Formula 1 19

Nedelja, 30.05.2010.

20:16

Veber o incidentu: „Razgovaraćemo“

Vozač Meklarena <a href="http://www.b92.net/sport/automoto/f1.php?yyyy=2010&amp;mm=05&amp;dd=30&amp;nav_id=435039" class="text-link" target= "_blank">Luis Hamilton trijumfovao je na trci za Veliku nagradu Turske</a>, ali je sva pažnja u Istanbulu bila upućena dvojcu Red Bula.

Veber o incidentu: „Razgovaraæemo“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Dejan Djukic

pre 13 godina

@Aleksandar: Bravo Alex, uzeo si mi rec iz usta! Vidi se da si dugogodisnji pratilac F1! Upravo je, od vremena Sumahera krenula monotonija i gubitak takmicarske drazi, kada su se vozaci, bez obzira na timsku pripadnost, preticali tj. TAKMICILI! Poluprazne tribine GP Monaca, uprkos dobroj sezoni, su alarmantne! Mozda je i "uncle Bernie" nesto "pogurao"!

urban

pre 13 godina

bas bih voleo da vidim da li je veber stvarno imao manje goriva bas kao i baton ili je to timska lizalica za druge vozace u ekipi...

paki

pre 13 godina

@necca - alonso i petrov su imali regularan duel uz mali kontakt, isto kao npr i luis i baton,masa i ko li vec, kubica?, i kao mnogi dueli u f1 nijedan nije kaznjen ako nije doslo do ozbiljnog prekrsaja. jedina razlika je sto je petrovu pukla prednja desna guma koja je inace bila pri kraju zbog same prirode staze. da se to nije desilo niko to ne bi ni spomenuo, pa ni ti.
sto se tice vebera i fetela, vrlo glupo, veber je isao pravo kao strela, fetel je bio brzi po krugu, ali koliko puta je neko brzi po krugu pa mu se ne sklanjaju. fetel je izgubio na tren kontrolu nad autom a bio je preblizu veberu i to je dovelo do udesa. jeste fetel bio ispred pola veberovog bolida ali je bilo jos dosta do krivine u kojoj bi veber morao da ga pusti, dakle sa punim pravom je jos gradio poziciju. i na kraju svega reakcije obojice posle udesa - veber hladan iako ga to moze kostati titule a i zna da iako je kriv bar je delimicno, a fetel utripovan da je superzvezda, mladi sumaher kako ga vec duze zovu pokazuje onakve stvari sa prstom, ko veli napad je najbolja odbrana, daj da ga napadnem odmah...
obojica su donekle krivi ali manju krivicu u ovom slucaju pripisujem veberu...

bull-omir

pre 13 godina

skloni se ili udaram.i onda sam ga udario.i on je kriv.jer ja hocu da pobedim.i moj sef kaze da sam ja u pravu.i lauda kaze isto.ja ispadoh a on treci.koja nepravda.taman sam mislio da pola sata masem prsticem,a pobedi neko drugi.koji sam ja bull.

Neso

pre 13 godina

Iz Fetel-ovog kokpita se videlo da on uopste nije naglo menjao pravac, a i bio je 2/3 ispred Vebera, imao je bolji tempo i Veber je trebao da popusti pa da u sledecoj krivini pokusa jer je imao bolju putanju i sigurno bolji izlaz iz te krivine.Veber je i u ranijim sezonama pokusavao na silu da zadrzi poziciju i ako je u nekim situacijama bio vidno sporiji.

Marchelius

pre 13 godina

Znaci, kada vidim ove komentare tipa Sena i Prost cuda, a znali su i da udare jedan u drugog da bi dosli do titula svojevremeno, stvarno smesno.. i kao od Shumija potekle timske naredbe... Kakve su to pricice...
Webber je dobar vozac, a bolje se ponasao u komunikaciji sa medijima (barem ono sto smo mi videli), ali mislim da "Seb" nije kriv...

Ipak je tacno, da vecina vozaca gleda na bilo koji nacin da izvuce korist, makar i na neprimeren nacin... jedina mana je sto se to uvek vidi i sto se ne prasta onima koji su na celu...

Necca

pre 13 godina

Hm ne znam sto se sada javljaju svi da odjednom sada napadaju Vettela, i da ga nazivaju novim Schumacherom. Webberu je od tima receno da stedi gorivo, i da Vettel ima u tom trenutku bolji tempo. To naravno ne znaci da treba da ga odmah propusti, ali znaci da ako vec zna da je sporiji, i da ga Vettel sustize, najmanja stvar koju moze da uradi je da ga ne izbaci sa staze. Jeste tacno je da je Vettel krenuo u desno u trenutku kada je bio poravnat sa Webberom. ALI, u tom trenutku je bio 'malo' brzi od njega. Problem je sto se Vettel nalazio na prljavoj strani staze, a za ulazak u tu krivini se namesta tako da ides na desnu stranu staze i onda se skrece jako levo. Pretpostavljam da niko nije ocekivao od Webbera da tek tako pusti Vettela da prodje, ali bilo je logcino ocekivati da ce ostaviti barem malo vise prostora i otici u desno. Pitanje je uopste koliko je Vettel skrenuo na desno u tom trenutku a koliko je odleteo u desno, kada se ima u vidu da je bio na prilazu krivini, na potpuno prljavom delu piste, vam svake idealne putanje ... Sve u svemu, Vettel je mozda mogao da saceka bolji trenutak za napad, mada ne vidim koji kada je toliko ocigledno bio brzi, ali Webber je svakako mogao da se potrudi da brani poziciju na nacin da obojca ostanu na stazi.

