Fudbal 105

Petak, 13.01.2012.

16:25

Preminuo Miljan Miljanić

Nekadašnji selektor i predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije Miljan Miljanić, preminuo je u 82. godini.

Preminuo Miljan Miljaniæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Milorad Bajic

pre 12 godina

Vise komentara je skupila vest o tome da je smesni Stanojevic smenjen, strasno. Neka vam je vecna slava i hvala na svemu...

Zdravko

pre 12 godina

Хвала ти Чича за све што си учинио за Твоју и наш Црвену ѕвезду нека Ти је вечна слава и хвала на свему почивај у миру Звездина легендо. Збогом.

Dermendziev

pre 12 godina

Vecna hvala i vecna slava Miljanu.Vanserijski trener koji je uvek izvlacio maksimum iz postojeceg.Nije bilo lako biti trener,jos teze selektor u ono vreme gde se radilo pod pritiskom "bratstva i jedinstva",a uz to doneti lepu igru i rezultat.

Pocivaj u miru.

DRAGOSLAV GAJIC ~ GAJA, PERT, AUSTRALIJA (Bivsi Maratonac AK "PARTIZAN")

pre 12 godina

Vest o Smrti Gospodina MILJANICA Me je Veoma Rastuzila!! I ako vec veliki niz godina Ja sam u Australiji sa Porodicom, Ja "MILJANICA" NISAM Zaboravio!! U potpunosti se slazem sa Textom Napisa o Velikanu Yu/Srpskog Fudbala!! Kao bivsi Vrhunski Sportista~Maratonac Ja sam stvarno Voleo&Cenio Miljanica kao Coveka&Trenera!! Neka Mu je SLAVA&Nek Pociva u MIRU!! Takode, Upravi&Novom Predsedniku FK "Crvena Zvezda" Moje Najiskrenije SAUCESCE&Sve Najbolje za Buducnost!!
Sa najvecim Postovanjem
Dragoslav Gajic ~ Gaja sa Porodicom

BokiPirot

pre 12 godina

Ode jos jedan velikan velike i lepe Jugoslavije.Saucesce porodici,Crvenoj Zvezdi i Realu.Spanska Marca ima divan tekst i fotogaleriju o Miljanicu a komentari koliko sam mogao da razumem su puni secanja na slavnog trenera.Nadje se po neki Hrvat sa svojom pricom ali ga Spanci ignorisanjem ucute.

I posle svega

pre 12 godina

Kako posle ovoga reci da ce sijati Sunce jos, dugo vremena ce proci da se pojavi neko cija ce dela podsecati na njegova. Nenadoknadiv gubitak za domaci fudbal,cuvacemo secanje na nesebicnost koju je ostavio fudbalu

crno beli

pre 12 godina

Svaka mu cast, bio je najveci vizionar u istoriji ne samo srpskog nego mozda cak i jugoslovenskog fudbala. Uz Djajica najveca ikona Zvezde. Saucesce...

cz

pre 12 godina

neka mu je vecna slava, a pogodite navijaci koja dva kluba iz tzv. 'velike cetvorke' salju i na ovakvu vest, to kako ih je krao. pa jel i u Realu namestao?

Sergije

pre 12 godina

"moja sućut...trener jugoslavije 1982. na svjetskom, tad je dinamo bio prvak, koliko igrača dinama je igralo na tom svjetskom?"
(1, 13. januar 2012 21:14)

Koliko mogu da se setim na brzinu igrala su dva igraca Dinama (Zajec i Deveric). Bilo je jos sedam hrvatskih igraca u reprezentaciji (Pudar, Gudelj, Surjak, Jerolimov, braca Vujovic i Jerkovic). Znaci, od 22 igraca 9 ih je bilo iz Hrvatske (cenim da je i to sporno pa zato navodim?).

GILE

pre 12 godina

Da se nadovežem na prethodni moj komentar. Tata me je vodio na utakmicu Zvezde i tada velikog madjarskog kluba,koja se igrala na Marakani,ranih 70.tih. 100000 i nešto navijača, nije bilo bitno ko navija za Zvezdu,Partizan,Dinamo ili Hajduk,došao je ko je hteo i mogao.... Da bi gledali fudbal... To vreme na ovim prostorima više nikada nemože da se vrati

Nemanja

pre 12 godina

Miljan Miljanic obituary
Football coach for Red Star Belgrade, Yugoslavia and Real Madrid

Brian Glanville
The Guardian, Friday 13 January 2012

'When I came to Red Star, we had 37 players and no team.' Miljanic in 2005.

