Biciklizam 83

Petak, 24.08.2012.

09:35

Armstrong ostaje bez titula sa Tura

Sedmostruki pobednik trke "Tur d'Frans" Lens Armstrong rekao je da je odustao od borbe protiv optužbi Anti-doping agencije SAD za doping.

Armstrong ostaje bez titula sa Tura IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Lens je jedan i jedini

pre 11 godina

Na ovogodišnjem Turu je učestvovalo 198 biciklista. Broj onih koji su koristili doping je poznat i on iznosi 198. A sad iako ih je bilo u prethodnim komentarima par činjenica. Lens je pobedio sedam puta na Turu. Da li je bio dopingovan? Da, ali pobedio je ostalih 200 voya;a koji su isto dopingovani. Da li bi pobedio da nije koristio doping? Da, ali pod uslovom da i drugi ne koriste. Dakle stvar je prosta. Lens je vrhunski biciklista sa dopingom ili bez njega. Da li opravdavam korišćenje dopinga. Ne, ali to je realnost svakog vrhunskog sporta. Posebna priča su timske kolege koje sad svedoče protiv njega. Gde su bili ranije? Ćutali su jer im je odgovaralo. Kao što neko napisa Lens je sportista sa najviše doping kontrola. Nikada mu nije nađena nijedna nedozvoljena supstanca. Pustite čoveka na miru kad već niste imali dokaza dok je bio aktivan. Ono što je on uradio za biciklizam neće niko moći unarednih 50 godina. I Kontador je pao na dopingu i šta se desilo? Najbleđi Tur u poslednjih 20 godina. Da su se pojavili Kontador i Endi Šlek pobedu na Turu bi odneo Bredli Vigins samo ako bi ga igrao na XBoxu.

kurbla

pre 11 godina

pa pazi, licno sam uvek verovao da nije cist i da je uzimao nesto. mada, u biciklizmu svi ali bukvalno svi su na necemu. znaci opet je armstrong prirodno superiorniji od vecine. e sad, sem glasina da su se pozitivni rezultati zataskivali,moguce, nikada nista nije dokazano. sto se tice svedocenja landisa i ostalih, nikada oni to ne bi ucinili da sami nisu pali a verovatno ima i ljubomore. tako da mi ovo sve deluje kao lov na vestice. mada sa druge strane pokazuje da kada se pravni sistem normalne i sredjene zemlje kao sad zahukta ka tebi, dzaba veze, poznanstvo sa busem, pare, slava.resio je da prekine da se legalno bori posto bi verovatno bankrotirao placajuci armiju advokata i eksperata. a nike i ostali sponzori beze od takvih stvari ko djavo od krsta....

nikola

pre 11 godina

Ko prati biciklizam zna da je pre Armstronga postajao jednako uspešan biciklista, Miguel Indurain koji je osvojio Tour 5 puta za redom od 91' do 95' I dva puta Giro za to vreme.. znaci da nije ne moguće.. LiveStrong!!!

Ljubitelj sporta

pre 11 godina

On je jedan od najvećih sportista svih vremena.Za mene je potpuna glupost da se na osnovu iskaza pojedinaca dokazuje da li je neko uzimao doping.Valjda se to dokazuje labarorijskim analizama.Sve je ovo besmisleno.Sportista koji nikada nije pao na anti doping testu gubi pobede na Turu.Očigledno da se nekome zamerio i to je najobičnija osveta.Jedan je Lens, ostali nisu mu ni do kolena.Bez pojedinaca ekstra klase kao što je bio Lens,profesionalni biciklizam će polako otići u drugu grupu sportova i nestaće interesovanje medija za njega.

JocaKg

pre 11 godina

Pozdrav svima,

Polar je u pravu!Lance je nekom stao na zulj,definitivno!Ameri svoje sportiste nece tek tako da kompromituju!
A,sto se tice doping-a,ne zelim ovde da prosipam neko znanje,jer sam vec okvalifikovan kao sarlatan,kada sam tvrdio(i tvrdim jos uvek) da se svi vrhunski sportisti dopinguju!!!Ne odnosi se na tehnicke sportove!Kako i zasto?Pogledajte par reportaza na YouTube-u.Nazalost,sve su na nemackom jeziku,ali se iskreno nadam, da vecina na ovom forumu razume nemacki,pa cete posle tih reportaza stvoriti PRAVU sliku o dopingu juce,danas i sutra!!!!

Geheimsache Doping(1-4)
Doping im Spitzensport - System oder Einzeltäter? (biciklizam!)
Blut und Spiele (1-4)

pravilo

pre 11 godina

Ima jedna bitna stvar u pravilniku vezano za doping. Rezultati dopinga se cuvaju dve godine,ne duze. Ako neko nije pozitivan na doping danas,ne znaci da se u tom istom nalazu nece naci doping za godinu dana,jer su sretstva za doping ponekad "ispred" testova na doping. Amstrong mozda nikad nije imao pozitivan test odmah posle takmicenja ,ali su mu nasli nedozvoljena sretstva sada,skoro dve godine posle takmicenja. Jos kada postoje svedoci,mislim da je sve jasno. Po meni,dopingovani "sportisti" treba da idu u zatvor! Zamislite da zivite posten zivot jednog vrhunskog sportiste,sto svi znamo da nije lako,svega se odreknete u zivotu,a onda vas"pokrade"dopingovani kolega. Ja bi bio toliko ogorcen da bi zeleo da prevarant zavrsi u zatvoru! O vracanje trofeja da i ne govorim. Svako otkrivanje dopingovanih sampiona je velka pobeda za prave sportiste,i ja sam sad srecan u njihovo ime.

profesionalac

pre 11 godina

Pazite ovo, Antidoping agencija SAD-a, istrazuje zloupotrebe sportiste koji je osvojio 7 Tour de France. Najvise od svih sportista ikad. Covek koji je u tom trenutku bio najveci ponos nacije. Iako UCI to od njih ne zahteva. To se za mene zove profesionalizam. Svaka cast agenciji. To je samo jos jedan od dokaza da su SAD jedna od najbolje uredjenih drzava na unutrasnjem planu.
Inace Amstrong nije prvi. Slicnu sudbinu je doziveo i Flojd Lendis, covek koji je trebao da nasledi Amstronga u njegovim uspesima, i koji je takodje jednom osvojio Tour de France, i jos nekoliko takodje veoma izvrsnih vozaca.
U Srbiji da se neko nas usudi da istrazuje dopingovanje nekog naseg poznatog sprotiste, bilo bi prikazano kao najveca izdaja. A da npr. neko sa strane istrazuje to, bilo bi to prikazano kao jos jedna od antisrpskih zavera.

maloObjektivnostiMolim

pre 11 godina

@ (alex, 24. avgust 2012 11:21)
Kako zasto sad? Pa valjda vise ne zaradjuje dovoljno novca i nije im potreban. Verovatno prave sebi alibi u smislu eto mi kaznjavamo svakog koriscenje doping sredstava.

Moje misljenje je da se kazne treba usmeriti na americku vladu koja garantuje(stiti) za svoje sportiste. Amerikancima treba zabraniti ucesce na predstojecim medjunarodnim takmicenjima, za opomenu jedno ucesce, a ako se prekrsaj ponovi za uvek. Ako zele da gledaju dopingovane narkomane neka naprave paralelna takmicenja pa ko voli nek izvoli. Verujem da ce i nama biti zanimljivo da gledamo takve takmicenja posto rezultati ce biti mnogo atraktivniji.

Ko zna koliko je ovakvih medalja USA osvojila u Londonu. Onaj ko zna da je sportista dopingovan i to precuti jednako snosi odgovornost kao i sam sportista. Ovde opet kaznu nosi najnizi ucesnik u celom lancu...

Nemojte pogresno da me shvatite, ja bih licno voleo da se svaki doping legalizuje, pa ko voli neka se kljuka cime god stigne. Samo neka se takmici sa onima koji su takodje dopingovani. Ko je spreman da zarad 5 minuta slave upropasti svoje telo(u svojim tridesetim godinama njihova tela su fizioloski bar dva puta starija) neka mu je laka crna zemlja.

xxx

pre 11 godina

Zanimljivo je kako je uspeo sedam godina da se dopinguje a da to nisu ustanovili. Bolje i sad da su cutali ako vec nisu na vreme radili svoj posao.

stefan

pre 11 godina

Pravi idol za male bicikliste. Svako ko je ikad seo na biciklu je zamislio da je u trenutku kao on. Njemu oduzeti titule u biciklizmu je isto kao i oduzeti krst crkvi. Jedan od mojih idola, zbog njega sam trenirao biciklizam.

Faf Tedi

pre 11 godina

A mogli su samo da ubace motorce. Kancelara zna kako: http://www.youtube.com/watch?v=8Nd13ARuvVE (premotajte na 3:33) ;)

Umesto u venu, mogli su u bicikl.
PS. Drago mi je zbog Belokija i Tura 2000.

Joca S

pre 11 godina

@Bre,uzeo si mi rec iz usta,jedan je Der Kaiser. Svi koji branite (PH)Armstronga razmislite zasto je on pre dobijanja borbe s rakom bio prosecan biciklista a posle toga eksplodirao.

marko

pre 11 godina

svi mi volimo da gledamo nekog takmicara koji je toliko dominantniji u odnosu na druge. I tu ne pitamo sta koristi i da li koristi. On je tih godina bio ono sto je danas Bolt. Ko bi gledao atletiku i one amatere sto na 100 metara trce 20sekundi, da nema Bolta i Blejka? Kome bi to bilo zanimljivo da gleda? Lense, legendo. Kako god da se zavrsi za mene ces biti i ostati No.1 svih vremena.

Flash Gordon direktno iz svemira

pre 11 godina

@Boki B. - Doping najbolje deluje na amerikance, a ne-amerikancima doping pravi fistule na cmaru, pa im bude tesko. Zato amerikanci stalno pobedjuju sa osmehom, a ostali sa bolnom grimasom prolaze kroz cilj.

JV

pre 11 godina

@dopingovani
'Armstrong je jednostavno bio najbrzi od dopingovanih i zasluzuje sve titule koje je osvojio.'

To su te vrednosti! Bravo! Zašto pošteno, kad može prevarom. Ajmo svi da se rokamo, da varamo, da gazimo preko svega i svih, samo da se popnemo na vrh.
Sve je otišlo u 3 lepe...

aleksa

pre 11 godina

Ajde svi vi negativni kriticari po Lensa, nadrogirajte se koliko hocete, ali pobedite makar jednom na tour-u, da vas vidim, puls u mirovanju 120, ajde vratite se facebooku i ostalim trovacima mozga.

Milos

pre 11 godina

tako treba kakav je to nacin...sve bi im oduzeo,kakav je to sportista drogirao se pa bljuje vatru na nos,isto vazi i za Agasija i slicne....

pomireni sa cinjenicom

pre 11 godina

Kakva glupost! Ovo je vise nego ocigledno bio napad direktno na pojedinca! Andre Agasi je napisao u svojoj autobiografiji da je i on koristio nedozvoljene supstance, ali ne vidim da iko pominje da ce mu biti oduzete titule! A kada je Rafa osvojio svoj prvi RG, kao nije bio dopingovan?! Jeste, samo je teniskom svetu bilo potrebno novo lice koje moze da se suprostavi Federeru, jer je tenis tih nekoliko godina, za vreme Federerove dominacije, mnogo izgubio na gledanosti. Ali, ako Gaske odluci da se dobro provede jedno vece, onda njega kaznite jer nije od velikog interesa za tenis. A sta tek plivaci i atleticari koriste... To je jednostavno profesionalni sport, tj. realnost.

Plemenski vodja

pre 11 godina

Pa zar za njeega ne garantuje Americka vlada kao za sve sportiste na olimpijskim igrma?Svi Svi Ameri su dopingovani to je sigurno samo su bahati pa im niko nista ne moze.
(Boki B., 24. avgust 2012 10:23)

Naravno, naucno je dokazano da svi amerikanci koriste doping jer ih americka vlada na to prisiljava, a i doping deluje najbolje bas na amerikance, na ostale nema toliki efekat. Radili su neka istrazivanja i utvrdili da kad rus ili kinez uzmu doping to ih samo usporava, a amerikance ubrazava. :)

Nemanja

pre 11 godina

Treba postovati njegovu posvecenost i strast prema svemu cime se bavi. On je sampion snage i volje, bez obzira da li je bio dopongovan ili ne... A svi njegovi " protivnici" koji se bune.. tuzibabe su uvek bile gubitnici!

Nikola VŠ

pre 11 godina

Iskreno smatram da je ovo ogromna glupost i želja nekih sitnih "secikesa" da postanu poznati preko imena velikih kao što je Amstrong. Ukoliko je tada prošao sve testove koji su tada bili važeći, ne može se sada pronaći nešto novo što se tada nije smatralo dopingom ili se nije moglo detektovati i proglasiti čoveka prevarantom. Šta mislite da se analiziraju i uzorci biciklista od pre 30 i više godina, pa po toj logici svima bi pouzimali titule i svi bi bili kažnjeni. Ako su tada standardi bili takvi i za sve u tom trenutku isti to je jedino merodavno, ovako samo jednog biciklistu analizirati posle 10 godina i proglasiti krivcem je stvarno nekorektno. Ko može da potvrdi da i ostali nisu koristili iste supstance tada i prošli uspešno sve testove?
Svaka čast Amstrongu za promociju i afirmaciju biciklizma i još više za njegovu fondaciju!!! Svaka čast sedmostruki šampione!!!

Lucky

pre 11 godina

...NASLI SMO DOPING U UZORCIMA STARIM PAR GODINA, KOJIH NIJE BILO TADA U UZORKU, ALI ETO SADA SU SE POJAVILI STO JE DOKAZ...DO MOGA...PRE CE BITI DA JE KOMISIJA NA KREKU

Matori

pre 11 godina

Priznajem da me je sokirala ova vest, mada je vec bilo nagovestaja da ce se nesto tako desiti. Nemam nikakvih iluzija da "Jaka ruka" nije uzimao doping. Uzimali su ga svi na Turu, a on je ipak bio najbolji. Pa još ako se uzmu zdravstveni problemi kroz koje je prosao on je za mene jedan od majboljih sportista svih vremena uzimao, ne uzimao drogu. Interesantno je zasto se ta Agencija okomila na Armstronga i postavlja se pitanje nije li on zrtveno jagnje da bi se paznja javnosti skrenula na njega, a neko drugi zastitio. Felps, recimo? Setite se samo onog nesretnika Bena Džonsona koji je stradao zbog droge, dok Karla Luisa, američku ikonu, niko nije smeo ni da spomene u vezi sa drogom. Svi američki profesionalni sportisti se drogiraju i ta pošast prenosi se polako i na Evropu.

mare

pre 11 godina

Opšte je poznato da se biciklisti svi od reda dopinguju.Mislim da je skoro i Kontador provaljen.Biciklizam i bodibilding su sinonim za doping u sportu,samo je pitanje koliko je bodibildnig sport,klasično poziranje steriodisanih likova.Da se ne lažemo ima dopinga i u NBA i vrhunskom fudbalu,samo što iza nekih igrača stoje jako kompanije Nike,Adidas,Rolex kojima se ne isplati da njihovi puleni budu provaljeni.Današnji vrhusnki sport je najobičniji biznis.

