Tenis 79

Ponedeljak, 21.05.2012.

15:56

Rim: Nadalova pobeda, uzroci i posledice

Duel Đokovića i Nadala u Monte Karlu nijedan analitičar nije uzimao kao referencu za bilo šta, ali trijumf Rafaela u Rimu menja konstelaciju snaga na šljaci.

Rim: Nadalova pobeda, uzroci i posledice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

ratracer

pre 11 godina

Mislim da je ipak, trenutno, Novaku servis glavni problem. Da pojasnim. Mali procenat ubacenog prvog servisa i asova izaziva frustraciju. Samim tim igrac mora mnogo vise napora da ulozi da bi dobio svoj servis gem. Vecina igraca se uzda u servis, Novak nije izuzetak. Kada trosite fizicku i psihicku energiju na ono sto bi trebalo vrlo lako da dobijete, onda je mnogo teze da osvojite brejk. I onda pocnu da otkazuju i ostali udarci. Sve se onda vrti u krug. Ne kazem da je to jedini razlog,ali mislim da je vrlo bitan. I sam Novak je svojevremeno izjavljivao da mu od servisa dosta zavisi igra.

Čedomir

pre 11 godina

Pridružujem se pohvali komentara koju je izrazio autor teksta. Upravo zbog njihove konstruktivnosti, biću veoma kratak, i sa izvinjenjem ako je ovo sto cu napisati već pomenuto, jer, nažalost nisam pročitao sve komentare. Naime, ne mogu da odolim utisku da su ključni poeni u meču bili oni koje je Novak izgubio na mreži. Neki su već pomenuli da je psihološki faktor u meču od velike važnosti, pa u skladu sa tim, mislim da je Noleta najviše pogadjalo, i od čega očito nije uspeo psihički da se oporavi u svakom takvom gemu, upravo to što je nadmudren u ovakvim poenima. Prošle godine, kada bi se to dogodilo, Nole bi bio sposoban da osvoji naredni poen, ali najviše zbog toga što je i sam, u mečevima sa Nadalom, izlazio kao pobednik u takvim situacijama i to, sto je naročito važno, u najbitnijim poenima. Zaključak ovde je da Nole teško prevazilazi situacije u kojima je nadmuren na onim poenima, do kojih mu je veoma stalo, koje zna da mora osvoji i da mnogo lakše izlazi ka kraj sa tim, kada je nadmudren sa osnovne linije u takvim, važnim poenima. Izvinjavam se što ipak nisam uspeo da budem kratak.

meteor

pre 11 godina

@maksa
haha nadal hrabri sebe? na sljaci ove godine nije izgubio set msm pravoj sljaci bez madrida nole mu u 2 finala nije set uzeo.. samo 1 set bio u mogucnosti da uzme ostala 3 lako izgubio tak da ajd.... vise se ti hrabris tim izjavama ... al djabe ti rafa uzima RG

Struka

pre 11 godina

Bojan

Tacno si sve rekao, ali mislim da je Djokovic usao malo prepotentno u mec, htio je Federerovom igrom dobiti Nadala, odnosno previse agresivnom pristupom, sto protiv Rafe ne donosi rezultat. U poenima preko deset udaraca, odnos je bio 17:16 za Nadala, a taj preokret se desio u zadnja dva gema, jer je tokom veceg dijela meca Novak imao prednost u ovakvim poenima, pa mi nije jasno zasto nije igrao strpljivije. Rafa je takodje krenuo agresivno, ali posle nekoliko promasaja forhendom, on se povukao 3-4 metra iza osnovne linije i cekao Novakove greske, pa je citav mec izgledao kao i raniji njihovi Novak napada, Nadal se brani, razlika je u tome da ovaj put Novak nije pogadjao. Nadal ne moze vezati dva-tri meca u kojima ce igrati kao protiv Berdiha, to moze samo Federer i ponekad Djokovic, tako da se njegova igra protiv ove dvojice vecinom svodi na dobru defanzivu i napad kad ima priliku. Mislim da je Novaku palo samopouzdanje jer neki promasaji su bili pocetnicki, pogotovo u prvom setu. Sledi RG, Nadal je veliki favorit jer sljaka u Rimu i Parizu su skoro identicne brzine, najsporija je u Monte Karlu, a najbrza u Madridu. Federer i Djokovic imaju sanse jer Rafa osim u mecu sa Berdihom nije pokazao neku formu, ali kako god da igra on je na sljaci uvijek veliki favorit. Ako Francuzi ubace teze loptice kao prosle godine, bice onda svega, jer ce servis doci do izrazaja, a od njih me to ne bi cudilo, jer sve rade kako bi njihovi igraci nesto uradili na RG.

Bojan

pre 11 godina

odgledah ponovo ceo prvi set.
Nadal je bolje poceo, imao vise brejk lopti i ranije dosao do brejka, nakon brejka Nole je odlicno reternirao, ali je i Nadal nesto vise gresio, nakon ribrejka, situacija se malo okrenula, Nole je laganije dobijao svoje gemove, a pomalo i pretio na Nadalove. I tako smo se doslepali do 5:4 30:30, gde je toliko spominjana sudijska greska.
Prvo, sto se tog momenta tice loptica je bila 2 cm u terenu i to se moze vrlo lako promasiti, dakle nema govora o namestanju
drugo, poen je ponovljen, nije dosudjen Nadalu
trece, Nadal je bio na loptici i zasigurno bi je vratio, jeste Nole imao malu prednost, ali nije bilo bas toliko da mu je bio osiguran poen. S obzirom na to kako je u ponedeljak igrao na mrezi, zaista je pitanje kako bi zavrsio
zbog ociglednih frustracija promasajima, neiskoricenim prilikama ocigledno je da Nole nije dosao na mec sa ciljem da Nadalu pomogne povratak na drugu poziciju.

Maksa

pre 11 godina

Hajde malo psihologije.Cini mi se da Izjava Nadala da nije najbolje igrao je takoreci iznudjena.Jeste on pobedio ali igra Novaka jasno pokazuje da ce u njihovim duelima biti isto kao i prosle godine.Novak ce diktirati tempo,imati inicijativu i u velikom broju slucajeva on ce osvajati poene a Rafa ce ih dobijati na Noletove greske.Rafa zna da ono nije Noletov maksimum dok njegova igra ne moze puno da se promeni.Svestan svega toga Nadal daje izjavu koja bi trebalo da uplasi Noleta da jos ima prostora za napredak u njegovoj(Rafinoj) igri.Prosto ne mogu da se otmem utisku da je Nole imao rezerve jos nekih 30%.Doduse i selekcija udaraca nije bila bas na najvisem nivou i to je po meni jedino sto bi moglo da hrabri Nadala jer usled njegove odlicne defanzive kao da se Nole prekombinuje.Zato imam utisak da Nadal sa ovom izjavom hrabri sebe a plasi Novaka.

Neznalica

pre 11 godina

Mislim da ovaj mec pokazuje da je Nole u odlicnoj formi. Cinjenica je da ce doci na Roland Garros svez. Bilo bi dobro da Federer bude u zrebu kod Nadala. Imam utisak da eventualno finale sa Nadalom moze da donese ono sto niko nije ocekivao, da jedan covek drzi sva cetiri Grand Slam-a. Sto se mene tice, Nole treba da poradi na forhendu kada vraca Nadalov servis. Cini mi se da mu Spanac sada tu cesce servira. O igri na mrezi i smecu ne treba ni pricati. Mislim da je tu u pitanju prevashodno koncentracija. U svakom slucju, vrlo sam optimistcan pred Pariz.

Dermendziev

pre 11 godina

Dali je greska linijskog sudije u prvom setu kod rezultata 5:4 za Novaka odlucila mec? Svakako je imala udela,a pitanje je koliko,pogotovo sto je Novak kalkulisao,igrao "malodusno",stedio se(cuvao se) da kojim slucajem nebi zaradio povredu neposredno pre RG,koji je za njega ove godine mozda teziste.

S druge strane "ziheraska igra" Nadala(igra na sto manje gresaka,bez posebnog rizka,bacanje karata na odbranu) i nesto agresivnija igra Novaka sa vecim rizikom (u odnosu na Naala) donosile su Novaku gubitak i te kako vaznih,odlucujucih poena na njegovu stetu.

Posle gubitka prvog seta i brejka pocetkom drugog seta Novak kao da je stao,kao da nije hteo sebe da ulozi onoliko koliko moze,kao da je jedva cekao kraj,kao da je "planirao" mec u dva seta. Naravno hteo je on pobedu,ali imam utisak bez "mnogo ulaganja",vise bih rekao kalkulativnu mozda sa po jednim brejkom u setu,a protiv Nadala to je vrlo tesko.Da je dobio prvi set,svakako bi "pritisnuo" malo vise u drugom.

U svakom slucaju pobedio je onaj ko je vise zeleo pobedu,ko se vise ulozio u mec.Dodajmo i to da odlicni mec protiv Federera svakako je Novaka dosta ispraznio,a pobediti dva velikana F i N zaredom, svakako je skoro nemoguce pred GS turnir gda se snagom i moci kalkulise). Nadalova kondicija(fizicka i mentalna) svakako je ok,za Novaka nesto nisam siguran.

Kraj meca doneo je obojici olaksanje.Ostaje nada RG koji ce dati odgovor na mnoga pitanja ili postaviti nova.Jedno od njih svakako je dali je "Novakova kriva" ide u blagom,ali sigurnom padu, dali je 2011 Novakov maksimum maksimuma,dali je bilo srece i koliko u 2011,jer ocito Novak je daleko od onog iz prosle godine po mnogim parametrima.

Pozdrav!

dejan

pre 11 godina

Djokovic je dobar teniser ali Nadalu jedino Federer moze da parira po znanju.Za par godina eto njegovih 17 GS TITULA.Kome nije jasno neka pogleda link. http://tt.tennis-warehouse.com/showthread.php?t=348491

Ilija

pre 11 godina

Finale u Rimu je bilo vrlo izjednaceno,pobjeda je mogla lako da bude i na Noletovoj strani,bilo kako bilo ocekuje nas RG.Ja sam na pocetku godine rekao da ako Nole osvoji AO bice miran do Wimbldona sta se tice prvog mjesta.Nikada mirnije nisam ocekivao ovaj mec nego sada u Rimu,ulog nije bio veliki tj.ako Nole mora nekad da izgubi sad je bilo idealno.Bilo bi stvarno steta da je Nole pobijedio i ostavio Rafu na trecem mjestu mozda bi se ukrstili u polufinalu RG kao prvi i treci nosilac.Skeptik sam kada je o zrijebu rijec da vas podsjetim da su od zadnjih pet GS kada su Rafa i Fed bili drugi i treci nosioci cak cetiri puta izbjegli pa nesumnjam da ce i u petak kada bude zrijeb RG Fed ici na Noleta a ne na Rafu.Ako Nole uspije da osvoji RG mislim da bi zavrsio 90 posto sto se tice prvog mjesta za ovu godinu iako bi ostala jos dva GS i nekoliko mastersa do kraja godine.Bilo bi dobro da se izbjegne i Berdiha u cetvrtfinalu jel stvarno se nalazi u najboljoj formi svoje karijere.U svakom slucaju ocekujem uzbudljiv RG.

nebojsa ilic

pre 11 godina

Samo da dodam,obzirom da se o finalu ili uzimanju slema prica kao o gotovoj stvari,prvo se skoci,pa se kaze HOP.Dakle,svima se moze desiti da odigraju dobro ili lose.Od silne zelje da nam pulen postigne nevidjeni uspeh,smecemo sa uma da moze da se desi kiks.I sta onda?Apelujem na navijace da budemo skromni u zeljama,tiho da se nadamo.Za radost uvek ima vremena,zato neka Nole igra i bude zdrav.Neka favorizuju Nadala,neka Rodzer bude njegov najopasniji protivnik,neka Berdih,Ferer,Beluci,Monako,Marej,del Potro,Melcer i Kolsrajber budu samo stanice na kojima se staje i uzima gorivo.
Meni se svidja sto je Novak potpisao za Juniklo,pogotovo sto to nije sportska firma.Time upravo pokazuje snagu duha i kapiranje trenda na pravi nacin.Da je postao Najk bio bi samo jos jedan u nizu.Ovako,kao Crna Strela,znas da je tu a pojma nemas sta je i ko je.
Novace,sa nestrpljenjem ocekujemo pocetak RG,nadamo se i verujemo.Cak i da ne uspes,be cool i mi cemo.Uvek ima sledeci turnir.

mrca

pre 11 godina

novak i rafa su ove godine veoma izjednaceni,siguran sam da na rg ne moze da ima ovoliko gresaka,ukoliko ne osvoji rg,mislim da posle toga dolaze podloge koje noletu najvise odgovaraju,i da ce tu pokazati da je zasluzeno broj 1!

Ser Alex

pre 11 godina

Razlog za Novakov poraz je jasan kao dan. Nadal je u ovom trenutku u boljoj formi. Medjutim ne treba smetnuti sa uma neke stvari. U Monte Karlu je Rafa lako slavio, sada mnogo teze. Greske koje je Djokovic pravio posledica su trenutne spremnosti, sto samo dodatno govori u prilog cinjenici da se nameracio da najbolji bude na Rolan Garosu. To znaci da u Parizu, pogotovo u drugoj nedelji njegova igra bude na vrhuncu, jer je svestan da jedino sa takvom igrom moze da pobedi Nadala na terenu Filip Satrije. Kao sto sam govorio i ranije Novak je sazreo, vrlo dobro zna sta radi i maksimalno je posvecen ciljevima. Dokaz za to je Australian Open, na kojem je pokazao da moze da prelomi mec i pobedi bukvalno kada to pozeli.

Bojan

pre 11 godina

(Ser Alex, 22. maj 2012 17:31)
Nole podize formu tokom turnira, to je tacno, slepao se kroz prvih par kola, da bi u subotu i ponedeljak igrao najbolje sto moze.
Ali isto je tako bilo i u MC, samo sto je razlika u tome da je MC najsporija podloga i stvorena je za Nadalovu igru, Nole iz najboljih proslogodisnjih dana tu ne bi imao sansi.
RG odgovara vise Nadalu od Rima, tako da ce svejedno Noletu biti jako tesko.

Struka

pre 11 godina

I jos nesto da dodam, Novaku cini mi se fali i motivacije, sto nije slucaj sa Rafom i Rodzerom koji su uvijek motivisani kao da se bore za prvu titulu u karijeri. Novak se bori i protiv svog srpskog mentaliteta, koji, i ako ga kod njega nema u velikoj mjeri, ponekad izadje na povrsinu.

Inspector Bloch

pre 11 godina

@ io- izgovorili ste ono sto vecina 'DOKISTA', kako nas @novicas zove, intimno misli. i Sasa i masa odlicnih komentara su se bavili i tehnickim i mentalnim aspektima iz ovog meca; Ja sam u svom postu pokusao da budem 'konrekstualan'- da pre svega smestim mec sto sire: Novak je imao par pehova od kojih je gubitak voljene osobe, sigurno ostavio dubok utisak na njega, koji se - ne resava dekretom! Pa, Madridski idiotski eksperiment,pa tetini 'izleti'..pa i u samom, zakasnelom, mecu par nesrecni momenat koji su odredili ishod.
Da se razumemo, naravno da Novaka ta greska nije pomela toliko da bi izgubio mec, ali jos jednom, da je usao u 3 set mec bi trajao preko 3 sata ako ne u duze! duboko sam ubeden da je Novak to hteo da izbegne, i po cenu poraza!i to je po meni,njegova ispravna odluka- Rim je osvajao 2x, Nadala dobijao na istoj i nije obavezan bilo sta da dokazuje- NAPROTIV sada Rafael nakon cele 2011 je u situaciji da MORA da se dokazuje, i tu lezi ogromna prednost Novaka a i RF koji i bukvalno ugrozava Nadalovu poziciju!

Mislim, da sa ovakvom igrom do sada, Novak i njegov tim vode jednu vrlo zdravu sezonu, idu ka postavljenim ciljevima( MK, je bio jedan od njih, a sigurno je to i Sangaj, i Sinsi koji Novaku nedostaju, da zaokruzi Mastersseriju)i naravno GS! Pritisak je ogroman, prosle godine je pod njim popustio i ostao bez GS, JOS TADA, kako ce ove biti, pokazace vreme.Ova godina je za Novaka isovetno 'nova'kao i prosla, druga iskustva, druge okolnosti, nova ucenja. A sto se igre tice, toga tre3bamo najmanje da se bojimo- kada su druge stvari egal!
Ako smo, a jesmo usvojili Sasin pojam 'totalnog tenisa'koji Novak upraznjava..onda ni jedan posebni elemenat ne moze presudno da utice- Novak kada gubi gubi zato sto nista, dovoljno dobro, ne funkcionise.To je rizik njegove igre ali i VELIKO preimucstvo!

Pozdrav,

Bojan

pre 11 godina

(io, 22. maj 2012 10:22)
gledao sam oba meca, Federer i Nole su radili iste stvari jer su se njihovi protivnici dobro kretali. Nekoliko puta je Federer iz nemoci zapucao lopticu posred mreze, isto to je i Nole uradio protiv Nadala.

Struka

pre 11 godina

U ova dva meca se vidjelo koliko Rafa i Rodzer imaju strah od Novakovog riterna, do polufinala Federer je servirao perfektno od 65 do 75% ubacenog prvog servisa, a onda u polufinalu 49%. Nadal do finala od 65 do 80% ubacenog prvog servisa, a juce 58%. Novaku je dosta palo samopouzdanje, previse pocetnickih gresaka je napravio, par smeceva, par duplih greski, takodje gubitak gemova kod 40:15 ili 30:0 nije nije nesto sto se od njega ocekivalo.

io

pre 11 godina

Ipak osećam neku gorčinu posle ovog poraza kao Đokovićev fan. Mislim da bi ipak bilo bolje da se više koncentrisao i pobedio Nadala i sa jednom pobedom na šljaci, a ukupno drugom u tekućoj godini, mirnije dočekao Rolan Garos. Ne vidim mesta za neke specijalne kalkulacije po pitanju žreba na Rolan Garosu jer ne mogu da zamislim takav idiotski žreb koji bi stavio Noleta i Rafu u istu polovinu i tako upropastio turnir.
Ne zaboravimo da se očekuje finale snova i da mnogi smatraju da će biti odigran najbolji meč na šljaci u istoriji koji bi gledalo i preko milijardu gledalaca preko tv. Koji moron bi onemogućio takav spektakl.
Novak treba da lepo složi stvari u svojoj glavi i da shvati da je sada kompletan pritisak na Rafi a ne na njemu kao u Rimu. U Parizu Novak ne brani ništa, nije igrao čak ni finale i može samo da dobije. Rafa će morati tamo da brani i titulu i reputaciju najboljeg tenisera na šljaci ali ne samo to. Njemu je ovogodišnji RG praktično jedina ozbiljna šansa da osvoji Grenslem titulu jer mu na ostalima naglo padaju šanse. Ako ostane bez GS ove godine, mogao bi da ga Federer potisne na treće mesto na malo duži rok.
Zato mislim da bi bilo bolje da Novak u Pariz ide sa jednom pobedom na šljaci u džepu. A nije za baciti ni sam Masters pehar kojih i Federer i Nadal imaju isuviše u Novakovoj eri.

io

pre 11 godina

Ovo je vrlo interesantno.Kad je Djokovic dobio Federera u mecu u kom je Federer imao gresaka kao Djokovic u mecu sa Nadalom a Djokovic gresaka koliko sad Nadal skoro svi su pisali kako je Djokovic uzrok tolikog broja gresaka.Sad su svi ti ljudi okrenuli pricu (ili tacnije receno nisu okrenuli pricu iako su sad uloge obrnute).I sad je po tim ljudima Djokovic uzrok gresaka (ovaj put svojih).Zaista je interesantno razmisljanje nekih ljudi.Subjektivno misljenje je cudo.
(Ja, 22. maj 2012 09:33)

To je stoga što je priroda grešaka bila drugačija. Federer je pravio greške jer je igrao rizično i hazarderski pošto je morao da lovi linije zbog odličnog kretanja Đokovića. Takodje je grešio u servisima bežeći od strahovitih riterna. Nijednu banalnu grešku Federer tada nije napravio, tipa smečovanja u mrežu ili loptica metar u out.
Đoković nije igrao ni malo hazarderski jer se nije plašio protivnika kao Federer. Njegove greške su bile stvarno banalne, nekoliko duplih servis grešaka iz čiste situacije, sa amaterskim smečovanjem i nerezonskim dropšotovima.

Ja

pre 11 godina

Ovo je vrlo interesantno.Kad je Djokovic dobio Federera u mecu u kom je Federer imao gresaka kao Djokovic u mecu sa Nadalom a Djokovic gresaka koliko sad Nadal skoro svi su pisali kako je Djokovic uzrok tolikog broja gresaka.Sad su svi ti ljudi okrenuli pricu (ili tacnije receno nisu okrenuli pricu iako su sad uloge obrnute).I sad je po tim ljudima Djokovic uzrok gresaka (ovaj put svojih).Zaista je interesantno razmisljanje nekih ljudi.Subjektivno misljenje je cudo.

novicas

pre 11 godina

Sve u svemu je neverovatno koliko su komentari navijački obojeni.Ovi Đokisti izgleda svi od reda navijaju za Zvezdu,jer su brutalno neobjektivni.To samo na njih može da liči;prete praznom puškom,sećanja na uspešnu prošlost,pretnje protivnicima sledećim turnirom,pa kad puknu,onda opet sudije,plava šljaka,prašína u oči,pa tvrd,pa nije mnogo tvrd teren...A najsmešnije od svega je da, kao Nole nije igrao 100%,jer čuva glavne elemente igre za Pariz,pa će Nadal tamo da vidi svoga Boga!
Bože me sačuvaj, sve nebuloza do nebuloze!Bezumno je,bre Đokisti,pretiti Nadalu na bilo kojoj šjaci,jer je on tu neprikosnoveni KRALJ.
Poređenja radi,to vam je isto kao kad Zvezda preti Partizanu da će iduće sezone osvojiti prvenstvo,a to je, znamo svi, "malo morgen" .

Ratko Jevtovic

pre 11 godina

Bravo Savo! Slazem se. Jedino bih dodao da bi Novak trebalo da se zabrine i proanalizira zasto je emotivno reagovao na pogresan AUT poziv i dozvolio sebi da izgubi sigurnost i kontrolu pa je posle do kraja meca malo "prolupao". Ukoliko se uzdrzi od emotivnih reakcija kad je ustvari najpotrebnije sacuvati razum i ne odreagovati, mislim da ce mu vrhunac forme biti u Parizu i da ce dobiti RG. Drugo, niko osim Novaka nije svesniji istorijske sanse da veze cetiri GS i to ce mu biti dodatni motiv. Mislim da ce Nadal naleteti na nekog raspolozenog protivnika ranije i ispasti mozda vec u cetvrtfinalu. Mislim da mu je vrhunska forma dosla prerano.
Pozdrav od vernog navijaca iz Perta, Australija

Kho

pre 11 godina

Novak je bolje odigrao prvi set i nesrecno ga izgubio, tako da nema govora o nekakvoj "kalkulaciji." Rafa je igrao ispod proseka (za njegove mogucnosti, cak i protiv Ferera u prvom setu). U tom smislu mislim da ni njegova forma ne vrhuni. Meni se cini da je i sam bio iznenadjen po zavrsetku prvog seta jer se nije preterano radovao (sto je njega karakteristicno), ocekivao je Noletov povratak i treci set (kako je i sam posle AO rekao da je u 5. setu posle osvojenog brejka znao da ce se Djokovic vratiti u mec). Dakle, Rafina igra daleko od impresivne, ali nazalost dovoljna za pobedu. Slazem se da se Nole vise izvlaci na fh i da je to nesto na cemu ce apsolutno morati da poradi ako zeli i u polufinale RG, kao i igru na mrezi, ukljucujuci i voleje i smeceve koji su danas bili amaterski i razocaravajuce nespretni. Ipak, ako dodje do finala sa Rafom na RG, mislim da Nole moze da se regrupise i pobedi.

Deja Vu

pre 11 godina

Ko ne shvata da Novaku više odgovara da u polufinalu RG igra sa Federerom nego sa Nadalom, ne vredi mu ni objašnjavati. Cilj svakako jeste osvajanje RG, ali i ulaskom u finale zarađuje ATP poene.

Iz ugla amatera-rekreativca

pre 11 godina

Imao je Novak prvi set, ona sudijska greška jeste viša sila ali je došla u najgorem momentu. Primetno je, međutim, da se Rafa ponovo kreće vrhunski u odbrani, bori se fanatično a vratilo se i samopouzdanje. Nole je u većini poena imao inicijativu, nekako su mi njegovi udarci konkretniji ali neiznuđene greške i loša realizacija bitnih poena ubiše dan. Jel mi se čini ili Rafa bolje "čita" one ubitačne bekhend dijagonale i paralele koje su prošle godine pravile razliku? Primećujem da je bilo premalo izlazaka na mrežu (prošle godine u velikim mečevima preko 20 puta na mreži sa odličnim procentima uspešnosti). Sve u svemu, dajem im 50-50 % u Parizu.

sudija

pre 11 godina

Neverovatno da neki spominju grešku sudije kao razlog za poraz. Pa i da nije bilo greške, Nadal je vratio loptu u teren i pitanje je ko bi osvojio taj poen.Neverovatno!

Iz ugla amatera-rekreativca

pre 11 godina

Imao je Novak prvi set, ona sudijska greška jeste viša sila ali je došla u najgorem momentu. Primetno je, međutim, da se Rafa ponovo kreće vrhunski u odbrani, bori se fanatično a vratilo se i samopouzdanje. Nole je u većini poena imao inicijativu, nekako su mi njegovi udarci konkretniji ali neiznuđene greške i loša realizacija bitnih poena ubiše dan. Jel mi se čini ili Rafa bolje "čita" one ubitačne bekhend dijagonale i paralele koje su prošle godine pravile razliku? Primećujem da je bilo premalo izlazaka na mrežu (prošle godine u velikim mečevima preko 20 puta na mreži sa odličnim procentima uspešnosti). Sve u svemu, dajem im 50-50 % u Parizu.

Sava

pre 11 godina

Bez neke ozbiljne analize ne vidim da Novak ima neki problem, oni su toliko izjednaceni da pobednika jednostavno odlucuje dnevna forma. Sve se to moze promeniti vec na RG-su. Prosle godine je Novak DOMINIRAO, ove su izjednaceniji i jednostavno odlucuju sitnice koje mogu mec da preokrenu na ovu ili onu stranu. Zamislite samo da nije bilo one sudijske greske i da je Novak dobio prvi set u kom nije bio slabiji onda bi citava analiza u vasem tekstu izgledala podpuno drugacije.

sasa jokic

pre 11 godina

Iz ovog ugla gledano Novaku je skripao bekhend, mada je kljucno za poraz bilo to sto je u pojedinim kljucnim momentima birao pogresan udarac za viner, kao i stranu.
Preterano je forsirao in side out forehand, umesto in side in, koji ide na Rafin bekhend.
Ono sto je prosle godine uspeo da anulira Rafime slajseve, ovaj put nije. U svakom slucaju imao je puno sansi (bitno je spomenuti koje je sam stvorio) sto govori da je igra tu, ali malo slabija egzekucija i to je to.
Mislim da su mu sanse na RG velike, i ubedjen sam da ce ga osvojiti. Jednostavno On ne moze da ponovi toliki broj neiskoriscenih brejk lopti!
Da je ona lopta pri 5:4 bila dosudjena kako treba, sada bi pricali drugu pricu, do tada ga je Nole drzao pod pritiskom i dominirao na terenu.

Dragan

pre 11 godina

Zadovoljstvo mi je da čitam Sašine lucidne i objektivne analize. Koliko sam primetio, Ozmo nijednom nije rekao da je Đoković bolji igrač od Nadala: po nekima, koji su "analizirali" Nadalovu igru ispade da je on dunster i divlja zver koja samo na snagu dobija "kad namiriše krv". Pa ljudi Nadal nije životinja! Po mom mišljenju on je kompletniji teniser od Novaka i tehn ički potkovaniji. Znači bolji. Čak je ovo finale dobio prosečnom igrom za njegove standarde: loš procenat prvog servisa i loš forhend. Dalje, da je dobio Đoković, svi ovi "analitičari" bi rekli kaoko je ovo bio izuzetno važan meč, ali pošto je izgubio onda je trofej u Rimu nebitan - kakvo licemerje!

Jova

pre 11 godina

Ni danas nisam uspijela odgledati cio meč, ali ono što sam vidjela ( skoro cio prvi set ) me, nećete vjerovati, smirilo. Još uvijek tvrdim da sve ide po planu, zato me ovaj rezultat nije iznenadio. Novak je opet zamijenio kraljicu za piuna, jer ima cijelu partiju za RG već odigranu u glavi. Danas smo gledali starog Novaka ali samo zato što mu je novi to dozvolio ( i da nama ne bude dosadno ). Bilo bi nesmotreno, da ne kažem glupo, da je danas pobijedio i omogućio Federeru ne samo drugu poziciju nego i približavanje prvom dvojcu. On vjerovatno i ovoga puta, da bi osvoio RG, mora pobijediti obojicu, redosled niti nije toliko važan, te je ovaj poraz došao planski, zbog skidanja pritiska. Sportska i navijačka javnost je kratkog pamćenja, a naš Novak pametan dječko. Nadal je u strašnoj formi ( već sad ), Novak isto tako ( mada to viješto krije ). Biće strašne borbe na RG. Nisam sigurna da će Novak pobijediti ( mada se stvarno nadam ) ali u nešto drugo jesam: Novak neće igrati kao danas, kockarsko-federovovski, iz prošlog razloga jer može i zna i drugačije. Federer zna igrati samo federovovksi, Nadal nadalovski ( tu znamo šta se može očekivati ) ali Novak može i federerovski, i nadalovski, i novakovski, ako treba i marijevski. Dokazao je to. Finale RG može da traje i pet dana, može ga remetiti kiša, mrak i štošta još, tad se Novaku neće žuriti na drugi, daleko važniji turnir, tad se može igrati i sedam sati, ako je ulog velik, što ovdje nije slučaj.