The football manager Miljan Miljanic, who has died aged 81, could fairly claim to have taught the English a thing or two about tactics. At the helm of the Yugoslav side Red Star Belgrade, he twice saw off the English champions Liverpool in home and away legs of a European cup tie in 1973, leading to a rethink that had major ramifications, enabling English domination of European competition until the ban that followed the Heysel disaster 12 years later.

The Merseysiders' volatile manager, Bill Shankly, stung by back-to-back 2-1 defeats, retired to the club's famous Boot Room with his posse of advisers and reached the conclusion that Liverpool's long-ball policy would no longer suffice, and hammered out a new policy of patience featuring slower advances and shorter passes. It worked. Liverpool themselves would become dominant in Europe, although it was Shankly's successor, Bob Paisley, who would reap the European rewards.

Miljanic was born in Bitola, now part of Macedonia, although his family originated from Niksic, in Montenegro. He spent his playing days with Red Star until taking over as manager in 1966, a position he combined from 1973 with the managership of the Yugoslav national team. He would win no fewer than four league titles and three other trophies for Red Star before his departure in 1974.

Fluent in several languages, and ever diplomatic, he travelled the world, studying football in Russia, England, Germany and Brazil, while building a formidable archive of observation and information on every team he ever saw. "When I came to power [at Red Star]," he once said, "we had 37 players and no team. We had been bled white by foreign clubs. So I decided to start from zero, with juniors. We brought in only a single player. All the others were formed at the club."

He was a great admirer of Ajax in their Johan Cruyff-inspired prime, and of the West German team of 1972 which demolished England at Wembley in the European Nations Cup quarter-finals and went on to win the title, in Brussels. "It is necessary that the player in possession of the ball finds himself as often as possible with a very rich choice of several solutions. This can be done only when a team's players all take part in the attacking play and in defence."

In the event, however, Miljanic would leave his cherished Red Star for a radically different kind of club in wealthy Real Madrid, which, though it did develop a number of its own best players, was always ready to spend huge sums of money on bought-in stars. Miljanic went there in 1974 and, swiftly adapting himself to the very different milieu, won two Spanish championships in succession. He managed the Yugoslav national team in the seasons 1973-74 and 1979-82, which included two world cups. His one major failure came in Spain when he managed Valencia in the 1982-83 season but was sacked when the team dropped to 17th place in La Liga.

For two decades, until 2001, he reigned as president of the Yugoslav football federation.

• Miljan Miljanic, football manager, born 4 May 1930; died 13 January 2012

Milos

pre 12 godina

Moj matori kaze da je u svoje vreme imao u tefteru svakog crnca koji se rodi u Africi. Naravno, mislio je u sportskom smislu.
Hvala Miljane za sve sto si uradio za FK. Crvena Zvezda.

glenngould

pre 12 godina

Definitivno veliki smeker... Deda nam je imponirao kad' smo bili klinci 80' u Jugi. Lep ovaj film, nego to je bio njegov zivot -a onaj nas koji smo trebali da zivimo i stvaramo 90' i kasnije, bas njegova generacija upropstila svima nama tih presudnih godina. Oni su otisli, a ostavili su nam nule od institucija i minuse od kadrova. Da, imali su stila, ali...

srbio

pre 12 godina

Porodica Miljanić je izgubila mnogo a srpski fudbal je dobio tračak nade da izađe iz ovog beznađa...Sve se ovo ranije trebalo desiti....

Zeljko

pre 12 godina

Miljan Miljanic je za jugoslovenski fudbal bio isto sto i Tito za Jugoslaviju. Zracio je harizmom koju su posedovali samo veliki i uspesni ljudi. Pocivaj u miru legendo svetskog fudbala.

Ipak legenda

pre 12 godina

Nije trenutak za kritike i zato cu preskociti sve stvari koje je radio kao predsednik saveza, definitivno mu to nikako nije trebalo pred kraj svoje blistave karijere fudbalskog radnika, ali sta je tu je, ipak je uradio mnogo dobrih stvari pa mu se mogu oprostiti nekoliko neslavnih godina, pocivaj u miru legendo!

Aca

pre 12 godina

Imao sam priliku da ga upoznam kao malo dete, bio je dobar covek i covek iz naroda, sasvim prirodan.
Mislim da treba da se sahrani u Aleji Velikana a ne zasluznih gradjana.
Neka mu je laka crna zemlja i neka pociva u miru.

Vuk

pre 12 godina

O pokojniku sve najlepse.


Nemam neke kontakte sa fudbalom,
ali sam slusao 20 godina kako je upropastio nas fudbal,
a ovamo,komentari,legenda... Srbija.

