Tenis 166

Subota, 04.06.2016.

15:05

Mugurusa preko Vilijams do Gren slem prvenca!

Garbinje Mugurusa osvojila je svoj prvi Gren slem u karijeri pobedivši Serenu Vilijams u finalu Rolan Garosa – 7:5, 6:4.

Mugurusa preko Vilijams do Gren slem prvenca! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

166 Komentari

Sortiraj po:

MilojePI

pre 7 godina

Zasto uopste ulazim u komentare kad nista normalno ne moze da se procita...
@mikseri i ostala cuda
Objavio sam od IW-a koliko? Ima li 5 komentara? A ti i dalje lajes...
Dobro, kad ti volja, laj. Mada ti je bolje da uradis ono sto pise u nazivu pesme koja je predstavljala Andoru 2009-e na Evroviziji (Al onaj na engleskom) ;)

MilojePI

pre 7 godina

Zasto uopste ulazim u komentare kad nista normalno ne moze da se procita...
@mikser i toster
Objavio sam od IW-a koliko? Ima li 5 komentara? A ti i dalje lajes...
Dobro, kad ti volja, laj. Mada ti je bolje da uradis ono sto pise u nazivu pesme koja je predstavljala Andoru 2009-e na Evroviziji ;)

Odricem se miksera, ti uzmi toster

pre 7 godina

(Corkan i Svabica, 4. jun 2016 21:20)

Ne znas o cemu pricas. Jednu nagradu dodeljuje ITF, nju su dobili Nadal i Jankovic. Druga nagrada je WTA za najbolju teniserku godine. ITF samo dodeljuje za prvo mesto. Dovoljno je pogledati na Vikipediji Serenine nagrade i za 2008. pise ta nagrada. Druga stvar je sto vi vrtite neistine vec godinama, kao za one Ricardove izjave. Ne moze neko biti najbolji za celu godinu ako u toj jednoj godini nije pobedio 7 meceva za redom. To moze samo u Pirotu i okolini.

vladimir

pre 7 godina

Velika sramota organizatora posto je Serena igrala cetiri dana bez odmora.Jasno je bilo da nema snage za finale.Rolan Garos gde vremenski uslovi, sreca i sam zreb, odredjuju pobednika.Naravno to ne umanjuje uspeh Muguruze koja je pobedila zasluzeno i prikazala odlicnu igru u finalu.

Ante

pre 7 godina

Шпањолка је из Шпањолске, Шпанкиња је из Шпаније.
(лиманац, 04. jun 2016 18:52)
??Amen

a Srbijanac je iz Srbije!

Sančo Pansa

pre 7 godina

"Znate li kako Spanci sami sebe zovu? Zemlja se zove España..." Znamo da Španiju Španci ne zovu Španija nego Espanja i da sebe ne zovu Špancima. Da li misliš da stanovnici Nemačke sebe zovu Nemcima? Da li Austrijanci kažu Beč ili Vin (Wien), i da li je u Italiji Rim ili Roma? Mi kažemo Špankinja, a što su se vama u glavu urezali kroatuzmi, o tome vi razmišljajte. Kažemo suvo meso ali za većinu proizvodi su "suhomesnati", kažemo uvo ali onaj lekar je za uho, grlo i nos... Kaže se Špankinja, kao Dankinja. Treći padež od Garbinja (bolje je nego Garbinje) Mugurusa glasi Garbinji Mugurusa, kao Karmini Burana, a šesti pađež glasi s Garbinjom Mugurusa. Kako se danas mučio onaj što je prenosio na javnom servisu... Vi ste iznenađeni? Ne sumnjam.

nije ja , ja je.

pre 7 godina

(nije ja , ja je., 04. jun 2016 19:07)

Izvini, ali ispao si glup u drustvu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Laufer, 4. jun 2016 19:49)
Ne kaže se Laufer nego lufter(malo slovo).
U našem ili njihovom društvu?

dd

pre 7 godina

samo nemojte spominjati izgovor Spanjolka i Spankinja jer je potpuno pravilno i jedno i drugo...i mi se ovde pravimo englezi pa Viber citamo i izgovaramo Vajber...a po pravopisu i gramatici u srpskom jeziku (I) ne moze da se cita i izgovara kao (J) ovde je u pitanju POLITIKA koja se mesa u sve sfere zivota jer nekome bode oci ako neko kaze Spanjolka na Hrvatskom a vecini ne smeta recimo Vajber na engleskom???ili neko misli da je Vajber srpska rec po gramatici???

Corkan i Svabica

pre 7 godina

Provalnici obiju kuce Ane i JJ iz jedne ukradu pehar sa Rolan Garosa, iz druge stapni mikser.
(Serena je 2008. dobila nagradu za najbolju od WTA, 4. jun 2016 20:15)

Ne lupetaj!
Igracica koja obezbedi mesto no.1 na kraju godine,dobija na zavrsnom turniru(osam najboljih) prigodan pehar i zasluzeno mesto u teniskoj istoriji.
Osvojiti jedan GS i biti najbolji 15 dana,koliko on traje,nije dovoljno za tako nesto,jer se racuna cela godina.
Uostalom,pravac na zvanicni sajt WTA,tamo ti sve lepo pise!

Tebi bi taj stapni mikser dobro dosao,jer za drugo nisi!

Žikica Jovanović Španjolac

pre 7 godina

Kada sam ja išla u skolu, učio se srpsko-hrvatski jezi. Tada je ispravno bilo Španac i Španjolka. Da li je sada pravilno Špankinja apsolutno me ne zanima jer mi "Špankinja" veoma "bode" uši. Stalno se uvodi nešto novo u naš jezik i to me nervira. Npr. ranije se pisalo "de Gol" a sada "De Gol", ranije je bilo "unedogled" a sada "u nedogled" itd.
(Eleonora, 4. jun 2016 20:33)

Kad ste vi išli u školu nije se učio srpsko-hrvatski nego srpskohrvatski, odnosno hrvatskosrpski, pisalo se Šarl de Gol i De Gol, kao i danas, pisalo se unedogled (sve dokle pogled dopire), "u nedogled" se ni danas ne piše. I nije reč o tome da li je Španoljka pravilno ili nije, ali u našem jeziku, ovim srpskim koji mi govorimo, bolje je reći Španac a ne Španjolac i Špankinja a ne Španjolka. Divim se svima vama koji nam tumačite jezik "iz glave", bez oslonca na nauku i knjige starostavne.