Novak je i prošle godine na početku odredio prioritete, ove isto tako. On je dostigao vrh, od sada nadalje se broje samo GS, sedmice na prvom mijestu i plasman na kraju godine. Sve to je na mijestu, mada su mnogi računali i nadali se da ga Nadal može prestići još u avgustu 2011. Samo zdravlja, ima da bude. I možda mrvica sprortske sreće, bez toga ipak ne ide. I da, sudije. Navikli smo već, ali što je previše, previše je.

Pozdrav svima

Komentator

pre 11 godina

Jako dobra analiza meca, ja bih da dodam dve stvari.
Prvo, Nole cele ove godine cesto ima problema sa odigravanjem vaznih poena, jos od onih meceva od 5-6 sati u Melburnu, pa do ova zadnja dva. Nadam se da ce to da se promeni u Parizu.
Drugo. U ovom mecu smo videli toliko netipicnih nespretnosti sa Noletove strane, pogotovo u drugom setu, da je meni tesko da poverujem da je on igrao da pobedi.

gilbert

pre 11 godina

Stvar je vrlo jednostavna. Nadal je popravio napadačku igru i to mnogi potenciraju.Prošle sezone,Đoković je bez problema mogao da ostane u dugim relijima bez straha da će mu Nadal malo kraću loptu poentirati.Đoković je bio taj koji je puno lakše poentirao imalo kraću loptu i to je bila ogromna prednost za Novaka.Mogao je mirno da ostane u dugim relijima, čekajući loptu za koju je siguran da će poentirati dok to Nadal nije mogao napraviti. Ove godine stvari su se dosta promijenile. Nadal modelira reket za ono što mu treba, više vinera i ravnija lopta kada se odluči za isti. Čitavu sezonu igra agresivnije,ima više vinera čak i protiv agresivaca tipa Berdih i mnogo bolje napada kraće lopte.Novak jako dobro to zna i osjeća u meču.Imalo kraću loptu Nadal jednako dobro napada kao i on s time da Rafa ima bolje voleje pa Novak mora da igra i savršen pasing udarac ako uopće stigne do lopte dok Nadal ne mora odigrati savršen pasing(iako su mu najbolji na svijetu) jer Novak nije toliko dobar na voleju.Upravo to stvara nervozu kod Novaka jer zna da je u velikoj opasnosti ako mu loptica bude imalo kraća.Mora da odigraje konstantno duboke lopte što dovodi do više grešaka. Nema više toliko vremena da čeka idealnu loptu da poentira nego žuri i napada i one koje ne bi trebao što dovodi do velikog broja neiznuđenih grešaka.Nadal je danas pokazao i veliku igračku inteligenciju. Kada je osjetio da Novak previše griješi,nije mnogo riskirao nego je pustio Novaka da i dalje izbacuje loptice u aut. Da je Novaku ulazilo,Rafa bi sigurno zaigrao agresivnije.Što se tiče tempiranje forme za RG, Novak sigurno još nije na vrhuncu svoje forme,ali budite sigurni da nije ni Nadal.Ako neko zna tempirati formu za RG onda je to Nadalov tim i siguran sam da će Rafa tamo biti još bolji kao i Novak tako da nas čeka zanimljiv RG.Po meni ovakav Nadal ako odigra svoj najbolji tenis na ovoj podlozi je bolji od Đokovića iz 2011 i sve će zavisti od njega ako dođe do tog finala.

Federer

pre 11 godina

Nema potrebe za ovolike analize od strane drugih komentatora.Sve je jasno.Djokovicu se desilo ono isto sto i sa Federerom u polufinalu,jednostavno nije bio njegov dan,puno gresaka iz svih udaraca.Normalno i Nadal nije lose igrao.Sve u svemu bice interesantan RG.Ja se kao Federerov navijac nadam njegovoj tituli,ali nece biti lako.Svima zelim puno srece i neka najbolji pobedi.

Nenad PVO

pre 11 godina

Pre svega, ovo je bio izvanredan mec. Nije se mnogo razlikovao u odnosu na njihove pretnodne duele.
Novak je prvi set odigrao sjajno. Bio je bolji, i zaista su nijanse odlucile ta taj set pripadne Nadalu.
Neverovanta fanaticna borbenost, upornost i zelja za pobedom koju poseduje Rafal Nadal je po meni nesto jedinstveno u svetu sporta ikad vidjeno. On svaki poen igra kao da je u gladijatorskoj arena i da mu od toga zivot zavisi. Da nema Novaka Rafael Nadal bi ostvario najimpozantniju tenisku karijeru u istoriji. Daleko bi nadmasio rezultate i Federera i Samprasa i svih ostalih teniskih velicina.
Osim te fanaticnosti koja je vise psiholoska kategorija i koja je neopisivo dominantna, Nadalove teniskie karakteristike su na nizem nivou. Servis je prosecan, bekend i ispod proseka, ali forhend pak izvanredan.
Forhendom izuzetno lako pravi razliku nad svim teniserima na svetu primenjujuci uvek isti jednostavan recept. Posto se protivnik uveri da ne moze da probije zid Nadalove fanaticne borbenosti, i odigra udarac sa malo manje tempa, Nadal kao gladna zver koja oseti krv navaljuje i sa neuvatljivim spinovanim forhendima zavrsava poene. Ako ima poptrebe ukljucuje i sjajne voleje i to je to…Kao jos jednu fantasticnu Nadalovu karakteristiku treba navesti i sposobnost da pravi vrlo malo iznudjenih gresaka, a o neiznudjenim da i ne govorimo. Tu je takodje ubedljivo najbolji na svetu. Niko ne pravi tako malo gresaka kao Rafael Nadal.
Ipak, na nasu srecu tu je Novak Djokovic koji jedini na svetu ima nacin da pobedi Nadala.
Novak je I danas pokazao da je bolji igrac. Osim nekoliko poena na kraju prvog I pocetkom drugog seta Nadalov forhend kao njegova najveca snaga bio je potpuno ukrocen. Devedeset posto poena koje su igrali bili su pod Novakovom kontrolom i dominacijom. Novak je razvlacio Nadala sa kraja na kraj terena, poigravajuci se sa njim kao macka sa misem. Ipak to danas nije bilo dovoljno.
Iz ko zna kog razloga Novak je na kraju prvog seta izgubio strpljenje i iznerviran sto nije vec zavrsio prvi set poceo da igra rizicnije a samim tim i da mnogo gresi a to Rafa “uvek gladna zver” ne prasta.
I zaista danas Novak kao da je odbio da okrene mec. A mogao je i moci ce uvek…
Danas je Novak zaboravio da jr protiv Rafe svaki poen rat, svaki poen se mora igrati sa maksimalnom kocentracijom upravo onako kako to cini Nadal. Danas to Novak nije radio, nedostajalo mu je strpljenja i volje da bude gladijator usvakom poenu.
Nadal tako, gladijatorski, igra sa svakim protivnikom i to mu je urodjeno. Kod Novaka je drugi slucaj, on je bolji teniser i nema potrebu da sa svakim protivnikom igra na taj nacin. Zato se nekad cini da Nole igra slabije, ali razlog tome je Novakova racionalnost koja je u sustini dobra osobina, jer produzava vek teniseru.
Ali kada Novak igra protiv Nadala, mora potpuno da menja koncept igre. Mora da se preobuce u ratnika koji se bori za zivot i onda i samo onda za Rafu nema spasa.
Novak je danas tako igrao ali ne ceo mec i to je razlog sto nije preokrenuo i danas dobio duel.
Sto se igrackog dela tice Novaku je danas nedostajao jedan element igre koji mu u u onih sedam uzastopno dobijenih meceva nije ni trebao. Novak nikako da izgradi taj element procene kada je dovoljno saterao Nadala u ugao i kada treba da pravovremenim izlaskom na mrezu lagano zavrsi poen.
Desava se da je svima na stadionu jasno da je Novak trebao da izadje na mrezu, ali on to ipak ne ucini onda dobije mrtvu loptu iz nemoguce i naizgled bezizlene situacije i onda krene novo pletenje mreze za Rafu sto nije nimalo lako jer Nadal naravno i dalje sve vraca i vraca.
Naravno Novak je toga svestan. Cesto se desava da zeli to da ispravi i donese odluku da izadje na mrezu pre nego sto izvede udarac. Onda se desi da taj udarac ne bude dovoljno dubok i jak i da ga Rafa “ispasira”. To naravno oduzima samopouzdanje.
Cini mi se kada bi Novak dobro izanalizirao svoje meceve sa Rafom mogao bi prepoznati te trenutke kada je vreme za trk na mrezu i iz koji pozicija Rafa vraca slabiji pasing. Meni se cini da bi Novak lakse lopte dobijao sa Nadalove forhend strane iz ugla. Jednostavno, ne bi smelo da bude poena u kojima Novak razvuce Nadala po coskovima terena, skroz do skupljaca loptica, a da ne dobije poen.
Kada bi taj deo igre malo unapredio mozda bi Novak mogao da dobija Rafu i bez borbe na “zivot i smrt” u svakom poenu.
S jedne strane mozda je I dobro sto je Nole danas izgubio, jer najvazniji turnir je pred nama. Novak je sigurno jako ljut danas jer je svestan da je bio bolji. Osim sto se Nadal toliko borio i vracao svaku loptu i osim sto je Novak napravio previse neiznudjenih gresaka sve ostalo je pokazalo da odnos izmedju njih dvoojice nije promenio.
Novak je bolji i siguran sam da ce ga ovaj poraz dovesti do osvajanja najvaznije titule u ovoj godini.
Ubedjen sam da je Rolland Garos ove godine Novakov.
Samo napred, Majstore…

men

pre 11 godina

Presudile su neiznudjene Novakove greške. I to su bile zaista neiznudjene, Nadal ih nije izazvao jer je Novak promašio nekoliko zicera kada je Nadal bio van terena i poslao mnoge loptice daleko od polja bez rezona. Pa ipak celo vreme je bio na tragu Nadalu kao lovački pas i razlika je bila samo jedna tanana nijansa pa da se sve preokrene. Ne znam zašto je Novak tako igrao ali mi je odmah pala na pamet jedna ružna statistika. Kad god je dolazilo do odlaganja finalnih mečeva usled kiše, Novak je gubio. To je neki maler koji ga prati i nadao sam se da će ga ovaj put zaobići ali nije.
Novak se kretao dobro, riternirao standardno dobro i servirao solidno ali mi se čini da je nekako mekano udarao lopticu i pomalo me podsećao na ono neuspešno finale USO iz 2010 godine kada je takodje mekano udarao i koje je izgubio mada je tada Nadal igrao za klasu bolje nego danas. No i sa takvim udarcima je Novak mogao da dobije Nadala i to lagano samo da je napravio recimo 10 grešaka manje i ništa više.
Nadal nije pokazao ništa novo danas, čak je igrao nešto lošije nego prošle godine u finalu. O nekom vidljivom napretku u igri nema ni govora. Ovo tvrdim jer sam odgledao reprizu prošlogodišnjeg finala. Pokazao je čak i izvesnu bezidejnost u igri jer je igru isuviše podredio Đokoviću očigledno ga se plašeći. Sve u svemu Đoković nema razloga da strepi od Nadala već da vežba i dalje snagu i dubinu udaraca na šljaci.

precanin

pre 11 godina

ispada da Djokovic uvek gubi jer pravi greske, nikako na znanje protivnika ? Kada Djokovic pobedi , onda je u pitanju znanje , dokle da slusamo takve gluposti i lazi?

Dylan Dog

pre 11 godina

Čestitke Rafi Nadalu na čistoj pobedi protiv Novaka.

Ranije sam napisao da će Novak pokušati da odigra MK maksimalno, da spusti formu u Madridu, a zatim da je lagano diže u Rimu, kako bi konačno dostigao maksimum u drugoj nedelji RG-a. Generalno se sve odvija po tom planu, mada je bilo nekoliko nepredviđenih okolnosti koje su imale značajan uticaj na Novakovu igru. Prvo porodična, a zatim i tehnička (plava podloga terena u Madridu - namerno izbegavam da kažem: Šljaka). Novakov maksimum u Rimu (bar danas) nije bio na tako visokom nivou da bi se dobio Rafa na šljaci kada igra gotovo najbolje što može.

Razloge Novakovog poraza treba tražiti u pripremi za meč i psihološkoj i taktičkoj. Tokom celog toka trajanja meča primetno je bilo povremeno odsustvo fokusa i oscilacije u koncentraciji. Prvi set je odigrao na taktički solidnom nivou, dok je drugi bio uglavnom pun improvizacija.
Novak je gotovo u svakom gemu napravio bar po jednu ili više grubih grešaka, koje se čak mogu nazvati glupostima. Kada teniser ne realizuje svoje šanse i ne osvoji većinu poena u kojima ima inicijativu, teško može da se nada pobedi, osim ako nije super server. Kada teniser napravi neiznuđene greške iz situacija u kojima praktično treba da napravi direktan poen - po pravilu gubi taj gem, set ili čak ceo meč.

Tehničke detalje, kao što su smeč, voleji, bekhend itd. su potpuno marginalna stvar kada se analizira ovakav meč. Sve je stvar koncentracije i samopouzdanja, kao i istrajnosti u primeni prethodno dogovorene taktike Novaka smo često mogli da vidimo nespremnog da adekvatno reaguje na neobične situacije na terenu. I pojedina rešenja su mu bila pomalo čudna. Kretanje takođe nije bilo dovoljno dobro. Rikaveri je bio sporiji, a neretko je kasnio u postavljanju, pa je igrao van balansa one lopte koje bi obično odigrao iz savršeno mirnog stava. Naravno, ovo se videlo u nekim poenima i nije bilo karakteristično za ceo tok meča, ali je uzrokovalo vezivanje nekoliko grešaka i za direktnu posledicu imalo gubitke materijalne prednosti u vidu gemova i setova.

Novak ima sve što mu je potrebno da pobedi Rafu na šljaci i kada ovaj igra najbolje što može. Međutim, ono što pravi razliku kod Novaka danas nije bilo na zadovoljavajućem nivou - mentalni aspekt. Naravno, tu je i nezbežni faktor sportske sreće, koja je danas jednom bila majka, a jednom maćeha. Ali i po sreću mora da se "ide", a Novak u važnim trenucima meča nije pokazao dovoljno odlučnosti i hrabrosti.
Nedopustivo je da jedna lopta utiče na ishod meča, pa u grešci sudije ne treba tražiti alibi. Jeste Rafa imao obilje sreće u pojedinim trenucima meča, ali ju je imao i Rodžer dva dana ranije, a reakcije Novaka na istu stvar su bile potpuno drugačije. Novakov zadatak je da se ne obazire na te detalje. Linije, sajle, okviri reketa, neravnine na terenu - sve je to sastavni deo igre i teniskog meča. Čak i ako se propusti neka šansa - spreman i odlučan teniser stvara nove prilike. Novak danas nije bio u stanju da ubedi sebe da je sposoban da stvori nove prilike, a imao je potencijala da ih stvori na desetine. Nažalost, on je današnji meč izgubio na mentalnom planu.
Ovaj poraz Novaku nije bio potreban, ali mu neće previše ni odmoći. Njegov cilj je bio i ostao RG, a ne mastersi u Madridu ili Rimu. Rafa zna da je Novak pravio gluposti po terenu i da bi, i pored toga, imao mnogo problema da on sam nije odigrao perfektno. Ipak, pobeda je pobeda i iz nje Rafa crpi potrebno samopouzdanje za eventualni predstojeći okršaj na RG-u.

Da li će Novakov plan i očigledno pažljivo tempiranje dati rezultate u vidu kompletiranja nekalendarskog gren slema - ostaje da se vidi. A do tada, Novaku Đokoviću i svim našim teniserima i teniserkama želim puno zdravlja i pregršt sportske sreće na predstojećem Rolan Garosu!

Uzdravlje!

Goran NS

pre 11 godina

Vidi se da mu misli nisu jos uvek 100%u mecu,mozda jos malo da prodje od onog tuznog dogadjaja.Mozda ponovno angazovanje dr.Cetojevica ne bi bila losa ideja,previse je slomljenih reketa koncetracija puca to se nije desavalo prosle god.Osvajanje RG bi okrenulo sve ali da li je glava spremna za to.Pritisak branjenja svega onog od prosle god.uzima danak.Ako osvoji RG onda se otvara mogucnost zlatnog slema a to bi ga moglo *NATERATI*da ponovo zagrize do kraja!Ne propusti to majstore!!!

avidemux

pre 11 godina

Odmah me podsetilo na RG i cekanje 5 dana za meč sa Rodžerom. Izubio je, i to sam predosećao i danas, posle ove kiše, hoće, neće da se igra, odugovlačenje. Ja se slažem da su isti uslovi za obojicu, ali Novaku to očigledno ne odgovara. Koliko sam primetio i kada udje u meč, treba mu malo vremena da se zagreje i pokrene. Mogu da mislim kada se turnir prekine, pa umesto da se normalno ide iz kola u kolo, mora da čeka ceo dan da bi odigrao i još da se sigurno ne zna da li će se igrati zbog kiše? Normalno, to nije nikakvo opravdanje, to je sport, svašta je moguće ali Novak mora da se privikava na mnoga iznenadjenja. Sa druge strane, ne sme sebi da dozvoli da ga izbaci iz ravnoteže bilo kakva sudijska odluka. Novak je odlično igrao do tog trenutka. I ako je izgubio gem, odmah ga vratio u sledećem gemu. Jeste ta greška sudije mnogo uticala, posle mnogo teških udaraca, trošenja snage , umesto da Novak dobije poen sudija sudi aut, da bi glavni sudija sve opet vratio na početak.Ali svi greše, to je sport i Novak ne sme da sebi dozvoli da posle gubi gemove i meč zbog jedne odluke. Postaje nervozan, gubi totalnu koncentraciju. Novak je pametan, izvući će pouke iz ovog meča, a ako Rafa misli da je sve krenulo kako treba, siguran sam da će u sledećem njihovom meču da shvati da se vara. Neće biti kiše niti loših sudijskih odluka a već u RG se igra u 3 dobijena seta. Ono što je za mene uočljivo da je Novak mnogo bolje igrao nego u predhodnom njihovom susretu gde praktično nije ni pružio otpor. U Rimu je sve bilo mnogo bolje, dobio je Rodjera ali, pade kiša...Sport je to,na kraju nije izgubio od nekog luzera nego od Rafe.

Vladimir

pre 11 godina

Najgore je sto je Nole poceo da se nervira, kao nekad. Celu proslu godinu je delovao izuzetno mirno i znao da ceka svoj trenutak i kad mu ne ide u pojedinim trenucima. Sad je polomio reket protiv Monaka i ponovio to i protiv Rafe. Zbog jedne pogresne sudijske odluke je toliko izgubio zivce da je izgubio 5 gema jedan za drugim , a time i mec. Nadal ne prasta. To samo znaci da nije u maksimalno dobroj formi i da zbog toga nije dovoljno samouveren. A da je generalno slabiji nego pre ne bih rekao. Protiv Federera je bio izvanredan u Majamiju takodje.

anchi1389

pre 11 godina

Slazem se u potpunosti s analizom, da dodam da je mozda i "bolje" sto je nadal dobio finale jer se vratio na drugu poziciju, sto znaci da ce biti 2.nosilac na RG

znanje-imanje

pre 11 godina

Novak nije u "onoj" formi još od povrede prošlog leta, a NEVEROVATNA glupost bilo je igranje DK protiv Argentine. Otada on se krpi i majstorski je izveo najbitnije te uzeo USO i AO.
Sve je OK ako je nepovređen i rasporedio tako da za dve nedelej tj. ovu "praznu" i prvu RG uđe u top formu.
Što se tiče odnosa sa Nadalom nema tu nekih bitnih izmena. Rafa je blizu maskimuma ali Novak ima i dalje suštinsku bekend-bekend prednost.
Pobednika RG može da odluči vreme - kišno i vlažno je idealno za Nadala. Novak je favorit ako je u top formi a i ako nije ali da nije kišno vreme.

Dare

pre 11 godina

Nema lucidnosti i raznovrsnosti udaraca uz rizike kao prosle godine. Voleji mu standardno slabi kao i smec. I naravno nema ni koncentracije kao prosle godine. Sveo se na igraca kakav je bio i pre. Kao da je negde u medjuvremenu vratio sebe u proslost. Za Rafu nema sta reci, "zid" kao i pre. Ne verujem da ce Novak vratiti onu psihicku silu od pre. Nesto u njemu se prelomilo na gore. I to se ne resava brzo, nazalost. Tako da Rafael Nadal opet odbranjuje RG a koliko mi se cini favorit je bar naredna tri meseca uopste.

Inspector Bloch

pre 11 godina

Prvi?

Sasa, opet hvala na analizi, i na mogucnosti razmene misljenja;
Posto godinama pratim(o) Novaka, nekako sam razvio i culo,iracionalno, za 'miris',njegov, kada izade na teren; danas mi je sve jos pre pocetka nagovestavalo, da titule nece biti! I ljutio se ja na sebe, zbog te 'prokletinje od osecaja'ali ostalo do kraja- i ispalo ispravno; Tvrtko, je na onom hororu od stranice ostavio najmanje bolan (cak i humoristicki) komentar sa dobrim POSLEDICAMA: na RG su sigurno u razlicitim kosturima!Uzrok, pa otprilike mu dode na isto!
Mene, i sve nas, sto bi rekao DD izluduju, kalkulacije, no one su hteli mi to ili ne sastavni deo igre vrhunskih sportista- sezona je predugacka, napori nehumani,a ciljevi (pre)visoki; Novak, mi to cesto zaboravljamo, pa pricamo o 2011, misleci na celu godinu, vanseriski igrao 8 meseci, i ..vise telo nije izdrzalo.Isto je bilo i sa RF u njegovim godinama, kao i sa RN; Ove ghodine je njegov tim odlucio da -kalkulise- sigurno posle osvajanja AO! Visi ciljevi su postali prioritetni, kako ce biti videcemo; ja nisam nezadovoljan danasnjom Novakovom igrom, to sto kazete Sasa za BH, pa Novak se danas, znam da zvuci nestvarno, ali nije manje istinito LOSE kretao, sem ponekada kada je bukvalno lebdeo iznad zemlje! Mislim, da, da je prvi set dobio, mec bi bio zavrsen daleko brze, no to su cak primetili i britanski komentatori, nakon zavrsetka prvog seta..je Novak bacio pogled na sat..1h i 45 min..pomnozi sa 3 ..ne nije njemu danas bilo do iscedivanja! RF je dobio sa spektakularnom igrom, tako da cak i da ga dobije na RG u njegovom delu..odradeno je ; a za Rafu, pa..ima sanse..odmah! I jos nesto, RN je danas igrao..kao sto uvek i igra..reci da je neki 'stari'u cemu? Pa njemu je danas prvi servis bio ispod 50% u odnosu na meceve sa Berdihom i Fererom gde je realizacija isla cak do 95%! Ne, ovo je cudan mec, tako da ja nikakve konsekvence iz njega ne bih izvlacio- osim jedne: na RG Novak ce sa zadovoljstvom opet moci da ulogu favorita( na koju se jos uvek nije navikao) prepusti Rafaelu!

Pozdrav, i do RG-rosa,

rafino prolece

pre 11 godina

Rafa konstantno igra dobro na sljaci, prosle godine je osvojio RG i igrao sjajno. Jedini problem je bila besprekorna Novakova igra. On je bez problema stizao do finala, ali niz poraza od Novaka je poremetio samopouzdanje i logicno da je rafi trebalo vremena da se otrese toga. Ali i on sam je par puta napomenuo da ne misli da je to bila losa sezona.
Sa druge strane Novak nije ni nalik onom od prosle godine. Bahatost na terenu, lomljenje reketa, psovanje, slozicete se da smo mislili da je to prevazidjeno kod njega. U kljucnim momentima nema vise one stabilnosti i dominacije, kada je Nadala mogao da poremeti sa par dobrih riterna.
Da, dobro ste pogodili, jesam Rafin fan i nadam se odbrani titule. A Novaku zelim Olimpijsko zlato, rafa vec ima svoje. Vamos!

ZokyNBGD

pre 11 godina

nisam teniski znalac ali počinje da smeta i nama i Noletu svo to medijsko pumpanje pažnje, i rasipanje Noletove energije na nebitne stvari, ok mora delom zbog sponzora ali ipak snimanje filmova i foto seansi mu apsolutno ne treba. Tako je i Ana odlično krenula pa upala u vrtlog manekenstva i sličnih budalaština i evo gde je sad. Nole je teniser i najvažnije je da osvaja turnire i tome da sve podredi, iskreno se nadam da će se više skoncentrisati na ono što najbolje radi!
Još jedan detalj nevezan sa ovim turnirom ali koji mi godinama bode oči jeste Noletovo skretanje pogleda sa sudije u momentu rukovanja posle meča. Nole jeste lepo vaspitan momak i baš zato mi nije jasno kako može da ne gleda u oči nekog sa kim se pozdravlja, elementarna nekultura, opet ponavljam da mi nije jasno jer svi vidimo koliko je normalan i kulturan. I kako mu do sada niko nije skrenuo pažnju zbog toga.
Da li ima mesta razmišljanju da je današnji poraz deo taktike pred RG, osvajanje Pariza je postavio kao pritoritet uz OI i zanima me stav stručnjaka da li je moguće da je danas kalkulisao i birao lakši raspored protivnika na RG?

namcor

pre 11 godina

Prelomila je sudijska greska u 8. gemu, kod 15:30 za Novaka. Umesto 15:40, jer je bio cist viner, sudije vicu aut, glavni sudija koriguje, ali samo tako da se servis ponavlja. Novak je, videlo se, vidno iznerviran i dekoncentrisan. Gubi sledeca tri poena i time gem. Ali, ne uspeva da se smiri i gubi sledeca 3 gema za redom. Time i porvi set i prva dva gema drugog seta. Vidite koliko jedna pogresna sudijska odluka moze da utice na ishod celog meca? Nije opravdanje. Novak je morao, sada je vec dovoljno iskusan, da se brzo "dozove" i nastavi sa igrom od pre tog spornog dogadjaja. Ali, ocito je sada malo vise emocionalno osetljiv. Nadam se da ce u nastavku sezone stvari dovesti na svoje mesto.

Inferno

pre 11 godina

Mislim da ni ovo finale nije neki reper za trenutnu formu. Realno, ovo je prilično dobar razvoj situacije za Đokovića, jer se Nadal vraća na poziciju broj 2 i tako ispada iz kostura potencijalnih protivnika do finala Rolana Garosa. Naravno, to ne umanjuje pobedu Nadala, samo mi je pomalo bezveze tumačenje svakog Đokovićevog poraza od Nadala. Prošlogodišnja sezona je nešto što će se teško ponoviti, da ne kažem više nikada. Da sam ja Đoković, prvenstveni cilj ove sezone bi mi bio Rolan Garos, Olimpijada i održavanje prvog mesta, a to se uz malo taktiziranja može postići. Obzirom na prošlogodišnju sezonu i šta sve treba da se brani, taktiziranje će Đokoviću i te kako trebati.

milwood

pre 11 godina

Rafa je pokazao kakav karakter ima . I pored 7 poraza od Đokovića za redom , našao je rešenje i dva puta za redom ga je dobio . Sličan problem je imao sa Federerom na Vimbldonu , gubio 2 finala , u prvom osvojio set u drugom finalu dva , treće dobio . Rafa u ovom meču uopšte nije blistao ( statistika , prvi servis 50% protiv najboljeg riternera u istoriji ) , izuzetak je konstatacija da je osvajao ključne poene . Mislim da je Rafa jednostavno , pored toga što je našao rešenje za Đokovićevu igru , ( znatno bolje reternira , dublje šalje lopte , udaljio je Novaka od osnvone linije ) povratio i samopuzdanje ( 2 pobede nad Đokovićem bez izgubljenog seta , sijaset spasenih brejk lopti i minimalan broj brejkova pretrpljen u dva meča od Đokovića ). Jednostavno , Rafa definitivno ima manje GS titula od Federera ( za sada ), ali mislim da , tenisera , sportistu uopšte , sa takvim takmičarskim duhom i energijom , tenis i sport nisu videli . Želim sve najbolje ovom skromnom momku u daljoj karijeri .

Neznalica

pre 11 godina

Znači da je Đoković kompletno obnovio motivaciju, odmorio se od slavljeničkih oda sa svih strana i uvideo da je Rolan Garos prava prilika da se potvrdi kao Kralj tenisa, drugi neka vladaju pojedinim vrstama podloga.

hardy

pre 11 godina

Nole je ako ne svesno, bar podsvesno razmišljao u pravcu RG. Svakako da mu je bar u podsvesti bila prisutna dilema, da li zapeti iz sve snage, dobiti finale Rima ili zaigrati na sigurniju kartu i ''pametno'' izgubiti i vratiti Nadala na poziciju dva. Na taj način sigurno izbegava Nadala pre finala RG, a u finalu će biti prilika da pokuša upis u besmrtne. Eventualnom pobedom u finalu RG bonus bi bio to što bi pred Vimbldon Nadala poslao na treće, a Federera vratio na drugo mesto. To bi bila idealna kombinacija za Noleta i teško da mu se nije vrzmala po glavi.

Danilo

pre 11 godina

Ono što je evidentno,to je da Nadala kada igra odlično,jedino može pobediti Nole koji igra odlično.U prvom setu,od 6.do 9.gema,činilo se da je Nadal upao u "rupu bez dna".Igrao je uglavnom slajsove i oslanjao se samo na Noleteove greške koje su se tada proredile.I rezultat je išao u prilog Noletu.
Onda se desila ona glupa sudijska greška,pad Noletove koncentracije i vraćanje Nadala u roku od nekoliko minuta.
Ne vidim da ovaj meč može imati posledice za R.G.Suviše su oni veliki igrači da bi živeli u prošlosti.
Jednom sam negde pročitao izjavu nekog od velikih da za vreme igre čak i ne zna rezultat i da igra za svaki poen kao da je meč lopta.
Evidentan je napredak obojice,delovi igre su bili na nivou kakav se retko sreće,ako dodje do finala,a dobre su šanse,biće to vatromet za pamćenje.
Laki favorit za pobedu biće Rafa,ali Nole ima jaku kartu u rukavu-sve zavisi od njega!
P.S.Što se tiče smeča,mislim da bi Nole trebalo da izbegava taj udarac jer mu jednostavno ne leži.Koliko se sećam, Boba Živojinović u celoj karijeri nikada nije pogrešio smeč i to iz bilo koje tačke na igralištu,a kao igrač nije bio ni senka Noletova.
Ne možeš u svemu biti savršen,nikada niko i nije bio.

