Tenis 72

Nedelja, 27.11.2011.

18:53

Federeru London i 70. titula

Švajcarac Rodžer Federer pobedio je Žo-Vilfrida Congu sa 6:3, 6:7, 6:3 u finalu završnog Mastersa sezone u Londonu i osvojio 70. trofej u svojoj karijeri.

Federeru London i 70. titula IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Scully26

pre 12 godina

Voxy - Ali me čudi da ima toliko navijača u Srbiji, pa valjda je logičnije za našeg Đokovića da navijamo, a ne za nekog tamo Federera..

Наравно да су Новак али и остали наши играчи и играчице наши фаворити. То је нормално и природно. Поносни смо на њих и увек их бодримо.

Али ако неко цени и успехе других играча и то је у реду. Како су на пример Шпанци извештавали о овом мастерс финалу?

Catedrático Federer! Професор Федерер :)

И невиђено су га нахвалили. А у кометарима испод има толико њих који су јако јако слични (ако не и јачи) од неких овде.

El genio suizo es DIOS .... ES DIOS"
- GRANDE FEDERER! Como dice, Marca, el Catedrático!
- Gracias por todo SIR ROGER FEDERER!!! MAESTRO DE MAESOTROS,
- MASTER DEL UNIVERSO

Има и ту свакаквих коментара, наравно, као и свугде. Али то да само код нас неки више воле туђе, није баш истина. :)
Мени је то у реду, лична ствар али велика већина људи ће стати иза својих људи без обзира на то какви су.

Scully26

pre 12 godina

А заборавих да додам, све се то некако изједначи. И Новака обожавају многи људи широм света, навијају за њега чак кад игра против њихових играча-

То је можда и најбољи показатељ нечије популарности. Кад твој фаворит игра против некога из твоје земље а ти опет некако не можеш да му пожелиш да погоди сваки пут мрежу из сервиса или да му не аплаудираш за добар потез него га опсујеш... :)

Занимљиво је видети како се у тим земљама развија однос према великим ривалима њихових хероја...

Danica

pre 12 godina

Kad pomislim, i ne nervira me tako sam Novak Djokovic koliko me nerviraju oni koji mu se klanjaju i od njega prave neko bozanstvo.
Sva sreca, stvari se vracaju na normalno - napred Roger!

Voxy

pre 12 godina

Svaka čast Federeru što je osvojio turnir.

Ali me čudi da ima toliko navijača u Srbiji, pa valjda je logičnije za našeg Đokovića da navijamo, a ne za nekog tamo Federera..

bleh

pre 12 godina

(Bezimeni, 27. novembar 2011 23:05)
(Srbin, 27. novembar 2011 22:57)
omg, da li biste vi rekli da je titula na zavrsnom turniru koju je Nole osvojio 2008. isto tako beznacajna jer su se pobogu glavni igraci (tada Nadal i Federer) jako umorili, pa je Nole pobedio Davidenka u finalu.
Tom logikom mozes svaku titulu (ne samo Noletovu i Federerovu da omalovazavas)
Zavrsni turnir je takav-kakav je, 8 igraca koji su ostvarili najvise u toj sezoni, imaju prilike da jos jednom ukrste koplja i vide ko je najbolji.
Ni na jednom turniru ne moze se reci da su svi igraci iz vrha liste dosli u top-formi i sa podjednakom zeljom za titulu, to isto vazi i za ovaj zavrsni, ali to naravno ni najmanje ne umanjuje uspeh onog ko zavrsi sa titulom u ruci. On je u tom trenutku pokazao najvise zelje i znanja i na tome mu treba cestitati.
Da nije bilo vremena za odmor i pripremu za ovaj turnir, apsolutno nije tacno, Federer je igrao u zavrsnici vise meceva i od Nadala i od Djokovica, tako da bi po toj logici trebao da je umorniji, ali on to nije bio. Cak i ako se gleda tokom cele sezone, Federer je gubio samo od Nadala i Djokovica (plus jos koji poraz tu i tamo) znaci bio je redovan ucesnik polufinala i finala, tako da se ne moze ni reci da se stedeo samo za kraj (i kao navijac Federera ne treba biti nefer i ne priznati da su ova dvojica ostavila znacajno bolji utisak tokom cele sezone). Vidi se iz bilansa utakmica, nema tu neke vece razlike.
Sto se tice toga da li je sezona naporna ili nije, ne bih se bas slozio sa igracima. Jeste tenis danas naporniji nego ranije, ali igraci i igraju 20-30% manje meceva, problem je vise nacin na koji je igra evoluirala i na koji se podloge menjaju tako da je ona sada mnogo sporija nego sto je bila 90ih. Mislim da bi trebalo deo podloga ubrzati

holifild

pre 12 godina

Molim novinare kad pisu o Rodzeru Federeru i Majkl Dzordanu da napisu"najbolji teniser(kosarkas)svih vremena!!oni nisu jedni od najboljih vec najbolji od najboljih!!!

Branko

pre 12 godina

Napred Nole.
Pravi srbin navija za Noleta i kad gubi.
Kad Federer pobeđuje???
Na kraju sezone kad se svi umore, a on taktizira da bi uzeo koji poen.

1 Djokovic, Novak (SRB) 13,475
2 Nadal, Rafael (ESP) 9,375
3 Murray, Andy (GBR) 7,380
4 Federer, Roger (SUI) 6,670
(Srbin, 27. novembar 2011 22:57)

Srbine,

Skrenuli ste sa teme ovog clanka.Tema clanka je Rodzer Federer i njegovo rekordno 6-o osvajanje zavrsnog mastersa,a ne Novak Djokovic.Komentare vezane za Novaka Djokovica objavljujte na clancima vezanim za Novaka Djokovica,on ovde nije tema.

Hvala.

mirko

pre 12 godina

Hvala Novakau za neverovatna dostignuća ove godina ali sumnjam da će davno ili nikad neko prestići eleganciju igre Rogera Federera !!Mislim da više Nadal nema samopouzdanja i teško će ponoviti 2010 sa tri Gren Slema kao ni Novak koji neće ponoviti 2011 !!Voleo bi da Novak bude br.1 do Wimbledona i Federer makar 2 nedeljezbog rekorda i da se Nole vrati opet na br.1 za Us Open !!

Davidoff

pre 12 godina

Čist primjer kako - "Um caruje,a snaga klade valja"! Vidimo gdje su snagatori,povređuju se svaki mjesec i stalno neka nova povrijeda....Za one što ga prozivaju za plač,šta će nikad se nisu bavili profesionalnim sportom,pa ne znaju koliko emocija ima u sportu.I misle da je RF robot ,a naprotiv on je veoma emotivan zato na terenu slabo pokazuje emocije i reakcije,jer sve trpi u sebi i zato kad se sve to skupi čovjek eksplodira i plače od sreće ili tuge...Al šta ćeš mozak je čudo ...VELIKI ROGER FEDERER!!!!

Nemanja

pre 12 godina

Federer je igrac koji je jednostavno rodjen za ovaj sport,to pokazuje i njegova gradja tela,savrseni pokreti koji se uce na nekim fakultetima,a da li treba spomenuti i to da skoro nikada nije povredjen za razliku od ostalih.Na terenu ostavlja takav utisak kao da danima moze da igra u istom ritmu,a da se ne umori,zatim savrsena disciplina i sve brojne titule koje je osvojio... On je legenda ovog sporta i nikog ne treba uporedjivati sa njim!

dejan

pre 12 godina

Svaka cast Federeru, vratio se na zasluzeno trece mesto, svaka pohvala! I ozbiljno je ugrozio Noleta, sada mu dise za vratom sa 6000 bodova zaostatka. Izgleda da su ovi iz ATPa organizatori dobro izribali Noleta da mora da gubi i da malo unese "neizvesnosti" u turnire, inace je pretilo tokom cele godine da padne broj gledalaca dok je Nole nepobedivo gazio sve pred sobom. Tu su i sponzori, velika lova je u igri. A i nas Nole, lepo ga zamolis, izasao im u susrte sigurno.

Bojan

pre 12 godina

Mene (kao Federerovog navijaca) ova pobeda i raduje i zabrinjava.
Naravno da mi je drago da je osvojio titulu i oborio jos jedan rekord (ko zna koji po redu :)) ali je ocigledno da iako uspeva da igra na visokom nivou, psihicki nije vise onakav kakav je bio. Tu mislim pre svega na nemogucnost da zavrsi mec na najjednostavniji nacin. U periodu najvece dominacije 04-07 iako je gubio bitne meceve i finala, i igrao vise setova sa protivnicima koje je dobijao, ali je imao killer instict, da kad dodje u situaciju da servira za pobedu nema te sile koja ce ga spreciti da to isto i uradi. Ove godine se u nekoliko meceva mucio sa zavrsavanjem, protiv Conge danas dva puta (servisi a pobedu pri 5-4 i u taj-brejku) i naravno onaj fenomenalni protiv Noleta. Moze Fed da se izvlaci na to sto je Nole imao srece sa onim forhendom koliko hoce, ali on je i nakon tog forhenda servirao za pobedu i samo je svojom krivicom propustio sansu. To se ipak ne bi ocekivalo od iskusnog tenisera koji je uspeo da osvoji sve sto se moze osvojiti.
U svakom slucaju, furiozan finish sezone, i mislim da je zacementirao trece mesto do rolan garosa kada bi prve vece promene trebale da se dese

Mario Bros

pre 12 godina

Svaka čast Federeru. Igra magičan tenis. Najbolja tehnika tenisa ikada viđena. Sve gola tehnika i stil, a 0% sile i životinjskog iživljavanja nad lopticom što za neke druge ne važi.

