Biciklizam 87

Subota, 19.09.2020.

18:15

Vunderkind iz Slovenije osvojio Tur d'Frans!

Tadej Pogačar, 22-godišnji Slovenac, pobednik je 107. izdanja Tur d'Fransa.

Vunderkind iz Slovenije osvojio Tur d'Frans! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 3 godine

Jumbo V, kao ni Roglič nisu Pogačaru poklonili ništa. Znali su oni da je Pogačar najveća pretnja i da su mogli, otresli bi ga se, kao što su otresli sve ostale, ali mali je bio jak, izdržao je sve njihove napade. Vuče njih 3 naizmenično svom silom i to uvek isti redosled: Van Aert, pa Domulan i na kraju Kuss ostaje da vuče Rogliča do cilja. Roglič je napamet znao kad će ko i kojim tempom ići, a đali Pogčar je morao da se prilagođava onome što se dešava. Dalje njih trojica su uvek držali Rogliča u zavetrini da sačuva što više snage, a Pogačar je morao da ide tamo gde ima mesta. Da nije imao ovu trojicu Roglič možda ne bi bio ni drugi jer ni ostali momci sem Ineosa nije imao tako brutalan tim. A Roglič ni uz sve to čak ni uz Pogačarev zaostatak od 2 ipo minuta nakon one nesrećne etape kada ga je vetar odvojio nije uspeo da sačeka hronometar sa više od minuta prednosti. E na hronometru, kad nije bilo ničije pomoći Pogačar mu je pokazao ko je ko. I Rogliču i svima ostalima. Bravo mali svaka čast. I da Roglič je samo sedeo i vozio se na točku svojih timskih kolega, Pogačar je imao i srce, a bogmi i noge da napadne, da se bori do zadnjeg metra, bilo da pobeđuje ili gubi. Sve u svemu, nije mi žao Rogliča, nije zaslužio pobedu.

Miskec

pre 3 godine

Prelezao sam koronu,teze disem a od poraza Roglica još mi je gore, boli me u plucima.Dugo ovako tesko nisam podneo neki sportski rezultat. Svaka cast Pogačaru ali nije pošteno, bio je bez ekipe, Rogla ga vukao kao i Jumba vissma... Tesko da ce se ovaka sansa opet ukazati Rogli... Pozz za sve ljubitelje biciklizma

Nemanja

pre 3 godine

Koje lozenje oko nicega.

Pobedio je onaj koji je imao najbolji doping. Mozemo samo da im cestitamo jer su pobedili u izboru vodecih farmaceutskih kompanija da bas njima daju najbolji doping.
Iz nekog razloga mocnici su odlucili da ove godine to budu Slovenci.

U biciklizmu odavno nema nicega od sporta osim ako ne racunate takmicenje ciji je doping bolji.
Svi se prave ludi i zaboravljaju Amstronga, a svi rade ono sto i on. Samo im je on iz nekog razloga zasmetao.

satelit

pre 3 godine

Sam ,bez ekipe,kao siroce se slepao uz Jumbo V.,koja nije znala ili nije mogla da ga se otrese... pomislio sam danas da li bi moglo da se desi cudo..Rekoh-nema sanse.. Zao mi Roglicha,ali mi je pogacar nekako prirastao srcu tokom trke...Ono lose po Roglica je sto je Tadej sad vrela roba i dobice brutalan tim.. Mozda je Roglic izgubio sanse da ikad vise dohvati Tur..Pogacar je danas usao u legendu,jer je cudo napravio i mala cuda radio 21 dan!Kapa dole! A ja posle Nibalija ima novo pulena!

nowave7

pre 3 godine

@tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

Dumoulin osvojio Giro 2017, za koji mnogi kažu da je fizički daleko zahtevniji od Toura, doduše, Tour je daleko teže osvojiti zbog žestoke konkurencije. Takođe je 2015 imao sjajnu situaciju na Vueltu, ali pretposlednja etapa je bila zaista izuzetno teška, samo za planinske koze i tu je izgubio dosta vremena.

Himzo O

pre 3 godine

Prije 15 godina sam sreo jednog ljekara plivacke reprezentacije Svedske i on mi je rekao da je Slovenija najveca sportska sila na svijetu. Dobri su u svim sportovima elitno i imaju sirinu. zamisli samo plivanje u zadnjim godinama, pa u svakom finalu i polufinalu imaju prestavnike iz godine u godinu, to je sport i to je sjajno.
Kad je kk krka zavrsila u regionalnoj ligi kazem jednom slovencu da je to steta a on sosmjehom mi odgovara da nije. sport je razonoda, duhovan i vazno je da se nefuzionira klub il nestane skroz, inace se krka vraca nazad gdje joj je mjesto, dize se iz pepela mnogo jaca. I to je bilo. gledam mnoge komentare kako spominju slovenski sport ali niko da se sjeti da im radi klubski sport na velikom nivou, nestaju, padaju ali nepropadaju jer se dizu.

---
Sad se pitam zasto nije bila ljubljana glavni grad jugoslavije jer tad nebi se nikad raspali. Sad je nemoguce ta misija jer to hrvati nece.

Djenka

pre 3 godine

@karamrkovic a koja je razlika izmedju odluke danas ili sutra? I danas je odvezen jedan od najboljih hronometara ikad (iako je to tesko izmeriti, ali dati ovakvu razliku Dumulanu npr nije uobicajeno). Obicno poslednjih godina bas pretposlednja etapa bude najteza. Aman ljudi, nedelja je sto se tice plasmana revijalan dan, dan za pobednika, nema napada-tj nema napada na generalni plasman, to je fer plej, nemojte vise raspredati je li moguce da Roglic napadne jer i da zaostaje 1 sekund-nece napadati. Pokusace neko etapnu pobedu da ostvari, ali generalno tesko je pobeci i sutra je dan za sprintere.

karamarković

pre 3 godine

Nije oduvek bila poslednja etapa revijalna. U neka bolja vremena na kraju je bio hronometar što bi i sada bio najbolji mogući finale, ali dobro...
Ovo je malo danas podsetilo na čuveno finale Lemond - Fignon gde je >Lemond postavio najbolje vreme ikad na hronometru, a Lemond odvezao lično najbolji hronometar ikada, ali je izgubio vođstvo. Da je upotrebio aerodinamička pomagala pobedio bi sigurno, ali ostala je istorija.

Surovoiskrenaosoba tzv.realista

pre 3 godine

Bravo za Slovence,nacija koja brine o svemu ,o sportu,mladima,obrazovanju,sve je uredno,cisto,drzava za primer.....

nowave7

pre 3 godine

@pedala

To nije u potpunosti tačno. To svakako važi za Tour koji već decenijama tradicionalno završava u Parizu na Šamps Elise, ali, recimo Giro je prošle godine završio u Milanu upravo time trial-om. To ni u kom slučaju nije bila revijalna etapa. Ne mogu sad da se setim za Vueltu.

tobi

pre 3 godine

Ja u radnji, na tv TDF. Negde 30', Pogacar istopio prednost na pola. Batalim kupovinu, nabije se pola radnje pred ekran, sto kupci, sto prodavci. Na Eurosportu daju zaostatak. Roglic u prednisti, kontrolise trku, ali na 4km ta prednost krene tako da se topi, da sam pomislio da nesto nije u redu sa stopericom. Pogacar gazi takav prenos, to niko ne moze da isprati! Svaka cast obojici, i puno srece u daljoj karijeri.

nowave7

pre 3 godine

@Miodrag

Tehnički, nije najmlađi. 1904 Henri Cornet nije imao ni 20 godina kad je osvojio Tour. Znam, to je neka sasvim druga era, ali obojica su na kraju krajeva osvajači Toura.

nowave7

pre 3 godine

@Evgenije Onjegin

Zato što je etapa kratka, ravna, i važi za nezvanično svetsko prvenstvo sprintera, drugim rečima sprinterski orijentisani timovi(Deceunink-Quickstep, Lotto Soudal ili Bora-Hansgrohe), ali i UAE ne bi dozvoli neki rani napad. Možda da su sekunde u pitanju, bi još i moglo da se razmišlja o napadu ali i to je teško zbog samog sistema merenja vremena na kraju. Ako između dva vozača nema više od sekunde razmaka, dobijaju isto vreme, tako da, u principu, pobednik i poslednji na etapi mogu da imaju isto vreme, ali su u stvarnosti više desetina sekundi odvojeni. Sa tim u vidu, na tako ravnoj etapi, svaki tim je u stanju da zadrži priključak sa pelotonom i tu nema šta mnogo da se dobije ili izgubi, osim ako ne dođe do nekog sudara najkasnije 3km pre kraja. Ako se to dogodi unutar 3km oni što su učestvovali u sudaru, dobijaju isto vreme kao i pobednik.

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

I jos jedan komentar za one sto se pitaju otkud Slovenci u vrhu, a nas nigdje i slicno. Svako ko je ikad posjetio neku od biciklistickih zemalja ce vam reci samo dvije stvari, infrastruktura i kultura prevoza. Ja licno po hljeb idem autom, a recimo danska i holandska princeza po opstem pljusku voze svoju djecu u vrtic ili skolu. U Hol je bicikl prevozno sredstvo broj 1, a voze takva bicikla da bi svakog od nas bilo sramota provozati kroz selo. Mi smo to zvali bicikli sa sipkom, sa korpom naprijed ili nazad. Da imaju Alpe, Holandjani, Belgijanci i Danci bi bili nepobjedivi, ovako im ostaju proljetni klasici i po koja etapna pobjeda na flat ili medium mountain stazama.

miletrans

pre 3 godine

@ Dragan, 19. septembar 2020 19:14

Tada je poslednja etapa bila individualni hronometar, a razlika je bila nešto baš mala. Na kraju, Lemond je pobedio za par sekundi na užas i razočarenje cele Francuske. Ako se dobro sećam, Lemond (ili ko god ga je pripremao) je vozio sa drugačijim biciklom i drugačijom kacigom, ne bi li izvukao svaku stotinku koju može, a Finjon je imao daleko ležerniji pristup. Vrlo brzo posle toga (možda čak i sledeće godine, da ne guglam sad) je i uveden ovakav sistem sa revijalnom poslednjom etapom uz eventualnu borbu sprintera.

I, da ne zaboravim glavnu stvar, BRAVO za Pogačara! Dečko je sam osvojio tur. Naravno, čestitke i za Rogliča.

Valjevska podvala

pre 3 godine

Ok, Linet Masai je dao otprilike objašnjenje zašto se poslednja etapa smatra revijalnom. Ali opet, recimo da je zaostatak drugog npr 15 sekundi ili manje, šta kao on ne bi ni pokušavao da to nadoknadi u poslednjoj etapi?

Zeleni Zub, krajnje bistrog uma

pre 3 godine

Bravo i za komentatora koga je bilo prijatno slusati protekle tri nedelje. Nema veze sto nije shvatio na vreme ko je pobednik.

Zile

pre 3 godine

Strasan Tur, strasan Pogacar, strasni Slovenci. Tur je sto se biciklizma tice vrh vrhova, dalje nema.
Pobedniki prosle godine - Bernal (Tur), Carapaz (Giro), Roglic (Vuelta). Sva trojica su sada na Turu, a ni jedan nece biti na Giru.

nevski

pre 3 godine

upravnik zatvora
Froom ....mislim da će i on objaviti biografiju kad prestane da spava,kao i onaj prevarant akerički.
Meni je lični heroj bar 2 Froomova tura bio Wout Pouls,bože kako je taj čovek vukao,kao lokomotiva,kao mali danas.

nevski

pre 3 godine

@Nenad
Sagan ne može da presvuče Beneta,mislim da nema dovoljno ni bodova sutra,70 dobija pobednik oba sprinta,nisam gledao razliku doduše,a,ni zbog toga što je Benet jednostavno bolji,brži,jači trenutno.Ko se bavio ovim sportom i bio sprinter,zna da Benet ove i sledeće godine sigurno uzima većinu trka koje bude vozio(generalne plasmane).Klasici su nešto drugo,a,tu dodajte bar još Alafilipa i pre svih,ciklokros Van Aerta i eto zabave do kraja godine,biće toliko dobrih trka spakovanih u dva meseca da ćemo uživati.

