Formula 1 27

Ponedeljak, 21.09.2009.

14:29

Reno kažnjen uslovnom suspenzijom

Ekipa Renoa kažnjena je uslovnom suspenzijom iz šampionata Formule 1 zbog nameštanja trke, odlučeno je posle saslušanja u Parizu.

Reno kažnjen uslovnom suspenzijom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

kinez

pre 14 godina

"Reno je kažnjen zbog skandala na trci za veliku nagradu Singapura prošle godine koji je izašao na videlo tek u avgustu kada je francuska ekipa otpustila Nelsona Pikea juniora. Mladi Brazilac je potom vladajućem telu Formule 1 dao informacije po kojima su mu sada već bivši čelnici ekipe Flavio Briatore i Pet Simonds naložili da udari u zid u 17. krivini staze u Singapuru i tako pomogne Fernandu Alonsu, koji je potom došao do trijumfa.

U saopštenju FIA se, takođe, kaže da je pri donošenju odluke uzeto u obzir izvinjenje francuske ekipe, kao i činjenicu da su Britatore i Simonds napustili tim, i zaključila je da je utvrđeno da su samo njih dvojica i Pike bili umešani u skandal, dok Alonso nije imao nikako saznanje o zaveri. Saslušanju u Parizu prisustvovali su i Alonso i Pike, dok su Briatore i Simonds izostali."
Jako interesntno obrazlozenje mudraca iz FIA koje je na zalost izgleda vecini zaljubljenika u F1 promaklo ili nisu hteli da ga komentarisu. U komentaru od pre neki dan izrazio sam nadu da se neke stvari u ovom sportu menjaju. Na zalost, izgleda da ponovo imamo ljubimca FIA i Bernija kome je sva dozvoljeno. Rec je naravno o "neduznom" Alonsu koji i ovaj put nije znao sta radi njegova ekipa. U stvari, prvi put je znao sta se desava u timu ali je resio da progovori tek kada je shvatio da ce neki tamo klinac da bude svetski prvak a ne on. Naravno, kazne za njega nema jer je on ipak dobri decko. Sada bi trebalo svi mi da poverujemo da "nevinasce" uopste nije bio obavesten od njegovog mentora sta ce se desiti na trci Singapuru. U ovakvo obrazlozenje moze da poveruje samo neko sa inteligencijom amebe.
Ja ne mogu da prihvatim ovakvu kolicinu gluposti koja se plasira jer pratim F1 veoma dugo i neke stvari su svima jasne a to je:
1. Vozaci znaju i pre trece runde kvalifikacija kakva ce biti strategija tima po pitanju goriva i guma ( u zavisnosti od plasmana u kvalifikacijama).
2.Alonso je trku u Singapuru krenuo sa jako malo goriva i mnogo pre ostalih krece u box na dolivanje i menjanje guma.Naravno, "nema pojma" sta ce biti veoma brzo po njegovom povratku na stazu!
3."Seprtlja" Pike, posto nema pojma sa voznjom, bas tada se "slucajno" zalece u zid i pravi haos na stazi i naravno priziva SC na stazu. Svim ostalim timovima strategije padaju u vodu, nastaje opsti cirkus koji, gle cuda, odgovara samo jednom coveku "nevinom" Alonsu!!!
Ja nemam dovoljno jak zeludac da ovo svarim kao ni mnoge druge stvari vezane za "nevinasce" Alonsa. Na zalost, opet se izvukao cak i bez opomene sto je omiljena Bernijeva kazna za ljubimce. Setite se samo silnih "no,no" na sve gluposti koje je pravio Sumaher tokom svoje karijere( da shvatite da nisam od onih kojima je Sumi jedino zlo u F1, smatram da ce se jednog dana saznati da je Alonso, dogovorom vise zainteresanih strana, postao sampion ispred Sumahera u "super jakom" Renou).
Nadao sam se da se konacno pocinju stvari resavati u F1 ali ovakvom odlukom gde su neki kaznjeni, neki samo opomenuti a ljubimci cak ni to, postaje jasno da od toga nema nista. Dokle god su prisutni likovi kao Berni,Mozli,Flavio... bice ovakvih brljotina i gluposti u F1. Do tada, svadjaj se narode ko je posten a ko ne. Naravno, "moji" su super a "tvoji" su lopovi i prevarantni. A "njihovi" ? Pa oni zgrcu pare i bas ih zabole sto mi volimo ovaj sport i zelimo da gledamo trke najboljih vozaca bez glupih pravila i skandala.
Mislite o tome, skinite timske boje sa komentara i budite pravi ljubitelji F1.
Nada umire poslednja i to je jedino sto mi je ostalo u ovom sportu.