Odlično finale i kapa dole za Dr Fedexa.

Bezimeni

pre 12 godina

I dok prva trojka strajkuje zbog sukoba sa celnicima ATP, Fed da iskoristi priliku ijos koji put da pobedi,a gde je bio tokom cele sezone??????
Likujte "Swajcarci" uskoro ce i Aopen pa ce Fed mozda doci do 1/4finala.

JC Denton

pre 12 godina

Sjajni Federer! Daleko je on od penzije. Jednostavno čovek ne igra na snagu, već na čistu tehniku i osećaj. Zato se u karijeri retko povređivao ili predavao mečeve.

Jedva čekam sledeću sezonu! Rodžer se definitivno vraća u igru, dok će se Nole i Rafa sigurno vratiti u punu formu. Biće još epskih okršaja između ove trojice.

Što se mene tiče, kao i uvek - svim srcem uz našeg fenomenalnog Novaka i maksimalni respekt za Rodžera i Rafu za sve što su do sada uradili i što će uraditi.

Scully

pre 12 godina

Честитке за Швајцарца. Заслужено је освојио ову титулу. Надала је убедљиво победио, Цонгу који је јако неугодан противник, сјајан играч на овим подлогама и велики борац два пута је добио.

Цонга је доказао на овом турниру да може да се носи са највећим играчима. Очекујем доста од њега наредне сезоне, има 26 година и доста искуства већ. Талента и мотивације такође не недостаје а ни харизме. Сјајан је за публику, његов стил игре је јако експлозиван, нападачки, изузетно атрактиван.

Још једном честитике Федереру и Цонги на одличном финалу

rog rog

pre 12 godina

Kada treba da se cestita nekome na sjajnom rezultatu,i na vrlo znacajnom rekordu,onda ima 25 komentara. Kada treba da se taj isti pljuje (bez razloga ili sa vrlo malim razlogom) onda ih ima 100-200. Molim redakciju da ispravi onu gresku "jednom od najboljih",uveren sam da niste namerno tako napisali vec da se radi o gresci pri kucanju!

MARKO

pre 12 godina

svaka cast za rodzera... stoji cinjenica da su njegovi najveci rivali(nole,rafa,endi...) bili povredjen ili preumorni, ali ovakav rodzer unosi jos vecu neizvesnost pred pocetak melburna u januaru gde konkurencija nikad nece biti veca...nisam neki federerov fan, ali bas bih voleo da covek osvoji Australiju pa da onda cujem FEDEROMRSCE koji se vade da su ova trojica bili povredjeni i da covek nema konkurenciju...

Marchelius

pre 12 godina

Molim redakciju da bude nepristrasna - ne radi se o jednom od najboljih svih vremena, vec najboljem. Mozemo da navijamo za bilo koga, ali cinjenice su cinjenice i bez ljutnje. Svaka cast Fed. Cekamo Noleta u narednoj rundi :).

Legenda

pre 12 godina

Voljeti Novaka a usput postovati sve druge tenisere je uspjeh.Vidim da vecina to ne uspijeva.Kada se uspiju pomiriti sa cinjenicom da je FEDERER po vecini strucnjaka najbolji svih vremena bice puno lakse pratiti i uzivati uz tenis...Ja sam sretan sto imam priliku gledati najboljeg,HVALA mu jos jednom i neka igra jos dugo...peRFection

pera

pre 12 godina

Svakoga dana ga dana ga sve manje postujem. Najnoviji razlog http://www.novosti.rs/vesti/sport.296.html:355281-Godsik-Federer-vredi-vise-od-Novaka

Kao igrac mozda i nesto vredi, ali kao covek je velika NULA.

Srbin

pre 12 godina

Napred Nole.
Pravi srbin navija za Noleta i kad gubi.
Kad Federer pobeđuje???
Na kraju sezone kad se svi umore, a on taktizira da bi uzeo koji poen.

1 Djokovic, Novak (SRB) 13,475
2 Nadal, Rafael (ESP) 9,375
3 Murray, Andy (GBR) 7,380
4 Federer, Roger (SUI) 6,670

Crnkica RF

pre 12 godina

Bravo, Roger, tata je jedan!!!! Ma, mogu da igraju drugi, aLI FEDERER OD TENISA PRAVI UMETNOST, UŽIVANJE ZA SVE KOJI VOLIMO LEPOTU I ELEGANCIJU!!! VELIKI POZDRAV IZ SRBIJE.

GORAN.C

pre 12 godina

FEDERER se vraca na staze uspeha!!!Kako trenutno igra,sumnjam da ce ga neko u skorije vreme pobediti.Djokovic je daleko od svoje najbolje forme,Nadal je izgubio koncentraciju,Marej se cesto povredjuje,Conga igra promenjivo,tako da je Federer za nijansu ispred svih.Sve cestitke Federeru na osvojenom 6 Masters cupu.(igraju 8 najboljih tokom cele godine).

Odlazim

pre 12 godina

I to je sve sto Federer jos moze da odigra. Dva do tri seta maksimalno! Idi bre covece uzivaj malo u zivotu, zeni i deci. Adj' u penziju. Zbogom!!!

Mirko

pre 12 godina

Svaka cast! Poslednja tri turnira 3000 bodova a ne brani nista u prvom delu sezone ako ovako bude igrao moguce je da ima sanse da opet dodje do prve pozicije ali polako, videcemo kad krene sezona. Federer inace jedini koji je zavrsni turnir osvajao sest puta i po tome je usao isto u istoriju, bravo kralju...

fedal

pre 12 godina

Simple the best RF! Mozda se nekad rodi teniser koji ce oboriti rekorde teniskog bozanstva Rogera, ali se nikad nece pojaviti neko s vecim talentom, ljepotom, gracioznoscu i lakocom izvodjenja udaraca kao sto ima Federer.
Ponosan sam sto zivim u vremenu najveceg sportiste svih vremena!

Mik

pre 12 godina

Ima li rezona da igrac dostize vrhunsku formu na poslednjem turniru sezone? Ne govori vam li nesto cinjenica da u polufinalu nije bilo prva 3 teniosera sa rang liste? Ne umanjujem uspeh RF, ali smanjite dozivljaj...ovo mu je bila poslednja prilika da koliko toliko popravi sezonu u kojoj nije osvojio niti jedan GS i samo 1 od 9 Masters 1000 turnira.

bekir

pre 12 godina

zaista volim sport drago mi je kada nasi dobro prolaze svim ljubiteljimasportamora biti drago na izuzetan uspeh noleta ovegodine ne treba zaboraviti ni uspeh tipsarevica od srca mu cestitamali se mora odati priznanje federeru i nikako nije fer uporedjivati bilo koga sa njimesvedok taj drugi ne postigne sve sto je postigao federer svaka cast GENIJE

Marko

pre 12 godina

Svaka cast Roger. Bio je ovo tezak mec, koji se lako mogao zavrsiti i pobedom Tsonge. Ipak, Federer je ostao fokusiran i priveo mec kraju u svoju korist. 100. finale, 70. titula. Novinar koji je izjavio da je Federer za penziju, trebalo bi odmah da sam sebi da otkaz. Jedno je ako to i misli, onda je samo glup, ali ako to i napise, onda je neprofesionalan. Uzivajte u mecevima Rogera Federera dok mozete, jer ce se takav tenis slabo igrati u buducnosti, koja ce pripasti tzv. grinding igracima, a ne umetnicima. Kakva je sreca samo da je talenat kao sto je Roger uspeo i napornim radom da sve ovo postigne. Danas ima puno talentovanih igraca, sa malo volje za radom, i dosta prosecnih talenata sa velikom zeljom za radom. Ovi drugi bolje prolaze. Ali mix talenta i rada kao sto je Federer necemo skoro gledati.

musa dembele

pre 12 godina

Cestitke Fedu i njegovim srpskim navijacima.. Njemu jer je legenda,a njima jer imaju kroz koga da zive i nadju kakav takav smisao u zivotu

Vlada za IVORYa - tablići

pre 12 godina

Ovaj meč nije dobio Federer, već je IZGUBIO Conga, koji je Švajcarcu poklonio previše poena.
A ti IVORY, ne verujem ni da si rekreativno igrao tenis kao ja. Ma nikad ni reket nisi uzeo u ruke - priznaj! Tvoje najveće dostignuće u igrama je, koliko vidim, što si naučio da igraš tabliće!

