Košarka 39

Sreda, 08.04.2020.

12:04

Klub ponudio 50% manje plate, svi prihvatili – sem kapitena

Košarkaši nemačkog Brose Bamberga prihvatili su smanjenje plata – svi sem jednog.

Klub ponudio 50% manje plate, svi prihvatili – sem kapitena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

ajde

pre 4 godine

Da bih te poštedeo bojazni, moram ti priznati da jako dobro znam ko ima PRAVA da učestvuje u tome.

Pitanje koje je postavljeno se odnosi na legitimnost zahteva za raspodelom troška. A imajući u vidu jasno REGULISANU raspodelu dobiti.

Pitanje je pre svega etičko, a nakon toga pravno ili ekonomsko, imajući u vidu pokušaj manipulacije medijima koji u oblandu ljubavi prema klubu upiru prst u čoveka koji nije prekršio dogovor.
-------------------------------------------

E vidis da ne znas. Niko nema PRAVO, niti je raspodela dobiti jasno REGULISANA. Znaci, dividenda nije PRAVO, niti je ugovorom regulisana. Trinaesta i cetrnaesta plata, regresi, bonusi i premije takodje nisu PRAVO, niti su zakonom REGULISANI.

Pitanje jeste eticko. Ti si postavio pitanje kako to da tim trazi solidarnost u krizi, a ne nudi solidarnost u raspodeli dobiti (ja sam ti objasnio kako i zasto) - a zasto, recimo, to isto pitanje ne postavis ovako - kako to da igrac trazi raspodelu dobiti (a dobija premije), a nece da ucestvuje u krizi. Eto ti etike. Provlacenje kroz medije svakako ne odobravam.

p.s. pitanje za kviska - ako klub bankrotira, a veruj mi, jako mnogo sportskih timova, i preduzeca uopste ce da bankrotira, koliko mislis da ce kapiten da naplati? Pomoc: pocinje sa "n" i zavrsava se na "la" (a broje je, inace, manji nego 1).

Locutus

pre 4 godine

Zavisi od toga šta tačno piše u ugovoru, a mi to ne znamo.

Mislim da će poučeni iskustvom u budućim ugovorima stajati klauzula šta se tačno dešava u slučaju nasilnog prekida takmičenja.

Huan Pablo Don Fernando

pre 4 godine

ne ulazim u to koliko pojedini sportisti zaradjuju, ali bez obzira koliko neko voli klub, bio on kapiten ili ne, ovo su gluposti! i taj kapiten ima porodicu o kojoj brine, cisto sumnjam da su im povecavali plate kada im je islo dobro, ovo vazi i za fabrike, firme...kada je sve ok, gazde i direktori se bogate, kada je kriza zove se drzava upomoc i ispastaju obicni radnici! citam kako razne fabrike propadaju, razni sportski klubovi se gase...ako se gase i propadaju posle mesec dana bez prihoda, i treba da se ugase!!!

Max

pre 4 godine

Apsolutno podrzavam kapitena. A razlog lezi u pitanju: Ako bi se neki igrac povredio pred istek ugovora (pod predpostavkom da ne moze da nastavi karijeru), da li bi se klub solidarisao i produzio mu ugovor? Svi znamo odgovor.

hvala sto glasate za br.1

pre 4 godine

То није капитен! То је сујетна индивидуа којој је похлепа ушла под кожу!

posmatrač iz ugla

pre 4 godine

@ ajde

Nemoj se bojati, jer objašnjenje ko učestvuje u raspodeli dobiti nije traženo.

Da bih te poštedeo bojazni, moram ti priznati da jako dobro znam ko ima prava da učestvuje u tome.

Pitanje koje je postavljeno se odnosi na legitimnost zahteva za raspodelom troška. A imajući u vidu jasno regulisanu raspodelu dobiti.

Pitanje je pre svega etičko, a nakon toga pravno ili ekonomsko, imajući u vidu pokušaj manipulacije medijima koji u oblandu ljubavi prema klubu upiru prst u čoveka koji nije prekršio dogovor.

Verujem i ja, kao i ti, da nege u ugovoru stoji da igrač mora da igra košarku. Isto tako verujem da ako je ugovor valjan po obe strane, stoji i da je obaveza poslodavca (kluba) da obezbedi uslove za to. Ako se neko poziva na višu silu, pretpostavljam da je ili bi trebalo u tom ugovoru predviđena i ta mogućnost. Ali da jeste, onda bi svi postupili po klauzuli o višoj sili, a ne ovako tražili pristanak da se trošak podeli i prepucavali se preko medija

ajde

pre 4 godine

Ne razumem zašto svi vlasnici kapitala traže i očekuju solidarnost u raspodeli troškova, a ne nude solidarnu raspodelu dobiti?
----------------------------------------------------------------------

Ako to moras da pitas, onda se bojim da ti objasnjenje nece pomoci.

1. Vec je neko rekao, raspodelu dobiti mogu ocekivati vlasnici (znaci privatnik, ako poseduje celokupno vlasnistvo, ili akcionari, mali ili veliki, bez obzira).

2. Radnici ne ucestvuju u pocetnoj kapitalizaciji, jel' tako? (Ako ucestvuju, onda su akcionari). Radnicima se ne smanjuje plata ako recimo firma zaradi nesto manje u nekom periodu, jel' tako? Radnici ne ucestvuju u placanju firminog poreza, jel' tako? Radnici ne ucestvuju u kapitalnim investicijama (recimo kupovini novih masina), jel' tako?