SLOBODAN

pre 12 godina

Veliko hvala,velikom majstoru,obelezio je vreme u kojem je radio.Zato su mu i dodeljena najvisa svetska priznanja.. Oni koji u trenutku odlaska legende daju ruzne komentare govore samo o sebi.
Ako govorimo o tome ko su najveci ,onda su to jos Tomislav Ivic,Ante Mladinic,Ciro Blazevic ,Branko Stankovic,Ivica Osim...
Predlazem da se njegovim imenom obelezi neka trajna vrednost u svetu fudbala Srbije.

george wordy

pre 12 godina

Čiča Miljan, veliki profesionalac ,sportista i diplomata.Ostavio je dubok trag u svima nama sa prostora ex-yu, Evrope i Sveta. Bio je veoma cenjen u Brazilu,zemlji fudbala, gde je držao predavanja i seminare o fudbalskoj igri. Saučešće porodici, FK "Crvena Zvezda" i FS Srbije

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Saučešće porodici i zvezdi - srpskom fudbalu je opelo poodavno bilo, a Miljanić je jedan od najupečatljivijih grobara srpskog fudbala.
Zar zaboraviti: Sutjeska izgubila u Prištini - Partizanu oteta titula!
I tome slično još tri puta...
Onda uvođenje raznih babarogića, pa igranje u reprezentaciji svakog momčića, ako se ne sapliće preko lopte - a da je iz Crne Gore. Eh, da - i čim je neko uredan na treninzima bio više od nedelju dana, a da je iz Splitskog Hajduka...
Uništen Niš, Kruševac, Bor, Šabac, Kragujevac, Zrenjanin - a igrači su odvođeni u zvezdu ili Hajduk da "greju klupu".

boco

pre 12 godina

Dujkovic, Djoric, Jeftic, Pavlovic, Dojcinovski, Klenkovski, Antonijevic,
Ostojic, Lazarevic, Acimovic i Djajic na celu sa MILJANOM su harali krajem 60 i pocetkom 70 godina. Uz Tomislava Ivica bio je najbolji trener bivse Jugoslavije.

Tanc

pre 12 godina

Gospodin, legenda, stručnjak, super trener, itd. Licemeri, eto šta ste! Umro je, pokoj mu duši i to je sve. Zašto ne napisati da je sa njim počelo sahranjivanje fudbala na ovim prostorima? Šta je sa nama Srbima, zar nam je stvarno tako kratko pamćenje?

Predrag

pre 12 godina

Večna slava i hvala velikom Miljanu !
Veliki fudbalski pedagog, inovator i neprikosnoveni intelektualac među fudbalskim poslenicima. Dok je bio aktivan naš fudbal je vredeo, a on bio cenjen i poštovan u celom svetu.
Iskreno saučešće porodici i svim njegovim učenicima i saradnicima ...

Rozenkrojcer

pre 12 godina

Polako odlaze legende... Kao neko ko navija za Partizan, doživljavam ovu vest sa puno tuge...
Respekt i poštovanje legendo, a porodici saučešće.

Serb

pre 12 godina

Ovakav se stručnjak ne radja dva puta!
Šteta je što je u našoj javnosti ostao upamćen kao loš predsednik, jer kao trener bio je genijalan.
Vecna slava

Rozenkrojcer

pre 12 godina

Polako odlaze legende... Kao neko ko navija za Partizan, doživljavam ovu vest sa puno tuge...
Respekt i poštovanje legendo, a porodici saučešće.

Tanc

pre 12 godina

Gospodin, legenda, stručnjak, super trener, itd. Licemeri, eto šta ste! Umro je, pokoj mu duši i to je sve. Zašto ne napisati da je sa njim počelo sahranjivanje fudbala na ovim prostorima? Šta je sa nama Srbima, zar nam je stvarno tako kratko pamćenje?

Serb

pre 12 godina

Ovakav se stručnjak ne radja dva puta!
Šteta je što je u našoj javnosti ostao upamćen kao loš predsednik, jer kao trener bio je genijalan.
Vecna slava

boco

pre 12 godina

Dujkovic, Djoric, Jeftic, Pavlovic, Dojcinovski, Klenkovski, Antonijevic,
Ostojic, Lazarevic, Acimovic i Djajic na celu sa MILJANOM su harali krajem 60 i pocetkom 70 godina. Uz Tomislava Ivica bio je najbolji trener bivse Jugoslavije.