AcA

pre 12 godina

Najbolji teniser svih vremena,kada on igra kako ume jednostavno je genijalan.Da ne bude da pljujem Novaka,on je nas ponos i najbolji reprezent u svetu,ali ja tenis pratim zadnih 10 godina i Federer ce mi biti uvek omiljeni teniser-uglavnom zbog igre,posto niko ne igra ni blizu tako lep i dobar tenis...Samo mi nikada nece biti jasno kakav smo mi narod,ceo svet voli Federera,na svakom mecu ima publiku na svojoj strani ma gde igrao,ali mi Srbi smo cudna sorta...

Nina

pre 12 godina

Sve cestitke najboljem teniseru svih vremena...Evo jednog,mozda za neke nebitnog,podatka- na fece-u je za 3 minuta od objave jedne slike od strane RF posle pobede bilo preko 20 000 lajkova i preko 3 000 cestitki...eeeej,3 min.....Mogu Srbi da ga omalovazavaju koliko god hoce ali je cinjenica da po broju fanova njemu Novak nije ni do kolena....Pljujte koliko hocete,ali zasto odbijati nesto toliko ocigledno-Federera obozavavaju u svetu! I jeste najbolji....Prerano ste ga penzionisali...

Dylan Dog

pre 12 godina

Svaka čast Rodžeru Federeru na još jednoj tituli. Završnicu sezone je odigrao jako dobro i pokazao koliko je velika razlika u klasi između njega i tenisera ispod 4. mesta.

Kraj teniske 2011. godine može da posluži kao lep primer onoga što bi se verovatno dešavalo svih ranijih godina da se nisu pojavili teniseri kalibra Rafe, Novaka, Endi Mareja... Tek tu i tamo bi neko ugrozio Federera i to bi bilo to. Imao bi teniske sezone sa fenomenalnim procentom uspešnosti.
Finalni meč je obilovao tenisom na visokom nivou i bilo je dosta dobrih poteza sa obe strane.
Conga je odigrao onako kako se od njega i očekivalo: pokerski hrabro, po principu "ili pukovnik ili pokojnik". Takav, za moj ukus pomalo siležijski pristup tenisu ne donosi plodove na duže staze čak i u samo jednom meču, a kamoli u nekom dužem vremenskom periodu. Sa relativno jednostavnim načinom igre, tipa "udri po slobodnom delu terena" se teško mogu pobediti teniseri iz gornjeg ešalona kada su blizu svog visokog nivoa. Da bi dalje napredovao, Conga mora da pokaže viši stepen kontrole svoje agresivnosti. Takođe mu mentalna stabilnost uopšte nije na visokom nivou. To što je uspeo da spase drugi set, više govori u prilog sve očiglednijem problemu Rodžera Federara sa zatvaranjem važnih i tesnih mečeva - što je posledica neugodnih poraza (čitaj:. "gubitaka gotovo dobijenih mečeva") koje je u prošlosti doživljavao od Rafe, a u poslenje vreme i od Novaka - a ne nekoj mentalnoj snazi Francuza.

Kao što rekoh, Federer je odigrao ne samo ovaj završni turnir već i celu završnicu na svom visokom nivou i zapušio usta svim kritičarima koji ga šalju u penziju. Činjenica je da je ušao u četvrtu deceniju života i da njegovo telo i refleksi nisu potpuno isti kako kada je bio u svom naponu snage. Međutim, on nikako nije zaboravio da igra tenis, niti su performanse njegovog tenisa nešto posebno pale u odnsu njegov, kako Amerikanci kažu, "prime". Štaviše, mislim da je ove godine, obzirom na kvalitet tenisa koji su tada igrali njegovi protivnici - odigrao možda i neke od svojih najkvalitetnijih mečeva.

Kako je, ne računajući predstojeće DC finale, teniska sezona 2011. praktično završena, iskoristio bih priliku da čestitam svim našim teniserima na fenomenalnom uspehu u godini 2011. koja se bez ikakve nedoumice može nazvati godinom istorijskog uspeha za srpski muški tenis.
Posebno bih se zahvalio Novaku Đokoviću tome što nam je pružio zadovoljstvo da uživamo u njegovim fenomenalnim teniskim predstavama i privilegiji da doživimo da neko naš osvaja najveće svetske turnire postane ATP br. 1. - pri tome pobeđujući verovatno najbolje tenisere u istoriji ovog sporta.

Svim našim teniserima u obe konkurencije želim puno zdravlja i sportske sreće u narednoj 2012. sezoni.

Uzdravlje!

tigertim

pre 12 godina

Bravo Roger! Bilo je uzivanje gledti tvoju magiju ove nedelje u Londonu, ali ne treba stati na ovome nego nastaviti pobednicki niz i u 2012-oj. Lepo se odmori majstore pa pravac Melburn po novi trofej!

baki

pre 12 godina

Svaka čast Congi,pružio je dostojan otpor. Ali Roger je bio maestralan! Najveći teniser u istoriji. Fantastičan tehničar koga je milina gledati. Jednostavno je najbolji!

MINA-FEDY

pre 12 godina

Skratio si mi zivot za 20 godina, ali ne mari! U inat svima jos jednom pokazao ko si i sta si. Kralj jedan jedini, najbolji svih vremena! HVALA MAESTRO!!!

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Neponovljivi! Kada Nole, Nadal i Marej budu ispali iz top 10, Rodžer će još biti tu. Igra savršeno, elegantno, ne sili...kao da pleše tenis.

drasko

pre 12 godina

De ponikose svi oni silni komentatori mastersa u Londonu, svih ovih dana?
Izgleda da legenda kad pobedjuje pada magla na Srbiju, pa se prenos ne vidi dobro!
Bravo majstore!!

NOWITZKI_CT

pre 12 godina

Mnogo dobro finale danas i lijepo utaban put za Australiju. Conga kad ima ovakav dan prosto je rival za svaki respekt i pobijedio bi svakog danas do Rodzera. Rekordni Masters osvojen, a ocekujem i nove rekorde u 2012. Prizeljkujem naravno onu jednu sedmicu na 1.mjestu, a s obzirom na bodove koje brane Djoka i Nadal, nije ni to nerealno. Ali korak po korak...kao sto rekoh prvo Australija. GO ROGER!

doktor

pre 12 godina

Svako ko je objektivan reci ce da je Conga bio bolji u prvom setu,ali on ga je izgubio.. E ,to je Federer,a takve igrace pobedjujes mozgom,taktikom!

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Neponovljivi! Kada Nole, Nadal i Marej budu ispali iz top 10, Rodžer će još biti tu. Igra savršeno, elegantno, ne sili...kao da pleše tenis.

doktor

pre 12 godina

Svako ko je objektivan reci ce da je Conga bio bolji u prvom setu,ali on ga je izgubio.. E ,to je Federer,a takve igrace pobedjujes mozgom,taktikom!

Nemanja

pre 12 godina

Federer je igrac koji je jednostavno rodjen za ovaj sport,to pokazuje i njegova gradja tela,savrseni pokreti koji se uce na nekim fakultetima,a da li treba spomenuti i to da skoro nikada nije povredjen za razliku od ostalih.Na terenu ostavlja takav utisak kao da danima moze da igra u istom ritmu,a da se ne umori,zatim savrsena disciplina i sve brojne titule koje je osvojio... On je legenda ovog sporta i nikog ne treba uporedjivati sa njim!

Crnkica RF

pre 12 godina

Bravo, Roger, tata je jedan!!!! Ma, mogu da igraju drugi, aLI FEDERER OD TENISA PRAVI UMETNOST, UŽIVANJE ZA SVE KOJI VOLIMO LEPOTU I ELEGANCIJU!!! VELIKI POZDRAV IZ SRBIJE.

Marchelius

pre 12 godina

Molim redakciju da bude nepristrasna - ne radi se o jednom od najboljih svih vremena, vec najboljem. Mozemo da navijamo za bilo koga, ali cinjenice su cinjenice i bez ljutnje. Svaka cast Fed. Cekamo Noleta u narednoj rundi :).

Davidoff

pre 12 godina

Čist primjer kako - "Um caruje,a snaga klade valja"! Vidimo gdje su snagatori,povređuju se svaki mjesec i stalno neka nova povrijeda....Za one što ga prozivaju za plač,šta će nikad se nisu bavili profesionalnim sportom,pa ne znaju koliko emocija ima u sportu.I misle da je RF robot ,a naprotiv on je veoma emotivan zato na terenu slabo pokazuje emocije i reakcije,jer sve trpi u sebi i zato kad se sve to skupi čovjek eksplodira i plače od sreće ili tuge...Al šta ćeš mozak je čudo ...VELIKI ROGER FEDERER!!!!

Mirko

pre 12 godina

Svaka cast! Poslednja tri turnira 3000 bodova a ne brani nista u prvom delu sezone ako ovako bude igrao moguce je da ima sanse da opet dodje do prve pozicije ali polako, videcemo kad krene sezona. Federer inace jedini koji je zavrsni turnir osvajao sest puta i po tome je usao isto u istoriju, bravo kralju...

Mario Bros

pre 12 godina

Svaka čast Federeru. Igra magičan tenis. Najbolja tehnika tenisa ikada viđena. Sve gola tehnika i stil, a 0% sile i životinjskog iživljavanja nad lopticom što za neke druge ne važi.