3. Itekako mnoge firme imaju raspodelu dobiti - bonusi, premije, trinaesta i cetrnaesta plata, sve je to raspodela dobiti.

ajde

pre 4 godine

Mi se zapravo potpuno slažemo, lepo si napisao suštinu: poštuj ugovor.

(posmatrač iz ugla, 8. april 2020 15:25)
-------------------------------------

Verujem da u ugovoru negde stoji da igrac mora da igra kosarku za tim.

posmatrač iz ugla

pre 4 godine

@Vetar u ledja

Mi se zapravo potpuno slažemo, lepo si napisao suštinu: poštuj ugovor.

Klubovi ne dele dobit sa neposrednim izvođačima, to smo zaključili. Zato nema smisla ni da dele trošak.

Svaka firma (klub) snosi izvesni rizik poslovanja: igrač ne igra kako bi trebao, slučaj Mutu, recimo Darko Miličić. Ali klub isto tako profitira od recimo nepredvidjeno dobrih nastupa nekog igrača: da li su Nikoli Jokiću podigli iznos u prvom ugovoru pre njegovog isteka iako je već tada bio glavni stub ekipe? Ali sad se udaljavamo od suštine.

I dalje smatram sramota je da neko blati ljude, a neće da ispoštuje ono što je dogovorio

kakone

pre 4 godine

Pa normalno. Gazda gleda iskljucivo licni interes i profit a kapiten treba da glumi solidarnost. To sad rade sirom evrope, vide nacin ne samo kako da ne izgube vec mnogi cak i profitiraju od smanjenja plata igracima. Pogledajte samo Liverpul, pokusali su da ne daju novac za zaposlene pa kad su se pobunili, onda kao "uh, optostite, nismo htjeli" samo da bi i dalje mogli da profitiraju. Njima sport svakako sluzi samo za pranje para i zaradu, drugo ih nista ne interesuje, ni ljudi, ni kako zive, sve gledaju kroz brojeve. I sta sad rade, raxapinju kapitena na stub srama. Zbog cega? Sto trazi svoje? Jel on kriv zbig virusa?

Simerijanac Anarhista

pre 4 godine

svaka cast kapitenu. kapitenski. svako treba da se drzi svog dela ugovora. nije on kriv sto se utakmice igraju ili ne igraju, zasto bi onda pristao da mu smanje platu. da je normalno da mu smanje platu ne bi ga ni pitali, nego bi samo smanjili. uostalom, kao i svaki radnik, da su mu u startu ponudili duplo manju platu, ne bi ni potpisao za njih. s druge strane, od svoj deo posla radi. to sto nema utakmica, koje traju sat vremena nedeljno, ne znaci da on ne trenira po par sati dnevno svaki dan. tako da je smanjenje plate samo trik poslodavca koji zeli da iskoristi situaciju i ekstra zaradi.

g.m.

pre 4 godine

@posmatrac iz ugla.. @vetar u ledja... I ostali... Pazljivo sam procitao oba komentara I ne razumem kako 2 vrlo razlicita komentara u smislu zakljucka, velike I male slike ,ko koga podrzava ,ko ima pravo a ko ne, imaju mnogo vise pluseva nego minusa.. Inace ja drzim @posmatrac iz ugla stranu samo tako...

Aca

pre 4 godine

I ja bi se bunio za hoce da mi smanje platu. Kao sportista moram trenirati (jos u otezanim uslovima) radi odrzavanja forme, a oni 50% dole.

Kapetan

pre 4 godine

Jedino ce nasi zaposleni u drzavnim jaslama (potvrdio predsednik licno) ostati na istim platama kao i pre krize. Ako. Izgleda da su to velikim radom i zasluzili! Od kojih para, kad ce se privatni sektor ozbiljno urusiti, ostaje tek da se vidi. Ako se drzava bude zaduzivala kreditno za njihove lezilebudatejedem plate, a mi da vracamo te pare, onda stvarno, kraj sveta.

Vetar u ledja..

pre 4 godine

@posmatrac iz ugla
Onako.. Nije bas skroz tako. Sta se desava ako je situacija redovna i igra se prvenstvo a igrac koji je dobro placen ne igra dobro? Da li mu se odbija od plate ili ga vlasnik i dalje placa? Ko snosi rizik ako tim ne igra dobro i ne ostvaruje rezultate? Igraci i trener ili vlasnik kluba? Igrace i trenera stite ugovori i sem ako ne naprave neki ozbiljan prekrsaj (tipa Mutu u Celziju) ili klub potpuno ne propadne naplatice se makar sudskim putem. Dakle, ako nemaju nikakve rizike (osim po svoje zdravlje) onda nema smisla ni da ucestvuju u dobiti. Imas ugovor i bonuse koje si ugovorio. To ti je plata plus nagrada ako bude rezultata. Ucestvovanje u dobiti moze samo ako ucestvujes i u finansiranju ili ako si akcionar..Drugo je pitanje da li je realno da se plate smanjuju na 50% i da li klubovi zaista imaju tolike gubitke ali to zahteva ozbiljnu analizu...

posmatrač iz ugla

pre 4 godine

Ne razumem zašto svi vlasnici kapitala traže i očekuju solidarnost u raspodeli troškova, a ne nude solidarnu raspodelu dobiti?

