Formula 1 87

Nedelja, 28.09.2008.

16:22

Pobeda Alonsa u Singapuru

Španac Fernando Alonso pobednik je trke za VN Singapura, jedne od najinteresantnijih u šampionatu F1 poslednjih sezona.

Pobeda Alonsa u Singapuru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Lerby

pre 15 godina

@NekeRozberg
Zašto nisam ukapirao tvoj komentar? Uglavnom kapiram stvari zasnovane na logici i činjenicama i možda je to razlog. Ali zašto se praviš toliko nevešt? Ili nisi pažljivo čitao štivo? Probaću još samo jednom.
Jedna je priča sa safety-car-om ( 1. ili 2. mesto, nebitno ) a bila bi sasvim druga bez safety-car-a, o čemu je i Alonso govorio posle trke ( 11. ili 15. mesto, opet nebitno ). Da je Massa završio trku bez problema Alonso sigurno ne bi pao za 4 mesta već za jedno a s obzirom da je bio prvi, ukoliko nisi bežao sa časova matematike, doći ćeš do zaključka da ne bi bio plasiran ispod drugog mesta, osim ako Felipe-a nisu klonirali, onda dozvoljavam da su mi preostala trojica promakla pa sam propustio da vidim njegov ( njihov ) užasan "trodimenzionalan" i "simultan" pit-stop:) To da niko nije mogao da predvidi šta će se dešavati u boksu Ferrari-ja niko ne spori, pa ni ja, što se i vidi u mom gornjem komentaru ali baš to obara smisao tvog argumenta, jer kakve veze to ima sa strategijom Reanult-a za trku? Ako nešto ne možeš da predvidiš ili da utičeš na to onda ga i ne uzimaš u razmatranje i nema ni uticaja na tvoju strategiju. Niti je Ferrari projektovao trku vodeći računa o Renault-u niti obrnuto. Pogledaj njihove startne pozicije - to su bile različite galaksije i kakvog je tu međusobnog uticaja na strategiju moglo da bude? Svako je gradio sa onim što je imao na raspolaganju ( grid-u ) a Renault praktično nije imao ništa. Nisu imali šta da izgube ali ni da dobiju u normalnoj trci i Massa i njegov ( ne )predvidljiv i nesrećan pit-stop sa strategijom Renault-a nema nikakve veze. Nije Massa izveo safety-car na stazu već jedan od vozača Renault-a, pobogu!
Nema potrebe da me moliš da ne poredim Alonso-a i Piquet-a jer ja to i ne činim. Nisam poredio ni njih ni čak ni njihovu vožnju u Nemačkoj odnosno Singapuru već situacije u kojima su se našli a one su ličile kao jaje jajetu, s tim što je Alonso imao i više sreće i to sam obrazložio pa neću da se ponavljam. Ili da postavim stvari ovako: ako sam u par navrata napisao da Alonso-a smatram najboljim vozačem na grid-u a Piquet, najblaže rečeno, nije zadovoljio, gde si izvukao zaključak da poredim njih dvojicu? Još jedna tvoja nelogičnost, promašena tema i potpuno pogrešan zaključak.
Kakvi god oni bili vozači, poredili ih ili ne, to ne menja činjenicu da je Fernando imao ogromnu sreću i da je zahvaljujući pre svega njoj pobedio. To je bila poenta mog komentara. A kad već porediš njihove krugove zaboravljaš da je Singapur ulična trka i da vozač koji ima čist pogled uglavnom beleži i mnogo bolja vremena od onih u "kompoziciji", što važi i za druge staze ali u manjoj meri.. Massa je u početnim krugovima bio brži od Trulli-ja za 5 sekundi! Osim toga, u Nemačkoj je iza Piquet-a bio najpre Massa pa Hamilton sa novim gumama a u Singapuru iza Alonso-a Rosberg ili bolje reći Williams. Ali da se vratim na suštinu. Kada neko gotovo istovetnu situaciju opisuje na potpuno drugačiji način onda to jeste pristrasnost i bar si to priznao. Što se tiče moje pristranosti, nemam nameru niti smatram da je bitno da te ubeđujem u suprotno. Reći ću samo da sam Piquet-a više kritikovao nego što sam ga hvalio jer drugačije nije ni moglo s obzirom na njegova izdanja. Jedinu olakšavajuću okolnost koju sam uzimao u obzir je to što je rookie i to je prosto činjenica. A i činjenica je da nije u baš vrhunskom bolidu pa se ni Heikki prošle godine nije proslavio a ipak je, sticajem okolnosti, "nagrađen" odlaskom u McLaren, gde opet ne blista. Čak sam i Piquet-ovu vožnju u Nemačkoj okarakterisao kao dobru i nije mi palo na pamet da se "razbacujem" epitetima, dok si ti sreću u Singapuru "preveo" kao sjajnu vožnju uz značajnu ulogu Alonso-a koji se uzgred malo šta pitao na početku trke. Posle brojnih ovogodišnjih grešaka Alonso-a ( većinu sam naveo pre otprilike 10-ak dana i ne mogu ponovo ) ili se nisi javljao ili si pokušao da braniš neodbranjivo. Navešću ti samo primer u Monte-Carlo-u kada se jednim potpuno nerazumnim potezom i pokušajem preticanja zabio u zadnji kraj Heidfeld-ovog bolida upropastivši i njemu i sebi trku. Ti čak ni tu nisi video njegovu grešku.
Tvoja rečenica: "Znači Alonso dobro vozi"!.Koga i zbog čega u to ubeđuješ? Nađi mi jedan komentar u kome sam napisao da on ne vozi dobro. Ako ga smatram najboljim vozačem kako bih onda mogao, kako ti reče "da skočim sebi u usta" i tvrdim da on loše vozi. Možda je loše odvezao neke trke ali se o vozaču koji je 7 godina u Formuli 1 ne može formirati mišljenje "od trke do trke" kao što mnogi, ne samo za Alonso-a, ovde rade. Druga je stvar što je on pobedio na ovoj trci mnogo više zahvaljujući sreći nego nekoj ekstra vožnji. On je, što bi rekli u 2. Dnevniku iz '90-ih, ovu trku dobio u svojstvu "slučajnog prolaznika". Baš kao i Nelsinho 2. u Nemačkoj ako će ti biti lakše i mnogi pre njih godinama unazad.
Naravno, nisam zaboravio za kraj i teoriju zavere i tvoj zakasneli "predlog" da je Piquet trebalo da se elegantno okrene na stazi i parkira na nezgodno mesto, ma šta to značilo. Nisi valjda mislio nasred staze? Nezgodno mesto na uskoj, uličnoj trci može da bude i previše nezgodno ukoliko naleti neki bolid u punoj brzini. Što se tiče Schumacher-a u Monte-Carlo-u, on jeste to izveo elegantno ali izgleda i nedovoljno ubedljivo, jer su ga elegantno kaznili poslavši ga, ako se dobro sećam, na poslednje mesto na grid-u. Mada ja nisam siguran da se i ta situacija mogla egzaktno i nepobitno dokazati kao namerna, više je to bilo po principu "znam te puško dok si pištolj bila". Ponavljam, da bi se izveo "savršen zločin" potrebno je ukloniti sve tragove i sumnje a tu je potrebnija preciznost od elegancije. I još jednom, ne želim da verujem da se iza brda nešto valjalo samo sam napomenuo da su tvoji argumenti protiv bili neubedljivi i irelevantni, bar što se mene tiče. A da si se ispravio jesi ali delimično. Promenio si godinu ali ne i ekipu pa je ostao utisak da je Alonso ipak osvojio podijum u Minardi-ju a nije, kao što nije niko ni pre ni posle njega. Njegov najbolji plasman u ovoj ekipi bilo je 10. mesto ali kao što reče nik, to i nije relevantno za priču i nema veze sa njegovim vozačkim kvalitetima.
Što se motora tiče tačno je da Flavio najviše kukumavči zbog zamrzavanja razvoja ali ne mora nužno da znači da napredak Renault-a ima veze sa nekim varanjem iako je Briatore stari lisac, jednostavno ekipe stalno dopunjuju svoje pakete i napredak njihovog bolida je bio vidljiv već sredinom sezone. Meni je mnogo zanimljivije kakva će konstelacija snaga biti naredne godine zbog brojnih novina i manje baze koju ovogodišnji bolidi predstavljaju za one naredne. A koliko navijačka ostrašćenost može da bude smešna su i komentari na izjavu di Montezemolo-a o safety-car-u i zatvorenom i otvorenom pit-lane-u. Svi koji su protiv Ferrari-ja njegovu izjavu tumače debaklom u Singapuru a da su negde samo pročitali izjave Whitmarsh-a iz McLaren-a i Teissen-a videli bi da i oni u potpunosti dele njegovo mišljenje i da se radi o ozbiljnijem problemu a ne o izjavi "od danas do sutra".

NekeRozberg

pre 15 godina

@Lerby
Vidim da si se potrudio, zasluzio si da ti odgovorim!
Prvo da rascistimo jednu stvar: nisam ja nista pristrasniji (a jesam pristrasan) navijac Alonsa nego sto si ti kao navijac Pikea!
Drugo da bas nista nisi ukapirao iz komentara to me bas cudi! Uskaces sam sebi u usta: pitas se zasto sam naveo da Alonso bez Masinog incidenta ne bi bio bolji od 5. mesta, kazes da bi bio drugi(!!!) a onda dajes kao relevantnu izjavu Alonsa da bi bio tek 11,12 ili 14,15! I dalje tvrdim da u Renou nisu mogli da znaju sta ce se dogoditi sa Masom a da bez tog dogadjanja ne bi bilo vredno planirati Pikeov udes.
Trece da li je moguce izvesti elegantno okretanje na stazi - pa to je na ulicnoj stazi lako seti se Sumahera u Monte Karlu. Ma samo se parkiraj na nezgodnom mestu (a imali su vikend da nadju koje je to mesto) i ugasi motor. Mora izaci safety car!
Cetvrto, ja jesam pristrasan i vise cu velicati Alonsovu voznju u Singapuru nego Pikeovu u Nemackoj, ali ne samo zbog pristrasnosti - da se razumemo pogledaj vremena krugova Pikea u odnosu na konkurente tada i Alonsove u odnosu na konkurentne sada. Zatim pogledaj voznje na treninzima Alonsa ovog vikenda i Pikea tog vikenda. Pa na kraju primeti da je Alonso u poslednje tri trke osvojio 20 poena (ako po tome ima nekoga ko je bolji nema ih mnogo). Znaci da Alonso dobro vozi! Zamolio bih te da ne poredis Alonsa i Pikea - nema mnogo smisla!
Peto sto se tice Belgije mozda i gresim ali mislim da Hajdfeld zamenio gume dva kruga pre kraja a Alonso krug pre kraja da je to odlucilo da Hajdfeld bio ispred cak drugi a Alonso cetvrti, ali se ja tu ne bunim - to je ok.
Sesto priznajem da sam "ponesen zarom" pogresio oko prvog Alonsovog podijuma, ali si i ti mogao da vidis da sam se vec ispravio! Izvinjavam se svima!
E sad ima neceg cega se ja plasim komentatori su rekli da je Briatore optuzio Mercedes i Ferari da se ne pridrzavaju odluke o zamrzavanju razvoja motora, a mozda je to samo opravdanje Renou za neko poboljsanje koje su eventualno uradili - cini mi se da je Reno malo brzi u poslednje vreme. Ne bih voleo kao Renoov navijac da je to tako, a jos manje bih voleo da ih ne otkriju :)

Lerby

pre 15 godina

@NekeRozberg
Nisam mogao da se načudim tvom poslednjem komentaru i nadam se da je on bio samo posledica tvoje euforije zbog dugo čekane pobede Alonso-a.
Prvo, što se teorije zavere tiče. Dva su razloga zbog kojih ne želim da prihvatim da su u Renault-u nešto "muljali". Jedan od njih je pretpostavka nevinosti i to Milan, kao pravnik, bolje zna od mene. Jednostavno, dokazuje se krivica ( a nju još niko nije dokazao ) a ne nevinost. Drugi razlog je navijačke prirode. Ne želim da verujem da je bilo ko spreman, pa ni Piquet da se na takav način žrtvuje ili bolje reći ponižava da bi ostao u sedlu još godinu dana Ako bi se ispostavilo da je tu ipak bilo nečega onda bih imao veliki problem da i dalje navijam za njega bez obzira što sam bio veliki navijač njegovog oca. Ono što je problem u svemu tome su argumenti koje si izneo protiv teorije zavere i koji su prosto neprimenjivi na ovaj slučaj. Ne razumem uopšte tvoju konstataciju da je nešto moglo da krene naopako i da nisu mogli da predvide dešavanja u boksu Ferrari-ja. Kakve to veze ima sa strategijom Renault-a za trku i na koji način to obara teoriju zavere? Svaka ekipa određuje strategiju za trku na osnovu sopstvenih kvalifikacionih rezultata i ostalih relevantnih parametara ( karakteristike i konkurentnost bolida, gume, količina goriva, karakteristike staze, dužina pit-lane-a itd. ) a ne baveći se konkurentima i gatajući šta bi kome od rivala tokom trke moglo da se desi ili ne desi. Nema tu posla za Nostradamus-a i Tarabića. Osim toga, šta je to u Renault-u moglo da pođe naopako nakon 15. i 16. mesta u kvalifikacijama? Možda su rizikovali gubitak bodova? Ne, naravno, bili su u dovoljno očajnoj situaciji da nisu imali šta da izgube ali ni da dobiju u "normalnoj" trci. Još jedna nelogičnost u tvom obračunu sa teorijom zavere. Tvoje pitanje da li je provociranje safety-car-a od strane Renault-a imalo smisla i opravdanje i da li je bilo vredno 5. mesta i 4 poena u slučaju da nije bilo brljotina u boksu Ferrari-ja. Zašto baš 5. mesto i 4 poena? Alonso je osvojio 1. mesto. Pa nije bilo 5 Felipe-a na stazi već jedan i Alonso bi najverovatnije bio 2. Čak i da Rosberg i Kubica nisu morali u boks pre otvaranja istog i da nisu bili kažnjeni opet bi bilo vrednih poena za ekipu koja se grčevito bori sa Toyota-om za 4. mesto u šampionatu konstruktora. Što se tiče tvog komentara o načinu udesa Piquet-a i njegovom mestu i silini udarca koji su potrebni da se izazove izlazak bezbednosnog vozila to je dosta diskutabilno i ne bih, za razliku od tebe, bio toliko decidiran. Teško je iskontrolisati, makar i nameran prelazak iz stanja reda u stanje haosa na idealan način i izvesti "savršen zločin" ali s druge strane još nije izmišljena jedinica mere i instrument za doziranje i merenje udesa i posledično, ocenjivanje nečije namere ili pak odsustvo predumišljaja. Tu ni telemetrija ne pomaže. Ovako, sve se svodi da "umetnički dojam" i šta se kome sviđa. Tebi se, kao Alonso-vom navijaču, teorija zavere ne dopada jer baca senku i relativizuje njegovu pobedu, meni se ne dopada kao Piquet-ovom navijaču jer takođe baca senku i na njega a nama obojici ne bi trebalo da se dopada i kao ljubiteljima F1, nezavisno od navijačkog opredeljenja, iz sportskih i moralnih razloga. Za sada, teorija zavere ostaje samo to – teorija i nadam se da se neće u budućnosti ispostaviti drugačije. Mada, kada bi me neko pitao da li sam spreman da stavim ruku u vatru da je tu 100% sve bilo čisto – ne bih se usudio. Iako je ovo izuzetno plodno tle za razne Čvoroviće, kada je u pitanju ova trka nisu na sumnje imuni ni strani auto-moto časopisi i sajtovi. Evo jednog koji kao da je prepisivao od našeg cyber prijatelja Milana:
"There were some cynics (there always are) who reckoned that the team's strategy was to have Nelson crash soon after Fernando had completed his stop and thus create a situation in which Fernando gained an advantage over the rest of the field. One can see this argument, but one likes to believe that no team would ever be so desperate as to have a driver throw his car at a wall. In all probability Piquet just screwed up - he has done that a lot this year. If not, he must have been offered something worth having because he needs to impress in the few remaining races as this has been a very poor season.
It will be interesting to see whether he gets a new contract for 2009.
A Renault victory was not the kind of thing that one would expect to see this year for the cars have never really been that quick, but around the streets of Singapore the car seemed better. Some said it was Alonso that made the difference, but that did not really make sense as Piquet was quick in some sessions as well".
Čak i da Piquet produži ugovor sa Francuzima, to još ne dokazuje ništa, možda samo pojačava sumnje.
Toliko o zaverama. Moje drugo neslaganje sa tobom a još više razočarenje tvojim komentarom odnosi se na faktor sreće i vožnju Alonso-a. Neverovatna je razlika, makar i navijao za njega, u tvom pristupu i terminologiji koju koristiš za gotovo istu situaciju ali sa različitim protagonistima. Ova trka, po razvoju događaja i količini sreće neodoljivo podseća na trku u Nemačkoj i Piquet-ovo 2. mesto, s tim što si tada insistirao, s pravom, da je Nelsinho taj rezultat ostvario ne zbog dobre vožnje, takođe bez greške, već zbog velike sreće. Sada, po tebi, Alonso je odlično i sjajno odvezao trku uz "mali srećan trenutak"!? Taj srećni trenutak je bio sve samo ne mali. To je bio veliki i ključni trenutak koji je odredio čitavu trku. Razlika između Nemačke i Singapura je samo u tome što je Alonso imao i više sreće od Piquet-a. Zašto? Pa zato što je u sreću Brazilca bio "ugrađen" "samo" izlazak safety-car-a dok je u Alonso-vom slučaju, pored toga i propast u Ferrari-jevom boksu. Tu leži razlika između Fernando-ve pobede i Nelsinho-vog drugog mesta jer ovaj potonji nije imao i sreću da mehaničari McLaren-a uprskaju stvar prilikom poslednjeg pit-stop-a Hamilton-a u Hockenheim-u. Uostalom, u Nemačkoj je svih 6 vozača iz 3 vrhunske ekipe završilo trku i to u bodovima+Vettel. U Singapuru nijedan Ferrari iako je Kimi nebitan za ovu priču jer i da je završio trku, bio bi iza Španca. Plus kazne za Rosberg-a i Kubica-u i Hamilton koji je radije čuvao 6 poena u ruci nego razmišljao o 8 ili 10 na grani. Dakle, princip je isti sve su ostalo nijanse. Ako uzmemo u obzir da je Alonso pre odlaska u boks bio 11. a nakon izlaska poslednji 20. i da je, ne računajući start, obišao jedino krcatog Trulli-ja što su pre i posle njega uradili i Rosberg, Nakajima 2x i Raikkonen, onda je njegov vozački kvalitet, iako nesporan, u ovoj pobedi igrao tek epizodnu ulogu. Sve i da je Alonso odvezao trku života, bez safety-car-a efekat njegove vožnje bio bi ravan "efektu hrčka i točka" – bilo bi to" trčanje u mestu" i ne bi ništa vredele ni 3 dobijene pozicije na startu, ni kratak prvi stint ni super meke gume. Nije problem što se možda nećeš složiti sa mnom već što Alonso-va izjava nakon trke grubo demantuje tvoju tezu o "prioritetima" koji su odlučili trku - maloj sreći i sjajnoj vožnji. Ako je odlična vožnja to što nije napravio grešku i prošao kroz cilj, onda u redu, ali to rade često i vozači koji budu 10. ili 15. Fernando je izjavio da bi bez safety car-a u najboljem slučaju završio 11. ili 12. ili sa kišom tek nešto bolje. Evo njegove izjave:
"Yeah, as I said unlucky yesterday but very, very lucky today. The start was good but obviously not good enough and then as I said very lucky. Anything can happen. I was hoping more for rain and maybe you can win if you make the right tyre choice and get an advantage and you can make a lot of places. In normal dry conditions with a normal race you finish more or less two or three places in front or behind you from where you started. There is not much more room to improve. Without the safety car maybe I was finishing in the same position, 15 or 14...
...No, when I pit, obviously I was last behind the Force India cars, I was still looking in the sky for some drops of rain or something because I was last. Obviously I had pitted already, so I would overtake some people when they did their pit stop but our main target in the race was P12 or P11 and maybe a little bit better with some rain".
Dakle, njegovi kvaliteti nisu sporni i pre 2-3 meseca sam napisao da ga smatram najboljim vozačem na grid-u ali to na ovoj trci nije bilo presudno i na početku trke je malo šta zavisilo od njega, sve dok nije oberučke prihvatio dar sa neba i priveo trku kraju. Za sasvim zasluženu pobedu, bez obzira na okolnosti, treba mu čestitati ali ničeg spektakularnog i izuzetnog nije bilo u njegovoj vožnji. Ova trka kao da je izašla iz one narodne: "Rodi me majko srećnog pa me i u koprive ( Renault ) baci". S obzirom na njegovu poziciju pre pit-stop-a, minimalan broj preticanja i faktor prostor-vreme, ni Einstein ne bi mogao da objasni njegovu pobedu bez unošenja u "pobedničku formulu" presudne veličine zvane neverovatna sreća.
A što se tiče poređenja sa trkom u Belgiji i tu se ne slažem sa tobom. Tamo su, 3 kruga pre kraja svi bili u istom čamcu ili kako ti jako lepo reče u nedavnom komentaru, "svima je padala kiša" pa nikome nije bilo zabranjeno da zameni gume i to je bilo više pitanje pameti i kasnije veštine na stazi nego sreće, seti se samo Ross-a Brown-a i Rubinho-a u Silverstone-u. I Heidfeld i Alonso su u Belgiji prešli na gume za kišu pa je Nemac bio "srećan" ( ja bih rekao vešt ) i ućario 3 pozicije a Alonso "nesrećan" izgubivši nekako poziciju.
Na kraju, da Alonso na tebe ima ponekad čudan uticaj pokazuje i tvoj komentar na jednu drugu vest gde si se "setio" njegovog podijuma u Minardi-ju i gde je u samo jednoj rečenici stalo previše grešaka. Alonso je sjajan vozač i zaslužuje brojne navijače ali nije izdaja pogledati ga nekada i kroz drugačiju dioptriju osim one navijačke i pristrasne.
@Milan
Ne bih imao šta da dodam o uličnim trkama, slažem se sa tobom. Što se tiče Schumacher-a i Barrichello-a, to je manje ličilo na zaveru ( ništa nisu krili ) a mnogo više na egzibicionizam. Oni su u toj godini apsolutne dominacije imali želju da ostvare najmanju razliku između dva prvoplasirana vozača pa je Rubinho tako i "ukrao" jednu pobedu Schumacher-u. Naravno, mnogo je lepše kada foto-finiš odlučuje o trci koja ima takmičarski značaj ali eto, bilo je i toga...

ja stvarno imam dozvolu!

pre 15 godina

upravu si da su formule bezbedne i nije sporno da mogu da izdrze puno!!!ali ko je sta preziveo i doziveo nema veze sa tim,ne zaboravi i da Seni nije nista falilo na prvi pogled...
pa da je tako Nelsinjo bi bio najskupji vozac u f1 i najbitni za tim i otimali bi se oko njega!!!

sta ti pricas?

pre 15 godina

@Danijel
Ti dete jos treba da gledas Transformerse.
Bolje nauci da gubis, jer to vam sleduje do kraja sezone. FIA je bila i ostala naklonjena Ferariju. Budi ubedjen da bi svaki vozac dobio istu kaznu kao Masa. Pokusaj malo da razmislis svojom glavom. Imas dva retrovizora, u jednom od njih bi trebalo da gledas da li je zavrseno dolivanje goriva, to rade svi pametni vozaci (imao si prilike da vidis do sada u vise navrata). Pametni to rade upravo zbog takvih situacija kada dobiju dozvolu da krenu, a servis jos nije zavrsen. Videces kako ce Masa ubuduce buljiti u retrovizor tokom pit stopa.
Ako smo mi bili smesni proslih nedelja sa nasom kuknjavom, sada ste vi jos smesniji sa vasom kuknjavom, jer vi ste sami sebe ojadili, a nas je ojadila vasa mafijaska organizacija. Bitna razlika.
Kad smo vec kod tih vasih semafora, secam se kako ste bili odusevljeni kada su uvedeni umesto lilihipa. Bilo je kao najmodernija tehnologija, sve u superlativima, ostali timovi koriste primitivnu tehnologiju... Kako se samo vraca taj bumerang. Niste naucili lekciju iz Valensije.

Danijel

pre 15 godina

1.Alonso mnoooogooooo srece,ali mnogo brate(i to je za ljude).
2.Ceo pit crew ferarija,otkaz i koji pajser odlucuje kad ce vozaci u boks bolje da se pokrije usima.Jedino ferari uvodi oba vozaca u isto vreme.
A vi mclaren fanovi,sta sad imate da kazete za FIA-i,jesu isad maFIA?Kazne vozaca,umesto ekipu.Nije masa kriv sto je krenuo,dali su mu zeleno svetlo.U stvari bolje se ne javljajte,smesni ste bili proslih nedelja sa svojom kuknjavom.

Admir

pre 15 godina

Prije svega pozdrav svim ljubiteljima F1 bez obzira na ekipu :).
Dugo već pratim F1, više od 15 godina, i na moju žalost ne mogu se sjetiti kada je "moj" Ferarri bio lošiji u smislu konfuzije unutar ekipe. Činjenica je da je Alonso zasluženo pobijedio (svaka čast, kao čovjek ocjena 2 ali kao vozač čista 5). Kimi standardno nepredvidljiv, kako za protivnike tako i za svoju ekipu pa čak i za samoga sebe. O Masi kao vozaču zaista nemam veliko mišljenje. Nije istinski šampion onaj koji mora imati idealne uslove za pobjedu + podršku cijele ekipe (zanemarivanje postojećeg šampiona)+ najbolji bolid + fortunu uz sebe...itd.
Hamilton, o njemu nekom drugom prilikom.

Milan

pre 15 godina

Lerby i Neke Rosberg
Kada sam prvi put cuo za novo pravilo oko izlaska SC prvo sto mi je palo na pamet je bila upravo ovakva zloupotreba ,a kada bi me pitali ko bi to mogao da izvede samo bi mi Flavio padao na pamet. Uostalom desavale su se i slicne stvari recimo pokusaj Shumahera i Rubensa da istovremeno prodju kroz cilj i slicno. Naravno daleko od toga da tvrdim da su sigurno postupili na ovakav nacin ali sa stanovista teorije izgleda veoma realno. Ali izgleda da vecina ljudi ovde i ne shvata svrhu foruma a to je razmena misljena, evo posle komentara Neke Rosberga vise mi se cini da su ipak imali srece.
A Vi sto tvrdite da se 94 secam sa Nitenda,trebali bi da znate da tu nije bilo nikakvog Renoa vec Benetona.
Lerby, sto se ulicnih staza tice koliko god ih i ja mrzeo imaju ipak jednu dobru osobinu a to je da su upravo na takvim stazama gledaoci najblizi stazi i bolidima. I naravno jos jedna ulicna trka bi bila stvarno previse, i onako ih vec ima podosta u kalendaru.
Pozdrav!

imam i ja dozvolu!

pre 15 godina

Zašto nekom zvuči neverovatno da se Pike namjerno zakucao u zid?Nakon onoga što je preživeo Kubica u Montrealu ovo je izgledalo kao dečija igra.Danas su bolidi tako sigurni da meni to ne zvuči neverovatno.Slažem se da se ne može baš tražiti od nekoga da se zabije u zid (pogotovo ne od starijih i iskusnih vozača), ali na neki indirektan način sugerisati, bilo bi moguće.I upravo je Pike vrlo pogodan za manipulaciju, kojoj je Flavio veoma sklon (btw).S jedne strane, Pike je time stekao mogućnost ostanka u Renou iako to svojom vožnjom nije zaslužio,jer je pokazao lojalnost,a sa druge strane Pike je time dao adut Flaviu u pregovoru sa Alonsom da ostane u Renou.