Odlično finale i kapa dole za Dr Fedexa.

GORAN.C

pre 12 godina

FEDERER se vraca na staze uspeha!!!Kako trenutno igra,sumnjam da ce ga neko u skorije vreme pobediti.Djokovic je daleko od svoje najbolje forme,Nadal je izgubio koncentraciju,Marej se cesto povredjuje,Conga igra promenjivo,tako da je Federer za nijansu ispred svih.Sve cestitke Federeru na osvojenom 6 Masters cupu.(igraju 8 najboljih tokom cele godine).

bekir

pre 12 godina

zaista volim sport drago mi je kada nasi dobro prolaze svim ljubiteljimasportamora biti drago na izuzetan uspeh noleta ovegodine ne treba zaboraviti ni uspeh tipsarevica od srca mu cestitamali se mora odati priznanje federeru i nikako nije fer uporedjivati bilo koga sa njimesvedok taj drugi ne postigne sve sto je postigao federer svaka cast GENIJE

JC Denton

pre 12 godina

Sjajni Federer! Daleko je on od penzije. Jednostavno čovek ne igra na snagu, već na čistu tehniku i osećaj. Zato se u karijeri retko povređivao ili predavao mečeve.

Jedva čekam sledeću sezonu! Rodžer se definitivno vraća u igru, dok će se Nole i Rafa sigurno vratiti u punu formu. Biće još epskih okršaja između ove trojice.

Što se mene tiče, kao i uvek - svim srcem uz našeg fenomenalnog Novaka i maksimalni respekt za Rodžera i Rafu za sve što su do sada uradili i što će uraditi.

Scully

pre 12 godina

Честитке за Швајцарца. Заслужено је освојио ову титулу. Надала је убедљиво победио, Цонгу који је јако неугодан противник, сјајан играч на овим подлогама и велики борац два пута је добио.

Цонга је доказао на овом турниру да може да се носи са највећим играчима. Очекујем доста од њега наредне сезоне, има 26 година и доста искуства већ. Талента и мотивације такође не недостаје а ни харизме. Сјајан је за публику, његов стил игре је јако експлозиван, нападачки, изузетно атрактиван.

Још једном честитике Федереру и Цонги на одличном финалу

fedal

pre 12 godina

Simple the best RF! Mozda se nekad rodi teniser koji ce oboriti rekorde teniskog bozanstva Rogera, ali se nikad nece pojaviti neko s vecim talentom, ljepotom, gracioznoscu i lakocom izvodjenja udaraca kao sto ima Federer.
Ponosan sam sto zivim u vremenu najveceg sportiste svih vremena!

NOWITZKI_CT

pre 12 godina

Mnogo dobro finale danas i lijepo utaban put za Australiju. Conga kad ima ovakav dan prosto je rival za svaki respekt i pobijedio bi svakog danas do Rodzera. Rekordni Masters osvojen, a ocekujem i nove rekorde u 2012. Prizeljkujem naravno onu jednu sedmicu na 1.mjestu, a s obzirom na bodove koje brane Djoka i Nadal, nije ni to nerealno. Ali korak po korak...kao sto rekoh prvo Australija. GO ROGER!

rog rog

pre 12 godina

Kada treba da se cestita nekome na sjajnom rezultatu,i na vrlo znacajnom rekordu,onda ima 25 komentara. Kada treba da se taj isti pljuje (bez razloga ili sa vrlo malim razlogom) onda ih ima 100-200. Molim redakciju da ispravi onu gresku "jednom od najboljih",uveren sam da niste namerno tako napisali vec da se radi o gresci pri kucanju!

holifild

pre 12 godina

Molim novinare kad pisu o Rodzeru Federeru i Majkl Dzordanu da napisu"najbolji teniser(kosarkas)svih vremena!!oni nisu jedni od najboljih vec najbolji od najboljih!!!

Bojan

pre 12 godina

Mene (kao Federerovog navijaca) ova pobeda i raduje i zabrinjava.
Naravno da mi je drago da je osvojio titulu i oborio jos jedan rekord (ko zna koji po redu :)) ali je ocigledno da iako uspeva da igra na visokom nivou, psihicki nije vise onakav kakav je bio. Tu mislim pre svega na nemogucnost da zavrsi mec na najjednostavniji nacin. U periodu najvece dominacije 04-07 iako je gubio bitne meceve i finala, i igrao vise setova sa protivnicima koje je dobijao, ali je imao killer instict, da kad dodje u situaciju da servira za pobedu nema te sile koja ce ga spreciti da to isto i uradi. Ove godine se u nekoliko meceva mucio sa zavrsavanjem, protiv Conge danas dva puta (servisi a pobedu pri 5-4 i u taj-brejku) i naravno onaj fenomenalni protiv Noleta. Moze Fed da se izvlaci na to sto je Nole imao srece sa onim forhendom koliko hoce, ali on je i nakon tog forhenda servirao za pobedu i samo je svojom krivicom propustio sansu. To se ipak ne bi ocekivalo od iskusnog tenisera koji je uspeo da osvoji sve sto se moze osvojiti.
U svakom slucaju, furiozan finish sezone, i mislim da je zacementirao trece mesto do rolan garosa kada bi prve vece promene trebale da se dese

Dylan Dog

pre 12 godina

Svaka čast Rodžeru Federeru na još jednoj tituli. Završnicu sezone je odigrao jako dobro i pokazao koliko je velika razlika u klasi između njega i tenisera ispod 4. mesta.

Kraj teniske 2011. godine može da posluži kao lep primer onoga što bi se verovatno dešavalo svih ranijih godina da se nisu pojavili teniseri kalibra Rafe, Novaka, Endi Mareja... Tek tu i tamo bi neko ugrozio Federera i to bi bilo to. Imao bi teniske sezone sa fenomenalnim procentom uspešnosti.
Finalni meč je obilovao tenisom na visokom nivou i bilo je dosta dobrih poteza sa obe strane.
Conga je odigrao onako kako se od njega i očekivalo: pokerski hrabro, po principu "ili pukovnik ili pokojnik". Takav, za moj ukus pomalo siležijski pristup tenisu ne donosi plodove na duže staze čak i u samo jednom meču, a kamoli u nekom dužem vremenskom periodu. Sa relativno jednostavnim načinom igre, tipa "udri po slobodnom delu terena" se teško mogu pobediti teniseri iz gornjeg ešalona kada su blizu svog visokog nivoa. Da bi dalje napredovao, Conga mora da pokaže viši stepen kontrole svoje agresivnosti. Takođe mu mentalna stabilnost uopšte nije na visokom nivou. To što je uspeo da spase drugi set, više govori u prilog sve očiglednijem problemu Rodžera Federara sa zatvaranjem važnih i tesnih mečeva - što je posledica neugodnih poraza (čitaj:. "gubitaka gotovo dobijenih mečeva") koje je u prošlosti doživljavao od Rafe, a u poslenje vreme i od Novaka - a ne nekoj mentalnoj snazi Francuza.

Kao što rekoh, Federer je odigrao ne samo ovaj završni turnir već i celu završnicu na svom visokom nivou i zapušio usta svim kritičarima koji ga šalju u penziju. Činjenica je da je ušao u četvrtu deceniju života i da njegovo telo i refleksi nisu potpuno isti kako kada je bio u svom naponu snage. Međutim, on nikako nije zaboravio da igra tenis, niti su performanse njegovog tenisa nešto posebno pale u odnsu njegov, kako Amerikanci kažu, "prime". Štaviše, mislim da je ove godine, obzirom na kvalitet tenisa koji su tada igrali njegovi protivnici - odigrao možda i neke od svojih najkvalitetnijih mečeva.

Kako je, ne računajući predstojeće DC finale, teniska sezona 2011. praktično završena, iskoristio bih priliku da čestitam svim našim teniserima na fenomenalnom uspehu u godini 2011. koja se bez ikakve nedoumice može nazvati godinom istorijskog uspeha za srpski muški tenis.
Posebno bih se zahvalio Novaku Đokoviću tome što nam je pružio zadovoljstvo da uživamo u njegovim fenomenalnim teniskim predstavama i privilegiji da doživimo da neko naš osvaja najveće svetske turnire postane ATP br. 1. - pri tome pobeđujući verovatno najbolje tenisere u istoriji ovog sporta.

Svim našim teniserima u obe konkurencije želim puno zdravlja i sportske sreće u narednoj 2012. sezoni.

Uzdravlje!

AcA

pre 12 godina

Najbolji teniser svih vremena,kada on igra kako ume jednostavno je genijalan.Da ne bude da pljujem Novaka,on je nas ponos i najbolji reprezent u svetu,ali ja tenis pratim zadnih 10 godina i Federer ce mi biti uvek omiljeni teniser-uglavnom zbog igre,posto niko ne igra ni blizu tako lep i dobar tenis...Samo mi nikada nece biti jasno kakav smo mi narod,ceo svet voli Federera,na svakom mecu ima publiku na svojoj strani ma gde igrao,ali mi Srbi smo cudna sorta...

