Fudbal 20

Četvrtak, 01.07.2010.

19:48

Euzebio: "Ranije je bilo više vrhunskih igrača"

Portugalski fudbalski velikan Euzebio rekao je u Johanesburgu da je bilo više vrhunskih igrača pre nego što je fudbal postao poslovni poduhvat.

Euzebio: "Ranije je bilo više vrhunskih igraèa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Štoper

pre 13 godina

Svi oni koji govore da je današnji fudbal uništen treba malo bolje da razmisle. Odbrana je sastavni deo fudbala i to treba poštovati. Danas se golovi daju kao rezultat sjajnih i brzih akcija i dodavanja. Bilo koji igrač sam ne može ništa da uradi. Fudbal je kolektivna a ne individualna igra!

Mance

pre 13 godina

Svaka mu je na mestu.Šve bih dao da se vrati to vreme.Tada je padalo i po 5 golova prosečno na utakmicama,a danas beda!Bio je kvalitet igrača i timova podjednako raspoređen svuda,a danas konce vuku real,čelsi i druga mafija(bednike neću da spominjem) koji otimaju talente iz celog sveta i tako uništavaju te klubove.U vreme kad je Euzebio igrao,Partizan,Zvezda,pa i neki danas jadni timovi(u to vreme sila) su gazili Barsu,M.Jun,Liverpul,Bajern,Real,Juve...Za sve su krivi treneri(posebno dunga i murinjo sa njihovim idiotskim shvatanjem igre),menadzeri,mediji i proklete pare,reklame itd...

stex

pre 13 godina

Vazi,vazi ... strasni ste vi igraci bili , drzite loptu i niko vam ne prilazi po minut ... danas dvojica na tebi izvrse presing , probas li da ih driblas - gubis loptu , da ne pricam za Messija kojeg udvajaju , utrajaju non-stop ...

Puskás Ferenc

pre 13 godina

Ко се иоле разуме у фудбал и његову историју, зна да је Еузебио потпуно у праву.
Фудбал је некада био много лепши и квалитетнији. Јесу играчи трчали мање, али то је био - ФУДБАЛ.
Наравно, има и данас квалитетних играча, али управо је ствар у томе да се данас сваки добар потез скупо плаћа и најбољи играчи каријеру проведу у повредама.
Сетимо се само Ван Бастена, Роналда... осим, наравно, Кристијана Роналда, који се никад не повређује, јер увек пада пре стварног контакта.
Чак је и Еузебио у своје време добијао батине, као и Пеле, али ни приближно као што би данас. Данас они не би имали шанси, док многи Гатуза сматрају великим фудбалером.
Данас побеђује антифудбал, видели ми то или не...

juznjak

pre 13 godina

jeste fizicka sprema danasnjih igraca superiorna,samo nemoj da zaboravite da kad neki vrhunski napadac tada, provoza protivnickog beka,u sledecem napadu leti na atletsku stazu,a protivnik dobije opomenu:))

...za zuti te nosilima odnose sa terena:))

Stefan

pre 13 godina

@PimPong
U vreme kada je Pele igrao nije jos bilo kartona, barem u pocetku. Mnogi timovi su isli na taktiku da ga krse (cak ima i nekih duela koji su ostali upamceni bas po tome) i to je igrac mogao da radi sve dok sudija ne proceni da je previse surov i da ga izbaci iz igre, a to se retko desavalo.
Razlike izmedju losijih i boljih igraca su tada bile, rekao bih, vece, ali da se manje tada fauliralo, tu se ne bih slozio.