P.S. "Trkacki" incident ALonsa i Petrova bi mogao da donese jednu fer kaznu Alonsu od barem 5 mesta unazad na sledecoj trci ...

Vasa

pre 13 godina

Ma da Weber je kriv. Novi nemački marketinški projekat je trebao jedno 87 puta da pokaže prst (broj 1), već treću trku njegov klupski kolega ge dere, a nemački sponzori su već nervozni. Onaj je skakao i širio noge, ovaj pokazuje kažiprst, navodno on je taj broj jedan i moraju da mu se sklanjau kao i Mihajlu. Stvarno su mi Nemci već preko glave, uništili su formulu 1, profi boks. Nadam se da će makar Moto GP ostaviti na miru.

ja

pre 13 godina

@Webber, 31. maj 2010 01:12
Zasto ne preneses Hamiltonovu iazjavu sa same konferencije za stampu, kada je lepo covek rekao da nije siguran sta se desilo sa dvojcem ispred.
A kasnije je Hamilton to izjavio zato jer mu je Mark tako objasnio u prostoriji pred sam izlazak na podijum, a drugo nije ni Hamilton naivan: jednostavno ne zeli da se zamera predsedniku asocijacije vozaca :)...
Pogledaj malo snimak sa kamere sa Fetelovog bolida, vidi se da on nije skrenuo udesno. Uostalom, Mark je samo razmisljao sta li ce drugi da kazu, jer je znao sve i bio dobro informisan o fetelovim namerama a ipak nije popustio.
Jel on treba tako da se ponasa prema timskom kolegi?
Zasto ga nije pustio da prodje kad ga je Fetel bukvalno, preleteo?
Po ovim zalopojkama tipa kako se Fetel ponasa tako prema timskom kolegi?! mogu samo da postavim pitanje ili konstataciju pa zar nije i Fetel Weberov timski kolega?
Zar i on ne zasluzuje postovanje, u svakom smislu, od strane svog timskog kolege??

Timer

pre 13 godina

Svaka cast Veberu na smirenosti,pogotovo sto ga ovo moze stajati titule.Cinilo mi se da je Fetel susta suprotnost Sumaheru ali izgleda da sam se prevario.Kakve su ono gestikulacije posle sudara??Zar se ono pokazuje za svog kolegu?

Mikica

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da neko opravdave Fetela. Mozda je Veber nekome antipatican, ali on je izvanredan vozac i svakako je jos uvek bolji od Fetela, za koga mi se cini da je proteziran, pretpostvljam zato sto je Nemac. Ko zeli moze da pogleda snimak i videce odmah da je Fetel skrenuo udesno daleko ispred krivine dok je Veber drzao pravac. Zelim Vebru da osvoji titulu, posto u karijeri nije imao srece nikada ranije da vozi kvalitetan bolid, i cim se domogao prilike pokazao je sta zna.

Igor JGD

pre 13 godina

Mali Shumi(Sebastijan sem talenta pokazuje da kao i Shumaher ocekuje da mu se klupski kolega bezuslovno skloni s puta) definitivno treba da ohladi glavu i shvati da i mnogi drugi vozaci F1 nisu tu slucajno!Inace,ako vec nije bilo vise ekipa koje bi se realno borile za postolje,osvezavajuce je videti posle gotovo 20god.(!) da se klupske kolege(vozaci Red Bulla i McLarena) bore za pozicije bez obzira na realni rizik da u slucaju nekog kontakta tako mogu ostati i bez tih inace jako visokih pozicija! Sve pohvale Marku,Sebastijanu,Hamiltonu i Batonu na prikazanom!P.S.Kao navijac Ferrarija ako vec Masa(ili Fernando) ne mogu da osvoje sampionat,licno voleo bih da to bude Veber.

Webber

pre 13 godina

@vlada
Nije mi jasno kako mozes da krivis Webbera sto nije popustio, a priznajes da je Vettel taj koji je izgubio kontrolu??
Vettel je taj koji je krenuo UDESNO, dok je Webber drzao pravac. I da budemo jasni, Webber je kritikovan sto Vettelu nije dao JOS mesta, ali niko ko pazljivo pogleda snimak ne moze da tvrdi da Vettel nije imao dovoljno mesta.
Pogledajte snimak, pogledajte sta su rekli BBC komentatori Brundle i Coulthard, procitajte da je Hamilton izjavio da je iz svog bolida video da Webber drzi pravac..

A sto se delova konferencije tice, evo Mark priznaje da nije mogao ni da predvidi Vettelovo skretanje udesno, niti da odreaguje:

Mark, was your strategy to keep Vettel inside, not to make him brake before and you keep your position, even if you brake late, he would go straight?

