Tenis 97

Utorak, 12.06.2012.

12:47

Nadal i dalje kralj šljake, Novak se približava, gde je RF?

Novak Đoković odservirao je duplu grešku, Rafael Nadal hvata se za glavu i pušta prve suze radosnice.

Nadal i dalje kralj šljake, Novak se približava, gde je RF? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

Sava

pre 11 godina

Ponovo odlicna i argumentovana analiza. Samo se ne slazem sa misljenjem da ce se Federer verovatno povuci na kraju godine ako ne napravi znacajniji rezultat na gren slemovima. Slusao sam nekoliko Federerovih intervjua uzivo i on je izricito demantovao povlacenje, cak je vise puta ponovio da ce igrati do 35te. Svi njegovi sponzorski ugovori i uopste planovi su sklopljeni tako da ce on sigurno igrati jos najmanje 3-4 godine.

Antuntun

pre 11 godina

,,Zaključak je jednostavan, Novak je bio katastrofalno psihološki pripremljen za najvažniji meč sezone. Ma, za meč života!
(Djoksa, 13. jun 2012 00:44)''
Nije meč života, žive je Nole i dalje, pa će i mečeva biti...Mislim da tek sad sledi peglanje...prosto osecam njegovu glad, motiv, gnev...kako pronalazi nacin da svu frustraciju ovim porazom u finalu kanališe u pravom smeru...verujem da sledi jos jedna serija u paklenom ritmu...žifvi bili pa videli...Uživajte!
P.S Sutra je zreb za Vimbldon, srećno Nole!

Dragan

pre 11 godina

Kao i uvek odlićan Ozmin tekst (s nestrpljenjem očekujem njegovu analizu pred Vimbldon!). Od 4 slema mislim da su RG i Vimbldon najprestižniji. Na šljaci se igra najnaporniji tenis, a na travi najlepši: uostalom, na betonu se igra od 1978. na Usa open, pa 1987. AO. Zaista jedino Đokovič ima igru da na RG dobije Nadala, pogotovo što on, posle 7RG, možda i neće imati neki veliki motiv (ko da ga dostigne!) i da će se Španac više fokusirati na druge slemove: pre svega na Vimbldon gde je bio veoma uspešan (pet finala, dve titule. Mislim da će na VB pokušati da osvoji bar još titulu-dve: Federer nije onaj stari što mu olakšava stvar, ali tu je Nole što otežava stvar. Ali Noletu je sa osvajanje RG veći prioritet nego bilo koji slem. Biće zanimljivo u naredne dve -tri godine, dominacije dva šampiona

Bojan

pre 11 godina

(re re, 14. jun 2012 18:02)
a sta je trebao Nadal da radi nego da napadne Noleta od prvog udarca? Da ceka 5:4 i Noleta da servira za set pa onda da da gas? Nole je morao da ocekuje pritisak na svoj servis od starta i da on uzvrati istom merom, a na 5:5 je i on stisnuo u zelji da tada napravi brejk i prelomi mec.
A sta bi bilo da ima krova na turniru, ko zna. Na zatvorenoj sljaci Nadal je izgubio od Rodika :) u prednosti je teniser sa boljim servisom, a to je opet bio Nadal.
I jos moras da racunas na to da loptice ne bi bile onolike kolike su bile tako da bi Nole izgubio tu prednost, ali u pravu si, do starta meca u ponedeljak je izgubio dosta zelje.

re re

pre 11 godina

Da je na centralnom terenu u nedelju postojao krov, ja vam garantujem da bi Nole pobedio Nadala sa 3:2 u setovima, jer se taj dan i pored prva 2 izgubljena seta videla Noletova zelja (par polomljenih reketa i razbijena reklama), tj znao je da moze da ga pobedi samo nesto nije stimalo, sve se uklopilo u 3. setu. U 4. dobio brejk, a Nadal jedva odbranio svoj servis...

Sledeci dan, Nole se ohladio, a i dok sam ga gledao nisam video onoliku zelju kao predhodnog dana, dok je Nadal od prvog svog udarca pokazao sta zna i sta zeli, a lopticu je udarao silno i po svaku cenu je hteo da dobije prvo brejk pa onda taj svoj 3. set... poz

Mirko

pre 11 godina

Jaoj ljudi kako vas ne mrzi da pisete komentare ovih duzina? Pavi nemate sta drugo da radite; verovatno ste bez posla. Ja radim 12 sati na dan uz skromnu zaradu od 2200€/mesec i nemam vremena da procitam ni delih ovih dugih tekstova.
(sent ffom my iPhone)

psiholog

pre 11 godina

(Bojan, 14. jun 2012 10:59)
Hvala na ideji, evo već skidam nešto od Borga. Malo ću da gledam Tipsu na travi, a posle Borga lagano na W

Bojan

pre 11 godina

(TomaS, 14. jun 2012 01:04)
pa da, eno ga Shumi u F1, vozi i ne zavrsava trke, ali novci su tu.
neki ga kritikuju da time unistava svoje ime u formuli, ali ne vidim da ce izgubiti zbog vozenja sada, MJ nije nista uradio po svom drugom povratku, bio je solidan napadac i ocajan defanzivac, pa niko nije zaboravio kakvu je odbranu igrao 80ih i kako je zatrpavao protivnike u Bulsima.
Isto tako Federer i da izgubi svaki mec do kraja karijere nece biti zaboravljen i svi ce se secati njegovih sjajnih meceva sa nadalom, noletom, agasime, pitom, nalbandijanom, safinom....

Bojan

pre 11 godina

(psiholog, 14. jun 2012 09:47)
treba biti realan, od sredine treceg seta do prekida nisu bili normalni uslovi. Ja verujem da bi Nole svakako dobio 3. set jer je Nadal fizicki posustao, ali ne bi zaredjao 8 gemova zaredom.
Ipak, Nadal u tom trenutku nije ispao fer sa kukanjem i zaljenjem, uslovi mu nisu odgovarali, ali ne mozes posle svakog poena da trazis razloge u uslovima za neuspeh.
a Borga skini sa sajta Vimbldona, moze na torentima da se nadje i pokoja sljaka, fascinantan lik. Jeste Nadal oborio sada njegov rekord, ali ko zna sta bi bilo da je tada tenis bio ovako profitabilan. Covek je '77 preskocio RG da bi igrao turnir na kome je zaradio vise novca :).
ne zelim ni najmanje da omalovazavam Federerove i Nadalove uspehe ali njihov Chanel Slam (RG+WB) nije ni blizu Bjorgovih, jer je tada postojao jasan kontrast izmedju spore sljake i ultra brze trave i zahtevao je mnogo vece prilagodjavanje, a covek je uspeo da osvoji oba turnira 3 puta uzastopce u istoj godini. Steta sto se tako rano povukao

cinober

pre 11 godina

Bez puno pametovanja i filozofiranja, da je mec odigran u jednom komadu bez prekida Nole bi dobio mec, bez obzira na vremenske uslove i na prva dva seta koja je bio u zaostatku...
(Mladen, 14. jun 2012 03:15)

Još nikad nisam čuo da je netko u Roland Garrosu ili na bilo kojem Grand slamu okrenuo meč u kojem gubi 3:0 u setovima. A točno bi toliko gubio Nole (kojeg inače iznimno cijenim i kao tenisača i kao čovjeka) da je meč odigran u komadu...

psiholog

pre 11 godina

Kada je poceo 4. set, videlo sa iz aviona da Nadal puca po svim šavovima.
Davno ga nisam video onako nervoznog. Stric Toni je ustao sa svog mesta i otišao na ulaz u tunel, odakle je dobacivao supervizoru turnira i sudiji da prekinu meč što pre.Nadal se posle svakog poena u prva 2 gema 4. seta žalio na sve i svašta (samo što nije zaplakao). Posle nekoliko Noletovih vinera, bio je i po 2m od loptice. Osim psihičke gubio i fizičku snagu.
Usledio je prekid i posle toga sve je bilo jasno.
Naravno, ne kažem da bi Novak dobio meč da se nije desio prekid, jer bi i ako bi usledio 5. set, ko zna šta bi bilo, možda bi Nadal našao neku novu snagu, a Novak pao posle nekog bitnog poena, ali pre samom prekida, moj je utisak da bi verovatno imalu Nole-slam .

PS. Čestitke Nadalu za 7. RG (NISAM GLEDAO Borga , ali sam srećan što sam svedok današnjih majstora tenisa)

Mladen

pre 11 godina

Bez puno pametovanja i filozofiranja, da je mec odigran u jednom komadu bez prekida Nole bi dobio mec, bez obzira na vremenske uslove i na prva dva seta koja je bio u zaostatku...

TomaS

pre 11 godina

Ne bi se reklo da Federeru uopšte pada na pamet da krajem ove godine ostavi tenis. Pa on je samo za pet meseci ove godine, i to samo od tenisa, zaradio $3,617,346. A koliko li je tek dobio od reklama i koliko li će ukupno od tenisa i reklama zaraditi do kraja godine? Desetine miliona dolara se ne ostavljaju tek tako iz čiste sujete što neko nije prvi, nego drugi ili treći na tabeli!

gilbert

pre 11 godina

Stvar je vrlo jednostavna. Nadal igra bolji tenis nego prošle sezone, poglavito u napadačkom smislu. Na kraju meča su imali gotovo identičan broj vinera što prošle sezone nije bio slučaj. Nadal ove godine puno više "radi" bekendom. Iako ne pravi toliko vinera,taj bekend je puno raznovrsniji. Osim uobičajenog bekend spina,Novaku često odigraje paralelu koju udara ravnije nego prošle sezone te na taj način otežava Novaku poentiranje bekend dijagonalom. Novak je prošlogodišnji Nadalov spinovani bekend lakoćom poentirao jer je imao više vremena da se namjesti na svoj bekend i poentira dijagonalom što ove godina nije slučaj. Reče David Ferrer da je Rafa sve bolji i bolji u svim segmentima igre i da on to jako dobro osjeti na terenu. Navijačke strasti su čudo. Nadal ne igra kao prošle sezone nego bolje. On također tjera Novaka da jednako trči kao i on na način da puno češće mijenja smjer loptice.Igra mu nije toliko predvidljiva kao prije. Paralele i dijagonale su gotovo jednako zastupljene s bekend i forhend strane za razliku od prije.Već sam pisao da će pobjeđivati onaj koji više napreduje,a danas je to Nadal. Novak ne igra kao 2011 jer mu Rafa i konkurencija to ne dozvoljavaju. On je pod "povećalom" i traže se načini da ga se slomi. Novi napredak u igri je jedini način da se obrani.Nadal je to uspio,ne redu je Đoković. Federer može da bljesne,ali godine rade svoje.

Nenad PVO

pre 11 godina

Rafael Nadal je zaista izuzetan igrac i mozda bi bilo previse da izgubi za redom cetiri GS finala. U svim tim finalima je igrao odlicno, a Novak ih je dobio i bio bolji otprilike onoliko koliko je Rafa bio bolji na RG.
Novak je tesko izlazio na kraj sa FH spinom, zacudo teze nego ranije. Nadal je za nijansu produzio te spinove nisu bili kratki kao ranije dok Novak nije uspevao da Rafu otera od linije i natera ga na defanzivniju igru. Prva dva seta su bila slicna i osecalo se da Nadal ima kontrolu nad poenima i da ih lakse osvaja.
Treci set, da li zbog kise koja je oduzela snagu Rafinim top spinovima, ili je Novak konacno pronasao onu meru agresivnosti kojom je ranije rasturao Nadala, tek izgledalo je cak po Nadalovom ponasanju da je Novak pred pobedom.
Prekid pa nastavak meca doneo je ponovo odnos iz prva dva seta. Nadal je opet lakse osvajao poene pogotovo na svoj servis. Prvi gem u nastavku je bio presudan kao i Nadalova osobina da dosegne maksimalu radnu temperaturu vec na pocetku meca dok je sa Novakom stvar nesto drugacija. Nole sprije ulazi u mec i otuda je cesto u situaciji da juri brejk ili dva minusa protiv dobrih igraca. Njegova velicina je u tome da on i uspeva u tom vracanju i pravi preokrete(Federer), ali sa Nadalom to ide teze.
Treba istaci jos jednu vaznu cinjenicu: Novak nije ove godine dosegao onu formu iz prvih sest meseci 2011 g. Planirana je za RG, ali Novak je prilicno tesko stigao i do finala.
Raduje sto Nole koji nije na 100%, ima sjajnu 2012.
Dakle...

Dylan Dog

pre 11 godina

Pre svega - čestitke Nadalu na velikom trijumfu. Ovaj meč je za njega bio biti ili ne biti što se tiče dalje karijere, čime se može objasniti njegovo preegzaltirano radovanje. On finalnom meču nije igrao ništa bolje no u prošlogodišnjim duelima sa Novakom u Rimu ili Madridu.

Novak je, pak, platio danak svom kalkulisanju i očigledno nedovoljno kvalitetno tempiranoj formi. Otvorio je meč previše opterećeno i stegnuto, pa otuda onoliko loš servis i strah da se pusti ruka. Do 3. seta nije uspevao da nađe pravu meru agresivnosti koja ga je krasila tokom čitave prošle sezone. A igrati bez pvrog servisa je potpuno druga priča no sa njim. Ipak, čak i takav Novak je bio vrlo ravnopravan takmac. Meč bio daleko tesniji no što to broj setova sugeriše. Konačna razlika u broju osvojenih poena je mala, a napravljena je u 4. setu. Gotovo 100% sam siguran da bi Novak dobio meč da je završen u nedelju, a i da je u ponedeljak bar u 2 gema zadržao svoj servis - ishod bi bio isti. Psihologija je čudo, a tenis je kao horor film.

Nažalost, pokazalo se da je Novaku breme istorije preteško. On mora da ide korak po korak. Finale RG-a je samo po sebi izuzetan uspeh i ono kompenzuje sve poraze na mastersima iz ove godine.
Novak mora nastavak sezone da posmatra pozitivno, a rekorde prepusti konkurentima. Pre svega bi trebalo da zaboravi kalkulantski pristup i u mečeve ulazi maksimalno, kao što to čini Rafa. Disciplinovanje konkurencije se višestruko isplati. To već znamo.

Uzdravlje!

Kole, BL

pre 11 godina

@Serdjo
Cuj tebe, "Nadal imao korist od prekida"!
Gde li ti vide sve ovo sto si napisao? Oci su cudo, narocito kada su nepovezane sa logikom. A o predrasudama i ostrascenostima da ne govorim.
Ne vredi ni da komentarisem nebuloze, jer bih time samo dao nezasluzenu paznju tvom bezveznom komentaru.
Pa Nadal je razbijao, covece. I pre i posle prekida. Onu mokru epizodu ne racunaj u regularan tenis.

heba

pre 11 godina

Ono nije bila dupla greska Novaka Djokovica. Ono je bilo namerni "tras" na drugi servis, nadajuci se da ce da mu osvoji direktan poen kao ono protiv Federera na mec lopti na US Openu.
Ali nije.
Licno mislim i da ne treba.

art

pre 11 godina

Zaista je tesko reci nesto novo, smisleno pored ovolikog broja kvalitetnih komentara. Nisam teniski strucnjak ali sam uspjesan u nekim drugim sferama zivota.
Ono sto meni smeta jeste insistiranje na nekom prijateljstvu izmedju Novaka i Rafe. Mislim da Nole prijatelje treba traziti na drugom mjestu a ne medju sportskim rivalima. Kako se osjecate kada prijatelj pati, a pati kada stalno gubi od Vas?!! Radi se o manipulaciji sa ciljem da se Djokovic smeksa van terena kako bi na terenu postao laksi plijen. Ogromna doza sujete je bila vidljiva u Rafinom timu nakon finalnog meca.
Ovdje moram reci i nesto sto se mnogima sigurno nece dopasti. Novak treba da daje izjave kao Federer sve dok aktivno igra tenis. Nesumnjivi dio zasluga za ogroman uspjeh pripada stavu kako on jeste najbolji i kako je samo imao los dan kada izgubi. U pitanju je ili psiholoski momenat da pocinjete da vjerujete u nesto sto ponavljate ili sto je vjerovatnije da Federer zaista misli tako. Pitanje je koliko mozete da ostanete "normalni" a istovremeno u necemu i najbolji svih vremena. Vrhunskog sporta nema bez vrhunskog ega. Zato sam prema njegovim izjavama po pravilu neodredjen, recimo da mi ne smetaju. Razlog vise je cinjenica da Novak i jeste najbolji i samo treba odrzavati svjest o tome. Neka onda kada se jednoga dana sve zavrsi kaze ko je i kada (ako je)bio bolji i neka trazi nove prijatelje medju starim rivalima.

Bojim se da je pariski poraz posljedica samo i iskljucivo stvari o kojima sam pisao.

Bojan

pre 11 godina

kakvi se komentari mogu procitati, Nole igrao sa 50% snage i zamalo dobio, znaci da je igrao 100% Nadal bi skupljao gemove? ni manje ni vise nego na sljaci.
i jos komentar da je sada najjaca konkurencija ikad? a dok je Federer vladao bila je najslabija :D tenis ne zna sta ce sa talentom koji je navrnuo od 2008. pa naovamo.
no uglavnom, turnir je bio zanimljiv, Nole je pokazao da ima sansi protiv Nadala i u direktnom duelu u finalu, ali realno je da nije zasluzio titulu. Igrao je slabo protiv Sepija, od Conge je napravio strah i trepet na sljaci i iako je pokazao hrabrost i sigurnost na mec loptama provukao se. Protiv Federera je podigao nivo igre, ali obojica nisu igrali ni blizu trenutnom maksimumu, da bi u finalu odigrao najbolji mec i mislim da je u ovom trenutku to najbolje sto moze. Jasno je da ne igra kao prosle godine, ali ni ostali teniseri ne sede kod kuce kukajuci kako ih Nole lagano pobedjuje nego skidaju poteze analiziraju kako da mu se suprotstave i napreduju. A pored toga nije ni moguce drzati toliko visoku formu beskrajno dugo.
sa druge strane kod Nadala je u finalu bio primetan pad koji ce se nastaviti u narednim godinama. Do finala je dogurao po principu davanja svega od sebe na startu i time razbijajuci svaku taktiku protivnika, koga bi stizale frustracije tako da je vecina sredinom drugog seta polozila oruzje. Jedino je Nole, mozda i sticajem okolnosti, nastavio da se bori i u trecem setu i pokazao slabosti u Nadalovoj igri

Populo

pre 11 godina

@Zoran
ja se slazem sa vama.
I za mene je neobjasnjivo cudo kako je moguce da je Novak Djokovic tu gde je.
To jest, meni je neobjasnjivo kako su svi oni njegovi nelogicni udarci nalazili linije kad god mu je zatrebao kriticni poen. A u ostatku meca igra kako igra. Nema igraca u vrhunskom tenisu koji tako osciluje u toku meca.
Neko je napisao da je necuveno da sreca ovako nagradjuje sportski bezobrazluk i da treba cekati 1000 godina da se sreca ponovi ovo svoje apsurdno ponasanje.
Koliko sam ja video, jedini izuzetak u ovih poslednjih nekoliko godina je bila ova poslednja serva na RG. Ako sreca tako nastavi da se ponasa u granicama logike i verovatnoce, bojim se da nece puno da ostane od prvog mesta Novaka Djokovica.

Kika Majstor

pre 11 godina

Rece neko ovde da "ne zna da li je neko u istoriji tenisa tako vladao, pored tako mocnih suparnika", aludirajuci na Djokovica.
Ovakvo razmisljanje se cesto cuje, iako je potpuno nelogicno.
Suparnici su ono sto tera nekog igraca da se uzdigne iznad suparnika. Naravno da je svaki najbolji igrac u istoriji bio dominantan upravo zato sto su mu suparnici duvali za vratom. Da nije, neko drugi bi bio dominantan, pa bismo o njemu pricali kao najboljem. a jedan ce uvek biti najbolji. Novak Djokovic je dominirao prosle godine zato sto su ga Nadal i Federer prvo uzdigli, da bi onda obojica simultano pali, Nadal zbog povrede, Federer zbog naglog gubitka brzine.
No.1 je uvek za nijansu bolji od sledeceg. Federer je stvorio Novaka Djokovca, kao sto ce on da stvori osvezenog Nadala, Congu, ili koga vec, ko ce njega da potisne.

Bojan

pre 11 godina

Federer nije ispunio ocekivanja, ceo turnir je trazio svoju igru i to prilicno bezuspesno. Provukao se u cetvrtom kolu, u cetvrtfinalu se solidno borio prva dva seta i izgubio ih, a onda spletom nesrecnih okolnosti dosao do sanse za prolaz dalje koju je iskoristio, i u polufinalu bez veceg otpora ispao od Noleta. Cak i pre meca sa Del Potrom izjavio je da je u ovoj fazi njegove karijere cetvrtfinale veliki uspeh i tu je jasno kako stoje stvari i da ce traziti svoju sansu iskljucivo na brzim terenima gde nema dugih i iscrpljujucih razmena.
Ferer je bio odlican ali spanci kao da ne smeju da igraju dobro protiv Nadala :), bas me zanima kako bi prosoa da je bio u drugoj polovini kostura.
Endi ce sada svoju priliku traziti na domacem terenu, a del Potro nadamo se da nece imati previse problema sa povredama. Jedna ga je vec poprilicno zaustavila 2010. jos jedna bi bila zaista puno. Deluje mi malo nezgrapno ali ima talenta i ima mentalitet pobednika.
u svakom slucaju jedva cekam Vimbldon

Kika Majstor

pre 11 godina

@Manu Ginobili
Nista Novak nije prokockao. On je odigrao ceo RG turnir u okviru svojih trenutnih mogucnosti, pa i vise od toga.
Ulazak u finale je veliki uspeh za njega. U finalu je igrao koliko mu je Nadal dozvoljavao. Ovo finale je malo pokazalo novajlijama u tenisu kako je Nadal nekada igrao, s tim sto je nakada bio jos brzi, a i samopuzdaniji.
Malo ko od tenisera je sumnjao u Nadalovu pobedu. Prva dva seta pokazuju Nadalovu nadmoc. Onaj treci set po kisi ja ne racunam u igru, posto igranje po kisi nije nesto sto igraci vezbaju, a narocito ne Nadal kome mokra loptica potpuno oduzima spin, sto je osnov njegove igre. Ja ne znam da se u istoriji bilo kog ATP turnira igralo vise od jednog, dva gema sa mokrim lopticama, a ovde skoro 10 gemova.

Manu Ginobili

pre 11 godina

Najjaci utisak nakon svega ipak ostaje taj da je Nole previse lako prokockao sansu kakva se dobija samo jednom u zivotu.Bez prave borbe,sa previse gresaka i poklonjenih poena,daleko od svog najboljeg tenisa.Nije problem izgubiti od Nadala na RG-u,ali ne na ovaj nacin.Ali cak i tako,uz sve greske koje je pravio,da nije bilo onog nesretnog prekida,ubijedjen sam da bi Nole dotukao uzdrmanog kralja sljake...to nam govori puno toga,sve je do Noleta i za sve se on pita,jednostavno receno kada Nadal igra najbolje sto zna i kada Nole igra najbolje sto zna,pobjednik je uvijek Nole...ostale ne spominjem,jer Nadal ce mu biti glavni protivnik iducih pet sest godina...zao mi je,u pravu je ovaj Djoksa,ljudi kao da ne shvataju kakvu je veliku Nole propustio sansu-da sa 25 godina udje u tenisku istoriju.Ali ja sam ubijedjen da ce on osvojiti RG,tu uopste nema dileme,pa bio mu protivnik Rafa ili bilo ko drugi,jer ima igru za sve podloge,to je najveca razlika izmedju njega i ostalih tenisera,Nole me nekako podsjeca na kombinaciju Federera i Nadala,godinama je gubio od njih,ali i ucio i postao daleko najkompletniji teniser,jos ako uspije malo popraviti servis nece mu niko biti ni blizu,zivi bili pa vidjeli.A ko je najveci svih vremena-tesko je reci,ja bih ipak sacekao da sva trojica zavrse karijere pa da podvucemo crtu,prije nisam bas toliko detaljno pratio tenis i smatrao sam Federera najboljim,ali vise ne,prvo jer nije imao nikakvu konkurenciju,a drugo-kako se pojavio Nadal nema ga nigdje.

steve

pre 11 godina

Čestitke autoru na već poslovično odmjerenim i objektivnim komentarima... Mislim da je Rafa dokazao da je vjerojatno najbolji igrač u istoriji tenisa na zemljanim podlogama, dok je Nole, bez sumnje, superiorniji igrač od Nadala na bržim podlogama. Iako, ne mogu se oteti dojmu da bi ga Djoković pobijedio u nedjelju samo da meč nije po drugi puta prekinut zbog kiše?!!

Kokan Prvi

pre 11 godina

II deo: . . . Onda je Nadal vladao dok mu je Rodžer stalno dahtao za vratom, a Novak (pre svega zbog glutena) samo predstavljao glavnu ali ne i uzmemirujuću pretnju. Novak je u 2011. preuzeo vladarsko žezlo i , za sada ga, čvrsto drži i pored Rodžera i Nadala iako su i oni u punoj snazi. Samo pre par nedelja pisale su se bajke o Rodžerovom novom proleću. Nole je i posle Rolan Garosa, iako poražen, povećao svoj bodovni saldo u odnosu na Nadala. Ja nisam ekspert za istoriju tenisa ali sumnjam da je neko u skorijoj ili daljoj prošlosti tako suvereno vladao, pored tako moćnih suparnika. Verujem da ovakva koncentracija teniske i uopšte sportske snage i znanja nikada nije zabeležena u isto vreme.
Ja i dalje verujem da je Novak ispred obojice i da može još mnogo, ukoliko bude posvećen samo tenisu. Treba se, bukvalno, u naredne tri –četiri godine odreći svih čari i slasti koje mu nudi život bogatog šampiona, što on već sada jeste. Kada bi se, kojim slučajem, danas povukao iz tenisa, garantujem da do kraja života ne bi silazio sa novinskih stubaca. Tako je to. Na njemu je da odluči: da ponovo probudi u sebi evidentno posustali sportski entuzijazam i bude neprikosnoveni „Broj jedan“ još najmanje nekoliko godina, ili da uskoro (u pitanju je možda par meseci) siđe sa trona i nastavi ne tako strasno sa tenisom kao sa životom jednog zasluženo bogatog čoveka. I u jednoj i u drugoj varijanti on će ostati veliki igrač i autentična ličnost , tako retka na našim balkanskim prostorima.

Kokan Prvi

pre 11 godina

I deo: Ceo problem je u tome što ove godine Novak ne igra na nivou iz 2011. Jednostavno, ove godine se, u odnosu na prethodnu, ne vidi ni u kom pogledu napredak u igri. Ja ne sumnjam da su on i njegov tim i dalje maksimalno posvećeni tenisu. Pretpostavljam da je došlo do disbalansa u psihološkoj motivaciji. U kojoj meri psihološka stabilnost utiče na rezultat videli smo u onom meču sa Nadalom posle smrti Novakovog dede. Jednom dostignuta psihološka stabilnost ne znači da je ona stečena doveka. Snaga duha se stalno mora obnavljati i jačati kroz redovne vežbe. Izgleda da se o tome u Novakovoj ekipi ne vodi dovoljno računa. Zašto to kažem ? Ponovo vidimo Novaka koji na terenu bukvalno zapomaže, koji lomi rekete, sada i inventar turnira. To su vidljivi znaci slabosti. Nije lako jednu tako veliku zvezdu svetskog ranga fokusirati samo na tenis i rezultat. Javljaju se mnogobrojni razorni bočni udarci kao što je popularnost, slava, džet-set, raskoš, bogatstvo, . . . Sve to remeti balans kakav mora imati jedan vrhunski sportista. To iziskuje strašno odricanje. Mečevi sa Sepijem i Congom pokazali su da je ta stabilnost, ma koliko oni dobro igrali, uzdrmana. Ja verujem da su Novakovi sportski dometi takvi da može da dosegne sam vrh na piramidi najboljih u istoriji tenisa. Federer je, kako sami navodite, imao pune tri godine teniske strahovlade pre nego se pojavio Nadal koji je najpre ugrozio a onda i preoteo teniski tron. (nastaviće se) . . .

Relja

pre 11 godina

Malo oko Ferera. Jeste, odlično igra na šljaci. ALI - ako ne bude promenio stav prema igri kada ispred sebe ima Nadala (ili Noleta, ili Federera), nikada neće pobediti. Njegov stav je bio - "daj Bože da uzmem 1 set Nadalu". Ako ne veruje u pobedu, onda i ne može da pobedi. Nadal je imao lakše protivnike do finala, u finalu je bolje igrao od Noleta i to je to. Nole može da pobedi Nadala na bilo kojoj podlozi, sigorno i na RG. Možda sledeće sezone. Pod uslovom da obojica stignu do finala.

men

pre 11 godina

Sve mi se čini da je ovaj RG bio prekretnica u daljoj karijeri Novaka Đokovića. On ne može da konkuriše Federeru po broju GS titula i teško da će ga tako dostići zato što je imao mnogo teži razvojni put, imao je najjaču konkurenciju u istoriji. Takođe je teško i da se otima sa Nadalom oko titule "kralj šljake" kad ovaj već ima 7 RG a on nijednu. Jedini put da Novak Đoković postane najbolji teniser svih vremena je ovaj koji mu je po drugi put izmakao pred nosom, da poredja zaredom 4 GS i/ili da napravi kalendarski GS ili Golden slem. To je najkraći ali daleko najteži put do GOAT-a. Nažalost, to je jedini put koji preostaje Đokoviću. Prošle godine u polufinalu RG je takodje igrao kao da ima vreću na ledjima. Imao je i tada šansu da pobedi Federera ali kao da se uplašio slave. Da je to uradio već sada bi bio GOAT sa kalendarskim slemom u džepu. Ove godine opet sve isto, samo što je drugi čovek bio preko puta. Ne samo da bi imao 4 GS "in row" nego bi izjednačio i broj vezanih pobeda sa Rodom Lejverom na gren slemovima. Drugim rečima, Novakov pravi takmac je Lejver a ne Nadal ili Federer. Ako tako postavi stvari, eto novih i jakih motiva za nastavak pobeda. Đoković igra bolji tenis i od Nadala i od Federera i njegov štab mora da ga natera da važne mečeve igra sa bar 80% snage a ne 50% kao ovo finale. Sada je vreme da se psiha ojača da se ne bi i dalje ispuštale ovakve prilike.

Goran S.

pre 11 godina

Ne mogu tajiti moje razocarenje ovim Noletovim porazom, nebih bio razocaran da je u mecu dao sve od sebe, videlo se to i bas bih voleo da znam razlog.
Moze biti to da je osetio goropadnog i silovitog Nadala koji je spreman na svaki Noletov otpor da ga rastrgne, verovatno je osetio Nadalovu snagu koju je pokusao takticki ne provocirati. Medjutim igrom koju je pruzio u ovom finalu izgubio bi mec ne samo od Nadala vec i od Ferera pa verujem i od jos nekog, a videli smo sta je Nadal uradio Fereru. Prosto ne mogu prihvatiti mogucnost da je Nole psiholoski pao, prosao je on uspesno mnoge psiholoske testove i nije to u pitanju. Nas AO gde je podloga brza imao je gomilu duzih razmena sa Nadalom nego li ovde na RG a moralo je biti obratno po svim principima logike, sto znaci da je bezao od njih, znaci nije imao snage, e to je ono sto me i brine, Nole je ustuknuo pred Nadalovom snagom, znao je da ga nemoze nadjacati, ali na Ao videli smo da moze, pa znaci li to da ovaj put nije bio dovoljno spreman?
Ja licno bio sam spreman i na opkladu da ce Nole dobiti Nadala nakon prekida zbog kise, medjutim kod Noleta dogodio se neki veliki zaokret u igri, ranije bio je u stanju pruziti izuzetno jak tempo igre koji Nadal nije mogao pratiti i tak 1-2 seta do duse ne vise, ako je ovde kalkulisao u nameri da snagu rasporedi, ali u ponedeljak kalkulacijama sa snagom nije bilo mesta, bio mu je potreban setipo i za toliko je morao imati snage i upustiti se u bespostednu borbu...

Goran S.

pre 11 godina

...borbu.
Nije se lako kretao to se videlo, ali nadao sam se da mu je potrebno razigravanje i da ce postepeno pojacavati tempo igre, ali do kraja nista od toga ne videh, jel moguce da je ovaj put zakazao tim, da ga nisu dovoljno oporavili, ja nekako ocekujem Noletovu ispovest povodom ovog poraza, nesto nije bilo u redu siguran sam, na svasta pomisljam pa i eventualne pretnje da su mozda postojale. Poznato je da je Nole imao i obezbedjenje, na kraju ko smo mi, ko je on da kroji istoriju mozda najprestiznijeg sporta na planeti. Ne bih da pokrecem temu u ovom pravcu, jer i sam ne verujem i ne zelim da verujem u tu mogucnost, ali time samo hocu reci koliko se videlo njegovo odsustvo borbe ovde. Pogotovu ako uporedimo sa AO i njihovog meca tamo gde je bilo duzih razmena nego ovde, sto opet nema logike, ali sto znaci da Nole moze. Ostaje mi da verujem u varijatntu da su mu ta dva dana zaredom bila losa po bioritmu i da zato nije mogao dati sebe potpuno i pored velike motivacije i siguran sam da je ovde imao najvecu motivaciju mozda i u zivotu a zasto ga ona nije i ponela...

Josko Martinoski,Tetovo

pre 11 godina

Postujem Djokovica, veliki je to sportista, ali Nadal je miljama daleko od njega. Kako ih uoredjivati kada je Nadal sa 26 godina osvojio 11 GS-va,a Novak sa 25 samo 5! Vise od duplo vise GS-va u korist Nadala.I to sa tendencijom da se ta razlika i poveca. Svaka cast za Djokovica, veliki sportista i covek, ali Nadal i Federer su drugi svet i za sve ostale tenisere su apsolutno nedostizni.

Rezime-Mirsad

pre 11 godina

Nastavak II (Rezimea)
DEL POTRO: nije izgubio na RG zbog povredjenog kolena, ali je otkazao Kvins (ili Hale?)zbog istog...on mi je nepoznanica, može da igra odlično – ali može i da iznenadi obrnuto. Njemu treba još malo vremena da se potpuno konsoliduje..
NADAL: On je ono što je i pre bio.
RAONIĆ: Iako ovde važi za servera, mislim da momak ima i igru i glavu i da je pitanje trenutka kad će uskočiti u sami vrh.. (ne bih voleo da je u Noletovoj četvrtini, ali o tome kad dodje žrebanje).
U svakom slučaju, biće tu i raznih iznenadjena, ali zna se za koga ja navijam i kome želim najviše sreće!
P.S. izvinite, nisam bio svestan koliko sam se raspisao. Neću više. Poz.

Rezime

pre 11 godina

Nastavak (Rezimea)
NOVAK: imao je velike šanse za osvajanje RG. Svaka čast Nadalu -kralju šljake, ali ovog puta mislim da je Novak pokleknuo zbog pritiska – ulog je bio prevelik, a neizvesnost, sopstveno očekivanje , pritisak javnosti i navijača da kapitalizuje uspeh osvajanjem Nole slema - bili su još veći teret. Zato bih se uzdržavao od komentara tipa: Novak tempira formu za Vimbldon i OI i stavljanja samara na Novakova ledja DA MORA da osvoji ta dva. Samo bih poželeo da se odmori, sredi misli posle RG i psihološki spreman krene dalje...Jer, ne samo on, već kompletan vrh kao „gladni lavovi“ kreću u rat na zelenoj travi, pa ko bude jači..
FEDERER: Možda neće više osvojiti slem, a i ne mora, ipak je potpuno sazrela ova mladja ekipa 86-87-88, ali nikad ga ne bih otpisivao i slao u penziju; može da pobedjuje i osvaja turnire, ima 31 g, igra jako dobar tenis, a ovi mladji ( Harison, Tomić, Dimitrov..) moraju imati u CV upisanu bar 1 pobedu nad Federerom ako stvarno misle da ih ubrojimo u najveće talente i buduće naslednike..
MARI: iako je ispao u QF RG – zbog bolova u ledjima otkazao, a ipak igra Kvins, čini se da je dosta uradio na svojoj igri, jak je i izdržljiv kao bik, postao je ofanzivniji i ako malo počisti u glavi, mislim da će biti ozbiljan kandidat za zelenu površinu..

