Fudbal 71

Petak, 28.05.2010.

09:38

"Čeka nas krvoproliće u J.Africi"

Hrvatski hokejaški trener Bruno Zajec smatra da je odluka da se Južnoj Africi dodeli organizacija Svetskog prvenstva u fudbalu veoma loša.

"Èeka nas krvoproliæe u J.Africi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Bugsy - MTN

pre 13 godina

Bafana, Bafana, a gde ti zivis majke ti? Ako je sve tako super, lepo i fantasticno, zasto se Afrikaneri (beli Juznoafrikanci, holandskog porekla) masovno iseljavaju? Licno ih znam bar 30 koji su se u poslednjih 5 godina iselili sa porodicama u Australiju, na Novi Zeland, retki u Englesku. Bio sam dva puta u Juznoj Africi, sve zajedno 3 nedelje i naslusao se najjezivijih prica od belih stanovnika Johanesburga, Pretorije i Cape Town-a. Svako, ama bas svako od belaca je ili imao incidentnu situaciju ili mu se desila najblizoj rodbini. Prema tome, ostavi se corava posla i price kako je sve super i "nema kriminala". Pozdrav

SOSko

pre 13 godina

Evo vam snimak iz južnoafričkog "maksija" (gledajte od 2.45)

http://www.youtube.com/watch?v=6VGjUMshWYA

Tip pljačka kasusa prangijom, mušterije prolaze, druge kase normalno rade ...

Иван-Ниш

pre 13 godina

Мене није спречио криминал већ цена авионске карте да путујем у ЈАР. Пошто сам био на прошлом СП у фудбалу видео сам да се и Немци разбојнички понашају. И то организатори на стадиону. Иако је по цени карте то била 1. зона, тек кад сам тамо стигао видео сам да је то место уствари 2. зона. Ладно ме опљачкала банда организаторска за 40 еврића, на фино.

from_HR

pre 13 godina

OK, vidim masu "humorističnih" komentara kako nama (Hrvatima) to nije problem jer ne idemo na SP.

Al unatoč kompleksu nekih od vas, savjetujem da se dobro pripremite (oni koji idu) u JAR. Bio sam 6 mjeseci u mjestu Benoni pokraj Johanesburga. Moj savjet je da se ne ističete novom tehnologijom (mobiteli, laptopi) pa ni satovima. Budite što neuočljiviji (iako je to kao bijelac teško biti) i prosječni (ne dajte dojam da imate novaca/para). Ograničavajte kretanje na strogi centar i po danu. Bez tulumarenja u noćne sate (ako želite živi natrag u Srbiju). Sretno.

Gago

pre 13 godina

I ja sam bio u Juznoj Africi:

tamo su svuda po ulici bande, nedaj Boze da ti ponestane para nedje po ulici i da se obratis nekom za zajam... Jednostavno bi te slagao da nema, a i sam znas da ima, narod je tamo cicija. veliki je fukarluk u narod... kupim ti jedne papuce 350 dinara, krenem metar-dva kad iste takve za 120 dinara(jednostavno fukare)

nema tamo cojstva i junastva, niko ti tamo ni uz gusle ne umije odsvirat, a kamoli da zaigra kolo ili da zaigra fircik, svi ti u basti drze neke pse za bradom, a to zovu Lion!!! Uzas brate...

Bafana Bafana

pre 13 godina

Gomila gluposti i lazi o Juznoj Africi.
Sinoc sam bio na utakmici Juzna Afrika - Kolumbija u Sowetu - Soccer City stadion, sa mojom celom porodicom gde je bilo 75000 gledalaca od kojih su oko 80% bili nasi tamnoputi sugradjani i niko nije imao nikakvih problema.
Prosle subote su se na dva stadiona u Sowetu odrzavala dva velika sportska dogadjaja i znate sta: Nista se nije desilo, ljudi su uzivali i navijali za svoje timove.

Zao mi je sve one koji ne dolaze u ovu predivnu zemlju da vide i uzivaju u najbolje organizovanom prvenstvu sveta ikada odrzanom, ali ne bojte se, ja cu sa svojom porodicom navijati glasno za Srbiju i bele orlove i mahati vam srpskom zastavom.
... a sto se tice kriminala: ne znam o cemu pricate. Ovde sam skoro 20 godina, i prziveh, a da znate kvarila su mi se kola na putu i niko me jos ne ubi i ne izmalati. Verovatno sam rodjen pod srecnom zvezdom.
'Ajd uzdravlje i zivela Srbija !!!
Vidimo se 13-og juna u Pretoriji. Ciao !!!

bravo!

pre 13 godina

@Petar Pecikoza - bravo!

Pravo je zadovoljstvo procitati ovako napisan komentar, cak i kada se ne slazete sa misljenjem iznetim u njemu.

Kada se slazete - kao sto se ja slazem ovoga puta - zadvoljstvo je cak i vece!

ljudozder

pre 13 godina

kod njih je bacac vatre za auto legalan, pa ti vidi. Bolje kauc i ladna piva nego tamo da me neko pojede.

Evo video: http://www.youtube.com/watch?v=fDrzMGdYWZc

a evo i vise informacija o tome.
http://edition.cnn.com/WORLD/africa/9812/11/flame.thrower.car/#1

Zoran - Johanezburg

pre 13 godina

Evo javljam vam se svima iz groba sa West Park Cemetary u Johanezburgu, parcela S 476. Ubili su me nekoliko puta, pa onda nekoliko puta opljackali. Ustvari, ovde niko drugi nije ziv, osim bandi nalik na hijene. Svi smo umrli, pa smo zato i organizovali SP, kako bi ono malo turista sto ce da dodje moglo da poubija sve krvolocne bande / hijene.
Zasto redakcija B92 objavljuje ovakve bljuvotine, nije mi jasno.

dule dudule

pre 13 godina

"sreća da ste vi srbi siromašni pa nećete imati para do doli. naravno osim onoga šta će pješke
(koko, 28. maj 2010 12:51"

sreca da ste vi hrvati otpali mnogo ranije, pa ukoliko imate tv, mozete da nas gledate.

Evo i obavestenje za one koji idu u J.A.

Ovaj hokejaski trener je mislio na Johanesburg. Tamo posle 8 uvece, ne izlazite na ulicu. Sto se ostalih gradova tice, bezbednije je. Ko ode do Cape Town-a, neka ne brine. Tamo je sasvim bezbedno i u sred noci. Provereno, bio sam mesec dana i izlazio svako vece.
Pazite da vas ne opeljese oni nosaci na aerodromu. Dajte ima najvise 5 randa za nosenje prtljaga. Ima da skacu do neba, a pomocice vam. Ko trazi vise, hoce da vas otkine jer zna da ste naivni.

dule dudule

pre 13 godina

Ajoj, zaboravih u predhodnom komentaru, najvaznije. Svaki cetvrti juznoafrikanac/ka je HIV pozitivan. Zato pamet u glavu:))...durex

Pretorija

pre 13 godina

@nindzarevizor

Hvala puno na pozdravima.

Srecan Vam put i svako dobro.

U Preotriji je tokom jeseni i zime lepo - bude oko 15-20 stepeni tokom dana, a nocu ume da se spusti na 0-8 stepeni.

U Johanesburgu imate jedinu nasu Srpsku Pravoslavnu Crkvu na africkom tlu. Evo linka: http://www.svetitoma.org/Modules_FE/layout1/displayfull.asp?id=1

U Pretoriji je nasa ambasada i ljubazno osoblje moze Vam pomoci ukoliko budete imali kakvih konzularnih potreba.

Preporuka je da se krecete kuda se i ostali turisti krecu; da se ponasete obazrivo kao sto svaki turista i treba da se ponasa; da budete strpljivi jer lokalni zivlaj ne pruze neke super usluge i relativno tesko rauzme strane naglaske i da se lepo provedite, jer uprkos mnogim problemima ovde mozete lepo da se provedete.

Srecno i vidimo se na stadionu :)

Slobodan

pre 13 godina

Zaista komentari vezani za poreklo čoveka koji je dao ovo upozorenje nisu uopšte tema, osim za večno iskompleksirane sa naše strane. Tema je vrlo ozbiljna i lično mislim da će biti problema sa kriminalom a i uopšte sa celokupnom organizacijom, jer od početka je bilo mnogo problema i mislim da će velika većina jedva čekati da se sve to završi. I da imam mogućnosti verovatno ne bih išao da gledam SP uživo jer zaista me u JA ništa ne interesuje niti mi je ta zemlja interesantna, što ne bi bio slučaj za mnogim drugim zemljama pa i afričkim, zato mislim da dodeljivanje JA organizaciu SP je najveća glupost FIFA-e osim ako neko nije dobio debele pare za to. Neka sreća prati sve koje odu tamo i oprez u glavu.
P.S. Napred orlovi "bar" do polufinala

nindzarevizor

pre 13 godina

@Pretorija
Hvala na komentarima! Drago mi je da mogu da čujem informaciju iz prve ruke posto ću posetiti Pretoriju tokom svetskog prvenstva u fudbalu.

Pozdrav za Pretoriju!

Bane

pre 13 godina

Bio sam tamo u nekoliko navrata sluzbeno po nekoliko nedelja i sve je istina sto ovaj covek kaze.
Nema veze sto je Hrvat, stvarno je tako.
Problem je sto vecina ocigledno to ne moze da shvati.
Oni koji putuju na SP neka se drze hotela i svijh autobusal ne mrdajte van njih!