MW: It wasn't my plan to get him on the inside but he got there and I thought OK, I would just stay in the middle, as straight as I can, to make his line as tight as possible into the next corner obviously. And once we got to the braking point, he was obviously in a very strong position, but before we got there he came across to the right and I couldn't react fast enough, because I wasn't at all expecting that at that point, and that's why it happened so fast and there was contact. Of course in Seb's car, it obviously feels very bad for him that I've turned left into him, but I'm pretty confident that there was some drift from his way and then it was a f***ing disaster. So you have the line.

LETAČ

pre 13 godina

Webber je video još u retrovizoru da ga Vettel ne pretiče, nego proleće pored njega, ali je uprkos tome i dalje uporno držao levu stranu, čak i previše dugo s'obzirom na nadolazeću oštru levu krivinu i veliku brzinu u tom trenutku. Kao nije očekivao (znao) da će Vettel krenuti na desno pre oštre leve krivine da zauzme pravilnu putanju pred ulazak u krivinu. Isto tako ni Vettel nije očekivao od Webbera da će forsirati levu stranu do iznemoglosti, iako je ta strana nepovoljna za putanju pred nadolazeću krivinu! Potezima kao što je ovaj Webberov se eliminiše sportski duh F1. E moj Webber-u, tako se ne postaje pravi šampion!!! Zato to nikada nećeš ni biti, a Vettel će sigurno kad-tad!!!!!!!!!

vlada

pre 13 godina

Na prenosu na RTL-u su snimali Fetela od udesa pa sve do momenta dok nije usao u svoj `motorhome` autobus. Nije istina da je bio nervozan i neraspolozen jer je cak on bio taj koji je po samom dolasku novinarima koji su ga jurili kao sumanuti govorio `come down` vise puta.
To sam video svojim ocima toliko jasno kao i milioni onih koji su gledali prenos.
Mozda je bolje komentarisati Weberovu nevinu facu od dolaska na cilj i razgovora sa Batonom i Hamiltonom. Po meni on je svestan da je napravio gresku i da danas nije popustio kad je trebalo.
Prema svim informacijama koje se pojavljuju sa vise strana, Weber je znao tj. bio obavesten iz Boxa da je Fetel brzi i da postoji opasnost da Hamilton uskoro obidje Fetela. Ovo je jasno rekao i objasnio Helmut Marko (link: http://www.formula1.com/news/interviews/2010/5/10855.html) rekavsi da obzirom da je zabranjeno davati instrukcije vozacima, to je jasno znacilo kako treba da se ponasaju.
Osim svega toga sa fetelove kamere sa bolida se lepo vidi da on nije uopste skrenuo u desno vec je isao pravo, pre ce biti istinita ona konstatacija samog Fetela da je u tom trenutku izgubio kontrolu. A da Weber nije popustio, nije to je bar svima jasno.
POZZ

vlada, opet

pre 13 godina

Prenosim izjavu Marka Webera sa konferencije odmah opsle trke, deo koji je objavljen na oficijelnom F1 site-u ali mi nismo gledali sve.
Izjava:
`Juha Päätalo – Financial Times Germany) Mark, when you saw Sebastian at your side and a little bit in front of you on the inside, what was your thinking? What did you think would happen?
MW: Umm. I obviously wasn’t totally happy with the situation because obviously he was coming down the inside, and I thought that at that stage I was pretty much not giving the lead up but it was pretty much his corner, well, not his corner but his situation because he was on the inside, but I just stayed on the inside, tight, to make sure that he was still staying on the dirty stuff and then on the run over the crest, obviously after the crest, he started to come back my way and that’s when we touched.`
Komentatori, izvolite protumacite sami.

Aleksandar

pre 13 godina

KONACNO ravnopravan tim i KONACNO borba za pobedu, kao nekad Prost i Sena, zbog cega se INACE i gledala F1. A onda je dosao Sumaher koji je unistio poentu time sto je morao da pobedi umesto klubskog kolege, ili sad ovog cmizdravog Hamiltona...

OVAKO SE VOZI F1!!!!!!!

Aleksandar

pre 13 godina

KONACNO ravnopravan tim i KONACNO borba za pobedu, kao nekad Prost i Sena, zbog cega se INACE i gledala F1. A onda je dosao Sumaher koji je unistio poentu time sto je morao da pobedi umesto klubskog kolege, ili sad ovog cmizdravog Hamiltona...

OVAKO SE VOZI F1!!!!!!!

vlada

pre 13 godina

Na prenosu na RTL-u su snimali Fetela od udesa pa sve do momenta dok nije usao u svoj `motorhome` autobus. Nije istina da je bio nervozan i neraspolozen jer je cak on bio taj koji je po samom dolasku novinarima koji su ga jurili kao sumanuti govorio `come down` vise puta.
To sam video svojim ocima toliko jasno kao i milioni onih koji su gledali prenos.
Mozda je bolje komentarisati Weberovu nevinu facu od dolaska na cilj i razgovora sa Batonom i Hamiltonom. Po meni on je svestan da je napravio gresku i da danas nije popustio kad je trebalo.
Prema svim informacijama koje se pojavljuju sa vise strana, Weber je znao tj. bio obavesten iz Boxa da je Fetel brzi i da postoji opasnost da Hamilton uskoro obidje Fetela. Ovo je jasno rekao i objasnio Helmut Marko (link: http://www.formula1.com/news/interviews/2010/5/10855.html) rekavsi da obzirom da je zabranjeno davati instrukcije vozacima, to je jasno znacilo kako treba da se ponasaju.
Osim svega toga sa fetelove kamere sa bolida se lepo vidi da on nije uopste skrenuo u desno vec je isao pravo, pre ce biti istinita ona konstatacija samog Fetela da je u tom trenutku izgubio kontrolu. A da Weber nije popustio, nije to je bar svima jasno.
POZZ

