Formula 1 27

Nedelja, 09.10.2011.

07:53

Batonu pobeda, Fetelu titula!

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel odbranio je titulu šampiona Formule 1 pošto je kao treći završio Veliku nagradu Japana, na kojoj je pobedio Dženson Baton.

Batonu pobeda, Fetelu titula! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Lerby

pre 12 godina

I da, zaboravio sam najluđi duel Hamilton-a i Massa-e ove godine, na Silverstone-u u poslednjoj krivini poslednjeg kruga kada su leteli delovi sa bolida a Felipe nakratko vozio po travi. Lewis je odbranio 4. mesto.
A u svetlu predstojeće 700. trke McLaren-a u Koreji, evo za one koje to možda interesuje spiska timova koji su pobedama obeležili neke svoje jubileje:
Maserati 50. trka 1957. Monte-Carlo (Fangio)
Brabham 50. trka 1967. Mosport Park (dvostruka pobeda-Brabham, Hulme)
Tyrrell 50. trka 1974. Brands Hatch (Scheckter)
Ligier 50. trka 1979. Buenos Aires (Laffite)
Williams 50. trka 1979. Silverstone (Regazzoni)
Ferrari 100. trka 1963. Nürburgring (Surtees)
Red Bull 100. trka 2010. Hungaroring (Webber)
Jordan 200. trka 2003. Interlagos (Fisichella)
Renault 200. trka 2006. Silverstone (Alonso)
McLaren 250. trka 1984. Estoril (dvostruka pobeda-Prost, Lauda)
McLaren 300. trka 1988. Imola (dvostruka pobeda-Senna, Prost)
Ferrari 350. trka 1983. Imola (Tambay)
Lotus 350. trka 1986. Jerez (Senna)
McLaren 350. trka 1991. Monte-Carlo (Senna)
Ferrari 650. trka 2001. Spa (Schumacher)
Ferrari 750. trka 2007. Silverstone (Raikkonen)

Zanimljivo je da je 5 timova trijumfovalo na svom prvom nastupu u F1:
Alfa Romeo 1950. Silverstone (trostruka pobeda- Farina, Fagioli, Parnell)
Kurtis Kraft 1950. Indianapolis (Parsons)
Mercedes 1954. Reims (dvostruka pobeda-Fangio, Kling)
Wolf 1977. Buenos Aires (Scheckter)
Brawn 2009. Melbourne (dvostruka pobeda-Button, Barrichello)

Najduže su na pobedu čekali:
Jordan 127. trka 1998. Spa (dvostruka pobeda-Hill, R.Schumacher)
Red Bull 74. trka 2009. Shanghai (dvostruka pobeda-Vettel, Webber)
Shadow 69. trka 1977. Österreichring (Jones) itd.

Od aktuelnih ekipa, evo ko je koliko čekao na prvu pobedu:
Mercedes 1. trka 1954. Reims (Fangio)
Ferrari 9. trka 1951. Silverstone (González)
McLaren 14. trka 1968. Spa (McLaren)
Lotus 19. trka 1960. Monte-Carlo (Moss)
Renault 25. trka 1979. Dijon (Jabouille)
Toro Rosso 49. trka 2008. Monza (Vettel)
Williams 50. trka 1979. Silverstone (Regazzoni)
Red Bull 74. trka 2009. Shanghai (Vettel)

@Добронамеран савет
Jedan od prozvanih sam i ja pa da ukratko odgovorim. Moji razlozi pisanja stranih imena, prezimena i uopšte naziva u originalu nije nikakvo pomodarstvo ili obest već sasvim praktične prirode koje sam objasnio u jednom mom komentaru pre nešto više od 3 godine i možeš da ga pročitaš, da se ne bih ponavljao, na ovoj adresi http://www.b92.net/sport/komentari.php?nav_id=296004 Na kraju krajeva, ni sâm nisam uvek siguran oko izgovora pojedinih stranih imena i naziva, naročito kada se radi o nekim "egzotičnijim" jezicima, ali mi je malo previše kada čujem ili pročitam, recimo, Baričelo, Serđo Perez, Luici, Kartekijan, Majkl Šumaher, Džejson Baton, već legendarni Andreas Sutil ili jedan od poslednjih bisera – Džejmi Algersuari. Sve ovo je ograničeno samo na F1 a kada se uzme sport uopšte i ne samo sport, onda može da se čuje i pročita baš sve i svašta... I dan-danas se jedno od najvećih i najpoznatijih imena u ovom sportu izgovara i piše različito: Ajrton, Aerton, Airton, čak sam nailazio i na Ajerton. Evo, baš sam sad na Wikipedia-ji slušao originalan izgovor njegovog imena – Air(grleno r)ton Sena da Siu(jedva čujno u)lv(v se izgovara kao englesko w)a – otprilike Airton Sena da Siulua. I kako sad to napisati, latinicom ili ćirilicom, svejedno. I lupati glavu i lomiti jezik. Za pisanje je lako i zato i pišem u originalu na latinici a za izgovor na TV-u ili radiju je već potreban mali trud da se gledaoci (slušaoci) ne bi baš smejali. Pošto preferiraš ćirilicu, zar ti ne deluje potpuno bezveze i besmisleno (na stranu čak i pravopis) da na dresu Zvezdinog košarkaškog pojačanja, Adam-a Morrison-a, piše ćirilicom Mоррисон. Kako sad to čitati kad se kod ćirilice i po Vuku zna: jedno slovo, jedan glas. Ako čitamo njegovo prezime kao što je napisano (na dresu) onda je to potpuna jezička i pravopisna vratolomija. Ili Morrison ili Morison ("naša" latinica) ili Mорисон, nema četvrtog. Ako je njegovo prezime na dresu napisano ćirilicom znači da je taj natpis namenjen domaćim gledaocima i čemu onda "originalno" prezime na ćirilici!? Jesam zvezdaš ali kad sam video prošle nedelje duplo ćirilično Р na njegovom dresu, nisam mogao da verujem. Razni novinari znaju različite jezike ali svaki profesionalac će se potruditi da sazna, ako je u dilemi, pravilan izgovor imena neke poznate osobe ili nekog pojma. Onaj ko to nije, uvek će, recimo, prezime francuskog tenisera izgovarati Conga iako su nastavnici i profesori francuskog jezika u osnovnoj i srednjoj školi sa zadovoljstvom delili jedinice svima kojima se glas C "priviđao" u francuskom jeziku. Slučajno ga učio pa znam. E zato, bar u mom slučaju, kada pišem, biće Ayrton Senna, Adam Morrison, Jo-Wilfried Tsonga a za Nemanju Vidića ili Predraga Stojakovića ćemo lako, na latinici ili ćirilici, svakom na volju… Ali nikad Mоррисон, Cенна ili Пикует:)

Добронамеран савет

pre 12 godina

''Ако не желите да користите ћирилицу већ пишете имена возача и тимова у њиховом оригиналу, онда вам нису потребне никакве ''цртице''.Значи, не овако:''Ferrari-ja'',Massa-i'', већ овако:''Ferrarija, Massi-(основни падежи)'', или још боље:''Ферарија и Маси''.
Иначе, трка је била добра, Батон заслужено победио.Наравно, Фетелу ''капа доле'' за убедљиву сезону.Јесте Адријан Њуи направио ''аждају'' али ју је Фетел ''укротио''.
И наравно, НАПРЕД ШУМИ.''

Наравно, исто важи и за латиницу. Није ми била намера да било кога увредим већ да добронамерно укажем на правопис.

Добронамеран савет

pre 12 godina

Ако не желите да користите ћирилицу већ пишете имена возача и тимова у њиховом оригиналу, онда вам нису потребне никакве ''цртице''.Значи, не овако:''Ferrari-ja'',Massa-i'', већ овако:''Ferrarija, Massi-(основни падежи)'', или још боље:''Ферарија и Маси''.
Иначе, трка је била добра, Батон заслужено победио.Наравно, Фетелу ''капа доле'' за убедљиву сезону.Јесте Адријан Њуи направио ''аждају'' али ју је Фетел ''укротио''.
И наравно, НАПРЕД ШУМИ.