Sva čuda sveta

pre 13 godina

Nama Srbima je svejedno. Nista se bezbednije ne osecam na hrvatskom primorju (Split,Zadar, Sibenik), pogotovo ako imam Srpske tablice na automobilu. I u Hrvatskoj postoje bande(dompljubci) koji te nece opljackati , ali cete verovatno prebiti , auto polupati i priciniti vam niz drugih neprijatnosti. Unapred se izvinjavam svim "normalnim Hrvatima i velika je sreca da ih je ipak velika vecina. Hocu reci da kriminal postoji svuda u svetu. Neke kriminalne grupe su radikalnije neke ne, ali im je prezime svuda isto - KRIMINALCI. Iskreno se nadam da ce i JA Policija odraditi svoj deo posla na najbolji moguci nacin, jer ipak je velika cast i obaveza za jednu Drzavu da organizuje tako veliku sportsku manifestaciju. Ipak, hvala na upozorenju.
"Putnik na SP."
(Sasa, 28. maj 2010 11:20)

Da ne zaboravimo da ima takvih budala svuda PA I KOD NAS! Setimo se samo Tatona. Sve krimose sveta u zatvor!

Boza

pre 13 godina

Ali NAJ-NAJ-NAJ-NAJJACI komentar je onaj koji uporedjuje Brazil i Juznu Afriku. Ne bih ni komentarisao ovo, ali me ovakva glupost jednostavno isprovocirala.
Brazil je 5 (PET) puta bio prvak sveta u fudbalu i vec je organizovao i Svetsko prvenstvo i najveca takmicenja u svim sportovima, a dobio je i organizaciju Olimpijade. Pritom je jedna od najvecih zemalja na svetu po povrsini, broju stanovnika i ekonomski. I ta ekonomija nastavlja da raste. Naravno, ima i dosta kriminala, ali ce za tako veliku drzavu osiguravanje bezbednosti tokom takmicenja biti tek manji izazov.
A sta je Juzno-Africka Republika? Prvak sveta jedino po kriminalu. U fudbalu ce sluziti za nabijanje gol-razlike. Dobili su organizaciju jer je neko dosao na genijalnu ideju da Afrika MORA da organizuje SP, a u ostalim podsaharskim zemljama to ne bi bilo ni teorijski moguce. Tako da je izbor bio nuzno zlo. Niko se vise nije obradovao toj odluci od kriminalaca u JAR-u. Kao sto se krokodili obraduju kad krdo antilopa mora da prepliva reku. Ne sumnjam da ce reprezentacije i posebno celnici FIFE biti odlicno zasticeni, ali sta je sa obicnim ljudima, navijacima, turistima? Da li zemlja sa ogromnim problemima kao sto je JAR moze da im obezbedi neku bezbednost ili ce ih pustiti da se brinu sami za sebe, pa kako se ko snadje?
Voleo bih da se varam, ali mi se cini da ce biti krvi.

Rista_Electro

pre 13 godina

hahaha i na kraju vest srbi pokrali celu juznu afriku, razbucali mafiju i njima pokrali sve hahahaaha pa daj ljudi zna se gde se najvise krade pa kod nas

mali radojica

pre 13 godina

Najtragicnije u svemu ovom je sto se ovde javljaju totalne pubertetlije i pacenici sa nekakvim komentarima koji se ticu porekla ovog hokejasa. Kakve veze to ima sa temom. A tema, e ona je veoma ozbiljna i niko izgleda ne shvata kakvoj se opasnosti izlaze odlaskom u SA.Da se odmah razumemo, ovo sa rasizmom i aparthejdom nema veze, ovde je rec o realnom zivotu i o tome da ce stvarno doci do krvoprolica ukoliko vojska i policija bukvalno fizicki ne odvoje stotine i stotine hiljada navijaca od nekoliko desetina hiljada dobro naoruzanih i na pljacku, silovanja i ubistva spremnih clanova raznih gangova.To je toliko uzelo maha u Jo'burgu da od medj. aerodroma do grada autobuse sa redovnim turistima prate privatne security vojske a koliko je ozbiljno vidi se iz vesti da najpoznatija svetska security kompanija G4S uopste nece biti tamo prisutna jer je "suvise opasno". Na zalost cini mi se da cemo tokom mundijala slusati i neke ne bas mnogo lepe "sportske " vesti.

D.

pre 13 godina

Opusteno... vi nema cega da se plasite.

Cuvajte se samo, dok sedite u fotelji, da se ne zagrcnete od kikirikija kada damo gol.

P.S. uvek imajte pivo blizu ruke... zna da pomogne u takvim situacijama.

Pozdrav

JA

pre 13 godina

"Ceka nas ..." Ovo je smesan komentar. Sta moze da ceka nekog iz Hrvatske, koji je uz to hokejaski trener u J. Africi? Da se tamo mozda ne odrzava neko prvenstvo u hokeju, na koje su se Hrvati kvalifikovali? Vas komsija nista tamo ne ceka, pa se nemojte ni brinuti za nas ostale koji smo se kvalifikovali za Svetsko Prvenstvo u fudbalu.

zzzzzzzzz

pre 13 godina

Ma u pravu je covek,ne razlikuje se to mnogo od filma District 9,ima kriminala,ubistava,pljachki,ma svega i svacega,voleo bih da se nista od ovoga nece dogoditi,ali sumnjam u to.Strah me ovog nasheg ludog mentaliteta,posto je poznato da je u juzno africkoj republici rasprostranjena prostitucija,i veoma jeftine su usluge,ov nashi akda odu tamo ima da rade sve i svasta po tom pitanju a dobro je poznato kakvi smo po tom pitanju mi muskaraci.a to je zemlja koja je pored nigerije izvoznik HIV virusa.pa savetujem naseh momke da upraznjavaju kondome da posle ovde ne bi doshlo do haosa,mislite o tome..

marko

pre 13 godina

Covek je u pravu, i ko ide dole stvarno treba da se pazi. Ovi nasi posebno, jer se ponasaju razulareno i opusteno, a dole je ista prica kao na Jamajci, Nikaragvi, favelama, ubijaju za majcu i iz zezanja. Ne treba celava glava, mrki pogled, niti je vazan bilo kakav poseban razlog za ubistvo. Sto bi se kod nas reklo, nako.

Pretorija

pre 13 godina

Bas kao i u mnogim evropskim gradovima, kao i u mnogim gradovima u USA i Juznoj Americi:

- Covek treba da se pazi ako je sam u nezgodnim kvartovima.

- Vredne stvari se ne ostavljaju u kolima, jer neko razbije prozor i ukrade.

- Na periferijama gradova (i u centru Johanesburga) se treba paziti jer neko moze da pokusa da hi-jack-uje auto.

Ovde nije sve kako se predstavlja u medijima.

Jednog dana ce se raznorazne nebuloze ponovo pisati o Srbiji, a nama ce trebati podrska da i mi dobijemo organizaciju neceg velikog u fudbalu.

U nesto vise od poslednjih godinu dana smo imali 40 000 Engleza za ragbi ovde i 8000 Engleza za kriket i to su bila odovjena putovanja od po par sedmica i nikakvih problema nije bilo.

Terorizam je jedna stvar i od 9/11 je realna pretnja svuda i svagda, ali sto se turista i kriminala tice situacija nije kako se predstavlja da jeste.

U Juznu Afriku dodje preko 9 miliona turista godisnje i ogromna vecina je iz USA, EU i bogatih zemalja Azije.

Mnogo sta nije ovde kako treba, ali ne treba naduvavati stvar do nivoa pucanja.

MojBratBane

pre 13 godina

s obzirom da ide svako na sopstvenu odgovornost, ako napravimo neki rezultat nece me brinuti "krvoprolice". uostalom nasao je da govori o divljacima covek iz hrvatske. covek prica kao da je iz zemlje hobita a ne one u kojoj je bio rat pred kraj 20. veka. u svakom slucaju zna fifa bolje od lika koji trenira hokej :)

miloje

pre 13 godina

E, jes' vam merodavan izvor informacija... I moja tetka je zimus bila u Tunisu, mangupi joj ukrali torbu, nemojte ljudi tamo nikako posto su svi lopovi...

Zkr

pre 13 godina

Nadam se da greši u proceni, ali i moje informacjie su iste takve od ljudi koji žive ili su živeli tamo.

Poenta je da takve stvari treba organizovati u civilizaciji, a Južna Afrika to nije.

Sasa

pre 13 godina

Nama Srbima je svejedno. Nista se bezbednije ne osecam na hrvatskom primorju (Split,Zadar, Sibenik), pogotovo ako imam Srpske tablice na automobilu. I u Hrvatskoj postoje bande(dompljubci) koji te nece opljackati , ali cete verovatno prebiti , auto polupati i priciniti vam niz drugih neprijatnosti. Unapred se izvinjavam svim "normalnim Hrvatima i velika je sreca da ih je ipak velika vecina. Hocu reci da kriminal postoji svuda u svetu. Neke kriminalne grupe su radikalnije neke ne, ali im je prezime svuda isto - KRIMINALCI. Iskreno se nadam da ce i JA Policija odraditi svoj deo posla na najbolji moguci nacin, jer ipak je velika cast i obaveza za jednu Drzavu da organizuje tako veliku sportsku manifestaciju. Ipak, hvala na upozorenju.
"Putnik na SP."

Vlada

pre 13 godina

Imao sam prilike da boravim u Juznoj Africi (Johannesburg) 3 meseca. Sve sto je doticni izjavio je donekle tacno. Tacno je da je kriminal na svakom koraku. Ljudi se krecu samo kolima koja su naravno zakljucana. Meni se licno za 3 meseca nista lose nije desilo ali to je zato sto sam se pridrzavao "pravila" koja tamo vaze. Moras se drzati svog kraja i ne smes zalaziti u "crnacke" delove grada, pogotovu nocu. I ako se nadjes na ulici nemoj se setati sa telefonom u ruci, lap-topom, zlatnim satom....
Jednostavno tamo vaze neka druga pravila kojih se morate pridrzavati i to je potpuno drugi svet od naseg (po shvatanju slobode kretanja).