Mikica

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da neko opravdave Fetela. Mozda je Veber nekome antipatican, ali on je izvanredan vozac i svakako je jos uvek bolji od Fetela, za koga mi se cini da je proteziran, pretpostvljam zato sto je Nemac. Ko zeli moze da pogleda snimak i videce odmah da je Fetel skrenuo udesno daleko ispred krivine dok je Veber drzao pravac. Zelim Vebru da osvoji titulu, posto u karijeri nije imao srece nikada ranije da vozi kvalitetan bolid, i cim se domogao prilike pokazao je sta zna.

Timer

pre 13 godina

Svaka cast Veberu na smirenosti,pogotovo sto ga ovo moze stajati titule.Cinilo mi se da je Fetel susta suprotnost Sumaheru ali izgleda da sam se prevario.Kakve su ono gestikulacije posle sudara??Zar se ono pokazuje za svog kolegu?

Igor JGD

pre 13 godina

Mali Shumi(Sebastijan sem talenta pokazuje da kao i Shumaher ocekuje da mu se klupski kolega bezuslovno skloni s puta) definitivno treba da ohladi glavu i shvati da i mnogi drugi vozaci F1 nisu tu slucajno!Inace,ako vec nije bilo vise ekipa koje bi se realno borile za postolje,osvezavajuce je videti posle gotovo 20god.(!) da se klupske kolege(vozaci Red Bulla i McLarena) bore za pozicije bez obzira na realni rizik da u slucaju nekog kontakta tako mogu ostati i bez tih inace jako visokih pozicija! Sve pohvale Marku,Sebastijanu,Hamiltonu i Batonu na prikazanom!P.S.Kao navijac Ferrarija ako vec Masa(ili Fernando) ne mogu da osvoje sampionat,licno voleo bih da to bude Veber.

bull-omir

pre 13 godina

skloni se ili udaram.i onda sam ga udario.i on je kriv.jer ja hocu da pobedim.i moj sef kaze da sam ja u pravu.i lauda kaze isto.ja ispadoh a on treci.koja nepravda.taman sam mislio da pola sata masem prsticem,a pobedi neko drugi.koji sam ja bull.

Webber

pre 13 godina

@vlada
Nije mi jasno kako mozes da krivis Webbera sto nije popustio, a priznajes da je Vettel taj koji je izgubio kontrolu??
Vettel je taj koji je krenuo UDESNO, dok je Webber drzao pravac. I da budemo jasni, Webber je kritikovan sto Vettelu nije dao JOS mesta, ali niko ko pazljivo pogleda snimak ne moze da tvrdi da Vettel nije imao dovoljno mesta.
Pogledajte snimak, pogledajte sta su rekli BBC komentatori Brundle i Coulthard, procitajte da je Hamilton izjavio da je iz svog bolida video da Webber drzi pravac..

A sto se delova konferencije tice, evo Mark priznaje da nije mogao ni da predvidi Vettelovo skretanje udesno, niti da odreaguje:

Mark, was your strategy to keep Vettel inside, not to make him brake before and you keep your position, even if you brake late, he would go straight?

MW: It wasn't my plan to get him on the inside but he got there and I thought OK, I would just stay in the middle, as straight as I can, to make his line as tight as possible into the next corner obviously. And once we got to the braking point, he was obviously in a very strong position, but before we got there he came across to the right and I couldn't react fast enough, because I wasn't at all expecting that at that point, and that's why it happened so fast and there was contact. Of course in Seb's car, it obviously feels very bad for him that I've turned left into him, but I'm pretty confident that there was some drift from his way and then it was a f***ing disaster. So you have the line.

LETAČ

pre 13 godina

Webber je video još u retrovizoru da ga Vettel ne pretiče, nego proleće pored njega, ali je uprkos tome i dalje uporno držao levu stranu, čak i previše dugo s'obzirom na nadolazeću oštru levu krivinu i veliku brzinu u tom trenutku. Kao nije očekivao (znao) da će Vettel krenuti na desno pre oštre leve krivine da zauzme pravilnu putanju pred ulazak u krivinu. Isto tako ni Vettel nije očekivao od Webbera da će forsirati levu stranu do iznemoglosti, iako je ta strana nepovoljna za putanju pred nadolazeću krivinu! Potezima kao što je ovaj Webberov se eliminiše sportski duh F1. E moj Webber-u, tako se ne postaje pravi šampion!!! Zato to nikada nećeš ni biti, a Vettel će sigurno kad-tad!!!!!!!!!

vlada, opet

pre 13 godina

Prenosim izjavu Marka Webera sa konferencije odmah opsle trke, deo koji je objavljen na oficijelnom F1 site-u ali mi nismo gledali sve.
Izjava:
`Juha Päätalo – Financial Times Germany) Mark, when you saw Sebastian at your side and a little bit in front of you on the inside, what was your thinking? What did you think would happen?
MW: Umm. I obviously wasn’t totally happy with the situation because obviously he was coming down the inside, and I thought that at that stage I was pretty much not giving the lead up but it was pretty much his corner, well, not his corner but his situation because he was on the inside, but I just stayed on the inside, tight, to make sure that he was still staying on the dirty stuff and then on the run over the crest, obviously after the crest, he started to come back my way and that’s when we touched.`
Komentatori, izvolite protumacite sami.

