Fudbal 74

Ponedeljak, 31.10.2016.

13:02

"Pobeda Srbije u CAS = Kosovo u rukama Albanije"

Odluka CAS na žalbu Srbije povodom prijema kosovskog saveza u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) jedna je od najvažnijih političkih odluka godine za Balkanu.

"Pobeda Srbije u CAS = Kosovo u rukama Albanije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

utopia

pre 7 godina

Glupog li argumenta naše (srpske) strane. Inicijativa je unapred osuđena na propast kada je tako formulisana. Onda bi morali da izbace i Englesku iz UEFA i FIFA, jer Engleska nije član UN nego je to Velika Britanija. Zato Engleska nije mogla sve do skoro (do OI u Londonu) da igra fudbal na OI, ali članstvo u UEFA i FIFA nikada nije dolazilo u pitanje(nesha, 31. oktobar 2016 14:05)Poređenje ti nije dobro.Sve 4 članice Ujedinjenog Kraljevstva su se dogovorile da budu samostalne članice Fife u Uefe.Tako da niko nikog nije sprečavao i sve je bilo na dobrovoljnoj bazi.One su postale članice Fife mnogo pre nego što je usvojen statut ove organizacije.Imaju i sopstvena ekipna takmičenja(fudbalske lige).Ali to je samo u fudbalu dok u ostalim kolektivnim sportovima nastupaju pod UK.Nisu učestvovovali na OI zato što nisu imali zajedničku fudbalsku reprezentaciju UK.Na OI koje su organizovane u Londonu je napravljen izuzetak.

Djolence

pre 7 godina

Cuj velike sile su pomogle stvaranju Kosovo drzave da se ne bi ujedinjavali u veliku albaniju. Ja vecu glupost u zivotu nisam procitao.

zamagljeni pogled

pre 7 godina

Da li neko ima podatak o tome koliko državu Srbiju godišnje košta famozna rečenica u preambuli ustava u kojoj stoji da je Kosovo i Metohija južna srpska autonomna pokrajina?

Milutin

pre 7 godina

Svašta, gde ode ovaj članak... Albanija nije dobila dovoljno veliku teritoriju prilikom formiranja posle Balkanskih ratova?! Jer su očekuvali i Kosovo, delove CG itd?! Ništa ne razumem.... zapravo radi se samo o tome da u tom statutu piše da moraju biti priznata članica UN da bi ušli u uefa i fifa. A nisu. Pa nismo mi napisali statut u Srbiji. Tako piše. I sad je to poraz Amerike i Zapada!? Molim vas, urazumite se.

Brajkan

pre 7 godina

Srbi su ocito krivi i za negativne aspiracije koje b drugi narodi mogli ispoljiti u buducnosti... Srbi podrzite OVK, tj. Albance koji su naselili Kosovo, jer ako ih ne podrzite onda ce se ti OVK Albanci naljutiti i ujediniti sa Albanijom. Koja logika, pa ovo je smesno.

w.

pre 7 godina

@Sula

A da li si ti svestan da vi Albanci koristite srpski naziv "Kosovo" i da cak i sebe nazivate "kosovarima" iako naziv "Kosovo" potice iz srpskog/slovenskog jezika a ne iz albanskog. Sta to tebi govori? I na Kosovo i na teritoriju centarlen Srbije su vas kolonizovali Turci i ne znam zasto bi dela okupatora kao sto je Turska po bilo cemu bili relevantni ili bi trebalo da dokazuju bilo sta.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

"To bi bio gorak poraz za Zapad, pre svega za SAD, Nemačku, Veliku Britaniju i Francusku, najvažnije pokrovitelje kosovske državnosti."
Ima li jos nekog kome nije jasno da su upravo ove zemlje odgovorne za rasparcavanje Srbije a ne neki podredjeni polozaj Albanaca u Srbiji. U ostalom taj polozaj Albanaca na KiM se nije razlikovao od polozaja Albanaca u centralnoj Srbiji, cak je ako hocete bio bolji, a ipak samo njima je nato agresijom stvorena "drzava" da bi danas zapad i sport podredio svojim politickim ciljevima, sto je samo po sebi dostojno prezira. Kad autor kaze da je svojevremeno Kosovo data Srbiji zaboravljaja da joj ga niko nije dao vec je ono oslobodjeno od turskog ropstva kao ranije sto su ostale teritorije srpske drzave. To sto su se tokom okupacije tu namnozili Albanci ne menja stvar, ono je i dalje srpsko a o tome svedoce i silni srpski a ne albanski spomenici kulture.

NSrealno

pre 7 godina

Molim ljude koji komentarišu šta je kome pripadalo i od kada (Kosovo, Metohija, delovi Crne Gore...) da razmisle o ovoj činjenici:
Albanci su, prema zvaničnoj "mainstream" teoriji, stanovništvo ilirskog porekla, koje je na ovim prostorima stanovalo PRE dolaska Slovena u 6. veku nove ere.
Druga teorija je da su došli zajedno sa Slovenima, a da vuku korene iz regija Litvanije i sl.
Dakle, u najmanju ruku, imaju jednaka prava da svojataju neki deo svoje etničke teritorije kao i Srbi, Makedonci, Grci i drugi koji tu žive. Njihova prednost je što im je stanovništvo jako mlado, pa će za koju deceniju nadmoćno dominirati nad Srbima, Grcima i Makedoncima, koji su se razbežali po Evropi i imaju porodični prosek od 3.2 člana.
Cifre su neumoljive, tu nema politike.

spinujem u zamenu za burek&jogurt

pre 7 godina

@wahaha

Samo nemoj da kazes da dobijas i honorar za ovo tvoje spinovanje. I sta kazes "Kosovo je oduvek albansko bla, bla, bla..."

Marko Dragutinovic

pre 7 godina

Članak govori o jednom od mnogih problema na Balkanu koje je Zapad produbio: Kosovo teško može opstati kao država. Zapad bi htio ojačati nekakav kosovarski identitet, ali to je teško stvoriti, tamo žive Albanci i Srbi. Tim prije, što je Kosovo najgora ekonomska rupa na Balkanu, bez ikakve perspektive. To je donijela pomoć Zapada.
I tako, Kosovo je neodrživo, Zapad ga nije ekonomski podržao, i takvo Kosovo je prijetnja za susjedne zemlje. Vjerovatno je da će rasti podrška ujedinjenju sa Albanijom, ali je veliko pitanje da li se oni mogu integrisati. Sada imamo jednu državu koja kako-tako funkcioniše već stotinjak godina i drugu koja je vještačka. Ako se ujedine, mogu stvoriti jednu veliku problematičnu zemlju od 5 miliona, koja nikako ne funkcioniše.
Što se tiče Srbije, rekao bih da njoj odgovara ujedinjenje Kosova i Albanije, jer u tom slučaju može tražiti makar dio kosovske teritorije.