GILE

pre 12 godina

Da se nadovežem na prethodni moj komentar. Tata me je vodio na utakmicu Zvezde i tada velikog madjarskog kluba,koja se igrala na Marakani,ranih 70.tih. 100000 i nešto navijača, nije bilo bitno ko navija za Zvezdu,Partizan,Dinamo ili Hajduk,došao je ko je hteo i mogao.... Da bi gledali fudbal... To vreme na ovim prostorima više nikada nemože da se vrati

Predrag

pre 12 godina

Večna slava i hvala velikom Miljanu !
Veliki fudbalski pedagog, inovator i neprikosnoveni intelektualac među fudbalskim poslenicima. Dok je bio aktivan naš fudbal je vredeo, a on bio cenjen i poštovan u celom svetu.
Iskreno saučešće porodici i svim njegovim učenicima i saradnicima ...

Vuk

pre 12 godina

O pokojniku sve najlepse.


Nemam neke kontakte sa fudbalom,
ali sam slusao 20 godina kako je upropastio nas fudbal,
a ovamo,komentari,legenda... Srbija.

Sergije

pre 12 godina

"moja sućut...trener jugoslavije 1982. na svjetskom, tad je dinamo bio prvak, koliko igrača dinama je igralo na tom svjetskom?"
(1, 13. januar 2012 21:14)

Koliko mogu da se setim na brzinu igrala su dva igraca Dinama (Zajec i Deveric). Bilo je jos sedam hrvatskih igraca u reprezentaciji (Pudar, Gudelj, Surjak, Jerolimov, braca Vujovic i Jerkovic). Znaci, od 22 igraca 9 ih je bilo iz Hrvatske (cenim da je i to sporno pa zato navodim?).

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Saučešće porodici i zvezdi - srpskom fudbalu je opelo poodavno bilo, a Miljanić je jedan od najupečatljivijih grobara srpskog fudbala.
Zar zaboraviti: Sutjeska izgubila u Prištini - Partizanu oteta titula!
I tome slično još tri puta...
Onda uvođenje raznih babarogića, pa igranje u reprezentaciji svakog momčića, ako se ne sapliće preko lopte - a da je iz Crne Gore. Eh, da - i čim je neko uredan na treninzima bio više od nedelju dana, a da je iz Splitskog Hajduka...
Uništen Niš, Kruševac, Bor, Šabac, Kragujevac, Zrenjanin - a igrači su odvođeni u zvezdu ili Hajduk da "greju klupu".

Nemanja

pre 12 godina

Miljan Miljanic obituary
Football coach for Red Star Belgrade, Yugoslavia and Real Madrid

Brian Glanville
The Guardian, Friday 13 January 2012

'When I came to Red Star, we had 37 players and no team.' Miljanic in 2005.

The football manager Miljan Miljanic, who has died aged 81, could fairly claim to have taught the English a thing or two about tactics. At the helm of the Yugoslav side Red Star Belgrade, he twice saw off the English champions Liverpool in home and away legs of a European cup tie in 1973, leading to a rethink that had major ramifications, enabling English domination of European competition until the ban that followed the Heysel disaster 12 years later.

The Merseysiders' volatile manager, Bill Shankly, stung by back-to-back 2-1 defeats, retired to the club's famous Boot Room with his posse of advisers and reached the conclusion that Liverpool's long-ball policy would no longer suffice, and hammered out a new policy of patience featuring slower advances and shorter passes. It worked. Liverpool themselves would become dominant in Europe, although it was Shankly's successor, Bob Paisley, who would reap the European rewards.

Miljanic was born in Bitola, now part of Macedonia, although his family originated from Niksic, in Montenegro. He spent his playing days with Red Star until taking over as manager in 1966, a position he combined from 1973 with the managership of the Yugoslav national team. He would win no fewer than four league titles and three other trophies for Red Star before his departure in 1974.

Fluent in several languages, and ever diplomatic, he travelled the world, studying football in Russia, England, Germany and Brazil, while building a formidable archive of observation and information on every team he ever saw. "When I came to power [at Red Star]," he once said, "we had 37 players and no team. We had been bled white by foreign clubs. So I decided to start from zero, with juniors. We brought in only a single player. All the others were formed at the club."

He was a great admirer of Ajax in their Johan Cruyff-inspired prime, and of the West German team of 1972 which demolished England at Wembley in the European Nations Cup quarter-finals and went on to win the title, in Brussels. "It is necessary that the player in possession of the ball finds himself as often as possible with a very rich choice of several solutions. This can be done only when a team's players all take part in the attacking play and in defence."

