Tenis 32

Nedelja, 07.10.2007.

15:13

Enan osvojila Štutgart

Enan osvojila Štutgart IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Golombek

pre 16 godina

@Voja
Vi ste rođeni pod srećnom zvezdom - objavili su vaš odgovor i ja sam vam zahvalio i prihvatio saradnju, poslao tekst, ali ga nisu objavili. Mislio sam da je život pravedniji. Nema pravde za malog čoveka. Vi ste VIP, čestitam.

voja

pre 16 godina

@Golombek
Hajde da se odmah slozimo da je neznanje - majka gluposti! Lepo ste to primetili. Vidim da vladate metaforom, pa se u tom stilu i nadam da cete ovaj moj komentar doziveti kao Vas pojas za spasavanje, tek da Vasa "glupost", ne ostane siroce.
Akcenti (posbeno dugosilazni na "a", kod reci pravi) i metafora su mi ostali u secanju jos od petog razreda osnovne skole. Medjutim, u sledecih trinaest godina skolovanja, prikazane su mi jos neke stilske figure, koje rado koristim i spremna sam da svoje znanje podelim sa Vama. Onaj deo mog komentara, koji Vas je "zbunio" je ceo jedna stilska figura. Ironija. Cinjenica je da se ne uci u petom, vec na nekim visim nivoima skolovanja, ali bas zbog toga se sluzim navodnicima kod reci "pravi" i "krivi", da bi shvatili svi. Znaci to je bila ironija. Totalno nova stilska figura?
Razocarala sam Vas? Nema nove gramatike. Bar, ne u mojoj interpretaciji. I nisam bas sigurna kako ste dosli do metafore i akcenata, a preskocil ste rodove. Ja nisam cinican, nego sam cinicna, i to sa zadovoljstvom u nekim situacijama, posebno kada neko parcijalno procita moj komentar i odgovara na deo koji nije razumeo. Predlazem Vam da ne "dirate" moje poznavanje jezika, vec da se pozabavite svojim. Ako Vam to ne bude islo, pokusajte da se uklopite u kalup dooobrog coveka, ljudine... zarad kompenzacije.
Hvala moderatorima na razumevanju. Ovo su ipak- visi ciljevi. I neko pravo, da odgovorim lepom recju, na uvredu.

Valonac

pre 16 godina

@Zooro
Tvoje pisanje je besmisleno. Naravno da se u srpskom jeziku kaže Valonac i Lijež, jer Srbi imaju razvijenu jezičku nauku i svoj fonetski izgovor. Grupa koju si pomenuo nije grupa lingvista (mašinac, učiteljica, studentkinja prava...) Oni, kao i mnogi drugi Valonci, govore francuski u dijalektu, ali u Briselu to nećete čuti. Danas ta moda vlada Zagrebom, da književni jezik nestaje a uvodi se kajkavski dijalekt. Politikantstvo i glupost. Zamisli kad bismo mi u Beogradu prihvatili dijalekt Vranja? Ustav Belgije iz 1967. ima dva ista teksta - na francuskom i na holandskom. Ustavnom revizijom od 1970, uvedena su četiri jezička regiona: francuskog jezika, holandskog jezika, dvojezični region Brisela i region nemačkog jezika. I ne piše se Walloon, nego Wallon, na francuskom. Na spskom to je uvek Valonac, kao što Paris nije Pari nego Pariz, Roma je Rim, Wien je Beč... A FIAT je, zamisli, Fijat. I naravno Justine Henin, posle transkribovanja na srpski, uvek je samo Žistin Enen. Može li Cardin da bude Kardan? Po tvome, moglo bi i Kuplung. Zašto ti i Toza ne okopavate svoje vrtove, a jezik prepustite onima koji ga znaju i predaju studentima. I bilo bo dobro da govorite pravilno. To je civilizacijska tekovina. Neću se više javljati, nisam Sizif, a i za nekoliko dana putujem u Brisel. Svatiću i do Liježa.

Dragan,BGD

pre 16 godina

@andre
Ma ti si u pravi,teniserke pre 20,30 godina,igrale su mnogo duze,trajale duze i imaju takve rezultate kakve nikad niko nece postici.U prilog tvojoj teoriji ide i tvoja greska jer Enan nije osvojila 9 nego 7 GS turnira.
Radi novih ljubitelja tenisa,treba navesti sta su postigle dame u godinama:

-Margaret Kort 23 ili 24 GS titule

-Kris Evert 18 GS titula,157 titula ukupno i strasan bilans od 1309 pobeda i 146 poraza!

-Navratilova 18 GS titula i 167 titula ukupno,1440 pobeda i 213 poraza

-Stefi Graf 22 GS turnira,107 titula,902 pobede i 115 poraza.

Bez ikakvih losih namera,
uporedite ovo: Jelena i Kris Evert imaju isti broj poraza 146,Jelena 263 pobede a Evert 1309!

zooro

pre 16 godina

“Walloon-ac“nema problema nisam ostao trudan. U toj grupi koju smo upoznali bili su inzenjer masinac (4000evra plata),dve studentkinje jedna prava druga ne secam se,jedna uciteljica (2000 evra plata) I njihovi roditelji, I oni SVI tako zbore.ŽASTIN ENAN . A znaci Liežani ne kazu Liež nego Lijež cudno ja sam ih razumeo da izgovaraju Lieež.gutajuci j akcenat na e.Hvala na ispravci.Uzgred samo inzenjer zna veoma malo engleski vise nemacki tako smo se i sporazumevali ostali ni da beknu neki drugi osim “Belgijskog” ti nisi Valonac nego- Walloon jer tako.Vidim moracu licno da pitam Žastin kako se zove.

andre

pre 16 godina

Mogla bi da slovi za najbolju igračicu ikada?Ma koliko se divio tome što je Henin postigla u karijeri uprkos problemima u privatnom životu, mislim da je ona daleko od tog naslova.Ona ima devet grand slam titula, dok, na primer, steffi GRaf ima dvadeset i dve, a Navratilova(za koju mnogi tvrde da je najbolja ikada) ima osamnaest u singlu, i trideset i jednu u dublu.I dok je Graf možda i imala koliko toliko slabiju konkurenciju, Navratilova je ove trofeje osvajala protiv takvih igračica kao što su Margareth Smith Court, Chris Evert, Billie Jean King, Sukova, a kasnije i protiv Graf i Conchite Martinez.
Konkurencija u ženskom singlu danas jeste jaka, ali ipak karijere u ženskom tenisu postaju kao i u ženskoj gimnastici: dolaze sa šesnaest, sedamnaest godina, osvajaju grand slam(u nekim slučajevima i više grand slamova), predviđa im se blistava budućnost, ali već u dvadesetoj posustaju, a u dvadeset i četvrtoj ih nazivaju veterankama.A igračice iz perioda Billie Jean i Navratilove su igrale do ranih tridesetih, a neke od njih i posle, u četrdesetim u dublovima(Navratilova je do pre samo par godina izgubila u finalu miksa na Australian openu od Zimonjića i Bovine, iako je bila pri sredini pete decenije).

picasso

pre 16 godina

@Valonac: Ne vredi ti trud, u ovoj zemlji ima previse mediokriteta koji misle da sve znaju i koji o svacemu imaju misljenje i stav. Ja se bukvalno godinama na raznim sajtovima borim i boksujem sa neznalicama koje masakriraju ime najbolje teniserke sveta objasnjavajuci im nesto sto je elementarno za svakog ko govori francuski i ko zna pravila srpske transkripcije. Naravno da je pravilno ZISTIN ENEN i nikako drugacije, ali uzalud je objasnjavati ljudima koji ne zele da znaju. A najgori su oni priuceni poput sveprisutnog DS-a koji unose dodatnu konfuziju. Nudio sam ovde i analogije (Chopin - Sopen, Jospin - Zospen, Papin - Papen, itd.) - ali oni i dalje pisu Enan. Objasnjavao sam da je francusko U glas izmedju nasih I i U, a da je u transkripciji I ( Jules Verne - Zil Vern, Luc Besson - Lik Beson, Marie-Curie - Mari Kiri, itd.)- ali oni i dalje eksperimentisu sa Zastin, Zustin, itd. Sta da ti kazem kad je teniser Rochus ovde kod nas Rohus. Neka ih, nemamo mi problem nego oni.