Para vrti........

pre 14 godina

Ha,ha.....
Pa kad je FIFA utvrdila da je bilo nameštanja rezultata u italijanskom fudbalskom prvenstvu, kako je bilo moguće da ta zemlja postane, odmah posle toga, SVETSKI ŠAMPION U FUDBALU?????????

nekerozberg

pre 14 godina

Kazna? Vrlo obzirna!
Izbaciti Brijatorea (zrtva), ne kazniti Reno novcano (pa SEKA je zaboga), niti suspenzijom (treba nam taj tim u cirkusu), Alonso je nevin (kaznjavanje ne bi bilo popularno ima mnogo navijaca) i na kraju NEMA KAZNE ZA NELSINJA. Interesantno! Ovo vec ne govorim zato sto bih se radovao da se njemu napakosti (nije on taj format), vec mi je bilo logicno. Ali on nam je pomogao da sklonimo coveka koji nam smeta a nagradicemo ga nekim test-vozackim mestu u nekom drugom sampionatu.
Drugo, jeli ovo prvobitno trebalo da bude samo saslusanje? Izgleda da su se dogovorili mnogo ranije nego sto su ocekivali.
Da se razumemo izbacivanjem "prljavog, ljigavog" FB resice se prljave igre u F1 isto koliko i problem nasilja u Srbiji ovim merama koje se vec preduzimaju (da ne pominjem).
Namestanja je bilo i bice ih: 1. pa taj Brijatore je stvorio Sumija
2. Mika Hakinen ne bi bio bi dvostruki sampion da nije bilo dogovora sa Kultardom (naravno govorim o favorizovanju vozaca u Meklarenu)
3. Koliko je puta Barikelo morao da propusti Sumija
4. Kada se Reno vratio 2002. cini mi i ja sam se podsmevao opravdanju da su losi rezultati uzrokovani KRADJOM dokumentacije o njihovom motoru (o tome se ne prica)
5. Zasto je Montoja otisao iz Meklarena, pa kad vam nekoliko puta urade sporiji pitstop od vaseg kolege i on izadje uvek iz boksa pre (naravno govorim o svima simpaticnom Kimiju i naravno Meklarenu)
6. Meklaren je popio kaznu 2007. ali se iz citave afere nekako bez pompe moglo jasno procitati da je Ferari imao poseban razvoj guma sa Bridgestone-om u odnosu na ostale ekipe koje su jeli ravnopravne jer imamo samo jednog snabdevaca guma
7. Kad je 2007. na poslednjoj trci Masa izasao iz boksa iza Kimija voditelj je izustio "ju-ju-ju"
8. da je se kojim slucajem Masin ili Kimijev auto pokvario u zadnjim krugovima trke u Brazilu 2008. da li bi Alonso bio sampion ili bi Meklaren pokrenuo zalbu na "temperaturu goriva" (!!!) Rozberga i jos jednog vozaca. Da li je ta afera sa gorivom kasnije otkrivena ili je bila plan B.
9. Kad su Kimija pitali da li ce na poslednjoj trci u 2008. pomoci Masi kao sto mu je ovaj godinu dana ranije pomogao, Kimi se samo simpaticno nasmejao.
10. Luis ispred Gloka u zadnjoj krivini sampionata - sumljivo.
Ma ovo je naravno samo deo i to vezan samo za tri tima.
IPAK, F1 danas odrzava odavno nevidjen kvalitet vozaca: Alonso, Kimi, Hamilton, Fetel, Kubica, Rozberg, ... a oni cak nemaju sanse da postanu sampioni ove godine! Ma po mom misljenju kad izbacim Trulija, Buemija, Gloka i neke ispusene lule (Hajdfeld, Barikelo, Fizikela) i novajliju Grozana, vidi se da po meni F1 vozacki nije bila jaca poslednjih 15-ak godina. Tu je nada!

John Holmes

pre 14 godina

Nadam se da ce sada prestati sa optuzbama da ferrari ima najvise protekcije u f1.I mclaren i reno su previse dobro prosli za svoje budalastine.