NekeRozberg

pre 15 godina

Teorije zavere sto se tice ove trke ne mogu biti privatljive, mada sam im sklon. Naime kad pravite takvu jednu zaveru morate da razmisljate i o tome da sta ce se desiti ako nesto krene naopako! Znaci cak i da su planirali udes Pikea u Renou nisu mogli da predvide da ce Masa da iscupa crevo, a objektivno da nije toga bilo Alonso bi profitirao mnogo manje recimo bio bi peti. E sad da li su planirali da Alonso uzme 4 boda i da se Pike polomi i unisti bolid? Drugo ako su i hteli da se slupa ne bi to onako uradio vec bi direktno blago udario u zid (mislim nesto kao Fizikela na treningu) i ugasio motor i to sve na nekom nezgodnom mestu.
Zasto je Alonso prvi otisao u box? Pa jasno je da je morao da odradi leteci start sa laganim autom - tako je i bilo prosisao je kroz gomilu obisao trojicu na startu zatim preseko sikanu i ali je cetvrtom vratio poziciju (zato su iz boksa najavili mogucu kaznu). Supermeke (Bridgestonove) gume nikad nisu bile Alonsove omiljene jer nisu postojane pa se kod njih odlucio za kratak stint i spojio dobro i korisno. Prijatno me iznenadila odluka tima i mislim da je to bilo odlucujuce da ga prilikom prvog zaustavljanja prilicno natovare gorivom pa je trku mozemo i to reci to sto je drugi stint bio najduzi a da nije bilo tako pitanje je da li bi izasao ispred Luisa i Rozberga nakon poslednjeg zaustavljanja. Jeste da su i oni morali posle toga u box ali bi mu u suprotnom oni usporili krugove. Ostalo je poznato - sjajna voznja! Ocekivao sam da Brijatore ponovi osmeh kao kad je pre dve godine Sumaher pokusavao da prestigne Alonsa vozeci mu poslednjih 20-ak krugova na menjacu.
E sad da li ovo srecna pobeda? Pa jeste ali setite se Belgije i poslednjeg kruga - Hajdfeld nesto ranije menja gume i sa sedmog dolazi na trece mesto Alonso za malo pada na cetvrto i na kraju kazna za Hamiltona a Hajdfeld je drugi - uz malo srece Alonso bi tada bio drugi ali OK. Sreca je sastavni deo i ovog kao i svakog drugog sporta. Prevedeno pobedu je ovaj put ostvario mali srecan trenutak, odlican timski rad (ponavljam ne mislim na Pikeovo izletanje!) i ODLICNO IZVEZENA TRKA - BEZ GRESKE.
Opet sam oduzio - to je jace od mene!

Alias

pre 15 godina

@Dragan (kom 71.)

Šta da zaključimo na osnovu pitanja? Valjda treba da damo odgovor?

A ti bolje da se više ne javljaš, posle ovih tvojih pita ja se definitivno osećam kao ovca, kako ja to nisam primetio? Nego te preporučujem za FIA, uz Čarli Vajtinga da osnuješ CSI ekipu i da se bavite otkrivanjem zavera i kažnjavanjem ekipa.

Dragane legendo!!!

Lerby

pre 15 godina

Kao i na trci u Španiji, ambijent ( forma ) ostavlja bez daha a trka ( suština )?
Čestitke za Alonso-a i Renault i Rosberg-a i Williams pre svega. Bez obzira na safety car, uličnu trku i sreću na koju moraju da računaju ove 2 ekipe - sasvim zasluženo.
Za sve što se desilo na ovoj trci je kriv ili zaslužan, kako za koga, Nelsinho! Prva žrtva njegovog udesa bio je Rubinho pa onda "Massinho". Felipe je bio toliko srećan zbog Piquet-ovog 2. mesta u Nemačkoj a ovaj mu vraća na takav način:) Sve u svemu, bio je to grozan dan za Ferrari i Brazilce, mada i odličan i ničim izazvan ( !? ) "timski rad" Piquet-a i Alonso-a u Renault-u. Udes prvog je bio od velike pomoći drugom, sa ranim pit-stopom. Još se Brazilac posle udesa izvinjavao ljudima iz ekipe a biće mu još i zahvalni. To je Formula 1. Što se Piquet-a tiče, situacija ide od loše ka goroj i sada je počeo i da uništava bolide. Doduše, nisam nikada bio ljubitelj teorija zavere iako je zanimljiv tajming ranog odlaska Španca u boks i Brazilca u ogradu pa je Milan u njegovom komentaru ako ništa drugo dao dobar materijal onima koji vole da zalaze "s one strane duge". Još jedan X file u Formuli 1? Što se tiče uličnih trka, ne znam da li ih je ovoliko potrebno a biće ih u narednim godinama još i više. Dobra je jedna ili dve promene tokom godine uz tradiciju i glamur ( Monte-Carlo ) ili veštačku svetlost ali više od toga ne znam da li doprinosi kvalitetu trkanja i još više realnom sagledavanju kvaliteta vozača i bolida jer sa ovakvim incidentima na uličnim stazama, "seckanjem" trke i manjkom preticanja gotovo da je sve pitanje sreće a ona bi ipak trebalo da bude samo "začin" šampionatu, ne i "glavno jelo". Kada se uzme u obzir da su 3 ulične trke već našle svoje stalno mesto u kalendaru a u bližoj ili daljoj budućnosti su na vidiku još bar 4-5 onda... Suzuka i Fuji se smenjuju, Hockenheim i Nürburgring takođe, Silverstone je neizvestan i uz brojne "Tilke-drome", nove i bezbedne ali bez mnogo duha i tradicije, jedino Monza i Spa odolevaju zubu vremena koje sve više karakteriše spektakl, šminka, komercijalizacija i dešavanja oko staze. Vreme će pokazati da li će više biti kruženja ili trkanja.
Prva ulična trka u Aziji, prva noćna trka, jubilarna 20. pobeda Alonso-a na jubilarnoj 800. trci u istoriji F1. Inače, osim 11 vozača pobednika '82 na 16 trka, te godine je pobeđivalo i 8 različitih timova, doduše, Brabham koristio i Ford-ove i BMW motore. Ako je suditi po tome, ova sezona je jedna od boljih u poslednjih 20-ak godina. E sad, što se skandala i ostalih nemilih događaja tiče, već pomenute '82 ih je bilo mnogo više nego ove, pa ipak je u sportskom i takmičarskom smislu to bila "zlatna godina" ovog sporta iako je sve ostalo bilo za zaborav. Ova sezona pomalo miriše na neka ranija vremena ali ni tada nije bilo mnogo uličnih trka. A ulica, kao što znamo, mnoge odvede na pogrešan put, valjda neće i Formulu 1...
Pozdrav i napred Nelsinho!

Margina

pre 15 godina

@one koji asociraju Alonsa i srecu..

A sta je majke vam ga Kimi prosle godine imao..nista manje nego srecu..kao i Vettel ove godine(sto ne umanjuje njegov kvalitet)..i to je deo ovog sporta..a i ne zaboravite da Alonso nije bio kaznjen za GP Madjarske i da je komotno odvozio na drugoj poziciji..ko bi bio sampion??

Smatram da je ovo ZASLUZENA pobeda Alonsa..i da je pokazao da i u Renault-u mozes da napravis cudo!!

Bojana

pre 15 godina

Alonso je bio 15-ti na startu zbog treninga na kojem je bolid zakazao pa nije ni zavrsio drugi deo treninga tako da je sasvim moguce da je imao malo benzina. Pozdrav PRAVIM ljubiteljima F1!!

Dragan

pre 15 godina

Imam samo par pitanja:

1. Da li je logicno da Alonso koji je u kvalifikacijama bio 15ti izadje na trku sa NEUPOREDIVO manje goriva od svih ostalih? Koja je to taktika?

2. Da li je mozda malo sumnjivo, da cim Alonso izadje iz svog prvog pit-stopa, njegov kolega sam sobom zvekne u zid i isprovocira izlazak safety-car-a
3. Da li sumnjate da je Flavio Briatore stari prepametni lisac.

Nemam vise pitanja - zakljucite sami.

da li ste normalni?

pre 15 godina

Samo da upitam ove pametnjakovice sto tvrde da se Pike namerno zakucao u zid: da li ste vi normalni? Sedite vi u formulu i zakucajte se namerno u zid.

Gosha

pre 15 godina

Kovalainen je tolika boranija, da ja nemam reci. On je trku zavrsio iza Baton-a na 10-om mestu!!!!! Decko nema pojma sa voznjom, bolje bi vozio Sutil( sampion odustajanja).

Bojan

pre 15 godina

@Mickey
Luisu je prosla sezona bila prva,velicali su ga zbog njegovih uspeha i svi ocekivali titulu na dve trke pre kraja, on je zeleo to da uradi na jedini pravi nacin, pobedama (to je nesto sto cenim kod njega, iako nije uspeo), u Kini je zeleo iz boksa da se vrati na prvo mesto, ili bar da zaostatak bude sto manji, pa je pogresio i izleteo, u poslednjoj trci, prvo su ga pretekli Kimi, pa onda Alonso, izleteo je sa staze, zivci su popustili i eto greske. I ove sezone se desavalo vozacima Meklarena (ne znam tacno kom) da kad je pretekao Alonsa, pritisnuo pogresno dugme i izgubio poziciju, zasto se to ne bi desilo jednom rukiju u poslednjoj trci sezone u kojoj je ulog veliki, titula.
Kao sto je Luis prosle godine bukvalno predao titulu u ruke Kimiju, to ove godine Ferari. Jeste Luis vozio najbolje i pokazao najvise, ali i greske Ferarija su uticale na to da on bude sada prvi, eksplozija motora na krug pre kraja, greske u boksovima, ocajne taktike... eto nam prvaka iz Meklarena.

imam dozvolu,a ti?

pre 15 godina

samo da odgovorim ovom Misi sto se seca 94 i renoa i sto misli da je Flavi namestio trku!!!Mile,pa ti se razumes u formulu onoliko koliko si je igro na nintendu 94!ko bre moze da kaze,naredi klincu od 20-ak godina da zalepi formulu u zid sa 150km/h???ALONSO je imao srece,ali mu je samo pomogla da pokaze sta zna,sa bolidom koji moze!!!

nik

pre 15 godina

Kao sto se moglo i pretpostaviti trka ako dodje do incidenta neocekivane face na podijumu to je magija ovakvih staza. Alonso perfektan kao i uvek uz dozu srece do pobede potpuno zasluzene na osnovu prikazanog. Rozberg je mozda mogao i do pobede ili barem duela sa Alonsom da nije one gluposti sa pit stopom mada evo vec godinu dana strucnjaci iz FIA razbijaju glavu kako da rese to pa valjda sledece godine bude bolje. Hamilton iskusno preticanje Kultarda u krajnjem trenutku verovatno vise nego sto je ocekivao u odredjenim momentima. Glok Vetel i Nik kao i obicno s tim sto mnogi ocekivani nisu zavrsili gde su mogli. Kultard prakticno su stotinke odlucivale dal ce biti 4. ili 7. u svakom slucaju bolje nego u par prethodnih trka. Kazuki takodje uz par kamikaza pokusaja cisto da se zna odakle je. Baton koliko moze definitivno je Honda krs kad na ovakvim trkama ne osvaja bodove ali videcemo sledece sezone se Ros ukljucuje u razvoj bolida bice nesto od njih. Kovalainen neprimetan. Kimi bolje da je uzeo jedan bod nego sto vozi najbrze krugove treba biti realan a ne u fazonu ja se nepredajem a zapravo se predao i to kako. Kubica i Burde neprimetni doduse Kubica zbog pomenute gluposti sa pitstopom ali niko mu nije branio da pretekne Fizikelinu Fors Indiju. Da sam na Masinom mestu ja ne bih ni vozio trku dalje mislim u redu je kao borac do kraja nema predaje i sl. ali ako ti tri puta za 4 trke nesto pravi problem a pre toga nisi imao slican problem sta je sporno baci semafor u kantu i vracaj stap sa natpisom stoj kreni. I onaj mehanicar sto se smeje kad su vracali ono crevo i treba im tako. Da im je Ros tu razvalio bi ga po glavi ne bi znao 3 sata posle trke da izadje sa staze

FerNANDO Alonso

pre 15 godina

Jednostavno najbolji Fernando Alonso !!!
Iduce sezone Alonso uzima titulu, dosta je bilo i dolazi staro vreme vladavine Alonsa !
Fernando vozi kao sampion i ako nekome lici da vlada narednih 10-ak godina onda je to definitivno on jer je kompletan u svakom pogledu.
Odlicna trka i deluje ok i skroz drugacije kada se vozi nocu tako da sam zadovoljan time. Neko rece da Masi nije Ferari ne bi ni bod uzeo ili tako nesto i slazem se sa tim jer da su Masa ili Hamilton na Alonsovom mestu ne bi uzeli ni jedan jedini bod u toku ove sezone.

JP

pre 15 godina

@Bojan

U pravu si, generalno se slažem se sa tobom, svi se žale ali su ferarijevci najglasniji i najviše ih ima, pa su pomalo dosadni.

Ne slažem se sa tvojom konstatacijom da je LH "prljav" vozač. Samo je agresivan, pogledaj malo WTCC, Formulu Master, karting trke. Pa u svakom krugu imaš takvih situacija na angro. Decu od malena (u kartingu) uče na takve poteze i to je najnormalnije. Ali LH je škola McL i njemu ne škripi mesto u timu. Meni je krivo što ostala boranija ne brani svoje pozicije i ne napada agresivnije, jer je svima uglavnom cilj sačuvati bolid od oštećenja i provesti što više krugova zbog sponzora. Ako ne osvojiš toliko i toliko bodova, letiš iz tima!!! Zato i nema toliko draži.

A još smešniji su ovi sa "srećom" i "Alonsom". Svetski prvak iz doba Šumahera i sreća? Znanje, deco, znanje. Ko od vas nije očekivao bar jedan SC danas taj više ne mora da gleda formulu. Pa to je draž formule, neočekivani obrti, a ne preticanje kroz boks i najbrži krugovi.

Kursula

pre 15 godina

Svaka cast Alonso, u inat engleskim novinarima koji celo vece kukaju kako si morao da budes kaznjen kao i Hamilton na pretprosloj trci zbog secenja sikane.Zao mi je ekipe Ferari i zaista bih voleo da Masa bude prvak.

elee

pre 15 godina

Sta pricate ljudi pobogu?? Pa Alonso je imao samo neverovatnu srecu danas sa pit stopom! Sigurno ne bi bio ni blizu da se nije izdesavalo ono sa safety car-om i da nije pre toga otisao u boks! Da li bi pobedio da mu ledja nije cuvao Rosberg i da mu je za petama bio neki Ferrari? Cista sreca,u naredne 3 trke nece biti ni blizu podijuma..

Bojan

pre 15 godina

@JP
ne bih rekao da se samo Ferarijevci hvale i zale. To je generalno stvar svih ljudi koji pisu ovde komentare. Stalno nalaze neke neregularnosti i kukaju ako njihov miljenik nije prosao dobro, a velicaju ga ako pak jeste. Sto je u neku ruku i normalno raditi, naravno da ces da hvalis i kukas za onim koji ti je najdrazi
Ali ipak i ja kao Kimijev navijac, a samim tim i Ferarijev, kazem da po svemu pokazanom ove sezone Luis zasluzuje titulu, to je realno cinjenica ma koliko ja za njega smatrao da je prljav vozac, isto tako nikad nisam voleo Sumahera, ali realno je da je on u svoje vreme bio najbolji (tad sam navijao za Hakinena i Meklaren). Isto tako ne mogu da se slazim da je Kimijeva titula prosle sezone nezasluzena zato sto Meklaren nije mogao da se slozi ko mu je prvi vozac, onda mozemo da kazemo da Alonsova prva titula nije zasluzena jer se Kimiju par puta desavalo da je vodeci pa da mu se desi neka havarija i na kraju Alonso pobedi, ipak treba voditi racuna da je potrebno da se dodje u poziciju da iskoristis gresku protivnika, sto je Alonso te sezone (kao uostalom i svake) dobro radio.

Louis Chiron

pre 15 godina

Negde sam cuo ili procito da bi na kraju 2009 Raikonen preso u Meklaren umesto Kovaleinena.Koliko je ova informacija tacna?

Extrem

pre 15 godina

E svasta se moze procitati na ovom forumu. Flavio namestio trku? Mladi Pike je tacno znao kojom brzinom da udari u zid. E, Ferarijevci, nikako da prihvatite cinjenicu da ima boljih. Ne umanjujte uspeh drugih zarad ona vasa dva luzera. Pa znamo kako je Kimi prosle godine dosao do titule. Da ne biste da se vrate one dosadne sezone kada su se posle svake trke sluasale samo nemacka i italijanska himna. To je proslost i dace Bog da se to nikada vise ne ponovi. Masa je od svog mentora Sumahera pokupio jednu losu osobinu:postao je toliko drcan da bi gazio i preko mrtvih samo da dodje do cilja. Ali onaj odozgo vidi sve. A sto se same staze tice, dobili smo Monte Karlo na Dalekom Istoku. Valensija je promasaj i nema tu potrebnu draz.

JP

pre 15 godina

Kao što neko reče, kao da sam gledao drugu trku...

Kako patetično zvučite VI Ferarijevci, samo se hvalite i žalite, dosadiste i Bogu i narodu.

I o kakvim zaverama, poklonima, večitoj sreći ostalih a nesreći BAŠ vašeg tima pričate. I šta bi bilo kad bi bilo. Nema više smisla, ajde 'oladite i čestitajte nekada podijumu. Niko nije slučajno na njemu. Ne mislim na Rozberga ;)

A o prljavim voznjama i potezima očigledno sudite proizvoljno jer najveće "fajtere" u formuli nazivate prljavim vozačima. Očigledno nikada niste gledali ni jednu drugu autotrku kada tako sudite. Smešno zvučite u najmanju ruku.

Go Kimi, Masa ovo, Masa ono, pokvarena ploča.

Počistite svoje dvorište i promenite ploču. Stvarno prekinite, ovaj forum nije rame za plakanje.

I na kraju SVAKA ČAST ALONSU, ROZBERGU i HAMILTONU!!! Pobedničke vožnje bez greške. I čestitka ostalim osvajačima bodova, ništa nije slučajno.

Mickey

pre 15 godina

@Bojan

Procitaj jos jednom (ili vise puta, slobodno) moj komentar, pa ces videti u kom kontekstu je pisano o Kimiju. A ti ako ne verujes sa je Kimijeva titula izrezirana, i da je LH zaista toliko smotan, onda i ti iskoristi onaj trik sa prstom na celu ;-)


BTW. Kimi je jedan od najprecenjenijh vozaca F1, kome u glavu ne ulaze ni vaznije stvari od toga da jednu auto trku ne cini najbrzi krug. Osim u nekim takmicenjima (Nascar, IRL, nekadasnji cart...) gde se za njega dobije bod.

shecky

pre 15 godina

Mrzim vas sve kako ste nerealni!!!!!!!!!!!!1
Svaka cast za Alonsa radovao se ko malo dete :)
Hamilton sreckovic ko i Alonso kad je prvi put bio u Renou..
Massa baksuz nije on kriv za crevo...
Kimi sta da kazem o njemu...my favorite
ali mi ide na ......!!!!!!!!1
AKo nece da se trka nek ode jer mi kida zivce non stop!!
A svako ovde zna da je ON najbrzi vozac u F1
10 od 15 fastest laps!! dada.. slucajnost...

KIMI ODLUCI SE STA HOCES SA SOBOM !!! dobicu srcku zbog tebe... da umrem pa da kad ti bude rodjus tugujes secajuci se na mene jer je i meni tad rodjus...

NekeRozberg

pre 15 godina

1. Povoljno prodajem traction control iz mog R4 (kao nov) - stabilnost pre svega
2. Ustupam na koriscenje isecenu plasticnu flasu Coca-Cola-e 2l - ne moze ni kap da se prospe kad punite rezervoar drevnom srpskom tehnikom
3. Poklanjam dve kineske alkalne baterije koje Casio preporucuje za svoje digitrone
4. Salon namestaja preko puta 800-om kupcu daruje fotelju za ljuljanje sa specijalnim ergonomskim produzetkom za noge
Resenje (osnolA.4 ,siuL.3 ,asaM.2 ,imiK.1)

P.S.: ROODJACEE, JAAVII SEE!

SASA BG

pre 15 godina

Cestitke Alonsu na prvoj pobedi, a i Hamiltonu sto se ucvrstio na prvom mestu.Nadam se da ce na kraju uzeti titulu ,koja mu je prosle godine izmakla.A ono je dobro''Ide masa a za njim crevo''hahahahaha.Masa je dobar vozac kao sto je i njihov bolid dobar.

Monza

pre 15 godina

Ljudi, Alonso je obe titule osvojio zicerskom voznjom i baksuzlukom svojih direktnih rivala! Kimi je danas izgubio 5 sekundi cekajuci da se iskotrlja mehanicar i da doture drugo crevo, a kada svi voze u koloni iza SC-a, toliko ih je proslo za tih extra 5 sekundi da je ZATO Kimi pao na 16. mesto!

Dajte Vettelu bar jednu trku da vozi crveni ili srebrni bolid, pa cete videti ko je pravi naslednik MSC ili Mikke!

Ipak su Kimmi i Sebastian najbolji vozaci!

Zodiak

pre 15 godina

Alonso je miljenik Božice Fortune - (za neupucene, Božica Srece). Alonso je "Lav" u horoskopu, koji je pobijedio u timu ciji je znak "lav" (ING) u gradu "LAVOVA" - Singapur - u prevodu - GRAD LAVOVA ... - BEZ´TE ZECEVI, LAV SE PROBUDIO...

Пун ми куфер Ђоковићевог ћалета

pre 15 godina

Аман људи, толико сте затрпали модератора својим бесмисленим коментарима да му се загубио баш мој коментар. А пошто сам ја једини овде супер-информисани суперексперт за F1 (а и шире), а још уз то и брилијантан писац, ајде ипак да поновим што пре написах.

Много ми је мило ем драго због Alonsa. Страшан је возач, знао је да има одличну шансу баш у овој трци, и после пеха у квалификацијама лепо је што га је данас послужила срећа.

Hamiltona неки критикују што није напао Rosberga, али мислим да је Lewis врло паметно данас привео трку крају и покупио још шест поена предности уместо да ризикује и можда заврши као Kimi.

Чудан ми је део екипе овде која прича све најгоре о возачима које не воле. Ја мрзим McLaren, међутим мислим да је јасно да је Hamilton врхунски возач. У тој класи су и Alonso, Massa, Räikkönen, а изгледа и мали Vettel. Сваки од њих петорице може комотно да буде првак.

Али има три експеримента у F1, којих ми је стварно доста више:

1. Nelsinho Piquet мора мало да се искулира у слабијем тиму или слабијем такмичењу. Очигледно је под превеликим притиском овако кад га сви пореде са Alonsom. А данас је све текло по Massinom плану док Nelsinho није попио зид и започео општи хаос.

2. Ferrari ако још једном проба да употребљава ову електронску керефеку у боксу, ја ћу да бацим телевизор кроз прозор. Ово је већ друга трка ове сезоне где их је та глупост скупо коштала. (Није Massa крив, укључило се зелено светло пре него што су склонили то проклето црево које свима прави проблеме целу сезону.) Сви други уместо електронике користе штап и канап лизалицу и то функционише добро већ сто година.

3. Доста више уличних трка, заплакаћу. Увек су распад. Кад се нико не слупа досадне су да заспиш (Valencia). А кад улети safety car онда су лутрија, као данас. Мени је јасно да их екипе воле јер су у центру града. Рече Flavio Briatore нешто типа “има пуно хотела, а не пуно оваца“, али џаба то кад је трка смор. Убедљиво најбоља трка сезоне је била Spa - по шумама и горама. Сигурно журке нису биле као у Сингапуру, али брате нисте ви ту да се забављате, него НАС да забавите. Ајде, молим вас!

F1 Fan

pre 15 godina

Velika steta sto Alonso ove godine nema iole konkurentan bolid.Da je u Ferariju umesto Mase i Kimija sampionat bi bio odavno poznat.Pocistio bi Luisa na pola sezone.Samo napred majstore!

alonzo sampion za vreme schumacherove ere!!!

pre 15 godina

bravo fernando!!!
kako bi flavio rekao:
GRANDISSIMO!!!!!!
poruka svima koji ga mrze:
da li ste videli,kako jedan pravi sampion kada dodje do poteza,vise ne dozvoljava da ga bilo ko iznenadi(2start posle pace-car)tako samo sampioni voze.kimi se okliznuo i ispao.massa(danas nije bio kriv)ali ipak nije taj za koga ga mnogi drze.hamilton je isto dileja,jer sa onakvim bolidom ne moze ni rozberga da obidje.
prosle sezone je bolji bio.zasto?e pa tbog alonsa,koji je obdaren za set-up bolida.sada mu je kovalainen kolega a od njega nema koristi za hamiltona.
jos jednom:alonso sa najmanjom kvotom okretanja na stazi,sudarima itd.(preko cele sezone gledano)sto dokazuje klasu nekoga koji je 2puta uzeo titulu,jednostavno najkompletniji pilot formule1.
zato malo opreznije sa pljuvanjem po alonzu,jer on nije kriv za ono sto se danas ferrariju dogodilo.voznja alonza bez premca,kao po sinama,nema secenja kolega(hamilton u monci)nema guranja u travu i slicno.a ono sto je kimi danas pokazao nije dostojno jednoga sampiona,i jos nesto:da su se slucajno alonzo i hamilton prosle godine slozili,kimi ne bih ni omirisao titulu jer je mclaren imao ubedljivo bolji bolid od ferrarija,a ovako mu je titula pala u ruke kao poklon,i zbog toga ja njega ne vidim kao sampiona.

TT

pre 15 godina

Tatin sin ima toliko srece da je to neopisivo. On nikada nije izgubio ni jedan bod zbog greske tima ili kvara a ima svega 7 poena prednosti nad masom. Da je pravde, Masa bi imao oko 10 poena prednosti nad njim - setite se Madjarske i danasnjeg Singapura.