Filip

pre 3 godine

@ evgenij Onjegin

Ne postoji pravilo da se u zadnjoj etapi ne napada žuta majica!
U zadnjoj etapi je skoro pa nikakva šansa da se napadne žuta majica, zato jer je to sprinterska etapa od cca 140km po ravnom ono što se kaže "flat as pancake!" Ti solo možeš u bjeg, ali na 140km grupa je jednostavno brža. Npr, ja rekreativno na ravnom solo držim prosjek oko 27kmh na 100km, a kada se priključim grupi, ode mi prosjek solidno preko 30kmh.
Kada bi sutra i krenuo Rogla u kakav besmisleni bijeg UAE bi mu se samo priljepio, a čak bi Pog to mogao i sam.
Za uspješan bijeg mora biti brdovita etapa. Nešto kao prošli tjedan u Massif central gdje je Hirschi fenomenalno povlačio. Prethodne 2 u Alpama su isto bili super bijegovi, ali na ravnom .... tu jednostavno ne možeš bježati.
Jedina šansa je par sekundi izvući kroz bonifikaciju na sprintu, kao što je Niballi na hrvatskom turu napravio prije 2 godine
Biciklizam je timski sport, gdje manje poznati pojedinci iz tima (domestique) rade za lidera tima koji pokupi sve počasti, ali ... on ipak sam mora vrtiti pedale!
Eh da ... par komentara prije Evgenija .... Tadejev uspjeh tim veći baš što je Rogla specjalist za TT! Rogla i Doumulin (oba Jumbo visma) su najbolji baš na kronometru!

Djenka

pre 3 godine

Oko diskusije da li se moze promeniti na poslednjoj etapi, ne moze, to je stvar fer pleja, pije se sampanjac i vozi se ulicama Pariza. Jedino se trka za eptapnu pobedu jer je stvar prestiza i za zelenu majicu, al to je druga trka

Djenka

pre 3 godine

@blagonakloni sve si u pravu, samo mala ispravka-nisu profesori ti koji bacaju lopte iz svoje nezainteresovanosti (mada ima i takvih) vec je problem sa prostorom-nema sala, nema terena, rekvizita itd. Svakako je skolski sport kod nas na jako niskom nivou, sto ce doci na naplatu sto kroz lose rezuktate sportista sto kroz lose opste zdravlje. Kao neko ko radi u skoli, mogu poesvedociti jako losim navikama nase dece. Pozdrav

Denny Crane

pre 3 godine

Uvek sam se pitao zasto je ta zadnja etapa uvek revijalna...
Cemu ta etapa ako ne smes da napadnes?
Ako je Pogacar uspeo da nadoknadi vise od jednog minuta, zasto ne bi Roglic opet preuzeo vodjstvo u zadnjoj?
Bas me zanima - inace mi je svejedno ko ce da osvoji, ali to 'pravilo' ne postoji u nijednom drugom sportu...
(Evgenije Onjegin, 19. septembar 2020 18:31)

Organizatori verovatno i žele da se poslednja etapa razlikuje od ostalih, ipak je sprinterska i mnogo kraća nema tu mogućnosti za neki obrt pogotovo što je nekoliko krugova po Parizu i sam finiš je interesantniji jer se svi sprinteri bore za pobedu i tako se i završava Tur sa velikom grupom, tako da sve to ima smisla sa jedne strane a nama koji volimo da gledamo možda bi odgovarala i poslednja etapa da bude takmičarska.

WillyWonka

pre 3 godine

"@vlado bukvalno izgubljen lik, pa covece imas internet gde moze da se prati svaki minut trke, on se iznenadio na kilometar do cilja da je Rogla pao s trona.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Djenka, 19. septembar 2020 18:51) "

Baš se pogubio, fino na ekranu piše "virtualni generalni poredak", Pogačar preuzima vodstvo, kod Rogliča odoše sekunde u crveno, a on kaže, ima Roglič još uvijek 58 sekundi prednosti. Nije uopšte skontao da je tad bilo gotovo. Inače dobar komentator, bio je biciklista i zna dobro taj sport.

JPR24

pre 3 godine

Za ove što lupaju ovde da se zadnjeg dana odlučuje?Pa stvarno lupate jer se pod 1.Daje isto vreme grupe u poslednja 3 km svih vozača a uvek se Pariz završi sprintom a pod 2.Mora da se ima neki kodeks,Rogliču ne pada napamet da sutra napada majicu,to je to za ovaj Tour!
(Steva, 19. septembar 2020 19:17)

Pa desilo se, jeste odavno ali se desilo, 1947, 1968 i 1989 zadnji put ali tada je bila zadnja etapa kao ova danas tako da je manje čudno za 89’.

u sridu!

pre 3 godine

"Bogu hvala što čovjek ima ovako tipično slovenačko ime i prezime, da je neki Marko recimo ne bi se moglo živjeti od komentara o srpskom trijumfu na turu.
(mg, 19. septembar 2020 18:46)"

hahah, bravo majstore!

kolja

pre 3 godine

Ovo ide u legendu, rame uz rame sa najvećim duelima na Turu, poput onog između Merksa i Luisa Okanje, ili Lemond protiv Finjona. O ovome što je danas uradio Pogačar pričaće se godinama, decenijama, jer dečko je bukvalno pobedio čitav tim TJV-a, koji je ima Rogliča, Dumolana, Van Arta, Toni Martina. Dakle, sve što je uradio TJV, danas je Pogačar poništio i to na način koji će se pamtiti. Žao mi je Rogliča, imao je odličan Tur, ali na hronometru nema skrivlica, tu je čovek protiv čoveka, i Pogačaje pokazao da je bez premca. Znao sam da ga je već dobio na državnom, ali nisam očekivao ovakvu demonstraciju moći, pa klinac je uništio vreme jednog Dumolana, koji je uvek bio gazda na hronometru. Svaka čast Pogačaru, ušao je u istoriju na impresivan način, i mislim da ukoliko sve bude kako treba predstoji njegova neviđena dominacija.

Steva

pre 3 godine

Za ove što lupaju ovde da se zadnjeg dana odlučuje?Pa stvarno lupate jer se pod 1.Daje isto vreme grupe u poslednja 3 km svih vozača a uvek se Pariz završi sprintom a pod 2.Mora da se ima neki kodeks,Rogliču ne pada napamet da sutra napada majicu,to je to za ovaj Tour!

Slovenc

pre 3 godine

Poslednja etapa nije bukvalno revijalna, udarice se sprinteri za pobedu u etapi. Sto se zute majice (pobednika Toura) tice, stoji nepisano pravilo - gentelmenski dogovor, da se zute majice u poslednoj etapi ne napada. To se postuje, takva je tradicija. Pobednik TDF 2020 je Tadej Pogacar.

Dominacija

pre 3 godine

Bogu hvala što čovjek ima ovako tipično slovenačko ime i prezime, da je neki Marko recimo ne bi se moglo živjeti od komentara o srpskom trijumfu na turu.
(mg)

Pa vi ih prvi zovete Alpskim Srbima...

nevski

pre 3 godine

@ Dragan...Ino nije poštovao dogovor,bili su u istoj ekipi i krenuo je da presvlači Lemonda,Lemond je preživeo,to je bio jedan od najdramatičnijih,medjutim,najdramatičniji je bio Lemond protiv Finjona,mislim da je Lemond pobedio za osam sekundi overall,I to bi bio kratak omaž najboljem američkom biciklisti svih vremena(prevaranta ne računam).
Što se najvećeg svetskog dogadjaja u sportu trenutno tiče, Rogla je zaslužio Tur,Rogla je imao ekipu,Rogla je bio dominantan,ALI,Pogačar je dobio Tur,i znate šta,zaslužio ga je,podjednako kao i Rogla,čak i više.
Meni je žao Rogle zbog ličnog poznanstva s njim,ali,mali nije normalan,tri nedelje se vozi bez podrške,štaviše,došao je da bude podrška Aruu,ali,Tadej je jednostavno budućnost ovog sporta,i,ako ovako nastavi( on je ljudi još mlađi senior,nema ni 22 pune) biće najbolji u ovom sportu svih vremena,čak me podseća na Inoa malo,i onaj se uvijao na biciklu a grizao do smrti.
Hronometar je bio brdaški specijal na kraju,a,kako je motao velike obrtaje,to jednostavno nije normalno,tolika snaga,kadenca,ja to još nisam video,a,lično sam bio na turu par puta,na Alp d Huezu,voleo sam Kontadora kao oca,ali,ovako nešto nikad nisam video,živeo dečko i da uzmeš Turica koliko god hoćeš,Điro sredi da naprave godinu koja završava na Monte Zonkolanu pa i to overi,bar jednom,a,Vueltu obidji čisto da kompletiraš sve.Momak ima još vrhunskih 10-12 godina u biciklizmu,Rogla,trgni se pa bar jedan tur zemi,mali je Vrag opak. :)
Do sledeće godine i novog obračuna ove dvojice i cenim Martineza,uživajte sutra u Parizu.

ZNBg

pre 3 godine

Neverovatna etapa. I zaslužena pobeda mladog Tadeja Pogačara. Borio se kao lav tokom celog Tur-a, nije se predavao ni kada je imao 1 min. i 21 sec zaostatka. Iz dana u dan je napadao i smanjivao zaostatak.
Žao mi je Rogliča, ali je delom i sam kriv. U nekim etapama je vozio kao da je Pogačar iz njegove ekipe. Nije smeo da ga pusti u beg kada je Tadej stigao 40 sec pre svih. Na etapi 17 koju je dobio Lopez Roglič je dodao Tadeju 15 sec, ali mislim da je mogao i više samo da je imao bolju taktiku. Ipak, mali je fenomenalan i zasluženi pobednik. Tom Dumulan je danas bio odličan , ali morao je da se zadovolji 2. mestom.
Drago mi je što je Ritchi Port osvojio 3. mesto u generalnom.
Godinama pratim Tur i ostale velike trke, ali ne pamtim ovako kvalitetnu i uzbudljivu trku. Dugogodišnja dominacija Sky-a (Ineos-a) je, nadam se konačno gotova.

Dragan

pre 3 godine

Na poslednjoj etapi samo je Greg Lemond pre skoro 30 i nešto godina "pobegao" vodećem u generalnom plasmanu (do tada) i pretekao ga i pobedio i tako osvojio Tur, iz inata, jer ranije njegova ekipa nije ispoštovala dogovor, hteo je da se gadno osveti i to mu je uspelo.Mislim da je gubitnik bio Bernar Ino.

Steva

pre 3 godine

Inače zanimljivo je što je Team Emirati jedan od lošijih timova u toliko je Tadejov uspeh veći i ptice na grani znaju šta znači jak tim...

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

Mislim da niste komentatora skontali, negdje na - 20sec prednosti, virtuelne, za Rogliča, shvatio je o cemu se radi, ali se trudio da do samog kraja ne donosi konacan zakljucak. Ono sto je meni malo zasmetalo, cini se da je bio Roglin navijac, nekako je premlak bio na kraju. Inace, eurosport ima najbolje komentatore.

Dragan

pre 3 godine

Pogledajte, pratim biciklizam od početka 80-tih, tada su jedino od tadašnjih medija bile, za današnja vremena, nepojmljivo, opširne "Sportske Novosti"(Hrvatska), na četiri strane, u detalje, sve tadašnje asove sam pratio gde god ima bilo šta rečeno, napisano, slikano, snimljeno, najviše sam voleo Induriana, Pogačar ima šanse da ga dostigne i pretekne, ali videćemo.

