Tenis 42

Ponedeljak, 30.11.2009.

10:06

Đoković treći, šansa početak 2010.

Novak Đoković sezonu završava na trećem mestu, Viktor Troicki je 29. dok je Janko Tipsarević odličnim mečevima u finišu sezone, stigao do 38. mesta.

Ðokoviæ treæi, šansa poèetak 2010. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

bivsa svetlana

pre 14 godina

Nikol,
nazvatii nekog kockarem je po meni uvredljivo.
Kocka se (osim ako nije porfesionalan kockar) onaj ko nema nikakvo drugo resenje, ko je nestrpljiv.
Novak nije ni jedno od ta dva (a verovatno ni Conga).
Ja bih to radije nazvala : habrost iavanturizam, odvaznost da se izazove i krene nared a ne "kalkulise" i ceka.
Mislim da "nas"narod nono sto govori od drop-sotu jer komentatori non stop govore o njegovom drop-sotu.
Ja na net uglavnom pratim tenis na bet365 a ponekad i na balkaniyum-u gde se daju prenosi sa RTS-a ili Sport Kluba.
Uglavnom tada iskljucujem ton jer ne mogu da slusam nepismene "komentatore" koji su posao verovatno dobili preko veze.
viskovic je jedini koji odskace ali i on me je naterao da iskljucim ton nedavno kad je izjavio kako je Nole sam sebi iskopap RAKU!!! nakon nekog udarca....
Noletov drop sot je dobar ali i kao i svi ostali udarci kod svih ostalih tenisera ponekad zakaze.....

Borbena

pre 14 godina

Novace, hvala za uspesnu 2009. i mnogobrojne odlicne partije koje si pruzio! Tvoji verni navijaci znaju da to jos uvek nije tvoj maksimum! Verujemo u tebe, i da ces u narednoj sezoni biti isto toliko uporan, konzistantan i istrajan na terenu! I da ce tvoji sjajno odigrani mecevi doneti i vise trofeja a samim tim mogucnost za jos neki stepenik vise ako ne i sam tron, sto da ne! Nicija nije do zore gorela, ima puno sjajnih tenisera koji napreduju, ali Novak je izdrzljiv i pre svega koncentrisan da bude najbolji od najboljih! Srecno kralju srpskog tenisa u singlu i da te jednog ponedeljka vidimo na ATP listi kao broj 1, kao i da te jos mnogo puta vidimo sa podignutim peharom! Nadamo se trofejima i na najjacim turnirima i slavimo na forumu! Sta ima lepse od dobre teniske partije! :)))

analiza

pre 14 godina

@SOVA
Ti ocigledno nisi dobro procitao moj komentar. Ta nesigurnost, raspad sistema i ostalo se odnosila na Rafaela Nadala, a ne na Novaka.
Pomenuo sam Nadala jer se njemu cesto pripisuje velika borbenost kao dobra osobina, a Djokovicu malodusnost kao losa.
U nastavku tog dela komentara sam uglavnom pisao o Nadalu pokusavajuci da objasnim kako ta njegova borbenost i ne daje neke narocite rezultate i ima za njega samog vise stete nego koristi.
Malodusnost je kada se neko ne bori iako ima realne sanse da tom borbom ucini za sebe dobru stvar.
Sa druge strane borbenost uvek i po svaku cenu i nije neka vrlina, vec vise odraz nerazmisljanja, tvrdoglavosti pa pomalo i mazohizma.

Ja sam ove godine video samo jedan jedini mech u kome sam video Novakovu malodusnost. To je bilo cetvrtfinale u Kanadi protiv Rodika.
Mech u kome je Rodik, kome je servis glavno oruzje, odservirao samo 4 asa.
Jedino je tu Novak ispustio cistu pobedu samo zbog toga sto se nije borio.
U svim ostalim mechevima i ako je odustajao od borbenosti - to je bilo sasvim opravdano.

nikol dž. femija

pre 14 godina

Novak je u duši kockar i otuda toliko skraćenih lopti / "dropšot"/. On i Conga su najveći kockari u teniskoj igri.

SOVA

pre 14 godina

Drop shot je Novaku nepotreban, jer on njime vise uznemirava samog sebe nego protivnika. Naravno da drop shotom zadirkujes protivnika, ali najcesce se ispostavi da je protivnik mnogo brzi no sto Novak misli i tako izgubivsi poen sam sebe dovodi u neprijatnu situaciju i dobija lekciju u fazonu: Ti si hteo mene da nasamaris, a posto ti ne kapiras koliko ja mogu onda sam ja tebe ismejao. I naravno da bi Novak trebao da koristi drop shot ukoliko bi ga koristio redje i kako treba, ali ovako kako on to radi iz neke ocigledno djavoljske potrebe, e to negativno utice na njegovu igru. Drop shot se koristi ako ti instikt kaze da si uhvatio protivnika na pogresnoj nozi ili je on previse izbacen sa terena, ali ovako iskusnim igracima takve stvari ne mogu biti cest izbor udarca, jer bolje pokrivaju teren. I jos kada se to ne odigra kako treba, publika reaguje bez simpatija, jer si pokusao da zadirkujes nekoga koga nisi smeo, pa si izvisio jos vise. Ruku na srce, mnogi od nas imaju tu istu crtu vragolastu crtu, ali treba sesti i sam sa sobom popricati kako da savladas svoje strasti.

Novakov danasnji umor ili nespremnost kao na pocetku 2009. sezone, moze nekome izgedati malodusnost, ali Novak je sebe jasno predstavio kao neko ko iz sveg sreca zeli biti buduci No. 1. Zbog njegove odanosti tenisu, nema sanse da je on malodusan. Covek samo zna koliko moze u datom trenutku, a koliko ne.

@analiza
O Novakovim greskama, sigrunosti i raspadu sistema nama govora. Ne znam odakle osnova za takvu tvrdnju? Cak sto vise, Novak je i u tim pogledima napredovao. Sada je blizi vrhu nego ikada, roditelji su mu sve manje u publici, u toku meca ne gleda u svoj tim za podstreh kao sto je to pre cinio, nosi svoje ime na patikama sto je ocigledno dokaz prkosa i nezaziranja od drugih, nije sujeveran i ne cacka se iza uveta 3 puta pa 1 povuce gacice, pa opet 3 puta oko uveta da bi bio samouvereniji kao sto to neki drugi rade.

Novak je izuzetno proracunat mladi covek, a u poslednje vreme je jos vise sazreo. On se ne upusta u avanture sa svojim zdravljem, on odmerava buduce mogucnosti ostalih igraca i ceka svoj momenat. Ukoliko bi popravio par manjih pomenutih stvarcica bio bi kompletna teniska sila.

Ninja Turtle

pre 14 godina

Sto se tice argumenta vezanog za noletovu borbenost i to kako ne mora da trosi energiju u relativno uzaludnim situacijama... Najbolja strategija svakog tenisera je da u svakoj situaciji (gubio ili ne) daje sve od sebe (bas kao Nadal koji je, usput receno, naveo Federera na suze na zatvaranju AO bas zato sto je Federer osjetio (moje misljenje) da je u tom trenutku potpuno 'helpless' i nema nikakvih sansi protiv Nadala). Nole, istina je, pocesto kalkulise i 'preda' poneki set ili gem s' nadom da ce dobiti sljedeci sa dozom extra energije. Jedan ocigledan primjer je Noletova pobjeda protiv Soderlinga na turniru prije Londona (Bazel?) u kojoj je jedva dobio prvi set, 'predao' drugi, i onda se potrudio i uspio da osvoji treci.
Problem sa ovakvom strategijom je kada neuspije onda moze da ima eksponencijalno negativan uticaj na igraca jer poraz postaje extra porazavajuci sa extra guitkom samopouzdanja kod igraca koji kalkulise i sa suprotnim efektom kod igraca koji ne kalkulise. Ovo je, jednostavno receno, veoma opasna taktika.
Ja mislim da je Nole izuzetno psihicki jak i regularno igra najbolje u trenutcima koji su najvazniji. Kada je vazno on je uglavnom psiholoski snazan. Najbolji primjer toga je njegova pobjeda protiv Conge u finalu AO u kojoj je mukotrpnom igrom i strpljenjem uspio da raskrninka protivnika koji je u tom trenutku igrao fenomenalno agresivan tenis (nakom prvog seta tog meca ja nisam vjerovao da Novak moze do pobjede psihicki, fizicki i sto se same igre tice i nole me veoma iznenadio). Ipak, kalkulacije gore opisanog tipa po meni sugerisu nedostatak psihicke snage u pojedinim trenucima. Koliko god to zelio, ja ne vjerujem da nole moze do dominira svjetskim tenisom a la federer, barem ne u danasnjoj konkurenciji sa Nadalom (sljaka) i Federerom (all-around), dokle got ne uspije da dodatno stabilizuje svoju psihicku igru. Nole je zajeban orah, to je sigurno, ali konkurencija mu je (trenutno) jos i zajeabnija sto se tice psihicke spreme. Sto se tice same tehnike i fizickih predispozicija, nole ima mogucnost da zavrsi karijeru medu top 10-15 igraca svih vremena sto se tice broja osvojenih turnira.

NI

pre 14 godina

Analiza,

Drop-shot

Vasa analiza je uglanom na mjestu. Drop-shop moze biti vrlo dobro takticko oruzje ako se pravilno izvodi. Princip je jasan - sto je igrac koji ga izvodi blize mrezi, sto je protivnik dalje od mreze, sto je podloga sporija, sto je protivnik sporiji i konacno sto je drop-shot bolje maskiran (sto se teze iz zamaha cita namjera) udarac je efikasniji.



Problem je sto Novak drop-shot cesto izvodi sa osnovne linije i mnogo vaznije sto pocne sa drop-shotovima kad je mentalno ili fizcki umoran i sto je NAJVAZNIJE svi protivnici znaju da drop-shot zanci da je Novak umoran. Sjetite se samo cetvrtfinala u Australiji. Rodik je poceo da leti poslije dva uzastopna Novakova drop-shota. Za Rodika je to znacilo: ‘Imam ga!’ I bio je u pravu.



U onim situacijam u kojima je drop-shot preporucljiv (relativon kratka lopta od protivnika koji gubi korak) Novak ima fenomenalnu sposbnost da ide na winnere. Usudicu se reci da je u tome najbolji na svijetu. Shodno tome drop-shot jedva da mu je potreban



Nadal

Nadal igra stilom koji ga trosi. Ta stalna jurnjava za loptom po svaku cijenu zna da utuce protivnika ali i trosi Nadalovo tijelo.



Sto se tice treceg seta, Nadal je, kao i svako drugi, umorniji u trecem nego u prvom setu. Problem je sto su protivnici obicno jos umorniji, ako ne fizicki onda mentalno. U sportu je RELATIVNA snaga ono sto presudjuje. Mentalni umor u tenisu je cesce razlog za poraz od fizickog umora. Novak ima porazavajuci rezultat u trecem set protiv Nadala. U prvom set u je rezultat 12:9 za Nadal, u drugom jos ravnopravnije 11:10 za Nadala a u trecem 8:0 za Nadala. Siguran sam da ovu statistiku i Novak i Nadal znaju. Samim tim ona igra odredjenu ulogu u njihovom mecevima



Moje misljenje je da je Nadal svoju najbolju sezonu odigrao prosle godine i da nikada ponovo nece dostici isti nivo.



Novakovo ponasanje

Vi to nijeste pomenuli ali drugi jesu. Novakovo ponasanje na terenu je PRIMJERNO. Istina tu i tamo zna da reguje burno, baci reket, opsuje protivnika koji odigra nesto bolje nego sto je Novak ocekivao (mnogo, mnogo cesce aplaudira na dobar potez od strane protivnika), ponekad se previse lupa u prsa poslije pobjede… Sve to je u granicama ne samo prihvaljivog, nego i ocekivanog.



Losa vijest se bolje prodaje od dobre pa je moguce da stampa u drugim zemljama zna potencirati neki Novakov manje umjesni gest ili izjavu. Medjutim nikada nijesam cuo ili procitao da je neki ozbiljni ili upceni komentator postavio pitanje Novakovog ponasanja. Doduse, ima onih koji smatraju da Novak mora da poradi na body-language kada gubi. Razlozi su ocigledni. Novak daje previse protivniku na znanje da mu ne ide, da samo sto se nije predao.


Ne znam zasto ljudi ne vole Federera. On je teniski umjetnik uz to i pravi sportista. Nije ekstrovertan.

pre 14 godina

Jedan talijanski teniski komentator tvrdi da Đoković stagnira od trenutka kada je osvojio Australian open, dok Murray također nije oduševio jer mu se ne piše dobro nastavi li igrati kao Mečíø.

Kaže da bi ružičasta budućnost trebala čekati De la Poutrea koji je osvajanjem US opena pokazao da se na njega itekako treba računati. Osobito zbog razarajućega tenisa koji je u suprotnosti s onim u izvedbi Murrayja i Đokovića koji ni ove godine nisu uspjeli prekinuti dominaciju Federera i Nadala.

Delpo je pokazao mentalnu i tjelesnu snagu, tako da bi, a mlađi je od Novaka i Andyja, mogao daleko dogurati već 2010. godine.

U komentarima forumaša spominje se da je današnji Delpo sasvim drugi igrač u odnosa na onoga iz prvih mjeseci ove sezone.