Djoksa

pre 11 godina

Kao i uvek korektna analiza od Saše Ozma.

Čestitke Nadalu na zasluženo osvojenoj tituli!

Poraz kao poraz nije ništa strašno ako se iz njega izvuku određene pouke. Nadam se da će Novak uspeti da značajno podigne svoju formu u (nadajmo se) finalu RG. Ono što treba da najviše brine Novaka je da ga je Rafa dobio rutinski. U finalu MK ove godine Nadal je odigrao svoj najbolji tenis u mečevima sa Novakom (naročito na servisu). Danas je odigrao sasvim prosečno! Dovoljno je pogledati veliki broj neiznuđenih grešaka i ispodprosečan (i za njegove standarde) ubačaj prvog servisa.
Ono sto je na mene ostavilo najjači utisak je koncentracija Novaka u ovom meču. Tj, nedostatak iste... Svo to očajavanje (nemoćno širenje ruku prema svom boksu, prevrtanje očima kad protivnik pogodi liniju, itd..) znači samo jedno. Novak nije verovao da može da pobedi Nadala.. Tačnije, očekivao je da mu Nadal u presudnim poenima pomogne neiznuđenim greškama. Nedopustivo za prvog igrača sveta! Ovo je jedan veliki korak unazad na mentalnom planu za Novaka i povratak u stanje u kojem je bio u 2010 god.
Mislim da se ovaj meč može sažeti u jednu rečenicu. Novak nije znao kako, nije imao efikasan plan za igru protiv Rafe.
Ovde bih apostrofirao njegovu igru na mreži koja je previše mekana. Primer, protivnik odigra skraćenu lopticu, on dolazi na mrežu i, u slučaju da je protivnik već na mreži, ne pokušava da napadne volejom već samo da prebaci preko mreže. I ono što je najgore, krene da skakuće kao je na treningu? Bukvalno svaki put gledam jedno te isto kad se nađe oči u oči sa protivnikom na mreži. On hoće da se nadigrava kao da je na treningu ili egzibiciji?!
Gledao sam veliki broj mečeva koje je Novak igrao sa Rodžerom i Rafom. Karakteristično za te mečeve je bilo to što ih nije igrao kao protiv ostalih tenisera. Dok je trajao meč, on kao da je bio u nekom svom svetu. Osnova koja vam je potrebna za pobedu protiv ove dvojice uistinu velikih tenisera je stav da će oni u toku meča u nekom procentu pogađati vinereiz "nemogućih" pozicija. Jednostavno, treba se pomiriti sa tim i ne nervirati se uopšte. Mečevi se ne dobijaju na takvim poenima već na manjem procentu neiznuđenih gresaka i osvojenim poenima na drugi servis. Sećam se samo onog poena iz prošle godine u Madridu kada ga je Nadal osvojio udarivši lopticu kroz noge. Publika u transu, Rafa u svom elementu sa stegnutom pesnicom a Novak kamenog lica kao da se ništa nije dogodilo osvaja gem. E, to je pravi, pobednučki pristup! Danas, a bogami i u subotu, Novak se hvata za glavu u u očajanju posle nekih Rafinih vinera i svojih promašaja. To je jasan pokazatelj da on uopšte nije bio mentalno spreman za nivo igre koji je danas pokazao Nadal.

Ipak, nije sve tako crno! Osvajanjem titule Nadal se vratio na drugo mesto i Novak ne može da se sastane sa njim pre finala.

Možda sam bio previše kritičan ali Novak je postavio visoke ciljeve ove godine. Sa ovom današnjom igrom ne može ih ostvariti. Ostajem i dalje pri tvrdnji da Novak neuporedivo bolje igra u noćnim terminima i da će osvajanje RG biti za njega neuporedivo teže upravo zbog nedostatka istih (RG nema noćne mečeve). I dalje sam optimista, Novak je pokazao da može da igra na vrlo visokom nivou u dužem vremenskom periodu ali ove godine još uvek ne (finale AO ne bi ni slučajno trajalo skoro 6 sati da je pokazao prošlogodišnju formu). Fali ta bekend dijagonala kojom je prošle godine "razbio" Nadala u svim mečevima jer mu je njome oduzeo poverenje u njegov forhend. I bolji procenat prvog servisa, kao i kad uđe u teren da završi poen (ne samo danas, nego i u svim prethodnim mečevima na šljaci).

Sve u svemu, nama navijačima ostaje nada da je ovo sve dimna zavesa sračunata kako bi ubedila Nadala kako je igra od prošle godine prošlost koja se više ne može vratiti. A da ćemo onu pravu Novakovu igru videti tek na RG.

U svakom slučaju Novaku želim dobar žreb i puno sreće na RG!

Goran S.

pre 11 godina

Rekao bih Nadala je i posluzila sreca u ovom mecu, kako je i Toni rekao od 6 poraza Nadala u 2011 od Noleta 3 je izgubio nesretno, kumovalo je odsustvo srece i taj utisak i ja sada nosim, u ovom mecu. Nole nije bio slabiji protivnik, u mnogo razmena bio je dominantan i agresivniji, Nadal je strplivo cekao Noletove greske i docekao ih je, grubo gledano to je to.

Najjednostavnije je reci, Nole je mec izgubio zbog velikog broja neiznudjenih gresaka, medjutim ako pogledamo statistiku Nole ima veci procenat ubacenog prvog servisa . Mnogo puta culi smo reci “statistika ume da vara” A ja cu vam reci da statistiku moze gledati onaj ko je i mec gledao i onda mu je ona pomoc, naravno pod uslovom da tenis poznaje i shvata sustinske stvari.

Zatim, Noletova neiznudjena greska u mecu sa Nadalom nije ista kao u mecu sa nekim slabijim teniserom, ima neuporedivo vecu tezinu, jer Nole je te greske mahom pravio nakon dugih i napornih razmena i pogadjao svaki udarac u trku i posto bi mu stigla neka konacno laksa lopta, slao bi viner preko najviseg dela mreze koji bi u njoj i zavrsio, ili se opustio u nameri da to iskoristi istovremeno kao odmor i uzimanje vazduha, pa poslao dugu loptu i izbacio je tik iza osnovne linije. Vecinu neiznudjenih gresaka napravio je u ovim okolnostima i naravno da mu u tim trenutcima koncentracija nije bila na visokom nivou jer nakon jakog tempa kada vam dodje laka lopta automatski se opustite i eto greske bas na najlaksoj lopti. Drugi set pri rezultatu 2:2 videlo se da je Nole krenuo u mec neuporedivo opustenije, napustila ga je stega, i tu bih najpre trazio razloge gubitka meca, Nadal mu nije davao da udje u svoj ritam a svoj je uspostavio i tada je Nole i pokusao njegov da razbije drop sotovima i izlascima na mrezu. Igrao je Nole jako dobro moram i to reci ali eto Nadal je uspevao izvesti udarac vise Mogu da primetim takodje da je Nadal u top formi trenutno dok Nole mislim da mu ovo nije limit, pa eto na taj nacin i nalazim utehu i veru da ce na Rolad garosu biti drugacije i da ce Nole tada biti pun energije. Na kraju i nadam se konacno drugacijem zrebanju za taj turnir, onakvom kakvo je Rodzer stalno imao za vreme svoje vladavine a to je 1-4 i 2-3 po grupama, pa da se njih dvojica kolju ko ce Noletu na megdan.
Dok je Nole bio broj 3 a Rodzer broj 1 vecito je zreb bio takav, pa otud Nole i Nadal imaju 32 medjusobna susreta zbog cega drugog nego zbog toga sto su Svajcarcu vecito ugadjali, do duse ne samo njemu i organizatori svakog turnira zeleli su finale Nadala i Rodzera. Ja ne znam dokle vise nisu im valjda oni jos uvek atraktivniji, usiljeno je to vise i prevazidjeno mislim, naravno zahvaljujuci Noletu, jer samo pobeda nad njim danas ima svoju tezinu., I zato brvo Nadal zasluzio si da osvojis ovaj turnir, sve cestitke , idemo dalje !


Obrato bih se tebi Sasa Ozmo!

Ako mozes zamolio bih te da se obratis urednicima tv B92 sa idejom da prenose zrebanje za Rolad garos, znam da moze i da daju direktan signal ceremonije izvlacenja. Ako vec ne prenose turnir, mogli bi bar to zrebanje, uvek je zanimljivo i najcesce u izvlacenju i ucestvuju teniseri iz vrha. Unapred hvala i veliki pozdrav tebi i hvala na sjajnim tekstovima, bez konkurencije su.

juce procitah na temi nadal- ferer

pre 11 godina

Jedno je sigurno,pobednik ovog duela nece biti pobednik sutrasnjeg.
(miki, 19. maj 2012 17:11)

ok miki.

Miodrag Kukrika

pre 11 godina

Izvanredna analiza Djokoviceve igre koja se ne samo odnosi na danasnji mec vec i na Djokoviceve slabosti koje su razlog da uprkos velikih sposobnost on nije postao prvi teniser sveta mnogo ranije.Nadam se da ce Djokovic i njegov dugogodisnji trener,Vajda uzeti gornju analizu kad budu razmatrali sta teba uraditi ta se ove greske prevazidju.

Александар

pre 11 godina

Сложио бих се са анализом меча. Оно што бих додао је психолошки моменат - чинило се да Новак у овом тренутку није био спреман да "иде до краја", тј. да изгори у жељи да победи по сваку цену. С друге стране, Надал јесте. То не значи да Новак није хтео да победи - далеко од тога, али није ушао у меч са спремношћу за рововску борбу до исцрпљења, као нпр. у Мадриду 2009. А сетимо се шта се десило после тога обојици - један другог су исцрпели пред Ролан Гарос. Надал је био спреман чак и на то, јер му је било неопходно ради повраћаја самопоуздања против Новака, док је Новак чини се чврсто решио да остави свој апсолутни психолошки максимум за РГ, да се тамо ни мало не штеди, и да му концентрација буде на врхунцу. Остаје утисак да је ово Надалов максимум, а да је Новаку још нешто преостало да допуни за РГ. Стога се овај пораз не чини нарочито штетним. Не мислим да је Новаково самопоуздање пољуљано. Штавише, можда му је сад додатно повећана мотивација за РГ.

Radenko

pre 11 godina

Jednostavno nije mu se dalo danas , ne pamtim Novaka koji je napravio toliko za njega kardinalnih gresaka u bitnim trenucima , on tavke sanse uzima oberucke , danas nije . Slazem se da je Nadal favorit na RG , logicno posto ima 6 titula tamo i ove godine je osvojio sve na crvenoj sljaci . Medjutim Nole izvlaci pouke iz ovog meca i imace sigurno vece sanse u Parizu , do polufinala i finala ima 5 meceva u kojima treba da dize formu , i u tim mecevima na 3 dobijena seta manja je sansa da sreca ili sudija ima veliki uticaj . Sada sledi rodjendan Noletov i novi treninzi i priprema za nadamo se NOVAK SLAM sto bi bio najveci uspeh u istoriji open ere za bilo kog muskog tenisera .

Gane

pre 11 godina

Novak je i pored poraza dokazao da je bolji od Nadala,jer je igrao dva meca istovremeno. Jedan protiv Nadala,koji nije bio lak.I jedan protiv sebe,koji je bio jos tezi.Ali to je dobro,Novak je pametan momak i IZVANREDAN teniser,izvucice pouke iz gresaka(a bilo ih je),i bice bolji.Popravio je servis,poravice i ostalo.Vazno je da se spremi za Vimbldon,jer je to jedinstvena prilika da u jednoj godini dva puta pobedi na Vimbldonu jednom na Grend slemu i drugi put na Olimpijadi.Mada,u potaji mastam da osvoji i Rolan Garos i Us open,i dosta za ovu godinu!

vladaKG

pre 11 godina

Ono ste je po meni primetno kod Novaka u odnosu na proslu godinu je slabija fizicka sprema! Prosle godine u oba meca koja je Novak dobio Nadala na sljaci primecivalo se da u svakom poenu ima vise snage od Nadala i tako je uspevao da dugacke poene privede kraju da pri tome ne izgubi intezitet igre i ne ostane bez daha, ove godine to vec nije slucaj! Sto se tice RG nisam neki optimista ako dodje do njihovog okrsaja u finalu bas iz ovog razloga! Obzirom na ovogodisnji kalendar u kome prakticno nema pauze izmedju Wibledona i americke turneje ne vidim kad bi Novak uspeo da pronadje vremena da popravi svoju fizicku kondiciju! Nadam se da gresim ali Nadal u ovom trenutku deluje fizicki mnogo spremnije od Djokovica!

Sir Alex

pre 11 godina

Dobra stvar u ovom porazu je ta sto se Nadal vratio na mesto broj 2 na ATP listi, pa ne postoji sansa da se Novak i Rafa medjusobno sretnu u polufinalu RG-a, posle kojeg bi samo jedan covek mogao da profitira, slicno onom cuvenom Madridu..

johnny b good

pre 11 godina

Nebitan poraz za Novaka, uz "malu nenamernu" sudijsku grešku, koja je prilično odredila sudbinu meča..
Novak je zapravo podsvesno (svakako ne namerno) pustio ovaj meč (naročito drugi set), prepuštajući Nadalu drugo mesto pred RG i na taj način osigurao eventualno očekivano finale..
Čini se, da je ovaj poraz doneo više koristi Novaku, koji svakako ima prostora za napredak (naročito kratka bekend dijagonala), nego što je pobeda donela Nadalu, koji evidentno pruža svoj maximum i pitanje je da li može da ga održi još dve, tri nedelje..
Ono što predstoji je, verovatno, najuzbudljiviji RG do sada...

nebojsa ilic

pre 11 godina

Postovani Sasa,
Dok posmatram Novakove meceve,ja ustajem,setam,sedam(na osam:-)),utisavam ton,sviruckam relativizujem nervozu.Prosle godine sam svaki mec gledao u istoj majci,dakle vrlo neracionalno ponasanje,obzirom da sam odrasla osoba.
Cesto kuckam poruke prijatelju sa kojim obrazlazem kad kako i sta u toku meca.
Danas je sve to bilo opet,ali se nisam dao uloviti u vihor ocaja.
Idemo dalje,kaze Dragan Nikolic u istoimenoj seriji.
Novak je najvaznije poene igrao losije.Nije imao fokus.Propustao je bitne i malobrojne sanse,a kada ih je imao,onda i sreca nije bila uz njega.
Raduje na kraju,taj osmeh uz osvojeni tanjir.A RG moze da bude blizi nego sto se cini.Novak je najbolji iz senke.Neka Rafa bude favorit.Mozda se za dve nedelje neke stvari preokrenu.Nadal je danas prema Djokovicu bio ono IZ 2010,2009...ali ipak ta 2011 je sada dokaz da moze.I nemoguce je stalno pobedjivati,prosto statisticki.Tako da,ova analiza,uz sve fenomenalne reakcije ljudi koji ovaj sajt cine izuzetnim,cini da nam bude lakse i u porazu.Mislim na nas ludoopsesivne:-)

navijac

pre 11 godina

šta je u Rimu donelo trijumf Nadalu i šta to znači pred Rolan Garos?

Nadal je vec odavno pripremljen protiv Novaka a suprotno tome Novak je bio u specificnoj situaciji da bude sto posto spreman za Nadal i ostali vrhunski igraci. Ali, posle Rima se vidi dosta napredak u igri Novaka u odnosu pre Rima. Mada postoji osilacija u prvom srvisu ali ponekad Novak nadoknadi sa drugom. Rim je nekako kao baza za RG i prema tome siguran sam da Novak sada vise spremniji.
Zelim mu dobro zdravlje i pehar u ruke u RG.

Spoljnji Faktor

pre 11 godina

Mislim da je veliki faktor Nadalove pobede bio u Noletovim greškama, mentalna jačina i ogromno samopouzdanje kojim trenutno raspolaže. Nole zna i da gubi, to svi znamo, pa i sada pokazuje svoju veličinu prihvatanjem poraza. Za RG nema šta za sada puno da se kaže, svi ga željno očekujemo i naravno navijamo za Noleta s nadom da neće biti jakih spoljnih faktora koji će poremetiti njegovu stabilnost.

Flying Dutchman

pre 11 godina

Zaslužena pobeda Nadala. Iskoristio je svoje šanse, Novak svoje nije i to je to. Neozbiljno je pričati kako je ona greška sudije presudila meč, jer je Novak isuviše psihički jak da bi ga tako nešto poremetilo do kraja meča.

Ovaj meč je prilično sličan onima iz Rima i Madrida prošle godine po prikazanoj igri, jedina je razlika što je, za razliku od tih mečeva, danas najvažnije poene osvajao Nadal. Novak je iskoristio samo 1 od 7 brejk šansi, naspram Nadalovih 4 od 7. To je i najveća razlika Novaka iz ove i Novaka iz prošle godine. Kao da je ove godine malo slabiji kod brejk prilika, i u realizaciji i u spašavanju, ali to je normalno, jer niko realan nije očekivao da Novak može da ponovi prošlu godinu, prosto je nemoguće odigrati takve 2 sezone zaredom. Što se tiče RG, mislim da je gotovo sigurno da ćemo u finalu gledati isti ovaj duel, i Nadal će biti favorit u tom meču, ali ja nekako verujem da će Novak do tada uspeti da skroz povrati onu igru i mentalnu stabilnost od prošle godine. Već je sada primetan značajan rast forme i sigurno je da će Novak kao veliki šampion uspeti da dovede formu do vrhunca za najvažniji period u sezoni. Vrlo je moguće da i u Parizu vidimo 5 setova u finalu, i ko zna, možda taj meč bude duži i neizvesniji od onog u Australiji (ako je to uopšte moguće), i kulminacija njihovog rivaliteta, koji bi lako mogao da postane i najveći u istoriji sporta.

I za kraj, ne znam da li je neko primetio, ali meni se čini da se Novak malo plaši da odigra smeč, jer uopšte ne ispravi ruku skroz uvis, nego odigrava smeč iz polu-savijenog položaja ruke i onda se dešavaju onakvi kiksevi kao danas i to kao da je posledica one povrede protiv Del Potra u areni. Od tada Novak možda ima mali strah od obnavljanja te povrede, i ne sme da zamahne na smeč kako bi trebalo. Ne razumem se mnogo u tenis, verovatno nisam u pravu, ali sam stekao takav utisak da su Novakovi smečevi od te povrede daleko slabiji i nesigurniji.

Ivana

pre 11 godina

Zao mi je sto Novak nije uspeo da odbrani titulu,dao je sve od sebe,ali naisao je period pada koncetracije i to je to,i najboljima se, eto, desava.Bice bolje! Odlicna analiza,svaka cast!Nadala sam se da ce bar Nole da me oraspolozi nakon nepolozenog ispita,ali sta je tu je,nije bilo sudjeno,nema zamerki! :-))

Opuštenko

pre 11 godina

Непотребно драматизујете ствари. И једном и другом више је одговарало да се Надал данас врати на место број 2 АТП листе, а Федерер падне на треће. Овако се њих двојица у Паризу неће укрстити пре финала. Једноме од њих свакако ће запасти Федерер у полуфиналу (можда пре Новаку), а ту ће мотив за наплату дуга од прошле сезоне бити велики као кућа. На финале Ролан Гароса не вреди ни трошити речи. Уколико стигне до њега, оно ће Новаку бити прилика да допише ново поглавље историје професионалног тениса и уздигне се на један ниво више у односу на већ достигнуте висине. Зато се на његов данашњи пораз не треба уопште освртати.

emanuelosn

pre 11 godina

Prvo, Nadal je danas bio nevjerovatan, kad mu je Novak vratio brejk stari Rafa bi psihicki popustio, ali danas ne, imao je snage da vrati brejk i preokrene mec u njegovu korist ...

Drugo, ja mislim da je Nole ipak imao zavrsni udarac, ali sljaka je toliko spora da je viner nemoguce osvojit protiv Nadala, cio mec mi se desavalo da vidim poen za Novaka ali Rafa stize loptu i resetuje borbu za poen ... da je bio beton ili trava Rafa bi bio razmontiran, ovako ima pravo da ga zovu King of Clay ...

Trece, Novakov prioritet treba da bude RG i Olimpijada, Rim je vec osvoajao, ovo neka bude kao opipavanje pulsa za predstojeci njihov duel na sljaci, nadam se da je sljaka na RG bar malo brza !

Nole znaci sa RG i Olimpijadom ulazis u tenisku istoriju kao igrac koji je osvojio sve sto se moglo osvojiti, u top 5 svih vremena !!!

Poz iz CG !

Dylan Dog

pre 11 godina

Čestitke Rafi Nadalu na čistoj pobedi protiv Novaka.

Ranije sam napisao da će Novak pokušati da odigra MK maksimalno, da spusti formu u Madridu, a zatim da je lagano diže u Rimu, kako bi konačno dostigao maksimum u drugoj nedelji RG-a. Generalno se sve odvija po tom planu, mada je bilo nekoliko nepredviđenih okolnosti koje su imale značajan uticaj na Novakovu igru. Prvo porodična, a zatim i tehnička (plava podloga terena u Madridu - namerno izbegavam da kažem: Šljaka). Novakov maksimum u Rimu (bar danas) nije bio na tako visokom nivou da bi se dobio Rafa na šljaci kada igra gotovo najbolje što može.

Razloge Novakovog poraza treba tražiti u pripremi za meč i psihološkoj i taktičkoj. Tokom celog toka trajanja meča primetno je bilo povremeno odsustvo fokusa i oscilacije u koncentraciji. Prvi set je odigrao na taktički solidnom nivou, dok je drugi bio uglavnom pun improvizacija.
Novak je gotovo u svakom gemu napravio bar po jednu ili više grubih grešaka, koje se čak mogu nazvati glupostima. Kada teniser ne realizuje svoje šanse i ne osvoji većinu poena u kojima ima inicijativu, teško može da se nada pobedi, osim ako nije super server. Kada teniser napravi neiznuđene greške iz situacija u kojima praktično treba da napravi direktan poen - po pravilu gubi taj gem, set ili čak ceo meč.

Tehničke detalje, kao što su smeč, voleji, bekhend itd. su potpuno marginalna stvar kada se analizira ovakav meč. Sve je stvar koncentracije i samopouzdanja, kao i istrajnosti u primeni prethodno dogovorene taktike Novaka smo često mogli da vidimo nespremnog da adekvatno reaguje na neobične situacije na terenu. I pojedina rešenja su mu bila pomalo čudna. Kretanje takođe nije bilo dovoljno dobro. Rikaveri je bio sporiji, a neretko je kasnio u postavljanju, pa je igrao van balansa one lopte koje bi obično odigrao iz savršeno mirnog stava. Naravno, ovo se videlo u nekim poenima i nije bilo karakteristično za ceo tok meča, ali je uzrokovalo vezivanje nekoliko grešaka i za direktnu posledicu imalo gubitke materijalne prednosti u vidu gemova i setova.

Novak ima sve što mu je potrebno da pobedi Rafu na šljaci i kada ovaj igra najbolje što može. Međutim, ono što pravi razliku kod Novaka danas nije bilo na zadovoljavajućem nivou - mentalni aspekt. Naravno, tu je i nezbežni faktor sportske sreće, koja je danas jednom bila majka, a jednom maćeha. Ali i po sreću mora da se "ide", a Novak u važnim trenucima meča nije pokazao dovoljno odlučnosti i hrabrosti.
Nedopustivo je da jedna lopta utiče na ishod meča, pa u grešci sudije ne treba tražiti alibi. Jeste Rafa imao obilje sreće u pojedinim trenucima meča, ali ju je imao i Rodžer dva dana ranije, a reakcije Novaka na istu stvar su bile potpuno drugačije. Novakov zadatak je da se ne obazire na te detalje. Linije, sajle, okviri reketa, neravnine na terenu - sve je to sastavni deo igre i teniskog meča. Čak i ako se propusti neka šansa - spreman i odlučan teniser stvara nove prilike. Novak danas nije bio u stanju da ubedi sebe da je sposoban da stvori nove prilike, a imao je potencijala da ih stvori na desetine. Nažalost, on je današnji meč izgubio na mentalnom planu.
Ovaj poraz Novaku nije bio potreban, ali mu neće previše ni odmoći. Njegov cilj je bio i ostao RG, a ne mastersi u Madridu ili Rimu. Rafa zna da je Novak pravio gluposti po terenu i da bi, i pored toga, imao mnogo problema da on sam nije odigrao perfektno. Ipak, pobeda je pobeda i iz nje Rafa crpi potrebno samopouzdanje za eventualni predstojeći okršaj na RG-u.

Da li će Novakov plan i očigledno pažljivo tempiranje dati rezultate u vidu kompletiranja nekalendarskog gren slema - ostaje da se vidi. A do tada, Novaku Đokoviću i svim našim teniserima i teniserkama želim puno zdravlja i pregršt sportske sreće na predstojećem Rolan Garosu!

Uzdravlje!

Nenad PVO

pre 11 godina

Pre svega, ovo je bio izvanredan mec. Nije se mnogo razlikovao u odnosu na njihove pretnodne duele.
Novak je prvi set odigrao sjajno. Bio je bolji, i zaista su nijanse odlucile ta taj set pripadne Nadalu.
Neverovanta fanaticna borbenost, upornost i zelja za pobedom koju poseduje Rafal Nadal je po meni nesto jedinstveno u svetu sporta ikad vidjeno. On svaki poen igra kao da je u gladijatorskoj arena i da mu od toga zivot zavisi. Da nema Novaka Rafael Nadal bi ostvario najimpozantniju tenisku karijeru u istoriji. Daleko bi nadmasio rezultate i Federera i Samprasa i svih ostalih teniskih velicina.
Osim te fanaticnosti koja je vise psiholoska kategorija i koja je neopisivo dominantna, Nadalove teniskie karakteristike su na nizem nivou. Servis je prosecan, bekend i ispod proseka, ali forhend pak izvanredan.
Forhendom izuzetno lako pravi razliku nad svim teniserima na svetu primenjujuci uvek isti jednostavan recept. Posto se protivnik uveri da ne moze da probije zid Nadalove fanaticne borbenosti, i odigra udarac sa malo manje tempa, Nadal kao gladna zver koja oseti krv navaljuje i sa neuvatljivim spinovanim forhendima zavrsava poene. Ako ima poptrebe ukljucuje i sjajne voleje i to je to…Kao jos jednu fantasticnu Nadalovu karakteristiku treba navesti i sposobnost da pravi vrlo malo iznudjenih gresaka, a o neiznudjenim da i ne govorimo. Tu je takodje ubedljivo najbolji na svetu. Niko ne pravi tako malo gresaka kao Rafael Nadal.
Ipak, na nasu srecu tu je Novak Djokovic koji jedini na svetu ima nacin da pobedi Nadala.
Novak je I danas pokazao da je bolji igrac. Osim nekoliko poena na kraju prvog I pocetkom drugog seta Nadalov forhend kao njegova najveca snaga bio je potpuno ukrocen. Devedeset posto poena koje su igrali bili su pod Novakovom kontrolom i dominacijom. Novak je razvlacio Nadala sa kraja na kraj terena, poigravajuci se sa njim kao macka sa misem. Ipak to danas nije bilo dovoljno.
Iz ko zna kog razloga Novak je na kraju prvog seta izgubio strpljenje i iznerviran sto nije vec zavrsio prvi set poceo da igra rizicnije a samim tim i da mnogo gresi a to Rafa “uvek gladna zver” ne prasta.
I zaista danas Novak kao da je odbio da okrene mec. A mogao je i moci ce uvek…
Danas je Novak zaboravio da jr protiv Rafe svaki poen rat, svaki poen se mora igrati sa maksimalnom kocentracijom upravo onako kako to cini Nadal. Danas to Novak nije radio, nedostajalo mu je strpljenja i volje da bude gladijator usvakom poenu.
Nadal tako, gladijatorski, igra sa svakim protivnikom i to mu je urodjeno. Kod Novaka je drugi slucaj, on je bolji teniser i nema potrebu da sa svakim protivnikom igra na taj nacin. Zato se nekad cini da Nole igra slabije, ali razlog tome je Novakova racionalnost koja je u sustini dobra osobina, jer produzava vek teniseru.
Ali kada Novak igra protiv Nadala, mora potpuno da menja koncept igre. Mora da se preobuce u ratnika koji se bori za zivot i onda i samo onda za Rafu nema spasa.
Novak je danas tako igrao ali ne ceo mec i to je razlog sto nije preokrenuo i danas dobio duel.
Sto se igrackog dela tice Novaku je danas nedostajao jedan element igre koji mu u u onih sedam uzastopno dobijenih meceva nije ni trebao. Novak nikako da izgradi taj element procene kada je dovoljno saterao Nadala u ugao i kada treba da pravovremenim izlaskom na mrezu lagano zavrsi poen.
Desava se da je svima na stadionu jasno da je Novak trebao da izadje na mrezu, ali on to ipak ne ucini onda dobije mrtvu loptu iz nemoguce i naizgled bezizlene situacije i onda krene novo pletenje mreze za Rafu sto nije nimalo lako jer Nadal naravno i dalje sve vraca i vraca.
Naravno Novak je toga svestan. Cesto se desava da zeli to da ispravi i donese odluku da izadje na mrezu pre nego sto izvede udarac. Onda se desi da taj udarac ne bude dovoljno dubok i jak i da ga Rafa “ispasira”. To naravno oduzima samopouzdanje.
Cini mi se kada bi Novak dobro izanalizirao svoje meceve sa Rafom mogao bi prepoznati te trenutke kada je vreme za trk na mrezu i iz koji pozicija Rafa vraca slabiji pasing. Meni se cini da bi Novak lakse lopte dobijao sa Nadalove forhend strane iz ugla. Jednostavno, ne bi smelo da bude poena u kojima Novak razvuce Nadala po coskovima terena, skroz do skupljaca loptica, a da ne dobije poen.
Kada bi taj deo igre malo unapredio mozda bi Novak mogao da dobija Rafu i bez borbe na “zivot i smrt” u svakom poenu.
S jedne strane mozda je I dobro sto je Nole danas izgubio, jer najvazniji turnir je pred nama. Novak je sigurno jako ljut danas jer je svestan da je bio bolji. Osim sto se Nadal toliko borio i vracao svaku loptu i osim sto je Novak napravio previse neiznudjenih gresaka sve ostalo je pokazalo da odnos izmedju njih dvoojice nije promenio.
Novak je bolji i siguran sam da ce ga ovaj poraz dovesti do osvajanja najvaznije titule u ovoj godini.
Ubedjen sam da je Rolland Garos ove godine Novakov.
Samo napred, Majstore…

Inspector Bloch

pre 11 godina

Prvi?