Bring some sense to F1

pre 12 godina

Vettel jeste sjajan ali mislim da nema sumnje da Hamilton, Alonso, Button, Kubica ili neki od ovih mladjih momaka, kao recimo veliki talenat Niko Hulkenberg (jeste njega zaboravili? Momak koji je vozio za Williams prosle sezone i koga je Frank Williams odlucio da sutne zbog sponzora koji su dosli sa Pastor Maldonado-m) bi podjednako dominirali i osvajali titule. Mark Webber je covek pred penziju i ocigledno nema motivaciju kao lani...verovatno je svoje propustio prosle godine i to ga i dalje boli. Nije svako gladan uspeha i titula kao Schumi koji bi isao na titulu i sa svojih 44 godina da ima RB7 a ne bolid i dalje u fazi razvoja. Ako cemo pravo, prosle sezone su Vettel i Red Bull trebali mnogo pre zadnje trke da rese titulu jer su bili svetlosne godine ispred svih ostalih sto se tice dizajna i kvaliteta bolida. Ferrari je neshvatljivo unistio trku Alonsu...to je sada istorija. Vettel je i prosle i ove godine, osim par retkih mada zaista vrhunskih preticanja, u sustini trebao samo da sigurno krene, izbegne glupost i RB6/RB7 bi ga odvezao u daljinu van dometa svakoga drugog na pisti. Ove godine su pravila sa pneumaticima mozda zakomplikovali tu stvar i omogucila drugima da pobede Vettela (Hamilton i Button u Kini i Kanadi, Alonso u UK), ali i pored toga objektivno razlika izmedju Red Bulla i ostalih je ekstremna. No dobro, da me nebi sada sto i vise ljudi hejtovalo, svaka cast za Seba, zasluzena titula, ali treba biti realan i reci pre svega svaka cast i kapa dole za Adrien Neweya..! Cekamo 2012 i pozeljno daleko uzbudljiviji i bolji sampionat.

Lerby

pre 12 godina

Čestitke "najmlađem dvostrukom" a i Button-u i Alonso-u zbog odlične trke. Schumacher izvukao maksimum, Webber uobičajeno prosečan, čak sa ovakvim bolidom pre bih rekao očajan ove godine (u vreme nekih drugih dominantnih bolida poneku pobedu znali su da uzmu i Berger, Patrese, Herbert, Coulthard, Barrichello, Fisichella...) i videćemo da li će Mark do kraja sezone ostvariti "podvig" da sa ovakvim bolidom ne trijumfuje nijednom. A ima lepe šanse za takvo "dostignuće" jer je McLaren u poslednje vreme potpuno konkurentan Red Bull-u a i Alonso ume da iscedi poslednju kap benzina i performansi iz nešto slabijeg Ferrari-ja. Uz uvek bolji start od Webber-a i on se često nađe na kraju ispred Australijanca. Ipak, za mene je danas najveći junak trke Sergio Pérez. Taj momak za svoj skromni staž u F1 vozi neverovatno zrelo, uz to kao da se rodio sa Pirelli-jevim gumama i ume sa njima bolje od mnogih, daleko iskusnijih vozača. Dobro, deo zasluga ide sigurno i bolidu Sauber-a koji je prilično nežan prema ovogodišnjim pneumaticima ali to ne umanjuje kvalitet Meksikanca. Kad sam već kod Sauber-a, šteta što Kamui nije pred sjajnim japanskim navijačima ostvario bolji rezultat ali ga je "webber-ovski start" skupo koštao. Mada, ruku na srce, celu trku baš i nije imao neki tempo nalik prošlogodišnjem na ovoj stazi. Petrov, sa 4 trke viška, konačno ima i 2 boda više od Heidfeld-a. I za kraj, da se vratim na danas pobednički tim. Hamilton je juče rekao da su imali cele godine ovakav bolid kakav je sada, borba za titulu bi izgledala potpuno drugačije. Verovatno je u pravu, pa bismo sada, u finišu šampionata gledali borbu za titulu između Vettel-a i Button-a:) Za Lewis-a bi bilo potrebno, osim ovakvog McLaren-a, da se ispune još 2 uslova – morao bi ove godine da bude "ljubazniji" prema Pirelli-jevim gumama i još više prema Massa-i. Njih dvojicu kao da je neko namagnetisao ove sezone pa kud jedan tu i drugi:) Ovo je četvrti put ove godine da Hamilton uleće u Felipe-ov Ferrari (Monaco, Singapore – kvalifikacije i trka i Suzuka). Što je mnogo, mnogo je. A zamerio se i drugima: Maldonado (Monaco) pa mu je ovaj i vratio onim suludim nasrtajem po završetku kvalifikacijskog kruga u, čini mi se, Nürburgring-u, zbog čega je Venecuelanac i kažnjen, pa Button i Webber (Montreal), di Resta (Nürburgring), Kobayashi (Spa)… Sve u svemu, spisak je podugačak da bi mu i potpuno konkurentan McLaren teško pomogao da se bori za titulu sa ovakvim "minulim radom". Ali, to je već prošlost a šta nas čeka za nedelju dana? Jedan veliki jubilej koji bi i Hamilton mogao da uveliča ako bude pametniji i drži se podalje od Massa-e:) McLaren u Koreji nastupa 700. put u F1 i Jenson i Lewis će se sigurno potruditi da dostojno obeleže proslavu njihovog tima. Sličan zadatak (300.trka Renault-a) čeka i Petrov-a i Senna-u na zatvaranju sezone u Interlagos-u. Naravno, za razliku od tima, Renault-ov motor ima znatno duži staž u F1.
Sve u svemu, potpuno konkurentan McLaren sa Button-om u sjajnoj formi i Hamilton-om, Alonso-m i Webber-om u borbi za najboljeg među gubitnicima kao i sada rasterećenog Vettel-a koji će ipak do kraja sezone juriti neku statistiku, trebalo bi da vidimo još 4 odlične trke…

Misha Grom

pre 12 godina

Ako je Red Bul toliko dominantan, i toliko najbolji bolid, kako to da Veber ne moze da pobedi sa njime? Nemojte one pacenicke fore, "Veber ima slabiji bolid od Vetela". Jednostavno shvatite, Vetel je superioran vozac.
CESTITKE VETELU!

Edd

pre 12 godina

Svaka cast Sebu, sjajna sezona za njega i dominantni Red Bull. Momak je fantastican vozac, ali treba priznati da ima isuvise dominantan i neuhvatljiv bolid. Mozda da je McLaren, to jest Button, bio dobar od samoga pocetka sezone kao sto je bio u poslednjim trkama, mozda bitka za titulu nebi ovako rano bila odlucena. Ali da ne omalovazam neosporivi uspeh. Cestitke za Red Bull i perfektan dizajn RB7. Cekamo iducu godinu i bolji McLaren, a verovatno i Ferrari.

Lohn Jennon

pre 12 godina

Po ovome što ste napisali, Dženson Baton je sa 2110 poena osvojio šampionat za narednih šest sezona.
I, koliko znam, Red Bul, Ferari i ostali nisu vozači.

Марко

pre 12 godina

Ферари је направио велику грешку када је на крају 2006.послао Шумахера у пензију.Кими им је донео титулу у формули која је Шумахерових руку дело (настала током 2006.када још није било ограничења у тестирању). Потом су видели да Кими није човек који ће са инжењерима проводити 24 сата (као Шумахер) и развијати формулу и одмах су му се ''захвалили''.Шумахер у 43-ој години живота одлично вози и као некада у Ферарију има огроман утицај на развој Мерцедесовог болида (зато су га и довели).
Једноставно речено,да се Ферари те 2006.није одрекао свог најбољег возача до сада би им освојио још пар титула.
Свака част Себастијану Фетелу на одбрани титуле.На добром је путу да наследи ''старог лисца''.