In the event, however, Miljanic would leave his cherished Red Star for a radically different kind of club in wealthy Real Madrid, which, though it did develop a number of its own best players, was always ready to spend huge sums of money on bought-in stars. Miljanic went there in 1974 and, swiftly adapting himself to the very different milieu, won two Spanish championships in succession. He managed the Yugoslav national team in the seasons 1973-74 and 1979-82, which included two world cups. His one major failure came in Spain when he managed Valencia in the 1982-83 season but was sacked when the team dropped to 17th place in La Liga.

For two decades, until 2001, he reigned as president of the Yugoslav football federation.

• Miljan Miljanic, football manager, born 4 May 1930; died 13 January 2012

Milos

pre 12 godina

Moj matori kaze da je u svoje vreme imao u tefteru svakog crnca koji se rodi u Africi. Naravno, mislio je u sportskom smislu.
Hvala Miljane za sve sto si uradio za FK. Crvena Zvezda.

Zeljko

pre 12 godina

Miljan Miljanic je za jugoslovenski fudbal bio isto sto i Tito za Jugoslaviju. Zracio je harizmom koju su posedovali samo veliki i uspesni ljudi. Pocivaj u miru legendo svetskog fudbala.

cz

pre 12 godina

neka mu je vecna slava, a pogodite navijaci koja dva kluba iz tzv. 'velike cetvorke' salju i na ovakvu vest, to kako ih je krao. pa jel i u Realu namestao?

Aca

pre 12 godina

Imao sam priliku da ga upoznam kao malo dete, bio je dobar covek i covek iz naroda, sasvim prirodan.
Mislim da treba da se sahrani u Aleji Velikana a ne zasluznih gradjana.
Neka mu je laka crna zemlja i neka pociva u miru.

george wordy

pre 12 godina

Čiča Miljan, veliki profesionalac ,sportista i diplomata.Ostavio je dubok trag u svima nama sa prostora ex-yu, Evrope i Sveta. Bio je veoma cenjen u Brazilu,zemlji fudbala, gde je držao predavanja i seminare o fudbalskoj igri. Saučešće porodici, FK "Crvena Zvezda" i FS Srbije

SLOBODAN

pre 12 godina

Veliko hvala,velikom majstoru,obelezio je vreme u kojem je radio.Zato su mu i dodeljena najvisa svetska priznanja.. Oni koji u trenutku odlaska legende daju ruzne komentare govore samo o sebi.
Ako govorimo o tome ko su najveci ,onda su to jos Tomislav Ivic,Ante Mladinic,Ciro Blazevic ,Branko Stankovic,Ivica Osim...
Predlazem da se njegovim imenom obelezi neka trajna vrednost u svetu fudbala Srbije.

glenngould

pre 12 godina

Definitivno veliki smeker... Deda nam je imponirao kad' smo bili klinci 80' u Jugi. Lep ovaj film, nego to je bio njegov zivot -a onaj nas koji smo trebali da zivimo i stvaramo 90' i kasnije, bas njegova generacija upropstila svima nama tih presudnih godina. Oni su otisli, a ostavili su nam nule od institucija i minuse od kadrova. Da, imali su stila, ali...

Ipak legenda

pre 12 godina

Nije trenutak za kritike i zato cu preskociti sve stvari koje je radio kao predsednik saveza, definitivno mu to nikako nije trebalo pred kraj svoje blistave karijere fudbalskog radnika, ali sta je tu je, ipak je uradio mnogo dobrih stvari pa mu se mogu oprostiti nekoliko neslavnih godina, pocivaj u miru legendo!

srbio

pre 12 godina

Porodica Miljanić je izgubila mnogo a srpski fudbal je dobio tračak nade da izađe iz ovog beznađa...Sve se ovo ranije trebalo desiti....

BokiPirot

pre 12 godina

Ode jos jedan velikan velike i lepe Jugoslavije.Saucesce porodici,Crvenoj Zvezdi i Realu.Spanska Marca ima divan tekst i fotogaleriju o Miljanicu a komentari koliko sam mogao da razumem su puni secanja na slavnog trenera.Nadje se po neki Hrvat sa svojom pricom ali ga Spanci ignorisanjem ucute.

DRAGOSLAV GAJIC ~ GAJA, PERT, AUSTRALIJA (Bivsi Maratonac AK "PARTIZAN")

pre 12 godina

Vest o Smrti Gospodina MILJANICA Me je Veoma Rastuzila!! I ako vec veliki niz godina Ja sam u Australiji sa Porodicom, Ja "MILJANICA" NISAM Zaboravio!! U potpunosti se slazem sa Textom Napisa o Velikanu Yu/Srpskog Fudbala!! Kao bivsi Vrhunski Sportista~Maratonac Ja sam stvarno Voleo&Cenio Miljanica kao Coveka&Trenera!! Neka Mu je SLAVA&Nek Pociva u MIRU!! Takode, Upravi&Novom Predsedniku FK "Crvena Zvezda" Moje Najiskrenije SAUCESCE&Sve Najbolje za Buducnost!!
Sa najvecim Postovanjem
Dragoslav Gajic ~ Gaja sa Porodicom

Dermendziev

pre 12 godina

Vecna hvala i vecna slava Miljanu.Vanserijski trener koji je uvek izvlacio maksimum iz postojeceg.Nije bilo lako biti trener,jos teze selektor u ono vreme gde se radilo pod pritiskom "bratstva i jedinstva",a uz to doneti lepu igru i rezultat.