Necca

pre 13 godina

Hm ne znam sto se sada javljaju svi da odjednom sada napadaju Vettela, i da ga nazivaju novim Schumacherom. Webberu je od tima receno da stedi gorivo, i da Vettel ima u tom trenutku bolji tempo. To naravno ne znaci da treba da ga odmah propusti, ali znaci da ako vec zna da je sporiji, i da ga Vettel sustize, najmanja stvar koju moze da uradi je da ga ne izbaci sa staze. Jeste tacno je da je Vettel krenuo u desno u trenutku kada je bio poravnat sa Webberom. ALI, u tom trenutku je bio 'malo' brzi od njega. Problem je sto se Vettel nalazio na prljavoj strani staze, a za ulazak u tu krivini se namesta tako da ides na desnu stranu staze i onda se skrece jako levo. Pretpostavljam da niko nije ocekivao od Webbera da tek tako pusti Vettela da prodje, ali bilo je logcino ocekivati da ce ostaviti barem malo vise prostora i otici u desno. Pitanje je uopste koliko je Vettel skrenuo na desno u tom trenutku a koliko je odleteo u desno, kada se ima u vidu da je bio na prilazu krivini, na potpuno prljavom delu piste, vam svake idealne putanje ... Sve u svemu, Vettel je mozda mogao da saceka bolji trenutak za napad, mada ne vidim koji kada je toliko ocigledno bio brzi, ali Webber je svakako mogao da se potrudi da brani poziciju na nacin da obojca ostanu na stazi.

P.S. "Trkacki" incident ALonsa i Petrova bi mogao da donese jednu fer kaznu Alonsu od barem 5 mesta unazad na sledecoj trci ...

Vasa

pre 13 godina

Ma da Weber je kriv. Novi nemački marketinški projekat je trebao jedno 87 puta da pokaže prst (broj 1), već treću trku njegov klupski kolega ge dere, a nemački sponzori su već nervozni. Onaj je skakao i širio noge, ovaj pokazuje kažiprst, navodno on je taj broj jedan i moraju da mu se sklanjau kao i Mihajlu. Stvarno su mi Nemci već preko glave, uništili su formulu 1, profi boks. Nadam se da će makar Moto GP ostaviti na miru.

ja

pre 13 godina

@Webber, 31. maj 2010 01:12
Zasto ne preneses Hamiltonovu iazjavu sa same konferencije za stampu, kada je lepo covek rekao da nije siguran sta se desilo sa dvojcem ispred.
A kasnije je Hamilton to izjavio zato jer mu je Mark tako objasnio u prostoriji pred sam izlazak na podijum, a drugo nije ni Hamilton naivan: jednostavno ne zeli da se zamera predsedniku asocijacije vozaca :)...
Pogledaj malo snimak sa kamere sa Fetelovog bolida, vidi se da on nije skrenuo udesno. Uostalom, Mark je samo razmisljao sta li ce drugi da kazu, jer je znao sve i bio dobro informisan o fetelovim namerama a ipak nije popustio.
Jel on treba tako da se ponasa prema timskom kolegi?
Zasto ga nije pustio da prodje kad ga je Fetel bukvalno, preleteo?
Po ovim zalopojkama tipa kako se Fetel ponasa tako prema timskom kolegi?! mogu samo da postavim pitanje ili konstataciju pa zar nije i Fetel Weberov timski kolega?
Zar i on ne zasluzuje postovanje, u svakom smislu, od strane svog timskog kolege??

Neso

pre 13 godina

Iz Fetel-ovog kokpita se videlo da on uopste nije naglo menjao pravac, a i bio je 2/3 ispred Vebera, imao je bolji tempo i Veber je trebao da popusti pa da u sledecoj krivini pokusa jer je imao bolju putanju i sigurno bolji izlaz iz te krivine.Veber je i u ranijim sezonama pokusavao na silu da zadrzi poziciju i ako je u nekim situacijama bio vidno sporiji.

Marchelius

pre 13 godina

Znaci, kada vidim ove komentare tipa Sena i Prost cuda, a znali su i da udare jedan u drugog da bi dosli do titula svojevremeno, stvarno smesno.. i kao od Shumija potekle timske naredbe... Kakve su to pricice...
Webber je dobar vozac, a bolje se ponasao u komunikaciji sa medijima (barem ono sto smo mi videli), ali mislim da "Seb" nije kriv...