Zv

pre 12 godina

Ja razumem da neko otkupi pravo prenosa (Sportklub - SK Prime) i da to prikazuje. Ali ne razumem da drugi distributer (Radijus Vektor) redovno gasi signal RTL-a kad je F1, a pritom ne nudi SK Prime u ponudi. Ja drugog provajdera nemam u blizini. Iz toga izvlačim zaključak da je Sportklub otkupio prava da se F1 NE prenosi i NE gleda.
>> Pa ima prenos, Sportklub je otkupio prava na vise godina za Srbiju i Crnu Goru, prenosi idu na SK Prime i dok im ne istekne ugovor niko vise ne moze da prenosi.

nemanja

pre 12 godina

U odnosu na ove novokomponovane staze koje se sada prave Suzuka jeste lepa, ali da je medju najlepsima sigurno nije. Napravljena je na jako maloj povrsiji i nema mnog mesta za obilazak. Utisak na njoj cesto kvari promenljivo, vetrovito i tmurno vreme koje je najcesce kada se vozi Formula 1 na njoj.

nekerozberg

pre 12 godina

alonso vec osmu trku vozi bez greske! u proteklih nekoliko trku samo je danas odlucio da brani poziciju - nikada se nece roditi vozac sa vecim osecajem kada ima smisla braniti se a kada ne. Najbolji je!

hladni

pre 12 godina

Pa ima prenos, Sportklub je otkupio prava na vise godina za Srbiju i Crnu Goru, prenosi idu na SK Prime i dok im ne istekne ugovor niko vise ne moze da prenosi.

komarac

pre 12 godina

Vettel, Weltmeister! :-) Svaka cast kako timu tako i njemu...
ps. Razgovor izmedju njega i Buttona je bio legendaran...
- Mali, jesi ti mene vidio uopste?
- Pa valjda si bio iza mene...?
- Covjece bio sam pored tebe, u travi :-)))))

sportklub.info/forum

pre 12 godina

Eto sta je Suzuka,mora ludnica da bude na ovoj legendarnoj stazi

Ocekivao sam vise od Hamiltona ali je jasno bilo da je Meklaren sposoban za pobjedu i stvarno fantasticna trka za Batona.Covjek je takticki izvanredan,da ga nije onako zagradio Fetel na startu vjerovatno bi odma preuzeo prvo mjesto,a kako samo cuva gume,u kakvim problemima su bili Fetel i Luis posle samo.Pobijediti na Suzuki je nesto posebno,tu se vidi kakav je ko vozac,ja stvarno ne volim previse Batonov stil voznje i nisam na njiega gledao kao na najvecu klasu ali me zadnjih par godina ubijedio da je izuzetan pilot i da jeste najveca klasa.

Alonso jos jednom pokazao kakav je majstor,dajte mu bolid i donijece vam titulu,na Ferariju je sve.Fetel se dosta namucio,previse je trosio gume i sigurno je zelio da pobjedom dodje do titule medjutim to danas nije bilo moguce.Steta sto je Ambrozio uradio ono pri kraju mozda bi bilo borbe izmedju njega i Alonsa jer bi mogao da koristi DRS i stvarno zaostali vozaci moraju da ne rade te stvari.Ipak ono sto je najvaznije za Sebastijana je titula koja je i matematicki obezbijedjena danas,stao je pored velikana ali bice toga jos,pravi Sumijev naslednik.

Veber vozio korektno,nema agresivnosti na to nas je i navikao ove godine,bolid mu odradjuje sve i morao bi vise da pokazuje,Luis na kraju 5.Morao je bolje ali sta je tu je,problemi sa gumama,preagresivan cesto,opet jedna situacija i za kaznu ali je dobro prosao,nije kaznjen zato sto nije Fetel,a trebao je zbog onog duela sa Masom.Sumaher izvukao maksimum,odlicna taktika,ove godine je naucio kako treba sa gumama,opet ispred Mase,nije bilo lako drzati ga 15-ak krugova jer je Brazilac bio stalno na repu ali je uspio Sumi.Masa 7. opet ispod ocekivanja i Ferariju pod hitno treba novi vozac,ovo je stvarno previse.To bi upravo mogao da bude Perez,mozda i heroj dana,fenomenalna voznja,svi su ocekivali od Kamuija velike stvari(ukljucujuci i mene) a upravo je Perez bio taj koji je iznenadio.
Petrov na kraju do 9. a fantasticni Rozberg do bodova,do 10. pozicije.Mbogo je radio u ovoj trci i pomogao je i SC naravno ali smo na kraju vidjeli onu strasnu borbu imzedju 4-5 bolida.Sutil i Di Resta bez bodova,iznenadjujuce su pali posle fenomenalne prosle trke,Kamui izgorio,katastrofalan start,a o Vilijamsovima vise ne treba trositi rijeci,to nista ne valja.
http://www.sportklub.info/forum/forums/82-Aktuelni-sampionat

veliki pozdrav za sve istinske ljubitelje najbrzeg cirkusa i za sjajnu sportsku redakciju B92:)

f1

pre 12 godina

Svaka cast Fetelu...Steta sto niko ne pronesi F1(naravno ne moze ni b92 sve prenositi)...Nadam se da ce sledece sezone se neko udostojiti da nam prenosi tzv. najbrzi curkus...:))

komarac

pre 12 godina

Vettel, Weltmeister! :-) Svaka cast kako timu tako i njemu...
ps. Razgovor izmedju njega i Buttona je bio legendaran...
- Mali, jesi ti mene vidio uopste?
- Pa valjda si bio iza mene...?
- Covjece bio sam pored tebe, u travi :-)))))

nekerozberg

pre 12 godina

alonso vec osmu trku vozi bez greske! u proteklih nekoliko trku samo je danas odlucio da brani poziciju - nikada se nece roditi vozac sa vecim osecajem kada ima smisla braniti se a kada ne. Najbolji je!

sportklub.info/forum

pre 12 godina

Eto sta je Suzuka,mora ludnica da bude na ovoj legendarnoj stazi

Ocekivao sam vise od Hamiltona ali je jasno bilo da je Meklaren sposoban za pobjedu i stvarno fantasticna trka za Batona.Covjek je takticki izvanredan,da ga nije onako zagradio Fetel na startu vjerovatno bi odma preuzeo prvo mjesto,a kako samo cuva gume,u kakvim problemima su bili Fetel i Luis posle samo.Pobijediti na Suzuki je nesto posebno,tu se vidi kakav je ko vozac,ja stvarno ne volim previse Batonov stil voznje i nisam na njiega gledao kao na najvecu klasu ali me zadnjih par godina ubijedio da je izuzetan pilot i da jeste najveca klasa.

Alonso jos jednom pokazao kakav je majstor,dajte mu bolid i donijece vam titulu,na Ferariju je sve.Fetel se dosta namucio,previse je trosio gume i sigurno je zelio da pobjedom dodje do titule medjutim to danas nije bilo moguce.Steta sto je Ambrozio uradio ono pri kraju mozda bi bilo borbe izmedju njega i Alonsa jer bi mogao da koristi DRS i stvarno zaostali vozaci moraju da ne rade te stvari.Ipak ono sto je najvaznije za Sebastijana je titula koja je i matematicki obezbijedjena danas,stao je pored velikana ali bice toga jos,pravi Sumijev naslednik.