Zanimljivo je da jedan forumaš ističe da je prosječna visine desetorice najboljih 188.1 cm, da je ona 1989. godine iznosila 182.7, a 1979. tek 178.5 cm.

bivsa svetlana

pre 14 godina

simo,
da nisi ti malo ljubomoran.....
Uostalom, kako se usudjujem ja da te tako nesto pitam, neko ko ima tako savrsenu moc opazanja sigurno je u stanju da razume nas jadnoke koji se ovde vec tri godine lozimo icekamo kad ce Nole da bude prvi....a to sve jer mi ni u cemu u zivotu nismo prvi u svetu, nismo zaradili milione u dvaes drugoj godini, znojimo se kad je vrucina....ma kako se samo usudjujemo.....evo blam me od mene same!

sima

pre 14 godina

jedno te isto vec 3 godine:
te najbolji je ,te samo sto nije , te evo vec je 2. samo jos malo a prvi odmah nakon toga......
na osnovu cega smatrate da ce nole/djole biti prvi ?

iza sebe ima ocajnu godinu ( Ocajnu za nekog ko pretenduje na prvo mesto a za sve ostale Fantasticnu)
samo je kraj sezone(OD USO do LONDONA)odigrao na nivou i to jedino zato sto niko drugi iz prvih 6 nije bio u konkurenciji :
FED iza sebe je imao 4 gs finala i dve titule, tako da je tih par turnira posle uso na kojima se pojavio i igrao samo reda radi
NADAL je jos u madridu bio povredjen (RASPLAKAO noleta/djoleta u polufinalu) i jasno je da je ispao iz forme i da nije spreman (i sa 65% je uspeo da izjednaci noletov/djoletov najbolji rezultat sezone :polufinale USO)
ANDY RODDICK koji je 3 puta pocistio noleta/djoleta ove sezone ,nije uopste igrao posle USO
ANDY MURRAY takodje povreda ...
Juan Martin del Potro osvajanje USO ga je emotivno ispraznilo + povreda

jasno je da su ova 5orica jedina ozbiljna konkurencija noletu/djoletu (od ostalih igraca na ATP-u NDJ je mnogo,mnogo bolji) i upavo je tu problem : cak i bez njih (fizicki ili sa 65%) Davidenko je bio uspesniji od noleta !!!!!!

mrx

pre 14 godina

@Dejan
Ne znam gde si ti nasao politiku u njegovom komentaru.
Covek je samo odgovorio na jedan sasvim nebulozan komentar o Novakovom ponasanju.
I sve je lepo rekao. Nema tu nikakve politike, radi se jednostavno o karakterima naroda. Jedni su hladniji i manje ispoljavaju emocije, a drugi vise pokazuju. I to je prosta cinjenica.
Novakovo ponasanje mozda nije bas uvek najidealnije, ali nije ni za bilo kakvu osudu. Bar ne nista vise od ponasanja i Federera i Nadala i Mareja i Del Potra i ostalih. Svako od njih ima neki nacin na koji pokazuje emocije. Jedni provociraju protivnike, drugi se svadjaju sa sudijama, a treci kao sto je Novak se jednostavno izduvaju na pauzi ili na kraju mecha. Tenis je cesto igra u kojoj vise odlucuje psiholoska bitka nego ona na terenu. Mnogi igraci svojim emotivnim reakcijama pokusavaju da psihicki slome protivnika. Cesto vidis kako slave , vicu i dizu pesnicu posle nekog bezveznog poena.
Nije uopste stvar u tom poenu, vec u tome da procene da je pravi trenutak da zapocnu ili nastave taj psiholoski rat. Zasto svi komentatori toliko cesto spominju taj "govor tela".
To je najsigurniji znak koji igrac ce pobediti. Moze igrac da bude 5 puta bolji i kvalitetniji od svog protivnika, ali ako mu je taj govor tela los, znaci da psihicki nije nadjacao protivnika i da su male sanse da dobije mech.

Pomenuo bih jos jednu stvar. Posle onog nedavnog mecha izmedju Federera i Del Potra i ispadanja Mareja, ovde su krenuli mnogi komentari o nekom namestanju mecha.
Neki branitelji zapadne kulture su se odmah javili kako samo kod nas postoje te paranoje i teorije zavere i kako recimo u Engleskoj niko ne pominje takve stvari.
Sutradan cujem kako je kompletna engleska stampa bila preplavljena bas takvim tekstovima, o malverzacijama, namestanju i slicnim stvarima.
Dakle i oni su ljudi osetili slicne stvari kao i mi. Nema tu niceg ni cudnog ni loseg.
Medjutim lose je sto smo mi sami sebi najveci neprijatelji. Mnogi se uporno trude da svoju zemlju predstave kao najgoru na svetu i za to traze i najmanji moguci povod.
U stvari takvi ljudi imaju najvece probleme. Oni ne znaju ni da li vise vole zapad ili svoju zemlju. Zbog sopstevnog nezadovoljstva u svemu dobrom i pozitivnom, traze losu i negativnu stranu.
Njima su stalni drugi za sve krivi, a u stvari ne shvataju da su sami sebi najveci neprijatelji.

analiza

pre 14 godina

Osvrnucu se na 2 stvari koje su spominjane u ovim komentarima.
Prvo taj drop-shot o kome mnoogi pricaju.
Ne treba Novak uopste da ga se odrice. To je jednostavno nacin da se malo promeni ritam u poenu, da se protivnik malo iznenadi, da se ne navikne samo na igranje sa osnovno linije, ponekad da se jednostavno skrati poen.
Nije problem u izvodjenju drop shotova. Pojedini igraci ih izvode mnogo cesce od Djokovica.
Problem je u nacinu izvodjenja tih udaraca. Nekada ih je Nivak izvodio mnogo bolje i preciznije, a sada mnogo losije. Cesto te lopte zavrse u mrezi ili predaleko od mreze, pa postanu poklonjena lopta protivniku za napad i verovatno poen iz tog napada.
Drugi problem je sto i kad izvede dobro taj udarac, Novak ostaje ukopan na mestu, umesto da odmah i sam krene za tom loptom na mrezu.
Novak ocigledno cesto podceni protivnika, misleci da ovaj nece stici tu loptu ili je nece uspeti prebaciti.
A desi se upravo obrnuto, protivnik jedva stigne tu loptu i jedva je prebaci preko mreze, ali zbog Novakovog stajanja na liniji na kraju od svog drop shota i fakticki dobijenog poena, sam dobije drop shot i izgubi poen.
Gledao sam bar 50 takvih poena, u kojima Novak posle odlicnog drop-shota izgubi poen, samo zato sto nije izasao na mrezu.
Osnovno pravilo za efikasan drop-shot je da se posle tog udarca izadje na mrezu.
Jedini razlog da ne izlazi na mrezu, je ako proceni da je uputio prejak udarac i da ce ta lopta zavrsiti daleko od mreze. Jedino u tom slucaju vredi ostati pozadi, jer sledi napad protivnika, a pozadi eventualno ima vece sanse da se od tog napada odbrani.
Pogledajte malo druge igrace kako izvode drop-shot. Cesto su na mrezi i pre loptice koju su poslali.

Sto se tice te "malodusnosti", ne bih rekao da je to nikakva malodusnost, vec pre racionalno razmisljanje.
Novak dobro zna da proceni kakve protivnike ima.
Protiv nekih se bori i kada gubi 5:0 ili 5:1, jer je svestan da moze da preokrene.
Medjutim ima protivnika protiv kojih je svestan da ima minimalne sanse da nadoknadi i jedan brejk zaostatka. U takvim situacijama Novak prestaje da se bori, jer je svestan da bi samo uzalud nepotrebno trosio energiju.
Jednostavno momak racionalno razmislja i cuva snagu i energiju za eventualni sledeci set ili sledeci turnir.
Nema niceg narocito pametnog u Rafinoj borbenosti, kada se bori u izgubljenim situacijama i izvlaci poslednje atome snage.
Ponekad i uspe da preokrene mech protiv nekog slabijeg igraca. Medjutim i te preokrete Rafa je vise pravio na psihickom planu, a ne zbog te borbenosti. Jedno vreme je jako retko gubio mecheve i mnogi igraci su jednostavno odustajali iako su bili u situaciji da dobiju prvi set, imaju prednost u drugom.
Medjutim ne iskoriste prvu sansu da zavrse mech i oni se predaju - misleci da nemaju vise sansi za pobedu. A upravo je obrnuto. Rafa se prilicno namuci i izmori da se nekako vrati u taj drugi set i zbog toga ga je jos lakse dobiti u trecem. Jer ako je igrac mogao da bude bolji od njega odmornog, zasto ne bi bio bolji i od umornog.
Neki su napokon shvatili da protiv Nadala cesto treba odigrati i udarac, dva vise ili set vise i ti koji su to shvatili sada ga i pobedjuju.
A sto ga vise igraca pobedjuje i ostali sve vise veruju u sebe.
Medjutim on se i dalje bori u tim izgubljenim situacijama, ali u stvari samo bespotrebno rasipa snagu i sve vise tone.
Nije on u nekoj narocitoj krizi trenutno.
Pogledajte bilo koji mech koji je odigrao poslednjih 6 meseci i uporedite ga sa nekim mecom iz njegovih "najboljih dana".
Videcete da covek igra isto, isto se bori, iste udarce koristi, isto trci za svakom loptom. Jedina razlika je sto sada vise gresi, a vise gresi zato sto je izgubio na sigurnosti, posle sve cescih poraza. Takodje vise gresi jer se i njegovi protivnici vise bore i vise veruju u pobedu, nego ranije. One duze razmene udaraca u kojima je ranije bio neprikosnoven, sada sve cesce gubi i sve cesce on pokusava da zavrsi poen. Nije vise siguran u svoju defanzivu, a u ofanzivi nikada nije bio narocito dobar. Jednostavno mi deluje da se njegova kompletna igra polako raspada.

Ivan

pre 14 godina

@Dejan

Ovo je bila sportska vest dok se jedan "pametnjaković" nije dosetio da pomene standard ponašanja (zapadnjački, bez obzira što ga nije imenovao) i slične politikantske pojmove. Ukratko, samo je dobio šta je tražio, i valjda sam mu izbio iz glave svaku pomisao da ti uskoro kvari sportske teme. Samo, i ti bi trebao da prihvatiš jednu stvar: Nole je, a da ga niko nije ni pitao, odavno postao politička figura. Retko gde kao u sportu možemo da se hvatamo ukoštac sa svetom, retko gde kao u sportu možemo da vidimo kako nas zaista doživljavaju drugi, pa i ti do čijeg je mišljenja nekima ovde toliko stalo. Baš zato i treba što više rasteretiti tog dečka od jedva 22 godine i ne nasedati na priče tipa: ne lupka lopticu kao Federer - kakav primitivac! To su jeftini trikovi; istim tim Zapadnjacima nekad je smetao mrtav-hladan Lendl, a dopadali su im se prgavi Mekinro i prljavi Konors. Da je Nole onomad pristao da igra za Veliku Britaniju, danas bi standard ponašanja bio sve ovo što on radi i što mu zameraju.

Djoksa

pre 14 godina

Svi su ovde izredjali razne mane koje bi Nole morao da "izleci".Primetio sam da suzaboravili na glavnu,sa kojom niko nije postao No1:MALODUSNOST.Kada bude igrao sa jednakim motivom kod rez 0:5 kao kod 5:0 Nole nece samo uzeti jos 1GS nego i sva 4 u godini.

Dejan

pre 14 godina

@Ivan, 30. novembar 2009 17:11)

Mani se politike covece, ovo je sportska vest. Kakvi crni "zapadnjaci" i "istocnjaci". Svi smo mi isti samo se delimo na dobre i lose. Napred Nole do nove Grand Slam titule u 2010-oj.

NI

pre 14 godina

Sova,

Rijetko dobar i upucen komentar. Svaka cast.

Vec sam neko vrijeme bio u dilemi zasto Novak igra drop-shot tako cesto i nepotrebno. Pitao sam se je li u pitanju neka posebna taktika. Sad znam da nije.

boombar

pre 14 godina

Taman sam mislio, videvši vest, da malo "opustim" ruku, ali onda sam pročitao komentar VSIOVA, i shvatio da je čovek 90% rekao ono što sam ja mislio.
Samo bih hteo da dodam nešto za Mareja. Mislim da njemu narednoh godina neće biti lako po pitanju fizike, jer je on prilično masivan, a njegov , relativno, pasivni stil igre zahteva extra brzo kretanje. Svi smo videli koliku je cenu platio Nadal jer je hteo da dokaže svima da može igrati svoju igru i na brzim podlogama. Tako da mislim da škot neće moći odigrati celu sezonu u vrhunskoj fizičkoj spremi.
Ne treba zaboraviti ostale mlade igrače poput Monfisa, Gulbisa, Gaskea, Čilića. Znam, znam sad ih nema nigde po rezultatima, ali koliko je nas videlo pomenutog Mareja, kao kvalitetnog igrača, dok ga je trenirao Gilbert ? Tada ga je Nole drao sa nulom. Možda i neko od ovih nešto promeni u načinu igre, i možda "procvetaju".
Što se Novaka tiče mislim da su presudan trenutak ove godine bile one meč lopte protiv Nadala jer je nakon toga došao onaj, ne baš mali, pad na RG i W. Tu bi sa kolom, dva više već bio na drugom mestu. Svaka mu čast što je uspeo da se povrati za relativno kratko vreme. Na kraju godine je pokazao da je mentalno mnogo jači.
U narednim godinama Noletu od sveg srca želim prvenstveno dobro zdravlje i malko sreće, a sve ostalo će doći.
Pozdrav svima.
Idemo dalje.

Ivan

pre 14 godina

@2010
Ne lupetaj. Ili se malo obrazuj pre nego što sedneš za tastaturu. Kriterijumi za kulturno ponašanje nisu svuda isti. Zapadnjaci ne vole da prikazuju emocije - pa dobro, neka ne vole. Nije ni čudo, njih sunce jedva kad ogreje, hladna klima hladni i oni. Mi volimo da pokazujemo osećanja, kao i svi drugi sa Istoka, sa toplotom i toplinom nemamo problem. I šta sad tu ne valja? Ja ću ti reći, ne valja što se nekim čikama sa Zapada, naviklim da do pre dve decenije samo oni postoje u tenisu, ne svidja što sad u to kolo dolaze neki "sa strane" poput Noleta i ponašaju se drugačije - a pobeđuju. Oni će uvek imati zamerke na njegovo ponašanje, jer je drugačiji od njih, a kogod je živeo na Zapadu zna koliko su u tom pogledu ljudi tamo sposobni da razumeju razliku. Nagradu Stefan Edberg za fer-plej već godinama dobija igrač koji ne ume ko čovek da pruži ruku kad izgubi!? Po tim skandinavskim merilima definicija fer-pleja je - nedostatak svake emocije. Vrišti Nole - ne valja. Vrišti Marej - sve je ok. Skače Nole - ne valja. Skače Monfis - sve je ok. Plače Nole - ne valja. Plače Federer - oh kako divno, kako ljudski (sic)! Muka mi je više od te sebične "demokratije", gde smo svi jednaki, ali po zapadnjačkim merilima, a muka mi je vala i od vas koji mislite da ćete bog-zna-šta dobiti oponašanjem Zapadnjaka. A ti si, dečko, bar dve stvari zaboravio: da nikad nećeš biti za Zapadnjake jedan od njih, ma koliko im se uvlačio da ne kažem gde, kao i da "čitav svet" više nije samo Zapad.

I naravno, sve najbolje Noletu u 2010!

djon

pre 14 godina

2010-ta bice u znaku Novaka. Napokon ce postati i na ATP listi igrac br.1 a takodje i najbolji igrac planete!