Valjevska podvala

pre 3 godine

(Filip, 19. septembar 2020 19:07)

Aha, kapiram, znači na flat etapi je nemoguće pobeći sam, jer je grupa uvek brža. Hvala svima

D'Angelo Russell

pre 3 godine

Za one koji ne razumiju ovo zadnje kao da nije etapa, niko nikad neće nekog napasti pa da je bukvalno jedan sekund, ali mislim bukvalno. Samo može zelena ako treba i to je to.

blagonakloni

pre 3 godine

Biciklizam je jedan od retkih( popularnih ) sportova koje nisam pasionirano pratio. Tek toliko da znam šta se dešava. Ove godine sam iz respekta prema slovenačkom sportu pratio malo više i moram priznati da je sjajan sport, momci su savršeno spremni sportisti (verovatno i najspremniji), a posle ove bukvalno istorijske trke Pogačara- nema komentara! Jesam ljubomoran što je Slovenija apsolutni sportski gigant- imajući u vidu broj stanovnika- ali to je rezultat dobrih kućnih navika i dobrog školskog sporta! Nama su oni “smešni” ali nema porodice da se tamo rekreativno ne bavi sportom- svi voze bicikl , i svi baš svi šetaju, skupljaju pečurke, čiste šume.... Rezultat- dobro zdravlje i vrlo komforan život!
A mi pre trideset godina lupetali kako će bez nas “gladovati”!
Da se razumemo, uveren san da bi mi sa našim talentom i brojnošću, samo da usvojimo zdrave životne navike i da nam deca u školama redovno rade fizičko ali tako da se profesori drže nastavnog plana , a ne samo bace loptu deci- bili uspešniji!

pedala

pre 3 godine

Auuu kakva etapa, mislim da niko od svih stručnjaka biciklizma nije ovo očekivao, da Pogačar bude čak 2 minuta brži na hronometru od Rogliča, a od specijalista za hronometar preko minuta. Ovo je nestvarno. Bravo za Slovence a ogromno BRAVO za Tadeja. I uze tri majice.

vlado

pre 3 godine

Svaka cast za Pogacara. Komentator na Eurosportu (Srbija valjda) kriminalan, nema blage veze sta se desava na etapi, trka fantasticna, on sve vreme nema veze sa prolazima... Nervirao me vise nego sto sam se radovao cudu Pogacara.

Slavko

pre 3 godine

Revijalna, zato što se Tur odlučuje u brdima i besmisleno je da se generalni plasman odlučuje u sprintu, to bi bilo malo i opasno da se sve ekipe nabiju napred.

pedala

pre 3 godine

Poslednja etapa nije revijalna u pravom smislu reči, ko je iole gledao biciklizam zna da je nemoguće da iko može na ,,flat" etapi da popravi svoj rezultat. I naravno da postoji trkanje jer može da dođe do promene za zelenu majicu (sutra ne može ni u tome). Grand turovi se osvajaju na brdu (uglavnom). Ima primera gde je bilo drugačije: ovo danas, ili Frum na Điru kada je jednim samoubistvenim begom na sve ili ništa osvojio Điro. Ali na poslednjoj etapi niko ne može da išta uradi.

Nenad

pre 3 godine

Voleo sam da to bude Nairo, ali on je sada daleko od toga. Onda Rogla, opet ništa. Pogačaru skidam kapu, ali Tur se završava tek sutra i sutra će se stvrno znati pobednici. Nije se nikad desilo presvlačenje zadnjeg dana, ali za sve postoji prvi put. Možda i Sagan presvuče Beneta.

Miodrag

pre 3 godine

Neviđen Tur i fenomenalna vožnja Tadeja Pogačara. Tadej je pokazao da na hronometru ništa nije izgubljeno i da se može preokrenuti Tur. Rogla je bio dobar na hronometru, ali dolazak do brda je bio izuzetno težak za iskusnog Slovenca. Tako da bez obzira na neuspeh Rogliča Slovenija slavi Tur. Verovali ili ne Tadej puni 22 godine za 2 dana i več postaje najmlađi pobednik Tur de Fransa u istoriji. Osvojio je čak tri majice u generalnom plasmanu: žuta majica, tačkasta majica za osvajača brdskih ciljeva i bela majica za najboljeg mladog vozača. Bravo Slovenci.

Garo

pre 3 godine

Gledam danas ko bi mogao biti dobar na hronometru , kontam Pogačar umoran je ali je ipak od ovih najboljih imao slabu podršku ... baraba osvoji Tour ... Nevjerovatno

Lea

pre 3 godine

Ali koja je draž gledati isti na TV osim ako nisu zadnja par km? Dosadno i monotono do bola...
(ćira, 19. septembar 2020 18:40)
Ja gledam celu, proputovah Francusku. Gledam i Vueltu i Điro, uživancija. Inače, o samom biciklizmu i sportskim uzbuđenjima nemam šta da kažem, ne razumem se, ali vidim da se muče

D'Angelo Russell

pre 3 godine

Au, šta reći. Pogačar je napravio pravo čudo. Ukrao žutu majicu kao jedno od najvećih iznenađenja ikad u biciklizmu, a još je uzeo tačkastu i bijelu majicu. Već je ispisao istoriju kao najbolji mladi biciklista svih vremena.

mg

pre 3 godine

Bogu hvala što čovjek ima ovako tipično slovenačko ime i prezime, da je neki Marko recimo ne bi se moglo živjeti od komentara o srpskom trijumfu na turu.

Linet Masai

pre 3 godine

@Valjevksa podvala
Poslednja etapa je ravnicarska bez mnogo mogucnosti da neki takmicar napadne i odvoji se od pelotona. Jednostavno bi ga stigla grupa vozaca odmah jer imaju prednost voznje u grupi, odnosno u zavetrini. U najboljem slucaju bi neki vrhunski hronometras mogao da se odvoji nekoliko kilometara pre kraja i pokusa da napravi mali razmak u odnosu na peloton i pokusa da osvoji etapu i bonifikaciju. Da je razlika pred poslednju etapu svega nekoliko sekundi mozda bi se to i pokusalo, ali bi i u tom slucaju bilo minimalne sanse da se uspe. Zato se svi sem sprintere pomire sa ucinjenim na dotadasnjem Turu i tu etapu voze kao revijalnu.

Ваљевац

pre 3 godine

Valjevska podvala

Последња етапа се увек вози на Јелисејским пољима и вози се за престиж.Спринтерска је и нема борбе за генерални пласман.

Evgenije Onjegin

pre 3 godine

Uvek sam se pitao zasto je ta zadnja etapa uvek revijalna...
Cemu ta etapa ako ne smes da napadnes?
Ako je Pogacar uspeo da nadoknadi vise od jednog minuta, zasto ne bi Roglic opet preuzeo vodjstvo u zadnjoj?
Bas me zanima - inace mi je svejedno ko ce da osvoji, ali to 'pravilo' ne postoji u nijednom drugom sportu.
Zamislite da u tenisu neko stigne do mec lopte i protivnik 'mora' da posalje loptu u aut/mrezu ili da pusti da drugi igrac odservira as...
...ili u boksu posle prvog nokdauna protivnik da ostane da lezi iako bi mogao da ustane.
Totalna glupost.

zgtom

pre 3 godine

Neviđena etapa kao i cijeli Tour. Gdje su sada oni koji su pričali da je loša kvaliteta Toura , pa ovakav rasplet nismo vidjeli desetljećima. Žao mi je Roglića ipak ima 31 godinu. A Pogačar , reklo bi se mladost je pobijedila. Brutalan, brutalan Tour.

Upravnik zatvora

pre 3 godine

Ovogodisnji TDF je pravo osvezenje u odnoau na nekoliko prethodnih, gde je Froom bio neprikosnoven. Tadej koji ima 21 god bice neprevazidjen dugo godina.

ćira

pre 3 godine

Odmah da se ogradim I da kažem da je ovo izuzetno naporan sport isvaka čast momcima. Ali koja je draž gledati isti na TV osim ako nisu zadnja par km? Dosadno i monotono do bola...

Djenka

pre 3 godine

Bravo za Tadeja, apsolutno zasluzen i cist trijumf. Najjaci vozac na Turu, to se videlo na svakoj etapi. Roglic je imao ubedljivo najjacu ekipu, ovu prednost koju je imao je dobio kada je Tadej otpao zbog bocnog vetra i opet nije uspeo. Veliki trijumf za Tadeja, bela majica je njegova, tackasta takodje, tri etapne pobede. cak je i u plasmanu za zelenu 8-i. Jumbo visma mu osvojio trku svojom taktikom i cuvanjem, neka vise nikad ne osvoji trku vozac koga ekipa vuce.

Valjevska podvala

pre 3 godine

Je l' može neko da objasni zašto je poslednja etapa revijalna? Mislim, je l' inače revijalna ili je zaostatak drugog u odnosu na prvog nenadoknadiv, pa je zato revijalna?

Djenka

pre 3 godine

@vlado bukvalno izgubljen lik, pa covece imas internet gde moze da se prati svaki minut trke, on se iznenadio na kilometar do cilja da je Rogla pao s trona.

mg

pre 3 godine

Bogu hvala što čovjek ima ovako tipično slovenačko ime i prezime, da je neki Marko recimo ne bi se moglo živjeti od komentara o srpskom trijumfu na turu.

zgtom

pre 3 godine

Neviđena etapa kao i cijeli Tour. Gdje su sada oni koji su pričali da je loša kvaliteta Toura , pa ovakav rasplet nismo vidjeli desetljećima. Žao mi je Roglića ipak ima 31 godinu. A Pogačar , reklo bi se mladost je pobijedila. Brutalan, brutalan Tour.

D'Angelo Russell

pre 3 godine

Au, šta reći. Pogačar je napravio pravo čudo. Ukrao žutu majicu kao jedno od najvećih iznenađenja ikad u biciklizmu, a još je uzeo tačkastu i bijelu majicu. Već je ispisao istoriju kao najbolji mladi biciklista svih vremena.

blagonakloni

pre 3 godine

Biciklizam je jedan od retkih( popularnih ) sportova koje nisam pasionirano pratio. Tek toliko da znam šta se dešava. Ove godine sam iz respekta prema slovenačkom sportu pratio malo više i moram priznati da je sjajan sport, momci su savršeno spremni sportisti (verovatno i najspremniji), a posle ove bukvalno istorijske trke Pogačara- nema komentara! Jesam ljubomoran što je Slovenija apsolutni sportski gigant- imajući u vidu broj stanovnika- ali to je rezultat dobrih kućnih navika i dobrog školskog sporta! Nama su oni “smešni” ali nema porodice da se tamo rekreativno ne bavi sportom- svi voze bicikl , i svi baš svi šetaju, skupljaju pečurke, čiste šume.... Rezultat- dobro zdravlje i vrlo komforan život!
A mi pre trideset godina lupetali kako će bez nas “gladovati”!
Da se razumemo, uveren san da bi mi sa našim talentom i brojnošću, samo da usvojimo zdrave životne navike i da nam deca u školama redovno rade fizičko ali tako da se profesori drže nastavnog plana , a ne samo bace loptu deci- bili uspešniji!

pedala

pre 3 godine

Auuu kakva etapa, mislim da niko od svih stručnjaka biciklizma nije ovo očekivao, da Pogačar bude čak 2 minuta brži na hronometru od Rogliča, a od specijalista za hronometar preko minuta. Ovo je nestvarno. Bravo za Slovence a ogromno BRAVO za Tadeja. I uze tri majice.

nevski

pre 3 godine

@ Dragan...Ino nije poštovao dogovor,bili su u istoj ekipi i krenuo je da presvlači Lemonda,Lemond je preživeo,to je bio jedan od najdramatičnijih,medjutim,najdramatičniji je bio Lemond protiv Finjona,mislim da je Lemond pobedio za osam sekundi overall,I to bi bio kratak omaž najboljem američkom biciklisti svih vremena(prevaranta ne računam).
Što se najvećeg svetskog dogadjaja u sportu trenutno tiče, Rogla je zaslužio Tur,Rogla je imao ekipu,Rogla je bio dominantan,ALI,Pogačar je dobio Tur,i znate šta,zaslužio ga je,podjednako kao i Rogla,čak i više.
Meni je žao Rogle zbog ličnog poznanstva s njim,ali,mali nije normalan,tri nedelje se vozi bez podrške,štaviše,došao je da bude podrška Aruu,ali,Tadej je jednostavno budućnost ovog sporta,i,ako ovako nastavi( on je ljudi još mlađi senior,nema ni 22 pune) biće najbolji u ovom sportu svih vremena,čak me podseća na Inoa malo,i onaj se uvijao na biciklu a grizao do smrti.
Hronometar je bio brdaški specijal na kraju,a,kako je motao velike obrtaje,to jednostavno nije normalno,tolika snaga,kadenca,ja to još nisam video,a,lično sam bio na turu par puta,na Alp d Huezu,voleo sam Kontadora kao oca,ali,ovako nešto nikad nisam video,živeo dečko i da uzmeš Turica koliko god hoćeš,Điro sredi da naprave godinu koja završava na Monte Zonkolanu pa i to overi,bar jednom,a,Vueltu obidji čisto da kompletiraš sve.Momak ima još vrhunskih 10-12 godina u biciklizmu,Rogla,trgni se pa bar jedan tur zemi,mali je Vrag opak. :)
Do sledeće godine i novog obračuna ove dvojice i cenim Martineza,uživajte sutra u Parizu.