vojvodina jedna jedina

pre 13 godina

U sustini Euzebio je u pravu.U ranija vremena fudbal je bio prost da prostiji ne moze da bude,a danas je totalno drugacija situcija.Ranije je bio cilj da izadjes na teren i budes bolji od protivnika,a danas je cilj spreciti protivnika da bude bolji od tebe.Danasnji treneri ne kocentrisu se samo na stvaranju igre svoga tima,vec i na rusenju protivnicke,posebno kad su ovakva takmicenja kao sto je svetsko prvenstvo.U proslosti kad bi protivnicki tim imao vrhunskog igraca kojeg je tesko zaustaviti,trener bi postavio svog najboljeg defanzivca da ga cuva i to je to od taktike. I samim tim normalno da je ranije bilo lakse igrati i biti majstor fudbala.I bas zato uvek dajem prednost ranijim asovima kao sto su Din,Krojf,Sindelar,Pele,Tostao,Meaca,Necer,Bekenbauer,Overat itd.Ovaj danasnji fudbal se pretvorio u industriju za pravljenje para.Sve je manje ljubavi prema fudbalu i klubova.Jednostavno novac je najveci motiv i u takvoj situaciji normalno je sto covek zali za ranijim vremenima i sto vise postuje ranije ucesnike najvaznije sporedne stvari na svetu ...

Lanejovanovic

pre 13 godina

I jos nesto, sada ima mnogo igraca koji bljesnu na sezonu dve, ali to nije to. Da bi bio vrhunski, igrac mora da bude godinama fenomenalan...

Lanejovanovic

pre 13 godina

Ma fudbal je nekada bio mnogo brzi, ofanzivniji, zanimljiviji... padalo je vise golova. Cak i reprezentacije koje nisu imale neke super-zvezde u svojim redovima su igrale fenomenalno. Pogledajte ponekada, ako se ukaze prilika, neki snimak utakmice sa SP od 74. pa naovamo... da vidite sta su majstori i sta je fudbal.

Drasko, covek prica o vrhunskim fudbalerima. Vrhunski znaci naj naj naj. Honda npr. jeste pokazao dosta, ali taj ce morati jos mnooogo da napreduje i dosta vremena da traje da bi mogao da se nazove vrhunskim. A i videli smo ga na samo par meceva. Za Donovana se ne slazem. Dobar je igrac, ali ni blizu vrhunski. Od ovih sto si pomenuo, jedino Didier Drogba spada u tu kategoriju. Znaci, vrhunski ne znaci samo dobar, nego naj naj naj...

ovo-ono

pre 13 godina

msilim da i danas ima jako jako mnogo vrhnski igraca, samo je razlika u kvalitetu izmedju vrhunskih i dobrih igraca danas manja nego sto je onda bila. sto se broja golova tice, moj utisak je da na smanjenje utice i to sto su golmani sad bolji. bar imam utisak da su bolji po onom sto sam videla na snimcima kakvi su se nekad golovi postizali, a kakavi sad. a i taktika je napredovala, a i razlika u kvalitetu izmedju reprezentacija se smanjila.

nemanja

pre 13 godina

Ima danas mnogo vise vrhunskih igraca ali fudbalska igra vise nema dusu. Fudbal se gleda zbog kladjenja a na terenu se puno vise paznje poklanja odbrani tako da pravi napadaci tu i nemaju prodju. Bio sam klinac 82-druge i secam se prvenstva u Spaniji i predivnih igara Brazila, Italije, i golova Falkaa, Rosija itd... Naravno Mexico 86-ste sam jos bolje upamtio i igre Zika, Sokratesa i drugova. Danas toga vise nema. U decijem albumu u kom moj klinac lepi slicice pise samo ime igraca i cena koliko vredi! Sto kaze Djordje Balasevic u jednoj svojoj pesmi:"i nema igraj i nema dodaj vec samo ima dobro se prodaj..."

djenoveze

pre 13 godina

Euzebio je na neki nacin u pravu. Nekada se fudbal igrao zbog publike, za uzivanje. Danas je mnogo bitniji rezultat tj. da budem precizniji konacan ishod , iz finansijskih raloga uglavnom. Zbog toga imamo "nestasicu golova" u poslednje vreme.

dzericak

pre 13 godina

Kao sto je pre petnaestak godina i bilo predvidjano, sa ukidanjem kvota broja stranaca u evropskim timovima, klupski fudbal je postao kvalitetniji od onog na Svetskim Prvenstvima.