PN

pre 13 godina

Auu, em hrvatski (ne učestvuju na SP), em hokejaški (!) trener.
Te-bra, oladi malo, ovo je očigledno primer psihološkog modela ponašanja: kiselo grožđe, sladak limun. Ne bi tako cvrkutao da "vatreni" idu tamo da se loptaju.

ness

pre 13 godina

Hrvatski hokejaški trener koji radi u Južnoj Africi ??pa dobro..neka bude....samo imam utisak da je ovo pokušaj da se ublaži žal za neučestvovanjem Hrvatske repke na SP....

Petar Pecikoza

pre 13 godina

Subjektivnost misljenja je nesto sto se mora uzeti u obzir pri citanju ovakvih sudova.

Za nekoga ko je rastao u faveli Rio de Janeira, Bronx je verovatno najsigurnije mesto na svetu.

Isto tako, za klinca s engleskog dvora je ulica bilo kog grada mesto invazije na sigurnost i privatnost.

Druga stvar je ekspresivnost govornika. Neki ljudi jednostavno "preteruju" u izrazavanju... Na primer ovaj deo teksta za pokvareni auto - bolje je da se sami ubiju. Hmmm...

Sasvim je sigurno da se po ulicama J. Afrike ne moze osecati kao na ulicama Pariza ili Beograda, ali to je deo svetske kulture, razlika i sveukupne lepote ove nase planete. Ono sto najvise na njoj vredi. Sasvim sam siguran da i tamo ima delova grada koji su opasni, ali sam jos sigurniji da ce se organizatori pobrinuti da se tamo ne stigne. Malo otvorenog uma, tolerancije, postovanja prema razlikama, uz naravno malo vise paznje, je sasvim sigurno dovoljno da se super provede u J. Africi i mnogo toga nauci.

Na izjave poput ove u tekstu ne treba obracati mnogo paznje... Ustvari, ne treba ih ni objavljivati, osim u petoparackim casopisima...

Nadalina

pre 13 godina

Istina!
Kriminalna drzava! Ne daj Boze da se nadjes sam na semaforu ili u nekoj sporednoj ulici...a jos ako si belac, ne pise ti se dobro!!!

samo pitam

pre 13 godina

Da, FIFA je jedna poznata amaterska organizacija, skup volontera, kulturno umetnicko rustvo, i svakako je dobro da im jedan vrhunski profesionalac skrene paznju na da nisu sagledali sustinu svog plana...

vlada

pre 13 godina

Na zalost, ovaj covek je jednim delom i u pravu.
Cak se ni predstavnici zemalja ucesnica nisu osecali bas prijatno na zrebu koji je tamo bio organizovan a o tome su posvedocili i nasi predstavnici koji su cak i zamerili na jako siromasnoj organizaciji same ceremonije.
Ako je to bilo slabo kako li ce tek bezbednost u celoj zemlji da podignu na visi nivo.

string

pre 13 godina

He,he, ovo je dobro:"Ako ti auto crkne na putu, bolje da se sam ubijes". Pa ti ako si sa drugog kontinenta nemoj da zalazis u periferijske delove grada, drzi se urbanog dela, i nemoj da koristis rent a car, vec javni prevoz...mislim, nece valjda neko nasred trga u Johanesburgu da izvadi pistolj i izreseta te...

Rade

pre 13 godina

Koja bjelosvjetska glupost! Svi mi koji zivimo ovdje u JAR bi bili davno pobijeni po gosp. Zajecu. Kriminala svakako ima, ali ga ima i drugdje po svijetu. Oni koji su dodijelili SP Juznoj Africi znaju sta rade - i onih par stotina hiljada ljudi koji ce doci imace sansu da se uvjere u to.

ducalion

pre 13 godina

Pa covece svati da takva zemlja najvise odgovara Batleru i kolegama da rade sta oce,jer je opste poznat nivo kriminala i korupcije u toj zemlji,a dve pod sloganom borimo se za decu Afrike,koji krimosi!!!

Pretorija

pre 13 godina

U Juznoj Africi zivim.
Covek mora da se pazi.
Iz mog iskustva, daleko je od istine ovo sto je napisano.

Kako verujem samo proverenim brojkama, evo sta standardno senzacionalisticki nastorjeni Englezi kazu o JAR:

SA safer for tourists than Spain or Germany

http://www.iol.co.za/index.php?click_id=13&set_id=1&art_id=vn20100325042054212C645868

Daleko je od blagostanja ovde, ali je isto tako daleko od ovoga sto neki mediji pokusavaju da predstave.

ми смо (нажалост) навикли

pre 13 godina

Ако тако буде, ми освајамо првенство, а у полуфинале иду још Нигерија, ЈА и Северна кореја. Нажалост, наш народ (и играчи као део народа) је током претходних ко зна колико година навикао на крвопролиће.

Zoran

pre 13 godina

Ovo sam i ja cuo, tacnije, situacije je jos gora, jer su i stadioni potpuno neobezbedjeni. I meni nije jasno zasto je FIFA odlucila da stavi tolike ljude na nisan...

Vuki

pre 13 godina

cekaj,cekaj..da li te prvo ubiju i opljackaju,ili opljackaju i ubiju? ako je ovo prvo,ne idem onda..da bar znam zasto me roknuli..
Boze Zajecu,ne paranoisi toliko..

Croman

pre 13 godina

Ako je ovo istina a mogla bi biti s obzirom da čovjek ima osobno iskustvo onda mi je i drago da ne idemo dolje...mislim zbog naših navijača...premda mislim da koliko su ludi ti naši Balkanci da bi oni uspjeli opljačkati bande kada bi im se našle na putu...ma zamislite situaciju da skupinu BBB ili Grobara ili Torcide ili Delija napadnu neki mršavi crnci sa puškicama a ovi ratovali do prije 20 godina, kladim se da bi ovi naši jedva to dočekali...trebaju oni doći na Balkan pa da vide što su bande...možda će i uspjeti da opljačkaju kojeg smotanog Švabu ili Francuza ili Danca...ali bolje da ne diraju Srbe...šalu na stranu...ovo nije dobro ako je i trunčicu istina...jedan izgubljen život povlači odgovornost onoga koji im je dodijelio SP...ako se dogodi neki ružan incident a pogotovo sa smrtnim posljedicama trebalo bi automatski smjeniti cijeli odbor Fife za dodjelu SP-a i pokrenuti proces protiv njih na sudu...nadam se da nema ni malo istine u onome što je izjavio moj sunarodnjak jer po Bogu pa sigurnost je prvi uvjet za SP...ako ona nije na razini onda se jednostavno dodijeli nekom drugom tko udovoljava tom prvom i najosnovnijem uvjetu...pozdrav i poručujem susjedima da čuvaju glavu...pozz

milosrs

pre 13 godina

moja drugarica je iz juzne afrike, sve sto je ovaj covjek rekao je istina i ona je isto tvrdila! ukoliko naidjes na semafor ponoci a crveno je na njemu ne dao ti bog da stanes ,samo po gasu. vi ne mozete da shvatite kako ljudi drugom covjeku izvade oci (bukvalno) zbog deset dolara....

Sasa

pre 13 godina

Nama Srbima je svejedno. Nista se bezbednije ne osecam na hrvatskom primorju (Split,Zadar, Sibenik), pogotovo ako imam Srpske tablice na automobilu. I u Hrvatskoj postoje bande(dompljubci) koji te nece opljackati , ali cete verovatno prebiti , auto polupati i priciniti vam niz drugih neprijatnosti. Unapred se izvinjavam svim "normalnim Hrvatima i velika je sreca da ih je ipak velika vecina. Hocu reci da kriminal postoji svuda u svetu. Neke kriminalne grupe su radikalnije neke ne, ali im je prezime svuda isto - KRIMINALCI. Iskreno se nadam da ce i JA Policija odraditi svoj deo posla na najbolji moguci nacin, jer ipak je velika cast i obaveza za jednu Drzavu da organizuje tako veliku sportsku manifestaciju. Ipak, hvala na upozorenju.
"Putnik na SP."

Croman

pre 13 godina

Ako je ovo istina a mogla bi biti s obzirom da čovjek ima osobno iskustvo onda mi je i drago da ne idemo dolje...mislim zbog naših navijača...premda mislim da koliko su ludi ti naši Balkanci da bi oni uspjeli opljačkati bande kada bi im se našle na putu...ma zamislite situaciju da skupinu BBB ili Grobara ili Torcide ili Delija napadnu neki mršavi crnci sa puškicama a ovi ratovali do prije 20 godina, kladim se da bi ovi naši jedva to dočekali...trebaju oni doći na Balkan pa da vide što su bande...možda će i uspjeti da opljačkaju kojeg smotanog Švabu ili Francuza ili Danca...ali bolje da ne diraju Srbe...šalu na stranu...ovo nije dobro ako je i trunčicu istina...jedan izgubljen život povlači odgovornost onoga koji im je dodijelio SP...ako se dogodi neki ružan incident a pogotovo sa smrtnim posljedicama trebalo bi automatski smjeniti cijeli odbor Fife za dodjelu SP-a i pokrenuti proces protiv njih na sudu...nadam se da nema ni malo istine u onome što je izjavio moj sunarodnjak jer po Bogu pa sigurnost je prvi uvjet za SP...ako ona nije na razini onda se jednostavno dodijeli nekom drugom tko udovoljava tom prvom i najosnovnijem uvjetu...pozdrav i poručujem susjedima da čuvaju glavu...pozz

D.

pre 13 godina

Opusteno... vi nema cega da se plasite.

Cuvajte se samo, dok sedite u fotelji, da se ne zagrcnete od kikirikija kada damo gol.

P.S. uvek imajte pivo blizu ruke... zna da pomogne u takvim situacijama.

Pozdrav

marko

pre 13 godina

Covek je u pravu, i ko ide dole stvarno treba da se pazi. Ovi nasi posebno, jer se ponasaju razulareno i opusteno, a dole je ista prica kao na Jamajci, Nikaragvi, favelama, ubijaju za majcu i iz zezanja. Ne treba celava glava, mrki pogled, niti je vazan bilo kakav poseban razlog za ubistvo. Sto bi se kod nas reklo, nako.