Pocivaj u miru.

crno beli

pre 12 godina

Svaka mu cast, bio je najveci vizionar u istoriji ne samo srpskog nego mozda cak i jugoslovenskog fudbala. Uz Djajica najveca ikona Zvezde. Saucesce...

I posle svega

pre 12 godina

Kako posle ovoga reci da ce sijati Sunce jos, dugo vremena ce proci da se pojavi neko cija ce dela podsecati na njegova. Nenadoknadiv gubitak za domaci fudbal,cuvacemo secanje na nesebicnost koju je ostavio fudbalu

Zdravko

pre 12 godina

Хвала ти Чича за све што си учинио за Твоју и наш Црвену ѕвезду нека Ти је вечна слава и хвала на свему почивај у миру Звездина легендо. Збогом.

Milorad Bajic

pre 12 godina

Vise komentara je skupila vest o tome da je smesni Stanojevic smenjen, strasno. Neka vam je vecna slava i hvala na svemu...

Tanc

pre 12 godina

Gospodin, legenda, stručnjak, super trener, itd. Licemeri, eto šta ste! Umro je, pokoj mu duši i to je sve. Zašto ne napisati da je sa njim počelo sahranjivanje fudbala na ovim prostorima? Šta je sa nama Srbima, zar nam je stvarno tako kratko pamćenje?

srbio

pre 12 godina

Porodica Miljanić je izgubila mnogo a srpski fudbal je dobio tračak nade da izađe iz ovog beznađa...Sve se ovo ranije trebalo desiti....

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Saučešće porodici i zvezdi - srpskom fudbalu je opelo poodavno bilo, a Miljanić je jedan od najupečatljivijih grobara srpskog fudbala.
Zar zaboraviti: Sutjeska izgubila u Prištini - Partizanu oteta titula!
I tome slično još tri puta...
Onda uvođenje raznih babarogića, pa igranje u reprezentaciji svakog momčića, ako se ne sapliće preko lopte - a da je iz Crne Gore. Eh, da - i čim je neko uredan na treninzima bio više od nedelju dana, a da je iz Splitskog Hajduka...
Uništen Niš, Kruševac, Bor, Šabac, Kragujevac, Zrenjanin - a igrači su odvođeni u zvezdu ili Hajduk da "greju klupu".

Vuk

pre 12 godina

O pokojniku sve najlepse.


Nemam neke kontakte sa fudbalom,
ali sam slusao 20 godina kako je upropastio nas fudbal,
a ovamo,komentari,legenda... Srbija.

Rozenkrojcer

pre 12 godina

Polako odlaze legende... Kao neko ko navija za Partizan, doživljavam ovu vest sa puno tuge...
Respekt i poštovanje legendo, a porodici saučešće.

Predrag

pre 12 godina

Večna slava i hvala velikom Miljanu !
Veliki fudbalski pedagog, inovator i neprikosnoveni intelektualac među fudbalskim poslenicima. Dok je bio aktivan naš fudbal je vredeo, a on bio cenjen i poštovan u celom svetu.
Iskreno saučešće porodici i svim njegovim učenicima i saradnicima ...

Ipak legenda

pre 12 godina

Nije trenutak za kritike i zato cu preskociti sve stvari koje je radio kao predsednik saveza, definitivno mu to nikako nije trebalo pred kraj svoje blistave karijere fudbalskog radnika, ali sta je tu je, ipak je uradio mnogo dobrih stvari pa mu se mogu oprostiti nekoliko neslavnih godina, pocivaj u miru legendo!