Genije

pre 7 godina

Imam genijalno rešenje problema: Po istoj logici po kojoj je Engleska deo UEFA, jer je deo Velike Britanije, zemlje članice UN, tako i Kosovo treba primiti u UEFA, jer je (po srpskim političarima) deo Srbije, zemlje članice UN.
Koliko puta je igrala Engleska vs Vels, pa što ne bi moglo Kosovo vs Srbija.

Blake

pre 7 godina

Bombardovali su nas bez apsolutno ikakvog pokrica i prava, podrzalic su nezavisnost bez apsolutno ikakvog pokrica i prava i sada mislite da ce dozvoliti da se izbacuje Kosovska reprezentacija iz kvalifikacija za s.p. u Rusiji? Nemojte da ste smesni vi koji verujete u to. U zivotu sila boga ne moli, nazalost!!

Stefan

pre 7 godina

'Alooooo b92 na šta ovo liči? Nije ni čudo što vas kurir i blic delju!
"Meni nije jasno zasto ceo zapadni svet mrzi Srbe od uvek? Koji je glavni razlog za to?
(Djole, 31. oktobar 2016 14:14)

'Ajde, pogledaj se u ogledalo, budi objektivan, pa posteno reci - a kako voleti nekog kao ti!?
(posteni janjicar, 31. oktobar 2016 14:37) # Link komentara"

jojomaster

pre 7 godina

Evo ako ne znate gde da krenete, tj od kog autora i knjige, pocnite sa Dimitrijem Tucovicem "Srbi i Arbanasi", ili "Srbija i Albanija", zavisi po kojim imenom je stampana.

miljas

pre 7 godina

ako je u lozani oni samo gledaju kao kada .o.u stavite na oci i idu pravolinijski ne gledajuci argumente, tesko da ce biti pravde iz iskustva...

Ray Donovan

pre 7 godina

Koja zamena teza; pa odluka da li Kosovo treba da učestvuje nije smela uopšte da bude stavljena na dnevni red jer je poznato da nije priznata u UN, a sad ispada kako mi prkosimo i guramo prst u oko pomenutim silama jer se žalimo na očiglednu ne regularnost. Koliko je ovaj svet licemeran to je postalo otužno. Nekada su se bar trudili da ne budu toliko očigledni , ovo danas je katastrofa.

Srbin

pre 7 godina

Od takve tuzbe, Srbija dobija samo stetu i zadovoljen inat.
Realno, manje su sanse da se Kosovo i Albanija ujedine, ako kosovo ima podrsku suseda i priznanje, nego ako blokira pristup institucijama. Logicno, nacionalizam se pojavljuje kao odbrambeni mehanizam izazvan ne prihvatanjem od strane zajednice.
U harmonicnim sredinama, razlike su postovane.

Ray Donovan

pre 7 godina

Koja zamena teza; pa odluka da li Kosovo treba da učestvuje nije smela uopšte da bude stavljena na dnevni red jer je poznato da nije priznata u UN, a sad ispada kako mi prkosimo i guramo prst u oko pomenutim silama jer se žalimo na očiglednu ne regularnost. Koliko je ovaj svet licemeran to je postalo otužno. Nekada su se bar trudili da ne budu toliko očigledni , ovo danas je katastrofa.

Чигирибаубау

pre 7 godina

Још један велики доказ колико је спорт политизован!Како су се једни од њихових ментора забринули да не би дошло случајно до померања граница ако се донесе одлука у корист Србије!Унапред испланирано?!?!

jojomaster

pre 7 godina

@menjam nick Nemoj da lupas gluposti. Procitaj malo domace i strane autore iz perioda od pre 200-ak godina. Ljudi su se bavili strukturom stanovnistva na Kosovu krajem 19. veka. Ako si ipak lenj da se malo bavis istrazivackim radom, onda cu ti samo reci da je vec 1899. godine odnos stanovnistva bio blago na stranu Albanaca. Do tada je vecinsko stanovnistvo bilo srpsko.

veljko

pre 7 godina

Ahahaha od tog posla nema ništa sad kad dođe baba Hilari opet će da pogura svoje staro mezimče zvano KOSOVO.Evropa i UEFA se tu ništa ne pitaju već nažalost USA

Hook

pre 7 godina

@Nicky boy
Kosovo je tada pripalo Srbiji,a Metohija Crnoj Gori.
(b.sce., 31. oktobar 2016 14:13)

Nije cela Metohija, ako vec sitnicarimo.

stručnjak

pre 7 godina

@nesha: "Glupog li argumenta naše (srpske) strane. Inicijativa je unapred osuđena na propast kada je tako formulisana. Onda bi morali da izbace i Englesku iz UEFA i FIFA" - A da ti ipak prvo pročitaš članak?

Miki

pre 7 godina

Ko kaze da su Albanci od uvek u juznom delu Srbije, Balkasni ratovi su omogucili Srbima da povrate jedan deo teritorije koji je bio naseljen Srbima pre turskog osvajanja Balkana.

Katczinsky

pre 7 godina

Meni nije jasno zasto ceo zapadni svet mrzi Srbe od uvek? Koji je glavni razlog za to?
(Djole, 31. oktobar 2016 14:14)

Kakva naivnost. Jeste bude se ujutru i prvo im je na pameti je to kako mrze srbe. To što neki zovu mržnjom ili ljubavlju, pravo ime mu je interes.

wahaha

pre 7 godina

Kosovo je odavno albansko.Pre 15 godina smo ga mozda mogli podeliti sa Albancima, ali sada mozemo samo da ga priznamo. Nasi ljudi dole, obnova i ocuvanje kulturnih dobara i sto se moze resiti od ekonomskih pitanja je ono o cemu vredi raspravljati sa Albancima. Uzaludno poricanje nezavisnosti i otaljavanje pregovora je nista drugo do klasicno politicarenje kojim se bave kako nasi, tako i albanski politicari.

nesha

pre 7 godina

Glupog li argumenta naše (srpske) strane. Inicijativa je unapred osuđena na propast kada je tako formulisana. Onda bi morali da izbace i Englesku iz UEFA i FIFA, jer Engleska nije član UN nego je to Velika Britanija. Zato Engleska nije mogla sve do skoro (do OI u Londonu) da igra fudbal na OI, ali članstvo u UEFA i FIFA nikada nije dolazilo u pitanje

RR

pre 7 godina

kako manipulisu sa svim cinjenicama. sad jos oce rec da ako ih mi ne priznamo da smo ih sami spojili sa albanijom. uzas kako im ide dobro propaganda. samo malo ne paznje u ovom tekstu i citalac izgubi nit

Tex

pre 7 godina

Moje iskreno misljenje je da su Srbi krivi iza globalno otopljavanje. Ako se pristupi tome kao u ovom clanku ja sam uveren da cemo mi neku vezu naci, i onda je sve lako...

