogromna steta za gledaoce. Toni zabrinut za uzivanje gledalaca...ha ha ha :-) Ne verujem mu ni rec. Ako Endi Mari propusti Rolan Garo, nadam se, da ce zreb odluciti, da se u(potencialnim) polufinalima sastanu Djokovic sa Fererom i Nadal (nakon potencialne cetvrtfinalne utakmice sa Del Potrom) sa Federerom.

Skroz slabo

pre 11 godina

Federerovo vrijem edefinitivno prolazi, nije to samo slučaj sa Rafom, već sa svima ostalima, za njega više nema lakih mečeva, svaki je pravo mučenje. On jeste talentovan, njegovi rezultati su za svaku pohvali, ali za Rafu jednostavno nema nikakvo rešenje, mislim da je tu u pitanju i psiha, on jednostavno protiv Rafe igra kao početnik, previše grešaka a premalo direktnih poena, jednostavno im mentalnu blokadu. Kao što je i sam komentator rekao, ja mislim da i on sam ne vjeruje da može da pobijedi Nadala.Što se mene lično tiče ovo nije bio meč dostojan finala jednog turnira Masters kategorije. Svaka čast Nadalu, 8 finala i 6 titula do sada, to je impresivno, ali mislim da jedino Nole ima lijek protiv njega

Negativni

pre 11 godina

E moj Nedja, odavno nisam čuo takve gluposti. Ti da si ikada gledao tenis ne bi nikada izvaljivao ovakve budalastine. Kada već tako pametujes o Federeru, ne zaboravi da je Novak popravio skor sa njim tek kad je ovaj napunio trideset godina. Djokovic i Nadal neće biti u prvih deset sa trideset godina. Bas me zanima sta bi ti sam Djokovic rekao na to kad je u svojoj najboljoj formi u životu izgubio na sljaci glatko od Federera a na Us openu spašavao dve vezane meč lopte. E, zamisli sta bi bilo da deka ima 25...ne bi mu set uzeo.
A jos vise me oduševio car koji kaže šteta sto se sad ne sastaju Djokovic i Federer da ga pretekne u međusobnim duelima...znaci to je naše shvatanje života...zato i jesmo tu gde jesmo.

Mirko

pre 11 godina

Objektivno gledano,jedini razlog zasto Nadal dobija Federera je u tome sto ovaj igra jednorucni bekhend.A svako ko je makar i rekreativno igrao tenis,zna da je jedna od osnovnih slabosti tog (za oko lepog) udarca vracanje visokih loptica.Sa dvorucnim bekhendom je to daleko lakse.To je cela filozofija.Uostalom,i sam Viskovic je to mnogo puta rekao.

Malo ko je ocekivao da Federer pobedi,ali svakako niko nije ocekivao ni ovakav poraz,pa sa te strane cestitke Nadalu.

Na RG Federer nema sta da trazi,to je jasno,ali sam siguran da osvaja Wimbldon.
Takodje mislim,koliko god to suludo zvucalo,da ce Djokovic osvojiti Pariz i izmedju ostalog pobediti Nadala.On za razliku od Rodzera ima potrebnu igru.Jednostavno,Nadal forsira bekhend,a ovome je bekhednd savrsen.

Serhione

pre 11 godina

Jedini razlog zašto navijam za Novaka je zato što je iz Srbije,i nisu mi jasni naši ljudi koji tako vatreno navijaju za Nadala ili Federera.

Civokvi

pre 11 godina

Evo zasto je Federer bolji igrac od Nadala:
Odgovor je prost-svestraniji je. Fed je dugo bio drugi najbolji igrac na sljaci, posle Rafe (sad je to Djokovic). Covek je stigao do 5 finala RGa, sto znaci da je ekstremno dobar i na sljaci, a o drugim podlogama i da ne pricamo (pet finala na AO, sest na USO, osam na WB). Fedovi sveukupni rezultati su daleko ispred Rafinih. Jeste, Nadal ima 24 Mastersa, ali od toga su cak 18(!) na sljaci, a Mastersa na sljaci ima samo 3 od 9. On je, bez sumnje, najbolji sljakas svih vremena, ali jedva cekam da ga vidim da stigne do 6 finala USO i 5 AO. Federer ima natprosecne rezultate na svim podlogama, Rafa samo na sljaci. Od 56 turnira koliko Nadal ima, 41 su na sljaci (73%), iako su turniri na sljaci tek 25% turnira. Federera vec 10 godina vidjamo u zavrsnicama svih, ama bas svih grend slem turnira, a Nadal ispadne u 2K Vimbldona. A sto se tice njihovog rivalstva od 30 meceva 15 je na sljaci. U ranijim godinama Nadal nije stizao do zavrsnica turnira na tvrdoj podlozi, samim tim nije dobijao meceve sa Federerom. Da su u rasponu od 2005. do 2011. igrali jos bar 10 meceva na tvrdoj, koliko bi bilo realno, sada bi bilo bar 23:17 za Nadala, mozda i manje. A sto se tice da je Federer igrao u veku slabe konkurencije, on je samo bio previse dobar za njih. Svi su oni bili odlicni teniseri, imali su bar po 1 GS i par finala, toliko ima i Mari, pa niko ne kaze da je on los. Zamislite gde bi dogurali da se Fed nije pojavio.

mister

pre 11 godina

Novak i Federer su raznovrsniji od Nadala!Jeste on kralj sljake ali 7 od 11 GS-a je osvojio na toj podlozi i tu je kraj svake price,dokazani kralj zemljane podloge...Jeste penicilin za Federera,ovaj nema resenja za njegove spinove(pogotovo na bekhend)i to je tacno.Ali taj Fedrer igra najgore na sljaci a opet dodje do polufinala,finala.A na ostalim GS-ovima je 7,4,5 toliko raznovrsno.Postujem Nadala,ali sve bih dao da ga Novak pobedi u Parizu.Nadal je bolji od Federera u medjusobnim duelima i to je jedina cinjenica,VELIKA CINJENICA!

Ivan Nk

pre 11 godina

@statistika
A zasto stvari ne gledas ovako:Novak je vec sada najbolji teniser sto se tice osvajanja razlicitih turnira serije 1000.Osvajao je 8 od 9 odnosno 9/10 ako racunamo i zavrsni Masters.
Jedino nije osvojio Cincinati,iako je 4 puta igrao finale.
Nadal je osvajao 5 od 9,sto govori o njegovoj jednostranosti.Da ne pominjem da vrti jedne te iste Masterse (8 MC,7 Rim,4 Madrid...)
Sve u svemu,losa ti statistika!!!

NS

pre 11 godina

Ja vam ljidu reko da ce se covek prosetati na ovim terenima sljake... Isto ovako ce biti u Parizu na RG....... Ako je nadal zdrav tu se zna nema ko da mu se suprostavi.......vi koji se nadaju drugom ishodu da Nole ili Federer mogu imaju prava da se nadaju ali ko prati sport moze da vidi ko ce tu da dobije.........

niggor

pre 11 godina

Ovaj mec je bio sramota za finale jednog mastersa. Federer ni prineti Nadalu, ma nije nijednog trenutka igrao kao jedan od najboljih tenisera svih vremena. Sramota za njegovo ime, a mec je smorio. Od prvog poena se videlo kako ce se zavrsiti. Novak je jedini pokazao kalo se igra protiv Nadala i nadam se da ce to krunisati na RG. Napred Novak. Napred tenis. Uzivajmo u ovoj divnoj igri.

ја

pre 11 godina

Почетак краја великог Федерера. Видећемо дал Надал може да угрози Новака, као и да ли је Новак спреман да не допусти икоме да га угрози. Све је на њему, али биће све теже јер се Надал захуктао и све боље игра.

Zoki

pre 11 godina

Negativni,kazi mi molim te koji su to mladi igraci koji ce da istisnu Nadala i Novaka iz prvih 10 za 3-4 godine?Ne postoje teoretske sanse za to.U prvih 500 na listi samo je nekolicina igraca mladjih od 20 godina,najbolji od njih na 280 mestu,sve je vise igraca starijih od 30 godina,igraci poput Tomi Hasa koji je napunio 35 ne pomisljaju na penziju posto kvalitetnih mladjih igraca nema na vidiku.U te mladje koji dolaze ne ubrajam Dimitrova koji ima pune 22,Tomica,Raonica koji su nesporno kvalitet za top 10 ali je jasno da nisu kapacitet Novaka,Nadala,Federera pa i Mareja.Prema tome,trajace Novak i Nadal jos dugo,dugo.....

PP

pre 11 godina

(Negativni, 19. maj 2013 19:08)

@Miki, opet ti? Ali po ceo dan si ovde! Vidim vremena tvojih upisa - pre podne, popodne, uvece, nocu... ccc, kakav Rafa i Fed, pa ti si OPSEDNUT NOVAKOM!!! MNOGO TE ON NESTO BOLI!!! Kako je kod tebe u Hrvatskoj, jos se vidim, neki nisu navikli ko je No1!

statistika

pre 11 godina

@mister Ako cemo tako Novak je 5 od 6 slemova osvojio na betonu! Nadal ima vise uspeha na ostalim podlogama, 2 vimbldona, 2 gren slema na betonu, zlato sa olimpijskih na betonu, nego sto ce Novak ikada imati na sljaci. 90 posto uspeha Nole je ostvario na betonu, prema tome ta prica ko je raznovrsniji ne ide bas Novaku u prilog, brojke sve pokazuju.

strasnoooo

pre 11 godina

znaci ne mogu da razumem Rodzera ...umesto da Nadalu salje visoke spinove na bekend on pokusava ravnim bekendima da umiri visoke perfektne spinove protivnika....takticki nula

da smorantes von vinči grande slamesku

pre 11 godina

Jaooo! Fenomenalan meč, za nezaborav, za antologiju! Strašan Federer, i nadopingovani Rafa; jooojjjj, gi bre! Brate, ovo ima svet da pamti, a i Mario, koji me tera da gledam vaterpolo! Ma, ovaj meč je sramota za tenis; ovu dvojicu oma ukinuti, jer pojma nemaju!