Serb

pre 12 godina

Ovakav se stručnjak ne radja dva puta!
Šteta je što je u našoj javnosti ostao upamćen kao loš predsednik, jer kao trener bio je genijalan.
Vecna slava

boco

pre 12 godina

Dujkovic, Djoric, Jeftic, Pavlovic, Dojcinovski, Klenkovski, Antonijevic,
Ostojic, Lazarevic, Acimovic i Djajic na celu sa MILJANOM su harali krajem 60 i pocetkom 70 godina. Uz Tomislava Ivica bio je najbolji trener bivse Jugoslavije.

george wordy

pre 12 godina

Čiča Miljan, veliki profesionalac ,sportista i diplomata.Ostavio je dubok trag u svima nama sa prostora ex-yu, Evrope i Sveta. Bio je veoma cenjen u Brazilu,zemlji fudbala, gde je držao predavanja i seminare o fudbalskoj igri. Saučešće porodici, FK "Crvena Zvezda" i FS Srbije

Aca

pre 12 godina

Imao sam priliku da ga upoznam kao malo dete, bio je dobar covek i covek iz naroda, sasvim prirodan.
Mislim da treba da se sahrani u Aleji Velikana a ne zasluznih gradjana.
Neka mu je laka crna zemlja i neka pociva u miru.

Zeljko

pre 12 godina

Miljan Miljanic je za jugoslovenski fudbal bio isto sto i Tito za Jugoslaviju. Zracio je harizmom koju su posedovali samo veliki i uspesni ljudi. Pocivaj u miru legendo svetskog fudbala.

cz

pre 12 godina

neka mu je vecna slava, a pogodite navijaci koja dva kluba iz tzv. 'velike cetvorke' salju i na ovakvu vest, to kako ih je krao. pa jel i u Realu namestao?

SLOBODAN

pre 12 godina

Veliko hvala,velikom majstoru,obelezio je vreme u kojem je radio.Zato su mu i dodeljena najvisa svetska priznanja.. Oni koji u trenutku odlaska legende daju ruzne komentare govore samo o sebi.
Ako govorimo o tome ko su najveci ,onda su to jos Tomislav Ivic,Ante Mladinic,Ciro Blazevic ,Branko Stankovic,Ivica Osim...
Predlazem da se njegovim imenom obelezi neka trajna vrednost u svetu fudbala Srbije.

Nemanja

pre 12 godina

Miljan Miljanic obituary
Football coach for Red Star Belgrade, Yugoslavia and Real Madrid

Brian Glanville
The Guardian, Friday 13 January 2012

'When I came to Red Star, we had 37 players and no team.' Miljanic in 2005.

The football manager Miljan Miljanic, who has died aged 81, could fairly claim to have taught the English a thing or two about tactics. At the helm of the Yugoslav side Red Star Belgrade, he twice saw off the English champions Liverpool in home and away legs of a European cup tie in 1973, leading to a rethink that had major ramifications, enabling English domination of European competition until the ban that followed the Heysel disaster 12 years later.

The Merseysiders' volatile manager, Bill Shankly, stung by back-to-back 2-1 defeats, retired to the club's famous Boot Room with his posse of advisers and reached the conclusion that Liverpool's long-ball policy would no longer suffice, and hammered out a new policy of patience featuring slower advances and shorter passes. It worked. Liverpool themselves would become dominant in Europe, although it was Shankly's successor, Bob Paisley, who would reap the European rewards.

Miljanic was born in Bitola, now part of Macedonia, although his family originated from Niksic, in Montenegro. He spent his playing days with Red Star until taking over as manager in 1966, a position he combined from 1973 with the managership of the Yugoslav national team. He would win no fewer than four league titles and three other trophies for Red Star before his departure in 1974.

Fluent in several languages, and ever diplomatic, he travelled the world, studying football in Russia, England, Germany and Brazil, while building a formidable archive of observation and information on every team he ever saw. "When I came to power [at Red Star]," he once said, "we had 37 players and no team. We had been bled white by foreign clubs. So I decided to start from zero, with juniors. We brought in only a single player. All the others were formed at the club."

He was a great admirer of Ajax in their Johan Cruyff-inspired prime, and of the West German team of 1972 which demolished England at Wembley in the European Nations Cup quarter-finals and went on to win the title, in Brussels. "It is necessary that the player in possession of the ball finds himself as often as possible with a very rich choice of several solutions. This can be done only when a team's players all take part in the attacking play and in defence."

In the event, however, Miljanic would leave his cherished Red Star for a radically different kind of club in wealthy Real Madrid, which, though it did develop a number of its own best players, was always ready to spend huge sums of money on bought-in stars. Miljanic went there in 1974 and, swiftly adapting himself to the very different milieu, won two Spanish championships in succession. He managed the Yugoslav national team in the seasons 1973-74 and 1979-82, which included two world cups. His one major failure came in Spain when he managed Valencia in the 1982-83 season but was sacked when the team dropped to 17th place in La Liga.

For two decades, until 2001, he reigned as president of the Yugoslav football federation.