Igor

pre 11 godina

Mislim da Novak moze da napravi jos jedan korak u svojoj karijeri i postane bolji i od Nadala i to na svim podlogama . Zdravstvene probleme je resio , fizicku spremu podigao na super nivo . Kvalitet same igre i raznih tipova udaraca ce podici u to ne sumnjam , on je vec sada tehnicki bez premca . Aspekt gde najvise moze da napreduje je psihicka pripremljenost . Neka nadje i angazuje najboljeg strucnjaka za to . Mora bolje da kontrolise emocije (a on je prilicno emotivan) - frustraciju , bes , malodusnost koja se povremeno javlja , sklonost da ga lako obeshrabri ako protivnik igra dobro jedan duzi period ,razmisljanje tipa "meni ne ide nista , protivniku ide sve", da vise veruje u svoj kvalitet , da manje respektuje Nadala i Federera , da bude bezobrazniji u okrsajima sa njima , da sa Nadalom koji mu je glavni konkurent , svaki mec dozivljava kao borbu od koje mu zavisi cela karijera ,da zaboravi na prijateljstvo sa glavnim konkurentima do kraja karijere , da se ne oseca neprijatno kada pobedi nekog sa 6:0 u setu , da se ne opterecuje raznim medijskim naklapanjima o raznim rekordima i bilo cemu , da shvati da mu je data sansa da bude upamcen kao jedan od najvecih tenisera svih vremena , a ne samo kao Nadalov najveci protivnik .

Rezime

pre 11 godina

Poštovani Saša, ovako sam ja video nedeljni deo finala RG:
Kiša je rominjala i u 2. setu, ali Nadalu nije smetala, uz prekid na 5:3 lako dobio taj set; loptice još nisu teške jer je i Novakov 1 servis bio 50% ;
Kiša u 3. setu i dalje pada, Nadal prvi pravi brejk, ima prednost od 2:0 - loptice su ok;
Ali, posle 3 Nadalova uzastopno dobijena gema (posle prekida meča), Novak polako ulazi u ritam, vraća brejk, pravi novi brejk – vodi sa 4:2; Nove loptice se ubacuju u igru, ali, ipak za Nadala su sve teže i teže jer se i Novakov 1. servis popeo na 75%, te dobija set sa 6:2;
Kiša pojačava u 4. setu, Nadal prvi servira, 15:15, sledi žestoka razmena od 44 udarca - Novak osvaja poen i pravi potom brejk, Iz aviona se vidi da je Nadal u nokdaunu – loptice su bezobrazno otežale;
A kad Novak osvaja i svoj gem bez izgubljenog poena i povede sa 2:0, vrag je odneo šalu – loptice su ovolike pokazuje Nadal svom boksu – kao uskisle novogodišnje krofne! Naravno da jesu, meč traje već 3 sata, on je grogi, te teško osvaj svoj gem za 2:1 ...a tada, spas u pravi čas...meč se odlaže zbog kiše za ponedeljak. ..

Djoksa

pre 11 godina

Da poentiram...

Novak je i u 2010god u mečevima sa Federerom i Nadalom pristupao kao nečem vrlo posebnom. Koncentracija u mečevima sa ovim dvojcem i ostatkom ATP tura je bila neuporediva. Netragom su nestajale sve njegove frustracije. Nije više bilo ni važno to što Fedal "skidaju" linije. Ne! Videli smo Novaka potpuno smirenog, staloženog koga uopšte ne dotiču dešavanja van meča. Odjednom je forhend dobio na snazi i preciznosti, bekend je od sumnjivog udarca postao snaga iz kojeg se širi protivnikova igra a bogami i zabijaju vineri.
Danas možemo videti Novaka koji igra protiv Nadala kao da igra protiv Sepija. Pa, u čemu je problem?
Problem je MOTIV!
Sad kad je postao najbolji teniser sveta, osvojio dugo sanjani Vimbldon, napravio kolekciju GS trofeja, malo ga šta još može motivisati da se žrtvuje na treninzima.
Dugo su mu meta bili Nadal i Rodžer, sad kad ih je prestigao teško mu je da nađe novi motiv. Ovoj dvojici je životni cilj da osvoje što više GS i postanu GOAT. Novakovo interesovanje nije toliko usko, njegova interesovanja su široka a za svako od njih treba odvojiti dragoceno vreme. Da pojednostavim, strašno je dosadno ponavljati iste stvari dvadeset godina, doći do nekog nivoa koji drugi teniseri ne mogu pratiti i osećati jednaku glad za uspehom. Tu su Rafa i Fed neprikosnoveni...

U neku ruku je ovaj poraz i dobrodošao. Postojala je realna opasnost da se Nole zasiti svega i da batali tenis. Ovako će imati veliki motiv da se revanšira Nadalu za ovaj poraz.

Djoksa

pre 11 godina

Idemo dalje..

Dakle, tim sajdspinom je Nadal potpuno izbacio iz ravnoteže Novaka jer loptica posle odskoka nema samo nagon da odskoči visoko već vam i "beži" sa reketa ako uspete da je dohvatite. O trajektoriji posle odskoka drugom prilikom. Novak je samo mogao da vraća lopticu u nadi da će uspeti da Rafu natera na grešku. To se nije desilo! Jer Nadal je i razvio taj svoj udarac da bi mogao, bilo kako, da ubaci lopticu na protivnikovu stranu terena. Spinovana loptica, zbog rotacije, ima nagon da propada naglo. Elem, posle Rafine oluje u nastavku meča, došao je red na prirodnu. Pljusak je prekinuo meč a onda je Rafa u nastavku ponovo pokušao da vrši pritisak na Novaka svojom prepoznatljivom igrom. Ali posle nekoliko poena jasno se moglo videti da njegovi spinovi nemaju onu snagu i brzinu koju su imali pre pljuska. Jer šljaka je apsorbovala vlagu a i loptice zajedno sa njom. Tada se Rafa odlučio za drugi pristup, povukao se u duboku defanzivu, sigurno 3,5 do 4m iza osnovne linije.
Sve ovo pričam jer imam utisak iz komentara kao da nismo gledali isti meč.
Samo da je Novak malo bolje ušao u meč. Samo da je osvojio taj svoj prvi servis. Bilo bi mu dosta lakše i odmah bi Rafu stavio pod mnogo veći pritisak. Ali nije! Ušao je slabo, da ne kažem mlitavo, i redom je ponavljao sve svoje greške (posebno servis a zatim i bekend) iz ove sezone.
Zaključak je jednostavan, Novak je bio katastrofalno psihološki pripremljen za najvažniji meč sezone. Ma, za meč života!

FedexFAN

pre 11 godina

Mala ispravka za ovog sto gotivi Rafu.Izvini ali Rafa nikad nije osvojio Masters kup u Londonu,ako mi ne verujes idi na zvanicni sajt ATP i vidi ko je osvajao u zadnjih 6 godina.RF 4x,Davidenko i Novak.Nazalost Rafe nema nigde.

You are the best.......

pre 11 godina

Znamo svi da Nole cesto salje loptu na reket protivnika da bi ga umorio ali gresi u tome.To mene nervira,jer uvek treba da udari na suprotnu,tj. otvorenu stranu terena-jer je vamos-tamos najbolja opcija.Ali iz nasrg ugla je lako,jer mi nismo na terenu vec ispred tv-a.Njemu ta lopta ide 200 na sat.
A sto se Mareja tice,mislim da on nece dogurati daleko bez obzira sto se Ivan Lendl nalazi u njegovom timu,Marej je jos uvek preslab za neki Gren Slem.David Ferer:dobar je dobar teniser,sposoban,agresivan,....ali daleko je od GS-a jos uvek.

Naravno ljudi,svako misli drugacije.
pozz

sasa jokic

pre 11 godina

Kao prvo, Nole je poklonio Nadalu poen, a Nadal je U Ponedeljak posle priznavanja da je servis in, pokusao da ukrade jedan poen, kada je bilo malo "gusce" i dovio zvizduke za to. Drugo po meni presudno, vrsio je pritisak na sudiju da prekine, ec kada je Nole usao u igru, tako da pricati o fer plej Nadalu nije moguce. Inace mu navijaci sirom planete zameraju kvarne poteze u vitnim mecevima, nije mu ovo prvi put, pa ipak je On Spanac.
Sto se Novaka tice, iznenadio me je sa nerazumljivo mlakim ulaskom u mec u Nedelju. Svi, ukljucujuci Nadala ocekivali su pritisak od prvog momenta, ali na zalost Novakove loptice su padale na sercisnu liniju.
Uglavnom za razliku od Nedelje, kada je kao po ovicaju preokrenuo mec, u Nedelju je potserio na igru iz 2010, nesigurnu, tako je i zavrsio, duplommsercis greskom.
Ne znam gde su nestale skracene bekhend dijagonale, i skracene lopte, i sta se to desilo da ih potpuno zavoravi?!
Mislim da je nestalo eksplozivnosti i snage u Novakovoj igri, a sve je to pocelo od odlaska Catojevica iz njegovog tima.
Ukoliko misli da se vrati na nivo iz 2011, ne u smislu osvajanja svega zivoga, nego u smislu mentalne i fizicke snage, morace da preispita odluku u cezi pomenutog gospodina.

Djoksa

pre 11 godina

Teško je bilo šta pametno reći posle ovakvog poraza.
Ostaje samo opor ukus u ustima jer niko ne može reći da šansa nije postojala. Sad tražiti neke izgovore tipa što meč nije nastavljen istog dana ali kasnije mislim da nije dostojno teniskog nivoa na kome se sad nalazi Novak. On je prvi igrač sveta a to podrazumeva da je u najmanju ruku ravnopravan rival protiv bilo kog protivnika i u bilo kojim vremenskim uslovima. ZATO sto ne pada kisa/sija sunce samo na njegovoj strani terena već i na protivničkoj.
Moje mišljenje je da što vreme bude više odmicalo to će Novak i mi, njegovi navijači postajati svesni kolika šansa je ustvari propuštena.
Nadal je vodio 3:0 u prvom setu (uz 2 BREJKA prednosti) i 2:0 u drugom setu. Novak je stizao tu predost (i prestigao u drugom) da bi olako protraćio sav trud koji uložio gubitkom 5 gemova u nizu u periodu između prvog i drugog, i drugog i trećeg seta.
Svako ko je gledao meč može reći da Novak u periodu stizanja te prednosti nije prikazao nekakav ekstra tenis. Samo je vraćao lopticu u Nadalov deo terena i pustio ga da greši.
A Nadal je posebno bio galantan u nedelju, jer je pravio greške i u situacijama koje bi u normalnim okolnostima zatvorenih očiju pogađao.
A to je sve bilo uslovljeno OGROMNIM kreditom koji je Novak stekao kod Rafe, naročito posle AO ove godine.
Da je takve greške pravio protiv Monaka, a ne protiv Ferera, izgubio bi meč.
Novak je u velikoj meri u ovom meču spiskao kredit koji je imao kod Rafe. A na šljaci ga je i izgubio!

Goran S.

pre 11 godina

Ranije Noletu su prekidi meceva odgovarali, sada fizicki je izdrzljiviji i pre idu mu na stetu. Nole je Juce delovao od prilike kao Rodzer protiv njega u polufinalu, nije mogao da se sastavi i rasplamsa igru, to je Noletu juce nedostajalo, nije se osecao dovoljno dobro i lako da bi leteo po terenu a to sa Nadalom na sljaci jednostavno mora. Druga varijanta su izuzetno jaki ostri i precizni udarci sto je cinio Soderling kada ga je dobio ovde. Da je Nole imao upola manje neiznudjenih gresaka, dobio bi Rafu siguran sam.
Verovao sam silno da Nole moze dobii Rafu na RG. ali i nakon ovog poraza nista se nije promenilo, verujem i dalje, samo mi je krivo sto to nije bilo ovaj put.
Noleta svet priznaje i sa Nole slemom i bez njega oni imaju jednako visoko misljenje o njemu, ali Vole Nadala, Rodzera...
U svemu ima i dobrih strana, da je kojim slucajem osvojio Roland Garos, sam razmisljao bi " pa sad bilo bi previse i da osvojim Vimbldon pa jos i Olimpijadu". Medjutim sad ta ideja nije tako megalomanska, zasto i da ne pozeli, zasto i da ne uradi tako nesto, pa moze, ko drugi moze ako ne on, ipak je nas Nole broj jedan i to suvereno. Nole vidi se da na Sljaci moze protiv Nadala i vise nego sto Nadal moze na travi ili betonu protiv Noleta, istina najtezi mec odigrali su na betonu, ali nakon vec jednog teskog Noletovog meca protiv marija, pa i ovde, Nole je imao dva izuzetno teska meca, to ostavlja traga, kolko god dobro se oporavio, dobra energija ipak nije tu.

Jova

pre 11 godina

Jasno mi je već zašto se stari ne javljaju, ograničenja znaju iznervirati i uzeti volju te ću morati poslušati savijet I.b-a.

Saša, šteta, zaista

Pozdrav svima

suncokret

pre 11 godina

Sigurna sam da ce se Nole slem desiti, kolliko sledece godine! Cestitke Noletu na sjajnoj igri, sportskom duhu i lepim manirima. On je pravi ambasador Srbije i divan primer nasoj deci. Ziveo!

vasa

pre 11 godina

Novak ne treba da forsira Nadala, nego što češće da krati udarce i da menja ritam poena, jer na taj način po meni više iscrpljuje Nadala. Takodje smatram da prvi servisi ne treba da mu budu samo jaki, nego da što češće ubacuje prvi lagano sa dosta spina. Znam da Nole to vrlo dobro radi i verujem da bi mu ova taktika donosila više uspeha, jer on sa Nadalom razmenjuje svakako dosta udaraca u poenu, a drugi servis je po pravilu uvek slab i Nadal zna kako da se pripremi.

joka

pre 11 godina

Novak da radi na preciznosti servisa,vise puta u svojoj karijeri je nagrabusio cineci duple greske a smatram najbolnijom ovu poslednju koju je napravio u mecu sa Nadalom,no u njegovoj igri se vidi ogroman prostor za NAPREDOVANJE,USAVRSAVANJE IGRE do perfekcije,moze se desiti da malo posustane do kraja ove godine ali ce sledeca biti slicna 2011oj.Tako i treba,on mora da ,,ukoci'' i sacuva snagu i zdravlje,jer smatram da NADAL ne moze DUGO ovako ubitacnim ratnickim tempom,on ne igra tenis,on se bori kao da mu je mec poslednja sansa da prezivi.Vec sledece godine Nadal ce posustati,ukoliko ne smanji ritam,a ako ga smanji NOVAKA nece moci da dobije.Federerovo vreme polako prolazi,jednorucni behend vise nije u modi,daje jednolicnu igru koja vise ne prolazi s obzirom su sve vise promene ritma u igri na ceni.Stigle su ga i godine a dokle ga bude sluzio servis dobijace samo nize rangirane tenisere i ,,ugasice'' se za godinu ili dve.MAREJ igra isuvise defanzivno,takvom igrom se ne postaje prvi,ocigledno je da on ne ume drugacije tako da nece imati sjajnu buducnost.DELPO igra dobro ali ce povrede biti faktor koji ce ga pratiti i sputavati do kraja karijere.Moje misljenje je da je BUDUCNOST tenisa u reketu NOVAKA DJOKOVICA.

kiki

pre 11 godina

Можда је ово већ неко написао, али врло је важно да кључ Надалове игре на шљаци није уопште нека посебна тактика, већ то што он почиње меч из све снаге и док год има свјежине врло га је тешко уздрмати... Тада су његови форхенд спинови, када је у оваквој форми, просто неухватљиви. Ноле, који једини на АТП туру има шансе да и оваквог Надала добије, морао би у мечу против њега на РГ имати врло висок проценат првог сервиса у прва два сета, али чак и да их изгуби тијесно, имао би шансе. Једноставно (и помало парадоксално зато што је Надал познат по доброј физичкој припремљености)што меч дуже траје Новак има више шансе јер се Рафа више троши при његовом форхенду у који улаже сву снагу и у сталном "извлачењу" на исти, а Новак му је и у физичкој спреми озбиљан такмац... Једноставно штета што је меч прекунут у недељу.поздрав

ispravak

pre 11 godina

@space
Novakov bekend je bio u autu. Rafa je trebao odmah prekinuti igru,a on je vratio lopticu u teren pa je onda stao. Zato je izgubio poen.Provjerite ovo što pišem i uvjerite se.Moramo biti fer i reći da je Novak taj koji je razbijao reketom.I Novak i Rafa su fer igrači.

RF

pre 11 godina

Neverovatan je Nadal,sve je osvojio sto je mogao,osvojio je i masters kup u Londonu,zlato na olimpijadi i sa svojom reprezentacijom 4 puta Dejvis kup...
Vamos Rafa zauvek uz tebe....

kazezoze

pre 11 godina

ono što mene zabrinjava u noletovoj igri je njegova psihička stabilnost koja je za razliku od prošle godine daleko od stabilne.
njegovo emocionalno 'pucanje' se najbolje videlo kada je reketom slomio klupicu na kojoj sedi. dok je dr. četojević bio u njegovom timu, tada je, pored dijetalne ishrane, veliki rad bio na njegovoj mentalnoj stabilnosti. to je postizao meditacijom. ono što je veoma značajno za vrhunske razultate top sportista je upravo njihova mentalna stabilnost. ko je jači u glavi jači je i na terenu. ako si siguran u sebe, tada je i broj grešaka smanjen i ideš na udarac bez bojazni da ćeš promašiti.
to je upravo ono što je karakterisalo novakovu igru gotovo celu sezonu prošle godine. ove godine se ta mentalna prednost istopila i rafa je to znao da iskoristi. pogotovo je ta nesigurnost bila primetna u rimu kada se nije usuđivao čak i lopte koje su padale u sredinu terena da realizuje, nego ih je jednostavno vraćao u igru. frustracije i negativne emocije bi u tim trenutcima bile toliko jake da je upadao iz greške u grešku. jedino što ga je vadilo do sada je njegov izvanredni retern koji mu je bio najbolji element igre, a to je zbog toga što ga igra prirodno, bez pritiska da mora ući.
moje je mišljenje da nole pod hitno treba da vrati dr. četojevića u svoj štab ako želi da odbrani vimbldon i uzme zlato na OI. mentalna sigurnost mu je neophodna.

Inspector Bloch

pre 11 godina

Hvala Sasa na analizi,ali vrlo tesko je pristati na nova ogranicenja, na ona stara banovanja smo se bili nekako i navikli, tako da ja tesko da cu prihvatiti i na vasoj stranici 'tviter povrsnost'ali cu ovog puta ipak reci, rec, u ime naseg virtuelnog prijateljstva( mislim i na sve mi druge drage b92 prijatelje)o kasnije razmisli cu.Dakle hvala.

Ja sam ovaj poraz Novaka, vrlo tesko prihvatio!onaj od prosle godine mozda jos teze- iz prostog razloga jer mislim da je Novak IMAO/a igru za RN i na RG. Dalje sam misljenja da su i OVE godine spoljni faktori odlucili ishod, i tada ne mislim samo na kisu! KOINCIDENCIJA da se dva puta poklope raznorazna rusenje nekakvih rekorda? Najezim se kada o tome mislim.I opet Novak izlazi ne pripremljen?!Bio sam protivnik celog koncepte- taktiziranja u momentu- kada se steklo takvo samopouzdanje i pobednicki duh( ne mogu a da i sada ne spomenem Abu Dhabi!) Pa, ne moze se sve vizualizacijom!RF,Sampras a.o.su mogli da taktiziraju..VREMENA bila drugacija! Sada i jedan Sepi, Anderson, Nisikori...igraju na nivou ondasnje 2,3,4 plasiranih!U redu, izdesavale su se stvari, van plana, smrt, odustajanje od SO, plava sljaka...Rim..da li RF ili RN na 2 poziciji za RG ali ako se postave PRIORITETI..mora se i racunati na 'nepredvidene' stvari.Pa onda medijska halabuka...kratko, mislim da je ovoga puta podbacio ceo tim + porodica( sledite Dorcolcev link, odlicno stivo)i rezultat je kakav jeste.

space

pre 11 godina

... nastavak:
što se tiče ovog RG, pa svi smo videli detalj kod drugog prekida i izlaska sa terena da je novak preusmeren putem u svlačionicu iako je verovatno krenuo ka prostoriji u kojoj je bio za vreme prvog prekida.
e sad, šta se dešava u svlačionici dok novak čeka i nada se da će izaći do 20:00 sati da nastave meč? to nećemo skorije saznati, ali me ne bi iznenadilo da je teniski siledžija zajedno sa stricem postavio ultimatum da neće da izađe na teren i instistiro da se dugo najavljivani istorijski meč, koga uzgred nije bio nimalo dostojan akter, što više isecka, razbije ritam protivniku kako bi on ostvario svoj primarni cilj sezone, bez kojeg bi slobodno mogao da preskoči sve naredne turnire i sad već počne da trenira za sledeću sezonu šljake i polako da skuplja to samopouzdanje....

Inspector Bloch

pre 11 godina

..pa da nastavim posle sankcije...Novak bi trebalo da sedne sa svojim timom, dobro izalizira dosadasnji 'uspeh'nove taktike i nesto izmeni!
Ocigledno da ovo ne daje ocekivane rezultate, i da se moraju praviti rokade.Taj mladi covek nosi na svojim plecima takve izazove, koje mnogi 'obicni smrtnici' ne mogu ni da zamisle...ALI sam je odlucio, krenuo, i uradio vec toliko toga velikog..i hoce jos siguran sam..ali uz dobru RUKU koja vodi! Zavrsavam, sigurno da ne zvucim previse prijatno, a to ne treba deliti( pogotovo u jedno guru vreme kada je 'pozitivno misliti'-in).
I da odlucim da se vise ne javljam, zahvalan sam, beskrajno, svima vama sa kojima sam mogao da delim, svoju euforiju, strahovanja, kritiku..pa i duboka ne slaganja na putu naseg Novak ka teniskim velikanima. Godine su to, tako da sam vas i dozivljavao, kao neku, tenisku porodicu.A, Novak..eh, toliko radosti od totalno nepoznatog deteta sam retko u zivotu doziveo!Hvala i vama i njemu!

Pozdrav, i svako dobro.

space

pre 11 godina

zadnji deo:
dalje, vi SO pričate o nekakvom obostarnom poštenju, sportskom duhu i fair play-u kao da nismo videli daje RN u 4 setu kod novakove BH paralele na liniju pokušo opet histerijom da promeni sudijsku odluku tražeći nekakav out samo njemu znan, ali što je još upečatljivije, tek kad je novak plasiro FH winner, što samo potvrđuje moju tezu da dečko uopšte nije bio dorasto događaju i nikako nije zaslužio da uđe u tenisku istoriju ni po jednom teniskom osnovu, sem po nekulturi, histeriji, oduzimanju momentuma protivniku kad mu ne ide, itd., itd. kao najsvežiji primer navodim ovogodišnje SF u IW, RF treba da servira za pobedu, a on bezobranik mali traži toilet break i koji mu još biva odobren, što je, ja mislim, do tad neviđeno na teniskim terenima. evo, nije zgoreg se podsetiti kakav lik pretenduje da bude teniski GOAT: http://www.youtube.com/watch?v=TUr8Kl7yqZI&feature=player_embedded

konačno, izvinjavam se na parcijalnim komentarima i nadam se da će te mi pustiti sva tri komentara.

pozdrav

Falcon

pre 11 godina

Jednom recju Novak Djokovic je pobedio sam sebe! Toga je i on svestan, pogledajte samo reakciju na njegovu dulpu servis gresku na prvu mec loptu Nadala, i sve ce vam biti jasno.

Protivnik igra onoliko dobro koliko mu vi to dozvolite- u finalu Djokovic je zaista mnogo dozvolio Nadalu.

Moje misljenje je da Novak gotovo sigurno uzima Wimbledon, pre svega zbog pritiska javnosti kojeg vise nema, a taman mu toliko vremena i fali da udje u top formu kao iz prosle godine.

Tehnicki jos moze da nadogradi svoju igru na mrezi koja varira, i servis koji ga je izdao u finalu.

Treba cestitati i Nadalu na 7. RG, zaista fascinantan uspeh!

Novak je jos mlad isto kao Nadal i samim tim ocekujem u buducnosti da ce se oni i najvise pitati oko podele GS titula.

Zapamtite jednu stvar, po statistici Novak je trenutno najbolji all court igrac na touru i to mu omogucuje sansu da na svakom GS bude potencijalni osvajac titule, bez obzira na protivnika(jedino jos Federera nije dobio na travi- nadam se da ce to uraditi na OI ili W).

Sto se tice RG kao buduce Novakove titule ja u to ne sumnjam!

Na USO je igrao 2SF i 3F pa ima 1 titulu, tako da vremena ima za RG, ovo finale mu je bilo iskustvo koje ce sledeci put sigurno materijalizovati.

Sportski pozdrav.

Falcon

space

pre 11 godina

vidim, svi ste manje-više oduševljeni igrom RN uz dosta zamerki na novakovu igru koja je došla posle drugog seta i to ne zato što je kiša upijala spin RN, već zato što se novak konačno oslobodio balasta 4GS u nizu i počeo da igra kako zna, a istovremeno anti-teniser se izduvao i više nije imao snage da realizuje spin kako je loptica postajala sve teža i teža, pa je na kraju rešio od muke da gađa sudiju istom. uz finu tenisku analizu, ja sam iskreno očekivo da će se neko zapitati odakle tolika moć i pravo RN da histeriše na sudiju i izdejstvuje prekid meča kad je očigledno bio na ivici teniske provalije sa nesagledivim posledicama, zašto se nisu vratili na teren oko 20 sati i završili makar 4 set, kad je tenis mogao da se igra sve do 20:45, kad sledi jači pljusak. pravi šampion, kako ga predstavljaju, mora biti na visini zadatka po bilo kakvim vremenskim uslovima. pa ljudi nemojte me ubeđivati da novaku više odgovara ono blato od klasičnog defanzivca. novak je napadač koji mora da probije teniski Catenaccio, što je teškoi po suncu i lepom vremenu kad je teren brži, a kamoli po blatu gde je to maltene nemoguća misija. inače, zar teniska pravila ne nalažu da se tenis na šljaci može igrati dok kiša rominja, a do prekida dolazi tek kod jačeg pljuska. svi se sećamo finala W2008 i onog povečerja kad je rodžer u bilo kom trenutku mogao da traži prekid meča do sutra dan zbog slabe vidljivosti kako bi se konsolidovao i odbranio poslednje utočište, ali nije jer je najveći šampion ikada

Fokus

pre 11 godina

Da je meč bio odigran u cugu, potpuno sam siguran, Novak bi dobio isti sa 3:2. Jer, i posle 2:0 u njegovim očima se videla sigurnost u konačan rezultat. Od početka meča Novaku je falio prvi servis, to je i jedini razlog njegovog poraza u ova DVA dana (i tri prekida, mada pre bih uračunao i ovaj kratki pred konačnih 7:5 u četvrtom setu, što daje 4 prekida u korist Nadala).
Svi ostali segmenti igre su bili na vrlo visokom nivou.

Novak se ovde sigurno neće zaustaviti, jer svi smo verovali u njega posle promene reketa i eksperimentisanja sa servom, kada je imao očajnu sezonu po broju i težini trofeja.

Njegov stvaran problem jeste FOKUS (ulazak u stanje napona i apsolutne fokusiranosti - fantastično opisano), to je ono što treba kopirati od Nadala i Novakovim dometima nema kraja.
(To je najbitnija stvar u njegovoj daljoj karijeri, jer svake godine dolaze neki novi klinci, a neće večno sa svima moći da se nadigrava u 5 setova. -govorim o četiri najveća turnira.)

Ta brzina ulaska u stanje napona i apsolutne fokusiranosti dovela bi ga do savršenosti. Tada bih se potpuno složio sa već sada očiglednom činjenicom kako Novak Đoković igra "Total tennis"!

(Dodao bih, odgledajte prvi set i početak drugog sa Tsongom. Posle 6:1 u prvom setu, Novak uzima brejk i svoj servis za 2:0. Tada Tsonga počinje sa odličnim servama, ali Novak umesto da ga psihički dotuče i napravi još jedan brejk, on se opušta i meč ulazi u potpuno novu priču. U suprotnom meč bi se završio u tri seta.)

Paradox

pre 11 godina

@Ratko

Roger ima i 5 US GS-a i 4 AO GS-a, sto znaci da je dominirao i na tim turnirima, a ne samo na Vimbldonu, kako ti kazes. Da nije GS-a na sljaci u Parizu, Nadal bi imao upola manje osvojenih GS-a. I plus u njegovoj karijeri 2/3 osvojenih turnira je na sljaci i zbog toga po meni on nikad ne nece biti najbolji svih vremena, na sljaci da, tu nema konkurenciju, ali na svim podlogama ne. Da nije Nadala, Federer bi verovatno bio mnogo uspesniji na sljaci. Zato je tu Novak da objedini sve GS titule i ima podjednake uspesnosti na svim podlogama i zbog toga preti da kroz nekoliko godina postane najbolji teniser svih vremena.

jole

pre 11 godina

Hteo bih da prokomentirasem navodno vitestvo rafe nadala ovom finalu.Prvo kod poena koji mu je poklonio Novak se ponasao poprilicno nekorektno i prosto je vrseci pritisak na sudiju iznudio Novaku nepromisljenu reakciju.Poen je trebao da se ponavlja kao sto se ponavljao onaj u Rimu kada je sudija ostetio Novaka a pri tom se rezultat lomio.Spanac je tada samo cutao i iskoristio situaciju.Takodje treba reci da je u nedelju kisa stala u 8 i 15 i moglo se igrati jos minimum sat vremena,a zasto nije to je jasno ko dan.Rafin stric je jasno rekao da njegov sestric ni po koju cenu nece izlaziti do kraja dana cime je organizatore doveo pred svrsen cin te su ovi zataskali time sto su rekli da se zbog mraka ne bih mogao zavrsiti.Ima li glupljeg izgovora.Novak je imao momentum a rafa je izgubio spin tako da mislim da bih ga Nole tog dana dotukao.Ali sta je tu je,samo ne bih trebalo porediti vitestvo novakovo i doticnog.Novak je veliki ovaj mu ni do kolena nije.

FedexFAN

pre 11 godina

Fedex sa ovakvim stilom igre(koji je milina gledati)moze igrati jos 3 godine.
Dok Nadal sa njegovim stilom,koji me strasno nervira ako doceka 30-tu a da kolena ne stradaju bice dobro.
A sto se finala tice Nole nije imao nikakve sanse,ipak je ova sljaka najsporija i perfektno odgovara Nadalovim spinovima.
A da je Fedex jos uvek u igri za neki GS dokaz je plava sljaka koja moze da se meri sa tvrdim podlogama,jer nema puno trcanja i treba dobar servis.

Zeca

pre 11 godina

Ja stvarno ne znam sto Federera konstatno salju u penziju kad covek ima 30 godina i moze jos bar 5 godina da se takmici. Andre Agasi je teniser koji sa 33 godine osvojio grem slem sa 35 godina igrao finale grem slema i to protiv Federera koji je tad bio neprikosnoven.Federer je sest puta osvajao vimbldon pa prirodno da je i on favorit na ovom turniru. Covek igra lep tenis sa malo trcanja nezapinje loptu kad udara, pa zbog toga mislim da ce on bar jos 5 godina igrati tenis na vrhunskom nivou.Bas bi voleo Nadala vidim za 5 godina da li mu je koleno izdrazalo toliki napor da non-stop trci udara loptu svom snagom, ja neverujem da ce Nadal biti isti za 5 godina, a za Federrera se nebrinite jos ce on osvajati turnira.

molim da objavite komentar

pre 11 godina

Video sam mnoge komentare i mislim da su nelogicni,a odnose se na rogera.Nelogicni su zbog toga sto skoro sve komentare su napisali navijaci noleta i neki koji simpatisu nadala.A evo na sta sam mislio:Kao prvo nadal nece prestici rogera po broju GS,a i da ga prestigne,roger ce biti najbolji svih vremena,jel se ne moze samo gledati GS vec i svi rekordi,koje roger ima duplo vise,a pogotovo igra koja je vaznija od svega,jer to cini lepotu tenisa a ne rekordi!a sto se tice ozmovog teksta malo je preterao sa povlacenjem,jer federer nikad nije odustao ili izgubio zelju za tenisom,sto ce po meni i da dokaze kad tad!!!Navijam za noleta,i nase al od stranih tenisera simpatisem rogera,tako da nemojta da mislite da sam tekst napisao pristrasno!!!pozdrav

Zoltan

pre 11 godina

Na Novaku je samo da trenira i trenira kako bi uvek bio najbolji. Nije smak sveta sto je Nadal uzeo Rolan Garos na kojem je on kralj oduvek. Novak sad treba da stisne gas i da uzme dva Gren Slema koja su pred nama. Nebi bilo prirodno da Novak sve osvaja. RG ce osvojiti do kraja karijere u to nema sumnje ali samo ako bude naporno trenirao. Tako je i Federer docekao svoju veliku pobedu na sva cetiri turnira a docekace i Novak. Ljudi mi gledamo tenis u eri tri najveca i najtrofejnija igraca ove igre. Nadal i Novak su do sada odigrali 33 meca jos 3 im fali da budu prvi na listi svih vremena. Ako Novak sada uzme 2 Gren Slema bice i dalje u trci sa dvojicom najvecih. Ima Nole jos puno toga da osvaja kako bi stigao Nadala.

Negativni

pre 11 godina

Analiza je dobra,jedino sto mislim da prica o servisu na RG nije bas tacna.Naime,sljaka,a pogotovo spora sljaka je smrt za ravne,jake servise.To nije nikakva prednost.Zato je Novak bolji od Nadala na betonu.Zahvaljujuci servisu(koji je daleko od toga da je los,kao sto mnogi ovih dana pisu)i riternu,Djokovic je razbijao Nadala prosle godine,dok se mnogo vise mucio sa Federerom(zato sto je najinteligentniji igrac u istoriji i da nema trideset godina bojim se da se Nadal i Djokovic ne bi nagledali titula na travi i betonu).Medjutim,Djokovic je trenutno,jedini igrac koji moze da dobije Nadala na sljaci i mislim da cemu sledece godine to i uspeti.