Bojan

pre 15 godina

@Mickey
ajde reci jednu odluku fie koja je pogurala Kimija ka tituli bilo ove bilo prosle sezone. Kimijeva titula prosle godine je osvojena regularno, uz malu Masinu pomoc na poslednjoj trci, to sto se Hamilton uprpio pred kraj i napravio dve gluposti pa prepustio titulu Kimiju je njegov problem. U svakom slucaju svi kazu da je Kimi jedini vozac koji prosle sezone nije imao vozackih gresaka. Dakle zasluzena titula.
Ove sezone i ja kao Kimijev navijac bez obzira sto ne smatram Hamiltonovo preticanje regularnim smatram da je kazna bila prestroga iz razloga sto je bilo evidentno da je Luis brzi i prestigao bi ga pre ili kasnije, a i Meklarenovom boksu je bilo javljeno da je sve regularno. No ta odluka ide samo Masi u korist, veze sa Kimijem nema, a i on je ispao fer jer je izjavio da bi svedocio za Luisa.
Sve ostale kazne za Luisa su bile sasvim na mestu. On nije najcistiji vozac kao sto recimo i Shumi nije bio pa ce verovatno njih dvojica biti rame uz rame po broju kazni. Nekad su te kazne prejake, nekad opet do njih ne dodje (bilo je situacija gde bih kaznio Luisa a da nije do nje doslo, kao sto negde ne bih bio tako strog, problem je malo i sa pravilima gde ima mnogo prostora za subjektivna razmatranja)
Titula ove godine ide ili Masi ili Luisu, ne volim ni jednog ni drugog ali cinjenica je da je Luis vise pokazao ove sezone pa bih rekao da je zasluzuje. Za Ferrari nemam reci, toliko gresaka ove sezone da to nije normalno (sto recimo sada oni koji podrzavaju teoriju zavere ne kazu da je bio dogovor da prosle sezone Hamilton napravi one gluposti, pa da im Ferrari vrati ove sezone svojim glupostima, verovanto zato sto nemaju hrabrosti da priznaju da je Luis prosle godine pokazao neverovatan nivo smotanosti, kao sto sad to Ferari cini), Kimi nikako da pronadje sebe, i dalje mi je omiljeni vozac, ali nisam ocekivao ovakvu situaciju nakon osvojene titule, da pola trke prespava pa tek onda krene. Ranije je bilo pola prespavane sezone pa u drugom savrseno vozi cele trke. Vise mi se tako svidjalo. No, jos jedan najbrzi krug za njega i definitivno taj rekord Shumija koji su delili do sada ce uskoro da padne. Jos tri trke i nadam se jos tri najbrza kruga, nerealno je ocekivati da se stigne 27 poena.
Alonso, mislim da je najmudriji vozac, ima uvek sjajnu taktiku, kada dodje u dobru poziciju gotovo je nemoguce da mu je oduzmu, da nije u Renou vec u nekom konkurentnijem bolidu bio bi u vrhu. Covek jednostavno ne pravi gluposti i na tome mu skidam kapu.

Mrs.A

pre 15 godina

BRAVO ALONSO!
Dokazao si nam ponovo da si najbolji!:)
Zao mi je zbog Raikkonena,a sto se tice hamiltona...BRAVO ROZBERG!:)
Pozdrav Alonsovim fanovima

VladaNS

pre 15 godina

Lepo i zanimljivo. Nema sta. Alonsu cestitke na lepo odvozanoj trci. I nije bilo tesko pobediti ipak sporijeg Rozberga i poprilicno nezainteresovanog Hamiltona koje kao da je vozio neku svoju trku od trenutka kada se Masi dogodilo to sto se dogodilo.

Webber

pre 15 godina

Mark Webber, Red Bull (DNF):
“I lost seventh and then fifth gear, which cost us a fantastic result, as I was stopping for my second pit stop later than Fernando (Alonso). It would have been nice to
share the podium with him today, with him winning and me second....

Nikola

pre 15 godina

Svaka cast Alonsu na pobjedi, ne zaboravimo da je i na treninzima bio jako dobar. Sto se tice Mase opet je pokazao da je rodjen da bude u sjeni nekoga veceg, pohlepa ga je kostala mozda i prvenstva. Od Kimija nismo mnogo ni ocekivali... Nije mi jasno zasto niko nije pohvalio Luisa koji je jako dobro vozio, ponovo je skupio bodove za razliku od nekih iskusnijih vozaca koji imaju konkuretan bolid. Mucio se sa Koltardom? Pa jeste li gledali o kakvoj se stazi radi, da su prestizanja gotovo nemoguca? Ili kako se neko moze usuditi i reci da ga je opet pratila sreca? Pa znate li kako je prosle sezone izgubio gotovo sigurno prvenstvo? Ja se nadam da se to ove sezone nece ponoviti jer Luis zasluzuje titulu, posjedoje kontinuitet, mirnocu ali i odgovarajucu agresivnost i sve to ga izdvaja od ostalih vozaca F1!

Alexandra

pre 15 godina

Pa dobro, konacno su se probudili i Alonsovi fanovi...lepo je to...salim se Bravo za Alonsa,sasvim zasluzeno i to je jedini svetao ugao ove trke...
Ovo u Ferrariju nije normalno,sta se desava sa ovom ekipom. Dok je sumaher vozio ovakve stvari se nisu desavale,ceo box Ferarija treba smeniti i poslati ih na sterljanje...
Stvarno ne mogu da verujem,za Massu jos jednih 10 izgubljenih poena greskom boxa...
pa kad se ovakve stvari desavaju naravno da ce luis da bude sampion...

Pera Lastic

pre 15 godina

Jeste, posrecilo se da preuzme vodece mesto u trci, ali trebalo je to mesto i zadrzati, a to je bivsi i buduci samp[ion i uradio!!! Ross Brown je bas blesav bio kada je rekao da je alonso najbolji...
massi se upalilo zeleno svetlo pa ponovo crveno, koliko iskustva a opet gresi. Coulthard se isto to desilo pa je stao posle 1 m, zato sto je pazio, tako da je massa defintivno kriv i za to a izletanja na stazu ispred sutila da i ne spominjemo, mogli bi da organizujemo neko kladjenje da vidimo da li ce dobiti neku kaznu...
Kimi, juri ko muva bez glave, ruku na srce, i zalili su se vozaci da je bankina previsoka...
ostali... sve cestitke rozbergu i vattelu...
i jos nesto, popravili ovi taj reno :)))

Matador Pa3ota

pre 15 godina

Prva nocna trka i prvi problemi ferarija.Svaka cast Alonsu , Rozbergu i Srebrnoj Streli.Ferari je dobio crveni karton , pa ce pokusati da muckom stigne Hamiltona.Jadno je gledati kako ljuti Masa iskaljuje bes i kako "uspavani" Raikonen se budi pri kraju trke.Ali sta je tu je,vise srece drugi put!!!!

P.S. Neka neko drugi put javi Raikonenu da se ukljuci ranije u trku.

Vlado I.S.

pre 15 godina

Ovo je sramota za Ferari !!!!
Neshvatljivo sta su uradili Masi i Raikonenu.Nije prvi put ove sezone.Otkad nema Zana Toda i Rosa Browna,tim tone sve dublje i dublje.Sledece sezone bice jos gore.Jel' to sampionski tim!?!
Za njih treba da voze test vozaci(Luka Badoer i Mark Hene),a ne da unistavaju vozace tipa Mase i Raikonena,a kamoli sutra Alonsa ili Fetela.
A Hamilton je trebao da uzme onaj sampanjac i odnese u Ferarijev boks i kaze : "'Fala momci ! Odlican posao.Pocastite se malo.Zasluzili ste.Sad ce nesto i na bocku."
Drago mi je zbog Alonsa.Odlicna voznja.Sampionska.Nadam se da ce ostati u Renou,jer u Ferariju nema sta da trazi.
Konacno Vilijams na podijumu!
Kako to dobro zvuci.Odlicno za F1.

Kain

pre 15 godina

Izgleda da sam ja gledao drugu trku u odnosu na neke sa ovog foruma.
Sta je to Kimi uradio da mozete da ga hvalite?
A, da ivicnjak se podmetnuo.

SPEEDY ZIKA

pre 15 godina

Sta to bi sa crnim konjicima?
Prvo skocite pa onda recite HOP.Dosta pljuvanja po drugima a velicanja Ferarija.Vidite da i Kimi moze da presece sikanu a od vaseg smorenog GO KIMI GO ode Kimi ali u zid.A sta cemo sa malim Masom koji onako isece Zutila i zakuca coveka u ogradu.Prvenstvo je zaista zanimljivo i zeleo bih da se sve sportski zavrsi tj. da se vise ne favorizuje ekipa Ferarija,koja je zaista ekipa za respekt pa su zaista bljak one kazne izrecene Hamiltonu.

Edd

pre 15 godina

Sad nebi bilo potpuno nemoguce da FIA izmisli neku novu kaznu za McLaren...mozda ih optuze da su prizvali peh u Ferrari'ovom box'u ili da su im opjanili mehanicare pa su ovi upropastili trku Masi...

kimi

pre 15 godina

Takava bruka za Ferari da je to neverovatno! Greske koje vrhunski tim kao sto je Ferari ne sme sebi dozvoliti,BRUKA! I pritom su unistili Kimijevo i MAsino 1. i 2.mesto!

Neško

pre 15 godina

Zbog čega nisu kažnjeni svi vozači koji su usli u box dok je na stazi bio safety car? Zbog čega Masa nije kažnjen na kraju trke, jer je bilo očigledno da se Zutil njegovom krivicom zakucao u ogradu? FIA - Ferari International Association! Napred Luis!

Mickey

pre 15 godina

Cestitke Alonzu. Apsolutno zasluzen trijumf, pa makar posmatran i kroz prizmu kompenzacije vremena koja je pravio tokom celog vikenda i peha u kvalifikacijama. Ne navijam za njega, navijam za Luisa Hamiltona, ali sa realne tacke gledista, ovo je apsolutno cista i zasluzena Alonzova pobeda.

Pozabavio bih se za trenutak komsojskim dvoristem. Naime, FIA je totalno omasila u izboru vozaca kojeg ce svesrdno pomagsti i gurati u ovoj sezoni. Pa ovaj Masa nebi bio sampion pa da vozi samo poslednj krug, poslednje trke sa krugom prednosti u odnosu na ostale konkurente! Kimi... Blagi uzas... Covek prvo nije nacisto sam sa sobom, pa onda ni sa okruzenjem... I povrh svega, ferari je nastavio saradnju sa njima dvojicom i slede godine.

FIA bolje da je gurala Zutila, pre bi on uzeo titulu od od ove dvojice nesposobnjakovica.
Ko ove godine bude osporio Luisu titulu, trebao bi dobro da stavi prst na celo.

Dado

pre 15 godina

Tatin sin, tatin sin, kada nemate drugi izgovor samo o tome pricate! Ovo je vezano za sve teme i komentare do sada, stvarno dosadno, a Masa dovodi i tatu, nekad mamu a ne retko i uzu familiju koja skace po boksu i verovatno smeta onim mehanicarima. inace sve pohvale za Alonsa i Rozberga. . .definitivno je sa odlaskom Sumahera pocela zanimljivija era Formule 1, bez obzira ko osvojio sampionsku titulu.

Alonso N.1

pre 15 godina

Alonso je dokazano najbolji vozač u F1.

Takav vozač zaslužuje mesto u najboljim ekipama, ali izgleda da neke od tih ekipa ne zaslužuju njega. Ferari je truba zajedno sa Kimijem koji, realno, treba da se povuče. Izgubili su, čak i vođstvo u šampionatu. Masu su uništili onim pit-stopom, mada još ima nade da potuku Hamiltona.

Ipak, ako Alonso i ostane u Renou, napraviće od njih šampione, ko zna?

Ni Kimi, ni Hamilton, ni Ferari, ni Meklaren...

Vamos Alonso!

SAVKE

pre 15 godina

LUZERI!!!! pa sta se to danas desilo??!! ljudi pa ima boga,ne pokusavajte na prljav nacin da uzmete titulu!! GO LEWIS GO!!! Jos jedna pobeda i titula!!!

dario

pre 15 godina

Napreeeeed Renault!!!

Pocelo je pocelo ...

Miljenik Božice Fortune pokazao se pred sezonu 2009...

Sledece sezone - treca titula za Alonsa i Renault!!!

Setite se sta Alonso pokazuje kada pobedi!!! Samo Vi pricajete...

Pocelo je pocelo!!!

Kimster

pre 15 godina

Taman sto se Kimi probudio i kreno u napad na klinca,onaj talenat se slupa i sve upropasti!!!A ova kimijeva glupost stvarno nema opravdanje!!Bice bolje!!!!Go Kimi Goooooooo!!!!!!!!

Tirpic73

pre 15 godina

Kakav je lik ovaj Alonoso. Mozemo o njegovoj naravi da mislimo sta hocemo ali ne mozemo da poreknemo da je jedan od najboljih aktivnih vozaca danas.

I ako uz pomoc velike srece potpuno zasluzena Alonsova pobeda. Masa neverovatan tragicar. Kimi za psihologa. Hamilton pametno.

Dragan F2008

pre 15 godina

e ovo je prevršilo sve granice zdravog razuma šta se zbiva i šta rade Massi...
pa koji to već put imaju problem sa crevom za gorivo???
bolje iz balona da sipaju... :((
ovako zasluženu pobedu pretvorili su u katastrofalni poraz i 3 trke pre kraja poklonili titulu Luisu Hamiltonu...
Šta se može, Massa nije kriv učinio je sve što je mogao i briljirao većim delom sezone, treba se sada fokusirati na sledeću sezonu i nadi u manje malera sledeće sezone...

FORZA MASSA!!!

miljko

pre 15 godina

Ovim pumpadzijama iz Ferarija ne bih dao ni gumu na bicikli da mi zamene. Dok su Shumaher I Barikelo vozili za Ferari ovo se nijedesavalo. E moji dragi Ros Braune I Zan Tode, kome ste ostavili da vodi tim.

Eld

pre 15 godina

Па, ово је невероватно – буђави Ферари! Шта се, бре, дешава са овом екипом!? Како се то претворило у овакву банду разбојника, наопако? ОК, грешка Масина или механичарева али онакво ОДСУСТВО КОНЦЕНТРАЦИЈЕ ми је бесмислено у опису карактера будућег светског шампиона. Мислим, лик не може да се сабере уопште! ОК, капирам стрес и то све али брате – возиш за милионе, где ти је свест да се тркаш и даље? Неспособан да се трка (победи) сем кад су услови савршени-савршени, све спаковано, упаковано, угланцано и срачунато? И онај лудак Рајконен, ОК – грешка али је дефинитивно имао жељу и борио се највише под ужасним условима за трку а нема никаквих нада за титулу одавно, да се не лажемо али се БОРИО! То ценим. Алонсо је шампион, то сви знамо. Да има шта да вози – нико га и не би стигао. А Хамилтон!? Вау, агресиван, ово-оно, вози као баба за Култардом пола сата! Плаши се великог, страшног Дејвида!? Не да је Култард мала маца (о не, никако) али друже ... Мекларен версус Редбул ... Олади. Тотално занимљива трка где су многе ствари испливале на видело. Кукавице, слабићи и истински шампиони.

kimi

pre 15 godina

Jaoj sto mi krivo za Kimija! jaoooooooo!!!Al na pocetku trke je stvarno dokazao da je najbolji,kako je sisao krugove svaka mu cast!Da nije bilo onog prvog sudara,bio bi prvi il drugi! Al bravo za Alonsa,svidja mi se taj nejgov takmicarski duh bez obzira sto vec ima 2titule!!! GO KIMI GOOOOOOOOOOO!!!!

Milan

pre 15 godina

Ne mogu da se otmem utisku da je ova trka namestena,znajuci Flavia i na kakve je sve igre spreman sve je moguce,kad se samo setim sezone 94 i njohovog bolida koji je bio sve samo ne legalan. Juce na kvalifikacijama bilo je jasno da je Reno jako brz, i danas Alonso PRVI obavlja pit-stop,i u sledecem krugu njegov timski kolega zavrsava u zidu i SC na stazi, vecina vozaca odlazi u box a Alonso se probija napred, jako realno, Piquet se svesno zrtvovao,mozda zarad mesta u sledecoj sezoni. A sto se tice Ferarija, pa njihovim mehanicarima ni biciklo ne bi dao da mi poprave, prvo Masi daju zeleno svetlo pre vremena a Kimi ulazi u box kao 3 a izlazi kao 16!!! Recimo Rozberg je usao u box pre vremena i za to dobio kaznu,ali je zato izasao kao prvi i desetak krugova imao cistu stazu ispred sebe i vozio brze krugove tako da kad je odradio kaznu vratio se kao cini mi se 4-5, sto se u Ferariju nisu setili ove taktike, s obzirom kolike plate imaju i ako zele da budu najbolji nemaju izgovor za ovako nesto.

Dejan

pre 15 godina

Pre nego sto "strucnjaci" krenu da prozivaju Masu treba da znaju da je sve ovo posledica Ferarijevog uklanjanja "lizalice" koju jedan mehanicar podize kada je pit obavljen.To im se vec desilo sa Raikonenom na jednoj od prethodnih trka a sada je Masa izvukao deblji kraj kada mu je neki cika stisnuo zeleno svetlo da moze da krene.Ko je dobro pratio trku mogao je da vidi da je Masin zadnji pit odradjen uz pomoc "lizalice" a ne tog njihovog(glupog) sistema sa crvenim i zelenim svetlima.

ivan

pre 15 godina

tako voze samo majstori.Toreador je pokazao ko je tata.Uostalom,posle peha na treningu,Bog je pogledao majstora.Dokle vise srece za ovog Hamiltona?

aleksa

pre 15 godina

Da, da, da, pobjeda Alonsa,kako da ne!To je smicalica iz kuhinje Brijatorea i Simmondsa, koji su žrtvovali onog netalentovanog tatinog sina i time omogćili Alonsu da dođe do dovoljne prednosti (ulaskom u box na vreme) i da konkuriše za visoku poziciju, po mogućnosti i da pobjedi, što se i ostvarilo.Time su mu vratili ono što su mu u kvalifikacijama upropastili.Ko je kriv onim diletantima iz crvene garaže, kad nisu isto uradili sa Kimijem i Masom.Da je Kimi pravovremeno razbio svoj bolid, jer mu treća i četvrta mesta ne igraju neku ulogu, a Masa odmah iza njega ušao u Box vratio bi prednost Masi.To je bilo nekih desetak krugova posle razbijanja Nelsinja kada je kimi bio 15, a Masa 18.Ovako voda na vodenicu Hamiltona čime je trka za novog šampiona F1 završena.

Samwise

pre 15 godina

Šta god i kako god se dalje odvijala situacija u ovom sportu, jako mi je drago zbog toga što se Nando napokon vratio tu negde gde mu zapravo po kvalitetu koji, nesumnjivo, poseduje i jeste mesto.....Negde pri samom vrhu postolja.....

Edd

pre 15 godina

Sad nebi bilo potpuno nemoguce da FIA izmisli neku novu kaznu za McLaren...mozda ih optuze da su prizvali peh u Ferrari'ovom box'u ili da su im opjanili mehanicare pa su ovi upropastili trku Masi...

Mickey

pre 15 godina

Cestitke Alonzu. Apsolutno zasluzen trijumf, pa makar posmatran i kroz prizmu kompenzacije vremena koja je pravio tokom celog vikenda i peha u kvalifikacijama. Ne navijam za njega, navijam za Luisa Hamiltona, ali sa realne tacke gledista, ovo je apsolutno cista i zasluzena Alonzova pobeda.

Pozabavio bih se za trenutak komsojskim dvoristem. Naime, FIA je totalno omasila u izboru vozaca kojeg ce svesrdno pomagsti i gurati u ovoj sezoni. Pa ovaj Masa nebi bio sampion pa da vozi samo poslednj krug, poslednje trke sa krugom prednosti u odnosu na ostale konkurente! Kimi... Blagi uzas... Covek prvo nije nacisto sam sa sobom, pa onda ni sa okruzenjem... I povrh svega, ferari je nastavio saradnju sa njima dvojicom i slede godine.

FIA bolje da je gurala Zutila, pre bi on uzeo titulu od od ove dvojice nesposobnjakovica.
Ko ove godine bude osporio Luisu titulu, trebao bi dobro da stavi prst na celo.

Eld

pre 15 godina

Па, ово је невероватно – буђави Ферари! Шта се, бре, дешава са овом екипом!? Како се то претворило у овакву банду разбојника, наопако? ОК, грешка Масина или механичарева али онакво ОДСУСТВО КОНЦЕНТРАЦИЈЕ ми је бесмислено у опису карактера будућег светског шампиона. Мислим, лик не може да се сабере уопште! ОК, капирам стрес и то све али брате – возиш за милионе, где ти је свест да се тркаш и даље? Неспособан да се трка (победи) сем кад су услови савршени-савршени, све спаковано, упаковано, угланцано и срачунато? И онај лудак Рајконен, ОК – грешка али је дефинитивно имао жељу и борио се највише под ужасним условима за трку а нема никаквих нада за титулу одавно, да се не лажемо али се БОРИО! То ценим. Алонсо је шампион, то сви знамо. Да има шта да вози – нико га и не би стигао. А Хамилтон!? Вау, агресиван, ово-оно, вози као баба за Култардом пола сата! Плаши се великог, страшног Дејвида!? Не да је Култард мала маца (о не, никако) али друже ... Мекларен версус Редбул ... Олади. Тотално занимљива трка где су многе ствари испливале на видело. Кукавице, слабићи и истински шампиони.

SAVKE

pre 15 godina

LUZERI!!!! pa sta se to danas desilo??!! ljudi pa ima boga,ne pokusavajte na prljav nacin da uzmete titulu!! GO LEWIS GO!!! Jos jedna pobeda i titula!!!

Dado

pre 15 godina

Tatin sin, tatin sin, kada nemate drugi izgovor samo o tome pricate! Ovo je vezano za sve teme i komentare do sada, stvarno dosadno, a Masa dovodi i tatu, nekad mamu a ne retko i uzu familiju koja skace po boksu i verovatno smeta onim mehanicarima. inace sve pohvale za Alonsa i Rozberga. . .definitivno je sa odlaskom Sumahera pocela zanimljivija era Formule 1, bez obzira ko osvojio sampionsku titulu.

Neško

pre 15 godina

Zbog čega nisu kažnjeni svi vozači koji su usli u box dok je na stazi bio safety car? Zbog čega Masa nije kažnjen na kraju trke, jer je bilo očigledno da se Zutil njegovom krivicom zakucao u ogradu? FIA - Ferari International Association! Napred Luis!

SPEEDY ZIKA

pre 15 godina

Sta to bi sa crnim konjicima?
Prvo skocite pa onda recite HOP.Dosta pljuvanja po drugima a velicanja Ferarija.Vidite da i Kimi moze da presece sikanu a od vaseg smorenog GO KIMI GO ode Kimi ali u zid.A sta cemo sa malim Masom koji onako isece Zutila i zakuca coveka u ogradu.Prvenstvo je zaista zanimljivo i zeleo bih da se sve sportski zavrsi tj. da se vise ne favorizuje ekipa Ferarija,koja je zaista ekipa za respekt pa su zaista bljak one kazne izrecene Hamiltonu.

Milan

pre 15 godina

Ne mogu da se otmem utisku da je ova trka namestena,znajuci Flavia i na kakve je sve igre spreman sve je moguce,kad se samo setim sezone 94 i njohovog bolida koji je bio sve samo ne legalan. Juce na kvalifikacijama bilo je jasno da je Reno jako brz, i danas Alonso PRVI obavlja pit-stop,i u sledecem krugu njegov timski kolega zavrsava u zidu i SC na stazi, vecina vozaca odlazi u box a Alonso se probija napred, jako realno, Piquet se svesno zrtvovao,mozda zarad mesta u sledecoj sezoni. A sto se tice Ferarija, pa njihovim mehanicarima ni biciklo ne bi dao da mi poprave, prvo Masi daju zeleno svetlo pre vremena a Kimi ulazi u box kao 3 a izlazi kao 16!!! Recimo Rozberg je usao u box pre vremena i za to dobio kaznu,ali je zato izasao kao prvi i desetak krugova imao cistu stazu ispred sebe i vozio brze krugove tako da kad je odradio kaznu vratio se kao cini mi se 4-5, sto se u Ferariju nisu setili ove taktike, s obzirom kolike plate imaju i ako zele da budu najbolji nemaju izgovor za ovako nesto.

JP

pre 15 godina

Kao što neko reče, kao da sam gledao drugu trku...

Kako patetično zvučite VI Ferarijevci, samo se hvalite i žalite, dosadiste i Bogu i narodu.

I o kakvim zaverama, poklonima, večitoj sreći ostalih a nesreći BAŠ vašeg tima pričate. I šta bi bilo kad bi bilo. Nema više smisla, ajde 'oladite i čestitajte nekada podijumu. Niko nije slučajno na njemu. Ne mislim na Rozberga ;)

A o prljavim voznjama i potezima očigledno sudite proizvoljno jer najveće "fajtere" u formuli nazivate prljavim vozačima. Očigledno nikada niste gledali ni jednu drugu autotrku kada tako sudite. Smešno zvučite u najmanju ruku.

Go Kimi, Masa ovo, Masa ono, pokvarena ploča.

Počistite svoje dvorište i promenite ploču. Stvarno prekinite, ovaj forum nije rame za plakanje.

I na kraju SVAKA ČAST ALONSU, ROZBERGU i HAMILTONU!!! Pobedničke vožnje bez greške. I čestitka ostalim osvajačima bodova, ništa nije slučajno.

Пун ми куфер Ђоковићевог ћалета

pre 15 godina

Аман људи, толико сте затрпали модератора својим бесмисленим коментарима да му се загубио баш мој коментар. А пошто сам ја једини овде супер-информисани суперексперт за F1 (а и шире), а још уз то и брилијантан писац, ајде ипак да поновим што пре написах.

Много ми је мило ем драго због Alonsa. Страшан је возач, знао је да има одличну шансу баш у овој трци, и после пеха у квалификацијама лепо је што га је данас послужила срећа.

Hamiltona неки критикују што није напао Rosberga, али мислим да је Lewis врло паметно данас привео трку крају и покупио још шест поена предности уместо да ризикује и можда заврши као Kimi.

Чудан ми је део екипе овде која прича све најгоре о возачима које не воле. Ја мрзим McLaren, међутим мислим да је јасно да је Hamilton врхунски возач. У тој класи су и Alonso, Massa, Räikkönen, а изгледа и мали Vettel. Сваки од њих петорице може комотно да буде првак.

Али има три експеримента у F1, којих ми је стварно доста више:

1. Nelsinho Piquet мора мало да се искулира у слабијем тиму или слабијем такмичењу. Очигледно је под превеликим притиском овако кад га сви пореде са Alonsom. А данас је све текло по Massinom плану док Nelsinho није попио зид и започео општи хаос.

2. Ferrari ако још једном проба да употребљава ову електронску керефеку у боксу, ја ћу да бацим телевизор кроз прозор. Ово је већ друга трка ове сезоне где их је та глупост скупо коштала. (Није Massa крив, укључило се зелено светло пре него што су склонили то проклето црево које свима прави проблеме целу сезону.) Сви други уместо електронике користе штап и канап лизалицу и то функционише добро већ сто година.

3. Доста више уличних трка, заплакаћу. Увек су распад. Кад се нико не слупа досадне су да заспиш (Valencia). А кад улети safety car онда су лутрија, као данас. Мени је јасно да их екипе воле јер су у центру града. Рече Flavio Briatore нешто типа “има пуно хотела, а не пуно оваца“, али џаба то кад је трка смор. Убедљиво најбоља трка сезоне је била Spa - по шумама и горама. Сигурно журке нису биле као у Сингапуру, али брате нисте ви ту да се забављате, него НАС да забавите. Ајде, молим вас!