Valonac

pre 16 godina

@Toza
Toza se zaista umešao kao vanzemaljac i meni, kome je francuski jezik drugi jezik, kaže da nije važna "teorija" (valjda nauka) i da praksa često ide ispred "teorije". Ja znam da nauka uvek ide ispred života, a vremenom postaje njegov deo. Pa zar da ovo Tozino nagađanje ostane "nauka", a moj odgovor njemu u tunelu, usred mraka? Nemojte molim vas. Tozo, daću ti primere kad praksa ide "ispred" nauke: helihopter, nemo, daj gi bre, nemo da se snebivaš, nisam u tem, volem, nagrdija ga, gi,gu, de ćeš, ondak, svo vreme, Vrancuzi, Dizeldorf, Študgart (umestu Diseldorf, kratko "i", Štutgart)... Veliki praktičaru, kaže se - Žistin Enen!!! A kad su Srbi bili pismeniji, govorilo se i Žistina, Margareta, Kristina, Žaklina, Elizabeta, Henrijeta. Kaže se kraljica Elizabeta, a ne Elizabet, Henrijeta Bičer Stou, a ne Henrijet, jer su to prevodi učenih i pismenih Srba, na čelu sa akademicima Belićem Stevanovićem, Ivićem... I akademik Klajn upozorio je dva puta da se kaže Žistin Enen, ali vi nauku i naučnike prezirete. Srbi postaju sve nepismeniji, zahvaljujući lošoj školi i sveopštem nečitanju vrednih knjiga. Što se mene tiče, pišite šta hoćete, ovo je moj rastanak sa vama. Ionako tenis gledam tako što potpuno utišam ton.

Golombek

pre 16 godina

@Voja
Vi koji ne poznajete dobro jezik, fantastični ste kad pišete novi naš rečnik ili gramatiku. Ne znaš šta je pravi čovek. Ako postoji pravi, postoji i krivi, kažeš. Ima i toga. Ali, ovde je reč o metafori praaavi čevek (dobar čovek, ljudina,ljudeskara, čovek za primer...). Ti, naravno, ne znaš da naš jezik ima četiri akcenta i dužinu. Onda bar ne budi ciničan. Neznanje je majka gluposti.

RG

pre 16 godina

Ne,ne Milana nisi me razumela dobro. Niko ne spori znacaj Carlosa Rodrigueza. Da pitas samu Henin, ona bi ti rekla da nije njega, ne bi pola od ovoga uradila. Ali, osvajala je ona turnire i kad on nije bio sa njom, sto znaci da ipak ona mora na terenu da to sprovede u delo.

Sto se tice virusa, ona ne sme da igra tri nedelje za redom,nigde nije receno Wimbledon. Nema dovoljno energije, oslabi joj imuni sistem. Zato ne bi trebalo da igra nedelju dana pre Wimbledona kao sto je uradila ove i prosle godine.

haylee

pre 16 godina

Ako Henin osvoji sva cetirti velika Opena (tj pravi ili career Grands Slam), mogla bi da pocne da slovi za najbolju igracicu ikad. Ukoliko jos malo popravi volej i servis, bice stvarno nepobediva. Danas je konkurencija u zenskom tenisu jaca nego ikad u istoriji, jaca nego kad su Graf, Seles, Martinez i Sancez vladale terenima.
Isto vazi za Federera...

Toza

pre 16 godina

@Valonac

U slucaju Enan ne pomaze ti sto si Valonac i sto poznajes knjizevni jezik. Najbolje je da posetis zvanicni WTA sajt (www.sonyericssonwtatour.com), da potrazis informaciju o Enin, pa ces ispod njenog imena naci (englesku) fonetsku transkipciju: EN-ah. Dakle, na srpskom je Enan, a za ono "h" zooro ti je dao objasnjenje. Osim toga, na British Eurosport-u sam cuo engleskog komentatora koji je takodje rekao Enan, i to sa vrlo dobrim francuskim akcentom koji se bitno razlikuje od onog kojim bi Englez sa engleskim akcentom izgovorio njeno ime.

Zooro, u pravu si. A i pokazuje se da je praksa koji put ispred teorije.

Valonac

pre 16 godina

@Zooro
Hvala ti na trudu, bio je uzaludan. Prvo, pravilno je Lijež, a drugo ti si pitao "komšije" Žistinine, koji govore u dijalektu. Samo je književni standardizovani jezik ono što je ovde bitno. Dakle, uvek, samo i jedino - Žistin Enen. U srpskoj transkripciji može i Žistina, kao Ivona, Brižita, Danijela... Nemojte više otkrivati Ameriku, već je otkrivena.

zooro

pre 16 godina

Ajde jos jednom vidim da se i dalje ime prve teniserke izgovara na vise nacina.I molim malo postovanja prema devojci koja je broj jedan. Letos sam u Tunisu upoznao grupu Belgijanaca Valonaca Zastinine komsije. I pretpostavljate sta sam prvo pitao ono sto biste i vi.Stanuju 20ak kilometara od rodne kuce ŽASTIN ENAN isto u mestu Liež.Ona jeste WALLOON kinja gde je zvanicno Francusko govorno podrucje (ovde su se javljali nasi koji zive u Francuskoj, koji su nas s pravom ispravljali kako se pravilno gramaticki na Francuskom izgovara).Ali Liežani ŽASTIN ENAN ovako izgovaraju(samo ono zadnje N kod imena enan se pola guta kao kad bi mi rekli evo ti ga NA).Kada sam im spomenuo varijantu Žistin,Žasten,Žustin... Enen,Enin,Henin... oni su se nasmejali.Po njihovom ovako je najpravilnije jer u stvarnosti postoji razlog, grad Liež je mnogo blizi Nemackoj i Holandiji i tu se mesaju dijalekti koliko sam ih ja razumeo.

Milana

pre 16 godina

Prerano poslat poslednji komentar.

Ne razumem zasto Enen igra Vimbldon ako ne sme zbog virusa? Zasto dovodi u pitanje svoje zdravlje i zivot ako zna da ga nece osvojiti?

pre 16 godina

Poliglot Robredo

Doista me iznenadio Robredo nakon finalnoga dvoboja. O susretu je govorio na francuskom. I to sasvim solidnom francuskom! A u dvoboju s Murrayjem bilo je napeto. Najprije je progutao "jaje", a potom se razgoropadio i iznimno agresivnom igrom zaradio nove bodove u borbi za plasman na Masters.