Za mene je vec br. 1 a za neverne tome i takozvani "zapad", vec u prvoj polovini. Zivi bili pa videli. A da, mislim da je Nole trenutno najbolji igrac na kugli i ako ima jos mogucnosti da napreduje u nekim elementima igre, ali on to sigurno najbolje zna. Zar ne?

SOVA

pre 14 godina

Sto se tice buducnosti tenisera is sadasnjeg vrha, stekao sam utisak da ce Del Potro uskoro uci u top i tu ostati samo godinu dve. On jednostavno preterano telesno raste i docice u situaciju da se samo oslanja na servu kao i Karlovic. Ove njegove lopate od udaraca su izvodljive u ovom trenutku dok mu loptica odskace u visini kukova, nize loptice vec mu sada zadaju problema. Dakle visina ce mu omesti brzinu, pokretljivost i savitljivost na duze staze.

Nadal ima upornost, ali ce mu kolena uvek biti slabunjava i pitanje je da li se moze totalno oporaviti.

Murray i Novak imaju dobre fizicke predispozicije (vrhunski teniseri su uglavnom bili slicne gradje: Borg, Sampras, McEnroe, Federer - ni previse misicavi, ni previse visoki, ni previse krupni.) Obojica imaju psihu pobednika i samopouzdanje. Iza Murray-a ce biti masinerija i privilegije da igra pred Angolo publikom na vaznim turnirima.

Novak bi trebalo imati neverovatno uspesnu dugu karijeru. Mora poraditi na dve stvari: Prva serva i drop shot. Za prvu servu se preterano istegne i udara lopticu malo ranije nego sto bi trebalo. Znaci da poradi na timingu posle izbacaja. Ja ne znam sta to nega sputava da odoli drop shot-u. Jednostavno to izgleda jace od njega, ali ako bi se te poslastice odrekao presudio bi mnoge vazne meceve u svoju korist.

Federer ce uskoro morati da uspori zbog godina i zasicenosti, mada je nakupio dovoljno poena da nista ne radi par meseci.

Branko

pre 14 godina

Nole posle Melburna sigurno prestiže Nadala,a nadam se već posle Indian Velsa(uz titulu i tamo) i Federera.Možda ga posle toga federer opet na kratko stigne,ali već posle Madrida Nole zadržava prvo mesto.To je moja prognoza,nadam se da će se obistiniti,a bazira se i na tome da će Nole osvojiti Melburn,ali da Federer neće biti u finalu.
To znači da Nole treba da ponovi početkom godine 2008.godinu kada je osvojio Melburn i Indian Vels.Može on to,sada neće menjati reket,fizički je jači,a neće igrati ni Brizbejn i Sidnej(gde ionako ne može da napreduje jer mu je osamnaesti turnir u rankingu Hale sa 150 poena),već egzibiciju u Kujongu,taman da malo oseti reket pred Melburn.

Ono što za Novaka može biti problem je opet veoma naporna sezona na šljaci gde će igrati iste turnire kao i ove godine,ali će pre toga imati i sličnu sezonu na tvrdoj podlozi gde će imati ako dobro odigra nešto više mečeva i jači turnir u Roterdamu u odnosu na onaj iz Marseja iz ove godine.Takođe,tu je opet i Dejvis kup.
Bogami,Nole će morati sve to muški da izdrži,a manji broj turnira u odnosu na ovu godinu će odigrati tek krajem sezone gde pretpostavljam da će zaobići Peking ili Bazel,a možda čak i Šangaj iako je obavezan.Pošto je tu i Dejvis kup gde verujem da će biti ovoga puta više mečeva,jasno je da od manje turnira nema ništa bez obzira na to šta je Novak rekao.Zato je za očekivati da negde Novak izgubi u prvom kolu(recimo u Majamiju ili Sinsinatiju ili možda Madridu) i ako se to desi,nikako ga ne treba kritikovati.Jedino me čudi što se prijavio za Roterdam,s obzirom da igra i Dubai,jeste da su 4 turnira iz serije 500 obavezna,ali nije strašno dobiti i 0 poena za jedan od njih,eto Federer je na kraju valjda samo Bazel i odigrao iz te serije.
Napred Nole,verujemo svi u tebe.

2010

pre 14 godina

1. Nole ima prostora za dalje napredovanje na ATP listi
2. Nole u kontaktu sa javnoscu i medijima ostavlja izvanredan utisak
3. Nole nikada nece promeniti svoje ponasanje na terenu u trenucima kada mu ne ide.
Mislim da ce na zalost ovo zadnje biti ono po cemu ce Novak biti zapamcen kao teniser. On sada ima punih 22 godina i sada je definitivno kasno da se na planu kontrole emocija nesto promeni.
Cesto se kaze da je Novak emotivna licnost i to se potkrepljuje time da on emocije pokazuje. Retko se govori o tome da standardi ponasanja nalazu da se emocije, pogotovo one negativne, ne pokazuju u javnosti, odnosno da se kontrolisu. Da li je potrebno isticati da je stepen ispoljavanja najprimarnijih emocija (bes, ljutnja, frustriranost, nemoc, odsustvo volje)obrnuto srazmeran nacelima svake sportske igre.
Novak kada mu ne ide, sebicno ubija svaku radost na i oko terena. U tim trenucima je tesko navijati za njega, tesko je gledati takav mec. Kao gledalac imam utisak da sam protiv svoje volje uvucen u nesto ruzno, primitivno, nesto sto nije ono zbog cega sam seo ispred televizora. Na srecu, u tenisu ima mnogo sjajnih takmicara koje je uzivanje pratiti, a dolaze i nove snage koje cemo sa uzivanjem pratiti cak i ako njihovi rezultati ne budu toliko sjajni.

Doki

pre 14 godina

Bravo Nole srce ! Bravo nasi ! Odlicna godina !:)
Samo jos Ana i JJ da se malo vrate u vrh ! :)
Stize i mladja ekipa !
Svima SRCNA i jos bolja 2010 !

bivsa svetlana

pre 14 godina

E bas mi je ova fotka sa Noletovim osmehom ulepsala ovaj kisni dan....Nole uzima drugo mesto cim se skinu poeni sa AO, jer Nadal brani 2000 a Nole , mislim 600. NPARED NASIIII, nek 2010 bude najbolja i najtrofejnija do sada!

MM

pre 14 godina

Rafa brani titule na AO, Indijan Welsu, Rimu, Barseloni, Monte Karlu, kao i finala Roterdama i Madrida, tj. nekih 6500 poena (70% njegovih poena) do maja.
Od maja do avgusta Federer brani titule na mastersima u Madridu i Sinsinatiju, a na Gren slemovima (RG, Vimbldon i US open) brani dve titule i finale, tj. ukupno nekih 7200 poena (70% njegovih poena).
S ozbirom da je Nole odlicno odradio kraj sezone, treba ocekivati neke promene u vrhu svetskog tenisa vec u prvoj polovini 2010...

Dzara

pre 14 godina

Posle Australian Opena,
Nole ce, ako Bog da,
biti svetski No.1. i time svima nama doneti veliku srecu i ponos!
Hrabro Nole, 2010 je TVOJA godina!

zar je bitno ko sam

pre 14 godina

Prosla je jos JEDNA godina za SRPSKI tenis. MOGLO je biti i bolje, ali naravno da necemo potcenjivati i ovaj uspeh.

Dok je Ana u DUBOKOJ krizi, i dok Jelena daje NEKE znake ZIVOTA, Novak je osvojio 5 turnira u ovoj godini, i zadrzao TRECE mesto na ATP listi.

To je VELIKI podvig za njega, jer danas ima tako dobrih igraca na ATP-u, i svi se bore za samo jedno mesto, NUMBER ONE.
Dok Nadal i dalje LECI svoje koleno, a Federer pokusava da vrati STARU igru, NOVAK dominira u svim segmentima:)

To je jedna OGROMNA prednost za 2010. Da li ce novak biti PRVI u narednoj godini, to ne zelim da komentarisem jer to samo zavisi od njega:)

SRECNO U 2010. i nadamo se da ce ta godina biti bolja i za NOVAKA, TRIPSAREVICA, TROICKOG I ZIMONJICA:)

sale

pre 14 godina

Pustite dečka više da igra i prestanite sa ovim tekstovima gde se nagađa kada će postati #1. Samo je pitanje vremena, a posle je nebo granica. Napred NOle!!!

Jela

pre 14 godina

Tri igrača u top 40 :)
Nole treću godinu za redom br.3, a i Vik i Jane konstantno napreduju. (Viktor 127->57->29, Janko 52->49->38). Svaka čast momci! Srećno naredne sezone!
Da su Ziki i Dani zabeležili samo jednu pobedu više u Londonu, završili bi i ovu sezonu na prvom mestu. U svakom slučaju fantastična godina u svakom pogledu, divim im se, sigurno je bilo i mnogo neprespavanih noći uz bebice :)
Srećno!

Joao

pre 14 godina

lepo je biti prvi na listi u nekom trenutku, ali mislim da je vaznije osvajati turnire, narocito one najvece. To je ono sto se zaista pamti. Novak je neosporno teniser koji ima mogucnosti, talenta i duha da osvoji jos neki GS. Mislim da je prosao kroz svoju krizu i ako ga zdravlje bude sluzilo, njegovo vreme tek dolazi

Djoksa

pre 14 godina

Rekao sam i ponovicu,sledeca godina ce biti odlucujuca za Noleta.Da li ce biti kao Safin,Hjuit i Rodik jedan od puno GS pobednika ili teniser koji ce se pamtiti i za 50 god kao Federer,Borg, Mekinro,Sampras.Ocekujem minimum 2 GS a moze i vise :).

Djokica

pre 14 godina

S obzirom da Rafa brani vise od 6 tona bodova u prvom delu godine, bilo bi neverovatno da ga Nole ne prestigne.

Medjutim Rodzer skoro da nista ni ne brani do Madrida, tako da ce lov na prvo mesto da potraje bar do Rolan Garosa.

Najvaznije je da se Nole lepo spremi za Melburn i da nas obraduje titulom.

MM

pre 14 godina

Rafa brani titule na AO, Indijan Welsu, Rimu, Barseloni, Monte Karlu, kao i finala Roterdama i Madrida, tj. nekih 6500 poena (70% njegovih poena) do maja.
Od maja do avgusta Federer brani titule na mastersima u Madridu i Sinsinatiju, a na Gren slemovima (RG, Vimbldon i US open) brani dve titule i finale, tj. ukupno nekih 7200 poena (70% njegovih poena).
S ozbirom da je Nole odlicno odradio kraj sezone, treba ocekivati neke promene u vrhu svetskog tenisa vec u prvoj polovini 2010...

Joao

pre 14 godina

lepo je biti prvi na listi u nekom trenutku, ali mislim da je vaznije osvajati turnire, narocito one najvece. To je ono sto se zaista pamti. Novak je neosporno teniser koji ima mogucnosti, talenta i duha da osvoji jos neki GS. Mislim da je prosao kroz svoju krizu i ako ga zdravlje bude sluzilo, njegovo vreme tek dolazi

Djokica

pre 14 godina

S obzirom da Rafa brani vise od 6 tona bodova u prvom delu godine, bilo bi neverovatno da ga Nole ne prestigne.

Medjutim Rodzer skoro da nista ni ne brani do Madrida, tako da ce lov na prvo mesto da potraje bar do Rolan Garosa.

Najvaznije je da se Nole lepo spremi za Melburn i da nas obraduje titulom.

zar je bitno ko sam

pre 14 godina

Prosla je jos JEDNA godina za SRPSKI tenis. MOGLO je biti i bolje, ali naravno da necemo potcenjivati i ovaj uspeh.

Dok je Ana u DUBOKOJ krizi, i dok Jelena daje NEKE znake ZIVOTA, Novak je osvojio 5 turnira u ovoj godini, i zadrzao TRECE mesto na ATP listi.

To je VELIKI podvig za njega, jer danas ima tako dobrih igraca na ATP-u, i svi se bore za samo jedno mesto, NUMBER ONE.
Dok Nadal i dalje LECI svoje koleno, a Federer pokusava da vrati STARU igru, NOVAK dominira u svim segmentima:)

To je jedna OGROMNA prednost za 2010. Da li ce novak biti PRVI u narednoj godini, to ne zelim da komentarisem jer to samo zavisi od njega:)

SRECNO U 2010. i nadamo se da ce ta godina biti bolja i za NOVAKA, TRIPSAREVICA, TROICKOG I ZIMONJICA:)

Ivan

pre 14 godina

@2010
Ne lupetaj. Ili se malo obrazuj pre nego što sedneš za tastaturu. Kriterijumi za kulturno ponašanje nisu svuda isti. Zapadnjaci ne vole da prikazuju emocije - pa dobro, neka ne vole. Nije ni čudo, njih sunce jedva kad ogreje, hladna klima hladni i oni. Mi volimo da pokazujemo osećanja, kao i svi drugi sa Istoka, sa toplotom i toplinom nemamo problem. I šta sad tu ne valja? Ja ću ti reći, ne valja što se nekim čikama sa Zapada, naviklim da do pre dve decenije samo oni postoje u tenisu, ne svidja što sad u to kolo dolaze neki "sa strane" poput Noleta i ponašaju se drugačije - a pobeđuju. Oni će uvek imati zamerke na njegovo ponašanje, jer je drugačiji od njih, a kogod je živeo na Zapadu zna koliko su u tom pogledu ljudi tamo sposobni da razumeju razliku. Nagradu Stefan Edberg za fer-plej već godinama dobija igrač koji ne ume ko čovek da pruži ruku kad izgubi!? Po tim skandinavskim merilima definicija fer-pleja je - nedostatak svake emocije. Vrišti Nole - ne valja. Vrišti Marej - sve je ok. Skače Nole - ne valja. Skače Monfis - sve je ok. Plače Nole - ne valja. Plače Federer - oh kako divno, kako ljudski (sic)! Muka mi je više od te sebične "demokratije", gde smo svi jednaki, ali po zapadnjačkim merilima, a muka mi je vala i od vas koji mislite da ćete bog-zna-šta dobiti oponašanjem Zapadnjaka. A ti si, dečko, bar dve stvari zaboravio: da nikad nećeš biti za Zapadnjake jedan od njih, ma koliko im se uvlačio da ne kažem gde, kao i da "čitav svet" više nije samo Zapad.

I naravno, sve najbolje Noletu u 2010!