Hogar

pre 14 godina

Ne shvatam zasto besnite na Flavija? Ja mislim da je on nepravedno okrutno kaznjen. 'Team orders' su uvek bile i bice deo taktike u F1. Nelson Jr. nije udario u necija kola, niti je ugrozio ikoga, on je udario u zid da bi izveo 'pace car'. To je daleko bolja i zanimljivija taktika nego kad je pre nekoliko sezona Barikelo propustio Sumahera pet metara pre cilja - to je bilo prosto odurno i otuzno.

G

pre 14 godina

Ovo je smejurija...
Na kraju ispade da je cela hajka sprovedena da bi se uklonio jedan čovek, suludo kršenje pravila i ugrožavanje bezbednosti vozača je tu sasvim sporedno.... Smešno... Strašno...

Ovo stvarno postade cirkus...

Složio bih se potpuno sa opaskom o novčanoj svoti koju je Meklaren morao da isplati. Kakva, bre, uslovna kazna, pa njih boli samo kad udariš po novčaniku. I po čemu je to Reno bolji i privilegovaniji pa da za ovakve ispade dobija uslovne kazne?

Mozlija i Eklstona treba pothumno obavezno kremirati, da se slučajno ne povampire.... Krvopije....

Kimi_Rakijanen

pre 14 godina

Sramota. Da je Meklaren to učinio umesto Renoa, dobili bi kaznu od 500 miliona dolara. Drago mi je da je bar Brljatore isteran, ali Alonso opet "nevin". I još se podsmehuje na sudu. Marš.

Dusan

pre 14 godina

Bez mnogo filofije, u svetlu proslogodisnje kazne za McLaren ovakva odluka je SRAMOTA!!!

Spijuniranja u F1 je uvek bilo i bice. Reno je izbegao bilo kakvu kaznu za slicne otpuzbe krajem prosle sezone zbog nedostatka dokaza, a ove je vec priredio najveci skandal u F1 IKADA i prodje sa ovakvom kaznom!?

Uz svu potrebu da se Reno mozda zadrzi u sportu ili sta vec, FIA je jos jednom pokazala da arsini nisi dvostruki, nego ima za svakoga po jedan.

Flash

pre 14 godina

Ja sam formulu prestao da gledam pre par godina (ovo danas se i ne moze nazvati formulom). Ovo je stvarno preraslo u cirkus jedan, a tako sam voleo formulu, vise covek nema sta da gleda, ovo je blagi uzas... A kako stvari stoje bice sve gore i gore...

IQ

pre 14 godina

Tako treba kazniti i zabraniti neke nase politicare i stranke,koje su ogrezle u korupciju,kriminal i razne namestaljke.Flavio Brljatore bi kod nas prosao kao heroj,mozda bi i dobio milion dolara.

Garfield

pre 14 godina

Znači nema ništa od Alonsa u Ferariju. Toooo!Ja sam veliki fan Ferarija i nadam se da Alonso neće doći u Ferari jer bih ga skroz uništio.On i Dominikali su debili i Ferari bio uništen ne samo kao f1 tim,nego kao fabrika.

Kimi_Rakijanen

pre 14 godina

Sramota. Da je Meklaren to učinio umesto Renoa, dobili bi kaznu od 500 miliona dolara. Drago mi je da je bar Brljatore isteran, ali Alonso opet "nevin". I još se podsmehuje na sudu. Marš.

Dusan

pre 14 godina

Bez mnogo filofije, u svetlu proslogodisnje kazne za McLaren ovakva odluka je SRAMOTA!!!

Spijuniranja u F1 je uvek bilo i bice. Reno je izbegao bilo kakvu kaznu za slicne otpuzbe krajem prosle sezone zbog nedostatka dokaza, a ove je vec priredio najveci skandal u F1 IKADA i prodje sa ovakvom kaznom!?

Uz svu potrebu da se Reno mozda zadrzi u sportu ili sta vec, FIA je jos jednom pokazala da arsini nisi dvostruki, nego ima za svakoga po jedan.

G

pre 14 godina

Ovo je smejurija...
Na kraju ispade da je cela hajka sprovedena da bi se uklonio jedan čovek, suludo kršenje pravila i ugrožavanje bezbednosti vozača je tu sasvim sporedno.... Smešno... Strašno...