Sula

pre 7 godina

Komsije valda i vi ucite historiju pa znate koliko sela Albanaca u Serbiju je bilo pa i dan danas imaju nazive na primer Konjuhi Jasanica Plana Bogujevci i tako dalje pa vidite da Albanci su ziveli i u Serbiju .

posteni janjicar

pre 7 godina

Meni nije jasno zasto ceo zapadni svet mrzi Srbe od uvek? Koji je glavni razlog za to?
(Djole, 31. oktobar 2016 14:14)

'Ajde, pogledaj se u ogledalo, budi objektivan, pa posteno reci - a kako voleti nekog kao ti!?

knez

pre 7 godina

Sve sve ali, pocetkom proslog veka albanci nisu bili vecinsko stanovnistvo na Kosovu, a u nekim delovima nije ih uopste ni bilo. Steta sto se mi granicimo sa njima a ne, recimo Nemacka ili neka druga zapadna zemlja, da vide o kako se divnom narodu radi.

pingi

pre 7 godina

Nicky boy, treba da citas i tudju historiu da dodjes negde u sredinu,
ja kao albanac naucio sam da Hasan Prishtina ratom izbacila tursku od kosovo ,polse toga srbia uz ledja usla i uzeo kosovu i ceo macedoniu,ina ovaj zadni rat na bosnu srbi su ubile turke! to je historiska propaganda.

Coco Bill

pre 7 godina

A na Grčku su 'zaboravili'?
Hmmm, 31. oktobar 2016 13:22)

Tačno !!! Bolje reći "prećutali" jer je Grčka članica NATO saveza od 50-tih, a članica EU od 70-tih. Tako da se ovo "balkansko gombanje" na nju ne odnosi, a to znaju i Albanci jel više nema one "čuvene karte", gde su i grčki delovi u okviru "velike Albanije". Uostalom, da li ste primetili, da "bratska" Grčka uopšte ne reaguje ni na kakve albanski i kosovske, bilo kakve izjave, što se tiče Srbije.

joca

pre 7 godina

@Nesha Da, ali razlika ipak postoji, i to sustinska. Engleska pripada Velikoj Britaniji koja je clan pomenutih organizacija i clan UN, dok tkzv. drzava Kosovo, nije clan UN per se, niti pripada nekoj konfederaciji ili bilo kom drugom obliku organizovanja drzava koja je clan UN.

Nicky boy

pre 7 godina

U Balkanskim ratovima 1912-13 kosovski Albanci borili su se na strani Turaka, a Turska je (kao što znamo) izgubila rat. Zato nije nepravedna, već pravedna bila odluka velikih sila da Kosovo i Metohija tada pripadnu Srbiji.

Leskovcanin

pre 7 godina

 Do danas gotovo polovina od oko šest miliona Albanaca na Balkanu živi van Albanije i na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori, na jugoistoku Srbije", ističe se u tekstu.


Veruj da ih vise ima u svajcarskoj i nemackoj nego u sve ove republike koje ste nabrojali.
Tako onda po ovom tekstu oni treba da dobiju i delove tih zemalja.

biraz

pre 7 godina

Niti ih ima 6 miliona, niti su ikako uopste mogli da dobije te "njihove" teritorije u Balkanskim ratovima, s'obzirom da je poznato da su ucestvovali u basibuzucima protiv Crnogorske i Srpske vojske u tim ratovima, nisu se pitali ama nista.

Danko

pre 7 godina

Hahah sanjajte za razliku od deklarativne podrske Rusa, Amerika svoje glavne saveznike na Balkanu pomaze tako sto pomoc bude bukvalno na svim frontovima, u prevodu otresemo Srbiju o pod , razbijemo je ko zvecku, dok Rusija..." Srbi braca, Srbi slovenski narod pravoslavlje" a kada treba pomoci ko sto USA svoje pomaze, Rusi ne smu da pisnu a kamoli da vojno intervenisu zbog nas protiv Hr ili Albanije :D

Sofronije

pre 7 godina

Prvo, ne treba da se plase da ce CAS doneti odluku u korist FSS. Suvise je politickih podledica da bi vladari sveta do dopustili. Mislim da nije trebalo ni da se zalimo. To je samo deo price koja ce trajati i koju moramo da stoicki podnosimo sve dok ( i ako uopste ) ne dodje vreme da se stvari isprave.

Ma dajte...

pre 7 godina

Znate sna nas narod kaze, "Ujeo vuk magarca" nista od ovoga, pa sta vi mislite da bi zapad pristao da nesto izgubi a ulozelo se toliko novca. Ovo je ljep tekst ali samo za nase usi.

menjam nick

pre 7 godina

"Kada je u Balkanskim ratovima 1912/13 nastala prva albanska država, velike sile su na Londonskoj konferenciji utvrdile njene granice tako da su značajna područja naseljena Albancima dodeljena slovenskim državama Srbiji Crnoj Gori" ..

Koje besramno prekrajanje istorije.. Pa na Kosovu je zivela saka jada albanaca u odnosu na Srbe.. Tek poslednjih 40ak godina je ta ravnoteza narusena, a pogotovo tokom 90'ih..

menjam nick

pre 7 godina

"Kada je u Balkanskim ratovima 1912/13 nastala prva albanska država, velike sile su na Londonskoj konferenciji utvrdile njene granice tako da su značajna područja naseljena Albancima dodeljena slovenskim državama Srbiji Crnoj Gori" ..

Koje besramno prekrajanje istorije.. Pa na Kosovu je zivela saka jada albanaca u odnosu na Srbe.. Tek poslednjih 40ak godina je ta ravnoteza narusena, a pogotovo tokom 90'ih..

Nicky boy

pre 7 godina

U Balkanskim ratovima 1912-13 kosovski Albanci borili su se na strani Turaka, a Turska je (kao što znamo) izgubila rat. Zato nije nepravedna, već pravedna bila odluka velikih sila da Kosovo i Metohija tada pripadnu Srbiji.

biraz

pre 7 godina

Niti ih ima 6 miliona, niti su ikako uopste mogli da dobije te "njihove" teritorije u Balkanskim ratovima, s'obzirom da je poznato da su ucestvovali u basibuzucima protiv Crnogorske i Srpske vojske u tim ratovima, nisu se pitali ama nista.

Danko

pre 7 godina

Hahah sanjajte za razliku od deklarativne podrske Rusa, Amerika svoje glavne saveznike na Balkanu pomaze tako sto pomoc bude bukvalno na svim frontovima, u prevodu otresemo Srbiju o pod , razbijemo je ko zvecku, dok Rusija..." Srbi braca, Srbi slovenski narod pravoslavlje" a kada treba pomoci ko sto USA svoje pomaze, Rusi ne smu da pisnu a kamoli da vojno intervenisu zbog nas protiv Hr ili Albanije :D

knez

pre 7 godina

Sve sve ali, pocetkom proslog veka albanci nisu bili vecinsko stanovnistvo na Kosovu, a u nekim delovima nije ih uopste ni bilo. Steta sto se mi granicimo sa njima a ne, recimo Nemacka ili neka druga zapadna zemlja, da vide o kako se divnom narodu radi.