Jela

pre 14 godina

Tri igrača u top 40 :)
Nole treću godinu za redom br.3, a i Vik i Jane konstantno napreduju. (Viktor 127->57->29, Janko 52->49->38). Svaka čast momci! Srećno naredne sezone!
Da su Ziki i Dani zabeležili samo jednu pobedu više u Londonu, završili bi i ovu sezonu na prvom mestu. U svakom slučaju fantastična godina u svakom pogledu, divim im se, sigurno je bilo i mnogo neprespavanih noći uz bebice :)
Srećno!

Dzara

pre 14 godina

Posle Australian Opena,
Nole ce, ako Bog da,
biti svetski No.1. i time svima nama doneti veliku srecu i ponos!
Hrabro Nole, 2010 je TVOJA godina!

Djoksa

pre 14 godina

Rekao sam i ponovicu,sledeca godina ce biti odlucujuca za Noleta.Da li ce biti kao Safin,Hjuit i Rodik jedan od puno GS pobednika ili teniser koji ce se pamtiti i za 50 god kao Federer,Borg, Mekinro,Sampras.Ocekujem minimum 2 GS a moze i vise :).

sale

pre 14 godina

Pustite dečka više da igra i prestanite sa ovim tekstovima gde se nagađa kada će postati #1. Samo je pitanje vremena, a posle je nebo granica. Napred NOle!!!

bivsa svetlana

pre 14 godina

E bas mi je ova fotka sa Noletovim osmehom ulepsala ovaj kisni dan....Nole uzima drugo mesto cim se skinu poeni sa AO, jer Nadal brani 2000 a Nole , mislim 600. NPARED NASIIII, nek 2010 bude najbolja i najtrofejnija do sada!

Doki

pre 14 godina

Bravo Nole srce ! Bravo nasi ! Odlicna godina !:)
Samo jos Ana i JJ da se malo vrate u vrh ! :)
Stize i mladja ekipa !
Svima SRCNA i jos bolja 2010 !

SOVA

pre 14 godina

Sto se tice buducnosti tenisera is sadasnjeg vrha, stekao sam utisak da ce Del Potro uskoro uci u top i tu ostati samo godinu dve. On jednostavno preterano telesno raste i docice u situaciju da se samo oslanja na servu kao i Karlovic. Ove njegove lopate od udaraca su izvodljive u ovom trenutku dok mu loptica odskace u visini kukova, nize loptice vec mu sada zadaju problema. Dakle visina ce mu omesti brzinu, pokretljivost i savitljivost na duze staze.

Nadal ima upornost, ali ce mu kolena uvek biti slabunjava i pitanje je da li se moze totalno oporaviti.

Murray i Novak imaju dobre fizicke predispozicije (vrhunski teniseri su uglavnom bili slicne gradje: Borg, Sampras, McEnroe, Federer - ni previse misicavi, ni previse visoki, ni previse krupni.) Obojica imaju psihu pobednika i samopouzdanje. Iza Murray-a ce biti masinerija i privilegije da igra pred Angolo publikom na vaznim turnirima.

Novak bi trebalo imati neverovatno uspesnu dugu karijeru. Mora poraditi na dve stvari: Prva serva i drop shot. Za prvu servu se preterano istegne i udara lopticu malo ranije nego sto bi trebalo. Znaci da poradi na timingu posle izbacaja. Ja ne znam sta to nega sputava da odoli drop shot-u. Jednostavno to izgleda jace od njega, ali ako bi se te poslastice odrekao presudio bi mnoge vazne meceve u svoju korist.

Federer ce uskoro morati da uspori zbog godina i zasicenosti, mada je nakupio dovoljno poena da nista ne radi par meseci.

2010

pre 14 godina

1. Nole ima prostora za dalje napredovanje na ATP listi
2. Nole u kontaktu sa javnoscu i medijima ostavlja izvanredan utisak
3. Nole nikada nece promeniti svoje ponasanje na terenu u trenucima kada mu ne ide.
Mislim da ce na zalost ovo zadnje biti ono po cemu ce Novak biti zapamcen kao teniser. On sada ima punih 22 godina i sada je definitivno kasno da se na planu kontrole emocija nesto promeni.
Cesto se kaze da je Novak emotivna licnost i to se potkrepljuje time da on emocije pokazuje. Retko se govori o tome da standardi ponasanja nalazu da se emocije, pogotovo one negativne, ne pokazuju u javnosti, odnosno da se kontrolisu. Da li je potrebno isticati da je stepen ispoljavanja najprimarnijih emocija (bes, ljutnja, frustriranost, nemoc, odsustvo volje)obrnuto srazmeran nacelima svake sportske igre.
Novak kada mu ne ide, sebicno ubija svaku radost na i oko terena. U tim trenucima je tesko navijati za njega, tesko je gledati takav mec. Kao gledalac imam utisak da sam protiv svoje volje uvucen u nesto ruzno, primitivno, nesto sto nije ono zbog cega sam seo ispred televizora. Na srecu, u tenisu ima mnogo sjajnih takmicara koje je uzivanje pratiti, a dolaze i nove snage koje cemo sa uzivanjem pratiti cak i ako njihovi rezultati ne budu toliko sjajni.

djon

pre 14 godina

2010-ta bice u znaku Novaka. Napokon ce postati i na ATP listi igrac br.1 a takodje i najbolji igrac planete!

Za mene je vec br. 1 a za neverne tome i takozvani "zapad", vec u prvoj polovini. Zivi bili pa videli. A da, mislim da je Nole trenutno najbolji igrac na kugli i ako ima jos mogucnosti da napreduje u nekim elementima igre, ali on to sigurno najbolje zna. Zar ne?

boombar

pre 14 godina

Taman sam mislio, videvši vest, da malo "opustim" ruku, ali onda sam pročitao komentar VSIOVA, i shvatio da je čovek 90% rekao ono što sam ja mislio.
Samo bih hteo da dodam nešto za Mareja. Mislim da njemu narednoh godina neće biti lako po pitanju fizike, jer je on prilično masivan, a njegov , relativno, pasivni stil igre zahteva extra brzo kretanje. Svi smo videli koliku je cenu platio Nadal jer je hteo da dokaže svima da može igrati svoju igru i na brzim podlogama. Tako da mislim da škot neće moći odigrati celu sezonu u vrhunskoj fizičkoj spremi.
Ne treba zaboraviti ostale mlade igrače poput Monfisa, Gulbisa, Gaskea, Čilića. Znam, znam sad ih nema nigde po rezultatima, ali koliko je nas videlo pomenutog Mareja, kao kvalitetnog igrača, dok ga je trenirao Gilbert ? Tada ga je Nole drao sa nulom. Možda i neko od ovih nešto promeni u načinu igre, i možda "procvetaju".
Što se Novaka tiče mislim da su presudan trenutak ove godine bile one meč lopte protiv Nadala jer je nakon toga došao onaj, ne baš mali, pad na RG i W. Tu bi sa kolom, dva više već bio na drugom mestu. Svaka mu čast što je uspeo da se povrati za relativno kratko vreme. Na kraju godine je pokazao da je mentalno mnogo jači.
U narednim godinama Noletu od sveg srca želim prvenstveno dobro zdravlje i malko sreće, a sve ostalo će doći.
Pozdrav svima.
Idemo dalje.

Branko

pre 14 godina

Nole posle Melburna sigurno prestiže Nadala,a nadam se već posle Indian Velsa(uz titulu i tamo) i Federera.Možda ga posle toga federer opet na kratko stigne,ali već posle Madrida Nole zadržava prvo mesto.To je moja prognoza,nadam se da će se obistiniti,a bazira se i na tome da će Nole osvojiti Melburn,ali da Federer neće biti u finalu.
To znači da Nole treba da ponovi početkom godine 2008.godinu kada je osvojio Melburn i Indian Vels.Može on to,sada neće menjati reket,fizički je jači,a neće igrati ni Brizbejn i Sidnej(gde ionako ne može da napreduje jer mu je osamnaesti turnir u rankingu Hale sa 150 poena),već egzibiciju u Kujongu,taman da malo oseti reket pred Melburn.

Ono što za Novaka može biti problem je opet veoma naporna sezona na šljaci gde će igrati iste turnire kao i ove godine,ali će pre toga imati i sličnu sezonu na tvrdoj podlozi gde će imati ako dobro odigra nešto više mečeva i jači turnir u Roterdamu u odnosu na onaj iz Marseja iz ove godine.Takođe,tu je opet i Dejvis kup.
Bogami,Nole će morati sve to muški da izdrži,a manji broj turnira u odnosu na ovu godinu će odigrati tek krajem sezone gde pretpostavljam da će zaobići Peking ili Bazel,a možda čak i Šangaj iako je obavezan.Pošto je tu i Dejvis kup gde verujem da će biti ovoga puta više mečeva,jasno je da od manje turnira nema ništa bez obzira na to šta je Novak rekao.Zato je za očekivati da negde Novak izgubi u prvom kolu(recimo u Majamiju ili Sinsinatiju ili možda Madridu) i ako se to desi,nikako ga ne treba kritikovati.Jedino me čudi što se prijavio za Roterdam,s obzirom da igra i Dubai,jeste da su 4 turnira iz serije 500 obavezna,ali nije strašno dobiti i 0 poena za jedan od njih,eto Federer je na kraju valjda samo Bazel i odigrao iz te serije.
Napred Nole,verujemo svi u tebe.

Dejan

pre 14 godina

@Ivan, 30. novembar 2009 17:11)

Mani se politike covece, ovo je sportska vest. Kakvi crni "zapadnjaci" i "istocnjaci". Svi smo mi isti samo se delimo na dobre i lose. Napred Nole do nove Grand Slam titule u 2010-oj.

Ivan

pre 14 godina

@Dejan

Ovo je bila sportska vest dok se jedan "pametnjaković" nije dosetio da pomene standard ponašanja (zapadnjački, bez obzira što ga nije imenovao) i slične politikantske pojmove. Ukratko, samo je dobio šta je tražio, i valjda sam mu izbio iz glave svaku pomisao da ti uskoro kvari sportske teme. Samo, i ti bi trebao da prihvatiš jednu stvar: Nole je, a da ga niko nije ni pitao, odavno postao politička figura. Retko gde kao u sportu možemo da se hvatamo ukoštac sa svetom, retko gde kao u sportu možemo da vidimo kako nas zaista doživljavaju drugi, pa i ti do čijeg je mišljenja nekima ovde toliko stalo. Baš zato i treba što više rasteretiti tog dečka od jedva 22 godine i ne nasedati na priče tipa: ne lupka lopticu kao Federer - kakav primitivac! To su jeftini trikovi; istim tim Zapadnjacima nekad je smetao mrtav-hladan Lendl, a dopadali su im se prgavi Mekinro i prljavi Konors. Da je Nole onomad pristao da igra za Veliku Britaniju, danas bi standard ponašanja bio sve ovo što on radi i što mu zameraju.

analiza

pre 14 godina

Osvrnucu se na 2 stvari koje su spominjane u ovim komentarima.
Prvo taj drop-shot o kome mnoogi pricaju.
Ne treba Novak uopste da ga se odrice. To je jednostavno nacin da se malo promeni ritam u poenu, da se protivnik malo iznenadi, da se ne navikne samo na igranje sa osnovno linije, ponekad da se jednostavno skrati poen.
Nije problem u izvodjenju drop shotova. Pojedini igraci ih izvode mnogo cesce od Djokovica.
Problem je u nacinu izvodjenja tih udaraca. Nekada ih je Nivak izvodio mnogo bolje i preciznije, a sada mnogo losije. Cesto te lopte zavrse u mrezi ili predaleko od mreze, pa postanu poklonjena lopta protivniku za napad i verovatno poen iz tog napada.
Drugi problem je sto i kad izvede dobro taj udarac, Novak ostaje ukopan na mestu, umesto da odmah i sam krene za tom loptom na mrezu.
Novak ocigledno cesto podceni protivnika, misleci da ovaj nece stici tu loptu ili je nece uspeti prebaciti.
A desi se upravo obrnuto, protivnik jedva stigne tu loptu i jedva je prebaci preko mreze, ali zbog Novakovog stajanja na liniji na kraju od svog drop shota i fakticki dobijenog poena, sam dobije drop shot i izgubi poen.
Gledao sam bar 50 takvih poena, u kojima Novak posle odlicnog drop-shota izgubi poen, samo zato sto nije izasao na mrezu.
Osnovno pravilo za efikasan drop-shot je da se posle tog udarca izadje na mrezu.
Jedini razlog da ne izlazi na mrezu, je ako proceni da je uputio prejak udarac i da ce ta lopta zavrsiti daleko od mreze. Jedino u tom slucaju vredi ostati pozadi, jer sledi napad protivnika, a pozadi eventualno ima vece sanse da se od tog napada odbrani.
Pogledajte malo druge igrace kako izvode drop-shot. Cesto su na mrezi i pre loptice koju su poslali.