Ratko

pre 11 godina

Neki ovde Federerove GS titule velicaju a Nadalove na RG umanjuju. Sto je Nadal na sljaci to je Fedex bio na travi. Svi GS turniri imaju istu vrednost. RG je oslonac Nadalove karijere i taj turnir mu najvise lezi, isto kao sto i Fedu Vimbldon, kao sto je Noletu AO a mozda ce biti i US Open. Rafa ce stici Federera to je vrlo izvesno iz mnogo razloga. Nema sanse da igrac takvog kalibra ne osvaja minimum po jedan GS godisnje u narednih 5 godina. A broj Nadalovih mastersa, ukupno 20 ce biti skoro dupliran obzirom da imamo 3 turnira masters serije na sljaci godisnje. E sad Nole bi trebalo da uzima po 2 GS godisnje u narednih 5 godina da bi bio blizu ili prestigao Nadala i Federera. Sto nije nemoguce. Ova sezona je kljucna za taj poduhvat. Ako uzme 3 GS i ove godine onda ce ih stici. Nole treba da ima u karijeri bar jos tri do cetiri strasne sezone kako bi bio najveci. Prosle godine je bila prva takva a nadam se da ce ovo biti druga.

dzon snezni

pre 11 godina

@zoran
Gospodine, dao sam Vam preporuci mada bih moderatorima dao na razmisljanje da stave opciju nesto kao tja tja :)
Potupno se slazem da je teren oslabeo Nadalov spin i da je to jedan od kljucnih razloga preokreta Novakovog ALI i da je JOS i razlog prekidu meca!!! Naime, jos je to neko video, niste samo Vi i ja, a taj neko nikako nije smeo da vidi... ali, sta je tu je... otislo!
Ostalo se neslazem sa Vama, kada je rec o Novakovoj malodusnosti, metalnoj slabosti itd. Novak nije robot, Novak je Srbin sa svim svojim vrlinama i manama te odatle ide lomljavina stolice, psovanje itd...
Ja licno mislim, da je Novak u Rimu izgubio RG kod one nepravilne odluke sudije, dosudjenog auta na kljucnoj lopti! Tu je prvo nervoza, bes itd nastupilo (sto smo mogli da vidimo) a onda i Srpska glupost...u stilu.. neka, pusticu mu ovo sada ali cu ga u Parizu pregaziti ko plitak potok!"
Jer je video da je mogo i u Rimu da ga pregazi... samo da se nije iznervirao! Mislim da je racunao da ce imati hladnu glavu u Parizu i da onda niko nema sanse protiv njega (sto btw mislim da je tacno).
To mi je meni proslo kroz glavu istog trena gledajuci mec u Rimu.
Na zalost, ne da nije imao hladnu glavu, nego je imao usijanu glavu a i servis ga nije odbranio kao u nekim mecevima pre. Moje predvidjanje je da je Nole toliko besan na sebe, da ce tu da bude parvo nulovanje i Nadalu i Federeru (kome je 0 bila zbog onog prsta od prosle godine) na mecevima koji dolaze!

dzon snezni

pre 11 godina

... da dodam jos i to da je kljucni faktor u igri protiv Nadala, pritisak na njegov drugi servis. Nole je krenuo da salje prave projektile i time je Rafa poceo da se plasi od svoje druge serve.. to se tako jasno videlo da mu je usao u glavu na drugi servis da je bilo prosto smesno! E, sad, drugog dana, to je uradeo Nadal Noletu :(

Otislo, kao sto rekoh... sta je tu je...
W je pred nama. Ja cu uzivati svakako!

Pozzz

cinober

pre 11 godina

@Serdjo
fino si se potrudio da objasniš da su oba prekida išla u korist Nadala, pa te molim da onda prokomentiraš ovo što ću ti sad kopipejstati... ček malo... ček još malo... aha, evo ga...kopipejstam...

"Prvi prekid išao je u korist meni. Kad sam se vratio na teren, bio sam bolji, a drugi je koristio njemu. Iznenadjen sam brojem ljudi koji je baš danas došao da gleda meč, atmosfera je bila fenomenlana. Usrećili smo sve ljude koji su bili ovde, nažalost može da bude samo jedan pobednik, to je danas on", zaključio je Đoković.

Nole je onda valjda očito dementan (prema tvojoj jasnoj analizi) jer niti sam ne zna što mu je išlo u prilog a što nije, ...

joka

pre 11 godina

Novak mora da popravi SERVIS,dupla greska na mec lopti i na breik lopti za rivala...CUDNO.Da nije bilo istih u on bi dobio Nadala. Mislim da je Nole malo vise isforsirao rame te odatle problem sa servisom.
BICE BOLJE NA TRAVI,SRECNO NOLE!

MILAN

pre 11 godina

da pocnemo od FEDERERA...to sto je Sasa napisao za povlacenje je realno pretpostaviti ako do kraja godine ne uzme jedan GRen SLEM ili olimpijske igre...ali skoro sam slusao jednu njegovu izjavu(ima je na you tubu na rolan garosu ove godine) da mu je zelja da osvoji 100 titula u karijeri i da se priblizi ili prestigne Konorsa...to znaci da ce igrati jos 3,4 godine po toj racunici, sto je iskreno bzvz jer ce se u narednim godinama sigurno muciti sa slabije rangiranim igracima...
NADAL ce biti glavni favorit na roland garosuu sigurno jos naredne 3,4 godine i isto je objektivno pretpostaviti da moze jos 2,3 puta da ga osvoji do kraja karijere...ali idkreno mislim da vise od 16 SLEMOVA nece osvojiti.slazem se sa prethodnim komentarom da Tsonga ili Berdich mogu da iznenade na Wimbledonu, ali tako sto ce doci do polu finala, ali tesko da ce ga osvojiti...
takodje mislim da ce se nakon Wimbledona maltene znati ko ce biti prvi na svetu... pozdrav

RvN 10

pre 11 godina

Mislim da je Rafa taktički bolje igrao jer zna kako je teško proći Novaka na osnovnoj liniji i zato nije puno napadao, već samo kad mu se pružila dobra prilika za napad, čekao je Novakove greške i to mu se isplatilo. Ne bih ga otpisivao ni na Vimbldonu, jer je iskusniji i zna kako se osvaja ovaj turnir i reći da je dobar samo na šljaci je totalno suludo, jer je čovjek jednostavno dobar i siguran sam da je u poslednja 3 finala preko puta mreže bio neko drugi osim Novaka, da bi Nadal bez problema uzeo sva tri i sada bi imao 14 GS titula i bio na dobrom putu ka najvećem svih vremena. U svakom slučaju Vimbldon će biti zanimljiv i jedva čekam da krene. Veliki pozdrav iz Banja Luke!

Mrki

pre 11 godina

Evo posle ne-prospavane noći da i ja malo prokomentarišem sve ovo.Teško mi je pao ovaj poraz jer mislim da bi Nole dobio RG da nije bilo drugog prekida.Naravno Nole je mogao da ispadne već od Sepija da ne govorim o Tsongi.Ne mogu da se otmem utisku da u mečevima Noleta i Nadala sve zavisi od Noleta odnosno koliko će neprisiljenih grešaka napraviti.Servis mora nekako da popravi kao i smeč koji je po mom mišljenju loš.Mislim da zbog toga i ne ide na mrežu toliko koliko bi trebao,jednostavno se plaši smeča.Ali sve u svemu finale je odličan rezultat,biće još RG i šanse da se osvoji i siguran sam da će ga Nole osvojiti u sledeće dve godine.Nadal je igrao ceo turnir sjajno,čak toliko da sam u sebi pre finala rekao da Nole baš nema nekih šansi,da će Nadal to dobiti dosta lako.Ipak pokazalo se da Nole može i sa ovakvim Rafom,nijanse su odlučile.Federer ako može nešto osvojiti to je Wimbledon,mada samo u slučaju da mu je prvi servis u duelima sa Noletom i Rafom oko 70 posto,inače ne.Za Marija mi se sve više čini da je on daleko daleko od osvajanja GS turnira.Fali mu ono nešto što trojca ispred njega imaju.Mislim da će na travi biti izuzetno opasni Tsonga i Berdih i nebi se čudio da neko od njih dvojce dođe do finala,možda i osvoji.Čeka nas zanimljivo tenisko leto sa puno uzbuđenja i sam već jedva čekam da počne Wimbledon.Nole ne daj se,skidam kapu pred tobom i za ovaj sjajan rezultat u Parizu,nije mala nego je velika stvar biti finalista bilokog gren slem turnira.

Dorćolac

pre 11 godina

Saša Ozmo je uspeo nešto što niko od sportskih novinara nije. Okupio je ljude koji vole tenis, koji poznaju tenis, koji korektno-svako iz svog ugla-iznose svoja mišljenja. Mišljenja su različita, tako i treba da bude, tako se dobija lepa i zaokružena slika. Naši teniski heroji, naše male države, pune pluća svima-i onima koji su sretni i onima koji nisu. Oni su terapija. Iako možda nije u kodeksu redakcije B92, voleo bih sa čitaocima da podelimo mišljenje na linku koji ostavljam:LINK:www.svettenisa.net/vesti/boks, gde bih posebnu pažnju obratio na komentar Aleksandra Nemeta koji se uglavnom odnosi na naše navijačke ambicije.

Dermendziev

pre 11 godina

Dopuna predhodnom komentaru-odgovor na postavlena pitanja S.O:
1)Novak mora da smisi nesto novo,originalno uz obavezno unapredjenje igre na mrezi i drop-shot.
2)Obzirom da godine polako gaze Feda,glavnu rec tredali bi bar par iducih godina da vode Novak i Rafa.Rafa ce sigurno prestici Federera ako ga zdravje posluzi.
3)Novak ce osvojiti RG sigurno,ali mislim da nece biti vise onako superioran kao prosle godine na ostalim podlogama u mecevima sa Nadalom.Nadal uzasno trenira i napreduje na svim podlogama.
4)Marej za sada ostaje Marej.Ako nekada proradi bice veliko zamesateljstvo.

emanuelosn

pre 11 godina

Novak ima 9 mjeseci pred sobom podloge koje mu odgovaraju, protiv Nadala kojeg racunam kao jedinog konkurenta na svim turnirima do kraja,na travi bi trebalo da mu bude dosta laksi posao nego na beton ... s ovom trenutnom igrom moze pobjediti i na Wimbldon i OI... ali mora se priznati da Novak fizicki, tj trcanje,kondicija, govor tijela koji govori koliko je igrac umoran nisu ni priblizni onom iz prosle sezone u ovo doba, pogledajte Rim i Madrid 2011 i tu igru pa cete shvatit o cemu pricam, kad je letio po terenu kao da je bio laksi 10 kg ... Novak je poceo da pada fizicki vec u Cincinatiju prosle god da bi AO osvojio jedva, na suv kvalitet ... za sezonu sljake sledece godine zelim mu da povrati Cetojevica i spremi se prije svega kondiciono i psihicki pa ce samim tim i doci svi udarci i ona prepoznatljiva igra...

Dermendziev

pre 11 godina

Zasto Novak nije pobedio na ovogodisnjem RG ,da li uopste imao sanse?

Odmah cu reci bilo je sansi,ali sve te sanse upravo su pale pre pocetka meca.Ma koliko tvrdio da nije bio opterecen kompletiranjem GS turnira u nizu,mislim da je bio ne optertcen,vec preopterecen:sto sa svoje strane,sto od medija,prognoza strucnjaka.Naravno on to nikada nece priznati,mozda i ne treba,a takav pristup(kuraz) svakako je i deo taktike.Novak je mec izgubio u svlacionici,da ne govorim o sedmom gemu prvoga seta.Glavni razlog onako slabe igre na svoj servis, nestrpljenje,sam servis upravo je "preoptereceni ulazak u mec".Novak je dobro igrao na protivnicki servis.Kapitalnu prednost u prvom setu,pogotovo u drugom setu,Nadal nikada ne propusta.Posle 0:2 nije bilo sansi.Tracak nade doneo je treci set,ali prekid meca zapecatio je Novaklovu sudbinu.Da,bojao sam se u nastavku brejka,cak sam u jednom komentaru na EUROSPORTU R pisao o vaznosti cetvrtog gema cervrtog seta,izrazio veliku bojaznost da se ne desi hladan tus na samom pocetku.

Obojica vise nego bilo ko rade na unapredjenju igre,taktike...Bojim se da je Nadal do detalja proanalizirao Novaka,te da ce Novak imati sa Nadalom mnogo,mnogo vecih problema i na ostalim podlogama,nego do sada,ako nesto novo ne doda u svojoj igri.

O ostalim:svakako najblizi ovoj dvojici je Rodzer i samo Rodzer,mada i on posustaje,jer fizika cini svoje.Marej,ostaje nercik,Potro i spanska klapa klasicani su lozaci.Vece sanse dajem lucidnom Tsongi.

Pozdrav!

Robert Lee

pre 11 godina

Nesto mi govori da ce Wimbi biti u znaku iznenadjenja...ili Marej ili Conga a mozda i Federer. To ne bi bilo ni tako lose po pitanju plasmana i razlike izmdju 1. i 2. A njih dvojica neka se malo odmore, jer ce se posle ovoga dva meseca osecati emocionalno izduvano.
Nekako najvece sanse dajem Mareju,jer mi se cini da vise nece osecati taj pritisak prvog Britanca koji osvaja GS posle x godina. Mislim da oseca da niko ne veruje u njega a tu mu je i sansa jer jednom i on mora da produva.
A sezona betona se zna cija je...Nole ce biti kao zver posle svega.

Naivni

pre 11 godina

Sjajna analiza.

Samo bih dodao jednu stvar koja mi je zapala za oko. Nole je morao cesce da menja ritam u samom poenu. Kad god je to radio bez obzira na broj razmenjenih udaraca dobijao je poen. Naime videlo se da Nadalu ne odgovara (ili nije psihicki bio doboljno na nivou) da napada Novaka. Tako da kad je Nole usporavao igru, to je pomeralo Nadala, te je Nadal morao da ulozi vise snage u spin a sam tim i izbacuje loptice u aut ili daje krace lepte kod mreze. Siguran sam da bi time Nole vise profitirao od Nadala i da bi to bio recept koji je mogao da anlulira los servis ili krace (manje rizine a samim tim i manje opasne) bekhend dijagonale.

FunNole

pre 11 godina

Ovako, nema sanse sa ovom igrom da pobedi Nadala. Prosle sezone 2011 imao je bekend kakav niko nije imao i veoma brz precizan i sa puno spina. Posle Davis Kupa posle povrede rebra protiv Del Potra taj bekend je nekako nestao...Ali kontam da ce ga ponovo pronaci i poraditi na njemu. Tek tada moze da pobedi Nadala... Licno mislim da kise prvog dana(finala nedelja) nije bilo Djokovic bi osvojio. Zato sto je vezao 8 uzastopnih gemova i Nadal je pao. Kao sto je i kisa pala pa je eto imao srece. Zelim puno srece Noletu u narednim turnirima mada ce to sve biti jako tesko. Tesno je igrao sa Congom, prelako sa Federerom ... srednje sa Nadalom pa videcemo...Kontam da ako Novak izgubi prvu poziciju ove godine, da ce Nadal postati najveci teniser svih vremena... Eto..
GO NOLE ...

Katarina

pre 11 godina

Slažem se da je Nole bio blizu. Slažem se da je servis bio veliki problem protiv Nadala, iako to nisam očekivala, jel mu je isti prilično dobro funkcionisao protiv Sepija, Conge i Federera. Čak u meču protiv Conge u dobrom delu 3. i 4. seta servis je bio i jedini element igre koji ga je održavao u tim setovima.
Ipak mislim da je nijansa koja je prevagnula u Nadalovu korist određena doza stegnutosti sa kojom je Nole počeo meč i u nedelju i u ponedeljak. Zbog toga mu se desilo da ponekad izgubi inicijativu u poenu, pošalje nepotrebno kraću loptu ili napravi grešku pri samoj realizaciji poena. U trećem setu se to retko dešavalo. Takav problem mu se nije dešavao u meču protiv Federera. Mada možda je osnovna razlika u pristupu meču sa jednim i drugim. Pojednostavljeno Nadala mora da napada uvek, konstantno i po više puta u jednom poenu, dok je protiv Federera taktika bila da mu konstantno seče i remeti igru.
Što se Federera tiče, moguće je da je razmišljanje o povlačenju ispravno (ukoliko ne bude velikih trofeja do kraja godine), ali to ne bih volela zato što mečevi sa Federerom i dalje donose pravu borbu, odličan tenis i mnogo uzbuđenja za koje bi svi ostali uskraćeni. Ne bi bilo ni uzbuđenja pri žrebanju turnira koje sad imamo (kome je zapao Federer)
Na kraju ipak šteta, istorija je bila tu na dohvat ruke i jedino za tim i za titulom na RG treba žaliti, ostalo se kreće dalje,mislim, nadam se da nam predstoji još mnogo ovako uzbudljivih okršaja Noleta i Rafe u narednim godinama.

goran

pre 11 godina

Federer je u goodinama.Ne moze da izdrzi dve nedelje turnira i polufinale je njegov domet.Marej treba da sredi gloavu i da bude bliuz trecem igracu planete ovako ko zna,Rivalstvo Djokovica i Nadala se proteze do daljnjeg.

Federer

pre 11 godina

Analiza je dobra,samo je glupo reci da ce se Federer povuci na kraju godine,on redovno stize do finala na skoro svim vecim turnirima,od zadnjih 12 na kojima je ucestvovao osvojio je njih 6.Ubedjen sam da ce Federer osvojiti jos 2 slema,i da ce imati preko 80 titula kada se povuce.Sto se tice ove dvojice bice im tesko pogotovo Djokovicu.O ostalima je glupo govoriti jer su to manje vise prosecni teniseri,a to nam dosta govori o danasnjoj konkurenciji koja vlada u tenisu.

zoran

pre 11 godina

Gospodine Ozma, vi ne vidite sushtinsku razliku izmedju Nadala i Novaka i zbog toga je vasha analiza veoma plitka i ne pije vodu.
Novak niti jednog, jedinog trenutka nije bi ni blziu da ugrozi Nadala. Kisha je pomogla Novaku da NAdalov spin postane manje koristan i to mu je dalo krila. U normalnim uslovima ,Novak sa svojom psiholoshkom konstitucijom nema shanse na RG protiv Rafe.
Kako mozete pisati da je blizu kada Novak u svakom setu, od 4 gubi prvi gem , na svojoj servi, bez bilo kakvog problema..??? Procenat prve serve u 1. setu 47%...u 2. setu 42%...u 4. setu takodje oko 40%...o chemu vi gospodine pishete ovde..??? Shta nam to govori..?? Da je mentalno, Novak malo dete za Nadala. Serva je usko povezana sa mentalnim stanjem igracha, na stranu shto je i tehnika, tog udarca, kod Novaka na nivou jacheg rekreativca.
Za mene lichno, Novak na prvom mestu sa 5 GS (svaka mu chast od srca) je ravno chudu koje bih teshko gde mogao naci u nekom drugom sportu. Sa tako slabom mentalnom konstitucijom, potisnutom ljutnjom, malodushnost toliko prisutna je istinski dar od Boga da bude na mestu na kome je trenutno.

Ako ne zaposli psihologa i nekog trenera koji moze neshto sa servom da uradi, na nashu zalost i njegovu jos vecu, nece jos dugo biti na prvom emstu a i GS titule ce teze dolaziti. Ne zaboravimo da se na RG ,bukvalno, provukao na srecu u dva mecha. Toga ce biti sve manje....prochitali su mu igru i psihologiju.

Svaku srecu mu zelim.

Serdjo

pre 11 godina

Prvi prekid odgovarao Noletu, a drugi Nadalu? Ma sta kazete strucnjaci?
Znate li pri kom je rezultatu bio prvi prekid? Ne mozete da se setite? Znao sam!
6:4 i 5:3 za Nadala pred Noletov servis. Posle prekida Nole odmah gubi svoj servis, a samim tim I drugi set. Na pocetku treceg, gubi prvi Nadalov servis gem, a zatim trpi brejk. U tom trenutku Nadal vodi sa 2:0 u setovima i sa 2:0 u trecem setu. Pretrpeo je odmah dva brejka nakon prvog prekida!? Pametnom dosta da proceni kome je isao u korist prvi prekid.

Nole se zatim trgnuo i onako konacno zagrejan, rasterecen krenuo u seriju od 8:0 u gemovima, dolazi se do cetvrtog seta i 2:0 za Noleta u istom, pa zatim i 2:1 jer Nadal napokon dobija svoj servis gem. I sad nastupa drugi prekid! Kome opet u korist? Mec se igra u 5 setova da bi se ispoljila psihicka i fizicka stabilnost i izdrzljivost. Nije predvidjeno da se igra iz 3 dela kako je vec neko napisao ovde.
Zamislite da se maraton trci iz tri dela po 14km sa pauzama od po jedan dan, a trka se nastavlja sa mesta na kojem se takmicar nasao u trenutku prekida. Smesno! Drugi primer moze da bude boks mec koji se odlaze za sutradan jer krov hale prokisnjava bas po sred ringa u trenutku kad je jedan bokser u nokdaunu. Magla je spasila Milan protiv Zvezde na Marakani? Jeste! Ali pitam se sto se utakmica sutradan nije samo nastavila od momenta prekida? Zasto se igrala nova utakmica!?
Nole, istina nisi bio na svom nivou, ali sam siguran da bi ti dobio ovaj mec da se odigrao u cugu!

Александар

pre 11 godina

Да поновим мишљење од раније - Новаков експеримент са темпирањем форме за РГ и Олимпијаду био је ризичан, и на крају се показало и зашто. Новак једноставно није себи омогућио улазак у онај победнички, убитачни ритам којим је ломио противнике прошле године. Зато је толико и осцилирао током ове сезоне, колико год она била добра, ако не бриљантна. Данашња конкуренција у тениском врху је невероватна, и тешко је увек "дићи се" када је најпотребније. Надал и Федерер ту имају мало више искуства - играју максимално када играју, па се онда мало "одмарају", пропуштајући по који турнир због "повреде" и сл. Важно је, ради самопоузданња, играти близу свог максимума или у максимуму кад се игра, јер у кључним тренуцима се онда игра још храбрије, а бекхенд дијагонале су баш онолико дугачке колико треба да буду.
Још нешто - чини се да је на Новака можда превише утицао разговор са Сампрасом, јер је помало преузео нешто од његових наоко "мрзовољних" манира на терену. То једноставно није Новак, он тако себи само одузима енергију, коју после мора да диже.
Ово би, дакле, биле главне "замерке" на Новакову игру. Но - и ризик је део победничког менталитета, макар се и не исплатио баш сваки пут. Улог је био улазак у тениску историју, узимањем 4 узастопна турнира Гренд слем серије. Сада је сигурно једна битна лекција научена. Уз то, Новак ће урадити оно што и Надал - користити Надалов напредак да би сопствене границе додатно померио.

Danilo

pre 11 godina

Odlična analiza i teško ima šta da se doda.
Što se tiče Noleta,rekao bih samo da on ima igru za Nadala samo mora da je realizuje na pravi način.
I mislim da Nole premalo igra forhend skraćenu dijagonalu,a tu i retko greši, i stvara ogromne probleme Nadalovom bekendu.
Verujem da će Nole rešiti sve probleme koji mu se javljaju i da će sledećih godina doći bar do dvocifrenog broja Gren-slem titula.
O Nadalu samo najlepše.U 26.godini nedostaje mu samo 5 velikih titula,(Mastersa već ima najviše),a ako se to desi-imamo najboljeg u istoriji,bar do daljnjega.
Federer ,čini mi se,juri tu nedelju na mestu br.1,realno sve se vrti oko Vimbldona.Pitanje je samo da li može da odigra svoju najbolju igru u poslednjih 5 godina?
Ostali su povremeno sjajni,ali nisu ova trojica šampiona.

Boris

pre 11 godina

Prvo sto cu istaci jeste, da kad Nole igra najbolje sto ume, i kada pogotovo ima dan, kad ga ide...trenutno nema tog igraca na svijetu koji mu moze parirati! E sad, kad bi bilo ovo ili ono...

Nadal je definitivno zasluzio da uzme trofej u finalu, opet cu reci, da nije bilo kise u onom cetvrtom setu, 90 posto bi Nole dizao pehar na kraju...ali o tome ne vrijedi pricati, jer se nije desilo...

Mislim da citav turnir Nole nije igrao kako zna, sve je islo nekako linijom manjeg otpora i ni blizu proslogodisnje forme, medjutim polufinale i rutinska pobjeda nad omrazenim Federerom dali su mi nadu da ce odigrati i sa Rafom dobro i pokusati doci do trofeja. Manjak agresivnosti, strah od gresaka, igranje samo sa drugim servisom i bekhend...sve su to detalji koji su bitno uticali na ishod finala ( naravno sa Djoletove strane ), a kad pogledam Rafu...hm...licno mislim da nije nista spektakularno napredovao u odnosu na recimo 2010 godinu ili pocetak 2011 godine...stizao je on sve na sljaci uvjek...sjajan defanzivac bio takodje...i slozićete se, prosle godine je bio u padu, nije cak ni bio nesto fizicki spreman kao ranije, uz naravno strasan bum Novaka....nije imao nikakve sanse prosle godine...

Sad kad se ovo desilo na Garosu, Rafa ce sigurno dobiti na samopouzdanju i bice skroz zanimljiv naredni mec ovih gladijatora...ali ponovicu, sve zavisi od naseg Noleta i moramo biti ponosni.

Prognoziram da ce 2016 godine, Nole imati blizu preko 10 GS, a Rafa ce prestici Federera.

Serdjo

pre 11 godina

Prvi prekid odgovarao Noletu, a drugi Nadalu? Ma sta kazete strucnjaci?
Znate li pri kom je rezultatu bio prvi prekid? Ne mozete da se setite? Znao sam!
6:4 i 5:3 za Nadala pred Noletov servis. Posle prekida Nole odmah gubi svoj servis, a samim tim I drugi set. Na pocetku treceg, gubi prvi Nadalov servis gem, a zatim trpi brejk. U tom trenutku Nadal vodi sa 2:0 u setovima i sa 2:0 u trecem setu. Pretrpeo je odmah dva brejka nakon prvog prekida!? Pametnom dosta da proceni kome je isao u korist prvi prekid.

Nole se zatim trgnuo i onako konacno zagrejan, rasterecen krenuo u seriju od 8:0 u gemovima, dolazi se do cetvrtog seta i 2:0 za Noleta u istom, pa zatim i 2:1 jer Nadal napokon dobija svoj servis gem. I sad nastupa drugi prekid! Kome opet u korist? Mec se igra u 5 setova da bi se ispoljila psihicka i fizicka stabilnost i izdrzljivost. Nije predvidjeno da se igra iz 3 dela kako je vec neko napisao ovde.
Zamislite da se maraton trci iz tri dela po 14km sa pauzama od po jedan dan, a trka se nastavlja sa mesta na kojem se takmicar nasao u trenutku prekida. Smesno! Drugi primer moze da bude boks mec koji se odlaze za sutradan jer krov hale prokisnjava bas po sred ringa u trenutku kad je jedan bokser u nokdaunu. Magla je spasila Milan protiv Zvezde na Marakani? Jeste! Ali pitam se sto se utakmica sutradan nije samo nastavila od momenta prekida? Zasto se igrala nova utakmica!?
Nole, istina nisi bio na svom nivou, ali sam siguran da bi ti dobio ovaj mec da se odigrao u cugu!

jole

pre 11 godina

Hteo bih da prokomentirasem navodno vitestvo rafe nadala ovom finalu.Prvo kod poena koji mu je poklonio Novak se ponasao poprilicno nekorektno i prosto je vrseci pritisak na sudiju iznudio Novaku nepromisljenu reakciju.Poen je trebao da se ponavlja kao sto se ponavljao onaj u Rimu kada je sudija ostetio Novaka a pri tom se rezultat lomio.Spanac je tada samo cutao i iskoristio situaciju.Takodje treba reci da je u nedelju kisa stala u 8 i 15 i moglo se igrati jos minimum sat vremena,a zasto nije to je jasno ko dan.Rafin stric je jasno rekao da njegov sestric ni po koju cenu nece izlaziti do kraja dana cime je organizatore doveo pred svrsen cin te su ovi zataskali time sto su rekli da se zbog mraka ne bih mogao zavrsiti.Ima li glupljeg izgovora.Novak je imao momentum a rafa je izgubio spin tako da mislim da bih ga Nole tog dana dotukao.Ali sta je tu je,samo ne bih trebalo porediti vitestvo novakovo i doticnog.Novak je veliki ovaj mu ni do kolena nije.

Александар

pre 11 godina

Да поновим мишљење од раније - Новаков експеримент са темпирањем форме за РГ и Олимпијаду био је ризичан, и на крају се показало и зашто. Новак једноставно није себи омогућио улазак у онај победнички, убитачни ритам којим је ломио противнике прошле године. Зато је толико и осцилирао током ове сезоне, колико год она била добра, ако не бриљантна. Данашња конкуренција у тениском врху је невероватна, и тешко је увек "дићи се" када је најпотребније. Надал и Федерер ту имају мало више искуства - играју максимално када играју, па се онда мало "одмарају", пропуштајући по који турнир због "повреде" и сл. Важно је, ради самопоузданња, играти близу свог максимума или у максимуму кад се игра, јер у кључним тренуцима се онда игра још храбрије, а бекхенд дијагонале су баш онолико дугачке колико треба да буду.
Још нешто - чини се да је на Новака можда превише утицао разговор са Сампрасом, јер је помало преузео нешто од његових наоко "мрзовољних" манира на терену. То једноставно није Новак, он тако себи само одузима енергију, коју после мора да диже.
Ово би, дакле, биле главне "замерке" на Новакову игру. Но - и ризик је део победничког менталитета, макар се и не исплатио баш сваки пут. Улог је био улазак у тениску историју, узимањем 4 узастопна турнира Гренд слем серије. Сада је сигурно једна битна лекција научена. Уз то, Новак ће урадити оно што и Надал - користити Надалов напредак да би сопствене границе додатно померио.

kiki

pre 11 godina

Можда је ово већ неко написао, али врло је важно да кључ Надалове игре на шљаци није уопште нека посебна тактика, већ то што он почиње меч из све снаге и док год има свјежине врло га је тешко уздрмати... Тада су његови форхенд спинови, када је у оваквој форми, просто неухватљиви. Ноле, који једини на АТП туру има шансе да и оваквог Надала добије, морао би у мечу против њега на РГ имати врло висок проценат првог сервиса у прва два сета, али чак и да их изгуби тијесно, имао би шансе. Једноставно (и помало парадоксално зато што је Надал познат по доброј физичкој припремљености)што меч дуже траје Новак има више шансе јер се Рафа више троши при његовом форхенду у који улаже сву снагу и у сталном "извлачењу" на исти, а Новак му је и у физичкој спреми озбиљан такмац... Једноставно штета што је меч прекунут у недељу.поздрав

Rezime

pre 11 godina

Poštovani Saša, ovako sam ja video nedeljni deo finala RG:
Kiša je rominjala i u 2. setu, ali Nadalu nije smetala, uz prekid na 5:3 lako dobio taj set; loptice još nisu teške jer je i Novakov 1 servis bio 50% ;
Kiša u 3. setu i dalje pada, Nadal prvi pravi brejk, ima prednost od 2:0 - loptice su ok;
Ali, posle 3 Nadalova uzastopno dobijena gema (posle prekida meča), Novak polako ulazi u ritam, vraća brejk, pravi novi brejk – vodi sa 4:2; Nove loptice se ubacuju u igru, ali, ipak za Nadala su sve teže i teže jer se i Novakov 1. servis popeo na 75%, te dobija set sa 6:2;
Kiša pojačava u 4. setu, Nadal prvi servira, 15:15, sledi žestoka razmena od 44 udarca - Novak osvaja poen i pravi potom brejk, Iz aviona se vidi da je Nadal u nokdaunu – loptice su bezobrazno otežale;
A kad Novak osvaja i svoj gem bez izgubljenog poena i povede sa 2:0, vrag je odneo šalu – loptice su ovolike pokazuje Nadal svom boksu – kao uskisle novogodišnje krofne! Naravno da jesu, meč traje već 3 sata, on je grogi, te teško osvaj svoj gem za 2:1 ...a tada, spas u pravi čas...meč se odlaže zbog kiše za ponedeljak. ..

Dermendziev

pre 11 godina

Zasto Novak nije pobedio na ovogodisnjem RG ,da li uopste imao sanse?

Odmah cu reci bilo je sansi,ali sve te sanse upravo su pale pre pocetka meca.Ma koliko tvrdio da nije bio opterecen kompletiranjem GS turnira u nizu,mislim da je bio ne optertcen,vec preopterecen:sto sa svoje strane,sto od medija,prognoza strucnjaka.Naravno on to nikada nece priznati,mozda i ne treba,a takav pristup(kuraz) svakako je i deo taktike.Novak je mec izgubio u svlacionici,da ne govorim o sedmom gemu prvoga seta.Glavni razlog onako slabe igre na svoj servis, nestrpljenje,sam servis upravo je "preoptereceni ulazak u mec".Novak je dobro igrao na protivnicki servis.Kapitalnu prednost u prvom setu,pogotovo u drugom setu,Nadal nikada ne propusta.Posle 0:2 nije bilo sansi.Tracak nade doneo je treci set,ali prekid meca zapecatio je Novaklovu sudbinu.Da,bojao sam se u nastavku brejka,cak sam u jednom komentaru na EUROSPORTU R pisao o vaznosti cetvrtog gema cervrtog seta,izrazio veliku bojaznost da se ne desi hladan tus na samom pocetku.

Obojica vise nego bilo ko rade na unapredjenju igre,taktike...Bojim se da je Nadal do detalja proanalizirao Novaka,te da ce Novak imati sa Nadalom mnogo,mnogo vecih problema i na ostalim podlogama,nego do sada,ako nesto novo ne doda u svojoj igri.

O ostalim:svakako najblizi ovoj dvojici je Rodzer i samo Rodzer,mada i on posustaje,jer fizika cini svoje.Marej,ostaje nercik,Potro i spanska klapa klasicani su lozaci.Vece sanse dajem lucidnom Tsongi.

Pozdrav!

Paradox

pre 11 godina

@Ratko

Roger ima i 5 US GS-a i 4 AO GS-a, sto znaci da je dominirao i na tim turnirima, a ne samo na Vimbldonu, kako ti kazes. Da nije GS-a na sljaci u Parizu, Nadal bi imao upola manje osvojenih GS-a. I plus u njegovoj karijeri 2/3 osvojenih turnira je na sljaci i zbog toga po meni on nikad ne nece biti najbolji svih vremena, na sljaci da, tu nema konkurenciju, ali na svim podlogama ne. Da nije Nadala, Federer bi verovatno bio mnogo uspesniji na sljaci. Zato je tu Novak da objedini sve GS titule i ima podjednake uspesnosti na svim podlogama i zbog toga preti da kroz nekoliko godina postane najbolji teniser svih vremena.

Dylan Dog

pre 11 godina

Pre svega - čestitke Nadalu na velikom trijumfu. Ovaj meč je za njega bio biti ili ne biti što se tiče dalje karijere, čime se može objasniti njegovo preegzaltirano radovanje. On finalnom meču nije igrao ništa bolje no u prošlogodišnjim duelima sa Novakom u Rimu ili Madridu.

Novak je, pak, platio danak svom kalkulisanju i očigledno nedovoljno kvalitetno tempiranoj formi. Otvorio je meč previše opterećeno i stegnuto, pa otuda onoliko loš servis i strah da se pusti ruka. Do 3. seta nije uspevao da nađe pravu meru agresivnosti koja ga je krasila tokom čitave prošle sezone. A igrati bez pvrog servisa je potpuno druga priča no sa njim. Ipak, čak i takav Novak je bio vrlo ravnopravan takmac. Meč bio daleko tesniji no što to broj setova sugeriše. Konačna razlika u broju osvojenih poena je mala, a napravljena je u 4. setu. Gotovo 100% sam siguran da bi Novak dobio meč da je završen u nedelju, a i da je u ponedeljak bar u 2 gema zadržao svoj servis - ishod bi bio isti. Psihologija je čudo, a tenis je kao horor film.

Nažalost, pokazalo se da je Novaku breme istorije preteško. On mora da ide korak po korak. Finale RG-a je samo po sebi izuzetan uspeh i ono kompenzuje sve poraze na mastersima iz ove godine.
Novak mora nastavak sezone da posmatra pozitivno, a rekorde prepusti konkurentima. Pre svega bi trebalo da zaboravi kalkulantski pristup i u mečeve ulazi maksimalno, kao što to čini Rafa. Disciplinovanje konkurencije se višestruko isplati. To već znamo.

Uzdravlje!

Danilo

pre 11 godina

Odlična analiza i teško ima šta da se doda.
Što se tiče Noleta,rekao bih samo da on ima igru za Nadala samo mora da je realizuje na pravi način.
I mislim da Nole premalo igra forhend skraćenu dijagonalu,a tu i retko greši, i stvara ogromne probleme Nadalovom bekendu.
Verujem da će Nole rešiti sve probleme koji mu se javljaju i da će sledećih godina doći bar do dvocifrenog broja Gren-slem titula.
O Nadalu samo najlepše.U 26.godini nedostaje mu samo 5 velikih titula,(Mastersa već ima najviše),a ako se to desi-imamo najboljeg u istoriji,bar do daljnjega.
Federer ,čini mi se,juri tu nedelju na mestu br.1,realno sve se vrti oko Vimbldona.Pitanje je samo da li može da odigra svoju najbolju igru u poslednjih 5 godina?
Ostali su povremeno sjajni,ali nisu ova trojica šampiona.