Em najbolji igraci igraju u dvadesetak najjacih klubova, em sad imamo cast da gledamo 32 reprezentacije na SP. Dosta njih tu udje jer je kvalifikaciona grupa bila preslaba, dosta njih na srecu u plej-ofu, a dosta njih jer u njihovoj FIFA zoni konkurenciju u cine mini-drzave. Bojim se da cemo u sledecih 20 i kusur godina uvek gledati Australiju i Novi Zeland na SP, a Latinsku Ameriku ce predstavljati sile kao sto su Jamajka, Kostarika i Honduras.
Jeste super za biznis i razvoj fudbala, ali grupna faza na SP ce sve vise liciti na produzetak kvalifikacija. Ono pravo treba ocekivati tek od cetvrt-finala.
Steta, nekada su skoro sve utakmice na SP predstavljale pravi dogadjaj - sve su reprezentacije uglavnom bile u top 20.

PimPong

pre 13 godina

Mislim da se u potpunosti ne slazem sa Euzebijom. Mislim da vrhunski igraci i danas postoje, ali da se toliki prioritet daje odbrani i jakoj fizickoj igri, da njihovi talenti ne dolaze do punog izrazaja.

Danas, igrac koji napravi dobru fintu (npr. Ninkovic kroz noge protiv Australije) odmah leti na zemlju. I to sa samo jednom fintom! Znam da je i ranije bilo faulova, ali ja sumnjam da bi danas Pele i Euzebijo bili toliko nadmocni koliko su svojevremeno bili.

Cak i kad igraci ne fauliraju, takve su postavke igre da je tesko proci kroz 10-0-0 bedeme.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 13 godina

Eto, Portugal je s jednog Euzebija, preko solidnog Figa, spao na Kristinu. Pa vi vidite sta se desilo s fudbalom! Doduse, u jednoj stvari nije u pravu: jeste u svakoj zemlji bilo velikih igraca, ali, onakvih kao on - ne, barem u Evropi. Jedino Pele i jos njih par u Brazilu.

roman empire

pre 13 godina

UFF kakvi su to bili fudbaleri Eusebio i Gerd Miler,samo se nadam da u subotu Maradona Tomasa Milera ne zameni sa Gerdom Milerom,a u startnu postavu Argentine ne uvrsti Eusebia.

draško

pre 13 godina

Ovo je najveća glupost koja kruži posljednjih godina da je ranije bilo više vrhunskih fudbalera. Neka ti stručnjaci izmjere koliko je nekad bilo fudbalera u svijetu a koliko sad, popularnost fudbala nekad i sad. Gdje su do skoro bile recimo O. Slonovače, Japan, Australija, Gana, Koreja, SAD... a sad daju vrhunske igrače(Drogba,braća Ture, Honda, Kjuel, Honda, Esjen, Donovan). To što su nekad Pele, Krojf, Maradona pravili ogromnu razliku na terenu ne znači istovremeno da su mnogo bolji od Mesija, Ronalda, C.Ronalda...Neka samo neko pogleda dinamiku utakmica od prije 30 godina kad su igrači trčali po par kilometara na utakmicama koliko sad pretrče za prvih 15 min. Ovakvi komentari uglavnom karakterišu ove bivše zvijezde želeći da istaknu koliko su oni bili bolji ili jednostavno ne mogu da podnesu kad vide da sad i ispodprosječni igrači zarađuju više nego oni kad su bili na vrhuncu.

PimPong

pre 13 godina

Mislim da se u potpunosti ne slazem sa Euzebijom. Mislim da vrhunski igraci i danas postoje, ali da se toliki prioritet daje odbrani i jakoj fizickoj igri, da njihovi talenti ne dolaze do punog izrazaja.

Danas, igrac koji napravi dobru fintu (npr. Ninkovic kroz noge protiv Australije) odmah leti na zemlju. I to sa samo jednom fintom! Znam da je i ranije bilo faulova, ali ja sumnjam da bi danas Pele i Euzebijo bili toliko nadmocni koliko su svojevremeno bili.