Ako je klub (firma) dobro radila u prethodnom periodu sigurno ima akumulaciju za ,,crne dane". Takođe svaki biznis bi trebao imati i neko osiguranje, pa zato postoje osiguravajuće kuće. E sad, ako nisu to uradili... Ubedjen sam da menadžment ima velike premije, tako da možda tu da se prinadje rešenje?

Svaki sistem u kriznim momentima se trudi da zaštiti ono što je najvrednije. Ja mislim da su to u sportskim klubovima igrači. Trener eventualno. Da li je Zvezda gledana zbog tandema u upravi Cvetković Džajić, ili zbog tandema u napadu Savićević Pančev? Svaka čast za oba para, ali mislim da je odgovor jasan.

Dakle, ne samo da je kretenski od firme (kluba) iz sistema liberalnog kapitalizma da nudi socijalističko komunističke ideje, već je i javno prozivanje isticanje na stub srama svojih najvrednijih članova izuzetno bezobrazno.

sir oliver

pre 4 godine

Ma daj, a kad klub ostvari bolje finansijske rezultate od planiranih, gazda kluba ili vec predsednik akcionara, da po 50% vecu platu svima? Hoce malo sutra! Hteli ste kapitalizam!? Profit, ali i rizik snosi onaj ko je ulozio novac, izvodjaci dobijaju samo ono po ugovoru! Ne odustajte od vasih bespotrebno velikih ugovora, njihov je problem sto su vam ih dali! Nije moralno, ali taj sistem se i onako ne zasniva na moralu! Tako da, bravo kapitenu, nije mi ih zao!

Džoni

pre 4 godine

Možda bi jedna dobra stvar iz ove krize mogla da bude smanjenje astronomskih primanja ovim profesionalnim sportistima na iole razumnu meru i usmeravanje novca na životno bitnije oblasti i profesije, ali poznajući prirodu čoveka verujem da će posle par meseci kada ovo prođe sve da se vrati na staro i da će nas neka sledeća potencijalna nevolja dočekati još nespremnije nego ovo sada?

Robert

pre 4 godine

E, da vidimo sad komentare i uporedimo sa onim iz rumunskog kluba, gde samo nas igrac nije prihvatio smanjenje. :) Top komentar je rekao kako je vrlo bitan nacin na koji ga je vlasnik kluba upitao za smanjenje, a naredni komentari su se osvrnuli na mafijasku istoriju tog vlasnika.

Dusan

pre 4 godine

Podrzavam kapitena.Ovo je samo pocetak sad ce svima drasgicno da smanjuju plate zasto bi to normalan cocek prihvatio?Neka snose posledice i odgovornost oni koji su podrzali i uveli vanredno stanje kao i oni odgovorni za virus (Kina).

Anoniman

pre 4 godine

A kolike su im to plate? Nije sto smanjiti 50% od 1.000.000,00 i 50% od 500. Ali razumem kapitena. Covek je profesionalac i ima potpisan ugovor. Ne igra za taj tim zato sto je navijac tima vec zato sto ga placaju onoliko koliko je trazio.

Nebojsa

pre 4 godine

Covek uopste nije Amerikanac nego Nemac. Rodio se u Nemackoj, odrastao, i igra cak i za reprezentaciju. Imao sam tu cast da ga upoznam i to bas onu noc kad je poginuo Kobe Bryant. Veoma fin i kulturan momak. Jednostavno se drzi svog ugovora. I ja bih...

Aca

pre 4 godine

Podrška za kapitena, čovek drži do sebe. Svi igrači na svetu moraju da ostanu jedinstveni i nastave da traže svoje basnoslovno visoke, nerealne, milionske ugovore. Koliko god da traje ova kriza.

Aca

pre 4 godine

Podrška za kapitena, čovek drži do sebe. Svi igrači na svetu moraju da ostanu jedinstveni i nastave da traže svoje basnoslovno visoke, nerealne, milionske ugovore. Koliko god da traje ova kriza.

sir oliver

pre 4 godine

Ma daj, a kad klub ostvari bolje finansijske rezultate od planiranih, gazda kluba ili vec predsednik akcionara, da po 50% vecu platu svima? Hoce malo sutra! Hteli ste kapitalizam!? Profit, ali i rizik snosi onaj ko je ulozio novac, izvodjaci dobijaju samo ono po ugovoru! Ne odustajte od vasih bespotrebno velikih ugovora, njihov je problem sto su vam ih dali! Nije moralno, ali taj sistem se i onako ne zasniva na moralu! Tako da, bravo kapitenu, nije mi ih zao!

posmatrač iz ugla

pre 4 godine

Ne razumem zašto svi vlasnici kapitala traže i očekuju solidarnost u raspodeli troškova, a ne nude solidarnu raspodelu dobiti?

Ako je klub (firma) dobro radila u prethodnom periodu sigurno ima akumulaciju za ,,crne dane". Takođe svaki biznis bi trebao imati i neko osiguranje, pa zato postoje osiguravajuće kuće. E sad, ako nisu to uradili... Ubedjen sam da menadžment ima velike premije, tako da možda tu da se prinadje rešenje?