Karlović je dobro prošao

Jučer je Karlov bekhend bio na razini 1069. tenisača na ATP-ovoj ljestvici. Još je i dobro prošao ako se gleda kako je Francuz danas bio samljeven. Očit je bio njegov umor nakon dva naporna tjedna, stoga ga je Ferrer lako izvozao. Španjolac je oduševio zabivši i nekoliko vrhunskih asova. Reporter, koji je jučer viknuo "ole" nakon četvrtoga Karlova asa u jednoj igri, usporedio je Davida s Ivom. Doista su ti asovi bili vrhunski izvedeni.

Milana

pre 16 godina

RG, pa dobro, `ajde da se smejemo:-) Ili da se malo preformulisem? Enen ima vec 10 godina-ako se ne varam- istog trenera, koji je i jako dobar. U nedavnom intrevju je sam Rodrigez rekao da je Enen jako vazno i da je zavisna od toga da je on stalno prisutan na mecevima i da mora imati stalni kontakt sa njim. Vise puta je vidjen na turnirima, gde Enen igra, na mecevima njenih potencijalnih protivnica, recimo pre polufinala i finala. Sta li on to tamo radi? Mora da se zabavlja i gleda iz licnog zadovoljstva. LOL! Ili stvarno uzima svoj posao jako ozbiljno? Sta ti mislis o tome? A ja bas volim, samo da podsetim, kad se neko smeje. To je bas zdravo. Makar i na moj racun.

jaca

pre 16 godina

Bogami,kako je krenula danas da igra Golovin,pomislila sam da ce biti veoma tezak mec,a za ishod sam mislila da ce Francuskinja mozda i pobediti...ali ne. Tenis je sport u kome se do samog kraja ne zna sta ce biti. Enan se uvek,ali uvek,i kada gubi, na veoma cudan nacin vrati u mec. Svaka ti cast Zastin,popuno si zasluzila ovu pobedu na turniru.

Zapitana

pre 16 godina

Molim moderatora da mi objasni kako je pustio ovaj komentar :
Decko je nepobediv.
(lik, 7. oktobar 2007 17:13)
Pri cemu svi treba, da pre pisanja procitamo sledece :
"Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i NETOLERANCIJU svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na sajtu B92"
Koliko sam shvatila zenu nazivaju muskarcem ?
Jos ima onih koji to podrzavaju i preporucuju ...?

RG

pre 16 godina

Smeh, Carlos Rodriguez je bio svih ovih godina blizu Heninove na Wimbledonu pa joj nije pomogao da osvoji. Ona moze njega da gleda koliko hoce, ali sve je stvar egzekucije.

Razlog poraza Heninove od Bartoli je dobro poznat. Ona zbog svog virusa ne sme da igra tri nedelje za redom, narocito ne kad nedelju pre toga osvoji Pariz. Mislim da je ove godine konacno to shvatila.

Objektivna

pre 16 godina

Treba cestitati Enanovoj, da nije Ane i J. J. ja bih navijala za nju, pogledajte kako je gradjena, ko bi rekao da je teniserka i to br. 1. Pobegla od kuce, umrla joj majka, posvadjala se sa ocem, prelezala ciomegalovirus - nije mogla ni kasiku da podigne i evo je tu gde joj je mesto na pobednickom postolju.
Naravno da bi mi bilo draze da je neka od nasih devojaka uzela turnir, ali treba biti fer : Enanovoj kapa dole.

Milana

pre 16 godina

Osvojila Enen bez ikakvog iznenadjenja i zasluzeno. Ali stvarno ponekad pomislim da bi bilo interesantno videti je kako ce odigrati mec bez prisustva njenog trenera u gledalistu. To se uostalom i dogodilo, delimicno na Vimbldonu ove godine. Istina je da je i tada Rodrigez bio na svom mestu ali je njihov direktni vizuelni kontakt bio onemogucen zbog publike koja je sedela ispred Rodrigeza. Secam se kako je Enan ocajnicki trazila njegov pogled i pomoc a na trenutke se video i strah u njenim ocima. Rezultat tog meca je dobro poznat. Ovo ne pisem da bih omalovazavala uspeh Enan nego imam potrebu da kazem da sva njena mentalna snaga lezi u permanentnoj podrsci i potvrdjivanjima koja dobija od trenera u svakom trenutku meca. Zato neprestano vidimo Rodrigeza kako sa odobravanjem klima glavom ili naglaseno i znacajno aplaudira. Na danasnjem mecu smo ga videli kako joj salje informacije da li je lopta van terena ili ne. A ni ona ekipa pored njega izgleda nije nesto za ignorisanje. Zato imam predstavu da kad Enen pobedi ne pobedjuje Enen individualac nego Enen & Korporacija.

Dragan,BGD

pre 16 godina

Ovde su komentari za finale turnira u Stutgartu,koji vi magarci niste ni gledali,jer vas ne zanima tenis,vi ste ovde uljezi,da biste trovali
nas narod,kao ovaj koji se potpisuje kao lik,a ustvari je spodoba.

WaNNchY

pre 16 godina

e stvarni igra Bangkok? ne mogu da verujem... Imal neko ikakav link da vidim sta se nudi tu? A STO SE TICE ENANOVE,znali smo to i ocekivali...

Objektivna

pre 16 godina

Treba cestitati Enanovoj, da nije Ane i J. J. ja bih navijala za nju, pogledajte kako je gradjena, ko bi rekao da je teniserka i to br. 1. Pobegla od kuce, umrla joj majka, posvadjala se sa ocem, prelezala ciomegalovirus - nije mogla ni kasiku da podigne i evo je tu gde joj je mesto na pobednickom postolju.
Naravno da bi mi bilo draze da je neka od nasih devojaka uzela turnir, ali treba biti fer : Enanovoj kapa dole.

Zapitana

pre 16 godina

Molim moderatora da mi objasni kako je pustio ovaj komentar :
Decko je nepobediv.
(lik, 7. oktobar 2007 17:13)
Pri cemu svi treba, da pre pisanja procitamo sledece :
"Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i NETOLERANCIJU svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na sajtu B92"
Koliko sam shvatila zenu nazivaju muskarcem ?
Jos ima onih koji to podrzavaju i preporucuju ...?

Dragan,BGD

pre 16 godina

Ovde su komentari za finale turnira u Stutgartu,koji vi magarci niste ni gledali,jer vas ne zanima tenis,vi ste ovde uljezi,da biste trovali
nas narod,kao ovaj koji se potpisuje kao lik,a ustvari je spodoba.