Ovo stvarno postade cirkus...

Složio bih se potpuno sa opaskom o novčanoj svoti koju je Meklaren morao da isplati. Kakva, bre, uslovna kazna, pa njih boli samo kad udariš po novčaniku. I po čemu je to Reno bolji i privilegovaniji pa da za ovakve ispade dobija uslovne kazne?

Mozlija i Eklstona treba pothumno obavezno kremirati, da se slučajno ne povampire.... Krvopije....

Hogar

pre 14 godina

Ne shvatam zasto besnite na Flavija? Ja mislim da je on nepravedno okrutno kaznjen. 'Team orders' su uvek bile i bice deo taktike u F1. Nelson Jr. nije udario u necija kola, niti je ugrozio ikoga, on je udario u zid da bi izveo 'pace car'. To je daleko bolja i zanimljivija taktika nego kad je pre nekoliko sezona Barikelo propustio Sumahera pet metara pre cilja - to je bilo prosto odurno i otuzno.

Garfield

pre 14 godina

Znači nema ništa od Alonsa u Ferariju. Toooo!Ja sam veliki fan Ferarija i nadam se da Alonso neće doći u Ferari jer bih ga skroz uništio.On i Dominikali su debili i Ferari bio uništen ne samo kao f1 tim,nego kao fabrika.

IQ

pre 14 godina

Tako treba kazniti i zabraniti neke nase politicare i stranke,koje su ogrezle u korupciju,kriminal i razne namestaljke.Flavio Brljatore bi kod nas prosao kao heroj,mozda bi i dobio milion dolara.

Flash

pre 14 godina

Ja sam formulu prestao da gledam pre par godina (ovo danas se i ne moze nazvati formulom). Ovo je stvarno preraslo u cirkus jedan, a tako sam voleo formulu, vise covek nema sta da gleda, ovo je blagi uzas... A kako stvari stoje bice sve gore i gore...

John Holmes

pre 14 godina

Nadam se da ce sada prestati sa optuzbama da ferrari ima najvise protekcije u f1.I mclaren i reno su previse dobro prosli za svoje budalastine.

nekerozberg

pre 14 godina

Kazna? Vrlo obzirna!
Izbaciti Brijatorea (zrtva), ne kazniti Reno novcano (pa SEKA je zaboga), niti suspenzijom (treba nam taj tim u cirkusu), Alonso je nevin (kaznjavanje ne bi bilo popularno ima mnogo navijaca) i na kraju NEMA KAZNE ZA NELSINJA. Interesantno! Ovo vec ne govorim zato sto bih se radovao da se njemu napakosti (nije on taj format), vec mi je bilo logicno. Ali on nam je pomogao da sklonimo coveka koji nam smeta a nagradicemo ga nekim test-vozackim mestu u nekom drugom sampionatu.
Drugo, jeli ovo prvobitno trebalo da bude samo saslusanje? Izgleda da su se dogovorili mnogo ranije nego sto su ocekivali.
Da se razumemo izbacivanjem "prljavog, ljigavog" FB resice se prljave igre u F1 isto koliko i problem nasilja u Srbiji ovim merama koje se vec preduzimaju (da ne pominjem).
Namestanja je bilo i bice ih: 1. pa taj Brijatore je stvorio Sumija
2. Mika Hakinen ne bi bio bi dvostruki sampion da nije bilo dogovora sa Kultardom (naravno govorim o favorizovanju vozaca u Meklarenu)
3. Koliko je puta Barikelo morao da propusti Sumija
4. Kada se Reno vratio 2002. cini mi i ja sam se podsmevao opravdanju da su losi rezultati uzrokovani KRADJOM dokumentacije o njihovom motoru (o tome se ne prica)
5. Zasto je Montoja otisao iz Meklarena, pa kad vam nekoliko puta urade sporiji pitstop od vaseg kolege i on izadje uvek iz boksa pre (naravno govorim o svima simpaticnom Kimiju i naravno Meklarenu)
6. Meklaren je popio kaznu 2007. ali se iz citave afere nekako bez pompe moglo jasno procitati da je Ferari imao poseban razvoj guma sa Bridgestone-om u odnosu na ostale ekipe koje su jeli ravnopravne jer imamo samo jednog snabdevaca guma
7. Kad je 2007. na poslednjoj trci Masa izasao iz boksa iza Kimija voditelj je izustio "ju-ju-ju"
8. da je se kojim slucajem Masin ili Kimijev auto pokvario u zadnjim krugovima trke u Brazilu 2008. da li bi Alonso bio sampion ili bi Meklaren pokrenuo zalbu na "temperaturu goriva" (!!!) Rozberga i jos jednog vozaca. Da li je ta afera sa gorivom kasnije otkrivena ili je bila plan B.
9. Kad su Kimija pitali da li ce na poslednjoj trci u 2008. pomoci Masi kao sto mu je ovaj godinu dana ranije pomogao, Kimi se samo simpaticno nasmejao.
10. Luis ispred Gloka u zadnjoj krivini sampionata - sumljivo.
Ma ovo je naravno samo deo i to vezan samo za tri tima.
IPAK, F1 danas odrzava odavno nevidjen kvalitet vozaca: Alonso, Kimi, Hamilton, Fetel, Kubica, Rozberg, ... a oni cak nemaju sanse da postanu sampioni ove godine! Ma po mom misljenju kad izbacim Trulija, Buemija, Gloka i neke ispusene lule (Hajdfeld, Barikelo, Fizikela) i novajliju Grozana, vidi se da po meni F1 vozacki nije bila jaca poslednjih 15-ak godina. Tu je nada!