Vlada

pre 13 godina

Imao sam prilike da boravim u Juznoj Africi (Johannesburg) 3 meseca. Sve sto je doticni izjavio je donekle tacno. Tacno je da je kriminal na svakom koraku. Ljudi se krecu samo kolima koja su naravno zakljucana. Meni se licno za 3 meseca nista lose nije desilo ali to je zato sto sam se pridrzavao "pravila" koja tamo vaze. Moras se drzati svog kraja i ne smes zalaziti u "crnacke" delove grada, pogotovu nocu. I ako se nadjes na ulici nemoj se setati sa telefonom u ruci, lap-topom, zlatnim satom....
Jednostavno tamo vaze neka druga pravila kojih se morate pridrzavati i to je potpuno drugi svet od naseg (po shvatanju slobode kretanja).

milosrs

pre 13 godina

moja drugarica je iz juzne afrike, sve sto je ovaj covjek rekao je istina i ona je isto tvrdila! ukoliko naidjes na semafor ponoci a crveno je na njemu ne dao ti bog da stanes ,samo po gasu. vi ne mozete da shvatite kako ljudi drugom covjeku izvade oci (bukvalno) zbog deset dolara....

Petar Pecikoza

pre 13 godina

Subjektivnost misljenja je nesto sto se mora uzeti u obzir pri citanju ovakvih sudova.

Za nekoga ko je rastao u faveli Rio de Janeira, Bronx je verovatno najsigurnije mesto na svetu.

Isto tako, za klinca s engleskog dvora je ulica bilo kog grada mesto invazije na sigurnost i privatnost.

Druga stvar je ekspresivnost govornika. Neki ljudi jednostavno "preteruju" u izrazavanju... Na primer ovaj deo teksta za pokvareni auto - bolje je da se sami ubiju. Hmmm...

Sasvim je sigurno da se po ulicama J. Afrike ne moze osecati kao na ulicama Pariza ili Beograda, ali to je deo svetske kulture, razlika i sveukupne lepote ove nase planete. Ono sto najvise na njoj vredi. Sasvim sam siguran da i tamo ima delova grada koji su opasni, ali sam jos sigurniji da ce se organizatori pobrinuti da se tamo ne stigne. Malo otvorenog uma, tolerancije, postovanja prema razlikama, uz naravno malo vise paznje, je sasvim sigurno dovoljno da se super provede u J. Africi i mnogo toga nauci.

Na izjave poput ove u tekstu ne treba obracati mnogo paznje... Ustvari, ne treba ih ni objavljivati, osim u petoparackim casopisima...

ми смо (нажалост) навикли

pre 13 godina

Ако тако буде, ми освајамо првенство, а у полуфинале иду још Нигерија, ЈА и Северна кореја. Нажалост, наш народ (и играчи као део народа) је током претходних ко зна колико година навикао на крвопролиће.

Sva čuda sveta

pre 13 godina

Nama Srbima je svejedno. Nista se bezbednije ne osecam na hrvatskom primorju (Split,Zadar, Sibenik), pogotovo ako imam Srpske tablice na automobilu. I u Hrvatskoj postoje bande(dompljubci) koji te nece opljackati , ali cete verovatno prebiti , auto polupati i priciniti vam niz drugih neprijatnosti. Unapred se izvinjavam svim "normalnim Hrvatima i velika je sreca da ih je ipak velika vecina. Hocu reci da kriminal postoji svuda u svetu. Neke kriminalne grupe su radikalnije neke ne, ali im je prezime svuda isto - KRIMINALCI. Iskreno se nadam da ce i JA Policija odraditi svoj deo posla na najbolji moguci nacin, jer ipak je velika cast i obaveza za jednu Drzavu da organizuje tako veliku sportsku manifestaciju. Ipak, hvala na upozorenju.
"Putnik na SP."
(Sasa, 28. maj 2010 11:20)

Da ne zaboravimo da ima takvih budala svuda PA I KOD NAS! Setimo se samo Tatona. Sve krimose sveta u zatvor!

miloje

pre 13 godina

E, jes' vam merodavan izvor informacija... I moja tetka je zimus bila u Tunisu, mangupi joj ukrali torbu, nemojte ljudi tamo nikako posto su svi lopovi...

zzzzzzzzz

pre 13 godina

Ma u pravu je covek,ne razlikuje se to mnogo od filma District 9,ima kriminala,ubistava,pljachki,ma svega i svacega,voleo bih da se nista od ovoga nece dogoditi,ali sumnjam u to.Strah me ovog nasheg ludog mentaliteta,posto je poznato da je u juzno africkoj republici rasprostranjena prostitucija,i veoma jeftine su usluge,ov nashi akda odu tamo ima da rade sve i svasta po tom pitanju a dobro je poznato kakvi smo po tom pitanju mi muskaraci.a to je zemlja koja je pored nigerije izvoznik HIV virusa.pa savetujem naseh momke da upraznjavaju kondome da posle ovde ne bi doshlo do haosa,mislite o tome..

samo pitam

pre 13 godina

Da, FIFA je jedna poznata amaterska organizacija, skup volontera, kulturno umetnicko rustvo, i svakako je dobro da im jedan vrhunski profesionalac skrene paznju na da nisu sagledali sustinu svog plana...

Bafana Bafana

pre 13 godina

Gomila gluposti i lazi o Juznoj Africi.
Sinoc sam bio na utakmici Juzna Afrika - Kolumbija u Sowetu - Soccer City stadion, sa mojom celom porodicom gde je bilo 75000 gledalaca od kojih su oko 80% bili nasi tamnoputi sugradjani i niko nije imao nikakvih problema.
Prosle subote su se na dva stadiona u Sowetu odrzavala dva velika sportska dogadjaja i znate sta: Nista se nije desilo, ljudi su uzivali i navijali za svoje timove.

Zao mi je sve one koji ne dolaze u ovu predivnu zemlju da vide i uzivaju u najbolje organizovanom prvenstvu sveta ikada odrzanom, ali ne bojte se, ja cu sa svojom porodicom navijati glasno za Srbiju i bele orlove i mahati vam srpskom zastavom.
... a sto se tice kriminala: ne znam o cemu pricate. Ovde sam skoro 20 godina, i prziveh, a da znate kvarila su mi se kola na putu i niko me jos ne ubi i ne izmalati. Verovatno sam rodjen pod srecnom zvezdom.
'Ajd uzdravlje i zivela Srbija !!!
Vidimo se 13-og juna u Pretoriji. Ciao !!!

MojBratBane

pre 13 godina

s obzirom da ide svako na sopstvenu odgovornost, ako napravimo neki rezultat nece me brinuti "krvoprolice". uostalom nasao je da govori o divljacima covek iz hrvatske. covek prica kao da je iz zemlje hobita a ne one u kojoj je bio rat pred kraj 20. veka. u svakom slucaju zna fifa bolje od lika koji trenira hokej :)

Pretorija

pre 13 godina

Bas kao i u mnogim evropskim gradovima, kao i u mnogim gradovima u USA i Juznoj Americi:

- Covek treba da se pazi ako je sam u nezgodnim kvartovima.

- Vredne stvari se ne ostavljaju u kolima, jer neko razbije prozor i ukrade.

- Na periferijama gradova (i u centru Johanesburga) se treba paziti jer neko moze da pokusa da hi-jack-uje auto.

Ovde nije sve kako se predstavlja u medijima.

Jednog dana ce se raznorazne nebuloze ponovo pisati o Srbiji, a nama ce trebati podrska da i mi dobijemo organizaciju neceg velikog u fudbalu.

U nesto vise od poslednjih godinu dana smo imali 40 000 Engleza za ragbi ovde i 8000 Engleza za kriket i to su bila odovjena putovanja od po par sedmica i nikakvih problema nije bilo.

Terorizam je jedna stvar i od 9/11 je realna pretnja svuda i svagda, ali sto se turista i kriminala tice situacija nije kako se predstavlja da jeste.

U Juznu Afriku dodje preko 9 miliona turista godisnje i ogromna vecina je iz USA, EU i bogatih zemalja Azije.

Mnogo sta nije ovde kako treba, ali ne treba naduvavati stvar do nivoa pucanja.

Zoran - Johanezburg

pre 13 godina

Evo javljam vam se svima iz groba sa West Park Cemetary u Johanezburgu, parcela S 476. Ubili su me nekoliko puta, pa onda nekoliko puta opljackali. Ustvari, ovde niko drugi nije ziv, osim bandi nalik na hijene. Svi smo umrli, pa smo zato i organizovali SP, kako bi ono malo turista sto ce da dodje moglo da poubija sve krvolocne bande / hijene.
Zasto redakcija B92 objavljuje ovakve bljuvotine, nije mi jasno.

ness

pre 13 godina

Hrvatski hokejaški trener koji radi u Južnoj Africi ??pa dobro..neka bude....samo imam utisak da je ovo pokušaj da se ublaži žal za neučestvovanjem Hrvatske repke na SP....

Bane

pre 13 godina

Bio sam tamo u nekoliko navrata sluzbeno po nekoliko nedelja i sve je istina sto ovaj covek kaze.
Nema veze sto je Hrvat, stvarno je tako.
Problem je sto vecina ocigledno to ne moze da shvati.
Oni koji putuju na SP neka se drze hotela i svijh autobusal ne mrdajte van njih!

vlada

pre 13 godina

Na zalost, ovaj covek je jednim delom i u pravu.
Cak se ni predstavnici zemalja ucesnica nisu osecali bas prijatno na zrebu koji je tamo bio organizovan a o tome su posvedocili i nasi predstavnici koji su cak i zamerili na jako siromasnoj organizaciji same ceremonije.
Ako je to bilo slabo kako li ce tek bezbednost u celoj zemlji da podignu na visi nivo.