Milana

pre 16 godina

Osvojila Enen bez ikakvog iznenadjenja i zasluzeno. Ali stvarno ponekad pomislim da bi bilo interesantno videti je kako ce odigrati mec bez prisustva njenog trenera u gledalistu. To se uostalom i dogodilo, delimicno na Vimbldonu ove godine. Istina je da je i tada Rodrigez bio na svom mestu ali je njihov direktni vizuelni kontakt bio onemogucen zbog publike koja je sedela ispred Rodrigeza. Secam se kako je Enan ocajnicki trazila njegov pogled i pomoc a na trenutke se video i strah u njenim ocima. Rezultat tog meca je dobro poznat. Ovo ne pisem da bih omalovazavala uspeh Enan nego imam potrebu da kazem da sva njena mentalna snaga lezi u permanentnoj podrsci i potvrdjivanjima koja dobija od trenera u svakom trenutku meca. Zato neprestano vidimo Rodrigeza kako sa odobravanjem klima glavom ili naglaseno i znacajno aplaudira. Na danasnjem mecu smo ga videli kako joj salje informacije da li je lopta van terena ili ne. A ni ona ekipa pored njega izgleda nije nesto za ignorisanje. Zato imam predstavu da kad Enen pobedi ne pobedjuje Enen individualac nego Enen & Korporacija.

zooro

pre 16 godina

Ajde jos jednom vidim da se i dalje ime prve teniserke izgovara na vise nacina.I molim malo postovanja prema devojci koja je broj jedan. Letos sam u Tunisu upoznao grupu Belgijanaca Valonaca Zastinine komsije. I pretpostavljate sta sam prvo pitao ono sto biste i vi.Stanuju 20ak kilometara od rodne kuce ŽASTIN ENAN isto u mestu Liež.Ona jeste WALLOON kinja gde je zvanicno Francusko govorno podrucje (ovde su se javljali nasi koji zive u Francuskoj, koji su nas s pravom ispravljali kako se pravilno gramaticki na Francuskom izgovara).Ali Liežani ŽASTIN ENAN ovako izgovaraju(samo ono zadnje N kod imena enan se pola guta kao kad bi mi rekli evo ti ga NA).Kada sam im spomenuo varijantu Žistin,Žasten,Žustin... Enen,Enin,Henin... oni su se nasmejali.Po njihovom ovako je najpravilnije jer u stvarnosti postoji razlog, grad Liež je mnogo blizi Nemackoj i Holandiji i tu se mesaju dijalekti koliko sam ih ja razumeo.

Dragan,BGD

pre 16 godina

@andre
Ma ti si u pravi,teniserke pre 20,30 godina,igrale su mnogo duze,trajale duze i imaju takve rezultate kakve nikad niko nece postici.U prilog tvojoj teoriji ide i tvoja greska jer Enan nije osvojila 9 nego 7 GS turnira.
Radi novih ljubitelja tenisa,treba navesti sta su postigle dame u godinama:

-Margaret Kort 23 ili 24 GS titule

-Kris Evert 18 GS titula,157 titula ukupno i strasan bilans od 1309 pobeda i 146 poraza!

-Navratilova 18 GS titula i 167 titula ukupno,1440 pobeda i 213 poraza

-Stefi Graf 22 GS turnira,107 titula,902 pobede i 115 poraza.

Bez ikakvih losih namera,
uporedite ovo: Jelena i Kris Evert imaju isti broj poraza 146,Jelena 263 pobede a Evert 1309!

jaca

pre 16 godina

Bogami,kako je krenula danas da igra Golovin,pomislila sam da ce biti veoma tezak mec,a za ishod sam mislila da ce Francuskinja mozda i pobediti...ali ne. Tenis je sport u kome se do samog kraja ne zna sta ce biti. Enan se uvek,ali uvek,i kada gubi, na veoma cudan nacin vrati u mec. Svaka ti cast Zastin,popuno si zasluzila ovu pobedu na turniru.

voja

pre 16 godina

@Golombek
Hajde da se odmah slozimo da je neznanje - majka gluposti! Lepo ste to primetili. Vidim da vladate metaforom, pa se u tom stilu i nadam da cete ovaj moj komentar doziveti kao Vas pojas za spasavanje, tek da Vasa "glupost", ne ostane siroce.
Akcenti (posbeno dugosilazni na "a", kod reci pravi) i metafora su mi ostali u secanju jos od petog razreda osnovne skole. Medjutim, u sledecih trinaest godina skolovanja, prikazane su mi jos neke stilske figure, koje rado koristim i spremna sam da svoje znanje podelim sa Vama. Onaj deo mog komentara, koji Vas je "zbunio" je ceo jedna stilska figura. Ironija. Cinjenica je da se ne uci u petom, vec na nekim visim nivoima skolovanja, ali bas zbog toga se sluzim navodnicima kod reci "pravi" i "krivi", da bi shvatili svi. Znaci to je bila ironija. Totalno nova stilska figura?
Razocarala sam Vas? Nema nove gramatike. Bar, ne u mojoj interpretaciji. I nisam bas sigurna kako ste dosli do metafore i akcenata, a preskocil ste rodove. Ja nisam cinican, nego sam cinicna, i to sa zadovoljstvom u nekim situacijama, posebno kada neko parcijalno procita moj komentar i odgovara na deo koji nije razumeo. Predlazem Vam da ne "dirate" moje poznavanje jezika, vec da se pozabavite svojim. Ako Vam to ne bude islo, pokusajte da se uklopite u kalup dooobrog coveka, ljudine... zarad kompenzacije.
Hvala moderatorima na razumevanju. Ovo su ipak- visi ciljevi. I neko pravo, da odgovorim lepom recju, na uvredu.

Milana

pre 16 godina

RG, pa dobro, `ajde da se smejemo:-) Ili da se malo preformulisem? Enen ima vec 10 godina-ako se ne varam- istog trenera, koji je i jako dobar. U nedavnom intrevju je sam Rodrigez rekao da je Enen jako vazno i da je zavisna od toga da je on stalno prisutan na mecevima i da mora imati stalni kontakt sa njim. Vise puta je vidjen na turnirima, gde Enen igra, na mecevima njenih potencijalnih protivnica, recimo pre polufinala i finala. Sta li on to tamo radi? Mora da se zabavlja i gleda iz licnog zadovoljstva. LOL! Ili stvarno uzima svoj posao jako ozbiljno? Sta ti mislis o tome? A ja bas volim, samo da podsetim, kad se neko smeje. To je bas zdravo. Makar i na moj racun.

Valonac

pre 16 godina

@Zooro
Hvala ti na trudu, bio je uzaludan. Prvo, pravilno je Lijež, a drugo ti si pitao "komšije" Žistinine, koji govore u dijalektu. Samo je književni standardizovani jezik ono što je ovde bitno. Dakle, uvek, samo i jedino - Žistin Enen. U srpskoj transkripciji može i Žistina, kao Ivona, Brižita, Danijela... Nemojte više otkrivati Ameriku, već je otkrivena.

andre

pre 16 godina

Mogla bi da slovi za najbolju igračicu ikada?Ma koliko se divio tome što je Henin postigla u karijeri uprkos problemima u privatnom životu, mislim da je ona daleko od tog naslova.Ona ima devet grand slam titula, dok, na primer, steffi GRaf ima dvadeset i dve, a Navratilova(za koju mnogi tvrde da je najbolja ikada) ima osamnaest u singlu, i trideset i jednu u dublu.I dok je Graf možda i imala koliko toliko slabiju konkurenciju, Navratilova je ove trofeje osvajala protiv takvih igračica kao što su Margareth Smith Court, Chris Evert, Billie Jean King, Sukova, a kasnije i protiv Graf i Conchite Martinez.
Konkurencija u ženskom singlu danas jeste jaka, ali ipak karijere u ženskom tenisu postaju kao i u ženskoj gimnastici: dolaze sa šesnaest, sedamnaest godina, osvajaju grand slam(u nekim slučajevima i više grand slamova), predviđa im se blistava budućnost, ali već u dvadesetoj posustaju, a u dvadeset i četvrtoj ih nazivaju veterankama.A igračice iz perioda Billie Jean i Navratilove su igrale do ranih tridesetih, a neke od njih i posle, u četrdesetim u dublovima(Navratilova je do pre samo par godina izgubila u finalu miksa na Australian openu od Zimonjića i Bovine, iako je bila pri sredini pete decenije).