Lea

pre 3 godine

Ali koja je draž gledati isti na TV osim ako nisu zadnja par km? Dosadno i monotono do bola...
(ćira, 19. septembar 2020 18:40)
Ja gledam celu, proputovah Francusku. Gledam i Vueltu i Điro, uživancija. Inače, o samom biciklizmu i sportskim uzbuđenjima nemam šta da kažem, ne razumem se, ali vidim da se muče

u sridu!

pre 3 godine

"Bogu hvala što čovjek ima ovako tipično slovenačko ime i prezime, da je neki Marko recimo ne bi se moglo živjeti od komentara o srpskom trijumfu na turu.
(mg, 19. septembar 2020 18:46)"

hahah, bravo majstore!

vlado

pre 3 godine

Svaka cast za Pogacara. Komentator na Eurosportu (Srbija valjda) kriminalan, nema blage veze sta se desava na etapi, trka fantasticna, on sve vreme nema veze sa prolazima... Nervirao me vise nego sto sam se radovao cudu Pogacara.

kolja

pre 3 godine

Ovo ide u legendu, rame uz rame sa najvećim duelima na Turu, poput onog između Merksa i Luisa Okanje, ili Lemond protiv Finjona. O ovome što je danas uradio Pogačar pričaće se godinama, decenijama, jer dečko je bukvalno pobedio čitav tim TJV-a, koji je ima Rogliča, Dumolana, Van Arta, Toni Martina. Dakle, sve što je uradio TJV, danas je Pogačar poništio i to na način koji će se pamtiti. Žao mi je Rogliča, imao je odličan Tur, ali na hronometru nema skrivlica, tu je čovek protiv čoveka, i Pogačaje pokazao da je bez premca. Znao sam da ga je već dobio na državnom, ali nisam očekivao ovakvu demonstraciju moći, pa klinac je uništio vreme jednog Dumolana, koji je uvek bio gazda na hronometru. Svaka čast Pogačaru, ušao je u istoriju na impresivan način, i mislim da ukoliko sve bude kako treba predstoji njegova neviđena dominacija.

Surovoiskrenaosoba tzv.realista

pre 3 godine

Bravo za Slovence,nacija koja brine o svemu ,o sportu,mladima,obrazovanju,sve je uredno,cisto,drzava za primer.....

satelit

pre 3 godine

Sam ,bez ekipe,kao siroce se slepao uz Jumbo V.,koja nije znala ili nije mogla da ga se otrese... pomislio sam danas da li bi moglo da se desi cudo..Rekoh-nema sanse.. Zao mi Roglicha,ali mi je pogacar nekako prirastao srcu tokom trke...Ono lose po Roglica je sto je Tadej sad vrela roba i dobice brutalan tim.. Mozda je Roglic izgubio sanse da ikad vise dohvati Tur..Pogacar je danas usao u legendu,jer je cudo napravio i mala cuda radio 21 dan!Kapa dole! A ja posle Nibalija ima novo pulena!

Djenka

pre 3 godine

Bravo za Tadeja, apsolutno zasluzen i cist trijumf. Najjaci vozac na Turu, to se videlo na svakoj etapi. Roglic je imao ubedljivo najjacu ekipu, ovu prednost koju je imao je dobio kada je Tadej otpao zbog bocnog vetra i opet nije uspeo. Veliki trijumf za Tadeja, bela majica je njegova, tackasta takodje, tri etapne pobede. cak je i u plasmanu za zelenu 8-i. Jumbo visma mu osvojio trku svojom taktikom i cuvanjem, neka vise nikad ne osvoji trku vozac koga ekipa vuce.

Filip

pre 3 godine

@ evgenij Onjegin

Ne postoji pravilo da se u zadnjoj etapi ne napada žuta majica!
U zadnjoj etapi je skoro pa nikakva šansa da se napadne žuta majica, zato jer je to sprinterska etapa od cca 140km po ravnom ono što se kaže "flat as pancake!" Ti solo možeš u bjeg, ali na 140km grupa je jednostavno brža. Npr, ja rekreativno na ravnom solo držim prosjek oko 27kmh na 100km, a kada se priključim grupi, ode mi prosjek solidno preko 30kmh.
Kada bi sutra i krenuo Rogla u kakav besmisleni bijeg UAE bi mu se samo priljepio, a čak bi Pog to mogao i sam.
Za uspješan bijeg mora biti brdovita etapa. Nešto kao prošli tjedan u Massif central gdje je Hirschi fenomenalno povlačio. Prethodne 2 u Alpama su isto bili super bijegovi, ali na ravnom .... tu jednostavno ne možeš bježati.
Jedina šansa je par sekundi izvući kroz bonifikaciju na sprintu, kao što je Niballi na hrvatskom turu napravio prije 2 godine
Biciklizam je timski sport, gdje manje poznati pojedinci iz tima (domestique) rade za lidera tima koji pokupi sve počasti, ali ... on ipak sam mora vrtiti pedale!
Eh da ... par komentara prije Evgenija .... Tadejev uspjeh tim veći baš što je Rogla specjalist za TT! Rogla i Doumulin (oba Jumbo visma) su najbolji baš na kronometru!

tobi

pre 3 godine

Ja u radnji, na tv TDF. Negde 30', Pogacar istopio prednost na pola. Batalim kupovinu, nabije se pola radnje pred ekran, sto kupci, sto prodavci. Na Eurosportu daju zaostatak. Roglic u prednisti, kontrolise trku, ali na 4km ta prednost krene tako da se topi, da sam pomislio da nesto nije u redu sa stopericom. Pogacar gazi takav prenos, to niko ne moze da isprati! Svaka cast obojici, i puno srece u daljoj karijeri.

Garo

pre 3 godine

Gledam danas ko bi mogao biti dobar na hronometru , kontam Pogačar umoran je ali je ipak od ovih najboljih imao slabu podršku ... baraba osvoji Tour ... Nevjerovatno

Dragan

pre 3 godine

Pogledajte, pratim biciklizam od početka 80-tih, tada su jedino od tadašnjih medija bile, za današnja vremena, nepojmljivo, opširne "Sportske Novosti"(Hrvatska), na četiri strane, u detalje, sve tadašnje asove sam pratio gde god ima bilo šta rečeno, napisano, slikano, snimljeno, najviše sam voleo Induriana, Pogačar ima šanse da ga dostigne i pretekne, ali videćemo.

Miodrag

pre 3 godine

Neviđen Tur i fenomenalna vožnja Tadeja Pogačara. Tadej je pokazao da na hronometru ništa nije izgubljeno i da se može preokrenuti Tur. Rogla je bio dobar na hronometru, ali dolazak do brda je bio izuzetno težak za iskusnog Slovenca. Tako da bez obzira na neuspeh Rogliča Slovenija slavi Tur. Verovali ili ne Tadej puni 22 godine za 2 dana i več postaje najmlađi pobednik Tur de Fransa u istoriji. Osvojio je čak tri majice u generalnom plasmanu: žuta majica, tačkasta majica za osvajača brdskih ciljeva i bela majica za najboljeg mladog vozača. Bravo Slovenci.

Ваљевац

pre 3 godine

Valjevska podvala

Последња етапа се увек вози на Јелисејским пољима и вози се за престиж.Спринтерска је и нема борбе за генерални пласман.

Linet Masai

pre 3 godine

@Valjevksa podvala
Poslednja etapa je ravnicarska bez mnogo mogucnosti da neki takmicar napadne i odvoji se od pelotona. Jednostavno bi ga stigla grupa vozaca odmah jer imaju prednost voznje u grupi, odnosno u zavetrini. U najboljem slucaju bi neki vrhunski hronometras mogao da se odvoji nekoliko kilometara pre kraja i pokusa da napravi mali razmak u odnosu na peloton i pokusa da osvoji etapu i bonifikaciju. Da je razlika pred poslednju etapu svega nekoliko sekundi mozda bi se to i pokusalo, ali bi i u tom slucaju bilo minimalne sanse da se uspe. Zato se svi sem sprintere pomire sa ucinjenim na dotadasnjem Turu i tu etapu voze kao revijalnu.

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

I jos jedan komentar za one sto se pitaju otkud Slovenci u vrhu, a nas nigdje i slicno. Svako ko je ikad posjetio neku od biciklistickih zemalja ce vam reci samo dvije stvari, infrastruktura i kultura prevoza. Ja licno po hljeb idem autom, a recimo danska i holandska princeza po opstem pljusku voze svoju djecu u vrtic ili skolu. U Hol je bicikl prevozno sredstvo broj 1, a voze takva bicikla da bi svakog od nas bilo sramota provozati kroz selo. Mi smo to zvali bicikli sa sipkom, sa korpom naprijed ili nazad. Da imaju Alpe, Holandjani, Belgijanci i Danci bi bili nepobjedivi, ovako im ostaju proljetni klasici i po koja etapna pobjeda na flat ili medium mountain stazama.

ZNBg

pre 3 godine

Neverovatna etapa. I zaslužena pobeda mladog Tadeja Pogačara. Borio se kao lav tokom celog Tur-a, nije se predavao ni kada je imao 1 min. i 21 sec zaostatka. Iz dana u dan je napadao i smanjivao zaostatak.
Žao mi je Rogliča, ali je delom i sam kriv. U nekim etapama je vozio kao da je Pogačar iz njegove ekipe. Nije smeo da ga pusti u beg kada je Tadej stigao 40 sec pre svih. Na etapi 17 koju je dobio Lopez Roglič je dodao Tadeju 15 sec, ali mislim da je mogao i više samo da je imao bolju taktiku. Ipak, mali je fenomenalan i zasluženi pobednik. Tom Dumulan je danas bio odličan , ali morao je da se zadovolji 2. mestom.
Drago mi je što je Ritchi Port osvojio 3. mesto u generalnom.
Godinama pratim Tur i ostale velike trke, ali ne pamtim ovako kvalitetnu i uzbudljivu trku. Dugogodišnja dominacija Sky-a (Ineos-a) je, nadam se konačno gotova.

Upravnik zatvora

pre 3 godine

Ovogodisnji TDF je pravo osvezenje u odnoau na nekoliko prethodnih, gde je Froom bio neprikosnoven. Tadej koji ima 21 god bice neprevazidjen dugo godina.

Zeleni Zub, krajnje bistrog uma

pre 3 godine

Bravo i za komentatora koga je bilo prijatno slusati protekle tri nedelje. Nema veze sto nije shvatio na vreme ko je pobednik.

Zile

pre 3 godine

Strasan Tur, strasan Pogacar, strasni Slovenci. Tur je sto se biciklizma tice vrh vrhova, dalje nema.
Pobedniki prosle godine - Bernal (Tur), Carapaz (Giro), Roglic (Vuelta). Sva trojica su sada na Turu, a ni jedan nece biti na Giru.

Steva

pre 3 godine

Inače zanimljivo je što je Team Emirati jedan od lošijih timova u toliko je Tadejov uspeh veći i ptice na grani znaju šta znači jak tim...

WillyWonka

pre 3 godine

"@vlado bukvalno izgubljen lik, pa covece imas internet gde moze da se prati svaki minut trke, on se iznenadio na kilometar do cilja da je Rogla pao s trona.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Djenka, 19. septembar 2020 18:51) "

Baš se pogubio, fino na ekranu piše "virtualni generalni poredak", Pogačar preuzima vodstvo, kod Rogliča odoše sekunde u crveno, a on kaže, ima Roglič još uvijek 58 sekundi prednosti. Nije uopšte skontao da je tad bilo gotovo. Inače dobar komentator, bio je biciklista i zna dobro taj sport.

miletrans

pre 3 godine

@ Dragan, 19. septembar 2020 19:14

Tada je poslednja etapa bila individualni hronometar, a razlika je bila nešto baš mala. Na kraju, Lemond je pobedio za par sekundi na užas i razočarenje cele Francuske. Ako se dobro sećam, Lemond (ili ko god ga je pripremao) je vozio sa drugačijim biciklom i drugačijom kacigom, ne bi li izvukao svaku stotinku koju može, a Finjon je imao daleko ležerniji pristup. Vrlo brzo posle toga (možda čak i sledeće godine, da ne guglam sad) je i uveden ovakav sistem sa revijalnom poslednjom etapom uz eventualnu borbu sprintera.