Pametnom dosta

pre 11 godina

@serhione Onda ti ne razumes tenis i ne volis ovaj sport. Ono sto ljudi poput tebe ne shvataju je da u Srbiji ima mnogo ljudi koji su pratili tenis godinama pre nego sto se pojavio Novak. Tenis je sport gde se vezujes za igraca koji ti se svidja kao licnost, ciji ti se stil svidja, borba, srcanost sve sto cini tenisera. Ljudi imaju pravo da navijaju za koga zele, ne takmice se reprezentacije, vec igraci. I normalno je da navijas za onog ko se tebi vise svidja.
(svasta, 19. maj 2013 18:47)

A narocito ako si jos Hrvat ili Bosnjak u Srbiji, onda imas puno demokratsko pravo da navijas za Rafu, Feda, Marija, Berdiha, Delpa, Congu, Wavrinku, Hasa, Gaskea, Ferera, Dimitrova, Simona, Tomica, Qverija, Kohlsrajbera, Melcera, Iznera... a mi Srbi imamo "samo" naseg Novaka (i Tipsu).
Kada bi ovaj @Miki, ne dao bog, kojim slucajem zavrsio u zatvoru na 3 meseca, nestali bi sa foruma svi "navijaci" Rafe i Feda na TACNO 3 meseca! Pametnom dosta!

volim tenis

pre 11 godina

Neki gledaoci su posle meca trazili povracaj pola novca za karte na biletarnici tvrdeci " samo je jedan igrac bio na terenu, Rafa ! "

max

pre 11 godina

Ako Novak osvoji Rolan Garos,svi ovi silni osvojeni turniri bez stvarnog i najopasnijeg konkurenta(sem u Monte Karlu,videli smo kako je Rafa prošao),su maltene uzaludni za Nadala !! Nole bi pobegao na 7-8 hiljada poena Rafi pa će biti čik me ikada stigni !!Ali ako bude....

Bean

pre 11 godina

Ma Novaku i da se desi pad koncetracije na Garosu kao protiv Berdiha da odigra lose kao protiv Dimitrova ipak se igra u 3 dobijena tako da ce imati sanse za vadjenje, samo se nadam da do toga nece doci ma kakav zreb imao, jer on je broj 1 i za njega nema tezak ili lak protivnik...

mari

pre 11 godina

čestitke Nadalu. Nadam se da je sada svima jasno da je Federerovo vreme prošlo, što se tiče duela sa velikom trojkom :Nole , Mari, Nadal. Povuci se i pravi decu, možda buduće teniske šampione.

ilija

pre 11 godina

Kakvo je ovo lupanje i dijeljenje savjeta kako Nole treba igrati protiv Nadala ako se sastanu.Pa zna se da Federer nemoze nista Nadalu na betonu a kamoli na sljaci,sjetite se IW.Nole moze da parira Nadalu to je svima jasno na sljaci,volio bi da se ne sretnu prije finala odnosno da se ne namjesti im kostur za polufinale.Ako se izbjegnu do finala to ce biti epsko finale bez ikakvog pretjerivanja.Iako je Nole imao kikseve vidi se da mu je u mislima RG i nista vise, prema tome spremte se ka ispisivanju istorije i spajanja svih slemova.

PRODORNI

pre 11 godina

Niko nema pravo da od Rafe zahteva milost u Parizu.Na terenima Garosa , Rafin teror poprimice zastrasujuce razmere.Osecam gnusanje prema trenutnom stanju na ATP listi.Rafa je gospodar ne samo ovog sporta,vec sporta uopste.Velike pohvale redakciji B92 za prostor koji dobija Rafa.Zasluzuje li bozanstvo mozda manji prostor?Ah,nikako ne.Sravnio je sa zemljom Federera,unistavajucim udarcima je poslao u penziju coveka koji se usudio da ustane protiv Rafe,ovo je velika pouka za sve na ATP-u.

mister x

pre 11 godina

Cestitke Rafi na pobedi. Iako sam navijao za Fedeksa, ono sto je ocigledno kod njega kada igra sa Rafom je to da kad udje u seriju neiznudjenih gresaka, posle toga ko da ga mrzi da igra, potpuno izgubi voljni momenat, ne pokusava ni malo da promeni to stanje, i to mi nije jasno zasto je tako to kod njega. Sad vec je jasno da jedini ko moze da parira Rafi na sljaci je Nole, ostali moraju da cekaju da se desi cudo pa da izgubi od nekog drugog. Bice zanimljivo u Parizu.

princ

pre 11 godina

Vidim da bi neki "ljubitelji" tenisa ukinuli sljaku jer je Rafa dominantan. Po toj logici, ajde da se ukine i beton jer tu pretezno Nole osvaja, i da se ukone trava jer tu Rodzer ima prednost. Da se ukine igranje tenisa. Smesno zaista. Upravo se velicina jednog igraca ogleda u mogucnosti prilagodjavanja igre i kretanja razlicitim podlogama. Nadal je tu zaista pokazao kakav je igrac. Vanserijski. Od klasicnog sljakasa postao je covek koji je osvojio neke vrlo ozbiljne titule na travi i betonu. Osvojio je dva Vimbldona, igrao tamo cak 5 finala, po jednom je osvojio Us open i AO, osvojio je zlato na betonu na olimpijskim igrama, i nekoliko titula na betonu na masters turnirima. Uradio je na betonu i travi vise nego sto su njegovi konkurenti uradili na sljaci.

fejs on d plejs

pre 11 godina

Godine su jedini problem koji Rodzer ima u odnosu na Rafu, tako da poredjenje nije bas objektivno kada je rivalstvo u pitanju. Federer ne moze imati istu motivaciju sa 26 i 32 g jer prioriteti nisu isti. Federer igra iz ljubavi a Rafa ljubomorno zeli da prestigne Rodzerove rekorde da bude najveci. Bice zanimljivo vidjeti kako se Rafa snalazi na tvrdoj podlozi i kako kalkulise(povreda koljena) sa turnirima. Siguran sam da nece imati kontinuitet kao na sljaci, a i ocekujem da mu neko ''skine skalp'' prije Novaka. Po meni Rodzer je najveci posle naseg Novaka, jer je Novak najkompletniji teniser onako vizuelno:-)

statistika ne laze

pre 11 godina

@IvanNk A mastersi su bitniji od gren slema? Izvini nisam znao. Znaci ako Novak osvoji sve masterse on je bolji i od Federera koji ima 17 razlicitih gren slem turnira. Izvini ali cinjenica je da je Novak 90 posto trofeja osvojio na betonu. I cinjenica je da Rafa ima dva Vimbldona, dva gren slema na betonu i zlato sa Olimpijade na betonu.Znaci 4 gren slema osvojena van sljake, dok Nole ima samo 1 koji nije na betonu. A to je mnogo bitnije od osvajanja razlicitih mastersa. Pitaj Novaka bi li menjao te masterse za RG? Sve bi ih dao.

a

pre 11 godina

@Federer nije zelo ni da se bori,ciste lopte salje dva metra u aut. Sto je uopste i ulazio u final?

Pa isto kao Djokovic, nije htio da otkriva karte pred RG :)

Kale

pre 11 godina

Steta sto sad Novak cesce ne igra sa Federerom kako bi ga prestigao u medjusobnim susretima, pre kad je Federer dominirao stalno su ga stavljali s njim, sad nikako da se sastanu, nadam se da ce se to desiti u Parizu.

dejan

pre 11 godina

ATP lista nikada smesnija,teba je pod hitno ukinuti ! PETI pola godine igra u svim finalima i osvaja turnire,Svajcarac-DRUGI,protiv PETOG jedva moze gem da osvoji,dok drzavljanin MONAKA-PRVI moze samo na TV-u da gleda PETOG JER CE GA SVE REDJE GLEDATI UZIVO!
PETI JOS NIJE POTPUNO FIT A KADA BUDE,KIDACE IH KAO BUREK ZA OVDE !!!

Bean

pre 11 godina

Ma Novaku i da se desi pad koncetracije na Garosu kao protiv Berdiha da odigra lose kao protiv Dimitrova ipak se igra u 3 dobijena tako da ce imati sanse za vadjenje, samo se nadam da do toga nece doci ma kakav zreb imao, jer on je broj 1 i za njega nema tezak ili lak protivnik...