Rista_Electro

pre 13 godina

hahaha i na kraju vest srbi pokrali celu juznu afriku, razbucali mafiju i njima pokrali sve hahahaaha pa daj ljudi zna se gde se najvise krade pa kod nas

Nadalina

pre 13 godina

Istina!
Kriminalna drzava! Ne daj Boze da se nadjes sam na semaforu ili u nekoj sporednoj ulici...a jos ako si belac, ne pise ti se dobro!!!

Zoran

pre 13 godina

Ovo sam i ja cuo, tacnije, situacije je jos gora, jer su i stadioni potpuno neobezbedjeni. I meni nije jasno zasto je FIFA odlucila da stavi tolike ljude na nisan...

JA

pre 13 godina

"Ceka nas ..." Ovo je smesan komentar. Sta moze da ceka nekog iz Hrvatske, koji je uz to hokejaski trener u J. Africi? Da se tamo mozda ne odrzava neko prvenstvo u hokeju, na koje su se Hrvati kvalifikovali? Vas komsija nista tamo ne ceka, pa se nemojte ni brinuti za nas ostale koji smo se kvalifikovali za Svetsko Prvenstvo u fudbalu.

Zkr

pre 13 godina

Nadam se da greši u proceni, ali i moje informacjie su iste takve od ljudi koji žive ili su živeli tamo.

Poenta je da takve stvari treba organizovati u civilizaciji, a Južna Afrika to nije.

dule dudule

pre 13 godina

"sreća da ste vi srbi siromašni pa nećete imati para do doli. naravno osim onoga šta će pješke
(koko, 28. maj 2010 12:51"

sreca da ste vi hrvati otpali mnogo ranije, pa ukoliko imate tv, mozete da nas gledate.

Evo i obavestenje za one koji idu u J.A.

Ovaj hokejaski trener je mislio na Johanesburg. Tamo posle 8 uvece, ne izlazite na ulicu. Sto se ostalih gradova tice, bezbednije je. Ko ode do Cape Town-a, neka ne brine. Tamo je sasvim bezbedno i u sred noci. Provereno, bio sam mesec dana i izlazio svako vece.
Pazite da vas ne opeljese oni nosaci na aerodromu. Dajte ima najvise 5 randa za nosenje prtljaga. Ima da skacu do neba, a pomocice vam. Ko trazi vise, hoce da vas otkine jer zna da ste naivni.

mali radojica

pre 13 godina

Najtragicnije u svemu ovom je sto se ovde javljaju totalne pubertetlije i pacenici sa nekakvim komentarima koji se ticu porekla ovog hokejasa. Kakve veze to ima sa temom. A tema, e ona je veoma ozbiljna i niko izgleda ne shvata kakvoj se opasnosti izlaze odlaskom u SA.Da se odmah razumemo, ovo sa rasizmom i aparthejdom nema veze, ovde je rec o realnom zivotu i o tome da ce stvarno doci do krvoprolica ukoliko vojska i policija bukvalno fizicki ne odvoje stotine i stotine hiljada navijaca od nekoliko desetina hiljada dobro naoruzanih i na pljacku, silovanja i ubistva spremnih clanova raznih gangova.To je toliko uzelo maha u Jo'burgu da od medj. aerodroma do grada autobuse sa redovnim turistima prate privatne security vojske a koliko je ozbiljno vidi se iz vesti da najpoznatija svetska security kompanija G4S uopste nece biti tamo prisutna jer je "suvise opasno". Na zalost cini mi se da cemo tokom mundijala slusati i neke ne bas mnogo lepe "sportske " vesti.

Pretorija

pre 13 godina

U Juznoj Africi zivim.
Covek mora da se pazi.
Iz mog iskustva, daleko je od istine ovo sto je napisano.

Kako verujem samo proverenim brojkama, evo sta standardno senzacionalisticki nastorjeni Englezi kazu o JAR:

SA safer for tourists than Spain or Germany

http://www.iol.co.za/index.php?click_id=13&set_id=1&art_id=vn20100325042054212C645868

Daleko je od blagostanja ovde, ali je isto tako daleko od ovoga sto neki mediji pokusavaju da predstave.

Rade

pre 13 godina

Koja bjelosvjetska glupost! Svi mi koji zivimo ovdje u JAR bi bili davno pobijeni po gosp. Zajecu. Kriminala svakako ima, ali ga ima i drugdje po svijetu. Oni koji su dodijelili SP Juznoj Africi znaju sta rade - i onih par stotina hiljada ljudi koji ce doci imace sansu da se uvjere u to.

Boza

pre 13 godina

Ali NAJ-NAJ-NAJ-NAJJACI komentar je onaj koji uporedjuje Brazil i Juznu Afriku. Ne bih ni komentarisao ovo, ali me ovakva glupost jednostavno isprovocirala.
Brazil je 5 (PET) puta bio prvak sveta u fudbalu i vec je organizovao i Svetsko prvenstvo i najveca takmicenja u svim sportovima, a dobio je i organizaciju Olimpijade. Pritom je jedna od najvecih zemalja na svetu po povrsini, broju stanovnika i ekonomski. I ta ekonomija nastavlja da raste. Naravno, ima i dosta kriminala, ali ce za tako veliku drzavu osiguravanje bezbednosti tokom takmicenja biti tek manji izazov.
A sta je Juzno-Africka Republika? Prvak sveta jedino po kriminalu. U fudbalu ce sluziti za nabijanje gol-razlike. Dobili su organizaciju jer je neko dosao na genijalnu ideju da Afrika MORA da organizuje SP, a u ostalim podsaharskim zemljama to ne bi bilo ni teorijski moguce. Tako da je izbor bio nuzno zlo. Niko se vise nije obradovao toj odluci od kriminalaca u JAR-u. Kao sto se krokodili obraduju kad krdo antilopa mora da prepliva reku. Ne sumnjam da ce reprezentacije i posebno celnici FIFE biti odlicno zasticeni, ali sta je sa obicnim ljudima, navijacima, turistima? Da li zemlja sa ogromnim problemima kao sto je JAR moze da im obezbedi neku bezbednost ili ce ih pustiti da se brinu sami za sebe, pa kako se ko snadje?
Voleo bih da se varam, ali mi se cini da ce biti krvi.

dule dudule

pre 13 godina

Ajoj, zaboravih u predhodnom komentaru, najvaznije. Svaki cetvrti juznoafrikanac/ka je HIV pozitivan. Zato pamet u glavu:))...durex

PN

pre 13 godina

Auu, em hrvatski (ne učestvuju na SP), em hokejaški (!) trener.
Te-bra, oladi malo, ovo je očigledno primer psihološkog modela ponašanja: kiselo grožđe, sladak limun. Ne bi tako cvrkutao da "vatreni" idu tamo da se loptaju.

Pretorija

pre 13 godina

@nindzarevizor

Hvala puno na pozdravima.

Srecan Vam put i svako dobro.

U Preotriji je tokom jeseni i zime lepo - bude oko 15-20 stepeni tokom dana, a nocu ume da se spusti na 0-8 stepeni.

U Johanesburgu imate jedinu nasu Srpsku Pravoslavnu Crkvu na africkom tlu. Evo linka: http://www.svetitoma.org/Modules_FE/layout1/displayfull.asp?id=1

U Pretoriji je nasa ambasada i ljubazno osoblje moze Vam pomoci ukoliko budete imali kakvih konzularnih potreba.

Preporuka je da se krecete kuda se i ostali turisti krecu; da se ponasete obazrivo kao sto svaki turista i treba da se ponasa; da budete strpljivi jer lokalni zivlaj ne pruze neke super usluge i relativno tesko rauzme strane naglaske i da se lepo provedite, jer uprkos mnogim problemima ovde mozete lepo da se provedete.

Srecno i vidimo se na stadionu :)

ducalion

pre 13 godina

Pa covece svati da takva zemlja najvise odgovara Batleru i kolegama da rade sta oce,jer je opste poznat nivo kriminala i korupcije u toj zemlji,a dve pod sloganom borimo se za decu Afrike,koji krimosi!!!

Vuki

pre 13 godina

cekaj,cekaj..da li te prvo ubiju i opljackaju,ili opljackaju i ubiju? ako je ovo prvo,ne idem onda..da bar znam zasto me roknuli..
Boze Zajecu,ne paranoisi toliko..

string

pre 13 godina

He,he, ovo je dobro:"Ako ti auto crkne na putu, bolje da se sam ubijes". Pa ti ako si sa drugog kontinenta nemoj da zalazis u periferijske delove grada, drzi se urbanog dela, i nemoj da koristis rent a car, vec javni prevoz...mislim, nece valjda neko nasred trga u Johanesburgu da izvadi pistolj i izreseta te...

Gago

pre 13 godina

I ja sam bio u Juznoj Africi:

tamo su svuda po ulici bande, nedaj Boze da ti ponestane para nedje po ulici i da se obratis nekom za zajam... Jednostavno bi te slagao da nema, a i sam znas da ima, narod je tamo cicija. veliki je fukarluk u narod... kupim ti jedne papuce 350 dinara, krenem metar-dva kad iste takve za 120 dinara(jednostavno fukare)

nema tamo cojstva i junastva, niko ti tamo ni uz gusle ne umije odsvirat, a kamoli da zaigra kolo ili da zaigra fircik, svi ti u basti drze neke pse za bradom, a to zovu Lion!!! Uzas brate...

from_HR

pre 13 godina

OK, vidim masu "humorističnih" komentara kako nama (Hrvatima) to nije problem jer ne idemo na SP.

Al unatoč kompleksu nekih od vas, savjetujem da se dobro pripremite (oni koji idu) u JAR. Bio sam 6 mjeseci u mjestu Benoni pokraj Johanesburga. Moj savjet je da se ne ističete novom tehnologijom (mobiteli, laptopi) pa ni satovima. Budite što neuočljiviji (iako je to kao bijelac teško biti) i prosječni (ne dajte dojam da imate novaca/para). Ograničavajte kretanje na strogi centar i po danu. Bez tulumarenja u noćne sate (ako želite živi natrag u Srbiju). Sretno.

nindzarevizor

pre 13 godina

@Pretorija
Hvala na komentarima! Drago mi je da mogu da čujem informaciju iz prve ruke posto ću posetiti Pretoriju tokom svetskog prvenstva u fudbalu.