Sasa, opet hvala na analizi, i na mogucnosti razmene misljenja;
Posto godinama pratim(o) Novaka, nekako sam razvio i culo,iracionalno, za 'miris',njegov, kada izade na teren; danas mi je sve jos pre pocetka nagovestavalo, da titule nece biti! I ljutio se ja na sebe, zbog te 'prokletinje od osecaja'ali ostalo do kraja- i ispalo ispravno; Tvrtko, je na onom hororu od stranice ostavio najmanje bolan (cak i humoristicki) komentar sa dobrim POSLEDICAMA: na RG su sigurno u razlicitim kosturima!Uzrok, pa otprilike mu dode na isto!
Mene, i sve nas, sto bi rekao DD izluduju, kalkulacije, no one su hteli mi to ili ne sastavni deo igre vrhunskih sportista- sezona je predugacka, napori nehumani,a ciljevi (pre)visoki; Novak, mi to cesto zaboravljamo, pa pricamo o 2011, misleci na celu godinu, vanseriski igrao 8 meseci, i ..vise telo nije izdrzalo.Isto je bilo i sa RF u njegovim godinama, kao i sa RN; Ove ghodine je njegov tim odlucio da -kalkulise- sigurno posle osvajanja AO! Visi ciljevi su postali prioritetni, kako ce biti videcemo; ja nisam nezadovoljan danasnjom Novakovom igrom, to sto kazete Sasa za BH, pa Novak se danas, znam da zvuci nestvarno, ali nije manje istinito LOSE kretao, sem ponekada kada je bukvalno lebdeo iznad zemlje! Mislim, da, da je prvi set dobio, mec bi bio zavrsen daleko brze, no to su cak primetili i britanski komentatori, nakon zavrsetka prvog seta..je Novak bacio pogled na sat..1h i 45 min..pomnozi sa 3 ..ne nije njemu danas bilo do iscedivanja! RF je dobio sa spektakularnom igrom, tako da cak i da ga dobije na RG u njegovom delu..odradeno je ; a za Rafu, pa..ima sanse..odmah! I jos nesto, RN je danas igrao..kao sto uvek i igra..reci da je neki 'stari'u cemu? Pa njemu je danas prvi servis bio ispod 50% u odnosu na meceve sa Berdihom i Fererom gde je realizacija isla cak do 95%! Ne, ovo je cudan mec, tako da ja nikakve konsekvence iz njega ne bih izvlacio- osim jedne: na RG Novak ce sa zadovoljstvom opet moci da ulogu favorita( na koju se jos uvek nije navikao) prepusti Rafaelu!

Pozdrav, i do RG-rosa,

Александар

pre 11 godina

Сложио бих се са анализом меча. Оно што бих додао је психолошки моменат - чинило се да Новак у овом тренутку није био спреман да "иде до краја", тј. да изгори у жељи да победи по сваку цену. С друге стране, Надал јесте. То не значи да Новак није хтео да победи - далеко од тога, али није ушао у меч са спремношћу за рововску борбу до исцрпљења, као нпр. у Мадриду 2009. А сетимо се шта се десило после тога обојици - један другог су исцрпели пред Ролан Гарос. Надал је био спреман чак и на то, јер му је било неопходно ради повраћаја самопоуздања против Новака, док је Новак чини се чврсто решио да остави свој апсолутни психолошки максимум за РГ, да се тамо ни мало не штеди, и да му концентрација буде на врхунцу. Остаје утисак да је ово Надалов максимум, а да је Новаку још нешто преостало да допуни за РГ. Стога се овај пораз не чини нарочито штетним. Не мислим да је Новаково самопоуздање пољуљано. Штавише, можда му је сад додатно повећана мотивација за РГ.

Djoksa

pre 11 godina

Kao i uvek korektna analiza od Saše Ozma.

Čestitke Nadalu na zasluženo osvojenoj tituli!

Poraz kao poraz nije ništa strašno ako se iz njega izvuku određene pouke. Nadam se da će Novak uspeti da značajno podigne svoju formu u (nadajmo se) finalu RG. Ono što treba da najviše brine Novaka je da ga je Rafa dobio rutinski. U finalu MK ove godine Nadal je odigrao svoj najbolji tenis u mečevima sa Novakom (naročito na servisu). Danas je odigrao sasvim prosečno! Dovoljno je pogledati veliki broj neiznuđenih grešaka i ispodprosečan (i za njegove standarde) ubačaj prvog servisa.
Ono sto je na mene ostavilo najjači utisak je koncentracija Novaka u ovom meču. Tj, nedostatak iste... Svo to očajavanje (nemoćno širenje ruku prema svom boksu, prevrtanje očima kad protivnik pogodi liniju, itd..) znači samo jedno. Novak nije verovao da može da pobedi Nadala.. Tačnije, očekivao je da mu Nadal u presudnim poenima pomogne neiznuđenim greškama. Nedopustivo za prvog igrača sveta! Ovo je jedan veliki korak unazad na mentalnom planu za Novaka i povratak u stanje u kojem je bio u 2010 god.
Mislim da se ovaj meč može sažeti u jednu rečenicu. Novak nije znao kako, nije imao efikasan plan za igru protiv Rafe.
Ovde bih apostrofirao njegovu igru na mreži koja je previše mekana. Primer, protivnik odigra skraćenu lopticu, on dolazi na mrežu i, u slučaju da je protivnik već na mreži, ne pokušava da napadne volejom već samo da prebaci preko mreže. I ono što je najgore, krene da skakuće kao je na treningu? Bukvalno svaki put gledam jedno te isto kad se nađe oči u oči sa protivnikom na mreži. On hoće da se nadigrava kao da je na treningu ili egzibiciji?!
Gledao sam veliki broj mečeva koje je Novak igrao sa Rodžerom i Rafom. Karakteristično za te mečeve je bilo to što ih nije igrao kao protiv ostalih tenisera. Dok je trajao meč, on kao da je bio u nekom svom svetu. Osnova koja vam je potrebna za pobedu protiv ove dvojice uistinu velikih tenisera je stav da će oni u toku meča u nekom procentu pogađati vinereiz "nemogućih" pozicija. Jednostavno, treba se pomiriti sa tim i ne nervirati se uopšte. Mečevi se ne dobijaju na takvim poenima već na manjem procentu neiznuđenih gresaka i osvojenim poenima na drugi servis. Sećam se samo onog poena iz prošle godine u Madridu kada ga je Nadal osvojio udarivši lopticu kroz noge. Publika u transu, Rafa u svom elementu sa stegnutom pesnicom a Novak kamenog lica kao da se ništa nije dogodilo osvaja gem. E, to je pravi, pobednučki pristup! Danas, a bogami i u subotu, Novak se hvata za glavu u u očajanju posle nekih Rafinih vinera i svojih promašaja. To je jasan pokazatelj da on uopšte nije bio mentalno spreman za nivo igre koji je danas pokazao Nadal.

Ipak, nije sve tako crno! Osvajanjem titule Nadal se vratio na drugo mesto i Novak ne može da se sastane sa njim pre finala.

Možda sam bio previše kritičan ali Novak je postavio visoke ciljeve ove godine. Sa ovom današnjom igrom ne može ih ostvariti. Ostajem i dalje pri tvrdnji da Novak neuporedivo bolje igra u noćnim terminima i da će osvajanje RG biti za njega neuporedivo teže upravo zbog nedostatka istih (RG nema noćne mečeve). I dalje sam optimista, Novak je pokazao da može da igra na vrlo visokom nivou u dužem vremenskom periodu ali ove godine još uvek ne (finale AO ne bi ni slučajno trajalo skoro 6 sati da je pokazao prošlogodišnju formu). Fali ta bekend dijagonala kojom je prošle godine "razbio" Nadala u svim mečevima jer mu je njome oduzeo poverenje u njegov forhend. I bolji procenat prvog servisa, kao i kad uđe u teren da završi poen (ne samo danas, nego i u svim prethodnim mečevima na šljaci).

Sve u svemu, nama navijačima ostaje nada da je ovo sve dimna zavesa sračunata kako bi ubedila Nadala kako je igra od prošle godine prošlost koja se više ne može vratiti. A da ćemo onu pravu Novakovu igru videti tek na RG.

U svakom slučaju Novaku želim dobar žreb i puno sreće na RG!

Opuštenko

pre 11 godina

Непотребно драматизујете ствари. И једном и другом више је одговарало да се Надал данас врати на место број 2 АТП листе, а Федерер падне на треће. Овако се њих двојица у Паризу неће укрстити пре финала. Једноме од њих свакако ће запасти Федерер у полуфиналу (можда пре Новаку), а ту ће мотив за наплату дуга од прошле сезоне бити велики као кућа. На финале Ролан Гароса не вреди ни трошити речи. Уколико стигне до њега, оно ће Новаку бити прилика да допише ново поглавље историје професионалног тениса и уздигне се на један ниво више у односу на већ достигнуте висине. Зато се на његов данашњи пораз не треба уопште освртати.

Vladimir

pre 11 godina

Najgore je sto je Nole poceo da se nervira, kao nekad. Celu proslu godinu je delovao izuzetno mirno i znao da ceka svoj trenutak i kad mu ne ide u pojedinim trenucima. Sad je polomio reket protiv Monaka i ponovio to i protiv Rafe. Zbog jedne pogresne sudijske odluke je toliko izgubio zivce da je izgubio 5 gema jedan za drugim , a time i mec. Nadal ne prasta. To samo znaci da nije u maksimalno dobroj formi i da zbog toga nije dovoljno samouveren. A da je generalno slabiji nego pre ne bih rekao. Protiv Federera je bio izvanredan u Majamiju takodje.

Jova

pre 11 godina

Ni danas nisam uspijela odgledati cio meč, ali ono što sam vidjela ( skoro cio prvi set ) me, nećete vjerovati, smirilo. Još uvijek tvrdim da sve ide po planu, zato me ovaj rezultat nije iznenadio. Novak je opet zamijenio kraljicu za piuna, jer ima cijelu partiju za RG već odigranu u glavi. Danas smo gledali starog Novaka ali samo zato što mu je novi to dozvolio ( i da nama ne bude dosadno ). Bilo bi nesmotreno, da ne kažem glupo, da je danas pobijedio i omogućio Federeru ne samo drugu poziciju nego i približavanje prvom dvojcu. On vjerovatno i ovoga puta, da bi osvoio RG, mora pobijediti obojicu, redosled niti nije toliko važan, te je ovaj poraz došao planski, zbog skidanja pritiska. Sportska i navijačka javnost je kratkog pamćenja, a naš Novak pametan dječko. Nadal je u strašnoj formi ( već sad ), Novak isto tako ( mada to viješto krije ). Biće strašne borbe na RG. Nisam sigurna da će Novak pobijediti ( mada se stvarno nadam ) ali u nešto drugo jesam: Novak neće igrati kao danas, kockarsko-federovovski, iz prošlog razloga jer može i zna i drugačije. Federer zna igrati samo federovovksi, Nadal nadalovski ( tu znamo šta se može očekivati ) ali Novak može i federerovski, i nadalovski, i novakovski, ako treba i marijevski. Dokazao je to. Finale RG može da traje i pet dana, može ga remetiti kiša, mrak i štošta još, tad se Novaku neće žuriti na drugi, daleko važniji turnir, tad se može igrati i sedam sati, ako je ulog velik, što ovdje nije slučaj.

Novak je i prošle godine na početku odredio prioritete, ove isto tako. On je dostigao vrh, od sada nadalje se broje samo GS, sedmice na prvom mijestu i plasman na kraju godine. Sve to je na mijestu, mada su mnogi računali i nadali se da ga Nadal može prestići još u avgustu 2011. Samo zdravlja, ima da bude. I možda mrvica sprortske sreće, bez toga ipak ne ide. I da, sudije. Navikli smo već, ali što je previše, previše je.

Pozdrav svima

hardy

pre 11 godina

Nole je ako ne svesno, bar podsvesno razmišljao u pravcu RG. Svakako da mu je bar u podsvesti bila prisutna dilema, da li zapeti iz sve snage, dobiti finale Rima ili zaigrati na sigurniju kartu i ''pametno'' izgubiti i vratiti Nadala na poziciju dva. Na taj način sigurno izbegava Nadala pre finala RG, a u finalu će biti prilika da pokuša upis u besmrtne. Eventualnom pobedom u finalu RG bonus bi bio to što bi pred Vimbldon Nadala poslao na treće, a Federera vratio na drugo mesto. To bi bila idealna kombinacija za Noleta i teško da mu se nije vrzmala po glavi.

nebojsa ilic

pre 11 godina

Postovani Sasa,
Dok posmatram Novakove meceve,ja ustajem,setam,sedam(na osam:-)),utisavam ton,sviruckam relativizujem nervozu.Prosle godine sam svaki mec gledao u istoj majci,dakle vrlo neracionalno ponasanje,obzirom da sam odrasla osoba.
Cesto kuckam poruke prijatelju sa kojim obrazlazem kad kako i sta u toku meca.
Danas je sve to bilo opet,ali se nisam dao uloviti u vihor ocaja.
Idemo dalje,kaze Dragan Nikolic u istoimenoj seriji.
Novak je najvaznije poene igrao losije.Nije imao fokus.Propustao je bitne i malobrojne sanse,a kada ih je imao,onda i sreca nije bila uz njega.
Raduje na kraju,taj osmeh uz osvojeni tanjir.A RG moze da bude blizi nego sto se cini.Novak je najbolji iz senke.Neka Rafa bude favorit.Mozda se za dve nedelje neke stvari preokrenu.Nadal je danas prema Djokovicu bio ono IZ 2010,2009...ali ipak ta 2011 je sada dokaz da moze.I nemoguce je stalno pobedjivati,prosto statisticki.Tako da,ova analiza,uz sve fenomenalne reakcije ljudi koji ovaj sajt cine izuzetnim,cini da nam bude lakse i u porazu.Mislim na nas ludoopsesivne:-)

johnny b good

pre 11 godina

Nebitan poraz za Novaka, uz "malu nenamernu" sudijsku grešku, koja je prilično odredila sudbinu meča..
Novak je zapravo podsvesno (svakako ne namerno) pustio ovaj meč (naročito drugi set), prepuštajući Nadalu drugo mesto pred RG i na taj način osigurao eventualno očekivano finale..
Čini se, da je ovaj poraz doneo više koristi Novaku, koji svakako ima prostora za napredak (naročito kratka bekend dijagonala), nego što je pobeda donela Nadalu, koji evidentno pruža svoj maximum i pitanje je da li može da ga održi još dve, tri nedelje..
Ono što predstoji je, verovatno, najuzbudljiviji RG do sada...

emanuelosn

pre 11 godina

Prvo, Nadal je danas bio nevjerovatan, kad mu je Novak vratio brejk stari Rafa bi psihicki popustio, ali danas ne, imao je snage da vrati brejk i preokrene mec u njegovu korist ...

Drugo, ja mislim da je Nole ipak imao zavrsni udarac, ali sljaka je toliko spora da je viner nemoguce osvojit protiv Nadala, cio mec mi se desavalo da vidim poen za Novaka ali Rafa stize loptu i resetuje borbu za poen ... da je bio beton ili trava Rafa bi bio razmontiran, ovako ima pravo da ga zovu King of Clay ...

Trece, Novakov prioritet treba da bude RG i Olimpijada, Rim je vec osvoajao, ovo neka bude kao opipavanje pulsa za predstojeci njihov duel na sljaci, nadam se da je sljaka na RG bar malo brza !

Nole znaci sa RG i Olimpijadom ulazis u tenisku istoriju kao igrac koji je osvojio sve sto se moglo osvojiti, u top 5 svih vremena !!!

Poz iz CG !

Goran S.

pre 11 godina

Rekao bih Nadala je i posluzila sreca u ovom mecu, kako je i Toni rekao od 6 poraza Nadala u 2011 od Noleta 3 je izgubio nesretno, kumovalo je odsustvo srece i taj utisak i ja sada nosim, u ovom mecu. Nole nije bio slabiji protivnik, u mnogo razmena bio je dominantan i agresivniji, Nadal je strplivo cekao Noletove greske i docekao ih je, grubo gledano to je to.

Najjednostavnije je reci, Nole je mec izgubio zbog velikog broja neiznudjenih gresaka, medjutim ako pogledamo statistiku Nole ima veci procenat ubacenog prvog servisa . Mnogo puta culi smo reci “statistika ume da vara” A ja cu vam reci da statistiku moze gledati onaj ko je i mec gledao i onda mu je ona pomoc, naravno pod uslovom da tenis poznaje i shvata sustinske stvari.

Zatim, Noletova neiznudjena greska u mecu sa Nadalom nije ista kao u mecu sa nekim slabijim teniserom, ima neuporedivo vecu tezinu, jer Nole je te greske mahom pravio nakon dugih i napornih razmena i pogadjao svaki udarac u trku i posto bi mu stigla neka konacno laksa lopta, slao bi viner preko najviseg dela mreze koji bi u njoj i zavrsio, ili se opustio u nameri da to iskoristi istovremeno kao odmor i uzimanje vazduha, pa poslao dugu loptu i izbacio je tik iza osnovne linije. Vecinu neiznudjenih gresaka napravio je u ovim okolnostima i naravno da mu u tim trenutcima koncentracija nije bila na visokom nivou jer nakon jakog tempa kada vam dodje laka lopta automatski se opustite i eto greske bas na najlaksoj lopti. Drugi set pri rezultatu 2:2 videlo se da je Nole krenuo u mec neuporedivo opustenije, napustila ga je stega, i tu bih najpre trazio razloge gubitka meca, Nadal mu nije davao da udje u svoj ritam a svoj je uspostavio i tada je Nole i pokusao njegov da razbije drop sotovima i izlascima na mrezu. Igrao je Nole jako dobro moram i to reci ali eto Nadal je uspevao izvesti udarac vise Mogu da primetim takodje da je Nadal u top formi trenutno dok Nole mislim da mu ovo nije limit, pa eto na taj nacin i nalazim utehu i veru da ce na Rolad garosu biti drugacije i da ce Nole tada biti pun energije. Na kraju i nadam se konacno drugacijem zrebanju za taj turnir, onakvom kakvo je Rodzer stalno imao za vreme svoje vladavine a to je 1-4 i 2-3 po grupama, pa da se njih dvojica kolju ko ce Noletu na megdan.
Dok je Nole bio broj 3 a Rodzer broj 1 vecito je zreb bio takav, pa otud Nole i Nadal imaju 32 medjusobna susreta zbog cega drugog nego zbog toga sto su Svajcarcu vecito ugadjali, do duse ne samo njemu i organizatori svakog turnira zeleli su finale Nadala i Rodzera. Ja ne znam dokle vise nisu im valjda oni jos uvek atraktivniji, usiljeno je to vise i prevazidjeno mislim, naravno zahvaljujuci Noletu, jer samo pobeda nad njim danas ima svoju tezinu., I zato brvo Nadal zasluzio si da osvojis ovaj turnir, sve cestitke , idemo dalje !


Obrato bih se tebi Sasa Ozmo!

Ako mozes zamolio bih te da se obratis urednicima tv B92 sa idejom da prenose zrebanje za Rolad garos, znam da moze i da daju direktan signal ceremonije izvlacenja. Ako vec ne prenose turnir, mogli bi bar to zrebanje, uvek je zanimljivo i najcesce u izvlacenju i ucestvuju teniseri iz vrha. Unapred hvala i veliki pozdrav tebi i hvala na sjajnim tekstovima, bez konkurencije su.

nebojsa ilic

pre 11 godina

Samo da dodam,obzirom da se o finalu ili uzimanju slema prica kao o gotovoj stvari,prvo se skoci,pa se kaze HOP.Dakle,svima se moze desiti da odigraju dobro ili lose.Od silne zelje da nam pulen postigne nevidjeni uspeh,smecemo sa uma da moze da se desi kiks.I sta onda?Apelujem na navijace da budemo skromni u zeljama,tiho da se nadamo.Za radost uvek ima vremena,zato neka Nole igra i bude zdrav.Neka favorizuju Nadala,neka Rodzer bude njegov najopasniji protivnik,neka Berdih,Ferer,Beluci,Monako,Marej,del Potro,Melcer i Kolsrajber budu samo stanice na kojima se staje i uzima gorivo.
Meni se svidja sto je Novak potpisao za Juniklo,pogotovo sto to nije sportska firma.Time upravo pokazuje snagu duha i kapiranje trenda na pravi nacin.Da je postao Najk bio bi samo jos jedan u nizu.Ovako,kao Crna Strela,znas da je tu a pojma nemas sta je i ko je.
Novace,sa nestrpljenjem ocekujemo pocetak RG,nadamo se i verujemo.Cak i da ne uspes,be cool i mi cemo.Uvek ima sledeci turnir.

Danilo

pre 11 godina

Ono što je evidentno,to je da Nadala kada igra odlično,jedino može pobediti Nole koji igra odlično.U prvom setu,od 6.do 9.gema,činilo se da je Nadal upao u "rupu bez dna".Igrao je uglavnom slajsove i oslanjao se samo na Noleteove greške koje su se tada proredile.I rezultat je išao u prilog Noletu.
Onda se desila ona glupa sudijska greška,pad Noletove koncentracije i vraćanje Nadala u roku od nekoliko minuta.
Ne vidim da ovaj meč može imati posledice za R.G.Suviše su oni veliki igrači da bi živeli u prošlosti.
Jednom sam negde pročitao izjavu nekog od velikih da za vreme igre čak i ne zna rezultat i da igra za svaki poen kao da je meč lopta.
Evidentan je napredak obojice,delovi igre su bili na nivou kakav se retko sreće,ako dodje do finala,a dobre su šanse,biće to vatromet za pamćenje.
Laki favorit za pobedu biće Rafa,ali Nole ima jaku kartu u rukavu-sve zavisi od njega!
P.S.Što se tiče smeča,mislim da bi Nole trebalo da izbegava taj udarac jer mu jednostavno ne leži.Koliko se sećam, Boba Živojinović u celoj karijeri nikada nije pogrešio smeč i to iz bilo koje tačke na igralištu,a kao igrač nije bio ni senka Noletova.
Ne možeš u svemu biti savršen,nikada niko i nije bio.

men

pre 11 godina

Presudile su neiznudjene Novakove greške. I to su bile zaista neiznudjene, Nadal ih nije izazvao jer je Novak promašio nekoliko zicera kada je Nadal bio van terena i poslao mnoge loptice daleko od polja bez rezona. Pa ipak celo vreme je bio na tragu Nadalu kao lovački pas i razlika je bila samo jedna tanana nijansa pa da se sve preokrene. Ne znam zašto je Novak tako igrao ali mi je odmah pala na pamet jedna ružna statistika. Kad god je dolazilo do odlaganja finalnih mečeva usled kiše, Novak je gubio. To je neki maler koji ga prati i nadao sam se da će ga ovaj put zaobići ali nije.
Novak se kretao dobro, riternirao standardno dobro i servirao solidno ali mi se čini da je nekako mekano udarao lopticu i pomalo me podsećao na ono neuspešno finale USO iz 2010 godine kada je takodje mekano udarao i koje je izgubio mada je tada Nadal igrao za klasu bolje nego danas. No i sa takvim udarcima je Novak mogao da dobije Nadala i to lagano samo da je napravio recimo 10 grešaka manje i ništa više.
Nadal nije pokazao ništa novo danas, čak je igrao nešto lošije nego prošle godine u finalu. O nekom vidljivom napretku u igri nema ni govora. Ovo tvrdim jer sam odgledao reprizu prošlogodišnjeg finala. Pokazao je čak i izvesnu bezidejnost u igri jer je igru isuviše podredio Đokoviću očigledno ga se plašeći. Sve u svemu Đoković nema razloga da strepi od Nadala već da vežba i dalje snagu i dubinu udaraca na šljaci.

avidemux

pre 11 godina

Odmah me podsetilo na RG i cekanje 5 dana za meč sa Rodžerom. Izubio je, i to sam predosećao i danas, posle ove kiše, hoće, neće da se igra, odugovlačenje. Ja se slažem da su isti uslovi za obojicu, ali Novaku to očigledno ne odgovara. Koliko sam primetio i kada udje u meč, treba mu malo vremena da se zagreje i pokrene. Mogu da mislim kada se turnir prekine, pa umesto da se normalno ide iz kola u kolo, mora da čeka ceo dan da bi odigrao i još da se sigurno ne zna da li će se igrati zbog kiše? Normalno, to nije nikakvo opravdanje, to je sport, svašta je moguće ali Novak mora da se privikava na mnoga iznenadjenja. Sa druge strane, ne sme sebi da dozvoli da ga izbaci iz ravnoteže bilo kakva sudijska odluka. Novak je odlično igrao do tog trenutka. I ako je izgubio gem, odmah ga vratio u sledećem gemu. Jeste ta greška sudije mnogo uticala, posle mnogo teških udaraca, trošenja snage , umesto da Novak dobije poen sudija sudi aut, da bi glavni sudija sve opet vratio na početak.Ali svi greše, to je sport i Novak ne sme da sebi dozvoli da posle gubi gemove i meč zbog jedne odluke. Postaje nervozan, gubi totalnu koncentraciju. Novak je pametan, izvući će pouke iz ovog meča, a ako Rafa misli da je sve krenulo kako treba, siguran sam da će u sledećem njihovom meču da shvati da se vara. Neće biti kiše niti loših sudijskih odluka a već u RG se igra u 3 dobijena seta. Ono što je za mene uočljivo da je Novak mnogo bolje igrao nego u predhodnom njihovom susretu gde praktično nije ni pružio otpor. U Rimu je sve bilo mnogo bolje, dobio je Rodjera ali, pade kiša...Sport je to,na kraju nije izgubio od nekog luzera nego od Rafe.

Neznalica

pre 11 godina

Znači da je Đoković kompletno obnovio motivaciju, odmorio se od slavljeničkih oda sa svih strana i uvideo da je Rolan Garos prava prilika da se potvrdi kao Kralj tenisa, drugi neka vladaju pojedinim vrstama podloga.

Goran NS

pre 11 godina

Vidi se da mu misli nisu jos uvek 100%u mecu,mozda jos malo da prodje od onog tuznog dogadjaja.Mozda ponovno angazovanje dr.Cetojevica ne bi bila losa ideja,previse je slomljenih reketa koncetracija puca to se nije desavalo prosle god.Osvajanje RG bi okrenulo sve ali da li je glava spremna za to.Pritisak branjenja svega onog od prosle god.uzima danak.Ako osvoji RG onda se otvara mogucnost zlatnog slema a to bi ga moglo *NATERATI*da ponovo zagrize do kraja!Ne propusti to majstore!!!

sasa jokic

pre 11 godina

Iz ovog ugla gledano Novaku je skripao bekhend, mada je kljucno za poraz bilo to sto je u pojedinim kljucnim momentima birao pogresan udarac za viner, kao i stranu.
Preterano je forsirao in side out forehand, umesto in side in, koji ide na Rafin bekhend.
Ono sto je prosle godine uspeo da anulira Rafime slajseve, ovaj put nije. U svakom slucaju imao je puno sansi (bitno je spomenuti koje je sam stvorio) sto govori da je igra tu, ali malo slabija egzekucija i to je to.
Mislim da su mu sanse na RG velike, i ubedjen sam da ce ga osvojiti. Jednostavno On ne moze da ponovi toliki broj neiskoriscenih brejk lopti!
Da je ona lopta pri 5:4 bila dosudjena kako treba, sada bi pricali drugu pricu, do tada ga je Nole drzao pod pritiskom i dominirao na terenu.

znanje-imanje

pre 11 godina

Novak nije u "onoj" formi još od povrede prošlog leta, a NEVEROVATNA glupost bilo je igranje DK protiv Argentine. Otada on se krpi i majstorski je izveo najbitnije te uzeo USO i AO.
Sve je OK ako je nepovređen i rasporedio tako da za dve nedelej tj. ovu "praznu" i prvu RG uđe u top formu.
Što se tiče odnosa sa Nadalom nema tu nekih bitnih izmena. Rafa je blizu maskimuma ali Novak ima i dalje suštinsku bekend-bekend prednost.
Pobednika RG može da odluči vreme - kišno i vlažno je idealno za Nadala. Novak je favorit ako je u top formi a i ako nije ali da nije kišno vreme.

Flying Dutchman

pre 11 godina

Zaslužena pobeda Nadala. Iskoristio je svoje šanse, Novak svoje nije i to je to. Neozbiljno je pričati kako je ona greška sudije presudila meč, jer je Novak isuviše psihički jak da bi ga tako nešto poremetilo do kraja meča.

Ovaj meč je prilično sličan onima iz Rima i Madrida prošle godine po prikazanoj igri, jedina je razlika što je, za razliku od tih mečeva, danas najvažnije poene osvajao Nadal. Novak je iskoristio samo 1 od 7 brejk šansi, naspram Nadalovih 4 od 7. To je i najveća razlika Novaka iz ove i Novaka iz prošle godine. Kao da je ove godine malo slabiji kod brejk prilika, i u realizaciji i u spašavanju, ali to je normalno, jer niko realan nije očekivao da Novak može da ponovi prošlu godinu, prosto je nemoguće odigrati takve 2 sezone zaredom. Što se tiče RG, mislim da je gotovo sigurno da ćemo u finalu gledati isti ovaj duel, i Nadal će biti favorit u tom meču, ali ja nekako verujem da će Novak do tada uspeti da skroz povrati onu igru i mentalnu stabilnost od prošle godine. Već je sada primetan značajan rast forme i sigurno je da će Novak kao veliki šampion uspeti da dovede formu do vrhunca za najvažniji period u sezoni. Vrlo je moguće da i u Parizu vidimo 5 setova u finalu, i ko zna, možda taj meč bude duži i neizvesniji od onog u Australiji (ako je to uopšte moguće), i kulminacija njihovog rivaliteta, koji bi lako mogao da postane i najveći u istoriji sporta.