Para vrti........

pre 14 godina

Ha,ha.....
Pa kad je FIFA utvrdila da je bilo nameštanja rezultata u italijanskom fudbalskom prvenstvu, kako je bilo moguće da ta zemlja postane, odmah posle toga, SVETSKI ŠAMPION U FUDBALU?????????

kinez

pre 14 godina

"Reno je kažnjen zbog skandala na trci za veliku nagradu Singapura prošle godine koji je izašao na videlo tek u avgustu kada je francuska ekipa otpustila Nelsona Pikea juniora. Mladi Brazilac je potom vladajućem telu Formule 1 dao informacije po kojima su mu sada već bivši čelnici ekipe Flavio Briatore i Pet Simonds naložili da udari u zid u 17. krivini staze u Singapuru i tako pomogne Fernandu Alonsu, koji je potom došao do trijumfa.

U saopštenju FIA se, takođe, kaže da je pri donošenju odluke uzeto u obzir izvinjenje francuske ekipe, kao i činjenicu da su Britatore i Simonds napustili tim, i zaključila je da je utvrđeno da su samo njih dvojica i Pike bili umešani u skandal, dok Alonso nije imao nikako saznanje o zaveri. Saslušanju u Parizu prisustvovali su i Alonso i Pike, dok su Briatore i Simonds izostali."
Jako interesntno obrazlozenje mudraca iz FIA koje je na zalost izgleda vecini zaljubljenika u F1 promaklo ili nisu hteli da ga komentarisu. U komentaru od pre neki dan izrazio sam nadu da se neke stvari u ovom sportu menjaju. Na zalost, izgleda da ponovo imamo ljubimca FIA i Bernija kome je sva dozvoljeno. Rec je naravno o "neduznom" Alonsu koji i ovaj put nije znao sta radi njegova ekipa. U stvari, prvi put je znao sta se desava u timu ali je resio da progovori tek kada je shvatio da ce neki tamo klinac da bude svetski prvak a ne on. Naravno, kazne za njega nema jer je on ipak dobri decko. Sada bi trebalo svi mi da poverujemo da "nevinasce" uopste nije bio obavesten od njegovog mentora sta ce se desiti na trci Singapuru. U ovakvo obrazlozenje moze da poveruje samo neko sa inteligencijom amebe.
Ja ne mogu da prihvatim ovakvu kolicinu gluposti koja se plasira jer pratim F1 veoma dugo i neke stvari su svima jasne a to je:
1. Vozaci znaju i pre trece runde kvalifikacija kakva ce biti strategija tima po pitanju goriva i guma ( u zavisnosti od plasmana u kvalifikacijama).
2.Alonso je trku u Singapuru krenuo sa jako malo goriva i mnogo pre ostalih krece u box na dolivanje i menjanje guma.Naravno, "nema pojma" sta ce biti veoma brzo po njegovom povratku na stazu!
3."Seprtlja" Pike, posto nema pojma sa voznjom, bas tada se "slucajno" zalece u zid i pravi haos na stazi i naravno priziva SC na stazu. Svim ostalim timovima strategije padaju u vodu, nastaje opsti cirkus koji, gle cuda, odgovara samo jednom coveku "nevinom" Alonsu!!!
Ja nemam dovoljno jak zeludac da ovo svarim kao ni mnoge druge stvari vezane za "nevinasce" Alonsa. Na zalost, opet se izvukao cak i bez opomene sto je omiljena Bernijeva kazna za ljubimce. Setite se samo silnih "no,no" na sve gluposti koje je pravio Sumaher tokom svoje karijere( da shvatite da nisam od onih kojima je Sumi jedino zlo u F1, smatram da ce se jednog dana saznati da je Alonso, dogovorom vise zainteresanih strana, postao sampion ispred Sumahera u "super jakom" Renou).
Nadao sam se da se konacno pocinju stvari resavati u F1 ali ovakvom odlukom gde su neki kaznjeni, neki samo opomenuti a ljubimci cak ni to, postaje jasno da od toga nema nista. Dokle god su prisutni likovi kao Berni,Mozli,Flavio... bice ovakvih brljotina i gluposti u F1. Do tada, svadjaj se narode ko je posten a ko ne. Naravno, "moji" su super a "tvoji" su lopovi i prevarantni. A "njihovi" ? Pa oni zgrcu pare i bas ih zabole sto mi volimo ovaj sport i zelimo da gledamo trke najboljih vozaca bez glupih pravila i skandala.
Mislite o tome, skinite timske boje sa komentara i budite pravi ljubitelji F1.
Nada umire poslednja i to je jedino sto mi je ostalo u ovom sportu.