Vladan R

pre 11 godina

@ nedja

Ne cini li ti se da si malo kontradiktoran. Ako je Nadal vec sa 17,5 godina pobedjivao Federera na betonu, a Novak mu sa 18,5 pravio ozbiljne probleme onda prica da nije imao konkurenciju ne pije vodu. Naporotiv ako igraci koji su bili ozbiljni takmaci Federeru vise nego cesto nisu mogli da prodju nazovi autsajdere, tj igrace van prva tri ili cetiri mesta na ATP listi, ne cini li ti se i tebi slicnima da je konkurencija gledano u top10 ili top 20 igraca bila veca. Odnosno ako tada kada kako ti i tebi slicni tvrdite nije bilo konkurencije, Tipsarevic nije mogao ni u prvih 30, a danas je u top 10, zapitas li se koliko ste u pravu. Jedino sto je istina je da Nadal ne lezi Federeru, posebno kada igraju na sljaci. Sve ostale tvrdnje kao naprimer da Federer ne zasluzje naziv najboljeg svih vremena, kada se uzme u obzir broj GS, broj nedelja na mestu br1, broj mastersa , broj zavrsnih mastersa itd, su vise nego smesne. Sto se konkurencije tice ona je toliko dobra koliko joj najbolji u odredjenom periodu, dozvoli da to bude.

vasa vasic

pre 11 godina

Nadal sa puno samopouzdanja dolazi na RG, plasim se da ce Nole izgubiti od njega. Trenutno Nadal je psihicki i fizicki spremniji od Noleta
Voleo bih da Nole pobedi i zaokruzi ono sto mu fali ali Rafa ce ga samleti
na RG

sljaker

pre 11 godina

E valjda na sljaci samo Nadal voli da igra, tacno se videlo na pocetku kada se nekoliko puta okliznuo da se Federeru u stvari ni ne igra, kao da svi samo hoce da sto pre odu sa sljake.

sasa.r

pre 11 godina

Novak da bi pobjedio Nadala u Parizu mora da popravi servis i da često mijenja ritam poena.Znači dropšot, slajz, topspin, spin, paralela, dijagonala itd. Nadal je predaleko od osnovne linije, tako da uvijek kada Nole ima inicijativu i kada udje u poen treba da igra dropšot. To je recept , jedini da se dobije Nadal.Dalje Novak ne smije da forsira kao u Monaku jer je nemoguće tako igrati cijeli meč. Kada servira Nadal, Novak mora češće da igra slajz i blokritern jer tako ostaje u poenu , češće nego kada odmah uzvrati.Imaće previše grešaka ako bude odmah želio ritern viner.Nadal treba da se širi, da mu Nole igra kratke dijagonale, čak i paralele, jer je Rafa fantastičan sa 5 metara iza linije .
Ipak najveća mana Novaka je izuzetno spor servis i to je nenadoknadivo...

rinbuga

pre 11 godina

....sa kolikim žarom on igra protiv Noleta.....
(I onda kažu ja nisam u pravu :/, 19. maj 2013 18:45)

Nisi u pravu.Gramaticki ispravno bi bilo"igra protiv NOLA".Nije mi jasno,zasto se lep,izvorni srpski jezik,izvrce da bi slicio bugarskom?

haha

pre 11 godina

@max Znaci da Novaku brisemo sve osvojene turnire za vreme Nadalovog odsustva? Ko je branio Novaku da igra u finalu Madrida i Rima? To sto si napisao je zaista smesno.

nemanja

pre 11 godina

Katastroffa Rogera u finalu..Losa partija bez zara i borbe..Mislim da jedino ima igru za WImbledon trenutno i da ce tu biti konkurentan..Na sljaci jednostavno nnema igru za Rafu i Noleta..8.Wimbledon je jwdina realna opcija..Nema snage za duga prebacivanja na sljaci..Strpljenja jos manje..Idemo dalje Roger!!

Kale

pre 11 godina

Steta sto sad Novak cesce ne igra sa Federerom kako bi ga prestigao u medjusobnim susretima, pre kad je Federer dominirao stalno su ga stavljali s njim, sad nikako da se sastanu, nadam se da ce se to desiti u Parizu.

mister

pre 11 godina

"statistika" Pratim tenis dooosta dugo!Par stvari koje cu da kazem:Federer je stariji 5godina,sa 27 je imao 13 GS-a!Igrao je sa Agasijem,Samprasom,Hjuitom,Safinom,Novakom,Nadalom,Janovicem to je nekih 15 godina igranja sa sampionima!Dva puta u karijeri je imao seriju od 8 i 10 uzastopnih finala na GS-ovima drzi prva dva mesta eeeej!Nadalu "bezi" 8 finala i 14 polufinala na GS-ovima!VIDECEMO da li ce Nadal da dostigne sve to,nadam se da ce Novak moci :))) Sljaka jeste Nadalova krv,KRALJ SLJAKE,ali ostale podloge su daaaaaaaleko na Fed-ovoj strani,DALEKO!I u medjusobnim duelima i po trofejima!!!Kada zavrse karijeru obojica mozemo da pricamo...

Vlada 91

pre 11 godina

Federer moze mnogo bolje od ovoga i to je pokazao u poslednjim gemovima ovog meca...
Ali treba mu bolji trener,tacnije strateg,neko ko ima vise sportskog bezobrazluka nego Anakon,npr Mekinro...

ni klot, ni frket

pre 11 godina

Gramaticki ispravno bi bilo"igra protiv NOLA".Nije mi jasno,zasto se lep,izvorni srpski jezik,izvrce da bi slicio bugarskom?
(rinbuga, 19. maj 2013 19:25)

Bas bugarskom!? Otkad bugarske imenice imaju padeze???

Stojan

pre 11 godina

Svaki turnir je različit i posebna priča za sebe, jer jedni se igraju na dva dobijena seta drugi na tri dobijena seta jedni na pijesku drugi na betonu treći na travi? Svaki set, svaki gem, svaki pojen je u tenisu važan ili zapravo svaki dobar udarac ponekad donosi prednost koja je bitna? Igrači koji imaju jak servis i nekoliko dobrih udaraca su postali neugodni poput Dimitrova, Gulbisa, Berdicha, Raonića, Andersona i drugih postaju opasni pre svega zaradi svog jakog servisa i tu bi trebalo naći dobar recept kako odgovoriti? Nadal take servise čeka daleko iza osnovne crte i njegova forma izgleda je u usponu tako da je očekivati da osvoji gren slem u Francuskoj a za Federera je očekivati da osvoji gren slem u VB a Novak možda ima prednost u USA OPEN? Tako da je očekivati zanimljivu borbu? Prednost na ATP tabeli je još uvijek značajna ali kandidata za prvo mjesto je dosta i moje je mišljenje ko osvoji 2 gren slema će na kraju sezone biti prvi? Ja navijam za NOVAKA! IDEMO MAJSTORE!

Patrijota

pre 11 godina

Novace, da li si danas prisutan na casu Dr. profesora Raffe, na kojem demonstrira igranje tenisa na zemlji? Savetovao sam te da i juce budes na dvocasu kada mu je sparingovao Berdih, ali ti izgleda nisi bio!?
Ako nisi ni danas tamo, onda nemoj da se cudis kada budes gubio na zemljanim turnirima kao sto si uveliko poceo i to od losijih igraca!
Doduse, imaces jos jednu priliku uskoro, sto se tice predavanja Profesora Raffe i to na Roland Garosu! Gledaj i uci, ako mislis nesto jos napraviti po tom pitanju, jer niko se nije naucen rodio! Naravno, moci ces profesora samo gledati, posto neces stici toliko daleko na turniru da bi igrao sa njim! Tako ti je to kada se propustaju ovakva jedinstvena predavanja!

Nolefan

pre 11 godina

Upravo gledam meč sa svojim dečkom (koji inače navija za španca) i ne mogu da se setim kada je Federer izgledao ovako bespomoćno na terenu. Izgleda da je Djoković jedini lek za Nadala. Malo mi je drago što Nole ne igra u finalu jer sam siguran da bi počistio Rafu, a onda bih morao da tešim dečka.

Srbi za Rafu!

pre 11 godina

Tako se to radi kada je neko pravi profesionalac. Svakom mecu i svakom turniru pristupa sa najvecim fokusom, sa borbenoscu i spremnoscu, a ne kao neki kojima su krivi "bugarski gastarbajteri" sto zvizde u Madridu, kisa, publika, ovo, ono, koji, kao, "takticki" gube uz najveci blam u Madridu i Rimu...

Rafa, bio si i ostao pravi br. 1. Srecno u nastavku sezone uz zelju da se vratis na prvu poziciju sto pre, jer to ZASLUZUJES!!!

PRODORNI

pre 11 godina

Niko nema pravo da od Rafe zahteva milost u Parizu.Na terenima Garosa , Rafin teror poprimice zastrasujuce razmere.Osecam gnusanje prema trenutnom stanju na ATP listi.Rafa je gospodar ne samo ovog sporta,vec sporta uopste.Velike pohvale redakciji B92 za prostor koji dobija Rafa.Zasluzuje li bozanstvo mozda manji prostor?Ah,nikako ne.Sravnio je sa zemljom Federera,unistavajucim udarcima je poslao u penziju coveka koji se usudio da ustane protiv Rafe,ovo je velika pouka za sve na ATP-u.

xerox

pre 11 godina

volim gledati Federera. elegancija. kao Jordan ili Zidane. zato je najbolji ikada. ali prošlo je njegovo, Nadal je definitivno neprikosnoven. da nije imao povredu do danas ga Federer ne bi uspio pobjediti da su igrali još 30 mečeva... niti Novak ili bilo ko drugi. osim kada bi imao loš dan. jednostavno je rođeni pobjednik.

rinbuga

pre 11 godina

....sa kolikim žarom on igra protiv Noleta.....
(I onda kažu ja nisam u pravu :/, 19. maj 2013 18:45)

Nisi u pravu.Gramaticki ispravno bi bilo"igra protiv NOLA".Nije mi jasno,zasto se lep,izvorni srpski jezik,izvrce da bi slicio bugarskom?

NS

pre 11 godina

Ja vam ljidu reko da ce se covek prosetati na ovim terenima sljake... Isto ovako ce biti u Parizu na RG....... Ako je nadal zdrav tu se zna nema ko da mu se suprostavi.......vi koji se nadaju drugom ishodu da Nole ili Federer mogu imaju prava da se nadaju ali ko prati sport moze da vidi ko ce tu da dobije.........