Cak i kad igraci ne fauliraju, takve su postavke igre da je tesko proci kroz 10-0-0 bedeme.

draško

pre 13 godina

Ovo je najveća glupost koja kruži posljednjih godina da je ranije bilo više vrhunskih fudbalera. Neka ti stručnjaci izmjere koliko je nekad bilo fudbalera u svijetu a koliko sad, popularnost fudbala nekad i sad. Gdje su do skoro bile recimo O. Slonovače, Japan, Australija, Gana, Koreja, SAD... a sad daju vrhunske igrače(Drogba,braća Ture, Honda, Kjuel, Honda, Esjen, Donovan). To što su nekad Pele, Krojf, Maradona pravili ogromnu razliku na terenu ne znači istovremeno da su mnogo bolji od Mesija, Ronalda, C.Ronalda...Neka samo neko pogleda dinamiku utakmica od prije 30 godina kad su igrači trčali po par kilometara na utakmicama koliko sad pretrče za prvih 15 min. Ovakvi komentari uglavnom karakterišu ove bivše zvijezde želeći da istaknu koliko su oni bili bolji ili jednostavno ne mogu da podnesu kad vide da sad i ispodprosječni igrači zarađuju više nego oni kad su bili na vrhuncu.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 13 godina

Eto, Portugal je s jednog Euzebija, preko solidnog Figa, spao na Kristinu. Pa vi vidite sta se desilo s fudbalom! Doduse, u jednoj stvari nije u pravu: jeste u svakoj zemlji bilo velikih igraca, ali, onakvih kao on - ne, barem u Evropi. Jedino Pele i jos njih par u Brazilu.

nemanja

pre 13 godina

Ima danas mnogo vise vrhunskih igraca ali fudbalska igra vise nema dusu. Fudbal se gleda zbog kladjenja a na terenu se puno vise paznje poklanja odbrani tako da pravi napadaci tu i nemaju prodju. Bio sam klinac 82-druge i secam se prvenstva u Spaniji i predivnih igara Brazila, Italije, i golova Falkaa, Rosija itd... Naravno Mexico 86-ste sam jos bolje upamtio i igre Zika, Sokratesa i drugova. Danas toga vise nema. U decijem albumu u kom moj klinac lepi slicice pise samo ime igraca i cena koliko vredi! Sto kaze Djordje Balasevic u jednoj svojoj pesmi:"i nema igraj i nema dodaj vec samo ima dobro se prodaj..."

dzericak

pre 13 godina

Kao sto je pre petnaestak godina i bilo predvidjano, sa ukidanjem kvota broja stranaca u evropskim timovima, klupski fudbal je postao kvalitetniji od onog na Svetskim Prvenstvima.

Em najbolji igraci igraju u dvadesetak najjacih klubova, em sad imamo cast da gledamo 32 reprezentacije na SP. Dosta njih tu udje jer je kvalifikaciona grupa bila preslaba, dosta njih na srecu u plej-ofu, a dosta njih jer u njihovoj FIFA zoni konkurenciju u cine mini-drzave. Bojim se da cemo u sledecih 20 i kusur godina uvek gledati Australiju i Novi Zeland na SP, a Latinsku Ameriku ce predstavljati sile kao sto su Jamajka, Kostarika i Honduras.
Jeste super za biznis i razvoj fudbala, ali grupna faza na SP ce sve vise liciti na produzetak kvalifikacija. Ono pravo treba ocekivati tek od cetvrt-finala.
Steta, nekada su skoro sve utakmice na SP predstavljale pravi dogadjaj - sve su reprezentacije uglavnom bile u top 20.

djenoveze

pre 13 godina

Euzebio je na neki nacin u pravu. Nekada se fudbal igrao zbog publike, za uzivanje. Danas je mnogo bitniji rezultat tj. da budem precizniji konacan ishod , iz finansijskih raloga uglavnom. Zbog toga imamo "nestasicu golova" u poslednje vreme.

ovo-ono

pre 13 godina

msilim da i danas ima jako jako mnogo vrhnski igraca, samo je razlika u kvalitetu izmedju vrhunskih i dobrih igraca danas manja nego sto je onda bila. sto se broja golova tice, moj utisak je da na smanjenje utice i to sto su golmani sad bolji. bar imam utisak da su bolji po onom sto sam videla na snimcima kakvi su se nekad golovi postizali, a kakavi sad. a i taktika je napredovala, a i razlika u kvalitetu izmedju reprezentacija se smanjila.