Serena je 2008. dobila nagradu za najbolju od WTA

pre 7 godina

Provalnici obiju kuce Ane i JJ iz jedne ukradu pehar sa Rolan Garosa, iz druge stapni mikser.

Malejeva

pre 7 godina

Na peharu, dobro se zagledajte, donji desni ugao, upisano je i ime naše Jece, koja je igrala polufinale 2008. godine.
(Malejeva, 4. jun 2016 19:06)

Zaista ne znam kako da ugodim navijačima naše Jece? Da li sam ja kriva što vi ne znate da čitate (lepo vam kažem donji desni ugao), zašto minusi?

limož do titule

pre 7 godina

Ženski tenis je tipa kao muški tenis, ali na fjučers turnirima... Loše a dosadno... Smešno je da dobija iste pare maguruza i djokovic, ako pobedi...a hoce

Eleonora

pre 7 godina

Kada sam ja išla u skolu, učio se srpsko-hrvatski jezi. Tada je ispravno bilo Španac i Španjolka. Da li je sada pravilno Špankinja apsolutno me ne zanima jer mi "Špankinja" veoma "bode" uši. Stalno se uvodi nešto novo u naš jezik i to me nervira. Npr. ranije se pisalo "de Gol" a sada "De Gol", ranije je bilo "unedogled" a sada "u nedogled" itd.

Ne kaze se Spankinja

pre 7 godina

"Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga."
Kakve sve gluposti ljudi pisu u zabludi da time neguju sopstveni jezik. Kakve veze imaju Hrvati sa Spanjolkama? Znate li kako Spanci sami sebe zovu? Zemlja se zove España, a drzavljani Español(es). Isto ih zovu i na portugalskom Espanha - Espanholes. Dakle, Spanjolce nisu Hrvati izmislili, vec preuzeli od samih Spanaca, pa nemojte da se brinete da cete oslepeti kad procitate "Spanjolku".
Neke nacionalne denominacije su preuzete, a neke naknadno stvorene od strane drugih jezikologa.

Kis

pre 7 godina

Da nema toliku snagurinu kojom postiže veliku brzinu lopte koju je onda teško stići, Serena bi bila vrlo vrlo prosečna teniserka. Iz tog razloga svaki njen poraz za mene je dupla pobeda njene protivnice.

TsvetaANA

pre 7 godina

Tuzna je Serena,a i mi,kojima secanja naviru.
Da li postoji iko u Srbiji,a da se,gledajuci ceremoniju dodele pehara,nije potsetio dirljivih trenutaka kada se on nasao u rukama jedne od najlepsih teniserki svih vremena!?

https://www.theguardian.com/sport/2010/jun/07/francesca-schiavone-french-open-win

Sta reci,a ne zaplakati?

qwq

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kaže se Špankinja!, 4. jun 2016 15:27)
Šta te čudi za b92? Pogledaj koliko stvari napišu slučajno ijekavicom

маннијак

pre 7 godina

@Малац
И да, о сличним језичким недоумицама сам разговарао са академиком, професорим Пипером, тако да се не бих претерано ,,вређао" око оваквих ствари. А поменути ,,Правопис Матице српске" се стално мења и последњих година је био оспораван од појединих угледних лингвиста, што не значи да је неквалитетан. Само треба имати све изворе могуће уз себе приликом расуђивања.

my way

pre 7 godina

Свашта, око чега се људи свађају, па чак и вређају у коментарима. Да, на српском језику је правилно само "Шпанкиња", као и "Шкоткиња". Некада су се користила оба термина, сада је рећи "Шпањолка" и "Шкотланђанка" неправилно, што је потпуно логично и нема даље приче. Каква навика, навикао је неко и да питање поставља са "јер", па неће због тога то бити правилно. Већина која брани термин "Шпањолка" у животу неће рећи нпр. "Шпањолац", камоли "Шпањолска". Мислим да је овај текст први после дуже времена у којем је направљен пропуст, но добро. Остави Србима да о језичким питањима имају историјско-политички-националне ставове и оду са причом на нешто што везе са темом нема.

маннијак

pre 7 godina

@Малац
Није хрватски верзија српског, јер су оба језика имала свој развојни пут засебно, али су сличног порекла и остали су превише слични да се ипак не могу назвати различитим језицима, српско-хрватски је један језик.
Нико не спори дијалекте међу државама бивше Социјалистичке републике, генерално језик, осим у Словенији и Македонији, је исти и ја бих га и даље називао српско-хрватски, али политика се другачије пита.

milan

pre 7 godina

Muguruzin otac je Baskijac iz Eibara,majka je Venecuelanka,rodjena je u Karakasu u Venecueli.Ona igra za Španiju jer Baskija nije drzava,nema svrhe polemisati O pravilnoj gramatici za st.Španije.

маннијак

pre 7 godina

Сад сам видео коментар неки да су се ,,водећи стручњаци сложили око тога да су српски и хрватски различити језици." Наведите имена и разлоге зашто су ти ,,водећи стручњаци" стварно стручни. То је све политика, као што је политика створила бошњачки, црногорски, буњевски (или буњевачки, нисам сигуран), итд. Да додам, лично никад нисам чуо реч ,,Шпанкиња" у Србији, али можда грешим, судећи по осталим коментарима. Језик је жива ствар, мења се, само зависи шта улази у књижевни језик, а шта не. Извињавам се што дужим, иако је невезано за вест.