Ma dajte...

pre 7 godina

Znate sna nas narod kaze, "Ujeo vuk magarca" nista od ovoga, pa sta vi mislite da bi zapad pristao da nesto izgubi a ulozelo se toliko novca. Ovo je ljep tekst ali samo za nase usi.

Leskovcanin

pre 7 godina

 Do danas gotovo polovina od oko šest miliona Albanaca na Balkanu živi van Albanije i na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori, na jugoistoku Srbije", ističe se u tekstu.


Veruj da ih vise ima u svajcarskoj i nemackoj nego u sve ove republike koje ste nabrojali.
Tako onda po ovom tekstu oni treba da dobiju i delove tih zemalja.

Sofronije

pre 7 godina

Prvo, ne treba da se plase da ce CAS doneti odluku u korist FSS. Suvise je politickih podledica da bi vladari sveta do dopustili. Mislim da nije trebalo ni da se zalimo. To je samo deo price koja ce trajati i koju moramo da stoicki podnosimo sve dok ( i ako uopste ) ne dodje vreme da se stvari isprave.

Ray Donovan

pre 7 godina

Koja zamena teza; pa odluka da li Kosovo treba da učestvuje nije smela uopšte da bude stavljena na dnevni red jer je poznato da nije priznata u UN, a sad ispada kako mi prkosimo i guramo prst u oko pomenutim silama jer se žalimo na očiglednu ne regularnost. Koliko je ovaj svet licemeran to je postalo otužno. Nekada su se bar trudili da ne budu toliko očigledni , ovo danas je katastrofa.

RR

pre 7 godina

kako manipulisu sa svim cinjenicama. sad jos oce rec da ako ih mi ne priznamo da smo ih sami spojili sa albanijom. uzas kako im ide dobro propaganda. samo malo ne paznje u ovom tekstu i citalac izgubi nit

Coco Bill

pre 7 godina

A na Grčku su 'zaboravili'?
Hmmm, 31. oktobar 2016 13:22)

Tačno !!! Bolje reći "prećutali" jer je Grčka članica NATO saveza od 50-tih, a članica EU od 70-tih. Tako da se ovo "balkansko gombanje" na nju ne odnosi, a to znaju i Albanci jel više nema one "čuvene karte", gde su i grčki delovi u okviru "velike Albanije". Uostalom, da li ste primetili, da "bratska" Grčka uopšte ne reaguje ni na kakve albanski i kosovske, bilo kakve izjave, što se tiče Srbije.

Katczinsky

pre 7 godina

Meni nije jasno zasto ceo zapadni svet mrzi Srbe od uvek? Koji je glavni razlog za to?
(Djole, 31. oktobar 2016 14:14)

Kakva naivnost. Jeste bude se ujutru i prvo im je na pameti je to kako mrze srbe. To što neki zovu mržnjom ili ljubavlju, pravo ime mu je interes.

veljko

pre 7 godina

Ahahaha od tog posla nema ništa sad kad dođe baba Hilari opet će da pogura svoje staro mezimče zvano KOSOVO.Evropa i UEFA se tu ništa ne pitaju već nažalost USA

Tex

pre 7 godina

Moje iskreno misljenje je da su Srbi krivi iza globalno otopljavanje. Ako se pristupi tome kao u ovom clanku ja sam uveren da cemo mi neku vezu naci, i onda je sve lako...

joca

pre 7 godina

@Nesha Da, ali razlika ipak postoji, i to sustinska. Engleska pripada Velikoj Britaniji koja je clan pomenutih organizacija i clan UN, dok tkzv. drzava Kosovo, nije clan UN per se, niti pripada nekoj konfederaciji ili bilo kom drugom obliku organizovanja drzava koja je clan UN.

Чигирибаубау

pre 7 godina

Још један велики доказ колико је спорт политизован!Како су се једни од њихових ментора забринули да не би дошло случајно до померања граница ако се донесе одлука у корист Србије!Унапред испланирано?!?!

Miki

pre 7 godina

Ko kaze da su Albanci od uvek u juznom delu Srbije, Balkasni ratovi su omogucili Srbima da povrate jedan deo teritorije koji je bio naseljen Srbima pre turskog osvajanja Balkana.

wahaha

pre 7 godina

Kosovo je odavno albansko.Pre 15 godina smo ga mozda mogli podeliti sa Albancima, ali sada mozemo samo da ga priznamo. Nasi ljudi dole, obnova i ocuvanje kulturnih dobara i sto se moze resiti od ekonomskih pitanja je ono o cemu vredi raspravljati sa Albancima. Uzaludno poricanje nezavisnosti i otaljavanje pregovora je nista drugo do klasicno politicarenje kojim se bave kako nasi, tako i albanski politicari.

posteni janjicar

pre 7 godina

Meni nije jasno zasto ceo zapadni svet mrzi Srbe od uvek? Koji je glavni razlog za to?
(Djole, 31. oktobar 2016 14:14)

'Ajde, pogledaj se u ogledalo, budi objektivan, pa posteno reci - a kako voleti nekog kao ti!?

Marko Dragutinovic

pre 7 godina

Članak govori o jednom od mnogih problema na Balkanu koje je Zapad produbio: Kosovo teško može opstati kao država. Zapad bi htio ojačati nekakav kosovarski identitet, ali to je teško stvoriti, tamo žive Albanci i Srbi. Tim prije, što je Kosovo najgora ekonomska rupa na Balkanu, bez ikakve perspektive. To je donijela pomoć Zapada.
I tako, Kosovo je neodrživo, Zapad ga nije ekonomski podržao, i takvo Kosovo je prijetnja za susjedne zemlje. Vjerovatno je da će rasti podrška ujedinjenju sa Albanijom, ali je veliko pitanje da li se oni mogu integrisati. Sada imamo jednu državu koja kako-tako funkcioniše već stotinjak godina i drugu koja je vještačka. Ako se ujedine, mogu stvoriti jednu veliku problematičnu zemlju od 5 miliona, koja nikako ne funkcioniše.
Što se tiče Srbije, rekao bih da njoj odgovara ujedinjenje Kosova i Albanije, jer u tom slučaju može tražiti makar dio kosovske teritorije.

Hook

pre 7 godina

@Nicky boy
Kosovo je tada pripalo Srbiji,a Metohija Crnoj Gori.
(b.sce., 31. oktobar 2016 14:13)

Nije cela Metohija, ako vec sitnicarimo.

Blake

pre 7 godina

Bombardovali su nas bez apsolutno ikakvog pokrica i prava, podrzalic su nezavisnost bez apsolutno ikakvog pokrica i prava i sada mislite da ce dozvoliti da se izbacuje Kosovska reprezentacija iz kvalifikacija za s.p. u Rusiji? Nemojte da ste smesni vi koji verujete u to. U zivotu sila boga ne moli, nazalost!!