Nikola

pre 15 godina

Svaka cast Alonsu na pobjedi, ne zaboravimo da je i na treninzima bio jako dobar. Sto se tice Mase opet je pokazao da je rodjen da bude u sjeni nekoga veceg, pohlepa ga je kostala mozda i prvenstva. Od Kimija nismo mnogo ni ocekivali... Nije mi jasno zasto niko nije pohvalio Luisa koji je jako dobro vozio, ponovo je skupio bodove za razliku od nekih iskusnijih vozaca koji imaju konkuretan bolid. Mucio se sa Koltardom? Pa jeste li gledali o kakvoj se stazi radi, da su prestizanja gotovo nemoguca? Ili kako se neko moze usuditi i reci da ga je opet pratila sreca? Pa znate li kako je prosle sezone izgubio gotovo sigurno prvenstvo? Ja se nadam da se to ove sezone nece ponoviti jer Luis zasluzuje titulu, posjedoje kontinuitet, mirnocu ali i odgovarajucu agresivnost i sve to ga izdvaja od ostalih vozaca F1!

Tirpic73

pre 15 godina

Kakav je lik ovaj Alonoso. Mozemo o njegovoj naravi da mislimo sta hocemo ali ne mozemo da poreknemo da je jedan od najboljih aktivnih vozaca danas.

I ako uz pomoc velike srece potpuno zasluzena Alonsova pobeda. Masa neverovatan tragicar. Kimi za psihologa. Hamilton pametno.

Kain

pre 15 godina

Izgleda da sam ja gledao drugu trku u odnosu na neke sa ovog foruma.
Sta je to Kimi uradio da mozete da ga hvalite?
A, da ivicnjak se podmetnuo.

miljko

pre 15 godina

Ovim pumpadzijama iz Ferarija ne bih dao ni gumu na bicikli da mi zamene. Dok su Shumaher I Barikelo vozili za Ferari ovo se nijedesavalo. E moji dragi Ros Braune I Zan Tode, kome ste ostavili da vodi tim.

Alonso N.1

pre 15 godina

Alonso je dokazano najbolji vozač u F1.

Takav vozač zaslužuje mesto u najboljim ekipama, ali izgleda da neke od tih ekipa ne zaslužuju njega. Ferari je truba zajedno sa Kimijem koji, realno, treba da se povuče. Izgubili su, čak i vođstvo u šampionatu. Masu su uništili onim pit-stopom, mada još ima nade da potuku Hamiltona.

Ipak, ako Alonso i ostane u Renou, napraviće od njih šampione, ko zna?

Ni Kimi, ni Hamilton, ni Ferari, ni Meklaren...

Vamos Alonso!

JP

pre 15 godina

@Bojan

U pravu si, generalno se slažem se sa tobom, svi se žale ali su ferarijevci najglasniji i najviše ih ima, pa su pomalo dosadni.

Ne slažem se sa tvojom konstatacijom da je LH "prljav" vozač. Samo je agresivan, pogledaj malo WTCC, Formulu Master, karting trke. Pa u svakom krugu imaš takvih situacija na angro. Decu od malena (u kartingu) uče na takve poteze i to je najnormalnije. Ali LH je škola McL i njemu ne škripi mesto u timu. Meni je krivo što ostala boranija ne brani svoje pozicije i ne napada agresivnije, jer je svima uglavnom cilj sačuvati bolid od oštećenja i provesti što više krugova zbog sponzora. Ako ne osvojiš toliko i toliko bodova, letiš iz tima!!! Zato i nema toliko draži.

A još smešniji su ovi sa "srećom" i "Alonsom". Svetski prvak iz doba Šumahera i sreća? Znanje, deco, znanje. Ko od vas nije očekivao bar jedan SC danas taj više ne mora da gleda formulu. Pa to je draž formule, neočekivani obrti, a ne preticanje kroz boks i najbrži krugovi.

Bojan

pre 15 godina

@Mickey
ajde reci jednu odluku fie koja je pogurala Kimija ka tituli bilo ove bilo prosle sezone. Kimijeva titula prosle godine je osvojena regularno, uz malu Masinu pomoc na poslednjoj trci, to sto se Hamilton uprpio pred kraj i napravio dve gluposti pa prepustio titulu Kimiju je njegov problem. U svakom slucaju svi kazu da je Kimi jedini vozac koji prosle sezone nije imao vozackih gresaka. Dakle zasluzena titula.
Ove sezone i ja kao Kimijev navijac bez obzira sto ne smatram Hamiltonovo preticanje regularnim smatram da je kazna bila prestroga iz razloga sto je bilo evidentno da je Luis brzi i prestigao bi ga pre ili kasnije, a i Meklarenovom boksu je bilo javljeno da je sve regularno. No ta odluka ide samo Masi u korist, veze sa Kimijem nema, a i on je ispao fer jer je izjavio da bi svedocio za Luisa.
Sve ostale kazne za Luisa su bile sasvim na mestu. On nije najcistiji vozac kao sto recimo i Shumi nije bio pa ce verovatno njih dvojica biti rame uz rame po broju kazni. Nekad su te kazne prejake, nekad opet do njih ne dodje (bilo je situacija gde bih kaznio Luisa a da nije do nje doslo, kao sto negde ne bih bio tako strog, problem je malo i sa pravilima gde ima mnogo prostora za subjektivna razmatranja)
Titula ove godine ide ili Masi ili Luisu, ne volim ni jednog ni drugog ali cinjenica je da je Luis vise pokazao ove sezone pa bih rekao da je zasluzuje. Za Ferrari nemam reci, toliko gresaka ove sezone da to nije normalno (sto recimo sada oni koji podrzavaju teoriju zavere ne kazu da je bio dogovor da prosle sezone Hamilton napravi one gluposti, pa da im Ferrari vrati ove sezone svojim glupostima, verovanto zato sto nemaju hrabrosti da priznaju da je Luis prosle godine pokazao neverovatan nivo smotanosti, kao sto sad to Ferari cini), Kimi nikako da pronadje sebe, i dalje mi je omiljeni vozac, ali nisam ocekivao ovakvu situaciju nakon osvojene titule, da pola trke prespava pa tek onda krene. Ranije je bilo pola prespavane sezone pa u drugom savrseno vozi cele trke. Vise mi se tako svidjalo. No, jos jedan najbrzi krug za njega i definitivno taj rekord Shumija koji su delili do sada ce uskoro da padne. Jos tri trke i nadam se jos tri najbrza kruga, nerealno je ocekivati da se stigne 27 poena.
Alonso, mislim da je najmudriji vozac, ima uvek sjajnu taktiku, kada dodje u dobru poziciju gotovo je nemoguce da mu je oduzmu, da nije u Renou vec u nekom konkurentnijem bolidu bio bi u vrhu. Covek jednostavno ne pravi gluposti i na tome mu skidam kapu.

alonzo sampion za vreme schumacherove ere!!!

pre 15 godina

bravo fernando!!!
kako bi flavio rekao:
GRANDISSIMO!!!!!!
poruka svima koji ga mrze:
da li ste videli,kako jedan pravi sampion kada dodje do poteza,vise ne dozvoljava da ga bilo ko iznenadi(2start posle pace-car)tako samo sampioni voze.kimi se okliznuo i ispao.massa(danas nije bio kriv)ali ipak nije taj za koga ga mnogi drze.hamilton je isto dileja,jer sa onakvim bolidom ne moze ni rozberga da obidje.
prosle sezone je bolji bio.zasto?e pa tbog alonsa,koji je obdaren za set-up bolida.sada mu je kovalainen kolega a od njega nema koristi za hamiltona.
jos jednom:alonso sa najmanjom kvotom okretanja na stazi,sudarima itd.(preko cele sezone gledano)sto dokazuje klasu nekoga koji je 2puta uzeo titulu,jednostavno najkompletniji pilot formule1.
zato malo opreznije sa pljuvanjem po alonzu,jer on nije kriv za ono sto se danas ferrariju dogodilo.voznja alonza bez premca,kao po sinama,nema secenja kolega(hamilton u monci)nema guranja u travu i slicno.a ono sto je kimi danas pokazao nije dostojno jednoga sampiona,i jos nesto:da su se slucajno alonzo i hamilton prosle godine slozili,kimi ne bih ni omirisao titulu jer je mclaren imao ubedljivo bolji bolid od ferrarija,a ovako mu je titula pala u ruke kao poklon,i zbog toga ja njega ne vidim kao sampiona.

dario

pre 15 godina

Napreeeeed Renault!!!

Pocelo je pocelo ...

Miljenik Božice Fortune pokazao se pred sezonu 2009...

Sledece sezone - treca titula za Alonsa i Renault!!!

Setite se sta Alonso pokazuje kada pobedi!!! Samo Vi pricajete...

Pocelo je pocelo!!!

kimi

pre 15 godina

Jaoj sto mi krivo za Kimija! jaoooooooo!!!Al na pocetku trke je stvarno dokazao da je najbolji,kako je sisao krugove svaka mu cast!Da nije bilo onog prvog sudara,bio bi prvi il drugi! Al bravo za Alonsa,svidja mi se taj nejgov takmicarski duh bez obzira sto vec ima 2titule!!! GO KIMI GOOOOOOOOOOO!!!!

Matador Pa3ota

pre 15 godina

Prva nocna trka i prvi problemi ferarija.Svaka cast Alonsu , Rozbergu i Srebrnoj Streli.Ferari je dobio crveni karton , pa ce pokusati da muckom stigne Hamiltona.Jadno je gledati kako ljuti Masa iskaljuje bes i kako "uspavani" Raikonen se budi pri kraju trke.Ali sta je tu je,vise srece drugi put!!!!

P.S. Neka neko drugi put javi Raikonenu da se ukljuci ranije u trku.

ivan

pre 15 godina

tako voze samo majstori.Toreador je pokazao ko je tata.Uostalom,posle peha na treningu,Bog je pogledao majstora.Dokle vise srece za ovog Hamiltona?

Vlado I.S.

pre 15 godina

Ovo je sramota za Ferari !!!!
Neshvatljivo sta su uradili Masi i Raikonenu.Nije prvi put ove sezone.Otkad nema Zana Toda i Rosa Browna,tim tone sve dublje i dublje.Sledece sezone bice jos gore.Jel' to sampionski tim!?!
Za njih treba da voze test vozaci(Luka Badoer i Mark Hene),a ne da unistavaju vozace tipa Mase i Raikonena,a kamoli sutra Alonsa ili Fetela.
A Hamilton je trebao da uzme onaj sampanjac i odnese u Ferarijev boks i kaze : "'Fala momci ! Odlican posao.Pocastite se malo.Zasluzili ste.Sad ce nesto i na bocku."
Drago mi je zbog Alonsa.Odlicna voznja.Sampionska.Nadam se da ce ostati u Renou,jer u Ferariju nema sta da trazi.
Konacno Vilijams na podijumu!
Kako to dobro zvuci.Odlicno za F1.

Mrs.A

pre 15 godina

BRAVO ALONSO!
Dokazao si nam ponovo da si najbolji!:)
Zao mi je zbog Raikkonena,a sto se tice hamiltona...BRAVO ROZBERG!:)
Pozdrav Alonsovim fanovima

imam i ja dozvolu!

pre 15 godina

Zašto nekom zvuči neverovatno da se Pike namjerno zakucao u zid?Nakon onoga što je preživeo Kubica u Montrealu ovo je izgledalo kao dečija igra.Danas su bolidi tako sigurni da meni to ne zvuči neverovatno.Slažem se da se ne može baš tražiti od nekoga da se zabije u zid (pogotovo ne od starijih i iskusnih vozača), ali na neki indirektan način sugerisati, bilo bi moguće.I upravo je Pike vrlo pogodan za manipulaciju, kojoj je Flavio veoma sklon (btw).S jedne strane, Pike je time stekao mogućnost ostanka u Renou iako to svojom vožnjom nije zaslužio,jer je pokazao lojalnost,a sa druge strane Pike je time dao adut Flaviu u pregovoru sa Alonsom da ostane u Renou.

SASA BG

pre 15 godina

Cestitke Alonsu na prvoj pobedi, a i Hamiltonu sto se ucvrstio na prvom mestu.Nadam se da ce na kraju uzeti titulu ,koja mu je prosle godine izmakla.A ono je dobro''Ide masa a za njim crevo''hahahahaha.Masa je dobar vozac kao sto je i njihov bolid dobar.

Extrem

pre 15 godina

E svasta se moze procitati na ovom forumu. Flavio namestio trku? Mladi Pike je tacno znao kojom brzinom da udari u zid. E, Ferarijevci, nikako da prihvatite cinjenicu da ima boljih. Ne umanjujte uspeh drugih zarad ona vasa dva luzera. Pa znamo kako je Kimi prosle godine dosao do titule. Da ne biste da se vrate one dosadne sezone kada su se posle svake trke sluasale samo nemacka i italijanska himna. To je proslost i dace Bog da se to nikada vise ne ponovi. Masa je od svog mentora Sumahera pokupio jednu losu osobinu:postao je toliko drcan da bi gazio i preko mrtvih samo da dodje do cilja. Ali onaj odozgo vidi sve. A sto se same staze tice, dobili smo Monte Karlo na Dalekom Istoku. Valensija je promasaj i nema tu potrebnu draz.

da li ste normalni?

pre 15 godina

Samo da upitam ove pametnjakovice sto tvrde da se Pike namerno zakucao u zid: da li ste vi normalni? Sedite vi u formulu i zakucajte se namerno u zid.

Dejan

pre 15 godina

Pre nego sto "strucnjaci" krenu da prozivaju Masu treba da znaju da je sve ovo posledica Ferarijevog uklanjanja "lizalice" koju jedan mehanicar podize kada je pit obavljen.To im se vec desilo sa Raikonenom na jednoj od prethodnih trka a sada je Masa izvukao deblji kraj kada mu je neki cika stisnuo zeleno svetlo da moze da krene.Ko je dobro pratio trku mogao je da vidi da je Masin zadnji pit odradjen uz pomoc "lizalice" a ne tog njihovog(glupog) sistema sa crvenim i zelenim svetlima.

sta ti pricas?

pre 15 godina

@Danijel
Ti dete jos treba da gledas Transformerse.
Bolje nauci da gubis, jer to vam sleduje do kraja sezone. FIA je bila i ostala naklonjena Ferariju. Budi ubedjen da bi svaki vozac dobio istu kaznu kao Masa. Pokusaj malo da razmislis svojom glavom. Imas dva retrovizora, u jednom od njih bi trebalo da gledas da li je zavrseno dolivanje goriva, to rade svi pametni vozaci (imao si prilike da vidis do sada u vise navrata). Pametni to rade upravo zbog takvih situacija kada dobiju dozvolu da krenu, a servis jos nije zavrsen. Videces kako ce Masa ubuduce buljiti u retrovizor tokom pit stopa.
Ako smo mi bili smesni proslih nedelja sa nasom kuknjavom, sada ste vi jos smesniji sa vasom kuknjavom, jer vi ste sami sebe ojadili, a nas je ojadila vasa mafijaska organizacija. Bitna razlika.
Kad smo vec kod tih vasih semafora, secam se kako ste bili odusevljeni kada su uvedeni umesto lilihipa. Bilo je kao najmodernija tehnologija, sve u superlativima, ostali timovi koriste primitivnu tehnologiju... Kako se samo vraca taj bumerang. Niste naucili lekciju iz Valensije.

Kursula

pre 15 godina

Svaka cast Alonso, u inat engleskim novinarima koji celo vece kukaju kako si morao da budes kaznjen kao i Hamilton na pretprosloj trci zbog secenja sikane.Zao mi je ekipe Ferari i zaista bih voleo da Masa bude prvak.

FerNANDO Alonso

pre 15 godina

Jednostavno najbolji Fernando Alonso !!!
Iduce sezone Alonso uzima titulu, dosta je bilo i dolazi staro vreme vladavine Alonsa !
Fernando vozi kao sampion i ako nekome lici da vlada narednih 10-ak godina onda je to definitivno on jer je kompletan u svakom pogledu.
Odlicna trka i deluje ok i skroz drugacije kada se vozi nocu tako da sam zadovoljan time. Neko rece da Masi nije Ferari ne bi ni bod uzeo ili tako nesto i slazem se sa tim jer da su Masa ili Hamilton na Alonsovom mestu ne bi uzeli ni jedan jedini bod u toku ove sezone.

aleksa

pre 15 godina

Da, da, da, pobjeda Alonsa,kako da ne!To je smicalica iz kuhinje Brijatorea i Simmondsa, koji su žrtvovali onog netalentovanog tatinog sina i time omogćili Alonsu da dođe do dovoljne prednosti (ulaskom u box na vreme) i da konkuriše za visoku poziciju, po mogućnosti i da pobjedi, što se i ostvarilo.Time su mu vratili ono što su mu u kvalifikacijama upropastili.Ko je kriv onim diletantima iz crvene garaže, kad nisu isto uradili sa Kimijem i Masom.Da je Kimi pravovremeno razbio svoj bolid, jer mu treća i četvrta mesta ne igraju neku ulogu, a Masa odmah iza njega ušao u Box vratio bi prednost Masi.To je bilo nekih desetak krugova posle razbijanja Nelsinja kada je kimi bio 15, a Masa 18.Ovako voda na vodenicu Hamiltona čime je trka za novog šampiona F1 završena.

VladaNS

pre 15 godina

Lepo i zanimljivo. Nema sta. Alonsu cestitke na lepo odvozanoj trci. I nije bilo tesko pobediti ipak sporijeg Rozberga i poprilicno nezainteresovanog Hamiltona koje kao da je vozio neku svoju trku od trenutka kada se Masi dogodilo to sto se dogodilo.

Zodiak

pre 15 godina

Alonso je miljenik Božice Fortune - (za neupucene, Božica Srece). Alonso je "Lav" u horoskopu, koji je pobijedio u timu ciji je znak "lav" (ING) u gradu "LAVOVA" - Singapur - u prevodu - GRAD LAVOVA ... - BEZ´TE ZECEVI, LAV SE PROBUDIO...

Mickey

pre 15 godina

@Bojan

Procitaj jos jednom (ili vise puta, slobodno) moj komentar, pa ces videti u kom kontekstu je pisano o Kimiju. A ti ako ne verujes sa je Kimijeva titula izrezirana, i da je LH zaista toliko smotan, onda i ti iskoristi onaj trik sa prstom na celu ;-)


BTW. Kimi je jedan od najprecenjenijh vozaca F1, kome u glavu ne ulaze ni vaznije stvari od toga da jednu auto trku ne cini najbrzi krug. Osim u nekim takmicenjima (Nascar, IRL, nekadasnji cart...) gde se za njega dobije bod.

nik

pre 15 godina

Kao sto se moglo i pretpostaviti trka ako dodje do incidenta neocekivane face na podijumu to je magija ovakvih staza. Alonso perfektan kao i uvek uz dozu srece do pobede potpuno zasluzene na osnovu prikazanog. Rozberg je mozda mogao i do pobede ili barem duela sa Alonsom da nije one gluposti sa pit stopom mada evo vec godinu dana strucnjaci iz FIA razbijaju glavu kako da rese to pa valjda sledece godine bude bolje. Hamilton iskusno preticanje Kultarda u krajnjem trenutku verovatno vise nego sto je ocekivao u odredjenim momentima. Glok Vetel i Nik kao i obicno s tim sto mnogi ocekivani nisu zavrsili gde su mogli. Kultard prakticno su stotinke odlucivale dal ce biti 4. ili 7. u svakom slucaju bolje nego u par prethodnih trka. Kazuki takodje uz par kamikaza pokusaja cisto da se zna odakle je. Baton koliko moze definitivno je Honda krs kad na ovakvim trkama ne osvaja bodove ali videcemo sledece sezone se Ros ukljucuje u razvoj bolida bice nesto od njih. Kovalainen neprimetan. Kimi bolje da je uzeo jedan bod nego sto vozi najbrze krugove treba biti realan a ne u fazonu ja se nepredajem a zapravo se predao i to kako. Kubica i Burde neprimetni doduse Kubica zbog pomenute gluposti sa pitstopom ali niko mu nije branio da pretekne Fizikelinu Fors Indiju. Da sam na Masinom mestu ja ne bih ni vozio trku dalje mislim u redu je kao borac do kraja nema predaje i sl. ali ako ti tri puta za 4 trke nesto pravi problem a pre toga nisi imao slican problem sta je sporno baci semafor u kantu i vracaj stap sa natpisom stoj kreni. I onaj mehanicar sto se smeje kad su vracali ono crevo i treba im tako. Da im je Ros tu razvalio bi ga po glavi ne bi znao 3 sata posle trke da izadje sa staze

Dragan

pre 15 godina

Imam samo par pitanja:

1. Da li je logicno da Alonso koji je u kvalifikacijama bio 15ti izadje na trku sa NEUPOREDIVO manje goriva od svih ostalih? Koja je to taktika?

2. Da li je mozda malo sumnjivo, da cim Alonso izadje iz svog prvog pit-stopa, njegov kolega sam sobom zvekne u zid i isprovocira izlazak safety-car-a
3. Da li sumnjate da je Flavio Briatore stari prepametni lisac.

Nemam vise pitanja - zakljucite sami.

NekeRozberg

pre 15 godina

Teorije zavere sto se tice ove trke ne mogu biti privatljive, mada sam im sklon. Naime kad pravite takvu jednu zaveru morate da razmisljate i o tome da sta ce se desiti ako nesto krene naopako! Znaci cak i da su planirali udes Pikea u Renou nisu mogli da predvide da ce Masa da iscupa crevo, a objektivno da nije toga bilo Alonso bi profitirao mnogo manje recimo bio bi peti. E sad da li su planirali da Alonso uzme 4 boda i da se Pike polomi i unisti bolid? Drugo ako su i hteli da se slupa ne bi to onako uradio vec bi direktno blago udario u zid (mislim nesto kao Fizikela na treningu) i ugasio motor i to sve na nekom nezgodnom mestu.
Zasto je Alonso prvi otisao u box? Pa jasno je da je morao da odradi leteci start sa laganim autom - tako je i bilo prosisao je kroz gomilu obisao trojicu na startu zatim preseko sikanu i ali je cetvrtom vratio poziciju (zato su iz boksa najavili mogucu kaznu). Supermeke (Bridgestonove) gume nikad nisu bile Alonsove omiljene jer nisu postojane pa se kod njih odlucio za kratak stint i spojio dobro i korisno. Prijatno me iznenadila odluka tima i mislim da je to bilo odlucujuce da ga prilikom prvog zaustavljanja prilicno natovare gorivom pa je trku mozemo i to reci to sto je drugi stint bio najduzi a da nije bilo tako pitanje je da li bi izasao ispred Luisa i Rozberga nakon poslednjeg zaustavljanja. Jeste da su i oni morali posle toga u box ali bi mu u suprotnom oni usporili krugove. Ostalo je poznato - sjajna voznja! Ocekivao sam da Brijatore ponovi osmeh kao kad je pre dve godine Sumaher pokusavao da prestigne Alonsa vozeci mu poslednjih 20-ak krugova na menjacu.
E sad da li ovo srecna pobeda? Pa jeste ali setite se Belgije i poslednjeg kruga - Hajdfeld nesto ranije menja gume i sa sedmog dolazi na trece mesto Alonso za malo pada na cetvrto i na kraju kazna za Hamiltona a Hajdfeld je drugi - uz malo srece Alonso bi tada bio drugi ali OK. Sreca je sastavni deo i ovog kao i svakog drugog sporta. Prevedeno pobedu je ovaj put ostvario mali srecan trenutak, odlican timski rad (ponavljam ne mislim na Pikeovo izletanje!) i ODLICNO IZVEZENA TRKA - BEZ GRESKE.
Opet sam oduzio - to je jace od mene!

Samwise

pre 15 godina

Šta god i kako god se dalje odvijala situacija u ovom sportu, jako mi je drago zbog toga što se Nando napokon vratio tu negde gde mu zapravo po kvalitetu koji, nesumnjivo, poseduje i jeste mesto.....Negde pri samom vrhu postolja.....

kimi

pre 15 godina

Takava bruka za Ferari da je to neverovatno! Greske koje vrhunski tim kao sto je Ferari ne sme sebi dozvoliti,BRUKA! I pritom su unistili Kimijevo i MAsino 1. i 2.mesto!

Pera Lastic

pre 15 godina

Jeste, posrecilo se da preuzme vodece mesto u trci, ali trebalo je to mesto i zadrzati, a to je bivsi i buduci samp[ion i uradio!!! Ross Brown je bas blesav bio kada je rekao da je alonso najbolji...
massi se upalilo zeleno svetlo pa ponovo crveno, koliko iskustva a opet gresi. Coulthard se isto to desilo pa je stao posle 1 m, zato sto je pazio, tako da je massa defintivno kriv i za to a izletanja na stazu ispred sutila da i ne spominjemo, mogli bi da organizujemo neko kladjenje da vidimo da li ce dobiti neku kaznu...
Kimi, juri ko muva bez glave, ruku na srce, i zalili su se vozaci da je bankina previsoka...
ostali... sve cestitke rozbergu i vattelu...
i jos nesto, popravili ovi taj reno :)))

TT

pre 15 godina

Tatin sin ima toliko srece da je to neopisivo. On nikada nije izgubio ni jedan bod zbog greske tima ili kvara a ima svega 7 poena prednosti nad masom. Da je pravde, Masa bi imao oko 10 poena prednosti nad njim - setite se Madjarske i danasnjeg Singapura.

elee

pre 15 godina

Sta pricate ljudi pobogu?? Pa Alonso je imao samo neverovatnu srecu danas sa pit stopom! Sigurno ne bi bio ni blizu da se nije izdesavalo ono sa safety car-om i da nije pre toga otisao u boks! Da li bi pobedio da mu ledja nije cuvao Rosberg i da mu je za petama bio neki Ferrari? Cista sreca,u naredne 3 trke nece biti ni blizu podijuma..

Margina

pre 15 godina

@one koji asociraju Alonsa i srecu..

A sta je majke vam ga Kimi prosle godine imao..nista manje nego srecu..kao i Vettel ove godine(sto ne umanjuje njegov kvalitet)..i to je deo ovog sporta..a i ne zaboravite da Alonso nije bio kaznjen za GP Madjarske i da je komotno odvozio na drugoj poziciji..ko bi bio sampion??

Smatram da je ovo ZASLUZENA pobeda Alonsa..i da je pokazao da i u Renault-u mozes da napravis cudo!!

