Tenis 77

Nedelja, 26.08.2012.

14:34

Rodžer Federer: Ponovo kontrolišem mečeve

Rodžer Federer je ove sezone uradio mnogo – osvojio je Vimbldon, olimpijsku medalju i vratio se na prvo mesto na ATP listi.

Rodžer Federer: Ponovo kontrolišem meèeve IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Roger

pre 11 godina

Da nije bilo Rogera on bi uzeo vise titula i da nije bilo nadala Roger bi sad imao 5 Roland Garrosa Roger je bio i ostao i ostace zauvijek najbolji mozete pricati sta hocete svaka cast Novaku nas je ali ne moze nikad biti kao on jedan je Roger Federer !!!
Sa 31 godinom igra u vrhu Djokovic ne moze ni nece ni pola Rogerovih rezultata ostvariti cinjenica je
Form iz temporrary Novak
Class is permanent Roger
Zivli :)

Bojan

pre 11 godina

(ja, 9. septembar 2012 21:45)
kao sto sam rekao, naravno da postoji mogucnost da bi umesto Federera u pomenutim finalima i polufinalima mogao da bude neki drugi teniser koji bi pobedio Rodika, moje misljenje je da ga na tim turnirima ne bi niko drugo pobedio.
Ali to naprotiv ne cini recenicu "da nije bilo Feda Endi bi osvojio 4-5 slemova vise" ekvivalentnu sa recenicom "te slemove bi uzeo Karlovic".
Endi je bio prvi teniser sveta, uzeo je jedan slem i igrao jos 4 finala, znaci bio je teniski vrh, Karlovic to nije bio nikada. Endi je uzeo 32 titule u karijeri, Ivo 4. Rezultate koje je Endi postigao ne postize jednodimenzionalan igrac. Tacno je da kod njega servis odskace od ostalih elemenata igre, ali da bi taj servis bio iole efikasan, moras imati igru koja ce to da prati. Sa druge strane treba imati i odgovarajuce elemente igre kako bi s vremena na vreme napravio brejk. Rodik ima odlicnu servis volej igru, vrlo dobar forhend i to je razlog njegovih uspeha, pre svega na brzim podlogama (WB i USO), dok je sa osnovne linije bio znacajno slabiji. To ipak nije jednodimenzionalno, nije ni svestrano ako ga poredis sa Noletom, ali nije nimalo zanemarljivo
Kao sto rekoh, moja analiza se zasniva na cinjenici da je od 2003-05 Rodik gubio samo od Federera na travi (pobedjujuci i Hjuita i Nalbandijana) tako da je apsolutno bezbedna, kao i onaj 2009 gde je pobedio Berdih, Marija i Hjuita a sa druge strane Federerov najjaci protivnik na putu do finala je bio Has sto ne bi bio tezak zalogaj

ja

pre 11 godina

@Bojan
Sigurno da bi neki teniser uzeo mnogo vise slemova da Federer nije igrao u to vreme, ali svakako da to nije Rodik.

Rodiku se cela igra zasniva maltene samo na servisu i meni vise cudi kako je uopste osvojio i taj jedan US Open.

Da Federer nije igrao u to vreme slemove bi osvajali Hjuit, Safin, Nalbandian, mozda cak i Davidenko, jer su oni ipak uvek bili kompletni teniseri. Rodik sa njegovim tenisom bi eventualno osvojio mozda jos jedan Vimbldon, pa i njega uz puno srece.
Ne osvajaju se slemovi bas tako lako sa jednodimenzionalnim tenisom koji igra Rodik.

Mogu ja sada da lupim kako bi eto i Karlovic osvojio nekoliko Vimbldona da nije bilo Federera, ali koliko je ta tvrdnja realna?
Isto koliko i tvoja za Rodika.
Rodik je u svojoj karijeri na gren slemovima izgubio 45 meceva, a samo 8 poraza od tih 45 su bili od Federera.
Sta je sa preostalih 37 poraza?
Jeste Rodik igrom slucaja 3 puta stizao do finala Vimbldona, ali na tom istom Vimbldonu je gubio meceve i od tenisera kao sto su: Ivanisevic, Rusedski, Marej, Gaske, Tipsarevic, Lu, Lopez, i ove godine Ferer.

I da nije bilo Federera u ta 3 finala izgubio bi ih od nekog treceg tenisera, jer njegov tenis nikada nije bio toliko dobar da bi sa takvim tenisom mogao da osvaja Vimbldon.
Rodikov tenis je takav da ako mu samo malo zakaze servis moze da izgubi i od bilo kog tenisera koji je van prvih 100.
To je realnost, prihvatao ti to ili ne.

Bojan

pre 11 godina

(Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski, 30. avgust 2012 12:52)
a gde su nelogicne pretpostavke i bezobrazluk :), analiza je prilicno objektivna (koliko to moze u sta bi bilo kad bi bilo analizi) i svugde sam naznacio manu analiza (sto su psihicki uticaj, i eventualni protivnik iz dela kostura u kom je Federer bio), ali u globalu nema nista nelogicno u tome sto sam napisao i vezano je za formu igraca u datom trenutku na datoj podlozi.
Naravno da je takva analiza podlozna kritici koliko god se neko trudio da bude objektivan, ali je podjednako slucaj sa ljudima koji tvrde "da je Federer imao konkurenciju kao sto su Djokovic i Nadal danas ne bi imao tolike titule", a mozda bi igra protiv Federerom u naponu snage samo smanjila broj titula koje bi Nole osvojio i od njega ispao neki novi Rodik koji je uvek bio samo u senci najboljeg.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ Bojan, 29. avgust 2012 09:21
Za razliku od tebe nažalost, nemam uvid u paralelni univerzum, a još manje bi se usudio da tako kategorički tvrdim neke stvari bazirane na ličnim afinitetima i sopstvenim pretpostavkama. Najsmešnije su mi te tvrdnje da ga nije bilo, onda bi Rodik uzeo toliko GS-ova, a Gonzales toliko, a onda bi i Bagdacis uzeo bar jedan, a opet možda i Filipusis ne bi jel je Hjuit ispao od Federera u polufinalu, a bio je bolji od onoga u finalu???? I ti sve to mrtav ladan napišeš ubeđen u istinitost svojih tvrdnji i onda ih braniš na osnovu još nekih svojih pretpostavki.Za ovakve tvrdnje po meni je potrebna velika doza bezobrazluka ili bar mogućnost pogleda u paralelni univerzum. Ipak bar malo razmišljaš i primetiš ironiju (koja i nije baš bila toliko skrivena), za razliku od gomile ovih koji na moje komentare udaraju pluseve ne razmišljajući uopšte šta je tu napisano i slepo se klanjajući svom heroju trenutka.

muka ziva

pre 11 godina

alo ljudi,evo kako cemo:
federer je bolji od novaka i rafe
rafa je bolji od federera i novaka
novak je bolji od rafe i federera
jel vam sad malo jasnije?ko nastavi da pise komentare na ostrascen nacin posle ovog mog neka se javi sam u Kovin.

Bojan

pre 11 godina

(deda, 29. avgust 2012 18:43)
pa mislim da nije tesko braniti pretpostavku
Endi ima 1 slem i 4 poraza u finalu od Federera, tako da je samo na osnovu tog podatka ocigledno da u slucaju da Federer nije bio toliko dobar, Endi bi imao bar 4 slema vise (ovo ignorise mogucnost da je umesto Federera mogao u tom finalu biti neki drugi igrac koji bi dobio Endija, ali realno ne vidim tu mogucnost). Osim toga tu na WB-u 2003 (od 2003-05 Rodik je gubio samo od Federera na travi). Rodik je u polufinalu ispao od Federera, a realno je bolji bio tada od Filipusisa koga je Fed dobio u finalu,a 2007 na AO bi verovatno bio bolji od Gonzalesa (2009 ipak ne verujem da bi pobedio Nadala u finalu umesto Federera). Tako da tih 7 gs-ova koje navodim kao mogucnost u federerovom odsustvu nisu uopste nerealne. Ne uzimam u obzir uticaj titula na samopouzdanje, kojeg bi sigurno imao vise, ali to je mac sa dve ostrice, mozda bi se nakon nekoliko slemova i zasitio, no ipak je cinjenica da je Rodik igrac koji je najvise izgubio zbog Federera i da 99% sam ubedjen da bi bio u hall of fame teniskog sveta da nije bilo Rodje.
Slicnu stvar mozes da zakljucis i za Hjuita, jedno finale je izgubio od Feda, i jedno polufinale gde je bio bolji od finaliste.

Bojan

pre 11 godina

(Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski, 28. avgust 2012 15:51)
ne moras da budes toliko ironican.
U nekom alternativnom univerzumu gde Rodzer nije postojao ove godine bi se penzionisali Rodik i Hjuit kao legende ovog sporta, prvi bi imao 7 slemova, drugi bi imao 5 (sa sve povredama), Nole je bi u tom slucaju vec imao 6 komada, a Nadal 12-13, medjutim niko ne bi mogao da kaze da navedena dvojica nisu obelezila tenis. Safin bi u svakoj konkurenciji imao 2-3 slema, i da danas pocinje karijeru kao i da je igrao pre 20 godina.

krka

pre 11 godina

Sad kad je prvi na listi opet je gospodin. Ma daaa. Pored toga sto nas je Novak mnogo usrecio svojim titulama i pobedama, otkrio je i Federerovo pravo lice kad gubi, a tad nije ovako fin i dostojanstven. Videcemo mi opet neuroznog fedexa posle vezanih poraza nakon US i OZI opena ...+ ceka se povratak jednog Rafe,to je za neupucene onaj sto pusta suze "gospodinu"

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ Bojan, 28. avgust 2012 10:30
Šta hoćeš da kažeš da su svi pomenuti teniseri iz perioda 2003-2007 imali nekih problema bilo u glavi (Safin), bilo sa povredama (Hjuit), neki sa kilažom i povredama (Nalbandijan) ili su ograničeni igračkim kvalitetima (Rodik), pa su uspevali u gore navedenom periodu samo da ponekad bljesnu ali nisu nikako uspevali da pruže igru u kontinuitetu koja je neophodna za osvajanje pozicije br 1 u tenisu.
Nekako sam pre sklon da poverujem da ih je RF sopstvenom elegancijom i ubitačnim tenisom toliko nadigravao da se njima nije ni igralo pa su svi ti sjajni teniseri odustajali i pre nego što su izlazili na teren. Toliko je bio nadmoćan i toliko je zaslepeo sve ostale, tako da niko od svih tih šampiona nije uspevao da uoči slabost njegovog bekenda u to vreme, i da ga sopstvenim kvalitetima i igrom pritisne.

Dakara

pre 11 godina

Ja mogu samo reći da Federer nije imao nikakvu konkurenciju svojevremeno: Safin, Sampras, Agasi, Hjuit, a tek sad koga ima najveca konkurencija u punoj snazi sa 25-6 godina kad treba teren da jedu su iza cice u 32-goj godini Djokovic, Nadal, Marej i vi pricate o nekoj konkurenciji. Jednostavno je ovaj covjek nema konkurenciju i kraj price.

Ana

pre 11 godina

Ne znam zasto se toliko polemise ko je najbolji teniser svih vremena, ko je broj 1? Takav ne postoji, mozda najbolji teniser danasnjice, jer se ne zna sta ce biti za 5,10, a kamoli za 30 god. Ali, kad smo kod danasnjice, cemu prepucavanja oko ove trojice fantasticnih momaka(ljudi)? Bilo koji od njih uradio je ogromnu stvar, upisao svoje ime u istoriju tenisa kao prvi, i zar to nije dovoljno da bude najbolji? Svaki od njih bio je prvi, ne zato sto mu se osmehnula sreca, ili zato sto je ovaj drugi bio los(onda za svakog to moze da se kaze), vec zato sto je u tom trenutku zaista igrao najbolji, cak neprikosnoveni tenis. Pa, nije on izasao na teren i igrao protiv zida. A najbolji tenis cini najboljeg tenisera. Izdici se iz cele price(medija koji o njima pisu u najmanju ruku neverodostojne stvari i iznose price iz privatnog zivota), cini ih velikim ljudima, ali ipak samo ljudima,u zivotu su ljudi, a u tenisu titani. I da, moguce je da postoji vise titana istovremeno. Imena Novak Djokovic, Rodzer Federer, Rafael Nadal (Ferer, Del Potro, Tipsarevic, Tsonga...) ce ostati zapisana u istoriji i zato pustimo istoriju da o njima prica,a buducnost da proceni i oceni ko je najbolji. A za mene sva trojica to vec jesu!
Pozdrav svim nepristrasnim ljubiteljima ovog predivnog i inspirisuceg sporta!

Bojan

pre 11 godina

(Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski, 28. avgust 2012 09:49)
Nalbandijan, Safin, Hjuit, Rodik pa cak i Agasi do 2004-05 bi verovatno tukli bilo koga danas na pozicijama od 4 pa na nize. Na betonu su bolji i od Nadala. Nalbandijan i Safin su definitivno imali potencijala za puno vise, ali zbog glave to nisu ostvarili, Hjuita su mozda povrede sprecile, Rodik nije imao mogucnosti da previse menja igru i slabosti su postale ocigledne nakon usporavanja podloga.
Sto ce reci da po mom skromnom (ne)strucno misljenju Federer sada ima jednu ozbiljniju prepreku na betonu od svih koje je imao u vreme svoje dominacije, ali su one prepreke vise nego sto je prosecna danas. Na travi je tesko porediti konkurencije zbog malog broja turnira koji se igra, kao i zbog toga sto u poslednjih 5-6 godina to u zavrsnici ni ne lici na travu. Na sljaci je Nadal jednostavno oduvao konkurenciju, tako da bih rekao da je danas nema :) (smao Nole prosle godine)

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ Dzoni, 27. avgust 2012 13:19
Potpuno se slažem sa tobom. Dodao bih samo da si zaboravio Rodika, Ljubičića i JC Ferera što realno konkurenciju od 2003-2007 čini verovatno najbrutalnijom u istoriji tenisa. Slažem se u potpunosti da je Noletu bilo lakše jel je trebalo realno savladati samo dvojcu tenisera ispred sebe. Pri tome jedan koliko ovde čitam samo zna da igra na šljaci, a drugi po onome što čujem je ostario i kilometrima je daleko od svog najboljeg tenisa.

Bojan

pre 11 godina

(the_Ripper, 27. avgust 2012 20:20)

Pod najjačom konkurencijom ikada smatram ne zbir trofeja nego performanse današnjih top igrača koje su najveće u istoriji. Nadal i Đoković igraju tenis kakav nikada nije vidjen a ako im se dodaju Federer i Marej dobija se ta paklena konkurencija o kojoj piše sva svetska štampa već dve tri godine ali izgleda kao da to ovde još nije doprlo.
(chang, 27. avgust 2012 21:10)
svaka nova generacija igra tenis kakav do tada nije vidjen, msm to nije nista novo, jednostavno da bi isplivao na vrh moras dodati i nesto svoje, jer ono sto vec postoji to ce vecina tour-a da igra i imace odgovor na to ako ti igras tako. Recimo Lendl je bio prvi covek koji je optrcavao lopticu na bekhend strani da bi napao forhendom, u poslednjem mecu Feda i Noleta Fed je polovinu loptica ne bekhend strani zaobilazio.
Znaci tenis se menja i sasvim je logicno da ce igraci uvoditi novine.
No, ipak kada nabrajas igrace koji igraju kao nikada do sada da izdvojis Nadala i Noleta od Feda, nije nikako realno, i Mari je neverovatno dobar samo da vidimo da li je sredio glavu.
Opet, tu nema govora o paklenoj konkurenciji kada ti cekas polufinale da bi video pravu borbu, a u ranijim rundama je u 95% slucajeva otaljavanje posla.