Negativni

pre 11 godina

E moj Nedja, odavno nisam čuo takve gluposti. Ti da si ikada gledao tenis ne bi nikada izvaljivao ovakve budalastine. Kada već tako pametujes o Federeru, ne zaboravi da je Novak popravio skor sa njim tek kad je ovaj napunio trideset godina. Djokovic i Nadal neće biti u prvih deset sa trideset godina. Bas me zanima sta bi ti sam Djokovic rekao na to kad je u svojoj najboljoj formi u životu izgubio na sljaci glatko od Federera a na Us openu spašavao dve vezane meč lopte. E, zamisli sta bi bilo da deka ima 25...ne bi mu set uzeo.
A jos vise me oduševio car koji kaže šteta sto se sad ne sastaju Djokovic i Federer da ga pretekne u međusobnim duelima...znaci to je naše shvatanje života...zato i jesmo tu gde jesmo.

da smorantes von vinči grande slamesku

pre 11 godina

Jaooo! Fenomenalan meč, za nezaborav, za antologiju! Strašan Federer, i nadopingovani Rafa; jooojjjj, gi bre! Brate, ovo ima svet da pamti, a i Mario, koji me tera da gledam vaterpolo! Ma, ovaj meč je sramota za tenis; ovu dvojicu oma ukinuti, jer pojma nemaju!

Mairon

pre 11 godina

Zanimljivo da se neki i dalje odvaze da nazovu Rafinu igru cistom "fizikalijom", danasnji mec, a i ne samo on, dokazuje da Rafa itekako igra inteligentno. Slazem se sa komentatorom meca da se Rafa bolje krece u odnosu na MC i da je brze na loptama, svaka cast Novaku na prvom setu u knezevini, tu nema dileme, ali mora se priznati da tamo Rafa nije bio blizu svoje igre nego mozda na 50-60% (mada mu Novak nije dozvolio da proigra). U Madridu i Rimu je 70-80% mozda dok na RG ocekujem punu formu.
Sto se ovog meca tica, ocekivao sam Rafinu pobedu ali ne ovoliko ubedljivu. Uz postovanje prema Novaku, ali Rafa mora na RG-u biti 1. nosilac zbog svih rezultata ove sezone (prvenstveno sa sljaci) i istorijata koji ima u Parizu.
Uskoro je Gren Slem nedelja, praznik za teniske fanove.

dejan

pre 11 godina

ATP lista nikada smesnija,teba je pod hitno ukinuti ! PETI pola godine igra u svim finalima i osvaja turnire,Svajcarac-DRUGI,protiv PETOG jedva moze gem da osvoji,dok drzavljanin MONAKA-PRVI moze samo na TV-u da gleda PETOG JER CE GA SVE REDJE GLEDATI UZIVO!
PETI JOS NIJE POTPUNO FIT A KADA BUDE,KIDACE IH KAO BUREK ZA OVDE !!!

Serhione

pre 11 godina

Jedini razlog zašto navijam za Novaka je zato što je iz Srbije,i nisu mi jasni naši ljudi koji tako vatreno navijaju za Nadala ili Federera.

NEDJA

pre 11 godina

Pravi se mit o Federeru kao o najvecem igracu svih vremena a ovim porazom njegov odnos sa Nadalom je 10-20.Niko njemu ne moze da ospori da je veliki igrac ali je on imao ludu srecu da je prvu polovinu karijere imao jako slabu konkurenciju.Tad su mu najveca konkurencija bili Rodik,Hjuit i Safin.Koliko mu je losa konkurencija bila govori i njegov skor protiv tih igraca.Protiv Rodika 21-3,Hjuita 18-8,Safina 10-2.U drugoj polovini njegove karijere glavna konkurencija su mu Nadal,Djokovic i Marej.Protiv Nadala ima 10-20,Djokovica 16-13 s tim sto je prednost stekao na pocetku kad je Nole bio klinac a cak i protiv Mareja ima negativan odnos sa 9-11.Sad ce Rodzerovi navijaci potencirati njegove godine a njegovo rivalstvo sa Nadalom,Djokovicem pa i Marejem je pocelo kad je imao 24-25 godina.Recimo,Nadal mu je u finalu Rolan Garosa 2008. prepustio samo 4-5 gemova.Velika je zabluda da je Federer najveci svih vremena.

cija

pre 11 godina

Ne mogu da vjerujem da kazete za Federera da je covjek najveca prevara sporta....Rafa da nije jak na sljaci znate kad bi osvoijo ovoliko Mastersa ili GS titula...Nikad....Neka se pojavi neki igrac kao sto je kod zena bila Enan koja nema snagu ali ima izuzetnu tehniku-Rafe ne da nece biti nego ce sanjati titule...

Cro

pre 11 godina

Ne bi se Rafa ovako sepurio da mu je Novak s druge strane mreze ali vas igrac Srbi je u nekoj krizi nadam se da ce se vratiti jos na RG, pozdrav iz Hrvatske.

M

pre 11 godina

Kakva povreda ljudi, cega povreda, koljeno?!
Najveci folirant u istoriji sporta!
Ne bih mu danas velicao ovu pobjedu protiv starog, neinspirisanog Rodzera, vidjecemo sezonu na betonu...
Bojim se da za koju godinu ne bude nekih ispovjesti u suzama...(Armstrong)

Doxa

pre 11 godina

Apsolutno očekivana pobeda Nadala, pa i rezultat finala.
Velika je šteta što Novak nije iskoristio meč loptu protiv Berdiha... Nadal ne bi mogao u meču protiv Novaka da računa na toliki strah od njega i toliku "mekoću" na bekendu.. Sa druge strane, ne postoji igrač na ATP turu koga se Rafa toliko plaši kao Novaka.. Igrao bi rizičnije nego protiv svih ostalih i, prirodno, više bi grešio...
A sad druge strane, ko je kriv Novaku što nije zakucao i poslednji ekser u kovčeg Berdiha, kad je imao šansu..? Sa te strane, kapa dole Nadalu na konstantnosti...
Možda je tako i bolje, Novak sada leti daleko ispod radara na putu ka RG... Pritisak medija i navijača će biti daleko manji manji nego 2011god... A tu je i srpski inat, "biću najbolji kad me svi opisuju"..

Napred Nole!

PS: Žao mi je Nadalovci što sam pisao van teme, ali ja sam ipak Novakov navijač. :P

manuginobili

pre 11 godina

Evo jedan od razloga zasto Federer nema pravo da se naziva najboljim svih vremena,kako mozes biti najbolji a imati 20 poraza i samo 10 pobjeda protiv Nadala?!...a pogotovo na zemlji nema nikakvih sansi protiv Rafe,neka se zahvali Soderlingu koji je jedini do sada pobijedio Rafu na RG-u,2009-e,inace bi Federer osvajanje Roland Garrosa mogao samo da sanja!..Federer je imao veliku srecu jer je vecinu svojih GS turnira osvojio prije pojave Nadala i Djokovica i zato broj od 18 izgleda zastrasujuce i nedostizno,ali postoji i nesto sto se zove specificna tezina,a tu Noletovih 6 u ovakvoj konkurenciji znace puno vise od same te brojke.

Ratko

pre 11 godina

Au narode kakvo ciscenje Federera pa ovo je nezabelezeno. Rafa Nadal je najbolji igrac tenisa svih vremena sem nekih koji smatraju da su turniri na travi i betonu vredniji od turnira na sljaci. Jedini koji moze da konstantno pobedjuje Nadala je Novak Djokovic. Najvece rivalstvo u istoriji tenisa su dueli Rafa-Novak i ti vise nema nikakve dileme.

Serdjo

pre 11 godina

Samo mogu da primetim da Federer nikada protiv Noleta ne bi odigrao ovako bez zara na sljaci! E sad razmisljajte zasto! Sad skoro da sam ubedjen da Nole osvaja RG i da ce u finalu igrati sa Nadalom, a da ce u njegovom delu zreba sigurno biti Wawrinka, Delpo i Ferer. Zapamtite to!

a

pre 11 godina

@Federer nije zelo ni da se bori,ciste lopte salje dva metra u aut. Sto je uopste i ulazio u final?

Pa isto kao Djokovic, nije htio da otkriva karte pred RG :)

Preža

pre 11 godina

Vidim neki pišu da je Novak u krizi, da treba da prisustvuje časovima profesora Rafe. Sačekajte deveti jun pa da komentarišemo. Setite se 2011. i Novakove dominacije u Madridu i Rimu i neuspeha na RG. Đoković sada nije pod velikim bremenom favorita,a sa druge strane osvajanjem RG ulazi i definitivno u tenisku istoriju. Nadal zna sa samo jedan igrač može da ga pobedi, a to sigurno nije ,, najveći u istoriji''. Nadam se takvom žrebu da finale bude Novak- Rafa.

Dule

pre 11 godina

@Maki

Novak nije psovao publiku, već stoku koja je umislila da kupovinom karte, može da radi šta god hoće.
Prava teniska publika zna da se u toku poena ne dobacuje, pogotovo ne u momentu servisa.

Bole

pre 11 godina

Svaka cast Nadalu, jako ga postujem kao tenisera, odlican, fenomenalan... Ali, jako je, kako bih rekao...dosadan! Na portalu Tennis.com se nedavno pojavio clanak pod nazivom Rafatigue (Peter Bodo autor), zanimljiv tekst, i od tad sam poceo da malo razmisljam o svim tim ,,bubicama'' koje ima Rafa. Prvo, jako je nezanimljivo, da ne kazem iritantno, ono njegovo - nos, uvo, nos, uvo, gace. Smatram to vrlo nekulturnim! Zatim ne gazenje linija (ajd to da mu oprostimo), slaganje flasica (sta god)... Zatim njegov engleski! Para usi, svestan sam ja da ne mogu svi da ga tecno pricaju, da imaju dobar izgovor ali za takvog jednog svetski poznatog sportistu mislim da je to nedopustivo i da se na tome mora vise poraditi. Bas je poceo da mi bude iritantan, oduvek sam ga simpatisao, a danas sam cak otisao u krajnost i navijao za Federera!!! :) I jos plus, ove njegove izjave nakon turnira - ne mogu da verujem, da mi je neko ponudio odmah bi prihvatio, da mi je neko rekao ne bi verovao, da mi je neko rekao mislio bi da je lud - su mi krajnje neukusne jer mislim da nemaju efekta vise s obzirom da je covek osvojio 6 turnira od povratka (svaka cast!!!), i ako on nije ukapirao da je u vrhunskoj formi, i da ne treba da ga iznenadjuje sto je to tako, onda blago njemu. A da, i da ne zaboravim - GRIZENJE TROFEJA.
Sve kod Nadala mi postaje pomalo Deja Vu. Mozda nisam u pravu, ali eto, da i ja nesto kazem :D pozdrav.