Lerby

pre 15 godina

Kao i na trci u Španiji, ambijent ( forma ) ostavlja bez daha a trka ( suština )?
Čestitke za Alonso-a i Renault i Rosberg-a i Williams pre svega. Bez obzira na safety car, uličnu trku i sreću na koju moraju da računaju ove 2 ekipe - sasvim zasluženo.
Za sve što se desilo na ovoj trci je kriv ili zaslužan, kako za koga, Nelsinho! Prva žrtva njegovog udesa bio je Rubinho pa onda "Massinho". Felipe je bio toliko srećan zbog Piquet-ovog 2. mesta u Nemačkoj a ovaj mu vraća na takav način:) Sve u svemu, bio je to grozan dan za Ferrari i Brazilce, mada i odličan i ničim izazvan ( !? ) "timski rad" Piquet-a i Alonso-a u Renault-u. Udes prvog je bio od velike pomoći drugom, sa ranim pit-stopom. Još se Brazilac posle udesa izvinjavao ljudima iz ekipe a biće mu još i zahvalni. To je Formula 1. Što se Piquet-a tiče, situacija ide od loše ka goroj i sada je počeo i da uništava bolide. Doduše, nisam nikada bio ljubitelj teorija zavere iako je zanimljiv tajming ranog odlaska Španca u boks i Brazilca u ogradu pa je Milan u njegovom komentaru ako ništa drugo dao dobar materijal onima koji vole da zalaze "s one strane duge". Još jedan X file u Formuli 1? Što se tiče uličnih trka, ne znam da li ih je ovoliko potrebno a biće ih u narednim godinama još i više. Dobra je jedna ili dve promene tokom godine uz tradiciju i glamur ( Monte-Carlo ) ili veštačku svetlost ali više od toga ne znam da li doprinosi kvalitetu trkanja i još više realnom sagledavanju kvaliteta vozača i bolida jer sa ovakvim incidentima na uličnim stazama, "seckanjem" trke i manjkom preticanja gotovo da je sve pitanje sreće a ona bi ipak trebalo da bude samo "začin" šampionatu, ne i "glavno jelo". Kada se uzme u obzir da su 3 ulične trke već našle svoje stalno mesto u kalendaru a u bližoj ili daljoj budućnosti su na vidiku još bar 4-5 onda... Suzuka i Fuji se smenjuju, Hockenheim i Nürburgring takođe, Silverstone je neizvestan i uz brojne "Tilke-drome", nove i bezbedne ali bez mnogo duha i tradicije, jedino Monza i Spa odolevaju zubu vremena koje sve više karakteriše spektakl, šminka, komercijalizacija i dešavanja oko staze. Vreme će pokazati da li će više biti kruženja ili trkanja.
Prva ulična trka u Aziji, prva noćna trka, jubilarna 20. pobeda Alonso-a na jubilarnoj 800. trci u istoriji F1. Inače, osim 11 vozača pobednika '82 na 16 trka, te godine je pobeđivalo i 8 različitih timova, doduše, Brabham koristio i Ford-ove i BMW motore. Ako je suditi po tome, ova sezona je jedna od boljih u poslednjih 20-ak godina. E sad, što se skandala i ostalih nemilih događaja tiče, već pomenute '82 ih je bilo mnogo više nego ove, pa ipak je u sportskom i takmičarskom smislu to bila "zlatna godina" ovog sporta iako je sve ostalo bilo za zaborav. Ova sezona pomalo miriše na neka ranija vremena ali ni tada nije bilo mnogo uličnih trka. A ulica, kao što znamo, mnoge odvede na pogrešan put, valjda neće i Formulu 1...
Pozdrav i napred Nelsinho!

Webber

pre 15 godina

Mark Webber, Red Bull (DNF):
“I lost seventh and then fifth gear, which cost us a fantastic result, as I was stopping for my second pit stop later than Fernando (Alonso). It would have been nice to
share the podium with him today, with him winning and me second....

Alexandra

pre 15 godina

Pa dobro, konacno su se probudili i Alonsovi fanovi...lepo je to...salim se Bravo za Alonsa,sasvim zasluzeno i to je jedini svetao ugao ove trke...
Ovo u Ferrariju nije normalno,sta se desava sa ovom ekipom. Dok je sumaher vozio ovakve stvari se nisu desavale,ceo box Ferarija treba smeniti i poslati ih na sterljanje...
Stvarno ne mogu da verujem,za Massu jos jednih 10 izgubljenih poena greskom boxa...
pa kad se ovakve stvari desavaju naravno da ce luis da bude sampion...

Bojan

pre 15 godina

@JP
ne bih rekao da se samo Ferarijevci hvale i zale. To je generalno stvar svih ljudi koji pisu ovde komentare. Stalno nalaze neke neregularnosti i kukaju ako njihov miljenik nije prosao dobro, a velicaju ga ako pak jeste. Sto je u neku ruku i normalno raditi, naravno da ces da hvalis i kukas za onim koji ti je najdrazi
Ali ipak i ja kao Kimijev navijac, a samim tim i Ferarijev, kazem da po svemu pokazanom ove sezone Luis zasluzuje titulu, to je realno cinjenica ma koliko ja za njega smatrao da je prljav vozac, isto tako nikad nisam voleo Sumahera, ali realno je da je on u svoje vreme bio najbolji (tad sam navijao za Hakinena i Meklaren). Isto tako ne mogu da se slazim da je Kimijeva titula prosle sezone nezasluzena zato sto Meklaren nije mogao da se slozi ko mu je prvi vozac, onda mozemo da kazemo da Alonsova prva titula nije zasluzena jer se Kimiju par puta desavalo da je vodeci pa da mu se desi neka havarija i na kraju Alonso pobedi, ipak treba voditi racuna da je potrebno da se dodje u poziciju da iskoristis gresku protivnika, sto je Alonso te sezone (kao uostalom i svake) dobro radio.

imam dozvolu,a ti?

pre 15 godina

samo da odgovorim ovom Misi sto se seca 94 i renoa i sto misli da je Flavi namestio trku!!!Mile,pa ti se razumes u formulu onoliko koliko si je igro na nintendu 94!ko bre moze da kaze,naredi klincu od 20-ak godina da zalepi formulu u zid sa 150km/h???ALONSO je imao srece,ali mu je samo pomogla da pokaze sta zna,sa bolidom koji moze!!!

Bojana

pre 15 godina

Alonso je bio 15-ti na startu zbog treninga na kojem je bolid zakazao pa nije ni zavrsio drugi deo treninga tako da je sasvim moguce da je imao malo benzina. Pozdrav PRAVIM ljubiteljima F1!!

Milan

pre 15 godina

Lerby i Neke Rosberg
Kada sam prvi put cuo za novo pravilo oko izlaska SC prvo sto mi je palo na pamet je bila upravo ovakva zloupotreba ,a kada bi me pitali ko bi to mogao da izvede samo bi mi Flavio padao na pamet. Uostalom desavale su se i slicne stvari recimo pokusaj Shumahera i Rubensa da istovremeno prodju kroz cilj i slicno. Naravno daleko od toga da tvrdim da su sigurno postupili na ovakav nacin ali sa stanovista teorije izgleda veoma realno. Ali izgleda da vecina ljudi ovde i ne shvata svrhu foruma a to je razmena misljena, evo posle komentara Neke Rosberga vise mi se cini da su ipak imali srece.
A Vi sto tvrdite da se 94 secam sa Nitenda,trebali bi da znate da tu nije bilo nikakvog Renoa vec Benetona.
Lerby, sto se ulicnih staza tice koliko god ih i ja mrzeo imaju ipak jednu dobru osobinu a to je da su upravo na takvim stazama gledaoci najblizi stazi i bolidima. I naravno jos jedna ulicna trka bi bila stvarno previse, i onako ih vec ima podosta u kalendaru.
Pozdrav!

Kimster

pre 15 godina

Taman sto se Kimi probudio i kreno u napad na klinca,onaj talenat se slupa i sve upropasti!!!A ova kimijeva glupost stvarno nema opravdanje!!Bice bolje!!!!Go Kimi Goooooooo!!!!!!!!

Bojan

pre 15 godina

@Mickey
Luisu je prosla sezona bila prva,velicali su ga zbog njegovih uspeha i svi ocekivali titulu na dve trke pre kraja, on je zeleo to da uradi na jedini pravi nacin, pobedama (to je nesto sto cenim kod njega, iako nije uspeo), u Kini je zeleo iz boksa da se vrati na prvo mesto, ili bar da zaostatak bude sto manji, pa je pogresio i izleteo, u poslednjoj trci, prvo su ga pretekli Kimi, pa onda Alonso, izleteo je sa staze, zivci su popustili i eto greske. I ove sezone se desavalo vozacima Meklarena (ne znam tacno kom) da kad je pretekao Alonsa, pritisnuo pogresno dugme i izgubio poziciju, zasto se to ne bi desilo jednom rukiju u poslednjoj trci sezone u kojoj je ulog veliki, titula.
Kao sto je Luis prosle godine bukvalno predao titulu u ruke Kimiju, to ove godine Ferari. Jeste Luis vozio najbolje i pokazao najvise, ali i greske Ferarija su uticale na to da on bude sada prvi, eksplozija motora na krug pre kraja, greske u boksovima, ocajne taktike... eto nam prvaka iz Meklarena.

Lerby

pre 15 godina

@NekeRozberg
Nisam mogao da se načudim tvom poslednjem komentaru i nadam se da je on bio samo posledica tvoje euforije zbog dugo čekane pobede Alonso-a.
Prvo, što se teorije zavere tiče. Dva su razloga zbog kojih ne želim da prihvatim da su u Renault-u nešto "muljali". Jedan od njih je pretpostavka nevinosti i to Milan, kao pravnik, bolje zna od mene. Jednostavno, dokazuje se krivica ( a nju još niko nije dokazao ) a ne nevinost. Drugi razlog je navijačke prirode. Ne želim da verujem da je bilo ko spreman, pa ni Piquet da se na takav način žrtvuje ili bolje reći ponižava da bi ostao u sedlu još godinu dana Ako bi se ispostavilo da je tu ipak bilo nečega onda bih imao veliki problem da i dalje navijam za njega bez obzira što sam bio veliki navijač njegovog oca. Ono što je problem u svemu tome su argumenti koje si izneo protiv teorije zavere i koji su prosto neprimenjivi na ovaj slučaj. Ne razumem uopšte tvoju konstataciju da je nešto moglo da krene naopako i da nisu mogli da predvide dešavanja u boksu Ferrari-ja. Kakve to veze ima sa strategijom Renault-a za trku i na koji način to obara teoriju zavere? Svaka ekipa određuje strategiju za trku na osnovu sopstvenih kvalifikacionih rezultata i ostalih relevantnih parametara ( karakteristike i konkurentnost bolida, gume, količina goriva, karakteristike staze, dužina pit-lane-a itd. ) a ne baveći se konkurentima i gatajući šta bi kome od rivala tokom trke moglo da se desi ili ne desi. Nema tu posla za Nostradamus-a i Tarabića. Osim toga, šta je to u Renault-u moglo da pođe naopako nakon 15. i 16. mesta u kvalifikacijama? Možda su rizikovali gubitak bodova? Ne, naravno, bili su u dovoljno očajnoj situaciji da nisu imali šta da izgube ali ni da dobiju u "normalnoj" trci. Još jedna nelogičnost u tvom obračunu sa teorijom zavere. Tvoje pitanje da li je provociranje safety-car-a od strane Renault-a imalo smisla i opravdanje i da li je bilo vredno 5. mesta i 4 poena u slučaju da nije bilo brljotina u boksu Ferrari-ja. Zašto baš 5. mesto i 4 poena? Alonso je osvojio 1. mesto. Pa nije bilo 5 Felipe-a na stazi već jedan i Alonso bi najverovatnije bio 2. Čak i da Rosberg i Kubica nisu morali u boks pre otvaranja istog i da nisu bili kažnjeni opet bi bilo vrednih poena za ekipu koja se grčevito bori sa Toyota-om za 4. mesto u šampionatu konstruktora. Što se tiče tvog komentara o načinu udesa Piquet-a i njegovom mestu i silini udarca koji su potrebni da se izazove izlazak bezbednosnog vozila to je dosta diskutabilno i ne bih, za razliku od tebe, bio toliko decidiran. Teško je iskontrolisati, makar i nameran prelazak iz stanja reda u stanje haosa na idealan način i izvesti "savršen zločin" ali s druge strane još nije izmišljena jedinica mere i instrument za doziranje i merenje udesa i posledično, ocenjivanje nečije namere ili pak odsustvo predumišljaja. Tu ni telemetrija ne pomaže. Ovako, sve se svodi da "umetnički dojam" i šta se kome sviđa. Tebi se, kao Alonso-vom navijaču, teorija zavere ne dopada jer baca senku i relativizuje njegovu pobedu, meni se ne dopada kao Piquet-ovom navijaču jer takođe baca senku i na njega a nama obojici ne bi trebalo da se dopada i kao ljubiteljima F1, nezavisno od navijačkog opredeljenja, iz sportskih i moralnih razloga. Za sada, teorija zavere ostaje samo to – teorija i nadam se da se neće u budućnosti ispostaviti drugačije. Mada, kada bi me neko pitao da li sam spreman da stavim ruku u vatru da je tu 100% sve bilo čisto – ne bih se usudio. Iako je ovo izuzetno plodno tle za razne Čvoroviće, kada je u pitanju ova trka nisu na sumnje imuni ni strani auto-moto časopisi i sajtovi. Evo jednog koji kao da je prepisivao od našeg cyber prijatelja Milana:
"There were some cynics (there always are) who reckoned that the team's strategy was to have Nelson crash soon after Fernando had completed his stop and thus create a situation in which Fernando gained an advantage over the rest of the field. One can see this argument, but one likes to believe that no team would ever be so desperate as to have a driver throw his car at a wall. In all probability Piquet just screwed up - he has done that a lot this year. If not, he must have been offered something worth having because he needs to impress in the few remaining races as this has been a very poor season.
It will be interesting to see whether he gets a new contract for 2009.
A Renault victory was not the kind of thing that one would expect to see this year for the cars have never really been that quick, but around the streets of Singapore the car seemed better. Some said it was Alonso that made the difference, but that did not really make sense as Piquet was quick in some sessions as well".
Čak i da Piquet produži ugovor sa Francuzima, to još ne dokazuje ništa, možda samo pojačava sumnje.
Toliko o zaverama. Moje drugo neslaganje sa tobom a još više razočarenje tvojim komentarom odnosi se na faktor sreće i vožnju Alonso-a. Neverovatna je razlika, makar i navijao za njega, u tvom pristupu i terminologiji koju koristiš za gotovo istu situaciju ali sa različitim protagonistima. Ova trka, po razvoju događaja i količini sreće neodoljivo podseća na trku u Nemačkoj i Piquet-ovo 2. mesto, s tim što si tada insistirao, s pravom, da je Nelsinho taj rezultat ostvario ne zbog dobre vožnje, takođe bez greške, već zbog velike sreće. Sada, po tebi, Alonso je odlično i sjajno odvezao trku uz "mali srećan trenutak"!? Taj srećni trenutak je bio sve samo ne mali. To je bio veliki i ključni trenutak koji je odredio čitavu trku. Razlika između Nemačke i Singapura je samo u tome što je Alonso imao i više sreće od Piquet-a. Zašto? Pa zato što je u sreću Brazilca bio "ugrađen" "samo" izlazak safety-car-a dok je u Alonso-vom slučaju, pored toga i propast u Ferrari-jevom boksu. Tu leži razlika između Fernando-ve pobede i Nelsinho-vog drugog mesta jer ovaj potonji nije imao i sreću da mehaničari McLaren-a uprskaju stvar prilikom poslednjeg pit-stop-a Hamilton-a u Hockenheim-u. Uostalom, u Nemačkoj je svih 6 vozača iz 3 vrhunske ekipe završilo trku i to u bodovima+Vettel. U Singapuru nijedan Ferrari iako je Kimi nebitan za ovu priču jer i da je završio trku, bio bi iza Španca. Plus kazne za Rosberg-a i Kubica-u i Hamilton koji je radije čuvao 6 poena u ruci nego razmišljao o 8 ili 10 na grani. Dakle, princip je isti sve su ostalo nijanse. Ako uzmemo u obzir da je Alonso pre odlaska u boks bio 11. a nakon izlaska poslednji 20. i da je, ne računajući start, obišao jedino krcatog Trulli-ja što su pre i posle njega uradili i Rosberg, Nakajima 2x i Raikkonen, onda je njegov vozački kvalitet, iako nesporan, u ovoj pobedi igrao tek epizodnu ulogu. Sve i da je Alonso odvezao trku života, bez safety-car-a efekat njegove vožnje bio bi ravan "efektu hrčka i točka" – bilo bi to" trčanje u mestu" i ne bi ništa vredele ni 3 dobijene pozicije na startu, ni kratak prvi stint ni super meke gume. Nije problem što se možda nećeš složiti sa mnom već što Alonso-va izjava nakon trke grubo demantuje tvoju tezu o "prioritetima" koji su odlučili trku - maloj sreći i sjajnoj vožnji. Ako je odlična vožnja to što nije napravio grešku i prošao kroz cilj, onda u redu, ali to rade često i vozači koji budu 10. ili 15. Fernando je izjavio da bi bez safety car-a u najboljem slučaju završio 11. ili 12. ili sa kišom tek nešto bolje. Evo njegove izjave:
"Yeah, as I said unlucky yesterday but very, very lucky today. The start was good but obviously not good enough and then as I said very lucky. Anything can happen. I was hoping more for rain and maybe you can win if you make the right tyre choice and get an advantage and you can make a lot of places. In normal dry conditions with a normal race you finish more or less two or three places in front or behind you from where you started. There is not much more room to improve. Without the safety car maybe I was finishing in the same position, 15 or 14...
...No, when I pit, obviously I was last behind the Force India cars, I was still looking in the sky for some drops of rain or something because I was last. Obviously I had pitted already, so I would overtake some people when they did their pit stop but our main target in the race was P12 or P11 and maybe a little bit better with some rain".
Dakle, njegovi kvaliteti nisu sporni i pre 2-3 meseca sam napisao da ga smatram najboljim vozačem na grid-u ali to na ovoj trci nije bilo presudno i na početku trke je malo šta zavisilo od njega, sve dok nije oberučke prihvatio dar sa neba i priveo trku kraju. Za sasvim zasluženu pobedu, bez obzira na okolnosti, treba mu čestitati ali ničeg spektakularnog i izuzetnog nije bilo u njegovoj vožnji. Ova trka kao da je izašla iz one narodne: "Rodi me majko srećnog pa me i u koprive ( Renault ) baci". S obzirom na njegovu poziciju pre pit-stop-a, minimalan broj preticanja i faktor prostor-vreme, ni Einstein ne bi mogao da objasni njegovu pobedu bez unošenja u "pobedničku formulu" presudne veličine zvane neverovatna sreća.
A što se tiče poređenja sa trkom u Belgiji i tu se ne slažem sa tobom. Tamo su, 3 kruga pre kraja svi bili u istom čamcu ili kako ti jako lepo reče u nedavnom komentaru, "svima je padala kiša" pa nikome nije bilo zabranjeno da zameni gume i to je bilo više pitanje pameti i kasnije veštine na stazi nego sreće, seti se samo Ross-a Brown-a i Rubinho-a u Silverstone-u. I Heidfeld i Alonso su u Belgiji prešli na gume za kišu pa je Nemac bio "srećan" ( ja bih rekao vešt ) i ućario 3 pozicije a Alonso "nesrećan" izgubivši nekako poziciju.
Na kraju, da Alonso na tebe ima ponekad čudan uticaj pokazuje i tvoj komentar na jednu drugu vest gde si se "setio" njegovog podijuma u Minardi-ju i gde je u samo jednoj rečenici stalo previše grešaka. Alonso je sjajan vozač i zaslužuje brojne navijače ali nije izdaja pogledati ga nekada i kroz drugačiju dioptriju osim one navijačke i pristrasne.
@Milan
Ne bih imao šta da dodam o uličnim trkama, slažem se sa tobom. Što se tiče Schumacher-a i Barrichello-a, to je manje ličilo na zaveru ( ništa nisu krili ) a mnogo više na egzibicionizam. Oni su u toj godini apsolutne dominacije imali želju da ostvare najmanju razliku između dva prvoplasirana vozača pa je Rubinho tako i "ukrao" jednu pobedu Schumacher-u. Naravno, mnogo je lepše kada foto-finiš odlučuje o trci koja ima takmičarski značaj ali eto, bilo je i toga...

Lerby

pre 15 godina

@NekeRozberg
Zašto nisam ukapirao tvoj komentar? Uglavnom kapiram stvari zasnovane na logici i činjenicama i možda je to razlog. Ali zašto se praviš toliko nevešt? Ili nisi pažljivo čitao štivo? Probaću još samo jednom.
Jedna je priča sa safety-car-om ( 1. ili 2. mesto, nebitno ) a bila bi sasvim druga bez safety-car-a, o čemu je i Alonso govorio posle trke ( 11. ili 15. mesto, opet nebitno ). Da je Massa završio trku bez problema Alonso sigurno ne bi pao za 4 mesta već za jedno a s obzirom da je bio prvi, ukoliko nisi bežao sa časova matematike, doći ćeš do zaključka da ne bi bio plasiran ispod drugog mesta, osim ako Felipe-a nisu klonirali, onda dozvoljavam da su mi preostala trojica promakla pa sam propustio da vidim njegov ( njihov ) užasan "trodimenzionalan" i "simultan" pit-stop:) To da niko nije mogao da predvidi šta će se dešavati u boksu Ferrari-ja niko ne spori, pa ni ja, što se i vidi u mom gornjem komentaru ali baš to obara smisao tvog argumenta, jer kakve veze to ima sa strategijom Reanult-a za trku? Ako nešto ne možeš da predvidiš ili da utičeš na to onda ga i ne uzimaš u razmatranje i nema ni uticaja na tvoju strategiju. Niti je Ferrari projektovao trku vodeći računa o Renault-u niti obrnuto. Pogledaj njihove startne pozicije - to su bile različite galaksije i kakvog je tu međusobnog uticaja na strategiju moglo da bude? Svako je gradio sa onim što je imao na raspolaganju ( grid-u ) a Renault praktično nije imao ništa. Nisu imali šta da izgube ali ni da dobiju u normalnoj trci i Massa i njegov ( ne )predvidljiv i nesrećan pit-stop sa strategijom Renault-a nema nikakve veze. Nije Massa izveo safety-car na stazu već jedan od vozača Renault-a, pobogu!
Nema potrebe da me moliš da ne poredim Alonso-a i Piquet-a jer ja to i ne činim. Nisam poredio ni njih ni čak ni njihovu vožnju u Nemačkoj odnosno Singapuru već situacije u kojima su se našli a one su ličile kao jaje jajetu, s tim što je Alonso imao i više sreće i to sam obrazložio pa neću da se ponavljam. Ili da postavim stvari ovako: ako sam u par navrata napisao da Alonso-a smatram najboljim vozačem na grid-u a Piquet, najblaže rečeno, nije zadovoljio, gde si izvukao zaključak da poredim njih dvojicu? Još jedna tvoja nelogičnost, promašena tema i potpuno pogrešan zaključak.
Kakvi god oni bili vozači, poredili ih ili ne, to ne menja činjenicu da je Fernando imao ogromnu sreću i da je zahvaljujući pre svega njoj pobedio. To je bila poenta mog komentara. A kad već porediš njihove krugove zaboravljaš da je Singapur ulična trka i da vozač koji ima čist pogled uglavnom beleži i mnogo bolja vremena od onih u "kompoziciji", što važi i za druge staze ali u manjoj meri.. Massa je u početnim krugovima bio brži od Trulli-ja za 5 sekundi! Osim toga, u Nemačkoj je iza Piquet-a bio najpre Massa pa Hamilton sa novim gumama a u Singapuru iza Alonso-a Rosberg ili bolje reći Williams. Ali da se vratim na suštinu. Kada neko gotovo istovetnu situaciju opisuje na potpuno drugačiji način onda to jeste pristrasnost i bar si to priznao. Što se tiče moje pristranosti, nemam nameru niti smatram da je bitno da te ubeđujem u suprotno. Reći ću samo da sam Piquet-a više kritikovao nego što sam ga hvalio jer drugačije nije ni moglo s obzirom na njegova izdanja. Jedinu olakšavajuću okolnost koju sam uzimao u obzir je to što je rookie i to je prosto činjenica. A i činjenica je da nije u baš vrhunskom bolidu pa se ni Heikki prošle godine nije proslavio a ipak je, sticajem okolnosti, "nagrađen" odlaskom u McLaren, gde opet ne blista. Čak sam i Piquet-ovu vožnju u Nemačkoj okarakterisao kao dobru i nije mi palo na pamet da se "razbacujem" epitetima, dok si ti sreću u Singapuru "preveo" kao sjajnu vožnju uz značajnu ulogu Alonso-a koji se uzgred malo šta pitao na početku trke. Posle brojnih ovogodišnjih grešaka Alonso-a ( većinu sam naveo pre otprilike 10-ak dana i ne mogu ponovo ) ili se nisi javljao ili si pokušao da braniš neodbranjivo. Navešću ti samo primer u Monte-Carlo-u kada se jednim potpuno nerazumnim potezom i pokušajem preticanja zabio u zadnji kraj Heidfeld-ovog bolida upropastivši i njemu i sebi trku. Ti čak ni tu nisi video njegovu grešku.
Tvoja rečenica: "Znači Alonso dobro vozi"!.Koga i zbog čega u to ubeđuješ? Nađi mi jedan komentar u kome sam napisao da on ne vozi dobro. Ako ga smatram najboljim vozačem kako bih onda mogao, kako ti reče "da skočim sebi u usta" i tvrdim da on loše vozi. Možda je loše odvezao neke trke ali se o vozaču koji je 7 godina u Formuli 1 ne može formirati mišljenje "od trke do trke" kao što mnogi, ne samo za Alonso-a, ovde rade. Druga je stvar što je on pobedio na ovoj trci mnogo više zahvaljujući sreći nego nekoj ekstra vožnji. On je, što bi rekli u 2. Dnevniku iz '90-ih, ovu trku dobio u svojstvu "slučajnog prolaznika". Baš kao i Nelsinho 2. u Nemačkoj ako će ti biti lakše i mnogi pre njih godinama unazad.
Naravno, nisam zaboravio za kraj i teoriju zavere i tvoj zakasneli "predlog" da je Piquet trebalo da se elegantno okrene na stazi i parkira na nezgodno mesto, ma šta to značilo. Nisi valjda mislio nasred staze? Nezgodno mesto na uskoj, uličnoj trci može da bude i previše nezgodno ukoliko naleti neki bolid u punoj brzini. Što se tiče Schumacher-a u Monte-Carlo-u, on jeste to izveo elegantno ali izgleda i nedovoljno ubedljivo, jer su ga elegantno kaznili poslavši ga, ako se dobro sećam, na poslednje mesto na grid-u. Mada ja nisam siguran da se i ta situacija mogla egzaktno i nepobitno dokazati kao namerna, više je to bilo po principu "znam te puško dok si pištolj bila". Ponavljam, da bi se izveo "savršen zločin" potrebno je ukloniti sve tragove i sumnje a tu je potrebnija preciznost od elegancije. I još jednom, ne želim da verujem da se iza brda nešto valjalo samo sam napomenuo da su tvoji argumenti protiv bili neubedljivi i irelevantni, bar što se mene tiče. A da si se ispravio jesi ali delimično. Promenio si godinu ali ne i ekipu pa je ostao utisak da je Alonso ipak osvojio podijum u Minardi-ju a nije, kao što nije niko ni pre ni posle njega. Njegov najbolji plasman u ovoj ekipi bilo je 10. mesto ali kao što reče nik, to i nije relevantno za priču i nema veze sa njegovim vozačkim kvalitetima.
Što se motora tiče tačno je da Flavio najviše kukumavči zbog zamrzavanja razvoja ali ne mora nužno da znači da napredak Renault-a ima veze sa nekim varanjem iako je Briatore stari lisac, jednostavno ekipe stalno dopunjuju svoje pakete i napredak njihovog bolida je bio vidljiv već sredinom sezone. Meni je mnogo zanimljivije kakva će konstelacija snaga biti naredne godine zbog brojnih novina i manje baze koju ovogodišnji bolidi predstavljaju za one naredne. A koliko navijačka ostrašćenost može da bude smešna su i komentari na izjavu di Montezemolo-a o safety-car-u i zatvorenom i otvorenom pit-lane-u. Svi koji su protiv Ferrari-ja njegovu izjavu tumače debaklom u Singapuru a da su negde samo pročitali izjave Whitmarsh-a iz McLaren-a i Teissen-a videli bi da i oni u potpunosti dele njegovo mišljenje i da se radi o ozbiljnijem problemu a ne o izjavi "od danas do sutra".

shecky

pre 15 godina

Mrzim vas sve kako ste nerealni!!!!!!!!!!!!1
Svaka cast za Alonsa radovao se ko malo dete :)
Hamilton sreckovic ko i Alonso kad je prvi put bio u Renou..
Massa baksuz nije on kriv za crevo...
Kimi sta da kazem o njemu...my favorite
ali mi ide na ......!!!!!!!!1
AKo nece da se trka nek ode jer mi kida zivce non stop!!
A svako ovde zna da je ON najbrzi vozac u F1
10 od 15 fastest laps!! dada.. slucajnost...