Dragan

pre 11 godina

Nekako se zaboravlja da je biciklizam sport u kome se sada vrse najrigoroznije anti doping kontrole. Uveli su bioloski pasos, biciklisti se kontrolisu cele godine, mere se nanogrami zabranjenih supstanci itd. Bilo bi fino kad bi to uveli i za druge sportove, npr. fudbal i tenis.

Iako verujem da se i Armstrong dopingovao u to vreme kada su se svi dopingovali, covek nikad nije bio uhvacen, a kontrolisan je najcesce od svih sportista. Zato mi stvarno nije jasno da mogu da mu oduzmu titule samo na osnovu izjava nekih koji su uhvaceni u dopingu.

Inace ko prati biciklizam zna da je Armstrong sve svoje pripreme uvek bazirao samo za TDF, imao je totalnu podrsku najjaceg tima, tako da ostavljam mogucnost i da se nije dopingovao.

.

pre 11 godina

Osmah svi postaju stručnjaci za biciklizam. Većina vas nema pojma o ovom sportu, gdje ste da komentarišete sad Vueltu ili Tour prošlog mjeseca, nego samo sad tragate za senzacionalizmom? Ovo neću komentarisati, Lance je rekao svoje, nijednom nije imao pozitivan test u svih 7 godina dok je pobjedjivao na Touru. Optužbe se odnose na 2010. i 2011.

Alo bre ljudi !

pre 11 godina

Citam komentare i ne verujem. Pa polovina vas podrzava doping! Zamislite situaciju da se bavite sportom profesionalno, tenirate 2-3 puta dnevno, vodite racuna o ishrani, legnete da spavate uvek u isto vreme, karantini, pripreme, propustanje maturske ekskurzije, ne odlazak na rodj. jer moras da legnes ranije ... I onda dodje neko ko uzima nedozvoljene supstance i pobedi vas u fudbalu, biciklizmu, basketu... Neko ko vas je na prevaru pobedio sasluzuje nagradu, slavu, istoriju... ?!!! Zamislite kako je tim sportistima koji su na taj, po meni kukavicki nacin porazeni. Oni ce posle 10god mozda i dobiti zasluzene nagrade, ali ce svakako ostati bez nagrada sponzora, euforije u svojoj zemlji, ... Dopingovani sa druge strane su materijalno obezbedjeni, dobijaju ugovore, snimaju reklame. Agasi pise knjigu i u njoj priznaje da je uzimao nedozvoljene supstance. Da li ce mu biti oduzete grand slam titule?!!! Naravno ne, a on ostaje u top 10 tenisera u istoriji tenisa! Sto se tice NBA igraca (ne svih) tu je stvar kristalno jasna. Uzmite samo broj prodatih dresova (ne samo u USA, nego u celom svetu) Jamesa, Kobija, Hauarda, Grifina... pomnozite sa cenom i dobicete pozamasnu cenu. A gde su televizijska prava u ko zna koliko zemalja sirom sveta. Dopingovani NBA igraci sa ugovorima od 20miliona (plus sponzori), klubovi a sami tim i USA dobijaju pare (od dresova, prenosa) i svi prezadovoljni

bivsi sugradjanin

pre 11 godina

Nekome se Lens zestoko zamerio. Nije cudo, zato sto on nije ulizica vec osobenjak koga ljudi cesto dozivljavaju kao arogantnog. Sumnjam da ce mu Francuzi oduzeti titule bez jakih dokaza. Kao sto se u tekstu kaze, tokom njegove karijere bio je podvrgnut preko 500 razlicitih doping testova i nikad nije pao. Bilo kako bilo, Lens Armstrong ce upamcen kaoostati jedna od najvecih legendi biciklizma i sporta uopste.

Kokos

pre 11 godina

A koji Amerikanac nije prevarant. Svi su dopingovani, pa to je zemlja zasnovana na laži, prevari i genocidu!
Kome prevarant, gospodine Polar, može biti idol?

zeljko

pre 11 godina

Ne podrzavam doping u sportu ali ako normalno postaje ono sto je ucestalo, onda je doping odavno postao normalna stvar u sportu. Jedno da znate...nema nedopingovanih vrhunskih sportista. Pitanje je samo kolika su sredstva ulozena od strane velikih kompanija u sredstva za prikrivanje dopinga. Ko misli da samo doping moze da ucini nekog sampionom ...vara se.

Srx

pre 11 godina

Ljudi su odvajkada pokusavali da koriscenjem raznoraznih sredstava poboljsaju, snagu, koncentraciju i sve ostalo potrebno za uspeh prilikom postizanja nekog napora. Poznato je da su stari Grci tokom antickih igara jeli sirovo meso, poznati su raznorazni preparati od trava koji su davani gladijatorima i vojnicima, jedan od najpoznatiji je Ma Huang Tang koji su dobijali Kineski vojnici prilikom ratova, a na osnovu kojeg je napravljen danasnji "Ephedrine". Doping sredstva u modernom sportu nisu uveli "Ameri" vec Sovjeti, a ista su napravili i razvili nacisti za svoju vojsku, tako da tvrdnja da su Ameri zacetnici i jedini konzumenti nije bas na mestu.

Macak

pre 11 godina

"Agencija je, takođe, u pismu Armstrongu istakla da poseduje uzorke iz 2009. i 2010. godine, u kojima je doping prisutan"

Interesantno, zašto su prešutkivali do sada.
((?!)-, 24. avgust 2012 10:07)

Mnogo vise para ima u razvijanju dopinga nego na suprotnoj strani. A logika ti kaze isto, najprije se izumi neki doup pa tek onda kad se shvati da novi "idol" ili "legenda" kako ovde ove sportske narkomane nazivaju, koristi nesto novo-onda pocne trka da se provali koja je to supstanca.
Zato je pauza od par godina neminovna, a usput i mnogi novcani interesi sponzora koji koce proces par godina dok ne izmuzu kintu-kasnije im ne trebaju ti narkosi pa ih zamijene drugim.
KO je malo citao i poznaje biciklizam zna da u se drogirali i Kopi i Merks, da su ljudi 60tih umirali bukvalno na Touru od amfetamina...Nije to od juce to je narko biznis koliko i sport.
Za mene to nisu legende to su obicni narkosi zaludjeni zeljom za slavom i parama- bez karaktera, vodjeni zeljom za slavom po cijenu sopstvenog zivota.
I ovaj sad kao odustaje od odbrane- branio se dok nije bio siguran da ce biti procesa, kopao je i noktima da to sprijeci, a kad je odbijen njegov zahtjev na sudu onda se kao povlaci.
To cini jer mu ovakav potez omogucava da ne budu ijavno iznesena svjedocenja i dokazi koje tuzilac ima protiv njega. On se pravi ostecenom strankom a u stvari gleda da se sto manje sazna o svinjarijama i o tome da ni u tim nisi mogao uci ako nisi jeo papicu koju je master diler odredio.

kvisko

pre 11 godina

Medjunarodni sud za dopingovane. Koja bi to guzva bila. Sreca da skoro svi osumnjiceni tecno govore maternjim engleskim jezikom pa bi se ustedilo na prevodiocima.

Mitar

pre 11 godina

U svakom slucaju, ovo je zaista veliki udarac za biciklizam, bio covek zaista kriv ili ne. Posto zaista dugo pratim ovaj sport, nikada nije postojao biciklista koji je mogao da proda 20 miliona kacketa ili suvenira sa svojim imenom, niko nije uradio toliko za popularnost biciklizma kao on. Ne ulazeci u to dali je kriv ili ne, iako verovatno jeste, covek je imao spektakularna ubrzanjima i napadima na brdima, prosto nije moglo da se ne divite takvom umecu, iako moram da priznam da sam obicno navijao protiv njega, ali to zaista nema veze. Veliki je ovo udarac za ovaj sport, bojim se preveliki. Na mene kao velikog postovaoca biciklizma sigurno nece uticati, ali na mnoge hoce, sto mi je mnogo zao, jer mislim da je ovo sjajan sport...

Nikola

pre 11 godina

Jednu stvar znam... On nikada nije bio pozitivan na doping testu, a kada je bio na vrhuncu, bio je najcesce testirani sportista na planeti... toliko! ovo su budalastine... Ljudi ne mogu svojim ogranicenim mozgovima da shvate kako neko moze da bude toliko dobar, pa kazu "to je nemoguce, mora da se dopingovao" ... Jedan od najvecih sportista svih vremena, koji ima fascinantnu zivotnu pricu iza sebe! RESPECT! ... LiveSTRONG!

Kole

pre 11 godina

Testiran vise od bilo kog drugog bicikliste, nikada nista nije nadjeno. Na Touru su ga uvek maltretirali vise od ostalih vozaca (nenajavljena budjenja i testovi u sred noci pred etapu).Da je koristio zabranjena sredstva to bi bilo nemoguce. Lance je legenda i u biciklizmu i van njega (borba protiv raka i podrska zrtvama).

veterinarBG

pre 11 godina

Ja verujem Amstrongu.Mozda sam naivan,ali, ne verujem da bi se neko ko je preziveo cancer igrao hemijom.Pre ce biti da se zamerio sponzorima...

indijanac

pre 11 godina

Ponovo ljudi lupaju takve komentare da se covek nasmeje. Prvo ne postoji tkzv garancija americke vlade, svi americki sportasi se kontrolisu. Drugo, u vrhunskom biciklizmu su svi vozaci podpognutu dedozvolenim sredstavama, postoji samo jedan pobednik u modernoj eri (od 1960te godine) Tour de Franca koji mozda nije uzimao doping (Greg Lemond). Inace, borba protiv Armstronga je od strane USADA vodjena 13 godina uz pomoc miliona i federalnih agencija, amerikanci su jurili americkog junaka. Nema ni jedne zemlje na svetu gde je kombinacija nacionalne antidoping agencije, zakona, i tuzilastva tako opasna za doping kao u SAD.

Vladimir Pula

pre 11 godina

U profesionalnom biciklizmu su svi dopingirani, ovako ili onako. Ovo je suludo. Tako su ubili Marca Pantania, mog omiljenog biciklistu, oduzeli mu i tour i giro, čovjek je kasnije propao i ubio se. Od tada ne mogu pratit sport koji sam obožavao kao klinac.
Nesto tu moraju promijeniti, inace mogu ukinuti biciklizam kao sport.
Lance Armstrong je jedan od najvećih svjetskih sportaša protekle 2 decenije, legenda koja je pobijedila rak i onda došla i poharala svijetom biciklizma. Višestruko je veća steta za biciklizam, za sport uopce, za mlađe narastaje uništiti takvu legendu kao sto je Armstrong na ovakav nacin, nego progledati mu kroz prste. A nema se sta puno progledati, on je bez obzira najbolji...

ivan

pre 11 godina

Dopingovanje je direktna posledica nečega što se zove profesionalni sport. Trebalo bi razdvojiti profesionalni od amaterskog sporta i kod ovog prvog ostaviti mogućnost dopinga uz kontrolu da neko ne pretera i ne rikne. E sad, postavlja se pitanje velikih takmičenja kao što su Olimpijske igre. Na tim takmičenjima ne bi smeli da učestvuju profesionalci tj. oni koji uzimaju pare za to što rade. Da li je to moguće? Naravno da nije. Svi ti sportisti to rade zbog slave i novca, da se ne lažemo. Svi mi gledamo to zato što su ta takmičenja jedan veliki cirkus koji nas zabavlja, a to ne može bez love. I doping je lova, i anti doping je lova. Eliminisanjem novca kao motiva bi se sve vratilo sto godina u nazad. Ali to što je od sporta napravljeno danas se nikad više neće vratiti na ono što je bilo jer to niko ne bi gledao. I ja sam se nekada bavio sportom vrlo ozbiljno a nisam imao vrhunske rezultate. Zašto? Ne zato što se nisam dopingovao nego zato što prosto nisam bio materijal za najveće uspehe. Ne postoji čarobna pilula već samo talenat i ogroman rad. Zato ja uživam i nastaviću da uživam dok gledam Armstronga, Bolta, Felpsa, Đokovića, Isinbajevu...

JustAnotherAtheistGuy

pre 11 godina

@SQI
Hajde,budi pošten pa nam reci koji bi od sportova,individualnih ili kolektivnih,svejedno,ako bi se primenio tvoj rigidni stav,opstao,odnosno izbegao sudbinu da ne bude ukinut?Da li ti zaista misliš da Bolt jede burek za ručak,pa onako trči stotku?Zbog čega je stopa smrtnosti u savremenom fudbalu veća nego u alpinizmu?Kako to LeBron kuca sa šest metara,a Rebrača ode u NBA kao mršavko,a posle samo jedne sezone pretvori se u Konana,te završi karijeru zbog problema sa srcem?...Ovo su samo neki od primera,ima ih još,mogu se nabrajati do prekosutra.Što se tiče Armstronga,nikada nisam bio njegov navijač,ali ovo je najobičnije iživljavanje.Nikada ga nisi uhvatili u dopingu,ali su zato našli nekoliko posrnulih koji su se uprpili glede svoje egzistencije,te su voljni i spremni da svedoče protiv njega.Što reče neko od prethodnika,klasičan lov na veštice.I šta sada?Titule će biti date,između ostalih Urlihu i Basu,ljudima za koje je dokazano da su tokom karijere bili dopingovani.Pravedno,nema šta.

znalac

pre 11 godina

Svima koji iole prate pricu sa EPO-m i krvnim dopingom znaju da su SVI vrhunski biciklisti bili dopingovani od 1995 do negde 2006, kada je pocelo naglo ciscenje biciklizma i drugih sportova. Zasto ce Armstrongu da uzmu titule, a drugima nece, ili ce umesto njega da proglase Ulriha ili Bassa za pobednike, koji su takodje sankcionisani doperi, to nikome nije jasno. UCI i WADA su trebali da proglase kolektivnu amnestiju za taj period, jer je veliki broj priznanja velikih imena koja sva ukazuju da su svi koristili i da su svi organizatori trka, vlasnici ekipa i sponzori ekipa znali sta se radi! I da, vi koji zagovarate zabrane biciklizma, sta mislite da koriste ili su koristili fudbaleri, teniseri i ostali, nemojte biti naivni.

Tekelija

pre 11 godina

Ја не знам је ли половина коментатора уопште прочитала овај текст, јер се у њему јасно наводи да је антидопинг комисија која му је одузела титуле уствари америчка организација.
Не свјетска или нека континентална, него америчка.

Сви(скоро) врхунски спортисти се допингују.
Шта, мислите да амерички кошаркаши не могу играти свако друго, а вјерујете да фудбалери у великим клубовима могу без допинга да истрче по 10км свако треће вече(код Енглеза је још и згуснутији распоред)?
Немојте бити наивни.