Sto se tice te "malodusnosti", ne bih rekao da je to nikakva malodusnost, vec pre racionalno razmisljanje.
Novak dobro zna da proceni kakve protivnike ima.
Protiv nekih se bori i kada gubi 5:0 ili 5:1, jer je svestan da moze da preokrene.
Medjutim ima protivnika protiv kojih je svestan da ima minimalne sanse da nadoknadi i jedan brejk zaostatka. U takvim situacijama Novak prestaje da se bori, jer je svestan da bi samo uzalud nepotrebno trosio energiju.
Jednostavno momak racionalno razmislja i cuva snagu i energiju za eventualni sledeci set ili sledeci turnir.
Nema niceg narocito pametnog u Rafinoj borbenosti, kada se bori u izgubljenim situacijama i izvlaci poslednje atome snage.
Ponekad i uspe da preokrene mech protiv nekog slabijeg igraca. Medjutim i te preokrete Rafa je vise pravio na psihickom planu, a ne zbog te borbenosti. Jedno vreme je jako retko gubio mecheve i mnogi igraci su jednostavno odustajali iako su bili u situaciji da dobiju prvi set, imaju prednost u drugom.
Medjutim ne iskoriste prvu sansu da zavrse mech i oni se predaju - misleci da nemaju vise sansi za pobedu. A upravo je obrnuto. Rafa se prilicno namuci i izmori da se nekako vrati u taj drugi set i zbog toga ga je jos lakse dobiti u trecem. Jer ako je igrac mogao da bude bolji od njega odmornog, zasto ne bi bio bolji i od umornog.
Neki su napokon shvatili da protiv Nadala cesto treba odigrati i udarac, dva vise ili set vise i ti koji su to shvatili sada ga i pobedjuju.
A sto ga vise igraca pobedjuje i ostali sve vise veruju u sebe.
Medjutim on se i dalje bori u tim izgubljenim situacijama, ali u stvari samo bespotrebno rasipa snagu i sve vise tone.
Nije on u nekoj narocitoj krizi trenutno.
Pogledajte bilo koji mech koji je odigrao poslednjih 6 meseci i uporedite ga sa nekim mecom iz njegovih "najboljih dana".
Videcete da covek igra isto, isto se bori, iste udarce koristi, isto trci za svakom loptom. Jedina razlika je sto sada vise gresi, a vise gresi zato sto je izgubio na sigurnosti, posle sve cescih poraza. Takodje vise gresi jer se i njegovi protivnici vise bore i vise veruju u pobedu, nego ranije. One duze razmene udaraca u kojima je ranije bio neprikosnoven, sada sve cesce gubi i sve cesce on pokusava da zavrsi poen. Nije vise siguran u svoju defanzivu, a u ofanzivi nikada nije bio narocito dobar. Jednostavno mi deluje da se njegova kompletna igra polako raspada.

mrx

pre 14 godina

@Dejan
Ne znam gde si ti nasao politiku u njegovom komentaru.
Covek je samo odgovorio na jedan sasvim nebulozan komentar o Novakovom ponasanju.
I sve je lepo rekao. Nema tu nikakve politike, radi se jednostavno o karakterima naroda. Jedni su hladniji i manje ispoljavaju emocije, a drugi vise pokazuju. I to je prosta cinjenica.
Novakovo ponasanje mozda nije bas uvek najidealnije, ali nije ni za bilo kakvu osudu. Bar ne nista vise od ponasanja i Federera i Nadala i Mareja i Del Potra i ostalih. Svako od njih ima neki nacin na koji pokazuje emocije. Jedni provociraju protivnike, drugi se svadjaju sa sudijama, a treci kao sto je Novak se jednostavno izduvaju na pauzi ili na kraju mecha. Tenis je cesto igra u kojoj vise odlucuje psiholoska bitka nego ona na terenu. Mnogi igraci svojim emotivnim reakcijama pokusavaju da psihicki slome protivnika. Cesto vidis kako slave , vicu i dizu pesnicu posle nekog bezveznog poena.
Nije uopste stvar u tom poenu, vec u tome da procene da je pravi trenutak da zapocnu ili nastave taj psiholoski rat. Zasto svi komentatori toliko cesto spominju taj "govor tela".
To je najsigurniji znak koji igrac ce pobediti. Moze igrac da bude 5 puta bolji i kvalitetniji od svog protivnika, ali ako mu je taj govor tela los, znaci da psihicki nije nadjacao protivnika i da su male sanse da dobije mech.

Pomenuo bih jos jednu stvar. Posle onog nedavnog mecha izmedju Federera i Del Potra i ispadanja Mareja, ovde su krenuli mnogi komentari o nekom namestanju mecha.
Neki branitelji zapadne kulture su se odmah javili kako samo kod nas postoje te paranoje i teorije zavere i kako recimo u Engleskoj niko ne pominje takve stvari.
Sutradan cujem kako je kompletna engleska stampa bila preplavljena bas takvim tekstovima, o malverzacijama, namestanju i slicnim stvarima.
Dakle i oni su ljudi osetili slicne stvari kao i mi. Nema tu niceg ni cudnog ni loseg.
Medjutim lose je sto smo mi sami sebi najveci neprijatelji. Mnogi se uporno trude da svoju zemlju predstave kao najgoru na svetu i za to traze i najmanji moguci povod.
U stvari takvi ljudi imaju najvece probleme. Oni ne znaju ni da li vise vole zapad ili svoju zemlju. Zbog sopstevnog nezadovoljstva u svemu dobrom i pozitivnom, traze losu i negativnu stranu.
Njima su stalni drugi za sve krivi, a u stvari ne shvataju da su sami sebi najveci neprijatelji.

NI

pre 14 godina

Analiza,

Drop-shot

Vasa analiza je uglanom na mjestu. Drop-shop moze biti vrlo dobro takticko oruzje ako se pravilno izvodi. Princip je jasan - sto je igrac koji ga izvodi blize mrezi, sto je protivnik dalje od mreze, sto je podloga sporija, sto je protivnik sporiji i konacno sto je drop-shot bolje maskiran (sto se teze iz zamaha cita namjera) udarac je efikasniji.



Problem je sto Novak drop-shot cesto izvodi sa osnovne linije i mnogo vaznije sto pocne sa drop-shotovima kad je mentalno ili fizcki umoran i sto je NAJVAZNIJE svi protivnici znaju da drop-shot zanci da je Novak umoran. Sjetite se samo cetvrtfinala u Australiji. Rodik je poceo da leti poslije dva uzastopna Novakova drop-shota. Za Rodika je to znacilo: ‘Imam ga!’ I bio je u pravu.



U onim situacijam u kojima je drop-shot preporucljiv (relativon kratka lopta od protivnika koji gubi korak) Novak ima fenomenalnu sposbnost da ide na winnere. Usudicu se reci da je u tome najbolji na svijetu. Shodno tome drop-shot jedva da mu je potreban



Nadal

Nadal igra stilom koji ga trosi. Ta stalna jurnjava za loptom po svaku cijenu zna da utuce protivnika ali i trosi Nadalovo tijelo.



Sto se tice treceg seta, Nadal je, kao i svako drugi, umorniji u trecem nego u prvom setu. Problem je sto su protivnici obicno jos umorniji, ako ne fizicki onda mentalno. U sportu je RELATIVNA snaga ono sto presudjuje. Mentalni umor u tenisu je cesce razlog za poraz od fizickog umora. Novak ima porazavajuci rezultat u trecem set protiv Nadala. U prvom set u je rezultat 12:9 za Nadal, u drugom jos ravnopravnije 11:10 za Nadala a u trecem 8:0 za Nadala. Siguran sam da ovu statistiku i Novak i Nadal znaju. Samim tim ona igra odredjenu ulogu u njihovom mecevima



Moje misljenje je da je Nadal svoju najbolju sezonu odigrao prosle godine i da nikada ponovo nece dostici isti nivo.



Novakovo ponasanje

Vi to nijeste pomenuli ali drugi jesu. Novakovo ponasanje na terenu je PRIMJERNO. Istina tu i tamo zna da reguje burno, baci reket, opsuje protivnika koji odigra nesto bolje nego sto je Novak ocekivao (mnogo, mnogo cesce aplaudira na dobar potez od strane protivnika), ponekad se previse lupa u prsa poslije pobjede… Sve to je u granicama ne samo prihvaljivog, nego i ocekivanog.



Losa vijest se bolje prodaje od dobre pa je moguce da stampa u drugim zemljama zna potencirati neki Novakov manje umjesni gest ili izjavu. Medjutim nikada nijesam cuo ili procitao da je neki ozbiljni ili upceni komentator postavio pitanje Novakovog ponasanja. Doduse, ima onih koji smatraju da Novak mora da poradi na body-language kada gubi. Razlozi su ocigledni. Novak daje previse protivniku na znanje da mu ne ide, da samo sto se nije predao.


Ne znam zasto ljudi ne vole Federera. On je teniski umjetnik uz to i pravi sportista. Nije ekstrovertan.

Djoksa

pre 14 godina

Svi su ovde izredjali razne mane koje bi Nole morao da "izleci".Primetio sam da suzaboravili na glavnu,sa kojom niko nije postao No1:MALODUSNOST.Kada bude igrao sa jednakim motivom kod rez 0:5 kao kod 5:0 Nole nece samo uzeti jos 1GS nego i sva 4 u godini.

NI

pre 14 godina

Sova,

Rijetko dobar i upucen komentar. Svaka cast.

Vec sam neko vrijeme bio u dilemi zasto Novak igra drop-shot tako cesto i nepotrebno. Pitao sam se je li u pitanju neka posebna taktika. Sad znam da nije.

bivsa svetlana

pre 14 godina

simo,
da nisi ti malo ljubomoran.....
Uostalom, kako se usudjujem ja da te tako nesto pitam, neko ko ima tako savrsenu moc opazanja sigurno je u stanju da razume nas jadnoke koji se ovde vec tri godine lozimo icekamo kad ce Nole da bude prvi....a to sve jer mi ni u cemu u zivotu nismo prvi u svetu, nismo zaradili milione u dvaes drugoj godini, znojimo se kad je vrucina....ma kako se samo usudjujemo.....evo blam me od mene same!

sima

pre 14 godina

jedno te isto vec 3 godine:
te najbolji je ,te samo sto nije , te evo vec je 2. samo jos malo a prvi odmah nakon toga......
na osnovu cega smatrate da ce nole/djole biti prvi ?

iza sebe ima ocajnu godinu ( Ocajnu za nekog ko pretenduje na prvo mesto a za sve ostale Fantasticnu)
samo je kraj sezone(OD USO do LONDONA)odigrao na nivou i to jedino zato sto niko drugi iz prvih 6 nije bio u konkurenciji :
FED iza sebe je imao 4 gs finala i dve titule, tako da je tih par turnira posle uso na kojima se pojavio i igrao samo reda radi
NADAL je jos u madridu bio povredjen (RASPLAKAO noleta/djoleta u polufinalu) i jasno je da je ispao iz forme i da nije spreman (i sa 65% je uspeo da izjednaci noletov/djoletov najbolji rezultat sezone :polufinale USO)
ANDY RODDICK koji je 3 puta pocistio noleta/djoleta ove sezone ,nije uopste igrao posle USO
ANDY MURRAY takodje povreda ...
Juan Martin del Potro osvajanje USO ga je emotivno ispraznilo + povreda

jasno je da su ova 5orica jedina ozbiljna konkurencija noletu/djoletu (od ostalih igraca na ATP-u NDJ je mnogo,mnogo bolji) i upavo je tu problem : cak i bez njih (fizicki ili sa 65%) Davidenko je bio uspesniji od noleta !!!!!!

Ninja Turtle

pre 14 godina

Sto se tice argumenta vezanog za noletovu borbenost i to kako ne mora da trosi energiju u relativno uzaludnim situacijama... Najbolja strategija svakog tenisera je da u svakoj situaciji (gubio ili ne) daje sve od sebe (bas kao Nadal koji je, usput receno, naveo Federera na suze na zatvaranju AO bas zato sto je Federer osjetio (moje misljenje) da je u tom trenutku potpuno 'helpless' i nema nikakvih sansi protiv Nadala). Nole, istina je, pocesto kalkulise i 'preda' poneki set ili gem s' nadom da ce dobiti sljedeci sa dozom extra energije. Jedan ocigledan primjer je Noletova pobjeda protiv Soderlinga na turniru prije Londona (Bazel?) u kojoj je jedva dobio prvi set, 'predao' drugi, i onda se potrudio i uspio da osvoji treci.
Problem sa ovakvom strategijom je kada neuspije onda moze da ima eksponencijalno negativan uticaj na igraca jer poraz postaje extra porazavajuci sa extra guitkom samopouzdanja kod igraca koji kalkulise i sa suprotnim efektom kod igraca koji ne kalkulise. Ovo je, jednostavno receno, veoma opasna taktika.
Ja mislim da je Nole izuzetno psihicki jak i regularno igra najbolje u trenutcima koji su najvazniji. Kada je vazno on je uglavnom psiholoski snazan. Najbolji primjer toga je njegova pobjeda protiv Conge u finalu AO u kojoj je mukotrpnom igrom i strpljenjem uspio da raskrninka protivnika koji je u tom trenutku igrao fenomenalno agresivan tenis (nakom prvog seta tog meca ja nisam vjerovao da Novak moze do pobjede psihicki, fizicki i sto se same igre tice i nole me veoma iznenadio). Ipak, kalkulacije gore opisanog tipa po meni sugerisu nedostatak psihicke snage u pojedinim trenucima. Koliko god to zelio, ja ne vjerujem da nole moze do dominira svjetskim tenisom a la federer, barem ne u danasnjoj konkurenciji sa Nadalom (sljaka) i Federerom (all-around), dokle got ne uspije da dodatno stabilizuje svoju psihicku igru. Nole je zajeban orah, to je sigurno, ali konkurencija mu je (trenutno) jos i zajeabnija sto se tice psihicke spreme. Sto se tice same tehnike i fizickih predispozicija, nole ima mogucnost da zavrsi karijeru medu top 10-15 igraca svih vremena sto se tice broja osvojenih turnira.

SOVA

pre 14 godina

Drop shot je Novaku nepotreban, jer on njime vise uznemirava samog sebe nego protivnika. Naravno da drop shotom zadirkujes protivnika, ali najcesce se ispostavi da je protivnik mnogo brzi no sto Novak misli i tako izgubivsi poen sam sebe dovodi u neprijatnu situaciju i dobija lekciju u fazonu: Ti si hteo mene da nasamaris, a posto ti ne kapiras koliko ja mogu onda sam ja tebe ismejao. I naravno da bi Novak trebao da koristi drop shot ukoliko bi ga koristio redje i kako treba, ali ovako kako on to radi iz neke ocigledno djavoljske potrebe, e to negativno utice na njegovu igru. Drop shot se koristi ako ti instikt kaze da si uhvatio protivnika na pogresnoj nozi ili je on previse izbacen sa terena, ali ovako iskusnim igracima takve stvari ne mogu biti cest izbor udarca, jer bolje pokrivaju teren. I jos kada se to ne odigra kako treba, publika reaguje bez simpatija, jer si pokusao da zadirkujes nekoga koga nisi smeo, pa si izvisio jos vise. Ruku na srce, mnogi od nas imaju tu istu crtu vragolastu crtu, ali treba sesti i sam sa sobom popricati kako da savladas svoje strasti.

Novakov danasnji umor ili nespremnost kao na pocetku 2009. sezone, moze nekome izgedati malodusnost, ali Novak je sebe jasno predstavio kao neko ko iz sveg sreca zeli biti buduci No. 1. Zbog njegove odanosti tenisu, nema sanse da je on malodusan. Covek samo zna koliko moze u datom trenutku, a koliko ne.

@analiza
O Novakovim greskama, sigrunosti i raspadu sistema nama govora. Ne znam odakle osnova za takvu tvrdnju? Cak sto vise, Novak je i u tim pogledima napredovao. Sada je blizi vrhu nego ikada, roditelji su mu sve manje u publici, u toku meca ne gleda u svoj tim za podstreh kao sto je to pre cinio, nosi svoje ime na patikama sto je ocigledno dokaz prkosa i nezaziranja od drugih, nije sujeveran i ne cacka se iza uveta 3 puta pa 1 povuce gacice, pa opet 3 puta oko uveta da bi bio samouvereniji kao sto to neki drugi rade.