Svaki sistem u kriznim momentima se trudi da zaštiti ono što je najvrednije. Ja mislim da su to u sportskim klubovima igrači. Trener eventualno. Da li je Zvezda gledana zbog tandema u upravi Cvetković Džajić, ili zbog tandema u napadu Savićević Pančev? Svaka čast za oba para, ali mislim da je odgovor jasan.

Dakle, ne samo da je kretenski od firme (kluba) iz sistema liberalnog kapitalizma da nudi socijalističko komunističke ideje, već je i javno prozivanje isticanje na stub srama svojih najvrednijih članova izuzetno bezobrazno.

Nebojsa

pre 4 godine

Covek uopste nije Amerikanac nego Nemac. Rodio se u Nemackoj, odrastao, i igra cak i za reprezentaciju. Imao sam tu cast da ga upoznam i to bas onu noc kad je poginuo Kobe Bryant. Veoma fin i kulturan momak. Jednostavno se drzi svog ugovora. I ja bih...

Dusan

pre 4 godine

Podrzavam kapitena.Ovo je samo pocetak sad ce svima drasgicno da smanjuju plate zasto bi to normalan cocek prihvatio?Neka snose posledice i odgovornost oni koji su podrzali i uveli vanredno stanje kao i oni odgovorni za virus (Kina).

Vetar u ledja..

pre 4 godine

@posmatrac iz ugla
Onako.. Nije bas skroz tako. Sta se desava ako je situacija redovna i igra se prvenstvo a igrac koji je dobro placen ne igra dobro? Da li mu se odbija od plate ili ga vlasnik i dalje placa? Ko snosi rizik ako tim ne igra dobro i ne ostvaruje rezultate? Igraci i trener ili vlasnik kluba? Igrace i trenera stite ugovori i sem ako ne naprave neki ozbiljan prekrsaj (tipa Mutu u Celziju) ili klub potpuno ne propadne naplatice se makar sudskim putem. Dakle, ako nemaju nikakve rizike (osim po svoje zdravlje) onda nema smisla ni da ucestvuju u dobiti. Imas ugovor i bonuse koje si ugovorio. To ti je plata plus nagrada ako bude rezultata. Ucestvovanje u dobiti moze samo ako ucestvujes i u finansiranju ili ako si akcionar..Drugo je pitanje da li je realno da se plate smanjuju na 50% i da li klubovi zaista imaju tolike gubitke ali to zahteva ozbiljnu analizu...

Robert

pre 4 godine

E, da vidimo sad komentare i uporedimo sa onim iz rumunskog kluba, gde samo nas igrac nije prihvatio smanjenje. :) Top komentar je rekao kako je vrlo bitan nacin na koji ga je vlasnik kluba upitao za smanjenje, a naredni komentari su se osvrnuli na mafijasku istoriju tog vlasnika.

Anoniman

pre 4 godine

A kolike su im to plate? Nije sto smanjiti 50% od 1.000.000,00 i 50% od 500. Ali razumem kapitena. Covek je profesionalac i ima potpisan ugovor. Ne igra za taj tim zato sto je navijac tima vec zato sto ga placaju onoliko koliko je trazio.

Kapetan

pre 4 godine

Jedino ce nasi zaposleni u drzavnim jaslama (potvrdio predsednik licno) ostati na istim platama kao i pre krize. Ako. Izgleda da su to velikim radom i zasluzili! Od kojih para, kad ce se privatni sektor ozbiljno urusiti, ostaje tek da se vidi. Ako se drzava bude zaduzivala kreditno za njihove lezilebudatejedem plate, a mi da vracamo te pare, onda stvarno, kraj sveta.

Aca

pre 4 godine

I ja bi se bunio za hoce da mi smanje platu. Kao sportista moram trenirati (jos u otezanim uslovima) radi odrzavanja forme, a oni 50% dole.

kakone

pre 4 godine

Pa normalno. Gazda gleda iskljucivo licni interes i profit a kapiten treba da glumi solidarnost. To sad rade sirom evrope, vide nacin ne samo kako da ne izgube vec mnogi cak i profitiraju od smanjenja plata igracima. Pogledajte samo Liverpul, pokusali su da ne daju novac za zaposlene pa kad su se pobunili, onda kao "uh, optostite, nismo htjeli" samo da bi i dalje mogli da profitiraju. Njima sport svakako sluzi samo za pranje para i zaradu, drugo ih nista ne interesuje, ni ljudi, ni kako zive, sve gledaju kroz brojeve. I sta sad rade, raxapinju kapitena na stub srama. Zbog cega? Sto trazi svoje? Jel on kriv zbig virusa?

Džoni

pre 4 godine

Možda bi jedna dobra stvar iz ove krize mogla da bude smanjenje astronomskih primanja ovim profesionalnim sportistima na iole razumnu meru i usmeravanje novca na životno bitnije oblasti i profesije, ali poznajući prirodu čoveka verujem da će posle par meseci kada ovo prođe sve da se vrati na staro i da će nas neka sledeća potencijalna nevolja dočekati još nespremnije nego ovo sada?