Valonac

pre 16 godina

@Toza
Toza se zaista umešao kao vanzemaljac i meni, kome je francuski jezik drugi jezik, kaže da nije važna "teorija" (valjda nauka) i da praksa često ide ispred "teorije". Ja znam da nauka uvek ide ispred života, a vremenom postaje njegov deo. Pa zar da ovo Tozino nagađanje ostane "nauka", a moj odgovor njemu u tunelu, usred mraka? Nemojte molim vas. Tozo, daću ti primere kad praksa ide "ispred" nauke: helihopter, nemo, daj gi bre, nemo da se snebivaš, nisam u tem, volem, nagrdija ga, gi,gu, de ćeš, ondak, svo vreme, Vrancuzi, Dizeldorf, Študgart (umestu Diseldorf, kratko "i", Štutgart)... Veliki praktičaru, kaže se - Žistin Enen!!! A kad su Srbi bili pismeniji, govorilo se i Žistina, Margareta, Kristina, Žaklina, Elizabeta, Henrijeta. Kaže se kraljica Elizabeta, a ne Elizabet, Henrijeta Bičer Stou, a ne Henrijet, jer su to prevodi učenih i pismenih Srba, na čelu sa akademicima Belićem Stevanovićem, Ivićem... I akademik Klajn upozorio je dva puta da se kaže Žistin Enen, ali vi nauku i naučnike prezirete. Srbi postaju sve nepismeniji, zahvaljujući lošoj školi i sveopštem nečitanju vrednih knjiga. Što se mene tiče, pišite šta hoćete, ovo je moj rastanak sa vama. Ionako tenis gledam tako što potpuno utišam ton.

picasso

pre 16 godina

@Valonac: Ne vredi ti trud, u ovoj zemlji ima previse mediokriteta koji misle da sve znaju i koji o svacemu imaju misljenje i stav. Ja se bukvalno godinama na raznim sajtovima borim i boksujem sa neznalicama koje masakriraju ime najbolje teniserke sveta objasnjavajuci im nesto sto je elementarno za svakog ko govori francuski i ko zna pravila srpske transkripcije. Naravno da je pravilno ZISTIN ENEN i nikako drugacije, ali uzalud je objasnjavati ljudima koji ne zele da znaju. A najgori su oni priuceni poput sveprisutnog DS-a koji unose dodatnu konfuziju. Nudio sam ovde i analogije (Chopin - Sopen, Jospin - Zospen, Papin - Papen, itd.) - ali oni i dalje pisu Enan. Objasnjavao sam da je francusko U glas izmedju nasih I i U, a da je u transkripciji I ( Jules Verne - Zil Vern, Luc Besson - Lik Beson, Marie-Curie - Mari Kiri, itd.)- ali oni i dalje eksperimentisu sa Zastin, Zustin, itd. Sta da ti kazem kad je teniser Rochus ovde kod nas Rohus. Neka ih, nemamo mi problem nego oni.

pre 16 godina

Poliglot Robredo

Doista me iznenadio Robredo nakon finalnoga dvoboja. O susretu je govorio na francuskom. I to sasvim solidnom francuskom! A u dvoboju s Murrayjem bilo je napeto. Najprije je progutao "jaje", a potom se razgoropadio i iznimno agresivnom igrom zaradio nove bodove u borbi za plasman na Masters.

Karlović je dobro prošao

Jučer je Karlov bekhend bio na razini 1069. tenisača na ATP-ovoj ljestvici. Još je i dobro prošao ako se gleda kako je Francuz danas bio samljeven. Očit je bio njegov umor nakon dva naporna tjedna, stoga ga je Ferrer lako izvozao. Španjolac je oduševio zabivši i nekoliko vrhunskih asova. Reporter, koji je jučer viknuo "ole" nakon četvrtoga Karlova asa u jednoj igri, usporedio je Davida s Ivom. Doista su ti asovi bili vrhunski izvedeni.

Toza

pre 16 godina

@Valonac

U slucaju Enan ne pomaze ti sto si Valonac i sto poznajes knjizevni jezik. Najbolje je da posetis zvanicni WTA sajt (www.sonyericssonwtatour.com), da potrazis informaciju o Enin, pa ces ispod njenog imena naci (englesku) fonetsku transkipciju: EN-ah. Dakle, na srpskom je Enan, a za ono "h" zooro ti je dao objasnjenje. Osim toga, na British Eurosport-u sam cuo engleskog komentatora koji je takodje rekao Enan, i to sa vrlo dobrim francuskim akcentom koji se bitno razlikuje od onog kojim bi Englez sa engleskim akcentom izgovorio njeno ime.

Zooro, u pravu si. A i pokazuje se da je praksa koji put ispred teorije.

haylee

pre 16 godina

Ako Henin osvoji sva cetirti velika Opena (tj pravi ili career Grands Slam), mogla bi da pocne da slovi za najbolju igracicu ikad. Ukoliko jos malo popravi volej i servis, bice stvarno nepobediva. Danas je konkurencija u zenskom tenisu jaca nego ikad u istoriji, jaca nego kad su Graf, Seles, Martinez i Sancez vladale terenima.
Isto vazi za Federera...

Valonac

pre 16 godina

@Zooro
Tvoje pisanje je besmisleno. Naravno da se u srpskom jeziku kaže Valonac i Lijež, jer Srbi imaju razvijenu jezičku nauku i svoj fonetski izgovor. Grupa koju si pomenuo nije grupa lingvista (mašinac, učiteljica, studentkinja prava...) Oni, kao i mnogi drugi Valonci, govore francuski u dijalektu, ali u Briselu to nećete čuti. Danas ta moda vlada Zagrebom, da književni jezik nestaje a uvodi se kajkavski dijalekt. Politikantstvo i glupost. Zamisli kad bismo mi u Beogradu prihvatili dijalekt Vranja? Ustav Belgije iz 1967. ima dva ista teksta - na francuskom i na holandskom. Ustavnom revizijom od 1970, uvedena su četiri jezička regiona: francuskog jezika, holandskog jezika, dvojezični region Brisela i region nemačkog jezika. I ne piše se Walloon, nego Wallon, na francuskom. Na spskom to je uvek Valonac, kao što Paris nije Pari nego Pariz, Roma je Rim, Wien je Beč... A FIAT je, zamisli, Fijat. I naravno Justine Henin, posle transkribovanja na srpski, uvek je samo Žistin Enen. Može li Cardin da bude Kardan? Po tvome, moglo bi i Kuplung. Zašto ti i Toza ne okopavate svoje vrtove, a jezik prepustite onima koji ga znaju i predaju studentima. I bilo bo dobro da govorite pravilno. To je civilizacijska tekovina. Neću se više javljati, nisam Sizif, a i za nekoliko dana putujem u Brisel. Svatiću i do Liježa.

Golombek

pre 16 godina

@Voja
Vi ste rođeni pod srećnom zvezdom - objavili su vaš odgovor i ja sam vam zahvalio i prihvatio saradnju, poslao tekst, ali ga nisu objavili. Mislio sam da je život pravedniji. Nema pravde za malog čoveka. Vi ste VIP, čestitam.

WaNNchY

pre 16 godina

e stvarni igra Bangkok? ne mogu da verujem... Imal neko ikakav link da vidim sta se nudi tu? A STO SE TICE ENANOVE,znali smo to i ocekivali...

RG

pre 16 godina

Smeh, Carlos Rodriguez je bio svih ovih godina blizu Heninove na Wimbledonu pa joj nije pomogao da osvoji. Ona moze njega da gleda koliko hoce, ali sve je stvar egzekucije.