Novak je izuzetno proracunat mladi covek, a u poslednje vreme je jos vise sazreo. On se ne upusta u avanture sa svojim zdravljem, on odmerava buduce mogucnosti ostalih igraca i ceka svoj momenat. Ukoliko bi popravio par manjih pomenutih stvarcica bio bi kompletna teniska sila.

pre 14 godina

Jedan talijanski teniski komentator tvrdi da Đoković stagnira od trenutka kada je osvojio Australian open, dok Murray također nije oduševio jer mu se ne piše dobro nastavi li igrati kao Mečíø.

Kaže da bi ružičasta budućnost trebala čekati De la Poutrea koji je osvajanjem US opena pokazao da se na njega itekako treba računati. Osobito zbog razarajućega tenisa koji je u suprotnosti s onim u izvedbi Murrayja i Đokovića koji ni ove godine nisu uspjeli prekinuti dominaciju Federera i Nadala.

Delpo je pokazao mentalnu i tjelesnu snagu, tako da bi, a mlađi je od Novaka i Andyja, mogao daleko dogurati već 2010. godine.

U komentarima forumaša spominje se da je današnji Delpo sasvim drugi igrač u odnosa na onoga iz prvih mjeseci ove sezone.

Zanimljivo je da jedan forumaš ističe da je prosječna visine desetorice najboljih 188.1 cm, da je ona 1989. godine iznosila 182.7, a 1979. tek 178.5 cm.

Borbena

pre 14 godina

Novace, hvala za uspesnu 2009. i mnogobrojne odlicne partije koje si pruzio! Tvoji verni navijaci znaju da to jos uvek nije tvoj maksimum! Verujemo u tebe, i da ces u narednoj sezoni biti isto toliko uporan, konzistantan i istrajan na terenu! I da ce tvoji sjajno odigrani mecevi doneti i vise trofeja a samim tim mogucnost za jos neki stepenik vise ako ne i sam tron, sto da ne! Nicija nije do zore gorela, ima puno sjajnih tenisera koji napreduju, ali Novak je izdrzljiv i pre svega koncentrisan da bude najbolji od najboljih! Srecno kralju srpskog tenisa u singlu i da te jednog ponedeljka vidimo na ATP listi kao broj 1, kao i da te jos mnogo puta vidimo sa podignutim peharom! Nadamo se trofejima i na najjacim turnirima i slavimo na forumu! Sta ima lepse od dobre teniske partije! :)))

nikol dž. femija

pre 14 godina

Novak je u duši kockar i otuda toliko skraćenih lopti / "dropšot"/. On i Conga su najveći kockari u teniskoj igri.

analiza

pre 14 godina

@SOVA
Ti ocigledno nisi dobro procitao moj komentar. Ta nesigurnost, raspad sistema i ostalo se odnosila na Rafaela Nadala, a ne na Novaka.
Pomenuo sam Nadala jer se njemu cesto pripisuje velika borbenost kao dobra osobina, a Djokovicu malodusnost kao losa.
U nastavku tog dela komentara sam uglavnom pisao o Nadalu pokusavajuci da objasnim kako ta njegova borbenost i ne daje neke narocite rezultate i ima za njega samog vise stete nego koristi.
Malodusnost je kada se neko ne bori iako ima realne sanse da tom borbom ucini za sebe dobru stvar.
Sa druge strane borbenost uvek i po svaku cenu i nije neka vrlina, vec vise odraz nerazmisljanja, tvrdoglavosti pa pomalo i mazohizma.

Ja sam ove godine video samo jedan jedini mech u kome sam video Novakovu malodusnost. To je bilo cetvrtfinale u Kanadi protiv Rodika.
Mech u kome je Rodik, kome je servis glavno oruzje, odservirao samo 4 asa.
Jedino je tu Novak ispustio cistu pobedu samo zbog toga sto se nije borio.
U svim ostalim mechevima i ako je odustajao od borbenosti - to je bilo sasvim opravdano.

bivsa svetlana

pre 14 godina

Nikol,
nazvatii nekog kockarem je po meni uvredljivo.
Kocka se (osim ako nije porfesionalan kockar) onaj ko nema nikakvo drugo resenje, ko je nestrpljiv.
Novak nije ni jedno od ta dva (a verovatno ni Conga).
Ja bih to radije nazvala : habrost iavanturizam, odvaznost da se izazove i krene nared a ne "kalkulise" i ceka.
Mislim da "nas"narod nono sto govori od drop-sotu jer komentatori non stop govore o njegovom drop-sotu.
Ja na net uglavnom pratim tenis na bet365 a ponekad i na balkaniyum-u gde se daju prenosi sa RTS-a ili Sport Kluba.
Uglavnom tada iskljucujem ton jer ne mogu da slusam nepismene "komentatore" koji su posao verovatno dobili preko veze.
viskovic je jedini koji odskace ali i on me je naterao da iskljucim ton nedavno kad je izjavio kako je Nole sam sebi iskopap RAKU!!! nakon nekog udarca....
Noletov drop sot je dobar ali i kao i svi ostali udarci kod svih ostalih tenisera ponekad zakaze.....

2010

pre 14 godina

1. Nole ima prostora za dalje napredovanje na ATP listi
2. Nole u kontaktu sa javnoscu i medijima ostavlja izvanredan utisak
3. Nole nikada nece promeniti svoje ponasanje na terenu u trenucima kada mu ne ide.
Mislim da ce na zalost ovo zadnje biti ono po cemu ce Novak biti zapamcen kao teniser. On sada ima punih 22 godina i sada je definitivno kasno da se na planu kontrole emocija nesto promeni.
Cesto se kaze da je Novak emotivna licnost i to se potkrepljuje time da on emocije pokazuje. Retko se govori o tome da standardi ponasanja nalazu da se emocije, pogotovo one negativne, ne pokazuju u javnosti, odnosno da se kontrolisu. Da li je potrebno isticati da je stepen ispoljavanja najprimarnijih emocija (bes, ljutnja, frustriranost, nemoc, odsustvo volje)obrnuto srazmeran nacelima svake sportske igre.
Novak kada mu ne ide, sebicno ubija svaku radost na i oko terena. U tim trenucima je tesko navijati za njega, tesko je gledati takav mec. Kao gledalac imam utisak da sam protiv svoje volje uvucen u nesto ruzno, primitivno, nesto sto nije ono zbog cega sam seo ispred televizora. Na srecu, u tenisu ima mnogo sjajnih takmicara koje je uzivanje pratiti, a dolaze i nove snage koje cemo sa uzivanjem pratiti cak i ako njihovi rezultati ne budu toliko sjajni.

sima

pre 14 godina

jedno te isto vec 3 godine:
te najbolji je ,te samo sto nije , te evo vec je 2. samo jos malo a prvi odmah nakon toga......
na osnovu cega smatrate da ce nole/djole biti prvi ?

iza sebe ima ocajnu godinu ( Ocajnu za nekog ko pretenduje na prvo mesto a za sve ostale Fantasticnu)
samo je kraj sezone(OD USO do LONDONA)odigrao na nivou i to jedino zato sto niko drugi iz prvih 6 nije bio u konkurenciji :
FED iza sebe je imao 4 gs finala i dve titule, tako da je tih par turnira posle uso na kojima se pojavio i igrao samo reda radi
NADAL je jos u madridu bio povredjen (RASPLAKAO noleta/djoleta u polufinalu) i jasno je da je ispao iz forme i da nije spreman (i sa 65% je uspeo da izjednaci noletov/djoletov najbolji rezultat sezone :polufinale USO)
ANDY RODDICK koji je 3 puta pocistio noleta/djoleta ove sezone ,nije uopste igrao posle USO
ANDY MURRAY takodje povreda ...
Juan Martin del Potro osvajanje USO ga je emotivno ispraznilo + povreda

jasno je da su ova 5orica jedina ozbiljna konkurencija noletu/djoletu (od ostalih igraca na ATP-u NDJ je mnogo,mnogo bolji) i upavo je tu problem : cak i bez njih (fizicki ili sa 65%) Davidenko je bio uspesniji od noleta !!!!!!

Dzara

pre 14 godina

Posle Australian Opena,
Nole ce, ako Bog da,
biti svetski No.1. i time svima nama doneti veliku srecu i ponos!
Hrabro Nole, 2010 je TVOJA godina!

Dejan

pre 14 godina

@Ivan, 30. novembar 2009 17:11)

Mani se politike covece, ovo je sportska vest. Kakvi crni "zapadnjaci" i "istocnjaci". Svi smo mi isti samo se delimo na dobre i lose. Napred Nole do nove Grand Slam titule u 2010-oj.

djon

pre 14 godina

2010-ta bice u znaku Novaka. Napokon ce postati i na ATP listi igrac br.1 a takodje i najbolji igrac planete!

Za mene je vec br. 1 a za neverne tome i takozvani "zapad", vec u prvoj polovini. Zivi bili pa videli. A da, mislim da je Nole trenutno najbolji igrac na kugli i ako ima jos mogucnosti da napreduje u nekim elementima igre, ali on to sigurno najbolje zna. Zar ne?

Ivan

pre 14 godina

@2010
Ne lupetaj. Ili se malo obrazuj pre nego što sedneš za tastaturu. Kriterijumi za kulturno ponašanje nisu svuda isti. Zapadnjaci ne vole da prikazuju emocije - pa dobro, neka ne vole. Nije ni čudo, njih sunce jedva kad ogreje, hladna klima hladni i oni. Mi volimo da pokazujemo osećanja, kao i svi drugi sa Istoka, sa toplotom i toplinom nemamo problem. I šta sad tu ne valja? Ja ću ti reći, ne valja što se nekim čikama sa Zapada, naviklim da do pre dve decenije samo oni postoje u tenisu, ne svidja što sad u to kolo dolaze neki "sa strane" poput Noleta i ponašaju se drugačije - a pobeđuju. Oni će uvek imati zamerke na njegovo ponašanje, jer je drugačiji od njih, a kogod je živeo na Zapadu zna koliko su u tom pogledu ljudi tamo sposobni da razumeju razliku. Nagradu Stefan Edberg za fer-plej već godinama dobija igrač koji ne ume ko čovek da pruži ruku kad izgubi!? Po tim skandinavskim merilima definicija fer-pleja je - nedostatak svake emocije. Vrišti Nole - ne valja. Vrišti Marej - sve je ok. Skače Nole - ne valja. Skače Monfis - sve je ok. Plače Nole - ne valja. Plače Federer - oh kako divno, kako ljudski (sic)! Muka mi je više od te sebične "demokratije", gde smo svi jednaki, ali po zapadnjačkim merilima, a muka mi je vala i od vas koji mislite da ćete bog-zna-šta dobiti oponašanjem Zapadnjaka. A ti si, dečko, bar dve stvari zaboravio: da nikad nećeš biti za Zapadnjake jedan od njih, ma koliko im se uvlačio da ne kažem gde, kao i da "čitav svet" više nije samo Zapad.

I naravno, sve najbolje Noletu u 2010!

Djoksa

pre 14 godina

Rekao sam i ponovicu,sledeca godina ce biti odlucujuca za Noleta.Da li ce biti kao Safin,Hjuit i Rodik jedan od puno GS pobednika ili teniser koji ce se pamtiti i za 50 god kao Federer,Borg, Mekinro,Sampras.Ocekujem minimum 2 GS a moze i vise :).

pre 14 godina

Jedan talijanski teniski komentator tvrdi da Đoković stagnira od trenutka kada je osvojio Australian open, dok Murray također nije oduševio jer mu se ne piše dobro nastavi li igrati kao Mečíø.

Kaže da bi ružičasta budućnost trebala čekati De la Poutrea koji je osvajanjem US opena pokazao da se na njega itekako treba računati. Osobito zbog razarajućega tenisa koji je u suprotnosti s onim u izvedbi Murrayja i Đokovića koji ni ove godine nisu uspjeli prekinuti dominaciju Federera i Nadala.

Delpo je pokazao mentalnu i tjelesnu snagu, tako da bi, a mlađi je od Novaka i Andyja, mogao daleko dogurati već 2010. godine.

U komentarima forumaša spominje se da je današnji Delpo sasvim drugi igrač u odnosa na onoga iz prvih mjeseci ove sezone.

Zanimljivo je da jedan forumaš ističe da je prosječna visine desetorice najboljih 188.1 cm, da je ona 1989. godine iznosila 182.7, a 1979. tek 178.5 cm.

SOVA

pre 14 godina

Sto se tice buducnosti tenisera is sadasnjeg vrha, stekao sam utisak da ce Del Potro uskoro uci u top i tu ostati samo godinu dve. On jednostavno preterano telesno raste i docice u situaciju da se samo oslanja na servu kao i Karlovic. Ove njegove lopate od udaraca su izvodljive u ovom trenutku dok mu loptica odskace u visini kukova, nize loptice vec mu sada zadaju problema. Dakle visina ce mu omesti brzinu, pokretljivost i savitljivost na duze staze.

Nadal ima upornost, ali ce mu kolena uvek biti slabunjava i pitanje je da li se moze totalno oporaviti.

Murray i Novak imaju dobre fizicke predispozicije (vrhunski teniseri su uglavnom bili slicne gradje: Borg, Sampras, McEnroe, Federer - ni previse misicavi, ni previse visoki, ni previse krupni.) Obojica imaju psihu pobednika i samopouzdanje. Iza Murray-a ce biti masinerija i privilegije da igra pred Angolo publikom na vaznim turnirima.

Novak bi trebalo imati neverovatno uspesnu dugu karijeru. Mora poraditi na dve stvari: Prva serva i drop shot. Za prvu servu se preterano istegne i udara lopticu malo ranije nego sto bi trebalo. Znaci da poradi na timingu posle izbacaja. Ja ne znam sta to nega sputava da odoli drop shot-u. Jednostavno to izgleda jace od njega, ali ako bi se te poslastice odrekao presudio bi mnoge vazne meceve u svoju korist.

Federer ce uskoro morati da uspori zbog godina i zasicenosti, mada je nakupio dovoljno poena da nista ne radi par meseci.

zar je bitno ko sam

pre 14 godina

Prosla je jos JEDNA godina za SRPSKI tenis. MOGLO je biti i bolje, ali naravno da necemo potcenjivati i ovaj uspeh.

Dok je Ana u DUBOKOJ krizi, i dok Jelena daje NEKE znake ZIVOTA, Novak je osvojio 5 turnira u ovoj godini, i zadrzao TRECE mesto na ATP listi.