Simerijanac Anarhista

pre 4 godine

svaka cast kapitenu. kapitenski. svako treba da se drzi svog dela ugovora. nije on kriv sto se utakmice igraju ili ne igraju, zasto bi onda pristao da mu smanje platu. da je normalno da mu smanje platu ne bi ga ni pitali, nego bi samo smanjili. uostalom, kao i svaki radnik, da su mu u startu ponudili duplo manju platu, ne bi ni potpisao za njih. s druge strane, od svoj deo posla radi. to sto nema utakmica, koje traju sat vremena nedeljno, ne znaci da on ne trenira po par sati dnevno svaki dan. tako da je smanjenje plate samo trik poslodavca koji zeli da iskoristi situaciju i ekstra zaradi.

posmatrač iz ugla

pre 4 godine

@Vetar u ledja

Mi se zapravo potpuno slažemo, lepo si napisao suštinu: poštuj ugovor.

Klubovi ne dele dobit sa neposrednim izvođačima, to smo zaključili. Zato nema smisla ni da dele trošak.

Svaka firma (klub) snosi izvesni rizik poslovanja: igrač ne igra kako bi trebao, slučaj Mutu, recimo Darko Miličić. Ali klub isto tako profitira od recimo nepredvidjeno dobrih nastupa nekog igrača: da li su Nikoli Jokiću podigli iznos u prvom ugovoru pre njegovog isteka iako je već tada bio glavni stub ekipe? Ali sad se udaljavamo od suštine.

I dalje smatram sramota je da neko blati ljude, a neće da ispoštuje ono što je dogovorio

Huan Pablo Don Fernando

pre 4 godine

ne ulazim u to koliko pojedini sportisti zaradjuju, ali bez obzira koliko neko voli klub, bio on kapiten ili ne, ovo su gluposti! i taj kapiten ima porodicu o kojoj brine, cisto sumnjam da su im povecavali plate kada im je islo dobro, ovo vazi i za fabrike, firme...kada je sve ok, gazde i direktori se bogate, kada je kriza zove se drzava upomoc i ispastaju obicni radnici! citam kako razne fabrike propadaju, razni sportski klubovi se gase...ako se gase i propadaju posle mesec dana bez prihoda, i treba da se ugase!!!

ajde

pre 4 godine

Ne razumem zašto svi vlasnici kapitala traže i očekuju solidarnost u raspodeli troškova, a ne nude solidarnu raspodelu dobiti?
----------------------------------------------------------------------

Ako to moras da pitas, onda se bojim da ti objasnjenje nece pomoci.

1. Vec je neko rekao, raspodelu dobiti mogu ocekivati vlasnici (znaci privatnik, ako poseduje celokupno vlasnistvo, ili akcionari, mali ili veliki, bez obzira).

2. Radnici ne ucestvuju u pocetnoj kapitalizaciji, jel' tako? (Ako ucestvuju, onda su akcionari). Radnicima se ne smanjuje plata ako recimo firma zaradi nesto manje u nekom periodu, jel' tako? Radnici ne ucestvuju u placanju firminog poreza, jel' tako? Radnici ne ucestvuju u kapitalnim investicijama (recimo kupovini novih masina), jel' tako?

3. Itekako mnoge firme imaju raspodelu dobiti - bonusi, premije, trinaesta i cetrnaesta plata, sve je to raspodela dobiti.

Max

pre 4 godine

Apsolutno podrzavam kapitena. A razlog lezi u pitanju: Ako bi se neki igrac povredio pred istek ugovora (pod predpostavkom da ne moze da nastavi karijeru), da li bi se klub solidarisao i produzio mu ugovor? Svi znamo odgovor.

g.m.

pre 4 godine

@posmatrac iz ugla.. @vetar u ledja... I ostali... Pazljivo sam procitao oba komentara I ne razumem kako 2 vrlo razlicita komentara u smislu zakljucka, velike I male slike ,ko koga podrzava ,ko ima pravo a ko ne, imaju mnogo vise pluseva nego minusa.. Inace ja drzim @posmatrac iz ugla stranu samo tako...

ajde

pre 4 godine

Mi se zapravo potpuno slažemo, lepo si napisao suštinu: poštuj ugovor.

(posmatrač iz ugla, 8. april 2020 15:25)
-------------------------------------

Verujem da u ugovoru negde stoji da igrac mora da igra kosarku za tim.

Locutus

pre 4 godine

Zavisi od toga šta tačno piše u ugovoru, a mi to ne znamo.

Mislim da će poučeni iskustvom u budućim ugovorima stajati klauzula šta se tačno dešava u slučaju nasilnog prekida takmičenja.

posmatrač iz ugla

pre 4 godine

@ ajde

Nemoj se bojati, jer objašnjenje ko učestvuje u raspodeli dobiti nije traženo.

Da bih te poštedeo bojazni, moram ti priznati da jako dobro znam ko ima prava da učestvuje u tome.

Pitanje koje je postavljeno se odnosi na legitimnost zahteva za raspodelom troška. A imajući u vidu jasno regulisanu raspodelu dobiti.

Pitanje je pre svega etičko, a nakon toga pravno ili ekonomsko, imajući u vidu pokušaj manipulacije medijima koji u oblandu ljubavi prema klubu upiru prst u čoveka koji nije prekršio dogovor.

Verujem i ja, kao i ti, da nege u ugovoru stoji da igrač mora da igra košarku. Isto tako verujem da ako je ugovor valjan po obe strane, stoji i da je obaveza poslodavca (kluba) da obezbedi uslove za to. Ako se neko poziva na višu silu, pretpostavljam da je ili bi trebalo u tom ugovoru predviđena i ta mogućnost. Ali da jeste, onda bi svi postupili po klauzuli o višoj sili, a ne ovako tražili pristanak da se trošak podeli i prepucavali se preko medija

ajde

pre 4 godine

Da bih te poštedeo bojazni, moram ti priznati da jako dobro znam ko ima PRAVA da učestvuje u tome.