Ipak je tacno, da vecina vozaca gleda na bilo koji nacin da izvuce korist, makar i na neprimeren nacin... jedina mana je sto se to uvek vidi i sto se ne prasta onima koji su na celu...

paki

pre 13 godina

@necca - alonso i petrov su imali regularan duel uz mali kontakt, isto kao npr i luis i baton,masa i ko li vec, kubica?, i kao mnogi dueli u f1 nijedan nije kaznjen ako nije doslo do ozbiljnog prekrsaja. jedina razlika je sto je petrovu pukla prednja desna guma koja je inace bila pri kraju zbog same prirode staze. da se to nije desilo niko to ne bi ni spomenuo, pa ni ti.
sto se tice vebera i fetela, vrlo glupo, veber je isao pravo kao strela, fetel je bio brzi po krugu, ali koliko puta je neko brzi po krugu pa mu se ne sklanjaju. fetel je izgubio na tren kontrolu nad autom a bio je preblizu veberu i to je dovelo do udesa. jeste fetel bio ispred pola veberovog bolida ali je bilo jos dosta do krivine u kojoj bi veber morao da ga pusti, dakle sa punim pravom je jos gradio poziciju. i na kraju svega reakcije obojice posle udesa - veber hladan iako ga to moze kostati titule a i zna da iako je kriv bar je delimicno, a fetel utripovan da je superzvezda, mladi sumaher kako ga vec duze zovu pokazuje onakve stvari sa prstom, ko veli napad je najbolja odbrana, daj da ga napadnem odmah...
obojica su donekle krivi ali manju krivicu u ovom slucaju pripisujem veberu...

urban

pre 13 godina

bas bih voleo da vidim da li je veber stvarno imao manje goriva bas kao i baton ili je to timska lizalica za druge vozace u ekipi...

Dejan Djukic

pre 13 godina

@Aleksandar: Bravo Alex, uzeo si mi rec iz usta! Vidi se da si dugogodisnji pratilac F1! Upravo je, od vremena Sumahera krenula monotonija i gubitak takmicarske drazi, kada su se vozaci, bez obzira na timsku pripadnost, preticali tj. TAKMICILI! Poluprazne tribine GP Monaca, uprkos dobroj sezoni, su alarmantne! Mozda je i "uncle Bernie" nesto "pogurao"!

Aleksandar

pre 13 godina

KONACNO ravnopravan tim i KONACNO borba za pobedu, kao nekad Prost i Sena, zbog cega se INACE i gledala F1. A onda je dosao Sumaher koji je unistio poentu time sto je morao da pobedi umesto klubskog kolege, ili sad ovog cmizdravog Hamiltona...

OVAKO SE VOZI F1!!!!!!!

LETAČ

pre 13 godina

Webber je video još u retrovizoru da ga Vettel ne pretiče, nego proleće pored njega, ali je uprkos tome i dalje uporno držao levu stranu, čak i previše dugo s'obzirom na nadolazeću oštru levu krivinu i veliku brzinu u tom trenutku. Kao nije očekivao (znao) da će Vettel krenuti na desno pre oštre leve krivine da zauzme pravilnu putanju pred ulazak u krivinu. Isto tako ni Vettel nije očekivao od Webbera da će forsirati levu stranu do iznemoglosti, iako je ta strana nepovoljna za putanju pred nadolazeću krivinu! Potezima kao što je ovaj Webberov se eliminiše sportski duh F1. E moj Webber-u, tako se ne postaje pravi šampion!!! Zato to nikada nećeš ni biti, a Vettel će sigurno kad-tad!!!!!!!!!

vlada

pre 13 godina

Na prenosu na RTL-u su snimali Fetela od udesa pa sve do momenta dok nije usao u svoj `motorhome` autobus. Nije istina da je bio nervozan i neraspolozen jer je cak on bio taj koji je po samom dolasku novinarima koji su ga jurili kao sumanuti govorio `come down` vise puta.
To sam video svojim ocima toliko jasno kao i milioni onih koji su gledali prenos.
Mozda je bolje komentarisati Weberovu nevinu facu od dolaska na cilj i razgovora sa Batonom i Hamiltonom. Po meni on je svestan da je napravio gresku i da danas nije popustio kad je trebalo.
Prema svim informacijama koje se pojavljuju sa vise strana, Weber je znao tj. bio obavesten iz Boxa da je Fetel brzi i da postoji opasnost da Hamilton uskoro obidje Fetela. Ovo je jasno rekao i objasnio Helmut Marko (link: http://www.formula1.com/news/interviews/2010/5/10855.html) rekavsi da obzirom da je zabranjeno davati instrukcije vozacima, to je jasno znacilo kako treba da se ponasaju.
Osim svega toga sa fetelove kamere sa bolida se lepo vidi da on nije uopste skrenuo u desno vec je isao pravo, pre ce biti istinita ona konstatacija samog Fetela da je u tom trenutku izgubio kontrolu. A da Weber nije popustio, nije to je bar svima jasno.
POZZ

Mikica

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da neko opravdave Fetela. Mozda je Veber nekome antipatican, ali on je izvanredan vozac i svakako je jos uvek bolji od Fetela, za koga mi se cini da je proteziran, pretpostvljam zato sto je Nemac. Ko zeli moze da pogleda snimak i videce odmah da je Fetel skrenuo udesno daleko ispred krivine dok je Veber drzao pravac. Zelim Vebru da osvoji titulu, posto u karijeri nije imao srece nikada ranije da vozi kvalitetan bolid, i cim se domogao prilike pokazao je sta zna.