Slobodan

pre 7 godina

Rodjena je u Venecueli,ali joj je porodica pobegla od Cavezove strahovlade.Na njenu srecu.Jer da je ostala tamo, sad bi cekala u redu da kupi toalet papir ili bi u najboljem slucaju bila sponzorusa.

goran

pre 7 godina

serena je u 35-oj godini. ima ona snage, ali nema vise mirnocu, strpljenje i hladnu glavu. i sve teze se bori s mladim igracicama. odigrala je dva finala u ovoj godini, sto nije uspeolo ni jednoj igracici na wta da u tom dobu igra redovno finala u singlu. ono sto me nervira sto vecina teniskih navijaca u srbiji navija protiv serene. oni ne mare ni za njen super slem ni za to sto je vec mogla da prestigne graf, oni su jednostavno protiv nje. pravi razlog nece niko javno reci, iznose se samo neki bezvezni izgovori.. s druge strane smeta im sto pariska publika nije navijala za novaka prosle godine, iako mu je to bilo vazno da kompletira sve grend slemove.

Dobre noge ali glava nešto i nije

pre 7 godina

Preko 20GS titula a jos uvek ne zna da pruzi ruku detetu kad izlazi na teren...Napred Mugurusa!
(Liverpool Man, 4. jun 2016 15:09)

Da ti Serena nije malo zagorčala detinjstvo?

Nikola je bio američki naučnik

pre 7 godina

Nije Muguruza nego Mugurusa i nije Venecuelanka nego je Špankinja. Nešto slično kao Jelena Petković koja je po nacionalnosti Nemica. A poreklo? To spada u neke vaše teorije o "krvnim zrncima" ili koliko škole toliko znanja.

Јова

pre 7 godina

Мугуруза супер слатка? Марија Бартоли добра риба? ОМГ
Шта онда говоримо за стварно лепе и згодне жене?! Ја не знам ко је овде луд?!

m&m

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 4. jun 2016 15:27)

napokon,
ako može neko da ispravi i na RTSu:
Portugalija na Portugal
sretan na srećan

pera

pre 7 godina

E ovaj komentar da je Muguruza lepša od Serene. To mi je otvorilo oči da i ja navijam za Muguruzu radi lepote. Kako se samo nisam toga setio ranije, da je dovoljno da je neko lep, pa da navijamo za njega.
Kada sam zadnji put razmišljao o tome lepota nam je dana od Boga i na to uopšte ne možemo da utičemo. Ne znam ima li išta pliće kod ljudi neko, kada nekoga simpatisu ako je lep.

neko iz mase

pre 7 godina

Sereni nista ne znaci sto je izgubila jos jedno finale jos jer previse ima trofeja na svoju kontu te je prva po zaradi na WTA turu..Uzgred sampionka je bila i ostala na tome joj svaka cast zaista ali danas je potpuno zasluzeno izgubila od Gabrinje.

lingvista

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 04. jun 2016 15:27)

Ispravno je jedno i drugo. Spankinja je po germanskoj terminologiji. Od reci Spanien. Kod srba je ustaljeno Spanjolka,kao Australijanka a ne Australkinja, kao sto je Portugalka a ne potugalkinja

Груја Смедеревац

pre 7 godina

@маннијак Шпанкиња и те како постоји у српском језику, аналогија је: Шпанија - Шпанац и Шпанкиња, Данска - Данац и Данкиња. То да ли су српски и хрватски језик један или два језика није на нама да дефинишемо, признати стручњаци из обе земље кажу да то јесу два језика. Али оно што је сигурно, Шпањолка иде уз Шпањолска и Шпањолац, и ни уз шта друго, а језик у коме су те речи зови како год хоћеш.

Nebojša

pre 7 godina

Mugurusa se patila u prvom kolu kao i Andy, da li cemo imati isti scenario?

Cestitke sampionki, apsolutno zasluzeno!
(rade, 04. jun 2016 17:49)

Ima tu dosta razlike Endi se patio u prvom kolu pa potom i u drugom pa onda ponovo u cetvrtfinalu izgubio je ukupno šest setova do finala a Novak jedan kao i Muguruza tako da Novak osvaja.

1974.

pre 7 godina

Ako je pravilno Spanjolka kao sto neki kazu, onda je pravilno Spanjolac, ali ako kazemo Spanac, onda moze biti samo Spankinja, a ne malo tamo, malo vamo.

Nakon

pre 7 godina

Ne budi kompleksaš kao naše komšije. Otkad znam za sebe govori se Španjolka, Špankinja je nova tvorevina koja se koristi sad valjda neko slučajno ne pomisli da si Hrvat. Pravilno je i jedno i drugo a dokle god bude ljudi koji razmišljaju kao ti, u velikom smo problemu.
(Bravo za Španjolku, 4. jun 2016 17:51)

Ti nekome nešto zameraš a onda komšije nazoveš "koimpleksašima". Nije Špankinja ništa novo, najmanje moda, u Rečniku MS, izdanje staro pola veka, kaže se baš Španklinja. A što jezik niko ne uči iz knjiga nego iz "medija", onda je jasno i zašto se u Srbiji više ne govori posle nečega nego "nakon". I onda ćeš ti, ako ja kažem da je srpski bolje reći posle toga a ne nakon toga ili nakon čega, ti ćeš reći da se oduvek ovde govori nakon. Što onda ne kažeš Španjolska?