I za kraj, ne znam da li je neko primetio, ali meni se čini da se Novak malo plaši da odigra smeč, jer uopšte ne ispravi ruku skroz uvis, nego odigrava smeč iz polu-savijenog položaja ruke i onda se dešavaju onakvi kiksevi kao danas i to kao da je posledica one povrede protiv Del Potra u areni. Od tada Novak možda ima mali strah od obnavljanja te povrede, i ne sme da zamahne na smeč kako bi trebalo. Ne razumem se mnogo u tenis, verovatno nisam u pravu, ali sam stekao takav utisak da su Novakovi smečevi od te povrede daleko slabiji i nesigurniji.

anchi1389

pre 11 godina

Slazem se u potpunosti s analizom, da dodam da je mozda i "bolje" sto je nadal dobio finale jer se vratio na drugu poziciju, sto znaci da ce biti 2.nosilac na RG

Radenko

pre 11 godina

Jednostavno nije mu se dalo danas , ne pamtim Novaka koji je napravio toliko za njega kardinalnih gresaka u bitnim trenucima , on tavke sanse uzima oberucke , danas nije . Slazem se da je Nadal favorit na RG , logicno posto ima 6 titula tamo i ove godine je osvojio sve na crvenoj sljaci . Medjutim Nole izvlaci pouke iz ovog meca i imace sigurno vece sanse u Parizu , do polufinala i finala ima 5 meceva u kojima treba da dize formu , i u tim mecevima na 3 dobijena seta manja je sansa da sreca ili sudija ima veliki uticaj . Sada sledi rodjendan Noletov i novi treninzi i priprema za nadamo se NOVAK SLAM sto bi bio najveci uspeh u istoriji open ere za bilo kog muskog tenisera .

vladaKG

pre 11 godina

Ono ste je po meni primetno kod Novaka u odnosu na proslu godinu je slabija fizicka sprema! Prosle godine u oba meca koja je Novak dobio Nadala na sljaci primecivalo se da u svakom poenu ima vise snage od Nadala i tako je uspevao da dugacke poene privede kraju da pri tome ne izgubi intezitet igre i ne ostane bez daha, ove godine to vec nije slucaj! Sto se tice RG nisam neki optimista ako dodje do njihovog okrsaja u finalu bas iz ovog razloga! Obzirom na ovogodisnji kalendar u kome prakticno nema pauze izmedju Wibledona i americke turneje ne vidim kad bi Novak uspeo da pronadje vremena da popravi svoju fizicku kondiciju! Nadam se da gresim ali Nadal u ovom trenutku deluje fizicki mnogo spremnije od Djokovica!

Sir Alex

pre 11 godina

Dobra stvar u ovom porazu je ta sto se Nadal vratio na mesto broj 2 na ATP listi, pa ne postoji sansa da se Novak i Rafa medjusobno sretnu u polufinalu RG-a, posle kojeg bi samo jedan covek mogao da profitira, slicno onom cuvenom Madridu..

Sava

pre 11 godina

Bez neke ozbiljne analize ne vidim da Novak ima neki problem, oni su toliko izjednaceni da pobednika jednostavno odlucuje dnevna forma. Sve se to moze promeniti vec na RG-su. Prosle godine je Novak DOMINIRAO, ove su izjednaceniji i jednostavno odlucuju sitnice koje mogu mec da preokrenu na ovu ili onu stranu. Zamislite samo da nije bilo one sudijske greske i da je Novak dobio prvi set u kom nije bio slabiji onda bi citava analiza u vasem tekstu izgledala podpuno drugacije.

Inspector Bloch

pre 11 godina

@ io- izgovorili ste ono sto vecina 'DOKISTA', kako nas @novicas zove, intimno misli. i Sasa i masa odlicnih komentara su se bavili i tehnickim i mentalnim aspektima iz ovog meca; Ja sam u svom postu pokusao da budem 'konrekstualan'- da pre svega smestim mec sto sire: Novak je imao par pehova od kojih je gubitak voljene osobe, sigurno ostavio dubok utisak na njega, koji se - ne resava dekretom! Pa, Madridski idiotski eksperiment,pa tetini 'izleti'..pa i u samom, zakasnelom, mecu par nesrecni momenat koji su odredili ishod.
Da se razumemo, naravno da Novaka ta greska nije pomela toliko da bi izgubio mec, ali jos jednom, da je usao u 3 set mec bi trajao preko 3 sata ako ne u duze! duboko sam ubeden da je Novak to hteo da izbegne, i po cenu poraza!i to je po meni,njegova ispravna odluka- Rim je osvajao 2x, Nadala dobijao na istoj i nije obavezan bilo sta da dokazuje- NAPROTIV sada Rafael nakon cele 2011 je u situaciji da MORA da se dokazuje, i tu lezi ogromna prednost Novaka a i RF koji i bukvalno ugrozava Nadalovu poziciju!

Mislim, da sa ovakvom igrom do sada, Novak i njegov tim vode jednu vrlo zdravu sezonu, idu ka postavljenim ciljevima( MK, je bio jedan od njih, a sigurno je to i Sangaj, i Sinsi koji Novaku nedostaju, da zaokruzi Mastersseriju)i naravno GS! Pritisak je ogroman, prosle godine je pod njim popustio i ostao bez GS, JOS TADA, kako ce ove biti, pokazace vreme.Ova godina je za Novaka isovetno 'nova'kao i prosla, druga iskustva, druge okolnosti, nova ucenja. A sto se igre tice, toga tre3bamo najmanje da se bojimo- kada su druge stvari egal!
Ako smo, a jesmo usvojili Sasin pojam 'totalnog tenisa'koji Novak upraznjava..onda ni jedan posebni elemenat ne moze presudno da utice- Novak kada gubi gubi zato sto nista, dovoljno dobro, ne funkcionise.To je rizik njegove igre ali i VELIKO preimucstvo!

Pozdrav,

navijac

pre 11 godina

šta je u Rimu donelo trijumf Nadalu i šta to znači pred Rolan Garos?

Nadal je vec odavno pripremljen protiv Novaka a suprotno tome Novak je bio u specificnoj situaciji da bude sto posto spreman za Nadal i ostali vrhunski igraci. Ali, posle Rima se vidi dosta napredak u igri Novaka u odnosu pre Rima. Mada postoji osilacija u prvom srvisu ali ponekad Novak nadoknadi sa drugom. Rim je nekako kao baza za RG i prema tome siguran sam da Novak sada vise spremniji.
Zelim mu dobro zdravlje i pehar u ruke u RG.

Inferno

pre 11 godina

Mislim da ni ovo finale nije neki reper za trenutnu formu. Realno, ovo je prilično dobar razvoj situacije za Đokovića, jer se Nadal vraća na poziciju broj 2 i tako ispada iz kostura potencijalnih protivnika do finala Rolana Garosa. Naravno, to ne umanjuje pobedu Nadala, samo mi je pomalo bezveze tumačenje svakog Đokovićevog poraza od Nadala. Prošlogodišnja sezona je nešto što će se teško ponoviti, da ne kažem više nikada. Da sam ja Đoković, prvenstveni cilj ove sezone bi mi bio Rolan Garos, Olimpijada i održavanje prvog mesta, a to se uz malo taktiziranja može postići. Obzirom na prošlogodišnju sezonu i šta sve treba da se brani, taktiziranje će Đokoviću i te kako trebati.

precanin

pre 11 godina

ispada da Djokovic uvek gubi jer pravi greske, nikako na znanje protivnika ? Kada Djokovic pobedi , onda je u pitanju znanje , dokle da slusamo takve gluposti i lazi?

milwood

pre 11 godina

Rafa je pokazao kakav karakter ima . I pored 7 poraza od Đokovića za redom , našao je rešenje i dva puta za redom ga je dobio . Sličan problem je imao sa Federerom na Vimbldonu , gubio 2 finala , u prvom osvojio set u drugom finalu dva , treće dobio . Rafa u ovom meču uopšte nije blistao ( statistika , prvi servis 50% protiv najboljeg riternera u istoriji ) , izuzetak je konstatacija da je osvajao ključne poene . Mislim da je Rafa jednostavno , pored toga što je našao rešenje za Đokovićevu igru , ( znatno bolje reternira , dublje šalje lopte , udaljio je Novaka od osnvone linije ) povratio i samopuzdanje ( 2 pobede nad Đokovićem bez izgubljenog seta , sijaset spasenih brejk lopti i minimalan broj brejkova pretrpljen u dva meča od Đokovića ). Jednostavno , Rafa definitivno ima manje GS titula od Federera ( za sada ), ali mislim da , tenisera , sportistu uopšte , sa takvim takmičarskim duhom i energijom , tenis i sport nisu videli . Želim sve najbolje ovom skromnom momku u daljoj karijeri .

Neznalica

pre 11 godina

Mislim da ovaj mec pokazuje da je Nole u odlicnoj formi. Cinjenica je da ce doci na Roland Garros svez. Bilo bi dobro da Federer bude u zrebu kod Nadala. Imam utisak da eventualno finale sa Nadalom moze da donese ono sto niko nije ocekivao, da jedan covek drzi sva cetiri Grand Slam-a. Sto se mene tice, Nole treba da poradi na forhendu kada vraca Nadalov servis. Cini mi se da mu Spanac sada tu cesce servira. O igri na mrezi i smecu ne treba ni pricati. Mislim da je tu u pitanju prevashodno koncentracija. U svakom slucju, vrlo sam optimistcan pred Pariz.

Gane

pre 11 godina

Novak je i pored poraza dokazao da je bolji od Nadala,jer je igrao dva meca istovremeno. Jedan protiv Nadala,koji nije bio lak.I jedan protiv sebe,koji je bio jos tezi.Ali to je dobro,Novak je pametan momak i IZVANREDAN teniser,izvucice pouke iz gresaka(a bilo ih je),i bice bolji.Popravio je servis,poravice i ostalo.Vazno je da se spremi za Vimbldon,jer je to jedinstvena prilika da u jednoj godini dva puta pobedi na Vimbldonu jednom na Grend slemu i drugi put na Olimpijadi.Mada,u potaji mastam da osvoji i Rolan Garos i Us open,i dosta za ovu godinu!

Ser Alex

pre 11 godina

Razlog za Novakov poraz je jasan kao dan. Nadal je u ovom trenutku u boljoj formi. Medjutim ne treba smetnuti sa uma neke stvari. U Monte Karlu je Rafa lako slavio, sada mnogo teze. Greske koje je Djokovic pravio posledica su trenutne spremnosti, sto samo dodatno govori u prilog cinjenici da se nameracio da najbolji bude na Rolan Garosu. To znaci da u Parizu, pogotovo u drugoj nedelji njegova igra bude na vrhuncu, jer je svestan da jedino sa takvom igrom moze da pobedi Nadala na terenu Filip Satrije. Kao sto sam govorio i ranije Novak je sazreo, vrlo dobro zna sta radi i maksimalno je posvecen ciljevima. Dokaz za to je Australian Open, na kojem je pokazao da moze da prelomi mec i pobedi bukvalno kada to pozeli.

Komentator

pre 11 godina

Jako dobra analiza meca, ja bih da dodam dve stvari.
Prvo, Nole cele ove godine cesto ima problema sa odigravanjem vaznih poena, jos od onih meceva od 5-6 sati u Melburnu, pa do ova zadnja dva. Nadam se da ce to da se promeni u Parizu.
Drugo. U ovom mecu smo videli toliko netipicnih nespretnosti sa Noletove strane, pogotovo u drugom setu, da je meni tesko da poverujem da je on igrao da pobedi.

sudija

pre 11 godina

Neverovatno da neki spominju grešku sudije kao razlog za poraz. Pa i da nije bilo greške, Nadal je vratio loptu u teren i pitanje je ko bi osvojio taj poen.Neverovatno!

Dragan

pre 11 godina

Zadovoljstvo mi je da čitam Sašine lucidne i objektivne analize. Koliko sam primetio, Ozmo nijednom nije rekao da je Đoković bolji igrač od Nadala: po nekima, koji su "analizirali" Nadalovu igru ispade da je on dunster i divlja zver koja samo na snagu dobija "kad namiriše krv". Pa ljudi Nadal nije životinja! Po mom mišljenju on je kompletniji teniser od Novaka i tehn ički potkovaniji. Znači bolji. Čak je ovo finale dobio prosečnom igrom za njegove standarde: loš procenat prvog servisa i loš forhend. Dalje, da je dobio Đoković, svi ovi "analitičari" bi rekli kaoko je ovo bio izuzetno važan meč, ali pošto je izgubio onda je trofej u Rimu nebitan - kakvo licemerje!

Maksa

pre 11 godina

Hajde malo psihologije.Cini mi se da Izjava Nadala da nije najbolje igrao je takoreci iznudjena.Jeste on pobedio ali igra Novaka jasno pokazuje da ce u njihovim duelima biti isto kao i prosle godine.Novak ce diktirati tempo,imati inicijativu i u velikom broju slucajeva on ce osvajati poene a Rafa ce ih dobijati na Noletove greske.Rafa zna da ono nije Noletov maksimum dok njegova igra ne moze puno da se promeni.Svestan svega toga Nadal daje izjavu koja bi trebalo da uplasi Noleta da jos ima prostora za napredak u njegovoj(Rafinoj) igri.Prosto ne mogu da se otmem utisku da je Nole imao rezerve jos nekih 30%.Doduse i selekcija udaraca nije bila bas na najvisem nivou i to je po meni jedino sto bi moglo da hrabri Nadala jer usled njegove odlicne defanzive kao da se Nole prekombinuje.Zato imam utisak da Nadal sa ovom izjavom hrabri sebe a plasi Novaka.

Spoljnji Faktor

pre 11 godina

Mislim da je veliki faktor Nadalove pobede bio u Noletovim greškama, mentalna jačina i ogromno samopouzdanje kojim trenutno raspolaže. Nole zna i da gubi, to svi znamo, pa i sada pokazuje svoju veličinu prihvatanjem poraza. Za RG nema šta za sada puno da se kaže, svi ga željno očekujemo i naravno navijamo za Noleta s nadom da neće biti jakih spoljnih faktora koji će poremetiti njegovu stabilnost.

io

pre 11 godina

Ovo je vrlo interesantno.Kad je Djokovic dobio Federera u mecu u kom je Federer imao gresaka kao Djokovic u mecu sa Nadalom a Djokovic gresaka koliko sad Nadal skoro svi su pisali kako je Djokovic uzrok tolikog broja gresaka.Sad su svi ti ljudi okrenuli pricu (ili tacnije receno nisu okrenuli pricu iako su sad uloge obrnute).I sad je po tim ljudima Djokovic uzrok gresaka (ovaj put svojih).Zaista je interesantno razmisljanje nekih ljudi.Subjektivno misljenje je cudo.
(Ja, 22. maj 2012 09:33)

To je stoga što je priroda grešaka bila drugačija. Federer je pravio greške jer je igrao rizično i hazarderski pošto je morao da lovi linije zbog odličnog kretanja Đokovića. Takodje je grešio u servisima bežeći od strahovitih riterna. Nijednu banalnu grešku Federer tada nije napravio, tipa smečovanja u mrežu ili loptica metar u out.
Đoković nije igrao ni malo hazarderski jer se nije plašio protivnika kao Federer. Njegove greške su bile stvarno banalne, nekoliko duplih servis grešaka iz čiste situacije, sa amaterskim smečovanjem i nerezonskim dropšotovima.

gilbert

pre 11 godina

Stvar je vrlo jednostavna. Nadal je popravio napadačku igru i to mnogi potenciraju.Prošle sezone,Đoković je bez problema mogao da ostane u dugim relijima bez straha da će mu Nadal malo kraću loptu poentirati.Đoković je bio taj koji je puno lakše poentirao imalo kraću loptu i to je bila ogromna prednost za Novaka.Mogao je mirno da ostane u dugim relijima, čekajući loptu za koju je siguran da će poentirati dok to Nadal nije mogao napraviti. Ove godine stvari su se dosta promijenile. Nadal modelira reket za ono što mu treba, više vinera i ravnija lopta kada se odluči za isti. Čitavu sezonu igra agresivnije,ima više vinera čak i protiv agresivaca tipa Berdih i mnogo bolje napada kraće lopte.Novak jako dobro to zna i osjeća u meču.Imalo kraću loptu Nadal jednako dobro napada kao i on s time da Rafa ima bolje voleje pa Novak mora da igra i savršen pasing udarac ako uopće stigne do lopte dok Nadal ne mora odigrati savršen pasing(iako su mu najbolji na svijetu) jer Novak nije toliko dobar na voleju.Upravo to stvara nervozu kod Novaka jer zna da je u velikoj opasnosti ako mu loptica bude imalo kraća.Mora da odigraje konstantno duboke lopte što dovodi do više grešaka. Nema više toliko vremena da čeka idealnu loptu da poentira nego žuri i napada i one koje ne bi trebao što dovodi do velikog broja neiznuđenih grešaka.Nadal je danas pokazao i veliku igračku inteligenciju. Kada je osjetio da Novak previše griješi,nije mnogo riskirao nego je pustio Novaka da i dalje izbacuje loptice u aut. Da je Novaku ulazilo,Rafa bi sigurno zaigrao agresivnije.Što se tiče tempiranje forme za RG, Novak sigurno još nije na vrhuncu svoje forme,ali budite sigurni da nije ni Nadal.Ako neko zna tempirati formu za RG onda je to Nadalov tim i siguran sam da će Rafa tamo biti još bolji kao i Novak tako da nas čeka zanimljiv RG.Po meni ovakav Nadal ako odigra svoj najbolji tenis na ovoj podlozi je bolji od Đokovića iz 2011 i sve će zavisti od njega ako dođe do tog finala.

Ilija

pre 11 godina

Finale u Rimu je bilo vrlo izjednaceno,pobjeda je mogla lako da bude i na Noletovoj strani,bilo kako bilo ocekuje nas RG.Ja sam na pocetku godine rekao da ako Nole osvoji AO bice miran do Wimbldona sta se tice prvog mjesta.Nikada mirnije nisam ocekivao ovaj mec nego sada u Rimu,ulog nije bio veliki tj.ako Nole mora nekad da izgubi sad je bilo idealno.Bilo bi stvarno steta da je Nole pobijedio i ostavio Rafu na trecem mjestu mozda bi se ukrstili u polufinalu RG kao prvi i treci nosilac.Skeptik sam kada je o zrijebu rijec da vas podsjetim da su od zadnjih pet GS kada su Rafa i Fed bili drugi i treci nosioci cak cetiri puta izbjegli pa nesumnjam da ce i u petak kada bude zrijeb RG Fed ici na Noleta a ne na Rafu.Ako Nole uspije da osvoji RG mislim da bi zavrsio 90 posto sto se tice prvog mjesta za ovu godinu iako bi ostala jos dva GS i nekoliko mastersa do kraja godine.Bilo bi dobro da se izbjegne i Berdiha u cetvrtfinalu jel stvarno se nalazi u najboljoj formi svoje karijere.U svakom slucaju ocekujem uzbudljiv RG.

rafino prolece

pre 11 godina

Rafa konstantno igra dobro na sljaci, prosle godine je osvojio RG i igrao sjajno. Jedini problem je bila besprekorna Novakova igra. On je bez problema stizao do finala, ali niz poraza od Novaka je poremetio samopouzdanje i logicno da je rafi trebalo vremena da se otrese toga. Ali i on sam je par puta napomenuo da ne misli da je to bila losa sezona.
Sa druge strane Novak nije ni nalik onom od prosle godine. Bahatost na terenu, lomljenje reketa, psovanje, slozicete se da smo mislili da je to prevazidjeno kod njega. U kljucnim momentima nema vise one stabilnosti i dominacije, kada je Nadala mogao da poremeti sa par dobrih riterna.
Da, dobro ste pogodili, jesam Rafin fan i nadam se odbrani titule. A Novaku zelim Olimpijsko zlato, rafa vec ima svoje. Vamos!

ZokyNBGD

pre 11 godina

nisam teniski znalac ali počinje da smeta i nama i Noletu svo to medijsko pumpanje pažnje, i rasipanje Noletove energije na nebitne stvari, ok mora delom zbog sponzora ali ipak snimanje filmova i foto seansi mu apsolutno ne treba. Tako je i Ana odlično krenula pa upala u vrtlog manekenstva i sličnih budalaština i evo gde je sad. Nole je teniser i najvažnije je da osvaja turnire i tome da sve podredi, iskreno se nadam da će se više skoncentrisati na ono što najbolje radi!
Još jedan detalj nevezan sa ovim turnirom ali koji mi godinama bode oči jeste Noletovo skretanje pogleda sa sudije u momentu rukovanja posle meča. Nole jeste lepo vaspitan momak i baš zato mi nije jasno kako može da ne gleda u oči nekog sa kim se pozdravlja, elementarna nekultura, opet ponavljam da mi nije jasno jer svi vidimo koliko je normalan i kulturan. I kako mu do sada niko nije skrenuo pažnju zbog toga.
Da li ima mesta razmišljanju da je današnji poraz deo taktike pred RG, osvajanje Pariza je postavio kao pritoritet uz OI i zanima me stav stručnjaka da li je moguće da je danas kalkulisao i birao lakši raspored protivnika na RG?

Iz ugla amatera-rekreativca

pre 11 godina

Imao je Novak prvi set, ona sudijska greška jeste viša sila ali je došla u najgorem momentu. Primetno je, međutim, da se Rafa ponovo kreće vrhunski u odbrani, bori se fanatično a vratilo se i samopouzdanje. Nole je u većini poena imao inicijativu, nekako su mi njegovi udarci konkretniji ali neiznuđene greške i loša realizacija bitnih poena ubiše dan. Jel mi se čini ili Rafa bolje "čita" one ubitačne bekhend dijagonale i paralele koje su prošle godine pravile razliku? Primećujem da je bilo premalo izlazaka na mrežu (prošle godine u velikim mečevima preko 20 puta na mreži sa odličnim procentima uspešnosti). Sve u svemu, dajem im 50-50 % u Parizu.

Struka

pre 11 godina

Bojan

Tacno si sve rekao, ali mislim da je Djokovic usao malo prepotentno u mec, htio je Federerovom igrom dobiti Nadala, odnosno previse agresivnom pristupom, sto protiv Rafe ne donosi rezultat. U poenima preko deset udaraca, odnos je bio 17:16 za Nadala, a taj preokret se desio u zadnja dva gema, jer je tokom veceg dijela meca Novak imao prednost u ovakvim poenima, pa mi nije jasno zasto nije igrao strpljivije. Rafa je takodje krenuo agresivno, ali posle nekoliko promasaja forhendom, on se povukao 3-4 metra iza osnovne linije i cekao Novakove greske, pa je citav mec izgledao kao i raniji njihovi Novak napada, Nadal se brani, razlika je u tome da ovaj put Novak nije pogadjao. Nadal ne moze vezati dva-tri meca u kojima ce igrati kao protiv Berdiha, to moze samo Federer i ponekad Djokovic, tako da se njegova igra protiv ove dvojice vecinom svodi na dobru defanzivu i napad kad ima priliku. Mislim da je Novaku palo samopouzdanje jer neki promasaji su bili pocetnicki, pogotovo u prvom setu. Sledi RG, Nadal je veliki favorit jer sljaka u Rimu i Parizu su skoro identicne brzine, najsporija je u Monte Karlu, a najbrza u Madridu. Federer i Djokovic imaju sanse jer Rafa osim u mecu sa Berdihom nije pokazao neku formu, ali kako god da igra on je na sljaci uvijek veliki favorit. Ako Francuzi ubace teze loptice kao prosle godine, bice onda svega, jer ce servis doci do izrazaja, a od njih me to ne bi cudilo, jer sve rade kako bi njihovi igraci nesto uradili na RG.

Dare

pre 11 godina

Nema lucidnosti i raznovrsnosti udaraca uz rizike kao prosle godine. Voleji mu standardno slabi kao i smec. I naravno nema ni koncentracije kao prosle godine. Sveo se na igraca kakav je bio i pre. Kao da je negde u medjuvremenu vratio sebe u proslost. Za Rafu nema sta reci, "zid" kao i pre. Ne verujem da ce Novak vratiti onu psihicku silu od pre. Nesto u njemu se prelomilo na gore. I to se ne resava brzo, nazalost. Tako da Rafael Nadal opet odbranjuje RG a koliko mi se cini favorit je bar naredna tri meseca uopste.

Ivana

pre 11 godina

Zao mi je sto Novak nije uspeo da odbrani titulu,dao je sve od sebe,ali naisao je period pada koncetracije i to je to,i najboljima se, eto, desava.Bice bolje! Odlicna analiza,svaka cast!Nadala sam se da ce bar Nole da me oraspolozi nakon nepolozenog ispita,ali sta je tu je,nije bilo sudjeno,nema zamerki! :-))

Struka

pre 11 godina

U ova dva meca se vidjelo koliko Rafa i Rodzer imaju strah od Novakovog riterna, do polufinala Federer je servirao perfektno od 65 do 75% ubacenog prvog servisa, a onda u polufinalu 49%. Nadal do finala od 65 do 80% ubacenog prvog servisa, a juce 58%. Novaku je dosta palo samopouzdanje, previse pocetnickih gresaka je napravio, par smeceva, par duplih greski, takodje gubitak gemova kod 40:15 ili 30:0 nije nije nesto sto se od njega ocekivalo.

namcor

pre 11 godina

Prelomila je sudijska greska u 8. gemu, kod 15:30 za Novaka. Umesto 15:40, jer je bio cist viner, sudije vicu aut, glavni sudija koriguje, ali samo tako da se servis ponavlja. Novak je, videlo se, vidno iznerviran i dekoncentrisan. Gubi sledeca tri poena i time gem. Ali, ne uspeva da se smiri i gubi sledeca 3 gema za redom. Time i porvi set i prva dva gema drugog seta. Vidite koliko jedna pogresna sudijska odluka moze da utice na ishod celog meca? Nije opravdanje. Novak je morao, sada je vec dovoljno iskusan, da se brzo "dozove" i nastavi sa igrom od pre tog spornog dogadjaja. Ali, ocito je sada malo vise emocionalno osetljiv. Nadam se da ce u nastavku sezone stvari dovesti na svoje mesto.

Federer

pre 11 godina

Nema potrebe za ovolike analize od strane drugih komentatora.Sve je jasno.Djokovicu se desilo ono isto sto i sa Federerom u polufinalu,jednostavno nije bio njegov dan,puno gresaka iz svih udaraca.Normalno i Nadal nije lose igrao.Sve u svemu bice interesantan RG.Ja se kao Federerov navijac nadam njegovoj tituli,ali nece biti lako.Svima zelim puno srece i neka najbolji pobedi.

Miodrag Kukrika

pre 11 godina

Izvanredna analiza Djokoviceve igre koja se ne samo odnosi na danasnji mec vec i na Djokoviceve slabosti koje su razlog da uprkos velikih sposobnost on nije postao prvi teniser sveta mnogo ranije.Nadam se da ce Djokovic i njegov dugogodisnji trener,Vajda uzeti gornju analizu kad budu razmatrali sta teba uraditi ta se ove greske prevazidju.

Ratko Jevtovic

pre 11 godina

Bravo Savo! Slazem se. Jedino bih dodao da bi Novak trebalo da se zabrine i proanalizira zasto je emotivno reagovao na pogresan AUT poziv i dozvolio sebi da izgubi sigurnost i kontrolu pa je posle do kraja meca malo "prolupao". Ukoliko se uzdrzi od emotivnih reakcija kad je ustvari najpotrebnije sacuvati razum i ne odreagovati, mislim da ce mu vrhunac forme biti u Parizu i da ce dobiti RG. Drugo, niko osim Novaka nije svesniji istorijske sanse da veze cetiri GS i to ce mu biti dodatni motiv. Mislim da ce Nadal naleteti na nekog raspolozenog protivnika ranije i ispasti mozda vec u cetvrtfinalu. Mislim da mu je vrhunska forma dosla prerano.
Pozdrav od vernog navijaca iz Perta, Australija

io

pre 11 godina

Ipak osećam neku gorčinu posle ovog poraza kao Đokovićev fan. Mislim da bi ipak bilo bolje da se više koncentrisao i pobedio Nadala i sa jednom pobedom na šljaci, a ukupno drugom u tekućoj godini, mirnije dočekao Rolan Garos. Ne vidim mesta za neke specijalne kalkulacije po pitanju žreba na Rolan Garosu jer ne mogu da zamislim takav idiotski žreb koji bi stavio Noleta i Rafu u istu polovinu i tako upropastio turnir.
Ne zaboravimo da se očekuje finale snova i da mnogi smatraju da će biti odigran najbolji meč na šljaci u istoriji koji bi gledalo i preko milijardu gledalaca preko tv. Koji moron bi onemogućio takav spektakl.
Novak treba da lepo složi stvari u svojoj glavi i da shvati da je sada kompletan pritisak na Rafi a ne na njemu kao u Rimu. U Parizu Novak ne brani ništa, nije igrao čak ni finale i može samo da dobije. Rafa će morati tamo da brani i titulu i reputaciju najboljeg tenisera na šljaci ali ne samo to. Njemu je ovogodišnji RG praktično jedina ozbiljna šansa da osvoji Grenslem titulu jer mu na ostalima naglo padaju šanse. Ako ostane bez GS ove godine, mogao bi da ga Federer potisne na treće mesto na malo duži rok.
Zato mislim da bi bilo bolje da Novak u Pariz ide sa jednom pobedom na šljaci u džepu. A nije za baciti ni sam Masters pehar kojih i Federer i Nadal imaju isuviše u Novakovoj eri.

juce procitah na temi nadal- ferer

pre 11 godina

Jedno je sigurno,pobednik ovog duela nece biti pobednik sutrasnjeg.
(miki, 19. maj 2012 17:11)

ok miki.

Ja

pre 11 godina

Ovo je vrlo interesantno.Kad je Djokovic dobio Federera u mecu u kom je Federer imao gresaka kao Djokovic u mecu sa Nadalom a Djokovic gresaka koliko sad Nadal skoro svi su pisali kako je Djokovic uzrok tolikog broja gresaka.Sad su svi ti ljudi okrenuli pricu (ili tacnije receno nisu okrenuli pricu iako su sad uloge obrnute).I sad je po tim ljudima Djokovic uzrok gresaka (ovaj put svojih).Zaista je interesantno razmisljanje nekih ljudi.Subjektivno misljenje je cudo.

mrca

pre 11 godina

novak i rafa su ove godine veoma izjednaceni,siguran sam da na rg ne moze da ima ovoliko gresaka,ukoliko ne osvoji rg,mislim da posle toga dolaze podloge koje noletu najvise odgovaraju,i da ce tu pokazati da je zasluzeno broj 1!