Gem set mec

pre 11 godina

Ma Novaku i da se desi pad koncetracije na Garosu kao protiv Berdiha da odigra lose kao protiv Dimitrova ipak se igra u 3 dobijena tako da ce imati sanse za vadjenje, samo se nadam da do toga nece doci ma kakav zreb imao, jer on je broj 1 i za njega nema tezak ili lak protivnik...
(Bean, 19. maj 2013 18:26)
Prijatelju tema je Nadal vs Federer

sasa.r

pre 11 godina

Novak da bi pobjedio Nadala u Parizu mora da popravi servis i da često mijenja ritam poena.Znači dropšot, slajz, topspin, spin, paralela, dijagonala itd. Nadal je predaleko od osnovne linije, tako da uvijek kada Nole ima inicijativu i kada udje u poen treba da igra dropšot. To je recept , jedini da se dobije Nadal.Dalje Novak ne smije da forsira kao u Monaku jer je nemoguće tako igrati cijeli meč. Kada servira Nadal, Novak mora češće da igra slajz i blokritern jer tako ostaje u poenu , češće nego kada odmah uzvrati.Imaće previše grešaka ako bude odmah želio ritern viner.Nadal treba da se širi, da mu Nole igra kratke dijagonale, čak i paralele, jer je Rafa fantastičan sa 5 metara iza linije .
Ipak najveća mana Novaka je izuzetno spor servis i to je nenadoknadivo...

vasa vasic

pre 11 godina

Nadal sa puno samopouzdanja dolazi na RG, plasim se da ce Nole izgubiti od njega. Trenutno Nadal je psihicki i fizicki spremniji od Noleta
Voleo bih da Nole pobedi i zaokruzi ono sto mu fali ali Rafa ce ga samleti
na RG

max

pre 11 godina

Ako Novak osvoji Rolan Garos,svi ovi silni osvojeni turniri bez stvarnog i najopasnijeg konkurenta(sem u Monte Karlu,videli smo kako je Rafa prošao),su maltene uzaludni za Nadala !! Nole bi pobegao na 7-8 hiljada poena Rafi pa će biti čik me ikada stigni !!Ali ako bude....

svasta

pre 11 godina

@pametnom dosta Pozdrav iz srca Srbije. A ti si naivan ako mislis da su svi koji navijaju za Nadala ili Feda iz Hrvatske. Za razliku od tebe ja sam pravi ljubitelj tenisa, uzivo sam pratio preko 20 slemova, pratim ovaj sport od vremena kad vi fudbalski navijaci niste ni znali sta je to, i rugali ste se nama koji smo igrali tenis. Ali eto doslo vreme i da neznalice prate ovaj predivan sport. I da prijatelju, ja iz srca Srbije navijam za Rafu, isto kao sto sam ranije navijao za Agasija, Moniku Seles i Martinu Hingis.. A vidis sebe smatram patriotom, jer patriotizam se dokazuje delima, ne navijanjem za tenisera.

meljo...

pre 11 godina

Rafa je penicilin za Federera,bio i biće,a to i skor pokazuje,da nije imao onaj naštimovani Roland Garos,nikad ga ne bi osvojio,ali pošto je veliko ime morali su to da mu prepuste radi istorije,usluga za uslugu,sa Del Potrom RG-USopen,Nadal je za njega doktor,jedino mu je Nole konkurentan,Rodžer samo na travi

Mikac

pre 11 godina

Kakvo je ovo rivalstvo? Odigrali par finala, jedno proglaseno za najbolje ikad i to je odmah najvece rivalstvo ikada! Znate kada moze Federer da bude najbolji svih vremena? Da nije bilo Djokovica Rafa bi sada bio za na dohvat ruke da prestigne Rogera po broju GS titula. Pa svako ko malo prati tenis zna da je Rafa bolji teniser od Rogera. Novak i Rafa su trenutno izjednaceni po snazi al ajde neka bude da Nadal odskace samo na sljaci. Kad budu krenuli turniri na svim drugim podlogama tu Novak odskace u odnosu na Rafu i to puno vise nego ovaj od njega na sljaci.

Vlada 91

pre 11 godina

Federer moze mnogo bolje od ovoga i to je pokazao u poslednjim gemovima ovog meca...
Ali treba mu bolji trener,tacnije strateg,neko ko ima vise sportskog bezobrazluka nego Anakon,npr Mekinro...

c7-5

pre 11 godina

Sledi, jos jedno ponizenje...
(c7-5, 18. maj 2013 22:32)

To je bio moj komentar od juce i dobio sam 55 minusa..

I bilo je ponizenje..to je moj sadasnji komentar. Sa Rafom samo Novak moze da igra kada hoce. Toliko.

Kale

pre 11 godina

Steta sto sad Novak cesce ne igra sa Federerom kako bi ga prestigao u medjusobnim susretima, pre kad je Federer dominirao stalno su ga stavljali s njim, sad nikako da se sastanu, nadam se da ce se to desiti u Parizu.

Kale

pre 11 godina

Steta sto sad Novak cesce ne igra sa Federerom kako bi ga prestigao u medjusobnim susretima, pre kad je Federer dominirao stalno su ga stavljali s njim, sad nikako da se sastanu, nadam se da ce se to desiti u Parizu.

Civokvi

pre 11 godina

Evo zasto je Federer bolji igrac od Nadala:
Odgovor je prost-svestraniji je. Fed je dugo bio drugi najbolji igrac na sljaci, posle Rafe (sad je to Djokovic). Covek je stigao do 5 finala RGa, sto znaci da je ekstremno dobar i na sljaci, a o drugim podlogama i da ne pricamo (pet finala na AO, sest na USO, osam na WB). Fedovi sveukupni rezultati su daleko ispred Rafinih. Jeste, Nadal ima 24 Mastersa, ali od toga su cak 18(!) na sljaci, a Mastersa na sljaci ima samo 3 od 9. On je, bez sumnje, najbolji sljakas svih vremena, ali jedva cekam da ga vidim da stigne do 6 finala USO i 5 AO. Federer ima natprosecne rezultate na svim podlogama, Rafa samo na sljaci. Od 56 turnira koliko Nadal ima, 41 su na sljaci (73%), iako su turniri na sljaci tek 25% turnira. Federera vec 10 godina vidjamo u zavrsnicama svih, ama bas svih grend slem turnira, a Nadal ispadne u 2K Vimbldona. A sto se tice njihovog rivalstva od 30 meceva 15 je na sljaci. U ranijim godinama Nadal nije stizao do zavrsnica turnira na tvrdoj podlozi, samim tim nije dobijao meceve sa Federerom. Da su u rasponu od 2005. do 2011. igrali jos bar 10 meceva na tvrdoj, koliko bi bilo realno, sada bi bilo bar 23:17 za Nadala, mozda i manje. A sto se tice da je Federer igrao u veku slabe konkurencije, on je samo bio previse dobar za njih. Svi su oni bili odlicni teniseri, imali su bar po 1 GS i par finala, toliko ima i Mari, pa niko ne kaze da je on los. Zamislite gde bi dogurali da se Fed nije pojavio.

nando

pre 11 godina

koja rutina rafe, opet roger kao da ima kompleks rafe , u ovom trenutku prejak je za 99 % igrača i novak ako ovo gleda treba da se brine jer rafa ce samó dizati formu do zavrsnice rg.definitivno 1 favorit za rg-rafa nadal.

Nebojša

pre 11 godina

Ja stvarno nerazumem zašto su mečevi Fed vs Nadal ljudima toliko zanimljivi kad ce tek svaki treći ili četvrti biti neizvestan a dobar deo ce sa završiti ovako kao ovaj danas meni su mnogo bolje kombinacije Novak vs Nadal i Novak vs Federer.

Goran Pg

pre 11 godina

Ne volim ni Rafu ni Rodzera,ali ovo sto mu radi Rafa je BRUKAAA!!!
Federer ce da dozivi isto sto i Sumaher u Formuli 1,bolje se povuci kao SAMPION na vrijeme!!!Mada gledajuci rezultate izmedju njih dvojice,definitivno je bolji teniser Rafa!!!

alejandro

pre 11 godina

Rođo kako Ti se sviđa Rim?! Izvini, oprosti ali pardon!!! Kad se penzionišeš svakog dana neka ti je pred očima lik Robina Soderlinga iz 2009. godine i njegove senzacije protiv Rafaela Nadala! Zahvaljujući njemu Ti si "najveći" od svih velikih!!

jojke

pre 11 godina

NOVAK, NADAL, FEDERER

FEDERER-Tu je priča odavno završena. On smatra, to je njegovo pravo, da treba svoj ugled da krčmi pod stare dane. Mislim da je to loš izbor.
NADAL-Bio je rezultatski dobar, ali ovaj meč je bio očekivan u pogledu njegove pobede. Ovo šta je odigrao Federer nema blage veze sa tenisom. Ta slika može da stvori lažnu sliku o Nadalu. Za ogromnu većinu igrača on je u ovom trenutku nedostižan.
Pogledajmo njegovu najveću GREŠKU na kojoj se "PRIMIO". To je otprilike ovo : "Meni je lepo 4m iza osnovne linije i niko mi ne može ništa. Odatle SVE vraćam, a posle krećem u protivnapad". Samo par napomena:
-sinoć sam kritikovao Novaka da treba da se ugleda na Nadala koji je smirio Berdihov servis od 220 km/s. Da ne bude da sam dvoličan, to ima smisla samo kod tenisera koji "imaju dan i serviraju projektile" inače, ta pozicija je loša kada teniseri serviraju-vraćaju kratko i u stranu. Kao što rekoh Nadal se sada primio na "4m" i lepo mu je. Sada je pun sebe. Ta priča bi mogla da prođe da nije ....
NOVAKA ĐOKOVIĆA koji ga čita, kao "dete pesmicu". Njegove šanse su da dobije predstojeći duel sa Novakom na nivou statističke greške. Bez obzira da li je teren suv ili vlažan. Ovde se radi o dva pristupa u shvatanja ove igre. NADAL je pripadnik klasične zastarele, šablonske i predvidive igre i NOVAKA koji može to da predvidi, dovoljan broj puta (SKORO, svaki Nadalov potez). Potpuno je nebitno, ko ima bolji ovaj ili onaj udarac.
Nadalu se crno piše u predstojećem duelu.