Малац

pre 7 godina

(маннијак, 04. jun 2016 17:32)

Извини пријатељу али ти нешто дебело шкрипи у поставци.
По мени је хрватски само западнија верзија српског језика али пошто је политика увучена у све могуће ствари онда је и лингвистика једна од жртава.
На просторима Србије и Републике Српске на српском језику нико жив не каже Шпањолка па је ово форсирање тог израза на српском сајту безобразно.
Постоје крајеви из бивше Југославије, Мостар на пример, где се у добрих 95% случајева говорила ијекавска верзија српског језика као нпр - уопште, хиљаду, општина, Шпанија, хљеб...... а сада се форсира
та западна верзија - уопће, тисућу, опћина, Шпањолска, крух ......па људи морају да пазе док говоре да им не излети тај издајник из уста.
Због тога драги мој рећи овде Шпањолка је безобразно и провокативно.
Што се тиче Шпанкиње, погледај "Правопис српског језика" издање Матице српске из 2000. године где лепо стоји Шпанија, Шпанац, Шпанкиња.
Твоје омиљене Шпањолке, на твоју жалост, нема уопште.

bandiera rossa

pre 7 godina

Otkad znam za sebe govori se Španjolka, Špankinja je nova tvorevina koja se koristi sad valjda neko slučajno ne pomisli da si Hrvat. (Bravo za Španjolku, 4. jun 2016 17:51)

Apsolutno NIJE nova tvorevina. A to sto ti kratko pamtis(negde od pocetka raspada SFRJ), to je vec tvoj problem. A jos veci je problem, sto se dichish svojom "pismenoscu". I ja, otkad znam za sebe, slusam ljude koji govore "bas me briga", sto ne znaci da je to pravilno. Tako da, umesto da se pravis pametan, bolje obnovi pravopis srpskog jezika. Ako se za pripadnika spanskog naroda, na srpskom jeziku kaze SPANAC, budi siguran da ne postoji NAUKA, od Matematike i Fizike, preko Geodezije i Hemije, pa sve do Lingvistike, koja moze da omoguci da se pripadnica spanskog naroda na srpskom kaze SPANJOLKA.

Anonimna

pre 7 godina

Muguruza je Venecuelanka koja se kao klinka preselila u Spaniju.. To i objasnjava njen graciozan izgled
(satelit, 4. jun 2016 18:07)

Nije istina. Garbiñe je pola-pola, baš prezime oddaje da je Špankinja.

Vukodav

pre 7 godina

Svaka čast Špankinji :D

nisam gramar nazzi ali pominje se ovde kako su oba oblika pravilna, nije baš tako. "Pravopis srpskoga jezika" izdanje Matice srpske iz 2000. godine, lepo stoji: Španija, Španac, Špankinja. Ne pominje se Španjolka.,

Ne treba biti kompleksaš naravno i svako će razumeti i "španjolka" ali nema nikakve potrebe ni da u medijima tekstovi budu u suprotnosti sa pravopisom.

banjaluka

pre 7 godina

Cestitke Spankinji,zasluzena pobjeda i fantasticna igra. Serena je svoj zenit igre prosla,nije vise ni blizu one Serene,ali sta reci godine su tu..

kaokakao

pre 7 godina

Cim se pojavi neka sportistkinja koja iole pristojno izgleda,tipa Ivana Spanovic, vise od polovine komentra su na tu temu i kako bi oni ovo i ono, pa se pitam da li su te osobe imale ikad djevojku ili slicno, il su to neka djeca. Svaka cast na pobjedi, Serena zadnjih godina igra tenis totalno bezvoljno, vuce se po terenu, iritira svojom pojavom.

chao

pre 7 godina

Preko 20GS titula a jos uvek ne zna da pruzi ruku detetu kad izlazi na teren...Napred Mugurusa!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Liverpool Man, 4. jun 2016 15:09)

Mislio sam da opusteno bez navijanja odgledam finale ali posle poteza koji si naveo opredelio sam se za Muguruzu..

markonato

pre 7 godina

Da li ovakve vesti, pored svega sto se oko nas desava, zasluzuju da budu prve i udarne?!?! Uskoro ce i vesti iz 'super zene' dospeti na ovo mesto...

Dule

pre 7 godina

Dobro se provukla obzirom da je imala 8 duplih servis greski. A Serena samo igra na servis i ritern. U polju nula jer se tesko krece zbog godina i kilograma.

Ivan M

pre 7 godina

Sjajna pobeda, svaka čast! Potpuno zasluženo - fenomenalna agresivnost i smirenost Muguruze. Bravo za šampionku - ne verujem da će stati na jednoj GS tituli.

маннијак

pre 7 godina

@Kaže se Španjkinja
Поменута реч не постоји у српском, а с обзиром да се противите речи ,,Шпањолка", јер је користе Хрвати, рекао бих да је лицемерно од вас, јер ви користите хрватско писмо, самим тим испадате смешни таквим изјавама. Друга ствар, у лингвистичком погледу, српски и хрватски се у највећој мери разликују у вокабулару и донекле у коњугацији глагола, што је у принципу недовољно да се називају различитим језицима (нпр. америчка и британска верзија енглеског се много више разликују, па опет се не посматрају као различити језици). Према томе, закључак је да без основе боље не треба говорити о неким стварима и, још горе, наметати такво климаво становиште.
Поздрав

Aleksandar Kotor

pre 7 godina

Ljudi,ja se zaljubih u Garbinju.Cesto je pratim,ali danas definitivno postah slab na nju.Kakvo lice,kakav hod, kakve noge...

Marija

pre 7 godina

Posle dugo godina, pojavila se teniserka koja je simpaticna, veeeoma zgodna i igra odlican tenis! Sve cestitke Muguruzi na osvajanju GS titule, zasluzila je!

Bravo za Španjolku

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 04. jun 2016 15:27)

Ne budi kompleksaš kao naše komšije. Otkad znam za sebe govori se Španjolka, Špankinja je nova tvorevina koja se koristi sad valjda neko slučajno ne pomisli da si Hrvat. Pravilno je i jedno i drugo a dokle god bude ljudi koji razmišljaju kao ti, u velikom smo problemu.

Bojan

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 4. jun 2016 15:27)

Nije samo kod vas. Ja sam iz Makedonije i na ispitu sam napisao Poljakinja umesto Poljacka(kako se kaze na makedonskom). Vi, Srbi, ste imali uticaj da ja pogresim pitanje. Pozdrav!