Ray Donovan

pre 7 godina

Koja zamena teza; pa odluka da li Kosovo treba da učestvuje nije smela uopšte da bude stavljena na dnevni red jer je poznato da nije priznata u UN, a sad ispada kako mi prkosimo i guramo prst u oko pomenutim silama jer se žalimo na očiglednu ne regularnost. Koliko je ovaj svet licemeran to je postalo otužno. Nekada su se bar trudili da ne budu toliko očigledni , ovo danas je katastrofa.

w.

pre 7 godina

@Sula

A da li si ti svestan da vi Albanci koristite srpski naziv "Kosovo" i da cak i sebe nazivate "kosovarima" iako naziv "Kosovo" potice iz srpskog/slovenskog jezika a ne iz albanskog. Sta to tebi govori? I na Kosovo i na teritoriju centarlen Srbije su vas kolonizovali Turci i ne znam zasto bi dela okupatora kao sto je Turska po bilo cemu bili relevantni ili bi trebalo da dokazuju bilo sta.

Brajkan

pre 7 godina

Srbi su ocito krivi i za negativne aspiracije koje b drugi narodi mogli ispoljiti u buducnosti... Srbi podrzite OVK, tj. Albance koji su naselili Kosovo, jer ako ih ne podrzite onda ce se ti OVK Albanci naljutiti i ujediniti sa Albanijom. Koja logika, pa ovo je smesno.

pingi

pre 7 godina

Nicky boy, treba da citas i tudju historiu da dodjes negde u sredinu,
ja kao albanac naucio sam da Hasan Prishtina ratom izbacila tursku od kosovo ,polse toga srbia uz ledja usla i uzeo kosovu i ceo macedoniu,ina ovaj zadni rat na bosnu srbi su ubile turke! to je historiska propaganda.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

"To bi bio gorak poraz za Zapad, pre svega za SAD, Nemačku, Veliku Britaniju i Francusku, najvažnije pokrovitelje kosovske državnosti."
Ima li jos nekog kome nije jasno da su upravo ove zemlje odgovorne za rasparcavanje Srbije a ne neki podredjeni polozaj Albanaca u Srbiji. U ostalom taj polozaj Albanaca na KiM se nije razlikovao od polozaja Albanaca u centralnoj Srbiji, cak je ako hocete bio bolji, a ipak samo njima je nato agresijom stvorena "drzava" da bi danas zapad i sport podredio svojim politickim ciljevima, sto je samo po sebi dostojno prezira. Kad autor kaze da je svojevremeno Kosovo data Srbiji zaboravljaja da joj ga niko nije dao vec je ono oslobodjeno od turskog ropstva kao ranije sto su ostale teritorije srpske drzave. To sto su se tokom okupacije tu namnozili Albanci ne menja stvar, ono je i dalje srpsko a o tome svedoce i silni srpski a ne albanski spomenici kulture.

Sula

pre 7 godina

Komsije valda i vi ucite historiju pa znate koliko sela Albanaca u Serbiju je bilo pa i dan danas imaju nazive na primer Konjuhi Jasanica Plana Bogujevci i tako dalje pa vidite da Albanci su ziveli i u Serbiju .

Djolence

pre 7 godina

Cuj velike sile su pomogle stvaranju Kosovo drzave da se ne bi ujedinjavali u veliku albaniju. Ja vecu glupost u zivotu nisam procitao.

nesha

pre 7 godina

Glupog li argumenta naše (srpske) strane. Inicijativa je unapred osuđena na propast kada je tako formulisana. Onda bi morali da izbace i Englesku iz UEFA i FIFA, jer Engleska nije član UN nego je to Velika Britanija. Zato Engleska nije mogla sve do skoro (do OI u Londonu) da igra fudbal na OI, ali članstvo u UEFA i FIFA nikada nije dolazilo u pitanje

spinujem u zamenu za burek&jogurt

pre 7 godina

@wahaha

Samo nemoj da kazes da dobijas i honorar za ovo tvoje spinovanje. I sta kazes "Kosovo je oduvek albansko bla, bla, bla..."

jojomaster

pre 7 godina

@menjam nick Nemoj da lupas gluposti. Procitaj malo domace i strane autore iz perioda od pre 200-ak godina. Ljudi su se bavili strukturom stanovnistva na Kosovu krajem 19. veka. Ako si ipak lenj da se malo bavis istrazivackim radom, onda cu ti samo reci da je vec 1899. godine odnos stanovnistva bio blago na stranu Albanaca. Do tada je vecinsko stanovnistvo bilo srpsko.

miljas

pre 7 godina

ako je u lozani oni samo gledaju kao kada .o.u stavite na oci i idu pravolinijski ne gledajuci argumente, tesko da ce biti pravde iz iskustva...

Milutin

pre 7 godina

Svašta, gde ode ovaj članak... Albanija nije dobila dovoljno veliku teritoriju prilikom formiranja posle Balkanskih ratova?! Jer su očekuvali i Kosovo, delove CG itd?! Ništa ne razumem.... zapravo radi se samo o tome da u tom statutu piše da moraju biti priznata članica UN da bi ušli u uefa i fifa. A nisu. Pa nismo mi napisali statut u Srbiji. Tako piše. I sad je to poraz Amerike i Zapada!? Molim vas, urazumite se.

jojomaster

pre 7 godina

Evo ako ne znate gde da krenete, tj od kog autora i knjige, pocnite sa Dimitrijem Tucovicem "Srbi i Arbanasi", ili "Srbija i Albanija", zavisi po kojim imenom je stampana.

stručnjak

pre 7 godina

@nesha: "Glupog li argumenta naše (srpske) strane. Inicijativa je unapred osuđena na propast kada je tako formulisana. Onda bi morali da izbace i Englesku iz UEFA i FIFA" - A da ti ipak prvo pročitaš članak?

NSrealno

pre 7 godina

Molim ljude koji komentarišu šta je kome pripadalo i od kada (Kosovo, Metohija, delovi Crne Gore...) da razmisle o ovoj činjenici:
Albanci su, prema zvaničnoj "mainstream" teoriji, stanovništvo ilirskog porekla, koje je na ovim prostorima stanovalo PRE dolaska Slovena u 6. veku nove ere.
Druga teorija je da su došli zajedno sa Slovenima, a da vuku korene iz regija Litvanije i sl.
Dakle, u najmanju ruku, imaju jednaka prava da svojataju neki deo svoje etničke teritorije kao i Srbi, Makedonci, Grci i drugi koji tu žive. Njihova prednost je što im je stanovništvo jako mlado, pa će za koju deceniju nadmoćno dominirati nad Srbima, Grcima i Makedoncima, koji su se razbežali po Evropi i imaju porodični prosek od 3.2 člana.
Cifre su neumoljive, tu nema politike.