Pitanje koje je postavljeno se odnosi na legitimnost zahteva za raspodelom troška. A imajući u vidu jasno REGULISANU raspodelu dobiti.

Pitanje je pre svega etičko, a nakon toga pravno ili ekonomsko, imajući u vidu pokušaj manipulacije medijima koji u oblandu ljubavi prema klubu upiru prst u čoveka koji nije prekršio dogovor.
-------------------------------------------

E vidis da ne znas. Niko nema PRAVO, niti je raspodela dobiti jasno REGULISANA. Znaci, dividenda nije PRAVO, niti je ugovorom regulisana. Trinaesta i cetrnaesta plata, regresi, bonusi i premije takodje nisu PRAVO, niti su zakonom REGULISANI.

Pitanje jeste eticko. Ti si postavio pitanje kako to da tim trazi solidarnost u krizi, a ne nudi solidarnost u raspodeli dobiti (ja sam ti objasnio kako i zasto) - a zasto, recimo, to isto pitanje ne postavis ovako - kako to da igrac trazi raspodelu dobiti (a dobija premije), a nece da ucestvuje u krizi. Eto ti etike. Provlacenje kroz medije svakako ne odobravam.

p.s. pitanje za kviska - ako klub bankrotira, a veruj mi, jako mnogo sportskih timova, i preduzeca uopste ce da bankrotira, koliko mislis da ce kapiten da naplati? Pomoc: pocinje sa "n" i zavrsava se na "la" (a broje je, inace, manji nego 1).

hvala sto glasate za br.1

pre 4 godine

То није капитен! То је сујетна индивидуа којој је похлепа ушла под кожу!

Dusan

pre 4 godine

Podrzavam kapitena.Ovo je samo pocetak sad ce svima drasgicno da smanjuju plate zasto bi to normalan cocek prihvatio?Neka snose posledice i odgovornost oni koji su podrzali i uveli vanredno stanje kao i oni odgovorni za virus (Kina).

Aca

pre 4 godine

Podrška za kapitena, čovek drži do sebe. Svi igrači na svetu moraju da ostanu jedinstveni i nastave da traže svoje basnoslovno visoke, nerealne, milionske ugovore. Koliko god da traje ova kriza.

Aca

pre 4 godine

I ja bi se bunio za hoce da mi smanje platu. Kao sportista moram trenirati (jos u otezanim uslovima) radi odrzavanja forme, a oni 50% dole.

Kapetan

pre 4 godine

Jedino ce nasi zaposleni u drzavnim jaslama (potvrdio predsednik licno) ostati na istim platama kao i pre krize. Ako. Izgleda da su to velikim radom i zasluzili! Od kojih para, kad ce se privatni sektor ozbiljno urusiti, ostaje tek da se vidi. Ako se drzava bude zaduzivala kreditno za njihove lezilebudatejedem plate, a mi da vracamo te pare, onda stvarno, kraj sveta.

Nebojsa

pre 4 godine

Covek uopste nije Amerikanac nego Nemac. Rodio se u Nemackoj, odrastao, i igra cak i za reprezentaciju. Imao sam tu cast da ga upoznam i to bas onu noc kad je poginuo Kobe Bryant. Veoma fin i kulturan momak. Jednostavno se drzi svog ugovora. I ja bih...

Simerijanac Anarhista

pre 4 godine

svaka cast kapitenu. kapitenski. svako treba da se drzi svog dela ugovora. nije on kriv sto se utakmice igraju ili ne igraju, zasto bi onda pristao da mu smanje platu. da je normalno da mu smanje platu ne bi ga ni pitali, nego bi samo smanjili. uostalom, kao i svaki radnik, da su mu u startu ponudili duplo manju platu, ne bi ni potpisao za njih. s druge strane, od svoj deo posla radi. to sto nema utakmica, koje traju sat vremena nedeljno, ne znaci da on ne trenira po par sati dnevno svaki dan. tako da je smanjenje plate samo trik poslodavca koji zeli da iskoristi situaciju i ekstra zaradi.

Anoniman

pre 4 godine

A kolike su im to plate? Nije sto smanjiti 50% od 1.000.000,00 i 50% od 500. Ali razumem kapitena. Covek je profesionalac i ima potpisan ugovor. Ne igra za taj tim zato sto je navijac tima vec zato sto ga placaju onoliko koliko je trazio.