Puskás Ferenc

pre 13 godina

Ко се иоле разуме у фудбал и његову историју, зна да је Еузебио потпуно у праву.
Фудбал је некада био много лепши и квалитетнији. Јесу играчи трчали мање, али то је био - ФУДБАЛ.
Наравно, има и данас квалитетних играча, али управо је ствар у томе да се данас сваки добар потез скупо плаћа и најбољи играчи каријеру проведу у повредама.
Сетимо се само Ван Бастена, Роналда... осим, наравно, Кристијана Роналда, који се никад не повређује, јер увек пада пре стварног контакта.
Чак је и Еузебио у своје време добијао батине, као и Пеле, али ни приближно као што би данас. Данас они не би имали шанси, док многи Гатуза сматрају великим фудбалером.
Данас побеђује антифудбал, видели ми то или не...

roman empire

pre 13 godina

UFF kakvi su to bili fudbaleri Eusebio i Gerd Miler,samo se nadam da u subotu Maradona Tomasa Milera ne zameni sa Gerdom Milerom,a u startnu postavu Argentine ne uvrsti Eusebia.

stex

pre 13 godina

Vazi,vazi ... strasni ste vi igraci bili , drzite loptu i niko vam ne prilazi po minut ... danas dvojica na tebi izvrse presing , probas li da ih driblas - gubis loptu , da ne pricam za Messija kojeg udvajaju , utrajaju non-stop ...

Lanejovanovic

pre 13 godina

I jos nesto, sada ima mnogo igraca koji bljesnu na sezonu dve, ali to nije to. Da bi bio vrhunski, igrac mora da bude godinama fenomenalan...

Stefan

pre 13 godina

@PimPong
U vreme kada je Pele igrao nije jos bilo kartona, barem u pocetku. Mnogi timovi su isli na taktiku da ga krse (cak ima i nekih duela koji su ostali upamceni bas po tome) i to je igrac mogao da radi sve dok sudija ne proceni da je previse surov i da ga izbaci iz igre, a to se retko desavalo.
Razlike izmedju losijih i boljih igraca su tada bile, rekao bih, vece, ali da se manje tada fauliralo, tu se ne bih slozio.

juznjak

pre 13 godina

jeste fizicka sprema danasnjih igraca superiorna,samo nemoj da zaboravite da kad neki vrhunski napadac tada, provoza protivnickog beka,u sledecem napadu leti na atletsku stazu,a protivnik dobije opomenu:))

...za zuti te nosilima odnose sa terena:))

Lanejovanovic

pre 13 godina

Ma fudbal je nekada bio mnogo brzi, ofanzivniji, zanimljiviji... padalo je vise golova. Cak i reprezentacije koje nisu imale neke super-zvezde u svojim redovima su igrale fenomenalno. Pogledajte ponekada, ako se ukaze prilika, neki snimak utakmice sa SP od 74. pa naovamo... da vidite sta su majstori i sta je fudbal.

Drasko, covek prica o vrhunskim fudbalerima. Vrhunski znaci naj naj naj. Honda npr. jeste pokazao dosta, ali taj ce morati jos mnooogo da napreduje i dosta vremena da traje da bi mogao da se nazove vrhunskim. A i videli smo ga na samo par meceva. Za Donovana se ne slazem. Dobar je igrac, ali ni blizu vrhunski. Od ovih sto si pomenuo, jedino Didier Drogba spada u tu kategoriju. Znaci, vrhunski ne znaci samo dobar, nego naj naj naj...

vojvodina jedna jedina

pre 13 godina

U sustini Euzebio je u pravu.U ranija vremena fudbal je bio prost da prostiji ne moze da bude,a danas je totalno drugacija situcija.Ranije je bio cilj da izadjes na teren i budes bolji od protivnika,a danas je cilj spreciti protivnika da bude bolji od tebe.Danasnji treneri ne kocentrisu se samo na stvaranju igre svoga tima,vec i na rusenju protivnicke,posebno kad su ovakva takmicenja kao sto je svetsko prvenstvo.U proslosti kad bi protivnicki tim imao vrhunskog igraca kojeg je tesko zaustaviti,trener bi postavio svog najboljeg defanzivca da ga cuva i to je to od taktike. I samim tim normalno da je ranije bilo lakse igrati i biti majstor fudbala.I bas zato uvek dajem prednost ranijim asovima kao sto su Din,Krojf,Sindelar,Pele,Tostao,Meaca,Necer,Bekenbauer,Overat itd.Ovaj danasnji fudbal se pretvorio u industriju za pravljenje para.Sve je manje ljubavi prema fudbalu i klubova.Jednostavno novac je najveci motiv i u takvoj situaciji normalno je sto covek zali za ranijim vremenima i sto vise postuje ranije ucesnike najvaznije sporedne stvari na svetu ...