Inspector Bloch

pre 11 godina

..pa da nastavim posle sankcije...Novak bi trebalo da sedne sa svojim timom, dobro izalizira dosadasnji 'uspeh'nove taktike i nesto izmeni!
Ocigledno da ovo ne daje ocekivane rezultate, i da se moraju praviti rokade.Taj mladi covek nosi na svojim plecima takve izazove, koje mnogi 'obicni smrtnici' ne mogu ni da zamisle...ALI sam je odlucio, krenuo, i uradio vec toliko toga velikog..i hoce jos siguran sam..ali uz dobru RUKU koja vodi! Zavrsavam, sigurno da ne zvucim previse prijatno, a to ne treba deliti( pogotovo u jedno guru vreme kada je 'pozitivno misliti'-in).
I da odlucim da se vise ne javljam, zahvalan sam, beskrajno, svima vama sa kojima sam mogao da delim, svoju euforiju, strahovanja, kritiku..pa i duboka ne slaganja na putu naseg Novak ka teniskim velikanima. Godine su to, tako da sam vas i dozivljavao, kao neku, tenisku porodicu.A, Novak..eh, toliko radosti od totalno nepoznatog deteta sam retko u zivotu doziveo!Hvala i vama i njemu!

Pozdrav, i svako dobro.

emanuelosn

pre 11 godina

Novak ima 9 mjeseci pred sobom podloge koje mu odgovaraju, protiv Nadala kojeg racunam kao jedinog konkurenta na svim turnirima do kraja,na travi bi trebalo da mu bude dosta laksi posao nego na beton ... s ovom trenutnom igrom moze pobjediti i na Wimbldon i OI... ali mora se priznati da Novak fizicki, tj trcanje,kondicija, govor tijela koji govori koliko je igrac umoran nisu ni priblizni onom iz prosle sezone u ovo doba, pogledajte Rim i Madrid 2011 i tu igru pa cete shvatit o cemu pricam, kad je letio po terenu kao da je bio laksi 10 kg ... Novak je poceo da pada fizicki vec u Cincinatiju prosle god da bi AO osvojio jedva, na suv kvalitet ... za sezonu sljake sledece godine zelim mu da povrati Cetojevica i spremi se prije svega kondiciono i psihicki pa ce samim tim i doci svi udarci i ona prepoznatljiva igra...

space

pre 11 godina

vidim, svi ste manje-više oduševljeni igrom RN uz dosta zamerki na novakovu igru koja je došla posle drugog seta i to ne zato što je kiša upijala spin RN, već zato što se novak konačno oslobodio balasta 4GS u nizu i počeo da igra kako zna, a istovremeno anti-teniser se izduvao i više nije imao snage da realizuje spin kako je loptica postajala sve teža i teža, pa je na kraju rešio od muke da gađa sudiju istom. uz finu tenisku analizu, ja sam iskreno očekivo da će se neko zapitati odakle tolika moć i pravo RN da histeriše na sudiju i izdejstvuje prekid meča kad je očigledno bio na ivici teniske provalije sa nesagledivim posledicama, zašto se nisu vratili na teren oko 20 sati i završili makar 4 set, kad je tenis mogao da se igra sve do 20:45, kad sledi jači pljusak. pravi šampion, kako ga predstavljaju, mora biti na visini zadatka po bilo kakvim vremenskim uslovima. pa ljudi nemojte me ubeđivati da novaku više odgovara ono blato od klasičnog defanzivca. novak je napadač koji mora da probije teniski Catenaccio, što je teškoi po suncu i lepom vremenu kad je teren brži, a kamoli po blatu gde je to maltene nemoguća misija. inače, zar teniska pravila ne nalažu da se tenis na šljaci može igrati dok kiša rominja, a do prekida dolazi tek kod jačeg pljuska. svi se sećamo finala W2008 i onog povečerja kad je rodžer u bilo kom trenutku mogao da traži prekid meča do sutra dan zbog slabe vidljivosti kako bi se konsolidovao i odbranio poslednje utočište, ali nije jer je najveći šampion ikada

space

pre 11 godina

... nastavak:
što se tiče ovog RG, pa svi smo videli detalj kod drugog prekida i izlaska sa terena da je novak preusmeren putem u svlačionicu iako je verovatno krenuo ka prostoriji u kojoj je bio za vreme prvog prekida.
e sad, šta se dešava u svlačionici dok novak čeka i nada se da će izaći do 20:00 sati da nastave meč? to nećemo skorije saznati, ali me ne bi iznenadilo da je teniski siledžija zajedno sa stricem postavio ultimatum da neće da izađe na teren i instistiro da se dugo najavljivani istorijski meč, koga uzgred nije bio nimalo dostojan akter, što više isecka, razbije ritam protivniku kako bi on ostvario svoj primarni cilj sezone, bez kojeg bi slobodno mogao da preskoči sve naredne turnire i sad već počne da trenira za sledeću sezonu šljake i polako da skuplja to samopouzdanje....

Mrki

pre 11 godina

Evo posle ne-prospavane noći da i ja malo prokomentarišem sve ovo.Teško mi je pao ovaj poraz jer mislim da bi Nole dobio RG da nije bilo drugog prekida.Naravno Nole je mogao da ispadne već od Sepija da ne govorim o Tsongi.Ne mogu da se otmem utisku da u mečevima Noleta i Nadala sve zavisi od Noleta odnosno koliko će neprisiljenih grešaka napraviti.Servis mora nekako da popravi kao i smeč koji je po mom mišljenju loš.Mislim da zbog toga i ne ide na mrežu toliko koliko bi trebao,jednostavno se plaši smeča.Ali sve u svemu finale je odličan rezultat,biće još RG i šanse da se osvoji i siguran sam da će ga Nole osvojiti u sledeće dve godine.Nadal je igrao ceo turnir sjajno,čak toliko da sam u sebi pre finala rekao da Nole baš nema nekih šansi,da će Nadal to dobiti dosta lako.Ipak pokazalo se da Nole može i sa ovakvim Rafom,nijanse su odlučile.Federer ako može nešto osvojiti to je Wimbledon,mada samo u slučaju da mu je prvi servis u duelima sa Noletom i Rafom oko 70 posto,inače ne.Za Marija mi se sve više čini da je on daleko daleko od osvajanja GS turnira.Fali mu ono nešto što trojca ispred njega imaju.Mislim da će na travi biti izuzetno opasni Tsonga i Berdih i nebi se čudio da neko od njih dvojce dođe do finala,možda i osvoji.Čeka nas zanimljivo tenisko leto sa puno uzbuđenja i sam već jedva čekam da počne Wimbledon.Nole ne daj se,skidam kapu pred tobom i za ovaj sjajan rezultat u Parizu,nije mala nego je velika stvar biti finalista bilokog gren slem turnira.

Falcon

pre 11 godina

Jednom recju Novak Djokovic je pobedio sam sebe! Toga je i on svestan, pogledajte samo reakciju na njegovu dulpu servis gresku na prvu mec loptu Nadala, i sve ce vam biti jasno.

Protivnik igra onoliko dobro koliko mu vi to dozvolite- u finalu Djokovic je zaista mnogo dozvolio Nadalu.

Moje misljenje je da Novak gotovo sigurno uzima Wimbledon, pre svega zbog pritiska javnosti kojeg vise nema, a taman mu toliko vremena i fali da udje u top formu kao iz prosle godine.

Tehnicki jos moze da nadogradi svoju igru na mrezi koja varira, i servis koji ga je izdao u finalu.

Treba cestitati i Nadalu na 7. RG, zaista fascinantan uspeh!

Novak je jos mlad isto kao Nadal i samim tim ocekujem u buducnosti da ce se oni i najvise pitati oko podele GS titula.

Zapamtite jednu stvar, po statistici Novak je trenutno najbolji all court igrac na touru i to mu omogucuje sansu da na svakom GS bude potencijalni osvajac titule, bez obzira na protivnika(jedino jos Federera nije dobio na travi- nadam se da ce to uraditi na OI ili W).

Sto se tice RG kao buduce Novakove titule ja u to ne sumnjam!

Na USO je igrao 2SF i 3F pa ima 1 titulu, tako da vremena ima za RG, ovo finale mu je bilo iskustvo koje ce sledeci put sigurno materijalizovati.

Sportski pozdrav.

Falcon

Ratko

pre 11 godina

Neki ovde Federerove GS titule velicaju a Nadalove na RG umanjuju. Sto je Nadal na sljaci to je Fedex bio na travi. Svi GS turniri imaju istu vrednost. RG je oslonac Nadalove karijere i taj turnir mu najvise lezi, isto kao sto i Fedu Vimbldon, kao sto je Noletu AO a mozda ce biti i US Open. Rafa ce stici Federera to je vrlo izvesno iz mnogo razloga. Nema sanse da igrac takvog kalibra ne osvaja minimum po jedan GS godisnje u narednih 5 godina. A broj Nadalovih mastersa, ukupno 20 ce biti skoro dupliran obzirom da imamo 3 turnira masters serije na sljaci godisnje. E sad Nole bi trebalo da uzima po 2 GS godisnje u narednih 5 godina da bi bio blizu ili prestigao Nadala i Federera. Sto nije nemoguce. Ova sezona je kljucna za taj poduhvat. Ako uzme 3 GS i ove godine onda ce ih stici. Nole treba da ima u karijeri bar jos tri do cetiri strasne sezone kako bi bio najveci. Prosle godine je bila prva takva a nadam se da ce ovo biti druga.

Djoksa

pre 11 godina

Da poentiram...

Novak je i u 2010god u mečevima sa Federerom i Nadalom pristupao kao nečem vrlo posebnom. Koncentracija u mečevima sa ovim dvojcem i ostatkom ATP tura je bila neuporediva. Netragom su nestajale sve njegove frustracije. Nije više bilo ni važno to što Fedal "skidaju" linije. Ne! Videli smo Novaka potpuno smirenog, staloženog koga uopšte ne dotiču dešavanja van meča. Odjednom je forhend dobio na snazi i preciznosti, bekend je od sumnjivog udarca postao snaga iz kojeg se širi protivnikova igra a bogami i zabijaju vineri.
Danas možemo videti Novaka koji igra protiv Nadala kao da igra protiv Sepija. Pa, u čemu je problem?
Problem je MOTIV!
Sad kad je postao najbolji teniser sveta, osvojio dugo sanjani Vimbldon, napravio kolekciju GS trofeja, malo ga šta još može motivisati da se žrtvuje na treninzima.
Dugo su mu meta bili Nadal i Rodžer, sad kad ih je prestigao teško mu je da nađe novi motiv. Ovoj dvojici je životni cilj da osvoje što više GS i postanu GOAT. Novakovo interesovanje nije toliko usko, njegova interesovanja su široka a za svako od njih treba odvojiti dragoceno vreme. Da pojednostavim, strašno je dosadno ponavljati iste stvari dvadeset godina, doći do nekog nivoa koji drugi teniseri ne mogu pratiti i osećati jednaku glad za uspehom. Tu su Rafa i Fed neprikosnoveni...

U neku ruku je ovaj poraz i dobrodošao. Postojala je realna opasnost da se Nole zasiti svega i da batali tenis. Ovako će imati veliki motiv da se revanšira Nadalu za ovaj poraz.

Nenad PVO

pre 11 godina

Rafael Nadal je zaista izuzetan igrac i mozda bi bilo previse da izgubi za redom cetiri GS finala. U svim tim finalima je igrao odlicno, a Novak ih je dobio i bio bolji otprilike onoliko koliko je Rafa bio bolji na RG.
Novak je tesko izlazio na kraj sa FH spinom, zacudo teze nego ranije. Nadal je za nijansu produzio te spinove nisu bili kratki kao ranije dok Novak nije uspevao da Rafu otera od linije i natera ga na defanzivniju igru. Prva dva seta su bila slicna i osecalo se da Nadal ima kontrolu nad poenima i da ih lakse osvaja.
Treci set, da li zbog kise koja je oduzela snagu Rafinim top spinovima, ili je Novak konacno pronasao onu meru agresivnosti kojom je ranije rasturao Nadala, tek izgledalo je cak po Nadalovom ponasanju da je Novak pred pobedom.
Prekid pa nastavak meca doneo je ponovo odnos iz prva dva seta. Nadal je opet lakse osvajao poene pogotovo na svoj servis. Prvi gem u nastavku je bio presudan kao i Nadalova osobina da dosegne maksimalu radnu temperaturu vec na pocetku meca dok je sa Novakom stvar nesto drugacija. Nole sprije ulazi u mec i otuda je cesto u situaciji da juri brejk ili dva minusa protiv dobrih igraca. Njegova velicina je u tome da on i uspeva u tom vracanju i pravi preokrete(Federer), ali sa Nadalom to ide teze.
Treba istaci jos jednu vaznu cinjenicu: Novak nije ove godine dosegao onu formu iz prvih sest meseci 2011 g. Planirana je za RG, ali Novak je prilicno tesko stigao i do finala.
Raduje sto Nole koji nije na 100%, ima sjajnu 2012.
Dakle...

Boris

pre 11 godina

Prvo sto cu istaci jeste, da kad Nole igra najbolje sto ume, i kada pogotovo ima dan, kad ga ide...trenutno nema tog igraca na svijetu koji mu moze parirati! E sad, kad bi bilo ovo ili ono...

Nadal je definitivno zasluzio da uzme trofej u finalu, opet cu reci, da nije bilo kise u onom cetvrtom setu, 90 posto bi Nole dizao pehar na kraju...ali o tome ne vrijedi pricati, jer se nije desilo...

Mislim da citav turnir Nole nije igrao kako zna, sve je islo nekako linijom manjeg otpora i ni blizu proslogodisnje forme, medjutim polufinale i rutinska pobjeda nad omrazenim Federerom dali su mi nadu da ce odigrati i sa Rafom dobro i pokusati doci do trofeja. Manjak agresivnosti, strah od gresaka, igranje samo sa drugim servisom i bekhend...sve su to detalji koji su bitno uticali na ishod finala ( naravno sa Djoletove strane ), a kad pogledam Rafu...hm...licno mislim da nije nista spektakularno napredovao u odnosu na recimo 2010 godinu ili pocetak 2011 godine...stizao je on sve na sljaci uvjek...sjajan defanzivac bio takodje...i slozićete se, prosle godine je bio u padu, nije cak ni bio nesto fizicki spreman kao ranije, uz naravno strasan bum Novaka....nije imao nikakve sanse prosle godine...

Sad kad se ovo desilo na Garosu, Rafa ce sigurno dobiti na samopouzdanju i bice skroz zanimljiv naredni mec ovih gladijatora...ali ponovicu, sve zavisi od naseg Noleta i moramo biti ponosni.

Prognoziram da ce 2016 godine, Nole imati blizu preko 10 GS, a Rafa ce prestici Federera.

zoran

pre 11 godina

Gospodine Ozma, vi ne vidite sushtinsku razliku izmedju Nadala i Novaka i zbog toga je vasha analiza veoma plitka i ne pije vodu.
Novak niti jednog, jedinog trenutka nije bi ni blziu da ugrozi Nadala. Kisha je pomogla Novaku da NAdalov spin postane manje koristan i to mu je dalo krila. U normalnim uslovima ,Novak sa svojom psiholoshkom konstitucijom nema shanse na RG protiv Rafe.
Kako mozete pisati da je blizu kada Novak u svakom setu, od 4 gubi prvi gem , na svojoj servi, bez bilo kakvog problema..??? Procenat prve serve u 1. setu 47%...u 2. setu 42%...u 4. setu takodje oko 40%...o chemu vi gospodine pishete ovde..??? Shta nam to govori..?? Da je mentalno, Novak malo dete za Nadala. Serva je usko povezana sa mentalnim stanjem igracha, na stranu shto je i tehnika, tog udarca, kod Novaka na nivou jacheg rekreativca.
Za mene lichno, Novak na prvom mestu sa 5 GS (svaka mu chast od srca) je ravno chudu koje bih teshko gde mogao naci u nekom drugom sportu. Sa tako slabom mentalnom konstitucijom, potisnutom ljutnjom, malodushnost toliko prisutna je istinski dar od Boga da bude na mestu na kome je trenutno.

Ako ne zaposli psihologa i nekog trenera koji moze neshto sa servom da uradi, na nashu zalost i njegovu jos vecu, nece jos dugo biti na prvom emstu a i GS titule ce teze dolaziti. Ne zaboravimo da se na RG ,bukvalno, provukao na srecu u dva mecha. Toga ce biti sve manje....prochitali su mu igru i psihologiju.

Svaku srecu mu zelim.

Katarina

pre 11 godina

Slažem se da je Nole bio blizu. Slažem se da je servis bio veliki problem protiv Nadala, iako to nisam očekivala, jel mu je isti prilično dobro funkcionisao protiv Sepija, Conge i Federera. Čak u meču protiv Conge u dobrom delu 3. i 4. seta servis je bio i jedini element igre koji ga je održavao u tim setovima.
Ipak mislim da je nijansa koja je prevagnula u Nadalovu korist određena doza stegnutosti sa kojom je Nole počeo meč i u nedelju i u ponedeljak. Zbog toga mu se desilo da ponekad izgubi inicijativu u poenu, pošalje nepotrebno kraću loptu ili napravi grešku pri samoj realizaciji poena. U trećem setu se to retko dešavalo. Takav problem mu se nije dešavao u meču protiv Federera. Mada možda je osnovna razlika u pristupu meču sa jednim i drugim. Pojednostavljeno Nadala mora da napada uvek, konstantno i po više puta u jednom poenu, dok je protiv Federera taktika bila da mu konstantno seče i remeti igru.
Što se Federera tiče, moguće je da je razmišljanje o povlačenju ispravno (ukoliko ne bude velikih trofeja do kraja godine), ali to ne bih volela zato što mečevi sa Federerom i dalje donose pravu borbu, odličan tenis i mnogo uzbuđenja za koje bi svi ostali uskraćeni. Ne bi bilo ni uzbuđenja pri žrebanju turnira koje sad imamo (kome je zapao Federer)
Na kraju ipak šteta, istorija je bila tu na dohvat ruke i jedino za tim i za titulom na RG treba žaliti, ostalo se kreće dalje,mislim, nadam se da nam predstoji još mnogo ovako uzbudljivih okršaja Noleta i Rafe u narednim godinama.

Zoltan

pre 11 godina

Na Novaku je samo da trenira i trenira kako bi uvek bio najbolji. Nije smak sveta sto je Nadal uzeo Rolan Garos na kojem je on kralj oduvek. Novak sad treba da stisne gas i da uzme dva Gren Slema koja su pred nama. Nebi bilo prirodno da Novak sve osvaja. RG ce osvojiti do kraja karijere u to nema sumnje ali samo ako bude naporno trenirao. Tako je i Federer docekao svoju veliku pobedu na sva cetiri turnira a docekace i Novak. Ljudi mi gledamo tenis u eri tri najveca i najtrofejnija igraca ove igre. Nadal i Novak su do sada odigrali 33 meca jos 3 im fali da budu prvi na listi svih vremena. Ako Novak sada uzme 2 Gren Slema bice i dalje u trci sa dvojicom najvecih. Ima Nole jos puno toga da osvaja kako bi stigao Nadala.

Igor

pre 11 godina

Mislim da Novak moze da napravi jos jedan korak u svojoj karijeri i postane bolji i od Nadala i to na svim podlogama . Zdravstvene probleme je resio , fizicku spremu podigao na super nivo . Kvalitet same igre i raznih tipova udaraca ce podici u to ne sumnjam , on je vec sada tehnicki bez premca . Aspekt gde najvise moze da napreduje je psihicka pripremljenost . Neka nadje i angazuje najboljeg strucnjaka za to . Mora bolje da kontrolise emocije (a on je prilicno emotivan) - frustraciju , bes , malodusnost koja se povremeno javlja , sklonost da ga lako obeshrabri ako protivnik igra dobro jedan duzi period ,razmisljanje tipa "meni ne ide nista , protivniku ide sve", da vise veruje u svoj kvalitet , da manje respektuje Nadala i Federera , da bude bezobrazniji u okrsajima sa njima , da sa Nadalom koji mu je glavni konkurent , svaki mec dozivljava kao borbu od koje mu zavisi cela karijera ,da zaboravi na prijateljstvo sa glavnim konkurentima do kraja karijere , da se ne oseca neprijatno kada pobedi nekog sa 6:0 u setu , da se ne opterecuje raznim medijskim naklapanjima o raznim rekordima i bilo cemu , da shvati da mu je data sansa da bude upamcen kao jedan od najvecih tenisera svih vremena , a ne samo kao Nadalov najveci protivnik .

Dorćolac

pre 11 godina

Saša Ozmo je uspeo nešto što niko od sportskih novinara nije. Okupio je ljude koji vole tenis, koji poznaju tenis, koji korektno-svako iz svog ugla-iznose svoja mišljenja. Mišljenja su različita, tako i treba da bude, tako se dobija lepa i zaokružena slika. Naši teniski heroji, naše male države, pune pluća svima-i onima koji su sretni i onima koji nisu. Oni su terapija. Iako možda nije u kodeksu redakcije B92, voleo bih sa čitaocima da podelimo mišljenje na linku koji ostavljam:LINK:www.svettenisa.net/vesti/boks, gde bih posebnu pažnju obratio na komentar Aleksandra Nemeta koji se uglavnom odnosi na naše navijačke ambicije.

Fokus

pre 11 godina

Da je meč bio odigran u cugu, potpuno sam siguran, Novak bi dobio isti sa 3:2. Jer, i posle 2:0 u njegovim očima se videla sigurnost u konačan rezultat. Od početka meča Novaku je falio prvi servis, to je i jedini razlog njegovog poraza u ova DVA dana (i tri prekida, mada pre bih uračunao i ovaj kratki pred konačnih 7:5 u četvrtom setu, što daje 4 prekida u korist Nadala).
Svi ostali segmenti igre su bili na vrlo visokom nivou.

Novak se ovde sigurno neće zaustaviti, jer svi smo verovali u njega posle promene reketa i eksperimentisanja sa servom, kada je imao očajnu sezonu po broju i težini trofeja.

Njegov stvaran problem jeste FOKUS (ulazak u stanje napona i apsolutne fokusiranosti - fantastično opisano), to je ono što treba kopirati od Nadala i Novakovim dometima nema kraja.
(To je najbitnija stvar u njegovoj daljoj karijeri, jer svake godine dolaze neki novi klinci, a neće večno sa svima moći da se nadigrava u 5 setova. -govorim o četiri najveća turnira.)

Ta brzina ulaska u stanje napona i apsolutne fokusiranosti dovela bi ga do savršenosti. Tada bih se potpuno složio sa već sada očiglednom činjenicom kako Novak Đoković igra "Total tennis"!

(Dodao bih, odgledajte prvi set i početak drugog sa Tsongom. Posle 6:1 u prvom setu, Novak uzima brejk i svoj servis za 2:0. Tada Tsonga počinje sa odličnim servama, ali Novak umesto da ga psihički dotuče i napravi još jedan brejk, on se opušta i meč ulazi u potpuno novu priču. U suprotnom meč bi se završio u tri seta.)

Djoksa

pre 11 godina

Idemo dalje..

Dakle, tim sajdspinom je Nadal potpuno izbacio iz ravnoteže Novaka jer loptica posle odskoka nema samo nagon da odskoči visoko već vam i "beži" sa reketa ako uspete da je dohvatite. O trajektoriji posle odskoka drugom prilikom. Novak je samo mogao da vraća lopticu u nadi da će uspeti da Rafu natera na grešku. To se nije desilo! Jer Nadal je i razvio taj svoj udarac da bi mogao, bilo kako, da ubaci lopticu na protivnikovu stranu terena. Spinovana loptica, zbog rotacije, ima nagon da propada naglo. Elem, posle Rafine oluje u nastavku meča, došao je red na prirodnu. Pljusak je prekinuo meč a onda je Rafa u nastavku ponovo pokušao da vrši pritisak na Novaka svojom prepoznatljivom igrom. Ali posle nekoliko poena jasno se moglo videti da njegovi spinovi nemaju onu snagu i brzinu koju su imali pre pljuska. Jer šljaka je apsorbovala vlagu a i loptice zajedno sa njom. Tada se Rafa odlučio za drugi pristup, povukao se u duboku defanzivu, sigurno 3,5 do 4m iza osnovne linije.
Sve ovo pričam jer imam utisak iz komentara kao da nismo gledali isti meč.
Samo da je Novak malo bolje ušao u meč. Samo da je osvojio taj svoj prvi servis. Bilo bi mu dosta lakše i odmah bi Rafu stavio pod mnogo veći pritisak. Ali nije! Ušao je slabo, da ne kažem mlitavo, i redom je ponavljao sve svoje greške (posebno servis a zatim i bekend) iz ove sezone.
Zaključak je jednostavan, Novak je bio katastrofalno psihološki pripremljen za najvažniji meč sezone. Ma, za meč života!

dzon snezni

pre 11 godina

@zoran
Gospodine, dao sam Vam preporuci mada bih moderatorima dao na razmisljanje da stave opciju nesto kao tja tja :)
Potupno se slazem da je teren oslabeo Nadalov spin i da je to jedan od kljucnih razloga preokreta Novakovog ALI i da je JOS i razlog prekidu meca!!! Naime, jos je to neko video, niste samo Vi i ja, a taj neko nikako nije smeo da vidi... ali, sta je tu je... otislo!
Ostalo se neslazem sa Vama, kada je rec o Novakovoj malodusnosti, metalnoj slabosti itd. Novak nije robot, Novak je Srbin sa svim svojim vrlinama i manama te odatle ide lomljavina stolice, psovanje itd...
Ja licno mislim, da je Novak u Rimu izgubio RG kod one nepravilne odluke sudije, dosudjenog auta na kljucnoj lopti! Tu je prvo nervoza, bes itd nastupilo (sto smo mogli da vidimo) a onda i Srpska glupost...u stilu.. neka, pusticu mu ovo sada ali cu ga u Parizu pregaziti ko plitak potok!"
Jer je video da je mogo i u Rimu da ga pregazi... samo da se nije iznervirao! Mislim da je racunao da ce imati hladnu glavu u Parizu i da onda niko nema sanse protiv njega (sto btw mislim da je tacno).
To mi je meni proslo kroz glavu istog trena gledajuci mec u Rimu.
Na zalost, ne da nije imao hladnu glavu, nego je imao usijanu glavu a i servis ga nije odbranio kao u nekim mecevima pre. Moje predvidjanje je da je Nole toliko besan na sebe, da ce tu da bude parvo nulovanje i Nadalu i Federeru (kome je 0 bila zbog onog prsta od prosle godine) na mecevima koji dolaze!

joka

pre 11 godina

Novak mora da popravi SERVIS,dupla greska na mec lopti i na breik lopti za rivala...CUDNO.Da nije bilo istih u on bi dobio Nadala. Mislim da je Nole malo vise isforsirao rame te odatle problem sa servisom.
BICE BOLJE NA TRAVI,SRECNO NOLE!

Negativni

pre 11 godina

Analiza je dobra,jedino sto mislim da prica o servisu na RG nije bas tacna.Naime,sljaka,a pogotovo spora sljaka je smrt za ravne,jake servise.To nije nikakva prednost.Zato je Novak bolji od Nadala na betonu.Zahvaljujuci servisu(koji je daleko od toga da je los,kao sto mnogi ovih dana pisu)i riternu,Djokovic je razbijao Nadala prosle godine,dok se mnogo vise mucio sa Federerom(zato sto je najinteligentniji igrac u istoriji i da nema trideset godina bojim se da se Nadal i Djokovic ne bi nagledali titula na travi i betonu).Medjutim,Djokovic je trenutno,jedini igrac koji moze da dobije Nadala na sljaci i mislim da cemu sledece godine to i uspeti.

kazezoze

pre 11 godina

ono što mene zabrinjava u noletovoj igri je njegova psihička stabilnost koja je za razliku od prošle godine daleko od stabilne.
njegovo emocionalno 'pucanje' se najbolje videlo kada je reketom slomio klupicu na kojoj sedi. dok je dr. četojević bio u njegovom timu, tada je, pored dijetalne ishrane, veliki rad bio na njegovoj mentalnoj stabilnosti. to je postizao meditacijom. ono što je veoma značajno za vrhunske razultate top sportista je upravo njihova mentalna stabilnost. ko je jači u glavi jači je i na terenu. ako si siguran u sebe, tada je i broj grešaka smanjen i ideš na udarac bez bojazni da ćeš promašiti.
to je upravo ono što je karakterisalo novakovu igru gotovo celu sezonu prošle godine. ove godine se ta mentalna prednost istopila i rafa je to znao da iskoristi. pogotovo je ta nesigurnost bila primetna u rimu kada se nije usuđivao čak i lopte koje su padale u sredinu terena da realizuje, nego ih je jednostavno vraćao u igru. frustracije i negativne emocije bi u tim trenutcima bile toliko jake da je upadao iz greške u grešku. jedino što ga je vadilo do sada je njegov izvanredni retern koji mu je bio najbolji element igre, a to je zbog toga što ga igra prirodno, bez pritiska da mora ući.
moje je mišljenje da nole pod hitno treba da vrati dr. četojevića u svoj štab ako želi da odbrani vimbldon i uzme zlato na OI. mentalna sigurnost mu je neophodna.

Zeca

pre 11 godina

Ja stvarno ne znam sto Federera konstatno salju u penziju kad covek ima 30 godina i moze jos bar 5 godina da se takmici. Andre Agasi je teniser koji sa 33 godine osvojio grem slem sa 35 godina igrao finale grem slema i to protiv Federera koji je tad bio neprikosnoven.Federer je sest puta osvajao vimbldon pa prirodno da je i on favorit na ovom turniru. Covek igra lep tenis sa malo trcanja nezapinje loptu kad udara, pa zbog toga mislim da ce on bar jos 5 godina igrati tenis na vrhunskom nivou.Bas bi voleo Nadala vidim za 5 godina da li mu je koleno izdrazalo toliki napor da non-stop trci udara loptu svom snagom, ja neverujem da ce Nadal biti isti za 5 godina, a za Federrera se nebrinite jos ce on osvajati turnira.

Dermendziev

pre 11 godina

Dopuna predhodnom komentaru-odgovor na postavlena pitanja S.O:
1)Novak mora da smisi nesto novo,originalno uz obavezno unapredjenje igre na mrezi i drop-shot.
2)Obzirom da godine polako gaze Feda,glavnu rec tredali bi bar par iducih godina da vode Novak i Rafa.Rafa ce sigurno prestici Federera ako ga zdravje posluzi.
3)Novak ce osvojiti RG sigurno,ali mislim da nece biti vise onako superioran kao prosle godine na ostalim podlogama u mecevima sa Nadalom.Nadal uzasno trenira i napreduje na svim podlogama.
4)Marej za sada ostaje Marej.Ako nekada proradi bice veliko zamesateljstvo.

RvN 10

pre 11 godina

Mislim da je Rafa taktički bolje igrao jer zna kako je teško proći Novaka na osnovnoj liniji i zato nije puno napadao, već samo kad mu se pružila dobra prilika za napad, čekao je Novakove greške i to mu se isplatilo. Ne bih ga otpisivao ni na Vimbldonu, jer je iskusniji i zna kako se osvaja ovaj turnir i reći da je dobar samo na šljaci je totalno suludo, jer je čovjek jednostavno dobar i siguran sam da je u poslednja 3 finala preko puta mreže bio neko drugi osim Novaka, da bi Nadal bez problema uzeo sva tri i sada bi imao 14 GS titula i bio na dobrom putu ka najvećem svih vremena. U svakom slučaju Vimbldon će biti zanimljiv i jedva čekam da krene. Veliki pozdrav iz Banja Luke!

Inspector Bloch

pre 11 godina

Hvala Sasa na analizi,ali vrlo tesko je pristati na nova ogranicenja, na ona stara banovanja smo se bili nekako i navikli, tako da ja tesko da cu prihvatiti i na vasoj stranici 'tviter povrsnost'ali cu ovog puta ipak reci, rec, u ime naseg virtuelnog prijateljstva( mislim i na sve mi druge drage b92 prijatelje)o kasnije razmisli cu.Dakle hvala.

Ja sam ovaj poraz Novaka, vrlo tesko prihvatio!onaj od prosle godine mozda jos teze- iz prostog razloga jer mislim da je Novak IMAO/a igru za RN i na RG. Dalje sam misljenja da su i OVE godine spoljni faktori odlucili ishod, i tada ne mislim samo na kisu! KOINCIDENCIJA da se dva puta poklope raznorazna rusenje nekakvih rekorda? Najezim se kada o tome mislim.I opet Novak izlazi ne pripremljen?!Bio sam protivnik celog koncepte- taktiziranja u momentu- kada se steklo takvo samopouzdanje i pobednicki duh( ne mogu a da i sada ne spomenem Abu Dhabi!) Pa, ne moze se sve vizualizacijom!RF,Sampras a.o.su mogli da taktiziraju..VREMENA bila drugacija! Sada i jedan Sepi, Anderson, Nisikori...igraju na nivou ondasnje 2,3,4 plasiranih!U redu, izdesavale su se stvari, van plana, smrt, odustajanje od SO, plava sljaka...Rim..da li RF ili RN na 2 poziciji za RG ali ako se postave PRIORITETI..mora se i racunati na 'nepredvidene' stvari.Pa onda medijska halabuka...kratko, mislim da je ovoga puta podbacio ceo tim + porodica( sledite Dorcolcev link, odlicno stivo)i rezultat je kakav jeste.

space

pre 11 godina

zadnji deo:
dalje, vi SO pričate o nekakvom obostarnom poštenju, sportskom duhu i fair play-u kao da nismo videli daje RN u 4 setu kod novakove BH paralele na liniju pokušo opet histerijom da promeni sudijsku odluku tražeći nekakav out samo njemu znan, ali što je još upečatljivije, tek kad je novak plasiro FH winner, što samo potvrđuje moju tezu da dečko uopšte nije bio dorasto događaju i nikako nije zaslužio da uđe u tenisku istoriju ni po jednom teniskom osnovu, sem po nekulturi, histeriji, oduzimanju momentuma protivniku kad mu ne ide, itd., itd. kao najsvežiji primer navodim ovogodišnje SF u IW, RF treba da servira za pobedu, a on bezobranik mali traži toilet break i koji mu još biva odobren, što je, ja mislim, do tad neviđeno na teniskim terenima. evo, nije zgoreg se podsetiti kakav lik pretenduje da bude teniski GOAT: http://www.youtube.com/watch?v=TUr8Kl7yqZI&feature=player_embedded

konačno, izvinjavam se na parcijalnim komentarima i nadam se da će te mi pustiti sva tri komentara.

pozdrav

joka

pre 11 godina

Novak da radi na preciznosti servisa,vise puta u svojoj karijeri je nagrabusio cineci duple greske a smatram najbolnijom ovu poslednju koju je napravio u mecu sa Nadalom,no u njegovoj igri se vidi ogroman prostor za NAPREDOVANJE,USAVRSAVANJE IGRE do perfekcije,moze se desiti da malo posustane do kraja ove godine ali ce sledeca biti slicna 2011oj.Tako i treba,on mora da ,,ukoci'' i sacuva snagu i zdravlje,jer smatram da NADAL ne moze DUGO ovako ubitacnim ratnickim tempom,on ne igra tenis,on se bori kao da mu je mec poslednja sansa da prezivi.Vec sledece godine Nadal ce posustati,ukoliko ne smanji ritam,a ako ga smanji NOVAKA nece moci da dobije.Federerovo vreme polako prolazi,jednorucni behend vise nije u modi,daje jednolicnu igru koja vise ne prolazi s obzirom su sve vise promene ritma u igri na ceni.Stigle su ga i godine a dokle ga bude sluzio servis dobijace samo nize rangirane tenisere i ,,ugasice'' se za godinu ili dve.MAREJ igra isuvise defanzivno,takvom igrom se ne postaje prvi,ocigledno je da on ne ume drugacije tako da nece imati sjajnu buducnost.DELPO igra dobro ali ce povrede biti faktor koji ce ga pratiti i sputavati do kraja karijere.Moje misljenje je da je BUDUCNOST tenisa u reketu NOVAKA DJOKOVICA.

psiholog

pre 11 godina

Kada je poceo 4. set, videlo sa iz aviona da Nadal puca po svim šavovima.
Davno ga nisam video onako nervoznog. Stric Toni je ustao sa svog mesta i otišao na ulaz u tunel, odakle je dobacivao supervizoru turnira i sudiji da prekinu meč što pre.Nadal se posle svakog poena u prva 2 gema 4. seta žalio na sve i svašta (samo što nije zaplakao). Posle nekoliko Noletovih vinera, bio je i po 2m od loptice. Osim psihičke gubio i fizičku snagu.
Usledio je prekid i posle toga sve je bilo jasno.
Naravno, ne kažem da bi Novak dobio meč da se nije desio prekid, jer bi i ako bi usledio 5. set, ko zna šta bi bilo, možda bi Nadal našao neku novu snagu, a Novak pao posle nekog bitnog poena, ali pre samom prekida, moj je utisak da bi verovatno imalu Nole-slam .