Kaća

pre 7 godina

Zašto pišete gren slem, i zašto komentatori tako govore kada je ispravno grand slem - kao veliki slem. Gren ništa ne znači. Stranci izgovaraju gran, ono d se skoro ne čuje. Mugurusa pobedila, lepo!

Damir

pre 7 godina

Potpuno zaslužen trijumf,a Serena mnogo bolja nego u proteklim rundama. Svaka čast i njoj osim na igri,kako čestita protivnici,bez glume. Konačno neko ko zaslužuje titulu GS šampiona i nova,svježa krv u vrhu ženskog tenisa. Lani je falilo iskustva na Wimbledonu,sad se sve posložilo. Još Šarapova da se vrati i eto zanimljivosti na WTA...

RF

pre 7 godina

Mugurusa, po meni najlepsa teniserka, sa savrsenim nogama, a sto je najvaznije sjajna teniserka. Nadam se da nece nestati sad, kao mnoge pre nje koje su bljesnule, pa potonule.Svaka cast!

NI

pre 7 godina

Ne volim nesto Serenu, ali kako ta devojka/zena podnosi poraz, to je stvarno neverovatno. Neko ce da kaze:"Ima 21 GS, pa sta ako izgubi jedan?" Da, ima ih mnogo, ali sampion kao sto je nikad nije sit najvecih pehara. Sereni naklon do poda i zelim joj da prestigne Stefi, a Garbinji svaka cast na odlicnoj igri i neka se naosvaja Grend Slem titula!

Srdjan

pre 7 godina

Muguruza potpuno zasluzeno, izgubila je samo jedan set i to u prvom kolu i posle je igrala sjajno. Zao mi Serene, nikako da se rijesi pritiska oko obaranja rekorda a realno ona zasluzuje vise GS titula od Graf.

Sinisa

pre 7 godina

Nece valjda sad i Mugurusa kao i Kerber da nestane sa mape posle osvajanja gren slema.To je zenama svojstveno jer ne umiju da se nose sa pritiskom.Vidjecemo sta ce biti u narednom periodu.

max

pre 7 godina

Pravo osveženeje,mlada devojka napokon da dobije neko mlađi i perspektivan Serenu.Lepe vesti za ženski tenis ! Takođe prelep osmeh ima Grabine !

obey the brave

pre 7 godina

ŠTURO I SLABO. Tekstovi izlaze na svakih 100 GODINA. MORA TO BOLJE DA SE RADI! Ipak mi imamo Novaka i narod je zainteresovan za tenis. Prepisujte sa stranih sajtova ako nemate ideja!

Milan

pre 7 godina

Muguruza je lepa što nije karakteristično za španske teniserke. Onda videh da je rođena u Venecueli pa to mnogo objašnjava.
Podseća me na našu Anu po stilu igre, po toku karijere, fizički, čak i duple greške isto pravi.

dusan.p

pre 7 godina

(m.a., 04. jun 2016 16:10)
I takodje nema blage veze o tenisu. Mec Gofan-Tim je toliko pristrasno komentarisao i navijao za gofana. Jedan od lepsih meceva na Garosu, a lik ceo mec prica kako nisu dobri, kako slabo serviraju. Kako neverovatno grese. Jedna velika sramota za Rts da puste onakvog dunstera da komentarise. Sramota!
Inace svaka cast za Garbinje i Serenu!

beranac

pre 7 godina

Bravo Mugurusa.!!! Sjajan turnir za nju, a i samo finale je bilo na visokom nivou. Mozda je zenski tenis dobio danas ozbiljnu konkurenciju Sereni, jer Garbinje ne djeluje kao neko ko bi prosto nestao nakon ovoga kao tipa Kerber. Bila je ona uvjek tu u vrhu kompletna je teniserka, i msm.da joj je ovo pravi podstrek ka napadu na br.1 mada je Serena jos uvjek daleko ispred. Inace, cini mi se da je Mugurusa porijeklom iz Venecuele, ali sto bi rekao Smiljan ne drzite me za rijec haha. Covjek udavi sa statiskom uf.Ee, da Garbinja je prava bombonica hehe. Sportski pozdrav svima

znanje-imanje

pre 7 godina

Ovolika dominacija Serene Vilijams, pa i u ovim godinama, meni je samo dokaz kako je WTA već jako dugo jako loš. Prosto godinama ne shvatam njene ekstremne uspehe. Činjenica je da ima izuzetne moći, a da uspeh na uspeh ide, sve više i sve lakše. Ali uz tolike oscilacije u ženskom tenisu, to de je niko ne izbacuje u ranim kolima uprkos tako loših igara je zaista neverovatno.
Takođe, tek zadnja 3 Slema dešava se ono što je moralo da se dešava zadnje tri godine. Devojke, različitog stila, ali istih elementarnih kvaliteta, nadvladavaju je. Prosto je: biti u formi, imati odličan fitnes i - ne plašiti se pobede. Sve ostalo je borba, ali ovako ili onako Serena ne treba da pobedi. Ali pošto su to ionako preduslovi osvajanja Slama mogu samo da zaključim da je WTA jedna velika papazjanija, i da nema velike igračice jako dugo.
Kako se pojave veće devojke sa moćima: Šarapova, Azarenka, Kvitova - tako se nepovratno ispovređuju i onda nikako do starog nivoa. To da samo na dobru školu, pravilan napredak i elementarno zdravu glavu u sam vrh stižu Radvanska, Halep pa čak i miss Piggy od Baščinski govori to isto.
Muguruza je odavno dobrom građom i dobrim stavom pokazala da ima šta treba. Možda ona sada postane pravi lider? WTA očajnički potrebuje nekog pravog asa a devojka je (spram 90% ostalih barem) više nego OK. Tragikomedija je što sa ovim equall pay gender boljševizmom (i idiotizmom) WTA ima više novca nego ikad a lošiji je nego što je ikad bio...

nevski

pre 7 godina

Merion Bartoli jeste malcice ostarila od AO,al',i dalje je ribetina,to je ipak najvece cudo u zimskom tenisu,na sta je licila dok je igrala,i,kakva je sad.....