Polar

pre 11 godina

Za mene i dalje najbolji biciklista svih vremena i jedan od mojih sportskih idola. Cak i da je bio dopingovan, to ne znaci nista, jer su dopingovani bili i svi njegovi protivnici. Uz to, i dan-danas oni nemaju nikakve dokaze za takve tvrdnje. Naterati par likova da svedoce uz pretnje da ce izgubiti sve sto imaju ako to ne ucine i nije neki dokaz. I da mu oduzmu titule, u sta sumnjam, svi ce ga pamtiti kao osvajaca 7 Turova. Ta secanja iz glava ljudi se ne brisu tako lako. Zivo me interesuje koga je on nagazio pa ga njegova drzava ovako juri. Ocigledno nije bio poslusan "vojnik

Mrtvac

pre 11 godina

Ali zanimljivo je da ga je optuzila Anti doping agencija SAD !? Znaci njegova zemlja ga je optuzila a ne medjunarodna anti doping agencija. Moze da neko prica o Amerima sta hoce, ali oni su zemlja za respekt...

alex

pre 11 godina

zasto sada? posle sedam godina? profesionalni($) sport je nezamisliv bez dopinga. fudbal,kosarka,biciklizam,plivanje,atletika..... vazno je ucestvovati-ajde bre! koja je svrha takmicenja ako si dosao da ucestvujes. da ucestvujes mozes i iz publike,ispred tv-a. pitajte svakog profesionalnog sportistu sta je spreman da ucini za pobedu - dobicete isti odgovor-SVE!

Gos'n

pre 11 godina

Rusi su izmislili doping, inace. U ovom sportu su valjda svi dopingovani, sto ne menja cinjenicu da je on opet najbolji, jer su svi isti. Mada nekako zelim da verujem u americku pricicu za film, tipa pobedio rak, postao najbolji itd.

ragandd

pre 11 godina

Majstore bio si i ostao najbolji. Pobedio si i opaku bolest, pobedices i ovaj put. Od svih sportista na svetu na tebi da se slome kola. Javna je tajna da je doping vec odavno precutno odobren.

Stanimir Branimir

pre 11 godina

Doping nije dokazan nikad, a na Turu se mogu oduzeti titule samo od poslednjih 7 godina, ona pre toga ne mogu da budu oduzete čak i ako se utvrdi da je biciklista bio dopingovan, što je bilo slučajeva. Takva su pravila.
Lens je pravi svestrani sportista. Redovno učestvuje na Ironman triatlonima (najteže takmičenje na svetu) a maratone je trčao ispod 3 sata, što je vrhunski rezultat za nekoga kome to nije pfoesionalna disciplina.

Boki B.

pre 11 godina

Pa zar za njeega ne garantuje Americka vlada kao za sve sportiste na olimpijskim igrma?Svi Svi Ameri su dopingovani to je sigurno samo su bahati pa im niko nista ne moze.

veliki strumf

pre 11 godina

Ne mogu tvrditi ali... Gledao sam svaki Tour koji je Armstrong osvojio. Jednostavno, kad se dodje u Pirineje ili Alpe, covek je neverovatnom brzinom, sedeci (a ne stojeci) osvajao vrhove i kao od sale se peo na nevidjene uspone mnogo mnogo pre drugih. Uvek sam se pitao da li je takva voznja moguca bez dopinga. Siguran sam da bih ja teze izasao sa mojim autom od 1600 kubika. Meni je tesko poverovati da se biciklisti, onako mali i mrsavi ne dopinguju, a pri tom svakodnevno sto u ravnici, sto po ogromnim planinama prelaze 150-200km, nekad i vise.

Srx

pre 11 godina

"Jakorukom" se mora priznati jedna stvar, a to je nesporna uloga u popularizaciji sporta u kojem se koriste vozila na 2 tocka, na sopstveni pogon. Da li je on tom prilikom ili ne koristio nedozvoljena sredstva je po mom misljenju sekundarna stvar. Primarna je ukoliko se otkrije da jeste (ja sam licno ubedjen da je i te kako bio korisnik zabranjenih, pa u to vreme i eksperimentalnih supstacni), KO je i ZASTO to sve zataskavao. Zalosno je videti kako UCI svoju ikonu pusta niz vodu, jer mora, nadam se da se nece sve slomiti samo na njemu, on je prihvatio da nosi teret i treba da ispasta zbog toga, ali oni koji su mu tovarili to na ledja, treba vise da dobiju, po meni cak i zatvor. Bojim se samo da zbog sveopstih civilizacijskih potreba da se postigne „brze, vise, jace (poruka OI u Londonu i zivotni moto korisnika steroida), nece biti mnogo promena u svetu sporta, sto se tice dopinga, a stvar je prosta i lako resiva. Za svaku prevaru u bilo kojim kolicinama, bilo da su one iz mesa, trovanja, krema za ojede i ko zna cega sve ne, dozivotna suspenzija, a ne opomene (poznati Luksemburzanski biciklista) i slobodno ophodjenje: „ovaj nam se svidja, dobar je ne diraj ga, ovaj ne, njega cemo na koliko, dve-tri godinice da odmara, kvari peloton, ovaj je lep je narod ga voli pusti ga nek se drogira, sta ima veze, brze ce da vozi... ovaj je iz Gane, njega cemo da ocerupamo, s Spanca pusti, nemoj da se kacis, imaju nezgodnog ministra za sport itd. (malo karikiram, ali razumemo sustinu)...“

Vladan R

pre 11 godina

Ne ulazeci u to da li je kriv i ne zaleci ga ako zaista jeste, po meni je ovo klasican lov na vestice. Na ovaj nacin uvek nekoga mozete da optuzite da je uradio ono sto nije. Nadju nekoliko prevaranata uvacenih na delu, nagode se da svi optuze istoga i kraj price.

(?!)-

pre 11 godina

"Agencija je, takođe, u pismu Armstrongu istakla da poseduje uzorke iz 2009. i 2010. godine, u kojima je doping prisutan"

Interesantno, zašto su prešutkivali do sada.

Dorćolac

pre 11 godina

Lens je svakako bio vrhunski biciklista, ali je teško bilo poverovati da nema ničega od zabranjenih sredstava koje je koristio. Kada se sastavi rebus da je uvek posle završene etape odmah ulazio u prateći kontejner, da se izlečio od raka (sa čime?), da dolazi iz zemlje gde se najviše vrše razna laboratorijumska istraživanja, da ga je finansirala moćna kompanija Diskaveri, da je statistički gledano teško odoleti generacijama na Tur-u, da ga sve kolege optužuju..... Svi su morali iz tima da rade za njega, što je u današnjem biciklizmu velika prednost. Kako to da se baš svima toliko zamerio, čini se da i nije neki dobar drugar. Sateran u ćošak, sa izjavama da odustaje od otpora i da neće više da priča o tome, ipak ostavlja malu dozu nepotvrđenosti, dakle ne priznaje, već se brani ćutanjem. Imao sam stalnu sumnju na njega, pratio sam ga na svim trkama u tele prenosima. Nisam naravno bio siguran u čemu je stvar, ali se nekako uklapa u matične ćelije, kalendarski, tehnološki i na svaki drugi način.

dopingovani

pre 11 godina

Budalastina. Sta da mu oduzimaju? Ko veruje da je moguce baviti se profesionalnim sportom na najvisem nivou bez dopinga je idiot koji se vrlo verovatno nikada nije bavio sportom na tom visokom nivou. Armstrong je jednostavno bio najbrzi od dopingovanih i zasluzuje sve titule koje je osvojio. Sve ostalo su price za malu decu i naivne.

komentar

pre 11 godina

Bilo bi lepo da konacno cujemo pravu istinu o ovom coveku. Ja sve vreme imam osecaj da je tu nesto mutno, a ovo mi sad deluje kao potvrda za to. Isti takav osecaj imam i za Felpsa i mnoge druge americke olimpijce.

Milan Nis

pre 11 godina

Posle se neko pita odakle pravo "amerikancima" da njihova vlada garantuje za njihove sportiste.Bolji dokaz od ovoga nije potreban,kao jos desetine vrhunskih sportista kojima je njihova zemlja oduzela zlatne medalje sa najprestiznijih svetskih takmicenja.
Sramota za te sportiste,ali svaka cast nezavisnim institucijama koje se protiv toga zestoko bore.

The Edge

pre 11 godina

Ovo je bruka i sramota! Decenijama pratim biciklizam i stalno sam imao neke idole iz raznih epoha: Indurain, Pantani, Armstrong... Zbog njih smo kupovali dobre trkace i vozili do iznemoglosti. Razocaran sam. Da se ja pitam zabranio bih sva dalja takmicenja u ovom sportu. Njihov cilj je postao kako da se sto bolje nadrogiraju, a da ih ne provale. Bljak!!!

Pavle

pre 11 godina

Apsurdno je da mu uzmu titule, šta god da se pokaže/dokaže. Ko su onda bili pobednici Tura u tim godinama? Ulrih je bio drugi 2000,2001 i 2003, a i on je bio drogiran i diskvalifikovan je doživotno. Drugi je bio Baso 2005, isto kažnjen zbog dopinga. 2003 je bio treći Vino, kasnije isto kažnjen zbog dopinga. Ispade onda Beloki najbolji vozač na Turu u 21. veku, a on je samo imao sreću da se polomio pre nego što se njegov tim Once/Liberty Seguros raspao zbog organizovanog dopinga. Da je ostao čitav i u timu, ko zna šta bi bilo sa njim...
Treba uvesti pravilo zastarevanja optužbi za doping, jer ovo je apsurdno skroz. Ko zna kakav konjski doping bi sada našli u Merksovim ili Kopijevim uzorcima urina samo da su dostupni sada... nekada treba zatvoriti određenu stranicu, naučiti nešto iz prošlosti i krenuti dalje.

Dr Gagoni

pre 11 godina

Šteta, harao je desetak godina ali nije imao dovoljno podrške Vlade SAD da mu izda garanciju da je "čist" kao što su je imali na OI u Londonu neki američki sportisti. Ako immaš slabog mentora padaš na diplomskom......

dr. klitschko

pre 11 godina

gdje su sad oni da nam govore za amere koji su izmislili doping i uveli ga u sport da su oni cisti, da im kosarkasi idu na doping kontrole koje ne postoje, bla,bla,bla. njihovi najveci sportisti se gruvaju, pa sta radi tek sitna riba

Pavle

pre 11 godina

Apsurdno je da mu uzmu titule, šta god da se pokaže/dokaže. Ko su onda bili pobednici Tura u tim godinama? Ulrih je bio drugi 2000,2001 i 2003, a i on je bio drogiran i diskvalifikovan je doživotno. Drugi je bio Baso 2005, isto kažnjen zbog dopinga. 2003 je bio treći Vino, kasnije isto kažnjen zbog dopinga. Ispade onda Beloki najbolji vozač na Turu u 21. veku, a on je samo imao sreću da se polomio pre nego što se njegov tim Once/Liberty Seguros raspao zbog organizovanog dopinga. Da je ostao čitav i u timu, ko zna šta bi bilo sa njim...
Treba uvesti pravilo zastarevanja optužbi za doping, jer ovo je apsurdno skroz. Ko zna kakav konjski doping bi sada našli u Merksovim ili Kopijevim uzorcima urina samo da su dostupni sada... nekada treba zatvoriti određenu stranicu, naučiti nešto iz prošlosti i krenuti dalje.

(?!)-

pre 11 godina

"Agencija je, takođe, u pismu Armstrongu istakla da poseduje uzorke iz 2009. i 2010. godine, u kojima je doping prisutan"

Interesantno, zašto su prešutkivali do sada.

dopingovani

pre 11 godina

Budalastina. Sta da mu oduzimaju? Ko veruje da je moguce baviti se profesionalnim sportom na najvisem nivou bez dopinga je idiot koji se vrlo verovatno nikada nije bavio sportom na tom visokom nivou. Armstrong je jednostavno bio najbrzi od dopingovanih i zasluzuje sve titule koje je osvojio. Sve ostalo su price za malu decu i naivne.

Polar

pre 11 godina

Za mene i dalje najbolji biciklista svih vremena i jedan od mojih sportskih idola. Cak i da je bio dopingovan, to ne znaci nista, jer su dopingovani bili i svi njegovi protivnici. Uz to, i dan-danas oni nemaju nikakve dokaze za takve tvrdnje. Naterati par likova da svedoce uz pretnje da ce izgubiti sve sto imaju ako to ne ucine i nije neki dokaz. I da mu oduzmu titule, u sta sumnjam, svi ce ga pamtiti kao osvajaca 7 Turova. Ta secanja iz glava ljudi se ne brisu tako lako. Zivo me interesuje koga je on nagazio pa ga njegova drzava ovako juri. Ocigledno nije bio poslusan "vojnik

Stanimir Branimir

pre 11 godina

Doping nije dokazan nikad, a na Turu se mogu oduzeti titule samo od poslednjih 7 godina, ona pre toga ne mogu da budu oduzete čak i ako se utvrdi da je biciklista bio dopingovan, što je bilo slučajeva. Takva su pravila.
Lens je pravi svestrani sportista. Redovno učestvuje na Ironman triatlonima (najteže takmičenje na svetu) a maratone je trčao ispod 3 sata, što je vrhunski rezultat za nekoga kome to nije pfoesionalna disciplina.

Dr Gagoni

pre 11 godina

Šteta, harao je desetak godina ali nije imao dovoljno podrške Vlade SAD da mu izda garanciju da je "čist" kao što su je imali na OI u Londonu neki američki sportisti. Ako immaš slabog mentora padaš na diplomskom......

The Edge

pre 11 godina

Ovo je bruka i sramota! Decenijama pratim biciklizam i stalno sam imao neke idole iz raznih epoha: Indurain, Pantani, Armstrong... Zbog njih smo kupovali dobre trkace i vozili do iznemoglosti. Razocaran sam. Da se ja pitam zabranio bih sva dalja takmicenja u ovom sportu. Njihov cilj je postao kako da se sto bolje nadrogiraju, a da ih ne provale. Bljak!!!

ragandd

pre 11 godina

Majstore bio si i ostao najbolji. Pobedio si i opaku bolest, pobedices i ovaj put. Od svih sportista na svetu na tebi da se slome kola. Javna je tajna da je doping vec odavno precutno odobren.