PS. Čestitke Nadalu za 7. RG (NISAM GLEDAO Borga , ali sam srećan što sam svedok današnjih majstora tenisa)

Manu Ginobili

pre 11 godina

Najjaci utisak nakon svega ipak ostaje taj da je Nole previse lako prokockao sansu kakva se dobija samo jednom u zivotu.Bez prave borbe,sa previse gresaka i poklonjenih poena,daleko od svog najboljeg tenisa.Nije problem izgubiti od Nadala na RG-u,ali ne na ovaj nacin.Ali cak i tako,uz sve greske koje je pravio,da nije bilo onog nesretnog prekida,ubijedjen sam da bi Nole dotukao uzdrmanog kralja sljake...to nam govori puno toga,sve je do Noleta i za sve se on pita,jednostavno receno kada Nadal igra najbolje sto zna i kada Nole igra najbolje sto zna,pobjednik je uvijek Nole...ostale ne spominjem,jer Nadal ce mu biti glavni protivnik iducih pet sest godina...zao mi je,u pravu je ovaj Djoksa,ljudi kao da ne shvataju kakvu je veliku Nole propustio sansu-da sa 25 godina udje u tenisku istoriju.Ali ja sam ubijedjen da ce on osvojiti RG,tu uopste nema dileme,pa bio mu protivnik Rafa ili bilo ko drugi,jer ima igru za sve podloge,to je najveca razlika izmedju njega i ostalih tenisera,Nole me nekako podsjeca na kombinaciju Federera i Nadala,godinama je gubio od njih,ali i ucio i postao daleko najkompletniji teniser,jos ako uspije malo popraviti servis nece mu niko biti ni blizu,zivi bili pa vidjeli.A ko je najveci svih vremena-tesko je reci,ja bih ipak sacekao da sva trojica zavrse karijere pa da podvucemo crtu,prije nisam bas toliko detaljno pratio tenis i smatrao sam Federera najboljim,ali vise ne,prvo jer nije imao nikakvu konkurenciju,a drugo-kako se pojavio Nadal nema ga nigdje.

steve

pre 11 godina

Čestitke autoru na već poslovično odmjerenim i objektivnim komentarima... Mislim da je Rafa dokazao da je vjerojatno najbolji igrač u istoriji tenisa na zemljanim podlogama, dok je Nole, bez sumnje, superiorniji igrač od Nadala na bržim podlogama. Iako, ne mogu se oteti dojmu da bi ga Djoković pobijedio u nedjelju samo da meč nije po drugi puta prekinut zbog kiše?!!

gilbert

pre 11 godina

Stvar je vrlo jednostavna. Nadal igra bolji tenis nego prošle sezone, poglavito u napadačkom smislu. Na kraju meča su imali gotovo identičan broj vinera što prošle sezone nije bio slučaj. Nadal ove godine puno više "radi" bekendom. Iako ne pravi toliko vinera,taj bekend je puno raznovrsniji. Osim uobičajenog bekend spina,Novaku često odigraje paralelu koju udara ravnije nego prošle sezone te na taj način otežava Novaku poentiranje bekend dijagonalom. Novak je prošlogodišnji Nadalov spinovani bekend lakoćom poentirao jer je imao više vremena da se namjesti na svoj bekend i poentira dijagonalom što ove godina nije slučaj. Reče David Ferrer da je Rafa sve bolji i bolji u svim segmentima igre i da on to jako dobro osjeti na terenu. Navijačke strasti su čudo. Nadal ne igra kao prošle sezone nego bolje. On također tjera Novaka da jednako trči kao i on na način da puno češće mijenja smjer loptice.Igra mu nije toliko predvidljiva kao prije. Paralele i dijagonale su gotovo jednako zastupljene s bekend i forhend strane za razliku od prije.Već sam pisao da će pobjeđivati onaj koji više napreduje,a danas je to Nadal. Novak ne igra kao 2011 jer mu Rafa i konkurencija to ne dozvoljavaju. On je pod "povećalom" i traže se načini da ga se slomi. Novi napredak u igri je jedini način da se obrani.Nadal je to uspio,ne redu je Đoković. Federer može da bljesne,ali godine rade svoje.

goran

pre 11 godina

Federer je u goodinama.Ne moze da izdrzi dve nedelje turnira i polufinale je njegov domet.Marej treba da sredi gloavu i da bude bliuz trecem igracu planete ovako ko zna,Rivalstvo Djokovica i Nadala se proteze do daljnjeg.

FunNole

pre 11 godina

Ovako, nema sanse sa ovom igrom da pobedi Nadala. Prosle sezone 2011 imao je bekend kakav niko nije imao i veoma brz precizan i sa puno spina. Posle Davis Kupa posle povrede rebra protiv Del Potra taj bekend je nekako nestao...Ali kontam da ce ga ponovo pronaci i poraditi na njemu. Tek tada moze da pobedi Nadala... Licno mislim da kise prvog dana(finala nedelja) nije bilo Djokovic bi osvojio. Zato sto je vezao 8 uzastopnih gemova i Nadal je pao. Kao sto je i kisa pala pa je eto imao srece. Zelim puno srece Noletu u narednim turnirima mada ce to sve biti jako tesko. Tesno je igrao sa Congom, prelako sa Federerom ... srednje sa Nadalom pa videcemo...Kontam da ako Novak izgubi prvu poziciju ove godine, da ce Nadal postati najveci teniser svih vremena... Eto..
GO NOLE ...

dzon snezni

pre 11 godina

... da dodam jos i to da je kljucni faktor u igri protiv Nadala, pritisak na njegov drugi servis. Nole je krenuo da salje prave projektile i time je Rafa poceo da se plasi od svoje druge serve.. to se tako jasno videlo da mu je usao u glavu na drugi servis da je bilo prosto smesno! E, sad, drugog dana, to je uradeo Nadal Noletu :(

Otislo, kao sto rekoh... sta je tu je...
W je pred nama. Ja cu uzivati svakako!

Pozzz

Goran S.

pre 11 godina

Ranije Noletu su prekidi meceva odgovarali, sada fizicki je izdrzljiviji i pre idu mu na stetu. Nole je Juce delovao od prilike kao Rodzer protiv njega u polufinalu, nije mogao da se sastavi i rasplamsa igru, to je Noletu juce nedostajalo, nije se osecao dovoljno dobro i lako da bi leteo po terenu a to sa Nadalom na sljaci jednostavno mora. Druga varijanta su izuzetno jaki ostri i precizni udarci sto je cinio Soderling kada ga je dobio ovde. Da je Nole imao upola manje neiznudjenih gresaka, dobio bi Rafu siguran sam.
Verovao sam silno da Nole moze dobii Rafu na RG. ali i nakon ovog poraza nista se nije promenilo, verujem i dalje, samo mi je krivo sto to nije bilo ovaj put.
Noleta svet priznaje i sa Nole slemom i bez njega oni imaju jednako visoko misljenje o njemu, ali Vole Nadala, Rodzera...
U svemu ima i dobrih strana, da je kojim slucajem osvojio Roland Garos, sam razmisljao bi " pa sad bilo bi previse i da osvojim Vimbldon pa jos i Olimpijadu". Medjutim sad ta ideja nije tako megalomanska, zasto i da ne pozeli, zasto i da ne uradi tako nesto, pa moze, ko drugi moze ako ne on, ipak je nas Nole broj jedan i to suvereno. Nole vidi se da na Sljaci moze protiv Nadala i vise nego sto Nadal moze na travi ili betonu protiv Noleta, istina najtezi mec odigrali su na betonu, ali nakon vec jednog teskog Noletovog meca protiv marija, pa i ovde, Nole je imao dva izuzetno teska meca, to ostavlja traga, kolko god dobro se oporavio, dobra energija ipak nije tu.

art

pre 11 godina

Zaista je tesko reci nesto novo, smisleno pored ovolikog broja kvalitetnih komentara. Nisam teniski strucnjak ali sam uspjesan u nekim drugim sferama zivota.
Ono sto meni smeta jeste insistiranje na nekom prijateljstvu izmedju Novaka i Rafe. Mislim da Nole prijatelje treba traziti na drugom mjestu a ne medju sportskim rivalima. Kako se osjecate kada prijatelj pati, a pati kada stalno gubi od Vas?!! Radi se o manipulaciji sa ciljem da se Djokovic smeksa van terena kako bi na terenu postao laksi plijen. Ogromna doza sujete je bila vidljiva u Rafinom timu nakon finalnog meca.
Ovdje moram reci i nesto sto se mnogima sigurno nece dopasti. Novak treba da daje izjave kao Federer sve dok aktivno igra tenis. Nesumnjivi dio zasluga za ogroman uspjeh pripada stavu kako on jeste najbolji i kako je samo imao los dan kada izgubi. U pitanju je ili psiholoski momenat da pocinjete da vjerujete u nesto sto ponavljate ili sto je vjerovatnije da Federer zaista misli tako. Pitanje je koliko mozete da ostanete "normalni" a istovremeno u necemu i najbolji svih vremena. Vrhunskog sporta nema bez vrhunskog ega. Zato sam prema njegovim izjavama po pravilu neodredjen, recimo da mi ne smetaju. Razlog vise je cinjenica da Novak i jeste najbolji i samo treba odrzavati svjest o tome. Neka onda kada se jednoga dana sve zavrsi kaze ko je i kada (ako je)bio bolji i neka trazi nove prijatelje medju starim rivalima.

Bojim se da je pariski poraz posljedica samo i iskljucivo stvari o kojima sam pisao.

FedexFAN

pre 11 godina

Fedex sa ovakvim stilom igre(koji je milina gledati)moze igrati jos 3 godine.
Dok Nadal sa njegovim stilom,koji me strasno nervira ako doceka 30-tu a da kolena ne stradaju bice dobro.
A sto se finala tice Nole nije imao nikakve sanse,ipak je ova sljaka najsporija i perfektno odgovara Nadalovim spinovima.
A da je Fedex jos uvek u igri za neki GS dokaz je plava sljaka koja moze da se meri sa tvrdim podlogama,jer nema puno trcanja i treba dobar servis.

suncokret

pre 11 godina

Sigurna sam da ce se Nole slem desiti, kolliko sledece godine! Cestitke Noletu na sjajnoj igri, sportskom duhu i lepim manirima. On je pravi ambasador Srbije i divan primer nasoj deci. Ziveo!

sasa jokic

pre 11 godina

Kao prvo, Nole je poklonio Nadalu poen, a Nadal je U Ponedeljak posle priznavanja da je servis in, pokusao da ukrade jedan poen, kada je bilo malo "gusce" i dovio zvizduke za to. Drugo po meni presudno, vrsio je pritisak na sudiju da prekine, ec kada je Nole usao u igru, tako da pricati o fer plej Nadalu nije moguce. Inace mu navijaci sirom planete zameraju kvarne poteze u vitnim mecevima, nije mu ovo prvi put, pa ipak je On Spanac.
Sto se Novaka tice, iznenadio me je sa nerazumljivo mlakim ulaskom u mec u Nedelju. Svi, ukljucujuci Nadala ocekivali su pritisak od prvog momenta, ali na zalost Novakove loptice su padale na sercisnu liniju.
Uglavnom za razliku od Nedelje, kada je kao po ovicaju preokrenuo mec, u Nedelju je potserio na igru iz 2010, nesigurnu, tako je i zavrsio, duplommsercis greskom.
Ne znam gde su nestale skracene bekhend dijagonale, i skracene lopte, i sta se to desilo da ih potpuno zavoravi?!
Mislim da je nestalo eksplozivnosti i snage u Novakovoj igri, a sve je to pocelo od odlaska Catojevica iz njegovog tima.
Ukoliko misli da se vrati na nivo iz 2011, ne u smislu osvajanja svega zivoga, nego u smislu mentalne i fizicke snage, morace da preispita odluku u cezi pomenutog gospodina.

men

pre 11 godina

Sve mi se čini da je ovaj RG bio prekretnica u daljoj karijeri Novaka Đokovića. On ne može da konkuriše Federeru po broju GS titula i teško da će ga tako dostići zato što je imao mnogo teži razvojni put, imao je najjaču konkurenciju u istoriji. Takođe je teško i da se otima sa Nadalom oko titule "kralj šljake" kad ovaj već ima 7 RG a on nijednu. Jedini put da Novak Đoković postane najbolji teniser svih vremena je ovaj koji mu je po drugi put izmakao pred nosom, da poredja zaredom 4 GS i/ili da napravi kalendarski GS ili Golden slem. To je najkraći ali daleko najteži put do GOAT-a. Nažalost, to je jedini put koji preostaje Đokoviću. Prošle godine u polufinalu RG je takodje igrao kao da ima vreću na ledjima. Imao je i tada šansu da pobedi Federera ali kao da se uplašio slave. Da je to uradio već sada bi bio GOAT sa kalendarskim slemom u džepu. Ove godine opet sve isto, samo što je drugi čovek bio preko puta. Ne samo da bi imao 4 GS "in row" nego bi izjednačio i broj vezanih pobeda sa Rodom Lejverom na gren slemovima. Drugim rečima, Novakov pravi takmac je Lejver a ne Nadal ili Federer. Ako tako postavi stvari, eto novih i jakih motiva za nastavak pobeda. Đoković igra bolji tenis i od Nadala i od Federera i njegov štab mora da ga natera da važne mečeve igra sa bar 80% snage a ne 50% kao ovo finale. Sada je vreme da se psiha ojača da se ne bi i dalje ispuštale ovakve prilike.

FedexFAN

pre 11 godina

Mala ispravka za ovog sto gotivi Rafu.Izvini ali Rafa nikad nije osvojio Masters kup u Londonu,ako mi ne verujes idi na zvanicni sajt ATP i vidi ko je osvajao u zadnjih 6 godina.RF 4x,Davidenko i Novak.Nazalost Rafe nema nigde.

Dragan

pre 11 godina

Kao i uvek odlićan Ozmin tekst (s nestrpljenjem očekujem njegovu analizu pred Vimbldon!). Od 4 slema mislim da su RG i Vimbldon najprestižniji. Na šljaci se igra najnaporniji tenis, a na travi najlepši: uostalom, na betonu se igra od 1978. na Usa open, pa 1987. AO. Zaista jedino Đokovič ima igru da na RG dobije Nadala, pogotovo što on, posle 7RG, možda i neće imati neki veliki motiv (ko da ga dostigne!) i da će se Španac više fokusirati na druge slemove: pre svega na Vimbldon gde je bio veoma uspešan (pet finala, dve titule. Mislim da će na VB pokušati da osvoji bar još titulu-dve: Federer nije onaj stari što mu olakšava stvar, ali tu je Nole što otežava stvar. Ali Noletu je sa osvajanje RG veći prioritet nego bilo koji slem. Biće zanimljivo u naredne dve -tri godine, dominacije dva šampiona

Naivni

pre 11 godina

Sjajna analiza.

Samo bih dodao jednu stvar koja mi je zapala za oko. Nole je morao cesce da menja ritam u samom poenu. Kad god je to radio bez obzira na broj razmenjenih udaraca dobijao je poen. Naime videlo se da Nadalu ne odgovara (ili nije psihicki bio doboljno na nivou) da napada Novaka. Tako da kad je Nole usporavao igru, to je pomeralo Nadala, te je Nadal morao da ulozi vise snage u spin a sam tim i izbacuje loptice u aut ili daje krace lepte kod mreze. Siguran sam da bi time Nole vise profitirao od Nadala i da bi to bio recept koji je mogao da anlulira los servis ili krace (manje rizine a samim tim i manje opasne) bekhend dijagonale.

Djoksa

pre 11 godina

Teško je bilo šta pametno reći posle ovakvog poraza.
Ostaje samo opor ukus u ustima jer niko ne može reći da šansa nije postojala. Sad tražiti neke izgovore tipa što meč nije nastavljen istog dana ali kasnije mislim da nije dostojno teniskog nivoa na kome se sad nalazi Novak. On je prvi igrač sveta a to podrazumeva da je u najmanju ruku ravnopravan rival protiv bilo kog protivnika i u bilo kojim vremenskim uslovima. ZATO sto ne pada kisa/sija sunce samo na njegovoj strani terena već i na protivničkoj.
Moje mišljenje je da što vreme bude više odmicalo to će Novak i mi, njegovi navijači postajati svesni kolika šansa je ustvari propuštena.
Nadal je vodio 3:0 u prvom setu (uz 2 BREJKA prednosti) i 2:0 u drugom setu. Novak je stizao tu predost (i prestigao u drugom) da bi olako protraćio sav trud koji uložio gubitkom 5 gemova u nizu u periodu između prvog i drugog, i drugog i trećeg seta.
Svako ko je gledao meč može reći da Novak u periodu stizanja te prednosti nije prikazao nekakav ekstra tenis. Samo je vraćao lopticu u Nadalov deo terena i pustio ga da greši.
A Nadal je posebno bio galantan u nedelju, jer je pravio greške i u situacijama koje bi u normalnim okolnostima zatvorenih očiju pogađao.
A to je sve bilo uslovljeno OGROMNIM kreditom koji je Novak stekao kod Rafe, naročito posle AO ove godine.
Da je takve greške pravio protiv Monaka, a ne protiv Ferera, izgubio bi meč.
Novak je u velikoj meri u ovom meču spiskao kredit koji je imao kod Rafe. A na šljaci ga je i izgubio!

Kokan Prvi

pre 11 godina

II deo: . . . Onda je Nadal vladao dok mu je Rodžer stalno dahtao za vratom, a Novak (pre svega zbog glutena) samo predstavljao glavnu ali ne i uzmemirujuću pretnju. Novak je u 2011. preuzeo vladarsko žezlo i , za sada ga, čvrsto drži i pored Rodžera i Nadala iako su i oni u punoj snazi. Samo pre par nedelja pisale su se bajke o Rodžerovom novom proleću. Nole je i posle Rolan Garosa, iako poražen, povećao svoj bodovni saldo u odnosu na Nadala. Ja nisam ekspert za istoriju tenisa ali sumnjam da je neko u skorijoj ili daljoj prošlosti tako suvereno vladao, pored tako moćnih suparnika. Verujem da ovakva koncentracija teniske i uopšte sportske snage i znanja nikada nije zabeležena u isto vreme.
Ja i dalje verujem da je Novak ispred obojice i da može još mnogo, ukoliko bude posvećen samo tenisu. Treba se, bukvalno, u naredne tri –četiri godine odreći svih čari i slasti koje mu nudi život bogatog šampiona, što on već sada jeste. Kada bi se, kojim slučajem, danas povukao iz tenisa, garantujem da do kraja života ne bi silazio sa novinskih stubaca. Tako je to. Na njemu je da odluči: da ponovo probudi u sebi evidentno posustali sportski entuzijazam i bude neprikosnoveni „Broj jedan“ još najmanje nekoliko godina, ili da uskoro (u pitanju je možda par meseci) siđe sa trona i nastavi ne tako strasno sa tenisom kao sa životom jednog zasluženo bogatog čoveka. I u jednoj i u drugoj varijanti on će ostati veliki igrač i autentična ličnost , tako retka na našim balkanskim prostorima.

Mladen

pre 11 godina

Bez puno pametovanja i filozofiranja, da je mec odigran u jednom komadu bez prekida Nole bi dobio mec, bez obzira na vremenske uslove i na prva dva seta koja je bio u zaostatku...

Federer

pre 11 godina

Analiza je dobra,samo je glupo reci da ce se Federer povuci na kraju godine,on redovno stize do finala na skoro svim vecim turnirima,od zadnjih 12 na kojima je ucestvovao osvojio je njih 6.Ubedjen sam da ce Federer osvojiti jos 2 slema,i da ce imati preko 80 titula kada se povuce.Sto se tice ove dvojice bice im tesko pogotovo Djokovicu.O ostalima je glupo govoriti jer su to manje vise prosecni teniseri,a to nam dosta govori o danasnjoj konkurenciji koja vlada u tenisu.

TomaS

pre 11 godina

Ne bi se reklo da Federeru uopšte pada na pamet da krajem ove godine ostavi tenis. Pa on je samo za pet meseci ove godine, i to samo od tenisa, zaradio $3,617,346. A koliko li je tek dobio od reklama i koliko li će ukupno od tenisa i reklama zaraditi do kraja godine? Desetine miliona dolara se ne ostavljaju tek tako iz čiste sujete što neko nije prvi, nego drugi ili treći na tabeli!

Kokan Prvi

pre 11 godina

I deo: Ceo problem je u tome što ove godine Novak ne igra na nivou iz 2011. Jednostavno, ove godine se, u odnosu na prethodnu, ne vidi ni u kom pogledu napredak u igri. Ja ne sumnjam da su on i njegov tim i dalje maksimalno posvećeni tenisu. Pretpostavljam da je došlo do disbalansa u psihološkoj motivaciji. U kojoj meri psihološka stabilnost utiče na rezultat videli smo u onom meču sa Nadalom posle smrti Novakovog dede. Jednom dostignuta psihološka stabilnost ne znači da je ona stečena doveka. Snaga duha se stalno mora obnavljati i jačati kroz redovne vežbe. Izgleda da se o tome u Novakovoj ekipi ne vodi dovoljno računa. Zašto to kažem ? Ponovo vidimo Novaka koji na terenu bukvalno zapomaže, koji lomi rekete, sada i inventar turnira. To su vidljivi znaci slabosti. Nije lako jednu tako veliku zvezdu svetskog ranga fokusirati samo na tenis i rezultat. Javljaju se mnogobrojni razorni bočni udarci kao što je popularnost, slava, džet-set, raskoš, bogatstvo, . . . Sve to remeti balans kakav mora imati jedan vrhunski sportista. To iziskuje strašno odricanje. Mečevi sa Sepijem i Congom pokazali su da je ta stabilnost, ma koliko oni dobro igrali, uzdrmana. Ja verujem da su Novakovi sportski dometi takvi da može da dosegne sam vrh na piramidi najboljih u istoriji tenisa. Federer je, kako sami navodite, imao pune tri godine teniske strahovlade pre nego se pojavio Nadal koji je najpre ugrozio a onda i preoteo teniski tron. (nastaviće se) . . .

molim da objavite komentar

pre 11 godina

Video sam mnoge komentare i mislim da su nelogicni,a odnose se na rogera.Nelogicni su zbog toga sto skoro sve komentare su napisali navijaci noleta i neki koji simpatisu nadala.A evo na sta sam mislio:Kao prvo nadal nece prestici rogera po broju GS,a i da ga prestigne,roger ce biti najbolji svih vremena,jel se ne moze samo gledati GS vec i svi rekordi,koje roger ima duplo vise,a pogotovo igra koja je vaznija od svega,jer to cini lepotu tenisa a ne rekordi!a sto se tice ozmovog teksta malo je preterao sa povlacenjem,jer federer nikad nije odustao ili izgubio zelju za tenisom,sto ce po meni i da dokaze kad tad!!!Navijam za noleta,i nase al od stranih tenisera simpatisem rogera,tako da nemojta da mislite da sam tekst napisao pristrasno!!!pozdrav

Antuntun

pre 11 godina

,,Zaključak je jednostavan, Novak je bio katastrofalno psihološki pripremljen za najvažniji meč sezone. Ma, za meč života!
(Djoksa, 13. jun 2012 00:44)''
Nije meč života, žive je Nole i dalje, pa će i mečeva biti...Mislim da tek sad sledi peglanje...prosto osecam njegovu glad, motiv, gnev...kako pronalazi nacin da svu frustraciju ovim porazom u finalu kanališe u pravom smeru...verujem da sledi jos jedna serija u paklenom ritmu...žifvi bili pa videli...Uživajte!
P.S Sutra je zreb za Vimbldon, srećno Nole!

Robert Lee

pre 11 godina

Nesto mi govori da ce Wimbi biti u znaku iznenadjenja...ili Marej ili Conga a mozda i Federer. To ne bi bilo ni tako lose po pitanju plasmana i razlike izmdju 1. i 2. A njih dvojica neka se malo odmore, jer ce se posle ovoga dva meseca osecati emocionalno izduvano.
Nekako najvece sanse dajem Mareju,jer mi se cini da vise nece osecati taj pritisak prvog Britanca koji osvaja GS posle x godina. Mislim da oseca da niko ne veruje u njega a tu mu je i sansa jer jednom i on mora da produva.
A sezona betona se zna cija je...Nole ce biti kao zver posle svega.

cinober

pre 11 godina

@Serdjo
fino si se potrudio da objasniš da su oba prekida išla u korist Nadala, pa te molim da onda prokomentiraš ovo što ću ti sad kopipejstati... ček malo... ček još malo... aha, evo ga...kopipejstam...

"Prvi prekid išao je u korist meni. Kad sam se vratio na teren, bio sam bolji, a drugi je koristio njemu. Iznenadjen sam brojem ljudi koji je baš danas došao da gleda meč, atmosfera je bila fenomenlana. Usrećili smo sve ljude koji su bili ovde, nažalost može da bude samo jedan pobednik, to je danas on", zaključio je Đoković.

Nole je onda valjda očito dementan (prema tvojoj jasnoj analizi) jer niti sam ne zna što mu je išlo u prilog a što nije, ...

You are the best.......

pre 11 godina

Znamo svi da Nole cesto salje loptu na reket protivnika da bi ga umorio ali gresi u tome.To mene nervira,jer uvek treba da udari na suprotnu,tj. otvorenu stranu terena-jer je vamos-tamos najbolja opcija.Ali iz nasrg ugla je lako,jer mi nismo na terenu vec ispred tv-a.Njemu ta lopta ide 200 na sat.
A sto se Mareja tice,mislim da on nece dogurati daleko bez obzira sto se Ivan Lendl nalazi u njegovom timu,Marej je jos uvek preslab za neki Gren Slem.David Ferer:dobar je dobar teniser,sposoban,agresivan,....ali daleko je od GS-a jos uvek.

Naravno ljudi,svako misli drugacije.
pozz

MILAN

pre 11 godina

da pocnemo od FEDERERA...to sto je Sasa napisao za povlacenje je realno pretpostaviti ako do kraja godine ne uzme jedan GRen SLEM ili olimpijske igre...ali skoro sam slusao jednu njegovu izjavu(ima je na you tubu na rolan garosu ove godine) da mu je zelja da osvoji 100 titula u karijeri i da se priblizi ili prestigne Konorsa...to znaci da ce igrati jos 3,4 godine po toj racunici, sto je iskreno bzvz jer ce se u narednim godinama sigurno muciti sa slabije rangiranim igracima...
NADAL ce biti glavni favorit na roland garosuu sigurno jos naredne 3,4 godine i isto je objektivno pretpostaviti da moze jos 2,3 puta da ga osvoji do kraja karijere...ali idkreno mislim da vise od 16 SLEMOVA nece osvojiti.slazem se sa prethodnim komentarom da Tsonga ili Berdich mogu da iznenade na Wimbledonu, ali tako sto ce doci do polu finala, ali tesko da ce ga osvojiti...
takodje mislim da ce se nakon Wimbledona maltene znati ko ce biti prvi na svetu... pozdrav

Bojan

pre 11 godina

kakvi se komentari mogu procitati, Nole igrao sa 50% snage i zamalo dobio, znaci da je igrao 100% Nadal bi skupljao gemove? ni manje ni vise nego na sljaci.
i jos komentar da je sada najjaca konkurencija ikad? a dok je Federer vladao bila je najslabija :D tenis ne zna sta ce sa talentom koji je navrnuo od 2008. pa naovamo.
no uglavnom, turnir je bio zanimljiv, Nole je pokazao da ima sansi protiv Nadala i u direktnom duelu u finalu, ali realno je da nije zasluzio titulu. Igrao je slabo protiv Sepija, od Conge je napravio strah i trepet na sljaci i iako je pokazao hrabrost i sigurnost na mec loptama provukao se. Protiv Federera je podigao nivo igre, ali obojica nisu igrali ni blizu trenutnom maksimumu, da bi u finalu odigrao najbolji mec i mislim da je u ovom trenutku to najbolje sto moze. Jasno je da ne igra kao prosle godine, ali ni ostali teniseri ne sede kod kuce kukajuci kako ih Nole lagano pobedjuje nego skidaju poteze analiziraju kako da mu se suprotstave i napreduju. A pored toga nije ni moguce drzati toliko visoku formu beskrajno dugo.
sa druge strane kod Nadala je u finalu bio primetan pad koji ce se nastaviti u narednim godinama. Do finala je dogurao po principu davanja svega od sebe na startu i time razbijajuci svaku taktiku protivnika, koga bi stizale frustracije tako da je vecina sredinom drugog seta polozila oruzje. Jedino je Nole, mozda i sticajem okolnosti, nastavio da se bori i u trecem setu i pokazao slabosti u Nadalovoj igri

Bojan

pre 11 godina

(psiholog, 14. jun 2012 09:47)
treba biti realan, od sredine treceg seta do prekida nisu bili normalni uslovi. Ja verujem da bi Nole svakako dobio 3. set jer je Nadal fizicki posustao, ali ne bi zaredjao 8 gemova zaredom.
Ipak, Nadal u tom trenutku nije ispao fer sa kukanjem i zaljenjem, uslovi mu nisu odgovarali, ali ne mozes posle svakog poena da trazis razloge u uslovima za neuspeh.
a Borga skini sa sajta Vimbldona, moze na torentima da se nadje i pokoja sljaka, fascinantan lik. Jeste Nadal oborio sada njegov rekord, ali ko zna sta bi bilo da je tada tenis bio ovako profitabilan. Covek je '77 preskocio RG da bi igrao turnir na kome je zaradio vise novca :).
ne zelim ni najmanje da omalovazavam Federerove i Nadalove uspehe ali njihov Chanel Slam (RG+WB) nije ni blizu Bjorgovih, jer je tada postojao jasan kontrast izmedju spore sljake i ultra brze trave i zahtevao je mnogo vece prilagodjavanje, a covek je uspeo da osvoji oba turnira 3 puta uzastopce u istoj godini. Steta sto se tako rano povukao

re re

pre 11 godina

Da je na centralnom terenu u nedelju postojao krov, ja vam garantujem da bi Nole pobedio Nadala sa 3:2 u setovima, jer se taj dan i pored prva 2 izgubljena seta videla Noletova zelja (par polomljenih reketa i razbijena reklama), tj znao je da moze da ga pobedi samo nesto nije stimalo, sve se uklopilo u 3. setu. U 4. dobio brejk, a Nadal jedva odbranio svoj servis...

Sledeci dan, Nole se ohladio, a i dok sam ga gledao nisam video onoliku zelju kao predhodnog dana, dok je Nadal od prvog svog udarca pokazao sta zna i sta zeli, a lopticu je udarao silno i po svaku cenu je hteo da dobije prvo brejk pa onda taj svoj 3. set... poz

Goran S.

pre 11 godina

...borbu.
Nije se lako kretao to se videlo, ali nadao sam se da mu je potrebno razigravanje i da ce postepeno pojacavati tempo igre, ali do kraja nista od toga ne videh, jel moguce da je ovaj put zakazao tim, da ga nisu dovoljno oporavili, ja nekako ocekujem Noletovu ispovest povodom ovog poraza, nesto nije bilo u redu siguran sam, na svasta pomisljam pa i eventualne pretnje da su mozda postojale. Poznato je da je Nole imao i obezbedjenje, na kraju ko smo mi, ko je on da kroji istoriju mozda najprestiznijeg sporta na planeti. Ne bih da pokrecem temu u ovom pravcu, jer i sam ne verujem i ne zelim da verujem u tu mogucnost, ali time samo hocu reci koliko se videlo njegovo odsustvo borbe ovde. Pogotovu ako uporedimo sa AO i njihovog meca tamo gde je bilo duzih razmena nego ovde, sto opet nema logike, ali sto znaci da Nole moze. Ostaje mi da verujem u varijatntu da su mu ta dva dana zaredom bila losa po bioritmu i da zato nije mogao dati sebe potpuno i pored velike motivacije i siguran sam da je ovde imao najvecu motivaciju mozda i u zivotu a zasto ga ona nije i ponela...

Jova

pre 11 godina

Jasno mi je već zašto se stari ne javljaju, ograničenja znaju iznervirati i uzeti volju te ću morati poslušati savijet I.b-a.

Saša, šteta, zaista

Pozdrav svima

Goran S.

pre 11 godina

Ne mogu tajiti moje razocarenje ovim Noletovim porazom, nebih bio razocaran da je u mecu dao sve od sebe, videlo se to i bas bih voleo da znam razlog.
Moze biti to da je osetio goropadnog i silovitog Nadala koji je spreman na svaki Noletov otpor da ga rastrgne, verovatno je osetio Nadalovu snagu koju je pokusao takticki ne provocirati. Medjutim igrom koju je pruzio u ovom finalu izgubio bi mec ne samo od Nadala vec i od Ferera pa verujem i od jos nekog, a videli smo sta je Nadal uradio Fereru. Prosto ne mogu prihvatiti mogucnost da je Nole psiholoski pao, prosao je on uspesno mnoge psiholoske testove i nije to u pitanju. Nas AO gde je podloga brza imao je gomilu duzih razmena sa Nadalom nego li ovde na RG a moralo je biti obratno po svim principima logike, sto znaci da je bezao od njih, znaci nije imao snage, e to je ono sto me i brine, Nole je ustuknuo pred Nadalovom snagom, znao je da ga nemoze nadjacati, ali na Ao videli smo da moze, pa znaci li to da ovaj put nije bio dovoljno spreman?
Ja licno bio sam spreman i na opkladu da ce Nole dobiti Nadala nakon prekida zbog kise, medjutim kod Noleta dogodio se neki veliki zaokret u igri, ranije bio je u stanju pruziti izuzetno jak tempo igre koji Nadal nije mogao pratiti i tak 1-2 seta do duse ne vise, ako je ovde kalkulisao u nameri da snagu rasporedi, ali u ponedeljak kalkulacijama sa snagom nije bilo mesta, bio mu je potreban setipo i za toliko je morao imati snage i upustiti se u bespostednu borbu...

heba

pre 11 godina

Ono nije bila dupla greska Novaka Djokovica. Ono je bilo namerni "tras" na drugi servis, nadajuci se da ce da mu osvoji direktan poen kao ono protiv Federera na mec lopti na US Openu.
Ali nije.
Licno mislim i da ne treba.

Bojan

pre 11 godina

(TomaS, 14. jun 2012 01:04)
pa da, eno ga Shumi u F1, vozi i ne zavrsava trke, ali novci su tu.
neki ga kritikuju da time unistava svoje ime u formuli, ali ne vidim da ce izgubiti zbog vozenja sada, MJ nije nista uradio po svom drugom povratku, bio je solidan napadac i ocajan defanzivac, pa niko nije zaboravio kakvu je odbranu igrao 80ih i kako je zatrpavao protivnike u Bulsima.
Isto tako Federer i da izgubi svaki mec do kraja karijere nece biti zaboravljen i svi ce se secati njegovih sjajnih meceva sa nadalom, noletom, agasime, pitom, nalbandijanom, safinom....