Ivan Nk

pre 11 godina

@statistika
A zasto stvari ne gledas ovako:Novak je vec sada najbolji teniser sto se tice osvajanja razlicitih turnira serije 1000.Osvajao je 8 od 9 odnosno 9/10 ako racunamo i zavrsni Masters.
Jedino nije osvojio Cincinati,iako je 4 puta igrao finale.
Nadal je osvajao 5 od 9,sto govori o njegovoj jednostranosti.Da ne pominjem da vrti jedne te iste Masterse (8 MC,7 Rim,4 Madrid...)
Sve u svemu,losa ti statistika!!!

svasta

pre 11 godina

@serhione Onda ti ne razumes tenis i ne volis ovaj sport. Ono sto ljudi poput tebe ne shvataju je da u Srbiji ima mnogo ljudi koji su pratili tenis godinama pre nego sto se pojavio Novak. Tenis je sport gde se vezujes za igraca koji ti se svidja kao licnost, ciji ti se stil svidja, borba, srcanost sve sto cini tenisera. Ljudi imaju pravo da navijaju za koga zele, ne takmice se reprezentacije, vec igraci. I normalno je da navijas za onog ko se tebi vise svidja.

mister

pre 11 godina

Novak i Federer su raznovrsniji od Nadala!Jeste on kralj sljake ali 7 od 11 GS-a je osvojio na toj podlozi i tu je kraj svake price,dokazani kralj zemljane podloge...Jeste penicilin za Federera,ovaj nema resenja za njegove spinove(pogotovo na bekhend)i to je tacno.Ali taj Fedrer igra najgore na sljaci a opet dodje do polufinala,finala.A na ostalim GS-ovima je 7,4,5 toliko raznovrsno.Postujem Nadala,ali sve bih dao da ga Novak pobedi u Parizu.Nadal je bolji od Federera u medjusobnim duelima i to je jedina cinjenica,VELIKA CINJENICA!

Konstantin

pre 11 godina

Rodzer najbolji ikada a limitiran u tehnici.On nije mogao da dobije Nadala ni kad je ovaj bio tinejdzer,a kamoli sad.Jos kad se napise rivalitet Nadal i Federer.Ja razumem da frajer izbaci bekhend par centimatara,al on izbacuje po metar,dva a bogami i reklame nisu daleko. Najgori jednorucni bekhend na turu.Kao elegancija a covek se polomi da se izvuce na forhend i taman pomislis sad ce da poentira iz forhenda zicer sa pola terena a ono mreza.Da ima servis kao Vavrinka ne bi nijedan masters uzeo.Iskoristio je maksimalnu sansu kad su otisli Agasi i Sampras i za te 4 godine uzeo trofeje dok nisu stasaki Nadal i Nole i to je to.

veliki strumf

pre 11 godina

Rasturanje na komade. Lepo nekoliko nas ovde pisemo da ovaj duel odavno ne predstavlja nikakvo rivalstvo, da je Rafa potpuno dominantan, da ovaj mec nije derbi, a Federerovi navijaci se stalno nesto duvaju. A sad ih opet nece biti nigde. Pa razlika u pobedama je dvocifrena, duplirana. Rafa je vise problema imao sa svim ostalim teniserima na ovom turniru - Fed mu dodje kao sparing partner.

doktor

pre 11 godina

Sramota je da Gulbis pruzi veci otpor Nadalu nego Fed... Svajcarac je igrao za svaku kritiku.Federer nije zelo ni da se bori,ciste lopte salje dva metra u aut. Sto je uopste i ulazio u final?

mari

pre 11 godina

čestitke Nadalu. Nadam se da je sada svima jasno da je Federerovo vreme prošlo, što se tiče duela sa velikom trojkom :Nole , Mari, Nadal. Povuci se i pravi decu, možda buduće teniske šampione.

ruza

pre 11 godina

Trebati će vremena da Nole prestigne Nadala, koji ima osvojenih 11 GS titula ( Nole 6 ), 24 Mastersa ( Nole 14 ), ukupno 56 turnira( Nole 37 ),zlatnu olimpijsku medalju i 4 Davis Cupa,a Nole je mlađi samo godinu dana.

Nadal je preživio Noletovo demoliranje 2011., teško se ozlijedio i vratio, očito je presudna prestrašna mentalna snaga zbog čega ga je vrlo, vrlo teško pobijediti.
A Federer, najbolji igrač svijeta svih vremena nije i najbolji igrač svoga vremena, paradoksalno ali istinito.

Bean

pre 11 godina

Ma Novaku i da se desi pad koncetracije na Garosu kao protiv Berdiha da odigra lose kao protiv Dimitrova ipak se igra u 3 dobijena tako da ce imati sanse za vadjenje, samo se nadam da do toga nece doci ma kakav zreb imao, jer on je broj 1 i za njega nema tezak ili lak protivnik...

fejs on d plejs

pre 11 godina

Godine su jedini problem koji Rodzer ima u odnosu na Rafu, tako da poredjenje nije bas objektivno kada je rivalstvo u pitanju. Federer ne moze imati istu motivaciju sa 26 i 32 g jer prioriteti nisu isti. Federer igra iz ljubavi a Rafa ljubomorno zeli da prestigne Rodzerove rekorde da bude najveci. Bice zanimljivo vidjeti kako se Rafa snalazi na tvrdoj podlozi i kako kalkulise(povreda koljena) sa turnirima. Siguran sam da nece imati kontinuitet kao na sljaci, a i ocekujem da mu neko ''skine skalp'' prije Novaka. Po meni Rodzer je najveci posle naseg Novaka, jer je Novak najkompletniji teniser onako vizuelno:-)

danilo

pre 11 godina

Neko bi morao konačno saopštiti Rafi da je Federer najbolji igrač u istoriji i da je krajnje nevaspitano da ga ovako maltretira godinama!
Čovek se bori za jedan gem u svakom setu, a to boli sve ljubitelje tenisa...

stan

pre 11 godina

Nadal i Federer, mec koji svi vole ... Ali istina je da ova dvojica osim Wimbeldona 2008 i AO 2009 uopste nisu imali kvalitetan mec ... Svaki mec prodje u znaku forsiranja topsspinovima Federerove Bh strane ... Tek mecevi na sljaci ... Kao da je Rafa sam na terenu ...

Znam da nabrojim bar 10 meceva gdje su Nadal i Djokovic jedan protiv drugog pruzili fantasticnu i prelijepu igru za gledanje sa mnogo neizvjesnosti i dugih poena, pa svako finale 2011 je bilo na neki nacin neizvjesno i oba igraca su umirali za pobjedom ... o finalu 2012 u Australiji bolje i da ne pricam ... To su mecevi !

mister

pre 11 godina

"statistika" Pratim tenis dooosta dugo!Par stvari koje cu da kazem:Federer je stariji 5godina,sa 27 je imao 13 GS-a!Igrao je sa Agasijem,Samprasom,Hjuitom,Safinom,Novakom,Nadalom,Janovicem to je nekih 15 godina igranja sa sampionima!Dva puta u karijeri je imao seriju od 8 i 10 uzastopnih finala na GS-ovima drzi prva dva mesta eeeej!Nadalu "bezi" 8 finala i 14 polufinala na GS-ovima!VIDECEMO da li ce Nadal da dostigne sve to,nadam se da ce Novak moci :))) Sljaka jeste Nadalova krv,KRALJ SLJAKE,ali ostale podloge su daaaaaaaleko na Fed-ovoj strani,DALEKO!I u medjusobnim duelima i po trofejima!!!Kada zavrse karijeru obojica mozemo da pricamo...

dejan

pre 11 godina

tuga, kao da igra real protiv zvezde ili partizana, svejedno. sad se tek vidi sta znaci tenisu djokovic, koji je jedini pelcer zq Nadala. Kako je krenulo opet ce da krenu suze.

Uros

pre 11 godina

Cestitke Nadalu iako mi nije nesto posebno drag, kao Srbin navijam za Novaka naravno i voleo bi da se na RG ne sastanu pre finala, jer u ovom trenutku samo njih dvojica mogu da nam demonstriraju pravi atomski tenis.