• Miljan Miljanic, football manager, born 4 May 1930; died 13 January 2012

Milos

pre 12 godina

Moj matori kaze da je u svoje vreme imao u tefteru svakog crnca koji se rodi u Africi. Naravno, mislio je u sportskom smislu.
Hvala Miljane za sve sto si uradio za FK. Crvena Zvezda.

glenngould

pre 12 godina

Definitivno veliki smeker... Deda nam je imponirao kad' smo bili klinci 80' u Jugi. Lep ovaj film, nego to je bio njegov zivot -a onaj nas koji smo trebali da zivimo i stvaramo 90' i kasnije, bas njegova generacija upropstila svima nama tih presudnih godina. Oni su otisli, a ostavili su nam nule od institucija i minuse od kadrova. Da, imali su stila, ali...

crno beli

pre 12 godina

Svaka mu cast, bio je najveci vizionar u istoriji ne samo srpskog nego mozda cak i jugoslovenskog fudbala. Uz Djajica najveca ikona Zvezde. Saucesce...

Sergije

pre 12 godina

"moja sućut...trener jugoslavije 1982. na svjetskom, tad je dinamo bio prvak, koliko igrača dinama je igralo na tom svjetskom?"
(1, 13. januar 2012 21:14)

Koliko mogu da se setim na brzinu igrala su dva igraca Dinama (Zajec i Deveric). Bilo je jos sedam hrvatskih igraca u reprezentaciji (Pudar, Gudelj, Surjak, Jerolimov, braca Vujovic i Jerkovic). Znaci, od 22 igraca 9 ih je bilo iz Hrvatske (cenim da je i to sporno pa zato navodim?).

GILE

pre 12 godina

Da se nadovežem na prethodni moj komentar. Tata me je vodio na utakmicu Zvezde i tada velikog madjarskog kluba,koja se igrala na Marakani,ranih 70.tih. 100000 i nešto navijača, nije bilo bitno ko navija za Zvezdu,Partizan,Dinamo ili Hajduk,došao je ko je hteo i mogao.... Da bi gledali fudbal... To vreme na ovim prostorima više nikada nemože da se vrati

DRAGOSLAV GAJIC ~ GAJA, PERT, AUSTRALIJA (Bivsi Maratonac AK "PARTIZAN")

pre 12 godina

Vest o Smrti Gospodina MILJANICA Me je Veoma Rastuzila!! I ako vec veliki niz godina Ja sam u Australiji sa Porodicom, Ja "MILJANICA" NISAM Zaboravio!! U potpunosti se slazem sa Textom Napisa o Velikanu Yu/Srpskog Fudbala!! Kao bivsi Vrhunski Sportista~Maratonac Ja sam stvarno Voleo&Cenio Miljanica kao Coveka&Trenera!! Neka Mu je SLAVA&Nek Pociva u MIRU!! Takode, Upravi&Novom Predsedniku FK "Crvena Zvezda" Moje Najiskrenije SAUCESCE&Sve Najbolje za Buducnost!!
Sa najvecim Postovanjem
Dragoslav Gajic ~ Gaja sa Porodicom

I posle svega

pre 12 godina

Kako posle ovoga reci da ce sijati Sunce jos, dugo vremena ce proci da se pojavi neko cija ce dela podsecati na njegova. Nenadoknadiv gubitak za domaci fudbal,cuvacemo secanje na nesebicnost koju je ostavio fudbalu

BokiPirot

pre 12 godina

Ode jos jedan velikan velike i lepe Jugoslavije.Saucesce porodici,Crvenoj Zvezdi i Realu.Spanska Marca ima divan tekst i fotogaleriju o Miljanicu a komentari koliko sam mogao da razumem su puni secanja na slavnog trenera.Nadje se po neki Hrvat sa svojom pricom ali ga Spanci ignorisanjem ucute.

Zdravko

pre 12 godina

Хвала ти Чича за све што си учинио за Твоју и наш Црвену ѕвезду нека Ти је вечна слава и хвала на свему почивај у миру Звездина легендо. Збогом.

Milorad Bajic

pre 12 godina

Vise komentara je skupila vest o tome da je smesni Stanojevic smenjen, strasno. Neka vam je vecna slava i hvala na svemu...

Dermendziev

pre 12 godina

Vecna hvala i vecna slava Miljanu.Vanserijski trener koji je uvek izvlacio maksimum iz postojeceg.Nije bilo lako biti trener,jos teze selektor u ono vreme gde se radilo pod pritiskom "bratstva i jedinstva",a uz to doneti lepu igru i rezultat.

Pocivaj u miru.