Rezime

pre 11 godina

Nastavak (Rezimea)
NOVAK: imao je velike šanse za osvajanje RG. Svaka čast Nadalu -kralju šljake, ali ovog puta mislim da je Novak pokleknuo zbog pritiska – ulog je bio prevelik, a neizvesnost, sopstveno očekivanje , pritisak javnosti i navijača da kapitalizuje uspeh osvajanjem Nole slema - bili su još veći teret. Zato bih se uzdržavao od komentara tipa: Novak tempira formu za Vimbldon i OI i stavljanja samara na Novakova ledja DA MORA da osvoji ta dva. Samo bih poželeo da se odmori, sredi misli posle RG i psihološki spreman krene dalje...Jer, ne samo on, već kompletan vrh kao „gladni lavovi“ kreću u rat na zelenoj travi, pa ko bude jači..
FEDERER: Možda neće više osvojiti slem, a i ne mora, ipak je potpuno sazrela ova mladja ekipa 86-87-88, ali nikad ga ne bih otpisivao i slao u penziju; može da pobedjuje i osvaja turnire, ima 31 g, igra jako dobar tenis, a ovi mladji ( Harison, Tomić, Dimitrov..) moraju imati u CV upisanu bar 1 pobedu nad Federerom ako stvarno misle da ih ubrojimo u najveće talente i buduće naslednike..
MARI: iako je ispao u QF RG – zbog bolova u ledjima otkazao, a ipak igra Kvins, čini se da je dosta uradio na svojoj igri, jak je i izdržljiv kao bik, postao je ofanzivniji i ako malo počisti u glavi, mislim da će biti ozbiljan kandidat za zelenu površinu..

Rezime-Mirsad

pre 11 godina

Nastavak II (Rezimea)
DEL POTRO: nije izgubio na RG zbog povredjenog kolena, ali je otkazao Kvins (ili Hale?)zbog istog...on mi je nepoznanica, može da igra odlično – ali može i da iznenadi obrnuto. Njemu treba još malo vremena da se potpuno konsoliduje..
NADAL: On je ono što je i pre bio.
RAONIĆ: Iako ovde važi za servera, mislim da momak ima i igru i glavu i da je pitanje trenutka kad će uskočiti u sami vrh.. (ne bih voleo da je u Noletovoj četvrtini, ali o tome kad dodje žrebanje).
U svakom slučaju, biće tu i raznih iznenadjena, ali zna se za koga ja navijam i kome želim najviše sreće!
P.S. izvinite, nisam bio svestan koliko sam se raspisao. Neću više. Poz.

vasa

pre 11 godina

Novak ne treba da forsira Nadala, nego što češće da krati udarce i da menja ritam poena, jer na taj način po meni više iscrpljuje Nadala. Takodje smatram da prvi servisi ne treba da mu budu samo jaki, nego da što češće ubacuje prvi lagano sa dosta spina. Znam da Nole to vrlo dobro radi i verujem da bi mu ova taktika donosila više uspeha, jer on sa Nadalom razmenjuje svakako dosta udaraca u poenu, a drugi servis je po pravilu uvek slab i Nadal zna kako da se pripremi.

cinober

pre 11 godina

Bez puno pametovanja i filozofiranja, da je mec odigran u jednom komadu bez prekida Nole bi dobio mec, bez obzira na vremenske uslove i na prva dva seta koja je bio u zaostatku...
(Mladen, 14. jun 2012 03:15)

Još nikad nisam čuo da je netko u Roland Garrosu ili na bilo kojem Grand slamu okrenuo meč u kojem gubi 3:0 u setovima. A točno bi toliko gubio Nole (kojeg inače iznimno cijenim i kao tenisača i kao čovjeka) da je meč odigran u komadu...

Bojan

pre 11 godina

(re re, 14. jun 2012 18:02)
a sta je trebao Nadal da radi nego da napadne Noleta od prvog udarca? Da ceka 5:4 i Noleta da servira za set pa onda da da gas? Nole je morao da ocekuje pritisak na svoj servis od starta i da on uzvrati istom merom, a na 5:5 je i on stisnuo u zelji da tada napravi brejk i prelomi mec.
A sta bi bilo da ima krova na turniru, ko zna. Na zatvorenoj sljaci Nadal je izgubio od Rodika :) u prednosti je teniser sa boljim servisom, a to je opet bio Nadal.
I jos moras da racunas na to da loptice ne bi bile onolike kolike su bile tako da bi Nole izgubio tu prednost, ali u pravu si, do starta meca u ponedeljak je izgubio dosta zelje.

ispravak

pre 11 godina

@space
Novakov bekend je bio u autu. Rafa je trebao odmah prekinuti igru,a on je vratio lopticu u teren pa je onda stao. Zato je izgubio poen.Provjerite ovo što pišem i uvjerite se.Moramo biti fer i reći da je Novak taj koji je razbijao reketom.I Novak i Rafa su fer igrači.

Josko Martinoski,Tetovo

pre 11 godina

Postujem Djokovica, veliki je to sportista, ali Nadal je miljama daleko od njega. Kako ih uoredjivati kada je Nadal sa 26 godina osvojio 11 GS-va,a Novak sa 25 samo 5! Vise od duplo vise GS-va u korist Nadala.I to sa tendencijom da se ta razlika i poveca. Svaka cast za Djokovica, veliki sportista i covek, ali Nadal i Federer su drugi svet i za sve ostale tenisere su apsolutno nedostizni.

Relja

pre 11 godina

Malo oko Ferera. Jeste, odlično igra na šljaci. ALI - ako ne bude promenio stav prema igri kada ispred sebe ima Nadala (ili Noleta, ili Federera), nikada neće pobediti. Njegov stav je bio - "daj Bože da uzmem 1 set Nadalu". Ako ne veruje u pobedu, onda i ne može da pobedi. Nadal je imao lakše protivnike do finala, u finalu je bolje igrao od Noleta i to je to. Nole može da pobedi Nadala na bilo kojoj podlozi, sigorno i na RG. Možda sledeće sezone. Pod uslovom da obojica stignu do finala.

Kika Majstor

pre 11 godina

@Manu Ginobili
Nista Novak nije prokockao. On je odigrao ceo RG turnir u okviru svojih trenutnih mogucnosti, pa i vise od toga.
Ulazak u finale je veliki uspeh za njega. U finalu je igrao koliko mu je Nadal dozvoljavao. Ovo finale je malo pokazalo novajlijama u tenisu kako je Nadal nekada igrao, s tim sto je nakada bio jos brzi, a i samopuzdaniji.
Malo ko od tenisera je sumnjao u Nadalovu pobedu. Prva dva seta pokazuju Nadalovu nadmoc. Onaj treci set po kisi ja ne racunam u igru, posto igranje po kisi nije nesto sto igraci vezbaju, a narocito ne Nadal kome mokra loptica potpuno oduzima spin, sto je osnov njegove igre. Ja ne znam da se u istoriji bilo kog ATP turnira igralo vise od jednog, dva gema sa mokrim lopticama, a ovde skoro 10 gemova.

Kika Majstor

pre 11 godina

Rece neko ovde da "ne zna da li je neko u istoriji tenisa tako vladao, pored tako mocnih suparnika", aludirajuci na Djokovica.
Ovakvo razmisljanje se cesto cuje, iako je potpuno nelogicno.
Suparnici su ono sto tera nekog igraca da se uzdigne iznad suparnika. Naravno da je svaki najbolji igrac u istoriji bio dominantan upravo zato sto su mu suparnici duvali za vratom. Da nije, neko drugi bi bio dominantan, pa bismo o njemu pricali kao najboljem. a jedan ce uvek biti najbolji. Novak Djokovic je dominirao prosle godine zato sto su ga Nadal i Federer prvo uzdigli, da bi onda obojica simultano pali, Nadal zbog povrede, Federer zbog naglog gubitka brzine.
No.1 je uvek za nijansu bolji od sledeceg. Federer je stvorio Novaka Djokovca, kao sto ce on da stvori osvezenog Nadala, Congu, ili koga vec, ko ce njega da potisne.

RF

pre 11 godina

Neverovatan je Nadal,sve je osvojio sto je mogao,osvojio je i masters kup u Londonu,zlato na olimpijadi i sa svojom reprezentacijom 4 puta Dejvis kup...
Vamos Rafa zauvek uz tebe....

Kole, BL

pre 11 godina

@Serdjo
Cuj tebe, "Nadal imao korist od prekida"!
Gde li ti vide sve ovo sto si napisao? Oci su cudo, narocito kada su nepovezane sa logikom. A o predrasudama i ostrascenostima da ne govorim.
Ne vredi ni da komentarisem nebuloze, jer bih time samo dao nezasluzenu paznju tvom bezveznom komentaru.
Pa Nadal je razbijao, covece. I pre i posle prekida. Onu mokru epizodu ne racunaj u regularan tenis.

Sava

pre 11 godina

Ponovo odlicna i argumentovana analiza. Samo se ne slazem sa misljenjem da ce se Federer verovatno povuci na kraju godine ako ne napravi znacajniji rezultat na gren slemovima. Slusao sam nekoliko Federerovih intervjua uzivo i on je izricito demantovao povlacenje, cak je vise puta ponovio da ce igrati do 35te. Svi njegovi sponzorski ugovori i uopste planovi su sklopljeni tako da ce on sigurno igrati jos najmanje 3-4 godine.

Bojan

pre 11 godina

Federer nije ispunio ocekivanja, ceo turnir je trazio svoju igru i to prilicno bezuspesno. Provukao se u cetvrtom kolu, u cetvrtfinalu se solidno borio prva dva seta i izgubio ih, a onda spletom nesrecnih okolnosti dosao do sanse za prolaz dalje koju je iskoristio, i u polufinalu bez veceg otpora ispao od Noleta. Cak i pre meca sa Del Potrom izjavio je da je u ovoj fazi njegove karijere cetvrtfinale veliki uspeh i tu je jasno kako stoje stvari i da ce traziti svoju sansu iskljucivo na brzim terenima gde nema dugih i iscrpljujucih razmena.
Ferer je bio odlican ali spanci kao da ne smeju da igraju dobro protiv Nadala :), bas me zanima kako bi prosoa da je bio u drugoj polovini kostura.
Endi ce sada svoju priliku traziti na domacem terenu, a del Potro nadamo se da nece imati previse problema sa povredama. Jedna ga je vec poprilicno zaustavila 2010. jos jedna bi bila zaista puno. Deluje mi malo nezgrapno ali ima talenta i ima mentalitet pobednika.
u svakom slucaju jedva cekam Vimbldon

Populo

pre 11 godina

@Zoran
ja se slazem sa vama.
I za mene je neobjasnjivo cudo kako je moguce da je Novak Djokovic tu gde je.
To jest, meni je neobjasnjivo kako su svi oni njegovi nelogicni udarci nalazili linije kad god mu je zatrebao kriticni poen. A u ostatku meca igra kako igra. Nema igraca u vrhunskom tenisu koji tako osciluje u toku meca.
Neko je napisao da je necuveno da sreca ovako nagradjuje sportski bezobrazluk i da treba cekati 1000 godina da se sreca ponovi ovo svoje apsurdno ponasanje.
Koliko sam ja video, jedini izuzetak u ovih poslednjih nekoliko godina je bila ova poslednja serva na RG. Ako sreca tako nastavi da se ponasa u granicama logike i verovatnoce, bojim se da nece puno da ostane od prvog mesta Novaka Djokovica.

Mirko

pre 11 godina

Jaoj ljudi kako vas ne mrzi da pisete komentare ovih duzina? Pavi nemate sta drugo da radite; verovatno ste bez posla. Ja radim 12 sati na dan uz skromnu zaradu od 2200€/mesec i nemam vremena da procitam ni delih ovih dugih tekstova.
(sent ffom my iPhone)

psiholog

pre 11 godina

(Bojan, 14. jun 2012 10:59)
Hvala na ideji, evo već skidam nešto od Borga. Malo ću da gledam Tipsu na travi, a posle Borga lagano na W

zoran

pre 11 godina

Gospodine Ozma, vi ne vidite sushtinsku razliku izmedju Nadala i Novaka i zbog toga je vasha analiza veoma plitka i ne pije vodu.
Novak niti jednog, jedinog trenutka nije bi ni blziu da ugrozi Nadala. Kisha je pomogla Novaku da NAdalov spin postane manje koristan i to mu je dalo krila. U normalnim uslovima ,Novak sa svojom psiholoshkom konstitucijom nema shanse na RG protiv Rafe.
Kako mozete pisati da je blizu kada Novak u svakom setu, od 4 gubi prvi gem , na svojoj servi, bez bilo kakvog problema..??? Procenat prve serve u 1. setu 47%...u 2. setu 42%...u 4. setu takodje oko 40%...o chemu vi gospodine pishete ovde..??? Shta nam to govori..?? Da je mentalno, Novak malo dete za Nadala. Serva je usko povezana sa mentalnim stanjem igracha, na stranu shto je i tehnika, tog udarca, kod Novaka na nivou jacheg rekreativca.
Za mene lichno, Novak na prvom mestu sa 5 GS (svaka mu chast od srca) je ravno chudu koje bih teshko gde mogao naci u nekom drugom sportu. Sa tako slabom mentalnom konstitucijom, potisnutom ljutnjom, malodushnost toliko prisutna je istinski dar od Boga da bude na mestu na kome je trenutno.

Ako ne zaposli psihologa i nekog trenera koji moze neshto sa servom da uradi, na nashu zalost i njegovu jos vecu, nece jos dugo biti na prvom emstu a i GS titule ce teze dolaziti. Ne zaboravimo da se na RG ,bukvalno, provukao na srecu u dva mecha. Toga ce biti sve manje....prochitali su mu igru i psihologiju.

Svaku srecu mu zelim.

RF

pre 11 godina

Neverovatan je Nadal,sve je osvojio sto je mogao,osvojio je i masters kup u Londonu,zlato na olimpijadi i sa svojom reprezentacijom 4 puta Dejvis kup...
Vamos Rafa zauvek uz tebe....

Federer

pre 11 godina

Analiza je dobra,samo je glupo reci da ce se Federer povuci na kraju godine,on redovno stize do finala na skoro svim vecim turnirima,od zadnjih 12 na kojima je ucestvovao osvojio je njih 6.Ubedjen sam da ce Federer osvojiti jos 2 slema,i da ce imati preko 80 titula kada se povuce.Sto se tice ove dvojice bice im tesko pogotovo Djokovicu.O ostalima je glupo govoriti jer su to manje vise prosecni teniseri,a to nam dosta govori o danasnjoj konkurenciji koja vlada u tenisu.

Populo

pre 11 godina

@Zoran
ja se slazem sa vama.
I za mene je neobjasnjivo cudo kako je moguce da je Novak Djokovic tu gde je.
To jest, meni je neobjasnjivo kako su svi oni njegovi nelogicni udarci nalazili linije kad god mu je zatrebao kriticni poen. A u ostatku meca igra kako igra. Nema igraca u vrhunskom tenisu koji tako osciluje u toku meca.
Neko je napisao da je necuveno da sreca ovako nagradjuje sportski bezobrazluk i da treba cekati 1000 godina da se sreca ponovi ovo svoje apsurdno ponasanje.
Koliko sam ja video, jedini izuzetak u ovih poslednjih nekoliko godina je bila ova poslednja serva na RG. Ako sreca tako nastavi da se ponasa u granicama logike i verovatnoce, bojim se da nece puno da ostane od prvog mesta Novaka Djokovica.

Mirko

pre 11 godina

Jaoj ljudi kako vas ne mrzi da pisete komentare ovih duzina? Pavi nemate sta drugo da radite; verovatno ste bez posla. Ja radim 12 sati na dan uz skromnu zaradu od 2200€/mesec i nemam vremena da procitam ni delih ovih dugih tekstova.
(sent ffom my iPhone)

Josko Martinoski,Tetovo

pre 11 godina

Postujem Djokovica, veliki je to sportista, ali Nadal je miljama daleko od njega. Kako ih uoredjivati kada je Nadal sa 26 godina osvojio 11 GS-va,a Novak sa 25 samo 5! Vise od duplo vise GS-va u korist Nadala.I to sa tendencijom da se ta razlika i poveca. Svaka cast za Djokovica, veliki sportista i covek, ali Nadal i Federer su drugi svet i za sve ostale tenisere su apsolutno nedostizni.

cinober

pre 11 godina

Bez puno pametovanja i filozofiranja, da je mec odigran u jednom komadu bez prekida Nole bi dobio mec, bez obzira na vremenske uslove i na prva dva seta koja je bio u zaostatku...
(Mladen, 14. jun 2012 03:15)

Još nikad nisam čuo da je netko u Roland Garrosu ili na bilo kojem Grand slamu okrenuo meč u kojem gubi 3:0 u setovima. A točno bi toliko gubio Nole (kojeg inače iznimno cijenim i kao tenisača i kao čovjeka) da je meč odigran u komadu...

Kika Majstor

pre 11 godina

Rece neko ovde da "ne zna da li je neko u istoriji tenisa tako vladao, pored tako mocnih suparnika", aludirajuci na Djokovica.
Ovakvo razmisljanje se cesto cuje, iako je potpuno nelogicno.
Suparnici su ono sto tera nekog igraca da se uzdigne iznad suparnika. Naravno da je svaki najbolji igrac u istoriji bio dominantan upravo zato sto su mu suparnici duvali za vratom. Da nije, neko drugi bi bio dominantan, pa bismo o njemu pricali kao najboljem. a jedan ce uvek biti najbolji. Novak Djokovic je dominirao prosle godine zato sto su ga Nadal i Federer prvo uzdigli, da bi onda obojica simultano pali, Nadal zbog povrede, Federer zbog naglog gubitka brzine.
No.1 je uvek za nijansu bolji od sledeceg. Federer je stvorio Novaka Djokovca, kao sto ce on da stvori osvezenog Nadala, Congu, ili koga vec, ko ce njega da potisne.

Kole, BL

pre 11 godina

@Serdjo
Cuj tebe, "Nadal imao korist od prekida"!
Gde li ti vide sve ovo sto si napisao? Oci su cudo, narocito kada su nepovezane sa logikom. A o predrasudama i ostrascenostima da ne govorim.
Ne vredi ni da komentarisem nebuloze, jer bih time samo dao nezasluzenu paznju tvom bezveznom komentaru.
Pa Nadal je razbijao, covece. I pre i posle prekida. Onu mokru epizodu ne racunaj u regularan tenis.

Kika Majstor

pre 11 godina

@Manu Ginobili
Nista Novak nije prokockao. On je odigrao ceo RG turnir u okviru svojih trenutnih mogucnosti, pa i vise od toga.
Ulazak u finale je veliki uspeh za njega. U finalu je igrao koliko mu je Nadal dozvoljavao. Ovo finale je malo pokazalo novajlijama u tenisu kako je Nadal nekada igrao, s tim sto je nakada bio jos brzi, a i samopuzdaniji.
Malo ko od tenisera je sumnjao u Nadalovu pobedu. Prva dva seta pokazuju Nadalovu nadmoc. Onaj treci set po kisi ja ne racunam u igru, posto igranje po kisi nije nesto sto igraci vezbaju, a narocito ne Nadal kome mokra loptica potpuno oduzima spin, sto je osnov njegove igre. Ja ne znam da se u istoriji bilo kog ATP turnira igralo vise od jednog, dva gema sa mokrim lopticama, a ovde skoro 10 gemova.

jole

pre 11 godina

Hteo bih da prokomentirasem navodno vitestvo rafe nadala ovom finalu.Prvo kod poena koji mu je poklonio Novak se ponasao poprilicno nekorektno i prosto je vrseci pritisak na sudiju iznudio Novaku nepromisljenu reakciju.Poen je trebao da se ponavlja kao sto se ponavljao onaj u Rimu kada je sudija ostetio Novaka a pri tom se rezultat lomio.Spanac je tada samo cutao i iskoristio situaciju.Takodje treba reci da je u nedelju kisa stala u 8 i 15 i moglo se igrati jos minimum sat vremena,a zasto nije to je jasno ko dan.Rafin stric je jasno rekao da njegov sestric ni po koju cenu nece izlaziti do kraja dana cime je organizatore doveo pred svrsen cin te su ovi zataskali time sto su rekli da se zbog mraka ne bih mogao zavrsiti.Ima li glupljeg izgovora.Novak je imao momentum a rafa je izgubio spin tako da mislim da bih ga Nole tog dana dotukao.Ali sta je tu je,samo ne bih trebalo porediti vitestvo novakovo i doticnog.Novak je veliki ovaj mu ni do kolena nije.

Serdjo

pre 11 godina

Prvi prekid odgovarao Noletu, a drugi Nadalu? Ma sta kazete strucnjaci?
Znate li pri kom je rezultatu bio prvi prekid? Ne mozete da se setite? Znao sam!
6:4 i 5:3 za Nadala pred Noletov servis. Posle prekida Nole odmah gubi svoj servis, a samim tim I drugi set. Na pocetku treceg, gubi prvi Nadalov servis gem, a zatim trpi brejk. U tom trenutku Nadal vodi sa 2:0 u setovima i sa 2:0 u trecem setu. Pretrpeo je odmah dva brejka nakon prvog prekida!? Pametnom dosta da proceni kome je isao u korist prvi prekid.

Nole se zatim trgnuo i onako konacno zagrejan, rasterecen krenuo u seriju od 8:0 u gemovima, dolazi se do cetvrtog seta i 2:0 za Noleta u istom, pa zatim i 2:1 jer Nadal napokon dobija svoj servis gem. I sad nastupa drugi prekid! Kome opet u korist? Mec se igra u 5 setova da bi se ispoljila psihicka i fizicka stabilnost i izdrzljivost. Nije predvidjeno da se igra iz 3 dela kako je vec neko napisao ovde.
Zamislite da se maraton trci iz tri dela po 14km sa pauzama od po jedan dan, a trka se nastavlja sa mesta na kojem se takmicar nasao u trenutku prekida. Smesno! Drugi primer moze da bude boks mec koji se odlaze za sutradan jer krov hale prokisnjava bas po sred ringa u trenutku kad je jedan bokser u nokdaunu. Magla je spasila Milan protiv Zvezde na Marakani? Jeste! Ali pitam se sto se utakmica sutradan nije samo nastavila od momenta prekida? Zasto se igrala nova utakmica!?
Nole, istina nisi bio na svom nivou, ali sam siguran da bi ti dobio ovaj mec da se odigrao u cugu!

Robert Lee

pre 11 godina

Nesto mi govori da ce Wimbi biti u znaku iznenadjenja...ili Marej ili Conga a mozda i Federer. To ne bi bilo ni tako lose po pitanju plasmana i razlike izmdju 1. i 2. A njih dvojica neka se malo odmore, jer ce se posle ovoga dva meseca osecati emocionalno izduvano.
Nekako najvece sanse dajem Mareju,jer mi se cini da vise nece osecati taj pritisak prvog Britanca koji osvaja GS posle x godina. Mislim da oseca da niko ne veruje u njega a tu mu je i sansa jer jednom i on mora da produva.
A sezona betona se zna cija je...Nole ce biti kao zver posle svega.

sasa jokic

pre 11 godina

Kao prvo, Nole je poklonio Nadalu poen, a Nadal je U Ponedeljak posle priznavanja da je servis in, pokusao da ukrade jedan poen, kada je bilo malo "gusce" i dovio zvizduke za to. Drugo po meni presudno, vrsio je pritisak na sudiju da prekine, ec kada je Nole usao u igru, tako da pricati o fer plej Nadalu nije moguce. Inace mu navijaci sirom planete zameraju kvarne poteze u vitnim mecevima, nije mu ovo prvi put, pa ipak je On Spanac.
Sto se Novaka tice, iznenadio me je sa nerazumljivo mlakim ulaskom u mec u Nedelju. Svi, ukljucujuci Nadala ocekivali su pritisak od prvog momenta, ali na zalost Novakove loptice su padale na sercisnu liniju.
Uglavnom za razliku od Nedelje, kada je kao po ovicaju preokrenuo mec, u Nedelju je potserio na igru iz 2010, nesigurnu, tako je i zavrsio, duplommsercis greskom.
Ne znam gde su nestale skracene bekhend dijagonale, i skracene lopte, i sta se to desilo da ih potpuno zavoravi?!
Mislim da je nestalo eksplozivnosti i snage u Novakovoj igri, a sve je to pocelo od odlaska Catojevica iz njegovog tima.
Ukoliko misli da se vrati na nivo iz 2011, ne u smislu osvajanja svega zivoga, nego u smislu mentalne i fizicke snage, morace da preispita odluku u cezi pomenutog gospodina.

FedexFAN

pre 11 godina

Fedex sa ovakvim stilom igre(koji je milina gledati)moze igrati jos 3 godine.
Dok Nadal sa njegovim stilom,koji me strasno nervira ako doceka 30-tu a da kolena ne stradaju bice dobro.
A sto se finala tice Nole nije imao nikakve sanse,ipak je ova sljaka najsporija i perfektno odgovara Nadalovim spinovima.
A da je Fedex jos uvek u igri za neki GS dokaz je plava sljaka koja moze da se meri sa tvrdim podlogama,jer nema puno trcanja i treba dobar servis.

goran

pre 11 godina

Federer je u goodinama.Ne moze da izdrzi dve nedelje turnira i polufinale je njegov domet.Marej treba da sredi gloavu i da bude bliuz trecem igracu planete ovako ko zna,Rivalstvo Djokovica i Nadala se proteze do daljnjeg.

space

pre 11 godina

zadnji deo:
dalje, vi SO pričate o nekakvom obostarnom poštenju, sportskom duhu i fair play-u kao da nismo videli daje RN u 4 setu kod novakove BH paralele na liniju pokušo opet histerijom da promeni sudijsku odluku tražeći nekakav out samo njemu znan, ali što je još upečatljivije, tek kad je novak plasiro FH winner, što samo potvrđuje moju tezu da dečko uopšte nije bio dorasto događaju i nikako nije zaslužio da uđe u tenisku istoriju ni po jednom teniskom osnovu, sem po nekulturi, histeriji, oduzimanju momentuma protivniku kad mu ne ide, itd., itd. kao najsvežiji primer navodim ovogodišnje SF u IW, RF treba da servira za pobedu, a on bezobranik mali traži toilet break i koji mu još biva odobren, što je, ja mislim, do tad neviđeno na teniskim terenima. evo, nije zgoreg se podsetiti kakav lik pretenduje da bude teniski GOAT: http://www.youtube.com/watch?v=TUr8Kl7yqZI&feature=player_embedded

konačno, izvinjavam se na parcijalnim komentarima i nadam se da će te mi pustiti sva tri komentara.

pozdrav

ispravak

pre 11 godina

@space
Novakov bekend je bio u autu. Rafa je trebao odmah prekinuti igru,a on je vratio lopticu u teren pa je onda stao. Zato je izgubio poen.Provjerite ovo što pišem i uvjerite se.Moramo biti fer i reći da je Novak taj koji je razbijao reketom.I Novak i Rafa su fer igrači.

heba

pre 11 godina

Ono nije bila dupla greska Novaka Djokovica. Ono je bilo namerni "tras" na drugi servis, nadajuci se da ce da mu osvoji direktan poen kao ono protiv Federera na mec lopti na US Openu.
Ali nije.
Licno mislim i da ne treba.

molim da objavite komentar

pre 11 godina

Video sam mnoge komentare i mislim da su nelogicni,a odnose se na rogera.Nelogicni su zbog toga sto skoro sve komentare su napisali navijaci noleta i neki koji simpatisu nadala.A evo na sta sam mislio:Kao prvo nadal nece prestici rogera po broju GS,a i da ga prestigne,roger ce biti najbolji svih vremena,jel se ne moze samo gledati GS vec i svi rekordi,koje roger ima duplo vise,a pogotovo igra koja je vaznija od svega,jer to cini lepotu tenisa a ne rekordi!a sto se tice ozmovog teksta malo je preterao sa povlacenjem,jer federer nikad nije odustao ili izgubio zelju za tenisom,sto ce po meni i da dokaze kad tad!!!Navijam za noleta,i nase al od stranih tenisera simpatisem rogera,tako da nemojta da mislite da sam tekst napisao pristrasno!!!pozdrav

space

pre 11 godina

vidim, svi ste manje-više oduševljeni igrom RN uz dosta zamerki na novakovu igru koja je došla posle drugog seta i to ne zato što je kiša upijala spin RN, već zato što se novak konačno oslobodio balasta 4GS u nizu i počeo da igra kako zna, a istovremeno anti-teniser se izduvao i više nije imao snage da realizuje spin kako je loptica postajala sve teža i teža, pa je na kraju rešio od muke da gađa sudiju istom. uz finu tenisku analizu, ja sam iskreno očekivo da će se neko zapitati odakle tolika moć i pravo RN da histeriše na sudiju i izdejstvuje prekid meča kad je očigledno bio na ivici teniske provalije sa nesagledivim posledicama, zašto se nisu vratili na teren oko 20 sati i završili makar 4 set, kad je tenis mogao da se igra sve do 20:45, kad sledi jači pljusak. pravi šampion, kako ga predstavljaju, mora biti na visini zadatka po bilo kakvim vremenskim uslovima. pa ljudi nemojte me ubeđivati da novaku više odgovara ono blato od klasičnog defanzivca. novak je napadač koji mora da probije teniski Catenaccio, što je teškoi po suncu i lepom vremenu kad je teren brži, a kamoli po blatu gde je to maltene nemoguća misija. inače, zar teniska pravila ne nalažu da se tenis na šljaci može igrati dok kiša rominja, a do prekida dolazi tek kod jačeg pljuska. svi se sećamo finala W2008 i onog povečerja kad je rodžer u bilo kom trenutku mogao da traži prekid meča do sutra dan zbog slabe vidljivosti kako bi se konsolidovao i odbranio poslednje utočište, ali nije jer je najveći šampion ikada

Manu Ginobili

pre 11 godina

Najjaci utisak nakon svega ipak ostaje taj da je Nole previse lako prokockao sansu kakva se dobija samo jednom u zivotu.Bez prave borbe,sa previse gresaka i poklonjenih poena,daleko od svog najboljeg tenisa.Nije problem izgubiti od Nadala na RG-u,ali ne na ovaj nacin.Ali cak i tako,uz sve greske koje je pravio,da nije bilo onog nesretnog prekida,ubijedjen sam da bi Nole dotukao uzdrmanog kralja sljake...to nam govori puno toga,sve je do Noleta i za sve se on pita,jednostavno receno kada Nadal igra najbolje sto zna i kada Nole igra najbolje sto zna,pobjednik je uvijek Nole...ostale ne spominjem,jer Nadal ce mu biti glavni protivnik iducih pet sest godina...zao mi je,u pravu je ovaj Djoksa,ljudi kao da ne shvataju kakvu je veliku Nole propustio sansu-da sa 25 godina udje u tenisku istoriju.Ali ja sam ubijedjen da ce on osvojiti RG,tu uopste nema dileme,pa bio mu protivnik Rafa ili bilo ko drugi,jer ima igru za sve podloge,to je najveca razlika izmedju njega i ostalih tenisera,Nole me nekako podsjeca na kombinaciju Federera i Nadala,godinama je gubio od njih,ali i ucio i postao daleko najkompletniji teniser,jos ako uspije malo popraviti servis nece mu niko biti ni blizu,zivi bili pa vidjeli.A ko je najveci svih vremena-tesko je reci,ja bih ipak sacekao da sva trojica zavrse karijere pa da podvucemo crtu,prije nisam bas toliko detaljno pratio tenis i smatrao sam Federera najboljim,ali vise ne,prvo jer nije imao nikakvu konkurenciju,a drugo-kako se pojavio Nadal nema ga nigdje.

Boris

pre 11 godina

Prvo sto cu istaci jeste, da kad Nole igra najbolje sto ume, i kada pogotovo ima dan, kad ga ide...trenutno nema tog igraca na svijetu koji mu moze parirati! E sad, kad bi bilo ovo ili ono...

Nadal je definitivno zasluzio da uzme trofej u finalu, opet cu reci, da nije bilo kise u onom cetvrtom setu, 90 posto bi Nole dizao pehar na kraju...ali o tome ne vrijedi pricati, jer se nije desilo...

Mislim da citav turnir Nole nije igrao kako zna, sve je islo nekako linijom manjeg otpora i ni blizu proslogodisnje forme, medjutim polufinale i rutinska pobjeda nad omrazenim Federerom dali su mi nadu da ce odigrati i sa Rafom dobro i pokusati doci do trofeja. Manjak agresivnosti, strah od gresaka, igranje samo sa drugim servisom i bekhend...sve su to detalji koji su bitno uticali na ishod finala ( naravno sa Djoletove strane ), a kad pogledam Rafu...hm...licno mislim da nije nista spektakularno napredovao u odnosu na recimo 2010 godinu ili pocetak 2011 godine...stizao je on sve na sljaci uvjek...sjajan defanzivac bio takodje...i slozićete se, prosle godine je bio u padu, nije cak ni bio nesto fizicki spreman kao ranije, uz naravno strasan bum Novaka....nije imao nikakve sanse prosle godine...

Sad kad se ovo desilo na Garosu, Rafa ce sigurno dobiti na samopouzdanju i bice skroz zanimljiv naredni mec ovih gladijatora...ali ponovicu, sve zavisi od naseg Noleta i moramo biti ponosni.

Prognoziram da ce 2016 godine, Nole imati blizu preko 10 GS, a Rafa ce prestici Federera.

FunNole

pre 11 godina

Ovako, nema sanse sa ovom igrom da pobedi Nadala. Prosle sezone 2011 imao je bekend kakav niko nije imao i veoma brz precizan i sa puno spina. Posle Davis Kupa posle povrede rebra protiv Del Potra taj bekend je nekako nestao...Ali kontam da ce ga ponovo pronaci i poraditi na njemu. Tek tada moze da pobedi Nadala... Licno mislim da kise prvog dana(finala nedelja) nije bilo Djokovic bi osvojio. Zato sto je vezao 8 uzastopnih gemova i Nadal je pao. Kao sto je i kisa pala pa je eto imao srece. Zelim puno srece Noletu u narednim turnirima mada ce to sve biti jako tesko. Tesno je igrao sa Congom, prelako sa Federerom ... srednje sa Nadalom pa videcemo...Kontam da ako Novak izgubi prvu poziciju ove godine, da ce Nadal postati najveci teniser svih vremena... Eto..
GO NOLE ...