Mance

pre 13 godina

Svaka mu je na mestu.Šve bih dao da se vrati to vreme.Tada je padalo i po 5 golova prosečno na utakmicama,a danas beda!Bio je kvalitet igrača i timova podjednako raspoređen svuda,a danas konce vuku real,čelsi i druga mafija(bednike neću da spominjem) koji otimaju talente iz celog sveta i tako uništavaju te klubove.U vreme kad je Euzebio igrao,Partizan,Zvezda,pa i neki danas jadni timovi(u to vreme sila) su gazili Barsu,M.Jun,Liverpul,Bajern,Real,Juve...Za sve su krivi treneri(posebno dunga i murinjo sa njihovim idiotskim shvatanjem igre),menadzeri,mediji i proklete pare,reklame itd...

Štoper

pre 13 godina

Svi oni koji govore da je današnji fudbal uništen treba malo bolje da razmisle. Odbrana je sastavni deo fudbala i to treba poštovati. Danas se golovi daju kao rezultat sjajnih i brzih akcija i dodavanja. Bilo koji igrač sam ne može ništa da uradi. Fudbal je kolektivna a ne individualna igra!

draško

pre 13 godina

Ovo je najveća glupost koja kruži posljednjih godina da je ranije bilo više vrhunskih fudbalera. Neka ti stručnjaci izmjere koliko je nekad bilo fudbalera u svijetu a koliko sad, popularnost fudbala nekad i sad. Gdje su do skoro bile recimo O. Slonovače, Japan, Australija, Gana, Koreja, SAD... a sad daju vrhunske igrače(Drogba,braća Ture, Honda, Kjuel, Honda, Esjen, Donovan). To što su nekad Pele, Krojf, Maradona pravili ogromnu razliku na terenu ne znači istovremeno da su mnogo bolji od Mesija, Ronalda, C.Ronalda...Neka samo neko pogleda dinamiku utakmica od prije 30 godina kad su igrači trčali po par kilometara na utakmicama koliko sad pretrče za prvih 15 min. Ovakvi komentari uglavnom karakterišu ove bivše zvijezde želeći da istaknu koliko su oni bili bolji ili jednostavno ne mogu da podnesu kad vide da sad i ispodprosječni igrači zarađuju više nego oni kad su bili na vrhuncu.

roman empire

pre 13 godina

UFF kakvi su to bili fudbaleri Eusebio i Gerd Miler,samo se nadam da u subotu Maradona Tomasa Milera ne zameni sa Gerdom Milerom,a u startnu postavu Argentine ne uvrsti Eusebia.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 13 godina

Eto, Portugal je s jednog Euzebija, preko solidnog Figa, spao na Kristinu. Pa vi vidite sta se desilo s fudbalom! Doduse, u jednoj stvari nije u pravu: jeste u svakoj zemlji bilo velikih igraca, ali, onakvih kao on - ne, barem u Evropi. Jedino Pele i jos njih par u Brazilu.

dzericak

pre 13 godina

Kao sto je pre petnaestak godina i bilo predvidjano, sa ukidanjem kvota broja stranaca u evropskim timovima, klupski fudbal je postao kvalitetniji od onog na Svetskim Prvenstvima.