Veber vozio korektno,nema agresivnosti na to nas je i navikao ove godine,bolid mu odradjuje sve i morao bi vise da pokazuje,Luis na kraju 5.Morao je bolje ali sta je tu je,problemi sa gumama,preagresivan cesto,opet jedna situacija i za kaznu ali je dobro prosao,nije kaznjen zato sto nije Fetel,a trebao je zbog onog duela sa Masom.Sumaher izvukao maksimum,odlicna taktika,ove godine je naucio kako treba sa gumama,opet ispred Mase,nije bilo lako drzati ga 15-ak krugova jer je Brazilac bio stalno na repu ali je uspio Sumi.Masa 7. opet ispod ocekivanja i Ferariju pod hitno treba novi vozac,ovo je stvarno previse.To bi upravo mogao da bude Perez,mozda i heroj dana,fenomenalna voznja,svi su ocekivali od Kamuija velike stvari(ukljucujuci i mene) a upravo je Perez bio taj koji je iznenadio.
Petrov na kraju do 9. a fantasticni Rozberg do bodova,do 10. pozicije.Mbogo je radio u ovoj trci i pomogao je i SC naravno ali smo na kraju vidjeli onu strasnu borbu imzedju 4-5 bolida.Sutil i Di Resta bez bodova,iznenadjujuce su pali posle fenomenalne prosle trke,Kamui izgorio,katastrofalan start,a o Vilijamsovima vise ne treba trositi rijeci,to nista ne valja.
http://www.sportklub.info/forum/forums/82-Aktuelni-sampionat

veliki pozdrav za sve istinske ljubitelje najbrzeg cirkusa i za sjajnu sportsku redakciju B92:)

f1

pre 12 godina

Svaka cast Fetelu...Steta sto niko ne pronesi F1(naravno ne moze ni b92 sve prenositi)...Nadam se da ce sledece sezone se neko udostojiti da nam prenosi tzv. najbrzi curkus...:))

Zv

pre 12 godina

Ja razumem da neko otkupi pravo prenosa (Sportklub - SK Prime) i da to prikazuje. Ali ne razumem da drugi distributer (Radijus Vektor) redovno gasi signal RTL-a kad je F1, a pritom ne nudi SK Prime u ponudi. Ja drugog provajdera nemam u blizini. Iz toga izvlačim zaključak da je Sportklub otkupio prava da se F1 NE prenosi i NE gleda.
>> Pa ima prenos, Sportklub je otkupio prava na vise godina za Srbiju i Crnu Goru, prenosi idu na SK Prime i dok im ne istekne ugovor niko vise ne moze da prenosi.

Марко

pre 12 godina

Ферари је направио велику грешку када је на крају 2006.послао Шумахера у пензију.Кими им је донео титулу у формули која је Шумахерових руку дело (настала током 2006.када још није било ограничења у тестирању). Потом су видели да Кими није човек који ће са инжењерима проводити 24 сата (као Шумахер) и развијати формулу и одмах су му се ''захвалили''.Шумахер у 43-ој години живота одлично вози и као некада у Ферарију има огроман утицај на развој Мерцедесовог болида (зато су га и довели).
Једноставно речено,да се Ферари те 2006.није одрекао свог најбољег возача до сада би им освојио још пар титула.
Свака част Себастијану Фетелу на одбрани титуле.На добром је путу да наследи ''старог лисца''.

Lohn Jennon

pre 12 godina

Po ovome što ste napisali, Dženson Baton je sa 2110 poena osvojio šampionat za narednih šest sezona.
I, koliko znam, Red Bul, Ferari i ostali nisu vozači.

hladni

pre 12 godina

Pa ima prenos, Sportklub je otkupio prava na vise godina za Srbiju i Crnu Goru, prenosi idu na SK Prime i dok im ne istekne ugovor niko vise ne moze da prenosi.

Edd

pre 12 godina

Svaka cast Sebu, sjajna sezona za njega i dominantni Red Bull. Momak je fantastican vozac, ali treba priznati da ima isuvise dominantan i neuhvatljiv bolid. Mozda da je McLaren, to jest Button, bio dobar od samoga pocetka sezone kao sto je bio u poslednjim trkama, mozda bitka za titulu nebi ovako rano bila odlucena. Ali da ne omalovazam neosporivi uspeh. Cestitke za Red Bull i perfektan dizajn RB7. Cekamo iducu godinu i bolji McLaren, a verovatno i Ferrari.

Misha Grom

pre 12 godina

Ako je Red Bul toliko dominantan, i toliko najbolji bolid, kako to da Veber ne moze da pobedi sa njime? Nemojte one pacenicke fore, "Veber ima slabiji bolid od Vetela". Jednostavno shvatite, Vetel je superioran vozac.
CESTITKE VETELU!

Bring some sense to F1

pre 12 godina

Vettel jeste sjajan ali mislim da nema sumnje da Hamilton, Alonso, Button, Kubica ili neki od ovih mladjih momaka, kao recimo veliki talenat Niko Hulkenberg (jeste njega zaboravili? Momak koji je vozio za Williams prosle sezone i koga je Frank Williams odlucio da sutne zbog sponzora koji su dosli sa Pastor Maldonado-m) bi podjednako dominirali i osvajali titule. Mark Webber je covek pred penziju i ocigledno nema motivaciju kao lani...verovatno je svoje propustio prosle godine i to ga i dalje boli. Nije svako gladan uspeha i titula kao Schumi koji bi isao na titulu i sa svojih 44 godina da ima RB7 a ne bolid i dalje u fazi razvoja. Ako cemo pravo, prosle sezone su Vettel i Red Bull trebali mnogo pre zadnje trke da rese titulu jer su bili svetlosne godine ispred svih ostalih sto se tice dizajna i kvaliteta bolida. Ferrari je neshvatljivo unistio trku Alonsu...to je sada istorija. Vettel je i prosle i ove godine, osim par retkih mada zaista vrhunskih preticanja, u sustini trebao samo da sigurno krene, izbegne glupost i RB6/RB7 bi ga odvezao u daljinu van dometa svakoga drugog na pisti. Ove godine su pravila sa pneumaticima mozda zakomplikovali tu stvar i omogucila drugima da pobede Vettela (Hamilton i Button u Kini i Kanadi, Alonso u UK), ali i pored toga objektivno razlika izmedju Red Bulla i ostalih je ekstremna. No dobro, da me nebi sada sto i vise ljudi hejtovalo, svaka cast za Seba, zasluzena titula, ali treba biti realan i reci pre svega svaka cast i kapa dole za Adrien Neweya..! Cekamo 2012 i pozeljno daleko uzbudljiviji i bolji sampionat.