Lejla

pre 11 godina

Federer je najtrofeniji teniser - mozda i najbolji! Ali Rafa igra najlepsi I NAJBOLJI tenis! Desava se svakom da padne i da izgubi-logicno! i to da Rafa ima bolji medjusobni skor nije samo sljaka u pitanju, vec i cinjenica da ga je sa 17 godina u njihovom prvom medjusobnom duelu pobedio- kao i na Vimbldonu, Ozi openu- mnogim mastersima!

mister

pre 11 godina

"nikol dz. femija,jednorog 68,PP"...U prvom slucaju,da sad ne daj Boze padne kometa na Srbiju zapad bi bio kriv,ahahha(ne vredi komentarisati)...U druga dva slucaja,Nadal jeste bolji od Fed-a medjusobno(iako je vecina pobeda na sljaci) to je cinjenica i to stoji!i da mu ne odgovara i to stoji!I da je Marej bolji u medjusobnim duelima i to stoji,ahahah,(0-17 trofeji na GS)!Kao sto stoji da je otac dvoje dece,da ima dobrotvornu organizaciju,da je proglasavan nekoliko puta za sportistu sveta i za fer-play igraca na ATP-u,da ga otpisuju a on je i dalje u vrhu...Verovatno dte upoznali doticnog pa ste zakljucili da je licemer i 0 od coveka!!!Napred NOVAK,samo napred a velom Rafi i najvecem Federeru samo reci hvale i uzivanje gledajuci ih!

ilija

pre 11 godina

chang... ne govori stvari koje nemaju veze sa zivotom... to sto djokovic nije bio povredjen do sada neznaci da se koliko sutra moze povrediti... a taj isti djokovic u najbitnim mecevima je gubio od rodzera i dok je bio mladji i sada... onaj mec prosle godine na roland garosu i ove na vimbldonu su mozda i najbtniji u njegovoj karijeri jer je mogao definitivno da se upise u istoriju. Ovako tesko da moze da stigne rodzera jer igra tenis na silu sa puno trcanja sto moze samo da mu ucini karijeru 3-4 godine kracom a nikako duzom od federerove... ako nisi primeto niko ne podrzava tvoje komentari koji su jedna velika greska... :D

mister

pre 11 godina

Ako cemo tako Rodzer je dobijao Samprasa i Agasija,ljude koji su u svojoj eri bili pojam za tenis,POJAM!Nije opravdanje to sto su oni bili stariji!Nadal je prvi GS uzeo sa 19 godina i od tada je medju prvom trojicom,to su sampioni koji se retko radjaju!I sad ce neko da kaze da je Sampras(do tada rekorder na WB-u) bio mator kad je izgubio od nekog tamo Federera...Konkurencija je najjaca ikada,trenutno ova trojica imaju jedan GS manje od Borga,Konorsa,Mekinroa i Lendla(u svojoj eri) ali ce ove godine to da se izjednaci!!!Pitanje dokle ce Nadal da igra,ali ostace upamcen kao rak rana najvecem u istoriji!Mada stoji cijnenica da ga je vecinu meceva dobio na sljaci gde je on najveci u istoriji!A nas Novak neka gura napred,postavio je standard prosle godine!Price o motivu,zasicenosti,odmoru su za malu decu,decko je postao ime u tenisu i tuzno bi bilo da se izgubi posle svega ovoga,pogotovo sto je jedan period bio majka Mara ljudima koji ukupno imaju 28 GS-ova!!!Veliko postovanje svim sampionima

Bojan

pre 11 godina

(chang, 27. avgust 2012 19:54)
"OK, ima osnova za tvrdnje da je sada jaca nego pre 5 godina, ali da je za to vreme dosla od najslabije ikada do najjace ikada je u najmanju ruku besmisleno."
zameni rec najslabija ikada (priznajem pogresih dok sam pisao :), ali ne vidim spinovanje, niti mi je Rodzer idol) sa veoma slabom sa mnogo slabija i recenica i dalje stoji. sto si se uhvatio samo za ovu recenicu, a ostatak komentara, je l' i to nije na mestu :)
ne vidim po cemu je sada najjaca konkurencija ikada, kada u poslednjih 9 godina slemove su uzimali samo Rafa, Rodzer i Nole i po jedan del Potro i Rodik (nakon ovog us opena on ispada sa te liste, mozda upadne neki drugi Endi, ali najverovatnije titula opet ide Rodzeru ili Novaku). Ne secam se ni u jednom drugom vremenu bila tolika razlika izmedju prva cetiri i ostatka tour-a. Trenutno imas 3 izuzetna igraca i Endija kome se ne da da zavrsi posao na slimu i to je to. Za najjacu konkurenciju u istoriji je ipak potrebno vise od toga. Znam strucnjake koji tvrde da je ovo mozda najbolji vodeci trojac u istoriji, ali nisam citao da tvrde da je najjaca konkurencija ikada.

chang

pre 11 godina

(the_Ripper, 27. avgust 2012 20:20)

Pod najjačom konkurencijom ikada smatram ne zbir trofeja nego performanse današnjih top igrača koje su najveće u istoriji. Nadal i Đoković igraju tenis kakav nikada nije vidjen a ako im se dodaju Federer i Marej dobija se ta paklena konkurencija o kojoj piše sva svetska štampa već dve tri godine ali izgleda kao da to ovde još nije doprlo.

the_Ripper

pre 11 godina

@chang

Potpuno je ocekivano da Federer, koji ima 31 godinu, uzima GS na dve i po godine, zasto zanemarujes njegove godine? Selektivno iznosis cinjenice, sto tvoj nastup cini prilicno sumnjivim.
Drugo, koju metriku koristis za utvrdjivanje kvaliteta konkurencije? "Najjaca konkurencija ikad" - zasto? Ako ti je parametar broj GS-ova, teorija ti nije tacna: Borg, Connors, McEnroe, Lendl su imali vise GS-ova (34) od Nadala, Federera i Djokovica (33). Mada verujem da u pitanju krajnje arbitrarna ocena (uz selektivno odabrane cinjenice) koja podrzava teoriju o slaboj konkurenciji izmedju 2004-2007, kada je Rodzer igrao svoj najbolji tenis.

FEdEX

pre 11 godina

@(chang, 27. avgust 2012 19:54)
'Alo bre kojih dve i po godine Roger nije uzeo slem samo 2011.
Sto se mene tice mozes da navijas za koga god zelis, ALI nemoj da omalazavas uspehe drugih tenisera kao sto je Federer, najbolji ikada. Stvarno se rastuzim kada citam tvoje ili slicne komentare koji samo dizu u nebo svoje i nemogu da priznaju da je neko bolji ili najbolji i za svaki uspeh drugog imaju zamerku (pa je namesten zljeb, pa je protivnik povredjen, pa mu nije bio dan, pa sreca...)
PS: Jednom u zivotu "skini kapu" nekom ko je bolji.

chang

pre 11 godina

(Bojan, 27. avgust 2012 11:26)

Molim te gde sam ja to rekao da je u Federerovo vreme bila najslabija konkurencija ikada, ili 2007 godine kao što si napisao? Primetio sam da svi tvoji komentari ovde liče jedan na drugi i da u svima spinuješ i ljudima podmećeš teze koje oni nisu izrekli, kao meni sada.
Ja sam samo rekao ono što je opšte prihvaćeno mišljenje medju mnogim stručnjacima i bivšim šampionima a to je DA JE DANAS NAJJAČA KONKURENCIJA U TENISU IKADA. U takvoj konkurenciji se dokazuje ko je stvarno najveći a Federer dve i po godine nije uspeo da uzme nijedan GS trofej.

Navijaj ti za svog idola koliko hoćeš ali nema potrebe za spinovanjem, ako ti je do toga aktiviraj se u nekoj stranci ako već nisi.

the_Ripper

pre 11 godina

@chang

Problem sa tvojom teorijom je sto ne objasnjva Nadalove poraze, na Grand Slam turnirima, od: Blakea, Gonzaleza, Rosola, Ferrera, Hewitta, Delpa, Youzhny-eg, Soderlinga (da ne pominjem Federera i Djokovica, posto je to valjda spada pod "jaku konkurenciju"). Od pomenutih igraca, Federer je izgubio na GS-u samo od Delpa i Soderlinga.

Sta je sprecilo Nadal da osvoji US Open 5 puta ili Australian open 4 puta? Jaka konkurencija? Federera je dobijao 2x u Australiji, Djokovica je dobijao na US openu, pa ipak je osvojio "samo" dva trofeja.
Shvati: nije dovoljno pobediti Federera ili Djokovica, da bi osvojio Grand Slam. Moras da pobedis svih sedam igraca(u tri dobijena seta). Na tom testu je Nadal pao (u poredjenju sa Federerom). H2H statistika je irelevantna u sumiranju necije karijere. Nadal i Federer su ocigledan primer.

Mala digresija, Nadal je u 2010. godini osvjio tri GS-a, French, Wimbledon i US Open. Znas li ko su mu bili protivnici od 1/4 finala? Berdych, Soderling, Almagro, Verdasco, Youzhny, Melzer, Murray i pre-2011 Djokovic(nakon maratonskog meca sa Federerom).
Zar to nije ista "slaba" konkurencija koju je Federer redovno dobijao u svom naletu? Ne postoji slaba konkurencija niti slaba era, svako ko igra 1/2 finale ili finale GS-a je najspremniji igrac na turniru, sto je jedino od znacaja.

GOAT

pre 11 godina

@chang
Federer koji ima 31 godinu u stanju je da pobjedi Đokovića i Nadala koji su u najboljim igračkim godinama. Da je Federeru 25, Novak ga nikada ne bi pobjedio.Federer je najuspješniji i najbolji igrač svih vremena. To tvrdi 99% svjetskih stručnjaka i navijača. U taj 1% spadaju navijači Đokovića.

michael603

pre 11 godina

@ Prosle godine jednom ove malo redje...

http://www.b92.net/sport/tenis/masters/komentari.php?nav_id=637730#k7626484

Bravo care !!! Ja to pokušavam da objasnim ljudima još od prošle godine.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ nina, 26. avgust 2012 18:54

Ajatolah teniske igre, umetnik sa žutom lopticom, donosliac radosti milionima teniskih obožavalaca širom sveta, čovek koga ne treba posebno predstavljati, jednom rečju.... Rodžer Federrrreeeeerrrr

Dzoni

pre 11 godina

(chang, 27. avgust 2012 10:03) Ajde bas me zivo zanima jer ovde masa vas vrsnih strucnjaka koji pratite tenis od 2011 zna da mi prica o slaboj konkurenciji,a koja je to jaka konkurencija sada u to cuveno Djokovicevo vreme,jel se pojavilo 10-tak tenisera koji su konstantni,koji se uvek bore za 1 i drugo mesto?Pa Djokovicu je sada barem 3 puta lakse neko Federeru u ono vreme,mahom su ostali svi stari teniseri iz doba Federera koje,Federerova konkurencija nije bila tako laka,tu je bio Grozan,Moja,Koria,Sutler,Safin,Hjuit,Has,Henman...dajte da cujem jaku konkurenciju danasnjice?

Goran S.

pre 11 godina

Moram priznati ovo je jedna od najodmerenijih Rodzerovih izjava, doduse istina nasao bih ponesto za zameriti ali to bi ovaj put bilo cepidlacenje.
Istina Novak mozda cak i bolje igra ove nego li prosle godine, ali to ne vazi za velike meceve izmedju njih dvojice, jer to je ekstra motiv i tu nema diskusije. Rekao bih samo da mec predprosle nedelje Rodzer nije pobedio vec je Novak izgubio. U tom mecu Novak je imao energije i vise nego dovoljno i to toliko da je nije mogao kontrolisati, pogotovu u prvom setu koji je izgubio sa nulom i to prvenstveno zahvaljujuci svojim neiznudjenim greskama. Sve su to lopte slate u nameri da budu viner ili lopte kojima je trebao uspostaviti dominaciju na terenu, ovaj put ta Noletova energija delovala je na njega destruktivno. Igrao je u grcu cvrsto stegnutog reketa, za sta bi i sam rekao da je velika greska. Cekao sam da se opusti, ali do toga nije doslo do kraja meca.
Ovo kazem jer sve bi bilo drugacije da je Nole pobedio, razlika izmedju njih bi bila minimalna bodovno, sto bi imalo uticaj da ne bude ovoliko pun samopouzdanja a sto bi se naravno i odrazilo na njegovu igru na US openu.Zbog svega toga trebao bih Rodzeru dati prednost u izvesnom novom finalu izmedju njih dvojice, ali kao sto rekoh ranije u tekstu, ekstra im je motiv medjusobni susret, tako da sve unazad tada pada u vodu i ko je bolje naspanovan dobice mec.

vvvkkk

pre 11 godina

(chang, 27. avgust 2012 10:03)
Chang,ako ti krenes od toga da su Novak i Rafa bili mladi kad je Federer bio u top formi,zasto onda ja ne bi krenuo od toga da je Roger mator sada kada su oni u top formi pa zato sada oni pobedjuju???
Drugo,vidim da ne pratis tenis bas dugo,Rafa je protiv Rogera vodio 5-1 cini mi se nakon prvih 6 meceva,u pocetku je ta razlika i napravljena...Tako da teorija da ga je ovaj pobedjivao dok je Rafa bio mlad ne stoji. A uslova da neko bude najbolji u istoriji ima beskonacno mnogo (konstantnost,atraktivnost igre,trofeji,duzina karijere,ponasanje van terena itd,itd),skor sa najvecim rivalima je samo JEDAN od mnogih. Npr Borg je u toj kategoriji dosta dobar,ali nikada nije uzeo ni AO ni USO. Da li on moze onda da bude najbolji u istoriji,ili Sampras koji nije igrao ni finale RG???

RF81

pre 11 godina

Citam ove komentare i samo mi ostaje da se dobro nasmejem ! O cemu ovaj Chang pise pa to nema veze s vezom ! Pa zar stvarno neko misli da je Rodzer sve sto je osvojio to uradio zbog slabe konkurencije ili necije slabije forme,a ne vidim sto je sada toliko jaca konkurencija od npr. pre 7-8 godina. Zbog cega su Conga,Berdih,Ferer ili Tipsarevic jaci od Rodika,Henmana,Safina ili Hjuita !? Tako da o tome nema potrebe polemisati.Jednostavno Rodzer je covek ispred vremena a ove mlade snage koje su u punoj snazi neka nauce kako se bori covek u 31-voj godini,mada cisto sumnjam da ce oni to docekati. Pitanje je da li ce iko ikada uspeti da srusi bar neki od rekorda Rodzera,i zbog svega toga on jeste i ostace najveci igrac ove igre !

Zeljko Todorovic

pre 11 godina

Naravno da Rafa ima bolji skor sa Federerom kad su na sljaci igrali 14 put.To sve govori .Cudi me sto rafa nema 7 Wimbldona ili Australian opena ,Us opena ? A da on igra dok se igra na sljaci cim se prece na neku drugu podlogu ima proplema sa kolenima.Sve o svemu Federer je najbolji igrac svih vremena i uvek ce to ostasti.

RF

pre 11 godina

Kakve sve smesne komentare ovde mozes da procitas...Od srece u karijeri,pa tipa kad nema nadala federer je taj mis koji kolo vodi...Hahahaha.Vi koji pisete ovo ni sami ne verujete u to,ali vas mrznja prema NAJBOLJEM IKADA tera i gura da pisete ovakve gluposti...Idemo the GOAT do novog GS!!!

Bojan

pre 11 godina

(chang)
meni nije jasno kako je 2007. godine bila uzasno slaba konkurencija, mozda cak i 2009. ali je zato 2010. i 2011. najjaca u istoriji.
OK, ima osnova za tvrdnje da je sada jaca nego pre 5 godina, ali da je za to vreme dosla od najslabije ikada do najjace ikada je u najmanju ruku besmisleno.
Sa druge strane, dominacija sama po sebi znaci da si daleko bolji od konkurencije, i da je Nole nastavio da terorise kao prosle godine, do recimo 2014, Federer i Nadal bi se zajedno penzionisali i zli jezici bi tvrdili da zapravo Nole nije imao jaku konkurenciju nego je uhvatio trenutak kada Nadalova kolena vise nisu mogla da prate duge i iscrpljujuce meceve sa Noletom, a Federera su sustigle godine, a ostatak tour-a nije ni priblizno dobar.
Kakve veze imaju godine onoga od koga gubis, kad je Federer izgubio od 100. igraca na svetu, da li je Federer na svom vrhuncu gubio od nekih tamo tridesetogodisnjaka. Jednostavno razliciti igraci sazrevaju u razlicito vreme. Nadal, kao recimo i Beker su bili zreli i fizicki i psihicki sa 17-18 godina, Federer, Lendl, pa cak Nole i Sampras su ipak kasnije, posle dosta meceva dosli do pobednickog ritma.
RF ne treba sada da se dokazuje, on je svoje vec dokazao, a nije tacno ni da je napravio razliku u odnosu na mladje tenisere dok su oni bili neiskusni. Sada je razlika u odnosu na djokovica veca nego sto je bila na startu njegove karijere, sa marijem je startovao negativno sad su tu negde, jedino sa Nadalom je taj h2h uvek bio na strani spanca

chang

pre 11 godina

Rodžer Federer jeste najtrofejniji ali ne i najbolji igrač u istoriji. Novak Đoković i Rafael Nadal su u punoj snazi znatno bolji igrači od njega i nema potrebe da me neko ubedjuje u suprotno jer imam oči. To što Federer ima dosta pobeda u nihovim susretima je posledica što su ova dvojica momaka mnogo mladja od njega i dosta ih je pobedjivao dok su bili tinejdžeri, naročito Đokovića. A sama činjenica što su ova dvojica kao mladi igrači uopšte pobedjivali vašeg "maestra" dovoljno govori koliko je mala razlika bila. Što danas neko od 16-17 godina ne pobedi Đokovića ili Nadala?
RF je zaradio brdo trofeja ali u mnogo slabijoj konkurenciji. Ova dvojica momaka nisu kriva što igraju u najjačoj konkurenciji ikada. Da su igrali u doba RF imali bi i još više trofeja od njega. Lako je bilo protiv Rodika koji je do 27 godine znao samo da servira dok ga tek Stefanki kao matorog igrača nije priučio osnovnim teniskim udarcima, ili protiv gojaznog Bagdatisa itd. Treba sada RF da dokaže da je najveći, da redovno delje Nadala, Đokovića pa i Mareja a ne da čeka da se povrede ili ispadnu iz forme.
No, njemu ni titula najtrofenijeg nije baš tako sigurna kao što izgleda. Jer ako RF igra dobro u31 godini kako će tek igrati u tim godinama Novak Đoković koji je najidealnijegradjen teniser. On takodje nije bio povredjivan u karijeri i njegova karijera će po dužini nadmašiti
Federerovu za barem 3-4 možda i više godina.