Vladan R

pre 11 godina

Ne ulazeci u to da li je kriv i ne zaleci ga ako zaista jeste, po meni je ovo klasican lov na vestice. Na ovaj nacin uvek nekoga mozete da optuzite da je uradio ono sto nije. Nadju nekoliko prevaranata uvacenih na delu, nagode se da svi optuze istoga i kraj price.

znalac

pre 11 godina

Svima koji iole prate pricu sa EPO-m i krvnim dopingom znaju da su SVI vrhunski biciklisti bili dopingovani od 1995 do negde 2006, kada je pocelo naglo ciscenje biciklizma i drugih sportova. Zasto ce Armstrongu da uzmu titule, a drugima nece, ili ce umesto njega da proglase Ulriha ili Bassa za pobednike, koji su takodje sankcionisani doperi, to nikome nije jasno. UCI i WADA su trebali da proglase kolektivnu amnestiju za taj period, jer je veliki broj priznanja velikih imena koja sva ukazuju da su svi koristili i da su svi organizatori trka, vlasnici ekipa i sponzori ekipa znali sta se radi! I da, vi koji zagovarate zabrane biciklizma, sta mislite da koriste ili su koristili fudbaleri, teniseri i ostali, nemojte biti naivni.

veliki strumf

pre 11 godina

Ne mogu tvrditi ali... Gledao sam svaki Tour koji je Armstrong osvojio. Jednostavno, kad se dodje u Pirineje ili Alpe, covek je neverovatnom brzinom, sedeci (a ne stojeci) osvajao vrhove i kao od sale se peo na nevidjene uspone mnogo mnogo pre drugih. Uvek sam se pitao da li je takva voznja moguca bez dopinga. Siguran sam da bih ja teze izasao sa mojim autom od 1600 kubika. Meni je tesko poverovati da se biciklisti, onako mali i mrsavi ne dopinguju, a pri tom svakodnevno sto u ravnici, sto po ogromnim planinama prelaze 150-200km, nekad i vise.

Boki B.

pre 11 godina

Pa zar za njeega ne garantuje Americka vlada kao za sve sportiste na olimpijskim igrma?Svi Svi Ameri su dopingovani to je sigurno samo su bahati pa im niko nista ne moze.

Srx

pre 11 godina

"Jakorukom" se mora priznati jedna stvar, a to je nesporna uloga u popularizaciji sporta u kojem se koriste vozila na 2 tocka, na sopstveni pogon. Da li je on tom prilikom ili ne koristio nedozvoljena sredstva je po mom misljenju sekundarna stvar. Primarna je ukoliko se otkrije da jeste (ja sam licno ubedjen da je i te kako bio korisnik zabranjenih, pa u to vreme i eksperimentalnih supstacni), KO je i ZASTO to sve zataskavao. Zalosno je videti kako UCI svoju ikonu pusta niz vodu, jer mora, nadam se da se nece sve slomiti samo na njemu, on je prihvatio da nosi teret i treba da ispasta zbog toga, ali oni koji su mu tovarili to na ledja, treba vise da dobiju, po meni cak i zatvor. Bojim se samo da zbog sveopstih civilizacijskih potreba da se postigne „brze, vise, jace (poruka OI u Londonu i zivotni moto korisnika steroida), nece biti mnogo promena u svetu sporta, sto se tice dopinga, a stvar je prosta i lako resiva. Za svaku prevaru u bilo kojim kolicinama, bilo da su one iz mesa, trovanja, krema za ojede i ko zna cega sve ne, dozivotna suspenzija, a ne opomene (poznati Luksemburzanski biciklista) i slobodno ophodjenje: „ovaj nam se svidja, dobar je ne diraj ga, ovaj ne, njega cemo na koliko, dve-tri godinice da odmara, kvari peloton, ovaj je lep je narod ga voli pusti ga nek se drogira, sta ima veze, brze ce da vozi... ovaj je iz Gane, njega cemo da ocerupamo, s Spanca pusti, nemoj da se kacis, imaju nezgodnog ministra za sport itd. (malo karikiram, ali razumemo sustinu)...“

Tekelija

pre 11 godina

Ја не знам је ли половина коментатора уопште прочитала овај текст, јер се у њему јасно наводи да је антидопинг комисија која му је одузела титуле уствари америчка организација.
Не свјетска или нека континентална, него америчка.

Сви(скоро) врхунски спортисти се допингују.
Шта, мислите да амерички кошаркаши не могу играти свако друго, а вјерујете да фудбалери у великим клубовима могу без допинга да истрче по 10км свако треће вече(код Енглеза је још и згуснутији распоред)?
Немојте бити наивни.

komentar

pre 11 godina

Bilo bi lepo da konacno cujemo pravu istinu o ovom coveku. Ja sve vreme imam osecaj da je tu nesto mutno, a ovo mi sad deluje kao potvrda za to. Isti takav osecaj imam i za Felpsa i mnoge druge americke olimpijce.

alex

pre 11 godina

zasto sada? posle sedam godina? profesionalni($) sport je nezamisliv bez dopinga. fudbal,kosarka,biciklizam,plivanje,atletika..... vazno je ucestvovati-ajde bre! koja je svrha takmicenja ako si dosao da ucestvujes. da ucestvujes mozes i iz publike,ispred tv-a. pitajte svakog profesionalnog sportistu sta je spreman da ucini za pobedu - dobicete isti odgovor-SVE!

dr. klitschko

pre 11 godina

gdje su sad oni da nam govore za amere koji su izmislili doping i uveli ga u sport da su oni cisti, da im kosarkasi idu na doping kontrole koje ne postoje, bla,bla,bla. njihovi najveci sportisti se gruvaju, pa sta radi tek sitna riba

Milan Nis

pre 11 godina

Posle se neko pita odakle pravo "amerikancima" da njihova vlada garantuje za njihove sportiste.Bolji dokaz od ovoga nije potreban,kao jos desetine vrhunskih sportista kojima je njihova zemlja oduzela zlatne medalje sa najprestiznijih svetskih takmicenja.
Sramota za te sportiste,ali svaka cast nezavisnim institucijama koje se protiv toga zestoko bore.

Dorćolac

pre 11 godina

Lens je svakako bio vrhunski biciklista, ali je teško bilo poverovati da nema ničega od zabranjenih sredstava koje je koristio. Kada se sastavi rebus da je uvek posle završene etape odmah ulazio u prateći kontejner, da se izlečio od raka (sa čime?), da dolazi iz zemlje gde se najviše vrše razna laboratorijumska istraživanja, da ga je finansirala moćna kompanija Diskaveri, da je statistički gledano teško odoleti generacijama na Tur-u, da ga sve kolege optužuju..... Svi su morali iz tima da rade za njega, što je u današnjem biciklizmu velika prednost. Kako to da se baš svima toliko zamerio, čini se da i nije neki dobar drugar. Sateran u ćošak, sa izjavama da odustaje od otpora i da neće više da priča o tome, ipak ostavlja malu dozu nepotvrđenosti, dakle ne priznaje, već se brani ćutanjem. Imao sam stalnu sumnju na njega, pratio sam ga na svim trkama u tele prenosima. Nisam naravno bio siguran u čemu je stvar, ali se nekako uklapa u matične ćelije, kalendarski, tehnološki i na svaki drugi način.

Nikola

pre 11 godina

Jednu stvar znam... On nikada nije bio pozitivan na doping testu, a kada je bio na vrhuncu, bio je najcesce testirani sportista na planeti... toliko! ovo su budalastine... Ljudi ne mogu svojim ogranicenim mozgovima da shvate kako neko moze da bude toliko dobar, pa kazu "to je nemoguce, mora da se dopingovao" ... Jedan od najvecih sportista svih vremena, koji ima fascinantnu zivotnu pricu iza sebe! RESPECT! ... LiveSTRONG!

Kole

pre 11 godina

Testiran vise od bilo kog drugog bicikliste, nikada nista nije nadjeno. Na Touru su ga uvek maltretirali vise od ostalih vozaca (nenajavljena budjenja i testovi u sred noci pred etapu).Da je koristio zabranjena sredstva to bi bilo nemoguce. Lance je legenda i u biciklizmu i van njega (borba protiv raka i podrska zrtvama).

veterinarBG

pre 11 godina

Ja verujem Amstrongu.Mozda sam naivan,ali, ne verujem da bi se neko ko je preziveo cancer igrao hemijom.Pre ce biti da se zamerio sponzorima...

Plemenski vodja

pre 11 godina

Pa zar za njeega ne garantuje Americka vlada kao za sve sportiste na olimpijskim igrma?Svi Svi Ameri su dopingovani to je sigurno samo su bahati pa im niko nista ne moze.
(Boki B., 24. avgust 2012 10:23)

Naravno, naucno je dokazano da svi amerikanci koriste doping jer ih americka vlada na to prisiljava, a i doping deluje najbolje bas na amerikance, na ostale nema toliki efekat. Radili su neka istrazivanja i utvrdili da kad rus ili kinez uzmu doping to ih samo usporava, a amerikance ubrazava. :)

.

pre 11 godina

Osmah svi postaju stručnjaci za biciklizam. Većina vas nema pojma o ovom sportu, gdje ste da komentarišete sad Vueltu ili Tour prošlog mjeseca, nego samo sad tragate za senzacionalizmom? Ovo neću komentarisati, Lance je rekao svoje, nijednom nije imao pozitivan test u svih 7 godina dok je pobjedjivao na Touru. Optužbe se odnose na 2010. i 2011.

Nemanja

pre 11 godina

Treba postovati njegovu posvecenost i strast prema svemu cime se bavi. On je sampion snage i volje, bez obzira da li je bio dopongovan ili ne... A svi njegovi " protivnici" koji se bune.. tuzibabe su uvek bile gubitnici!

xxx

pre 11 godina

Zanimljivo je kako je uspeo sedam godina da se dopinguje a da to nisu ustanovili. Bolje i sad da su cutali ako vec nisu na vreme radili svoj posao.

Mitar

pre 11 godina

U svakom slucaju, ovo je zaista veliki udarac za biciklizam, bio covek zaista kriv ili ne. Posto zaista dugo pratim ovaj sport, nikada nije postojao biciklista koji je mogao da proda 20 miliona kacketa ili suvenira sa svojim imenom, niko nije uradio toliko za popularnost biciklizma kao on. Ne ulazeci u to dali je kriv ili ne, iako verovatno jeste, covek je imao spektakularna ubrzanjima i napadima na brdima, prosto nije moglo da se ne divite takvom umecu, iako moram da priznam da sam obicno navijao protiv njega, ali to zaista nema veze. Veliki je ovo udarac za ovaj sport, bojim se preveliki. Na mene kao velikog postovaoca biciklizma sigurno nece uticati, ali na mnoge hoce, sto mi je mnogo zao, jer mislim da je ovo sjajan sport...

stefan

pre 11 godina

Pravi idol za male bicikliste. Svako ko je ikad seo na biciklu je zamislio da je u trenutku kao on. Njemu oduzeti titule u biciklizmu je isto kao i oduzeti krst crkvi. Jedan od mojih idola, zbog njega sam trenirao biciklizam.

Lens je jedan i jedini

pre 11 godina

Na ovogodišnjem Turu je učestvovalo 198 biciklista. Broj onih koji su koristili doping je poznat i on iznosi 198. A sad iako ih je bilo u prethodnim komentarima par činjenica. Lens je pobedio sedam puta na Turu. Da li je bio dopingovan? Da, ali pobedio je ostalih 200 voya;a koji su isto dopingovani. Da li bi pobedio da nije koristio doping? Da, ali pod uslovom da i drugi ne koriste. Dakle stvar je prosta. Lens je vrhunski biciklista sa dopingom ili bez njega. Da li opravdavam korišćenje dopinga. Ne, ali to je realnost svakog vrhunskog sporta. Posebna priča su timske kolege koje sad svedoče protiv njega. Gde su bili ranije? Ćutali su jer im je odgovaralo. Kao što neko napisa Lens je sportista sa najviše doping kontrola. Nikada mu nije nađena nijedna nedozvoljena supstanca. Pustite čoveka na miru kad već niste imali dokaza dok je bio aktivan. Ono što je on uradio za biciklizam neće niko moći unarednih 50 godina. I Kontador je pao na dopingu i šta se desilo? Najbleđi Tur u poslednjih 20 godina. Da su se pojavili Kontador i Endi Šlek pobedu na Turu bi odneo Bredli Vigins samo ako bi ga igrao na XBoxu.

Mrtvac

pre 11 godina

Ali zanimljivo je da ga je optuzila Anti doping agencija SAD !? Znaci njegova zemlja ga je optuzila a ne medjunarodna anti doping agencija. Moze da neko prica o Amerima sta hoce, ali oni su zemlja za respekt...

aleksa

pre 11 godina

Ajde svi vi negativni kriticari po Lensa, nadrogirajte se koliko hocete, ali pobedite makar jednom na tour-u, da vas vidim, puls u mirovanju 120, ajde vratite se facebooku i ostalim trovacima mozga.

Kokos

pre 11 godina

A koji Amerikanac nije prevarant. Svi su dopingovani, pa to je zemlja zasnovana na laži, prevari i genocidu!
Kome prevarant, gospodine Polar, može biti idol?

Gos'n

pre 11 godina

Rusi su izmislili doping, inace. U ovom sportu su valjda svi dopingovani, sto ne menja cinjenicu da je on opet najbolji, jer su svi isti. Mada nekako zelim da verujem u americku pricicu za film, tipa pobedio rak, postao najbolji itd.

JV

pre 11 godina

@dopingovani
'Armstrong je jednostavno bio najbrzi od dopingovanih i zasluzuje sve titule koje je osvojio.'

To su te vrednosti! Bravo! Zašto pošteno, kad može prevarom. Ajmo svi da se rokamo, da varamo, da gazimo preko svega i svih, samo da se popnemo na vrh.
Sve je otišlo u 3 lepe...

profesionalac

pre 11 godina

Pazite ovo, Antidoping agencija SAD-a, istrazuje zloupotrebe sportiste koji je osvojio 7 Tour de France. Najvise od svih sportista ikad. Covek koji je u tom trenutku bio najveci ponos nacije. Iako UCI to od njih ne zahteva. To se za mene zove profesionalizam. Svaka cast agenciji. To je samo jos jedan od dokaza da su SAD jedna od najbolje uredjenih drzava na unutrasnjem planu.
Inace Amstrong nije prvi. Slicnu sudbinu je doziveo i Flojd Lendis, covek koji je trebao da nasledi Amstronga u njegovim uspesima, i koji je takodje jednom osvojio Tour de France, i jos nekoliko takodje veoma izvrsnih vozaca.
U Srbiji da se neko nas usudi da istrazuje dopingovanje nekog naseg poznatog sprotiste, bilo bi prikazano kao najveca izdaja. A da npr. neko sa strane istrazuje to, bilo bi to prikazano kao jos jedna od antisrpskih zavera.

Ljubitelj sporta

pre 11 godina

On je jedan od najvećih sportista svih vremena.Za mene je potpuna glupost da se na osnovu iskaza pojedinaca dokazuje da li je neko uzimao doping.Valjda se to dokazuje labarorijskim analizama.Sve je ovo besmisleno.Sportista koji nikada nije pao na anti doping testu gubi pobede na Turu.Očigledno da se nekome zamerio i to je najobičnija osveta.Jedan je Lens, ostali nisu mu ni do kolena.Bez pojedinaca ekstra klase kao što je bio Lens,profesionalni biciklizam će polako otići u drugu grupu sportova i nestaće interesovanje medija za njega.