Lerby

pre 12 godina

Čestitke "najmlađem dvostrukom" a i Button-u i Alonso-u zbog odlične trke. Schumacher izvukao maksimum, Webber uobičajeno prosečan, čak sa ovakvim bolidom pre bih rekao očajan ove godine (u vreme nekih drugih dominantnih bolida poneku pobedu znali su da uzmu i Berger, Patrese, Herbert, Coulthard, Barrichello, Fisichella...) i videćemo da li će Mark do kraja sezone ostvariti "podvig" da sa ovakvim bolidom ne trijumfuje nijednom. A ima lepe šanse za takvo "dostignuće" jer je McLaren u poslednje vreme potpuno konkurentan Red Bull-u a i Alonso ume da iscedi poslednju kap benzina i performansi iz nešto slabijeg Ferrari-ja. Uz uvek bolji start od Webber-a i on se često nađe na kraju ispred Australijanca. Ipak, za mene je danas najveći junak trke Sergio Pérez. Taj momak za svoj skromni staž u F1 vozi neverovatno zrelo, uz to kao da se rodio sa Pirelli-jevim gumama i ume sa njima bolje od mnogih, daleko iskusnijih vozača. Dobro, deo zasluga ide sigurno i bolidu Sauber-a koji je prilično nežan prema ovogodišnjim pneumaticima ali to ne umanjuje kvalitet Meksikanca. Kad sam već kod Sauber-a, šteta što Kamui nije pred sjajnim japanskim navijačima ostvario bolji rezultat ali ga je "webber-ovski start" skupo koštao. Mada, ruku na srce, celu trku baš i nije imao neki tempo nalik prošlogodišnjem na ovoj stazi. Petrov, sa 4 trke viška, konačno ima i 2 boda više od Heidfeld-a. I za kraj, da se vratim na danas pobednički tim. Hamilton je juče rekao da su imali cele godine ovakav bolid kakav je sada, borba za titulu bi izgledala potpuno drugačije. Verovatno je u pravu, pa bismo sada, u finišu šampionata gledali borbu za titulu između Vettel-a i Button-a:) Za Lewis-a bi bilo potrebno, osim ovakvog McLaren-a, da se ispune još 2 uslova – morao bi ove godine da bude "ljubazniji" prema Pirelli-jevim gumama i još više prema Massa-i. Njih dvojicu kao da je neko namagnetisao ove sezone pa kud jedan tu i drugi:) Ovo je četvrti put ove godine da Hamilton uleće u Felipe-ov Ferrari (Monaco, Singapore – kvalifikacije i trka i Suzuka). Što je mnogo, mnogo je. A zamerio se i drugima: Maldonado (Monaco) pa mu je ovaj i vratio onim suludim nasrtajem po završetku kvalifikacijskog kruga u, čini mi se, Nürburgring-u, zbog čega je Venecuelanac i kažnjen, pa Button i Webber (Montreal), di Resta (Nürburgring), Kobayashi (Spa)… Sve u svemu, spisak je podugačak da bi mu i potpuno konkurentan McLaren teško pomogao da se bori za titulu sa ovakvim "minulim radom". Ali, to je već prošlost a šta nas čeka za nedelju dana? Jedan veliki jubilej koji bi i Hamilton mogao da uveliča ako bude pametniji i drži se podalje od Massa-e:) McLaren u Koreji nastupa 700. put u F1 i Jenson i Lewis će se sigurno potruditi da dostojno obeleže proslavu njihovog tima. Sličan zadatak (300.trka Renault-a) čeka i Petrov-a i Senna-u na zatvaranju sezone u Interlagos-u. Naravno, za razliku od tima, Renault-ov motor ima znatno duži staž u F1.
Sve u svemu, potpuno konkurentan McLaren sa Button-om u sjajnoj formi i Hamilton-om, Alonso-m i Webber-om u borbi za najboljeg među gubitnicima kao i sada rasterećenog Vettel-a koji će ipak do kraja sezone juriti neku statistiku, trebalo bi da vidimo još 4 odlične trke…

nemanja

pre 12 godina

U odnosu na ove novokomponovane staze koje se sada prave Suzuka jeste lepa, ali da je medju najlepsima sigurno nije. Napravljena je na jako maloj povrsiji i nema mnog mesta za obilazak. Utisak na njoj cesto kvari promenljivo, vetrovito i tmurno vreme koje je najcesce kada se vozi Formula 1 na njoj.

Добронамеран савет

pre 12 godina

Ако не желите да користите ћирилицу већ пишете имена возача и тимова у њиховом оригиналу, онда вам нису потребне никакве ''цртице''.Значи, не овако:''Ferrari-ja'',Massa-i'', већ овако:''Ferrarija, Massi-(основни падежи)'', или још боље:''Ферарија и Маси''.
Иначе, трка је била добра, Батон заслужено победио.Наравно, Фетелу ''капа доле'' за убедљиву сезону.Јесте Адријан Њуи направио ''аждају'' али ју је Фетел ''укротио''.
И наравно, НАПРЕД ШУМИ.

Lerby

pre 12 godina

I da, zaboravio sam najluđi duel Hamilton-a i Massa-e ove godine, na Silverstone-u u poslednjoj krivini poslednjeg kruga kada su leteli delovi sa bolida a Felipe nakratko vozio po travi. Lewis je odbranio 4. mesto.
A u svetlu predstojeće 700. trke McLaren-a u Koreji, evo za one koje to možda interesuje spiska timova koji su pobedama obeležili neke svoje jubileje:
Maserati 50. trka 1957. Monte-Carlo (Fangio)
Brabham 50. trka 1967. Mosport Park (dvostruka pobeda-Brabham, Hulme)
Tyrrell 50. trka 1974. Brands Hatch (Scheckter)
Ligier 50. trka 1979. Buenos Aires (Laffite)
Williams 50. trka 1979. Silverstone (Regazzoni)
Ferrari 100. trka 1963. Nürburgring (Surtees)
Red Bull 100. trka 2010. Hungaroring (Webber)
Jordan 200. trka 2003. Interlagos (Fisichella)
Renault 200. trka 2006. Silverstone (Alonso)
McLaren 250. trka 1984. Estoril (dvostruka pobeda-Prost, Lauda)
McLaren 300. trka 1988. Imola (dvostruka pobeda-Senna, Prost)
Ferrari 350. trka 1983. Imola (Tambay)
Lotus 350. trka 1986. Jerez (Senna)
McLaren 350. trka 1991. Monte-Carlo (Senna)
Ferrari 650. trka 2001. Spa (Schumacher)
Ferrari 750. trka 2007. Silverstone (Raikkonen)

Zanimljivo je da je 5 timova trijumfovalo na svom prvom nastupu u F1:
Alfa Romeo 1950. Silverstone (trostruka pobeda- Farina, Fagioli, Parnell)
Kurtis Kraft 1950. Indianapolis (Parsons)
Mercedes 1954. Reims (dvostruka pobeda-Fangio, Kling)
Wolf 1977. Buenos Aires (Scheckter)
Brawn 2009. Melbourne (dvostruka pobeda-Button, Barrichello)

Najduže su na pobedu čekali:
Jordan 127. trka 1998. Spa (dvostruka pobeda-Hill, R.Schumacher)
Red Bull 74. trka 2009. Shanghai (dvostruka pobeda-Vettel, Webber)
Shadow 69. trka 1977. Österreichring (Jones) itd.

Od aktuelnih ekipa, evo ko je koliko čekao na prvu pobedu:
Mercedes 1. trka 1954. Reims (Fangio)
Ferrari 9. trka 1951. Silverstone (González)
McLaren 14. trka 1968. Spa (McLaren)
Lotus 19. trka 1960. Monte-Carlo (Moss)
Renault 25. trka 1979. Dijon (Jabouille)
Toro Rosso 49. trka 2008. Monza (Vettel)
Williams 50. trka 1979. Silverstone (Regazzoni)
Red Bull 74. trka 2009. Shanghai (Vettel)