Prosle godine jednom ove malo redje...

pre 11 godina

@ jednorog
"Rafa ne igra, Nole je toliko nestabilan i to su karte koje su se složile ovom statistički najboljem igraču."

Rafa ima problema sa kolenima vec par godina, zadnje 2 godine (2010,2011)je Federer bio "toliko nestabilan",Po tebi su se onda sve karte slozile i Novaku 2011 da bude najbolji igrac.Ne zaboravi da 2011 Nadalova kolena nisu mogla da izdrze Noletova maratonska prebacivanja preko mreze, Marej nije igrao u ovakoj formi, Del Potro je bio out. Tako da Nole te godine malte ne nije imao neku ozbiljnu prepreku. Marej je u trenutnom usponu da je u stanju da tuce i Federera i Noleta.Tako da su tvoja poredjenja malo off.

cheers

pre 11 godina

pp, po tvojoj logici, i razmisljanju, ako se to moze nazvati razmisljanjem, najbolji igrac svih vremena je Davidenko. On ima pozitivan skor sa Nadalom, a Nadal sa Federerom.

Vladan R

pre 11 godina

@ jednorog

To da ti Federer nije simpatican se vidi iz aviona u svakom tvom komentaru. Tvrdnja da se sve poklopilo OVOM STATISTICKI najboljem igracu i meni deluje onako kako je Bojan shvatio. Sto se tice Nadalovog neigranja, to sto je igrao sve turnire osim W je nebitno, ali izostanak sa W je po tebi bio kljucan, za Federerov povratak na prvo mesto. Zaboravljas izgleda da je trava Federerova omiljena podloga. Dalje nije Federer kriv sto se Nadal preforsirao jureci Novaka, pa je igrao sve sto se moglo igrati na sljaci, pa na kraju kolena nisu izdrzala. Sto se Novaka tice ako je nekoliko nekoliko poraza uglavnom u polufinalima i finalima i to uglavnom od Nadala, Federera i Mareja pa i del Potra(u 2012 ima jos po jedan poraz od Tipsarevica i Iznera), uz koje je bilo i vemoa znacajnih pobeda protiv navedenih igraca, odraz nestabilnosti, onda izgleda da zbog Novakovih prvih osam meseci 2011 godine, imas bas iskrivljeno shvatanje stabilnosti nekoga igraca. Gospodi kojima je medjusoban odnos najbitniji, dovoljno je da pogledaju odnos Nadal-Davidenko, kao i Novak-Rodik, da ne nabrajam dalje, odnosno nebuloze koje bi se iz navedenog dalo zakljuciti, pa ce im biti jasno koliko je to "pouzdan" kriterijum.

nikol dz. femija

pre 11 godina

E SADA Zapad može MIRNO da SPAVA.

Mi navijamo za našeg Novaka i kao i oni imamo pravo da jedva čekamo da ovaj dosadnjak od Švajcarca počne da igra lošije JER NI ON, kao ni niko drugi, NE MOŽE VEČITO. Tako su oni sa Zapada govorili za našeg Novaka pa mi i sada da ih imitiramo i govorimo isto za njihovog Federera.

Bojan

pre 11 godina

"Rafa ne igra, Nole je toliko nestabilan i to su karte koje su se složile ovom statistički najboljem igraču."
(Jednorog68, 26. avgust 2012 21:25)
iz ove Vase recenice ne vidim sta sam netacno preneo. Ocigledno je da mislite da je za Rodzerov uspeh potrebno da Rafa ne igra i da Nole bude nestabilan. i samo sam rekao da cak i iz te perspektive ovo sto radi Rodzer jeste vredne svakog postovanja.
I nigde nisam branio Ljubicica, odakle Vam to :), rekao sam samo da ni Nadal nije komentarisao tu izjavu, nakon sto ste Vi naveli da je Federer cutao nakon nje. Sto ce reci da su obojica mislila necu da se zamlacujem time.

pero

pre 11 godina

ko ce da uzme titulu to ne bih da govorim ali cu upotrebiti neke reci sto jeizgovorio pit sampras kako bih odgovorio ovima sto kazu da federer je imao srecu u karijeri i kako nije najbolji u istoriji.citiracu samprasa po meni jednog od najboljih u istoriji ovog sporta:i just watch roger federer and i cant escappe the fact that i cant see anyone play this sport better then him.there is no statistics that says of picking the balls with so much elegance nad his footwork on the court.its not about the titles,its about what you can see with your naked eye,you just see him do things with the tenis balls that cant be expres...-ko razume svatice sta hocu reci.mislim da je sampras sve objasnio.uz duzno postovanje novaku i ostalima ali reci da je federer imao srecu u karijeri i nije imao konkurenciju je smesno.nadam se da ce novak da odbrani us open,ali isto se nadam da ce neki ovde konacno shvatiti ko je najbolji teniser svih vremena...

Teniski Beethoven

pre 11 godina

@nina
Mocart je bio virtouz ali i jako zabavna licnost nemirnog duha.
Rogeru bi vise pristajalo da ga nazivas - Teniski Betoven ili
Teniski Wagner, koji su takodje dostigli vrhunac savrsenstva, ali
licno bili namrgodjene licnosti.

Inace ovo je jedan od boljih njegovih interviewa.

Jednorog68

pre 11 godina

(Jednorog68, 26. avgust 2012 17:06)
znaci da rezimiramo, Rodzer osvaja titule samo kada je Rafa povredjen i kada se Noletu ne igra. Znaci sve titule su samo plod srece i uopste nemaju veze sa njegovim igrackim kvalitetima jer je njegov maksimum daleko ispod maksimuma Rafe i Noleta.
Cak i da je to tacno, zar opet nije za divljenje da Rodja nema problema sa motivacijom i posle 17 osvojenih slemova, kao ni prevelikih fizickih problema i posle 1000 odigranih meceva.
A tu Ljubicicevu izjavu nije ni Nadal komentarisao, zasto to ocekujes od Federera.
(Bojan, 26. avgust 2012 18:42)

Bojane, i sami znate da ste netačno preneli moje reči.

A vide i drugi.
Šta će Vam to?

P.S. I, molim Vas, ne branite Ljubičića. Ono je nivo palanačke tračare. Duguje ljudima izvinjenje što im pretresa javno život. A Rafu valjda znate: neće on s takvima.

moma

pre 11 godina

PP,dali si se ti kao veliki strucnjak za tenis zapitao nekada zasto Nadala bole kolena,pa zato sto 8 godina juri federera i negde je moralo puci.Zao mi je zaisa Nadala ali to je njegov problem,a najbolji i danas igra.Po tvojoj logici ni nadal nije bolji recimo od Rosola.

RF

pre 11 godina

Istinski sampion...Sta znaci kada neko voli svoj posao...Neverovatno je kako ovolike godine nije izgubio ni mrvicu zelje i 'gladi' za titulama...Idemo do novog GS...

Bojan

pre 11 godina

(Jednorog68, 26. avgust 2012 17:06)
znaci da rezimiramo, Rodzer osvaja titule samo kada je Rafa povredjen i kada se Noletu ne igra. Znaci sve titule su samo plod srece i uopste nemaju veze sa njegovim igrackim kvalitetima jer je njegov maksimum daleko ispod maksimuma Rafe i Noleta.
Cak i da je to tacno, zar opet nije za divljenje da Rodja nema problema sa motivacijom i posle 17 osvojenih slemova, kao ni prevelikih fizickih problema i posle 1000 odigranih meceva.
A tu Ljubicicevu izjavu nije ni Nadal komentarisao, zasto to ocekujes od Federera.

Federer

pre 11 godina

Samo napred kralju,legendo.Ocekujem novi slem,mada ce biti jako tesko,ali ako budes igrao na svom nivou titula je tu.Do smrti za tebe kralju

Jednorog68

pre 11 godina

Rafa ne igra, Nole je toliko nestabilan i to su karte koje su se složile ovom statistički najboljem igraču.
Deluje da mi nije simpatičan i to je istina.
Pomenuću samo poslednji sraman primer.

Kada je, ničim izazvani Ljubičić, tumačio odnos Rafe i najboljeg, reče beše da su samo poznanici.
Najbolji to NIJE demantovao, a potom, kad se Rafa razboleo, potrčao je da on, onako doktroski objasnii šta je i kako je, jer su oni vrlo bliski prijatelji. Aferim, najbolji!!!

Sitna duša i nikakav čovek.
Ljubičić i gore.

Rafi želim svu sreću ovog sveta. Ima nas koji bi mnogo učinili za njega da se može.
Moje su mogućnosti male, ali, ukoliko redakcija dopusti , neka moj komentar ide sa linkom koji šaljem.Odnosi se na jedan moj mali doprinos.

Hvala unapred.

https://mail.google.com/mail/?tab=wm#inbox/1393ac1408175653

RF

pre 11 godina

Kakve veze ima to sto nije bolji od Rafe u medjusobnim susretima kad se velika vecina njih odigravala na sljaci... Pa ako cemo tako onda je i Endi Marej bolji igrac od Federera je vodi u medjusobnim duelima... Rezultati govore sve i RF je definitivno najbolji teniser u istoriji, a u blizoj buducnosti nema nikog ko bi mogao da ugrozi tu njegovu poziciju...

Sasa 78

pre 11 godina

Svako ko nesto zna o tenisu zna koliko je ovaj covek promenio ovu igru. Tenis se sada moze deliti na vreme pre Federera, njegova era i posle njega. Zadovoljstvo je gledati kako igra CAROBNJAK IZ BAZELA..Bravo za njega, samo napred!!!

Wimbledon

pre 11 godina

Svaka mu cast svaka mu stoji na mestu sto je rekao! To je ono sto krasi njega i rafu... glad za pobedama posle toliko pobeda ,osvojenih turnira...nakon sta su vec 8g skupa u vrhu tenisa igraju koda nisu nis uzeli...svaki gran slam i masters s toliko zelje...i kad oni odu tenis nece imat smisla jer sumnjam da ce se u narednih nekoliko desetljeca stvorit igrac koji igra tako lep tenis kao roger ili tenisac koji je tako borben i nikad se ne predaje (rafa)!Svaka cast i ostalima al ovo dvoje su ipak posebni!

Ivana

pre 11 godina

Mislim da svaki mladi sportista koji krece u profesionalne vode treba da se ugleda na ovog coveka.Tolika motivacija,zelja,rad,upornost,glad za pobedama si zaista neverovatni.Kada se sve to uklopi sa talentom koji poseduje,zaista izgleda nestvarno.Samo sto duze da traje,jer kad on ode,tenis ce izgubiti mnogo i previse.

Strumf

pre 11 godina

Velik je Novak, još veći Rafa, ali je ovaj čovek ipak najveći....
Legendo, želim ti da osvojiš ovaj turnir, i još puno njih, i da igraš sve dok imaš želju da budeš medju najboljima...
Pozdrav svim navijačima Maestra iz Bazela u Srbiji

Strumf

pre 11 godina

Velik je Novak, još veći Rafa, ali je ovaj čovek ipak najveći....
Legendo, želim ti da osvojiš ovaj turnir, i još puno njih, i da igraš sve dok imaš želju da budeš medju najboljima...
Pozdrav svim navijačima Maestra iz Bazela u Srbiji

Ivana

pre 11 godina

Mislim da svaki mladi sportista koji krece u profesionalne vode treba da se ugleda na ovog coveka.Tolika motivacija,zelja,rad,upornost,glad za pobedama si zaista neverovatni.Kada se sve to uklopi sa talentom koji poseduje,zaista izgleda nestvarno.Samo sto duze da traje,jer kad on ode,tenis ce izgubiti mnogo i previse.

Sasa 78

pre 11 godina

Svako ko nesto zna o tenisu zna koliko je ovaj covek promenio ovu igru. Tenis se sada moze deliti na vreme pre Federera, njegova era i posle njega. Zadovoljstvo je gledati kako igra CAROBNJAK IZ BAZELA..Bravo za njega, samo napred!!!

RF

pre 11 godina

Kakve veze ima to sto nije bolji od Rafe u medjusobnim susretima kad se velika vecina njih odigravala na sljaci... Pa ako cemo tako onda je i Endi Marej bolji igrac od Federera je vodi u medjusobnim duelima... Rezultati govore sve i RF je definitivno najbolji teniser u istoriji, a u blizoj buducnosti nema nikog ko bi mogao da ugrozi tu njegovu poziciju...

RF

pre 11 godina

Istinski sampion...Sta znaci kada neko voli svoj posao...Neverovatno je kako ovolike godine nije izgubio ni mrvicu zelje i 'gladi' za titulama...Idemo do novog GS...

Wimbledon

pre 11 godina

Svaka mu cast svaka mu stoji na mestu sto je rekao! To je ono sto krasi njega i rafu... glad za pobedama posle toliko pobeda ,osvojenih turnira...nakon sta su vec 8g skupa u vrhu tenisa igraju koda nisu nis uzeli...svaki gran slam i masters s toliko zelje...i kad oni odu tenis nece imat smisla jer sumnjam da ce se u narednih nekoliko desetljeca stvorit igrac koji igra tako lep tenis kao roger ili tenisac koji je tako borben i nikad se ne predaje (rafa)!Svaka cast i ostalima al ovo dvoje su ipak posebni!

Federer

pre 11 godina

Samo napred kralju,legendo.Ocekujem novi slem,mada ce biti jako tesko,ali ako budes igrao na svom nivou titula je tu.Do smrti za tebe kralju

moma

pre 11 godina

PP,dali si se ti kao veliki strucnjak za tenis zapitao nekada zasto Nadala bole kolena,pa zato sto 8 godina juri federera i negde je moralo puci.Zao mi je zaisa Nadala ali to je njegov problem,a najbolji i danas igra.Po tvojoj logici ni nadal nije bolji recimo od Rosola.

Bojan

pre 11 godina

(Jednorog68, 26. avgust 2012 17:06)
znaci da rezimiramo, Rodzer osvaja titule samo kada je Rafa povredjen i kada se Noletu ne igra. Znaci sve titule su samo plod srece i uopste nemaju veze sa njegovim igrackim kvalitetima jer je njegov maksimum daleko ispod maksimuma Rafe i Noleta.
Cak i da je to tacno, zar opet nije za divljenje da Rodja nema problema sa motivacijom i posle 17 osvojenih slemova, kao ni prevelikih fizickih problema i posle 1000 odigranih meceva.
A tu Ljubicicevu izjavu nije ni Nadal komentarisao, zasto to ocekujes od Federera.

pero

pre 11 godina

ko ce da uzme titulu to ne bih da govorim ali cu upotrebiti neke reci sto jeizgovorio pit sampras kako bih odgovorio ovima sto kazu da federer je imao srecu u karijeri i kako nije najbolji u istoriji.citiracu samprasa po meni jednog od najboljih u istoriji ovog sporta:i just watch roger federer and i cant escappe the fact that i cant see anyone play this sport better then him.there is no statistics that says of picking the balls with so much elegance nad his footwork on the court.its not about the titles,its about what you can see with your naked eye,you just see him do things with the tenis balls that cant be expres...-ko razume svatice sta hocu reci.mislim da je sampras sve objasnio.uz duzno postovanje novaku i ostalima ali reci da je federer imao srecu u karijeri i nije imao konkurenciju je smesno.nadam se da ce novak da odbrani us open,ali isto se nadam da ce neki ovde konacno shvatiti ko je najbolji teniser svih vremena...