Macak

pre 11 godina

"Agencija je, takođe, u pismu Armstrongu istakla da poseduje uzorke iz 2009. i 2010. godine, u kojima je doping prisutan"

Interesantno, zašto su prešutkivali do sada.
((?!)-, 24. avgust 2012 10:07)

Mnogo vise para ima u razvijanju dopinga nego na suprotnoj strani. A logika ti kaze isto, najprije se izumi neki doup pa tek onda kad se shvati da novi "idol" ili "legenda" kako ovde ove sportske narkomane nazivaju, koristi nesto novo-onda pocne trka da se provali koja je to supstanca.
Zato je pauza od par godina neminovna, a usput i mnogi novcani interesi sponzora koji koce proces par godina dok ne izmuzu kintu-kasnije im ne trebaju ti narkosi pa ih zamijene drugim.
KO je malo citao i poznaje biciklizam zna da u se drogirali i Kopi i Merks, da su ljudi 60tih umirali bukvalno na Touru od amfetamina...Nije to od juce to je narko biznis koliko i sport.
Za mene to nisu legende to su obicni narkosi zaludjeni zeljom za slavom i parama- bez karaktera, vodjeni zeljom za slavom po cijenu sopstvenog zivota.
I ovaj sad kao odustaje od odbrane- branio se dok nije bio siguran da ce biti procesa, kopao je i noktima da to sprijeci, a kad je odbijen njegov zahtjev na sudu onda se kao povlaci.
To cini jer mu ovakav potez omogucava da ne budu ijavno iznesena svjedocenja i dokazi koje tuzilac ima protiv njega. On se pravi ostecenom strankom a u stvari gleda da se sto manje sazna o svinjarijama i o tome da ni u tim nisi mogao uci ako nisi jeo papicu koju je master diler odredio.

Alo bre ljudi !

pre 11 godina

Citam komentare i ne verujem. Pa polovina vas podrzava doping! Zamislite situaciju da se bavite sportom profesionalno, tenirate 2-3 puta dnevno, vodite racuna o ishrani, legnete da spavate uvek u isto vreme, karantini, pripreme, propustanje maturske ekskurzije, ne odlazak na rodj. jer moras da legnes ranije ... I onda dodje neko ko uzima nedozvoljene supstance i pobedi vas u fudbalu, biciklizmu, basketu... Neko ko vas je na prevaru pobedio sasluzuje nagradu, slavu, istoriju... ?!!! Zamislite kako je tim sportistima koji su na taj, po meni kukavicki nacin porazeni. Oni ce posle 10god mozda i dobiti zasluzene nagrade, ali ce svakako ostati bez nagrada sponzora, euforije u svojoj zemlji, ... Dopingovani sa druge strane su materijalno obezbedjeni, dobijaju ugovore, snimaju reklame. Agasi pise knjigu i u njoj priznaje da je uzimao nedozvoljene supstance. Da li ce mu biti oduzete grand slam titule?!!! Naravno ne, a on ostaje u top 10 tenisera u istoriji tenisa! Sto se tice NBA igraca (ne svih) tu je stvar kristalno jasna. Uzmite samo broj prodatih dresova (ne samo u USA, nego u celom svetu) Jamesa, Kobija, Hauarda, Grifina... pomnozite sa cenom i dobicete pozamasnu cenu. A gde su televizijska prava u ko zna koliko zemalja sirom sveta. Dopingovani NBA igraci sa ugovorima od 20miliona (plus sponzori), klubovi a sami tim i USA dobijaju pare (od dresova, prenosa) i svi prezadovoljni

Faf Tedi

pre 11 godina

A mogli su samo da ubace motorce. Kancelara zna kako: http://www.youtube.com/watch?v=8Nd13ARuvVE (premotajte na 3:33) ;)

Umesto u venu, mogli su u bicikl.
PS. Drago mi je zbog Belokija i Tura 2000.

nikola

pre 11 godina

Ko prati biciklizam zna da je pre Armstronga postajao jednako uspešan biciklista, Miguel Indurain koji je osvojio Tour 5 puta za redom od 91' do 95' I dva puta Giro za to vreme.. znaci da nije ne moguće.. LiveStrong!!!

zeljko

pre 11 godina

Ne podrzavam doping u sportu ali ako normalno postaje ono sto je ucestalo, onda je doping odavno postao normalna stvar u sportu. Jedno da znate...nema nedopingovanih vrhunskih sportista. Pitanje je samo kolika su sredstva ulozena od strane velikih kompanija u sredstva za prikrivanje dopinga. Ko misli da samo doping moze da ucini nekog sampionom ...vara se.

Vladimir Pula

pre 11 godina

U profesionalnom biciklizmu su svi dopingirani, ovako ili onako. Ovo je suludo. Tako su ubili Marca Pantania, mog omiljenog biciklistu, oduzeli mu i tour i giro, čovjek je kasnije propao i ubio se. Od tada ne mogu pratit sport koji sam obožavao kao klinac.
Nesto tu moraju promijeniti, inace mogu ukinuti biciklizam kao sport.
Lance Armstrong je jedan od najvećih svjetskih sportaša protekle 2 decenije, legenda koja je pobijedila rak i onda došla i poharala svijetom biciklizma. Višestruko je veća steta za biciklizam, za sport uopce, za mlađe narastaje uništiti takvu legendu kao sto je Armstrong na ovakav nacin, nego progledati mu kroz prste. A nema se sta puno progledati, on je bez obzira najbolji...

kvisko

pre 11 godina

Medjunarodni sud za dopingovane. Koja bi to guzva bila. Sreca da skoro svi osumnjiceni tecno govore maternjim engleskim jezikom pa bi se ustedilo na prevodiocima.

Milos

pre 11 godina

tako treba kakav je to nacin...sve bi im oduzeo,kakav je to sportista drogirao se pa bljuje vatru na nos,isto vazi i za Agasija i slicne....

Joca S

pre 11 godina

@Bre,uzeo si mi rec iz usta,jedan je Der Kaiser. Svi koji branite (PH)Armstronga razmislite zasto je on pre dobijanja borbe s rakom bio prosecan biciklista a posle toga eksplodirao.

kurbla

pre 11 godina

pa pazi, licno sam uvek verovao da nije cist i da je uzimao nesto. mada, u biciklizmu svi ali bukvalno svi su na necemu. znaci opet je armstrong prirodno superiorniji od vecine. e sad, sem glasina da su se pozitivni rezultati zataskivali,moguce, nikada nista nije dokazano. sto se tice svedocenja landisa i ostalih, nikada oni to ne bi ucinili da sami nisu pali a verovatno ima i ljubomore. tako da mi ovo sve deluje kao lov na vestice. mada sa druge strane pokazuje da kada se pravni sistem normalne i sredjene zemlje kao sad zahukta ka tebi, dzaba veze, poznanstvo sa busem, pare, slava.resio je da prekine da se legalno bori posto bi verovatno bankrotirao placajuci armiju advokata i eksperata. a nike i ostali sponzori beze od takvih stvari ko djavo od krsta....

JustAnotherAtheistGuy

pre 11 godina

@SQI
Hajde,budi pošten pa nam reci koji bi od sportova,individualnih ili kolektivnih,svejedno,ako bi se primenio tvoj rigidni stav,opstao,odnosno izbegao sudbinu da ne bude ukinut?Da li ti zaista misliš da Bolt jede burek za ručak,pa onako trči stotku?Zbog čega je stopa smrtnosti u savremenom fudbalu veća nego u alpinizmu?Kako to LeBron kuca sa šest metara,a Rebrača ode u NBA kao mršavko,a posle samo jedne sezone pretvori se u Konana,te završi karijeru zbog problema sa srcem?...Ovo su samo neki od primera,ima ih još,mogu se nabrajati do prekosutra.Što se tiče Armstronga,nikada nisam bio njegov navijač,ali ovo je najobičnije iživljavanje.Nikada ga nisi uhvatili u dopingu,ali su zato našli nekoliko posrnulih koji su se uprpili glede svoje egzistencije,te su voljni i spremni da svedoče protiv njega.Što reče neko od prethodnika,klasičan lov na veštice.I šta sada?Titule će biti date,između ostalih Urlihu i Basu,ljudima za koje je dokazano da su tokom karijere bili dopingovani.Pravedno,nema šta.

Flash Gordon direktno iz svemira

pre 11 godina

@Boki B. - Doping najbolje deluje na amerikance, a ne-amerikancima doping pravi fistule na cmaru, pa im bude tesko. Zato amerikanci stalno pobedjuju sa osmehom, a ostali sa bolnom grimasom prolaze kroz cilj.

mare

pre 11 godina

Opšte je poznato da se biciklisti svi od reda dopinguju.Mislim da je skoro i Kontador provaljen.Biciklizam i bodibilding su sinonim za doping u sportu,samo je pitanje koliko je bodibildnig sport,klasično poziranje steriodisanih likova.Da se ne lažemo ima dopinga i u NBA i vrhunskom fudbalu,samo što iza nekih igrača stoje jako kompanije Nike,Adidas,Rolex kojima se ne isplati da njihovi puleni budu provaljeni.Današnji vrhusnki sport je najobičniji biznis.

indijanac

pre 11 godina

Ponovo ljudi lupaju takve komentare da se covek nasmeje. Prvo ne postoji tkzv garancija americke vlade, svi americki sportasi se kontrolisu. Drugo, u vrhunskom biciklizmu su svi vozaci podpognutu dedozvolenim sredstavama, postoji samo jedan pobednik u modernoj eri (od 1960te godine) Tour de Franca koji mozda nije uzimao doping (Greg Lemond). Inace, borba protiv Armstronga je od strane USADA vodjena 13 godina uz pomoc miliona i federalnih agencija, amerikanci su jurili americkog junaka. Nema ni jedne zemlje na svetu gde je kombinacija nacionalne antidoping agencije, zakona, i tuzilastva tako opasna za doping kao u SAD.

Nikola VŠ

pre 11 godina

Iskreno smatram da je ovo ogromna glupost i želja nekih sitnih "secikesa" da postanu poznati preko imena velikih kao što je Amstrong. Ukoliko je tada prošao sve testove koji su tada bili važeći, ne može se sada pronaći nešto novo što se tada nije smatralo dopingom ili se nije moglo detektovati i proglasiti čoveka prevarantom. Šta mislite da se analiziraju i uzorci biciklista od pre 30 i više godina, pa po toj logici svima bi pouzimali titule i svi bi bili kažnjeni. Ako su tada standardi bili takvi i za sve u tom trenutku isti to je jedino merodavno, ovako samo jednog biciklistu analizirati posle 10 godina i proglasiti krivcem je stvarno nekorektno. Ko može da potvrdi da i ostali nisu koristili iste supstance tada i prošli uspešno sve testove?
Svaka čast Amstrongu za promociju i afirmaciju biciklizma i još više za njegovu fondaciju!!! Svaka čast sedmostruki šampione!!!

pomireni sa cinjenicom

pre 11 godina

Kakva glupost! Ovo je vise nego ocigledno bio napad direktno na pojedinca! Andre Agasi je napisao u svojoj autobiografiji da je i on koristio nedozvoljene supstance, ali ne vidim da iko pominje da ce mu biti oduzete titule! A kada je Rafa osvojio svoj prvi RG, kao nije bio dopingovan?! Jeste, samo je teniskom svetu bilo potrebno novo lice koje moze da se suprostavi Federeru, jer je tenis tih nekoliko godina, za vreme Federerove dominacije, mnogo izgubio na gledanosti. Ali, ako Gaske odluci da se dobro provede jedno vece, onda njega kaznite jer nije od velikog interesa za tenis. A sta tek plivaci i atleticari koriste... To je jednostavno profesionalni sport, tj. realnost.

maloObjektivnostiMolim

pre 11 godina

@ (alex, 24. avgust 2012 11:21)
Kako zasto sad? Pa valjda vise ne zaradjuje dovoljno novca i nije im potreban. Verovatno prave sebi alibi u smislu eto mi kaznjavamo svakog koriscenje doping sredstava.

Moje misljenje je da se kazne treba usmeriti na americku vladu koja garantuje(stiti) za svoje sportiste. Amerikancima treba zabraniti ucesce na predstojecim medjunarodnim takmicenjima, za opomenu jedno ucesce, a ako se prekrsaj ponovi za uvek. Ako zele da gledaju dopingovane narkomane neka naprave paralelna takmicenja pa ko voli nek izvoli. Verujem da ce i nama biti zanimljivo da gledamo takve takmicenja posto rezultati ce biti mnogo atraktivniji.

Ko zna koliko je ovakvih medalja USA osvojila u Londonu. Onaj ko zna da je sportista dopingovan i to precuti jednako snosi odgovornost kao i sam sportista. Ovde opet kaznu nosi najnizi ucesnik u celom lancu...

Nemojte pogresno da me shvatite, ja bih licno voleo da se svaki doping legalizuje, pa ko voli neka se kljuka cime god stigne. Samo neka se takmici sa onima koji su takodje dopingovani. Ko je spreman da zarad 5 minuta slave upropasti svoje telo(u svojim tridesetim godinama njihova tela su fizioloski bar dva puta starija) neka mu je laka crna zemlja.

Srx

pre 11 godina

Ljudi su odvajkada pokusavali da koriscenjem raznoraznih sredstava poboljsaju, snagu, koncentraciju i sve ostalo potrebno za uspeh prilikom postizanja nekog napora. Poznato je da su stari Grci tokom antickih igara jeli sirovo meso, poznati su raznorazni preparati od trava koji su davani gladijatorima i vojnicima, jedan od najpoznatiji je Ma Huang Tang koji su dobijali Kineski vojnici prilikom ratova, a na osnovu kojeg je napravljen danasnji "Ephedrine". Doping sredstva u modernom sportu nisu uveli "Ameri" vec Sovjeti, a ista su napravili i razvili nacisti za svoju vojsku, tako da tvrdnja da su Ameri zacetnici i jedini konzumenti nije bas na mestu.

ivan

pre 11 godina

Dopingovanje je direktna posledica nečega što se zove profesionalni sport. Trebalo bi razdvojiti profesionalni od amaterskog sporta i kod ovog prvog ostaviti mogućnost dopinga uz kontrolu da neko ne pretera i ne rikne. E sad, postavlja se pitanje velikih takmičenja kao što su Olimpijske igre. Na tim takmičenjima ne bi smeli da učestvuju profesionalci tj. oni koji uzimaju pare za to što rade. Da li je to moguće? Naravno da nije. Svi ti sportisti to rade zbog slave i novca, da se ne lažemo. Svi mi gledamo to zato što su ta takmičenja jedan veliki cirkus koji nas zabavlja, a to ne može bez love. I doping je lova, i anti doping je lova. Eliminisanjem novca kao motiva bi se sve vratilo sto godina u nazad. Ali to što je od sporta napravljeno danas se nikad više neće vratiti na ono što je bilo jer to niko ne bi gledao. I ja sam se nekada bavio sportom vrlo ozbiljno a nisam imao vrhunske rezultate. Zašto? Ne zato što se nisam dopingovao nego zato što prosto nisam bio materijal za najveće uspehe. Ne postoji čarobna pilula već samo talenat i ogroman rad. Zato ja uživam i nastaviću da uživam dok gledam Armstronga, Bolta, Felpsa, Đokovića, Isinbajevu...