I, da ne zaboravim glavnu stvar, BRAVO za Pogačara! Dečko je sam osvojio tur. Naravno, čestitke i za Rogliča.

Dominacija

pre 3 godine

Bogu hvala što čovjek ima ovako tipično slovenačko ime i prezime, da je neki Marko recimo ne bi se moglo živjeti od komentara o srpskom trijumfu na turu.
(mg)

Pa vi ih prvi zovete Alpskim Srbima...

Slovenc

pre 3 godine

Poslednja etapa nije bukvalno revijalna, udarice se sprinteri za pobedu u etapi. Sto se zute majice (pobednika Toura) tice, stoji nepisano pravilo - gentelmenski dogovor, da se zute majice u poslednoj etapi ne napada. To se postuje, takva je tradicija. Pobednik TDF 2020 je Tadej Pogacar.

pedala

pre 3 godine

Poslednja etapa nije revijalna u pravom smislu reči, ko je iole gledao biciklizam zna da je nemoguće da iko može na ,,flat" etapi da popravi svoj rezultat. I naravno da postoji trkanje jer može da dođe do promene za zelenu majicu (sutra ne može ni u tome). Grand turovi se osvajaju na brdu (uglavnom). Ima primera gde je bilo drugačije: ovo danas, ili Frum na Điru kada je jednim samoubistvenim begom na sve ili ništa osvojio Điro. Ali na poslednjoj etapi niko ne može da išta uradi.

Slavko

pre 3 godine

Revijalna, zato što se Tur odlučuje u brdima i besmisleno je da se generalni plasman odlučuje u sprintu, to bi bilo malo i opasno da se sve ekipe nabiju napred.

Steva

pre 3 godine

Za ove što lupaju ovde da se zadnjeg dana odlučuje?Pa stvarno lupate jer se pod 1.Daje isto vreme grupe u poslednja 3 km svih vozača a uvek se Pariz završi sprintom a pod 2.Mora da se ima neki kodeks,Rogliču ne pada napamet da sutra napada majicu,to je to za ovaj Tour!

Valjevska podvala

pre 3 godine

(Filip, 19. septembar 2020 19:07)

Aha, kapiram, znači na flat etapi je nemoguće pobeći sam, jer je grupa uvek brža. Hvala svima

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

Mislim da niste komentatora skontali, negdje na - 20sec prednosti, virtuelne, za Rogliča, shvatio je o cemu se radi, ali se trudio da do samog kraja ne donosi konacan zakljucak. Ono sto je meni malo zasmetalo, cini se da je bio Roglin navijac, nekako je premlak bio na kraju. Inace, eurosport ima najbolje komentatore.

Himzo O

pre 3 godine

Prije 15 godina sam sreo jednog ljekara plivacke reprezentacije Svedske i on mi je rekao da je Slovenija najveca sportska sila na svijetu. Dobri su u svim sportovima elitno i imaju sirinu. zamisli samo plivanje u zadnjim godinama, pa u svakom finalu i polufinalu imaju prestavnike iz godine u godinu, to je sport i to je sjajno.
Kad je kk krka zavrsila u regionalnoj ligi kazem jednom slovencu da je to steta a on sosmjehom mi odgovara da nije. sport je razonoda, duhovan i vazno je da se nefuzionira klub il nestane skroz, inace se krka vraca nazad gdje joj je mjesto, dize se iz pepela mnogo jaca. I to je bilo. gledam mnoge komentare kako spominju slovenski sport ali niko da se sjeti da im radi klubski sport na velikom nivou, nestaju, padaju ali nepropadaju jer se dizu.

---
Sad se pitam zasto nije bila ljubljana glavni grad jugoslavije jer tad nebi se nikad raspali. Sad je nemoguce ta misija jer to hrvati nece.

Djenka

pre 3 godine

@blagonakloni sve si u pravu, samo mala ispravka-nisu profesori ti koji bacaju lopte iz svoje nezainteresovanosti (mada ima i takvih) vec je problem sa prostorom-nema sala, nema terena, rekvizita itd. Svakako je skolski sport kod nas na jako niskom nivou, sto ce doci na naplatu sto kroz lose rezuktate sportista sto kroz lose opste zdravlje. Kao neko ko radi u skoli, mogu poesvedociti jako losim navikama nase dece. Pozdrav

nowave7

pre 3 godine

@Miodrag

Tehnički, nije najmlađi. 1904 Henri Cornet nije imao ni 20 godina kad je osvojio Tour. Znam, to je neka sasvim druga era, ali obojica su na kraju krajeva osvajači Toura.

nevski

pre 3 godine

@Nenad
Sagan ne može da presvuče Beneta,mislim da nema dovoljno ni bodova sutra,70 dobija pobednik oba sprinta,nisam gledao razliku doduše,a,ni zbog toga što je Benet jednostavno bolji,brži,jači trenutno.Ko se bavio ovim sportom i bio sprinter,zna da Benet ove i sledeće godine sigurno uzima većinu trka koje bude vozio(generalne plasmane).Klasici su nešto drugo,a,tu dodajte bar još Alafilipa i pre svih,ciklokros Van Aerta i eto zabave do kraja godine,biće toliko dobrih trka spakovanih u dva meseca da ćemo uživati.

Valjevska podvala

pre 3 godine

Je l' može neko da objasni zašto je poslednja etapa revijalna? Mislim, je l' inače revijalna ili je zaostatak drugog u odnosu na prvog nenadoknadiv, pa je zato revijalna?

Djenka

pre 3 godine

@vlado bukvalno izgubljen lik, pa covece imas internet gde moze da se prati svaki minut trke, on se iznenadio na kilometar do cilja da je Rogla pao s trona.

Djenka

pre 3 godine

Oko diskusije da li se moze promeniti na poslednjoj etapi, ne moze, to je stvar fer pleja, pije se sampanjac i vozi se ulicama Pariza. Jedino se trka za eptapnu pobedu jer je stvar prestiza i za zelenu majicu, al to je druga trka

Dragan

pre 3 godine

Na poslednjoj etapi samo je Greg Lemond pre skoro 30 i nešto godina "pobegao" vodećem u generalnom plasmanu (do tada) i pretekao ga i pobedio i tako osvojio Tur, iz inata, jer ranije njegova ekipa nije ispoštovala dogovor, hteo je da se gadno osveti i to mu je uspelo.Mislim da je gubitnik bio Bernar Ino.

Djenka

pre 3 godine

@karamrkovic a koja je razlika izmedju odluke danas ili sutra? I danas je odvezen jedan od najboljih hronometara ikad (iako je to tesko izmeriti, ali dati ovakvu razliku Dumulanu npr nije uobicajeno). Obicno poslednjih godina bas pretposlednja etapa bude najteza. Aman ljudi, nedelja je sto se tice plasmana revijalan dan, dan za pobednika, nema napada-tj nema napada na generalni plasman, to je fer plej, nemojte vise raspredati je li moguce da Roglic napadne jer i da zaostaje 1 sekund-nece napadati. Pokusace neko etapnu pobedu da ostvari, ali generalno tesko je pobeci i sutra je dan za sprintere.

Denny Crane

pre 3 godine

Uvek sam se pitao zasto je ta zadnja etapa uvek revijalna...
Cemu ta etapa ako ne smes da napadnes?
Ako je Pogacar uspeo da nadoknadi vise od jednog minuta, zasto ne bi Roglic opet preuzeo vodjstvo u zadnjoj?
Bas me zanima - inace mi je svejedno ko ce da osvoji, ali to 'pravilo' ne postoji u nijednom drugom sportu...
(Evgenije Onjegin, 19. septembar 2020 18:31)

Organizatori verovatno i žele da se poslednja etapa razlikuje od ostalih, ipak je sprinterska i mnogo kraća nema tu mogućnosti za neki obrt pogotovo što je nekoliko krugova po Parizu i sam finiš je interesantniji jer se svi sprinteri bore za pobedu i tako se i završava Tur sa velikom grupom, tako da sve to ima smisla sa jedne strane a nama koji volimo da gledamo možda bi odgovarala i poslednja etapa da bude takmičarska.

Miskec

pre 3 godine

Prelezao sam koronu,teze disem a od poraza Roglica još mi je gore, boli me u plucima.Dugo ovako tesko nisam podneo neki sportski rezultat. Svaka cast Pogačaru ali nije pošteno, bio je bez ekipe, Rogla ga vukao kao i Jumba vissma... Tesko da ce se ovaka sansa opet ukazati Rogli... Pozz za sve ljubitelje biciklizma

nevski

pre 3 godine

upravnik zatvora
Froom ....mislim da će i on objaviti biografiju kad prestane da spava,kao i onaj prevarant akerički.
Meni je lični heroj bar 2 Froomova tura bio Wout Pouls,bože kako je taj čovek vukao,kao lokomotiva,kao mali danas.

ćira

pre 3 godine

Odmah da se ogradim I da kažem da je ovo izuzetno naporan sport isvaka čast momcima. Ali koja je draž gledati isti na TV osim ako nisu zadnja par km? Dosadno i monotono do bola...

D'Angelo Russell

pre 3 godine

Za one koji ne razumiju ovo zadnje kao da nije etapa, niko nikad neće nekog napasti pa da je bukvalno jedan sekund, ali mislim bukvalno. Samo može zelena ako treba i to je to.

nowave7

pre 3 godine

@pedala

To nije u potpunosti tačno. To svakako važi za Tour koji već decenijama tradicionalno završava u Parizu na Šamps Elise, ali, recimo Giro je prošle godine završio u Milanu upravo time trial-om. To ni u kom slučaju nije bila revijalna etapa. Ne mogu sad da se setim za Vueltu.

Evgenije Onjegin

pre 3 godine

Uvek sam se pitao zasto je ta zadnja etapa uvek revijalna...
Cemu ta etapa ako ne smes da napadnes?
Ako je Pogacar uspeo da nadoknadi vise od jednog minuta, zasto ne bi Roglic opet preuzeo vodjstvo u zadnjoj?
Bas me zanima - inace mi je svejedno ko ce da osvoji, ali to 'pravilo' ne postoji u nijednom drugom sportu.
Zamislite da u tenisu neko stigne do mec lopte i protivnik 'mora' da posalje loptu u aut/mrezu ili da pusti da drugi igrac odservira as...
...ili u boksu posle prvog nokdauna protivnik da ostane da lezi iako bi mogao da ustane.
Totalna glupost.

JPR24

pre 3 godine

Za ove što lupaju ovde da se zadnjeg dana odlučuje?Pa stvarno lupate jer se pod 1.Daje isto vreme grupe u poslednja 3 km svih vozača a uvek se Pariz završi sprintom a pod 2.Mora da se ima neki kodeks,Rogliču ne pada napamet da sutra napada majicu,to je to za ovaj Tour!
(Steva, 19. septembar 2020 19:17)

Pa desilo se, jeste odavno ali se desilo, 1947, 1968 i 1989 zadnji put ali tada je bila zadnja etapa kao ova danas tako da je manje čudno za 89’.

nowave7

pre 3 godine

@tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

Dumoulin osvojio Giro 2017, za koji mnogi kažu da je fizički daleko zahtevniji od Toura, doduše, Tour je daleko teže osvojiti zbog žestoke konkurencije. Takođe je 2015 imao sjajnu situaciju na Vueltu, ali pretposlednja etapa je bila zaista izuzetno teška, samo za planinske koze i tu je izgubio dosta vremena.

nowave7

pre 3 godine

@Evgenije Onjegin

Zato što je etapa kratka, ravna, i važi za nezvanično svetsko prvenstvo sprintera, drugim rečima sprinterski orijentisani timovi(Deceunink-Quickstep, Lotto Soudal ili Bora-Hansgrohe), ali i UAE ne bi dozvoli neki rani napad. Možda da su sekunde u pitanju, bi još i moglo da se razmišlja o napadu ali i to je teško zbog samog sistema merenja vremena na kraju. Ako između dva vozača nema više od sekunde razmaka, dobijaju isto vreme, tako da, u principu, pobednik i poslednji na etapi mogu da imaju isto vreme, ali su u stvarnosti više desetina sekundi odvojeni. Sa tim u vidu, na tako ravnoj etapi, svaki tim je u stanju da zadrži priključak sa pelotonom i tu nema šta mnogo da se dobije ili izgubi, osim ako ne dođe do nekog sudara najkasnije 3km pre kraja. Ako se to dogodi unutar 3km oni što su učestvovali u sudaru, dobijaju isto vreme kao i pobednik.