Milos

pre 7 godina

Muguruza je rodjena u Venecueli, od majke Venecuelanke i oca Baskijca , ali su se odselili u Spaniju, u Barselonu, kada je imala 6 godina. Nisam to znao, ali tako kaze Vikipedia.U svakom slucaju, cestitke na ovoj velikoj pobedi.

Nebojša

pre 7 godina

Bravo možda i prvi sledeći broj jedan nakon Serene jer je Serena u padu ove godine videćemo kako će špankinja igrati na Wimbledonu zanima me kako će ova titula uticati na nju i hoće li nastaviti u visokom ritmu ili će je ovaj RG zadovoljiti u narednim mesecima kao pojedine druge teniserke koje su osvojile grenslem pa ih posle nigde nema.

Antidepresiv tdi

pre 7 godina

Kakve noge ima Gabinje... Tako nekako krhko izgleda.. Prosto da je čovek stavi pod stakleno zvono....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Džimi Barka, 4. jun 2016 15:21)

I kinder jaje bi(h) oprao Džimi. Je l tako?

sinki

pre 7 godina

Nikako ne mogu da shvatim zasto teniserke prave toliko mnogo duplih gresaka,da li one uopste vjezbaju servis.Ogromna je razlika u servisu izmedju Serene i svi drugih teniserki.

Liverpool Man

pre 7 godina

Kad sam video onog lika sa belom kosom i naocarama ogadi mi se Rolan Garos do koske.Gledali smo ga stalno proslih godina kad je Djokovic igrao.Gleda u nebo i prekida meceve zbog kise.Uhh kad se setim.

maxim

pre 7 godina

Prilikom ulazka na teren ona deca skupljaci loptica drze za ruku teniserke. Kad je bio red da Serena izadje mali potapsa Serenu po ruci posto je ona slusala muziku da bi se uvatili za ruke.Kako ga je samo pogledala mislim da ce mali imati nocne more! :))) Naravno nije mu dala ruku.

Kaže se Špankinja!

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.

Kaže se Špankinja!

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.

maxim

pre 7 godina

Prilikom ulazka na teren ona deca skupljaci loptica drze za ruku teniserke. Kad je bio red da Serena izadje mali potapsa Serenu po ruci posto je ona slusala muziku da bi se uvatili za ruke.Kako ga je samo pogledala mislim da ce mali imati nocne more! :))) Naravno nije mu dala ruku.

Bojan

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 4. jun 2016 15:27)

Nije samo kod vas. Ja sam iz Makedonije i na ispitu sam napisao Poljakinja umesto Poljacka(kako se kaze na makedonskom). Vi, Srbi, ste imali uticaj da ja pogresim pitanje. Pozdrav!

Antidepresiv tdi

pre 7 godina

Kakve noge ima Gabinje... Tako nekako krhko izgleda.. Prosto da je čovek stavi pod stakleno zvono....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Džimi Barka, 4. jun 2016 15:21)

I kinder jaje bi(h) oprao Džimi. Je l tako?

Marija

pre 7 godina

Posle dugo godina, pojavila se teniserka koja je simpaticna, veeeoma zgodna i igra odlican tenis! Sve cestitke Muguruzi na osvajanju GS titule, zasluzila je!

Bravo za Španjolku

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 04. jun 2016 15:27)

Ne budi kompleksaš kao naše komšije. Otkad znam za sebe govori se Španjolka, Špankinja je nova tvorevina koja se koristi sad valjda neko slučajno ne pomisli da si Hrvat. Pravilno je i jedno i drugo a dokle god bude ljudi koji razmišljaju kao ti, u velikom smo problemu.

Milan

pre 7 godina

Muguruza je lepa što nije karakteristično za španske teniserke. Onda videh da je rođena u Venecueli pa to mnogo objašnjava.
Podseća me na našu Anu po stilu igre, po toku karijere, fizički, čak i duple greške isto pravi.

max

pre 7 godina

Pravo osveženeje,mlada devojka napokon da dobije neko mlađi i perspektivan Serenu.Lepe vesti za ženski tenis ! Takođe prelep osmeh ima Grabine !

Milos

pre 7 godina

Muguruza je rodjena u Venecueli, od majke Venecuelanke i oca Baskijca , ali su se odselili u Spaniju, u Barselonu, kada je imala 6 godina. Nisam to znao, ali tako kaze Vikipedia.U svakom slucaju, cestitke na ovoj velikoj pobedi.

kaokakao

pre 7 godina

Cim se pojavi neka sportistkinja koja iole pristojno izgleda,tipa Ivana Spanovic, vise od polovine komentra su na tu temu i kako bi oni ovo i ono, pa se pitam da li su te osobe imale ikad djevojku ili slicno, il su to neka djeca. Svaka cast na pobjedi, Serena zadnjih godina igra tenis totalno bezvoljno, vuce se po terenu, iritira svojom pojavom.

NI

pre 7 godina

Ne volim nesto Serenu, ali kako ta devojka/zena podnosi poraz, to je stvarno neverovatno. Neko ce da kaze:"Ima 21 GS, pa sta ako izgubi jedan?" Da, ima ih mnogo, ali sampion kao sto je nikad nije sit najvecih pehara. Sereni naklon do poda i zelim joj da prestigne Stefi, a Garbinji svaka cast na odlicnoj igri i neka se naosvaja Grend Slem titula!

Nebojša

pre 7 godina

Bravo možda i prvi sledeći broj jedan nakon Serene jer je Serena u padu ove godine videćemo kako će špankinja igrati na Wimbledonu zanima me kako će ova titula uticati na nju i hoće li nastaviti u visokom ritmu ili će je ovaj RG zadovoljiti u narednim mesecima kao pojedine druge teniserke koje su osvojile grenslem pa ih posle nigde nema.