Em najbolji igraci igraju u dvadesetak najjacih klubova, em sad imamo cast da gledamo 32 reprezentacije na SP. Dosta njih tu udje jer je kvalifikaciona grupa bila preslaba, dosta njih na srecu u plej-ofu, a dosta njih jer u njihovoj FIFA zoni konkurenciju u cine mini-drzave. Bojim se da cemo u sledecih 20 i kusur godina uvek gledati Australiju i Novi Zeland na SP, a Latinsku Ameriku ce predstavljati sile kao sto su Jamajka, Kostarika i Honduras.
Jeste super za biznis i razvoj fudbala, ali grupna faza na SP ce sve vise liciti na produzetak kvalifikacija. Ono pravo treba ocekivati tek od cetvrt-finala.
Steta, nekada su skoro sve utakmice na SP predstavljale pravi dogadjaj - sve su reprezentacije uglavnom bile u top 20.

djenoveze

pre 13 godina

Euzebio je na neki nacin u pravu. Nekada se fudbal igrao zbog publike, za uzivanje. Danas je mnogo bitniji rezultat tj. da budem precizniji konacan ishod , iz finansijskih raloga uglavnom. Zbog toga imamo "nestasicu golova" u poslednje vreme.

ovo-ono

pre 13 godina

msilim da i danas ima jako jako mnogo vrhnski igraca, samo je razlika u kvalitetu izmedju vrhunskih i dobrih igraca danas manja nego sto je onda bila. sto se broja golova tice, moj utisak je da na smanjenje utice i to sto su golmani sad bolji. bar imam utisak da su bolji po onom sto sam videla na snimcima kakvi su se nekad golovi postizali, a kakavi sad. a i taktika je napredovala, a i razlika u kvalitetu izmedju reprezentacija se smanjila.

Štoper

pre 13 godina

Svi oni koji govore da je današnji fudbal uništen treba malo bolje da razmisle. Odbrana je sastavni deo fudbala i to treba poštovati. Danas se golovi daju kao rezultat sjajnih i brzih akcija i dodavanja. Bilo koji igrač sam ne može ništa da uradi. Fudbal je kolektivna a ne individualna igra!

PimPong

pre 13 godina

Mislim da se u potpunosti ne slazem sa Euzebijom. Mislim da vrhunski igraci i danas postoje, ali da se toliki prioritet daje odbrani i jakoj fizickoj igri, da njihovi talenti ne dolaze do punog izrazaja.

Danas, igrac koji napravi dobru fintu (npr. Ninkovic kroz noge protiv Australije) odmah leti na zemlju. I to sa samo jednom fintom! Znam da je i ranije bilo faulova, ali ja sumnjam da bi danas Pele i Euzebijo bili toliko nadmocni koliko su svojevremeno bili.

Cak i kad igraci ne fauliraju, takve su postavke igre da je tesko proci kroz 10-0-0 bedeme.

stex

pre 13 godina

Vazi,vazi ... strasni ste vi igraci bili , drzite loptu i niko vam ne prilazi po minut ... danas dvojica na tebi izvrse presing , probas li da ih driblas - gubis loptu , da ne pricam za Messija kojeg udvajaju , utrajaju non-stop ...

Puskás Ferenc

pre 13 godina

Ко се иоле разуме у фудбал и његову историју, зна да је Еузебио потпуно у праву.
Фудбал је некада био много лепши и квалитетнији. Јесу играчи трчали мање, али то је био - ФУДБАЛ.
Наравно, има и данас квалитетних играча, али управо је ствар у томе да се данас сваки добар потез скупо плаћа и најбољи играчи каријеру проведу у повредама.
Сетимо се само Ван Бастена, Роналда... осим, наравно, Кристијана Роналда, који се никад не повређује, јер увек пада пре стварног контакта.
Чак је и Еузебио у своје време добијао батине, као и Пеле, али ни приближно као што би данас. Данас они не би имали шанси, док многи Гатуза сматрају великим фудбалером.
Данас побеђује антифудбал, видели ми то или не...

nemanja

pre 13 godina

Ima danas mnogo vise vrhunskih igraca ali fudbalska igra vise nema dusu. Fudbal se gleda zbog kladjenja a na terenu se puno vise paznje poklanja odbrani tako da pravi napadaci tu i nemaju prodju. Bio sam klinac 82-druge i secam se prvenstva u Spaniji i predivnih igara Brazila, Italije, i golova Falkaa, Rosija itd... Naravno Mexico 86-ste sam jos bolje upamtio i igre Zika, Sokratesa i drugova. Danas toga vise nema. U decijem albumu u kom moj klinac lepi slicice pise samo ime igraca i cena koliko vredi! Sto kaze Djordje Balasevic u jednoj svojoj pesmi:"i nema igraj i nema dodaj vec samo ima dobro se prodaj..."