Vetar u ledja..

pre 4 godine

@posmatrac iz ugla
Onako.. Nije bas skroz tako. Sta se desava ako je situacija redovna i igra se prvenstvo a igrac koji je dobro placen ne igra dobro? Da li mu se odbija od plate ili ga vlasnik i dalje placa? Ko snosi rizik ako tim ne igra dobro i ne ostvaruje rezultate? Igraci i trener ili vlasnik kluba? Igrace i trenera stite ugovori i sem ako ne naprave neki ozbiljan prekrsaj (tipa Mutu u Celziju) ili klub potpuno ne propadne naplatice se makar sudskim putem. Dakle, ako nemaju nikakve rizike (osim po svoje zdravlje) onda nema smisla ni da ucestvuju u dobiti. Imas ugovor i bonuse koje si ugovorio. To ti je plata plus nagrada ako bude rezultata. Ucestvovanje u dobiti moze samo ako ucestvujes i u finansiranju ili ako si akcionar..Drugo je pitanje da li je realno da se plate smanjuju na 50% i da li klubovi zaista imaju tolike gubitke ali to zahteva ozbiljnu analizu...

sir oliver

pre 4 godine

Ma daj, a kad klub ostvari bolje finansijske rezultate od planiranih, gazda kluba ili vec predsednik akcionara, da po 50% vecu platu svima? Hoce malo sutra! Hteli ste kapitalizam!? Profit, ali i rizik snosi onaj ko je ulozio novac, izvodjaci dobijaju samo ono po ugovoru! Ne odustajte od vasih bespotrebno velikih ugovora, njihov je problem sto su vam ih dali! Nije moralno, ali taj sistem se i onako ne zasniva na moralu! Tako da, bravo kapitenu, nije mi ih zao!

Džoni

pre 4 godine

Možda bi jedna dobra stvar iz ove krize mogla da bude smanjenje astronomskih primanja ovim profesionalnim sportistima na iole razumnu meru i usmeravanje novca na životno bitnije oblasti i profesije, ali poznajući prirodu čoveka verujem da će posle par meseci kada ovo prođe sve da se vrati na staro i da će nas neka sledeća potencijalna nevolja dočekati još nespremnije nego ovo sada?

posmatrač iz ugla

pre 4 godine

Ne razumem zašto svi vlasnici kapitala traže i očekuju solidarnost u raspodeli troškova, a ne nude solidarnu raspodelu dobiti?

Ako je klub (firma) dobro radila u prethodnom periodu sigurno ima akumulaciju za ,,crne dane". Takođe svaki biznis bi trebao imati i neko osiguranje, pa zato postoje osiguravajuće kuće. E sad, ako nisu to uradili... Ubedjen sam da menadžment ima velike premije, tako da možda tu da se prinadje rešenje?

Svaki sistem u kriznim momentima se trudi da zaštiti ono što je najvrednije. Ja mislim da su to u sportskim klubovima igrači. Trener eventualno. Da li je Zvezda gledana zbog tandema u upravi Cvetković Džajić, ili zbog tandema u napadu Savićević Pančev? Svaka čast za oba para, ali mislim da je odgovor jasan.

Dakle, ne samo da je kretenski od firme (kluba) iz sistema liberalnog kapitalizma da nudi socijalističko komunističke ideje, već je i javno prozivanje isticanje na stub srama svojih najvrednijih članova izuzetno bezobrazno.

ajde

pre 4 godine

Ne razumem zašto svi vlasnici kapitala traže i očekuju solidarnost u raspodeli troškova, a ne nude solidarnu raspodelu dobiti?
----------------------------------------------------------------------

Ako to moras da pitas, onda se bojim da ti objasnjenje nece pomoci.

1. Vec je neko rekao, raspodelu dobiti mogu ocekivati vlasnici (znaci privatnik, ako poseduje celokupno vlasnistvo, ili akcionari, mali ili veliki, bez obzira).

2. Radnici ne ucestvuju u pocetnoj kapitalizaciji, jel' tako? (Ako ucestvuju, onda su akcionari). Radnicima se ne smanjuje plata ako recimo firma zaradi nesto manje u nekom periodu, jel' tako? Radnici ne ucestvuju u placanju firminog poreza, jel' tako? Radnici ne ucestvuju u kapitalnim investicijama (recimo kupovini novih masina), jel' tako?

3. Itekako mnoge firme imaju raspodelu dobiti - bonusi, premije, trinaesta i cetrnaesta plata, sve je to raspodela dobiti.

hvala sto glasate za br.1

pre 4 godine

То није капитен! То је сујетна индивидуа којој је похлепа ушла под кожу!

g.m.

pre 4 godine

@posmatrac iz ugla.. @vetar u ledja... I ostali... Pazljivo sam procitao oba komentara I ne razumem kako 2 vrlo razlicita komentara u smislu zakljucka, velike I male slike ,ko koga podrzava ,ko ima pravo a ko ne, imaju mnogo vise pluseva nego minusa.. Inace ja drzim @posmatrac iz ugla stranu samo tako...

kakone

pre 4 godine

Pa normalno. Gazda gleda iskljucivo licni interes i profit a kapiten treba da glumi solidarnost. To sad rade sirom evrope, vide nacin ne samo kako da ne izgube vec mnogi cak i profitiraju od smanjenja plata igracima. Pogledajte samo Liverpul, pokusali su da ne daju novac za zaposlene pa kad su se pobunili, onda kao "uh, optostite, nismo htjeli" samo da bi i dalje mogli da profitiraju. Njima sport svakako sluzi samo za pranje para i zaradu, drugo ih nista ne interesuje, ni ljudi, ni kako zive, sve gledaju kroz brojeve. I sta sad rade, raxapinju kapitena na stub srama. Zbog cega? Sto trazi svoje? Jel on kriv zbig virusa?

ajde

pre 4 godine

Mi se zapravo potpuno slažemo, lepo si napisao suštinu: poštuj ugovor.

(posmatrač iz ugla, 8. april 2020 15:25)
-------------------------------------

Verujem da u ugovoru negde stoji da igrac mora da igra kosarku za tim.