Dule

pre 7 godina

Dobro se provukla obzirom da je imala 8 duplih servis greski. A Serena samo igra na servis i ritern. U polju nula jer se tesko krece zbog godina i kilograma.

pera

pre 7 godina

E ovaj komentar da je Muguruza lepša od Serene. To mi je otvorilo oči da i ja navijam za Muguruzu radi lepote. Kako se samo nisam toga setio ranije, da je dovoljno da je neko lep, pa da navijamo za njega.
Kada sam zadnji put razmišljao o tome lepota nam je dana od Boga i na to uopšte ne možemo da utičemo. Ne znam ima li išta pliće kod ljudi neko, kada nekoga simpatisu ako je lep.

chao

pre 7 godina

Preko 20GS titula a jos uvek ne zna da pruzi ruku detetu kad izlazi na teren...Napred Mugurusa!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Liverpool Man, 4. jun 2016 15:09)

Mislio sam da opusteno bez navijanja odgledam finale ali posle poteza koji si naveo opredelio sam se za Muguruzu..

Sinisa

pre 7 godina

Nece valjda sad i Mugurusa kao i Kerber da nestane sa mape posle osvajanja gren slema.To je zenama svojstveno jer ne umiju da se nose sa pritiskom.Vidjecemo sta ce biti u narednom periodu.

Vukodav

pre 7 godina

Svaka čast Špankinji :D

nisam gramar nazzi ali pominje se ovde kako su oba oblika pravilna, nije baš tako. "Pravopis srpskoga jezika" izdanje Matice srpske iz 2000. godine, lepo stoji: Španija, Španac, Špankinja. Ne pominje se Španjolka.,

Ne treba biti kompleksaš naravno i svako će razumeti i "španjolka" ali nema nikakve potrebe ni da u medijima tekstovi budu u suprotnosti sa pravopisom.

маннијак

pre 7 godina

@Kaže se Španjkinja
Поменута реч не постоји у српском, а с обзиром да се противите речи ,,Шпањолка", јер је користе Хрвати, рекао бих да је лицемерно од вас, јер ви користите хрватско писмо, самим тим испадате смешни таквим изјавама. Друга ствар, у лингвистичком погледу, српски и хрватски се у највећој мери разликују у вокабулару и донекле у коњугацији глагола, што је у принципу недовољно да се називају различитим језицима (нпр. америчка и британска верзија енглеског се много више разликују, па опет се не посматрају као различити језици). Према томе, закључак је да без основе боље не треба говорити о неким стварима и, још горе, наметати такво климаво становиште.
Поздрав

Јова

pre 7 godina

Мугуруза супер слатка? Марија Бартоли добра риба? ОМГ
Шта онда говоримо за стварно лепе и згодне жене?! Ја не знам ко је овде луд?!

Srdjan

pre 7 godina

Muguruza potpuno zasluzeno, izgubila je samo jedan set i to u prvom kolu i posle je igrala sjajno. Zao mi Serene, nikako da se rijesi pritiska oko obaranja rekorda a realno ona zasluzuje vise GS titula od Graf.

nevski

pre 7 godina

Merion Bartoli jeste malcice ostarila od AO,al',i dalje je ribetina,to je ipak najvece cudo u zimskom tenisu,na sta je licila dok je igrala,i,kakva je sad.....

beranac

pre 7 godina

Bravo Mugurusa.!!! Sjajan turnir za nju, a i samo finale je bilo na visokom nivou. Mozda je zenski tenis dobio danas ozbiljnu konkurenciju Sereni, jer Garbinje ne djeluje kao neko ko bi prosto nestao nakon ovoga kao tipa Kerber. Bila je ona uvjek tu u vrhu kompletna je teniserka, i msm.da joj je ovo pravi podstrek ka napadu na br.1 mada je Serena jos uvjek daleko ispred. Inace, cini mi se da je Mugurusa porijeklom iz Venecuele, ali sto bi rekao Smiljan ne drzite me za rijec haha. Covjek udavi sa statiskom uf.Ee, da Garbinja je prava bombonica hehe. Sportski pozdrav svima

banjaluka

pre 7 godina

Cestitke Spankinji,zasluzena pobjeda i fantasticna igra. Serena je svoj zenit igre prosla,nije vise ni blizu one Serene,ali sta reci godine su tu..

Damir

pre 7 godina

Potpuno zaslužen trijumf,a Serena mnogo bolja nego u proteklim rundama. Svaka čast i njoj osim na igri,kako čestita protivnici,bez glume. Konačno neko ko zaslužuje titulu GS šampiona i nova,svježa krv u vrhu ženskog tenisa. Lani je falilo iskustva na Wimbledonu,sad se sve posložilo. Još Šarapova da se vrati i eto zanimljivosti na WTA...

goran

pre 7 godina

serena je u 35-oj godini. ima ona snage, ali nema vise mirnocu, strpljenje i hladnu glavu. i sve teze se bori s mladim igracicama. odigrala je dva finala u ovoj godini, sto nije uspeolo ni jednoj igracici na wta da u tom dobu igra redovno finala u singlu. ono sto me nervira sto vecina teniskih navijaca u srbiji navija protiv serene. oni ne mare ni za njen super slem ni za to sto je vec mogla da prestigne graf, oni su jednostavno protiv nje. pravi razlog nece niko javno reci, iznose se samo neki bezvezni izgovori.. s druge strane smeta im sto pariska publika nije navijala za novaka prosle godine, iako mu je to bilo vazno da kompletira sve grend slemove.