Valjevska podvala

pre 3 godine

Ok, Linet Masai je dao otprilike objašnjenje zašto se poslednja etapa smatra revijalnom. Ali opet, recimo da je zaostatak drugog npr 15 sekundi ili manje, šta kao on ne bi ni pokušavao da to nadoknadi u poslednjoj etapi?

Dejan

pre 3 godine

Jumbo V, kao ni Roglič nisu Pogačaru poklonili ništa. Znali su oni da je Pogačar najveća pretnja i da su mogli, otresli bi ga se, kao što su otresli sve ostale, ali mali je bio jak, izdržao je sve njihove napade. Vuče njih 3 naizmenično svom silom i to uvek isti redosled: Van Aert, pa Domulan i na kraju Kuss ostaje da vuče Rogliča do cilja. Roglič je napamet znao kad će ko i kojim tempom ići, a đali Pogčar je morao da se prilagođava onome što se dešava. Dalje njih trojica su uvek držali Rogliča u zavetrini da sačuva što više snage, a Pogačar je morao da ide tamo gde ima mesta. Da nije imao ovu trojicu Roglič možda ne bi bio ni drugi jer ni ostali momci sem Ineosa nije imao tako brutalan tim. A Roglič ni uz sve to čak ni uz Pogačarev zaostatak od 2 ipo minuta nakon one nesrećne etape kada ga je vetar odvojio nije uspeo da sačeka hronometar sa više od minuta prednosti. E na hronometru, kad nije bilo ničije pomoći Pogačar mu je pokazao ko je ko. I Rogliču i svima ostalima. Bravo mali svaka čast. I da Roglič je samo sedeo i vozio se na točku svojih timskih kolega, Pogačar je imao i srce, a bogmi i noge da napadne, da se bori do zadnjeg metra, bilo da pobeđuje ili gubi. Sve u svemu, nije mi žao Rogliča, nije zaslužio pobedu.

Nenad

pre 3 godine

Voleo sam da to bude Nairo, ali on je sada daleko od toga. Onda Rogla, opet ništa. Pogačaru skidam kapu, ali Tur se završava tek sutra i sutra će se stvrno znati pobednici. Nije se nikad desilo presvlačenje zadnjeg dana, ali za sve postoji prvi put. Možda i Sagan presvuče Beneta.

Nemanja

pre 3 godine

Koje lozenje oko nicega.

Pobedio je onaj koji je imao najbolji doping. Mozemo samo da im cestitamo jer su pobedili u izboru vodecih farmaceutskih kompanija da bas njima daju najbolji doping.
Iz nekog razloga mocnici su odlucili da ove godine to budu Slovenci.

U biciklizmu odavno nema nicega od sporta osim ako ne racunate takmicenje ciji je doping bolji.
Svi se prave ludi i zaboravljaju Amstronga, a svi rade ono sto i on. Samo im je on iz nekog razloga zasmetao.

karamarković

pre 3 godine

Nije oduvek bila poslednja etapa revijalna. U neka bolja vremena na kraju je bio hronometar što bi i sada bio najbolji mogući finale, ali dobro...
Ovo je malo danas podsetilo na čuveno finale Lemond - Fignon gde je >Lemond postavio najbolje vreme ikad na hronometru, a Lemond odvezao lično najbolji hronometar ikada, ali je izgubio vođstvo. Da je upotrebio aerodinamička pomagala pobedio bi sigurno, ali ostala je istorija.

ćira

pre 3 godine

Odmah da se ogradim I da kažem da je ovo izuzetno naporan sport isvaka čast momcima. Ali koja je draž gledati isti na TV osim ako nisu zadnja par km? Dosadno i monotono do bola...

Evgenije Onjegin

pre 3 godine

Uvek sam se pitao zasto je ta zadnja etapa uvek revijalna...
Cemu ta etapa ako ne smes da napadnes?
Ako je Pogacar uspeo da nadoknadi vise od jednog minuta, zasto ne bi Roglic opet preuzeo vodjstvo u zadnjoj?
Bas me zanima - inace mi je svejedno ko ce da osvoji, ali to 'pravilo' ne postoji u nijednom drugom sportu.
Zamislite da u tenisu neko stigne do mec lopte i protivnik 'mora' da posalje loptu u aut/mrezu ili da pusti da drugi igrac odservira as...
...ili u boksu posle prvog nokdauna protivnik da ostane da lezi iako bi mogao da ustane.
Totalna glupost.

Nemanja

pre 3 godine

Koje lozenje oko nicega.

Pobedio je onaj koji je imao najbolji doping. Mozemo samo da im cestitamo jer su pobedili u izboru vodecih farmaceutskih kompanija da bas njima daju najbolji doping.
Iz nekog razloga mocnici su odlucili da ove godine to budu Slovenci.

U biciklizmu odavno nema nicega od sporta osim ako ne racunate takmicenje ciji je doping bolji.
Svi se prave ludi i zaboravljaju Amstronga, a svi rade ono sto i on. Samo im je on iz nekog razloga zasmetao.

mg

pre 3 godine

Bogu hvala što čovjek ima ovako tipično slovenačko ime i prezime, da je neki Marko recimo ne bi se moglo živjeti od komentara o srpskom trijumfu na turu.

Valjevska podvala

pre 3 godine

Je l' može neko da objasni zašto je poslednja etapa revijalna? Mislim, je l' inače revijalna ili je zaostatak drugog u odnosu na prvog nenadoknadiv, pa je zato revijalna?

Nenad

pre 3 godine

Voleo sam da to bude Nairo, ali on je sada daleko od toga. Onda Rogla, opet ništa. Pogačaru skidam kapu, ali Tur se završava tek sutra i sutra će se stvrno znati pobednici. Nije se nikad desilo presvlačenje zadnjeg dana, ali za sve postoji prvi put. Možda i Sagan presvuče Beneta.

Himzo O

pre 3 godine

Prije 15 godina sam sreo jednog ljekara plivacke reprezentacije Svedske i on mi je rekao da je Slovenija najveca sportska sila na svijetu. Dobri su u svim sportovima elitno i imaju sirinu. zamisli samo plivanje u zadnjim godinama, pa u svakom finalu i polufinalu imaju prestavnike iz godine u godinu, to je sport i to je sjajno.
Kad je kk krka zavrsila u regionalnoj ligi kazem jednom slovencu da je to steta a on sosmjehom mi odgovara da nije. sport je razonoda, duhovan i vazno je da se nefuzionira klub il nestane skroz, inace se krka vraca nazad gdje joj je mjesto, dize se iz pepela mnogo jaca. I to je bilo. gledam mnoge komentare kako spominju slovenski sport ali niko da se sjeti da im radi klubski sport na velikom nivou, nestaju, padaju ali nepropadaju jer se dizu.

---
Sad se pitam zasto nije bila ljubljana glavni grad jugoslavije jer tad nebi se nikad raspali. Sad je nemoguce ta misija jer to hrvati nece.

vlado

pre 3 godine

Svaka cast za Pogacara. Komentator na Eurosportu (Srbija valjda) kriminalan, nema blage veze sta se desava na etapi, trka fantasticna, on sve vreme nema veze sa prolazima... Nervirao me vise nego sto sam se radovao cudu Pogacara.

Dejan

pre 3 godine

Jumbo V, kao ni Roglič nisu Pogačaru poklonili ništa. Znali su oni da je Pogačar najveća pretnja i da su mogli, otresli bi ga se, kao što su otresli sve ostale, ali mali je bio jak, izdržao je sve njihove napade. Vuče njih 3 naizmenično svom silom i to uvek isti redosled: Van Aert, pa Domulan i na kraju Kuss ostaje da vuče Rogliča do cilja. Roglič je napamet znao kad će ko i kojim tempom ići, a đali Pogčar je morao da se prilagođava onome što se dešava. Dalje njih trojica su uvek držali Rogliča u zavetrini da sačuva što više snage, a Pogačar je morao da ide tamo gde ima mesta. Da nije imao ovu trojicu Roglič možda ne bi bio ni drugi jer ni ostali momci sem Ineosa nije imao tako brutalan tim. A Roglič ni uz sve to čak ni uz Pogačarev zaostatak od 2 ipo minuta nakon one nesrećne etape kada ga je vetar odvojio nije uspeo da sačeka hronometar sa više od minuta prednosti. E na hronometru, kad nije bilo ničije pomoći Pogačar mu je pokazao ko je ko. I Rogliču i svima ostalima. Bravo mali svaka čast. I da Roglič je samo sedeo i vozio se na točku svojih timskih kolega, Pogačar je imao i srce, a bogmi i noge da napadne, da se bori do zadnjeg metra, bilo da pobeđuje ili gubi. Sve u svemu, nije mi žao Rogliča, nije zaslužio pobedu.

Dominacija

pre 3 godine

Bogu hvala što čovjek ima ovako tipično slovenačko ime i prezime, da je neki Marko recimo ne bi se moglo živjeti od komentara o srpskom trijumfu na turu.
(mg)

Pa vi ih prvi zovete Alpskim Srbima...

u sridu!

pre 3 godine

"Bogu hvala što čovjek ima ovako tipično slovenačko ime i prezime, da je neki Marko recimo ne bi se moglo živjeti od komentara o srpskom trijumfu na turu.
(mg, 19. septembar 2020 18:46)"

hahah, bravo majstore!

karamarković

pre 3 godine

Nije oduvek bila poslednja etapa revijalna. U neka bolja vremena na kraju je bio hronometar što bi i sada bio najbolji mogući finale, ali dobro...
Ovo je malo danas podsetilo na čuveno finale Lemond - Fignon gde je >Lemond postavio najbolje vreme ikad na hronometru, a Lemond odvezao lično najbolji hronometar ikada, ali je izgubio vođstvo. Da je upotrebio aerodinamička pomagala pobedio bi sigurno, ali ostala je istorija.

Djenka

pre 3 godine

Bravo za Tadeja, apsolutno zasluzen i cist trijumf. Najjaci vozac na Turu, to se videlo na svakoj etapi. Roglic je imao ubedljivo najjacu ekipu, ovu prednost koju je imao je dobio kada je Tadej otpao zbog bocnog vetra i opet nije uspeo. Veliki trijumf za Tadeja, bela majica je njegova, tackasta takodje, tri etapne pobede. cak je i u plasmanu za zelenu 8-i. Jumbo visma mu osvojio trku svojom taktikom i cuvanjem, neka vise nikad ne osvoji trku vozac koga ekipa vuce.

Djenka

pre 3 godine

@vlado bukvalno izgubljen lik, pa covece imas internet gde moze da se prati svaki minut trke, on se iznenadio na kilometar do cilja da je Rogla pao s trona.

pedala

pre 3 godine

Auuu kakva etapa, mislim da niko od svih stručnjaka biciklizma nije ovo očekivao, da Pogačar bude čak 2 minuta brži na hronometru od Rogliča, a od specijalista za hronometar preko minuta. Ovo je nestvarno. Bravo za Slovence a ogromno BRAVO za Tadeja. I uze tri majice.

Dragan

pre 3 godine

Na poslednjoj etapi samo je Greg Lemond pre skoro 30 i nešto godina "pobegao" vodećem u generalnom plasmanu (do tada) i pretekao ga i pobedio i tako osvojio Tur, iz inata, jer ranije njegova ekipa nije ispoštovala dogovor, hteo je da se gadno osveti i to mu je uspelo.Mislim da je gubitnik bio Bernar Ino.