Matori

pre 11 godina

Priznajem da me je sokirala ova vest, mada je vec bilo nagovestaja da ce se nesto tako desiti. Nemam nikakvih iluzija da "Jaka ruka" nije uzimao doping. Uzimali su ga svi na Turu, a on je ipak bio najbolji. Pa još ako se uzmu zdravstveni problemi kroz koje je prosao on je za mene jedan od majboljih sportista svih vremena uzimao, ne uzimao drogu. Interesantno je zasto se ta Agencija okomila na Armstronga i postavlja se pitanje nije li on zrtveno jagnje da bi se paznja javnosti skrenula na njega, a neko drugi zastitio. Felps, recimo? Setite se samo onog nesretnika Bena Džonsona koji je stradao zbog droge, dok Karla Luisa, američku ikonu, niko nije smeo ni da spomene u vezi sa drogom. Svi američki profesionalni sportisti se drogiraju i ta pošast prenosi se polako i na Evropu.

bivsi sugradjanin

pre 11 godina

Nekome se Lens zestoko zamerio. Nije cudo, zato sto on nije ulizica vec osobenjak koga ljudi cesto dozivljavaju kao arogantnog. Sumnjam da ce mu Francuzi oduzeti titule bez jakih dokaza. Kao sto se u tekstu kaze, tokom njegove karijere bio je podvrgnut preko 500 razlicitih doping testova i nikad nije pao. Bilo kako bilo, Lens Armstrong ce upamcen kaoostati jedna od najvecih legendi biciklizma i sporta uopste.

marko

pre 11 godina

svi mi volimo da gledamo nekog takmicara koji je toliko dominantniji u odnosu na druge. I tu ne pitamo sta koristi i da li koristi. On je tih godina bio ono sto je danas Bolt. Ko bi gledao atletiku i one amatere sto na 100 metara trce 20sekundi, da nema Bolta i Blejka? Kome bi to bilo zanimljivo da gleda? Lense, legendo. Kako god da se zavrsi za mene ces biti i ostati No.1 svih vremena.

JocaKg

pre 11 godina

Pozdrav svima,

Polar je u pravu!Lance je nekom stao na zulj,definitivno!Ameri svoje sportiste nece tek tako da kompromituju!
A,sto se tice doping-a,ne zelim ovde da prosipam neko znanje,jer sam vec okvalifikovan kao sarlatan,kada sam tvrdio(i tvrdim jos uvek) da se svi vrhunski sportisti dopinguju!!!Ne odnosi se na tehnicke sportove!Kako i zasto?Pogledajte par reportaza na YouTube-u.Nazalost,sve su na nemackom jeziku,ali se iskreno nadam, da vecina na ovom forumu razume nemacki,pa cete posle tih reportaza stvoriti PRAVU sliku o dopingu juce,danas i sutra!!!!

Geheimsache Doping(1-4)
Doping im Spitzensport - System oder Einzeltäter? (biciklizam!)
Blut und Spiele (1-4)

pravilo

pre 11 godina

Ima jedna bitna stvar u pravilniku vezano za doping. Rezultati dopinga se cuvaju dve godine,ne duze. Ako neko nije pozitivan na doping danas,ne znaci da se u tom istom nalazu nece naci doping za godinu dana,jer su sretstva za doping ponekad "ispred" testova na doping. Amstrong mozda nikad nije imao pozitivan test odmah posle takmicenja ,ali su mu nasli nedozvoljena sretstva sada,skoro dve godine posle takmicenja. Jos kada postoje svedoci,mislim da je sve jasno. Po meni,dopingovani "sportisti" treba da idu u zatvor! Zamislite da zivite posten zivot jednog vrhunskog sportiste,sto svi znamo da nije lako,svega se odreknete u zivotu,a onda vas"pokrade"dopingovani kolega. Ja bi bio toliko ogorcen da bi zeleo da prevarant zavrsi u zatvoru! O vracanje trofeja da i ne govorim. Svako otkrivanje dopingovanih sampiona je velka pobeda za prave sportiste,i ja sam sad srecan u njihovo ime.

Dragan

pre 11 godina

Nekako se zaboravlja da je biciklizam sport u kome se sada vrse najrigoroznije anti doping kontrole. Uveli su bioloski pasos, biciklisti se kontrolisu cele godine, mere se nanogrami zabranjenih supstanci itd. Bilo bi fino kad bi to uveli i za druge sportove, npr. fudbal i tenis.

Iako verujem da se i Armstrong dopingovao u to vreme kada su se svi dopingovali, covek nikad nije bio uhvacen, a kontrolisan je najcesce od svih sportista. Zato mi stvarno nije jasno da mogu da mu oduzmu titule samo na osnovu izjava nekih koji su uhvaceni u dopingu.

Inace ko prati biciklizam zna da je Armstrong sve svoje pripreme uvek bazirao samo za TDF, imao je totalnu podrsku najjaceg tima, tako da ostavljam mogucnost i da se nije dopingovao.

Lucky

pre 11 godina

...NASLI SMO DOPING U UZORCIMA STARIM PAR GODINA, KOJIH NIJE BILO TADA U UZORKU, ALI ETO SADA SU SE POJAVILI STO JE DOKAZ...DO MOGA...PRE CE BITI DA JE KOMISIJA NA KREKU

Dr Gagoni

pre 11 godina

Šteta, harao je desetak godina ali nije imao dovoljno podrške Vlade SAD da mu izda garanciju da je "čist" kao što su je imali na OI u Londonu neki američki sportisti. Ako immaš slabog mentora padaš na diplomskom......

Boki B.

pre 11 godina

Pa zar za njeega ne garantuje Americka vlada kao za sve sportiste na olimpijskim igrma?Svi Svi Ameri su dopingovani to je sigurno samo su bahati pa im niko nista ne moze.

Pavle

pre 11 godina

Apsurdno je da mu uzmu titule, šta god da se pokaže/dokaže. Ko su onda bili pobednici Tura u tim godinama? Ulrih je bio drugi 2000,2001 i 2003, a i on je bio drogiran i diskvalifikovan je doživotno. Drugi je bio Baso 2005, isto kažnjen zbog dopinga. 2003 je bio treći Vino, kasnije isto kažnjen zbog dopinga. Ispade onda Beloki najbolji vozač na Turu u 21. veku, a on je samo imao sreću da se polomio pre nego što se njegov tim Once/Liberty Seguros raspao zbog organizovanog dopinga. Da je ostao čitav i u timu, ko zna šta bi bilo sa njim...
Treba uvesti pravilo zastarevanja optužbi za doping, jer ovo je apsurdno skroz. Ko zna kakav konjski doping bi sada našli u Merksovim ili Kopijevim uzorcima urina samo da su dostupni sada... nekada treba zatvoriti određenu stranicu, naučiti nešto iz prošlosti i krenuti dalje.

dopingovani

pre 11 godina

Budalastina. Sta da mu oduzimaju? Ko veruje da je moguce baviti se profesionalnim sportom na najvisem nivou bez dopinga je idiot koji se vrlo verovatno nikada nije bavio sportom na tom visokom nivou. Armstrong je jednostavno bio najbrzi od dopingovanih i zasluzuje sve titule koje je osvojio. Sve ostalo su price za malu decu i naivne.

Milan Nis

pre 11 godina

Posle se neko pita odakle pravo "amerikancima" da njihova vlada garantuje za njihove sportiste.Bolji dokaz od ovoga nije potreban,kao jos desetine vrhunskih sportista kojima je njihova zemlja oduzela zlatne medalje sa najprestiznijih svetskih takmicenja.
Sramota za te sportiste,ali svaka cast nezavisnim institucijama koje se protiv toga zestoko bore.

dr. klitschko

pre 11 godina

gdje su sad oni da nam govore za amere koji su izmislili doping i uveli ga u sport da su oni cisti, da im kosarkasi idu na doping kontrole koje ne postoje, bla,bla,bla. njihovi najveci sportisti se gruvaju, pa sta radi tek sitna riba

veliki strumf

pre 11 godina

Ne mogu tvrditi ali... Gledao sam svaki Tour koji je Armstrong osvojio. Jednostavno, kad se dodje u Pirineje ili Alpe, covek je neverovatnom brzinom, sedeci (a ne stojeci) osvajao vrhove i kao od sale se peo na nevidjene uspone mnogo mnogo pre drugih. Uvek sam se pitao da li je takva voznja moguca bez dopinga. Siguran sam da bih ja teze izasao sa mojim autom od 1600 kubika. Meni je tesko poverovati da se biciklisti, onako mali i mrsavi ne dopinguju, a pri tom svakodnevno sto u ravnici, sto po ogromnim planinama prelaze 150-200km, nekad i vise.

komentar

pre 11 godina

Bilo bi lepo da konacno cujemo pravu istinu o ovom coveku. Ja sve vreme imam osecaj da je tu nesto mutno, a ovo mi sad deluje kao potvrda za to. Isti takav osecaj imam i za Felpsa i mnoge druge americke olimpijce.

Polar

pre 11 godina

Za mene i dalje najbolji biciklista svih vremena i jedan od mojih sportskih idola. Cak i da je bio dopingovan, to ne znaci nista, jer su dopingovani bili i svi njegovi protivnici. Uz to, i dan-danas oni nemaju nikakve dokaze za takve tvrdnje. Naterati par likova da svedoce uz pretnje da ce izgubiti sve sto imaju ako to ne ucine i nije neki dokaz. I da mu oduzmu titule, u sta sumnjam, svi ce ga pamtiti kao osvajaca 7 Turova. Ta secanja iz glava ljudi se ne brisu tako lako. Zivo me interesuje koga je on nagazio pa ga njegova drzava ovako juri. Ocigledno nije bio poslusan "vojnik

The Edge

pre 11 godina

Ovo je bruka i sramota! Decenijama pratim biciklizam i stalno sam imao neke idole iz raznih epoha: Indurain, Pantani, Armstrong... Zbog njih smo kupovali dobre trkace i vozili do iznemoglosti. Razocaran sam. Da se ja pitam zabranio bih sva dalja takmicenja u ovom sportu. Njihov cilj je postao kako da se sto bolje nadrogiraju, a da ih ne provale. Bljak!!!

Stanimir Branimir

pre 11 godina

Doping nije dokazan nikad, a na Turu se mogu oduzeti titule samo od poslednjih 7 godina, ona pre toga ne mogu da budu oduzete čak i ako se utvrdi da je biciklista bio dopingovan, što je bilo slučajeva. Takva su pravila.
Lens je pravi svestrani sportista. Redovno učestvuje na Ironman triatlonima (najteže takmičenje na svetu) a maratone je trčao ispod 3 sata, što je vrhunski rezultat za nekoga kome to nije pfoesionalna disciplina.

ragandd

pre 11 godina

Majstore bio si i ostao najbolji. Pobedio si i opaku bolest, pobedices i ovaj put. Od svih sportista na svetu na tebi da se slome kola. Javna je tajna da je doping vec odavno precutno odobren.

Dorćolac

pre 11 godina

Lens je svakako bio vrhunski biciklista, ali je teško bilo poverovati da nema ničega od zabranjenih sredstava koje je koristio. Kada se sastavi rebus da je uvek posle završene etape odmah ulazio u prateći kontejner, da se izlečio od raka (sa čime?), da dolazi iz zemlje gde se najviše vrše razna laboratorijumska istraživanja, da ga je finansirala moćna kompanija Diskaveri, da je statistički gledano teško odoleti generacijama na Tur-u, da ga sve kolege optužuju..... Svi su morali iz tima da rade za njega, što je u današnjem biciklizmu velika prednost. Kako to da se baš svima toliko zamerio, čini se da i nije neki dobar drugar. Sateran u ćošak, sa izjavama da odustaje od otpora i da neće više da priča o tome, ipak ostavlja malu dozu nepotvrđenosti, dakle ne priznaje, već se brani ćutanjem. Imao sam stalnu sumnju na njega, pratio sam ga na svim trkama u tele prenosima. Nisam naravno bio siguran u čemu je stvar, ali se nekako uklapa u matične ćelije, kalendarski, tehnološki i na svaki drugi način.

Kokos

pre 11 godina

A koji Amerikanac nije prevarant. Svi su dopingovani, pa to je zemlja zasnovana na laži, prevari i genocidu!
Kome prevarant, gospodine Polar, može biti idol?

Tekelija

pre 11 godina

Ја не знам је ли половина коментатора уопште прочитала овај текст, јер се у њему јасно наводи да је антидопинг комисија која му је одузела титуле уствари америчка организација.
Не свјетска или нека континентална, него америчка.

Сви(скоро) врхунски спортисти се допингују.
Шта, мислите да амерички кошаркаши не могу играти свако друго, а вјерујете да фудбалери у великим клубовима могу без допинга да истрче по 10км свако треће вече(код Енглеза је још и згуснутији распоред)?
Немојте бити наивни.

(?!)-

pre 11 godina

"Agencija je, takođe, u pismu Armstrongu istakla da poseduje uzorke iz 2009. i 2010. godine, u kojima je doping prisutan"

Interesantno, zašto su prešutkivali do sada.

alex

pre 11 godina

zasto sada? posle sedam godina? profesionalni($) sport je nezamisliv bez dopinga. fudbal,kosarka,biciklizam,plivanje,atletika..... vazno je ucestvovati-ajde bre! koja je svrha takmicenja ako si dosao da ucestvujes. da ucestvujes mozes i iz publike,ispred tv-a. pitajte svakog profesionalnog sportistu sta je spreman da ucini za pobedu - dobicete isti odgovor-SVE!

Vladan R

pre 11 godina

Ne ulazeci u to da li je kriv i ne zaleci ga ako zaista jeste, po meni je ovo klasican lov na vestice. Na ovaj nacin uvek nekoga mozete da optuzite da je uradio ono sto nije. Nadju nekoliko prevaranata uvacenih na delu, nagode se da svi optuze istoga i kraj price.

Srx

pre 11 godina

"Jakorukom" se mora priznati jedna stvar, a to je nesporna uloga u popularizaciji sporta u kojem se koriste vozila na 2 tocka, na sopstveni pogon. Da li je on tom prilikom ili ne koristio nedozvoljena sredstva je po mom misljenju sekundarna stvar. Primarna je ukoliko se otkrije da jeste (ja sam licno ubedjen da je i te kako bio korisnik zabranjenih, pa u to vreme i eksperimentalnih supstacni), KO je i ZASTO to sve zataskavao. Zalosno je videti kako UCI svoju ikonu pusta niz vodu, jer mora, nadam se da se nece sve slomiti samo na njemu, on je prihvatio da nosi teret i treba da ispasta zbog toga, ali oni koji su mu tovarili to na ledja, treba vise da dobiju, po meni cak i zatvor. Bojim se samo da zbog sveopstih civilizacijskih potreba da se postigne „brze, vise, jace (poruka OI u Londonu i zivotni moto korisnika steroida), nece biti mnogo promena u svetu sporta, sto se tice dopinga, a stvar je prosta i lako resiva. Za svaku prevaru u bilo kojim kolicinama, bilo da su one iz mesa, trovanja, krema za ojede i ko zna cega sve ne, dozivotna suspenzija, a ne opomene (poznati Luksemburzanski biciklista) i slobodno ophodjenje: „ovaj nam se svidja, dobar je ne diraj ga, ovaj ne, njega cemo na koliko, dve-tri godinice da odmara, kvari peloton, ovaj je lep je narod ga voli pusti ga nek se drogira, sta ima veze, brze ce da vozi... ovaj je iz Gane, njega cemo da ocerupamo, s Spanca pusti, nemoj da se kacis, imaju nezgodnog ministra za sport itd. (malo karikiram, ali razumemo sustinu)...“

Mrtvac

pre 11 godina

Ali zanimljivo je da ga je optuzila Anti doping agencija SAD !? Znaci njegova zemlja ga je optuzila a ne medjunarodna anti doping agencija. Moze da neko prica o Amerima sta hoce, ali oni su zemlja za respekt...