I onda kažu ja nisam u pravu :/

pre 11 godina

Ja fino danas kažem da za mene ovo nije nikakvo rivalstvo, njihovi mečevi uopšte nisu zanimljivi. Jedan igra a drugi sa strane samo stoji. Meč uopšte nije zenimljiv, ovo je bilo čisto terorisanje od strane Nadala. U jednom trenutku mi je bilo žao Feda, pa čovjek se bori za jedan jedini gem u cijelom setu. On jeste neviđeni talenat ali protiv Rafe jednostavno ima psihičku blokadu i to je to. Pa vidjeli ste bezbro puta sa kolikim žarom on igra protiv Noleta, danas se čovjek jednostavno ugasio. Jedino Nole ima rešenje za Rafu, ne pčaši se, i vjeruje u pobjedu, ovdje ni sam Fed nije vjerovao da može da pobijedi

Pametnom dosta

pre 11 godina

@serhione Onda ti ne razumes tenis i ne volis ovaj sport. Ono sto ljudi poput tebe ne shvataju je da u Srbiji ima mnogo ljudi koji su pratili tenis godinama pre nego sto se pojavio Novak. Tenis je sport gde se vezujes za igraca koji ti se svidja kao licnost, ciji ti se stil svidja, borba, srcanost sve sto cini tenisera. Ljudi imaju pravo da navijaju za koga zele, ne takmice se reprezentacije, vec igraci. I normalno je da navijas za onog ko se tebi vise svidja.
(svasta, 19. maj 2013 18:47)

A narocito ako si jos Hrvat ili Bosnjak u Srbiji, onda imas puno demokratsko pravo da navijas za Rafu, Feda, Marija, Berdiha, Delpa, Congu, Wavrinku, Hasa, Gaskea, Ferera, Dimitrova, Simona, Tomica, Qverija, Kohlsrajbera, Melcera, Iznera... a mi Srbi imamo "samo" naseg Novaka (i Tipsu).
Kada bi ovaj @Miki, ne dao bog, kojim slucajem zavrsio u zatvoru na 3 meseca, nestali bi sa foruma svi "navijaci" Rafe i Feda na TACNO 3 meseca! Pametnom dosta!

Campari

pre 11 godina

Evo javlja se jedan Federerov navijač, nisam iznenadjen ni razočaran, jednostavno Federer je sada u fazi karijere u kojoj se koncentriše na prioritete, a turniri na šljaci više ne spadaju u njih.
Kad bi se previše angažovao na šljaci, koja je najnapornija podloga, njemu kojem u 32.-oj godini treba malo više vremena za odmor nego ranije bi manje snage ostalo za glavni prioritet, a to bi trebalo da je Vimbldon na kojem će biti druga priča, na šljaci je objektivno i u najboljim danima imao veliki problem da pronadje igru za igrača koji se na toj podlozi snalazi kao Nadal, sada ni on u to više ne veruje.
Odlučio je da se emocionalno ne angažuje u meču, i možda je tako i bolje.
Očekujem da glavnu reč na RG vode Nadal i Đoković, Federer ce ga shvatiti kao pripremu za izazov narednog GS-a, Vimbldona, visoko pored njih trojice mogu jos Ferer i Vavrinka.

veliki Rafa

pre 11 godina

Nadal je fenomenalan. Sjajno se krece, udara precizno, forhend mu je fenomenalan. Kao i uvek forma mu je na top nivou onda kad njemu to navise treba, pred RG.

lav

pre 11 godina

Ne razumem sta nekima ovde nije jasno. Naravno da se Nadal nije svih 7 meseci oporavljao od povrede, mozda 3, 4 meseca. Ostalo vreme je radio na formi i udarcima, posebno bekhendu. Pa nije lud da se bez treninga vrati i to na beton Australije. Pametno je cekao sezonu sljake, usao u seriju pobeda na manjim turnirima, otisao sa samopouzdanjem u IW, potom opet malo pauzirao i nastavio na sljaci. Teorije zavere su smesne, Nadal je sampion od tinejdzerskih dana, jednostavno covek je i majstor i borac.

statistika

pre 11 godina

@mister Ako cemo tako Novak je 5 od 6 slemova osvojio na betonu! Nadal ima vise uspeha na ostalim podlogama, 2 vimbldona, 2 gren slema na betonu, zlato sa olimpijskih na betonu, nego sto ce Novak ikada imati na sljaci. 90 posto uspeha Nole je ostvario na betonu, prema tome ta prica ko je raznovrsniji ne ide bas Novaku u prilog, brojke sve pokazuju.

Bean

pre 11 godina

Ma Novaku i da se desi pad koncetracije na Garosu kao protiv Berdiha da odigra lose kao protiv Dimitrova ipak se igra u 3 dobijena tako da ce imati sanse za vadjenje, samo se nadam da do toga nece doci ma kakav zreb imao, jer on je broj 1 i za njega nema tezak ili lak protivnik...

PP

pre 11 godina

(Negativni, 19. maj 2013 19:08)

@Miki, opet ti? Ali po ceo dan si ovde! Vidim vremena tvojih upisa - pre podne, popodne, uvece, nocu... ccc, kakav Rafa i Fed, pa ti si OPSEDNUT NOVAKOM!!! MNOGO TE ON NESTO BOLI!!! Kako je kod tebe u Hrvatskoj, jos se vidim, neki nisu navikli ko je No1!

Vladan R

pre 11 godina

@ nedja

Ne cini li ti se da si malo kontradiktoran. Ako je Nadal vec sa 17,5 godina pobedjivao Federera na betonu, a Novak mu sa 18,5 pravio ozbiljne probleme onda prica da nije imao konkurenciju ne pije vodu. Naporotiv ako igraci koji su bili ozbiljni takmaci Federeru vise nego cesto nisu mogli da prodju nazovi autsajdere, tj igrace van prva tri ili cetiri mesta na ATP listi, ne cini li ti se i tebi slicnima da je konkurencija gledano u top10 ili top 20 igraca bila veca. Odnosno ako tada kada kako ti i tebi slicni tvrdite nije bilo konkurencije, Tipsarevic nije mogao ni u prvih 30, a danas je u top 10, zapitas li se koliko ste u pravu. Jedino sto je istina je da Nadal ne lezi Federeru, posebno kada igraju na sljaci. Sve ostale tvrdnje kao naprimer da Federer ne zasluzje naziv najboljeg svih vremena, kada se uzme u obzir broj GS, broj nedelja na mestu br1, broj mastersa , broj zavrsnih mastersa itd, su vise nego smesne. Sto se konkurencije tice ona je toliko dobra koliko joj najbolji u odredjenom periodu, dozvoli da to bude.

sljaker

pre 11 godina

E valjda na sljaci samo Nadal voli da igra, tacno se videlo na pocetku kada se nekoliko puta okliznuo da se Federeru u stvari ni ne igra, kao da svi samo hoce da sto pre odu sa sljake.

NEDJA

pre 11 godina

He,he tacno sam znao da ce se javiti Rodzerovi fanovi sa pricom da sam se nalupetao i to naravno bez ikakvih argumenata i da ce se vaditi na godine Federera.Prvi mec Novak i Federer su igrali u Montekarlu 2006. kad je Federer imao 24,5 godina a Novak 18,5 i ne da Novak nije mogao da uzme set nego ga je odvalio drugi set sa 6-2 ali je na kraju Federer pobedio kao i u naredna dva meca i to su upravo 3 pobede vise koje ima u medjusobnim susretima.Na Rolan Garosu 2011. Federer je po sopstvenom priznanju odigrao mec zivota gde je odservirao tridesetak asova i bez obzira na to vrlo je malo falilo da se udje u 5. set.Prvi mec protiv Nadala Federer je igrao u Majamiju 2004. kad je imao 23,5 godina a Rafa 17,5 i tad ga je Rafa dobio a jos je se igralo na betonu.Te price kako je Federer sa 25 godina bio 10 puta bolji nego sad i pre nekoliko godina mozes da okacis macku o rep,po tebi ispada da svako od nas prati tenis od kada je Novak u vrhu pa kao da nismo upuceni u taj period.Mnogo vise vrede Samprasovih 14 gren-slemova jer je uvek imao paklenu konkurenciju.

niggor

pre 11 godina

Ovaj mec je bio sramota za finale jednog mastersa. Federer ni prineti Nadalu, ma nije nijednog trenutka igrao kao jedan od najboljih tenisera svih vremena. Sramota za njegovo ime, a mec je smorio. Od prvog poena se videlo kako ce se zavrsiti. Novak je jedini pokazao kalo se igra protiv Nadala i nadam se da ce to krunisati na RG. Napred Novak. Napred tenis. Uzivajmo u ovoj divnoj igri.

majk tajson

pre 11 godina

Ne vredi, stara prica u nesto novijem izdanju. Nadalova igra je svakako pogubna za Federera i njegov stil (i jednorucni bekend), a tek je apsolutno pogubna na sljaci.

Djokovic ipak ostaje igrac sa ubedljivo najvise sansi protiv Spanca na Rolan Garosu.

Skroz slabo

pre 11 godina

Federerovo vrijem edefinitivno prolazi, nije to samo slučaj sa Rafom, već sa svima ostalima, za njega više nema lakih mečeva, svaki je pravo mučenje. On jeste talentovan, njegovi rezultati su za svaku pohvali, ali za Rafu jednostavno nema nikakvo rešenje, mislim da je tu u pitanju i psiha, on jednostavno protiv Rafe igra kao početnik, previše grešaka a premalo direktnih poena, jednostavno im mentalnu blokadu. Kao što je i sam komentator rekao, ja mislim da i on sam ne vjeruje da može da pobijedi Nadala.Što se mene lično tiče ovo nije bio meč dostojan finala jednog turnira Masters kategorije. Svaka čast Nadalu, 8 finala i 6 titula do sada, to je impresivno, ali mislim da jedino Nole ima lijek protiv njega

Čak N.

pre 11 godina

Zasto Toni voli, da Rafa i Novak budu brojevi jedan i dva (ili obrnuto) za Rolan Garo? Pre svega je za njega vazno, da Djokovic i Federer nisu nosioci jedan i dva. Ako jesu Djokovic i Federer nosioci jedan i dva, oni ne mozu se sastati pre finala. To je iskljuceno. Ako nisu, oni se ne moraju sastati pre finala, ali bitno je, da takva mogucnost uopste postoji. Federer je protiv Djokovica ekstremno motivisan i Novakova igra njemu bolje odgovara nego Rafina. Rozer uvek igra svoj najbolji tenis protiv Novaka, i najkatastrofalniji protiv Rafe. Secamo se Rolan Garoa 2011. (ali i 2012., kde je Roger u prvom i drugom setu imao brejk prednosti). Zato Toni voli da Rafa ima sansu, da (potencialno) igra Novak protiv Rogera i tek pobednik te utakmice igra sa Rafom. Oficialno Toni naravno da prica, kako iskreno voli, da Novak i Rafa kao najbolji igraci ne mozu da igraju pre finala i kakva bi to bila ogromna steta za gledaoce. Toni zabrinut za uzivanje gledalaca...ha ha ha :-) Ne verujem mu ni rec. Ako Endi Mari propusti Rolan Garo, nadam se, da ce zreb odluciti, da se u(potencialnim) polufinalima sastanu Djokovic sa Fererom i Nadal (nakon potencialne cetvrtfinalne utakmice sa Del Potrom) sa Federerom.