Bojan

pre 11 godina

kakvi se komentari mogu procitati, Nole igrao sa 50% snage i zamalo dobio, znaci da je igrao 100% Nadal bi skupljao gemove? ni manje ni vise nego na sljaci.
i jos komentar da je sada najjaca konkurencija ikad? a dok je Federer vladao bila je najslabija :D tenis ne zna sta ce sa talentom koji je navrnuo od 2008. pa naovamo.
no uglavnom, turnir je bio zanimljiv, Nole je pokazao da ima sansi protiv Nadala i u direktnom duelu u finalu, ali realno je da nije zasluzio titulu. Igrao je slabo protiv Sepija, od Conge je napravio strah i trepet na sljaci i iako je pokazao hrabrost i sigurnost na mec loptama provukao se. Protiv Federera je podigao nivo igre, ali obojica nisu igrali ni blizu trenutnom maksimumu, da bi u finalu odigrao najbolji mec i mislim da je u ovom trenutku to najbolje sto moze. Jasno je da ne igra kao prosle godine, ali ni ostali teniseri ne sede kod kuce kukajuci kako ih Nole lagano pobedjuje nego skidaju poteze analiziraju kako da mu se suprotstave i napreduju. A pored toga nije ni moguce drzati toliko visoku formu beskrajno dugo.
sa druge strane kod Nadala je u finalu bio primetan pad koji ce se nastaviti u narednim godinama. Do finala je dogurao po principu davanja svega od sebe na startu i time razbijajuci svaku taktiku protivnika, koga bi stizale frustracije tako da je vecina sredinom drugog seta polozila oruzje. Jedino je Nole, mozda i sticajem okolnosti, nastavio da se bori i u trecem setu i pokazao slabosti u Nadalovoj igri

dzon snezni

pre 11 godina

@zoran
Gospodine, dao sam Vam preporuci mada bih moderatorima dao na razmisljanje da stave opciju nesto kao tja tja :)
Potupno se slazem da je teren oslabeo Nadalov spin i da je to jedan od kljucnih razloga preokreta Novakovog ALI i da je JOS i razlog prekidu meca!!! Naime, jos je to neko video, niste samo Vi i ja, a taj neko nikako nije smeo da vidi... ali, sta je tu je... otislo!
Ostalo se neslazem sa Vama, kada je rec o Novakovoj malodusnosti, metalnoj slabosti itd. Novak nije robot, Novak je Srbin sa svim svojim vrlinama i manama te odatle ide lomljavina stolice, psovanje itd...
Ja licno mislim, da je Novak u Rimu izgubio RG kod one nepravilne odluke sudije, dosudjenog auta na kljucnoj lopti! Tu je prvo nervoza, bes itd nastupilo (sto smo mogli da vidimo) a onda i Srpska glupost...u stilu.. neka, pusticu mu ovo sada ali cu ga u Parizu pregaziti ko plitak potok!"
Jer je video da je mogo i u Rimu da ga pregazi... samo da se nije iznervirao! Mislim da je racunao da ce imati hladnu glavu u Parizu i da onda niko nema sanse protiv njega (sto btw mislim da je tacno).
To mi je meni proslo kroz glavu istog trena gledajuci mec u Rimu.
Na zalost, ne da nije imao hladnu glavu, nego je imao usijanu glavu a i servis ga nije odbranio kao u nekim mecevima pre. Moje predvidjanje je da je Nole toliko besan na sebe, da ce tu da bude parvo nulovanje i Nadalu i Federeru (kome je 0 bila zbog onog prsta od prosle godine) na mecevima koji dolaze!

joka

pre 11 godina

Novak da radi na preciznosti servisa,vise puta u svojoj karijeri je nagrabusio cineci duple greske a smatram najbolnijom ovu poslednju koju je napravio u mecu sa Nadalom,no u njegovoj igri se vidi ogroman prostor za NAPREDOVANJE,USAVRSAVANJE IGRE do perfekcije,moze se desiti da malo posustane do kraja ove godine ali ce sledeca biti slicna 2011oj.Tako i treba,on mora da ,,ukoci'' i sacuva snagu i zdravlje,jer smatram da NADAL ne moze DUGO ovako ubitacnim ratnickim tempom,on ne igra tenis,on se bori kao da mu je mec poslednja sansa da prezivi.Vec sledece godine Nadal ce posustati,ukoliko ne smanji ritam,a ako ga smanji NOVAKA nece moci da dobije.Federerovo vreme polako prolazi,jednorucni behend vise nije u modi,daje jednolicnu igru koja vise ne prolazi s obzirom su sve vise promene ritma u igri na ceni.Stigle su ga i godine a dokle ga bude sluzio servis dobijace samo nize rangirane tenisere i ,,ugasice'' se za godinu ili dve.MAREJ igra isuvise defanzivno,takvom igrom se ne postaje prvi,ocigledno je da on ne ume drugacije tako da nece imati sjajnu buducnost.DELPO igra dobro ali ce povrede biti faktor koji ce ga pratiti i sputavati do kraja karijere.Moje misljenje je da je BUDUCNOST tenisa u reketu NOVAKA DJOKOVICA.

suncokret

pre 11 godina

Sigurna sam da ce se Nole slem desiti, kolliko sledece godine! Cestitke Noletu na sjajnoj igri, sportskom duhu i lepim manirima. On je pravi ambasador Srbije i divan primer nasoj deci. Ziveo!

art

pre 11 godina

Zaista je tesko reci nesto novo, smisleno pored ovolikog broja kvalitetnih komentara. Nisam teniski strucnjak ali sam uspjesan u nekim drugim sferama zivota.
Ono sto meni smeta jeste insistiranje na nekom prijateljstvu izmedju Novaka i Rafe. Mislim da Nole prijatelje treba traziti na drugom mjestu a ne medju sportskim rivalima. Kako se osjecate kada prijatelj pati, a pati kada stalno gubi od Vas?!! Radi se o manipulaciji sa ciljem da se Djokovic smeksa van terena kako bi na terenu postao laksi plijen. Ogromna doza sujete je bila vidljiva u Rafinom timu nakon finalnog meca.
Ovdje moram reci i nesto sto se mnogima sigurno nece dopasti. Novak treba da daje izjave kao Federer sve dok aktivno igra tenis. Nesumnjivi dio zasluga za ogroman uspjeh pripada stavu kako on jeste najbolji i kako je samo imao los dan kada izgubi. U pitanju je ili psiholoski momenat da pocinjete da vjerujete u nesto sto ponavljate ili sto je vjerovatnije da Federer zaista misli tako. Pitanje je koliko mozete da ostanete "normalni" a istovremeno u necemu i najbolji svih vremena. Vrhunskog sporta nema bez vrhunskog ega. Zato sam prema njegovim izjavama po pravilu neodredjen, recimo da mi ne smetaju. Razlog vise je cinjenica da Novak i jeste najbolji i samo treba odrzavati svjest o tome. Neka onda kada se jednoga dana sve zavrsi kaze ko je i kada (ako je)bio bolji i neka trazi nove prijatelje medju starim rivalima.

Bojim se da je pariski poraz posljedica samo i iskljucivo stvari o kojima sam pisao.

Dylan Dog

pre 11 godina

Pre svega - čestitke Nadalu na velikom trijumfu. Ovaj meč je za njega bio biti ili ne biti što se tiče dalje karijere, čime se može objasniti njegovo preegzaltirano radovanje. On finalnom meču nije igrao ništa bolje no u prošlogodišnjim duelima sa Novakom u Rimu ili Madridu.

Novak je, pak, platio danak svom kalkulisanju i očigledno nedovoljno kvalitetno tempiranoj formi. Otvorio je meč previše opterećeno i stegnuto, pa otuda onoliko loš servis i strah da se pusti ruka. Do 3. seta nije uspevao da nađe pravu meru agresivnosti koja ga je krasila tokom čitave prošle sezone. A igrati bez pvrog servisa je potpuno druga priča no sa njim. Ipak, čak i takav Novak je bio vrlo ravnopravan takmac. Meč bio daleko tesniji no što to broj setova sugeriše. Konačna razlika u broju osvojenih poena je mala, a napravljena je u 4. setu. Gotovo 100% sam siguran da bi Novak dobio meč da je završen u nedelju, a i da je u ponedeljak bar u 2 gema zadržao svoj servis - ishod bi bio isti. Psihologija je čudo, a tenis je kao horor film.

Nažalost, pokazalo se da je Novaku breme istorije preteško. On mora da ide korak po korak. Finale RG-a je samo po sebi izuzetan uspeh i ono kompenzuje sve poraze na mastersima iz ove godine.
Novak mora nastavak sezone da posmatra pozitivno, a rekorde prepusti konkurentima. Pre svega bi trebalo da zaboravi kalkulantski pristup i u mečeve ulazi maksimalno, kao što to čini Rafa. Disciplinovanje konkurencije se višestruko isplati. To već znamo.

Uzdravlje!

cinober

pre 11 godina

@Serdjo
fino si se potrudio da objasniš da su oba prekida išla u korist Nadala, pa te molim da onda prokomentiraš ovo što ću ti sad kopipejstati... ček malo... ček još malo... aha, evo ga...kopipejstam...

"Prvi prekid išao je u korist meni. Kad sam se vratio na teren, bio sam bolji, a drugi je koristio njemu. Iznenadjen sam brojem ljudi koji je baš danas došao da gleda meč, atmosfera je bila fenomenlana. Usrećili smo sve ljude koji su bili ovde, nažalost može da bude samo jedan pobednik, to je danas on", zaključio je Đoković.

Nole je onda valjda očito dementan (prema tvojoj jasnoj analizi) jer niti sam ne zna što mu je išlo u prilog a što nije, ...

Paradox

pre 11 godina

@Ratko

Roger ima i 5 US GS-a i 4 AO GS-a, sto znaci da je dominirao i na tim turnirima, a ne samo na Vimbldonu, kako ti kazes. Da nije GS-a na sljaci u Parizu, Nadal bi imao upola manje osvojenih GS-a. I plus u njegovoj karijeri 2/3 osvojenih turnira je na sljaci i zbog toga po meni on nikad ne nece biti najbolji svih vremena, na sljaci da, tu nema konkurenciju, ali na svim podlogama ne. Da nije Nadala, Federer bi verovatno bio mnogo uspesniji na sljaci. Zato je tu Novak da objedini sve GS titule i ima podjednake uspesnosti na svim podlogama i zbog toga preti da kroz nekoliko godina postane najbolji teniser svih vremena.

Inspector Bloch

pre 11 godina

Hvala Sasa na analizi,ali vrlo tesko je pristati na nova ogranicenja, na ona stara banovanja smo se bili nekako i navikli, tako da ja tesko da cu prihvatiti i na vasoj stranici 'tviter povrsnost'ali cu ovog puta ipak reci, rec, u ime naseg virtuelnog prijateljstva( mislim i na sve mi druge drage b92 prijatelje)o kasnije razmisli cu.Dakle hvala.

Ja sam ovaj poraz Novaka, vrlo tesko prihvatio!onaj od prosle godine mozda jos teze- iz prostog razloga jer mislim da je Novak IMAO/a igru za RN i na RG. Dalje sam misljenja da su i OVE godine spoljni faktori odlucili ishod, i tada ne mislim samo na kisu! KOINCIDENCIJA da se dva puta poklope raznorazna rusenje nekakvih rekorda? Najezim se kada o tome mislim.I opet Novak izlazi ne pripremljen?!Bio sam protivnik celog koncepte- taktiziranja u momentu- kada se steklo takvo samopouzdanje i pobednicki duh( ne mogu a da i sada ne spomenem Abu Dhabi!) Pa, ne moze se sve vizualizacijom!RF,Sampras a.o.su mogli da taktiziraju..VREMENA bila drugacija! Sada i jedan Sepi, Anderson, Nisikori...igraju na nivou ondasnje 2,3,4 plasiranih!U redu, izdesavale su se stvari, van plana, smrt, odustajanje od SO, plava sljaka...Rim..da li RF ili RN na 2 poziciji za RG ali ako se postave PRIORITETI..mora se i racunati na 'nepredvidene' stvari.Pa onda medijska halabuka...kratko, mislim da je ovoga puta podbacio ceo tim + porodica( sledite Dorcolcev link, odlicno stivo)i rezultat je kakav jeste.

space

pre 11 godina

... nastavak:
što se tiče ovog RG, pa svi smo videli detalj kod drugog prekida i izlaska sa terena da je novak preusmeren putem u svlačionicu iako je verovatno krenuo ka prostoriji u kojoj je bio za vreme prvog prekida.
e sad, šta se dešava u svlačionici dok novak čeka i nada se da će izaći do 20:00 sati da nastave meč? to nećemo skorije saznati, ali me ne bi iznenadilo da je teniski siledžija zajedno sa stricem postavio ultimatum da neće da izađe na teren i instistiro da se dugo najavljivani istorijski meč, koga uzgred nije bio nimalo dostojan akter, što više isecka, razbije ritam protivniku kako bi on ostvario svoj primarni cilj sezone, bez kojeg bi slobodno mogao da preskoči sve naredne turnire i sad već počne da trenira za sledeću sezonu šljake i polako da skuplja to samopouzdanje....

men

pre 11 godina

Sve mi se čini da je ovaj RG bio prekretnica u daljoj karijeri Novaka Đokovića. On ne može da konkuriše Federeru po broju GS titula i teško da će ga tako dostići zato što je imao mnogo teži razvojni put, imao je najjaču konkurenciju u istoriji. Takođe je teško i da se otima sa Nadalom oko titule "kralj šljake" kad ovaj već ima 7 RG a on nijednu. Jedini put da Novak Đoković postane najbolji teniser svih vremena je ovaj koji mu je po drugi put izmakao pred nosom, da poredja zaredom 4 GS i/ili da napravi kalendarski GS ili Golden slem. To je najkraći ali daleko najteži put do GOAT-a. Nažalost, to je jedini put koji preostaje Đokoviću. Prošle godine u polufinalu RG je takodje igrao kao da ima vreću na ledjima. Imao je i tada šansu da pobedi Federera ali kao da se uplašio slave. Da je to uradio već sada bi bio GOAT sa kalendarskim slemom u džepu. Ove godine opet sve isto, samo što je drugi čovek bio preko puta. Ne samo da bi imao 4 GS "in row" nego bi izjednačio i broj vezanih pobeda sa Rodom Lejverom na gren slemovima. Drugim rečima, Novakov pravi takmac je Lejver a ne Nadal ili Federer. Ako tako postavi stvari, eto novih i jakih motiva za nastavak pobeda. Đoković igra bolji tenis i od Nadala i od Federera i njegov štab mora da ga natera da važne mečeve igra sa bar 80% snage a ne 50% kao ovo finale. Sada je vreme da se psiha ojača da se ne bi i dalje ispuštale ovakve prilike.

Mladen

pre 11 godina

Bez puno pametovanja i filozofiranja, da je mec odigran u jednom komadu bez prekida Nole bi dobio mec, bez obzira na vremenske uslove i na prva dva seta koja je bio u zaostatku...

Dermendziev

pre 11 godina

Dopuna predhodnom komentaru-odgovor na postavlena pitanja S.O:
1)Novak mora da smisi nesto novo,originalno uz obavezno unapredjenje igre na mrezi i drop-shot.
2)Obzirom da godine polako gaze Feda,glavnu rec tredali bi bar par iducih godina da vode Novak i Rafa.Rafa ce sigurno prestici Federera ako ga zdravje posluzi.
3)Novak ce osvojiti RG sigurno,ali mislim da nece biti vise onako superioran kao prosle godine na ostalim podlogama u mecevima sa Nadalom.Nadal uzasno trenira i napreduje na svim podlogama.
4)Marej za sada ostaje Marej.Ako nekada proradi bice veliko zamesateljstvo.

MILAN

pre 11 godina

da pocnemo od FEDERERA...to sto je Sasa napisao za povlacenje je realno pretpostaviti ako do kraja godine ne uzme jedan GRen SLEM ili olimpijske igre...ali skoro sam slusao jednu njegovu izjavu(ima je na you tubu na rolan garosu ove godine) da mu je zelja da osvoji 100 titula u karijeri i da se priblizi ili prestigne Konorsa...to znaci da ce igrati jos 3,4 godine po toj racunici, sto je iskreno bzvz jer ce se u narednim godinama sigurno muciti sa slabije rangiranim igracima...
NADAL ce biti glavni favorit na roland garosuu sigurno jos naredne 3,4 godine i isto je objektivno pretpostaviti da moze jos 2,3 puta da ga osvoji do kraja karijere...ali idkreno mislim da vise od 16 SLEMOVA nece osvojiti.slazem se sa prethodnim komentarom da Tsonga ili Berdich mogu da iznenade na Wimbledonu, ali tako sto ce doci do polu finala, ali tesko da ce ga osvojiti...
takodje mislim da ce se nakon Wimbledona maltene znati ko ce biti prvi na svetu... pozdrav

Ratko

pre 11 godina

Neki ovde Federerove GS titule velicaju a Nadalove na RG umanjuju. Sto je Nadal na sljaci to je Fedex bio na travi. Svi GS turniri imaju istu vrednost. RG je oslonac Nadalove karijere i taj turnir mu najvise lezi, isto kao sto i Fedu Vimbldon, kao sto je Noletu AO a mozda ce biti i US Open. Rafa ce stici Federera to je vrlo izvesno iz mnogo razloga. Nema sanse da igrac takvog kalibra ne osvaja minimum po jedan GS godisnje u narednih 5 godina. A broj Nadalovih mastersa, ukupno 20 ce biti skoro dupliran obzirom da imamo 3 turnira masters serije na sljaci godisnje. E sad Nole bi trebalo da uzima po 2 GS godisnje u narednih 5 godina da bi bio blizu ili prestigao Nadala i Federera. Sto nije nemoguce. Ova sezona je kljucna za taj poduhvat. Ako uzme 3 GS i ove godine onda ce ih stici. Nole treba da ima u karijeri bar jos tri do cetiri strasne sezone kako bi bio najveci. Prosle godine je bila prva takva a nadam se da ce ovo biti druga.

kazezoze

pre 11 godina

ono što mene zabrinjava u noletovoj igri je njegova psihička stabilnost koja je za razliku od prošle godine daleko od stabilne.
njegovo emocionalno 'pucanje' se najbolje videlo kada je reketom slomio klupicu na kojoj sedi. dok je dr. četojević bio u njegovom timu, tada je, pored dijetalne ishrane, veliki rad bio na njegovoj mentalnoj stabilnosti. to je postizao meditacijom. ono što je veoma značajno za vrhunske razultate top sportista je upravo njihova mentalna stabilnost. ko je jači u glavi jači je i na terenu. ako si siguran u sebe, tada je i broj grešaka smanjen i ideš na udarac bez bojazni da ćeš promašiti.
to je upravo ono što je karakterisalo novakovu igru gotovo celu sezonu prošle godine. ove godine se ta mentalna prednost istopila i rafa je to znao da iskoristi. pogotovo je ta nesigurnost bila primetna u rimu kada se nije usuđivao čak i lopte koje su padale u sredinu terena da realizuje, nego ih je jednostavno vraćao u igru. frustracije i negativne emocije bi u tim trenutcima bile toliko jake da je upadao iz greške u grešku. jedino što ga je vadilo do sada je njegov izvanredni retern koji mu je bio najbolji element igre, a to je zbog toga što ga igra prirodno, bez pritiska da mora ući.
moje je mišljenje da nole pod hitno treba da vrati dr. četojevića u svoj štab ako želi da odbrani vimbldon i uzme zlato na OI. mentalna sigurnost mu je neophodna.

Falcon

pre 11 godina

Jednom recju Novak Djokovic je pobedio sam sebe! Toga je i on svestan, pogledajte samo reakciju na njegovu dulpu servis gresku na prvu mec loptu Nadala, i sve ce vam biti jasno.

Protivnik igra onoliko dobro koliko mu vi to dozvolite- u finalu Djokovic je zaista mnogo dozvolio Nadalu.

Moje misljenje je da Novak gotovo sigurno uzima Wimbledon, pre svega zbog pritiska javnosti kojeg vise nema, a taman mu toliko vremena i fali da udje u top formu kao iz prosle godine.

Tehnicki jos moze da nadogradi svoju igru na mrezi koja varira, i servis koji ga je izdao u finalu.

Treba cestitati i Nadalu na 7. RG, zaista fascinantan uspeh!

Novak je jos mlad isto kao Nadal i samim tim ocekujem u buducnosti da ce se oni i najvise pitati oko podele GS titula.

Zapamtite jednu stvar, po statistici Novak je trenutno najbolji all court igrac na touru i to mu omogucuje sansu da na svakom GS bude potencijalni osvajac titule, bez obzira na protivnika(jedino jos Federera nije dobio na travi- nadam se da ce to uraditi na OI ili W).

Sto se tice RG kao buduce Novakove titule ja u to ne sumnjam!

Na USO je igrao 2SF i 3F pa ima 1 titulu, tako da vremena ima za RG, ovo finale mu je bilo iskustvo koje ce sledeci put sigurno materijalizovati.

Sportski pozdrav.

Falcon

Djoksa

pre 11 godina

Teško je bilo šta pametno reći posle ovakvog poraza.
Ostaje samo opor ukus u ustima jer niko ne može reći da šansa nije postojala. Sad tražiti neke izgovore tipa što meč nije nastavljen istog dana ali kasnije mislim da nije dostojno teniskog nivoa na kome se sad nalazi Novak. On je prvi igrač sveta a to podrazumeva da je u najmanju ruku ravnopravan rival protiv bilo kog protivnika i u bilo kojim vremenskim uslovima. ZATO sto ne pada kisa/sija sunce samo na njegovoj strani terena već i na protivničkoj.
Moje mišljenje je da što vreme bude više odmicalo to će Novak i mi, njegovi navijači postajati svesni kolika šansa je ustvari propuštena.
Nadal je vodio 3:0 u prvom setu (uz 2 BREJKA prednosti) i 2:0 u drugom setu. Novak je stizao tu predost (i prestigao u drugom) da bi olako protraćio sav trud koji uložio gubitkom 5 gemova u nizu u periodu između prvog i drugog, i drugog i trećeg seta.
Svako ko je gledao meč može reći da Novak u periodu stizanja te prednosti nije prikazao nekakav ekstra tenis. Samo je vraćao lopticu u Nadalov deo terena i pustio ga da greši.
A Nadal je posebno bio galantan u nedelju, jer je pravio greške i u situacijama koje bi u normalnim okolnostima zatvorenih očiju pogađao.
A to je sve bilo uslovljeno OGROMNIM kreditom koji je Novak stekao kod Rafe, naročito posle AO ove godine.
Da je takve greške pravio protiv Monaka, a ne protiv Ferera, izgubio bi meč.
Novak je u velikoj meri u ovom meču spiskao kredit koji je imao kod Rafe. A na šljaci ga je i izgubio!

Djoksa

pre 11 godina

Da poentiram...

Novak je i u 2010god u mečevima sa Federerom i Nadalom pristupao kao nečem vrlo posebnom. Koncentracija u mečevima sa ovim dvojcem i ostatkom ATP tura je bila neuporediva. Netragom su nestajale sve njegove frustracije. Nije više bilo ni važno to što Fedal "skidaju" linije. Ne! Videli smo Novaka potpuno smirenog, staloženog koga uopšte ne dotiču dešavanja van meča. Odjednom je forhend dobio na snazi i preciznosti, bekend je od sumnjivog udarca postao snaga iz kojeg se širi protivnikova igra a bogami i zabijaju vineri.
Danas možemo videti Novaka koji igra protiv Nadala kao da igra protiv Sepija. Pa, u čemu je problem?
Problem je MOTIV!
Sad kad je postao najbolji teniser sveta, osvojio dugo sanjani Vimbldon, napravio kolekciju GS trofeja, malo ga šta još može motivisati da se žrtvuje na treninzima.
Dugo su mu meta bili Nadal i Rodžer, sad kad ih je prestigao teško mu je da nađe novi motiv. Ovoj dvojici je životni cilj da osvoje što više GS i postanu GOAT. Novakovo interesovanje nije toliko usko, njegova interesovanja su široka a za svako od njih treba odvojiti dragoceno vreme. Da pojednostavim, strašno je dosadno ponavljati iste stvari dvadeset godina, doći do nekog nivoa koji drugi teniseri ne mogu pratiti i osećati jednaku glad za uspehom. Tu su Rafa i Fed neprikosnoveni...

U neku ruku je ovaj poraz i dobrodošao. Postojala je realna opasnost da se Nole zasiti svega i da batali tenis. Ovako će imati veliki motiv da se revanšira Nadalu za ovaj poraz.

Kokan Prvi

pre 11 godina

II deo: . . . Onda je Nadal vladao dok mu je Rodžer stalno dahtao za vratom, a Novak (pre svega zbog glutena) samo predstavljao glavnu ali ne i uzmemirujuću pretnju. Novak je u 2011. preuzeo vladarsko žezlo i , za sada ga, čvrsto drži i pored Rodžera i Nadala iako su i oni u punoj snazi. Samo pre par nedelja pisale su se bajke o Rodžerovom novom proleću. Nole je i posle Rolan Garosa, iako poražen, povećao svoj bodovni saldo u odnosu na Nadala. Ja nisam ekspert za istoriju tenisa ali sumnjam da je neko u skorijoj ili daljoj prošlosti tako suvereno vladao, pored tako moćnih suparnika. Verujem da ovakva koncentracija teniske i uopšte sportske snage i znanja nikada nije zabeležena u isto vreme.
Ja i dalje verujem da je Novak ispred obojice i da može još mnogo, ukoliko bude posvećen samo tenisu. Treba se, bukvalno, u naredne tri –četiri godine odreći svih čari i slasti koje mu nudi život bogatog šampiona, što on već sada jeste. Kada bi se, kojim slučajem, danas povukao iz tenisa, garantujem da do kraja života ne bi silazio sa novinskih stubaca. Tako je to. Na njemu je da odluči: da ponovo probudi u sebi evidentno posustali sportski entuzijazam i bude neprikosnoveni „Broj jedan“ još najmanje nekoliko godina, ili da uskoro (u pitanju je možda par meseci) siđe sa trona i nastavi ne tako strasno sa tenisom kao sa životom jednog zasluženo bogatog čoveka. I u jednoj i u drugoj varijanti on će ostati veliki igrač i autentična ličnost , tako retka na našim balkanskim prostorima.

steve

pre 11 godina

Čestitke autoru na već poslovično odmjerenim i objektivnim komentarima... Mislim da je Rafa dokazao da je vjerojatno najbolji igrač u istoriji tenisa na zemljanim podlogama, dok je Nole, bez sumnje, superiorniji igrač od Nadala na bržim podlogama. Iako, ne mogu se oteti dojmu da bi ga Djoković pobijedio u nedjelju samo da meč nije po drugi puta prekinut zbog kiše?!!

re re

pre 11 godina

Da je na centralnom terenu u nedelju postojao krov, ja vam garantujem da bi Nole pobedio Nadala sa 3:2 u setovima, jer se taj dan i pored prva 2 izgubljena seta videla Noletova zelja (par polomljenih reketa i razbijena reklama), tj znao je da moze da ga pobedi samo nesto nije stimalo, sve se uklopilo u 3. setu. U 4. dobio brejk, a Nadal jedva odbranio svoj servis...

Sledeci dan, Nole se ohladio, a i dok sam ga gledao nisam video onoliku zelju kao predhodnog dana, dok je Nadal od prvog svog udarca pokazao sta zna i sta zeli, a lopticu je udarao silno i po svaku cenu je hteo da dobije prvo brejk pa onda taj svoj 3. set... poz

Mrki

pre 11 godina

Evo posle ne-prospavane noći da i ja malo prokomentarišem sve ovo.Teško mi je pao ovaj poraz jer mislim da bi Nole dobio RG da nije bilo drugog prekida.Naravno Nole je mogao da ispadne već od Sepija da ne govorim o Tsongi.Ne mogu da se otmem utisku da u mečevima Noleta i Nadala sve zavisi od Noleta odnosno koliko će neprisiljenih grešaka napraviti.Servis mora nekako da popravi kao i smeč koji je po mom mišljenju loš.Mislim da zbog toga i ne ide na mrežu toliko koliko bi trebao,jednostavno se plaši smeča.Ali sve u svemu finale je odličan rezultat,biće još RG i šanse da se osvoji i siguran sam da će ga Nole osvojiti u sledeće dve godine.Nadal je igrao ceo turnir sjajno,čak toliko da sam u sebi pre finala rekao da Nole baš nema nekih šansi,da će Nadal to dobiti dosta lako.Ipak pokazalo se da Nole može i sa ovakvim Rafom,nijanse su odlučile.Federer ako može nešto osvojiti to je Wimbledon,mada samo u slučaju da mu je prvi servis u duelima sa Noletom i Rafom oko 70 posto,inače ne.Za Marija mi se sve više čini da je on daleko daleko od osvajanja GS turnira.Fali mu ono nešto što trojca ispred njega imaju.Mislim da će na travi biti izuzetno opasni Tsonga i Berdih i nebi se čudio da neko od njih dvojce dođe do finala,možda i osvoji.Čeka nas zanimljivo tenisko leto sa puno uzbuđenja i sam već jedva čekam da počne Wimbledon.Nole ne daj se,skidam kapu pred tobom i za ovaj sjajan rezultat u Parizu,nije mala nego je velika stvar biti finalista bilokog gren slem turnira.

joka

pre 11 godina

Novak mora da popravi SERVIS,dupla greska na mec lopti i na breik lopti za rivala...CUDNO.Da nije bilo istih u on bi dobio Nadala. Mislim da je Nole malo vise isforsirao rame te odatle problem sa servisom.
BICE BOLJE NA TRAVI,SRECNO NOLE!

Zeca

pre 11 godina

Ja stvarno ne znam sto Federera konstatno salju u penziju kad covek ima 30 godina i moze jos bar 5 godina da se takmici. Andre Agasi je teniser koji sa 33 godine osvojio grem slem sa 35 godina igrao finale grem slema i to protiv Federera koji je tad bio neprikosnoven.Federer je sest puta osvajao vimbldon pa prirodno da je i on favorit na ovom turniru. Covek igra lep tenis sa malo trcanja nezapinje loptu kad udara, pa zbog toga mislim da ce on bar jos 5 godina igrati tenis na vrhunskom nivou.Bas bi voleo Nadala vidim za 5 godina da li mu je koleno izdrazalo toliki napor da non-stop trci udara loptu svom snagom, ja neverujem da ce Nadal biti isti za 5 godina, a za Federrera se nebrinite jos ce on osvajati turnira.

Fokus

pre 11 godina

Da je meč bio odigran u cugu, potpuno sam siguran, Novak bi dobio isti sa 3:2. Jer, i posle 2:0 u njegovim očima se videla sigurnost u konačan rezultat. Od početka meča Novaku je falio prvi servis, to je i jedini razlog njegovog poraza u ova DVA dana (i tri prekida, mada pre bih uračunao i ovaj kratki pred konačnih 7:5 u četvrtom setu, što daje 4 prekida u korist Nadala).
Svi ostali segmenti igre su bili na vrlo visokom nivou.

Novak se ovde sigurno neće zaustaviti, jer svi smo verovali u njega posle promene reketa i eksperimentisanja sa servom, kada je imao očajnu sezonu po broju i težini trofeja.

Njegov stvaran problem jeste FOKUS (ulazak u stanje napona i apsolutne fokusiranosti - fantastično opisano), to je ono što treba kopirati od Nadala i Novakovim dometima nema kraja.
(To je najbitnija stvar u njegovoj daljoj karijeri, jer svake godine dolaze neki novi klinci, a neće večno sa svima moći da se nadigrava u 5 setova. -govorim o četiri najveća turnira.)

Ta brzina ulaska u stanje napona i apsolutne fokusiranosti dovela bi ga do savršenosti. Tada bih se potpuno složio sa već sada očiglednom činjenicom kako Novak Đoković igra "Total tennis"!

(Dodao bih, odgledajte prvi set i početak drugog sa Tsongom. Posle 6:1 u prvom setu, Novak uzima brejk i svoj servis za 2:0. Tada Tsonga počinje sa odličnim servama, ali Novak umesto da ga psihički dotuče i napravi još jedan brejk, on se opušta i meč ulazi u potpuno novu priču. U suprotnom meč bi se završio u tri seta.)

Djoksa

pre 11 godina

Idemo dalje..

Dakle, tim sajdspinom je Nadal potpuno izbacio iz ravnoteže Novaka jer loptica posle odskoka nema samo nagon da odskoči visoko već vam i "beži" sa reketa ako uspete da je dohvatite. O trajektoriji posle odskoka drugom prilikom. Novak je samo mogao da vraća lopticu u nadi da će uspeti da Rafu natera na grešku. To se nije desilo! Jer Nadal je i razvio taj svoj udarac da bi mogao, bilo kako, da ubaci lopticu na protivnikovu stranu terena. Spinovana loptica, zbog rotacije, ima nagon da propada naglo. Elem, posle Rafine oluje u nastavku meča, došao je red na prirodnu. Pljusak je prekinuo meč a onda je Rafa u nastavku ponovo pokušao da vrši pritisak na Novaka svojom prepoznatljivom igrom. Ali posle nekoliko poena jasno se moglo videti da njegovi spinovi nemaju onu snagu i brzinu koju su imali pre pljuska. Jer šljaka je apsorbovala vlagu a i loptice zajedno sa njom. Tada se Rafa odlučio za drugi pristup, povukao se u duboku defanzivu, sigurno 3,5 do 4m iza osnovne linije.
Sve ovo pričam jer imam utisak iz komentara kao da nismo gledali isti meč.
Samo da je Novak malo bolje ušao u meč. Samo da je osvojio taj svoj prvi servis. Bilo bi mu dosta lakše i odmah bi Rafu stavio pod mnogo veći pritisak. Ali nije! Ušao je slabo, da ne kažem mlitavo, i redom je ponavljao sve svoje greške (posebno servis a zatim i bekend) iz ove sezone.
Zaključak je jednostavan, Novak je bio katastrofalno psihološki pripremljen za najvažniji meč sezone. Ma, za meč života!

gilbert

pre 11 godina

Stvar je vrlo jednostavna. Nadal igra bolji tenis nego prošle sezone, poglavito u napadačkom smislu. Na kraju meča su imali gotovo identičan broj vinera što prošle sezone nije bio slučaj. Nadal ove godine puno više "radi" bekendom. Iako ne pravi toliko vinera,taj bekend je puno raznovrsniji. Osim uobičajenog bekend spina,Novaku često odigraje paralelu koju udara ravnije nego prošle sezone te na taj način otežava Novaku poentiranje bekend dijagonalom. Novak je prošlogodišnji Nadalov spinovani bekend lakoćom poentirao jer je imao više vremena da se namjesti na svoj bekend i poentira dijagonalom što ove godina nije slučaj. Reče David Ferrer da je Rafa sve bolji i bolji u svim segmentima igre i da on to jako dobro osjeti na terenu. Navijačke strasti su čudo. Nadal ne igra kao prošle sezone nego bolje. On također tjera Novaka da jednako trči kao i on na način da puno češće mijenja smjer loptice.Igra mu nije toliko predvidljiva kao prije. Paralele i dijagonale su gotovo jednako zastupljene s bekend i forhend strane za razliku od prije.Već sam pisao da će pobjeđivati onaj koji više napreduje,a danas je to Nadal. Novak ne igra kao 2011 jer mu Rafa i konkurencija to ne dozvoljavaju. On je pod "povećalom" i traže se načini da ga se slomi. Novi napredak u igri je jedini način da se obrani.Nadal je to uspio,ne redu je Đoković. Federer može da bljesne,ali godine rade svoje.

psiholog

pre 11 godina

Kada je poceo 4. set, videlo sa iz aviona da Nadal puca po svim šavovima.
Davno ga nisam video onako nervoznog. Stric Toni je ustao sa svog mesta i otišao na ulaz u tunel, odakle je dobacivao supervizoru turnira i sudiji da prekinu meč što pre.Nadal se posle svakog poena u prva 2 gema 4. seta žalio na sve i svašta (samo što nije zaplakao). Posle nekoliko Noletovih vinera, bio je i po 2m od loptice. Osim psihičke gubio i fizičku snagu.
Usledio je prekid i posle toga sve je bilo jasno.
Naravno, ne kažem da bi Novak dobio meč da se nije desio prekid, jer bi i ako bi usledio 5. set, ko zna šta bi bilo, možda bi Nadal našao neku novu snagu, a Novak pao posle nekog bitnog poena, ali pre samom prekida, moj je utisak da bi verovatno imalu Nole-slam .

PS. Čestitke Nadalu za 7. RG (NISAM GLEDAO Borga , ali sam srećan što sam svedok današnjih majstora tenisa)

Александар

pre 11 godina

Да поновим мишљење од раније - Новаков експеримент са темпирањем форме за РГ и Олимпијаду био је ризичан, и на крају се показало и зашто. Новак једноставно није себи омогућио улазак у онај победнички, убитачни ритам којим је ломио противнике прошле године. Зато је толико и осцилирао током ове сезоне, колико год она била добра, ако не бриљантна. Данашња конкуренција у тениском врху је невероватна, и тешко је увек "дићи се" када је најпотребније. Надал и Федерер ту имају мало више искуства - играју максимално када играју, па се онда мало "одмарају", пропуштајући по који турнир због "повреде" и сл. Важно је, ради самопоузданња, играти близу свог максимума или у максимуму кад се игра, јер у кључним тренуцима се онда игра још храбрије, а бекхенд дијагонале су баш онолико дугачке колико треба да буду.
Још нешто - чини се да је на Новака можда превише утицао разговор са Сампрасом, јер је помало преузео нешто од његових наоко "мрзовољних" манира на терену. То једноставно није Новак, он тако себи само одузима енергију, коју после мора да диже.
Ово би, дакле, биле главне "замерке" на Новакову игру. Но - и ризик је део победничког менталитета, макар се и не исплатио баш сваки пут. Улог је био улазак у тениску историју, узимањем 4 узастопна турнира Гренд слем серије. Сада је сигурно једна битна лекција научена. Уз то, Новак ће урадити оно што и Надал - користити Надалов напредак да би сопствене границе додатно померио.