Stefan

pre 7 godina

'Alooooo b92 na šta ovo liči? Nije ni čudo što vas kurir i blic delju!
"Meni nije jasno zasto ceo zapadni svet mrzi Srbe od uvek? Koji je glavni razlog za to?
(Djole, 31. oktobar 2016 14:14)

'Ajde, pogledaj se u ogledalo, budi objektivan, pa posteno reci - a kako voleti nekog kao ti!?
(posteni janjicar, 31. oktobar 2016 14:37) # Link komentara"

Srbin

pre 7 godina

Od takve tuzbe, Srbija dobija samo stetu i zadovoljen inat.
Realno, manje su sanse da se Kosovo i Albanija ujedine, ako kosovo ima podrsku suseda i priznanje, nego ako blokira pristup institucijama. Logicno, nacionalizam se pojavljuje kao odbrambeni mehanizam izazvan ne prihvatanjem od strane zajednice.
U harmonicnim sredinama, razlike su postovane.

zamagljeni pogled

pre 7 godina

Da li neko ima podatak o tome koliko državu Srbiju godišnje košta famozna rečenica u preambuli ustava u kojoj stoji da je Kosovo i Metohija južna srpska autonomna pokrajina?

Genije

pre 7 godina

Imam genijalno rešenje problema: Po istoj logici po kojoj je Engleska deo UEFA, jer je deo Velike Britanije, zemlje članice UN, tako i Kosovo treba primiti u UEFA, jer je (po srpskim političarima) deo Srbije, zemlje članice UN.
Koliko puta je igrala Engleska vs Vels, pa što ne bi moglo Kosovo vs Srbija.

utopia

pre 7 godina

Glupog li argumenta naše (srpske) strane. Inicijativa je unapred osuđena na propast kada je tako formulisana. Onda bi morali da izbace i Englesku iz UEFA i FIFA, jer Engleska nije član UN nego je to Velika Britanija. Zato Engleska nije mogla sve do skoro (do OI u Londonu) da igra fudbal na OI, ali članstvo u UEFA i FIFA nikada nije dolazilo u pitanje(nesha, 31. oktobar 2016 14:05)Poređenje ti nije dobro.Sve 4 članice Ujedinjenog Kraljevstva su se dogovorile da budu samostalne članice Fife u Uefe.Tako da niko nikog nije sprečavao i sve je bilo na dobrovoljnoj bazi.One su postale članice Fife mnogo pre nego što je usvojen statut ove organizacije.Imaju i sopstvena ekipna takmičenja(fudbalske lige).Ali to je samo u fudbalu dok u ostalim kolektivnim sportovima nastupaju pod UK.Nisu učestvovovali na OI zato što nisu imali zajedničku fudbalsku reprezentaciju UK.Na OI koje su organizovane u Londonu je napravljen izuzetak.

pingi

pre 7 godina

Nicky boy, treba da citas i tudju historiu da dodjes negde u sredinu,
ja kao albanac naucio sam da Hasan Prishtina ratom izbacila tursku od kosovo ,polse toga srbia uz ledja usla i uzeo kosovu i ceo macedoniu,ina ovaj zadni rat na bosnu srbi su ubile turke! to je historiska propaganda.

Sula

pre 7 godina

Komsije valda i vi ucite historiju pa znate koliko sela Albanaca u Serbiju je bilo pa i dan danas imaju nazive na primer Konjuhi Jasanica Plana Bogujevci i tako dalje pa vidite da Albanci su ziveli i u Serbiju .

posteni janjicar

pre 7 godina

Meni nije jasno zasto ceo zapadni svet mrzi Srbe od uvek? Koji je glavni razlog za to?
(Djole, 31. oktobar 2016 14:14)

'Ajde, pogledaj se u ogledalo, budi objektivan, pa posteno reci - a kako voleti nekog kao ti!?

menjam nick

pre 7 godina

"Kada je u Balkanskim ratovima 1912/13 nastala prva albanska država, velike sile su na Londonskoj konferenciji utvrdile njene granice tako da su značajna područja naseljena Albancima dodeljena slovenskim državama Srbiji Crnoj Gori" ..

Koje besramno prekrajanje istorije.. Pa na Kosovu je zivela saka jada albanaca u odnosu na Srbe.. Tek poslednjih 40ak godina je ta ravnoteza narusena, a pogotovo tokom 90'ih..

wahaha

pre 7 godina

Kosovo je odavno albansko.Pre 15 godina smo ga mozda mogli podeliti sa Albancima, ali sada mozemo samo da ga priznamo. Nasi ljudi dole, obnova i ocuvanje kulturnih dobara i sto se moze resiti od ekonomskih pitanja je ono o cemu vredi raspravljati sa Albancima. Uzaludno poricanje nezavisnosti i otaljavanje pregovora je nista drugo do klasicno politicarenje kojim se bave kako nasi, tako i albanski politicari.

nesha

pre 7 godina

Glupog li argumenta naše (srpske) strane. Inicijativa je unapred osuđena na propast kada je tako formulisana. Onda bi morali da izbace i Englesku iz UEFA i FIFA, jer Engleska nije član UN nego je to Velika Britanija. Zato Engleska nije mogla sve do skoro (do OI u Londonu) da igra fudbal na OI, ali članstvo u UEFA i FIFA nikada nije dolazilo u pitanje

Danko

pre 7 godina

Hahah sanjajte za razliku od deklarativne podrske Rusa, Amerika svoje glavne saveznike na Balkanu pomaze tako sto pomoc bude bukvalno na svim frontovima, u prevodu otresemo Srbiju o pod , razbijemo je ko zvecku, dok Rusija..." Srbi braca, Srbi slovenski narod pravoslavlje" a kada treba pomoci ko sto USA svoje pomaze, Rusi ne smu da pisnu a kamoli da vojno intervenisu zbog nas protiv Hr ili Albanije :D

Srbin

pre 7 godina

Od takve tuzbe, Srbija dobija samo stetu i zadovoljen inat.
Realno, manje su sanse da se Kosovo i Albanija ujedine, ako kosovo ima podrsku suseda i priznanje, nego ako blokira pristup institucijama. Logicno, nacionalizam se pojavljuje kao odbrambeni mehanizam izazvan ne prihvatanjem od strane zajednice.
U harmonicnim sredinama, razlike su postovane.

Nicky boy

pre 7 godina

U Balkanskim ratovima 1912-13 kosovski Albanci borili su se na strani Turaka, a Turska je (kao što znamo) izgubila rat. Zato nije nepravedna, već pravedna bila odluka velikih sila da Kosovo i Metohija tada pripadnu Srbiji.

jojomaster

pre 7 godina

@menjam nick Nemoj da lupas gluposti. Procitaj malo domace i strane autore iz perioda od pre 200-ak godina. Ljudi su se bavili strukturom stanovnistva na Kosovu krajem 19. veka. Ako si ipak lenj da se malo bavis istrazivackim radom, onda cu ti samo reci da je vec 1899. godine odnos stanovnistva bio blago na stranu Albanaca. Do tada je vecinsko stanovnistvo bilo srpsko.

biraz

pre 7 godina

Niti ih ima 6 miliona, niti su ikako uopste mogli da dobije te "njihove" teritorije u Balkanskim ratovima, s'obzirom da je poznato da su ucestvovali u basibuzucima protiv Crnogorske i Srpske vojske u tim ratovima, nisu se pitali ama nista.