Federer

pre 11 godina

Nisam ocekivao ovakav rezultat,ali sta je tu je.Turnir je za Federera uspesan,jer je i finale veliki rezultat.On nikada nije dobro igrao na sljaci,a jos protiv Nadala...Sto se tice sljake i ja mislim da je Federer tu zavrsio sa titulama.Na RG polufinale ce biti veliki uspeh.Sve u svemu,cestitke Nadalu,i samo napred Rodzere.Nije sljaka jedina podlog,tu je trava i beton gde Federer ima dosta dobre sanse za nove titule.

ni klot, ni frket

pre 11 godina

Gramaticki ispravno bi bilo"igra protiv NOLA".Nije mi jasno,zasto se lep,izvorni srpski jezik,izvrce da bi slicio bugarskom?
(rinbuga, 19. maj 2013 19:25)

Bas bugarskom!? Otkad bugarske imenice imaju padeze???

ilija

pre 11 godina

Kakvo je ovo lupanje i dijeljenje savjeta kako Nole treba igrati protiv Nadala ako se sastanu.Pa zna se da Federer nemoze nista Nadalu na betonu a kamoli na sljaci,sjetite se IW.Nole moze da parira Nadalu to je svima jasno na sljaci,volio bi da se ne sretnu prije finala odnosno da se ne namjesti im kostur za polufinale.Ako se izbjegnu do finala to ce biti epsko finale bez ikakvog pretjerivanja.Iako je Nole imao kikseve vidi se da mu je u mislima RG i nista vise, prema tome spremte se ka ispisivanju istorije i spajanja svih slemova.

statistika ne laze

pre 11 godina

@IvanNk A mastersi su bitniji od gren slema? Izvini nisam znao. Znaci ako Novak osvoji sve masterse on je bolji i od Federera koji ima 17 razlicitih gren slem turnira. Izvini ali cinjenica je da je Novak 90 posto trofeja osvojio na betonu. I cinjenica je da Rafa ima dva Vimbldona, dva gren slema na betonu i zlato sa Olimpijade na betonu.Znaci 4 gren slema osvojena van sljake, dok Nole ima samo 1 koji nije na betonu. A to je mnogo bitnije od osvajanja razlicitih mastersa. Pitaj Novaka bi li menjao te masterse za RG? Sve bi ih dao.

volim tenis

pre 11 godina

Neki gledaoci su posle meca trazili povracaj pola novca za karte na biletarnici tvrdeci " samo je jedan igrac bio na terenu, Rafa ! "

ја

pre 11 godina

Почетак краја великог Федерера. Видећемо дал Надал може да угрози Новака, као и да ли је Новак спреман да не допусти икоме да га угрози. Све је на њему, али биће све теже јер се Надал захуктао и све боље игра.

mister x

pre 11 godina

Cestitke Rafi na pobedi. Iako sam navijao za Fedeksa, ono sto je ocigledno kod njega kada igra sa Rafom je to da kad udje u seriju neiznudjenih gresaka, posle toga ko da ga mrzi da igra, potpuno izgubi voljni momenat, ne pokusava ni malo da promeni to stanje, i to mi nije jasno zasto je tako to kod njega. Sad vec je jasno da jedini ko moze da parira Rafi na sljaci je Nole, ostali moraju da cekaju da se desi cudo pa da izgubi od nekog drugog. Bice zanimljivo u Parizu.

Mirko

pre 11 godina

Objektivno gledano,jedini razlog zasto Nadal dobija Federera je u tome sto ovaj igra jednorucni bekhend.A svako ko je makar i rekreativno igrao tenis,zna da je jedna od osnovnih slabosti tog (za oko lepog) udarca vracanje visokih loptica.Sa dvorucnim bekhendom je to daleko lakse.To je cela filozofija.Uostalom,i sam Viskovic je to mnogo puta rekao.

Malo ko je ocekivao da Federer pobedi,ali svakako niko nije ocekivao ni ovakav poraz,pa sa te strane cestitke Nadalu.

Na RG Federer nema sta da trazi,to je jasno,ali sam siguran da osvaja Wimbldon.
Takodje mislim,koliko god to suludo zvucalo,da ce Djokovic osvojiti Pariz i izmedju ostalog pobediti Nadala.On za razliku od Rodzera ima potrebnu igru.Jednostavno,Nadal forsira bekhend,a ovome je bekhednd savrsen.

princ

pre 11 godina

Vidim da bi neki "ljubitelji" tenisa ukinuli sljaku jer je Rafa dominantan. Po toj logici, ajde da se ukine i beton jer tu pretezno Nole osvaja, i da se ukone trava jer tu Rodzer ima prednost. Da se ukine igranje tenisa. Smesno zaista. Upravo se velicina jednog igraca ogleda u mogucnosti prilagodjavanja igre i kretanja razlicitim podlogama. Nadal je tu zaista pokazao kakav je igrac. Vanserijski. Od klasicnog sljakasa postao je covek koji je osvojio neke vrlo ozbiljne titule na travi i betonu. Osvojio je dva Vimbldona, igrao tamo cak 5 finala, po jednom je osvojio Us open i AO, osvojio je zlato na betonu na olimpijskim igrama, i nekoliko titula na betonu na masters turnirima. Uradio je na betonu i travi vise nego sto su njegovi konkurenti uradili na sljaci.

strasnoooo

pre 11 godina

znaci ne mogu da razumem Rodzera ...umesto da Nadalu salje visoke spinove na bekend on pokusava ravnim bekendima da umiri visoke perfektne spinove protivnika....takticki nula

whynot

pre 11 godina

5-1 u prvom setu. Svaki put se ponadam da će Rođa pružiti jači otpor, da barem meč bude rezultatski neizvesniji, ali na šljaci njegov bekhend ne može da izdrži teške i duboke Rafine spinove. Nema nikakvih izgleda da će nešto da se promeni.
Čestitke Rafi na novoj tituli i Rođi na najbolje odigranom turniru ove godine.

nemanja

pre 11 godina

Katastroffa Rogera u finalu..Losa partija bez zara i borbe..Mislim da jedino ima igru za WImbledon trenutno i da ce tu biti konkurentan..Na sljaci jednostavno nnema igru za Rafu i Noleta..8.Wimbledon je jwdina realna opcija..Nema snage za duga prebacivanja na sljaci..Strpljenja jos manje..Idemo dalje Roger!!

Stojan

pre 11 godina

Svaki turnir je različit i posebna priča za sebe, jer jedni se igraju na dva dobijena seta drugi na tri dobijena seta jedni na pijesku drugi na betonu treći na travi? Svaki set, svaki gem, svaki pojen je u tenisu važan ili zapravo svaki dobar udarac ponekad donosi prednost koja je bitna? Igrači koji imaju jak servis i nekoliko dobrih udaraca su postali neugodni poput Dimitrova, Gulbisa, Berdicha, Raonića, Andersona i drugih postaju opasni pre svega zaradi svog jakog servisa i tu bi trebalo naći dobar recept kako odgovoriti? Nadal take servise čeka daleko iza osnovne crte i njegova forma izgleda je u usponu tako da je očekivati da osvoji gren slem u Francuskoj a za Federera je očekivati da osvoji gren slem u VB a Novak možda ima prednost u USA OPEN? Tako da je očekivati zanimljivu borbu? Prednost na ATP tabeli je još uvijek značajna ali kandidata za prvo mjesto je dosta i moje je mišljenje ko osvoji 2 gren slema će na kraju sezone biti prvi? Ja navijam za NOVAKA! IDEMO MAJSTORE!

Zoki

pre 11 godina

Negativni,kazi mi molim te koji su to mladi igraci koji ce da istisnu Nadala i Novaka iz prvih 10 za 3-4 godine?Ne postoje teoretske sanse za to.U prvih 500 na listi samo je nekolicina igraca mladjih od 20 godina,najbolji od njih na 280 mestu,sve je vise igraca starijih od 30 godina,igraci poput Tomi Hasa koji je napunio 35 ne pomisljaju na penziju posto kvalitetnih mladjih igraca nema na vidiku.U te mladje koji dolaze ne ubrajam Dimitrova koji ima pune 22,Tomica,Raonica koji su nesporno kvalitet za top 10 ali je jasno da nisu kapacitet Novaka,Nadala,Federera pa i Mareja.Prema tome,trajace Novak i Nadal jos dugo,dugo.....

haha

pre 11 godina

@max Znaci da Novaku brisemo sve osvojene turnire za vreme Nadalovog odsustva? Ko je branio Novaku da igra u finalu Madrida i Rima? To sto si napisao je zaista smesno.