Pozdrav za Pretoriju!

Slobodan

pre 13 godina

Zaista komentari vezani za poreklo čoveka koji je dao ovo upozorenje nisu uopšte tema, osim za večno iskompleksirane sa naše strane. Tema je vrlo ozbiljna i lično mislim da će biti problema sa kriminalom a i uopšte sa celokupnom organizacijom, jer od početka je bilo mnogo problema i mislim da će velika većina jedva čekati da se sve to završi. I da imam mogućnosti verovatno ne bih išao da gledam SP uživo jer zaista me u JA ništa ne interesuje niti mi je ta zemlja interesantna, što ne bi bio slučaj za mnogim drugim zemljama pa i afričkim, zato mislim da dodeljivanje JA organizaciu SP je najveća glupost FIFA-e osim ako neko nije dobio debele pare za to. Neka sreća prati sve koje odu tamo i oprez u glavu.
P.S. Napred orlovi "bar" do polufinala

ljudozder

pre 13 godina

kod njih je bacac vatre za auto legalan, pa ti vidi. Bolje kauc i ladna piva nego tamo da me neko pojede.

Evo video: http://www.youtube.com/watch?v=fDrzMGdYWZc

a evo i vise informacija o tome.
http://edition.cnn.com/WORLD/africa/9812/11/flame.thrower.car/#1

bravo!

pre 13 godina

@Petar Pecikoza - bravo!

Pravo je zadovoljstvo procitati ovako napisan komentar, cak i kada se ne slazete sa misljenjem iznetim u njemu.

Kada se slazete - kao sto se ja slazem ovoga puta - zadvoljstvo je cak i vece!

Bugsy - MTN

pre 13 godina

Bafana, Bafana, a gde ti zivis majke ti? Ako je sve tako super, lepo i fantasticno, zasto se Afrikaneri (beli Juznoafrikanci, holandskog porekla) masovno iseljavaju? Licno ih znam bar 30 koji su se u poslednjih 5 godina iselili sa porodicama u Australiju, na Novi Zeland, retki u Englesku. Bio sam dva puta u Juznoj Africi, sve zajedno 3 nedelje i naslusao se najjezivijih prica od belih stanovnika Johanesburga, Pretorije i Cape Town-a. Svako, ama bas svako od belaca je ili imao incidentnu situaciju ili mu se desila najblizoj rodbini. Prema tome, ostavi se corava posla i price kako je sve super i "nema kriminala". Pozdrav

Иван-Ниш

pre 13 godina

Мене није спречио криминал већ цена авионске карте да путујем у ЈАР. Пошто сам био на прошлом СП у фудбалу видео сам да се и Немци разбојнички понашају. И то организатори на стадиону. Иако је по цени карте то била 1. зона, тек кад сам тамо стигао видео сам да је то место уствари 2. зона. Ладно ме опљачкала банда организаторска за 40 еврића, на фино.

SOSko

pre 13 godina

Evo vam snimak iz južnoafričkog "maksija" (gledajte od 2.45)

http://www.youtube.com/watch?v=6VGjUMshWYA

Tip pljačka kasusa prangijom, mušterije prolaze, druge kase normalno rade ...

PN

pre 13 godina

Auu, em hrvatski (ne učestvuju na SP), em hokejaški (!) trener.
Te-bra, oladi malo, ovo je očigledno primer psihološkog modela ponašanja: kiselo grožđe, sladak limun. Ne bi tako cvrkutao da "vatreni" idu tamo da se loptaju.

samo pitam

pre 13 godina

Da, FIFA je jedna poznata amaterska organizacija, skup volontera, kulturno umetnicko rustvo, i svakako je dobro da im jedan vrhunski profesionalac skrene paznju na da nisu sagledali sustinu svog plana...

JA

pre 13 godina

"Ceka nas ..." Ovo je smesan komentar. Sta moze da ceka nekog iz Hrvatske, koji je uz to hokejaski trener u J. Africi? Da se tamo mozda ne odrzava neko prvenstvo u hokeju, na koje su se Hrvati kvalifikovali? Vas komsija nista tamo ne ceka, pa se nemojte ni brinuti za nas ostale koji smo se kvalifikovali za Svetsko Prvenstvo u fudbalu.

ness

pre 13 godina

Hrvatski hokejaški trener koji radi u Južnoj Africi ??pa dobro..neka bude....samo imam utisak da je ovo pokušaj da se ublaži žal za neučestvovanjem Hrvatske repke na SP....

Bafana Bafana

pre 13 godina

Gomila gluposti i lazi o Juznoj Africi.
Sinoc sam bio na utakmici Juzna Afrika - Kolumbija u Sowetu - Soccer City stadion, sa mojom celom porodicom gde je bilo 75000 gledalaca od kojih su oko 80% bili nasi tamnoputi sugradjani i niko nije imao nikakvih problema.
Prosle subote su se na dva stadiona u Sowetu odrzavala dva velika sportska dogadjaja i znate sta: Nista se nije desilo, ljudi su uzivali i navijali za svoje timove.

Zao mi je sve one koji ne dolaze u ovu predivnu zemlju da vide i uzivaju u najbolje organizovanom prvenstvu sveta ikada odrzanom, ali ne bojte se, ja cu sa svojom porodicom navijati glasno za Srbiju i bele orlove i mahati vam srpskom zastavom.
... a sto se tice kriminala: ne znam o cemu pricate. Ovde sam skoro 20 godina, i prziveh, a da znate kvarila su mi se kola na putu i niko me jos ne ubi i ne izmalati. Verovatno sam rodjen pod srecnom zvezdom.
'Ajd uzdravlje i zivela Srbija !!!
Vidimo se 13-og juna u Pretoriji. Ciao !!!

MojBratBane

pre 13 godina

s obzirom da ide svako na sopstvenu odgovornost, ako napravimo neki rezultat nece me brinuti "krvoprolice". uostalom nasao je da govori o divljacima covek iz hrvatske. covek prica kao da je iz zemlje hobita a ne one u kojoj je bio rat pred kraj 20. veka. u svakom slucaju zna fifa bolje od lika koji trenira hokej :)

Sasa

pre 13 godina

Nama Srbima je svejedno. Nista se bezbednije ne osecam na hrvatskom primorju (Split,Zadar, Sibenik), pogotovo ako imam Srpske tablice na automobilu. I u Hrvatskoj postoje bande(dompljubci) koji te nece opljackati , ali cete verovatno prebiti , auto polupati i priciniti vam niz drugih neprijatnosti. Unapred se izvinjavam svim "normalnim Hrvatima i velika je sreca da ih je ipak velika vecina. Hocu reci da kriminal postoji svuda u svetu. Neke kriminalne grupe su radikalnije neke ne, ali im je prezime svuda isto - KRIMINALCI. Iskreno se nadam da ce i JA Policija odraditi svoj deo posla na najbolji moguci nacin, jer ipak je velika cast i obaveza za jednu Drzavu da organizuje tako veliku sportsku manifestaciju. Ipak, hvala na upozorenju.
"Putnik na SP."

string

pre 13 godina

He,he, ovo je dobro:"Ako ti auto crkne na putu, bolje da se sam ubijes". Pa ti ako si sa drugog kontinenta nemoj da zalazis u periferijske delove grada, drzi se urbanog dela, i nemoj da koristis rent a car, vec javni prevoz...mislim, nece valjda neko nasred trga u Johanesburgu da izvadi pistolj i izreseta te...

Rade

pre 13 godina

Koja bjelosvjetska glupost! Svi mi koji zivimo ovdje u JAR bi bili davno pobijeni po gosp. Zajecu. Kriminala svakako ima, ali ga ima i drugdje po svijetu. Oni koji su dodijelili SP Juznoj Africi znaju sta rade - i onih par stotina hiljada ljudi koji ce doci imace sansu da se uvjere u to.

D.

pre 13 godina

Opusteno... vi nema cega da se plasite.

Cuvajte se samo, dok sedite u fotelji, da se ne zagrcnete od kikirikija kada damo gol.

P.S. uvek imajte pivo blizu ruke... zna da pomogne u takvim situacijama.

Pozdrav

Vuki

pre 13 godina

cekaj,cekaj..da li te prvo ubiju i opljackaju,ili opljackaju i ubiju? ako je ovo prvo,ne idem onda..da bar znam zasto me roknuli..
Boze Zajecu,ne paranoisi toliko..

miloje

pre 13 godina

E, jes' vam merodavan izvor informacija... I moja tetka je zimus bila u Tunisu, mangupi joj ukrali torbu, nemojte ljudi tamo nikako posto su svi lopovi...

Gago

pre 13 godina

I ja sam bio u Juznoj Africi:

tamo su svuda po ulici bande, nedaj Boze da ti ponestane para nedje po ulici i da se obratis nekom za zajam... Jednostavno bi te slagao da nema, a i sam znas da ima, narod je tamo cicija. veliki je fukarluk u narod... kupim ti jedne papuce 350 dinara, krenem metar-dva kad iste takve za 120 dinara(jednostavno fukare)

nema tamo cojstva i junastva, niko ti tamo ni uz gusle ne umije odsvirat, a kamoli da zaigra kolo ili da zaigra fircik, svi ti u basti drze neke pse za bradom, a to zovu Lion!!! Uzas brate...

Petar Pecikoza

pre 13 godina

Subjektivnost misljenja je nesto sto se mora uzeti u obzir pri citanju ovakvih sudova.

Za nekoga ko je rastao u faveli Rio de Janeira, Bronx je verovatno najsigurnije mesto na svetu.

Isto tako, za klinca s engleskog dvora je ulica bilo kog grada mesto invazije na sigurnost i privatnost.