To je VELIKI podvig za njega, jer danas ima tako dobrih igraca na ATP-u, i svi se bore za samo jedno mesto, NUMBER ONE.
Dok Nadal i dalje LECI svoje koleno, a Federer pokusava da vrati STARU igru, NOVAK dominira u svim segmentima:)

To je jedna OGROMNA prednost za 2010. Da li ce novak biti PRVI u narednoj godini, to ne zelim da komentarisem jer to samo zavisi od njega:)

SRECNO U 2010. i nadamo se da ce ta godina biti bolja i za NOVAKA, TRIPSAREVICA, TROICKOG I ZIMONJICA:)

Djokica

pre 14 godina

S obzirom da Rafa brani vise od 6 tona bodova u prvom delu godine, bilo bi neverovatno da ga Nole ne prestigne.

Medjutim Rodzer skoro da nista ni ne brani do Madrida, tako da ce lov na prvo mesto da potraje bar do Rolan Garosa.

Najvaznije je da se Nole lepo spremi za Melburn i da nas obraduje titulom.

MM

pre 14 godina

Rafa brani titule na AO, Indijan Welsu, Rimu, Barseloni, Monte Karlu, kao i finala Roterdama i Madrida, tj. nekih 6500 poena (70% njegovih poena) do maja.
Od maja do avgusta Federer brani titule na mastersima u Madridu i Sinsinatiju, a na Gren slemovima (RG, Vimbldon i US open) brani dve titule i finale, tj. ukupno nekih 7200 poena (70% njegovih poena).
S ozbirom da je Nole odlicno odradio kraj sezone, treba ocekivati neke promene u vrhu svetskog tenisa vec u prvoj polovini 2010...

analiza

pre 14 godina

Osvrnucu se na 2 stvari koje su spominjane u ovim komentarima.
Prvo taj drop-shot o kome mnoogi pricaju.
Ne treba Novak uopste da ga se odrice. To je jednostavno nacin da se malo promeni ritam u poenu, da se protivnik malo iznenadi, da se ne navikne samo na igranje sa osnovno linije, ponekad da se jednostavno skrati poen.
Nije problem u izvodjenju drop shotova. Pojedini igraci ih izvode mnogo cesce od Djokovica.
Problem je u nacinu izvodjenja tih udaraca. Nekada ih je Nivak izvodio mnogo bolje i preciznije, a sada mnogo losije. Cesto te lopte zavrse u mrezi ili predaleko od mreze, pa postanu poklonjena lopta protivniku za napad i verovatno poen iz tog napada.
Drugi problem je sto i kad izvede dobro taj udarac, Novak ostaje ukopan na mestu, umesto da odmah i sam krene za tom loptom na mrezu.
Novak ocigledno cesto podceni protivnika, misleci da ovaj nece stici tu loptu ili je nece uspeti prebaciti.
A desi se upravo obrnuto, protivnik jedva stigne tu loptu i jedva je prebaci preko mreze, ali zbog Novakovog stajanja na liniji na kraju od svog drop shota i fakticki dobijenog poena, sam dobije drop shot i izgubi poen.
Gledao sam bar 50 takvih poena, u kojima Novak posle odlicnog drop-shota izgubi poen, samo zato sto nije izasao na mrezu.
Osnovno pravilo za efikasan drop-shot je da se posle tog udarca izadje na mrezu.
Jedini razlog da ne izlazi na mrezu, je ako proceni da je uputio prejak udarac i da ce ta lopta zavrsiti daleko od mreze. Jedino u tom slucaju vredi ostati pozadi, jer sledi napad protivnika, a pozadi eventualno ima vece sanse da se od tog napada odbrani.
Pogledajte malo druge igrace kako izvode drop-shot. Cesto su na mrezi i pre loptice koju su poslali.

Sto se tice te "malodusnosti", ne bih rekao da je to nikakva malodusnost, vec pre racionalno razmisljanje.
Novak dobro zna da proceni kakve protivnike ima.
Protiv nekih se bori i kada gubi 5:0 ili 5:1, jer je svestan da moze da preokrene.
Medjutim ima protivnika protiv kojih je svestan da ima minimalne sanse da nadoknadi i jedan brejk zaostatka. U takvim situacijama Novak prestaje da se bori, jer je svestan da bi samo uzalud nepotrebno trosio energiju.
Jednostavno momak racionalno razmislja i cuva snagu i energiju za eventualni sledeci set ili sledeci turnir.
Nema niceg narocito pametnog u Rafinoj borbenosti, kada se bori u izgubljenim situacijama i izvlaci poslednje atome snage.
Ponekad i uspe da preokrene mech protiv nekog slabijeg igraca. Medjutim i te preokrete Rafa je vise pravio na psihickom planu, a ne zbog te borbenosti. Jedno vreme je jako retko gubio mecheve i mnogi igraci su jednostavno odustajali iako su bili u situaciji da dobiju prvi set, imaju prednost u drugom.
Medjutim ne iskoriste prvu sansu da zavrse mech i oni se predaju - misleci da nemaju vise sansi za pobedu. A upravo je obrnuto. Rafa se prilicno namuci i izmori da se nekako vrati u taj drugi set i zbog toga ga je jos lakse dobiti u trecem. Jer ako je igrac mogao da bude bolji od njega odmornog, zasto ne bi bio bolji i od umornog.
Neki su napokon shvatili da protiv Nadala cesto treba odigrati i udarac, dva vise ili set vise i ti koji su to shvatili sada ga i pobedjuju.
A sto ga vise igraca pobedjuje i ostali sve vise veruju u sebe.
Medjutim on se i dalje bori u tim izgubljenim situacijama, ali u stvari samo bespotrebno rasipa snagu i sve vise tone.
Nije on u nekoj narocitoj krizi trenutno.
Pogledajte bilo koji mech koji je odigrao poslednjih 6 meseci i uporedite ga sa nekim mecom iz njegovih "najboljih dana".
Videcete da covek igra isto, isto se bori, iste udarce koristi, isto trci za svakom loptom. Jedina razlika je sto sada vise gresi, a vise gresi zato sto je izgubio na sigurnosti, posle sve cescih poraza. Takodje vise gresi jer se i njegovi protivnici vise bore i vise veruju u pobedu, nego ranije. One duze razmene udaraca u kojima je ranije bio neprikosnoven, sada sve cesce gubi i sve cesce on pokusava da zavrsi poen. Nije vise siguran u svoju defanzivu, a u ofanzivi nikada nije bio narocito dobar. Jednostavno mi deluje da se njegova kompletna igra polako raspada.

mrx

pre 14 godina

@Dejan
Ne znam gde si ti nasao politiku u njegovom komentaru.
Covek je samo odgovorio na jedan sasvim nebulozan komentar o Novakovom ponasanju.
I sve je lepo rekao. Nema tu nikakve politike, radi se jednostavno o karakterima naroda. Jedni su hladniji i manje ispoljavaju emocije, a drugi vise pokazuju. I to je prosta cinjenica.
Novakovo ponasanje mozda nije bas uvek najidealnije, ali nije ni za bilo kakvu osudu. Bar ne nista vise od ponasanja i Federera i Nadala i Mareja i Del Potra i ostalih. Svako od njih ima neki nacin na koji pokazuje emocije. Jedni provociraju protivnike, drugi se svadjaju sa sudijama, a treci kao sto je Novak se jednostavno izduvaju na pauzi ili na kraju mecha. Tenis je cesto igra u kojoj vise odlucuje psiholoska bitka nego ona na terenu. Mnogi igraci svojim emotivnim reakcijama pokusavaju da psihicki slome protivnika. Cesto vidis kako slave , vicu i dizu pesnicu posle nekog bezveznog poena.
Nije uopste stvar u tom poenu, vec u tome da procene da je pravi trenutak da zapocnu ili nastave taj psiholoski rat. Zasto svi komentatori toliko cesto spominju taj "govor tela".
To je najsigurniji znak koji igrac ce pobediti. Moze igrac da bude 5 puta bolji i kvalitetniji od svog protivnika, ali ako mu je taj govor tela los, znaci da psihicki nije nadjacao protivnika i da su male sanse da dobije mech.

Pomenuo bih jos jednu stvar. Posle onog nedavnog mecha izmedju Federera i Del Potra i ispadanja Mareja, ovde su krenuli mnogi komentari o nekom namestanju mecha.
Neki branitelji zapadne kulture su se odmah javili kako samo kod nas postoje te paranoje i teorije zavere i kako recimo u Engleskoj niko ne pominje takve stvari.
Sutradan cujem kako je kompletna engleska stampa bila preplavljena bas takvim tekstovima, o malverzacijama, namestanju i slicnim stvarima.
Dakle i oni su ljudi osetili slicne stvari kao i mi. Nema tu niceg ni cudnog ni loseg.
Medjutim lose je sto smo mi sami sebi najveci neprijatelji. Mnogi se uporno trude da svoju zemlju predstave kao najgoru na svetu i za to traze i najmanji moguci povod.
U stvari takvi ljudi imaju najvece probleme. Oni ne znaju ni da li vise vole zapad ili svoju zemlju. Zbog sopstevnog nezadovoljstva u svemu dobrom i pozitivnom, traze losu i negativnu stranu.
Njima su stalni drugi za sve krivi, a u stvari ne shvataju da su sami sebi najveci neprijatelji.

bivsa svetlana

pre 14 godina

E bas mi je ova fotka sa Noletovim osmehom ulepsala ovaj kisni dan....Nole uzima drugo mesto cim se skinu poeni sa AO, jer Nadal brani 2000 a Nole , mislim 600. NPARED NASIIII, nek 2010 bude najbolja i najtrofejnija do sada!

Djoksa

pre 14 godina

Svi su ovde izredjali razne mane koje bi Nole morao da "izleci".Primetio sam da suzaboravili na glavnu,sa kojom niko nije postao No1:MALODUSNOST.Kada bude igrao sa jednakim motivom kod rez 0:5 kao kod 5:0 Nole nece samo uzeti jos 1GS nego i sva 4 u godini.

NI

pre 14 godina

Analiza,

Drop-shot

Vasa analiza je uglanom na mjestu. Drop-shop moze biti vrlo dobro takticko oruzje ako se pravilno izvodi. Princip je jasan - sto je igrac koji ga izvodi blize mrezi, sto je protivnik dalje od mreze, sto je podloga sporija, sto je protivnik sporiji i konacno sto je drop-shot bolje maskiran (sto se teze iz zamaha cita namjera) udarac je efikasniji.



Problem je sto Novak drop-shot cesto izvodi sa osnovne linije i mnogo vaznije sto pocne sa drop-shotovima kad je mentalno ili fizcki umoran i sto je NAJVAZNIJE svi protivnici znaju da drop-shot zanci da je Novak umoran. Sjetite se samo cetvrtfinala u Australiji. Rodik je poceo da leti poslije dva uzastopna Novakova drop-shota. Za Rodika je to znacilo: ‘Imam ga!’ I bio je u pravu.



U onim situacijam u kojima je drop-shot preporucljiv (relativon kratka lopta od protivnika koji gubi korak) Novak ima fenomenalnu sposbnost da ide na winnere. Usudicu se reci da je u tome najbolji na svijetu. Shodno tome drop-shot jedva da mu je potreban



Nadal

Nadal igra stilom koji ga trosi. Ta stalna jurnjava za loptom po svaku cijenu zna da utuce protivnika ali i trosi Nadalovo tijelo.



Sto se tice treceg seta, Nadal je, kao i svako drugi, umorniji u trecem nego u prvom setu. Problem je sto su protivnici obicno jos umorniji, ako ne fizicki onda mentalno. U sportu je RELATIVNA snaga ono sto presudjuje. Mentalni umor u tenisu je cesce razlog za poraz od fizickog umora. Novak ima porazavajuci rezultat u trecem set protiv Nadala. U prvom set u je rezultat 12:9 za Nadal, u drugom jos ravnopravnije 11:10 za Nadala a u trecem 8:0 za Nadala. Siguran sam da ovu statistiku i Novak i Nadal znaju. Samim tim ona igra odredjenu ulogu u njihovom mecevima



Moje misljenje je da je Nadal svoju najbolju sezonu odigrao prosle godine i da nikada ponovo nece dostici isti nivo.



Novakovo ponasanje

Vi to nijeste pomenuli ali drugi jesu. Novakovo ponasanje na terenu je PRIMJERNO. Istina tu i tamo zna da reguje burno, baci reket, opsuje protivnika koji odigra nesto bolje nego sto je Novak ocekivao (mnogo, mnogo cesce aplaudira na dobar potez od strane protivnika), ponekad se previse lupa u prsa poslije pobjede… Sve to je u granicama ne samo prihvaljivog, nego i ocekivanog.



Losa vijest se bolje prodaje od dobre pa je moguce da stampa u drugim zemljama zna potencirati neki Novakov manje umjesni gest ili izjavu. Medjutim nikada nijesam cuo ili procitao da je neki ozbiljni ili upceni komentator postavio pitanje Novakovog ponasanja. Doduse, ima onih koji smatraju da Novak mora da poradi na body-language kada gubi. Razlozi su ocigledni. Novak daje previse protivniku na znanje da mu ne ide, da samo sto se nije predao.


Ne znam zasto ljudi ne vole Federera. On je teniski umjetnik uz to i pravi sportista. Nije ekstrovertan.

Joao

pre 14 godina

lepo je biti prvi na listi u nekom trenutku, ali mislim da je vaznije osvajati turnire, narocito one najvece. To je ono sto se zaista pamti. Novak je neosporno teniser koji ima mogucnosti, talenta i duha da osvoji jos neki GS. Mislim da je prosao kroz svoju krizu i ako ga zdravlje bude sluzilo, njegovo vreme tek dolazi

Jela

pre 14 godina

Tri igrača u top 40 :)
Nole treću godinu za redom br.3, a i Vik i Jane konstantno napreduju. (Viktor 127->57->29, Janko 52->49->38). Svaka čast momci! Srećno naredne sezone!
Da su Ziki i Dani zabeležili samo jednu pobedu više u Londonu, završili bi i ovu sezonu na prvom mestu. U svakom slučaju fantastična godina u svakom pogledu, divim im se, sigurno je bilo i mnogo neprespavanih noći uz bebice :)
Srećno!

sale

pre 14 godina

Pustite dečka više da igra i prestanite sa ovim tekstovima gde se nagađa kada će postati #1. Samo je pitanje vremena, a posle je nebo granica. Napred NOle!!!