Danilo

pre 11 godina

Odlična analiza i teško ima šta da se doda.
Što se tiče Noleta,rekao bih samo da on ima igru za Nadala samo mora da je realizuje na pravi način.
I mislim da Nole premalo igra forhend skraćenu dijagonalu,a tu i retko greši, i stvara ogromne probleme Nadalovom bekendu.
Verujem da će Nole rešiti sve probleme koji mu se javljaju i da će sledećih godina doći bar do dvocifrenog broja Gren-slem titula.
O Nadalu samo najlepše.U 26.godini nedostaje mu samo 5 velikih titula,(Mastersa već ima najviše),a ako se to desi-imamo najboljeg u istoriji,bar do daljnjega.
Federer ,čini mi se,juri tu nedelju na mestu br.1,realno sve se vrti oko Vimbldona.Pitanje je samo da li može da odigra svoju najbolju igru u poslednjih 5 godina?
Ostali su povremeno sjajni,ali nisu ova trojica šampiona.

Dermendziev

pre 11 godina

Zasto Novak nije pobedio na ovogodisnjem RG ,da li uopste imao sanse?

Odmah cu reci bilo je sansi,ali sve te sanse upravo su pale pre pocetka meca.Ma koliko tvrdio da nije bio opterecen kompletiranjem GS turnira u nizu,mislim da je bio ne optertcen,vec preopterecen:sto sa svoje strane,sto od medija,prognoza strucnjaka.Naravno on to nikada nece priznati,mozda i ne treba,a takav pristup(kuraz) svakako je i deo taktike.Novak je mec izgubio u svlacionici,da ne govorim o sedmom gemu prvoga seta.Glavni razlog onako slabe igre na svoj servis, nestrpljenje,sam servis upravo je "preoptereceni ulazak u mec".Novak je dobro igrao na protivnicki servis.Kapitalnu prednost u prvom setu,pogotovo u drugom setu,Nadal nikada ne propusta.Posle 0:2 nije bilo sansi.Tracak nade doneo je treci set,ali prekid meca zapecatio je Novaklovu sudbinu.Da,bojao sam se u nastavku brejka,cak sam u jednom komentaru na EUROSPORTU R pisao o vaznosti cetvrtog gema cervrtog seta,izrazio veliku bojaznost da se ne desi hladan tus na samom pocetku.

Obojica vise nego bilo ko rade na unapredjenju igre,taktike...Bojim se da je Nadal do detalja proanalizirao Novaka,te da ce Novak imati sa Nadalom mnogo,mnogo vecih problema i na ostalim podlogama,nego do sada,ako nesto novo ne doda u svojoj igri.

O ostalim:svakako najblizi ovoj dvojici je Rodzer i samo Rodzer,mada i on posustaje,jer fizika cini svoje.Marej,ostaje nercik,Potro i spanska klapa klasicani su lozaci.Vece sanse dajem lucidnom Tsongi.

Pozdrav!

FedexFAN

pre 11 godina

Mala ispravka za ovog sto gotivi Rafu.Izvini ali Rafa nikad nije osvojio Masters kup u Londonu,ako mi ne verujes idi na zvanicni sajt ATP i vidi ko je osvajao u zadnjih 6 godina.RF 4x,Davidenko i Novak.Nazalost Rafe nema nigde.

Goran S.

pre 11 godina

Ne mogu tajiti moje razocarenje ovim Noletovim porazom, nebih bio razocaran da je u mecu dao sve od sebe, videlo se to i bas bih voleo da znam razlog.
Moze biti to da je osetio goropadnog i silovitog Nadala koji je spreman na svaki Noletov otpor da ga rastrgne, verovatno je osetio Nadalovu snagu koju je pokusao takticki ne provocirati. Medjutim igrom koju je pruzio u ovom finalu izgubio bi mec ne samo od Nadala vec i od Ferera pa verujem i od jos nekog, a videli smo sta je Nadal uradio Fereru. Prosto ne mogu prihvatiti mogucnost da je Nole psiholoski pao, prosao je on uspesno mnoge psiholoske testove i nije to u pitanju. Nas AO gde je podloga brza imao je gomilu duzih razmena sa Nadalom nego li ovde na RG a moralo je biti obratno po svim principima logike, sto znaci da je bezao od njih, znaci nije imao snage, e to je ono sto me i brine, Nole je ustuknuo pred Nadalovom snagom, znao je da ga nemoze nadjacati, ali na Ao videli smo da moze, pa znaci li to da ovaj put nije bio dovoljno spreman?
Ja licno bio sam spreman i na opkladu da ce Nole dobiti Nadala nakon prekida zbog kise, medjutim kod Noleta dogodio se neki veliki zaokret u igri, ranije bio je u stanju pruziti izuzetno jak tempo igre koji Nadal nije mogao pratiti i tak 1-2 seta do duse ne vise, ako je ovde kalkulisao u nameri da snagu rasporedi, ali u ponedeljak kalkulacijama sa snagom nije bilo mesta, bio mu je potreban setipo i za toliko je morao imati snage i upustiti se u bespostednu borbu...

emanuelosn

pre 11 godina

Novak ima 9 mjeseci pred sobom podloge koje mu odgovaraju, protiv Nadala kojeg racunam kao jedinog konkurenta na svim turnirima do kraja,na travi bi trebalo da mu bude dosta laksi posao nego na beton ... s ovom trenutnom igrom moze pobjediti i na Wimbldon i OI... ali mora se priznati da Novak fizicki, tj trcanje,kondicija, govor tijela koji govori koliko je igrac umoran nisu ni priblizni onom iz prosle sezone u ovo doba, pogledajte Rim i Madrid 2011 i tu igru pa cete shvatit o cemu pricam, kad je letio po terenu kao da je bio laksi 10 kg ... Novak je poceo da pada fizicki vec u Cincinatiju prosle god da bi AO osvojio jedva, na suv kvalitet ... za sezonu sljake sledece godine zelim mu da povrati Cetojevica i spremi se prije svega kondiciono i psihicki pa ce samim tim i doci svi udarci i ona prepoznatljiva igra...

Inspector Bloch

pre 11 godina

..pa da nastavim posle sankcije...Novak bi trebalo da sedne sa svojim timom, dobro izalizira dosadasnji 'uspeh'nove taktike i nesto izmeni!
Ocigledno da ovo ne daje ocekivane rezultate, i da se moraju praviti rokade.Taj mladi covek nosi na svojim plecima takve izazove, koje mnogi 'obicni smrtnici' ne mogu ni da zamisle...ALI sam je odlucio, krenuo, i uradio vec toliko toga velikog..i hoce jos siguran sam..ali uz dobru RUKU koja vodi! Zavrsavam, sigurno da ne zvucim previse prijatno, a to ne treba deliti( pogotovo u jedno guru vreme kada je 'pozitivno misliti'-in).
I da odlucim da se vise ne javljam, zahvalan sam, beskrajno, svima vama sa kojima sam mogao da delim, svoju euforiju, strahovanja, kritiku..pa i duboka ne slaganja na putu naseg Novak ka teniskim velikanima. Godine su to, tako da sam vas i dozivljavao, kao neku, tenisku porodicu.A, Novak..eh, toliko radosti od totalno nepoznatog deteta sam retko u zivotu doziveo!Hvala i vama i njemu!

Pozdrav, i svako dobro.

kiki

pre 11 godina

Можда је ово већ неко написао, али врло је важно да кључ Надалове игре на шљаци није уопште нека посебна тактика, већ то што он почиње меч из све снаге и док год има свјежине врло га је тешко уздрмати... Тада су његови форхенд спинови, када је у оваквој форми, просто неухватљиви. Ноле, који једини на АТП туру има шансе да и оваквог Надала добије, морао би у мечу против њега на РГ имати врло висок проценат првог сервиса у прва два сета, али чак и да их изгуби тијесно, имао би шансе. Једноставно (и помало парадоксално зато што је Надал познат по доброј физичкој припремљености)што меч дуже траје Новак има више шансе јер се Рафа више троши при његовом форхенду у који улаже сву снагу и у сталном "извлачењу" на исти, а Новак му је и у физичкој спреми озбиљан такмац... Једноставно штета што је меч прекунут у недељу.поздрав

Goran S.

pre 11 godina

Ranije Noletu su prekidi meceva odgovarali, sada fizicki je izdrzljiviji i pre idu mu na stetu. Nole je Juce delovao od prilike kao Rodzer protiv njega u polufinalu, nije mogao da se sastavi i rasplamsa igru, to je Noletu juce nedostajalo, nije se osecao dovoljno dobro i lako da bi leteo po terenu a to sa Nadalom na sljaci jednostavno mora. Druga varijanta su izuzetno jaki ostri i precizni udarci sto je cinio Soderling kada ga je dobio ovde. Da je Nole imao upola manje neiznudjenih gresaka, dobio bi Rafu siguran sam.
Verovao sam silno da Nole moze dobii Rafu na RG. ali i nakon ovog poraza nista se nije promenilo, verujem i dalje, samo mi je krivo sto to nije bilo ovaj put.
Noleta svet priznaje i sa Nole slemom i bez njega oni imaju jednako visoko misljenje o njemu, ali Vole Nadala, Rodzera...
U svemu ima i dobrih strana, da je kojim slucajem osvojio Roland Garos, sam razmisljao bi " pa sad bilo bi previse i da osvojim Vimbldon pa jos i Olimpijadu". Medjutim sad ta ideja nije tako megalomanska, zasto i da ne pozeli, zasto i da ne uradi tako nesto, pa moze, ko drugi moze ako ne on, ipak je nas Nole broj jedan i to suvereno. Nole vidi se da na Sljaci moze protiv Nadala i vise nego sto Nadal moze na travi ili betonu protiv Noleta, istina najtezi mec odigrali su na betonu, ali nakon vec jednog teskog Noletovog meca protiv marija, pa i ovde, Nole je imao dva izuzetno teska meca, to ostavlja traga, kolko god dobro se oporavio, dobra energija ipak nije tu.

Rezime

pre 11 godina

Poštovani Saša, ovako sam ja video nedeljni deo finala RG:
Kiša je rominjala i u 2. setu, ali Nadalu nije smetala, uz prekid na 5:3 lako dobio taj set; loptice još nisu teške jer je i Novakov 1 servis bio 50% ;
Kiša u 3. setu i dalje pada, Nadal prvi pravi brejk, ima prednost od 2:0 - loptice su ok;
Ali, posle 3 Nadalova uzastopno dobijena gema (posle prekida meča), Novak polako ulazi u ritam, vraća brejk, pravi novi brejk – vodi sa 4:2; Nove loptice se ubacuju u igru, ali, ipak za Nadala su sve teže i teže jer se i Novakov 1. servis popeo na 75%, te dobija set sa 6:2;
Kiša pojačava u 4. setu, Nadal prvi servira, 15:15, sledi žestoka razmena od 44 udarca - Novak osvaja poen i pravi potom brejk, Iz aviona se vidi da je Nadal u nokdaunu – loptice su bezobrazno otežale;
A kad Novak osvaja i svoj gem bez izgubljenog poena i povede sa 2:0, vrag je odneo šalu – loptice su ovolike pokazuje Nadal svom boksu – kao uskisle novogodišnje krofne! Naravno da jesu, meč traje već 3 sata, on je grogi, te teško osvaj svoj gem za 2:1 ...a tada, spas u pravi čas...meč se odlaže zbog kiše za ponedeljak. ..

Rezime

pre 11 godina

Nastavak (Rezimea)
NOVAK: imao je velike šanse za osvajanje RG. Svaka čast Nadalu -kralju šljake, ali ovog puta mislim da je Novak pokleknuo zbog pritiska – ulog je bio prevelik, a neizvesnost, sopstveno očekivanje , pritisak javnosti i navijača da kapitalizuje uspeh osvajanjem Nole slema - bili su još veći teret. Zato bih se uzdržavao od komentara tipa: Novak tempira formu za Vimbldon i OI i stavljanja samara na Novakova ledja DA MORA da osvoji ta dva. Samo bih poželeo da se odmori, sredi misli posle RG i psihološki spreman krene dalje...Jer, ne samo on, već kompletan vrh kao „gladni lavovi“ kreću u rat na zelenoj travi, pa ko bude jači..
FEDERER: Možda neće više osvojiti slem, a i ne mora, ipak je potpuno sazrela ova mladja ekipa 86-87-88, ali nikad ga ne bih otpisivao i slao u penziju; može da pobedjuje i osvaja turnire, ima 31 g, igra jako dobar tenis, a ovi mladji ( Harison, Tomić, Dimitrov..) moraju imati u CV upisanu bar 1 pobedu nad Federerom ako stvarno misle da ih ubrojimo u najveće talente i buduće naslednike..
MARI: iako je ispao u QF RG – zbog bolova u ledjima otkazao, a ipak igra Kvins, čini se da je dosta uradio na svojoj igri, jak je i izdržljiv kao bik, postao je ofanzivniji i ako malo počisti u glavi, mislim da će biti ozbiljan kandidat za zelenu površinu..

Goran S.

pre 11 godina

...borbu.
Nije se lako kretao to se videlo, ali nadao sam se da mu je potrebno razigravanje i da ce postepeno pojacavati tempo igre, ali do kraja nista od toga ne videh, jel moguce da je ovaj put zakazao tim, da ga nisu dovoljno oporavili, ja nekako ocekujem Noletovu ispovest povodom ovog poraza, nesto nije bilo u redu siguran sam, na svasta pomisljam pa i eventualne pretnje da su mozda postojale. Poznato je da je Nole imao i obezbedjenje, na kraju ko smo mi, ko je on da kroji istoriju mozda najprestiznijeg sporta na planeti. Ne bih da pokrecem temu u ovom pravcu, jer i sam ne verujem i ne zelim da verujem u tu mogucnost, ali time samo hocu reci koliko se videlo njegovo odsustvo borbe ovde. Pogotovu ako uporedimo sa AO i njihovog meca tamo gde je bilo duzih razmena nego ovde, sto opet nema logike, ali sto znaci da Nole moze. Ostaje mi da verujem u varijatntu da su mu ta dva dana zaredom bila losa po bioritmu i da zato nije mogao dati sebe potpuno i pored velike motivacije i siguran sam da je ovde imao najvecu motivaciju mozda i u zivotu a zasto ga ona nije i ponela...

Bojan

pre 11 godina

(psiholog, 14. jun 2012 09:47)
treba biti realan, od sredine treceg seta do prekida nisu bili normalni uslovi. Ja verujem da bi Nole svakako dobio 3. set jer je Nadal fizicki posustao, ali ne bi zaredjao 8 gemova zaredom.
Ipak, Nadal u tom trenutku nije ispao fer sa kukanjem i zaljenjem, uslovi mu nisu odgovarali, ali ne mozes posle svakog poena da trazis razloge u uslovima za neuspeh.
a Borga skini sa sajta Vimbldona, moze na torentima da se nadje i pokoja sljaka, fascinantan lik. Jeste Nadal oborio sada njegov rekord, ali ko zna sta bi bilo da je tada tenis bio ovako profitabilan. Covek je '77 preskocio RG da bi igrao turnir na kome je zaradio vise novca :).
ne zelim ni najmanje da omalovazavam Federerove i Nadalove uspehe ali njihov Chanel Slam (RG+WB) nije ni blizu Bjorgovih, jer je tada postojao jasan kontrast izmedju spore sljake i ultra brze trave i zahtevao je mnogo vece prilagodjavanje, a covek je uspeo da osvoji oba turnira 3 puta uzastopce u istoj godini. Steta sto se tako rano povukao

psiholog

pre 11 godina

(Bojan, 14. jun 2012 10:59)
Hvala na ideji, evo već skidam nešto od Borga. Malo ću da gledam Tipsu na travi, a posle Borga lagano na W

Dorćolac

pre 11 godina

Saša Ozmo je uspeo nešto što niko od sportskih novinara nije. Okupio je ljude koji vole tenis, koji poznaju tenis, koji korektno-svako iz svog ugla-iznose svoja mišljenja. Mišljenja su različita, tako i treba da bude, tako se dobija lepa i zaokružena slika. Naši teniski heroji, naše male države, pune pluća svima-i onima koji su sretni i onima koji nisu. Oni su terapija. Iako možda nije u kodeksu redakcije B92, voleo bih sa čitaocima da podelimo mišljenje na linku koji ostavljam:LINK:www.svettenisa.net/vesti/boks, gde bih posebnu pažnju obratio na komentar Aleksandra Nemeta koji se uglavnom odnosi na naše navijačke ambicije.

Negativni

pre 11 godina

Analiza je dobra,jedino sto mislim da prica o servisu na RG nije bas tacna.Naime,sljaka,a pogotovo spora sljaka je smrt za ravne,jake servise.To nije nikakva prednost.Zato je Novak bolji od Nadala na betonu.Zahvaljujuci servisu(koji je daleko od toga da je los,kao sto mnogi ovih dana pisu)i riternu,Djokovic je razbijao Nadala prosle godine,dok se mnogo vise mucio sa Federerom(zato sto je najinteligentniji igrac u istoriji i da nema trideset godina bojim se da se Nadal i Djokovic ne bi nagledali titula na travi i betonu).Medjutim,Djokovic je trenutno,jedini igrac koji moze da dobije Nadala na sljaci i mislim da cemu sledece godine to i uspeti.

Jova

pre 11 godina

Jasno mi je već zašto se stari ne javljaju, ograničenja znaju iznervirati i uzeti volju te ću morati poslušati savijet I.b-a.

Saša, šteta, zaista

Pozdrav svima

Rezime-Mirsad

pre 11 godina

Nastavak II (Rezimea)
DEL POTRO: nije izgubio na RG zbog povredjenog kolena, ali je otkazao Kvins (ili Hale?)zbog istog...on mi je nepoznanica, može da igra odlično – ali može i da iznenadi obrnuto. Njemu treba još malo vremena da se potpuno konsoliduje..
NADAL: On je ono što je i pre bio.
RAONIĆ: Iako ovde važi za servera, mislim da momak ima i igru i glavu i da je pitanje trenutka kad će uskočiti u sami vrh.. (ne bih voleo da je u Noletovoj četvrtini, ali o tome kad dodje žrebanje).
U svakom slučaju, biće tu i raznih iznenadjena, ali zna se za koga ja navijam i kome želim najviše sreće!
P.S. izvinite, nisam bio svestan koliko sam se raspisao. Neću više. Poz.

Bojan

pre 11 godina

Federer nije ispunio ocekivanja, ceo turnir je trazio svoju igru i to prilicno bezuspesno. Provukao se u cetvrtom kolu, u cetvrtfinalu se solidno borio prva dva seta i izgubio ih, a onda spletom nesrecnih okolnosti dosao do sanse za prolaz dalje koju je iskoristio, i u polufinalu bez veceg otpora ispao od Noleta. Cak i pre meca sa Del Potrom izjavio je da je u ovoj fazi njegove karijere cetvrtfinale veliki uspeh i tu je jasno kako stoje stvari i da ce traziti svoju sansu iskljucivo na brzim terenima gde nema dugih i iscrpljujucih razmena.
Ferer je bio odlican ali spanci kao da ne smeju da igraju dobro protiv Nadala :), bas me zanima kako bi prosoa da je bio u drugoj polovini kostura.
Endi ce sada svoju priliku traziti na domacem terenu, a del Potro nadamo se da nece imati previse problema sa povredama. Jedna ga je vec poprilicno zaustavila 2010. jos jedna bi bila zaista puno. Deluje mi malo nezgrapno ali ima talenta i ima mentalitet pobednika.
u svakom slucaju jedva cekam Vimbldon

Katarina

pre 11 godina

Slažem se da je Nole bio blizu. Slažem se da je servis bio veliki problem protiv Nadala, iako to nisam očekivala, jel mu je isti prilično dobro funkcionisao protiv Sepija, Conge i Federera. Čak u meču protiv Conge u dobrom delu 3. i 4. seta servis je bio i jedini element igre koji ga je održavao u tim setovima.
Ipak mislim da je nijansa koja je prevagnula u Nadalovu korist određena doza stegnutosti sa kojom je Nole počeo meč i u nedelju i u ponedeljak. Zbog toga mu se desilo da ponekad izgubi inicijativu u poenu, pošalje nepotrebno kraću loptu ili napravi grešku pri samoj realizaciji poena. U trećem setu se to retko dešavalo. Takav problem mu se nije dešavao u meču protiv Federera. Mada možda je osnovna razlika u pristupu meču sa jednim i drugim. Pojednostavljeno Nadala mora da napada uvek, konstantno i po više puta u jednom poenu, dok je protiv Federera taktika bila da mu konstantno seče i remeti igru.
Što se Federera tiče, moguće je da je razmišljanje o povlačenju ispravno (ukoliko ne bude velikih trofeja do kraja godine), ali to ne bih volela zato što mečevi sa Federerom i dalje donose pravu borbu, odličan tenis i mnogo uzbuđenja za koje bi svi ostali uskraćeni. Ne bi bilo ni uzbuđenja pri žrebanju turnira koje sad imamo (kome je zapao Federer)
Na kraju ipak šteta, istorija je bila tu na dohvat ruke i jedino za tim i za titulom na RG treba žaliti, ostalo se kreće dalje,mislim, nadam se da nam predstoji još mnogo ovako uzbudljivih okršaja Noleta i Rafe u narednim godinama.

Naivni

pre 11 godina

Sjajna analiza.

Samo bih dodao jednu stvar koja mi je zapala za oko. Nole je morao cesce da menja ritam u samom poenu. Kad god je to radio bez obzira na broj razmenjenih udaraca dobijao je poen. Naime videlo se da Nadalu ne odgovara (ili nije psihicki bio doboljno na nivou) da napada Novaka. Tako da kad je Nole usporavao igru, to je pomeralo Nadala, te je Nadal morao da ulozi vise snage u spin a sam tim i izbacuje loptice u aut ili daje krace lepte kod mreze. Siguran sam da bi time Nole vise profitirao od Nadala i da bi to bio recept koji je mogao da anlulira los servis ili krace (manje rizine a samim tim i manje opasne) bekhend dijagonale.

dzon snezni

pre 11 godina

... da dodam jos i to da je kljucni faktor u igri protiv Nadala, pritisak na njegov drugi servis. Nole je krenuo da salje prave projektile i time je Rafa poceo da se plasi od svoje druge serve.. to se tako jasno videlo da mu je usao u glavu na drugi servis da je bilo prosto smesno! E, sad, drugog dana, to je uradeo Nadal Noletu :(

Otislo, kao sto rekoh... sta je tu je...
W je pred nama. Ja cu uzivati svakako!

Pozzz

Zoltan

pre 11 godina

Na Novaku je samo da trenira i trenira kako bi uvek bio najbolji. Nije smak sveta sto je Nadal uzeo Rolan Garos na kojem je on kralj oduvek. Novak sad treba da stisne gas i da uzme dva Gren Slema koja su pred nama. Nebi bilo prirodno da Novak sve osvaja. RG ce osvojiti do kraja karijere u to nema sumnje ali samo ako bude naporno trenirao. Tako je i Federer docekao svoju veliku pobedu na sva cetiri turnira a docekace i Novak. Ljudi mi gledamo tenis u eri tri najveca i najtrofejnija igraca ove igre. Nadal i Novak su do sada odigrali 33 meca jos 3 im fali da budu prvi na listi svih vremena. Ako Novak sada uzme 2 Gren Slema bice i dalje u trci sa dvojicom najvecih. Ima Nole jos puno toga da osvaja kako bi stigao Nadala.

vasa

pre 11 godina

Novak ne treba da forsira Nadala, nego što češće da krati udarce i da menja ritam poena, jer na taj način po meni više iscrpljuje Nadala. Takodje smatram da prvi servisi ne treba da mu budu samo jaki, nego da što češće ubacuje prvi lagano sa dosta spina. Znam da Nole to vrlo dobro radi i verujem da bi mu ova taktika donosila više uspeha, jer on sa Nadalom razmenjuje svakako dosta udaraca u poenu, a drugi servis je po pravilu uvek slab i Nadal zna kako da se pripremi.

You are the best.......

pre 11 godina

Znamo svi da Nole cesto salje loptu na reket protivnika da bi ga umorio ali gresi u tome.To mene nervira,jer uvek treba da udari na suprotnu,tj. otvorenu stranu terena-jer je vamos-tamos najbolja opcija.Ali iz nasrg ugla je lako,jer mi nismo na terenu vec ispred tv-a.Njemu ta lopta ide 200 na sat.
A sto se Mareja tice,mislim da on nece dogurati daleko bez obzira sto se Ivan Lendl nalazi u njegovom timu,Marej je jos uvek preslab za neki Gren Slem.David Ferer:dobar je dobar teniser,sposoban,agresivan,....ali daleko je od GS-a jos uvek.

Naravno ljudi,svako misli drugacije.
pozz

Igor

pre 11 godina

Mislim da Novak moze da napravi jos jedan korak u svojoj karijeri i postane bolji i od Nadala i to na svim podlogama . Zdravstvene probleme je resio , fizicku spremu podigao na super nivo . Kvalitet same igre i raznih tipova udaraca ce podici u to ne sumnjam , on je vec sada tehnicki bez premca . Aspekt gde najvise moze da napreduje je psihicka pripremljenost . Neka nadje i angazuje najboljeg strucnjaka za to . Mora bolje da kontrolise emocije (a on je prilicno emotivan) - frustraciju , bes , malodusnost koja se povremeno javlja , sklonost da ga lako obeshrabri ako protivnik igra dobro jedan duzi period ,razmisljanje tipa "meni ne ide nista , protivniku ide sve", da vise veruje u svoj kvalitet , da manje respektuje Nadala i Federera , da bude bezobrazniji u okrsajima sa njima , da sa Nadalom koji mu je glavni konkurent , svaki mec dozivljava kao borbu od koje mu zavisi cela karijera ,da zaboravi na prijateljstvo sa glavnim konkurentima do kraja karijere , da se ne oseca neprijatno kada pobedi nekog sa 6:0 u setu , da se ne opterecuje raznim medijskim naklapanjima o raznim rekordima i bilo cemu , da shvati da mu je data sansa da bude upamcen kao jedan od najvecih tenisera svih vremena , a ne samo kao Nadalov najveci protivnik .

Kokan Prvi

pre 11 godina

I deo: Ceo problem je u tome što ove godine Novak ne igra na nivou iz 2011. Jednostavno, ove godine se, u odnosu na prethodnu, ne vidi ni u kom pogledu napredak u igri. Ja ne sumnjam da su on i njegov tim i dalje maksimalno posvećeni tenisu. Pretpostavljam da je došlo do disbalansa u psihološkoj motivaciji. U kojoj meri psihološka stabilnost utiče na rezultat videli smo u onom meču sa Nadalom posle smrti Novakovog dede. Jednom dostignuta psihološka stabilnost ne znači da je ona stečena doveka. Snaga duha se stalno mora obnavljati i jačati kroz redovne vežbe. Izgleda da se o tome u Novakovoj ekipi ne vodi dovoljno računa. Zašto to kažem ? Ponovo vidimo Novaka koji na terenu bukvalno zapomaže, koji lomi rekete, sada i inventar turnira. To su vidljivi znaci slabosti. Nije lako jednu tako veliku zvezdu svetskog ranga fokusirati samo na tenis i rezultat. Javljaju se mnogobrojni razorni bočni udarci kao što je popularnost, slava, džet-set, raskoš, bogatstvo, . . . Sve to remeti balans kakav mora imati jedan vrhunski sportista. To iziskuje strašno odricanje. Mečevi sa Sepijem i Congom pokazali su da je ta stabilnost, ma koliko oni dobro igrali, uzdrmana. Ja verujem da su Novakovi sportski dometi takvi da može da dosegne sam vrh na piramidi najboljih u istoriji tenisa. Federer je, kako sami navodite, imao pune tri godine teniske strahovlade pre nego se pojavio Nadal koji je najpre ugrozio a onda i preoteo teniski tron. (nastaviće se) . . .

Nenad PVO

pre 11 godina

Rafael Nadal je zaista izuzetan igrac i mozda bi bilo previse da izgubi za redom cetiri GS finala. U svim tim finalima je igrao odlicno, a Novak ih je dobio i bio bolji otprilike onoliko koliko je Rafa bio bolji na RG.
Novak je tesko izlazio na kraj sa FH spinom, zacudo teze nego ranije. Nadal je za nijansu produzio te spinove nisu bili kratki kao ranije dok Novak nije uspevao da Rafu otera od linije i natera ga na defanzivniju igru. Prva dva seta su bila slicna i osecalo se da Nadal ima kontrolu nad poenima i da ih lakse osvaja.
Treci set, da li zbog kise koja je oduzela snagu Rafinim top spinovima, ili je Novak konacno pronasao onu meru agresivnosti kojom je ranije rasturao Nadala, tek izgledalo je cak po Nadalovom ponasanju da je Novak pred pobedom.
Prekid pa nastavak meca doneo je ponovo odnos iz prva dva seta. Nadal je opet lakse osvajao poene pogotovo na svoj servis. Prvi gem u nastavku je bio presudan kao i Nadalova osobina da dosegne maksimalu radnu temperaturu vec na pocetku meca dok je sa Novakom stvar nesto drugacija. Nole sprije ulazi u mec i otuda je cesto u situaciji da juri brejk ili dva minusa protiv dobrih igraca. Njegova velicina je u tome da on i uspeva u tom vracanju i pravi preokrete(Federer), ali sa Nadalom to ide teze.
Treba istaci jos jednu vaznu cinjenicu: Novak nije ove godine dosegao onu formu iz prvih sest meseci 2011 g. Planirana je za RG, ali Novak je prilicno tesko stigao i do finala.
Raduje sto Nole koji nije na 100%, ima sjajnu 2012.
Dakle...

TomaS

pre 11 godina

Ne bi se reklo da Federeru uopšte pada na pamet da krajem ove godine ostavi tenis. Pa on je samo za pet meseci ove godine, i to samo od tenisa, zaradio $3,617,346. A koliko li je tek dobio od reklama i koliko li će ukupno od tenisa i reklama zaraditi do kraja godine? Desetine miliona dolara se ne ostavljaju tek tako iz čiste sujete što neko nije prvi, nego drugi ili treći na tabeli!

Bojan

pre 11 godina

(TomaS, 14. jun 2012 01:04)
pa da, eno ga Shumi u F1, vozi i ne zavrsava trke, ali novci su tu.
neki ga kritikuju da time unistava svoje ime u formuli, ali ne vidim da ce izgubiti zbog vozenja sada, MJ nije nista uradio po svom drugom povratku, bio je solidan napadac i ocajan defanzivac, pa niko nije zaboravio kakvu je odbranu igrao 80ih i kako je zatrpavao protivnike u Bulsima.
Isto tako Federer i da izgubi svaki mec do kraja karijere nece biti zaboravljen i svi ce se secati njegovih sjajnih meceva sa nadalom, noletom, agasime, pitom, nalbandijanom, safinom....

Bojan

pre 11 godina

(re re, 14. jun 2012 18:02)
a sta je trebao Nadal da radi nego da napadne Noleta od prvog udarca? Da ceka 5:4 i Noleta da servira za set pa onda da da gas? Nole je morao da ocekuje pritisak na svoj servis od starta i da on uzvrati istom merom, a na 5:5 je i on stisnuo u zelji da tada napravi brejk i prelomi mec.
A sta bi bilo da ima krova na turniru, ko zna. Na zatvorenoj sljaci Nadal je izgubio od Rodika :) u prednosti je teniser sa boljim servisom, a to je opet bio Nadal.
I jos moras da racunas na to da loptice ne bi bile onolike kolike su bile tako da bi Nole izgubio tu prednost, ali u pravu si, do starta meca u ponedeljak je izgubio dosta zelje.

Dragan

pre 11 godina

Kao i uvek odlićan Ozmin tekst (s nestrpljenjem očekujem njegovu analizu pred Vimbldon!). Od 4 slema mislim da su RG i Vimbldon najprestižniji. Na šljaci se igra najnaporniji tenis, a na travi najlepši: uostalom, na betonu se igra od 1978. na Usa open, pa 1987. AO. Zaista jedino Đokovič ima igru da na RG dobije Nadala, pogotovo što on, posle 7RG, možda i neće imati neki veliki motiv (ko da ga dostigne!) i da će se Španac više fokusirati na druge slemove: pre svega na Vimbldon gde je bio veoma uspešan (pet finala, dve titule. Mislim da će na VB pokušati da osvoji bar još titulu-dve: Federer nije onaj stari što mu olakšava stvar, ali tu je Nole što otežava stvar. Ali Noletu je sa osvajanje RG veći prioritet nego bilo koji slem. Biće zanimljivo u naredne dve -tri godine, dominacije dva šampiona

Sava

pre 11 godina

Ponovo odlicna i argumentovana analiza. Samo se ne slazem sa misljenjem da ce se Federer verovatno povuci na kraju godine ako ne napravi znacajniji rezultat na gren slemovima. Slusao sam nekoliko Federerovih intervjua uzivo i on je izricito demantovao povlacenje, cak je vise puta ponovio da ce igrati do 35te. Svi njegovi sponzorski ugovori i uopste planovi su sklopljeni tako da ce on sigurno igrati jos najmanje 3-4 godine.

RvN 10

pre 11 godina

Mislim da je Rafa taktički bolje igrao jer zna kako je teško proći Novaka na osnovnoj liniji i zato nije puno napadao, već samo kad mu se pružila dobra prilika za napad, čekao je Novakove greške i to mu se isplatilo. Ne bih ga otpisivao ni na Vimbldonu, jer je iskusniji i zna kako se osvaja ovaj turnir i reći da je dobar samo na šljaci je totalno suludo, jer je čovjek jednostavno dobar i siguran sam da je u poslednja 3 finala preko puta mreže bio neko drugi osim Novaka, da bi Nadal bez problema uzeo sva tri i sada bi imao 14 GS titula i bio na dobrom putu ka najvećem svih vremena. U svakom slučaju Vimbldon će biti zanimljiv i jedva čekam da krene. Veliki pozdrav iz Banja Luke!

Relja

pre 11 godina

Malo oko Ferera. Jeste, odlično igra na šljaci. ALI - ako ne bude promenio stav prema igri kada ispred sebe ima Nadala (ili Noleta, ili Federera), nikada neće pobediti. Njegov stav je bio - "daj Bože da uzmem 1 set Nadalu". Ako ne veruje u pobedu, onda i ne može da pobedi. Nadal je imao lakše protivnike do finala, u finalu je bolje igrao od Noleta i to je to. Nole može da pobedi Nadala na bilo kojoj podlozi, sigorno i na RG. Možda sledeće sezone. Pod uslovom da obojica stignu do finala.

Antuntun

pre 11 godina

,,Zaključak je jednostavan, Novak je bio katastrofalno psihološki pripremljen za najvažniji meč sezone. Ma, za meč života!
(Djoksa, 13. jun 2012 00:44)''
Nije meč života, žive je Nole i dalje, pa će i mečeva biti...Mislim da tek sad sledi peglanje...prosto osecam njegovu glad, motiv, gnev...kako pronalazi nacin da svu frustraciju ovim porazom u finalu kanališe u pravom smeru...verujem da sledi jos jedna serija u paklenom ritmu...žifvi bili pa videli...Uživajte!
P.S Sutra je zreb za Vimbldon, srećno Nole!