KIMI ODLUCI SE STA HOCES SA SOBOM !!! dobicu srcku zbog tebe... da umrem pa da kad ti bude rodjus tugujes secajuci se na mene jer je i meni tad rodjus...

F1 Fan

pre 15 godina

Velika steta sto Alonso ove godine nema iole konkurentan bolid.Da je u Ferariju umesto Mase i Kimija sampionat bi bio odavno poznat.Pocistio bi Luisa na pola sezone.Samo napred majstore!

NekeRozberg

pre 15 godina

1. Povoljno prodajem traction control iz mog R4 (kao nov) - stabilnost pre svega
2. Ustupam na koriscenje isecenu plasticnu flasu Coca-Cola-e 2l - ne moze ni kap da se prospe kad punite rezervoar drevnom srpskom tehnikom
3. Poklanjam dve kineske alkalne baterije koje Casio preporucuje za svoje digitrone
4. Salon namestaja preko puta 800-om kupcu daruje fotelju za ljuljanje sa specijalnim ergonomskim produzetkom za noge
Resenje (osnolA.4 ,siuL.3 ,asaM.2 ,imiK.1)

P.S.: ROODJACEE, JAAVII SEE!

Monza

pre 15 godina

Ljudi, Alonso je obe titule osvojio zicerskom voznjom i baksuzlukom svojih direktnih rivala! Kimi je danas izgubio 5 sekundi cekajuci da se iskotrlja mehanicar i da doture drugo crevo, a kada svi voze u koloni iza SC-a, toliko ih je proslo za tih extra 5 sekundi da je ZATO Kimi pao na 16. mesto!

Dajte Vettelu bar jednu trku da vozi crveni ili srebrni bolid, pa cete videti ko je pravi naslednik MSC ili Mikke!

Ipak su Kimmi i Sebastian najbolji vozaci!

Gosha

pre 15 godina

Kovalainen je tolika boranija, da ja nemam reci. On je trku zavrsio iza Baton-a na 10-om mestu!!!!! Decko nema pojma sa voznjom, bolje bi vozio Sutil( sampion odustajanja).

Dragan F2008

pre 15 godina

e ovo je prevršilo sve granice zdravog razuma šta se zbiva i šta rade Massi...
pa koji to već put imaju problem sa crevom za gorivo???
bolje iz balona da sipaju... :((
ovako zasluženu pobedu pretvorili su u katastrofalni poraz i 3 trke pre kraja poklonili titulu Luisu Hamiltonu...
Šta se može, Massa nije kriv učinio je sve što je mogao i briljirao većim delom sezone, treba se sada fokusirati na sledeću sezonu i nadi u manje malera sledeće sezone...

FORZA MASSA!!!

Admir

pre 15 godina

Prije svega pozdrav svim ljubiteljima F1 bez obzira na ekipu :).
Dugo već pratim F1, više od 15 godina, i na moju žalost ne mogu se sjetiti kada je "moj" Ferarri bio lošiji u smislu konfuzije unutar ekipe. Činjenica je da je Alonso zasluženo pobijedio (svaka čast, kao čovjek ocjena 2 ali kao vozač čista 5). Kimi standardno nepredvidljiv, kako za protivnike tako i za svoju ekipu pa čak i za samoga sebe. O Masi kao vozaču zaista nemam veliko mišljenje. Nije istinski šampion onaj koji mora imati idealne uslove za pobjedu + podršku cijele ekipe (zanemarivanje postojećeg šampiona)+ najbolji bolid + fortunu uz sebe...itd.
Hamilton, o njemu nekom drugom prilikom.

Louis Chiron

pre 15 godina

Negde sam cuo ili procito da bi na kraju 2009 Raikonen preso u Meklaren umesto Kovaleinena.Koliko je ova informacija tacna?

Alias

pre 15 godina

@Dragan (kom 71.)

Šta da zaključimo na osnovu pitanja? Valjda treba da damo odgovor?

A ti bolje da se više ne javljaš, posle ovih tvojih pita ja se definitivno osećam kao ovca, kako ja to nisam primetio? Nego te preporučujem za FIA, uz Čarli Vajtinga da osnuješ CSI ekipu i da se bavite otkrivanjem zavera i kažnjavanjem ekipa.

Dragane legendo!!!

Danijel

pre 15 godina

1.Alonso mnoooogooooo srece,ali mnogo brate(i to je za ljude).
2.Ceo pit crew ferarija,otkaz i koji pajser odlucuje kad ce vozaci u boks bolje da se pokrije usima.Jedino ferari uvodi oba vozaca u isto vreme.
A vi mclaren fanovi,sta sad imate da kazete za FIA-i,jesu isad maFIA?Kazne vozaca,umesto ekipu.Nije masa kriv sto je krenuo,dali su mu zeleno svetlo.U stvari bolje se ne javljajte,smesni ste bili proslih nedelja sa svojom kuknjavom.

NekeRozberg

pre 15 godina

@Lerby
Vidim da si se potrudio, zasluzio si da ti odgovorim!
Prvo da rascistimo jednu stvar: nisam ja nista pristrasniji (a jesam pristrasan) navijac Alonsa nego sto si ti kao navijac Pikea!
Drugo da bas nista nisi ukapirao iz komentara to me bas cudi! Uskaces sam sebi u usta: pitas se zasto sam naveo da Alonso bez Masinog incidenta ne bi bio bolji od 5. mesta, kazes da bi bio drugi(!!!) a onda dajes kao relevantnu izjavu Alonsa da bi bio tek 11,12 ili 14,15! I dalje tvrdim da u Renou nisu mogli da znaju sta ce se dogoditi sa Masom a da bez tog dogadjanja ne bi bilo vredno planirati Pikeov udes.
Trece da li je moguce izvesti elegantno okretanje na stazi - pa to je na ulicnoj stazi lako seti se Sumahera u Monte Karlu. Ma samo se parkiraj na nezgodnom mestu (a imali su vikend da nadju koje je to mesto) i ugasi motor. Mora izaci safety car!
Cetvrto, ja jesam pristrasan i vise cu velicati Alonsovu voznju u Singapuru nego Pikeovu u Nemackoj, ali ne samo zbog pristrasnosti - da se razumemo pogledaj vremena krugova Pikea u odnosu na konkurente tada i Alonsove u odnosu na konkurentne sada. Zatim pogledaj voznje na treninzima Alonsa ovog vikenda i Pikea tog vikenda. Pa na kraju primeti da je Alonso u poslednje tri trke osvojio 20 poena (ako po tome ima nekoga ko je bolji nema ih mnogo). Znaci da Alonso dobro vozi! Zamolio bih te da ne poredis Alonsa i Pikea - nema mnogo smisla!
Peto sto se tice Belgije mozda i gresim ali mislim da Hajdfeld zamenio gume dva kruga pre kraja a Alonso krug pre kraja da je to odlucilo da Hajdfeld bio ispred cak drugi a Alonso cetvrti, ali se ja tu ne bunim - to je ok.
Sesto priznajem da sam "ponesen zarom" pogresio oko prvog Alonsovog podijuma, ali si i ti mogao da vidis da sam se vec ispravio! Izvinjavam se svima!
E sad ima neceg cega se ja plasim komentatori su rekli da je Briatore optuzio Mercedes i Ferari da se ne pridrzavaju odluke o zamrzavanju razvoja motora, a mozda je to samo opravdanje Renou za neko poboljsanje koje su eventualno uradili - cini mi se da je Reno malo brzi u poslednje vreme. Ne bih voleo kao Renoov navijac da je to tako, a jos manje bih voleo da ih ne otkriju :)

ja stvarno imam dozvolu!

pre 15 godina

upravu si da su formule bezbedne i nije sporno da mogu da izdrze puno!!!ali ko je sta preziveo i doziveo nema veze sa tim,ne zaboravi i da Seni nije nista falilo na prvi pogled...
pa da je tako Nelsinjo bi bio najskupji vozac u f1 i najbitni za tim i otimali bi se oko njega!!!

Eld

pre 15 godina

Па, ово је невероватно – буђави Ферари! Шта се, бре, дешава са овом екипом!? Како се то претворило у овакву банду разбојника, наопако? ОК, грешка Масина или механичарева али онакво ОДСУСТВО КОНЦЕНТРАЦИЈЕ ми је бесмислено у опису карактера будућег светског шампиона. Мислим, лик не може да се сабере уопште! ОК, капирам стрес и то све али брате – возиш за милионе, где ти је свест да се тркаш и даље? Неспособан да се трка (победи) сем кад су услови савршени-савршени, све спаковано, упаковано, угланцано и срачунато? И онај лудак Рајконен, ОК – грешка али је дефинитивно имао жељу и борио се највише под ужасним условима за трку а нема никаквих нада за титулу одавно, да се не лажемо али се БОРИО! То ценим. Алонсо је шампион, то сви знамо. Да има шта да вози – нико га и не би стигао. А Хамилтон!? Вау, агресиван, ово-оно, вози као баба за Култардом пола сата! Плаши се великог, страшног Дејвида!? Не да је Култард мала маца (о не, никако) али друже ... Мекларен версус Редбул ... Олади. Тотално занимљива трка где су многе ствари испливале на видело. Кукавице, слабићи и истински шампиони.

kimi

pre 15 godina

Jaoj sto mi krivo za Kimija! jaoooooooo!!!Al na pocetku trke je stvarno dokazao da je najbolji,kako je sisao krugove svaka mu cast!Da nije bilo onog prvog sudara,bio bi prvi il drugi! Al bravo za Alonsa,svidja mi se taj nejgov takmicarski duh bez obzira sto vec ima 2titule!!! GO KIMI GOOOOOOOOOOO!!!!

ivan

pre 15 godina

tako voze samo majstori.Toreador je pokazao ko je tata.Uostalom,posle peha na treningu,Bog je pogledao majstora.Dokle vise srece za ovog Hamiltona?

Alonso N.1

pre 15 godina

Alonso je dokazano najbolji vozač u F1.

Takav vozač zaslužuje mesto u najboljim ekipama, ali izgleda da neke od tih ekipa ne zaslužuju njega. Ferari je truba zajedno sa Kimijem koji, realno, treba da se povuče. Izgubili su, čak i vođstvo u šampionatu. Masu su uništili onim pit-stopom, mada još ima nade da potuku Hamiltona.

Ipak, ako Alonso i ostane u Renou, napraviće od njih šampione, ko zna?

Ni Kimi, ni Hamilton, ni Ferari, ni Meklaren...

Vamos Alonso!

TT

pre 15 godina

Tatin sin ima toliko srece da je to neopisivo. On nikada nije izgubio ni jedan bod zbog greske tima ili kvara a ima svega 7 poena prednosti nad masom. Da je pravde, Masa bi imao oko 10 poena prednosti nad njim - setite se Madjarske i danasnjeg Singapura.

shecky

pre 15 godina

Mrzim vas sve kako ste nerealni!!!!!!!!!!!!1
Svaka cast za Alonsa radovao se ko malo dete :)
Hamilton sreckovic ko i Alonso kad je prvi put bio u Renou..
Massa baksuz nije on kriv za crevo...
Kimi sta da kazem o njemu...my favorite
ali mi ide na ......!!!!!!!!1
AKo nece da se trka nek ode jer mi kida zivce non stop!!
A svako ovde zna da je ON najbrzi vozac u F1
10 od 15 fastest laps!! dada.. slucajnost...

KIMI ODLUCI SE STA HOCES SA SOBOM !!! dobicu srcku zbog tebe... da umrem pa da kad ti bude rodjus tugujes secajuci se na mene jer je i meni tad rodjus...

dario

pre 15 godina

Napreeeeed Renault!!!

Pocelo je pocelo ...

Miljenik Božice Fortune pokazao se pred sezonu 2009...

Sledece sezone - treca titula za Alonsa i Renault!!!

Setite se sta Alonso pokazuje kada pobedi!!! Samo Vi pricajete...

Pocelo je pocelo!!!

FerNANDO Alonso

pre 15 godina

Jednostavno najbolji Fernando Alonso !!!
Iduce sezone Alonso uzima titulu, dosta je bilo i dolazi staro vreme vladavine Alonsa !
Fernando vozi kao sampion i ako nekome lici da vlada narednih 10-ak godina onda je to definitivno on jer je kompletan u svakom pogledu.
Odlicna trka i deluje ok i skroz drugacije kada se vozi nocu tako da sam zadovoljan time. Neko rece da Masi nije Ferari ne bi ni bod uzeo ili tako nesto i slazem se sa tim jer da su Masa ili Hamilton na Alonsovom mestu ne bi uzeli ni jedan jedini bod u toku ove sezone.

alonzo sampion za vreme schumacherove ere!!!

pre 15 godina

bravo fernando!!!
kako bi flavio rekao:
GRANDISSIMO!!!!!!
poruka svima koji ga mrze:
da li ste videli,kako jedan pravi sampion kada dodje do poteza,vise ne dozvoljava da ga bilo ko iznenadi(2start posle pace-car)tako samo sampioni voze.kimi se okliznuo i ispao.massa(danas nije bio kriv)ali ipak nije taj za koga ga mnogi drze.hamilton je isto dileja,jer sa onakvim bolidom ne moze ni rozberga da obidje.
prosle sezone je bolji bio.zasto?e pa tbog alonsa,koji je obdaren za set-up bolida.sada mu je kovalainen kolega a od njega nema koristi za hamiltona.
jos jednom:alonso sa najmanjom kvotom okretanja na stazi,sudarima itd.(preko cele sezone gledano)sto dokazuje klasu nekoga koji je 2puta uzeo titulu,jednostavno najkompletniji pilot formule1.
zato malo opreznije sa pljuvanjem po alonzu,jer on nije kriv za ono sto se danas ferrariju dogodilo.voznja alonza bez premca,kao po sinama,nema secenja kolega(hamilton u monci)nema guranja u travu i slicno.a ono sto je kimi danas pokazao nije dostojno jednoga sampiona,i jos nesto:da su se slucajno alonzo i hamilton prosle godine slozili,kimi ne bih ni omirisao titulu jer je mclaren imao ubedljivo bolji bolid od ferrarija,a ovako mu je titula pala u ruke kao poklon,i zbog toga ja njega ne vidim kao sampiona.

Mrs.A

pre 15 godina

BRAVO ALONSO!
Dokazao si nam ponovo da si najbolji!:)
Zao mi je zbog Raikkonena,a sto se tice hamiltona...BRAVO ROZBERG!:)
Pozdrav Alonsovim fanovima

Monza

pre 15 godina

Ljudi, Alonso je obe titule osvojio zicerskom voznjom i baksuzlukom svojih direktnih rivala! Kimi je danas izgubio 5 sekundi cekajuci da se iskotrlja mehanicar i da doture drugo crevo, a kada svi voze u koloni iza SC-a, toliko ih je proslo za tih extra 5 sekundi da je ZATO Kimi pao na 16. mesto!

Dajte Vettelu bar jednu trku da vozi crveni ili srebrni bolid, pa cete videti ko je pravi naslednik MSC ili Mikke!

Ipak su Kimmi i Sebastian najbolji vozaci!

Kursula

pre 15 godina

Svaka cast Alonso, u inat engleskim novinarima koji celo vece kukaju kako si morao da budes kaznjen kao i Hamilton na pretprosloj trci zbog secenja sikane.Zao mi je ekipe Ferari i zaista bih voleo da Masa bude prvak.

Kimster

pre 15 godina

Taman sto se Kimi probudio i kreno u napad na klinca,onaj talenat se slupa i sve upropasti!!!A ova kimijeva glupost stvarno nema opravdanje!!Bice bolje!!!!Go Kimi Goooooooo!!!!!!!!

F1 Fan

pre 15 godina

Velika steta sto Alonso ove godine nema iole konkurentan bolid.Da je u Ferariju umesto Mase i Kimija sampionat bi bio odavno poznat.Pocistio bi Luisa na pola sezone.Samo napred majstore!

Milan

pre 15 godina

Ne mogu da se otmem utisku da je ova trka namestena,znajuci Flavia i na kakve je sve igre spreman sve je moguce,kad se samo setim sezone 94 i njohovog bolida koji je bio sve samo ne legalan. Juce na kvalifikacijama bilo je jasno da je Reno jako brz, i danas Alonso PRVI obavlja pit-stop,i u sledecem krugu njegov timski kolega zavrsava u zidu i SC na stazi, vecina vozaca odlazi u box a Alonso se probija napred, jako realno, Piquet se svesno zrtvovao,mozda zarad mesta u sledecoj sezoni. A sto se tice Ferarija, pa njihovim mehanicarima ni biciklo ne bi dao da mi poprave, prvo Masi daju zeleno svetlo pre vremena a Kimi ulazi u box kao 3 a izlazi kao 16!!! Recimo Rozberg je usao u box pre vremena i za to dobio kaznu,ali je zato izasao kao prvi i desetak krugova imao cistu stazu ispred sebe i vozio brze krugove tako da kad je odradio kaznu vratio se kao cini mi se 4-5, sto se u Ferariju nisu setili ove taktike, s obzirom kolike plate imaju i ako zele da budu najbolji nemaju izgovor za ovako nesto.

Dejan

pre 15 godina

Pre nego sto "strucnjaci" krenu da prozivaju Masu treba da znaju da je sve ovo posledica Ferarijevog uklanjanja "lizalice" koju jedan mehanicar podize kada je pit obavljen.To im se vec desilo sa Raikonenom na jednoj od prethodnih trka a sada je Masa izvukao deblji kraj kada mu je neki cika stisnuo zeleno svetlo da moze da krene.Ko je dobro pratio trku mogao je da vidi da je Masin zadnji pit odradjen uz pomoc "lizalice" a ne tog njihovog(glupog) sistema sa crvenim i zelenim svetlima.

Zodiak

pre 15 godina

Alonso je miljenik Božice Fortune - (za neupucene, Božica Srece). Alonso je "Lav" u horoskopu, koji je pobijedio u timu ciji je znak "lav" (ING) u gradu "LAVOVA" - Singapur - u prevodu - GRAD LAVOVA ... - BEZ´TE ZECEVI, LAV SE PROBUDIO...

Danijel

pre 15 godina

1.Alonso mnoooogooooo srece,ali mnogo brate(i to je za ljude).
2.Ceo pit crew ferarija,otkaz i koji pajser odlucuje kad ce vozaci u boks bolje da se pokrije usima.Jedino ferari uvodi oba vozaca u isto vreme.
A vi mclaren fanovi,sta sad imate da kazete za FIA-i,jesu isad maFIA?Kazne vozaca,umesto ekipu.Nije masa kriv sto je krenuo,dali su mu zeleno svetlo.U stvari bolje se ne javljajte,smesni ste bili proslih nedelja sa svojom kuknjavom.

SAVKE

pre 15 godina

LUZERI!!!! pa sta se to danas desilo??!! ljudi pa ima boga,ne pokusavajte na prljav nacin da uzmete titulu!! GO LEWIS GO!!! Jos jedna pobeda i titula!!!

Bojan

pre 15 godina

@Mickey
ajde reci jednu odluku fie koja je pogurala Kimija ka tituli bilo ove bilo prosle sezone. Kimijeva titula prosle godine je osvojena regularno, uz malu Masinu pomoc na poslednjoj trci, to sto se Hamilton uprpio pred kraj i napravio dve gluposti pa prepustio titulu Kimiju je njegov problem. U svakom slucaju svi kazu da je Kimi jedini vozac koji prosle sezone nije imao vozackih gresaka. Dakle zasluzena titula.
Ove sezone i ja kao Kimijev navijac bez obzira sto ne smatram Hamiltonovo preticanje regularnim smatram da je kazna bila prestroga iz razloga sto je bilo evidentno da je Luis brzi i prestigao bi ga pre ili kasnije, a i Meklarenovom boksu je bilo javljeno da je sve regularno. No ta odluka ide samo Masi u korist, veze sa Kimijem nema, a i on je ispao fer jer je izjavio da bi svedocio za Luisa.
Sve ostale kazne za Luisa su bile sasvim na mestu. On nije najcistiji vozac kao sto recimo i Shumi nije bio pa ce verovatno njih dvojica biti rame uz rame po broju kazni. Nekad su te kazne prejake, nekad opet do njih ne dodje (bilo je situacija gde bih kaznio Luisa a da nije do nje doslo, kao sto negde ne bih bio tako strog, problem je malo i sa pravilima gde ima mnogo prostora za subjektivna razmatranja)
Titula ove godine ide ili Masi ili Luisu, ne volim ni jednog ni drugog ali cinjenica je da je Luis vise pokazao ove sezone pa bih rekao da je zasluzuje. Za Ferrari nemam reci, toliko gresaka ove sezone da to nije normalno (sto recimo sada oni koji podrzavaju teoriju zavere ne kazu da je bio dogovor da prosle sezone Hamilton napravi one gluposti, pa da im Ferrari vrati ove sezone svojim glupostima, verovanto zato sto nemaju hrabrosti da priznaju da je Luis prosle godine pokazao neverovatan nivo smotanosti, kao sto sad to Ferari cini), Kimi nikako da pronadje sebe, i dalje mi je omiljeni vozac, ali nisam ocekivao ovakvu situaciju nakon osvojene titule, da pola trke prespava pa tek onda krene. Ranije je bilo pola prespavane sezone pa u drugom savrseno vozi cele trke. Vise mi se tako svidjalo. No, jos jedan najbrzi krug za njega i definitivno taj rekord Shumija koji su delili do sada ce uskoro da padne. Jos tri trke i nadam se jos tri najbrza kruga, nerealno je ocekivati da se stigne 27 poena.
Alonso, mislim da je najmudriji vozac, ima uvek sjajnu taktiku, kada dodje u dobru poziciju gotovo je nemoguce da mu je oduzmu, da nije u Renou vec u nekom konkurentnijem bolidu bio bi u vrhu. Covek jednostavno ne pravi gluposti i na tome mu skidam kapu.

elee

pre 15 godina

Sta pricate ljudi pobogu?? Pa Alonso je imao samo neverovatnu srecu danas sa pit stopom! Sigurno ne bi bio ni blizu da se nije izdesavalo ono sa safety car-om i da nije pre toga otisao u boks! Da li bi pobedio da mu ledja nije cuvao Rosberg i da mu je za petama bio neki Ferrari? Cista sreca,u naredne 3 trke nece biti ni blizu podijuma..

imam dozvolu,a ti?

pre 15 godina

samo da odgovorim ovom Misi sto se seca 94 i renoa i sto misli da je Flavi namestio trku!!!Mile,pa ti se razumes u formulu onoliko koliko si je igro na nintendu 94!ko bre moze da kaze,naredi klincu od 20-ak godina da zalepi formulu u zid sa 150km/h???ALONSO je imao srece,ali mu je samo pomogla da pokaze sta zna,sa bolidom koji moze!!!

Alexandra

pre 15 godina

Pa dobro, konacno su se probudili i Alonsovi fanovi...lepo je to...salim se Bravo za Alonsa,sasvim zasluzeno i to je jedini svetao ugao ove trke...
Ovo u Ferrariju nije normalno,sta se desava sa ovom ekipom. Dok je sumaher vozio ovakve stvari se nisu desavale,ceo box Ferarija treba smeniti i poslati ih na sterljanje...
Stvarno ne mogu da verujem,za Massu jos jednih 10 izgubljenih poena greskom boxa...
pa kad se ovakve stvari desavaju naravno da ce luis da bude sampion...

kimi

pre 15 godina

Takava bruka za Ferari da je to neverovatno! Greske koje vrhunski tim kao sto je Ferari ne sme sebi dozvoliti,BRUKA! I pritom su unistili Kimijevo i MAsino 1. i 2.mesto!

Margina

pre 15 godina

@one koji asociraju Alonsa i srecu..

A sta je majke vam ga Kimi prosle godine imao..nista manje nego srecu..kao i Vettel ove godine(sto ne umanjuje njegov kvalitet)..i to je deo ovog sporta..a i ne zaboravite da Alonso nije bio kaznjen za GP Madjarske i da je komotno odvozio na drugoj poziciji..ko bi bio sampion??

Smatram da je ovo ZASLUZENA pobeda Alonsa..i da je pokazao da i u Renault-u mozes da napravis cudo!!

da li ste normalni?

pre 15 godina

Samo da upitam ove pametnjakovice sto tvrde da se Pike namerno zakucao u zid: da li ste vi normalni? Sedite vi u formulu i zakucajte se namerno u zid.

Dragan

pre 15 godina

Imam samo par pitanja:

1. Da li je logicno da Alonso koji je u kvalifikacijama bio 15ti izadje na trku sa NEUPOREDIVO manje goriva od svih ostalih? Koja je to taktika?

2. Da li je mozda malo sumnjivo, da cim Alonso izadje iz svog prvog pit-stopa, njegov kolega sam sobom zvekne u zid i isprovocira izlazak safety-car-a
3. Da li sumnjate da je Flavio Briatore stari prepametni lisac.

Nemam vise pitanja - zakljucite sami.

Neško

pre 15 godina

Zbog čega nisu kažnjeni svi vozači koji su usli u box dok je na stazi bio safety car? Zbog čega Masa nije kažnjen na kraju trke, jer je bilo očigledno da se Zutil njegovom krivicom zakucao u ogradu? FIA - Ferari International Association! Napred Luis!

Dragan F2008

pre 15 godina

e ovo je prevršilo sve granice zdravog razuma šta se zbiva i šta rade Massi...
pa koji to već put imaju problem sa crevom za gorivo???
bolje iz balona da sipaju... :((
ovako zasluženu pobedu pretvorili su u katastrofalni poraz i 3 trke pre kraja poklonili titulu Luisu Hamiltonu...
Šta se može, Massa nije kriv učinio je sve što je mogao i briljirao većim delom sezone, treba se sada fokusirati na sledeću sezonu i nadi u manje malera sledeće sezone...

FORZA MASSA!!!