Garfield

pre 14 godina

Znači nema ništa od Alonsa u Ferariju. Toooo!Ja sam veliki fan Ferarija i nadam se da Alonso neće doći u Ferari jer bih ga skroz uništio.On i Dominikali su debili i Ferari bio uništen ne samo kao f1 tim,nego kao fabrika.

Kimi_Rakijanen

pre 14 godina

Sramota. Da je Meklaren to učinio umesto Renoa, dobili bi kaznu od 500 miliona dolara. Drago mi je da je bar Brljatore isteran, ali Alonso opet "nevin". I još se podsmehuje na sudu. Marš.

Hogar

pre 14 godina

Ne shvatam zasto besnite na Flavija? Ja mislim da je on nepravedno okrutno kaznjen. 'Team orders' su uvek bile i bice deo taktike u F1. Nelson Jr. nije udario u necija kola, niti je ugrozio ikoga, on je udario u zid da bi izveo 'pace car'. To je daleko bolja i zanimljivija taktika nego kad je pre nekoliko sezona Barikelo propustio Sumahera pet metara pre cilja - to je bilo prosto odurno i otuzno.

John Holmes

pre 14 godina

Nadam se da ce sada prestati sa optuzbama da ferrari ima najvise protekcije u f1.I mclaren i reno su previse dobro prosli za svoje budalastine.

Flash

pre 14 godina

Ja sam formulu prestao da gledam pre par godina (ovo danas se i ne moze nazvati formulom). Ovo je stvarno preraslo u cirkus jedan, a tako sam voleo formulu, vise covek nema sta da gleda, ovo je blagi uzas... A kako stvari stoje bice sve gore i gore...

kinez

pre 14 godina

"Reno je kažnjen zbog skandala na trci za veliku nagradu Singapura prošle godine koji je izašao na videlo tek u avgustu kada je francuska ekipa otpustila Nelsona Pikea juniora. Mladi Brazilac je potom vladajućem telu Formule 1 dao informacije po kojima su mu sada već bivši čelnici ekipe Flavio Briatore i Pet Simonds naložili da udari u zid u 17. krivini staze u Singapuru i tako pomogne Fernandu Alonsu, koji je potom došao do trijumfa.