Vladan R

pre 11 godina

@ jednorog

To da ti Federer nije simpatican se vidi iz aviona u svakom tvom komentaru. Tvrdnja da se sve poklopilo OVOM STATISTICKI najboljem igracu i meni deluje onako kako je Bojan shvatio. Sto se tice Nadalovog neigranja, to sto je igrao sve turnire osim W je nebitno, ali izostanak sa W je po tebi bio kljucan, za Federerov povratak na prvo mesto. Zaboravljas izgleda da je trava Federerova omiljena podloga. Dalje nije Federer kriv sto se Nadal preforsirao jureci Novaka, pa je igrao sve sto se moglo igrati na sljaci, pa na kraju kolena nisu izdrzala. Sto se Novaka tice ako je nekoliko nekoliko poraza uglavnom u polufinalima i finalima i to uglavnom od Nadala, Federera i Mareja pa i del Potra(u 2012 ima jos po jedan poraz od Tipsarevica i Iznera), uz koje je bilo i vemoa znacajnih pobeda protiv navedenih igraca, odraz nestabilnosti, onda izgleda da zbog Novakovih prvih osam meseci 2011 godine, imas bas iskrivljeno shvatanje stabilnosti nekoga igraca. Gospodi kojima je medjusoban odnos najbitniji, dovoljno je da pogledaju odnos Nadal-Davidenko, kao i Novak-Rodik, da ne nabrajam dalje, odnosno nebuloze koje bi se iz navedenog dalo zakljuciti, pa ce im biti jasno koliko je to "pouzdan" kriterijum.

the_Ripper

pre 11 godina

@chang

Problem sa tvojom teorijom je sto ne objasnjva Nadalove poraze, na Grand Slam turnirima, od: Blakea, Gonzaleza, Rosola, Ferrera, Hewitta, Delpa, Youzhny-eg, Soderlinga (da ne pominjem Federera i Djokovica, posto je to valjda spada pod "jaku konkurenciju"). Od pomenutih igraca, Federer je izgubio na GS-u samo od Delpa i Soderlinga.

Sta je sprecilo Nadal da osvoji US Open 5 puta ili Australian open 4 puta? Jaka konkurencija? Federera je dobijao 2x u Australiji, Djokovica je dobijao na US openu, pa ipak je osvojio "samo" dva trofeja.
Shvati: nije dovoljno pobediti Federera ili Djokovica, da bi osvojio Grand Slam. Moras da pobedis svih sedam igraca(u tri dobijena seta). Na tom testu je Nadal pao (u poredjenju sa Federerom). H2H statistika je irelevantna u sumiranju necije karijere. Nadal i Federer su ocigledan primer.

Mala digresija, Nadal je u 2010. godini osvjio tri GS-a, French, Wimbledon i US Open. Znas li ko su mu bili protivnici od 1/4 finala? Berdych, Soderling, Almagro, Verdasco, Youzhny, Melzer, Murray i pre-2011 Djokovic(nakon maratonskog meca sa Federerom).
Zar to nije ista "slaba" konkurencija koju je Federer redovno dobijao u svom naletu? Ne postoji slaba konkurencija niti slaba era, svako ko igra 1/2 finale ili finale GS-a je najspremniji igrac na turniru, sto je jedino od znacaja.

GOAT

pre 11 godina

@chang
Federer koji ima 31 godinu u stanju je da pobjedi Đokovića i Nadala koji su u najboljim igračkim godinama. Da je Federeru 25, Novak ga nikada ne bi pobjedio.Federer je najuspješniji i najbolji igrač svih vremena. To tvrdi 99% svjetskih stručnjaka i navijača. U taj 1% spadaju navijači Đokovića.

cheers

pre 11 godina

pp, po tvojoj logici, i razmisljanju, ako se to moze nazvati razmisljanjem, najbolji igrac svih vremena je Davidenko. On ima pozitivan skor sa Nadalom, a Nadal sa Federerom.

Teniski Beethoven

pre 11 godina

@nina
Mocart je bio virtouz ali i jako zabavna licnost nemirnog duha.
Rogeru bi vise pristajalo da ga nazivas - Teniski Betoven ili
Teniski Wagner, koji su takodje dostigli vrhunac savrsenstva, ali
licno bili namrgodjene licnosti.

Inace ovo je jedan od boljih njegovih interviewa.

Dakara

pre 11 godina

Ja mogu samo reći da Federer nije imao nikakvu konkurenciju svojevremeno: Safin, Sampras, Agasi, Hjuit, a tek sad koga ima najveca konkurencija u punoj snazi sa 25-6 godina kad treba teren da jedu su iza cice u 32-goj godini Djokovic, Nadal, Marej i vi pricate o nekoj konkurenciji. Jednostavno je ovaj covjek nema konkurenciju i kraj price.

RF81

pre 11 godina

Citam ove komentare i samo mi ostaje da se dobro nasmejem ! O cemu ovaj Chang pise pa to nema veze s vezom ! Pa zar stvarno neko misli da je Rodzer sve sto je osvojio to uradio zbog slabe konkurencije ili necije slabije forme,a ne vidim sto je sada toliko jaca konkurencija od npr. pre 7-8 godina. Zbog cega su Conga,Berdih,Ferer ili Tipsarevic jaci od Rodika,Henmana,Safina ili Hjuita !? Tako da o tome nema potrebe polemisati.Jednostavno Rodzer je covek ispred vremena a ove mlade snage koje su u punoj snazi neka nauce kako se bori covek u 31-voj godini,mada cisto sumnjam da ce oni to docekati. Pitanje je da li ce iko ikada uspeti da srusi bar neki od rekorda Rodzera,i zbog svega toga on jeste i ostace najveci igrac ove igre !

Prosle godine jednom ove malo redje...

pre 11 godina

@ jednorog
"Rafa ne igra, Nole je toliko nestabilan i to su karte koje su se složile ovom statistički najboljem igraču."

Rafa ima problema sa kolenima vec par godina, zadnje 2 godine (2010,2011)je Federer bio "toliko nestabilan",Po tebi su se onda sve karte slozile i Novaku 2011 da bude najbolji igrac.Ne zaboravi da 2011 Nadalova kolena nisu mogla da izdrze Noletova maratonska prebacivanja preko mreze, Marej nije igrao u ovakoj formi, Del Potro je bio out. Tako da Nole te godine malte ne nije imao neku ozbiljnu prepreku. Marej je u trenutnom usponu da je u stanju da tuce i Federera i Noleta.Tako da su tvoja poredjenja malo off.

Ana

pre 11 godina

Ne znam zasto se toliko polemise ko je najbolji teniser svih vremena, ko je broj 1? Takav ne postoji, mozda najbolji teniser danasnjice, jer se ne zna sta ce biti za 5,10, a kamoli za 30 god. Ali, kad smo kod danasnjice, cemu prepucavanja oko ove trojice fantasticnih momaka(ljudi)? Bilo koji od njih uradio je ogromnu stvar, upisao svoje ime u istoriju tenisa kao prvi, i zar to nije dovoljno da bude najbolji? Svaki od njih bio je prvi, ne zato sto mu se osmehnula sreca, ili zato sto je ovaj drugi bio los(onda za svakog to moze da se kaze), vec zato sto je u tom trenutku zaista igrao najbolji, cak neprikosnoveni tenis. Pa, nije on izasao na teren i igrao protiv zida. A najbolji tenis cini najboljeg tenisera. Izdici se iz cele price(medija koji o njima pisu u najmanju ruku neverodostojne stvari i iznose price iz privatnog zivota), cini ih velikim ljudima, ali ipak samo ljudima,u zivotu su ljudi, a u tenisu titani. I da, moguce je da postoji vise titana istovremeno. Imena Novak Djokovic, Rodzer Federer, Rafael Nadal (Ferer, Del Potro, Tipsarevic, Tsonga...) ce ostati zapisana u istoriji i zato pustimo istoriju da o njima prica,a buducnost da proceni i oceni ko je najbolji. A za mene sva trojica to vec jesu!
Pozdrav svim nepristrasnim ljubiteljima ovog predivnog i inspirisuceg sporta!

mister

pre 11 godina

Ako cemo tako Rodzer je dobijao Samprasa i Agasija,ljude koji su u svojoj eri bili pojam za tenis,POJAM!Nije opravdanje to sto su oni bili stariji!Nadal je prvi GS uzeo sa 19 godina i od tada je medju prvom trojicom,to su sampioni koji se retko radjaju!I sad ce neko da kaze da je Sampras(do tada rekorder na WB-u) bio mator kad je izgubio od nekog tamo Federera...Konkurencija je najjaca ikada,trenutno ova trojica imaju jedan GS manje od Borga,Konorsa,Mekinroa i Lendla(u svojoj eri) ali ce ove godine to da se izjednaci!!!Pitanje dokle ce Nadal da igra,ali ostace upamcen kao rak rana najvecem u istoriji!Mada stoji cijnenica da ga je vecinu meceva dobio na sljaci gde je on najveci u istoriji!A nas Novak neka gura napred,postavio je standard prosle godine!Price o motivu,zasicenosti,odmoru su za malu decu,decko je postao ime u tenisu i tuzno bi bilo da se izgubi posle svega ovoga,pogotovo sto je jedan period bio majka Mara ljudima koji ukupno imaju 28 GS-ova!!!Veliko postovanje svim sampionima

Zeljko Todorovic

pre 11 godina

Naravno da Rafa ima bolji skor sa Federerom kad su na sljaci igrali 14 put.To sve govori .Cudi me sto rafa nema 7 Wimbldona ili Australian opena ,Us opena ? A da on igra dok se igra na sljaci cim se prece na neku drugu podlogu ima proplema sa kolenima.Sve o svemu Federer je najbolji igrac svih vremena i uvek ce to ostasti.

vvvkkk

pre 11 godina

(chang, 27. avgust 2012 10:03)
Chang,ako ti krenes od toga da su Novak i Rafa bili mladi kad je Federer bio u top formi,zasto onda ja ne bi krenuo od toga da je Roger mator sada kada su oni u top formi pa zato sada oni pobedjuju???
Drugo,vidim da ne pratis tenis bas dugo,Rafa je protiv Rogera vodio 5-1 cini mi se nakon prvih 6 meceva,u pocetku je ta razlika i napravljena...Tako da teorija da ga je ovaj pobedjivao dok je Rafa bio mlad ne stoji. A uslova da neko bude najbolji u istoriji ima beskonacno mnogo (konstantnost,atraktivnost igre,trofeji,duzina karijere,ponasanje van terena itd,itd),skor sa najvecim rivalima je samo JEDAN od mnogih. Npr Borg je u toj kategoriji dosta dobar,ali nikada nije uzeo ni AO ni USO. Da li on moze onda da bude najbolji u istoriji,ili Sampras koji nije igrao ni finale RG???

Bojan

pre 11 godina

"Rafa ne igra, Nole je toliko nestabilan i to su karte koje su se složile ovom statistički najboljem igraču."
(Jednorog68, 26. avgust 2012 21:25)
iz ove Vase recenice ne vidim sta sam netacno preneo. Ocigledno je da mislite da je za Rodzerov uspeh potrebno da Rafa ne igra i da Nole bude nestabilan. i samo sam rekao da cak i iz te perspektive ovo sto radi Rodzer jeste vredne svakog postovanja.
I nigde nisam branio Ljubicica, odakle Vam to :), rekao sam samo da ni Nadal nije komentarisao tu izjavu, nakon sto ste Vi naveli da je Federer cutao nakon nje. Sto ce reci da su obojica mislila necu da se zamlacujem time.

chang

pre 11 godina

Rodžer Federer jeste najtrofejniji ali ne i najbolji igrač u istoriji. Novak Đoković i Rafael Nadal su u punoj snazi znatno bolji igrači od njega i nema potrebe da me neko ubedjuje u suprotno jer imam oči. To što Federer ima dosta pobeda u nihovim susretima je posledica što su ova dvojica momaka mnogo mladja od njega i dosta ih je pobedjivao dok su bili tinejdžeri, naročito Đokovića. A sama činjenica što su ova dvojica kao mladi igrači uopšte pobedjivali vašeg "maestra" dovoljno govori koliko je mala razlika bila. Što danas neko od 16-17 godina ne pobedi Đokovića ili Nadala?
RF je zaradio brdo trofeja ali u mnogo slabijoj konkurenciji. Ova dvojica momaka nisu kriva što igraju u najjačoj konkurenciji ikada. Da su igrali u doba RF imali bi i još više trofeja od njega. Lako je bilo protiv Rodika koji je do 27 godine znao samo da servira dok ga tek Stefanki kao matorog igrača nije priučio osnovnim teniskim udarcima, ili protiv gojaznog Bagdatisa itd. Treba sada RF da dokaže da je najveći, da redovno delje Nadala, Đokovića pa i Mareja a ne da čeka da se povrede ili ispadnu iz forme.
No, njemu ni titula najtrofenijeg nije baš tako sigurna kao što izgleda. Jer ako RF igra dobro u31 godini kako će tek igrati u tim godinama Novak Đoković koji je najidealnijegradjen teniser. On takodje nije bio povredjivan u karijeri i njegova karijera će po dužini nadmašiti
Federerovu za barem 3-4 možda i više godina.

FEdEX

pre 11 godina

@(chang, 27. avgust 2012 19:54)
'Alo bre kojih dve i po godine Roger nije uzeo slem samo 2011.
Sto se mene tice mozes da navijas za koga god zelis, ALI nemoj da omalazavas uspehe drugih tenisera kao sto je Federer, najbolji ikada. Stvarno se rastuzim kada citam tvoje ili slicne komentare koji samo dizu u nebo svoje i nemogu da priznaju da je neko bolji ili najbolji i za svaki uspeh drugog imaju zamerku (pa je namesten zljeb, pa je protivnik povredjen, pa mu nije bio dan, pa sreca...)
PS: Jednom u zivotu "skini kapu" nekom ko je bolji.

nikol dz. femija

pre 11 godina

E SADA Zapad može MIRNO da SPAVA.

Mi navijamo za našeg Novaka i kao i oni imamo pravo da jedva čekamo da ovaj dosadnjak od Švajcarca počne da igra lošije JER NI ON, kao ni niko drugi, NE MOŽE VEČITO. Tako su oni sa Zapada govorili za našeg Novaka pa mi i sada da ih imitiramo i govorimo isto za njihovog Federera.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ nina, 26. avgust 2012 18:54

Ajatolah teniske igre, umetnik sa žutom lopticom, donosliac radosti milionima teniskih obožavalaca širom sveta, čovek koga ne treba posebno predstavljati, jednom rečju.... Rodžer Federrrreeeeerrrr

RF

pre 11 godina

Kakve sve smesne komentare ovde mozes da procitas...Od srece u karijeri,pa tipa kad nema nadala federer je taj mis koji kolo vodi...Hahahaha.Vi koji pisete ovo ni sami ne verujete u to,ali vas mrznja prema NAJBOLJEM IKADA tera i gura da pisete ovakve gluposti...Idemo the GOAT do novog GS!!!

mister

pre 11 godina

"nikol dz. femija,jednorog 68,PP"...U prvom slucaju,da sad ne daj Boze padne kometa na Srbiju zapad bi bio kriv,ahahha(ne vredi komentarisati)...U druga dva slucaja,Nadal jeste bolji od Fed-a medjusobno(iako je vecina pobeda na sljaci) to je cinjenica i to stoji!i da mu ne odgovara i to stoji!I da je Marej bolji u medjusobnim duelima i to stoji,ahahah,(0-17 trofeji na GS)!Kao sto stoji da je otac dvoje dece,da ima dobrotvornu organizaciju,da je proglasavan nekoliko puta za sportistu sveta i za fer-play igraca na ATP-u,da ga otpisuju a on je i dalje u vrhu...Verovatno dte upoznali doticnog pa ste zakljucili da je licemer i 0 od coveka!!!Napred NOVAK,samo napred a velom Rafi i najvecem Federeru samo reci hvale i uzivanje gledajuci ih!

ilija

pre 11 godina

chang... ne govori stvari koje nemaju veze sa zivotom... to sto djokovic nije bio povredjen do sada neznaci da se koliko sutra moze povrediti... a taj isti djokovic u najbitnim mecevima je gubio od rodzera i dok je bio mladji i sada... onaj mec prosle godine na roland garosu i ove na vimbldonu su mozda i najbtniji u njegovoj karijeri jer je mogao definitivno da se upise u istoriju. Ovako tesko da moze da stigne rodzera jer igra tenis na silu sa puno trcanja sto moze samo da mu ucini karijeru 3-4 godine kracom a nikako duzom od federerove... ako nisi primeto niko ne podrzava tvoje komentari koji su jedna velika greska... :D

Dzoni

pre 11 godina

(chang, 27. avgust 2012 10:03) Ajde bas me zivo zanima jer ovde masa vas vrsnih strucnjaka koji pratite tenis od 2011 zna da mi prica o slaboj konkurenciji,a koja je to jaka konkurencija sada u to cuveno Djokovicevo vreme,jel se pojavilo 10-tak tenisera koji su konstantni,koji se uvek bore za 1 i drugo mesto?Pa Djokovicu je sada barem 3 puta lakse neko Federeru u ono vreme,mahom su ostali svi stari teniseri iz doba Federera koje,Federerova konkurencija nije bila tako laka,tu je bio Grozan,Moja,Koria,Sutler,Safin,Hjuit,Has,Henman...dajte da cujem jaku konkurenciju danasnjice?

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ Dzoni, 27. avgust 2012 13:19
Potpuno se slažem sa tobom. Dodao bih samo da si zaboravio Rodika, Ljubičića i JC Ferera što realno konkurenciju od 2003-2007 čini verovatno najbrutalnijom u istoriji tenisa. Slažem se u potpunosti da je Noletu bilo lakše jel je trebalo realno savladati samo dvojcu tenisera ispred sebe. Pri tome jedan koliko ovde čitam samo zna da igra na šljaci, a drugi po onome što čujem je ostario i kilometrima je daleko od svog najboljeg tenisa.