Mickey

pre 15 godina

Cestitke Alonzu. Apsolutno zasluzen trijumf, pa makar posmatran i kroz prizmu kompenzacije vremena koja je pravio tokom celog vikenda i peha u kvalifikacijama. Ne navijam za njega, navijam za Luisa Hamiltona, ali sa realne tacke gledista, ovo je apsolutno cista i zasluzena Alonzova pobeda.

Pozabavio bih se za trenutak komsojskim dvoristem. Naime, FIA je totalno omasila u izboru vozaca kojeg ce svesrdno pomagsti i gurati u ovoj sezoni. Pa ovaj Masa nebi bio sampion pa da vozi samo poslednj krug, poslednje trke sa krugom prednosti u odnosu na ostale konkurente! Kimi... Blagi uzas... Covek prvo nije nacisto sam sa sobom, pa onda ni sa okruzenjem... I povrh svega, ferari je nastavio saradnju sa njima dvojicom i slede godine.

FIA bolje da je gurala Zutila, pre bi on uzeo titulu od od ove dvojice nesposobnjakovica.
Ko ove godine bude osporio Luisu titulu, trebao bi dobro da stavi prst na celo.

Tirpic73

pre 15 godina

Kakav je lik ovaj Alonoso. Mozemo o njegovoj naravi da mislimo sta hocemo ali ne mozemo da poreknemo da je jedan od najboljih aktivnih vozaca danas.

I ako uz pomoc velike srece potpuno zasluzena Alonsova pobeda. Masa neverovatan tragicar. Kimi za psihologa. Hamilton pametno.

Samwise

pre 15 godina

Šta god i kako god se dalje odvijala situacija u ovom sportu, jako mi je drago zbog toga što se Nando napokon vratio tu negde gde mu zapravo po kvalitetu koji, nesumnjivo, poseduje i jeste mesto.....Negde pri samom vrhu postolja.....

aleksa

pre 15 godina

Da, da, da, pobjeda Alonsa,kako da ne!To je smicalica iz kuhinje Brijatorea i Simmondsa, koji su žrtvovali onog netalentovanog tatinog sina i time omogćili Alonsu da dođe do dovoljne prednosti (ulaskom u box na vreme) i da konkuriše za visoku poziciju, po mogućnosti i da pobjedi, što se i ostvarilo.Time su mu vratili ono što su mu u kvalifikacijama upropastili.Ko je kriv onim diletantima iz crvene garaže, kad nisu isto uradili sa Kimijem i Masom.Da je Kimi pravovremeno razbio svoj bolid, jer mu treća i četvrta mesta ne igraju neku ulogu, a Masa odmah iza njega ušao u Box vratio bi prednost Masi.To je bilo nekih desetak krugova posle razbijanja Nelsinja kada je kimi bio 15, a Masa 18.Ovako voda na vodenicu Hamiltona čime je trka za novog šampiona F1 završena.

Pera Lastic

pre 15 godina

Jeste, posrecilo se da preuzme vodece mesto u trci, ali trebalo je to mesto i zadrzati, a to je bivsi i buduci samp[ion i uradio!!! Ross Brown je bas blesav bio kada je rekao da je alonso najbolji...
massi se upalilo zeleno svetlo pa ponovo crveno, koliko iskustva a opet gresi. Coulthard se isto to desilo pa je stao posle 1 m, zato sto je pazio, tako da je massa defintivno kriv i za to a izletanja na stazu ispred sutila da i ne spominjemo, mogli bi da organizujemo neko kladjenje da vidimo da li ce dobiti neku kaznu...
Kimi, juri ko muva bez glave, ruku na srce, i zalili su se vozaci da je bankina previsoka...
ostali... sve cestitke rozbergu i vattelu...
i jos nesto, popravili ovi taj reno :)))

Edd

pre 15 godina

Sad nebi bilo potpuno nemoguce da FIA izmisli neku novu kaznu za McLaren...mozda ih optuze da su prizvali peh u Ferrari'ovom box'u ili da su im opjanili mehanicare pa su ovi upropastili trku Masi...

Alias

pre 15 godina

@Dragan (kom 71.)

Šta da zaključimo na osnovu pitanja? Valjda treba da damo odgovor?

A ti bolje da se više ne javljaš, posle ovih tvojih pita ja se definitivno osećam kao ovca, kako ja to nisam primetio? Nego te preporučujem za FIA, uz Čarli Vajtinga da osnuješ CSI ekipu i da se bavite otkrivanjem zavera i kažnjavanjem ekipa.

Dragane legendo!!!

Dado

pre 15 godina

Tatin sin, tatin sin, kada nemate drugi izgovor samo o tome pricate! Ovo je vezano za sve teme i komentare do sada, stvarno dosadno, a Masa dovodi i tatu, nekad mamu a ne retko i uzu familiju koja skace po boksu i verovatno smeta onim mehanicarima. inace sve pohvale za Alonsa i Rozberga. . .definitivno je sa odlaskom Sumahera pocela zanimljivija era Formule 1, bez obzira ko osvojio sampionsku titulu.

NekeRozberg

pre 15 godina

1. Povoljno prodajem traction control iz mog R4 (kao nov) - stabilnost pre svega
2. Ustupam na koriscenje isecenu plasticnu flasu Coca-Cola-e 2l - ne moze ni kap da se prospe kad punite rezervoar drevnom srpskom tehnikom
3. Poklanjam dve kineske alkalne baterije koje Casio preporucuje za svoje digitrone
4. Salon namestaja preko puta 800-om kupcu daruje fotelju za ljuljanje sa specijalnim ergonomskim produzetkom za noge
Resenje (osnolA.4 ,siuL.3 ,asaM.2 ,imiK.1)

P.S.: ROODJACEE, JAAVII SEE!

Пун ми куфер Ђоковићевог ћалета

pre 15 godina

Аман људи, толико сте затрпали модератора својим бесмисленим коментарима да му се загубио баш мој коментар. А пошто сам ја једини овде супер-информисани суперексперт за F1 (а и шире), а још уз то и брилијантан писац, ајде ипак да поновим што пре написах.

Много ми је мило ем драго због Alonsa. Страшан је возач, знао је да има одличну шансу баш у овој трци, и после пеха у квалификацијама лепо је што га је данас послужила срећа.

Hamiltona неки критикују што није напао Rosberga, али мислим да је Lewis врло паметно данас привео трку крају и покупио још шест поена предности уместо да ризикује и можда заврши као Kimi.

Чудан ми је део екипе овде која прича све најгоре о возачима које не воле. Ја мрзим McLaren, међутим мислим да је јасно да је Hamilton врхунски возач. У тој класи су и Alonso, Massa, Räikkönen, а изгледа и мали Vettel. Сваки од њих петорице може комотно да буде првак.

Али има три експеримента у F1, којих ми је стварно доста више:

1. Nelsinho Piquet мора мало да се искулира у слабијем тиму или слабијем такмичењу. Очигледно је под превеликим притиском овако кад га сви пореде са Alonsom. А данас је све текло по Massinom плану док Nelsinho није попио зид и започео општи хаос.

2. Ferrari ако још једном проба да употребљава ову електронску керефеку у боксу, ја ћу да бацим телевизор кроз прозор. Ово је већ друга трка ове сезоне где их је та глупост скупо коштала. (Није Massa крив, укључило се зелено светло пре него што су склонили то проклето црево које свима прави проблеме целу сезону.) Сви други уместо електронике користе штап и канап лизалицу и то функционише добро већ сто година.

3. Доста више уличних трка, заплакаћу. Увек су распад. Кад се нико не слупа досадне су да заспиш (Valencia). А кад улети safety car онда су лутрија, као данас. Мени је јасно да их екипе воле јер су у центру града. Рече Flavio Briatore нешто типа “има пуно хотела, а не пуно оваца“, али џаба то кад је трка смор. Убедљиво најбоља трка сезоне је била Spa - по шумама и горама. Сигурно журке нису биле као у Сингапуру, али брате нисте ви ту да се забављате, него НАС да забавите. Ајде, молим вас!

Bojana

pre 15 godina

Alonso je bio 15-ti na startu zbog treninga na kojem je bolid zakazao pa nije ni zavrsio drugi deo treninga tako da je sasvim moguce da je imao malo benzina. Pozdrav PRAVIM ljubiteljima F1!!

NekeRozberg

pre 15 godina

Teorije zavere sto se tice ove trke ne mogu biti privatljive, mada sam im sklon. Naime kad pravite takvu jednu zaveru morate da razmisljate i o tome da sta ce se desiti ako nesto krene naopako! Znaci cak i da su planirali udes Pikea u Renou nisu mogli da predvide da ce Masa da iscupa crevo, a objektivno da nije toga bilo Alonso bi profitirao mnogo manje recimo bio bi peti. E sad da li su planirali da Alonso uzme 4 boda i da se Pike polomi i unisti bolid? Drugo ako su i hteli da se slupa ne bi to onako uradio vec bi direktno blago udario u zid (mislim nesto kao Fizikela na treningu) i ugasio motor i to sve na nekom nezgodnom mestu.
Zasto je Alonso prvi otisao u box? Pa jasno je da je morao da odradi leteci start sa laganim autom - tako je i bilo prosisao je kroz gomilu obisao trojicu na startu zatim preseko sikanu i ali je cetvrtom vratio poziciju (zato su iz boksa najavili mogucu kaznu). Supermeke (Bridgestonove) gume nikad nisu bile Alonsove omiljene jer nisu postojane pa se kod njih odlucio za kratak stint i spojio dobro i korisno. Prijatno me iznenadila odluka tima i mislim da je to bilo odlucujuce da ga prilikom prvog zaustavljanja prilicno natovare gorivom pa je trku mozemo i to reci to sto je drugi stint bio najduzi a da nije bilo tako pitanje je da li bi izasao ispred Luisa i Rozberga nakon poslednjeg zaustavljanja. Jeste da su i oni morali posle toga u box ali bi mu u suprotnom oni usporili krugove. Ostalo je poznato - sjajna voznja! Ocekivao sam da Brijatore ponovi osmeh kao kad je pre dve godine Sumaher pokusavao da prestigne Alonsa vozeci mu poslednjih 20-ak krugova na menjacu.
E sad da li ovo srecna pobeda? Pa jeste ali setite se Belgije i poslednjeg kruga - Hajdfeld nesto ranije menja gume i sa sedmog dolazi na trece mesto Alonso za malo pada na cetvrto i na kraju kazna za Hamiltona a Hajdfeld je drugi - uz malo srece Alonso bi tada bio drugi ali OK. Sreca je sastavni deo i ovog kao i svakog drugog sporta. Prevedeno pobedu je ovaj put ostvario mali srecan trenutak, odlican timski rad (ponavljam ne mislim na Pikeovo izletanje!) i ODLICNO IZVEZENA TRKA - BEZ GRESKE.
Opet sam oduzio - to je jace od mene!

Vlado I.S.

pre 15 godina

Ovo je sramota za Ferari !!!!
Neshvatljivo sta su uradili Masi i Raikonenu.Nije prvi put ove sezone.Otkad nema Zana Toda i Rosa Browna,tim tone sve dublje i dublje.Sledece sezone bice jos gore.Jel' to sampionski tim!?!
Za njih treba da voze test vozaci(Luka Badoer i Mark Hene),a ne da unistavaju vozace tipa Mase i Raikonena,a kamoli sutra Alonsa ili Fetela.
A Hamilton je trebao da uzme onaj sampanjac i odnese u Ferarijev boks i kaze : "'Fala momci ! Odlican posao.Pocastite se malo.Zasluzili ste.Sad ce nesto i na bocku."
Drago mi je zbog Alonsa.Odlicna voznja.Sampionska.Nadam se da ce ostati u Renou,jer u Ferariju nema sta da trazi.
Konacno Vilijams na podijumu!
Kako to dobro zvuci.Odlicno za F1.

Matador Pa3ota

pre 15 godina

Prva nocna trka i prvi problemi ferarija.Svaka cast Alonsu , Rozbergu i Srebrnoj Streli.Ferari je dobio crveni karton , pa ce pokusati da muckom stigne Hamiltona.Jadno je gledati kako ljuti Masa iskaljuje bes i kako "uspavani" Raikonen se budi pri kraju trke.Ali sta je tu je,vise srece drugi put!!!!

P.S. Neka neko drugi put javi Raikonenu da se ukljuci ranije u trku.

VladaNS

pre 15 godina

Lepo i zanimljivo. Nema sta. Alonsu cestitke na lepo odvozanoj trci. I nije bilo tesko pobediti ipak sporijeg Rozberga i poprilicno nezainteresovanog Hamiltona koje kao da je vozio neku svoju trku od trenutka kada se Masi dogodilo to sto se dogodilo.

imam i ja dozvolu!

pre 15 godina

Zašto nekom zvuči neverovatno da se Pike namjerno zakucao u zid?Nakon onoga što je preživeo Kubica u Montrealu ovo je izgledalo kao dečija igra.Danas su bolidi tako sigurni da meni to ne zvuči neverovatno.Slažem se da se ne može baš tražiti od nekoga da se zabije u zid (pogotovo ne od starijih i iskusnih vozača), ali na neki indirektan način sugerisati, bilo bi moguće.I upravo je Pike vrlo pogodan za manipulaciju, kojoj je Flavio veoma sklon (btw).S jedne strane, Pike je time stekao mogućnost ostanka u Renou iako to svojom vožnjom nije zaslužio,jer je pokazao lojalnost,a sa druge strane Pike je time dao adut Flaviu u pregovoru sa Alonsom da ostane u Renou.

Admir

pre 15 godina

Prije svega pozdrav svim ljubiteljima F1 bez obzira na ekipu :).
Dugo već pratim F1, više od 15 godina, i na moju žalost ne mogu se sjetiti kada je "moj" Ferarri bio lošiji u smislu konfuzije unutar ekipe. Činjenica je da je Alonso zasluženo pobijedio (svaka čast, kao čovjek ocjena 2 ali kao vozač čista 5). Kimi standardno nepredvidljiv, kako za protivnike tako i za svoju ekipu pa čak i za samoga sebe. O Masi kao vozaču zaista nemam veliko mišljenje. Nije istinski šampion onaj koji mora imati idealne uslove za pobjedu + podršku cijele ekipe (zanemarivanje postojećeg šampiona)+ najbolji bolid + fortunu uz sebe...itd.
Hamilton, o njemu nekom drugom prilikom.

NekeRozberg

pre 15 godina

@Lerby
Vidim da si se potrudio, zasluzio si da ti odgovorim!
Prvo da rascistimo jednu stvar: nisam ja nista pristrasniji (a jesam pristrasan) navijac Alonsa nego sto si ti kao navijac Pikea!
Drugo da bas nista nisi ukapirao iz komentara to me bas cudi! Uskaces sam sebi u usta: pitas se zasto sam naveo da Alonso bez Masinog incidenta ne bi bio bolji od 5. mesta, kazes da bi bio drugi(!!!) a onda dajes kao relevantnu izjavu Alonsa da bi bio tek 11,12 ili 14,15! I dalje tvrdim da u Renou nisu mogli da znaju sta ce se dogoditi sa Masom a da bez tog dogadjanja ne bi bilo vredno planirati Pikeov udes.
Trece da li je moguce izvesti elegantno okretanje na stazi - pa to je na ulicnoj stazi lako seti se Sumahera u Monte Karlu. Ma samo se parkiraj na nezgodnom mestu (a imali su vikend da nadju koje je to mesto) i ugasi motor. Mora izaci safety car!
Cetvrto, ja jesam pristrasan i vise cu velicati Alonsovu voznju u Singapuru nego Pikeovu u Nemackoj, ali ne samo zbog pristrasnosti - da se razumemo pogledaj vremena krugova Pikea u odnosu na konkurente tada i Alonsove u odnosu na konkurentne sada. Zatim pogledaj voznje na treninzima Alonsa ovog vikenda i Pikea tog vikenda. Pa na kraju primeti da je Alonso u poslednje tri trke osvojio 20 poena (ako po tome ima nekoga ko je bolji nema ih mnogo). Znaci da Alonso dobro vozi! Zamolio bih te da ne poredis Alonsa i Pikea - nema mnogo smisla!
Peto sto se tice Belgije mozda i gresim ali mislim da Hajdfeld zamenio gume dva kruga pre kraja a Alonso krug pre kraja da je to odlucilo da Hajdfeld bio ispred cak drugi a Alonso cetvrti, ali se ja tu ne bunim - to je ok.
Sesto priznajem da sam "ponesen zarom" pogresio oko prvog Alonsovog podijuma, ali si i ti mogao da vidis da sam se vec ispravio! Izvinjavam se svima!
E sad ima neceg cega se ja plasim komentatori su rekli da je Briatore optuzio Mercedes i Ferari da se ne pridrzavaju odluke o zamrzavanju razvoja motora, a mozda je to samo opravdanje Renou za neko poboljsanje koje su eventualno uradili - cini mi se da je Reno malo brzi u poslednje vreme. Ne bih voleo kao Renoov navijac da je to tako, a jos manje bih voleo da ih ne otkriju :)

Webber

pre 15 godina

Mark Webber, Red Bull (DNF):
“I lost seventh and then fifth gear, which cost us a fantastic result, as I was stopping for my second pit stop later than Fernando (Alonso). It would have been nice to
share the podium with him today, with him winning and me second....

Bojan

pre 15 godina

@JP
ne bih rekao da se samo Ferarijevci hvale i zale. To je generalno stvar svih ljudi koji pisu ovde komentare. Stalno nalaze neke neregularnosti i kukaju ako njihov miljenik nije prosao dobro, a velicaju ga ako pak jeste. Sto je u neku ruku i normalno raditi, naravno da ces da hvalis i kukas za onim koji ti je najdrazi
Ali ipak i ja kao Kimijev navijac, a samim tim i Ferarijev, kazem da po svemu pokazanom ove sezone Luis zasluzuje titulu, to je realno cinjenica ma koliko ja za njega smatrao da je prljav vozac, isto tako nikad nisam voleo Sumahera, ali realno je da je on u svoje vreme bio najbolji (tad sam navijao za Hakinena i Meklaren). Isto tako ne mogu da se slazim da je Kimijeva titula prosle sezone nezasluzena zato sto Meklaren nije mogao da se slozi ko mu je prvi vozac, onda mozemo da kazemo da Alonsova prva titula nije zasluzena jer se Kimiju par puta desavalo da je vodeci pa da mu se desi neka havarija i na kraju Alonso pobedi, ipak treba voditi racuna da je potrebno da se dodje u poziciju da iskoristis gresku protivnika, sto je Alonso te sezone (kao uostalom i svake) dobro radio.

SPEEDY ZIKA

pre 15 godina

Sta to bi sa crnim konjicima?
Prvo skocite pa onda recite HOP.Dosta pljuvanja po drugima a velicanja Ferarija.Vidite da i Kimi moze da presece sikanu a od vaseg smorenog GO KIMI GO ode Kimi ali u zid.A sta cemo sa malim Masom koji onako isece Zutila i zakuca coveka u ogradu.Prvenstvo je zaista zanimljivo i zeleo bih da se sve sportski zavrsi tj. da se vise ne favorizuje ekipa Ferarija,koja je zaista ekipa za respekt pa su zaista bljak one kazne izrecene Hamiltonu.

Kain

pre 15 godina

Izgleda da sam ja gledao drugu trku u odnosu na neke sa ovog foruma.
Sta je to Kimi uradio da mozete da ga hvalite?
A, da ivicnjak se podmetnuo.

Nikola

pre 15 godina

Svaka cast Alonsu na pobjedi, ne zaboravimo da je i na treninzima bio jako dobar. Sto se tice Mase opet je pokazao da je rodjen da bude u sjeni nekoga veceg, pohlepa ga je kostala mozda i prvenstva. Od Kimija nismo mnogo ni ocekivali... Nije mi jasno zasto niko nije pohvalio Luisa koji je jako dobro vozio, ponovo je skupio bodove za razliku od nekih iskusnijih vozaca koji imaju konkuretan bolid. Mucio se sa Koltardom? Pa jeste li gledali o kakvoj se stazi radi, da su prestizanja gotovo nemoguca? Ili kako se neko moze usuditi i reci da ga je opet pratila sreca? Pa znate li kako je prosle sezone izgubio gotovo sigurno prvenstvo? Ja se nadam da se to ove sezone nece ponoviti jer Luis zasluzuje titulu, posjedoje kontinuitet, mirnocu ali i odgovarajucu agresivnost i sve to ga izdvaja od ostalih vozaca F1!

Extrem

pre 15 godina

E svasta se moze procitati na ovom forumu. Flavio namestio trku? Mladi Pike je tacno znao kojom brzinom da udari u zid. E, Ferarijevci, nikako da prihvatite cinjenicu da ima boljih. Ne umanjujte uspeh drugih zarad ona vasa dva luzera. Pa znamo kako je Kimi prosle godine dosao do titule. Da ne biste da se vrate one dosadne sezone kada su se posle svake trke sluasale samo nemacka i italijanska himna. To je proslost i dace Bog da se to nikada vise ne ponovi. Masa je od svog mentora Sumahera pokupio jednu losu osobinu:postao je toliko drcan da bi gazio i preko mrtvih samo da dodje do cilja. Ali onaj odozgo vidi sve. A sto se same staze tice, dobili smo Monte Karlo na Dalekom Istoku. Valensija je promasaj i nema tu potrebnu draz.

Louis Chiron

pre 15 godina

Negde sam cuo ili procito da bi na kraju 2009 Raikonen preso u Meklaren umesto Kovaleinena.Koliko je ova informacija tacna?

JP

pre 15 godina

@Bojan

U pravu si, generalno se slažem se sa tobom, svi se žale ali su ferarijevci najglasniji i najviše ih ima, pa su pomalo dosadni.

Ne slažem se sa tvojom konstatacijom da je LH "prljav" vozač. Samo je agresivan, pogledaj malo WTCC, Formulu Master, karting trke. Pa u svakom krugu imaš takvih situacija na angro. Decu od malena (u kartingu) uče na takve poteze i to je najnormalnije. Ali LH je škola McL i njemu ne škripi mesto u timu. Meni je krivo što ostala boranija ne brani svoje pozicije i ne napada agresivnije, jer je svima uglavnom cilj sačuvati bolid od oštećenja i provesti što više krugova zbog sponzora. Ako ne osvojiš toliko i toliko bodova, letiš iz tima!!! Zato i nema toliko draži.

A još smešniji su ovi sa "srećom" i "Alonsom". Svetski prvak iz doba Šumahera i sreća? Znanje, deco, znanje. Ko od vas nije očekivao bar jedan SC danas taj više ne mora da gleda formulu. Pa to je draž formule, neočekivani obrti, a ne preticanje kroz boks i najbrži krugovi.

Milan

pre 15 godina

Lerby i Neke Rosberg
Kada sam prvi put cuo za novo pravilo oko izlaska SC prvo sto mi je palo na pamet je bila upravo ovakva zloupotreba ,a kada bi me pitali ko bi to mogao da izvede samo bi mi Flavio padao na pamet. Uostalom desavale su se i slicne stvari recimo pokusaj Shumahera i Rubensa da istovremeno prodju kroz cilj i slicno. Naravno daleko od toga da tvrdim da su sigurno postupili na ovakav nacin ali sa stanovista teorije izgleda veoma realno. Ali izgleda da vecina ljudi ovde i ne shvata svrhu foruma a to je razmena misljena, evo posle komentara Neke Rosberga vise mi se cini da su ipak imali srece.
A Vi sto tvrdite da se 94 secam sa Nitenda,trebali bi da znate da tu nije bilo nikakvog Renoa vec Benetona.
Lerby, sto se ulicnih staza tice koliko god ih i ja mrzeo imaju ipak jednu dobru osobinu a to je da su upravo na takvim stazama gledaoci najblizi stazi i bolidima. I naravno jos jedna ulicna trka bi bila stvarno previse, i onako ih vec ima podosta u kalendaru.
Pozdrav!

Mickey

pre 15 godina

@Bojan

Procitaj jos jednom (ili vise puta, slobodno) moj komentar, pa ces videti u kom kontekstu je pisano o Kimiju. A ti ako ne verujes sa je Kimijeva titula izrezirana, i da je LH zaista toliko smotan, onda i ti iskoristi onaj trik sa prstom na celu ;-)


BTW. Kimi je jedan od najprecenjenijh vozaca F1, kome u glavu ne ulaze ni vaznije stvari od toga da jednu auto trku ne cini najbrzi krug. Osim u nekim takmicenjima (Nascar, IRL, nekadasnji cart...) gde se za njega dobije bod.

Bojan

pre 15 godina

@Mickey
Luisu je prosla sezona bila prva,velicali su ga zbog njegovih uspeha i svi ocekivali titulu na dve trke pre kraja, on je zeleo to da uradi na jedini pravi nacin, pobedama (to je nesto sto cenim kod njega, iako nije uspeo), u Kini je zeleo iz boksa da se vrati na prvo mesto, ili bar da zaostatak bude sto manji, pa je pogresio i izleteo, u poslednjoj trci, prvo su ga pretekli Kimi, pa onda Alonso, izleteo je sa staze, zivci su popustili i eto greske. I ove sezone se desavalo vozacima Meklarena (ne znam tacno kom) da kad je pretekao Alonsa, pritisnuo pogresno dugme i izgubio poziciju, zasto se to ne bi desilo jednom rukiju u poslednjoj trci sezone u kojoj je ulog veliki, titula.
Kao sto je Luis prosle godine bukvalno predao titulu u ruke Kimiju, to ove godine Ferari. Jeste Luis vozio najbolje i pokazao najvise, ali i greske Ferarija su uticale na to da on bude sada prvi, eksplozija motora na krug pre kraja, greske u boksovima, ocajne taktike... eto nam prvaka iz Meklarena.