JV

pre 11 godina

@dopingovani
'Armstrong je jednostavno bio najbrzi od dopingovanih i zasluzuje sve titule koje je osvojio.'

To su te vrednosti! Bravo! Zašto pošteno, kad može prevarom. Ajmo svi da se rokamo, da varamo, da gazimo preko svega i svih, samo da se popnemo na vrh.
Sve je otišlo u 3 lepe...

znalac

pre 11 godina

Svima koji iole prate pricu sa EPO-m i krvnim dopingom znaju da su SVI vrhunski biciklisti bili dopingovani od 1995 do negde 2006, kada je pocelo naglo ciscenje biciklizma i drugih sportova. Zasto ce Armstrongu da uzmu titule, a drugima nece, ili ce umesto njega da proglase Ulriha ili Bassa za pobednike, koji su takodje sankcionisani doperi, to nikome nije jasno. UCI i WADA su trebali da proglase kolektivnu amnestiju za taj period, jer je veliki broj priznanja velikih imena koja sva ukazuju da su svi koristili i da su svi organizatori trka, vlasnici ekipa i sponzori ekipa znali sta se radi! I da, vi koji zagovarate zabrane biciklizma, sta mislite da koriste ili su koristili fudbaleri, teniseri i ostali, nemojte biti naivni.

Milos

pre 11 godina

tako treba kakav je to nacin...sve bi im oduzeo,kakav je to sportista drogirao se pa bljuje vatru na nos,isto vazi i za Agasija i slicne....

Joca S

pre 11 godina

@Bre,uzeo si mi rec iz usta,jedan je Der Kaiser. Svi koji branite (PH)Armstronga razmislite zasto je on pre dobijanja borbe s rakom bio prosecan biciklista a posle toga eksplodirao.

veterinarBG

pre 11 godina

Ja verujem Amstrongu.Mozda sam naivan,ali, ne verujem da bi se neko ko je preziveo cancer igrao hemijom.Pre ce biti da se zamerio sponzorima...

Nikola

pre 11 godina

Jednu stvar znam... On nikada nije bio pozitivan na doping testu, a kada je bio na vrhuncu, bio je najcesce testirani sportista na planeti... toliko! ovo su budalastine... Ljudi ne mogu svojim ogranicenim mozgovima da shvate kako neko moze da bude toliko dobar, pa kazu "to je nemoguce, mora da se dopingovao" ... Jedan od najvecih sportista svih vremena, koji ima fascinantnu zivotnu pricu iza sebe! RESPECT! ... LiveSTRONG!

aleksa

pre 11 godina

Ajde svi vi negativni kriticari po Lensa, nadrogirajte se koliko hocete, ali pobedite makar jednom na tour-u, da vas vidim, puls u mirovanju 120, ajde vratite se facebooku i ostalim trovacima mozga.

kvisko

pre 11 godina

Medjunarodni sud za dopingovane. Koja bi to guzva bila. Sreca da skoro svi osumnjiceni tecno govore maternjim engleskim jezikom pa bi se ustedilo na prevodiocima.

.

pre 11 godina

Osmah svi postaju stručnjaci za biciklizam. Većina vas nema pojma o ovom sportu, gdje ste da komentarišete sad Vueltu ili Tour prošlog mjeseca, nego samo sad tragate za senzacionalizmom? Ovo neću komentarisati, Lance je rekao svoje, nijednom nije imao pozitivan test u svih 7 godina dok je pobjedjivao na Touru. Optužbe se odnose na 2010. i 2011.

stefan

pre 11 godina

Pravi idol za male bicikliste. Svako ko je ikad seo na biciklu je zamislio da je u trenutku kao on. Njemu oduzeti titule u biciklizmu je isto kao i oduzeti krst crkvi. Jedan od mojih idola, zbog njega sam trenirao biciklizam.

Kole

pre 11 godina

Testiran vise od bilo kog drugog bicikliste, nikada nista nije nadjeno. Na Touru su ga uvek maltretirali vise od ostalih vozaca (nenajavljena budjenja i testovi u sred noci pred etapu).Da je koristio zabranjena sredstva to bi bilo nemoguce. Lance je legenda i u biciklizmu i van njega (borba protiv raka i podrska zrtvama).

Lens je jedan i jedini

pre 11 godina

Na ovogodišnjem Turu je učestvovalo 198 biciklista. Broj onih koji su koristili doping je poznat i on iznosi 198. A sad iako ih je bilo u prethodnim komentarima par činjenica. Lens je pobedio sedam puta na Turu. Da li je bio dopingovan? Da, ali pobedio je ostalih 200 voya;a koji su isto dopingovani. Da li bi pobedio da nije koristio doping? Da, ali pod uslovom da i drugi ne koriste. Dakle stvar je prosta. Lens je vrhunski biciklista sa dopingom ili bez njega. Da li opravdavam korišćenje dopinga. Ne, ali to je realnost svakog vrhunskog sporta. Posebna priča su timske kolege koje sad svedoče protiv njega. Gde su bili ranije? Ćutali su jer im je odgovaralo. Kao što neko napisa Lens je sportista sa najviše doping kontrola. Nikada mu nije nađena nijedna nedozvoljena supstanca. Pustite čoveka na miru kad već niste imali dokaza dok je bio aktivan. Ono što je on uradio za biciklizam neće niko moći unarednih 50 godina. I Kontador je pao na dopingu i šta se desilo? Najbleđi Tur u poslednjih 20 godina. Da su se pojavili Kontador i Endi Šlek pobedu na Turu bi odneo Bredli Vigins samo ako bi ga igrao na XBoxu.

Plemenski vodja

pre 11 godina

Pa zar za njeega ne garantuje Americka vlada kao za sve sportiste na olimpijskim igrma?Svi Svi Ameri su dopingovani to je sigurno samo su bahati pa im niko nista ne moze.
(Boki B., 24. avgust 2012 10:23)

Naravno, naucno je dokazano da svi amerikanci koriste doping jer ih americka vlada na to prisiljava, a i doping deluje najbolje bas na amerikance, na ostale nema toliki efekat. Radili su neka istrazivanja i utvrdili da kad rus ili kinez uzmu doping to ih samo usporava, a amerikance ubrazava. :)

maloObjektivnostiMolim

pre 11 godina

@ (alex, 24. avgust 2012 11:21)
Kako zasto sad? Pa valjda vise ne zaradjuje dovoljno novca i nije im potreban. Verovatno prave sebi alibi u smislu eto mi kaznjavamo svakog koriscenje doping sredstava.

Moje misljenje je da se kazne treba usmeriti na americku vladu koja garantuje(stiti) za svoje sportiste. Amerikancima treba zabraniti ucesce na predstojecim medjunarodnim takmicenjima, za opomenu jedno ucesce, a ako se prekrsaj ponovi za uvek. Ako zele da gledaju dopingovane narkomane neka naprave paralelna takmicenja pa ko voli nek izvoli. Verujem da ce i nama biti zanimljivo da gledamo takve takmicenja posto rezultati ce biti mnogo atraktivniji.

Ko zna koliko je ovakvih medalja USA osvojila u Londonu. Onaj ko zna da je sportista dopingovan i to precuti jednako snosi odgovornost kao i sam sportista. Ovde opet kaznu nosi najnizi ucesnik u celom lancu...

Nemojte pogresno da me shvatite, ja bih licno voleo da se svaki doping legalizuje, pa ko voli neka se kljuka cime god stigne. Samo neka se takmici sa onima koji su takodje dopingovani. Ko je spreman da zarad 5 minuta slave upropasti svoje telo(u svojim tridesetim godinama njihova tela su fizioloski bar dva puta starija) neka mu je laka crna zemlja.

pravilo

pre 11 godina

Ima jedna bitna stvar u pravilniku vezano za doping. Rezultati dopinga se cuvaju dve godine,ne duze. Ako neko nije pozitivan na doping danas,ne znaci da se u tom istom nalazu nece naci doping za godinu dana,jer su sretstva za doping ponekad "ispred" testova na doping. Amstrong mozda nikad nije imao pozitivan test odmah posle takmicenja ,ali su mu nasli nedozvoljena sretstva sada,skoro dve godine posle takmicenja. Jos kada postoje svedoci,mislim da je sve jasno. Po meni,dopingovani "sportisti" treba da idu u zatvor! Zamislite da zivite posten zivot jednog vrhunskog sportiste,sto svi znamo da nije lako,svega se odreknete u zivotu,a onda vas"pokrade"dopingovani kolega. Ja bi bio toliko ogorcen da bi zeleo da prevarant zavrsi u zatvoru! O vracanje trofeja da i ne govorim. Svako otkrivanje dopingovanih sampiona je velka pobeda za prave sportiste,i ja sam sad srecan u njihovo ime.

nikola

pre 11 godina

Ko prati biciklizam zna da je pre Armstronga postajao jednako uspešan biciklista, Miguel Indurain koji je osvojio Tour 5 puta za redom od 91' do 95' I dva puta Giro za to vreme.. znaci da nije ne moguće.. LiveStrong!!!

Gos'n

pre 11 godina

Rusi su izmislili doping, inace. U ovom sportu su valjda svi dopingovani, sto ne menja cinjenicu da je on opet najbolji, jer su svi isti. Mada nekako zelim da verujem u americku pricicu za film, tipa pobedio rak, postao najbolji itd.

Faf Tedi

pre 11 godina

A mogli su samo da ubace motorce. Kancelara zna kako: http://www.youtube.com/watch?v=8Nd13ARuvVE (premotajte na 3:33) ;)

Umesto u venu, mogli su u bicikl.
PS. Drago mi je zbog Belokija i Tura 2000.

profesionalac

pre 11 godina

Pazite ovo, Antidoping agencija SAD-a, istrazuje zloupotrebe sportiste koji je osvojio 7 Tour de France. Najvise od svih sportista ikad. Covek koji je u tom trenutku bio najveci ponos nacije. Iako UCI to od njih ne zahteva. To se za mene zove profesionalizam. Svaka cast agenciji. To je samo jos jedan od dokaza da su SAD jedna od najbolje uredjenih drzava na unutrasnjem planu.
Inace Amstrong nije prvi. Slicnu sudbinu je doziveo i Flojd Lendis, covek koji je trebao da nasledi Amstronga u njegovim uspesima, i koji je takodje jednom osvojio Tour de France, i jos nekoliko takodje veoma izvrsnih vozaca.
U Srbiji da se neko nas usudi da istrazuje dopingovanje nekog naseg poznatog sprotiste, bilo bi prikazano kao najveca izdaja. A da npr. neko sa strane istrazuje to, bilo bi to prikazano kao jos jedna od antisrpskih zavera.

Ljubitelj sporta

pre 11 godina

On je jedan od najvećih sportista svih vremena.Za mene je potpuna glupost da se na osnovu iskaza pojedinaca dokazuje da li je neko uzimao doping.Valjda se to dokazuje labarorijskim analizama.Sve je ovo besmisleno.Sportista koji nikada nije pao na anti doping testu gubi pobede na Turu.Očigledno da se nekome zamerio i to je najobičnija osveta.Jedan je Lens, ostali nisu mu ni do kolena.Bez pojedinaca ekstra klase kao što je bio Lens,profesionalni biciklizam će polako otići u drugu grupu sportova i nestaće interesovanje medija za njega.

zeljko

pre 11 godina

Ne podrzavam doping u sportu ali ako normalno postaje ono sto je ucestalo, onda je doping odavno postao normalna stvar u sportu. Jedno da znate...nema nedopingovanih vrhunskih sportista. Pitanje je samo kolika su sredstva ulozena od strane velikih kompanija u sredstva za prikrivanje dopinga. Ko misli da samo doping moze da ucini nekog sampionom ...vara se.

Srx

pre 11 godina

Ljudi su odvajkada pokusavali da koriscenjem raznoraznih sredstava poboljsaju, snagu, koncentraciju i sve ostalo potrebno za uspeh prilikom postizanja nekog napora. Poznato je da su stari Grci tokom antickih igara jeli sirovo meso, poznati su raznorazni preparati od trava koji su davani gladijatorima i vojnicima, jedan od najpoznatiji je Ma Huang Tang koji su dobijali Kineski vojnici prilikom ratova, a na osnovu kojeg je napravljen danasnji "Ephedrine". Doping sredstva u modernom sportu nisu uveli "Ameri" vec Sovjeti, a ista su napravili i razvili nacisti za svoju vojsku, tako da tvrdnja da su Ameri zacetnici i jedini konzumenti nije bas na mestu.

Vladimir Pula

pre 11 godina

U profesionalnom biciklizmu su svi dopingirani, ovako ili onako. Ovo je suludo. Tako su ubili Marca Pantania, mog omiljenog biciklistu, oduzeli mu i tour i giro, čovjek je kasnije propao i ubio se. Od tada ne mogu pratit sport koji sam obožavao kao klinac.
Nesto tu moraju promijeniti, inace mogu ukinuti biciklizam kao sport.
Lance Armstrong je jedan od najvećih svjetskih sportaša protekle 2 decenije, legenda koja je pobijedila rak i onda došla i poharala svijetom biciklizma. Višestruko je veća steta za biciklizam, za sport uopce, za mlađe narastaje uništiti takvu legendu kao sto je Armstrong na ovakav nacin, nego progledati mu kroz prste. A nema se sta puno progledati, on je bez obzira najbolji...

Flash Gordon direktno iz svemira

pre 11 godina

@Boki B. - Doping najbolje deluje na amerikance, a ne-amerikancima doping pravi fistule na cmaru, pa im bude tesko. Zato amerikanci stalno pobedjuju sa osmehom, a ostali sa bolnom grimasom prolaze kroz cilj.