Bojan

pre 11 godina

(Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski, 28. avgust 2012 09:49)
Nalbandijan, Safin, Hjuit, Rodik pa cak i Agasi do 2004-05 bi verovatno tukli bilo koga danas na pozicijama od 4 pa na nize. Na betonu su bolji i od Nadala. Nalbandijan i Safin su definitivno imali potencijala za puno vise, ali zbog glave to nisu ostvarili, Hjuita su mozda povrede sprecile, Rodik nije imao mogucnosti da previse menja igru i slabosti su postale ocigledne nakon usporavanja podloga.
Sto ce reci da po mom skromnom (ne)strucno misljenju Federer sada ima jednu ozbiljniju prepreku na betonu od svih koje je imao u vreme svoje dominacije, ali su one prepreke vise nego sto je prosecna danas. Na travi je tesko porediti konkurencije zbog malog broja turnira koji se igra, kao i zbog toga sto u poslednjih 5-6 godina to u zavrsnici ni ne lici na travu. Na sljaci je Nadal jednostavno oduvao konkurenciju, tako da bih rekao da je danas nema :) (smao Nole prosle godine)

Bojan

pre 11 godina

(chang)
meni nije jasno kako je 2007. godine bila uzasno slaba konkurencija, mozda cak i 2009. ali je zato 2010. i 2011. najjaca u istoriji.
OK, ima osnova za tvrdnje da je sada jaca nego pre 5 godina, ali da je za to vreme dosla od najslabije ikada do najjace ikada je u najmanju ruku besmisleno.
Sa druge strane, dominacija sama po sebi znaci da si daleko bolji od konkurencije, i da je Nole nastavio da terorise kao prosle godine, do recimo 2014, Federer i Nadal bi se zajedno penzionisali i zli jezici bi tvrdili da zapravo Nole nije imao jaku konkurenciju nego je uhvatio trenutak kada Nadalova kolena vise nisu mogla da prate duge i iscrpljujuce meceve sa Noletom, a Federera su sustigle godine, a ostatak tour-a nije ni priblizno dobar.
Kakve veze imaju godine onoga od koga gubis, kad je Federer izgubio od 100. igraca na svetu, da li je Federer na svom vrhuncu gubio od nekih tamo tridesetogodisnjaka. Jednostavno razliciti igraci sazrevaju u razlicito vreme. Nadal, kao recimo i Beker su bili zreli i fizicki i psihicki sa 17-18 godina, Federer, Lendl, pa cak Nole i Sampras su ipak kasnije, posle dosta meceva dosli do pobednickog ritma.
RF ne treba sada da se dokazuje, on je svoje vec dokazao, a nije tacno ni da je napravio razliku u odnosu na mladje tenisere dok su oni bili neiskusni. Sada je razlika u odnosu na djokovica veca nego sto je bila na startu njegove karijere, sa marijem je startovao negativno sad su tu negde, jedino sa Nadalom je taj h2h uvek bio na strani spanca

Bojan

pre 11 godina

(chang, 27. avgust 2012 19:54)
"OK, ima osnova za tvrdnje da je sada jaca nego pre 5 godina, ali da je za to vreme dosla od najslabije ikada do najjace ikada je u najmanju ruku besmisleno."
zameni rec najslabija ikada (priznajem pogresih dok sam pisao :), ali ne vidim spinovanje, niti mi je Rodzer idol) sa veoma slabom sa mnogo slabija i recenica i dalje stoji. sto si se uhvatio samo za ovu recenicu, a ostatak komentara, je l' i to nije na mestu :)
ne vidim po cemu je sada najjaca konkurencija ikada, kada u poslednjih 9 godina slemove su uzimali samo Rafa, Rodzer i Nole i po jedan del Potro i Rodik (nakon ovog us opena on ispada sa te liste, mozda upadne neki drugi Endi, ali najverovatnije titula opet ide Rodzeru ili Novaku). Ne secam se ni u jednom drugom vremenu bila tolika razlika izmedju prva cetiri i ostatka tour-a. Trenutno imas 3 izuzetna igraca i Endija kome se ne da da zavrsi posao na slimu i to je to. Za najjacu konkurenciju u istoriji je ipak potrebno vise od toga. Znam strucnjake koji tvrde da je ovo mozda najbolji vodeci trojac u istoriji, ali nisam citao da tvrde da je najjaca konkurencija ikada.

Bojan

pre 11 godina

(the_Ripper, 27. avgust 2012 20:20)

Pod najjačom konkurencijom ikada smatram ne zbir trofeja nego performanse današnjih top igrača koje su najveće u istoriji. Nadal i Đoković igraju tenis kakav nikada nije vidjen a ako im se dodaju Federer i Marej dobija se ta paklena konkurencija o kojoj piše sva svetska štampa već dve tri godine ali izgleda kao da to ovde još nije doprlo.
(chang, 27. avgust 2012 21:10)
svaka nova generacija igra tenis kakav do tada nije vidjen, msm to nije nista novo, jednostavno da bi isplivao na vrh moras dodati i nesto svoje, jer ono sto vec postoji to ce vecina tour-a da igra i imace odgovor na to ako ti igras tako. Recimo Lendl je bio prvi covek koji je optrcavao lopticu na bekhend strani da bi napao forhendom, u poslednjem mecu Feda i Noleta Fed je polovinu loptica ne bekhend strani zaobilazio.
Znaci tenis se menja i sasvim je logicno da ce igraci uvoditi novine.
No, ipak kada nabrajas igrace koji igraju kao nikada do sada da izdvojis Nadala i Noleta od Feda, nije nikako realno, i Mari je neverovatno dobar samo da vidimo da li je sredio glavu.
Opet, tu nema govora o paklenoj konkurenciji kada ti cekas polufinale da bi video pravu borbu, a u ranijim rundama je u 95% slucajeva otaljavanje posla.

Jednorog68

pre 11 godina

Rafa ne igra, Nole je toliko nestabilan i to su karte koje su se složile ovom statistički najboljem igraču.
Deluje da mi nije simpatičan i to je istina.
Pomenuću samo poslednji sraman primer.

Kada je, ničim izazvani Ljubičić, tumačio odnos Rafe i najboljeg, reče beše da su samo poznanici.
Najbolji to NIJE demantovao, a potom, kad se Rafa razboleo, potrčao je da on, onako doktroski objasnii šta je i kako je, jer su oni vrlo bliski prijatelji. Aferim, najbolji!!!

Sitna duša i nikakav čovek.
Ljubičić i gore.

Rafi želim svu sreću ovog sveta. Ima nas koji bi mnogo učinili za njega da se može.
Moje su mogućnosti male, ali, ukoliko redakcija dopusti , neka moj komentar ide sa linkom koji šaljem.Odnosi se na jedan moj mali doprinos.

Hvala unapred.

https://mail.google.com/mail/?tab=wm#inbox/1393ac1408175653

the_Ripper

pre 11 godina

@chang

Potpuno je ocekivano da Federer, koji ima 31 godinu, uzima GS na dve i po godine, zasto zanemarujes njegove godine? Selektivno iznosis cinjenice, sto tvoj nastup cini prilicno sumnjivim.
Drugo, koju metriku koristis za utvrdjivanje kvaliteta konkurencije? "Najjaca konkurencija ikad" - zasto? Ako ti je parametar broj GS-ova, teorija ti nije tacna: Borg, Connors, McEnroe, Lendl su imali vise GS-ova (34) od Nadala, Federera i Djokovica (33). Mada verujem da u pitanju krajnje arbitrarna ocena (uz selektivno odabrane cinjenice) koja podrzava teoriju o slaboj konkurenciji izmedju 2004-2007, kada je Rodzer igrao svoj najbolji tenis.

krka

pre 11 godina

Sad kad je prvi na listi opet je gospodin. Ma daaa. Pored toga sto nas je Novak mnogo usrecio svojim titulama i pobedama, otkrio je i Federerovo pravo lice kad gubi, a tad nije ovako fin i dostojanstven. Videcemo mi opet neuroznog fedexa posle vezanih poraza nakon US i OZI opena ...+ ceka se povratak jednog Rafe,to je za neupucene onaj sto pusta suze "gospodinu"

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ Bojan, 28. avgust 2012 10:30
Šta hoćeš da kažeš da su svi pomenuti teniseri iz perioda 2003-2007 imali nekih problema bilo u glavi (Safin), bilo sa povredama (Hjuit), neki sa kilažom i povredama (Nalbandijan) ili su ograničeni igračkim kvalitetima (Rodik), pa su uspevali u gore navedenom periodu samo da ponekad bljesnu ali nisu nikako uspevali da pruže igru u kontinuitetu koja je neophodna za osvajanje pozicije br 1 u tenisu.
Nekako sam pre sklon da poverujem da ih je RF sopstvenom elegancijom i ubitačnim tenisom toliko nadigravao da se njima nije ni igralo pa su svi ti sjajni teniseri odustajali i pre nego što su izlazili na teren. Toliko je bio nadmoćan i toliko je zaslepeo sve ostale, tako da niko od svih tih šampiona nije uspevao da uoči slabost njegovog bekenda u to vreme, i da ga sopstvenim kvalitetima i igrom pritisne.

Bojan

pre 11 godina

(Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski, 30. avgust 2012 12:52)
a gde su nelogicne pretpostavke i bezobrazluk :), analiza je prilicno objektivna (koliko to moze u sta bi bilo kad bi bilo analizi) i svugde sam naznacio manu analiza (sto su psihicki uticaj, i eventualni protivnik iz dela kostura u kom je Federer bio), ali u globalu nema nista nelogicno u tome sto sam napisao i vezano je za formu igraca u datom trenutku na datoj podlozi.
Naravno da je takva analiza podlozna kritici koliko god se neko trudio da bude objektivan, ali je podjednako slucaj sa ljudima koji tvrde "da je Federer imao konkurenciju kao sto su Djokovic i Nadal danas ne bi imao tolike titule", a mozda bi igra protiv Federerom u naponu snage samo smanjila broj titula koje bi Nole osvojio i od njega ispao neki novi Rodik koji je uvek bio samo u senci najboljeg.

Jednorog68

pre 11 godina

(Jednorog68, 26. avgust 2012 17:06)
znaci da rezimiramo, Rodzer osvaja titule samo kada je Rafa povredjen i kada se Noletu ne igra. Znaci sve titule su samo plod srece i uopste nemaju veze sa njegovim igrackim kvalitetima jer je njegov maksimum daleko ispod maksimuma Rafe i Noleta.
Cak i da je to tacno, zar opet nije za divljenje da Rodja nema problema sa motivacijom i posle 17 osvojenih slemova, kao ni prevelikih fizickih problema i posle 1000 odigranih meceva.
A tu Ljubicicevu izjavu nije ni Nadal komentarisao, zasto to ocekujes od Federera.
(Bojan, 26. avgust 2012 18:42)

Bojane, i sami znate da ste netačno preneli moje reči.

A vide i drugi.
Šta će Vam to?

P.S. I, molim Vas, ne branite Ljubičića. Ono je nivo palanačke tračare. Duguje ljudima izvinjenje što im pretresa javno život. A Rafu valjda znate: neće on s takvima.

Goran S.

pre 11 godina

Moram priznati ovo je jedna od najodmerenijih Rodzerovih izjava, doduse istina nasao bih ponesto za zameriti ali to bi ovaj put bilo cepidlacenje.
Istina Novak mozda cak i bolje igra ove nego li prosle godine, ali to ne vazi za velike meceve izmedju njih dvojice, jer to je ekstra motiv i tu nema diskusije. Rekao bih samo da mec predprosle nedelje Rodzer nije pobedio vec je Novak izgubio. U tom mecu Novak je imao energije i vise nego dovoljno i to toliko da je nije mogao kontrolisati, pogotovu u prvom setu koji je izgubio sa nulom i to prvenstveno zahvaljujuci svojim neiznudjenim greskama. Sve su to lopte slate u nameri da budu viner ili lopte kojima je trebao uspostaviti dominaciju na terenu, ovaj put ta Noletova energija delovala je na njega destruktivno. Igrao je u grcu cvrsto stegnutog reketa, za sta bi i sam rekao da je velika greska. Cekao sam da se opusti, ali do toga nije doslo do kraja meca.
Ovo kazem jer sve bi bilo drugacije da je Nole pobedio, razlika izmedju njih bi bila minimalna bodovno, sto bi imalo uticaj da ne bude ovoliko pun samopouzdanja a sto bi se naravno i odrazilo na njegovu igru na US openu.Zbog svega toga trebao bih Rodzeru dati prednost u izvesnom novom finalu izmedju njih dvojice, ali kao sto rekoh ranije u tekstu, ekstra im je motiv medjusobni susret, tako da sve unazad tada pada u vodu i ko je bolje naspanovan dobice mec.

Bojan

pre 11 godina

(Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski, 28. avgust 2012 15:51)
ne moras da budes toliko ironican.
U nekom alternativnom univerzumu gde Rodzer nije postojao ove godine bi se penzionisali Rodik i Hjuit kao legende ovog sporta, prvi bi imao 7 slemova, drugi bi imao 5 (sa sve povredama), Nole je bi u tom slucaju vec imao 6 komada, a Nadal 12-13, medjutim niko ne bi mogao da kaze da navedena dvojica nisu obelezila tenis. Safin bi u svakoj konkurenciji imao 2-3 slema, i da danas pocinje karijeru kao i da je igrao pre 20 godina.

muka ziva

pre 11 godina

alo ljudi,evo kako cemo:
federer je bolji od novaka i rafe
rafa je bolji od federera i novaka
novak je bolji od rafe i federera
jel vam sad malo jasnije?ko nastavi da pise komentare na ostrascen nacin posle ovog mog neka se javi sam u Kovin.

michael603

pre 11 godina

@ Prosle godine jednom ove malo redje...

http://www.b92.net/sport/tenis/masters/komentari.php?nav_id=637730#k7626484

Bravo care !!! Ja to pokušavam da objasnim ljudima još od prošle godine.

Bojan

pre 11 godina

(deda, 29. avgust 2012 18:43)
pa mislim da nije tesko braniti pretpostavku
Endi ima 1 slem i 4 poraza u finalu od Federera, tako da je samo na osnovu tog podatka ocigledno da u slucaju da Federer nije bio toliko dobar, Endi bi imao bar 4 slema vise (ovo ignorise mogucnost da je umesto Federera mogao u tom finalu biti neki drugi igrac koji bi dobio Endija, ali realno ne vidim tu mogucnost). Osim toga tu na WB-u 2003 (od 2003-05 Rodik je gubio samo od Federera na travi). Rodik je u polufinalu ispao od Federera, a realno je bolji bio tada od Filipusisa koga je Fed dobio u finalu,a 2007 na AO bi verovatno bio bolji od Gonzalesa (2009 ipak ne verujem da bi pobedio Nadala u finalu umesto Federera). Tako da tih 7 gs-ova koje navodim kao mogucnost u federerovom odsustvu nisu uopste nerealne. Ne uzimam u obzir uticaj titula na samopouzdanje, kojeg bi sigurno imao vise, ali to je mac sa dve ostrice, mozda bi se nakon nekoliko slemova i zasitio, no ipak je cinjenica da je Rodik igrac koji je najvise izgubio zbog Federera i da 99% sam ubedjen da bi bio u hall of fame teniskog sveta da nije bilo Rodje.
Slicnu stvar mozes da zakljucis i za Hjuita, jedno finale je izgubio od Feda, i jedno polufinale gde je bio bolji od finaliste.

Lejla

pre 11 godina

Federer je najtrofeniji teniser - mozda i najbolji! Ali Rafa igra najlepsi I NAJBOLJI tenis! Desava se svakom da padne i da izgubi-logicno! i to da Rafa ima bolji medjusobni skor nije samo sljaka u pitanju, vec i cinjenica da ga je sa 17 godina u njihovom prvom medjusobnom duelu pobedio- kao i na Vimbldonu, Ozi openu- mnogim mastersima!

chang

pre 11 godina

(Bojan, 27. avgust 2012 11:26)

Molim te gde sam ja to rekao da je u Federerovo vreme bila najslabija konkurencija ikada, ili 2007 godine kao što si napisao? Primetio sam da svi tvoji komentari ovde liče jedan na drugi i da u svima spinuješ i ljudima podmećeš teze koje oni nisu izrekli, kao meni sada.
Ja sam samo rekao ono što je opšte prihvaćeno mišljenje medju mnogim stručnjacima i bivšim šampionima a to je DA JE DANAS NAJJAČA KONKURENCIJA U TENISU IKADA. U takvoj konkurenciji se dokazuje ko je stvarno najveći a Federer dve i po godine nije uspeo da uzme nijedan GS trofej.