Legenda

pre 12 godina

Voljeti Novaka a usput postovati sve druge tenisere je uspjeh.Vidim da vecina to ne uspijeva.Kada se uspiju pomiriti sa cinjenicom da je FEDERER po vecini strucnjaka najbolji svih vremena bice puno lakse pratiti i uzivati uz tenis...Ja sam sretan sto imam priliku gledati najboljeg,HVALA mu jos jednom i neka igra jos dugo...peRFection

Nina

pre 12 godina

Sve cestitke najboljem teniseru svih vremena...Evo jednog,mozda za neke nebitnog,podatka- na fece-u je za 3 minuta od objave jedne slike od strane RF posle pobede bilo preko 20 000 lajkova i preko 3 000 cestitki...eeeej,3 min.....Mogu Srbi da ga omalovazavaju koliko god hoce ali je cinjenica da po broju fanova njemu Novak nije ni do kolena....Pljujte koliko hocete,ali zasto odbijati nesto toliko ocigledno-Federera obozavavaju u svetu! I jeste najbolji....Prerano ste ga penzionisali...

MINA-FEDY

pre 12 godina

Skratio si mi zivot za 20 godina, ali ne mari! U inat svima jos jednom pokazao ko si i sta si. Kralj jedan jedini, najbolji svih vremena! HVALA MAESTRO!!!

MARKO

pre 12 godina

svaka cast za rodzera... stoji cinjenica da su njegovi najveci rivali(nole,rafa,endi...) bili povredjen ili preumorni, ali ovakav rodzer unosi jos vecu neizvesnost pred pocetak melburna u januaru gde konkurencija nikad nece biti veca...nisam neki federerov fan, ali bas bih voleo da covek osvoji Australiju pa da onda cujem FEDEROMRSCE koji se vade da su ova trojica bili povredjeni i da covek nema konkurenciju...

drasko

pre 12 godina

De ponikose svi oni silni komentatori mastersa u Londonu, svih ovih dana?
Izgleda da legenda kad pobedjuje pada magla na Srbiju, pa se prenos ne vidi dobro!
Bravo majstore!!

bleh

pre 12 godina

(Bezimeni, 27. novembar 2011 23:05)
(Srbin, 27. novembar 2011 22:57)
omg, da li biste vi rekli da je titula na zavrsnom turniru koju je Nole osvojio 2008. isto tako beznacajna jer su se pobogu glavni igraci (tada Nadal i Federer) jako umorili, pa je Nole pobedio Davidenka u finalu.
Tom logikom mozes svaku titulu (ne samo Noletovu i Federerovu da omalovazavas)
Zavrsni turnir je takav-kakav je, 8 igraca koji su ostvarili najvise u toj sezoni, imaju prilike da jos jednom ukrste koplja i vide ko je najbolji.
Ni na jednom turniru ne moze se reci da su svi igraci iz vrha liste dosli u top-formi i sa podjednakom zeljom za titulu, to isto vazi i za ovaj zavrsni, ali to naravno ni najmanje ne umanjuje uspeh onog ko zavrsi sa titulom u ruci. On je u tom trenutku pokazao najvise zelje i znanja i na tome mu treba cestitati.
Da nije bilo vremena za odmor i pripremu za ovaj turnir, apsolutno nije tacno, Federer je igrao u zavrsnici vise meceva i od Nadala i od Djokovica, tako da bi po toj logici trebao da je umorniji, ali on to nije bio. Cak i ako se gleda tokom cele sezone, Federer je gubio samo od Nadala i Djokovica (plus jos koji poraz tu i tamo) znaci bio je redovan ucesnik polufinala i finala, tako da se ne moze ni reci da se stedeo samo za kraj (i kao navijac Federera ne treba biti nefer i ne priznati da su ova dvojica ostavila znacajno bolji utisak tokom cele sezone). Vidi se iz bilansa utakmica, nema tu neke vece razlike.
Sto se tice toga da li je sezona naporna ili nije, ne bih se bas slozio sa igracima. Jeste tenis danas naporniji nego ranije, ali igraci i igraju 20-30% manje meceva, problem je vise nacin na koji je igra evoluirala i na koji se podloge menjaju tako da je ona sada mnogo sporija nego sto je bila 90ih. Mislim da bi trebalo deo podloga ubrzati

baki

pre 12 godina

Svaka čast Congi,pružio je dostojan otpor. Ali Roger je bio maestralan! Najveći teniser u istoriji. Fantastičan tehničar koga je milina gledati. Jednostavno je najbolji!

Srbin

pre 12 godina

Napred Nole.
Pravi srbin navija za Noleta i kad gubi.
Kad Federer pobeđuje???
Na kraju sezone kad se svi umore, a on taktizira da bi uzeo koji poen.

1 Djokovic, Novak (SRB) 13,475
2 Nadal, Rafael (ESP) 9,375
3 Murray, Andy (GBR) 7,380
4 Federer, Roger (SUI) 6,670

Branko

pre 12 godina

Napred Nole.
Pravi srbin navija za Noleta i kad gubi.
Kad Federer pobeđuje???
Na kraju sezone kad se svi umore, a on taktizira da bi uzeo koji poen.

1 Djokovic, Novak (SRB) 13,475
2 Nadal, Rafael (ESP) 9,375
3 Murray, Andy (GBR) 7,380
4 Federer, Roger (SUI) 6,670
(Srbin, 27. novembar 2011 22:57)

Srbine,

Skrenuli ste sa teme ovog clanka.Tema clanka je Rodzer Federer i njegovo rekordno 6-o osvajanje zavrsnog mastersa,a ne Novak Djokovic.Komentare vezane za Novaka Djokovica objavljujte na clancima vezanim za Novaka Djokovica,on ovde nije tema.

Hvala.

Danica

pre 12 godina

Kad pomislim, i ne nervira me tako sam Novak Djokovic koliko me nerviraju oni koji mu se klanjaju i od njega prave neko bozanstvo.
Sva sreca, stvari se vracaju na normalno - napred Roger!

dejan

pre 12 godina

Svaka cast Federeru, vratio se na zasluzeno trece mesto, svaka pohvala! I ozbiljno je ugrozio Noleta, sada mu dise za vratom sa 6000 bodova zaostatka. Izgleda da su ovi iz ATPa organizatori dobro izribali Noleta da mora da gubi i da malo unese "neizvesnosti" u turnire, inace je pretilo tokom cele godine da padne broj gledalaca dok je Nole nepobedivo gazio sve pred sobom. Tu su i sponzori, velika lova je u igri. A i nas Nole, lepo ga zamolis, izasao im u susrte sigurno.

Marko

pre 12 godina

Svaka cast Roger. Bio je ovo tezak mec, koji se lako mogao zavrsiti i pobedom Tsonge. Ipak, Federer je ostao fokusiran i priveo mec kraju u svoju korist. 100. finale, 70. titula. Novinar koji je izjavio da je Federer za penziju, trebalo bi odmah da sam sebi da otkaz. Jedno je ako to i misli, onda je samo glup, ali ako to i napise, onda je neprofesionalan. Uzivajte u mecevima Rogera Federera dok mozete, jer ce se takav tenis slabo igrati u buducnosti, koja ce pripasti tzv. grinding igracima, a ne umetnicima. Kakva je sreca samo da je talenat kao sto je Roger uspeo i napornim radom da sve ovo postigne. Danas ima puno talentovanih igraca, sa malo volje za radom, i dosta prosecnih talenata sa velikom zeljom za radom. Ovi drugi bolje prolaze. Ali mix talenta i rada kao sto je Federer necemo skoro gledati.

tigertim

pre 12 godina

Bravo Roger! Bilo je uzivanje gledti tvoju magiju ove nedelje u Londonu, ali ne treba stati na ovome nego nastaviti pobednicki niz i u 2012-oj. Lepo se odmori majstore pa pravac Melburn po novi trofej!

mirko

pre 12 godina

Hvala Novakau za neverovatna dostignuća ove godina ali sumnjam da će davno ili nikad neko prestići eleganciju igre Rogera Federera !!Mislim da više Nadal nema samopouzdanja i teško će ponoviti 2010 sa tri Gren Slema kao ni Novak koji neće ponoviti 2011 !!Voleo bi da Novak bude br.1 do Wimbledona i Federer makar 2 nedeljezbog rekorda i da se Nole vrati opet na br.1 za Us Open !!

Bezimeni

pre 12 godina

I dok prva trojka strajkuje zbog sukoba sa celnicima ATP, Fed da iskoristi priliku ijos koji put da pobedi,a gde je bio tokom cele sezone??????
Likujte "Swajcarci" uskoro ce i Aopen pa ce Fed mozda doci do 1/4finala.

Mik

pre 12 godina

Ima li rezona da igrac dostize vrhunsku formu na poslednjem turniru sezone? Ne govori vam li nesto cinjenica da u polufinalu nije bilo prva 3 teniosera sa rang liste? Ne umanjujem uspeh RF, ali smanjite dozivljaj...ovo mu je bila poslednja prilika da koliko toliko popravi sezonu u kojoj nije osvojio niti jedan GS i samo 1 od 9 Masters 1000 turnira.