Lanejovanovic

pre 13 godina

Ma fudbal je nekada bio mnogo brzi, ofanzivniji, zanimljiviji... padalo je vise golova. Cak i reprezentacije koje nisu imale neke super-zvezde u svojim redovima su igrale fenomenalno. Pogledajte ponekada, ako se ukaze prilika, neki snimak utakmice sa SP od 74. pa naovamo... da vidite sta su majstori i sta je fudbal.

Drasko, covek prica o vrhunskim fudbalerima. Vrhunski znaci naj naj naj. Honda npr. jeste pokazao dosta, ali taj ce morati jos mnooogo da napreduje i dosta vremena da traje da bi mogao da se nazove vrhunskim. A i videli smo ga na samo par meceva. Za Donovana se ne slazem. Dobar je igrac, ali ni blizu vrhunski. Od ovih sto si pomenuo, jedino Didier Drogba spada u tu kategoriju. Znaci, vrhunski ne znaci samo dobar, nego naj naj naj...

Lanejovanovic

pre 13 godina

I jos nesto, sada ima mnogo igraca koji bljesnu na sezonu dve, ali to nije to. Da bi bio vrhunski, igrac mora da bude godinama fenomenalan...

vojvodina jedna jedina

pre 13 godina

U sustini Euzebio je u pravu.U ranija vremena fudbal je bio prost da prostiji ne moze da bude,a danas je totalno drugacija situcija.Ranije je bio cilj da izadjes na teren i budes bolji od protivnika,a danas je cilj spreciti protivnika da bude bolji od tebe.Danasnji treneri ne kocentrisu se samo na stvaranju igre svoga tima,vec i na rusenju protivnicke,posebno kad su ovakva takmicenja kao sto je svetsko prvenstvo.U proslosti kad bi protivnicki tim imao vrhunskog igraca kojeg je tesko zaustaviti,trener bi postavio svog najboljeg defanzivca da ga cuva i to je to od taktike. I samim tim normalno da je ranije bilo lakse igrati i biti majstor fudbala.I bas zato uvek dajem prednost ranijim asovima kao sto su Din,Krojf,Sindelar,Pele,Tostao,Meaca,Necer,Bekenbauer,Overat itd.Ovaj danasnji fudbal se pretvorio u industriju za pravljenje para.Sve je manje ljubavi prema fudbalu i klubova.Jednostavno novac je najveci motiv i u takvoj situaciji normalno je sto covek zali za ranijim vremenima i sto vise postuje ranije ucesnike najvaznije sporedne stvari na svetu ...

Stefan

pre 13 godina

@PimPong
U vreme kada je Pele igrao nije jos bilo kartona, barem u pocetku. Mnogi timovi su isli na taktiku da ga krse (cak ima i nekih duela koji su ostali upamceni bas po tome) i to je igrac mogao da radi sve dok sudija ne proceni da je previse surov i da ga izbaci iz igre, a to se retko desavalo.
Razlike izmedju losijih i boljih igraca su tada bile, rekao bih, vece, ali da se manje tada fauliralo, tu se ne bih slozio.

juznjak

pre 13 godina

jeste fizicka sprema danasnjih igraca superiorna,samo nemoj da zaboravite da kad neki vrhunski napadac tada, provoza protivnickog beka,u sledecem napadu leti na atletsku stazu,a protivnik dobije opomenu:))

...za zuti te nosilima odnose sa terena:))

Mance

pre 13 godina

Svaka mu je na mestu.Šve bih dao da se vrati to vreme.Tada je padalo i po 5 golova prosečno na utakmicama,a danas beda!Bio je kvalitet igrača i timova podjednako raspoređen svuda,a danas konce vuku real,čelsi i druga mafija(bednike neću da spominjem) koji otimaju talente iz celog sveta i tako uništavaju te klubove.U vreme kad je Euzebio igrao,Partizan,Zvezda,pa i neki danas jadni timovi(u to vreme sila) su gazili Barsu,M.Jun,Liverpul,Bajern,Real,Juve...Za sve su krivi treneri(posebno dunga i murinjo sa njihovim idiotskim shvatanjem igre),menadzeri,mediji i proklete pare,reklame itd...