Slavko

pre 3 godine

Revijalna, zato što se Tur odlučuje u brdima i besmisleno je da se generalni plasman odlučuje u sprintu, to bi bilo malo i opasno da se sve ekipe nabiju napred.

Valjevska podvala

pre 3 godine

Ok, Linet Masai je dao otprilike objašnjenje zašto se poslednja etapa smatra revijalnom. Ali opet, recimo da je zaostatak drugog npr 15 sekundi ili manje, šta kao on ne bi ni pokušavao da to nadoknadi u poslednjoj etapi?

D'Angelo Russell

pre 3 godine

Au, šta reći. Pogačar je napravio pravo čudo. Ukrao žutu majicu kao jedno od najvećih iznenađenja ikad u biciklizmu, a još je uzeo tačkastu i bijelu majicu. Već je ispisao istoriju kao najbolji mladi biciklista svih vremena.

Miodrag

pre 3 godine

Neviđen Tur i fenomenalna vožnja Tadeja Pogačara. Tadej je pokazao da na hronometru ništa nije izgubljeno i da se može preokrenuti Tur. Rogla je bio dobar na hronometru, ali dolazak do brda je bio izuzetno težak za iskusnog Slovenca. Tako da bez obzira na neuspeh Rogliča Slovenija slavi Tur. Verovali ili ne Tadej puni 22 godine za 2 dana i več postaje najmlađi pobednik Tur de Fransa u istoriji. Osvojio je čak tri majice u generalnom plasmanu: žuta majica, tačkasta majica za osvajača brdskih ciljeva i bela majica za najboljeg mladog vozača. Bravo Slovenci.

blagonakloni

pre 3 godine

Biciklizam je jedan od retkih( popularnih ) sportova koje nisam pasionirano pratio. Tek toliko da znam šta se dešava. Ove godine sam iz respekta prema slovenačkom sportu pratio malo više i moram priznati da je sjajan sport, momci su savršeno spremni sportisti (verovatno i najspremniji), a posle ove bukvalno istorijske trke Pogačara- nema komentara! Jesam ljubomoran što je Slovenija apsolutni sportski gigant- imajući u vidu broj stanovnika- ali to je rezultat dobrih kućnih navika i dobrog školskog sporta! Nama su oni “smešni” ali nema porodice da se tamo rekreativno ne bavi sportom- svi voze bicikl , i svi baš svi šetaju, skupljaju pečurke, čiste šume.... Rezultat- dobro zdravlje i vrlo komforan život!
A mi pre trideset godina lupetali kako će bez nas “gladovati”!
Da se razumemo, uveren san da bi mi sa našim talentom i brojnošću, samo da usvojimo zdrave životne navike i da nam deca u školama redovno rade fizičko ali tako da se profesori drže nastavnog plana , a ne samo bace loptu deci- bili uspešniji!

Zile

pre 3 godine

Strasan Tur, strasan Pogacar, strasni Slovenci. Tur je sto se biciklizma tice vrh vrhova, dalje nema.
Pobedniki prosle godine - Bernal (Tur), Carapaz (Giro), Roglic (Vuelta). Sva trojica su sada na Turu, a ni jedan nece biti na Giru.

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

Mislim da niste komentatora skontali, negdje na - 20sec prednosti, virtuelne, za Rogliča, shvatio je o cemu se radi, ali se trudio da do samog kraja ne donosi konacan zakljucak. Ono sto je meni malo zasmetalo, cini se da je bio Roglin navijac, nekako je premlak bio na kraju. Inace, eurosport ima najbolje komentatore.

pedala

pre 3 godine

Poslednja etapa nije revijalna u pravom smislu reči, ko je iole gledao biciklizam zna da je nemoguće da iko može na ,,flat" etapi da popravi svoj rezultat. I naravno da postoji trkanje jer može da dođe do promene za zelenu majicu (sutra ne može ni u tome). Grand turovi se osvajaju na brdu (uglavnom). Ima primera gde je bilo drugačije: ovo danas, ili Frum na Điru kada je jednim samoubistvenim begom na sve ili ništa osvojio Điro. Ali na poslednjoj etapi niko ne može da išta uradi.

Lea

pre 3 godine

Ali koja je draž gledati isti na TV osim ako nisu zadnja par km? Dosadno i monotono do bola...
(ćira, 19. septembar 2020 18:40)
Ja gledam celu, proputovah Francusku. Gledam i Vueltu i Điro, uživancija. Inače, o samom biciklizmu i sportskim uzbuđenjima nemam šta da kažem, ne razumem se, ali vidim da se muče

Filip

pre 3 godine

@ evgenij Onjegin

Ne postoji pravilo da se u zadnjoj etapi ne napada žuta majica!
U zadnjoj etapi je skoro pa nikakva šansa da se napadne žuta majica, zato jer je to sprinterska etapa od cca 140km po ravnom ono što se kaže "flat as pancake!" Ti solo možeš u bjeg, ali na 140km grupa je jednostavno brža. Npr, ja rekreativno na ravnom solo držim prosjek oko 27kmh na 100km, a kada se priključim grupi, ode mi prosjek solidno preko 30kmh.
Kada bi sutra i krenuo Rogla u kakav besmisleni bijeg UAE bi mu se samo priljepio, a čak bi Pog to mogao i sam.
Za uspješan bijeg mora biti brdovita etapa. Nešto kao prošli tjedan u Massif central gdje je Hirschi fenomenalno povlačio. Prethodne 2 u Alpama su isto bili super bijegovi, ali na ravnom .... tu jednostavno ne možeš bježati.
Jedina šansa je par sekundi izvući kroz bonifikaciju na sprintu, kao što je Niballi na hrvatskom turu napravio prije 2 godine
Biciklizam je timski sport, gdje manje poznati pojedinci iz tima (domestique) rade za lidera tima koji pokupi sve počasti, ali ... on ipak sam mora vrtiti pedale!
Eh da ... par komentara prije Evgenija .... Tadejev uspjeh tim veći baš što je Rogla specjalist za TT! Rogla i Doumulin (oba Jumbo visma) su najbolji baš na kronometru!

Steva

pre 3 godine

Za ove što lupaju ovde da se zadnjeg dana odlučuje?Pa stvarno lupate jer se pod 1.Daje isto vreme grupe u poslednja 3 km svih vozača a uvek se Pariz završi sprintom a pod 2.Mora da se ima neki kodeks,Rogliču ne pada napamet da sutra napada majicu,to je to za ovaj Tour!

Zeleni Zub, krajnje bistrog uma

pre 3 godine

Bravo i za komentatora koga je bilo prijatno slusati protekle tri nedelje. Nema veze sto nije shvatio na vreme ko je pobednik.

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

I jos jedan komentar za one sto se pitaju otkud Slovenci u vrhu, a nas nigdje i slicno. Svako ko je ikad posjetio neku od biciklistickih zemalja ce vam reci samo dvije stvari, infrastruktura i kultura prevoza. Ja licno po hljeb idem autom, a recimo danska i holandska princeza po opstem pljusku voze svoju djecu u vrtic ili skolu. U Hol je bicikl prevozno sredstvo broj 1, a voze takva bicikla da bi svakog od nas bilo sramota provozati kroz selo. Mi smo to zvali bicikli sa sipkom, sa korpom naprijed ili nazad. Da imaju Alpe, Holandjani, Belgijanci i Danci bi bili nepobjedivi, ovako im ostaju proljetni klasici i po koja etapna pobjeda na flat ili medium mountain stazama.

JPR24

pre 3 godine

Za ove što lupaju ovde da se zadnjeg dana odlučuje?Pa stvarno lupate jer se pod 1.Daje isto vreme grupe u poslednja 3 km svih vozača a uvek se Pariz završi sprintom a pod 2.Mora da se ima neki kodeks,Rogliču ne pada napamet da sutra napada majicu,to je to za ovaj Tour!
(Steva, 19. septembar 2020 19:17)

Pa desilo se, jeste odavno ali se desilo, 1947, 1968 i 1989 zadnji put ali tada je bila zadnja etapa kao ova danas tako da je manje čudno za 89’.

nowave7

pre 3 godine

@pedala

To nije u potpunosti tačno. To svakako važi za Tour koji već decenijama tradicionalno završava u Parizu na Šamps Elise, ali, recimo Giro je prošle godine završio u Milanu upravo time trial-om. To ni u kom slučaju nije bila revijalna etapa. Ne mogu sad da se setim za Vueltu.

Surovoiskrenaosoba tzv.realista

pre 3 godine

Bravo za Slovence,nacija koja brine o svemu ,o sportu,mladima,obrazovanju,sve je uredno,cisto,drzava za primer.....

Djenka

pre 3 godine

@karamrkovic a koja je razlika izmedju odluke danas ili sutra? I danas je odvezen jedan od najboljih hronometara ikad (iako je to tesko izmeriti, ali dati ovakvu razliku Dumulanu npr nije uobicajeno). Obicno poslednjih godina bas pretposlednja etapa bude najteza. Aman ljudi, nedelja je sto se tice plasmana revijalan dan, dan za pobednika, nema napada-tj nema napada na generalni plasman, to je fer plej, nemojte vise raspredati je li moguce da Roglic napadne jer i da zaostaje 1 sekund-nece napadati. Pokusace neko etapnu pobedu da ostvari, ali generalno tesko je pobeci i sutra je dan za sprintere.

Miskec

pre 3 godine

Prelezao sam koronu,teze disem a od poraza Roglica još mi je gore, boli me u plucima.Dugo ovako tesko nisam podneo neki sportski rezultat. Svaka cast Pogačaru ali nije pošteno, bio je bez ekipe, Rogla ga vukao kao i Jumba vissma... Tesko da ce se ovaka sansa opet ukazati Rogli... Pozz za sve ljubitelje biciklizma

zgtom

pre 3 godine

Neviđena etapa kao i cijeli Tour. Gdje su sada oni koji su pričali da je loša kvaliteta Toura , pa ovakav rasplet nismo vidjeli desetljećima. Žao mi je Roglića ipak ima 31 godinu. A Pogačar , reklo bi se mladost je pobijedila. Brutalan, brutalan Tour.

WillyWonka

pre 3 godine

"@vlado bukvalno izgubljen lik, pa covece imas internet gde moze da se prati svaki minut trke, on se iznenadio na kilometar do cilja da je Rogla pao s trona.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Djenka, 19. septembar 2020 18:51) "

Baš se pogubio, fino na ekranu piše "virtualni generalni poredak", Pogačar preuzima vodstvo, kod Rogliča odoše sekunde u crveno, a on kaže, ima Roglič još uvijek 58 sekundi prednosti. Nije uopšte skontao da je tad bilo gotovo. Inače dobar komentator, bio je biciklista i zna dobro taj sport.

Djenka

pre 3 godine

Oko diskusije da li se moze promeniti na poslednjoj etapi, ne moze, to je stvar fer pleja, pije se sampanjac i vozi se ulicama Pariza. Jedino se trka za eptapnu pobedu jer je stvar prestiza i za zelenu majicu, al to je druga trka

kolja

pre 3 godine

Ovo ide u legendu, rame uz rame sa najvećim duelima na Turu, poput onog između Merksa i Luisa Okanje, ili Lemond protiv Finjona. O ovome što je danas uradio Pogačar pričaće se godinama, decenijama, jer dečko je bukvalno pobedio čitav tim TJV-a, koji je ima Rogliča, Dumolana, Van Arta, Toni Martina. Dakle, sve što je uradio TJV, danas je Pogačar poništio i to na način koji će se pamtiti. Žao mi je Rogliča, imao je odličan Tur, ali na hronometru nema skrivlica, tu je čovek protiv čoveka, i Pogačaje pokazao da je bez premca. Znao sam da ga je već dobio na državnom, ali nisam očekivao ovakvu demonstraciju moći, pa klinac je uništio vreme jednog Dumolana, koji je uvek bio gazda na hronometru. Svaka čast Pogačaru, ušao je u istoriju na impresivan način, i mislim da ukoliko sve bude kako treba predstoji njegova neviđena dominacija.

Steva

pre 3 godine

Inače zanimljivo je što je Team Emirati jedan od lošijih timova u toliko je Tadejov uspeh veći i ptice na grani znaju šta znači jak tim...