Lerby

pre 15 godina

@NekeRozberg
Nisam mogao da se načudim tvom poslednjem komentaru i nadam se da je on bio samo posledica tvoje euforije zbog dugo čekane pobede Alonso-a.
Prvo, što se teorije zavere tiče. Dva su razloga zbog kojih ne želim da prihvatim da su u Renault-u nešto "muljali". Jedan od njih je pretpostavka nevinosti i to Milan, kao pravnik, bolje zna od mene. Jednostavno, dokazuje se krivica ( a nju još niko nije dokazao ) a ne nevinost. Drugi razlog je navijačke prirode. Ne želim da verujem da je bilo ko spreman, pa ni Piquet da se na takav način žrtvuje ili bolje reći ponižava da bi ostao u sedlu još godinu dana Ako bi se ispostavilo da je tu ipak bilo nečega onda bih imao veliki problem da i dalje navijam za njega bez obzira što sam bio veliki navijač njegovog oca. Ono što je problem u svemu tome su argumenti koje si izneo protiv teorije zavere i koji su prosto neprimenjivi na ovaj slučaj. Ne razumem uopšte tvoju konstataciju da je nešto moglo da krene naopako i da nisu mogli da predvide dešavanja u boksu Ferrari-ja. Kakve to veze ima sa strategijom Renault-a za trku i na koji način to obara teoriju zavere? Svaka ekipa određuje strategiju za trku na osnovu sopstvenih kvalifikacionih rezultata i ostalih relevantnih parametara ( karakteristike i konkurentnost bolida, gume, količina goriva, karakteristike staze, dužina pit-lane-a itd. ) a ne baveći se konkurentima i gatajući šta bi kome od rivala tokom trke moglo da se desi ili ne desi. Nema tu posla za Nostradamus-a i Tarabića. Osim toga, šta je to u Renault-u moglo da pođe naopako nakon 15. i 16. mesta u kvalifikacijama? Možda su rizikovali gubitak bodova? Ne, naravno, bili su u dovoljno očajnoj situaciji da nisu imali šta da izgube ali ni da dobiju u "normalnoj" trci. Još jedna nelogičnost u tvom obračunu sa teorijom zavere. Tvoje pitanje da li je provociranje safety-car-a od strane Renault-a imalo smisla i opravdanje i da li je bilo vredno 5. mesta i 4 poena u slučaju da nije bilo brljotina u boksu Ferrari-ja. Zašto baš 5. mesto i 4 poena? Alonso je osvojio 1. mesto. Pa nije bilo 5 Felipe-a na stazi već jedan i Alonso bi najverovatnije bio 2. Čak i da Rosberg i Kubica nisu morali u boks pre otvaranja istog i da nisu bili kažnjeni opet bi bilo vrednih poena za ekipu koja se grčevito bori sa Toyota-om za 4. mesto u šampionatu konstruktora. Što se tiče tvog komentara o načinu udesa Piquet-a i njegovom mestu i silini udarca koji su potrebni da se izazove izlazak bezbednosnog vozila to je dosta diskutabilno i ne bih, za razliku od tebe, bio toliko decidiran. Teško je iskontrolisati, makar i nameran prelazak iz stanja reda u stanje haosa na idealan način i izvesti "savršen zločin" ali s druge strane još nije izmišljena jedinica mere i instrument za doziranje i merenje udesa i posledično, ocenjivanje nečije namere ili pak odsustvo predumišljaja. Tu ni telemetrija ne pomaže. Ovako, sve se svodi da "umetnički dojam" i šta se kome sviđa. Tebi se, kao Alonso-vom navijaču, teorija zavere ne dopada jer baca senku i relativizuje njegovu pobedu, meni se ne dopada kao Piquet-ovom navijaču jer takođe baca senku i na njega a nama obojici ne bi trebalo da se dopada i kao ljubiteljima F1, nezavisno od navijačkog opredeljenja, iz sportskih i moralnih razloga. Za sada, teorija zavere ostaje samo to – teorija i nadam se da se neće u budućnosti ispostaviti drugačije. Mada, kada bi me neko pitao da li sam spreman da stavim ruku u vatru da je tu 100% sve bilo čisto – ne bih se usudio. Iako je ovo izuzetno plodno tle za razne Čvoroviće, kada je u pitanju ova trka nisu na sumnje imuni ni strani auto-moto časopisi i sajtovi. Evo jednog koji kao da je prepisivao od našeg cyber prijatelja Milana:
"There were some cynics (there always are) who reckoned that the team's strategy was to have Nelson crash soon after Fernando had completed his stop and thus create a situation in which Fernando gained an advantage over the rest of the field. One can see this argument, but one likes to believe that no team would ever be so desperate as to have a driver throw his car at a wall. In all probability Piquet just screwed up - he has done that a lot this year. If not, he must have been offered something worth having because he needs to impress in the few remaining races as this has been a very poor season.
It will be interesting to see whether he gets a new contract for 2009.
A Renault victory was not the kind of thing that one would expect to see this year for the cars have never really been that quick, but around the streets of Singapore the car seemed better. Some said it was Alonso that made the difference, but that did not really make sense as Piquet was quick in some sessions as well".
Čak i da Piquet produži ugovor sa Francuzima, to još ne dokazuje ništa, možda samo pojačava sumnje.
Toliko o zaverama. Moje drugo neslaganje sa tobom a još više razočarenje tvojim komentarom odnosi se na faktor sreće i vožnju Alonso-a. Neverovatna je razlika, makar i navijao za njega, u tvom pristupu i terminologiji koju koristiš za gotovo istu situaciju ali sa različitim protagonistima. Ova trka, po razvoju događaja i količini sreće neodoljivo podseća na trku u Nemačkoj i Piquet-ovo 2. mesto, s tim što si tada insistirao, s pravom, da je Nelsinho taj rezultat ostvario ne zbog dobre vožnje, takođe bez greške, već zbog velike sreće. Sada, po tebi, Alonso je odlično i sjajno odvezao trku uz "mali srećan trenutak"!? Taj srećni trenutak je bio sve samo ne mali. To je bio veliki i ključni trenutak koji je odredio čitavu trku. Razlika između Nemačke i Singapura je samo u tome što je Alonso imao i više sreće od Piquet-a. Zašto? Pa zato što je u sreću Brazilca bio "ugrađen" "samo" izlazak safety-car-a dok je u Alonso-vom slučaju, pored toga i propast u Ferrari-jevom boksu. Tu leži razlika između Fernando-ve pobede i Nelsinho-vog drugog mesta jer ovaj potonji nije imao i sreću da mehaničari McLaren-a uprskaju stvar prilikom poslednjeg pit-stop-a Hamilton-a u Hockenheim-u. Uostalom, u Nemačkoj je svih 6 vozača iz 3 vrhunske ekipe završilo trku i to u bodovima+Vettel. U Singapuru nijedan Ferrari iako je Kimi nebitan za ovu priču jer i da je završio trku, bio bi iza Španca. Plus kazne za Rosberg-a i Kubica-u i Hamilton koji je radije čuvao 6 poena u ruci nego razmišljao o 8 ili 10 na grani. Dakle, princip je isti sve su ostalo nijanse. Ako uzmemo u obzir da je Alonso pre odlaska u boks bio 11. a nakon izlaska poslednji 20. i da je, ne računajući start, obišao jedino krcatog Trulli-ja što su pre i posle njega uradili i Rosberg, Nakajima 2x i Raikkonen, onda je njegov vozački kvalitet, iako nesporan, u ovoj pobedi igrao tek epizodnu ulogu. Sve i da je Alonso odvezao trku života, bez safety-car-a efekat njegove vožnje bio bi ravan "efektu hrčka i točka" – bilo bi to" trčanje u mestu" i ne bi ništa vredele ni 3 dobijene pozicije na startu, ni kratak prvi stint ni super meke gume. Nije problem što se možda nećeš složiti sa mnom već što Alonso-va izjava nakon trke grubo demantuje tvoju tezu o "prioritetima" koji su odlučili trku - maloj sreći i sjajnoj vožnji. Ako je odlična vožnja to što nije napravio grešku i prošao kroz cilj, onda u redu, ali to rade često i vozači koji budu 10. ili 15. Fernando je izjavio da bi bez safety car-a u najboljem slučaju završio 11. ili 12. ili sa kišom tek nešto bolje. Evo njegove izjave:
"Yeah, as I said unlucky yesterday but very, very lucky today. The start was good but obviously not good enough and then as I said very lucky. Anything can happen. I was hoping more for rain and maybe you can win if you make the right tyre choice and get an advantage and you can make a lot of places. In normal dry conditions with a normal race you finish more or less two or three places in front or behind you from where you started. There is not much more room to improve. Without the safety car maybe I was finishing in the same position, 15 or 14...
...No, when I pit, obviously I was last behind the Force India cars, I was still looking in the sky for some drops of rain or something because I was last. Obviously I had pitted already, so I would overtake some people when they did their pit stop but our main target in the race was P12 or P11 and maybe a little bit better with some rain".
Dakle, njegovi kvaliteti nisu sporni i pre 2-3 meseca sam napisao da ga smatram najboljim vozačem na grid-u ali to na ovoj trci nije bilo presudno i na početku trke je malo šta zavisilo od njega, sve dok nije oberučke prihvatio dar sa neba i priveo trku kraju. Za sasvim zasluženu pobedu, bez obzira na okolnosti, treba mu čestitati ali ničeg spektakularnog i izuzetnog nije bilo u njegovoj vožnji. Ova trka kao da je izašla iz one narodne: "Rodi me majko srećnog pa me i u koprive ( Renault ) baci". S obzirom na njegovu poziciju pre pit-stop-a, minimalan broj preticanja i faktor prostor-vreme, ni Einstein ne bi mogao da objasni njegovu pobedu bez unošenja u "pobedničku formulu" presudne veličine zvane neverovatna sreća.
A što se tiče poređenja sa trkom u Belgiji i tu se ne slažem sa tobom. Tamo su, 3 kruga pre kraja svi bili u istom čamcu ili kako ti jako lepo reče u nedavnom komentaru, "svima je padala kiša" pa nikome nije bilo zabranjeno da zameni gume i to je bilo više pitanje pameti i kasnije veštine na stazi nego sreće, seti se samo Ross-a Brown-a i Rubinho-a u Silverstone-u. I Heidfeld i Alonso su u Belgiji prešli na gume za kišu pa je Nemac bio "srećan" ( ja bih rekao vešt ) i ućario 3 pozicije a Alonso "nesrećan" izgubivši nekako poziciju.
Na kraju, da Alonso na tebe ima ponekad čudan uticaj pokazuje i tvoj komentar na jednu drugu vest gde si se "setio" njegovog podijuma u Minardi-ju i gde je u samo jednoj rečenici stalo previše grešaka. Alonso je sjajan vozač i zaslužuje brojne navijače ali nije izdaja pogledati ga nekada i kroz drugačiju dioptriju osim one navijačke i pristrasne.
@Milan
Ne bih imao šta da dodam o uličnim trkama, slažem se sa tobom. Što se tiče Schumacher-a i Barrichello-a, to je manje ličilo na zaveru ( ništa nisu krili ) a mnogo više na egzibicionizam. Oni su u toj godini apsolutne dominacije imali želju da ostvare najmanju razliku između dva prvoplasirana vozača pa je Rubinho tako i "ukrao" jednu pobedu Schumacher-u. Naravno, mnogo je lepše kada foto-finiš odlučuje o trci koja ima takmičarski značaj ali eto, bilo je i toga...

miljko

pre 15 godina

Ovim pumpadzijama iz Ferarija ne bih dao ni gumu na bicikli da mi zamene. Dok su Shumaher I Barikelo vozili za Ferari ovo se nijedesavalo. E moji dragi Ros Braune I Zan Tode, kome ste ostavili da vodi tim.

SASA BG

pre 15 godina

Cestitke Alonsu na prvoj pobedi, a i Hamiltonu sto se ucvrstio na prvom mestu.Nadam se da ce na kraju uzeti titulu ,koja mu je prosle godine izmakla.A ono je dobro''Ide masa a za njim crevo''hahahahaha.Masa je dobar vozac kao sto je i njihov bolid dobar.

Gosha

pre 15 godina

Kovalainen je tolika boranija, da ja nemam reci. On je trku zavrsio iza Baton-a na 10-om mestu!!!!! Decko nema pojma sa voznjom, bolje bi vozio Sutil( sampion odustajanja).

ja stvarno imam dozvolu!

pre 15 godina

upravu si da su formule bezbedne i nije sporno da mogu da izdrze puno!!!ali ko je sta preziveo i doziveo nema veze sa tim,ne zaboravi i da Seni nije nista falilo na prvi pogled...
pa da je tako Nelsinjo bi bio najskupji vozac u f1 i najbitni za tim i otimali bi se oko njega!!!

JP

pre 15 godina

Kao što neko reče, kao da sam gledao drugu trku...

Kako patetično zvučite VI Ferarijevci, samo se hvalite i žalite, dosadiste i Bogu i narodu.

I o kakvim zaverama, poklonima, večitoj sreći ostalih a nesreći BAŠ vašeg tima pričate. I šta bi bilo kad bi bilo. Nema više smisla, ajde 'oladite i čestitajte nekada podijumu. Niko nije slučajno na njemu. Ne mislim na Rozberga ;)

A o prljavim voznjama i potezima očigledno sudite proizvoljno jer najveće "fajtere" u formuli nazivate prljavim vozačima. Očigledno nikada niste gledali ni jednu drugu autotrku kada tako sudite. Smešno zvučite u najmanju ruku.

Go Kimi, Masa ovo, Masa ono, pokvarena ploča.

Počistite svoje dvorište i promenite ploču. Stvarno prekinite, ovaj forum nije rame za plakanje.

I na kraju SVAKA ČAST ALONSU, ROZBERGU i HAMILTONU!!! Pobedničke vožnje bez greške. I čestitka ostalim osvajačima bodova, ništa nije slučajno.

nik

pre 15 godina

Kao sto se moglo i pretpostaviti trka ako dodje do incidenta neocekivane face na podijumu to je magija ovakvih staza. Alonso perfektan kao i uvek uz dozu srece do pobede potpuno zasluzene na osnovu prikazanog. Rozberg je mozda mogao i do pobede ili barem duela sa Alonsom da nije one gluposti sa pit stopom mada evo vec godinu dana strucnjaci iz FIA razbijaju glavu kako da rese to pa valjda sledece godine bude bolje. Hamilton iskusno preticanje Kultarda u krajnjem trenutku verovatno vise nego sto je ocekivao u odredjenim momentima. Glok Vetel i Nik kao i obicno s tim sto mnogi ocekivani nisu zavrsili gde su mogli. Kultard prakticno su stotinke odlucivale dal ce biti 4. ili 7. u svakom slucaju bolje nego u par prethodnih trka. Kazuki takodje uz par kamikaza pokusaja cisto da se zna odakle je. Baton koliko moze definitivno je Honda krs kad na ovakvim trkama ne osvaja bodove ali videcemo sledece sezone se Ros ukljucuje u razvoj bolida bice nesto od njih. Kovalainen neprimetan. Kimi bolje da je uzeo jedan bod nego sto vozi najbrze krugove treba biti realan a ne u fazonu ja se nepredajem a zapravo se predao i to kako. Kubica i Burde neprimetni doduse Kubica zbog pomenute gluposti sa pitstopom ali niko mu nije branio da pretekne Fizikelinu Fors Indiju. Da sam na Masinom mestu ja ne bih ni vozio trku dalje mislim u redu je kao borac do kraja nema predaje i sl. ali ako ti tri puta za 4 trke nesto pravi problem a pre toga nisi imao slican problem sta je sporno baci semafor u kantu i vracaj stap sa natpisom stoj kreni. I onaj mehanicar sto se smeje kad su vracali ono crevo i treba im tako. Da im je Ros tu razvalio bi ga po glavi ne bi znao 3 sata posle trke da izadje sa staze

Lerby

pre 15 godina

Kao i na trci u Španiji, ambijent ( forma ) ostavlja bez daha a trka ( suština )?
Čestitke za Alonso-a i Renault i Rosberg-a i Williams pre svega. Bez obzira na safety car, uličnu trku i sreću na koju moraju da računaju ove 2 ekipe - sasvim zasluženo.
Za sve što se desilo na ovoj trci je kriv ili zaslužan, kako za koga, Nelsinho! Prva žrtva njegovog udesa bio je Rubinho pa onda "Massinho". Felipe je bio toliko srećan zbog Piquet-ovog 2. mesta u Nemačkoj a ovaj mu vraća na takav način:) Sve u svemu, bio je to grozan dan za Ferrari i Brazilce, mada i odličan i ničim izazvan ( !? ) "timski rad" Piquet-a i Alonso-a u Renault-u. Udes prvog je bio od velike pomoći drugom, sa ranim pit-stopom. Još se Brazilac posle udesa izvinjavao ljudima iz ekipe a biće mu još i zahvalni. To je Formula 1. Što se Piquet-a tiče, situacija ide od loše ka goroj i sada je počeo i da uništava bolide. Doduše, nisam nikada bio ljubitelj teorija zavere iako je zanimljiv tajming ranog odlaska Španca u boks i Brazilca u ogradu pa je Milan u njegovom komentaru ako ništa drugo dao dobar materijal onima koji vole da zalaze "s one strane duge". Još jedan X file u Formuli 1? Što se tiče uličnih trka, ne znam da li ih je ovoliko potrebno a biće ih u narednim godinama još i više. Dobra je jedna ili dve promene tokom godine uz tradiciju i glamur ( Monte-Carlo ) ili veštačku svetlost ali više od toga ne znam da li doprinosi kvalitetu trkanja i još više realnom sagledavanju kvaliteta vozača i bolida jer sa ovakvim incidentima na uličnim stazama, "seckanjem" trke i manjkom preticanja gotovo da je sve pitanje sreće a ona bi ipak trebalo da bude samo "začin" šampionatu, ne i "glavno jelo". Kada se uzme u obzir da su 3 ulične trke već našle svoje stalno mesto u kalendaru a u bližoj ili daljoj budućnosti su na vidiku još bar 4-5 onda... Suzuka i Fuji se smenjuju, Hockenheim i Nürburgring takođe, Silverstone je neizvestan i uz brojne "Tilke-drome", nove i bezbedne ali bez mnogo duha i tradicije, jedino Monza i Spa odolevaju zubu vremena koje sve više karakteriše spektakl, šminka, komercijalizacija i dešavanja oko staze. Vreme će pokazati da li će više biti kruženja ili trkanja.
Prva ulična trka u Aziji, prva noćna trka, jubilarna 20. pobeda Alonso-a na jubilarnoj 800. trci u istoriji F1. Inače, osim 11 vozača pobednika '82 na 16 trka, te godine je pobeđivalo i 8 različitih timova, doduše, Brabham koristio i Ford-ove i BMW motore. Ako je suditi po tome, ova sezona je jedna od boljih u poslednjih 20-ak godina. E sad, što se skandala i ostalih nemilih događaja tiče, već pomenute '82 ih je bilo mnogo više nego ove, pa ipak je u sportskom i takmičarskom smislu to bila "zlatna godina" ovog sporta iako je sve ostalo bilo za zaborav. Ova sezona pomalo miriše na neka ranija vremena ali ni tada nije bilo mnogo uličnih trka. A ulica, kao što znamo, mnoge odvede na pogrešan put, valjda neće i Formulu 1...
Pozdrav i napred Nelsinho!

sta ti pricas?

pre 15 godina

@Danijel
Ti dete jos treba da gledas Transformerse.
Bolje nauci da gubis, jer to vam sleduje do kraja sezone. FIA je bila i ostala naklonjena Ferariju. Budi ubedjen da bi svaki vozac dobio istu kaznu kao Masa. Pokusaj malo da razmislis svojom glavom. Imas dva retrovizora, u jednom od njih bi trebalo da gledas da li je zavrseno dolivanje goriva, to rade svi pametni vozaci (imao si prilike da vidis do sada u vise navrata). Pametni to rade upravo zbog takvih situacija kada dobiju dozvolu da krenu, a servis jos nije zavrsen. Videces kako ce Masa ubuduce buljiti u retrovizor tokom pit stopa.
Ako smo mi bili smesni proslih nedelja sa nasom kuknjavom, sada ste vi jos smesniji sa vasom kuknjavom, jer vi ste sami sebe ojadili, a nas je ojadila vasa mafijaska organizacija. Bitna razlika.
Kad smo vec kod tih vasih semafora, secam se kako ste bili odusevljeni kada su uvedeni umesto lilihipa. Bilo je kao najmodernija tehnologija, sve u superlativima, ostali timovi koriste primitivnu tehnologiju... Kako se samo vraca taj bumerang. Niste naucili lekciju iz Valensije.

Lerby

pre 15 godina

@NekeRozberg
Zašto nisam ukapirao tvoj komentar? Uglavnom kapiram stvari zasnovane na logici i činjenicama i možda je to razlog. Ali zašto se praviš toliko nevešt? Ili nisi pažljivo čitao štivo? Probaću još samo jednom.
Jedna je priča sa safety-car-om ( 1. ili 2. mesto, nebitno ) a bila bi sasvim druga bez safety-car-a, o čemu je i Alonso govorio posle trke ( 11. ili 15. mesto, opet nebitno ). Da je Massa završio trku bez problema Alonso sigurno ne bi pao za 4 mesta već za jedno a s obzirom da je bio prvi, ukoliko nisi bežao sa časova matematike, doći ćeš do zaključka da ne bi bio plasiran ispod drugog mesta, osim ako Felipe-a nisu klonirali, onda dozvoljavam da su mi preostala trojica promakla pa sam propustio da vidim njegov ( njihov ) užasan "trodimenzionalan" i "simultan" pit-stop:) To da niko nije mogao da predvidi šta će se dešavati u boksu Ferrari-ja niko ne spori, pa ni ja, što se i vidi u mom gornjem komentaru ali baš to obara smisao tvog argumenta, jer kakve veze to ima sa strategijom Reanult-a za trku? Ako nešto ne možeš da predvidiš ili da utičeš na to onda ga i ne uzimaš u razmatranje i nema ni uticaja na tvoju strategiju. Niti je Ferrari projektovao trku vodeći računa o Renault-u niti obrnuto. Pogledaj njihove startne pozicije - to su bile različite galaksije i kakvog je tu međusobnog uticaja na strategiju moglo da bude? Svako je gradio sa onim što je imao na raspolaganju ( grid-u ) a Renault praktično nije imao ništa. Nisu imali šta da izgube ali ni da dobiju u normalnoj trci i Massa i njegov ( ne )predvidljiv i nesrećan pit-stop sa strategijom Renault-a nema nikakve veze. Nije Massa izveo safety-car na stazu već jedan od vozača Renault-a, pobogu!
Nema potrebe da me moliš da ne poredim Alonso-a i Piquet-a jer ja to i ne činim. Nisam poredio ni njih ni čak ni njihovu vožnju u Nemačkoj odnosno Singapuru već situacije u kojima su se našli a one su ličile kao jaje jajetu, s tim što je Alonso imao i više sreće i to sam obrazložio pa neću da se ponavljam. Ili da postavim stvari ovako: ako sam u par navrata napisao da Alonso-a smatram najboljim vozačem na grid-u a Piquet, najblaže rečeno, nije zadovoljio, gde si izvukao zaključak da poredim njih dvojicu? Još jedna tvoja nelogičnost, promašena tema i potpuno pogrešan zaključak.
Kakvi god oni bili vozači, poredili ih ili ne, to ne menja činjenicu da je Fernando imao ogromnu sreću i da je zahvaljujući pre svega njoj pobedio. To je bila poenta mog komentara. A kad već porediš njihove krugove zaboravljaš da je Singapur ulična trka i da vozač koji ima čist pogled uglavnom beleži i mnogo bolja vremena od onih u "kompoziciji", što važi i za druge staze ali u manjoj meri.. Massa je u početnim krugovima bio brži od Trulli-ja za 5 sekundi! Osim toga, u Nemačkoj je iza Piquet-a bio najpre Massa pa Hamilton sa novim gumama a u Singapuru iza Alonso-a Rosberg ili bolje reći Williams. Ali da se vratim na suštinu. Kada neko gotovo istovetnu situaciju opisuje na potpuno drugačiji način onda to jeste pristrasnost i bar si to priznao. Što se tiče moje pristranosti, nemam nameru niti smatram da je bitno da te ubeđujem u suprotno. Reći ću samo da sam Piquet-a više kritikovao nego što sam ga hvalio jer drugačije nije ni moglo s obzirom na njegova izdanja. Jedinu olakšavajuću okolnost koju sam uzimao u obzir je to što je rookie i to je prosto činjenica. A i činjenica je da nije u baš vrhunskom bolidu pa se ni Heikki prošle godine nije proslavio a ipak je, sticajem okolnosti, "nagrađen" odlaskom u McLaren, gde opet ne blista. Čak sam i Piquet-ovu vožnju u Nemačkoj okarakterisao kao dobru i nije mi palo na pamet da se "razbacujem" epitetima, dok si ti sreću u Singapuru "preveo" kao sjajnu vožnju uz značajnu ulogu Alonso-a koji se uzgred malo šta pitao na početku trke. Posle brojnih ovogodišnjih grešaka Alonso-a ( većinu sam naveo pre otprilike 10-ak dana i ne mogu ponovo ) ili se nisi javljao ili si pokušao da braniš neodbranjivo. Navešću ti samo primer u Monte-Carlo-u kada se jednim potpuno nerazumnim potezom i pokušajem preticanja zabio u zadnji kraj Heidfeld-ovog bolida upropastivši i njemu i sebi trku. Ti čak ni tu nisi video njegovu grešku.
Tvoja rečenica: "Znači Alonso dobro vozi"!.Koga i zbog čega u to ubeđuješ? Nađi mi jedan komentar u kome sam napisao da on ne vozi dobro. Ako ga smatram najboljim vozačem kako bih onda mogao, kako ti reče "da skočim sebi u usta" i tvrdim da on loše vozi. Možda je loše odvezao neke trke ali se o vozaču koji je 7 godina u Formuli 1 ne može formirati mišljenje "od trke do trke" kao što mnogi, ne samo za Alonso-a, ovde rade. Druga je stvar što je on pobedio na ovoj trci mnogo više zahvaljujući sreći nego nekoj ekstra vožnji. On je, što bi rekli u 2. Dnevniku iz '90-ih, ovu trku dobio u svojstvu "slučajnog prolaznika". Baš kao i Nelsinho 2. u Nemačkoj ako će ti biti lakše i mnogi pre njih godinama unazad.
Naravno, nisam zaboravio za kraj i teoriju zavere i tvoj zakasneli "predlog" da je Piquet trebalo da se elegantno okrene na stazi i parkira na nezgodno mesto, ma šta to značilo. Nisi valjda mislio nasred staze? Nezgodno mesto na uskoj, uličnoj trci može da bude i previše nezgodno ukoliko naleti neki bolid u punoj brzini. Što se tiče Schumacher-a u Monte-Carlo-u, on jeste to izveo elegantno ali izgleda i nedovoljno ubedljivo, jer su ga elegantno kaznili poslavši ga, ako se dobro sećam, na poslednje mesto na grid-u. Mada ja nisam siguran da se i ta situacija mogla egzaktno i nepobitno dokazati kao namerna, više je to bilo po principu "znam te puško dok si pištolj bila". Ponavljam, da bi se izveo "savršen zločin" potrebno je ukloniti sve tragove i sumnje a tu je potrebnija preciznost od elegancije. I još jednom, ne želim da verujem da se iza brda nešto valjalo samo sam napomenuo da su tvoji argumenti protiv bili neubedljivi i irelevantni, bar što se mene tiče. A da si se ispravio jesi ali delimično. Promenio si godinu ali ne i ekipu pa je ostao utisak da je Alonso ipak osvojio podijum u Minardi-ju a nije, kao što nije niko ni pre ni posle njega. Njegov najbolji plasman u ovoj ekipi bilo je 10. mesto ali kao što reče nik, to i nije relevantno za priču i nema veze sa njegovim vozačkim kvalitetima.
Što se motora tiče tačno je da Flavio najviše kukumavči zbog zamrzavanja razvoja ali ne mora nužno da znači da napredak Renault-a ima veze sa nekim varanjem iako je Briatore stari lisac, jednostavno ekipe stalno dopunjuju svoje pakete i napredak njihovog bolida je bio vidljiv već sredinom sezone. Meni je mnogo zanimljivije kakva će konstelacija snaga biti naredne godine zbog brojnih novina i manje baze koju ovogodišnji bolidi predstavljaju za one naredne. A koliko navijačka ostrašćenost može da bude smešna su i komentari na izjavu di Montezemolo-a o safety-car-u i zatvorenom i otvorenom pit-lane-u. Svi koji su protiv Ferrari-ja njegovu izjavu tumače debaklom u Singapuru a da su negde samo pročitali izjave Whitmarsh-a iz McLaren-a i Teissen-a videli bi da i oni u potpunosti dele njegovo mišljenje i da se radi o ozbiljnijem problemu a ne o izjavi "od danas do sutra".