Huan Pablo Don Fernando

pre 4 godine

ne ulazim u to koliko pojedini sportisti zaradjuju, ali bez obzira koliko neko voli klub, bio on kapiten ili ne, ovo su gluposti! i taj kapiten ima porodicu o kojoj brine, cisto sumnjam da su im povecavali plate kada im je islo dobro, ovo vazi i za fabrike, firme...kada je sve ok, gazde i direktori se bogate, kada je kriza zove se drzava upomoc i ispastaju obicni radnici! citam kako razne fabrike propadaju, razni sportski klubovi se gase...ako se gase i propadaju posle mesec dana bez prihoda, i treba da se ugase!!!

posmatrač iz ugla

pre 4 godine

@Vetar u ledja

Mi se zapravo potpuno slažemo, lepo si napisao suštinu: poštuj ugovor.

Klubovi ne dele dobit sa neposrednim izvođačima, to smo zaključili. Zato nema smisla ni da dele trošak.

Svaka firma (klub) snosi izvesni rizik poslovanja: igrač ne igra kako bi trebao, slučaj Mutu, recimo Darko Miličić. Ali klub isto tako profitira od recimo nepredvidjeno dobrih nastupa nekog igrača: da li su Nikoli Jokiću podigli iznos u prvom ugovoru pre njegovog isteka iako je već tada bio glavni stub ekipe? Ali sad se udaljavamo od suštine.

I dalje smatram sramota je da neko blati ljude, a neće da ispoštuje ono što je dogovorio

posmatrač iz ugla

pre 4 godine

@ ajde

Nemoj se bojati, jer objašnjenje ko učestvuje u raspodeli dobiti nije traženo.

Da bih te poštedeo bojazni, moram ti priznati da jako dobro znam ko ima prava da učestvuje u tome.

Pitanje koje je postavljeno se odnosi na legitimnost zahteva za raspodelom troška. A imajući u vidu jasno regulisanu raspodelu dobiti.

Pitanje je pre svega etičko, a nakon toga pravno ili ekonomsko, imajući u vidu pokušaj manipulacije medijima koji u oblandu ljubavi prema klubu upiru prst u čoveka koji nije prekršio dogovor.

Verujem i ja, kao i ti, da nege u ugovoru stoji da igrač mora da igra košarku. Isto tako verujem da ako je ugovor valjan po obe strane, stoji i da je obaveza poslodavca (kluba) da obezbedi uslove za to. Ako se neko poziva na višu silu, pretpostavljam da je ili bi trebalo u tom ugovoru predviđena i ta mogućnost. Ali da jeste, onda bi svi postupili po klauzuli o višoj sili, a ne ovako tražili pristanak da se trošak podeli i prepucavali se preko medija

Robert

pre 4 godine

E, da vidimo sad komentare i uporedimo sa onim iz rumunskog kluba, gde samo nas igrac nije prihvatio smanjenje. :) Top komentar je rekao kako je vrlo bitan nacin na koji ga je vlasnik kluba upitao za smanjenje, a naredni komentari su se osvrnuli na mafijasku istoriju tog vlasnika.

Locutus

pre 4 godine

Zavisi od toga šta tačno piše u ugovoru, a mi to ne znamo.

Mislim da će poučeni iskustvom u budućim ugovorima stajati klauzula šta se tačno dešava u slučaju nasilnog prekida takmičenja.

Max

pre 4 godine

Apsolutno podrzavam kapitena. A razlog lezi u pitanju: Ako bi se neki igrac povredio pred istek ugovora (pod predpostavkom da ne moze da nastavi karijeru), da li bi se klub solidarisao i produzio mu ugovor? Svi znamo odgovor.

ajde

pre 4 godine

Da bih te poštedeo bojazni, moram ti priznati da jako dobro znam ko ima PRAVA da učestvuje u tome.

Pitanje koje je postavljeno se odnosi na legitimnost zahteva za raspodelom troška. A imajući u vidu jasno REGULISANU raspodelu dobiti.

Pitanje je pre svega etičko, a nakon toga pravno ili ekonomsko, imajući u vidu pokušaj manipulacije medijima koji u oblandu ljubavi prema klubu upiru prst u čoveka koji nije prekršio dogovor.
-------------------------------------------

E vidis da ne znas. Niko nema PRAVO, niti je raspodela dobiti jasno REGULISANA. Znaci, dividenda nije PRAVO, niti je ugovorom regulisana. Trinaesta i cetrnaesta plata, regresi, bonusi i premije takodje nisu PRAVO, niti su zakonom REGULISANI.

Pitanje jeste eticko. Ti si postavio pitanje kako to da tim trazi solidarnost u krizi, a ne nudi solidarnost u raspodeli dobiti (ja sam ti objasnio kako i zasto) - a zasto, recimo, to isto pitanje ne postavis ovako - kako to da igrac trazi raspodelu dobiti (a dobija premije), a nece da ucestvuje u krizi. Eto ti etike. Provlacenje kroz medije svakako ne odobravam.

p.s. pitanje za kviska - ako klub bankrotira, a veruj mi, jako mnogo sportskih timova, i preduzeca uopste ce da bankrotira, koliko mislis da ce kapiten da naplati? Pomoc: pocinje sa "n" i zavrsava se na "la" (a broje je, inace, manji nego 1).