Razlog poraza Heninove od Bartoli je dobro poznat. Ona zbog svog virusa ne sme da igra tri nedelje za redom, narocito ne kad nedelju pre toga osvoji Pariz. Mislim da je ove godine konacno to shvatila.

Milana

pre 16 godina

Prerano poslat poslednji komentar.

Ne razumem zasto Enen igra Vimbldon ako ne sme zbog virusa? Zasto dovodi u pitanje svoje zdravlje i zivot ako zna da ga nece osvojiti?

RG

pre 16 godina

Ne,ne Milana nisi me razumela dobro. Niko ne spori znacaj Carlosa Rodrigueza. Da pitas samu Henin, ona bi ti rekla da nije njega, ne bi pola od ovoga uradila. Ali, osvajala je ona turnire i kad on nije bio sa njom, sto znaci da ipak ona mora na terenu da to sprovede u delo.

Sto se tice virusa, ona ne sme da igra tri nedelje za redom,nigde nije receno Wimbledon. Nema dovoljno energije, oslabi joj imuni sistem. Zato ne bi trebalo da igra nedelju dana pre Wimbledona kao sto je uradila ove i prosle godine.

Golombek

pre 16 godina

@Voja
Vi koji ne poznajete dobro jezik, fantastični ste kad pišete novi naš rečnik ili gramatiku. Ne znaš šta je pravi čovek. Ako postoji pravi, postoji i krivi, kažeš. Ima i toga. Ali, ovde je reč o metafori praaavi čevek (dobar čovek, ljudina,ljudeskara, čovek za primer...). Ti, naravno, ne znaš da naš jezik ima četiri akcenta i dužinu. Onda bar ne budi ciničan. Neznanje je majka gluposti.

zooro

pre 16 godina

“Walloon-ac“nema problema nisam ostao trudan. U toj grupi koju smo upoznali bili su inzenjer masinac (4000evra plata),dve studentkinje jedna prava druga ne secam se,jedna uciteljica (2000 evra plata) I njihovi roditelji, I oni SVI tako zbore.ŽASTIN ENAN . A znaci Liežani ne kazu Liež nego Lijež cudno ja sam ih razumeo da izgovaraju Lieež.gutajuci j akcenat na e.Hvala na ispravci.Uzgred samo inzenjer zna veoma malo engleski vise nemacki tako smo se i sporazumevali ostali ni da beknu neki drugi osim “Belgijskog” ti nisi Valonac nego- Walloon jer tako.Vidim moracu licno da pitam Žastin kako se zove.

Dragan,BGD

pre 16 godina

Ovde su komentari za finale turnira u Stutgartu,koji vi magarci niste ni gledali,jer vas ne zanima tenis,vi ste ovde uljezi,da biste trovali
nas narod,kao ovaj koji se potpisuje kao lik,a ustvari je spodoba.

Zapitana

pre 16 godina

Molim moderatora da mi objasni kako je pustio ovaj komentar :
Decko je nepobediv.
(lik, 7. oktobar 2007 17:13)
Pri cemu svi treba, da pre pisanja procitamo sledece :
"Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i NETOLERANCIJU svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na sajtu B92"
Koliko sam shvatila zenu nazivaju muskarcem ?
Jos ima onih koji to podrzavaju i preporucuju ...?

WaNNchY

pre 16 godina

e stvarni igra Bangkok? ne mogu da verujem... Imal neko ikakav link da vidim sta se nudi tu? A STO SE TICE ENANOVE,znali smo to i ocekivali...

Objektivna

pre 16 godina

Treba cestitati Enanovoj, da nije Ane i J. J. ja bih navijala za nju, pogledajte kako je gradjena, ko bi rekao da je teniserka i to br. 1. Pobegla od kuce, umrla joj majka, posvadjala se sa ocem, prelezala ciomegalovirus - nije mogla ni kasiku da podigne i evo je tu gde joj je mesto na pobednickom postolju.
Naravno da bi mi bilo draze da je neka od nasih devojaka uzela turnir, ali treba biti fer : Enanovoj kapa dole.

RG

pre 16 godina

Smeh, Carlos Rodriguez je bio svih ovih godina blizu Heninove na Wimbledonu pa joj nije pomogao da osvoji. Ona moze njega da gleda koliko hoce, ali sve je stvar egzekucije.

Razlog poraza Heninove od Bartoli je dobro poznat. Ona zbog svog virusa ne sme da igra tri nedelje za redom, narocito ne kad nedelju pre toga osvoji Pariz. Mislim da je ove godine konacno to shvatila.

Milana

pre 16 godina

Prerano poslat poslednji komentar.

Ne razumem zasto Enen igra Vimbldon ako ne sme zbog virusa? Zasto dovodi u pitanje svoje zdravlje i zivot ako zna da ga nece osvojiti?

pre 16 godina

Poliglot Robredo

Doista me iznenadio Robredo nakon finalnoga dvoboja. O susretu je govorio na francuskom. I to sasvim solidnom francuskom! A u dvoboju s Murrayjem bilo je napeto. Najprije je progutao "jaje", a potom se razgoropadio i iznimno agresivnom igrom zaradio nove bodove u borbi za plasman na Masters.

Karlović je dobro prošao

Jučer je Karlov bekhend bio na razini 1069. tenisača na ATP-ovoj ljestvici. Još je i dobro prošao ako se gleda kako je Francuz danas bio samljeven. Očit je bio njegov umor nakon dva naporna tjedna, stoga ga je Ferrer lako izvozao. Španjolac je oduševio zabivši i nekoliko vrhunskih asova. Reporter, koji je jučer viknuo "ole" nakon četvrtoga Karlova asa u jednoj igri, usporedio je Davida s Ivom. Doista su ti asovi bili vrhunski izvedeni.

Milana

pre 16 godina

Osvojila Enen bez ikakvog iznenadjenja i zasluzeno. Ali stvarno ponekad pomislim da bi bilo interesantno videti je kako ce odigrati mec bez prisustva njenog trenera u gledalistu. To se uostalom i dogodilo, delimicno na Vimbldonu ove godine. Istina je da je i tada Rodrigez bio na svom mestu ali je njihov direktni vizuelni kontakt bio onemogucen zbog publike koja je sedela ispred Rodrigeza. Secam se kako je Enan ocajnicki trazila njegov pogled i pomoc a na trenutke se video i strah u njenim ocima. Rezultat tog meca je dobro poznat. Ovo ne pisem da bih omalovazavala uspeh Enan nego imam potrebu da kazem da sva njena mentalna snaga lezi u permanentnoj podrsci i potvrdjivanjima koja dobija od trenera u svakom trenutku meca. Zato neprestano vidimo Rodrigeza kako sa odobravanjem klima glavom ili naglaseno i znacajno aplaudira. Na danasnjem mecu smo ga videli kako joj salje informacije da li je lopta van terena ili ne. A ni ona ekipa pored njega izgleda nije nesto za ignorisanje. Zato imam predstavu da kad Enen pobedi ne pobedjuje Enen individualac nego Enen & Korporacija.