Deja Vu

pre 11 godina

Ko ne shvata da Novaku više odgovara da u polufinalu RG igra sa Federerom nego sa Nadalom, ne vredi mu ni objašnjavati. Cilj svakako jeste osvajanje RG, ali i ulaskom u finale zarađuje ATP poene.

Dermendziev

pre 11 godina

Dali je greska linijskog sudije u prvom setu kod rezultata 5:4 za Novaka odlucila mec? Svakako je imala udela,a pitanje je koliko,pogotovo sto je Novak kalkulisao,igrao "malodusno",stedio se(cuvao se) da kojim slucajem nebi zaradio povredu neposredno pre RG,koji je za njega ove godine mozda teziste.

S druge strane "ziheraska igra" Nadala(igra na sto manje gresaka,bez posebnog rizka,bacanje karata na odbranu) i nesto agresivnija igra Novaka sa vecim rizikom (u odnosu na Naala) donosile su Novaku gubitak i te kako vaznih,odlucujucih poena na njegovu stetu.

Posle gubitka prvog seta i brejka pocetkom drugog seta Novak kao da je stao,kao da nije hteo sebe da ulozi onoliko koliko moze,kao da je jedva cekao kraj,kao da je "planirao" mec u dva seta. Naravno hteo je on pobedu,ali imam utisak bez "mnogo ulaganja",vise bih rekao kalkulativnu mozda sa po jednim brejkom u setu,a protiv Nadala to je vrlo tesko.Da je dobio prvi set,svakako bi "pritisnuo" malo vise u drugom.

U svakom slucaju pobedio je onaj ko je vise zeleo pobedu,ko se vise ulozio u mec.Dodajmo i to da odlicni mec protiv Federera svakako je Novaka dosta ispraznio,a pobediti dva velikana F i N zaredom, svakako je skoro nemoguce pred GS turnir gda se snagom i moci kalkulise). Nadalova kondicija(fizicka i mentalna) svakako je ok,za Novaka nesto nisam siguran.

Kraj meca doneo je obojici olaksanje.Ostaje nada RG koji ce dati odgovor na mnoga pitanja ili postaviti nova.Jedno od njih svakako je dali je "Novakova kriva" ide u blagom,ali sigurnom padu, dali je 2011 Novakov maksimum maksimuma,dali je bilo srece i koliko u 2011,jer ocito Novak je daleko od onog iz prosle godine po mnogim parametrima.

Pozdrav!

novicas

pre 11 godina

Sve u svemu je neverovatno koliko su komentari navijački obojeni.Ovi Đokisti izgleda svi od reda navijaju za Zvezdu,jer su brutalno neobjektivni.To samo na njih može da liči;prete praznom puškom,sećanja na uspešnu prošlost,pretnje protivnicima sledećim turnirom,pa kad puknu,onda opet sudije,plava šljaka,prašína u oči,pa tvrd,pa nije mnogo tvrd teren...A najsmešnije od svega je da, kao Nole nije igrao 100%,jer čuva glavne elemente igre za Pariz,pa će Nadal tamo da vidi svoga Boga!
Bože me sačuvaj, sve nebuloza do nebuloze!Bezumno je,bre Đokisti,pretiti Nadalu na bilo kojoj šjaci,jer je on tu neprikosnoveni KRALJ.
Poređenja radi,to vam je isto kao kad Zvezda preti Partizanu da će iduće sezone osvojiti prvenstvo,a to je, znamo svi, "malo morgen" .

Iz ugla amatera-rekreativca

pre 11 godina

Imao je Novak prvi set, ona sudijska greška jeste viša sila ali je došla u najgorem momentu. Primetno je, međutim, da se Rafa ponovo kreće vrhunski u odbrani, bori se fanatično a vratilo se i samopouzdanje. Nole je u većini poena imao inicijativu, nekako su mi njegovi udarci konkretniji ali neiznuđene greške i loša realizacija bitnih poena ubiše dan. Jel mi se čini ili Rafa bolje "čita" one ubitačne bekhend dijagonale i paralele koje su prošle godine pravile razliku? Primećujem da je bilo premalo izlazaka na mrežu (prošle godine u velikim mečevima preko 20 puta na mreži sa odličnim procentima uspešnosti). Sve u svemu, dajem im 50-50 % u Parizu.

Kho

pre 11 godina

Novak je bolje odigrao prvi set i nesrecno ga izgubio, tako da nema govora o nekakvoj "kalkulaciji." Rafa je igrao ispod proseka (za njegove mogucnosti, cak i protiv Ferera u prvom setu). U tom smislu mislim da ni njegova forma ne vrhuni. Meni se cini da je i sam bio iznenadjen po zavrsetku prvog seta jer se nije preterano radovao (sto je njega karakteristicno), ocekivao je Noletov povratak i treci set (kako je i sam posle AO rekao da je u 5. setu posle osvojenog brejka znao da ce se Djokovic vratiti u mec). Dakle, Rafina igra daleko od impresivne, ali nazalost dovoljna za pobedu. Slazem se da se Nole vise izvlaci na fh i da je to nesto na cemu ce apsolutno morati da poradi ako zeli i u polufinale RG, kao i igru na mrezi, ukljucujuci i voleje i smeceve koji su danas bili amaterski i razocaravajuce nespretni. Ipak, ako dodje do finala sa Rafom na RG, mislim da Nole moze da se regrupise i pobedi.

Bojan

pre 11 godina

odgledah ponovo ceo prvi set.
Nadal je bolje poceo, imao vise brejk lopti i ranije dosao do brejka, nakon brejka Nole je odlicno reternirao, ali je i Nadal nesto vise gresio, nakon ribrejka, situacija se malo okrenula, Nole je laganije dobijao svoje gemove, a pomalo i pretio na Nadalove. I tako smo se doslepali do 5:4 30:30, gde je toliko spominjana sudijska greska.
Prvo, sto se tog momenta tice loptica je bila 2 cm u terenu i to se moze vrlo lako promasiti, dakle nema govora o namestanju
drugo, poen je ponovljen, nije dosudjen Nadalu
trece, Nadal je bio na loptici i zasigurno bi je vratio, jeste Nole imao malu prednost, ali nije bilo bas toliko da mu je bio osiguran poen. S obzirom na to kako je u ponedeljak igrao na mrezi, zaista je pitanje kako bi zavrsio
zbog ociglednih frustracija promasajima, neiskoricenim prilikama ocigledno je da Nole nije dosao na mec sa ciljem da Nadalu pomogne povratak na drugu poziciju.

Bojan

pre 11 godina

(io, 22. maj 2012 10:22)
gledao sam oba meca, Federer i Nole su radili iste stvari jer su se njihovi protivnici dobro kretali. Nekoliko puta je Federer iz nemoci zapucao lopticu posred mreze, isto to je i Nole uradio protiv Nadala.

Struka

pre 11 godina

I jos nesto da dodam, Novaku cini mi se fali i motivacije, sto nije slucaj sa Rafom i Rodzerom koji su uvijek motivisani kao da se bore za prvu titulu u karijeri. Novak se bori i protiv svog srpskog mentaliteta, koji, i ako ga kod njega nema u velikoj mjeri, ponekad izadje na povrsinu.

Bojan

pre 11 godina

(Ser Alex, 22. maj 2012 17:31)
Nole podize formu tokom turnira, to je tacno, slepao se kroz prvih par kola, da bi u subotu i ponedeljak igrao najbolje sto moze.
Ali isto je tako bilo i u MC, samo sto je razlika u tome da je MC najsporija podloga i stvorena je za Nadalovu igru, Nole iz najboljih proslogodisnjih dana tu ne bi imao sansi.
RG odgovara vise Nadalu od Rima, tako da ce svejedno Noletu biti jako tesko.

meteor

pre 11 godina

@maksa
haha nadal hrabri sebe? na sljaci ove godine nije izgubio set msm pravoj sljaci bez madrida nole mu u 2 finala nije set uzeo.. samo 1 set bio u mogucnosti da uzme ostala 3 lako izgubio tak da ajd.... vise se ti hrabris tim izjavama ... al djabe ti rafa uzima RG

ratracer

pre 11 godina

Mislim da je ipak, trenutno, Novaku servis glavni problem. Da pojasnim. Mali procenat ubacenog prvog servisa i asova izaziva frustraciju. Samim tim igrac mora mnogo vise napora da ulozi da bi dobio svoj servis gem. Vecina igraca se uzda u servis, Novak nije izuzetak. Kada trosite fizicku i psihicku energiju na ono sto bi trebalo vrlo lako da dobijete, onda je mnogo teze da osvojite brejk. I onda pocnu da otkazuju i ostali udarci. Sve se onda vrti u krug. Ne kazem da je to jedini razlog,ali mislim da je vrlo bitan. I sam Novak je svojevremeno izjavljivao da mu od servisa dosta zavisi igra.

dejan

pre 11 godina

Djokovic je dobar teniser ali Nadalu jedino Federer moze da parira po znanju.Za par godina eto njegovih 17 GS TITULA.Kome nije jasno neka pogleda link. http://tt.tennis-warehouse.com/showthread.php?t=348491

Čedomir

pre 11 godina

Pridružujem se pohvali komentara koju je izrazio autor teksta. Upravo zbog njihove konstruktivnosti, biću veoma kratak, i sa izvinjenjem ako je ovo sto cu napisati već pomenuto, jer, nažalost nisam pročitao sve komentare. Naime, ne mogu da odolim utisku da su ključni poeni u meču bili oni koje je Novak izgubio na mreži. Neki su već pomenuli da je psihološki faktor u meču od velike važnosti, pa u skladu sa tim, mislim da je Noleta najviše pogadjalo, i od čega očito nije uspeo psihički da se oporavi u svakom takvom gemu, upravo to što je nadmudren u ovakvim poenima. Prošle godine, kada bi se to dogodilo, Nole bi bio sposoban da osvoji naredni poen, ali najviše zbog toga što je i sam, u mečevima sa Nadalom, izlazio kao pobednik u takvim situacijama i to, sto je naročito važno, u najbitnijim poenima. Zaključak ovde je da Nole teško prevazilazi situacije u kojima je nadmuren na onim poenima, do kojih mu je veoma stalo, koje zna da mora osvoji i da mnogo lakše izlazi ka kraj sa tim, kada je nadmudren sa osnovne linije u takvim, važnim poenima. Izvinjavam se što ipak nisam uspeo da budem kratak.

precanin

pre 11 godina

ispada da Djokovic uvek gubi jer pravi greske, nikako na znanje protivnika ? Kada Djokovic pobedi , onda je u pitanju znanje , dokle da slusamo takve gluposti i lazi?

rafino prolece

pre 11 godina

Rafa konstantno igra dobro na sljaci, prosle godine je osvojio RG i igrao sjajno. Jedini problem je bila besprekorna Novakova igra. On je bez problema stizao do finala, ali niz poraza od Novaka je poremetio samopouzdanje i logicno da je rafi trebalo vremena da se otrese toga. Ali i on sam je par puta napomenuo da ne misli da je to bila losa sezona.
Sa druge strane Novak nije ni nalik onom od prosle godine. Bahatost na terenu, lomljenje reketa, psovanje, slozicete se da smo mislili da je to prevazidjeno kod njega. U kljucnim momentima nema vise one stabilnosti i dominacije, kada je Nadala mogao da poremeti sa par dobrih riterna.
Da, dobro ste pogodili, jesam Rafin fan i nadam se odbrani titule. A Novaku zelim Olimpijsko zlato, rafa vec ima svoje. Vamos!

Dragan

pre 11 godina

Zadovoljstvo mi je da čitam Sašine lucidne i objektivne analize. Koliko sam primetio, Ozmo nijednom nije rekao da je Đoković bolji igrač od Nadala: po nekima, koji su "analizirali" Nadalovu igru ispade da je on dunster i divlja zver koja samo na snagu dobija "kad namiriše krv". Pa ljudi Nadal nije životinja! Po mom mišljenju on je kompletniji teniser od Novaka i tehn ički potkovaniji. Znači bolji. Čak je ovo finale dobio prosečnom igrom za njegove standarde: loš procenat prvog servisa i loš forhend. Dalje, da je dobio Đoković, svi ovi "analitičari" bi rekli kaoko je ovo bio izuzetno važan meč, ali pošto je izgubio onda je trofej u Rimu nebitan - kakvo licemerje!

dejan

pre 11 godina

Djokovic je dobar teniser ali Nadalu jedino Federer moze da parira po znanju.Za par godina eto njegovih 17 GS TITULA.Kome nije jasno neka pogleda link. http://tt.tennis-warehouse.com/showthread.php?t=348491

Dare

pre 11 godina

Nema lucidnosti i raznovrsnosti udaraca uz rizike kao prosle godine. Voleji mu standardno slabi kao i smec. I naravno nema ni koncentracije kao prosle godine. Sveo se na igraca kakav je bio i pre. Kao da je negde u medjuvremenu vratio sebe u proslost. Za Rafu nema sta reci, "zid" kao i pre. Ne verujem da ce Novak vratiti onu psihicku silu od pre. Nesto u njemu se prelomilo na gore. I to se ne resava brzo, nazalost. Tako da Rafael Nadal opet odbranjuje RG a koliko mi se cini favorit je bar naredna tri meseca uopste.

novicas

pre 11 godina

Sve u svemu je neverovatno koliko su komentari navijački obojeni.Ovi Đokisti izgleda svi od reda navijaju za Zvezdu,jer su brutalno neobjektivni.To samo na njih može da liči;prete praznom puškom,sećanja na uspešnu prošlost,pretnje protivnicima sledećim turnirom,pa kad puknu,onda opet sudije,plava šljaka,prašína u oči,pa tvrd,pa nije mnogo tvrd teren...A najsmešnije od svega je da, kao Nole nije igrao 100%,jer čuva glavne elemente igre za Pariz,pa će Nadal tamo da vidi svoga Boga!
Bože me sačuvaj, sve nebuloza do nebuloze!Bezumno je,bre Đokisti,pretiti Nadalu na bilo kojoj šjaci,jer je on tu neprikosnoveni KRALJ.
Poređenja radi,to vam je isto kao kad Zvezda preti Partizanu da će iduće sezone osvojiti prvenstvo,a to je, znamo svi, "malo morgen" .

sudija

pre 11 godina

Neverovatno da neki spominju grešku sudije kao razlog za poraz. Pa i da nije bilo greške, Nadal je vratio loptu u teren i pitanje je ko bi osvojio taj poen.Neverovatno!

gilbert

pre 11 godina

Stvar je vrlo jednostavna. Nadal je popravio napadačku igru i to mnogi potenciraju.Prošle sezone,Đoković je bez problema mogao da ostane u dugim relijima bez straha da će mu Nadal malo kraću loptu poentirati.Đoković je bio taj koji je puno lakše poentirao imalo kraću loptu i to je bila ogromna prednost za Novaka.Mogao je mirno da ostane u dugim relijima, čekajući loptu za koju je siguran da će poentirati dok to Nadal nije mogao napraviti. Ove godine stvari su se dosta promijenile. Nadal modelira reket za ono što mu treba, više vinera i ravnija lopta kada se odluči za isti. Čitavu sezonu igra agresivnije,ima više vinera čak i protiv agresivaca tipa Berdih i mnogo bolje napada kraće lopte.Novak jako dobro to zna i osjeća u meču.Imalo kraću loptu Nadal jednako dobro napada kao i on s time da Rafa ima bolje voleje pa Novak mora da igra i savršen pasing udarac ako uopće stigne do lopte dok Nadal ne mora odigrati savršen pasing(iako su mu najbolji na svijetu) jer Novak nije toliko dobar na voleju.Upravo to stvara nervozu kod Novaka jer zna da je u velikoj opasnosti ako mu loptica bude imalo kraća.Mora da odigraje konstantno duboke lopte što dovodi do više grešaka. Nema više toliko vremena da čeka idealnu loptu da poentira nego žuri i napada i one koje ne bi trebao što dovodi do velikog broja neiznuđenih grešaka.Nadal je danas pokazao i veliku igračku inteligenciju. Kada je osjetio da Novak previše griješi,nije mnogo riskirao nego je pustio Novaka da i dalje izbacuje loptice u aut. Da je Novaku ulazilo,Rafa bi sigurno zaigrao agresivnije.Što se tiče tempiranje forme za RG, Novak sigurno još nije na vrhuncu svoje forme,ali budite sigurni da nije ni Nadal.Ako neko zna tempirati formu za RG onda je to Nadalov tim i siguran sam da će Rafa tamo biti još bolji kao i Novak tako da nas čeka zanimljiv RG.Po meni ovakav Nadal ako odigra svoj najbolji tenis na ovoj podlozi je bolji od Đokovića iz 2011 i sve će zavisti od njega ako dođe do tog finala.

milwood

pre 11 godina

Rafa je pokazao kakav karakter ima . I pored 7 poraza od Đokovića za redom , našao je rešenje i dva puta za redom ga je dobio . Sličan problem je imao sa Federerom na Vimbldonu , gubio 2 finala , u prvom osvojio set u drugom finalu dva , treće dobio . Rafa u ovom meču uopšte nije blistao ( statistika , prvi servis 50% protiv najboljeg riternera u istoriji ) , izuzetak je konstatacija da je osvajao ključne poene . Mislim da je Rafa jednostavno , pored toga što je našao rešenje za Đokovićevu igru , ( znatno bolje reternira , dublje šalje lopte , udaljio je Novaka od osnvone linije ) povratio i samopuzdanje ( 2 pobede nad Đokovićem bez izgubljenog seta , sijaset spasenih brejk lopti i minimalan broj brejkova pretrpljen u dva meča od Đokovića ). Jednostavno , Rafa definitivno ima manje GS titula od Federera ( za sada ), ali mislim da , tenisera , sportistu uopšte , sa takvim takmičarskim duhom i energijom , tenis i sport nisu videli . Želim sve najbolje ovom skromnom momku u daljoj karijeri .

Nenad PVO

pre 11 godina

Pre svega, ovo je bio izvanredan mec. Nije se mnogo razlikovao u odnosu na njihove pretnodne duele.
Novak je prvi set odigrao sjajno. Bio je bolji, i zaista su nijanse odlucile ta taj set pripadne Nadalu.
Neverovanta fanaticna borbenost, upornost i zelja za pobedom koju poseduje Rafal Nadal je po meni nesto jedinstveno u svetu sporta ikad vidjeno. On svaki poen igra kao da je u gladijatorskoj arena i da mu od toga zivot zavisi. Da nema Novaka Rafael Nadal bi ostvario najimpozantniju tenisku karijeru u istoriji. Daleko bi nadmasio rezultate i Federera i Samprasa i svih ostalih teniskih velicina.
Osim te fanaticnosti koja je vise psiholoska kategorija i koja je neopisivo dominantna, Nadalove teniskie karakteristike su na nizem nivou. Servis je prosecan, bekend i ispod proseka, ali forhend pak izvanredan.
Forhendom izuzetno lako pravi razliku nad svim teniserima na svetu primenjujuci uvek isti jednostavan recept. Posto se protivnik uveri da ne moze da probije zid Nadalove fanaticne borbenosti, i odigra udarac sa malo manje tempa, Nadal kao gladna zver koja oseti krv navaljuje i sa neuvatljivim spinovanim forhendima zavrsava poene. Ako ima poptrebe ukljucuje i sjajne voleje i to je to…Kao jos jednu fantasticnu Nadalovu karakteristiku treba navesti i sposobnost da pravi vrlo malo iznudjenih gresaka, a o neiznudjenim da i ne govorimo. Tu je takodje ubedljivo najbolji na svetu. Niko ne pravi tako malo gresaka kao Rafael Nadal.
Ipak, na nasu srecu tu je Novak Djokovic koji jedini na svetu ima nacin da pobedi Nadala.
Novak je I danas pokazao da je bolji igrac. Osim nekoliko poena na kraju prvog I pocetkom drugog seta Nadalov forhend kao njegova najveca snaga bio je potpuno ukrocen. Devedeset posto poena koje su igrali bili su pod Novakovom kontrolom i dominacijom. Novak je razvlacio Nadala sa kraja na kraj terena, poigravajuci se sa njim kao macka sa misem. Ipak to danas nije bilo dovoljno.
Iz ko zna kog razloga Novak je na kraju prvog seta izgubio strpljenje i iznerviran sto nije vec zavrsio prvi set poceo da igra rizicnije a samim tim i da mnogo gresi a to Rafa “uvek gladna zver” ne prasta.
I zaista danas Novak kao da je odbio da okrene mec. A mogao je i moci ce uvek…
Danas je Novak zaboravio da jr protiv Rafe svaki poen rat, svaki poen se mora igrati sa maksimalnom kocentracijom upravo onako kako to cini Nadal. Danas to Novak nije radio, nedostajalo mu je strpljenja i volje da bude gladijator usvakom poenu.
Nadal tako, gladijatorski, igra sa svakim protivnikom i to mu je urodjeno. Kod Novaka je drugi slucaj, on je bolji teniser i nema potrebu da sa svakim protivnikom igra na taj nacin. Zato se nekad cini da Nole igra slabije, ali razlog tome je Novakova racionalnost koja je u sustini dobra osobina, jer produzava vek teniseru.
Ali kada Novak igra protiv Nadala, mora potpuno da menja koncept igre. Mora da se preobuce u ratnika koji se bori za zivot i onda i samo onda za Rafu nema spasa.
Novak je danas tako igrao ali ne ceo mec i to je razlog sto nije preokrenuo i danas dobio duel.
Sto se igrackog dela tice Novaku je danas nedostajao jedan element igre koji mu u u onih sedam uzastopno dobijenih meceva nije ni trebao. Novak nikako da izgradi taj element procene kada je dovoljno saterao Nadala u ugao i kada treba da pravovremenim izlaskom na mrezu lagano zavrsi poen.
Desava se da je svima na stadionu jasno da je Novak trebao da izadje na mrezu, ali on to ipak ne ucini onda dobije mrtvu loptu iz nemoguce i naizgled bezizlene situacije i onda krene novo pletenje mreze za Rafu sto nije nimalo lako jer Nadal naravno i dalje sve vraca i vraca.
Naravno Novak je toga svestan. Cesto se desava da zeli to da ispravi i donese odluku da izadje na mrezu pre nego sto izvede udarac. Onda se desi da taj udarac ne bude dovoljno dubok i jak i da ga Rafa “ispasira”. To naravno oduzima samopouzdanje.
Cini mi se kada bi Novak dobro izanalizirao svoje meceve sa Rafom mogao bi prepoznati te trenutke kada je vreme za trk na mrezu i iz koji pozicija Rafa vraca slabiji pasing. Meni se cini da bi Novak lakse lopte dobijao sa Nadalove forhend strane iz ugla. Jednostavno, ne bi smelo da bude poena u kojima Novak razvuce Nadala po coskovima terena, skroz do skupljaca loptica, a da ne dobije poen.
Kada bi taj deo igre malo unapredio mozda bi Novak mogao da dobija Rafu i bez borbe na “zivot i smrt” u svakom poenu.
S jedne strane mozda je I dobro sto je Nole danas izgubio, jer najvazniji turnir je pred nama. Novak je sigurno jako ljut danas jer je svestan da je bio bolji. Osim sto se Nadal toliko borio i vracao svaku loptu i osim sto je Novak napravio previse neiznudjenih gresaka sve ostalo je pokazalo da odnos izmedju njih dvoojice nije promenio.
Novak je bolji i siguran sam da ce ga ovaj poraz dovesti do osvajanja najvaznije titule u ovoj godini.
Ubedjen sam da je Rolland Garos ove godine Novakov.
Samo napred, Majstore…

Dermendziev

pre 11 godina

Dali je greska linijskog sudije u prvom setu kod rezultata 5:4 za Novaka odlucila mec? Svakako je imala udela,a pitanje je koliko,pogotovo sto je Novak kalkulisao,igrao "malodusno",stedio se(cuvao se) da kojim slucajem nebi zaradio povredu neposredno pre RG,koji je za njega ove godine mozda teziste.

S druge strane "ziheraska igra" Nadala(igra na sto manje gresaka,bez posebnog rizka,bacanje karata na odbranu) i nesto agresivnija igra Novaka sa vecim rizikom (u odnosu na Naala) donosile su Novaku gubitak i te kako vaznih,odlucujucih poena na njegovu stetu.

Posle gubitka prvog seta i brejka pocetkom drugog seta Novak kao da je stao,kao da nije hteo sebe da ulozi onoliko koliko moze,kao da je jedva cekao kraj,kao da je "planirao" mec u dva seta. Naravno hteo je on pobedu,ali imam utisak bez "mnogo ulaganja",vise bih rekao kalkulativnu mozda sa po jednim brejkom u setu,a protiv Nadala to je vrlo tesko.Da je dobio prvi set,svakako bi "pritisnuo" malo vise u drugom.

U svakom slucaju pobedio je onaj ko je vise zeleo pobedu,ko se vise ulozio u mec.Dodajmo i to da odlicni mec protiv Federera svakako je Novaka dosta ispraznio,a pobediti dva velikana F i N zaredom, svakako je skoro nemoguce pred GS turnir gda se snagom i moci kalkulise). Nadalova kondicija(fizicka i mentalna) svakako je ok,za Novaka nesto nisam siguran.

Kraj meca doneo je obojici olaksanje.Ostaje nada RG koji ce dati odgovor na mnoga pitanja ili postaviti nova.Jedno od njih svakako je dali je "Novakova kriva" ide u blagom,ali sigurnom padu, dali je 2011 Novakov maksimum maksimuma,dali je bilo srece i koliko u 2011,jer ocito Novak je daleko od onog iz prosle godine po mnogim parametrima.

Pozdrav!

Federer

pre 11 godina

Nema potrebe za ovolike analize od strane drugih komentatora.Sve je jasno.Djokovicu se desilo ono isto sto i sa Federerom u polufinalu,jednostavno nije bio njegov dan,puno gresaka iz svih udaraca.Normalno i Nadal nije lose igrao.Sve u svemu bice interesantan RG.Ja se kao Federerov navijac nadam njegovoj tituli,ali nece biti lako.Svima zelim puno srece i neka najbolji pobedi.

Ja

pre 11 godina

Ovo je vrlo interesantno.Kad je Djokovic dobio Federera u mecu u kom je Federer imao gresaka kao Djokovic u mecu sa Nadalom a Djokovic gresaka koliko sad Nadal skoro svi su pisali kako je Djokovic uzrok tolikog broja gresaka.Sad su svi ti ljudi okrenuli pricu (ili tacnije receno nisu okrenuli pricu iako su sad uloge obrnute).I sad je po tim ljudima Djokovic uzrok gresaka (ovaj put svojih).Zaista je interesantno razmisljanje nekih ljudi.Subjektivno misljenje je cudo.

johnny b good

pre 11 godina

Nebitan poraz za Novaka, uz "malu nenamernu" sudijsku grešku, koja je prilično odredila sudbinu meča..
Novak je zapravo podsvesno (svakako ne namerno) pustio ovaj meč (naročito drugi set), prepuštajući Nadalu drugo mesto pred RG i na taj način osigurao eventualno očekivano finale..
Čini se, da je ovaj poraz doneo više koristi Novaku, koji svakako ima prostora za napredak (naročito kratka bekend dijagonala), nego što je pobeda donela Nadalu, koji evidentno pruža svoj maximum i pitanje je da li može da ga održi još dve, tri nedelje..
Ono što predstoji je, verovatno, najuzbudljiviji RG do sada...

Dylan Dog

pre 11 godina

Čestitke Rafi Nadalu na čistoj pobedi protiv Novaka.

Ranije sam napisao da će Novak pokušati da odigra MK maksimalno, da spusti formu u Madridu, a zatim da je lagano diže u Rimu, kako bi konačno dostigao maksimum u drugoj nedelji RG-a. Generalno se sve odvija po tom planu, mada je bilo nekoliko nepredviđenih okolnosti koje su imale značajan uticaj na Novakovu igru. Prvo porodična, a zatim i tehnička (plava podloga terena u Madridu - namerno izbegavam da kažem: Šljaka). Novakov maksimum u Rimu (bar danas) nije bio na tako visokom nivou da bi se dobio Rafa na šljaci kada igra gotovo najbolje što može.

Razloge Novakovog poraza treba tražiti u pripremi za meč i psihološkoj i taktičkoj. Tokom celog toka trajanja meča primetno je bilo povremeno odsustvo fokusa i oscilacije u koncentraciji. Prvi set je odigrao na taktički solidnom nivou, dok je drugi bio uglavnom pun improvizacija.
Novak je gotovo u svakom gemu napravio bar po jednu ili više grubih grešaka, koje se čak mogu nazvati glupostima. Kada teniser ne realizuje svoje šanse i ne osvoji većinu poena u kojima ima inicijativu, teško može da se nada pobedi, osim ako nije super server. Kada teniser napravi neiznuđene greške iz situacija u kojima praktično treba da napravi direktan poen - po pravilu gubi taj gem, set ili čak ceo meč.

Tehničke detalje, kao što su smeč, voleji, bekhend itd. su potpuno marginalna stvar kada se analizira ovakav meč. Sve je stvar koncentracije i samopouzdanja, kao i istrajnosti u primeni prethodno dogovorene taktike Novaka smo često mogli da vidimo nespremnog da adekvatno reaguje na neobične situacije na terenu. I pojedina rešenja su mu bila pomalo čudna. Kretanje takođe nije bilo dovoljno dobro. Rikaveri je bio sporiji, a neretko je kasnio u postavljanju, pa je igrao van balansa one lopte koje bi obično odigrao iz savršeno mirnog stava. Naravno, ovo se videlo u nekim poenima i nije bilo karakteristično za ceo tok meča, ali je uzrokovalo vezivanje nekoliko grešaka i za direktnu posledicu imalo gubitke materijalne prednosti u vidu gemova i setova.