Odlazim

pre 12 godina

I to je sve sto Federer jos moze da odigra. Dva do tri seta maksimalno! Idi bre covece uzivaj malo u zivotu, zeni i deci. Adj' u penziju. Zbogom!!!

musa dembele

pre 12 godina

Cestitke Fedu i njegovim srpskim navijacima.. Njemu jer je legenda,a njima jer imaju kroz koga da zive i nadju kakav takav smisao u zivotu

pera

pre 12 godina

Svakoga dana ga dana ga sve manje postujem. Najnoviji razlog http://www.novosti.rs/vesti/sport.296.html:355281-Godsik-Federer-vredi-vise-od-Novaka

Kao igrac mozda i nesto vredi, ali kao covek je velika NULA.

Vlada za IVORYa - tablići

pre 12 godina

Ovaj meč nije dobio Federer, već je IZGUBIO Conga, koji je Švajcarcu poklonio previše poena.
A ti IVORY, ne verujem ni da si rekreativno igrao tenis kao ja. Ma nikad ni reket nisi uzeo u ruke - priznaj! Tvoje najveće dostignuće u igrama je, koliko vidim, što si naučio da igraš tabliće!

Voxy

pre 12 godina

Svaka čast Federeru što je osvojio turnir.

Ali me čudi da ima toliko navijača u Srbiji, pa valjda je logičnije za našeg Đokovića da navijamo, a ne za nekog tamo Federera..

Scully26

pre 12 godina

Voxy - Ali me čudi da ima toliko navijača u Srbiji, pa valjda je logičnije za našeg Đokovića da navijamo, a ne za nekog tamo Federera..

Наравно да су Новак али и остали наши играчи и играчице наши фаворити. То је нормално и природно. Поносни смо на њих и увек их бодримо.

Али ако неко цени и успехе других играча и то је у реду. Како су на пример Шпанци извештавали о овом мастерс финалу?

Catedrático Federer! Професор Федерер :)

И невиђено су га нахвалили. А у кометарима испод има толико њих који су јако јако слични (ако не и јачи) од неких овде.

El genio suizo es DIOS .... ES DIOS"
- GRANDE FEDERER! Como dice, Marca, el Catedrático!
- Gracias por todo SIR ROGER FEDERER!!! MAESTRO DE MAESOTROS,
- MASTER DEL UNIVERSO

Има и ту свакаквих коментара, наравно, као и свугде. Али то да само код нас неки више воле туђе, није баш истина. :)
Мени је то у реду, лична ствар али велика већина људи ће стати иза својих људи без обзира на то какви су.

Scully26

pre 12 godina

А заборавих да додам, све се то некако изједначи. И Новака обожавају многи људи широм света, навијају за њега чак кад игра против њихових играча-

То је можда и најбољи показатељ нечије популарности. Кад твој фаворит игра против некога из твоје земље а ти опет некако не можеш да му пожелиш да погоди сваки пут мрежу из сервиса или да му не аплаудираш за добар потез него га опсујеш... :)

Занимљиво је видети како се у тим земљама развија однос према великим ривалима њихових хероја...

Odlazim

pre 12 godina

I to je sve sto Federer jos moze da odigra. Dva do tri seta maksimalno! Idi bre covece uzivaj malo u zivotu, zeni i deci. Adj' u penziju. Zbogom!!!

Srbin

pre 12 godina

Napred Nole.
Pravi srbin navija za Noleta i kad gubi.
Kad Federer pobeđuje???
Na kraju sezone kad se svi umore, a on taktizira da bi uzeo koji poen.

1 Djokovic, Novak (SRB) 13,475
2 Nadal, Rafael (ESP) 9,375
3 Murray, Andy (GBR) 7,380
4 Federer, Roger (SUI) 6,670

Bezimeni

pre 12 godina

I dok prva trojka strajkuje zbog sukoba sa celnicima ATP, Fed da iskoristi priliku ijos koji put da pobedi,a gde je bio tokom cele sezone??????
Likujte "Swajcarci" uskoro ce i Aopen pa ce Fed mozda doci do 1/4finala.

dejan

pre 12 godina

Svaka cast Federeru, vratio se na zasluzeno trece mesto, svaka pohvala! I ozbiljno je ugrozio Noleta, sada mu dise za vratom sa 6000 bodova zaostatka. Izgleda da su ovi iz ATPa organizatori dobro izribali Noleta da mora da gubi i da malo unese "neizvesnosti" u turnire, inace je pretilo tokom cele godine da padne broj gledalaca dok je Nole nepobedivo gazio sve pred sobom. Tu su i sponzori, velika lova je u igri. A i nas Nole, lepo ga zamolis, izasao im u susrte sigurno.

pera

pre 12 godina

Svakoga dana ga dana ga sve manje postujem. Najnoviji razlog http://www.novosti.rs/vesti/sport.296.html:355281-Godsik-Federer-vredi-vise-od-Novaka

Kao igrac mozda i nesto vredi, ali kao covek je velika NULA.

Mik

pre 12 godina

Ima li rezona da igrac dostize vrhunsku formu na poslednjem turniru sezone? Ne govori vam li nesto cinjenica da u polufinalu nije bilo prva 3 teniosera sa rang liste? Ne umanjujem uspeh RF, ali smanjite dozivljaj...ovo mu je bila poslednja prilika da koliko toliko popravi sezonu u kojoj nije osvojio niti jedan GS i samo 1 od 9 Masters 1000 turnira.

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Neponovljivi! Kada Nole, Nadal i Marej budu ispali iz top 10, Rodžer će još biti tu. Igra savršeno, elegantno, ne sili...kao da pleše tenis.

doktor

pre 12 godina

Svako ko je objektivan reci ce da je Conga bio bolji u prvom setu,ali on ga je izgubio.. E ,to je Federer,a takve igrace pobedjujes mozgom,taktikom!

Vlada za IVORYa - tablići

pre 12 godina

Ovaj meč nije dobio Federer, već je IZGUBIO Conga, koji je Švajcarcu poklonio previše poena.
A ti IVORY, ne verujem ni da si rekreativno igrao tenis kao ja. Ma nikad ni reket nisi uzeo u ruke - priznaj! Tvoje najveće dostignuće u igrama je, koliko vidim, što si naučio da igraš tabliće!

Voxy

pre 12 godina

Svaka čast Federeru što je osvojio turnir.

Ali me čudi da ima toliko navijača u Srbiji, pa valjda je logičnije za našeg Đokovića da navijamo, a ne za nekog tamo Federera..

Marchelius

pre 12 godina

Molim redakciju da bude nepristrasna - ne radi se o jednom od najboljih svih vremena, vec najboljem. Mozemo da navijamo za bilo koga, ali cinjenice su cinjenice i bez ljutnje. Svaka cast Fed. Cekamo Noleta u narednoj rundi :).

GORAN.C

pre 12 godina

FEDERER se vraca na staze uspeha!!!Kako trenutno igra,sumnjam da ce ga neko u skorije vreme pobediti.Djokovic je daleko od svoje najbolje forme,Nadal je izgubio koncentraciju,Marej se cesto povredjuje,Conga igra promenjivo,tako da je Federer za nijansu ispred svih.Sve cestitke Federeru na osvojenom 6 Masters cupu.(igraju 8 najboljih tokom cele godine).

Crnkica RF

pre 12 godina

Bravo, Roger, tata je jedan!!!! Ma, mogu da igraju drugi, aLI FEDERER OD TENISA PRAVI UMETNOST, UŽIVANJE ZA SVE KOJI VOLIMO LEPOTU I ELEGANCIJU!!! VELIKI POZDRAV IZ SRBIJE.

NOWITZKI_CT

pre 12 godina

Mnogo dobro finale danas i lijepo utaban put za Australiju. Conga kad ima ovakav dan prosto je rival za svaki respekt i pobijedio bi svakog danas do Rodzera. Rekordni Masters osvojen, a ocekujem i nove rekorde u 2012. Prizeljkujem naravno onu jednu sedmicu na 1.mjestu, a s obzirom na bodove koje brane Djoka i Nadal, nije ni to nerealno. Ali korak po korak...kao sto rekoh prvo Australija. GO ROGER!

musa dembele

pre 12 godina

Cestitke Fedu i njegovim srpskim navijacima.. Njemu jer je legenda,a njima jer imaju kroz koga da zive i nadju kakav takav smisao u zivotu

MARKO

pre 12 godina

svaka cast za rodzera... stoji cinjenica da su njegovi najveci rivali(nole,rafa,endi...) bili povredjen ili preumorni, ali ovakav rodzer unosi jos vecu neizvesnost pred pocetak melburna u januaru gde konkurencija nikad nece biti veca...nisam neki federerov fan, ali bas bih voleo da covek osvoji Australiju pa da onda cujem FEDEROMRSCE koji se vade da su ova trojica bili povredjeni i da covek nema konkurenciju...