Milana

pre 16 godina

RG, pa dobro, `ajde da se smejemo:-) Ili da se malo preformulisem? Enen ima vec 10 godina-ako se ne varam- istog trenera, koji je i jako dobar. U nedavnom intrevju je sam Rodrigez rekao da je Enen jako vazno i da je zavisna od toga da je on stalno prisutan na mecevima i da mora imati stalni kontakt sa njim. Vise puta je vidjen na turnirima, gde Enen igra, na mecevima njenih potencijalnih protivnica, recimo pre polufinala i finala. Sta li on to tamo radi? Mora da se zabavlja i gleda iz licnog zadovoljstva. LOL! Ili stvarno uzima svoj posao jako ozbiljno? Sta ti mislis o tome? A ja bas volim, samo da podsetim, kad se neko smeje. To je bas zdravo. Makar i na moj racun.

jaca

pre 16 godina

Bogami,kako je krenula danas da igra Golovin,pomislila sam da ce biti veoma tezak mec,a za ishod sam mislila da ce Francuskinja mozda i pobediti...ali ne. Tenis je sport u kome se do samog kraja ne zna sta ce biti. Enan se uvek,ali uvek,i kada gubi, na veoma cudan nacin vrati u mec. Svaka ti cast Zastin,popuno si zasluzila ovu pobedu na turniru.

zooro

pre 16 godina

Ajde jos jednom vidim da se i dalje ime prve teniserke izgovara na vise nacina.I molim malo postovanja prema devojci koja je broj jedan. Letos sam u Tunisu upoznao grupu Belgijanaca Valonaca Zastinine komsije. I pretpostavljate sta sam prvo pitao ono sto biste i vi.Stanuju 20ak kilometara od rodne kuce ŽASTIN ENAN isto u mestu Liež.Ona jeste WALLOON kinja gde je zvanicno Francusko govorno podrucje (ovde su se javljali nasi koji zive u Francuskoj, koji su nas s pravom ispravljali kako se pravilno gramaticki na Francuskom izgovara).Ali Liežani ŽASTIN ENAN ovako izgovaraju(samo ono zadnje N kod imena enan se pola guta kao kad bi mi rekli evo ti ga NA).Kada sam im spomenuo varijantu Žistin,Žasten,Žustin... Enen,Enin,Henin... oni su se nasmejali.Po njihovom ovako je najpravilnije jer u stvarnosti postoji razlog, grad Liež je mnogo blizi Nemackoj i Holandiji i tu se mesaju dijalekti koliko sam ih ja razumeo.

Valonac

pre 16 godina

@Zooro
Hvala ti na trudu, bio je uzaludan. Prvo, pravilno je Lijež, a drugo ti si pitao "komšije" Žistinine, koji govore u dijalektu. Samo je književni standardizovani jezik ono što je ovde bitno. Dakle, uvek, samo i jedino - Žistin Enen. U srpskoj transkripciji može i Žistina, kao Ivona, Brižita, Danijela... Nemojte više otkrivati Ameriku, već je otkrivena.

Toza

pre 16 godina

@Valonac

U slucaju Enan ne pomaze ti sto si Valonac i sto poznajes knjizevni jezik. Najbolje je da posetis zvanicni WTA sajt (www.sonyericssonwtatour.com), da potrazis informaciju o Enin, pa ces ispod njenog imena naci (englesku) fonetsku transkipciju: EN-ah. Dakle, na srpskom je Enan, a za ono "h" zooro ti je dao objasnjenje. Osim toga, na British Eurosport-u sam cuo engleskog komentatora koji je takodje rekao Enan, i to sa vrlo dobrim francuskim akcentom koji se bitno razlikuje od onog kojim bi Englez sa engleskim akcentom izgovorio njeno ime.

Zooro, u pravu si. A i pokazuje se da je praksa koji put ispred teorije.

RG

pre 16 godina

Ne,ne Milana nisi me razumela dobro. Niko ne spori znacaj Carlosa Rodrigueza. Da pitas samu Henin, ona bi ti rekla da nije njega, ne bi pola od ovoga uradila. Ali, osvajala je ona turnire i kad on nije bio sa njom, sto znaci da ipak ona mora na terenu da to sprovede u delo.

Sto se tice virusa, ona ne sme da igra tri nedelje za redom,nigde nije receno Wimbledon. Nema dovoljno energije, oslabi joj imuni sistem. Zato ne bi trebalo da igra nedelju dana pre Wimbledona kao sto je uradila ove i prosle godine.

haylee

pre 16 godina

Ako Henin osvoji sva cetirti velika Opena (tj pravi ili career Grands Slam), mogla bi da pocne da slovi za najbolju igracicu ikad. Ukoliko jos malo popravi volej i servis, bice stvarno nepobediva. Danas je konkurencija u zenskom tenisu jaca nego ikad u istoriji, jaca nego kad su Graf, Seles, Martinez i Sancez vladale terenima.
Isto vazi za Federera...

Golombek

pre 16 godina

@Voja
Vi koji ne poznajete dobro jezik, fantastični ste kad pišete novi naš rečnik ili gramatiku. Ne znaš šta je pravi čovek. Ako postoji pravi, postoji i krivi, kažeš. Ima i toga. Ali, ovde je reč o metafori praaavi čevek (dobar čovek, ljudina,ljudeskara, čovek za primer...). Ti, naravno, ne znaš da naš jezik ima četiri akcenta i dužinu. Onda bar ne budi ciničan. Neznanje je majka gluposti.

andre

pre 16 godina

Mogla bi da slovi za najbolju igračicu ikada?Ma koliko se divio tome što je Henin postigla u karijeri uprkos problemima u privatnom životu, mislim da je ona daleko od tog naslova.Ona ima devet grand slam titula, dok, na primer, steffi GRaf ima dvadeset i dve, a Navratilova(za koju mnogi tvrde da je najbolja ikada) ima osamnaest u singlu, i trideset i jednu u dublu.I dok je Graf možda i imala koliko toliko slabiju konkurenciju, Navratilova je ove trofeje osvajala protiv takvih igračica kao što su Margareth Smith Court, Chris Evert, Billie Jean King, Sukova, a kasnije i protiv Graf i Conchite Martinez.
Konkurencija u ženskom singlu danas jeste jaka, ali ipak karijere u ženskom tenisu postaju kao i u ženskoj gimnastici: dolaze sa šesnaest, sedamnaest godina, osvajaju grand slam(u nekim slučajevima i više grand slamova), predviđa im se blistava budućnost, ali već u dvadesetoj posustaju, a u dvadeset i četvrtoj ih nazivaju veterankama.A igračice iz perioda Billie Jean i Navratilove su igrale do ranih tridesetih, a neke od njih i posle, u četrdesetim u dublovima(Navratilova je do pre samo par godina izgubila u finalu miksa na Australian openu od Zimonjića i Bovine, iako je bila pri sredini pete decenije).

zooro

pre 16 godina

“Walloon-ac“nema problema nisam ostao trudan. U toj grupi koju smo upoznali bili su inzenjer masinac (4000evra plata),dve studentkinje jedna prava druga ne secam se,jedna uciteljica (2000 evra plata) I njihovi roditelji, I oni SVI tako zbore.ŽASTIN ENAN . A znaci Liežani ne kazu Liež nego Lijež cudno ja sam ih razumeo da izgovaraju Lieež.gutajuci j akcenat na e.Hvala na ispravci.Uzgred samo inzenjer zna veoma malo engleski vise nemacki tako smo se i sporazumevali ostali ni da beknu neki drugi osim “Belgijskog” ti nisi Valonac nego- Walloon jer tako.Vidim moracu licno da pitam Žastin kako se zove.