Druga stvar je ekspresivnost govornika. Neki ljudi jednostavno "preteruju" u izrazavanju... Na primer ovaj deo teksta za pokvareni auto - bolje je da se sami ubiju. Hmmm...

Sasvim je sigurno da se po ulicama J. Afrike ne moze osecati kao na ulicama Pariza ili Beograda, ali to je deo svetske kulture, razlika i sveukupne lepote ove nase planete. Ono sto najvise na njoj vredi. Sasvim sam siguran da i tamo ima delova grada koji su opasni, ali sam jos sigurniji da ce se organizatori pobrinuti da se tamo ne stigne. Malo otvorenog uma, tolerancije, postovanja prema razlikama, uz naravno malo vise paznje, je sasvim sigurno dovoljno da se super provede u J. Africi i mnogo toga nauci.

Na izjave poput ove u tekstu ne treba obracati mnogo paznje... Ustvari, ne treba ih ni objavljivati, osim u petoparackim casopisima...

Zoran - Johanezburg

pre 13 godina

Evo javljam vam se svima iz groba sa West Park Cemetary u Johanezburgu, parcela S 476. Ubili su me nekoliko puta, pa onda nekoliko puta opljackali. Ustvari, ovde niko drugi nije ziv, osim bandi nalik na hijene. Svi smo umrli, pa smo zato i organizovali SP, kako bi ono malo turista sto ce da dodje moglo da poubija sve krvolocne bande / hijene.
Zasto redakcija B92 objavljuje ovakve bljuvotine, nije mi jasno.

Pretorija

pre 13 godina

Bas kao i u mnogim evropskim gradovima, kao i u mnogim gradovima u USA i Juznoj Americi:

- Covek treba da se pazi ako je sam u nezgodnim kvartovima.

- Vredne stvari se ne ostavljaju u kolima, jer neko razbije prozor i ukrade.

- Na periferijama gradova (i u centru Johanesburga) se treba paziti jer neko moze da pokusa da hi-jack-uje auto.

Ovde nije sve kako se predstavlja u medijima.

Jednog dana ce se raznorazne nebuloze ponovo pisati o Srbiji, a nama ce trebati podrska da i mi dobijemo organizaciju neceg velikog u fudbalu.

U nesto vise od poslednjih godinu dana smo imali 40 000 Engleza za ragbi ovde i 8000 Engleza za kriket i to su bila odovjena putovanja od po par sedmica i nikakvih problema nije bilo.

Terorizam je jedna stvar i od 9/11 je realna pretnja svuda i svagda, ali sto se turista i kriminala tice situacija nije kako se predstavlja da jeste.

U Juznu Afriku dodje preko 9 miliona turista godisnje i ogromna vecina je iz USA, EU i bogatih zemalja Azije.

Mnogo sta nije ovde kako treba, ali ne treba naduvavati stvar do nivoa pucanja.

Boza

pre 13 godina

Ali NAJ-NAJ-NAJ-NAJJACI komentar je onaj koji uporedjuje Brazil i Juznu Afriku. Ne bih ni komentarisao ovo, ali me ovakva glupost jednostavno isprovocirala.
Brazil je 5 (PET) puta bio prvak sveta u fudbalu i vec je organizovao i Svetsko prvenstvo i najveca takmicenja u svim sportovima, a dobio je i organizaciju Olimpijade. Pritom je jedna od najvecih zemalja na svetu po povrsini, broju stanovnika i ekonomski. I ta ekonomija nastavlja da raste. Naravno, ima i dosta kriminala, ali ce za tako veliku drzavu osiguravanje bezbednosti tokom takmicenja biti tek manji izazov.
A sta je Juzno-Africka Republika? Prvak sveta jedino po kriminalu. U fudbalu ce sluziti za nabijanje gol-razlike. Dobili su organizaciju jer je neko dosao na genijalnu ideju da Afrika MORA da organizuje SP, a u ostalim podsaharskim zemljama to ne bi bilo ni teorijski moguce. Tako da je izbor bio nuzno zlo. Niko se vise nije obradovao toj odluci od kriminalaca u JAR-u. Kao sto se krokodili obraduju kad krdo antilopa mora da prepliva reku. Ne sumnjam da ce reprezentacije i posebno celnici FIFE biti odlicno zasticeni, ali sta je sa obicnim ljudima, navijacima, turistima? Da li zemlja sa ogromnim problemima kao sto je JAR moze da im obezbedi neku bezbednost ili ce ih pustiti da se brinu sami za sebe, pa kako se ko snadje?
Voleo bih da se varam, ali mi se cini da ce biti krvi.

Pretorija

pre 13 godina

U Juznoj Africi zivim.
Covek mora da se pazi.
Iz mog iskustva, daleko je od istine ovo sto je napisano.

Kako verujem samo proverenim brojkama, evo sta standardno senzacionalisticki nastorjeni Englezi kazu o JAR:

SA safer for tourists than Spain or Germany

http://www.iol.co.za/index.php?click_id=13&set_id=1&art_id=vn20100325042054212C645868

Daleko je od blagostanja ovde, ali je isto tako daleko od ovoga sto neki mediji pokusavaju da predstave.

Zkr

pre 13 godina

Nadam se da greši u proceni, ali i moje informacjie su iste takve od ljudi koji žive ili su živeli tamo.

Poenta je da takve stvari treba organizovati u civilizaciji, a Južna Afrika to nije.

mali radojica

pre 13 godina

Najtragicnije u svemu ovom je sto se ovde javljaju totalne pubertetlije i pacenici sa nekakvim komentarima koji se ticu porekla ovog hokejasa. Kakve veze to ima sa temom. A tema, e ona je veoma ozbiljna i niko izgleda ne shvata kakvoj se opasnosti izlaze odlaskom u SA.Da se odmah razumemo, ovo sa rasizmom i aparthejdom nema veze, ovde je rec o realnom zivotu i o tome da ce stvarno doci do krvoprolica ukoliko vojska i policija bukvalno fizicki ne odvoje stotine i stotine hiljada navijaca od nekoliko desetina hiljada dobro naoruzanih i na pljacku, silovanja i ubistva spremnih clanova raznih gangova.To je toliko uzelo maha u Jo'burgu da od medj. aerodroma do grada autobuse sa redovnim turistima prate privatne security vojske a koliko je ozbiljno vidi se iz vesti da najpoznatija svetska security kompanija G4S uopste nece biti tamo prisutna jer je "suvise opasno". Na zalost cini mi se da cemo tokom mundijala slusati i neke ne bas mnogo lepe "sportske " vesti.

Slobodan

pre 13 godina

Zaista komentari vezani za poreklo čoveka koji je dao ovo upozorenje nisu uopšte tema, osim za večno iskompleksirane sa naše strane. Tema je vrlo ozbiljna i lično mislim da će biti problema sa kriminalom a i uopšte sa celokupnom organizacijom, jer od početka je bilo mnogo problema i mislim da će velika većina jedva čekati da se sve to završi. I da imam mogućnosti verovatno ne bih išao da gledam SP uživo jer zaista me u JA ništa ne interesuje niti mi je ta zemlja interesantna, što ne bi bio slučaj za mnogim drugim zemljama pa i afričkim, zato mislim da dodeljivanje JA organizaciu SP je najveća glupost FIFA-e osim ako neko nije dobio debele pare za to. Neka sreća prati sve koje odu tamo i oprez u glavu.
P.S. Napred orlovi "bar" do polufinala

Croman

pre 13 godina

Ako je ovo istina a mogla bi biti s obzirom da čovjek ima osobno iskustvo onda mi je i drago da ne idemo dolje...mislim zbog naših navijača...premda mislim da koliko su ludi ti naši Balkanci da bi oni uspjeli opljačkati bande kada bi im se našle na putu...ma zamislite situaciju da skupinu BBB ili Grobara ili Torcide ili Delija napadnu neki mršavi crnci sa puškicama a ovi ratovali do prije 20 godina, kladim se da bi ovi naši jedva to dočekali...trebaju oni doći na Balkan pa da vide što su bande...možda će i uspjeti da opljačkaju kojeg smotanog Švabu ili Francuza ili Danca...ali bolje da ne diraju Srbe...šalu na stranu...ovo nije dobro ako je i trunčicu istina...jedan izgubljen život povlači odgovornost onoga koji im je dodijelio SP...ako se dogodi neki ružan incident a pogotovo sa smrtnim posljedicama trebalo bi automatski smjeniti cijeli odbor Fife za dodjelu SP-a i pokrenuti proces protiv njih na sudu...nadam se da nema ni malo istine u onome što je izjavio moj sunarodnjak jer po Bogu pa sigurnost je prvi uvjet za SP...ako ona nije na razini onda se jednostavno dodijeli nekom drugom tko udovoljava tom prvom i najosnovnijem uvjetu...pozdrav i poručujem susjedima da čuvaju glavu...pozz

Nadalina

pre 13 godina

Istina!
Kriminalna drzava! Ne daj Boze da se nadjes sam na semaforu ili u nekoj sporednoj ulici...a jos ako si belac, ne pise ti se dobro!!!

Sva čuda sveta

pre 13 godina

Nama Srbima je svejedno. Nista se bezbednije ne osecam na hrvatskom primorju (Split,Zadar, Sibenik), pogotovo ako imam Srpske tablice na automobilu. I u Hrvatskoj postoje bande(dompljubci) koji te nece opljackati , ali cete verovatno prebiti , auto polupati i priciniti vam niz drugih neprijatnosti. Unapred se izvinjavam svim "normalnim Hrvatima i velika je sreca da ih je ipak velika vecina. Hocu reci da kriminal postoji svuda u svetu. Neke kriminalne grupe su radikalnije neke ne, ali im je prezime svuda isto - KRIMINALCI. Iskreno se nadam da ce i JA Policija odraditi svoj deo posla na najbolji moguci nacin, jer ipak je velika cast i obaveza za jednu Drzavu da organizuje tako veliku sportsku manifestaciju. Ipak, hvala na upozorenju.
"Putnik na SP."
(Sasa, 28. maj 2010 11:20)

Da ne zaboravimo da ima takvih budala svuda PA I KOD NAS! Setimo se samo Tatona. Sve krimose sveta u zatvor!

milosrs

pre 13 godina

moja drugarica je iz juzne afrike, sve sto je ovaj covjek rekao je istina i ona je isto tvrdila! ukoliko naidjes na semafor ponoci a crveno je na njemu ne dao ti bog da stanes ,samo po gasu. vi ne mozete da shvatite kako ljudi drugom covjeku izvade oci (bukvalno) zbog deset dolara....