Mario Bros

pre 12 godina

Svaka čast Federeru. Igra magičan tenis. Najbolja tehnika tenisa ikada viđena. Sve gola tehnika i stil, a 0% sile i životinjskog iživljavanja nad lopticom što za neke druge ne važi.

Odlično finale i kapa dole za Dr Fedexa.

rog rog

pre 12 godina

Kada treba da se cestita nekome na sjajnom rezultatu,i na vrlo znacajnom rekordu,onda ima 25 komentara. Kada treba da se taj isti pljuje (bez razloga ili sa vrlo malim razlogom) onda ih ima 100-200. Molim redakciju da ispravi onu gresku "jednom od najboljih",uveren sam da niste namerno tako napisali vec da se radi o gresci pri kucanju!

Bojan

pre 12 godina

Mene (kao Federerovog navijaca) ova pobeda i raduje i zabrinjava.
Naravno da mi je drago da je osvojio titulu i oborio jos jedan rekord (ko zna koji po redu :)) ali je ocigledno da iako uspeva da igra na visokom nivou, psihicki nije vise onakav kakav je bio. Tu mislim pre svega na nemogucnost da zavrsi mec na najjednostavniji nacin. U periodu najvece dominacije 04-07 iako je gubio bitne meceve i finala, i igrao vise setova sa protivnicima koje je dobijao, ali je imao killer instict, da kad dodje u situaciju da servira za pobedu nema te sile koja ce ga spreciti da to isto i uradi. Ove godine se u nekoliko meceva mucio sa zavrsavanjem, protiv Conge danas dva puta (servisi a pobedu pri 5-4 i u taj-brejku) i naravno onaj fenomenalni protiv Noleta. Moze Fed da se izvlaci na to sto je Nole imao srece sa onim forhendom koliko hoce, ali on je i nakon tog forhenda servirao za pobedu i samo je svojom krivicom propustio sansu. To se ipak ne bi ocekivalo od iskusnog tenisera koji je uspeo da osvoji sve sto se moze osvojiti.
U svakom slucaju, furiozan finish sezone, i mislim da je zacementirao trece mesto do rolan garosa kada bi prve vece promene trebale da se dese

Branko

pre 12 godina

Napred Nole.
Pravi srbin navija za Noleta i kad gubi.
Kad Federer pobeđuje???
Na kraju sezone kad se svi umore, a on taktizira da bi uzeo koji poen.

1 Djokovic, Novak (SRB) 13,475
2 Nadal, Rafael (ESP) 9,375
3 Murray, Andy (GBR) 7,380
4 Federer, Roger (SUI) 6,670
(Srbin, 27. novembar 2011 22:57)

Srbine,

Skrenuli ste sa teme ovog clanka.Tema clanka je Rodzer Federer i njegovo rekordno 6-o osvajanje zavrsnog mastersa,a ne Novak Djokovic.Komentare vezane za Novaka Djokovica objavljujte na clancima vezanim za Novaka Djokovica,on ovde nije tema.

Hvala.

Mirko

pre 12 godina

Svaka cast! Poslednja tri turnira 3000 bodova a ne brani nista u prvom delu sezone ako ovako bude igrao moguce je da ima sanse da opet dodje do prve pozicije ali polako, videcemo kad krene sezona. Federer inace jedini koji je zavrsni turnir osvajao sest puta i po tome je usao isto u istoriju, bravo kralju...

Nemanja

pre 12 godina

Federer je igrac koji je jednostavno rodjen za ovaj sport,to pokazuje i njegova gradja tela,savrseni pokreti koji se uce na nekim fakultetima,a da li treba spomenuti i to da skoro nikada nije povredjen za razliku od ostalih.Na terenu ostavlja takav utisak kao da danima moze da igra u istom ritmu,a da se ne umori,zatim savrsena disciplina i sve brojne titule koje je osvojio... On je legenda ovog sporta i nikog ne treba uporedjivati sa njim!

Davidoff

pre 12 godina

Čist primjer kako - "Um caruje,a snaga klade valja"! Vidimo gdje su snagatori,povređuju se svaki mjesec i stalno neka nova povrijeda....Za one što ga prozivaju za plač,šta će nikad se nisu bavili profesionalnim sportom,pa ne znaju koliko emocija ima u sportu.I misle da je RF robot ,a naprotiv on je veoma emotivan zato na terenu slabo pokazuje emocije i reakcije,jer sve trpi u sebi i zato kad se sve to skupi čovjek eksplodira i plače od sreće ili tuge...Al šta ćeš mozak je čudo ...VELIKI ROGER FEDERER!!!!

MINA-FEDY

pre 12 godina

Skratio si mi zivot za 20 godina, ali ne mari! U inat svima jos jednom pokazao ko si i sta si. Kralj jedan jedini, najbolji svih vremena! HVALA MAESTRO!!!

bekir

pre 12 godina

zaista volim sport drago mi je kada nasi dobro prolaze svim ljubiteljimasportamora biti drago na izuzetan uspeh noleta ovegodine ne treba zaboraviti ni uspeh tipsarevica od srca mu cestitamali se mora odati priznanje federeru i nikako nije fer uporedjivati bilo koga sa njimesvedok taj drugi ne postigne sve sto je postigao federer svaka cast GENIJE

fedal

pre 12 godina

Simple the best RF! Mozda se nekad rodi teniser koji ce oboriti rekorde teniskog bozanstva Rogera, ali se nikad nece pojaviti neko s vecim talentom, ljepotom, gracioznoscu i lakocom izvodjenja udaraca kao sto ima Federer.
Ponosan sam sto zivim u vremenu najveceg sportiste svih vremena!

Danica

pre 12 godina

Kad pomislim, i ne nervira me tako sam Novak Djokovic koliko me nerviraju oni koji mu se klanjaju i od njega prave neko bozanstvo.
Sva sreca, stvari se vracaju na normalno - napred Roger!

AcA

pre 12 godina

Najbolji teniser svih vremena,kada on igra kako ume jednostavno je genijalan.Da ne bude da pljujem Novaka,on je nas ponos i najbolji reprezent u svetu,ali ja tenis pratim zadnih 10 godina i Federer ce mi biti uvek omiljeni teniser-uglavnom zbog igre,posto niko ne igra ni blizu tako lep i dobar tenis...Samo mi nikada nece biti jasno kakav smo mi narod,ceo svet voli Federera,na svakom mecu ima publiku na svojoj strani ma gde igrao,ali mi Srbi smo cudna sorta...

Nina

pre 12 godina

Sve cestitke najboljem teniseru svih vremena...Evo jednog,mozda za neke nebitnog,podatka- na fece-u je za 3 minuta od objave jedne slike od strane RF posle pobede bilo preko 20 000 lajkova i preko 3 000 cestitki...eeeej,3 min.....Mogu Srbi da ga omalovazavaju koliko god hoce ali je cinjenica da po broju fanova njemu Novak nije ni do kolena....Pljujte koliko hocete,ali zasto odbijati nesto toliko ocigledno-Federera obozavavaju u svetu! I jeste najbolji....Prerano ste ga penzionisali...

tigertim

pre 12 godina

Bravo Roger! Bilo je uzivanje gledti tvoju magiju ove nedelje u Londonu, ali ne treba stati na ovome nego nastaviti pobednicki niz i u 2012-oj. Lepo se odmori majstore pa pravac Melburn po novi trofej!

drasko

pre 12 godina

De ponikose svi oni silni komentatori mastersa u Londonu, svih ovih dana?
Izgleda da legenda kad pobedjuje pada magla na Srbiju, pa se prenos ne vidi dobro!
Bravo majstore!!

Dylan Dog

pre 12 godina

Svaka čast Rodžeru Federeru na još jednoj tituli. Završnicu sezone je odigrao jako dobro i pokazao koliko je velika razlika u klasi između njega i tenisera ispod 4. mesta.

Kraj teniske 2011. godine može da posluži kao lep primer onoga što bi se verovatno dešavalo svih ranijih godina da se nisu pojavili teniseri kalibra Rafe, Novaka, Endi Mareja... Tek tu i tamo bi neko ugrozio Federera i to bi bilo to. Imao bi teniske sezone sa fenomenalnim procentom uspešnosti.
Finalni meč je obilovao tenisom na visokom nivou i bilo je dosta dobrih poteza sa obe strane.
Conga je odigrao onako kako se od njega i očekivalo: pokerski hrabro, po principu "ili pukovnik ili pokojnik". Takav, za moj ukus pomalo siležijski pristup tenisu ne donosi plodove na duže staze čak i u samo jednom meču, a kamoli u nekom dužem vremenskom periodu. Sa relativno jednostavnim načinom igre, tipa "udri po slobodnom delu terena" se teško mogu pobediti teniseri iz gornjeg ešalona kada su blizu svog visokog nivoa. Da bi dalje napredovao, Conga mora da pokaže viši stepen kontrole svoje agresivnosti. Takođe mu mentalna stabilnost uopšte nije na visokom nivou. To što je uspeo da spase drugi set, više govori u prilog sve očiglednijem problemu Rodžera Federara sa zatvaranjem važnih i tesnih mečeva - što je posledica neugodnih poraza (čitaj:. "gubitaka gotovo dobijenih mečeva") koje je u prošlosti doživljavao od Rafe, a u poslenje vreme i od Novaka - a ne nekoj mentalnoj snazi Francuza.