Timer

pre 13 godina

Svaka cast Veberu na smirenosti,pogotovo sto ga ovo moze stajati titule.Cinilo mi se da je Fetel susta suprotnost Sumaheru ali izgleda da sam se prevario.Kakve su ono gestikulacije posle sudara??Zar se ono pokazuje za svog kolegu?

Webber

pre 13 godina

@vlada
Nije mi jasno kako mozes da krivis Webbera sto nije popustio, a priznajes da je Vettel taj koji je izgubio kontrolu??
Vettel je taj koji je krenuo UDESNO, dok je Webber drzao pravac. I da budemo jasni, Webber je kritikovan sto Vettelu nije dao JOS mesta, ali niko ko pazljivo pogleda snimak ne moze da tvrdi da Vettel nije imao dovoljno mesta.
Pogledajte snimak, pogledajte sta su rekli BBC komentatori Brundle i Coulthard, procitajte da je Hamilton izjavio da je iz svog bolida video da Webber drzi pravac..

A sto se delova konferencije tice, evo Mark priznaje da nije mogao ni da predvidi Vettelovo skretanje udesno, niti da odreaguje:

Mark, was your strategy to keep Vettel inside, not to make him brake before and you keep your position, even if you brake late, he would go straight?

MW: It wasn't my plan to get him on the inside but he got there and I thought OK, I would just stay in the middle, as straight as I can, to make his line as tight as possible into the next corner obviously. And once we got to the braking point, he was obviously in a very strong position, but before we got there he came across to the right and I couldn't react fast enough, because I wasn't at all expecting that at that point, and that's why it happened so fast and there was contact. Of course in Seb's car, it obviously feels very bad for him that I've turned left into him, but I'm pretty confident that there was some drift from his way and then it was a f***ing disaster. So you have the line.

Necca

pre 13 godina

Hm ne znam sto se sada javljaju svi da odjednom sada napadaju Vettela, i da ga nazivaju novim Schumacherom. Webberu je od tima receno da stedi gorivo, i da Vettel ima u tom trenutku bolji tempo. To naravno ne znaci da treba da ga odmah propusti, ali znaci da ako vec zna da je sporiji, i da ga Vettel sustize, najmanja stvar koju moze da uradi je da ga ne izbaci sa staze. Jeste tacno je da je Vettel krenuo u desno u trenutku kada je bio poravnat sa Webberom. ALI, u tom trenutku je bio 'malo' brzi od njega. Problem je sto se Vettel nalazio na prljavoj strani staze, a za ulazak u tu krivini se namesta tako da ides na desnu stranu staze i onda se skrece jako levo. Pretpostavljam da niko nije ocekivao od Webbera da tek tako pusti Vettela da prodje, ali bilo je logcino ocekivati da ce ostaviti barem malo vise prostora i otici u desno. Pitanje je uopste koliko je Vettel skrenuo na desno u tom trenutku a koliko je odleteo u desno, kada se ima u vidu da je bio na prilazu krivini, na potpuno prljavom delu piste, vam svake idealne putanje ... Sve u svemu, Vettel je mozda mogao da saceka bolji trenutak za napad, mada ne vidim koji kada je toliko ocigledno bio brzi, ali Webber je svakako mogao da se potrudi da brani poziciju na nacin da obojca ostanu na stazi.

P.S. "Trkacki" incident ALonsa i Petrova bi mogao da donese jednu fer kaznu Alonsu od barem 5 mesta unazad na sledecoj trci ...

ja

pre 13 godina

@Webber, 31. maj 2010 01:12
Zasto ne preneses Hamiltonovu iazjavu sa same konferencije za stampu, kada je lepo covek rekao da nije siguran sta se desilo sa dvojcem ispred.
A kasnije je Hamilton to izjavio zato jer mu je Mark tako objasnio u prostoriji pred sam izlazak na podijum, a drugo nije ni Hamilton naivan: jednostavno ne zeli da se zamera predsedniku asocijacije vozaca :)...
Pogledaj malo snimak sa kamere sa Fetelovog bolida, vidi se da on nije skrenuo udesno. Uostalom, Mark je samo razmisljao sta li ce drugi da kazu, jer je znao sve i bio dobro informisan o fetelovim namerama a ipak nije popustio.
Jel on treba tako da se ponasa prema timskom kolegi?
Zasto ga nije pustio da prodje kad ga je Fetel bukvalno, preleteo?
Po ovim zalopojkama tipa kako se Fetel ponasa tako prema timskom kolegi?! mogu samo da postavim pitanje ili konstataciju pa zar nije i Fetel Weberov timski kolega?
Zar i on ne zasluzuje postovanje, u svakom smislu, od strane svog timskog kolege??

Igor JGD

pre 13 godina

Mali Shumi(Sebastijan sem talenta pokazuje da kao i Shumaher ocekuje da mu se klupski kolega bezuslovno skloni s puta) definitivno treba da ohladi glavu i shvati da i mnogi drugi vozaci F1 nisu tu slucajno!Inace,ako vec nije bilo vise ekipa koje bi se realno borile za postolje,osvezavajuce je videti posle gotovo 20god.(!) da se klupske kolege(vozaci Red Bulla i McLarena) bore za pozicije bez obzira na realni rizik da u slucaju nekog kontakta tako mogu ostati i bez tih inace jako visokih pozicija! Sve pohvale Marku,Sebastijanu,Hamiltonu i Batonu na prikazanom!P.S.Kao navijac Ferrarija ako vec Masa(ili Fernando) ne mogu da osvoje sampionat,licno voleo bih da to bude Veber.