@Добронамеран савет
Jedan od prozvanih sam i ja pa da ukratko odgovorim. Moji razlozi pisanja stranih imena, prezimena i uopšte naziva u originalu nije nikakvo pomodarstvo ili obest već sasvim praktične prirode koje sam objasnio u jednom mom komentaru pre nešto više od 3 godine i možeš da ga pročitaš, da se ne bih ponavljao, na ovoj adresi http://www.b92.net/sport/komentari.php?nav_id=296004 Na kraju krajeva, ni sâm nisam uvek siguran oko izgovora pojedinih stranih imena i naziva, naročito kada se radi o nekim "egzotičnijim" jezicima, ali mi je malo previše kada čujem ili pročitam, recimo, Baričelo, Serđo Perez, Luici, Kartekijan, Majkl Šumaher, Džejson Baton, već legendarni Andreas Sutil ili jedan od poslednjih bisera – Džejmi Algersuari. Sve ovo je ograničeno samo na F1 a kada se uzme sport uopšte i ne samo sport, onda može da se čuje i pročita baš sve i svašta... I dan-danas se jedno od najvećih i najpoznatijih imena u ovom sportu izgovara i piše različito: Ajrton, Aerton, Airton, čak sam nailazio i na Ajerton. Evo, baš sam sad na Wikipedia-ji slušao originalan izgovor njegovog imena – Air(grleno r)ton Sena da Siu(jedva čujno u)lv(v se izgovara kao englesko w)a – otprilike Airton Sena da Siulua. I kako sad to napisati, latinicom ili ćirilicom, svejedno. I lupati glavu i lomiti jezik. Za pisanje je lako i zato i pišem u originalu na latinici a za izgovor na TV-u ili radiju je već potreban mali trud da se gledaoci (slušaoci) ne bi baš smejali. Pošto preferiraš ćirilicu, zar ti ne deluje potpuno bezveze i besmisleno (na stranu čak i pravopis) da na dresu Zvezdinog košarkaškog pojačanja, Adam-a Morrison-a, piše ćirilicom Mоррисон. Kako sad to čitati kad se kod ćirilice i po Vuku zna: jedno slovo, jedan glas. Ako čitamo njegovo prezime kao što je napisano (na dresu) onda je to potpuna jezička i pravopisna vratolomija. Ili Morrison ili Morison ("naša" latinica) ili Mорисон, nema četvrtog. Ako je njegovo prezime na dresu napisano ćirilicom znači da je taj natpis namenjen domaćim gledaocima i čemu onda "originalno" prezime na ćirilici!? Jesam zvezdaš ali kad sam video prošle nedelje duplo ćirilično Р na njegovom dresu, nisam mogao da verujem. Razni novinari znaju različite jezike ali svaki profesionalac će se potruditi da sazna, ako je u dilemi, pravilan izgovor imena neke poznate osobe ili nekog pojma. Onaj ko to nije, uvek će, recimo, prezime francuskog tenisera izgovarati Conga iako su nastavnici i profesori francuskog jezika u osnovnoj i srednjoj školi sa zadovoljstvom delili jedinice svima kojima se glas C "priviđao" u francuskom jeziku. Slučajno ga učio pa znam. E zato, bar u mom slučaju, kada pišem, biće Ayrton Senna, Adam Morrison, Jo-Wilfried Tsonga a za Nemanju Vidića ili Predraga Stojakovića ćemo lako, na latinici ili ćirilici, svakom na volju… Ali nikad Mоррисон, Cенна ili Пикует:)

Добронамеран савет

pre 12 godina

''Ако не желите да користите ћирилицу већ пишете имена возача и тимова у њиховом оригиналу, онда вам нису потребне никакве ''цртице''.Значи, не овако:''Ferrari-ja'',Massa-i'', већ овако:''Ferrarija, Massi-(основни падежи)'', или још боље:''Ферарија и Маси''.
Иначе, трка је била добра, Батон заслужено победио.Наравно, Фетелу ''капа доле'' за убедљиву сезону.Јесте Адријан Њуи направио ''аждају'' али ју је Фетел ''укротио''.
И наравно, НАПРЕД ШУМИ.''

Наравно, исто важи и за латиницу. Није ми била намера да било кога увредим већ да добронамерно укажем на правопис.

nekerozberg

pre 12 godina

alonso vec osmu trku vozi bez greske! u proteklih nekoliko trku samo je danas odlucio da brani poziciju - nikada se nece roditi vozac sa vecim osecajem kada ima smisla braniti se a kada ne. Najbolji je!

Марко

pre 12 godina

Ферари је направио велику грешку када је на крају 2006.послао Шумахера у пензију.Кими им је донео титулу у формули која је Шумахерових руку дело (настала током 2006.када још није било ограничења у тестирању). Потом су видели да Кими није човек који ће са инжењерима проводити 24 сата (као Шумахер) и развијати формулу и одмах су му се ''захвалили''.Шумахер у 43-ој години живота одлично вози и као некада у Ферарију има огроман утицај на развој Мерцедесовог болида (зато су га и довели).
Једноставно речено,да се Ферари те 2006.није одрекао свог најбољег возача до сада би им освојио још пар титула.
Свака част Себастијану Фетелу на одбрани титуле.На добром је путу да наследи ''старог лисца''.

nemanja

pre 12 godina

U odnosu na ove novokomponovane staze koje se sada prave Suzuka jeste lepa, ali da je medju najlepsima sigurno nije. Napravljena je na jako maloj povrsiji i nema mnog mesta za obilazak. Utisak na njoj cesto kvari promenljivo, vetrovito i tmurno vreme koje je najcesce kada se vozi Formula 1 na njoj.

f1

pre 12 godina

Svaka cast Fetelu...Steta sto niko ne pronesi F1(naravno ne moze ni b92 sve prenositi)...Nadam se da ce sledece sezone se neko udostojiti da nam prenosi tzv. najbrzi curkus...:))

hladni

pre 12 godina

Pa ima prenos, Sportklub je otkupio prava na vise godina za Srbiju i Crnu Goru, prenosi idu na SK Prime i dok im ne istekne ugovor niko vise ne moze da prenosi.

Misha Grom

pre 12 godina

Ako je Red Bul toliko dominantan, i toliko najbolji bolid, kako to da Veber ne moze da pobedi sa njime? Nemojte one pacenicke fore, "Veber ima slabiji bolid od Vetela". Jednostavno shvatite, Vetel je superioran vozac.
CESTITKE VETELU!

sportklub.info/forum

pre 12 godina

Eto sta je Suzuka,mora ludnica da bude na ovoj legendarnoj stazi

Ocekivao sam vise od Hamiltona ali je jasno bilo da je Meklaren sposoban za pobjedu i stvarno fantasticna trka za Batona.Covjek je takticki izvanredan,da ga nije onako zagradio Fetel na startu vjerovatno bi odma preuzeo prvo mjesto,a kako samo cuva gume,u kakvim problemima su bili Fetel i Luis posle samo.Pobijediti na Suzuki je nesto posebno,tu se vidi kakav je ko vozac,ja stvarno ne volim previse Batonov stil voznje i nisam na njiega gledao kao na najvecu klasu ali me zadnjih par godina ubijedio da je izuzetan pilot i da jeste najveca klasa.

Alonso jos jednom pokazao kakav je majstor,dajte mu bolid i donijece vam titulu,na Ferariju je sve.Fetel se dosta namucio,previse je trosio gume i sigurno je zelio da pobjedom dodje do titule medjutim to danas nije bilo moguce.Steta sto je Ambrozio uradio ono pri kraju mozda bi bilo borbe izmedju njega i Alonsa jer bi mogao da koristi DRS i stvarno zaostali vozaci moraju da ne rade te stvari.Ipak ono sto je najvaznije za Sebastijana je titula koja je i matematicki obezbijedjena danas,stao je pored velikana ali bice toga jos,pravi Sumijev naslednik.

Veber vozio korektno,nema agresivnosti na to nas je i navikao ove godine,bolid mu odradjuje sve i morao bi vise da pokazuje,Luis na kraju 5.Morao je bolje ali sta je tu je,problemi sa gumama,preagresivan cesto,opet jedna situacija i za kaznu ali je dobro prosao,nije kaznjen zato sto nije Fetel,a trebao je zbog onog duela sa Masom.Sumaher izvukao maksimum,odlicna taktika,ove godine je naucio kako treba sa gumama,opet ispred Mase,nije bilo lako drzati ga 15-ak krugova jer je Brazilac bio stalno na repu ali je uspio Sumi.Masa 7. opet ispod ocekivanja i Ferariju pod hitno treba novi vozac,ovo je stvarno previse.To bi upravo mogao da bude Perez,mozda i heroj dana,fenomenalna voznja,svi su ocekivali od Kamuija velike stvari(ukljucujuci i mene) a upravo je Perez bio taj koji je iznenadio.
Petrov na kraju do 9. a fantasticni Rozberg do bodova,do 10. pozicije.Mbogo je radio u ovoj trci i pomogao je i SC naravno ali smo na kraju vidjeli onu strasnu borbu imzedju 4-5 bolida.Sutil i Di Resta bez bodova,iznenadjujuce su pali posle fenomenalne prosle trke,Kamui izgorio,katastrofalan start,a o Vilijamsovima vise ne treba trositi rijeci,to nista ne valja.
http://www.sportklub.info/forum/forums/82-Aktuelni-sampionat

veliki pozdrav za sve istinske ljubitelje najbrzeg cirkusa i za sjajnu sportsku redakciju B92:)

Lohn Jennon

pre 12 godina

Po ovome što ste napisali, Dženson Baton je sa 2110 poena osvojio šampionat za narednih šest sezona.
I, koliko znam, Red Bul, Ferari i ostali nisu vozači.