Navijaj ti za svog idola koliko hoćeš ali nema potrebe za spinovanjem, ako ti je do toga aktiviraj se u nekoj stranci ako već nisi.

chang

pre 11 godina

(the_Ripper, 27. avgust 2012 20:20)

Pod najjačom konkurencijom ikada smatram ne zbir trofeja nego performanse današnjih top igrača koje su najveće u istoriji. Nadal i Đoković igraju tenis kakav nikada nije vidjen a ako im se dodaju Federer i Marej dobija se ta paklena konkurencija o kojoj piše sva svetska štampa već dve tri godine ali izgleda kao da to ovde još nije doprlo.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ Bojan, 29. avgust 2012 09:21
Za razliku od tebe nažalost, nemam uvid u paralelni univerzum, a još manje bi se usudio da tako kategorički tvrdim neke stvari bazirane na ličnim afinitetima i sopstvenim pretpostavkama. Najsmešnije su mi te tvrdnje da ga nije bilo, onda bi Rodik uzeo toliko GS-ova, a Gonzales toliko, a onda bi i Bagdacis uzeo bar jedan, a opet možda i Filipusis ne bi jel je Hjuit ispao od Federera u polufinalu, a bio je bolji od onoga u finalu???? I ti sve to mrtav ladan napišeš ubeđen u istinitost svojih tvrdnji i onda ih braniš na osnovu još nekih svojih pretpostavki.Za ovakve tvrdnje po meni je potrebna velika doza bezobrazluka ili bar mogućnost pogleda u paralelni univerzum. Ipak bar malo razmišljaš i primetiš ironiju (koja i nije baš bila toliko skrivena), za razliku od gomile ovih koji na moje komentare udaraju pluseve ne razmišljajući uopšte šta je tu napisano i slepo se klanjajući svom heroju trenutka.

Bojan

pre 11 godina

(ja, 9. septembar 2012 21:45)
kao sto sam rekao, naravno da postoji mogucnost da bi umesto Federera u pomenutim finalima i polufinalima mogao da bude neki drugi teniser koji bi pobedio Rodika, moje misljenje je da ga na tim turnirima ne bi niko drugo pobedio.
Ali to naprotiv ne cini recenicu "da nije bilo Feda Endi bi osvojio 4-5 slemova vise" ekvivalentnu sa recenicom "te slemove bi uzeo Karlovic".
Endi je bio prvi teniser sveta, uzeo je jedan slem i igrao jos 4 finala, znaci bio je teniski vrh, Karlovic to nije bio nikada. Endi je uzeo 32 titule u karijeri, Ivo 4. Rezultate koje je Endi postigao ne postize jednodimenzionalan igrac. Tacno je da kod njega servis odskace od ostalih elemenata igre, ali da bi taj servis bio iole efikasan, moras imati igru koja ce to da prati. Sa druge strane treba imati i odgovarajuce elemente igre kako bi s vremena na vreme napravio brejk. Rodik ima odlicnu servis volej igru, vrlo dobar forhend i to je razlog njegovih uspeha, pre svega na brzim podlogama (WB i USO), dok je sa osnovne linije bio znacajno slabiji. To ipak nije jednodimenzionalno, nije ni svestrano ako ga poredis sa Noletom, ali nije nimalo zanemarljivo
Kao sto rekoh, moja analiza se zasniva na cinjenici da je od 2003-05 Rodik gubio samo od Federera na travi (pobedjujuci i Hjuita i Nalbandijana) tako da je apsolutno bezbedna, kao i onaj 2009 gde je pobedio Berdih, Marija i Hjuita a sa druge strane Federerov najjaci protivnik na putu do finala je bio Has sto ne bi bio tezak zalogaj

Roger

pre 11 godina

Da nije bilo Rogera on bi uzeo vise titula i da nije bilo nadala Roger bi sad imao 5 Roland Garrosa Roger je bio i ostao i ostace zauvijek najbolji mozete pricati sta hocete svaka cast Novaku nas je ali ne moze nikad biti kao on jedan je Roger Federer !!!
Sa 31 godinom igra u vrhu Djokovic ne moze ni nece ni pola Rogerovih rezultata ostvariti cinjenica je
Form iz temporrary Novak
Class is permanent Roger
Zivli :)

ja

pre 11 godina

@Bojan
Sigurno da bi neki teniser uzeo mnogo vise slemova da Federer nije igrao u to vreme, ali svakako da to nije Rodik.

Rodiku se cela igra zasniva maltene samo na servisu i meni vise cudi kako je uopste osvojio i taj jedan US Open.

Da Federer nije igrao u to vreme slemove bi osvajali Hjuit, Safin, Nalbandian, mozda cak i Davidenko, jer su oni ipak uvek bili kompletni teniseri. Rodik sa njegovim tenisom bi eventualno osvojio mozda jos jedan Vimbldon, pa i njega uz puno srece.
Ne osvajaju se slemovi bas tako lako sa jednodimenzionalnim tenisom koji igra Rodik.

Mogu ja sada da lupim kako bi eto i Karlovic osvojio nekoliko Vimbldona da nije bilo Federera, ali koliko je ta tvrdnja realna?
Isto koliko i tvoja za Rodika.
Rodik je u svojoj karijeri na gren slemovima izgubio 45 meceva, a samo 8 poraza od tih 45 su bili od Federera.
Sta je sa preostalih 37 poraza?
Jeste Rodik igrom slucaja 3 puta stizao do finala Vimbldona, ali na tom istom Vimbldonu je gubio meceve i od tenisera kao sto su: Ivanisevic, Rusedski, Marej, Gaske, Tipsarevic, Lu, Lopez, i ove godine Ferer.

I da nije bilo Federera u ta 3 finala izgubio bi ih od nekog treceg tenisera, jer njegov tenis nikada nije bio toliko dobar da bi sa takvim tenisom mogao da osvaja Vimbldon.
Rodikov tenis je takav da ako mu samo malo zakaze servis moze da izgubi i od bilo kog tenisera koji je van prvih 100.
To je realnost, prihvatao ti to ili ne.

chang

pre 11 godina

Rodžer Federer jeste najtrofejniji ali ne i najbolji igrač u istoriji. Novak Đoković i Rafael Nadal su u punoj snazi znatno bolji igrači od njega i nema potrebe da me neko ubedjuje u suprotno jer imam oči. To što Federer ima dosta pobeda u nihovim susretima je posledica što su ova dvojica momaka mnogo mladja od njega i dosta ih je pobedjivao dok su bili tinejdžeri, naročito Đokovića. A sama činjenica što su ova dvojica kao mladi igrači uopšte pobedjivali vašeg "maestra" dovoljno govori koliko je mala razlika bila. Što danas neko od 16-17 godina ne pobedi Đokovića ili Nadala?
RF je zaradio brdo trofeja ali u mnogo slabijoj konkurenciji. Ova dvojica momaka nisu kriva što igraju u najjačoj konkurenciji ikada. Da su igrali u doba RF imali bi i još više trofeja od njega. Lako je bilo protiv Rodika koji je do 27 godine znao samo da servira dok ga tek Stefanki kao matorog igrača nije priučio osnovnim teniskim udarcima, ili protiv gojaznog Bagdatisa itd. Treba sada RF da dokaže da je najveći, da redovno delje Nadala, Đokovića pa i Mareja a ne da čeka da se povrede ili ispadnu iz forme.
No, njemu ni titula najtrofenijeg nije baš tako sigurna kao što izgleda. Jer ako RF igra dobro u31 godini kako će tek igrati u tim godinama Novak Đoković koji je najidealnijegradjen teniser. On takodje nije bio povredjivan u karijeri i njegova karijera će po dužini nadmašiti
Federerovu za barem 3-4 možda i više godina.

Strumf

pre 11 godina

Velik je Novak, još veći Rafa, ali je ovaj čovek ipak najveći....
Legendo, želim ti da osvojiš ovaj turnir, i još puno njih, i da igraš sve dok imaš želju da budeš medju najboljima...
Pozdrav svim navijačima Maestra iz Bazela u Srbiji

Jednorog68

pre 11 godina

Rafa ne igra, Nole je toliko nestabilan i to su karte koje su se složile ovom statistički najboljem igraču.
Deluje da mi nije simpatičan i to je istina.
Pomenuću samo poslednji sraman primer.

Kada je, ničim izazvani Ljubičić, tumačio odnos Rafe i najboljeg, reče beše da su samo poznanici.
Najbolji to NIJE demantovao, a potom, kad se Rafa razboleo, potrčao je da on, onako doktroski objasnii šta je i kako je, jer su oni vrlo bliski prijatelji. Aferim, najbolji!!!

Sitna duša i nikakav čovek.
Ljubičić i gore.

Rafi želim svu sreću ovog sveta. Ima nas koji bi mnogo učinili za njega da se može.
Moje su mogućnosti male, ali, ukoliko redakcija dopusti , neka moj komentar ide sa linkom koji šaljem.Odnosi se na jedan moj mali doprinos.

Hvala unapred.

https://mail.google.com/mail/?tab=wm#inbox/1393ac1408175653

nikol dz. femija

pre 11 godina

E SADA Zapad može MIRNO da SPAVA.

Mi navijamo za našeg Novaka i kao i oni imamo pravo da jedva čekamo da ovaj dosadnjak od Švajcarca počne da igra lošije JER NI ON, kao ni niko drugi, NE MOŽE VEČITO. Tako su oni sa Zapada govorili za našeg Novaka pa mi i sada da ih imitiramo i govorimo isto za njihovog Federera.

Lejla

pre 11 godina

Federer je najtrofeniji teniser - mozda i najbolji! Ali Rafa igra najlepsi I NAJBOLJI tenis! Desava se svakom da padne i da izgubi-logicno! i to da Rafa ima bolji medjusobni skor nije samo sljaka u pitanju, vec i cinjenica da ga je sa 17 godina u njihovom prvom medjusobnom duelu pobedio- kao i na Vimbldonu, Ozi openu- mnogim mastersima!

krka

pre 11 godina

Sad kad je prvi na listi opet je gospodin. Ma daaa. Pored toga sto nas je Novak mnogo usrecio svojim titulama i pobedama, otkrio je i Federerovo pravo lice kad gubi, a tad nije ovako fin i dostojanstven. Videcemo mi opet neuroznog fedexa posle vezanih poraza nakon US i OZI opena ...+ ceka se povratak jednog Rafe,to je za neupucene onaj sto pusta suze "gospodinu"

Federer

pre 11 godina

Samo napred kralju,legendo.Ocekujem novi slem,mada ce biti jako tesko,ali ako budes igrao na svom nivou titula je tu.Do smrti za tebe kralju

Jednorog68

pre 11 godina

(Jednorog68, 26. avgust 2012 17:06)
znaci da rezimiramo, Rodzer osvaja titule samo kada je Rafa povredjen i kada se Noletu ne igra. Znaci sve titule su samo plod srece i uopste nemaju veze sa njegovim igrackim kvalitetima jer je njegov maksimum daleko ispod maksimuma Rafe i Noleta.
Cak i da je to tacno, zar opet nije za divljenje da Rodja nema problema sa motivacijom i posle 17 osvojenih slemova, kao ni prevelikih fizickih problema i posle 1000 odigranih meceva.
A tu Ljubicicevu izjavu nije ni Nadal komentarisao, zasto to ocekujes od Federera.
(Bojan, 26. avgust 2012 18:42)

Bojane, i sami znate da ste netačno preneli moje reči.

A vide i drugi.
Šta će Vam to?

P.S. I, molim Vas, ne branite Ljubičića. Ono je nivo palanačke tračare. Duguje ljudima izvinjenje što im pretresa javno život. A Rafu valjda znate: neće on s takvima.

Ivana

pre 11 godina

Mislim da svaki mladi sportista koji krece u profesionalne vode treba da se ugleda na ovog coveka.Tolika motivacija,zelja,rad,upornost,glad za pobedama si zaista neverovatni.Kada se sve to uklopi sa talentom koji poseduje,zaista izgleda nestvarno.Samo sto duze da traje,jer kad on ode,tenis ce izgubiti mnogo i previse.

Wimbledon

pre 11 godina

Svaka mu cast svaka mu stoji na mestu sto je rekao! To je ono sto krasi njega i rafu... glad za pobedama posle toliko pobeda ,osvojenih turnira...nakon sta su vec 8g skupa u vrhu tenisa igraju koda nisu nis uzeli...svaki gran slam i masters s toliko zelje...i kad oni odu tenis nece imat smisla jer sumnjam da ce se u narednih nekoliko desetljeca stvorit igrac koji igra tako lep tenis kao roger ili tenisac koji je tako borben i nikad se ne predaje (rafa)!Svaka cast i ostalima al ovo dvoje su ipak posebni!

RF

pre 11 godina

Kakve veze ima to sto nije bolji od Rafe u medjusobnim susretima kad se velika vecina njih odigravala na sljaci... Pa ako cemo tako onda je i Endi Marej bolji igrac od Federera je vodi u medjusobnim duelima... Rezultati govore sve i RF je definitivno najbolji teniser u istoriji, a u blizoj buducnosti nema nikog ko bi mogao da ugrozi tu njegovu poziciju...

RF

pre 11 godina

Istinski sampion...Sta znaci kada neko voli svoj posao...Neverovatno je kako ovolike godine nije izgubio ni mrvicu zelje i 'gladi' za titulama...Idemo do novog GS...

Sasa 78

pre 11 godina

Svako ko nesto zna o tenisu zna koliko je ovaj covek promenio ovu igru. Tenis se sada moze deliti na vreme pre Federera, njegova era i posle njega. Zadovoljstvo je gledati kako igra CAROBNJAK IZ BAZELA..Bravo za njega, samo napred!!!

chang

pre 11 godina

(Bojan, 27. avgust 2012 11:26)

Molim te gde sam ja to rekao da je u Federerovo vreme bila najslabija konkurencija ikada, ili 2007 godine kao što si napisao? Primetio sam da svi tvoji komentari ovde liče jedan na drugi i da u svima spinuješ i ljudima podmećeš teze koje oni nisu izrekli, kao meni sada.
Ja sam samo rekao ono što je opšte prihvaćeno mišljenje medju mnogim stručnjacima i bivšim šampionima a to je DA JE DANAS NAJJAČA KONKURENCIJA U TENISU IKADA. U takvoj konkurenciji se dokazuje ko je stvarno najveći a Federer dve i po godine nije uspeo da uzme nijedan GS trofej.

Navijaj ti za svog idola koliko hoćeš ali nema potrebe za spinovanjem, ako ti je do toga aktiviraj se u nekoj stranci ako već nisi.

chang

pre 11 godina

(the_Ripper, 27. avgust 2012 20:20)

Pod najjačom konkurencijom ikada smatram ne zbir trofeja nego performanse današnjih top igrača koje su najveće u istoriji. Nadal i Đoković igraju tenis kakav nikada nije vidjen a ako im se dodaju Federer i Marej dobija se ta paklena konkurencija o kojoj piše sva svetska štampa već dve tri godine ali izgleda kao da to ovde još nije doprlo.

Bojan

pre 11 godina

(Jednorog68, 26. avgust 2012 17:06)
znaci da rezimiramo, Rodzer osvaja titule samo kada je Rafa povredjen i kada se Noletu ne igra. Znaci sve titule su samo plod srece i uopste nemaju veze sa njegovim igrackim kvalitetima jer je njegov maksimum daleko ispod maksimuma Rafe i Noleta.
Cak i da je to tacno, zar opet nije za divljenje da Rodja nema problema sa motivacijom i posle 17 osvojenih slemova, kao ni prevelikih fizickih problema i posle 1000 odigranih meceva.
A tu Ljubicicevu izjavu nije ni Nadal komentarisao, zasto to ocekujes od Federera.

muka ziva

pre 11 godina

alo ljudi,evo kako cemo:
federer je bolji od novaka i rafe
rafa je bolji od federera i novaka
novak je bolji od rafe i federera
jel vam sad malo jasnije?ko nastavi da pise komentare na ostrascen nacin posle ovog mog neka se javi sam u Kovin.

Dakara

pre 11 godina

Ja mogu samo reći da Federer nije imao nikakvu konkurenciju svojevremeno: Safin, Sampras, Agasi, Hjuit, a tek sad koga ima najveca konkurencija u punoj snazi sa 25-6 godina kad treba teren da jedu su iza cice u 32-goj godini Djokovic, Nadal, Marej i vi pricate o nekoj konkurenciji. Jednostavno je ovaj covjek nema konkurenciju i kraj price.

Prosle godine jednom ove malo redje...

pre 11 godina

@ jednorog
"Rafa ne igra, Nole je toliko nestabilan i to su karte koje su se složile ovom statistički najboljem igraču."