U saopštenju FIA se, takođe, kaže da je pri donošenju odluke uzeto u obzir izvinjenje francuske ekipe, kao i činjenicu da su Britatore i Simonds napustili tim, i zaključila je da je utvrđeno da su samo njih dvojica i Pike bili umešani u skandal, dok Alonso nije imao nikako saznanje o zaveri. Saslušanju u Parizu prisustvovali su i Alonso i Pike, dok su Briatore i Simonds izostali."
Jako interesntno obrazlozenje mudraca iz FIA koje je na zalost izgleda vecini zaljubljenika u F1 promaklo ili nisu hteli da ga komentarisu. U komentaru od pre neki dan izrazio sam nadu da se neke stvari u ovom sportu menjaju. Na zalost, izgleda da ponovo imamo ljubimca FIA i Bernija kome je sva dozvoljeno. Rec je naravno o "neduznom" Alonsu koji i ovaj put nije znao sta radi njegova ekipa. U stvari, prvi put je znao sta se desava u timu ali je resio da progovori tek kada je shvatio da ce neki tamo klinac da bude svetski prvak a ne on. Naravno, kazne za njega nema jer je on ipak dobri decko. Sada bi trebalo svi mi da poverujemo da "nevinasce" uopste nije bio obavesten od njegovog mentora sta ce se desiti na trci Singapuru. U ovakvo obrazlozenje moze da poveruje samo neko sa inteligencijom amebe.
Ja ne mogu da prihvatim ovakvu kolicinu gluposti koja se plasira jer pratim F1 veoma dugo i neke stvari su svima jasne a to je:
1. Vozaci znaju i pre trece runde kvalifikacija kakva ce biti strategija tima po pitanju goriva i guma ( u zavisnosti od plasmana u kvalifikacijama).
2.Alonso je trku u Singapuru krenuo sa jako malo goriva i mnogo pre ostalih krece u box na dolivanje i menjanje guma.Naravno, "nema pojma" sta ce biti veoma brzo po njegovom povratku na stazu!
3."Seprtlja" Pike, posto nema pojma sa voznjom, bas tada se "slucajno" zalece u zid i pravi haos na stazi i naravno priziva SC na stazu. Svim ostalim timovima strategije padaju u vodu, nastaje opsti cirkus koji, gle cuda, odgovara samo jednom coveku "nevinom" Alonsu!!!
Ja nemam dovoljno jak zeludac da ovo svarim kao ni mnoge druge stvari vezane za "nevinasce" Alonsa. Na zalost, opet se izvukao cak i bez opomene sto je omiljena Bernijeva kazna za ljubimce. Setite se samo silnih "no,no" na sve gluposti koje je pravio Sumaher tokom svoje karijere( da shvatite da nisam od onih kojima je Sumi jedino zlo u F1, smatram da ce se jednog dana saznati da je Alonso, dogovorom vise zainteresanih strana, postao sampion ispred Sumahera u "super jakom" Renou).
Nadao sam se da se konacno pocinju stvari resavati u F1 ali ovakvom odlukom gde su neki kaznjeni, neki samo opomenuti a ljubimci cak ni to, postaje jasno da od toga nema nista. Dokle god su prisutni likovi kao Berni,Mozli,Flavio... bice ovakvih brljotina i gluposti u F1. Do tada, svadjaj se narode ko je posten a ko ne. Naravno, "moji" su super a "tvoji" su lopovi i prevarantni. A "njihovi" ? Pa oni zgrcu pare i bas ih zabole sto mi volimo ovaj sport i zelimo da gledamo trke najboljih vozaca bez glupih pravila i skandala.
Mislite o tome, skinite timske boje sa komentara i budite pravi ljubitelji F1.
Nada umire poslednja i to je jedino sto mi je ostalo u ovom sportu.