Rista_Electro

pre 13 godina

hahaha i na kraju vest srbi pokrali celu juznu afriku, razbucali mafiju i njima pokrali sve hahahaaha pa daj ljudi zna se gde se najvise krade pa kod nas

zzzzzzzzz

pre 13 godina

Ma u pravu je covek,ne razlikuje se to mnogo od filma District 9,ima kriminala,ubistava,pljachki,ma svega i svacega,voleo bih da se nista od ovoga nece dogoditi,ali sumnjam u to.Strah me ovog nasheg ludog mentaliteta,posto je poznato da je u juzno africkoj republici rasprostranjena prostitucija,i veoma jeftine su usluge,ov nashi akda odu tamo ima da rade sve i svasta po tom pitanju a dobro je poznato kakvi smo po tom pitanju mi muskaraci.a to je zemlja koja je pored nigerije izvoznik HIV virusa.pa savetujem naseh momke da upraznjavaju kondome da posle ovde ne bi doshlo do haosa,mislite o tome..

marko

pre 13 godina

Covek je u pravu, i ko ide dole stvarno treba da se pazi. Ovi nasi posebno, jer se ponasaju razulareno i opusteno, a dole je ista prica kao na Jamajci, Nikaragvi, favelama, ubijaju za majcu i iz zezanja. Ne treba celava glava, mrki pogled, niti je vazan bilo kakav poseban razlog za ubistvo. Sto bi se kod nas reklo, nako.

dule dudule

pre 13 godina

Ajoj, zaboravih u predhodnom komentaru, najvaznije. Svaki cetvrti juznoafrikanac/ka je HIV pozitivan. Zato pamet u glavu:))...durex

dule dudule

pre 13 godina

"sreća da ste vi srbi siromašni pa nećete imati para do doli. naravno osim onoga šta će pješke
(koko, 28. maj 2010 12:51"

sreca da ste vi hrvati otpali mnogo ranije, pa ukoliko imate tv, mozete da nas gledate.

Evo i obavestenje za one koji idu u J.A.

Ovaj hokejaski trener je mislio na Johanesburg. Tamo posle 8 uvece, ne izlazite na ulicu. Sto se ostalih gradova tice, bezbednije je. Ko ode do Cape Town-a, neka ne brine. Tamo je sasvim bezbedno i u sred noci. Provereno, bio sam mesec dana i izlazio svako vece.
Pazite da vas ne opeljese oni nosaci na aerodromu. Dajte ima najvise 5 randa za nosenje prtljaga. Ima da skacu do neba, a pomocice vam. Ko trazi vise, hoce da vas otkine jer zna da ste naivni.

ducalion

pre 13 godina

Pa covece svati da takva zemlja najvise odgovara Batleru i kolegama da rade sta oce,jer je opste poznat nivo kriminala i korupcije u toj zemlji,a dve pod sloganom borimo se za decu Afrike,koji krimosi!!!

Zoran

pre 13 godina

Ovo sam i ja cuo, tacnije, situacije je jos gora, jer su i stadioni potpuno neobezbedjeni. I meni nije jasno zasto je FIFA odlucila da stavi tolike ljude na nisan...

vlada

pre 13 godina

Na zalost, ovaj covek je jednim delom i u pravu.
Cak se ni predstavnici zemalja ucesnica nisu osecali bas prijatno na zrebu koji je tamo bio organizovan a o tome su posvedocili i nasi predstavnici koji su cak i zamerili na jako siromasnoj organizaciji same ceremonije.
Ako je to bilo slabo kako li ce tek bezbednost u celoj zemlji da podignu na visi nivo.

Pretorija

pre 13 godina

@nindzarevizor

Hvala puno na pozdravima.

Srecan Vam put i svako dobro.

U Preotriji je tokom jeseni i zime lepo - bude oko 15-20 stepeni tokom dana, a nocu ume da se spusti na 0-8 stepeni.

U Johanesburgu imate jedinu nasu Srpsku Pravoslavnu Crkvu na africkom tlu. Evo linka: http://www.svetitoma.org/Modules_FE/layout1/displayfull.asp?id=1

U Pretoriji je nasa ambasada i ljubazno osoblje moze Vam pomoci ukoliko budete imali kakvih konzularnih potreba.

Preporuka je da se krecete kuda se i ostali turisti krecu; da se ponasete obazrivo kao sto svaki turista i treba da se ponasa; da budete strpljivi jer lokalni zivlaj ne pruze neke super usluge i relativno tesko rauzme strane naglaske i da se lepo provedite, jer uprkos mnogim problemima ovde mozete lepo da se provedete.

Srecno i vidimo se na stadionu :)

nindzarevizor

pre 13 godina

@Pretorija
Hvala na komentarima! Drago mi je da mogu da čujem informaciju iz prve ruke posto ću posetiti Pretoriju tokom svetskog prvenstva u fudbalu.

Pozdrav za Pretoriju!

bravo!

pre 13 godina

@Petar Pecikoza - bravo!

Pravo je zadovoljstvo procitati ovako napisan komentar, cak i kada se ne slazete sa misljenjem iznetim u njemu.

Kada se slazete - kao sto se ja slazem ovoga puta - zadvoljstvo je cak i vece!

Vlada

pre 13 godina

Imao sam prilike da boravim u Juznoj Africi (Johannesburg) 3 meseca. Sve sto je doticni izjavio je donekle tacno. Tacno je da je kriminal na svakom koraku. Ljudi se krecu samo kolima koja su naravno zakljucana. Meni se licno za 3 meseca nista lose nije desilo ali to je zato sto sam se pridrzavao "pravila" koja tamo vaze. Moras se drzati svog kraja i ne smes zalaziti u "crnacke" delove grada, pogotovu nocu. I ako se nadjes na ulici nemoj se setati sa telefonom u ruci, lap-topom, zlatnim satom....
Jednostavno tamo vaze neka druga pravila kojih se morate pridrzavati i to je potpuno drugi svet od naseg (po shvatanju slobode kretanja).

ми смо (нажалост) навикли

pre 13 godina

Ако тако буде, ми освајамо првенство, а у полуфинале иду још Нигерија, ЈА и Северна кореја. Нажалост, наш народ (и играчи као део народа) је током претходних ко зна колико година навикао на крвопролиће.

Bane

pre 13 godina

Bio sam tamo u nekoliko navrata sluzbeno po nekoliko nedelja i sve je istina sto ovaj covek kaze.
Nema veze sto je Hrvat, stvarno je tako.
Problem je sto vecina ocigledno to ne moze da shvati.
Oni koji putuju na SP neka se drze hotela i svijh autobusal ne mrdajte van njih!

from_HR

pre 13 godina

OK, vidim masu "humorističnih" komentara kako nama (Hrvatima) to nije problem jer ne idemo na SP.

Al unatoč kompleksu nekih od vas, savjetujem da se dobro pripremite (oni koji idu) u JAR. Bio sam 6 mjeseci u mjestu Benoni pokraj Johanesburga. Moj savjet je da se ne ističete novom tehnologijom (mobiteli, laptopi) pa ni satovima. Budite što neuočljiviji (iako je to kao bijelac teško biti) i prosječni (ne dajte dojam da imate novaca/para). Ograničavajte kretanje na strogi centar i po danu. Bez tulumarenja u noćne sate (ako želite živi natrag u Srbiju). Sretno.

Иван-Ниш

pre 13 godina

Мене није спречио криминал већ цена авионске карте да путујем у ЈАР. Пошто сам био на прошлом СП у фудбалу видео сам да се и Немци разбојнички понашају. И то организатори на стадиону. Иако је по цени карте то била 1. зона, тек кад сам тамо стигао видео сам да је то место уствари 2. зона. Ладно ме опљачкала банда организаторска за 40 еврића, на фино.

Bugsy - MTN

pre 13 godina

Bafana, Bafana, a gde ti zivis majke ti? Ako je sve tako super, lepo i fantasticno, zasto se Afrikaneri (beli Juznoafrikanci, holandskog porekla) masovno iseljavaju? Licno ih znam bar 30 koji su se u poslednjih 5 godina iselili sa porodicama u Australiju, na Novi Zeland, retki u Englesku. Bio sam dva puta u Juznoj Africi, sve zajedno 3 nedelje i naslusao se najjezivijih prica od belih stanovnika Johanesburga, Pretorije i Cape Town-a. Svako, ama bas svako od belaca je ili imao incidentnu situaciju ili mu se desila najblizoj rodbini. Prema tome, ostavi se corava posla i price kako je sve super i "nema kriminala". Pozdrav

ljudozder

pre 13 godina

kod njih je bacac vatre za auto legalan, pa ti vidi. Bolje kauc i ladna piva nego tamo da me neko pojede.

Evo video: http://www.youtube.com/watch?v=fDrzMGdYWZc

a evo i vise informacija o tome.
http://edition.cnn.com/WORLD/africa/9812/11/flame.thrower.car/#1

SOSko

pre 13 godina

Evo vam snimak iz južnoafričkog "maksija" (gledajte od 2.45)

http://www.youtube.com/watch?v=6VGjUMshWYA

Tip pljačka kasusa prangijom, mušterije prolaze, druge kase normalno rade ...