Novak ima sve što mu je potrebno da pobedi Rafu na šljaci i kada ovaj igra najbolje što može. Međutim, ono što pravi razliku kod Novaka danas nije bilo na zadovoljavajućem nivou - mentalni aspekt. Naravno, tu je i nezbežni faktor sportske sreće, koja je danas jednom bila majka, a jednom maćeha. Ali i po sreću mora da se "ide", a Novak u važnim trenucima meča nije pokazao dovoljno odlučnosti i hrabrosti.
Nedopustivo je da jedna lopta utiče na ishod meča, pa u grešci sudije ne treba tražiti alibi. Jeste Rafa imao obilje sreće u pojedinim trenucima meča, ali ju je imao i Rodžer dva dana ranije, a reakcije Novaka na istu stvar su bile potpuno drugačije. Novakov zadatak je da se ne obazire na te detalje. Linije, sajle, okviri reketa, neravnine na terenu - sve je to sastavni deo igre i teniskog meča. Čak i ako se propusti neka šansa - spreman i odlučan teniser stvara nove prilike. Novak danas nije bio u stanju da ubedi sebe da je sposoban da stvori nove prilike, a imao je potencijala da ih stvori na desetine. Nažalost, on je današnji meč izgubio na mentalnom planu.
Ovaj poraz Novaku nije bio potreban, ali mu neće previše ni odmoći. Njegov cilj je bio i ostao RG, a ne mastersi u Madridu ili Rimu. Rafa zna da je Novak pravio gluposti po terenu i da bi, i pored toga, imao mnogo problema da on sam nije odigrao perfektno. Ipak, pobeda je pobeda i iz nje Rafa crpi potrebno samopouzdanje za eventualni predstojeći okršaj na RG-u.

Da li će Novakov plan i očigledno pažljivo tempiranje dati rezultate u vidu kompletiranja nekalendarskog gren slema - ostaje da se vidi. A do tada, Novaku Đokoviću i svim našim teniserima i teniserkama želim puno zdravlja i pregršt sportske sreće na predstojećem Rolan Garosu!

Uzdravlje!

hardy

pre 11 godina

Nole je ako ne svesno, bar podsvesno razmišljao u pravcu RG. Svakako da mu je bar u podsvesti bila prisutna dilema, da li zapeti iz sve snage, dobiti finale Rima ili zaigrati na sigurniju kartu i ''pametno'' izgubiti i vratiti Nadala na poziciju dva. Na taj način sigurno izbegava Nadala pre finala RG, a u finalu će biti prilika da pokuša upis u besmrtne. Eventualnom pobedom u finalu RG bonus bi bio to što bi pred Vimbldon Nadala poslao na treće, a Federera vratio na drugo mesto. To bi bila idealna kombinacija za Noleta i teško da mu se nije vrzmala po glavi.

Struka

pre 11 godina

I jos nesto da dodam, Novaku cini mi se fali i motivacije, sto nije slucaj sa Rafom i Rodzerom koji su uvijek motivisani kao da se bore za prvu titulu u karijeri. Novak se bori i protiv svog srpskog mentaliteta, koji, i ako ga kod njega nema u velikoj mjeri, ponekad izadje na povrsinu.

Bojan

pre 11 godina

(Ser Alex, 22. maj 2012 17:31)
Nole podize formu tokom turnira, to je tacno, slepao se kroz prvih par kola, da bi u subotu i ponedeljak igrao najbolje sto moze.
Ali isto je tako bilo i u MC, samo sto je razlika u tome da je MC najsporija podloga i stvorena je za Nadalovu igru, Nole iz najboljih proslogodisnjih dana tu ne bi imao sansi.
RG odgovara vise Nadalu od Rima, tako da ce svejedno Noletu biti jako tesko.

Jova

pre 11 godina

Ni danas nisam uspijela odgledati cio meč, ali ono što sam vidjela ( skoro cio prvi set ) me, nećete vjerovati, smirilo. Još uvijek tvrdim da sve ide po planu, zato me ovaj rezultat nije iznenadio. Novak je opet zamijenio kraljicu za piuna, jer ima cijelu partiju za RG već odigranu u glavi. Danas smo gledali starog Novaka ali samo zato što mu je novi to dozvolio ( i da nama ne bude dosadno ). Bilo bi nesmotreno, da ne kažem glupo, da je danas pobijedio i omogućio Federeru ne samo drugu poziciju nego i približavanje prvom dvojcu. On vjerovatno i ovoga puta, da bi osvoio RG, mora pobijediti obojicu, redosled niti nije toliko važan, te je ovaj poraz došao planski, zbog skidanja pritiska. Sportska i navijačka javnost je kratkog pamćenja, a naš Novak pametan dječko. Nadal je u strašnoj formi ( već sad ), Novak isto tako ( mada to viješto krije ). Biće strašne borbe na RG. Nisam sigurna da će Novak pobijediti ( mada se stvarno nadam ) ali u nešto drugo jesam: Novak neće igrati kao danas, kockarsko-federovovski, iz prošlog razloga jer može i zna i drugačije. Federer zna igrati samo federovovksi, Nadal nadalovski ( tu znamo šta se može očekivati ) ali Novak može i federerovski, i nadalovski, i novakovski, ako treba i marijevski. Dokazao je to. Finale RG može da traje i pet dana, može ga remetiti kiša, mrak i štošta još, tad se Novaku neće žuriti na drugi, daleko važniji turnir, tad se može igrati i sedam sati, ako je ulog velik, što ovdje nije slučaj.

Novak je i prošle godine na početku odredio prioritete, ove isto tako. On je dostigao vrh, od sada nadalje se broje samo GS, sedmice na prvom mijestu i plasman na kraju godine. Sve to je na mijestu, mada su mnogi računali i nadali se da ga Nadal može prestići još u avgustu 2011. Samo zdravlja, ima da bude. I možda mrvica sprortske sreće, bez toga ipak ne ide. I da, sudije. Navikli smo već, ali što je previše, previše je.

Pozdrav svima

Gane

pre 11 godina

Novak je i pored poraza dokazao da je bolji od Nadala,jer je igrao dva meca istovremeno. Jedan protiv Nadala,koji nije bio lak.I jedan protiv sebe,koji je bio jos tezi.Ali to je dobro,Novak je pametan momak i IZVANREDAN teniser,izvucice pouke iz gresaka(a bilo ih je),i bice bolji.Popravio je servis,poravice i ostalo.Vazno je da se spremi za Vimbldon,jer je to jedinstvena prilika da u jednoj godini dva puta pobedi na Vimbldonu jednom na Grend slemu i drugi put na Olimpijadi.Mada,u potaji mastam da osvoji i Rolan Garos i Us open,i dosta za ovu godinu!

namcor

pre 11 godina

Prelomila je sudijska greska u 8. gemu, kod 15:30 za Novaka. Umesto 15:40, jer je bio cist viner, sudije vicu aut, glavni sudija koriguje, ali samo tako da se servis ponavlja. Novak je, videlo se, vidno iznerviran i dekoncentrisan. Gubi sledeca tri poena i time gem. Ali, ne uspeva da se smiri i gubi sledeca 3 gema za redom. Time i porvi set i prva dva gema drugog seta. Vidite koliko jedna pogresna sudijska odluka moze da utice na ishod celog meca? Nije opravdanje. Novak je morao, sada je vec dovoljno iskusan, da se brzo "dozove" i nastavi sa igrom od pre tog spornog dogadjaja. Ali, ocito je sada malo vise emocionalno osetljiv. Nadam se da ce u nastavku sezone stvari dovesti na svoje mesto.

Sava

pre 11 godina

Bez neke ozbiljne analize ne vidim da Novak ima neki problem, oni su toliko izjednaceni da pobednika jednostavno odlucuje dnevna forma. Sve se to moze promeniti vec na RG-su. Prosle godine je Novak DOMINIRAO, ove su izjednaceniji i jednostavno odlucuju sitnice koje mogu mec da preokrenu na ovu ili onu stranu. Zamislite samo da nije bilo one sudijske greske i da je Novak dobio prvi set u kom nije bio slabiji onda bi citava analiza u vasem tekstu izgledala podpuno drugacije.

io

pre 11 godina

Ovo je vrlo interesantno.Kad je Djokovic dobio Federera u mecu u kom je Federer imao gresaka kao Djokovic u mecu sa Nadalom a Djokovic gresaka koliko sad Nadal skoro svi su pisali kako je Djokovic uzrok tolikog broja gresaka.Sad su svi ti ljudi okrenuli pricu (ili tacnije receno nisu okrenuli pricu iako su sad uloge obrnute).I sad je po tim ljudima Djokovic uzrok gresaka (ovaj put svojih).Zaista je interesantno razmisljanje nekih ljudi.Subjektivno misljenje je cudo.
(Ja, 22. maj 2012 09:33)

To je stoga što je priroda grešaka bila drugačija. Federer je pravio greške jer je igrao rizično i hazarderski pošto je morao da lovi linije zbog odličnog kretanja Đokovića. Takodje je grešio u servisima bežeći od strahovitih riterna. Nijednu banalnu grešku Federer tada nije napravio, tipa smečovanja u mrežu ili loptica metar u out.
Đoković nije igrao ni malo hazarderski jer se nije plašio protivnika kao Federer. Njegove greške su bile stvarno banalne, nekoliko duplih servis grešaka iz čiste situacije, sa amaterskim smečovanjem i nerezonskim dropšotovima.

Bojan

pre 11 godina

odgledah ponovo ceo prvi set.
Nadal je bolje poceo, imao vise brejk lopti i ranije dosao do brejka, nakon brejka Nole je odlicno reternirao, ali je i Nadal nesto vise gresio, nakon ribrejka, situacija se malo okrenula, Nole je laganije dobijao svoje gemove, a pomalo i pretio na Nadalove. I tako smo se doslepali do 5:4 30:30, gde je toliko spominjana sudijska greska.
Prvo, sto se tog momenta tice loptica je bila 2 cm u terenu i to se moze vrlo lako promasiti, dakle nema govora o namestanju
drugo, poen je ponovljen, nije dosudjen Nadalu
trece, Nadal je bio na loptici i zasigurno bi je vratio, jeste Nole imao malu prednost, ali nije bilo bas toliko da mu je bio osiguran poen. S obzirom na to kako je u ponedeljak igrao na mrezi, zaista je pitanje kako bi zavrsio
zbog ociglednih frustracija promasajima, neiskoricenim prilikama ocigledno je da Nole nije dosao na mec sa ciljem da Nadalu pomogne povratak na drugu poziciju.

meteor

pre 11 godina

@maksa
haha nadal hrabri sebe? na sljaci ove godine nije izgubio set msm pravoj sljaci bez madrida nole mu u 2 finala nije set uzeo.. samo 1 set bio u mogucnosti da uzme ostala 3 lako izgubio tak da ajd.... vise se ti hrabris tim izjavama ... al djabe ti rafa uzima RG

Miodrag Kukrika

pre 11 godina

Izvanredna analiza Djokoviceve igre koja se ne samo odnosi na danasnji mec vec i na Djokoviceve slabosti koje su razlog da uprkos velikih sposobnost on nije postao prvi teniser sveta mnogo ranije.Nadam se da ce Djokovic i njegov dugogodisnji trener,Vajda uzeti gornju analizu kad budu razmatrali sta teba uraditi ta se ove greske prevazidju.

Inspector Bloch

pre 11 godina

Prvi?

Sasa, opet hvala na analizi, i na mogucnosti razmene misljenja;
Posto godinama pratim(o) Novaka, nekako sam razvio i culo,iracionalno, za 'miris',njegov, kada izade na teren; danas mi je sve jos pre pocetka nagovestavalo, da titule nece biti! I ljutio se ja na sebe, zbog te 'prokletinje od osecaja'ali ostalo do kraja- i ispalo ispravno; Tvrtko, je na onom hororu od stranice ostavio najmanje bolan (cak i humoristicki) komentar sa dobrim POSLEDICAMA: na RG su sigurno u razlicitim kosturima!Uzrok, pa otprilike mu dode na isto!
Mene, i sve nas, sto bi rekao DD izluduju, kalkulacije, no one su hteli mi to ili ne sastavni deo igre vrhunskih sportista- sezona je predugacka, napori nehumani,a ciljevi (pre)visoki; Novak, mi to cesto zaboravljamo, pa pricamo o 2011, misleci na celu godinu, vanseriski igrao 8 meseci, i ..vise telo nije izdrzalo.Isto je bilo i sa RF u njegovim godinama, kao i sa RN; Ove ghodine je njegov tim odlucio da -kalkulise- sigurno posle osvajanja AO! Visi ciljevi su postali prioritetni, kako ce biti videcemo; ja nisam nezadovoljan danasnjom Novakovom igrom, to sto kazete Sasa za BH, pa Novak se danas, znam da zvuci nestvarno, ali nije manje istinito LOSE kretao, sem ponekada kada je bukvalno lebdeo iznad zemlje! Mislim, da, da je prvi set dobio, mec bi bio zavrsen daleko brze, no to su cak primetili i britanski komentatori, nakon zavrsetka prvog seta..je Novak bacio pogled na sat..1h i 45 min..pomnozi sa 3 ..ne nije njemu danas bilo do iscedivanja! RF je dobio sa spektakularnom igrom, tako da cak i da ga dobije na RG u njegovom delu..odradeno je ; a za Rafu, pa..ima sanse..odmah! I jos nesto, RN je danas igrao..kao sto uvek i igra..reci da je neki 'stari'u cemu? Pa njemu je danas prvi servis bio ispod 50% u odnosu na meceve sa Berdihom i Fererom gde je realizacija isla cak do 95%! Ne, ovo je cudan mec, tako da ja nikakve konsekvence iz njega ne bih izvlacio- osim jedne: na RG Novak ce sa zadovoljstvom opet moci da ulogu favorita( na koju se jos uvek nije navikao) prepusti Rafaelu!

Pozdrav, i do RG-rosa,

sasa jokic

pre 11 godina

Iz ovog ugla gledano Novaku je skripao bekhend, mada je kljucno za poraz bilo to sto je u pojedinim kljucnim momentima birao pogresan udarac za viner, kao i stranu.
Preterano je forsirao in side out forehand, umesto in side in, koji ide na Rafin bekhend.
Ono sto je prosle godine uspeo da anulira Rafime slajseve, ovaj put nije. U svakom slucaju imao je puno sansi (bitno je spomenuti koje je sam stvorio) sto govori da je igra tu, ali malo slabija egzekucija i to je to.
Mislim da su mu sanse na RG velike, i ubedjen sam da ce ga osvojiti. Jednostavno On ne moze da ponovi toliki broj neiskoriscenih brejk lopti!
Da je ona lopta pri 5:4 bila dosudjena kako treba, sada bi pricali drugu pricu, do tada ga je Nole drzao pod pritiskom i dominirao na terenu.

Inspector Bloch

pre 11 godina

@ io- izgovorili ste ono sto vecina 'DOKISTA', kako nas @novicas zove, intimno misli. i Sasa i masa odlicnih komentara su se bavili i tehnickim i mentalnim aspektima iz ovog meca; Ja sam u svom postu pokusao da budem 'konrekstualan'- da pre svega smestim mec sto sire: Novak je imao par pehova od kojih je gubitak voljene osobe, sigurno ostavio dubok utisak na njega, koji se - ne resava dekretom! Pa, Madridski idiotski eksperiment,pa tetini 'izleti'..pa i u samom, zakasnelom, mecu par nesrecni momenat koji su odredili ishod.
Da se razumemo, naravno da Novaka ta greska nije pomela toliko da bi izgubio mec, ali jos jednom, da je usao u 3 set mec bi trajao preko 3 sata ako ne u duze! duboko sam ubeden da je Novak to hteo da izbegne, i po cenu poraza!i to je po meni,njegova ispravna odluka- Rim je osvajao 2x, Nadala dobijao na istoj i nije obavezan bilo sta da dokazuje- NAPROTIV sada Rafael nakon cele 2011 je u situaciji da MORA da se dokazuje, i tu lezi ogromna prednost Novaka a i RF koji i bukvalno ugrozava Nadalovu poziciju!

Mislim, da sa ovakvom igrom do sada, Novak i njegov tim vode jednu vrlo zdravu sezonu, idu ka postavljenim ciljevima( MK, je bio jedan od njih, a sigurno je to i Sangaj, i Sinsi koji Novaku nedostaju, da zaokruzi Mastersseriju)i naravno GS! Pritisak je ogroman, prosle godine je pod njim popustio i ostao bez GS, JOS TADA, kako ce ove biti, pokazace vreme.Ova godina je za Novaka isovetno 'nova'kao i prosla, druga iskustva, druge okolnosti, nova ucenja. A sto se igre tice, toga tre3bamo najmanje da se bojimo- kada su druge stvari egal!
Ako smo, a jesmo usvojili Sasin pojam 'totalnog tenisa'koji Novak upraznjava..onda ni jedan posebni elemenat ne moze presudno da utice- Novak kada gubi gubi zato sto nista, dovoljno dobro, ne funkcionise.To je rizik njegove igre ali i VELIKO preimucstvo!

Pozdrav,

vladaKG

pre 11 godina

Ono ste je po meni primetno kod Novaka u odnosu na proslu godinu je slabija fizicka sprema! Prosle godine u oba meca koja je Novak dobio Nadala na sljaci primecivalo se da u svakom poenu ima vise snage od Nadala i tako je uspevao da dugacke poene privede kraju da pri tome ne izgubi intezitet igre i ne ostane bez daha, ove godine to vec nije slucaj! Sto se tice RG nisam neki optimista ako dodje do njihovog okrsaja u finalu bas iz ovog razloga! Obzirom na ovogodisnji kalendar u kome prakticno nema pauze izmedju Wibledona i americke turneje ne vidim kad bi Novak uspeo da pronadje vremena da popravi svoju fizicku kondiciju! Nadam se da gresim ali Nadal u ovom trenutku deluje fizicki mnogo spremnije od Djokovica!

Opuštenko

pre 11 godina

Непотребно драматизујете ствари. И једном и другом више је одговарало да се Надал данас врати на место број 2 АТП листе, а Федерер падне на треће. Овако се њих двојица у Паризу неће укрстити пре финала. Једноме од њих свакако ће запасти Федерер у полуфиналу (можда пре Новаку), а ту ће мотив за наплату дуга од прошле сезоне бити велики као кућа. На финале Ролан Гароса не вреди ни трошити речи. Уколико стигне до њега, оно ће Новаку бити прилика да допише ново поглавље историје професионалног тениса и уздигне се на један ниво више у односу на већ достигнуте висине. Зато се на његов данашњи пораз не треба уопште освртати.

Goran NS

pre 11 godina

Vidi se da mu misli nisu jos uvek 100%u mecu,mozda jos malo da prodje od onog tuznog dogadjaja.Mozda ponovno angazovanje dr.Cetojevica ne bi bila losa ideja,previse je slomljenih reketa koncetracija puca to se nije desavalo prosle god.Osvajanje RG bi okrenulo sve ali da li je glava spremna za to.Pritisak branjenja svega onog od prosle god.uzima danak.Ako osvoji RG onda se otvara mogucnost zlatnog slema a to bi ga moglo *NATERATI*da ponovo zagrize do kraja!Ne propusti to majstore!!!

men

pre 11 godina

Presudile su neiznudjene Novakove greške. I to su bile zaista neiznudjene, Nadal ih nije izazvao jer je Novak promašio nekoliko zicera kada je Nadal bio van terena i poslao mnoge loptice daleko od polja bez rezona. Pa ipak celo vreme je bio na tragu Nadalu kao lovački pas i razlika je bila samo jedna tanana nijansa pa da se sve preokrene. Ne znam zašto je Novak tako igrao ali mi je odmah pala na pamet jedna ružna statistika. Kad god je dolazilo do odlaganja finalnih mečeva usled kiše, Novak je gubio. To je neki maler koji ga prati i nadao sam se da će ga ovaj put zaobići ali nije.
Novak se kretao dobro, riternirao standardno dobro i servirao solidno ali mi se čini da je nekako mekano udarao lopticu i pomalo me podsećao na ono neuspešno finale USO iz 2010 godine kada je takodje mekano udarao i koje je izgubio mada je tada Nadal igrao za klasu bolje nego danas. No i sa takvim udarcima je Novak mogao da dobije Nadala i to lagano samo da je napravio recimo 10 grešaka manje i ništa više.
Nadal nije pokazao ništa novo danas, čak je igrao nešto lošije nego prošle godine u finalu. O nekom vidljivom napretku u igri nema ni govora. Ovo tvrdim jer sam odgledao reprizu prošlogodišnjeg finala. Pokazao je čak i izvesnu bezidejnost u igri jer je igru isuviše podredio Đokoviću očigledno ga se plašeći. Sve u svemu Đoković nema razloga da strepi od Nadala već da vežba i dalje snagu i dubinu udaraca na šljaci.

Ratko Jevtovic

pre 11 godina

Bravo Savo! Slazem se. Jedino bih dodao da bi Novak trebalo da se zabrine i proanalizira zasto je emotivno reagovao na pogresan AUT poziv i dozvolio sebi da izgubi sigurnost i kontrolu pa je posle do kraja meca malo "prolupao". Ukoliko se uzdrzi od emotivnih reakcija kad je ustvari najpotrebnije sacuvati razum i ne odreagovati, mislim da ce mu vrhunac forme biti u Parizu i da ce dobiti RG. Drugo, niko osim Novaka nije svesniji istorijske sanse da veze cetiri GS i to ce mu biti dodatni motiv. Mislim da ce Nadal naleteti na nekog raspolozenog protivnika ranije i ispasti mozda vec u cetvrtfinalu. Mislim da mu je vrhunska forma dosla prerano.
Pozdrav od vernog navijaca iz Perta, Australija

juce procitah na temi nadal- ferer

pre 11 godina

Jedno je sigurno,pobednik ovog duela nece biti pobednik sutrasnjeg.
(miki, 19. maj 2012 17:11)

ok miki.

Djoksa

pre 11 godina

Kao i uvek korektna analiza od Saše Ozma.

Čestitke Nadalu na zasluženo osvojenoj tituli!

Poraz kao poraz nije ništa strašno ako se iz njega izvuku određene pouke. Nadam se da će Novak uspeti da značajno podigne svoju formu u (nadajmo se) finalu RG. Ono što treba da najviše brine Novaka je da ga je Rafa dobio rutinski. U finalu MK ove godine Nadal je odigrao svoj najbolji tenis u mečevima sa Novakom (naročito na servisu). Danas je odigrao sasvim prosečno! Dovoljno je pogledati veliki broj neiznuđenih grešaka i ispodprosečan (i za njegove standarde) ubačaj prvog servisa.
Ono sto je na mene ostavilo najjači utisak je koncentracija Novaka u ovom meču. Tj, nedostatak iste... Svo to očajavanje (nemoćno širenje ruku prema svom boksu, prevrtanje očima kad protivnik pogodi liniju, itd..) znači samo jedno. Novak nije verovao da može da pobedi Nadala.. Tačnije, očekivao je da mu Nadal u presudnim poenima pomogne neiznuđenim greškama. Nedopustivo za prvog igrača sveta! Ovo je jedan veliki korak unazad na mentalnom planu za Novaka i povratak u stanje u kojem je bio u 2010 god.
Mislim da se ovaj meč može sažeti u jednu rečenicu. Novak nije znao kako, nije imao efikasan plan za igru protiv Rafe.
Ovde bih apostrofirao njegovu igru na mreži koja je previše mekana. Primer, protivnik odigra skraćenu lopticu, on dolazi na mrežu i, u slučaju da je protivnik već na mreži, ne pokušava da napadne volejom već samo da prebaci preko mreže. I ono što je najgore, krene da skakuće kao je na treningu? Bukvalno svaki put gledam jedno te isto kad se nađe oči u oči sa protivnikom na mreži. On hoće da se nadigrava kao da je na treningu ili egzibiciji?!
Gledao sam veliki broj mečeva koje je Novak igrao sa Rodžerom i Rafom. Karakteristično za te mečeve je bilo to što ih nije igrao kao protiv ostalih tenisera. Dok je trajao meč, on kao da je bio u nekom svom svetu. Osnova koja vam je potrebna za pobedu protiv ove dvojice uistinu velikih tenisera je stav da će oni u toku meča u nekom procentu pogađati vinereiz "nemogućih" pozicija. Jednostavno, treba se pomiriti sa tim i ne nervirati se uopšte. Mečevi se ne dobijaju na takvim poenima već na manjem procentu neiznuđenih gresaka i osvojenim poenima na drugi servis. Sećam se samo onog poena iz prošle godine u Madridu kada ga je Nadal osvojio udarivši lopticu kroz noge. Publika u transu, Rafa u svom elementu sa stegnutom pesnicom a Novak kamenog lica kao da se ništa nije dogodilo osvaja gem. E, to je pravi, pobednučki pristup! Danas, a bogami i u subotu, Novak se hvata za glavu u u očajanju posle nekih Rafinih vinera i svojih promašaja. To je jasan pokazatelj da on uopšte nije bio mentalno spreman za nivo igre koji je danas pokazao Nadal.

Ipak, nije sve tako crno! Osvajanjem titule Nadal se vratio na drugo mesto i Novak ne može da se sastane sa njim pre finala.

Možda sam bio previše kritičan ali Novak je postavio visoke ciljeve ove godine. Sa ovom današnjom igrom ne može ih ostvariti. Ostajem i dalje pri tvrdnji da Novak neuporedivo bolje igra u noćnim terminima i da će osvajanje RG biti za njega neuporedivo teže upravo zbog nedostatka istih (RG nema noćne mečeve). I dalje sam optimista, Novak je pokazao da može da igra na vrlo visokom nivou u dužem vremenskom periodu ali ove godine još uvek ne (finale AO ne bi ni slučajno trajalo skoro 6 sati da je pokazao prošlogodišnju formu). Fali ta bekend dijagonala kojom je prošle godine "razbio" Nadala u svim mečevima jer mu je njome oduzeo poverenje u njegov forhend. I bolji procenat prvog servisa, kao i kad uđe u teren da završi poen (ne samo danas, nego i u svim prethodnim mečevima na šljaci).

Sve u svemu, nama navijačima ostaje nada da je ovo sve dimna zavesa sračunata kako bi ubedila Nadala kako je igra od prošle godine prošlost koja se više ne može vratiti. A da ćemo onu pravu Novakovu igru videti tek na RG.

U svakom slučaju Novaku želim dobar žreb i puno sreće na RG!

io

pre 11 godina

Ipak osećam neku gorčinu posle ovog poraza kao Đokovićev fan. Mislim da bi ipak bilo bolje da se više koncentrisao i pobedio Nadala i sa jednom pobedom na šljaci, a ukupno drugom u tekućoj godini, mirnije dočekao Rolan Garos. Ne vidim mesta za neke specijalne kalkulacije po pitanju žreba na Rolan Garosu jer ne mogu da zamislim takav idiotski žreb koji bi stavio Noleta i Rafu u istu polovinu i tako upropastio turnir.
Ne zaboravimo da se očekuje finale snova i da mnogi smatraju da će biti odigran najbolji meč na šljaci u istoriji koji bi gledalo i preko milijardu gledalaca preko tv. Koji moron bi onemogućio takav spektakl.
Novak treba da lepo složi stvari u svojoj glavi i da shvati da je sada kompletan pritisak na Rafi a ne na njemu kao u Rimu. U Parizu Novak ne brani ništa, nije igrao čak ni finale i može samo da dobije. Rafa će morati tamo da brani i titulu i reputaciju najboljeg tenisera na šljaci ali ne samo to. Njemu je ovogodišnji RG praktično jedina ozbiljna šansa da osvoji Grenslem titulu jer mu na ostalima naglo padaju šanse. Ako ostane bez GS ove godine, mogao bi da ga Federer potisne na treće mesto na malo duži rok.
Zato mislim da bi bilo bolje da Novak u Pariz ide sa jednom pobedom na šljaci u džepu. A nije za baciti ni sam Masters pehar kojih i Federer i Nadal imaju isuviše u Novakovoj eri.

Maksa

pre 11 godina

Hajde malo psihologije.Cini mi se da Izjava Nadala da nije najbolje igrao je takoreci iznudjena.Jeste on pobedio ali igra Novaka jasno pokazuje da ce u njihovim duelima biti isto kao i prosle godine.Novak ce diktirati tempo,imati inicijativu i u velikom broju slucajeva on ce osvajati poene a Rafa ce ih dobijati na Noletove greske.Rafa zna da ono nije Noletov maksimum dok njegova igra ne moze puno da se promeni.Svestan svega toga Nadal daje izjavu koja bi trebalo da uplasi Noleta da jos ima prostora za napredak u njegovoj(Rafinoj) igri.Prosto ne mogu da se otmem utisku da je Nole imao rezerve jos nekih 30%.Doduse i selekcija udaraca nije bila bas na najvisem nivou i to je po meni jedino sto bi moglo da hrabri Nadala jer usled njegove odlicne defanzive kao da se Nole prekombinuje.Zato imam utisak da Nadal sa ovom izjavom hrabri sebe a plasi Novaka.

znanje-imanje

pre 11 godina

Novak nije u "onoj" formi još od povrede prošlog leta, a NEVEROVATNA glupost bilo je igranje DK protiv Argentine. Otada on se krpi i majstorski je izveo najbitnije te uzeo USO i AO.
Sve je OK ako je nepovređen i rasporedio tako da za dve nedelej tj. ovu "praznu" i prvu RG uđe u top formu.
Što se tiče odnosa sa Nadalom nema tu nekih bitnih izmena. Rafa je blizu maskimuma ali Novak ima i dalje suštinsku bekend-bekend prednost.
Pobednika RG može da odluči vreme - kišno i vlažno je idealno za Nadala. Novak je favorit ako je u top formi a i ako nije ali da nije kišno vreme.

avidemux

pre 11 godina

Odmah me podsetilo na RG i cekanje 5 dana za meč sa Rodžerom. Izubio je, i to sam predosećao i danas, posle ove kiše, hoće, neće da se igra, odugovlačenje. Ja se slažem da su isti uslovi za obojicu, ali Novaku to očigledno ne odgovara. Koliko sam primetio i kada udje u meč, treba mu malo vremena da se zagreje i pokrene. Mogu da mislim kada se turnir prekine, pa umesto da se normalno ide iz kola u kolo, mora da čeka ceo dan da bi odigrao i još da se sigurno ne zna da li će se igrati zbog kiše? Normalno, to nije nikakvo opravdanje, to je sport, svašta je moguće ali Novak mora da se privikava na mnoga iznenadjenja. Sa druge strane, ne sme sebi da dozvoli da ga izbaci iz ravnoteže bilo kakva sudijska odluka. Novak je odlično igrao do tog trenutka. I ako je izgubio gem, odmah ga vratio u sledećem gemu. Jeste ta greška sudije mnogo uticala, posle mnogo teških udaraca, trošenja snage , umesto da Novak dobije poen sudija sudi aut, da bi glavni sudija sve opet vratio na početak.Ali svi greše, to je sport i Novak ne sme da sebi dozvoli da posle gubi gemove i meč zbog jedne odluke. Postaje nervozan, gubi totalnu koncentraciju. Novak je pametan, izvući će pouke iz ovog meča, a ako Rafa misli da je sve krenulo kako treba, siguran sam da će u sledećem njihovom meču da shvati da se vara. Neće biti kiše niti loših sudijskih odluka a već u RG se igra u 3 dobijena seta. Ono što je za mene uočljivo da je Novak mnogo bolje igrao nego u predhodnom njihovom susretu gde praktično nije ni pružio otpor. U Rimu je sve bilo mnogo bolje, dobio je Rodjera ali, pade kiša...Sport je to,na kraju nije izgubio od nekog luzera nego od Rafe.