Neso

pre 13 godina

Iz Fetel-ovog kokpita se videlo da on uopste nije naglo menjao pravac, a i bio je 2/3 ispred Vebera, imao je bolji tempo i Veber je trebao da popusti pa da u sledecoj krivini pokusa jer je imao bolju putanju i sigurno bolji izlaz iz te krivine.Veber je i u ranijim sezonama pokusavao na silu da zadrzi poziciju i ako je u nekim situacijama bio vidno sporiji.

Vasa

pre 13 godina

Ma da Weber je kriv. Novi nemački marketinški projekat je trebao jedno 87 puta da pokaže prst (broj 1), već treću trku njegov klupski kolega ge dere, a nemački sponzori su već nervozni. Onaj je skakao i širio noge, ovaj pokazuje kažiprst, navodno on je taj broj jedan i moraju da mu se sklanjau kao i Mihajlu. Stvarno su mi Nemci već preko glave, uništili su formulu 1, profi boks. Nadam se da će makar Moto GP ostaviti na miru.

bull-omir

pre 13 godina

skloni se ili udaram.i onda sam ga udario.i on je kriv.jer ja hocu da pobedim.i moj sef kaze da sam ja u pravu.i lauda kaze isto.ja ispadoh a on treci.koja nepravda.taman sam mislio da pola sata masem prsticem,a pobedi neko drugi.koji sam ja bull.

vlada, opet

pre 13 godina

Prenosim izjavu Marka Webera sa konferencije odmah opsle trke, deo koji je objavljen na oficijelnom F1 site-u ali mi nismo gledali sve.
Izjava:
`Juha Päätalo – Financial Times Germany) Mark, when you saw Sebastian at your side and a little bit in front of you on the inside, what was your thinking? What did you think would happen?
MW: Umm. I obviously wasn’t totally happy with the situation because obviously he was coming down the inside, and I thought that at that stage I was pretty much not giving the lead up but it was pretty much his corner, well, not his corner but his situation because he was on the inside, but I just stayed on the inside, tight, to make sure that he was still staying on the dirty stuff and then on the run over the crest, obviously after the crest, he started to come back my way and that’s when we touched.`
Komentatori, izvolite protumacite sami.

paki

pre 13 godina

@necca - alonso i petrov su imali regularan duel uz mali kontakt, isto kao npr i luis i baton,masa i ko li vec, kubica?, i kao mnogi dueli u f1 nijedan nije kaznjen ako nije doslo do ozbiljnog prekrsaja. jedina razlika je sto je petrovu pukla prednja desna guma koja je inace bila pri kraju zbog same prirode staze. da se to nije desilo niko to ne bi ni spomenuo, pa ni ti.
sto se tice vebera i fetela, vrlo glupo, veber je isao pravo kao strela, fetel je bio brzi po krugu, ali koliko puta je neko brzi po krugu pa mu se ne sklanjaju. fetel je izgubio na tren kontrolu nad autom a bio je preblizu veberu i to je dovelo do udesa. jeste fetel bio ispred pola veberovog bolida ali je bilo jos dosta do krivine u kojoj bi veber morao da ga pusti, dakle sa punim pravom je jos gradio poziciju. i na kraju svega reakcije obojice posle udesa - veber hladan iako ga to moze kostati titule a i zna da iako je kriv bar je delimicno, a fetel utripovan da je superzvezda, mladi sumaher kako ga vec duze zovu pokazuje onakve stvari sa prstom, ko veli napad je najbolja odbrana, daj da ga napadnem odmah...
obojica su donekle krivi ali manju krivicu u ovom slucaju pripisujem veberu...

Marchelius

pre 13 godina

Znaci, kada vidim ove komentare tipa Sena i Prost cuda, a znali su i da udare jedan u drugog da bi dosli do titula svojevremeno, stvarno smesno.. i kao od Shumija potekle timske naredbe... Kakve su to pricice...
Webber je dobar vozac, a bolje se ponasao u komunikaciji sa medijima (barem ono sto smo mi videli), ali mislim da "Seb" nije kriv...

Ipak je tacno, da vecina vozaca gleda na bilo koji nacin da izvuce korist, makar i na neprimeren nacin... jedina mana je sto se to uvek vidi i sto se ne prasta onima koji su na celu...

urban

pre 13 godina

bas bih voleo da vidim da li je veber stvarno imao manje goriva bas kao i baton ili je to timska lizalica za druge vozace u ekipi...

Dejan Djukic

pre 13 godina

@Aleksandar: Bravo Alex, uzeo si mi rec iz usta! Vidi se da si dugogodisnji pratilac F1! Upravo je, od vremena Sumahera krenula monotonija i gubitak takmicarske drazi, kada su se vozaci, bez obzira na timsku pripadnost, preticali tj. TAKMICILI! Poluprazne tribine GP Monaca, uprkos dobroj sezoni, su alarmantne! Mozda je i "uncle Bernie" nesto "pogurao"!