Branko

pre 14 godina

Nole posle Melburna sigurno prestiže Nadala,a nadam se već posle Indian Velsa(uz titulu i tamo) i Federera.Možda ga posle toga federer opet na kratko stigne,ali već posle Madrida Nole zadržava prvo mesto.To je moja prognoza,nadam se da će se obistiniti,a bazira se i na tome da će Nole osvojiti Melburn,ali da Federer neće biti u finalu.
To znači da Nole treba da ponovi početkom godine 2008.godinu kada je osvojio Melburn i Indian Vels.Može on to,sada neće menjati reket,fizički je jači,a neće igrati ni Brizbejn i Sidnej(gde ionako ne može da napreduje jer mu je osamnaesti turnir u rankingu Hale sa 150 poena),već egzibiciju u Kujongu,taman da malo oseti reket pred Melburn.

Ono što za Novaka može biti problem je opet veoma naporna sezona na šljaci gde će igrati iste turnire kao i ove godine,ali će pre toga imati i sličnu sezonu na tvrdoj podlozi gde će imati ako dobro odigra nešto više mečeva i jači turnir u Roterdamu u odnosu na onaj iz Marseja iz ove godine.Takođe,tu je opet i Dejvis kup.
Bogami,Nole će morati sve to muški da izdrži,a manji broj turnira u odnosu na ovu godinu će odigrati tek krajem sezone gde pretpostavljam da će zaobići Peking ili Bazel,a možda čak i Šangaj iako je obavezan.Pošto je tu i Dejvis kup gde verujem da će biti ovoga puta više mečeva,jasno je da od manje turnira nema ništa bez obzira na to šta je Novak rekao.Zato je za očekivati da negde Novak izgubi u prvom kolu(recimo u Majamiju ili Sinsinatiju ili možda Madridu) i ako se to desi,nikako ga ne treba kritikovati.Jedino me čudi što se prijavio za Roterdam,s obzirom da igra i Dubai,jeste da su 4 turnira iz serije 500 obavezna,ali nije strašno dobiti i 0 poena za jedan od njih,eto Federer je na kraju valjda samo Bazel i odigrao iz te serije.
Napred Nole,verujemo svi u tebe.

NI

pre 14 godina

Sova,

Rijetko dobar i upucen komentar. Svaka cast.

Vec sam neko vrijeme bio u dilemi zasto Novak igra drop-shot tako cesto i nepotrebno. Pitao sam se je li u pitanju neka posebna taktika. Sad znam da nije.

Ivan

pre 14 godina

@Dejan

Ovo je bila sportska vest dok se jedan "pametnjaković" nije dosetio da pomene standard ponašanja (zapadnjački, bez obzira što ga nije imenovao) i slične politikantske pojmove. Ukratko, samo je dobio šta je tražio, i valjda sam mu izbio iz glave svaku pomisao da ti uskoro kvari sportske teme. Samo, i ti bi trebao da prihvatiš jednu stvar: Nole je, a da ga niko nije ni pitao, odavno postao politička figura. Retko gde kao u sportu možemo da se hvatamo ukoštac sa svetom, retko gde kao u sportu možemo da vidimo kako nas zaista doživljavaju drugi, pa i ti do čijeg je mišljenja nekima ovde toliko stalo. Baš zato i treba što više rasteretiti tog dečka od jedva 22 godine i ne nasedati na priče tipa: ne lupka lopticu kao Federer - kakav primitivac! To su jeftini trikovi; istim tim Zapadnjacima nekad je smetao mrtav-hladan Lendl, a dopadali su im se prgavi Mekinro i prljavi Konors. Da je Nole onomad pristao da igra za Veliku Britaniju, danas bi standard ponašanja bio sve ovo što on radi i što mu zameraju.

nikol dž. femija

pre 14 godina

Novak je u duši kockar i otuda toliko skraćenih lopti / "dropšot"/. On i Conga su najveći kockari u teniskoj igri.

Doki

pre 14 godina

Bravo Nole srce ! Bravo nasi ! Odlicna godina !:)
Samo jos Ana i JJ da se malo vrate u vrh ! :)
Stize i mladja ekipa !
Svima SRCNA i jos bolja 2010 !

SOVA

pre 14 godina

Drop shot je Novaku nepotreban, jer on njime vise uznemirava samog sebe nego protivnika. Naravno da drop shotom zadirkujes protivnika, ali najcesce se ispostavi da je protivnik mnogo brzi no sto Novak misli i tako izgubivsi poen sam sebe dovodi u neprijatnu situaciju i dobija lekciju u fazonu: Ti si hteo mene da nasamaris, a posto ti ne kapiras koliko ja mogu onda sam ja tebe ismejao. I naravno da bi Novak trebao da koristi drop shot ukoliko bi ga koristio redje i kako treba, ali ovako kako on to radi iz neke ocigledno djavoljske potrebe, e to negativno utice na njegovu igru. Drop shot se koristi ako ti instikt kaze da si uhvatio protivnika na pogresnoj nozi ili je on previse izbacen sa terena, ali ovako iskusnim igracima takve stvari ne mogu biti cest izbor udarca, jer bolje pokrivaju teren. I jos kada se to ne odigra kako treba, publika reaguje bez simpatija, jer si pokusao da zadirkujes nekoga koga nisi smeo, pa si izvisio jos vise. Ruku na srce, mnogi od nas imaju tu istu crtu vragolastu crtu, ali treba sesti i sam sa sobom popricati kako da savladas svoje strasti.

Novakov danasnji umor ili nespremnost kao na pocetku 2009. sezone, moze nekome izgedati malodusnost, ali Novak je sebe jasno predstavio kao neko ko iz sveg sreca zeli biti buduci No. 1. Zbog njegove odanosti tenisu, nema sanse da je on malodusan. Covek samo zna koliko moze u datom trenutku, a koliko ne.

@analiza
O Novakovim greskama, sigrunosti i raspadu sistema nama govora. Ne znam odakle osnova za takvu tvrdnju? Cak sto vise, Novak je i u tim pogledima napredovao. Sada je blizi vrhu nego ikada, roditelji su mu sve manje u publici, u toku meca ne gleda u svoj tim za podstreh kao sto je to pre cinio, nosi svoje ime na patikama sto je ocigledno dokaz prkosa i nezaziranja od drugih, nije sujeveran i ne cacka se iza uveta 3 puta pa 1 povuce gacice, pa opet 3 puta oko uveta da bi bio samouvereniji kao sto to neki drugi rade.

Novak je izuzetno proracunat mladi covek, a u poslednje vreme je jos vise sazreo. On se ne upusta u avanture sa svojim zdravljem, on odmerava buduce mogucnosti ostalih igraca i ceka svoj momenat. Ukoliko bi popravio par manjih pomenutih stvarcica bio bi kompletna teniska sila.

analiza

pre 14 godina

@SOVA
Ti ocigledno nisi dobro procitao moj komentar. Ta nesigurnost, raspad sistema i ostalo se odnosila na Rafaela Nadala, a ne na Novaka.
Pomenuo sam Nadala jer se njemu cesto pripisuje velika borbenost kao dobra osobina, a Djokovicu malodusnost kao losa.
U nastavku tog dela komentara sam uglavnom pisao o Nadalu pokusavajuci da objasnim kako ta njegova borbenost i ne daje neke narocite rezultate i ima za njega samog vise stete nego koristi.
Malodusnost je kada se neko ne bori iako ima realne sanse da tom borbom ucini za sebe dobru stvar.
Sa druge strane borbenost uvek i po svaku cenu i nije neka vrlina, vec vise odraz nerazmisljanja, tvrdoglavosti pa pomalo i mazohizma.

Ja sam ove godine video samo jedan jedini mech u kome sam video Novakovu malodusnost. To je bilo cetvrtfinale u Kanadi protiv Rodika.
Mech u kome je Rodik, kome je servis glavno oruzje, odservirao samo 4 asa.
Jedino je tu Novak ispustio cistu pobedu samo zbog toga sto se nije borio.
U svim ostalim mechevima i ako je odustajao od borbenosti - to je bilo sasvim opravdano.

boombar

pre 14 godina

Taman sam mislio, videvši vest, da malo "opustim" ruku, ali onda sam pročitao komentar VSIOVA, i shvatio da je čovek 90% rekao ono što sam ja mislio.
Samo bih hteo da dodam nešto za Mareja. Mislim da njemu narednoh godina neće biti lako po pitanju fizike, jer je on prilično masivan, a njegov , relativno, pasivni stil igre zahteva extra brzo kretanje. Svi smo videli koliku je cenu platio Nadal jer je hteo da dokaže svima da može igrati svoju igru i na brzim podlogama. Tako da mislim da škot neće moći odigrati celu sezonu u vrhunskoj fizičkoj spremi.
Ne treba zaboraviti ostale mlade igrače poput Monfisa, Gulbisa, Gaskea, Čilića. Znam, znam sad ih nema nigde po rezultatima, ali koliko je nas videlo pomenutog Mareja, kao kvalitetnog igrača, dok ga je trenirao Gilbert ? Tada ga je Nole drao sa nulom. Možda i neko od ovih nešto promeni u načinu igre, i možda "procvetaju".
Što se Novaka tiče mislim da su presudan trenutak ove godine bile one meč lopte protiv Nadala jer je nakon toga došao onaj, ne baš mali, pad na RG i W. Tu bi sa kolom, dva više već bio na drugom mestu. Svaka mu čast što je uspeo da se povrati za relativno kratko vreme. Na kraju godine je pokazao da je mentalno mnogo jači.
U narednim godinama Noletu od sveg srca želim prvenstveno dobro zdravlje i malko sreće, a sve ostalo će doći.
Pozdrav svima.
Idemo dalje.

bivsa svetlana

pre 14 godina

simo,
da nisi ti malo ljubomoran.....
Uostalom, kako se usudjujem ja da te tako nesto pitam, neko ko ima tako savrsenu moc opazanja sigurno je u stanju da razume nas jadnoke koji se ovde vec tri godine lozimo icekamo kad ce Nole da bude prvi....a to sve jer mi ni u cemu u zivotu nismo prvi u svetu, nismo zaradili milione u dvaes drugoj godini, znojimo se kad je vrucina....ma kako se samo usudjujemo.....evo blam me od mene same!

Ninja Turtle

pre 14 godina

Sto se tice argumenta vezanog za noletovu borbenost i to kako ne mora da trosi energiju u relativno uzaludnim situacijama... Najbolja strategija svakog tenisera je da u svakoj situaciji (gubio ili ne) daje sve od sebe (bas kao Nadal koji je, usput receno, naveo Federera na suze na zatvaranju AO bas zato sto je Federer osjetio (moje misljenje) da je u tom trenutku potpuno 'helpless' i nema nikakvih sansi protiv Nadala). Nole, istina je, pocesto kalkulise i 'preda' poneki set ili gem s' nadom da ce dobiti sljedeci sa dozom extra energije. Jedan ocigledan primjer je Noletova pobjeda protiv Soderlinga na turniru prije Londona (Bazel?) u kojoj je jedva dobio prvi set, 'predao' drugi, i onda se potrudio i uspio da osvoji treci.
Problem sa ovakvom strategijom je kada neuspije onda moze da ima eksponencijalno negativan uticaj na igraca jer poraz postaje extra porazavajuci sa extra guitkom samopouzdanja kod igraca koji kalkulise i sa suprotnim efektom kod igraca koji ne kalkulise. Ovo je, jednostavno receno, veoma opasna taktika.
Ja mislim da je Nole izuzetno psihicki jak i regularno igra najbolje u trenutcima koji su najvazniji. Kada je vazno on je uglavnom psiholoski snazan. Najbolji primjer toga je njegova pobjeda protiv Conge u finalu AO u kojoj je mukotrpnom igrom i strpljenjem uspio da raskrninka protivnika koji je u tom trenutku igrao fenomenalno agresivan tenis (nakom prvog seta tog meca ja nisam vjerovao da Novak moze do pobjede psihicki, fizicki i sto se same igre tice i nole me veoma iznenadio). Ipak, kalkulacije gore opisanog tipa po meni sugerisu nedostatak psihicke snage u pojedinim trenucima. Koliko god to zelio, ja ne vjerujem da nole moze do dominira svjetskim tenisom a la federer, barem ne u danasnjoj konkurenciji sa Nadalom (sljaka) i Federerom (all-around), dokle got ne uspije da dodatno stabilizuje svoju psihicku igru. Nole je zajeban orah, to je sigurno, ali konkurencija mu je (trenutno) jos i zajeabnija sto se tice psihicke spreme. Sto se tice same tehnike i fizickih predispozicija, nole ima mogucnost da zavrsi karijeru medu top 10-15 igraca svih vremena sto se tice broja osvojenih turnira.

Borbena

pre 14 godina

Novace, hvala za uspesnu 2009. i mnogobrojne odlicne partije koje si pruzio! Tvoji verni navijaci znaju da to jos uvek nije tvoj maksimum! Verujemo u tebe, i da ces u narednoj sezoni biti isto toliko uporan, konzistantan i istrajan na terenu! I da ce tvoji sjajno odigrani mecevi doneti i vise trofeja a samim tim mogucnost za jos neki stepenik vise ako ne i sam tron, sto da ne! Nicija nije do zore gorela, ima puno sjajnih tenisera koji napreduju, ali Novak je izdrzljiv i pre svega koncentrisan da bude najbolji od najboljih! Srecno kralju srpskog tenisa u singlu i da te jednog ponedeljka vidimo na ATP listi kao broj 1, kao i da te jos mnogo puta vidimo sa podignutim peharom! Nadamo se trofejima i na najjacim turnirima i slavimo na forumu! Sta ima lepse od dobre teniske partije! :)))

bivsa svetlana

pre 14 godina

Nikol,
nazvatii nekog kockarem je po meni uvredljivo.
Kocka se (osim ako nije porfesionalan kockar) onaj ko nema nikakvo drugo resenje, ko je nestrpljiv.
Novak nije ni jedno od ta dva (a verovatno ni Conga).
Ja bih to radije nazvala : habrost iavanturizam, odvaznost da se izazove i krene nared a ne "kalkulise" i ceka.
Mislim da "nas"narod nono sto govori od drop-sotu jer komentatori non stop govore o njegovom drop-sotu.
Ja na net uglavnom pratim tenis na bet365 a ponekad i na balkaniyum-u gde se daju prenosi sa RTS-a ili Sport Kluba.
Uglavnom tada iskljucujem ton jer ne mogu da slusam nepismene "komentatore" koji su posao verovatno dobili preko veze.
viskovic je jedini koji odskace ali i on me je naterao da iskljucim ton nedavno kad je izjavio kako je Nole sam sebi iskopap RAKU!!! nakon nekog udarca....
Noletov drop sot je dobar ali i kao i svi ostali udarci kod svih ostalih tenisera ponekad zakaze.....