Valonac

pre 16 godina

@Toza
Toza se zaista umešao kao vanzemaljac i meni, kome je francuski jezik drugi jezik, kaže da nije važna "teorija" (valjda nauka) i da praksa često ide ispred "teorije". Ja znam da nauka uvek ide ispred života, a vremenom postaje njegov deo. Pa zar da ovo Tozino nagađanje ostane "nauka", a moj odgovor njemu u tunelu, usred mraka? Nemojte molim vas. Tozo, daću ti primere kad praksa ide "ispred" nauke: helihopter, nemo, daj gi bre, nemo da se snebivaš, nisam u tem, volem, nagrdija ga, gi,gu, de ćeš, ondak, svo vreme, Vrancuzi, Dizeldorf, Študgart (umestu Diseldorf, kratko "i", Štutgart)... Veliki praktičaru, kaže se - Žistin Enen!!! A kad su Srbi bili pismeniji, govorilo se i Žistina, Margareta, Kristina, Žaklina, Elizabeta, Henrijeta. Kaže se kraljica Elizabeta, a ne Elizabet, Henrijeta Bičer Stou, a ne Henrijet, jer su to prevodi učenih i pismenih Srba, na čelu sa akademicima Belićem Stevanovićem, Ivićem... I akademik Klajn upozorio je dva puta da se kaže Žistin Enen, ali vi nauku i naučnike prezirete. Srbi postaju sve nepismeniji, zahvaljujući lošoj školi i sveopštem nečitanju vrednih knjiga. Što se mene tiče, pišite šta hoćete, ovo je moj rastanak sa vama. Ionako tenis gledam tako što potpuno utišam ton.

picasso

pre 16 godina

@Valonac: Ne vredi ti trud, u ovoj zemlji ima previse mediokriteta koji misle da sve znaju i koji o svacemu imaju misljenje i stav. Ja se bukvalno godinama na raznim sajtovima borim i boksujem sa neznalicama koje masakriraju ime najbolje teniserke sveta objasnjavajuci im nesto sto je elementarno za svakog ko govori francuski i ko zna pravila srpske transkripcije. Naravno da je pravilno ZISTIN ENEN i nikako drugacije, ali uzalud je objasnjavati ljudima koji ne zele da znaju. A najgori su oni priuceni poput sveprisutnog DS-a koji unose dodatnu konfuziju. Nudio sam ovde i analogije (Chopin - Sopen, Jospin - Zospen, Papin - Papen, itd.) - ali oni i dalje pisu Enan. Objasnjavao sam da je francusko U glas izmedju nasih I i U, a da je u transkripciji I ( Jules Verne - Zil Vern, Luc Besson - Lik Beson, Marie-Curie - Mari Kiri, itd.)- ali oni i dalje eksperimentisu sa Zastin, Zustin, itd. Sta da ti kazem kad je teniser Rochus ovde kod nas Rohus. Neka ih, nemamo mi problem nego oni.

Dragan,BGD

pre 16 godina

@andre
Ma ti si u pravi,teniserke pre 20,30 godina,igrale su mnogo duze,trajale duze i imaju takve rezultate kakve nikad niko nece postici.U prilog tvojoj teoriji ide i tvoja greska jer Enan nije osvojila 9 nego 7 GS turnira.
Radi novih ljubitelja tenisa,treba navesti sta su postigle dame u godinama:

-Margaret Kort 23 ili 24 GS titule

-Kris Evert 18 GS titula,157 titula ukupno i strasan bilans od 1309 pobeda i 146 poraza!

-Navratilova 18 GS titula i 167 titula ukupno,1440 pobeda i 213 poraza

-Stefi Graf 22 GS turnira,107 titula,902 pobede i 115 poraza.

Bez ikakvih losih namera,
uporedite ovo: Jelena i Kris Evert imaju isti broj poraza 146,Jelena 263 pobede a Evert 1309!

Valonac

pre 16 godina

@Zooro
Tvoje pisanje je besmisleno. Naravno da se u srpskom jeziku kaže Valonac i Lijež, jer Srbi imaju razvijenu jezičku nauku i svoj fonetski izgovor. Grupa koju si pomenuo nije grupa lingvista (mašinac, učiteljica, studentkinja prava...) Oni, kao i mnogi drugi Valonci, govore francuski u dijalektu, ali u Briselu to nećete čuti. Danas ta moda vlada Zagrebom, da književni jezik nestaje a uvodi se kajkavski dijalekt. Politikantstvo i glupost. Zamisli kad bismo mi u Beogradu prihvatili dijalekt Vranja? Ustav Belgije iz 1967. ima dva ista teksta - na francuskom i na holandskom. Ustavnom revizijom od 1970, uvedena su četiri jezička regiona: francuskog jezika, holandskog jezika, dvojezični region Brisela i region nemačkog jezika. I ne piše se Walloon, nego Wallon, na francuskom. Na spskom to je uvek Valonac, kao što Paris nije Pari nego Pariz, Roma je Rim, Wien je Beč... A FIAT je, zamisli, Fijat. I naravno Justine Henin, posle transkribovanja na srpski, uvek je samo Žistin Enen. Može li Cardin da bude Kardan? Po tvome, moglo bi i Kuplung. Zašto ti i Toza ne okopavate svoje vrtove, a jezik prepustite onima koji ga znaju i predaju studentima. I bilo bo dobro da govorite pravilno. To je civilizacijska tekovina. Neću se više javljati, nisam Sizif, a i za nekoliko dana putujem u Brisel. Svatiću i do Liježa.

voja

pre 16 godina

@Golombek
Hajde da se odmah slozimo da je neznanje - majka gluposti! Lepo ste to primetili. Vidim da vladate metaforom, pa se u tom stilu i nadam da cete ovaj moj komentar doziveti kao Vas pojas za spasavanje, tek da Vasa "glupost", ne ostane siroce.
Akcenti (posbeno dugosilazni na "a", kod reci pravi) i metafora su mi ostali u secanju jos od petog razreda osnovne skole. Medjutim, u sledecih trinaest godina skolovanja, prikazane su mi jos neke stilske figure, koje rado koristim i spremna sam da svoje znanje podelim sa Vama. Onaj deo mog komentara, koji Vas je "zbunio" je ceo jedna stilska figura. Ironija. Cinjenica je da se ne uci u petom, vec na nekim visim nivoima skolovanja, ali bas zbog toga se sluzim navodnicima kod reci "pravi" i "krivi", da bi shvatili svi. Znaci to je bila ironija. Totalno nova stilska figura?
Razocarala sam Vas? Nema nove gramatike. Bar, ne u mojoj interpretaciji. I nisam bas sigurna kako ste dosli do metafore i akcenata, a preskocil ste rodove. Ja nisam cinican, nego sam cinicna, i to sa zadovoljstvom u nekim situacijama, posebno kada neko parcijalno procita moj komentar i odgovara na deo koji nije razumeo. Predlazem Vam da ne "dirate" moje poznavanje jezika, vec da se pozabavite svojim. Ako Vam to ne bude islo, pokusajte da se uklopite u kalup dooobrog coveka, ljudine... zarad kompenzacije.
Hvala moderatorima na razumevanju. Ovo su ipak- visi ciljevi. I neko pravo, da odgovorim lepom recju, na uvredu.

Golombek

pre 16 godina

@Voja
Vi ste rođeni pod srećnom zvezdom - objavili su vaš odgovor i ja sam vam zahvalio i prihvatio saradnju, poslao tekst, ali ga nisu objavili. Mislio sam da je život pravedniji. Nema pravde za malog čoveka. Vi ste VIP, čestitam.