Добронамеран савет

pre 12 godina

Ако не желите да користите ћирилицу већ пишете имена возача и тимова у њиховом оригиналу, онда вам нису потребне никакве ''цртице''.Значи, не овако:''Ferrari-ja'',Massa-i'', већ овако:''Ferrarija, Massi-(основни падежи)'', или још боље:''Ферарија и Маси''.
Иначе, трка је била добра, Батон заслужено победио.Наравно, Фетелу ''капа доле'' за убедљиву сезону.Јесте Адријан Њуи направио ''аждају'' али ју је Фетел ''укротио''.
И наравно, НАПРЕД ШУМИ.

Zv

pre 12 godina

Ja razumem da neko otkupi pravo prenosa (Sportklub - SK Prime) i da to prikazuje. Ali ne razumem da drugi distributer (Radijus Vektor) redovno gasi signal RTL-a kad je F1, a pritom ne nudi SK Prime u ponudi. Ja drugog provajdera nemam u blizini. Iz toga izvlačim zaključak da je Sportklub otkupio prava da se F1 NE prenosi i NE gleda.
>> Pa ima prenos, Sportklub je otkupio prava na vise godina za Srbiju i Crnu Goru, prenosi idu na SK Prime i dok im ne istekne ugovor niko vise ne moze da prenosi.

komarac

pre 12 godina

Vettel, Weltmeister! :-) Svaka cast kako timu tako i njemu...
ps. Razgovor izmedju njega i Buttona je bio legendaran...
- Mali, jesi ti mene vidio uopste?
- Pa valjda si bio iza mene...?
- Covjece bio sam pored tebe, u travi :-)))))

Lerby

pre 12 godina

Čestitke "najmlađem dvostrukom" a i Button-u i Alonso-u zbog odlične trke. Schumacher izvukao maksimum, Webber uobičajeno prosečan, čak sa ovakvim bolidom pre bih rekao očajan ove godine (u vreme nekih drugih dominantnih bolida poneku pobedu znali su da uzmu i Berger, Patrese, Herbert, Coulthard, Barrichello, Fisichella...) i videćemo da li će Mark do kraja sezone ostvariti "podvig" da sa ovakvim bolidom ne trijumfuje nijednom. A ima lepe šanse za takvo "dostignuće" jer je McLaren u poslednje vreme potpuno konkurentan Red Bull-u a i Alonso ume da iscedi poslednju kap benzina i performansi iz nešto slabijeg Ferrari-ja. Uz uvek bolji start od Webber-a i on se često nađe na kraju ispred Australijanca. Ipak, za mene je danas najveći junak trke Sergio Pérez. Taj momak za svoj skromni staž u F1 vozi neverovatno zrelo, uz to kao da se rodio sa Pirelli-jevim gumama i ume sa njima bolje od mnogih, daleko iskusnijih vozača. Dobro, deo zasluga ide sigurno i bolidu Sauber-a koji je prilično nežan prema ovogodišnjim pneumaticima ali to ne umanjuje kvalitet Meksikanca. Kad sam već kod Sauber-a, šteta što Kamui nije pred sjajnim japanskim navijačima ostvario bolji rezultat ali ga je "webber-ovski start" skupo koštao. Mada, ruku na srce, celu trku baš i nije imao neki tempo nalik prošlogodišnjem na ovoj stazi. Petrov, sa 4 trke viška, konačno ima i 2 boda više od Heidfeld-a. I za kraj, da se vratim na danas pobednički tim. Hamilton je juče rekao da su imali cele godine ovakav bolid kakav je sada, borba za titulu bi izgledala potpuno drugačije. Verovatno je u pravu, pa bismo sada, u finišu šampionata gledali borbu za titulu između Vettel-a i Button-a:) Za Lewis-a bi bilo potrebno, osim ovakvog McLaren-a, da se ispune još 2 uslova – morao bi ove godine da bude "ljubazniji" prema Pirelli-jevim gumama i još više prema Massa-i. Njih dvojicu kao da je neko namagnetisao ove sezone pa kud jedan tu i drugi:) Ovo je četvrti put ove godine da Hamilton uleće u Felipe-ov Ferrari (Monaco, Singapore – kvalifikacije i trka i Suzuka). Što je mnogo, mnogo je. A zamerio se i drugima: Maldonado (Monaco) pa mu je ovaj i vratio onim suludim nasrtajem po završetku kvalifikacijskog kruga u, čini mi se, Nürburgring-u, zbog čega je Venecuelanac i kažnjen, pa Button i Webber (Montreal), di Resta (Nürburgring), Kobayashi (Spa)… Sve u svemu, spisak je podugačak da bi mu i potpuno konkurentan McLaren teško pomogao da se bori za titulu sa ovakvim "minulim radom". Ali, to je već prošlost a šta nas čeka za nedelju dana? Jedan veliki jubilej koji bi i Hamilton mogao da uveliča ako bude pametniji i drži se podalje od Massa-e:) McLaren u Koreji nastupa 700. put u F1 i Jenson i Lewis će se sigurno potruditi da dostojno obeleže proslavu njihovog tima. Sličan zadatak (300.trka Renault-a) čeka i Petrov-a i Senna-u na zatvaranju sezone u Interlagos-u. Naravno, za razliku od tima, Renault-ov motor ima znatno duži staž u F1.
Sve u svemu, potpuno konkurentan McLaren sa Button-om u sjajnoj formi i Hamilton-om, Alonso-m i Webber-om u borbi za najboljeg među gubitnicima kao i sada rasterećenog Vettel-a koji će ipak do kraja sezone juriti neku statistiku, trebalo bi da vidimo još 4 odlične trke…

Edd

pre 12 godina

Svaka cast Sebu, sjajna sezona za njega i dominantni Red Bull. Momak je fantastican vozac, ali treba priznati da ima isuvise dominantan i neuhvatljiv bolid. Mozda da je McLaren, to jest Button, bio dobar od samoga pocetka sezone kao sto je bio u poslednjim trkama, mozda bitka za titulu nebi ovako rano bila odlucena. Ali da ne omalovazam neosporivi uspeh. Cestitke za Red Bull i perfektan dizajn RB7. Cekamo iducu godinu i bolji McLaren, a verovatno i Ferrari.

Bring some sense to F1

pre 12 godina

Vettel jeste sjajan ali mislim da nema sumnje da Hamilton, Alonso, Button, Kubica ili neki od ovih mladjih momaka, kao recimo veliki talenat Niko Hulkenberg (jeste njega zaboravili? Momak koji je vozio za Williams prosle sezone i koga je Frank Williams odlucio da sutne zbog sponzora koji su dosli sa Pastor Maldonado-m) bi podjednako dominirali i osvajali titule. Mark Webber je covek pred penziju i ocigledno nema motivaciju kao lani...verovatno je svoje propustio prosle godine i to ga i dalje boli. Nije svako gladan uspeha i titula kao Schumi koji bi isao na titulu i sa svojih 44 godina da ima RB7 a ne bolid i dalje u fazi razvoja. Ako cemo pravo, prosle sezone su Vettel i Red Bull trebali mnogo pre zadnje trke da rese titulu jer su bili svetlosne godine ispred svih ostalih sto se tice dizajna i kvaliteta bolida. Ferrari je neshvatljivo unistio trku Alonsu...to je sada istorija. Vettel je i prosle i ove godine, osim par retkih mada zaista vrhunskih preticanja, u sustini trebao samo da sigurno krene, izbegne glupost i RB6/RB7 bi ga odvezao u daljinu van dometa svakoga drugog na pisti. Ove godine su pravila sa pneumaticima mozda zakomplikovali tu stvar i omogucila drugima da pobede Vettela (Hamilton i Button u Kini i Kanadi, Alonso u UK), ali i pored toga objektivno razlika izmedju Red Bulla i ostalih je ekstremna. No dobro, da me nebi sada sto i vise ljudi hejtovalo, svaka cast za Seba, zasluzena titula, ali treba biti realan i reci pre svega svaka cast i kapa dole za Adrien Neweya..! Cekamo 2012 i pozeljno daleko uzbudljiviji i bolji sampionat.