Nemanja

pre 11 godina

Treba postovati njegovu posvecenost i strast prema svemu cime se bavi. On je sampion snage i volje, bez obzira da li je bio dopongovan ili ne... A svi njegovi " protivnici" koji se bune.. tuzibabe su uvek bile gubitnici!

ivan

pre 11 godina

Dopingovanje je direktna posledica nečega što se zove profesionalni sport. Trebalo bi razdvojiti profesionalni od amaterskog sporta i kod ovog prvog ostaviti mogućnost dopinga uz kontrolu da neko ne pretera i ne rikne. E sad, postavlja se pitanje velikih takmičenja kao što su Olimpijske igre. Na tim takmičenjima ne bi smeli da učestvuju profesionalci tj. oni koji uzimaju pare za to što rade. Da li je to moguće? Naravno da nije. Svi ti sportisti to rade zbog slave i novca, da se ne lažemo. Svi mi gledamo to zato što su ta takmičenja jedan veliki cirkus koji nas zabavlja, a to ne može bez love. I doping je lova, i anti doping je lova. Eliminisanjem novca kao motiva bi se sve vratilo sto godina u nazad. Ali to što je od sporta napravljeno danas se nikad više neće vratiti na ono što je bilo jer to niko ne bi gledao. I ja sam se nekada bavio sportom vrlo ozbiljno a nisam imao vrhunske rezultate. Zašto? Ne zato što se nisam dopingovao nego zato što prosto nisam bio materijal za najveće uspehe. Ne postoji čarobna pilula već samo talenat i ogroman rad. Zato ja uživam i nastaviću da uživam dok gledam Armstronga, Bolta, Felpsa, Đokovića, Isinbajevu...

indijanac

pre 11 godina

Ponovo ljudi lupaju takve komentare da se covek nasmeje. Prvo ne postoji tkzv garancija americke vlade, svi americki sportasi se kontrolisu. Drugo, u vrhunskom biciklizmu su svi vozaci podpognutu dedozvolenim sredstavama, postoji samo jedan pobednik u modernoj eri (od 1960te godine) Tour de Franca koji mozda nije uzimao doping (Greg Lemond). Inace, borba protiv Armstronga je od strane USADA vodjena 13 godina uz pomoc miliona i federalnih agencija, amerikanci su jurili americkog junaka. Nema ni jedne zemlje na svetu gde je kombinacija nacionalne antidoping agencije, zakona, i tuzilastva tako opasna za doping kao u SAD.

mare

pre 11 godina

Opšte je poznato da se biciklisti svi od reda dopinguju.Mislim da je skoro i Kontador provaljen.Biciklizam i bodibilding su sinonim za doping u sportu,samo je pitanje koliko je bodibildnig sport,klasično poziranje steriodisanih likova.Da se ne lažemo ima dopinga i u NBA i vrhunskom fudbalu,samo što iza nekih igrača stoje jako kompanije Nike,Adidas,Rolex kojima se ne isplati da njihovi puleni budu provaljeni.Današnji vrhusnki sport je najobičniji biznis.

Dragan

pre 11 godina

Nekako se zaboravlja da je biciklizam sport u kome se sada vrse najrigoroznije anti doping kontrole. Uveli su bioloski pasos, biciklisti se kontrolisu cele godine, mere se nanogrami zabranjenih supstanci itd. Bilo bi fino kad bi to uveli i za druge sportove, npr. fudbal i tenis.

Iako verujem da se i Armstrong dopingovao u to vreme kada su se svi dopingovali, covek nikad nije bio uhvacen, a kontrolisan je najcesce od svih sportista. Zato mi stvarno nije jasno da mogu da mu oduzmu titule samo na osnovu izjava nekih koji su uhvaceni u dopingu.

Inace ko prati biciklizam zna da je Armstrong sve svoje pripreme uvek bazirao samo za TDF, imao je totalnu podrsku najjaceg tima, tako da ostavljam mogucnost i da se nije dopingovao.

Matori

pre 11 godina

Priznajem da me je sokirala ova vest, mada je vec bilo nagovestaja da ce se nesto tako desiti. Nemam nikakvih iluzija da "Jaka ruka" nije uzimao doping. Uzimali su ga svi na Turu, a on je ipak bio najbolji. Pa još ako se uzmu zdravstveni problemi kroz koje je prosao on je za mene jedan od majboljih sportista svih vremena uzimao, ne uzimao drogu. Interesantno je zasto se ta Agencija okomila na Armstronga i postavlja se pitanje nije li on zrtveno jagnje da bi se paznja javnosti skrenula na njega, a neko drugi zastitio. Felps, recimo? Setite se samo onog nesretnika Bena Džonsona koji je stradao zbog droge, dok Karla Luisa, američku ikonu, niko nije smeo ni da spomene u vezi sa drogom. Svi američki profesionalni sportisti se drogiraju i ta pošast prenosi se polako i na Evropu.

Nikola VŠ

pre 11 godina

Iskreno smatram da je ovo ogromna glupost i želja nekih sitnih "secikesa" da postanu poznati preko imena velikih kao što je Amstrong. Ukoliko je tada prošao sve testove koji su tada bili važeći, ne može se sada pronaći nešto novo što se tada nije smatralo dopingom ili se nije moglo detektovati i proglasiti čoveka prevarantom. Šta mislite da se analiziraju i uzorci biciklista od pre 30 i više godina, pa po toj logici svima bi pouzimali titule i svi bi bili kažnjeni. Ako su tada standardi bili takvi i za sve u tom trenutku isti to je jedino merodavno, ovako samo jednog biciklistu analizirati posle 10 godina i proglasiti krivcem je stvarno nekorektno. Ko može da potvrdi da i ostali nisu koristili iste supstance tada i prošli uspešno sve testove?
Svaka čast Amstrongu za promociju i afirmaciju biciklizma i još više za njegovu fondaciju!!! Svaka čast sedmostruki šampione!!!

bivsi sugradjanin

pre 11 godina

Nekome se Lens zestoko zamerio. Nije cudo, zato sto on nije ulizica vec osobenjak koga ljudi cesto dozivljavaju kao arogantnog. Sumnjam da ce mu Francuzi oduzeti titule bez jakih dokaza. Kao sto se u tekstu kaze, tokom njegove karijere bio je podvrgnut preko 500 razlicitih doping testova i nikad nije pao. Bilo kako bilo, Lens Armstrong ce upamcen kaoostati jedna od najvecih legendi biciklizma i sporta uopste.

Alo bre ljudi !

pre 11 godina

Citam komentare i ne verujem. Pa polovina vas podrzava doping! Zamislite situaciju da se bavite sportom profesionalno, tenirate 2-3 puta dnevno, vodite racuna o ishrani, legnete da spavate uvek u isto vreme, karantini, pripreme, propustanje maturske ekskurzije, ne odlazak na rodj. jer moras da legnes ranije ... I onda dodje neko ko uzima nedozvoljene supstance i pobedi vas u fudbalu, biciklizmu, basketu... Neko ko vas je na prevaru pobedio sasluzuje nagradu, slavu, istoriju... ?!!! Zamislite kako je tim sportistima koji su na taj, po meni kukavicki nacin porazeni. Oni ce posle 10god mozda i dobiti zasluzene nagrade, ali ce svakako ostati bez nagrada sponzora, euforije u svojoj zemlji, ... Dopingovani sa druge strane su materijalno obezbedjeni, dobijaju ugovore, snimaju reklame. Agasi pise knjigu i u njoj priznaje da je uzimao nedozvoljene supstance. Da li ce mu biti oduzete grand slam titule?!!! Naravno ne, a on ostaje u top 10 tenisera u istoriji tenisa! Sto se tice NBA igraca (ne svih) tu je stvar kristalno jasna. Uzmite samo broj prodatih dresova (ne samo u USA, nego u celom svetu) Jamesa, Kobija, Hauarda, Grifina... pomnozite sa cenom i dobicete pozamasnu cenu. A gde su televizijska prava u ko zna koliko zemalja sirom sveta. Dopingovani NBA igraci sa ugovorima od 20miliona (plus sponzori), klubovi a sami tim i USA dobijaju pare (od dresova, prenosa) i svi prezadovoljni

Lucky

pre 11 godina

...NASLI SMO DOPING U UZORCIMA STARIM PAR GODINA, KOJIH NIJE BILO TADA U UZORKU, ALI ETO SADA SU SE POJAVILI STO JE DOKAZ...DO MOGA...PRE CE BITI DA JE KOMISIJA NA KREKU

pomireni sa cinjenicom

pre 11 godina

Kakva glupost! Ovo je vise nego ocigledno bio napad direktno na pojedinca! Andre Agasi je napisao u svojoj autobiografiji da je i on koristio nedozvoljene supstance, ali ne vidim da iko pominje da ce mu biti oduzete titule! A kada je Rafa osvojio svoj prvi RG, kao nije bio dopingovan?! Jeste, samo je teniskom svetu bilo potrebno novo lice koje moze da se suprostavi Federeru, jer je tenis tih nekoliko godina, za vreme Federerove dominacije, mnogo izgubio na gledanosti. Ali, ako Gaske odluci da se dobro provede jedno vece, onda njega kaznite jer nije od velikog interesa za tenis. A sta tek plivaci i atleticari koriste... To je jednostavno profesionalni sport, tj. realnost.

marko

pre 11 godina

svi mi volimo da gledamo nekog takmicara koji je toliko dominantniji u odnosu na druge. I tu ne pitamo sta koristi i da li koristi. On je tih godina bio ono sto je danas Bolt. Ko bi gledao atletiku i one amatere sto na 100 metara trce 20sekundi, da nema Bolta i Blejka? Kome bi to bilo zanimljivo da gleda? Lense, legendo. Kako god da se zavrsi za mene ces biti i ostati No.1 svih vremena.

xxx

pre 11 godina

Zanimljivo je kako je uspeo sedam godina da se dopinguje a da to nisu ustanovili. Bolje i sad da su cutali ako vec nisu na vreme radili svoj posao.

JustAnotherAtheistGuy

pre 11 godina

@SQI
Hajde,budi pošten pa nam reci koji bi od sportova,individualnih ili kolektivnih,svejedno,ako bi se primenio tvoj rigidni stav,opstao,odnosno izbegao sudbinu da ne bude ukinut?Da li ti zaista misliš da Bolt jede burek za ručak,pa onako trči stotku?Zbog čega je stopa smrtnosti u savremenom fudbalu veća nego u alpinizmu?Kako to LeBron kuca sa šest metara,a Rebrača ode u NBA kao mršavko,a posle samo jedne sezone pretvori se u Konana,te završi karijeru zbog problema sa srcem?...Ovo su samo neki od primera,ima ih još,mogu se nabrajati do prekosutra.Što se tiče Armstronga,nikada nisam bio njegov navijač,ali ovo je najobičnije iživljavanje.Nikada ga nisi uhvatili u dopingu,ali su zato našli nekoliko posrnulih koji su se uprpili glede svoje egzistencije,te su voljni i spremni da svedoče protiv njega.Što reče neko od prethodnika,klasičan lov na veštice.I šta sada?Titule će biti date,između ostalih Urlihu i Basu,ljudima za koje je dokazano da su tokom karijere bili dopingovani.Pravedno,nema šta.

Mitar

pre 11 godina

U svakom slucaju, ovo je zaista veliki udarac za biciklizam, bio covek zaista kriv ili ne. Posto zaista dugo pratim ovaj sport, nikada nije postojao biciklista koji je mogao da proda 20 miliona kacketa ili suvenira sa svojim imenom, niko nije uradio toliko za popularnost biciklizma kao on. Ne ulazeci u to dali je kriv ili ne, iako verovatno jeste, covek je imao spektakularna ubrzanjima i napadima na brdima, prosto nije moglo da se ne divite takvom umecu, iako moram da priznam da sam obicno navijao protiv njega, ali to zaista nema veze. Veliki je ovo udarac za ovaj sport, bojim se preveliki. Na mene kao velikog postovaoca biciklizma sigurno nece uticati, ali na mnoge hoce, sto mi je mnogo zao, jer mislim da je ovo sjajan sport...

Macak

pre 11 godina

"Agencija je, takođe, u pismu Armstrongu istakla da poseduje uzorke iz 2009. i 2010. godine, u kojima je doping prisutan"

Interesantno, zašto su prešutkivali do sada.
((?!)-, 24. avgust 2012 10:07)

Mnogo vise para ima u razvijanju dopinga nego na suprotnoj strani. A logika ti kaze isto, najprije se izumi neki doup pa tek onda kad se shvati da novi "idol" ili "legenda" kako ovde ove sportske narkomane nazivaju, koristi nesto novo-onda pocne trka da se provali koja je to supstanca.
Zato je pauza od par godina neminovna, a usput i mnogi novcani interesi sponzora koji koce proces par godina dok ne izmuzu kintu-kasnije im ne trebaju ti narkosi pa ih zamijene drugim.
KO je malo citao i poznaje biciklizam zna da u se drogirali i Kopi i Merks, da su ljudi 60tih umirali bukvalno na Touru od amfetamina...Nije to od juce to je narko biznis koliko i sport.
Za mene to nisu legende to su obicni narkosi zaludjeni zeljom za slavom i parama- bez karaktera, vodjeni zeljom za slavom po cijenu sopstvenog zivota.
I ovaj sad kao odustaje od odbrane- branio se dok nije bio siguran da ce biti procesa, kopao je i noktima da to sprijeci, a kad je odbijen njegov zahtjev na sudu onda se kao povlaci.
To cini jer mu ovakav potez omogucava da ne budu ijavno iznesena svjedocenja i dokazi koje tuzilac ima protiv njega. On se pravi ostecenom strankom a u stvari gleda da se sto manje sazna o svinjarijama i o tome da ni u tim nisi mogao uci ako nisi jeo papicu koju je master diler odredio.

JocaKg

pre 11 godina

Pozdrav svima,

Polar je u pravu!Lance je nekom stao na zulj,definitivno!Ameri svoje sportiste nece tek tako da kompromituju!
A,sto se tice doping-a,ne zelim ovde da prosipam neko znanje,jer sam vec okvalifikovan kao sarlatan,kada sam tvrdio(i tvrdim jos uvek) da se svi vrhunski sportisti dopinguju!!!Ne odnosi se na tehnicke sportove!Kako i zasto?Pogledajte par reportaza na YouTube-u.Nazalost,sve su na nemackom jeziku,ali se iskreno nadam, da vecina na ovom forumu razume nemacki,pa cete posle tih reportaza stvoriti PRAVU sliku o dopingu juce,danas i sutra!!!!

Geheimsache Doping(1-4)
Doping im Spitzensport - System oder Einzeltäter? (biciklizam!)
Blut und Spiele (1-4)

kurbla

pre 11 godina

pa pazi, licno sam uvek verovao da nije cist i da je uzimao nesto. mada, u biciklizmu svi ali bukvalno svi su na necemu. znaci opet je armstrong prirodno superiorniji od vecine. e sad, sem glasina da su se pozitivni rezultati zataskivali,moguce, nikada nista nije dokazano. sto se tice svedocenja landisa i ostalih, nikada oni to ne bi ucinili da sami nisu pali a verovatno ima i ljubomore. tako da mi ovo sve deluje kao lov na vestice. mada sa druge strane pokazuje da kada se pravni sistem normalne i sredjene zemlje kao sad zahukta ka tebi, dzaba veze, poznanstvo sa busem, pare, slava.resio je da prekine da se legalno bori posto bi verovatno bankrotirao placajuci armiju advokata i eksperata. a nike i ostali sponzori beze od takvih stvari ko djavo od krsta....