nekerozberg

pre 14 godina

Kazna? Vrlo obzirna!
Izbaciti Brijatorea (zrtva), ne kazniti Reno novcano (pa SEKA je zaboga), niti suspenzijom (treba nam taj tim u cirkusu), Alonso je nevin (kaznjavanje ne bi bilo popularno ima mnogo navijaca) i na kraju NEMA KAZNE ZA NELSINJA. Interesantno! Ovo vec ne govorim zato sto bih se radovao da se njemu napakosti (nije on taj format), vec mi je bilo logicno. Ali on nam je pomogao da sklonimo coveka koji nam smeta a nagradicemo ga nekim test-vozackim mestu u nekom drugom sampionatu.
Drugo, jeli ovo prvobitno trebalo da bude samo saslusanje? Izgleda da su se dogovorili mnogo ranije nego sto su ocekivali.
Da se razumemo izbacivanjem "prljavog, ljigavog" FB resice se prljave igre u F1 isto koliko i problem nasilja u Srbiji ovim merama koje se vec preduzimaju (da ne pominjem).
Namestanja je bilo i bice ih: 1. pa taj Brijatore je stvorio Sumija
2. Mika Hakinen ne bi bio bi dvostruki sampion da nije bilo dogovora sa Kultardom (naravno govorim o favorizovanju vozaca u Meklarenu)
3. Koliko je puta Barikelo morao da propusti Sumija
4. Kada se Reno vratio 2002. cini mi i ja sam se podsmevao opravdanju da su losi rezultati uzrokovani KRADJOM dokumentacije o njihovom motoru (o tome se ne prica)
5. Zasto je Montoja otisao iz Meklarena, pa kad vam nekoliko puta urade sporiji pitstop od vaseg kolege i on izadje uvek iz boksa pre (naravno govorim o svima simpaticnom Kimiju i naravno Meklarenu)
6. Meklaren je popio kaznu 2007. ali se iz citave afere nekako bez pompe moglo jasno procitati da je Ferari imao poseban razvoj guma sa Bridgestone-om u odnosu na ostale ekipe koje su jeli ravnopravne jer imamo samo jednog snabdevaca guma
7. Kad je 2007. na poslednjoj trci Masa izasao iz boksa iza Kimija voditelj je izustio "ju-ju-ju"
8. da je se kojim slucajem Masin ili Kimijev auto pokvario u zadnjim krugovima trke u Brazilu 2008. da li bi Alonso bio sampion ili bi Meklaren pokrenuo zalbu na "temperaturu goriva" (!!!) Rozberga i jos jednog vozaca. Da li je ta afera sa gorivom kasnije otkrivena ili je bila plan B.
9. Kad su Kimija pitali da li ce na poslednjoj trci u 2008. pomoci Masi kao sto mu je ovaj godinu dana ranije pomogao, Kimi se samo simpaticno nasmejao.
10. Luis ispred Gloka u zadnjoj krivini sampionata - sumljivo.
Ma ovo je naravno samo deo i to vezan samo za tri tima.
IPAK, F1 danas odrzava odavno nevidjen kvalitet vozaca: Alonso, Kimi, Hamilton, Fetel, Kubica, Rozberg, ... a oni cak nemaju sanse da postanu sampioni ove godine! Ma po mom misljenju kad izbacim Trulija, Buemija, Gloka i neke ispusene lule (Hajdfeld, Barikelo, Fizikela) i novajliju Grozana, vidi se da po meni F1 vozacki nije bila jaca poslednjih 15-ak godina. Tu je nada!

IQ

pre 14 godina

Tako treba kazniti i zabraniti neke nase politicare i stranke,koje su ogrezle u korupciju,kriminal i razne namestaljke.Flavio Brljatore bi kod nas prosao kao heroj,mozda bi i dobio milion dolara.

Dusan

pre 14 godina

Bez mnogo filofije, u svetlu proslogodisnje kazne za McLaren ovakva odluka je SRAMOTA!!!

Spijuniranja u F1 je uvek bilo i bice. Reno je izbegao bilo kakvu kaznu za slicne otpuzbe krajem prosle sezone zbog nedostatka dokaza, a ove je vec priredio najveci skandal u F1 IKADA i prodje sa ovakvom kaznom!?

Uz svu potrebu da se Reno mozda zadrzi u sportu ili sta vec, FIA je jos jednom pokazala da arsini nisi dvostruki, nego ima za svakoga po jedan.

Para vrti........

pre 14 godina

Ha,ha.....
Pa kad je FIFA utvrdila da je bilo nameštanja rezultata u italijanskom fudbalskom prvenstvu, kako je bilo moguće da ta zemlja postane, odmah posle toga, SVETSKI ŠAMPION U FUDBALU?????????

G

pre 14 godina

Ovo je smejurija...
Na kraju ispade da je cela hajka sprovedena da bi se uklonio jedan čovek, suludo kršenje pravila i ugrožavanje bezbednosti vozača je tu sasvim sporedno.... Smešno... Strašno...

Ovo stvarno postade cirkus...

Složio bih se potpuno sa opaskom o novčanoj svoti koju je Meklaren morao da isplati. Kakva, bre, uslovna kazna, pa njih boli samo kad udariš po novčaniku. I po čemu je to Reno bolji i privilegovaniji pa da za ovakve ispade dobija uslovne kazne?

Mozlija i Eklstona treba pothumno obavezno kremirati, da se slučajno ne povampire.... Krvopije....