Добронамеран савет

pre 12 godina

''Ако не желите да користите ћирилицу већ пишете имена возача и тимова у њиховом оригиналу, онда вам нису потребне никакве ''цртице''.Значи, не овако:''Ferrari-ja'',Massa-i'', већ овако:''Ferrarija, Massi-(основни падежи)'', или још боље:''Ферарија и Маси''.
Иначе, трка је била добра, Батон заслужено победио.Наравно, Фетелу ''капа доле'' за убедљиву сезону.Јесте Адријан Њуи направио ''аждају'' али ју је Фетел ''укротио''.
И наравно, НАПРЕД ШУМИ.''

Наравно, исто важи и за латиницу. Није ми била намера да било кога увредим већ да добронамерно укажем на правопис.

Lerby

pre 12 godina

I da, zaboravio sam najluđi duel Hamilton-a i Massa-e ove godine, na Silverstone-u u poslednjoj krivini poslednjeg kruga kada su leteli delovi sa bolida a Felipe nakratko vozio po travi. Lewis je odbranio 4. mesto.
A u svetlu predstojeće 700. trke McLaren-a u Koreji, evo za one koje to možda interesuje spiska timova koji su pobedama obeležili neke svoje jubileje:
Maserati 50. trka 1957. Monte-Carlo (Fangio)
Brabham 50. trka 1967. Mosport Park (dvostruka pobeda-Brabham, Hulme)
Tyrrell 50. trka 1974. Brands Hatch (Scheckter)
Ligier 50. trka 1979. Buenos Aires (Laffite)
Williams 50. trka 1979. Silverstone (Regazzoni)
Ferrari 100. trka 1963. Nürburgring (Surtees)
Red Bull 100. trka 2010. Hungaroring (Webber)
Jordan 200. trka 2003. Interlagos (Fisichella)
Renault 200. trka 2006. Silverstone (Alonso)
McLaren 250. trka 1984. Estoril (dvostruka pobeda-Prost, Lauda)
McLaren 300. trka 1988. Imola (dvostruka pobeda-Senna, Prost)
Ferrari 350. trka 1983. Imola (Tambay)
Lotus 350. trka 1986. Jerez (Senna)
McLaren 350. trka 1991. Monte-Carlo (Senna)
Ferrari 650. trka 2001. Spa (Schumacher)
Ferrari 750. trka 2007. Silverstone (Raikkonen)

Zanimljivo je da je 5 timova trijumfovalo na svom prvom nastupu u F1:
Alfa Romeo 1950. Silverstone (trostruka pobeda- Farina, Fagioli, Parnell)
Kurtis Kraft 1950. Indianapolis (Parsons)
Mercedes 1954. Reims (dvostruka pobeda-Fangio, Kling)
Wolf 1977. Buenos Aires (Scheckter)
Brawn 2009. Melbourne (dvostruka pobeda-Button, Barrichello)

Najduže su na pobedu čekali:
Jordan 127. trka 1998. Spa (dvostruka pobeda-Hill, R.Schumacher)
Red Bull 74. trka 2009. Shanghai (dvostruka pobeda-Vettel, Webber)
Shadow 69. trka 1977. Österreichring (Jones) itd.

Od aktuelnih ekipa, evo ko je koliko čekao na prvu pobedu:
Mercedes 1. trka 1954. Reims (Fangio)
Ferrari 9. trka 1951. Silverstone (González)
McLaren 14. trka 1968. Spa (McLaren)
Lotus 19. trka 1960. Monte-Carlo (Moss)
Renault 25. trka 1979. Dijon (Jabouille)
Toro Rosso 49. trka 2008. Monza (Vettel)
Williams 50. trka 1979. Silverstone (Regazzoni)
Red Bull 74. trka 2009. Shanghai (Vettel)

@Добронамеран савет
Jedan od prozvanih sam i ja pa da ukratko odgovorim. Moji razlozi pisanja stranih imena, prezimena i uopšte naziva u originalu nije nikakvo pomodarstvo ili obest već sasvim praktične prirode koje sam objasnio u jednom mom komentaru pre nešto više od 3 godine i možeš da ga pročitaš, da se ne bih ponavljao, na ovoj adresi http://www.b92.net/sport/komentari.php?nav_id=296004 Na kraju krajeva, ni sâm nisam uvek siguran oko izgovora pojedinih stranih imena i naziva, naročito kada se radi o nekim "egzotičnijim" jezicima, ali mi je malo previše kada čujem ili pročitam, recimo, Baričelo, Serđo Perez, Luici, Kartekijan, Majkl Šumaher, Džejson Baton, već legendarni Andreas Sutil ili jedan od poslednjih bisera – Džejmi Algersuari. Sve ovo je ograničeno samo na F1 a kada se uzme sport uopšte i ne samo sport, onda može da se čuje i pročita baš sve i svašta... I dan-danas se jedno od najvećih i najpoznatijih imena u ovom sportu izgovara i piše različito: Ajrton, Aerton, Airton, čak sam nailazio i na Ajerton. Evo, baš sam sad na Wikipedia-ji slušao originalan izgovor njegovog imena – Air(grleno r)ton Sena da Siu(jedva čujno u)lv(v se izgovara kao englesko w)a – otprilike Airton Sena da Siulua. I kako sad to napisati, latinicom ili ćirilicom, svejedno. I lupati glavu i lomiti jezik. Za pisanje je lako i zato i pišem u originalu na latinici a za izgovor na TV-u ili radiju je već potreban mali trud da se gledaoci (slušaoci) ne bi baš smejali. Pošto preferiraš ćirilicu, zar ti ne deluje potpuno bezveze i besmisleno (na stranu čak i pravopis) da na dresu Zvezdinog košarkaškog pojačanja, Adam-a Morrison-a, piše ćirilicom Mоррисон. Kako sad to čitati kad se kod ćirilice i po Vuku zna: jedno slovo, jedan glas. Ako čitamo njegovo prezime kao što je napisano (na dresu) onda je to potpuna jezička i pravopisna vratolomija. Ili Morrison ili Morison ("naša" latinica) ili Mорисон, nema četvrtog. Ako je njegovo prezime na dresu napisano ćirilicom znači da je taj natpis namenjen domaćim gledaocima i čemu onda "originalno" prezime na ćirilici!? Jesam zvezdaš ali kad sam video prošle nedelje duplo ćirilično Р na njegovom dresu, nisam mogao da verujem. Razni novinari znaju različite jezike ali svaki profesionalac će se potruditi da sazna, ako je u dilemi, pravilan izgovor imena neke poznate osobe ili nekog pojma. Onaj ko to nije, uvek će, recimo, prezime francuskog tenisera izgovarati Conga iako su nastavnici i profesori francuskog jezika u osnovnoj i srednjoj školi sa zadovoljstvom delili jedinice svima kojima se glas C "priviđao" u francuskom jeziku. Slučajno ga učio pa znam. E zato, bar u mom slučaju, kada pišem, biće Ayrton Senna, Adam Morrison, Jo-Wilfried Tsonga a za Nemanju Vidića ili Predraga Stojakovića ćemo lako, na latinici ili ćirilici, svakom na volju… Ali nikad Mоррисон, Cенна ili Пикует:)