Kao što rekoh, Federer je odigrao ne samo ovaj završni turnir već i celu završnicu na svom visokom nivou i zapušio usta svim kritičarima koji ga šalju u penziju. Činjenica je da je ušao u četvrtu deceniju života i da njegovo telo i refleksi nisu potpuno isti kako kada je bio u svom naponu snage. Međutim, on nikako nije zaboravio da igra tenis, niti su performanse njegovog tenisa nešto posebno pale u odnsu njegov, kako Amerikanci kažu, "prime". Štaviše, mislim da je ove godine, obzirom na kvalitet tenisa koji su tada igrali njegovi protivnici - odigrao možda i neke od svojih najkvalitetnijih mečeva.

Kako je, ne računajući predstojeće DC finale, teniska sezona 2011. praktično završena, iskoristio bih priliku da čestitam svim našim teniserima na fenomenalnom uspehu u godini 2011. koja se bez ikakve nedoumice može nazvati godinom istorijskog uspeha za srpski muški tenis.
Posebno bih se zahvalio Novaku Đokoviću tome što nam je pružio zadovoljstvo da uživamo u njegovim fenomenalnim teniskim predstavama i privilegiji da doživimo da neko naš osvaja najveće svetske turnire postane ATP br. 1. - pri tome pobeđujući verovatno najbolje tenisere u istoriji ovog sporta.

Svim našim teniserima u obe konkurencije želim puno zdravlja i sportske sreće u narednoj 2012. sezoni.

Uzdravlje!

JC Denton

pre 12 godina

Sjajni Federer! Daleko je on od penzije. Jednostavno čovek ne igra na snagu, već na čistu tehniku i osećaj. Zato se u karijeri retko povređivao ili predavao mečeve.

Jedva čekam sledeću sezonu! Rodžer se definitivno vraća u igru, dok će se Nole i Rafa sigurno vratiti u punu formu. Biće još epskih okršaja između ove trojice.

Što se mene tiče, kao i uvek - svim srcem uz našeg fenomenalnog Novaka i maksimalni respekt za Rodžera i Rafu za sve što su do sada uradili i što će uraditi.

mirko

pre 12 godina

Hvala Novakau za neverovatna dostignuća ove godina ali sumnjam da će davno ili nikad neko prestići eleganciju igre Rogera Federera !!Mislim da više Nadal nema samopouzdanja i teško će ponoviti 2010 sa tri Gren Slema kao ni Novak koji neće ponoviti 2011 !!Voleo bi da Novak bude br.1 do Wimbledona i Federer makar 2 nedeljezbog rekorda i da se Nole vrati opet na br.1 za Us Open !!

holifild

pre 12 godina

Molim novinare kad pisu o Rodzeru Federeru i Majkl Dzordanu da napisu"najbolji teniser(kosarkas)svih vremena!!oni nisu jedni od najboljih vec najbolji od najboljih!!!

Marko

pre 12 godina

Svaka cast Roger. Bio je ovo tezak mec, koji se lako mogao zavrsiti i pobedom Tsonge. Ipak, Federer je ostao fokusiran i priveo mec kraju u svoju korist. 100. finale, 70. titula. Novinar koji je izjavio da je Federer za penziju, trebalo bi odmah da sam sebi da otkaz. Jedno je ako to i misli, onda je samo glup, ali ako to i napise, onda je neprofesionalan. Uzivajte u mecevima Rogera Federera dok mozete, jer ce se takav tenis slabo igrati u buducnosti, koja ce pripasti tzv. grinding igracima, a ne umetnicima. Kakva je sreca samo da je talenat kao sto je Roger uspeo i napornim radom da sve ovo postigne. Danas ima puno talentovanih igraca, sa malo volje za radom, i dosta prosecnih talenata sa velikom zeljom za radom. Ovi drugi bolje prolaze. Ali mix talenta i rada kao sto je Federer necemo skoro gledati.

Legenda

pre 12 godina

Voljeti Novaka a usput postovati sve druge tenisere je uspjeh.Vidim da vecina to ne uspijeva.Kada se uspiju pomiriti sa cinjenicom da je FEDERER po vecini strucnjaka najbolji svih vremena bice puno lakse pratiti i uzivati uz tenis...Ja sam sretan sto imam priliku gledati najboljeg,HVALA mu jos jednom i neka igra jos dugo...peRFection

Scully

pre 12 godina

Честитке за Швајцарца. Заслужено је освојио ову титулу. Надала је убедљиво победио, Цонгу који је јако неугодан противник, сјајан играч на овим подлогама и велики борац два пута је добио.

Цонга је доказао на овом турниру да може да се носи са највећим играчима. Очекујем доста од њега наредне сезоне, има 26 година и доста искуства већ. Талента и мотивације такође не недостаје а ни харизме. Сјајан је за публику, његов стил игре је јако експлозиван, нападачки, изузетно атрактиван.

Још једном честитике Федереру и Цонги на одличном финалу

baki

pre 12 godina

Svaka čast Congi,pružio je dostojan otpor. Ali Roger je bio maestralan! Najveći teniser u istoriji. Fantastičan tehničar koga je milina gledati. Jednostavno je najbolji!

bleh

pre 12 godina

(Bezimeni, 27. novembar 2011 23:05)
(Srbin, 27. novembar 2011 22:57)
omg, da li biste vi rekli da je titula na zavrsnom turniru koju je Nole osvojio 2008. isto tako beznacajna jer su se pobogu glavni igraci (tada Nadal i Federer) jako umorili, pa je Nole pobedio Davidenka u finalu.
Tom logikom mozes svaku titulu (ne samo Noletovu i Federerovu da omalovazavas)
Zavrsni turnir je takav-kakav je, 8 igraca koji su ostvarili najvise u toj sezoni, imaju prilike da jos jednom ukrste koplja i vide ko je najbolji.
Ni na jednom turniru ne moze se reci da su svi igraci iz vrha liste dosli u top-formi i sa podjednakom zeljom za titulu, to isto vazi i za ovaj zavrsni, ali to naravno ni najmanje ne umanjuje uspeh onog ko zavrsi sa titulom u ruci. On je u tom trenutku pokazao najvise zelje i znanja i na tome mu treba cestitati.
Da nije bilo vremena za odmor i pripremu za ovaj turnir, apsolutno nije tacno, Federer je igrao u zavrsnici vise meceva i od Nadala i od Djokovica, tako da bi po toj logici trebao da je umorniji, ali on to nije bio. Cak i ako se gleda tokom cele sezone, Federer je gubio samo od Nadala i Djokovica (plus jos koji poraz tu i tamo) znaci bio je redovan ucesnik polufinala i finala, tako da se ne moze ni reci da se stedeo samo za kraj (i kao navijac Federera ne treba biti nefer i ne priznati da su ova dvojica ostavila znacajno bolji utisak tokom cele sezone). Vidi se iz bilansa utakmica, nema tu neke vece razlike.
Sto se tice toga da li je sezona naporna ili nije, ne bih se bas slozio sa igracima. Jeste tenis danas naporniji nego ranije, ali igraci i igraju 20-30% manje meceva, problem je vise nacin na koji je igra evoluirala i na koji se podloge menjaju tako da je ona sada mnogo sporija nego sto je bila 90ih. Mislim da bi trebalo deo podloga ubrzati

Scully26

pre 12 godina

А заборавих да додам, све се то некако изједначи. И Новака обожавају многи људи широм света, навијају за њега чак кад игра против њихових играча-

То је можда и најбољи показатељ нечије популарности. Кад твој фаворит игра против некога из твоје земље а ти опет некако не можеш да му пожелиш да погоди сваки пут мрежу из сервиса или да му не аплаудираш за добар потез него га опсујеш... :)

Занимљиво је видети како се у тим земљама развија однос према великим ривалима њихових хероја...

Scully26

pre 12 godina

Voxy - Ali me čudi da ima toliko navijača u Srbiji, pa valjda je logičnije za našeg Đokovića da navijamo, a ne za nekog tamo Federera..

Наравно да су Новак али и остали наши играчи и играчице наши фаворити. То је нормално и природно. Поносни смо на њих и увек их бодримо.

Али ако неко цени и успехе других играча и то је у реду. Како су на пример Шпанци извештавали о овом мастерс финалу?

Catedrático Federer! Професор Федерер :)

И невиђено су га нахвалили. А у кометарима испод има толико њих који су јако јако слични (ако не и јачи) од неких овде.

El genio suizo es DIOS .... ES DIOS"
- GRANDE FEDERER! Como dice, Marca, el Catedrático!
- Gracias por todo SIR ROGER FEDERER!!! MAESTRO DE MAESOTROS,
- MASTER DEL UNIVERSO

Има и ту свакаквих коментара, наравно, као и свугде. Али то да само код нас неки више воле туђе, није баш истина. :)
Мени је то у реду, лична ствар али велика већина људи ће стати иза својих људи без обзира на то какви су.