Rafa ima problema sa kolenima vec par godina, zadnje 2 godine (2010,2011)je Federer bio "toliko nestabilan",Po tebi su se onda sve karte slozile i Novaku 2011 da bude najbolji igrac.Ne zaboravi da 2011 Nadalova kolena nisu mogla da izdrze Noletova maratonska prebacivanja preko mreze, Marej nije igrao u ovakoj formi, Del Potro je bio out. Tako da Nole te godine malte ne nije imao neku ozbiljnu prepreku. Marej je u trenutnom usponu da je u stanju da tuce i Federera i Noleta.Tako da su tvoja poredjenja malo off.

moma

pre 11 godina

PP,dali si se ti kao veliki strucnjak za tenis zapitao nekada zasto Nadala bole kolena,pa zato sto 8 godina juri federera i negde je moralo puci.Zao mi je zaisa Nadala ali to je njegov problem,a najbolji i danas igra.Po tvojoj logici ni nadal nije bolji recimo od Rosola.

Vladan R

pre 11 godina

@ jednorog

To da ti Federer nije simpatican se vidi iz aviona u svakom tvom komentaru. Tvrdnja da se sve poklopilo OVOM STATISTICKI najboljem igracu i meni deluje onako kako je Bojan shvatio. Sto se tice Nadalovog neigranja, to sto je igrao sve turnire osim W je nebitno, ali izostanak sa W je po tebi bio kljucan, za Federerov povratak na prvo mesto. Zaboravljas izgleda da je trava Federerova omiljena podloga. Dalje nije Federer kriv sto se Nadal preforsirao jureci Novaka, pa je igrao sve sto se moglo igrati na sljaci, pa na kraju kolena nisu izdrzala. Sto se Novaka tice ako je nekoliko nekoliko poraza uglavnom u polufinalima i finalima i to uglavnom od Nadala, Federera i Mareja pa i del Potra(u 2012 ima jos po jedan poraz od Tipsarevica i Iznera), uz koje je bilo i vemoa znacajnih pobeda protiv navedenih igraca, odraz nestabilnosti, onda izgleda da zbog Novakovih prvih osam meseci 2011 godine, imas bas iskrivljeno shvatanje stabilnosti nekoga igraca. Gospodi kojima je medjusoban odnos najbitniji, dovoljno je da pogledaju odnos Nadal-Davidenko, kao i Novak-Rodik, da ne nabrajam dalje, odnosno nebuloze koje bi se iz navedenog dalo zakljuciti, pa ce im biti jasno koliko je to "pouzdan" kriterijum.

Bojan

pre 11 godina

"Rafa ne igra, Nole je toliko nestabilan i to su karte koje su se složile ovom statistički najboljem igraču."
(Jednorog68, 26. avgust 2012 21:25)
iz ove Vase recenice ne vidim sta sam netacno preneo. Ocigledno je da mislite da je za Rodzerov uspeh potrebno da Rafa ne igra i da Nole bude nestabilan. i samo sam rekao da cak i iz te perspektive ovo sto radi Rodzer jeste vredne svakog postovanja.
I nigde nisam branio Ljubicica, odakle Vam to :), rekao sam samo da ni Nadal nije komentarisao tu izjavu, nakon sto ste Vi naveli da je Federer cutao nakon nje. Sto ce reci da su obojica mislila necu da se zamlacujem time.

cheers

pre 11 godina

pp, po tvojoj logici, i razmisljanju, ako se to moze nazvati razmisljanjem, najbolji igrac svih vremena je Davidenko. On ima pozitivan skor sa Nadalom, a Nadal sa Federerom.

GOAT

pre 11 godina

@chang
Federer koji ima 31 godinu u stanju je da pobjedi Đokovića i Nadala koji su u najboljim igračkim godinama. Da je Federeru 25, Novak ga nikada ne bi pobjedio.Federer je najuspješniji i najbolji igrač svih vremena. To tvrdi 99% svjetskih stručnjaka i navijača. U taj 1% spadaju navijači Đokovića.

ilija

pre 11 godina

chang... ne govori stvari koje nemaju veze sa zivotom... to sto djokovic nije bio povredjen do sada neznaci da se koliko sutra moze povrediti... a taj isti djokovic u najbitnim mecevima je gubio od rodzera i dok je bio mladji i sada... onaj mec prosle godine na roland garosu i ove na vimbldonu su mozda i najbtniji u njegovoj karijeri jer je mogao definitivno da se upise u istoriju. Ovako tesko da moze da stigne rodzera jer igra tenis na silu sa puno trcanja sto moze samo da mu ucini karijeru 3-4 godine kracom a nikako duzom od federerove... ako nisi primeto niko ne podrzava tvoje komentari koji su jedna velika greska... :D

Ana

pre 11 godina

Ne znam zasto se toliko polemise ko je najbolji teniser svih vremena, ko je broj 1? Takav ne postoji, mozda najbolji teniser danasnjice, jer se ne zna sta ce biti za 5,10, a kamoli za 30 god. Ali, kad smo kod danasnjice, cemu prepucavanja oko ove trojice fantasticnih momaka(ljudi)? Bilo koji od njih uradio je ogromnu stvar, upisao svoje ime u istoriju tenisa kao prvi, i zar to nije dovoljno da bude najbolji? Svaki od njih bio je prvi, ne zato sto mu se osmehnula sreca, ili zato sto je ovaj drugi bio los(onda za svakog to moze da se kaze), vec zato sto je u tom trenutku zaista igrao najbolji, cak neprikosnoveni tenis. Pa, nije on izasao na teren i igrao protiv zida. A najbolji tenis cini najboljeg tenisera. Izdici se iz cele price(medija koji o njima pisu u najmanju ruku neverodostojne stvari i iznose price iz privatnog zivota), cini ih velikim ljudima, ali ipak samo ljudima,u zivotu su ljudi, a u tenisu titani. I da, moguce je da postoji vise titana istovremeno. Imena Novak Djokovic, Rodzer Federer, Rafael Nadal (Ferer, Del Potro, Tipsarevic, Tsonga...) ce ostati zapisana u istoriji i zato pustimo istoriju da o njima prica,a buducnost da proceni i oceni ko je najbolji. A za mene sva trojica to vec jesu!
Pozdrav svim nepristrasnim ljubiteljima ovog predivnog i inspirisuceg sporta!

Teniski Beethoven

pre 11 godina

@nina
Mocart je bio virtouz ali i jako zabavna licnost nemirnog duha.
Rogeru bi vise pristajalo da ga nazivas - Teniski Betoven ili
Teniski Wagner, koji su takodje dostigli vrhunac savrsenstva, ali
licno bili namrgodjene licnosti.

Inace ovo je jedan od boljih njegovih interviewa.

pero

pre 11 godina

ko ce da uzme titulu to ne bih da govorim ali cu upotrebiti neke reci sto jeizgovorio pit sampras kako bih odgovorio ovima sto kazu da federer je imao srecu u karijeri i kako nije najbolji u istoriji.citiracu samprasa po meni jednog od najboljih u istoriji ovog sporta:i just watch roger federer and i cant escappe the fact that i cant see anyone play this sport better then him.there is no statistics that says of picking the balls with so much elegance nad his footwork on the court.its not about the titles,its about what you can see with your naked eye,you just see him do things with the tenis balls that cant be expres...-ko razume svatice sta hocu reci.mislim da je sampras sve objasnio.uz duzno postovanje novaku i ostalima ali reci da je federer imao srecu u karijeri i nije imao konkurenciju je smesno.nadam se da ce novak da odbrani us open,ali isto se nadam da ce neki ovde konacno shvatiti ko je najbolji teniser svih vremena...

Goran S.

pre 11 godina

Moram priznati ovo je jedna od najodmerenijih Rodzerovih izjava, doduse istina nasao bih ponesto za zameriti ali to bi ovaj put bilo cepidlacenje.
Istina Novak mozda cak i bolje igra ove nego li prosle godine, ali to ne vazi za velike meceve izmedju njih dvojice, jer to je ekstra motiv i tu nema diskusije. Rekao bih samo da mec predprosle nedelje Rodzer nije pobedio vec je Novak izgubio. U tom mecu Novak je imao energije i vise nego dovoljno i to toliko da je nije mogao kontrolisati, pogotovu u prvom setu koji je izgubio sa nulom i to prvenstveno zahvaljujuci svojim neiznudjenim greskama. Sve su to lopte slate u nameri da budu viner ili lopte kojima je trebao uspostaviti dominaciju na terenu, ovaj put ta Noletova energija delovala je na njega destruktivno. Igrao je u grcu cvrsto stegnutog reketa, za sta bi i sam rekao da je velika greska. Cekao sam da se opusti, ali do toga nije doslo do kraja meca.
Ovo kazem jer sve bi bilo drugacije da je Nole pobedio, razlika izmedju njih bi bila minimalna bodovno, sto bi imalo uticaj da ne bude ovoliko pun samopouzdanja a sto bi se naravno i odrazilo na njegovu igru na US openu.Zbog svega toga trebao bih Rodzeru dati prednost u izvesnom novom finalu izmedju njih dvojice, ali kao sto rekoh ranije u tekstu, ekstra im je motiv medjusobni susret, tako da sve unazad tada pada u vodu i ko je bolje naspanovan dobice mec.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ nina, 26. avgust 2012 18:54

Ajatolah teniske igre, umetnik sa žutom lopticom, donosliac radosti milionima teniskih obožavalaca širom sveta, čovek koga ne treba posebno predstavljati, jednom rečju.... Rodžer Federrrreeeeerrrr

Bojan

pre 11 godina

(Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski, 30. avgust 2012 12:52)
a gde su nelogicne pretpostavke i bezobrazluk :), analiza je prilicno objektivna (koliko to moze u sta bi bilo kad bi bilo analizi) i svugde sam naznacio manu analiza (sto su psihicki uticaj, i eventualni protivnik iz dela kostura u kom je Federer bio), ali u globalu nema nista nelogicno u tome sto sam napisao i vezano je za formu igraca u datom trenutku na datoj podlozi.
Naravno da je takva analiza podlozna kritici koliko god se neko trudio da bude objektivan, ali je podjednako slucaj sa ljudima koji tvrde "da je Federer imao konkurenciju kao sto su Djokovic i Nadal danas ne bi imao tolike titule", a mozda bi igra protiv Federerom u naponu snage samo smanjila broj titula koje bi Nole osvojio i od njega ispao neki novi Rodik koji je uvek bio samo u senci najboljeg.

RF

pre 11 godina

Kakve sve smesne komentare ovde mozes da procitas...Od srece u karijeri,pa tipa kad nema nadala federer je taj mis koji kolo vodi...Hahahaha.Vi koji pisete ovo ni sami ne verujete u to,ali vas mrznja prema NAJBOLJEM IKADA tera i gura da pisete ovakve gluposti...Idemo the GOAT do novog GS!!!

Dzoni

pre 11 godina

(chang, 27. avgust 2012 10:03) Ajde bas me zivo zanima jer ovde masa vas vrsnih strucnjaka koji pratite tenis od 2011 zna da mi prica o slaboj konkurenciji,a koja je to jaka konkurencija sada u to cuveno Djokovicevo vreme,jel se pojavilo 10-tak tenisera koji su konstantni,koji se uvek bore za 1 i drugo mesto?Pa Djokovicu je sada barem 3 puta lakse neko Federeru u ono vreme,mahom su ostali svi stari teniseri iz doba Federera koje,Federerova konkurencija nije bila tako laka,tu je bio Grozan,Moja,Koria,Sutler,Safin,Hjuit,Has,Henman...dajte da cujem jaku konkurenciju danasnjice?

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ Dzoni, 27. avgust 2012 13:19
Potpuno se slažem sa tobom. Dodao bih samo da si zaboravio Rodika, Ljubičića i JC Ferera što realno konkurenciju od 2003-2007 čini verovatno najbrutalnijom u istoriji tenisa. Slažem se u potpunosti da je Noletu bilo lakše jel je trebalo realno savladati samo dvojcu tenisera ispred sebe. Pri tome jedan koliko ovde čitam samo zna da igra na šljaci, a drugi po onome što čujem je ostario i kilometrima je daleko od svog najboljeg tenisa.

Bojan

pre 11 godina

(deda, 29. avgust 2012 18:43)
pa mislim da nije tesko braniti pretpostavku
Endi ima 1 slem i 4 poraza u finalu od Federera, tako da je samo na osnovu tog podatka ocigledno da u slucaju da Federer nije bio toliko dobar, Endi bi imao bar 4 slema vise (ovo ignorise mogucnost da je umesto Federera mogao u tom finalu biti neki drugi igrac koji bi dobio Endija, ali realno ne vidim tu mogucnost). Osim toga tu na WB-u 2003 (od 2003-05 Rodik je gubio samo od Federera na travi). Rodik je u polufinalu ispao od Federera, a realno je bolji bio tada od Filipusisa koga je Fed dobio u finalu,a 2007 na AO bi verovatno bio bolji od Gonzalesa (2009 ipak ne verujem da bi pobedio Nadala u finalu umesto Federera). Tako da tih 7 gs-ova koje navodim kao mogucnost u federerovom odsustvu nisu uopste nerealne. Ne uzimam u obzir uticaj titula na samopouzdanje, kojeg bi sigurno imao vise, ali to je mac sa dve ostrice, mozda bi se nakon nekoliko slemova i zasitio, no ipak je cinjenica da je Rodik igrac koji je najvise izgubio zbog Federera i da 99% sam ubedjen da bi bio u hall of fame teniskog sveta da nije bilo Rodje.
Slicnu stvar mozes da zakljucis i za Hjuita, jedno finale je izgubio od Feda, i jedno polufinale gde je bio bolji od finaliste.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ Bojan, 29. avgust 2012 09:21
Za razliku od tebe nažalost, nemam uvid u paralelni univerzum, a još manje bi se usudio da tako kategorički tvrdim neke stvari bazirane na ličnim afinitetima i sopstvenim pretpostavkama. Najsmešnije su mi te tvrdnje da ga nije bilo, onda bi Rodik uzeo toliko GS-ova, a Gonzales toliko, a onda bi i Bagdacis uzeo bar jedan, a opet možda i Filipusis ne bi jel je Hjuit ispao od Federera u polufinalu, a bio je bolji od onoga u finalu???? I ti sve to mrtav ladan napišeš ubeđen u istinitost svojih tvrdnji i onda ih braniš na osnovu još nekih svojih pretpostavki.Za ovakve tvrdnje po meni je potrebna velika doza bezobrazluka ili bar mogućnost pogleda u paralelni univerzum. Ipak bar malo razmišljaš i primetiš ironiju (koja i nije baš bila toliko skrivena), za razliku od gomile ovih koji na moje komentare udaraju pluseve ne razmišljajući uopšte šta je tu napisano i slepo se klanjajući svom heroju trenutka.

vvvkkk

pre 11 godina

(chang, 27. avgust 2012 10:03)
Chang,ako ti krenes od toga da su Novak i Rafa bili mladi kad je Federer bio u top formi,zasto onda ja ne bi krenuo od toga da je Roger mator sada kada su oni u top formi pa zato sada oni pobedjuju???
Drugo,vidim da ne pratis tenis bas dugo,Rafa je protiv Rogera vodio 5-1 cini mi se nakon prvih 6 meceva,u pocetku je ta razlika i napravljena...Tako da teorija da ga je ovaj pobedjivao dok je Rafa bio mlad ne stoji. A uslova da neko bude najbolji u istoriji ima beskonacno mnogo (konstantnost,atraktivnost igre,trofeji,duzina karijere,ponasanje van terena itd,itd),skor sa najvecim rivalima je samo JEDAN od mnogih. Npr Borg je u toj kategoriji dosta dobar,ali nikada nije uzeo ni AO ni USO. Da li on moze onda da bude najbolji u istoriji,ili Sampras koji nije igrao ni finale RG???

RF81

pre 11 godina

Citam ove komentare i samo mi ostaje da se dobro nasmejem ! O cemu ovaj Chang pise pa to nema veze s vezom ! Pa zar stvarno neko misli da je Rodzer sve sto je osvojio to uradio zbog slabe konkurencije ili necije slabije forme,a ne vidim sto je sada toliko jaca konkurencija od npr. pre 7-8 godina. Zbog cega su Conga,Berdih,Ferer ili Tipsarevic jaci od Rodika,Henmana,Safina ili Hjuita !? Tako da o tome nema potrebe polemisati.Jednostavno Rodzer je covek ispred vremena a ove mlade snage koje su u punoj snazi neka nauce kako se bori covek u 31-voj godini,mada cisto sumnjam da ce oni to docekati. Pitanje je da li ce iko ikada uspeti da srusi bar neki od rekorda Rodzera,i zbog svega toga on jeste i ostace najveci igrac ove igre !

the_Ripper

pre 11 godina

@chang

Potpuno je ocekivano da Federer, koji ima 31 godinu, uzima GS na dve i po godine, zasto zanemarujes njegove godine? Selektivno iznosis cinjenice, sto tvoj nastup cini prilicno sumnjivim.
Drugo, koju metriku koristis za utvrdjivanje kvaliteta konkurencije? "Najjaca konkurencija ikad" - zasto? Ako ti je parametar broj GS-ova, teorija ti nije tacna: Borg, Connors, McEnroe, Lendl su imali vise GS-ova (34) od Nadala, Federera i Djokovica (33). Mada verujem da u pitanju krajnje arbitrarna ocena (uz selektivno odabrane cinjenice) koja podrzava teoriju o slaboj konkurenciji izmedju 2004-2007, kada je Rodzer igrao svoj najbolji tenis.