Valjevska podvala

pre 3 godine

(Filip, 19. septembar 2020 19:07)

Aha, kapiram, znači na flat etapi je nemoguće pobeći sam, jer je grupa uvek brža. Hvala svima

D'Angelo Russell

pre 3 godine

Za one koji ne razumiju ovo zadnje kao da nije etapa, niko nikad neće nekog napasti pa da je bukvalno jedan sekund, ali mislim bukvalno. Samo može zelena ako treba i to je to.

nevski

pre 3 godine

@Nenad
Sagan ne može da presvuče Beneta,mislim da nema dovoljno ni bodova sutra,70 dobija pobednik oba sprinta,nisam gledao razliku doduše,a,ni zbog toga što je Benet jednostavno bolji,brži,jači trenutno.Ko se bavio ovim sportom i bio sprinter,zna da Benet ove i sledeće godine sigurno uzima većinu trka koje bude vozio(generalne plasmane).Klasici su nešto drugo,a,tu dodajte bar još Alafilipa i pre svih,ciklokros Van Aerta i eto zabave do kraja godine,biće toliko dobrih trka spakovanih u dva meseca da ćemo uživati.

nevski

pre 3 godine

upravnik zatvora
Froom ....mislim da će i on objaviti biografiju kad prestane da spava,kao i onaj prevarant akerički.
Meni je lični heroj bar 2 Froomova tura bio Wout Pouls,bože kako je taj čovek vukao,kao lokomotiva,kao mali danas.

tobi

pre 3 godine

Ja u radnji, na tv TDF. Negde 30', Pogacar istopio prednost na pola. Batalim kupovinu, nabije se pola radnje pred ekran, sto kupci, sto prodavci. Na Eurosportu daju zaostatak. Roglic u prednisti, kontrolise trku, ali na 4km ta prednost krene tako da se topi, da sam pomislio da nesto nije u redu sa stopericom. Pogacar gazi takav prenos, to niko ne moze da isprati! Svaka cast obojici, i puno srece u daljoj karijeri.

nowave7

pre 3 godine

@Evgenije Onjegin

Zato što je etapa kratka, ravna, i važi za nezvanično svetsko prvenstvo sprintera, drugim rečima sprinterski orijentisani timovi(Deceunink-Quickstep, Lotto Soudal ili Bora-Hansgrohe), ali i UAE ne bi dozvoli neki rani napad. Možda da su sekunde u pitanju, bi još i moglo da se razmišlja o napadu ali i to je teško zbog samog sistema merenja vremena na kraju. Ako između dva vozača nema više od sekunde razmaka, dobijaju isto vreme, tako da, u principu, pobednik i poslednji na etapi mogu da imaju isto vreme, ali su u stvarnosti više desetina sekundi odvojeni. Sa tim u vidu, na tako ravnoj etapi, svaki tim je u stanju da zadrži priključak sa pelotonom i tu nema šta mnogo da se dobije ili izgubi, osim ako ne dođe do nekog sudara najkasnije 3km pre kraja. Ako se to dogodi unutar 3km oni što su učestvovali u sudaru, dobijaju isto vreme kao i pobednik.

Ваљевац

pre 3 godine

Valjevska podvala

Последња етапа се увек вози на Јелисејским пољима и вози се за престиж.Спринтерска је и нема борбе за генерални пласман.

Upravnik zatvora

pre 3 godine

Ovogodisnji TDF je pravo osvezenje u odnoau na nekoliko prethodnih, gde je Froom bio neprikosnoven. Tadej koji ima 21 god bice neprevazidjen dugo godina.

Denny Crane

pre 3 godine

Uvek sam se pitao zasto je ta zadnja etapa uvek revijalna...
Cemu ta etapa ako ne smes da napadnes?
Ako je Pogacar uspeo da nadoknadi vise od jednog minuta, zasto ne bi Roglic opet preuzeo vodjstvo u zadnjoj?
Bas me zanima - inace mi je svejedno ko ce da osvoji, ali to 'pravilo' ne postoji u nijednom drugom sportu...
(Evgenije Onjegin, 19. septembar 2020 18:31)

Organizatori verovatno i žele da se poslednja etapa razlikuje od ostalih, ipak je sprinterska i mnogo kraća nema tu mogućnosti za neki obrt pogotovo što je nekoliko krugova po Parizu i sam finiš je interesantniji jer se svi sprinteri bore za pobedu i tako se i završava Tur sa velikom grupom, tako da sve to ima smisla sa jedne strane a nama koji volimo da gledamo možda bi odgovarala i poslednja etapa da bude takmičarska.

ZNBg

pre 3 godine

Neverovatna etapa. I zaslužena pobeda mladog Tadeja Pogačara. Borio se kao lav tokom celog Tur-a, nije se predavao ni kada je imao 1 min. i 21 sec zaostatka. Iz dana u dan je napadao i smanjivao zaostatak.
Žao mi je Rogliča, ali je delom i sam kriv. U nekim etapama je vozio kao da je Pogačar iz njegove ekipe. Nije smeo da ga pusti u beg kada je Tadej stigao 40 sec pre svih. Na etapi 17 koju je dobio Lopez Roglič je dodao Tadeju 15 sec, ali mislim da je mogao i više samo da je imao bolju taktiku. Ipak, mali je fenomenalan i zasluženi pobednik. Tom Dumulan je danas bio odličan , ali morao je da se zadovolji 2. mestom.
Drago mi je što je Ritchi Port osvojio 3. mesto u generalnom.
Godinama pratim Tur i ostale velike trke, ali ne pamtim ovako kvalitetnu i uzbudljivu trku. Dugogodišnja dominacija Sky-a (Ineos-a) je, nadam se konačno gotova.

miletrans

pre 3 godine

@ Dragan, 19. septembar 2020 19:14

Tada je poslednja etapa bila individualni hronometar, a razlika je bila nešto baš mala. Na kraju, Lemond je pobedio za par sekundi na užas i razočarenje cele Francuske. Ako se dobro sećam, Lemond (ili ko god ga je pripremao) je vozio sa drugačijim biciklom i drugačijom kacigom, ne bi li izvukao svaku stotinku koju može, a Finjon je imao daleko ležerniji pristup. Vrlo brzo posle toga (možda čak i sledeće godine, da ne guglam sad) je i uveden ovakav sistem sa revijalnom poslednjom etapom uz eventualnu borbu sprintera.

I, da ne zaboravim glavnu stvar, BRAVO za Pogačara! Dečko je sam osvojio tur. Naravno, čestitke i za Rogliča.

Dragan

pre 3 godine

Pogledajte, pratim biciklizam od početka 80-tih, tada su jedino od tadašnjih medija bile, za današnja vremena, nepojmljivo, opširne "Sportske Novosti"(Hrvatska), na četiri strane, u detalje, sve tadašnje asove sam pratio gde god ima bilo šta rečeno, napisano, slikano, snimljeno, najviše sam voleo Induriana, Pogačar ima šanse da ga dostigne i pretekne, ali videćemo.

nowave7

pre 3 godine

@tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

Dumoulin osvojio Giro 2017, za koji mnogi kažu da je fizički daleko zahtevniji od Toura, doduše, Tour je daleko teže osvojiti zbog žestoke konkurencije. Takođe je 2015 imao sjajnu situaciju na Vueltu, ali pretposlednja etapa je bila zaista izuzetno teška, samo za planinske koze i tu je izgubio dosta vremena.

Garo

pre 3 godine

Gledam danas ko bi mogao biti dobar na hronometru , kontam Pogačar umoran je ali je ipak od ovih najboljih imao slabu podršku ... baraba osvoji Tour ... Nevjerovatno

Linet Masai

pre 3 godine

@Valjevksa podvala
Poslednja etapa je ravnicarska bez mnogo mogucnosti da neki takmicar napadne i odvoji se od pelotona. Jednostavno bi ga stigla grupa vozaca odmah jer imaju prednost voznje u grupi, odnosno u zavetrini. U najboljem slucaju bi neki vrhunski hronometras mogao da se odvoji nekoliko kilometara pre kraja i pokusa da napravi mali razmak u odnosu na peloton i pokusa da osvoji etapu i bonifikaciju. Da je razlika pred poslednju etapu svega nekoliko sekundi mozda bi se to i pokusalo, ali bi i u tom slucaju bilo minimalne sanse da se uspe. Zato se svi sem sprintere pomire sa ucinjenim na dotadasnjem Turu i tu etapu voze kao revijalnu.

Djenka

pre 3 godine

@blagonakloni sve si u pravu, samo mala ispravka-nisu profesori ti koji bacaju lopte iz svoje nezainteresovanosti (mada ima i takvih) vec je problem sa prostorom-nema sala, nema terena, rekvizita itd. Svakako je skolski sport kod nas na jako niskom nivou, sto ce doci na naplatu sto kroz lose rezuktate sportista sto kroz lose opste zdravlje. Kao neko ko radi u skoli, mogu poesvedociti jako losim navikama nase dece. Pozdrav

Slovenc

pre 3 godine

Poslednja etapa nije bukvalno revijalna, udarice se sprinteri za pobedu u etapi. Sto se zute majice (pobednika Toura) tice, stoji nepisano pravilo - gentelmenski dogovor, da se zute majice u poslednoj etapi ne napada. To se postuje, takva je tradicija. Pobednik TDF 2020 je Tadej Pogacar.

nevski

pre 3 godine

@ Dragan...Ino nije poštovao dogovor,bili su u istoj ekipi i krenuo je da presvlači Lemonda,Lemond je preživeo,to je bio jedan od najdramatičnijih,medjutim,najdramatičniji je bio Lemond protiv Finjona,mislim da je Lemond pobedio za osam sekundi overall,I to bi bio kratak omaž najboljem američkom biciklisti svih vremena(prevaranta ne računam).
Što se najvećeg svetskog dogadjaja u sportu trenutno tiče, Rogla je zaslužio Tur,Rogla je imao ekipu,Rogla je bio dominantan,ALI,Pogačar je dobio Tur,i znate šta,zaslužio ga je,podjednako kao i Rogla,čak i više.
Meni je žao Rogle zbog ličnog poznanstva s njim,ali,mali nije normalan,tri nedelje se vozi bez podrške,štaviše,došao je da bude podrška Aruu,ali,Tadej je jednostavno budućnost ovog sporta,i,ako ovako nastavi( on je ljudi još mlađi senior,nema ni 22 pune) biće najbolji u ovom sportu svih vremena,čak me podseća na Inoa malo,i onaj se uvijao na biciklu a grizao do smrti.
Hronometar je bio brdaški specijal na kraju,a,kako je motao velike obrtaje,to jednostavno nije normalno,tolika snaga,kadenca,ja to još nisam video,a,lično sam bio na turu par puta,na Alp d Huezu,voleo sam Kontadora kao oca,ali,ovako nešto nikad nisam video,živeo dečko i da uzmeš Turica koliko god hoćeš,Điro sredi da naprave godinu koja završava na Monte Zonkolanu pa i to overi,bar jednom,a,Vueltu obidji čisto da kompletiraš sve.Momak ima još vrhunskih 10-12 godina u biciklizmu,Rogla,trgni se pa bar jedan tur zemi,mali je Vrag opak. :)
Do sledeće godine i novog obračuna ove dvojice i cenim Martineza,uživajte sutra u Parizu.

nowave7

pre 3 godine

@Miodrag

Tehnički, nije najmlađi. 1904 Henri Cornet nije imao ni 20 godina kad je osvojio Tour. Znam, to je neka sasvim druga era, ali obojica su na kraju krajeva osvajači Toura.

satelit

pre 3 godine

Sam ,bez ekipe,kao siroce se slepao uz Jumbo V.,koja nije znala ili nije mogla da ga se otrese... pomislio sam danas da li bi moglo da se desi cudo..Rekoh-nema sanse.. Zao mi Roglicha,ali mi je pogacar nekako prirastao srcu tokom trke...Ono lose po Roglica je sto je Tadej sad vrela roba i dobice brutalan tim.. Mozda je Roglic izgubio sanse da ikad vise dohvati Tur..Pogacar je danas usao u legendu,jer je cudo napravio i mala cuda radio 21 dan!Kapa dole! A ja posle Nibalija ima novo pulena!