Komentator

pre 11 godina

Jako dobra analiza meca, ja bih da dodam dve stvari.
Prvo, Nole cele ove godine cesto ima problema sa odigravanjem vaznih poena, jos od onih meceva od 5-6 sati u Melburnu, pa do ova zadnja dva. Nadam se da ce to da se promeni u Parizu.
Drugo. U ovom mecu smo videli toliko netipicnih nespretnosti sa Noletove strane, pogotovo u drugom setu, da je meni tesko da poverujem da je on igrao da pobedi.

Iz ugla amatera-rekreativca

pre 11 godina

Imao je Novak prvi set, ona sudijska greška jeste viša sila ali je došla u najgorem momentu. Primetno je, međutim, da se Rafa ponovo kreće vrhunski u odbrani, bori se fanatično a vratilo se i samopouzdanje. Nole je u većini poena imao inicijativu, nekako su mi njegovi udarci konkretniji ali neiznuđene greške i loša realizacija bitnih poena ubiše dan. Jel mi se čini ili Rafa bolje "čita" one ubitačne bekhend dijagonale i paralele koje su prošle godine pravile razliku? Primećujem da je bilo premalo izlazaka na mrežu (prošle godine u velikim mečevima preko 20 puta na mreži sa odličnim procentima uspešnosti). Sve u svemu, dajem im 50-50 % u Parizu.

Struka

pre 11 godina

U ova dva meca se vidjelo koliko Rafa i Rodzer imaju strah od Novakovog riterna, do polufinala Federer je servirao perfektno od 65 do 75% ubacenog prvog servisa, a onda u polufinalu 49%. Nadal do finala od 65 do 80% ubacenog prvog servisa, a juce 58%. Novaku je dosta palo samopouzdanje, previse pocetnickih gresaka je napravio, par smeceva, par duplih greski, takodje gubitak gemova kod 40:15 ili 30:0 nije nije nesto sto se od njega ocekivalo.

Ser Alex

pre 11 godina

Razlog za Novakov poraz je jasan kao dan. Nadal je u ovom trenutku u boljoj formi. Medjutim ne treba smetnuti sa uma neke stvari. U Monte Karlu je Rafa lako slavio, sada mnogo teze. Greske koje je Djokovic pravio posledica su trenutne spremnosti, sto samo dodatno govori u prilog cinjenici da se nameracio da najbolji bude na Rolan Garosu. To znaci da u Parizu, pogotovo u drugoj nedelji njegova igra bude na vrhuncu, jer je svestan da jedino sa takvom igrom moze da pobedi Nadala na terenu Filip Satrije. Kao sto sam govorio i ranije Novak je sazreo, vrlo dobro zna sta radi i maksimalno je posvecen ciljevima. Dokaz za to je Australian Open, na kojem je pokazao da moze da prelomi mec i pobedi bukvalno kada to pozeli.

Ilija

pre 11 godina

Finale u Rimu je bilo vrlo izjednaceno,pobjeda je mogla lako da bude i na Noletovoj strani,bilo kako bilo ocekuje nas RG.Ja sam na pocetku godine rekao da ako Nole osvoji AO bice miran do Wimbldona sta se tice prvog mjesta.Nikada mirnije nisam ocekivao ovaj mec nego sada u Rimu,ulog nije bio veliki tj.ako Nole mora nekad da izgubi sad je bilo idealno.Bilo bi stvarno steta da je Nole pobijedio i ostavio Rafu na trecem mjestu mozda bi se ukrstili u polufinalu RG kao prvi i treci nosilac.Skeptik sam kada je o zrijebu rijec da vas podsjetim da su od zadnjih pet GS kada su Rafa i Fed bili drugi i treci nosioci cak cetiri puta izbjegli pa nesumnjam da ce i u petak kada bude zrijeb RG Fed ici na Noleta a ne na Rafu.Ako Nole uspije da osvoji RG mislim da bi zavrsio 90 posto sto se tice prvog mjesta za ovu godinu iako bi ostala jos dva GS i nekoliko mastersa do kraja godine.Bilo bi dobro da se izbjegne i Berdiha u cetvrtfinalu jel stvarno se nalazi u najboljoj formi svoje karijere.U svakom slucaju ocekujem uzbudljiv RG.

emanuelosn

pre 11 godina

Prvo, Nadal je danas bio nevjerovatan, kad mu je Novak vratio brejk stari Rafa bi psihicki popustio, ali danas ne, imao je snage da vrati brejk i preokrene mec u njegovu korist ...

Drugo, ja mislim da je Nole ipak imao zavrsni udarac, ali sljaka je toliko spora da je viner nemoguce osvojit protiv Nadala, cio mec mi se desavalo da vidim poen za Novaka ali Rafa stize loptu i resetuje borbu za poen ... da je bio beton ili trava Rafa bi bio razmontiran, ovako ima pravo da ga zovu King of Clay ...

Trece, Novakov prioritet treba da bude RG i Olimpijada, Rim je vec osvoajao, ovo neka bude kao opipavanje pulsa za predstojeci njihov duel na sljaci, nadam se da je sljaka na RG bar malo brza !

Nole znaci sa RG i Olimpijadom ulazis u tenisku istoriju kao igrac koji je osvojio sve sto se moglo osvojiti, u top 5 svih vremena !!!

Poz iz CG !

Inferno

pre 11 godina

Mislim da ni ovo finale nije neki reper za trenutnu formu. Realno, ovo je prilično dobar razvoj situacije za Đokovića, jer se Nadal vraća na poziciju broj 2 i tako ispada iz kostura potencijalnih protivnika do finala Rolana Garosa. Naravno, to ne umanjuje pobedu Nadala, samo mi je pomalo bezveze tumačenje svakog Đokovićevog poraza od Nadala. Prošlogodišnja sezona je nešto što će se teško ponoviti, da ne kažem više nikada. Da sam ja Đoković, prvenstveni cilj ove sezone bi mi bio Rolan Garos, Olimpijada i održavanje prvog mesta, a to se uz malo taktiziranja može postići. Obzirom na prošlogodišnju sezonu i šta sve treba da se brani, taktiziranje će Đokoviću i te kako trebati.

Goran S.

pre 11 godina

Rekao bih Nadala je i posluzila sreca u ovom mecu, kako je i Toni rekao od 6 poraza Nadala u 2011 od Noleta 3 je izgubio nesretno, kumovalo je odsustvo srece i taj utisak i ja sada nosim, u ovom mecu. Nole nije bio slabiji protivnik, u mnogo razmena bio je dominantan i agresivniji, Nadal je strplivo cekao Noletove greske i docekao ih je, grubo gledano to je to.

Najjednostavnije je reci, Nole je mec izgubio zbog velikog broja neiznudjenih gresaka, medjutim ako pogledamo statistiku Nole ima veci procenat ubacenog prvog servisa . Mnogo puta culi smo reci “statistika ume da vara” A ja cu vam reci da statistiku moze gledati onaj ko je i mec gledao i onda mu je ona pomoc, naravno pod uslovom da tenis poznaje i shvata sustinske stvari.

Zatim, Noletova neiznudjena greska u mecu sa Nadalom nije ista kao u mecu sa nekim slabijim teniserom, ima neuporedivo vecu tezinu, jer Nole je te greske mahom pravio nakon dugih i napornih razmena i pogadjao svaki udarac u trku i posto bi mu stigla neka konacno laksa lopta, slao bi viner preko najviseg dela mreze koji bi u njoj i zavrsio, ili se opustio u nameri da to iskoristi istovremeno kao odmor i uzimanje vazduha, pa poslao dugu loptu i izbacio je tik iza osnovne linije. Vecinu neiznudjenih gresaka napravio je u ovim okolnostima i naravno da mu u tim trenutcima koncentracija nije bila na visokom nivou jer nakon jakog tempa kada vam dodje laka lopta automatski se opustite i eto greske bas na najlaksoj lopti. Drugi set pri rezultatu 2:2 videlo se da je Nole krenuo u mec neuporedivo opustenije, napustila ga je stega, i tu bih najpre trazio razloge gubitka meca, Nadal mu nije davao da udje u svoj ritam a svoj je uspostavio i tada je Nole i pokusao njegov da razbije drop sotovima i izlascima na mrezu. Igrao je Nole jako dobro moram i to reci ali eto Nadal je uspevao izvesti udarac vise Mogu da primetim takodje da je Nadal u top formi trenutno dok Nole mislim da mu ovo nije limit, pa eto na taj nacin i nalazim utehu i veru da ce na Rolad garosu biti drugacije i da ce Nole tada biti pun energije. Na kraju i nadam se konacno drugacijem zrebanju za taj turnir, onakvom kakvo je Rodzer stalno imao za vreme svoje vladavine a to je 1-4 i 2-3 po grupama, pa da se njih dvojica kolju ko ce Noletu na megdan.
Dok je Nole bio broj 3 a Rodzer broj 1 vecito je zreb bio takav, pa otud Nole i Nadal imaju 32 medjusobna susreta zbog cega drugog nego zbog toga sto su Svajcarcu vecito ugadjali, do duse ne samo njemu i organizatori svakog turnira zeleli su finale Nadala i Rodzera. Ja ne znam dokle vise nisu im valjda oni jos uvek atraktivniji, usiljeno je to vise i prevazidjeno mislim, naravno zahvaljujuci Noletu, jer samo pobeda nad njim danas ima svoju tezinu., I zato brvo Nadal zasluzio si da osvojis ovaj turnir, sve cestitke , idemo dalje !


Obrato bih se tebi Sasa Ozmo!

Ako mozes zamolio bih te da se obratis urednicima tv B92 sa idejom da prenose zrebanje za Rolad garos, znam da moze i da daju direktan signal ceremonije izvlacenja. Ako vec ne prenose turnir, mogli bi bar to zrebanje, uvek je zanimljivo i najcesce u izvlacenju i ucestvuju teniseri iz vrha. Unapred hvala i veliki pozdrav tebi i hvala na sjajnim tekstovima, bez konkurencije su.

anchi1389

pre 11 godina

Slazem se u potpunosti s analizom, da dodam da je mozda i "bolje" sto je nadal dobio finale jer se vratio na drugu poziciju, sto znaci da ce biti 2.nosilac na RG

Deja Vu

pre 11 godina

Ko ne shvata da Novaku više odgovara da u polufinalu RG igra sa Federerom nego sa Nadalom, ne vredi mu ni objašnjavati. Cilj svakako jeste osvajanje RG, ali i ulaskom u finale zarađuje ATP poene.

Kho

pre 11 godina

Novak je bolje odigrao prvi set i nesrecno ga izgubio, tako da nema govora o nekakvoj "kalkulaciji." Rafa je igrao ispod proseka (za njegove mogucnosti, cak i protiv Ferera u prvom setu). U tom smislu mislim da ni njegova forma ne vrhuni. Meni se cini da je i sam bio iznenadjen po zavrsetku prvog seta jer se nije preterano radovao (sto je njega karakteristicno), ocekivao je Noletov povratak i treci set (kako je i sam posle AO rekao da je u 5. setu posle osvojenog brejka znao da ce se Djokovic vratiti u mec). Dakle, Rafina igra daleko od impresivne, ali nazalost dovoljna za pobedu. Slazem se da se Nole vise izvlaci na fh i da je to nesto na cemu ce apsolutno morati da poradi ako zeli i u polufinale RG, kao i igru na mrezi, ukljucujuci i voleje i smeceve koji su danas bili amaterski i razocaravajuce nespretni. Ipak, ako dodje do finala sa Rafom na RG, mislim da Nole moze da se regrupise i pobedi.

Bojan

pre 11 godina

(io, 22. maj 2012 10:22)
gledao sam oba meca, Federer i Nole su radili iste stvari jer su se njihovi protivnici dobro kretali. Nekoliko puta je Federer iz nemoci zapucao lopticu posred mreze, isto to je i Nole uradio protiv Nadala.

mrca

pre 11 godina

novak i rafa su ove godine veoma izjednaceni,siguran sam da na rg ne moze da ima ovoliko gresaka,ukoliko ne osvoji rg,mislim da posle toga dolaze podloge koje noletu najvise odgovaraju,i da ce tu pokazati da je zasluzeno broj 1!

nebojsa ilic

pre 11 godina

Postovani Sasa,
Dok posmatram Novakove meceve,ja ustajem,setam,sedam(na osam:-)),utisavam ton,sviruckam relativizujem nervozu.Prosle godine sam svaki mec gledao u istoj majci,dakle vrlo neracionalno ponasanje,obzirom da sam odrasla osoba.
Cesto kuckam poruke prijatelju sa kojim obrazlazem kad kako i sta u toku meca.
Danas je sve to bilo opet,ali se nisam dao uloviti u vihor ocaja.
Idemo dalje,kaze Dragan Nikolic u istoimenoj seriji.
Novak je najvaznije poene igrao losije.Nije imao fokus.Propustao je bitne i malobrojne sanse,a kada ih je imao,onda i sreca nije bila uz njega.
Raduje na kraju,taj osmeh uz osvojeni tanjir.A RG moze da bude blizi nego sto se cini.Novak je najbolji iz senke.Neka Rafa bude favorit.Mozda se za dve nedelje neke stvari preokrenu.Nadal je danas prema Djokovicu bio ono IZ 2010,2009...ali ipak ta 2011 je sada dokaz da moze.I nemoguce je stalno pobedjivati,prosto statisticki.Tako da,ova analiza,uz sve fenomenalne reakcije ljudi koji ovaj sajt cine izuzetnim,cini da nam bude lakse i u porazu.Mislim na nas ludoopsesivne:-)

Александар

pre 11 godina

Сложио бих се са анализом меча. Оно што бих додао је психолошки моменат - чинило се да Новак у овом тренутку није био спреман да "иде до краја", тј. да изгори у жељи да победи по сваку цену. С друге стране, Надал јесте. То не значи да Новак није хтео да победи - далеко од тога, али није ушао у меч са спремношћу за рововску борбу до исцрпљења, као нпр. у Мадриду 2009. А сетимо се шта се десило после тога обојици - један другог су исцрпели пред Ролан Гарос. Надал је био спреман чак и на то, јер му је било неопходно ради повраћаја самопоуздања против Новака, док је Новак чини се чврсто решио да остави свој апсолутни психолошки максимум за РГ, да се тамо ни мало не штеди, и да му концентрација буде на врхунцу. Остаје утисак да је ово Надалов максимум, а да је Новаку још нешто преостало да допуни за РГ. Стога се овај пораз не чини нарочито штетним. Не мислим да је Новаково самопоуздање пољуљано. Штавише, можда му је сад додатно повећана мотивација за РГ.

Flying Dutchman

pre 11 godina

Zaslužena pobeda Nadala. Iskoristio je svoje šanse, Novak svoje nije i to je to. Neozbiljno je pričati kako je ona greška sudije presudila meč, jer je Novak isuviše psihički jak da bi ga tako nešto poremetilo do kraja meča.

Ovaj meč je prilično sličan onima iz Rima i Madrida prošle godine po prikazanoj igri, jedina je razlika što je, za razliku od tih mečeva, danas najvažnije poene osvajao Nadal. Novak je iskoristio samo 1 od 7 brejk šansi, naspram Nadalovih 4 od 7. To je i najveća razlika Novaka iz ove i Novaka iz prošle godine. Kao da je ove godine malo slabiji kod brejk prilika, i u realizaciji i u spašavanju, ali to je normalno, jer niko realan nije očekivao da Novak može da ponovi prošlu godinu, prosto je nemoguće odigrati takve 2 sezone zaredom. Što se tiče RG, mislim da je gotovo sigurno da ćemo u finalu gledati isti ovaj duel, i Nadal će biti favorit u tom meču, ali ja nekako verujem da će Novak do tada uspeti da skroz povrati onu igru i mentalnu stabilnost od prošle godine. Već je sada primetan značajan rast forme i sigurno je da će Novak kao veliki šampion uspeti da dovede formu do vrhunca za najvažniji period u sezoni. Vrlo je moguće da i u Parizu vidimo 5 setova u finalu, i ko zna, možda taj meč bude duži i neizvesniji od onog u Australiji (ako je to uopšte moguće), i kulminacija njihovog rivaliteta, koji bi lako mogao da postane i najveći u istoriji sporta.

I za kraj, ne znam da li je neko primetio, ali meni se čini da se Novak malo plaši da odigra smeč, jer uopšte ne ispravi ruku skroz uvis, nego odigrava smeč iz polu-savijenog položaja ruke i onda se dešavaju onakvi kiksevi kao danas i to kao da je posledica one povrede protiv Del Potra u areni. Od tada Novak možda ima mali strah od obnavljanja te povrede, i ne sme da zamahne na smeč kako bi trebalo. Ne razumem se mnogo u tenis, verovatno nisam u pravu, ali sam stekao takav utisak da su Novakovi smečevi od te povrede daleko slabiji i nesigurniji.

Neznalica

pre 11 godina

Znači da je Đoković kompletno obnovio motivaciju, odmorio se od slavljeničkih oda sa svih strana i uvideo da je Rolan Garos prava prilika da se potvrdi kao Kralj tenisa, drugi neka vladaju pojedinim vrstama podloga.

ZokyNBGD

pre 11 godina

nisam teniski znalac ali počinje da smeta i nama i Noletu svo to medijsko pumpanje pažnje, i rasipanje Noletove energije na nebitne stvari, ok mora delom zbog sponzora ali ipak snimanje filmova i foto seansi mu apsolutno ne treba. Tako je i Ana odlično krenula pa upala u vrtlog manekenstva i sličnih budalaština i evo gde je sad. Nole je teniser i najvažnije je da osvaja turnire i tome da sve podredi, iskreno se nadam da će se više skoncentrisati na ono što najbolje radi!
Još jedan detalj nevezan sa ovim turnirom ali koji mi godinama bode oči jeste Noletovo skretanje pogleda sa sudije u momentu rukovanja posle meča. Nole jeste lepo vaspitan momak i baš zato mi nije jasno kako može da ne gleda u oči nekog sa kim se pozdravlja, elementarna nekultura, opet ponavljam da mi nije jasno jer svi vidimo koliko je normalan i kulturan. I kako mu do sada niko nije skrenuo pažnju zbog toga.
Da li ima mesta razmišljanju da je današnji poraz deo taktike pred RG, osvajanje Pariza je postavio kao pritoritet uz OI i zanima me stav stručnjaka da li je moguće da je danas kalkulisao i birao lakši raspored protivnika na RG?

Iz ugla amatera-rekreativca

pre 11 godina

Imao je Novak prvi set, ona sudijska greška jeste viša sila ali je došla u najgorem momentu. Primetno je, međutim, da se Rafa ponovo kreće vrhunski u odbrani, bori se fanatično a vratilo se i samopouzdanje. Nole je u većini poena imao inicijativu, nekako su mi njegovi udarci konkretniji ali neiznuđene greške i loša realizacija bitnih poena ubiše dan. Jel mi se čini ili Rafa bolje "čita" one ubitačne bekhend dijagonale i paralele koje su prošle godine pravile razliku? Primećujem da je bilo premalo izlazaka na mrežu (prošle godine u velikim mečevima preko 20 puta na mreži sa odličnim procentima uspešnosti). Sve u svemu, dajem im 50-50 % u Parizu.

nebojsa ilic

pre 11 godina

Samo da dodam,obzirom da se o finalu ili uzimanju slema prica kao o gotovoj stvari,prvo se skoci,pa se kaze HOP.Dakle,svima se moze desiti da odigraju dobro ili lose.Od silne zelje da nam pulen postigne nevidjeni uspeh,smecemo sa uma da moze da se desi kiks.I sta onda?Apelujem na navijace da budemo skromni u zeljama,tiho da se nadamo.Za radost uvek ima vremena,zato neka Nole igra i bude zdrav.Neka favorizuju Nadala,neka Rodzer bude njegov najopasniji protivnik,neka Berdih,Ferer,Beluci,Monako,Marej,del Potro,Melcer i Kolsrajber budu samo stanice na kojima se staje i uzima gorivo.
Meni se svidja sto je Novak potpisao za Juniklo,pogotovo sto to nije sportska firma.Time upravo pokazuje snagu duha i kapiranje trenda na pravi nacin.Da je postao Najk bio bi samo jos jedan u nizu.Ovako,kao Crna Strela,znas da je tu a pojma nemas sta je i ko je.
Novace,sa nestrpljenjem ocekujemo pocetak RG,nadamo se i verujemo.Cak i da ne uspes,be cool i mi cemo.Uvek ima sledeci turnir.

Struka

pre 11 godina

Bojan

Tacno si sve rekao, ali mislim da je Djokovic usao malo prepotentno u mec, htio je Federerovom igrom dobiti Nadala, odnosno previse agresivnom pristupom, sto protiv Rafe ne donosi rezultat. U poenima preko deset udaraca, odnos je bio 17:16 za Nadala, a taj preokret se desio u zadnja dva gema, jer je tokom veceg dijela meca Novak imao prednost u ovakvim poenima, pa mi nije jasno zasto nije igrao strpljivije. Rafa je takodje krenuo agresivno, ali posle nekoliko promasaja forhendom, on se povukao 3-4 metra iza osnovne linije i cekao Novakove greske, pa je citav mec izgledao kao i raniji njihovi Novak napada, Nadal se brani, razlika je u tome da ovaj put Novak nije pogadjao. Nadal ne moze vezati dva-tri meca u kojima ce igrati kao protiv Berdiha, to moze samo Federer i ponekad Djokovic, tako da se njegova igra protiv ove dvojice vecinom svodi na dobru defanzivu i napad kad ima priliku. Mislim da je Novaku palo samopouzdanje jer neki promasaji su bili pocetnicki, pogotovo u prvom setu. Sledi RG, Nadal je veliki favorit jer sljaka u Rimu i Parizu su skoro identicne brzine, najsporija je u Monte Karlu, a najbrza u Madridu. Federer i Djokovic imaju sanse jer Rafa osim u mecu sa Berdihom nije pokazao neku formu, ali kako god da igra on je na sljaci uvijek veliki favorit. Ako Francuzi ubace teze loptice kao prosle godine, bice onda svega, jer ce servis doci do izrazaja, a od njih me to ne bi cudilo, jer sve rade kako bi njihovi igraci nesto uradili na RG.

Radenko

pre 11 godina

Jednostavno nije mu se dalo danas , ne pamtim Novaka koji je napravio toliko za njega kardinalnih gresaka u bitnim trenucima , on tavke sanse uzima oberucke , danas nije . Slazem se da je Nadal favorit na RG , logicno posto ima 6 titula tamo i ove godine je osvojio sve na crvenoj sljaci . Medjutim Nole izvlaci pouke iz ovog meca i imace sigurno vece sanse u Parizu , do polufinala i finala ima 5 meceva u kojima treba da dize formu , i u tim mecevima na 3 dobijena seta manja je sansa da sreca ili sudija ima veliki uticaj . Sada sledi rodjendan Noletov i novi treninzi i priprema za nadamo se NOVAK SLAM sto bi bio najveci uspeh u istoriji open ere za bilo kog muskog tenisera .

Danilo

pre 11 godina

Ono što je evidentno,to je da Nadala kada igra odlično,jedino može pobediti Nole koji igra odlično.U prvom setu,od 6.do 9.gema,činilo se da je Nadal upao u "rupu bez dna".Igrao je uglavnom slajsove i oslanjao se samo na Noleteove greške koje su se tada proredile.I rezultat je išao u prilog Noletu.
Onda se desila ona glupa sudijska greška,pad Noletove koncentracije i vraćanje Nadala u roku od nekoliko minuta.
Ne vidim da ovaj meč može imati posledice za R.G.Suviše su oni veliki igrači da bi živeli u prošlosti.
Jednom sam negde pročitao izjavu nekog od velikih da za vreme igre čak i ne zna rezultat i da igra za svaki poen kao da je meč lopta.
Evidentan je napredak obojice,delovi igre su bili na nivou kakav se retko sreće,ako dodje do finala,a dobre su šanse,biće to vatromet za pamćenje.
Laki favorit za pobedu biće Rafa,ali Nole ima jaku kartu u rukavu-sve zavisi od njega!
P.S.Što se tiče smeča,mislim da bi Nole trebalo da izbegava taj udarac jer mu jednostavno ne leži.Koliko se sećam, Boba Živojinović u celoj karijeri nikada nije pogrešio smeč i to iz bilo koje tačke na igralištu,a kao igrač nije bio ni senka Noletova.
Ne možeš u svemu biti savršen,nikada niko i nije bio.

Neznalica

pre 11 godina

Mislim da ovaj mec pokazuje da je Nole u odlicnoj formi. Cinjenica je da ce doci na Roland Garros svez. Bilo bi dobro da Federer bude u zrebu kod Nadala. Imam utisak da eventualno finale sa Nadalom moze da donese ono sto niko nije ocekivao, da jedan covek drzi sva cetiri Grand Slam-a. Sto se mene tice, Nole treba da poradi na forhendu kada vraca Nadalov servis. Cini mi se da mu Spanac sada tu cesce servira. O igri na mrezi i smecu ne treba ni pricati. Mislim da je tu u pitanju prevashodno koncentracija. U svakom slucju, vrlo sam optimistcan pred Pariz.

ratracer

pre 11 godina

Mislim da je ipak, trenutno, Novaku servis glavni problem. Da pojasnim. Mali procenat ubacenog prvog servisa i asova izaziva frustraciju. Samim tim igrac mora mnogo vise napora da ulozi da bi dobio svoj servis gem. Vecina igraca se uzda u servis, Novak nije izuzetak. Kada trosite fizicku i psihicku energiju na ono sto bi trebalo vrlo lako da dobijete, onda je mnogo teze da osvojite brejk. I onda pocnu da otkazuju i ostali udarci. Sve se onda vrti u krug. Ne kazem da je to jedini razlog,ali mislim da je vrlo bitan. I sam Novak je svojevremeno izjavljivao da mu od servisa dosta zavisi igra.

Spoljnji Faktor

pre 11 godina

Mislim da je veliki faktor Nadalove pobede bio u Noletovim greškama, mentalna jačina i ogromno samopouzdanje kojim trenutno raspolaže. Nole zna i da gubi, to svi znamo, pa i sada pokazuje svoju veličinu prihvatanjem poraza. Za RG nema šta za sada puno da se kaže, svi ga željno očekujemo i naravno navijamo za Noleta s nadom da neće biti jakih spoljnih faktora koji će poremetiti njegovu stabilnost.

Sir Alex

pre 11 godina

Dobra stvar u ovom porazu je ta sto se Nadal vratio na mesto broj 2 na ATP listi, pa ne postoji sansa da se Novak i Rafa medjusobno sretnu u polufinalu RG-a, posle kojeg bi samo jedan covek mogao da profitira, slicno onom cuvenom Madridu..

navijac

pre 11 godina

šta je u Rimu donelo trijumf Nadalu i šta to znači pred Rolan Garos?

Nadal je vec odavno pripremljen protiv Novaka a suprotno tome Novak je bio u specificnoj situaciji da bude sto posto spreman za Nadal i ostali vrhunski igraci. Ali, posle Rima se vidi dosta napredak u igri Novaka u odnosu pre Rima. Mada postoji osilacija u prvom srvisu ali ponekad Novak nadoknadi sa drugom. Rim je nekako kao baza za RG i prema tome siguran sam da Novak sada vise spremniji.
Zelim mu dobro zdravlje i pehar u ruke u RG.

Ivana

pre 11 godina

Zao mi je sto Novak nije uspeo da odbrani titulu,dao je sve od sebe,ali naisao je period pada koncetracije i to je to,i najboljima se, eto, desava.Bice bolje! Odlicna analiza,svaka cast!Nadala sam se da ce bar Nole da me oraspolozi nakon nepolozenog ispita,ali sta je tu je,nije bilo sudjeno,nema zamerki! :-))

Vladimir

pre 11 godina

Najgore je sto je Nole poceo da se nervira, kao nekad. Celu proslu godinu je delovao izuzetno mirno i znao da ceka svoj trenutak i kad mu ne ide u pojedinim trenucima. Sad je polomio reket protiv Monaka i ponovio to i protiv Rafe. Zbog jedne pogresne sudijske odluke je toliko izgubio zivce da je izgubio 5 gema jedan za drugim , a time i mec. Nadal ne prasta. To samo znaci da nije u maksimalno dobroj formi i da zbog toga nije dovoljno samouveren. A da je generalno slabiji nego pre ne bih rekao. Protiv Federera je bio izvanredan u Majamiju takodje.

Čedomir

pre 11 godina

Pridružujem se pohvali komentara koju je izrazio autor teksta. Upravo zbog njihove konstruktivnosti, biću veoma kratak, i sa izvinjenjem ako je ovo sto cu napisati već pomenuto, jer, nažalost nisam pročitao sve komentare. Naime, ne mogu da odolim utisku da su ključni poeni u meču bili oni koje je Novak izgubio na mreži. Neki su već pomenuli da je psihološki faktor u meču od velike važnosti, pa u skladu sa tim, mislim da je Noleta najviše pogadjalo, i od čega očito nije uspeo psihički da se oporavi u svakom takvom gemu, upravo to što je nadmudren u ovakvim poenima. Prošle godine, kada bi se to dogodilo, Nole bi bio sposoban da osvoji naredni poen, ali najviše zbog toga što je i sam, u mečevima sa Nadalom, izlazio kao pobednik u takvim situacijama i to, sto je naročito važno, u najbitnijim poenima. Zaključak ovde je da Nole teško prevazilazi situacije u kojima je nadmuren na onim poenima, do kojih mu je veoma stalo, koje zna da mora osvoji i da mnogo lakše izlazi ka kraj sa tim, kada je nadmudren sa osnovne linije u takvim, važnim poenima. Izvinjavam se što ipak nisam uspeo da budem kratak.