FEdEX

pre 11 godina

@(chang, 27. avgust 2012 19:54)
'Alo bre kojih dve i po godine Roger nije uzeo slem samo 2011.
Sto se mene tice mozes da navijas za koga god zelis, ALI nemoj da omalazavas uspehe drugih tenisera kao sto je Federer, najbolji ikada. Stvarno se rastuzim kada citam tvoje ili slicne komentare koji samo dizu u nebo svoje i nemogu da priznaju da je neko bolji ili najbolji i za svaki uspeh drugog imaju zamerku (pa je namesten zljeb, pa je protivnik povredjen, pa mu nije bio dan, pa sreca...)
PS: Jednom u zivotu "skini kapu" nekom ko je bolji.

Bojan

pre 11 godina

(Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski, 28. avgust 2012 09:49)
Nalbandijan, Safin, Hjuit, Rodik pa cak i Agasi do 2004-05 bi verovatno tukli bilo koga danas na pozicijama od 4 pa na nize. Na betonu su bolji i od Nadala. Nalbandijan i Safin su definitivno imali potencijala za puno vise, ali zbog glave to nisu ostvarili, Hjuita su mozda povrede sprecile, Rodik nije imao mogucnosti da previse menja igru i slabosti su postale ocigledne nakon usporavanja podloga.
Sto ce reci da po mom skromnom (ne)strucno misljenju Federer sada ima jednu ozbiljniju prepreku na betonu od svih koje je imao u vreme svoje dominacije, ali su one prepreke vise nego sto je prosecna danas. Na travi je tesko porediti konkurencije zbog malog broja turnira koji se igra, kao i zbog toga sto u poslednjih 5-6 godina to u zavrsnici ni ne lici na travu. Na sljaci je Nadal jednostavno oduvao konkurenciju, tako da bih rekao da je danas nema :) (smao Nole prosle godine)

Bojan

pre 11 godina

(chang)
meni nije jasno kako je 2007. godine bila uzasno slaba konkurencija, mozda cak i 2009. ali je zato 2010. i 2011. najjaca u istoriji.
OK, ima osnova za tvrdnje da je sada jaca nego pre 5 godina, ali da je za to vreme dosla od najslabije ikada do najjace ikada je u najmanju ruku besmisleno.
Sa druge strane, dominacija sama po sebi znaci da si daleko bolji od konkurencije, i da je Nole nastavio da terorise kao prosle godine, do recimo 2014, Federer i Nadal bi se zajedno penzionisali i zli jezici bi tvrdili da zapravo Nole nije imao jaku konkurenciju nego je uhvatio trenutak kada Nadalova kolena vise nisu mogla da prate duge i iscrpljujuce meceve sa Noletom, a Federera su sustigle godine, a ostatak tour-a nije ni priblizno dobar.
Kakve veze imaju godine onoga od koga gubis, kad je Federer izgubio od 100. igraca na svetu, da li je Federer na svom vrhuncu gubio od nekih tamo tridesetogodisnjaka. Jednostavno razliciti igraci sazrevaju u razlicito vreme. Nadal, kao recimo i Beker su bili zreli i fizicki i psihicki sa 17-18 godina, Federer, Lendl, pa cak Nole i Sampras su ipak kasnije, posle dosta meceva dosli do pobednickog ritma.
RF ne treba sada da se dokazuje, on je svoje vec dokazao, a nije tacno ni da je napravio razliku u odnosu na mladje tenisere dok su oni bili neiskusni. Sada je razlika u odnosu na djokovica veca nego sto je bila na startu njegove karijere, sa marijem je startovao negativno sad su tu negde, jedino sa Nadalom je taj h2h uvek bio na strani spanca

Zeljko Todorovic

pre 11 godina

Naravno da Rafa ima bolji skor sa Federerom kad su na sljaci igrali 14 put.To sve govori .Cudi me sto rafa nema 7 Wimbldona ili Australian opena ,Us opena ? A da on igra dok se igra na sljaci cim se prece na neku drugu podlogu ima proplema sa kolenima.Sve o svemu Federer je najbolji igrac svih vremena i uvek ce to ostasti.

Bojan

pre 11 godina

(the_Ripper, 27. avgust 2012 20:20)

Pod najjačom konkurencijom ikada smatram ne zbir trofeja nego performanse današnjih top igrača koje su najveće u istoriji. Nadal i Đoković igraju tenis kakav nikada nije vidjen a ako im se dodaju Federer i Marej dobija se ta paklena konkurencija o kojoj piše sva svetska štampa već dve tri godine ali izgleda kao da to ovde još nije doprlo.
(chang, 27. avgust 2012 21:10)
svaka nova generacija igra tenis kakav do tada nije vidjen, msm to nije nista novo, jednostavno da bi isplivao na vrh moras dodati i nesto svoje, jer ono sto vec postoji to ce vecina tour-a da igra i imace odgovor na to ako ti igras tako. Recimo Lendl je bio prvi covek koji je optrcavao lopticu na bekhend strani da bi napao forhendom, u poslednjem mecu Feda i Noleta Fed je polovinu loptica ne bekhend strani zaobilazio.
Znaci tenis se menja i sasvim je logicno da ce igraci uvoditi novine.
No, ipak kada nabrajas igrace koji igraju kao nikada do sada da izdvojis Nadala i Noleta od Feda, nije nikako realno, i Mari je neverovatno dobar samo da vidimo da li je sredio glavu.
Opet, tu nema govora o paklenoj konkurenciji kada ti cekas polufinale da bi video pravu borbu, a u ranijim rundama je u 95% slucajeva otaljavanje posla.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ Bojan, 28. avgust 2012 10:30
Šta hoćeš da kažeš da su svi pomenuti teniseri iz perioda 2003-2007 imali nekih problema bilo u glavi (Safin), bilo sa povredama (Hjuit), neki sa kilažom i povredama (Nalbandijan) ili su ograničeni igračkim kvalitetima (Rodik), pa su uspevali u gore navedenom periodu samo da ponekad bljesnu ali nisu nikako uspevali da pruže igru u kontinuitetu koja je neophodna za osvajanje pozicije br 1 u tenisu.
Nekako sam pre sklon da poverujem da ih je RF sopstvenom elegancijom i ubitačnim tenisom toliko nadigravao da se njima nije ni igralo pa su svi ti sjajni teniseri odustajali i pre nego što su izlazili na teren. Toliko je bio nadmoćan i toliko je zaslepeo sve ostale, tako da niko od svih tih šampiona nije uspevao da uoči slabost njegovog bekenda u to vreme, i da ga sopstvenim kvalitetima i igrom pritisne.

Bojan

pre 11 godina

(Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski, 28. avgust 2012 15:51)
ne moras da budes toliko ironican.
U nekom alternativnom univerzumu gde Rodzer nije postojao ove godine bi se penzionisali Rodik i Hjuit kao legende ovog sporta, prvi bi imao 7 slemova, drugi bi imao 5 (sa sve povredama), Nole je bi u tom slucaju vec imao 6 komada, a Nadal 12-13, medjutim niko ne bi mogao da kaze da navedena dvojica nisu obelezila tenis. Safin bi u svakoj konkurenciji imao 2-3 slema, i da danas pocinje karijeru kao i da je igrao pre 20 godina.

Bojan

pre 11 godina

(chang, 27. avgust 2012 19:54)
"OK, ima osnova za tvrdnje da je sada jaca nego pre 5 godina, ali da je za to vreme dosla od najslabije ikada do najjace ikada je u najmanju ruku besmisleno."
zameni rec najslabija ikada (priznajem pogresih dok sam pisao :), ali ne vidim spinovanje, niti mi je Rodzer idol) sa veoma slabom sa mnogo slabija i recenica i dalje stoji. sto si se uhvatio samo za ovu recenicu, a ostatak komentara, je l' i to nije na mestu :)
ne vidim po cemu je sada najjaca konkurencija ikada, kada u poslednjih 9 godina slemove su uzimali samo Rafa, Rodzer i Nole i po jedan del Potro i Rodik (nakon ovog us opena on ispada sa te liste, mozda upadne neki drugi Endi, ali najverovatnije titula opet ide Rodzeru ili Novaku). Ne secam se ni u jednom drugom vremenu bila tolika razlika izmedju prva cetiri i ostatka tour-a. Trenutno imas 3 izuzetna igraca i Endija kome se ne da da zavrsi posao na slimu i to je to. Za najjacu konkurenciju u istoriji je ipak potrebno vise od toga. Znam strucnjake koji tvrde da je ovo mozda najbolji vodeci trojac u istoriji, ali nisam citao da tvrde da je najjaca konkurencija ikada.

mister

pre 11 godina

"nikol dz. femija,jednorog 68,PP"...U prvom slucaju,da sad ne daj Boze padne kometa na Srbiju zapad bi bio kriv,ahahha(ne vredi komentarisati)...U druga dva slucaja,Nadal jeste bolji od Fed-a medjusobno(iako je vecina pobeda na sljaci) to je cinjenica i to stoji!i da mu ne odgovara i to stoji!I da je Marej bolji u medjusobnim duelima i to stoji,ahahah,(0-17 trofeji na GS)!Kao sto stoji da je otac dvoje dece,da ima dobrotvornu organizaciju,da je proglasavan nekoliko puta za sportistu sveta i za fer-play igraca na ATP-u,da ga otpisuju a on je i dalje u vrhu...Verovatno dte upoznali doticnog pa ste zakljucili da je licemer i 0 od coveka!!!Napred NOVAK,samo napred a velom Rafi i najvecem Federeru samo reci hvale i uzivanje gledajuci ih!

ja

pre 11 godina

@Bojan
Sigurno da bi neki teniser uzeo mnogo vise slemova da Federer nije igrao u to vreme, ali svakako da to nije Rodik.

Rodiku se cela igra zasniva maltene samo na servisu i meni vise cudi kako je uopste osvojio i taj jedan US Open.

Da Federer nije igrao u to vreme slemove bi osvajali Hjuit, Safin, Nalbandian, mozda cak i Davidenko, jer su oni ipak uvek bili kompletni teniseri. Rodik sa njegovim tenisom bi eventualno osvojio mozda jos jedan Vimbldon, pa i njega uz puno srece.
Ne osvajaju se slemovi bas tako lako sa jednodimenzionalnim tenisom koji igra Rodik.

Mogu ja sada da lupim kako bi eto i Karlovic osvojio nekoliko Vimbldona da nije bilo Federera, ali koliko je ta tvrdnja realna?
Isto koliko i tvoja za Rodika.
Rodik je u svojoj karijeri na gren slemovima izgubio 45 meceva, a samo 8 poraza od tih 45 su bili od Federera.
Sta je sa preostalih 37 poraza?
Jeste Rodik igrom slucaja 3 puta stizao do finala Vimbldona, ali na tom istom Vimbldonu je gubio meceve i od tenisera kao sto su: Ivanisevic, Rusedski, Marej, Gaske, Tipsarevic, Lu, Lopez, i ove godine Ferer.

I da nije bilo Federera u ta 3 finala izgubio bi ih od nekog treceg tenisera, jer njegov tenis nikada nije bio toliko dobar da bi sa takvim tenisom mogao da osvaja Vimbldon.
Rodikov tenis je takav da ako mu samo malo zakaze servis moze da izgubi i od bilo kog tenisera koji je van prvih 100.
To je realnost, prihvatao ti to ili ne.

michael603

pre 11 godina

@ Prosle godine jednom ove malo redje...

http://www.b92.net/sport/tenis/masters/komentari.php?nav_id=637730#k7626484

Bravo care !!! Ja to pokušavam da objasnim ljudima još od prošle godine.

the_Ripper

pre 11 godina

@chang

Problem sa tvojom teorijom je sto ne objasnjva Nadalove poraze, na Grand Slam turnirima, od: Blakea, Gonzaleza, Rosola, Ferrera, Hewitta, Delpa, Youzhny-eg, Soderlinga (da ne pominjem Federera i Djokovica, posto je to valjda spada pod "jaku konkurenciju"). Od pomenutih igraca, Federer je izgubio na GS-u samo od Delpa i Soderlinga.

Sta je sprecilo Nadal da osvoji US Open 5 puta ili Australian open 4 puta? Jaka konkurencija? Federera je dobijao 2x u Australiji, Djokovica je dobijao na US openu, pa ipak je osvojio "samo" dva trofeja.
Shvati: nije dovoljno pobediti Federera ili Djokovica, da bi osvojio Grand Slam. Moras da pobedis svih sedam igraca(u tri dobijena seta). Na tom testu je Nadal pao (u poredjenju sa Federerom). H2H statistika je irelevantna u sumiranju necije karijere. Nadal i Federer su ocigledan primer.

Mala digresija, Nadal je u 2010. godini osvjio tri GS-a, French, Wimbledon i US Open. Znas li ko su mu bili protivnici od 1/4 finala? Berdych, Soderling, Almagro, Verdasco, Youzhny, Melzer, Murray i pre-2011 Djokovic(nakon maratonskog meca sa Federerom).
Zar to nije ista "slaba" konkurencija koju je Federer redovno dobijao u svom naletu? Ne postoji slaba konkurencija niti slaba era, svako ko igra 1/2 finale ili finale GS-a je najspremniji igrac na turniru, sto je jedino od znacaja.

Bojan

pre 11 godina

(ja, 9. septembar 2012 21:45)
kao sto sam rekao, naravno da postoji mogucnost da bi umesto Federera u pomenutim finalima i polufinalima mogao da bude neki drugi teniser koji bi pobedio Rodika, moje misljenje je da ga na tim turnirima ne bi niko drugo pobedio.
Ali to naprotiv ne cini recenicu "da nije bilo Feda Endi bi osvojio 4-5 slemova vise" ekvivalentnu sa recenicom "te slemove bi uzeo Karlovic".
Endi je bio prvi teniser sveta, uzeo je jedan slem i igrao jos 4 finala, znaci bio je teniski vrh, Karlovic to nije bio nikada. Endi je uzeo 32 titule u karijeri, Ivo 4. Rezultate koje je Endi postigao ne postize jednodimenzionalan igrac. Tacno je da kod njega servis odskace od ostalih elemenata igre, ali da bi taj servis bio iole efikasan, moras imati igru koja ce to da prati. Sa druge strane treba imati i odgovarajuce elemente igre kako bi s vremena na vreme napravio brejk. Rodik ima odlicnu servis volej igru, vrlo dobar forhend i to je razlog njegovih uspeha, pre svega na brzim podlogama (WB i USO), dok je sa osnovne linije bio znacajno slabiji. To ipak nije jednodimenzionalno, nije ni svestrano ako ga poredis sa Noletom, ali nije nimalo zanemarljivo
Kao sto rekoh, moja analiza se zasniva na cinjenici da je od 2003-05 Rodik gubio samo od Federera na travi (pobedjujuci i Hjuita i Nalbandijana) tako da je apsolutno bezbedna, kao i onaj 2009 gde je pobedio Berdih, Marija i Hjuita a sa druge strane Federerov najjaci protivnik na putu do finala je bio Has sto ne bi bio tezak zalogaj

mister

pre 11 godina

Ako cemo tako Rodzer je dobijao Samprasa i Agasija,ljude koji su u svojoj eri bili pojam za tenis,POJAM!Nije opravdanje to sto su oni bili stariji!Nadal je prvi GS uzeo sa 19 godina i od tada je medju prvom trojicom,to su sampioni koji se retko radjaju!I sad ce neko da kaze da je Sampras(do tada rekorder na WB-u) bio mator kad je izgubio od nekog tamo Federera...Konkurencija je najjaca ikada,trenutno ova trojica imaju jedan GS manje od Borga,Konorsa,Mekinroa i Lendla(u svojoj eri) ali ce ove godine to da se izjednaci!!!Pitanje dokle ce Nadal da igra,ali ostace upamcen kao rak rana najvecem u istoriji!Mada stoji cijnenica da ga je vecinu meceva dobio na sljaci gde je on najveci u istoriji!A nas Novak neka gura napred,postavio je standard prosle godine!Price o motivu,zasicenosti,odmoru su za malu decu,decko je postao ime u tenisu i tuzno bi bilo da se izgubi posle svega ovoga,pogotovo sto je jedan period bio majka Mara ljudima koji ukupno imaju 28 GS-ova!!!Veliko postovanje svim sampionima

Roger

pre 11 godina

Da nije bilo Rogera on bi uzeo vise titula i da nije bilo nadala Roger bi sad imao 5 Roland Garrosa Roger je bio i ostao i ostace zauvijek najbolji mozete pricati sta hocete svaka cast Novaku nas je ali ne moze nikad biti kao on jedan je Roger Federer !!!
Sa 31 godinom igra u vrhu Djokovic ne moze ni nece ni pola Rogerovih rezultata ostvariti cinjenica je
Form iz temporrary Novak
Class is permanent Roger
Zivli :)