NSrealno

pre 7 godina

Molim ljude koji komentarišu šta je kome pripadalo i od kada (Kosovo, Metohija, delovi Crne Gore...) da razmisle o ovoj činjenici:
Albanci su, prema zvaničnoj "mainstream" teoriji, stanovništvo ilirskog porekla, koje je na ovim prostorima stanovalo PRE dolaska Slovena u 6. veku nove ere.
Druga teorija je da su došli zajedno sa Slovenima, a da vuku korene iz regija Litvanije i sl.
Dakle, u najmanju ruku, imaju jednaka prava da svojataju neki deo svoje etničke teritorije kao i Srbi, Makedonci, Grci i drugi koji tu žive. Njihova prednost je što im je stanovništvo jako mlado, pa će za koju deceniju nadmoćno dominirati nad Srbima, Grcima i Makedoncima, koji su se razbežali po Evropi i imaju porodični prosek od 3.2 člana.
Cifre su neumoljive, tu nema politike.

Genije

pre 7 godina

Imam genijalno rešenje problema: Po istoj logici po kojoj je Engleska deo UEFA, jer je deo Velike Britanije, zemlje članice UN, tako i Kosovo treba primiti u UEFA, jer je (po srpskim političarima) deo Srbije, zemlje članice UN.
Koliko puta je igrala Engleska vs Vels, pa što ne bi moglo Kosovo vs Srbija.

stručnjak

pre 7 godina

@nesha: "Glupog li argumenta naše (srpske) strane. Inicijativa je unapred osuđena na propast kada je tako formulisana. Onda bi morali da izbace i Englesku iz UEFA i FIFA" - A da ti ipak prvo pročitaš članak?

knez

pre 7 godina

Sve sve ali, pocetkom proslog veka albanci nisu bili vecinsko stanovnistvo na Kosovu, a u nekim delovima nije ih uopste ni bilo. Steta sto se mi granicimo sa njima a ne, recimo Nemacka ili neka druga zapadna zemlja, da vide o kako se divnom narodu radi.

Stefan

pre 7 godina

'Alooooo b92 na šta ovo liči? Nije ni čudo što vas kurir i blic delju!
"Meni nije jasno zasto ceo zapadni svet mrzi Srbe od uvek? Koji je glavni razlog za to?
(Djole, 31. oktobar 2016 14:14)

'Ajde, pogledaj se u ogledalo, budi objektivan, pa posteno reci - a kako voleti nekog kao ti!?
(posteni janjicar, 31. oktobar 2016 14:37) # Link komentara"

zamagljeni pogled

pre 7 godina

Da li neko ima podatak o tome koliko državu Srbiju godišnje košta famozna rečenica u preambuli ustava u kojoj stoji da je Kosovo i Metohija južna srpska autonomna pokrajina?

Sofronije

pre 7 godina

Prvo, ne treba da se plase da ce CAS doneti odluku u korist FSS. Suvise je politickih podledica da bi vladari sveta do dopustili. Mislim da nije trebalo ni da se zalimo. To je samo deo price koja ce trajati i koju moramo da stoicki podnosimo sve dok ( i ako uopste ) ne dodje vreme da se stvari isprave.

Miki

pre 7 godina

Ko kaze da su Albanci od uvek u juznom delu Srbije, Balkasni ratovi su omogucili Srbima da povrate jedan deo teritorije koji je bio naseljen Srbima pre turskog osvajanja Balkana.

Leskovcanin

pre 7 godina

 Do danas gotovo polovina od oko šest miliona Albanaca na Balkanu živi van Albanije i na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori, na jugoistoku Srbije", ističe se u tekstu.


Veruj da ih vise ima u svajcarskoj i nemackoj nego u sve ove republike koje ste nabrojali.
Tako onda po ovom tekstu oni treba da dobiju i delove tih zemalja.

Katczinsky

pre 7 godina

Meni nije jasno zasto ceo zapadni svet mrzi Srbe od uvek? Koji je glavni razlog za to?
(Djole, 31. oktobar 2016 14:14)

Kakva naivnost. Jeste bude se ujutru i prvo im je na pameti je to kako mrze srbe. To što neki zovu mržnjom ili ljubavlju, pravo ime mu je interes.

RR

pre 7 godina

kako manipulisu sa svim cinjenicama. sad jos oce rec da ako ih mi ne priznamo da smo ih sami spojili sa albanijom. uzas kako im ide dobro propaganda. samo malo ne paznje u ovom tekstu i citalac izgubi nit

Marko Dragutinovic

pre 7 godina

Članak govori o jednom od mnogih problema na Balkanu koje je Zapad produbio: Kosovo teško može opstati kao država. Zapad bi htio ojačati nekakav kosovarski identitet, ali to je teško stvoriti, tamo žive Albanci i Srbi. Tim prije, što je Kosovo najgora ekonomska rupa na Balkanu, bez ikakve perspektive. To je donijela pomoć Zapada.
I tako, Kosovo je neodrživo, Zapad ga nije ekonomski podržao, i takvo Kosovo je prijetnja za susjedne zemlje. Vjerovatno je da će rasti podrška ujedinjenju sa Albanijom, ali je veliko pitanje da li se oni mogu integrisati. Sada imamo jednu državu koja kako-tako funkcioniše već stotinjak godina i drugu koja je vještačka. Ako se ujedine, mogu stvoriti jednu veliku problematičnu zemlju od 5 miliona, koja nikako ne funkcioniše.
Što se tiče Srbije, rekao bih da njoj odgovara ujedinjenje Kosova i Albanije, jer u tom slučaju može tražiti makar dio kosovske teritorije.

Ma dajte...

pre 7 godina

Znate sna nas narod kaze, "Ujeo vuk magarca" nista od ovoga, pa sta vi mislite da bi zapad pristao da nesto izgubi a ulozelo se toliko novca. Ovo je ljep tekst ali samo za nase usi.

w.

pre 7 godina

@Sula

A da li si ti svestan da vi Albanci koristite srpski naziv "Kosovo" i da cak i sebe nazivate "kosovarima" iako naziv "Kosovo" potice iz srpskog/slovenskog jezika a ne iz albanskog. Sta to tebi govori? I na Kosovo i na teritoriju centarlen Srbije su vas kolonizovali Turci i ne znam zasto bi dela okupatora kao sto je Turska po bilo cemu bili relevantni ili bi trebalo da dokazuju bilo sta.

Ray Donovan

pre 7 godina

Koja zamena teza; pa odluka da li Kosovo treba da učestvuje nije smela uopšte da bude stavljena na dnevni red jer je poznato da nije priznata u UN, a sad ispada kako mi prkosimo i guramo prst u oko pomenutim silama jer se žalimo na očiglednu ne regularnost. Koliko je ovaj svet licemeran to je postalo otužno. Nekada su se bar trudili da ne budu toliko očigledni , ovo danas je katastrofa.

Blake

pre 7 godina

Bombardovali su nas bez apsolutno ikakvog pokrica i prava, podrzalic su nezavisnost bez apsolutno ikakvog pokrica i prava i sada mislite da ce dozvoliti da se izbacuje Kosovska reprezentacija iz kvalifikacija za s.p. u Rusiji? Nemojte da ste smesni vi koji verujete u to. U zivotu sila boga ne moli, nazalost!!

joca

pre 7 godina

@Nesha Da, ali razlika ipak postoji, i to sustinska. Engleska pripada Velikoj Britaniji koja je clan pomenutih organizacija i clan UN, dok tkzv. drzava Kosovo, nije clan UN per se, niti pripada nekoj konfederaciji ili bilo kom drugom obliku organizovanja drzava koja je clan UN.

Tex

pre 7 godina

Moje iskreno misljenje je da su Srbi krivi iza globalno otopljavanje. Ako se pristupi tome kao u ovom clanku ja sam uveren da cemo mi neku vezu naci, i onda je sve lako...

Ray Donovan

pre 7 godina

Koja zamena teza; pa odluka da li Kosovo treba da učestvuje nije smela uopšte da bude stavljena na dnevni red jer je poznato da nije priznata u UN, a sad ispada kako mi prkosimo i guramo prst u oko pomenutim silama jer se žalimo na očiglednu ne regularnost. Koliko je ovaj svet licemeran to je postalo otužno. Nekada su se bar trudili da ne budu toliko očigledni , ovo danas je katastrofa.

Coco Bill

pre 7 godina

A na Grčku su 'zaboravili'?
Hmmm, 31. oktobar 2016 13:22)

Tačno !!! Bolje reći "prećutali" jer je Grčka članica NATO saveza od 50-tih, a članica EU od 70-tih. Tako da se ovo "balkansko gombanje" na nju ne odnosi, a to znaju i Albanci jel više nema one "čuvene karte", gde su i grčki delovi u okviru "velike Albanije". Uostalom, da li ste primetili, da "bratska" Grčka uopšte ne reaguje ni na kakve albanski i kosovske, bilo kakve izjave, što se tiče Srbije.

Чигирибаубау

pre 7 godina

Још један велики доказ колико је спорт политизован!Како су се једни од њихових ментора забринули да не би дошло случајно до померања граница ако се донесе одлука у корист Србије!Унапред испланирано?!?!

veljko

pre 7 godina

Ahahaha od tog posla nema ništa sad kad dođe baba Hilari opet će da pogura svoje staro mezimče zvano KOSOVO.Evropa i UEFA se tu ništa ne pitaju već nažalost USA

jojomaster

pre 7 godina

Evo ako ne znate gde da krenete, tj od kog autora i knjige, pocnite sa Dimitrijem Tucovicem "Srbi i Arbanasi", ili "Srbija i Albanija", zavisi po kojim imenom je stampana.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

"To bi bio gorak poraz za Zapad, pre svega za SAD, Nemačku, Veliku Britaniju i Francusku, najvažnije pokrovitelje kosovske državnosti."
Ima li jos nekog kome nije jasno da su upravo ove zemlje odgovorne za rasparcavanje Srbije a ne neki podredjeni polozaj Albanaca u Srbiji. U ostalom taj polozaj Albanaca na KiM se nije razlikovao od polozaja Albanaca u centralnoj Srbiji, cak je ako hocete bio bolji, a ipak samo njima je nato agresijom stvorena "drzava" da bi danas zapad i sport podredio svojim politickim ciljevima, sto je samo po sebi dostojno prezira. Kad autor kaze da je svojevremeno Kosovo data Srbiji zaboravljaja da joj ga niko nije dao vec je ono oslobodjeno od turskog ropstva kao ranije sto su ostale teritorije srpske drzave. To sto su se tokom okupacije tu namnozili Albanci ne menja stvar, ono je i dalje srpsko a o tome svedoce i silni srpski a ne albanski spomenici kulture.

Brajkan

pre 7 godina

Srbi su ocito krivi i za negativne aspiracije koje b drugi narodi mogli ispoljiti u buducnosti... Srbi podrzite OVK, tj. Albance koji su naselili Kosovo, jer ako ih ne podrzite onda ce se ti OVK Albanci naljutiti i ujediniti sa Albanijom. Koja logika, pa ovo je smesno.

spinujem u zamenu za burek&jogurt

pre 7 godina

@wahaha

Samo nemoj da kazes da dobijas i honorar za ovo tvoje spinovanje. I sta kazes "Kosovo je oduvek albansko bla, bla, bla..."

miljas

pre 7 godina

ako je u lozani oni samo gledaju kao kada .o.u stavite na oci i idu pravolinijski ne gledajuci argumente, tesko da ce biti pravde iz iskustva...

Djolence

pre 7 godina

Cuj velike sile su pomogle stvaranju Kosovo drzave da se ne bi ujedinjavali u veliku albaniju. Ja vecu glupost u zivotu nisam procitao.

Hook

pre 7 godina

@Nicky boy
Kosovo je tada pripalo Srbiji,a Metohija Crnoj Gori.
(b.sce., 31. oktobar 2016 14:13)

Nije cela Metohija, ako vec sitnicarimo.

utopia

pre 7 godina

Glupog li argumenta naše (srpske) strane. Inicijativa je unapred osuđena na propast kada je tako formulisana. Onda bi morali da izbace i Englesku iz UEFA i FIFA, jer Engleska nije član UN nego je to Velika Britanija. Zato Engleska nije mogla sve do skoro (do OI u Londonu) da igra fudbal na OI, ali članstvo u UEFA i FIFA nikada nije dolazilo u pitanje(nesha, 31. oktobar 2016 14:05)Poređenje ti nije dobro.Sve 4 članice Ujedinjenog Kraljevstva su se dogovorile da budu samostalne članice Fife u Uefe.Tako da niko nikog nije sprečavao i sve je bilo na dobrovoljnoj bazi.One su postale članice Fife mnogo pre nego što je usvojen statut ove organizacije.Imaju i sopstvena ekipna takmičenja(fudbalske lige).Ali to je samo u fudbalu dok u ostalim kolektivnim sportovima nastupaju pod UK.Nisu učestvovovali na OI zato što nisu imali zajedničku fudbalsku reprezentaciju UK.Na OI koje su organizovane u Londonu je napravljen izuzetak.

Milutin

pre 7 godina

Svašta, gde ode ovaj članak... Albanija nije dobila dovoljno veliku teritoriju prilikom formiranja posle Balkanskih ratova?! Jer su očekuvali i Kosovo, delove CG itd?! Ništa ne razumem.... zapravo radi se samo o tome da u tom statutu piše da moraju biti priznata članica UN da bi ušli u uefa i fifa. A nisu. Pa nismo mi napisali statut u Srbiji. Tako piše. I sad je to poraz Amerike i Zapada!? Molim vas, urazumite se.