Aleksandar Kotor

pre 7 godina

Ljudi,ja se zaljubih u Garbinju.Cesto je pratim,ali danas definitivno postah slab na nju.Kakvo lice,kakav hod, kakve noge...

m&m

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 4. jun 2016 15:27)

napokon,
ako može neko da ispravi i na RTSu:
Portugalija na Portugal
sretan na srećan

RF

pre 7 godina

Mugurusa, po meni najlepsa teniserka, sa savrsenim nogama, a sto je najvaznije sjajna teniserka. Nadam se da nece nestati sad, kao mnoge pre nje koje su bljesnule, pa potonule.Svaka cast!

Ivan M

pre 7 godina

Sjajna pobeda, svaka čast! Potpuno zasluženo - fenomenalna agresivnost i smirenost Muguruze. Bravo za šampionku - ne verujem da će stati na jednoj GS tituli.

Nebojša

pre 7 godina

Mugurusa se patila u prvom kolu kao i Andy, da li cemo imati isti scenario?

Cestitke sampionki, apsolutno zasluzeno!
(rade, 04. jun 2016 17:49)

Ima tu dosta razlike Endi se patio u prvom kolu pa potom i u drugom pa onda ponovo u cetvrtfinalu izgubio je ukupno šest setova do finala a Novak jedan kao i Muguruza tako da Novak osvaja.

Малац

pre 7 godina

(маннијак, 04. jun 2016 17:32)

Извини пријатељу али ти нешто дебело шкрипи у поставци.
По мени је хрватски само западнија верзија српског језика али пошто је политика увучена у све могуће ствари онда је и лингвистика једна од жртава.
На просторима Србије и Републике Српске на српском језику нико жив не каже Шпањолка па је ово форсирање тог израза на српском сајту безобразно.
Постоје крајеви из бивше Југославије, Мостар на пример, где се у добрих 95% случајева говорила ијекавска верзија српског језика као нпр - уопште, хиљаду, општина, Шпанија, хљеб...... а сада се форсира
та западна верзија - уопће, тисућу, опћина, Шпањолска, крух ......па људи морају да пазе док говоре да им не излети тај издајник из уста.
Због тога драги мој рећи овде Шпањолка је безобразно и провокативно.
Што се тиче Шпанкиње, погледај "Правопис српског језика" издање Матице српске из 2000. године где лепо стоји Шпанија, Шпанац, Шпанкиња.
Твоје омиљене Шпањолке, на твоју жалост, нема уопште.

Anonimna

pre 7 godina

Muguruza je Venecuelanka koja se kao klinka preselila u Spaniju.. To i objasnjava njen graciozan izgled
(satelit, 4. jun 2016 18:07)

Nije istina. Garbiñe je pola-pola, baš prezime oddaje da je Špankinja.

znanje-imanje

pre 7 godina

Ovolika dominacija Serene Vilijams, pa i u ovim godinama, meni je samo dokaz kako je WTA već jako dugo jako loš. Prosto godinama ne shvatam njene ekstremne uspehe. Činjenica je da ima izuzetne moći, a da uspeh na uspeh ide, sve više i sve lakše. Ali uz tolike oscilacije u ženskom tenisu, to de je niko ne izbacuje u ranim kolima uprkos tako loših igara je zaista neverovatno.
Takođe, tek zadnja 3 Slema dešava se ono što je moralo da se dešava zadnje tri godine. Devojke, različitog stila, ali istih elementarnih kvaliteta, nadvladavaju je. Prosto je: biti u formi, imati odličan fitnes i - ne plašiti se pobede. Sve ostalo je borba, ali ovako ili onako Serena ne treba da pobedi. Ali pošto su to ionako preduslovi osvajanja Slama mogu samo da zaključim da je WTA jedna velika papazjanija, i da nema velike igračice jako dugo.
Kako se pojave veće devojke sa moćima: Šarapova, Azarenka, Kvitova - tako se nepovratno ispovređuju i onda nikako do starog nivoa. To da samo na dobru školu, pravilan napredak i elementarno zdravu glavu u sam vrh stižu Radvanska, Halep pa čak i miss Piggy od Baščinski govori to isto.
Muguruza je odavno dobrom građom i dobrim stavom pokazala da ima šta treba. Možda ona sada postane pravi lider? WTA očajnički potrebuje nekog pravog asa a devojka je (spram 90% ostalih barem) više nego OK. Tragikomedija je što sa ovim equall pay gender boljševizmom (i idiotizmom) WTA ima više novca nego ikad a lošiji je nego što je ikad bio...

neko iz mase

pre 7 godina

Sereni nista ne znaci sto je izgubila jos jedno finale jos jer previse ima trofeja na svoju kontu te je prva po zaradi na WTA turu..Uzgred sampionka je bila i ostala na tome joj svaka cast zaista ali danas je potpuno zasluzeno izgubila od Gabrinje.

Nakon

pre 7 godina

Ne budi kompleksaš kao naše komšije. Otkad znam za sebe govori se Španjolka, Špankinja je nova tvorevina koja se koristi sad valjda neko slučajno ne pomisli da si Hrvat. Pravilno je i jedno i drugo a dokle god bude ljudi koji razmišljaju kao ti, u velikom smo problemu.
(Bravo za Španjolku, 4. jun 2016 17:51)

Ti nekome nešto zameraš a onda komšije nazoveš "koimpleksašima". Nije Špankinja ništa novo, najmanje moda, u Rečniku MS, izdanje staro pola veka, kaže se baš Španklinja. A što jezik niko ne uči iz knjiga nego iz "medija", onda je jasno i zašto se u Srbiji više ne govori posle nečega nego "nakon". I onda ćeš ti, ako ja kažem da je srpski bolje reći posle toga a ne nakon toga ili nakon čega, ti ćeš reći da se oduvek ovde govori nakon. Što onda ne kažeš Španjolska?

obey the brave

pre 7 godina

ŠTURO I SLABO. Tekstovi izlaze na svakih 100 GODINA. MORA TO BOLJE DA SE RADI! Ipak mi imamo Novaka i narod je zainteresovan za tenis. Prepisujte sa stranih sajtova ako nemate ideja!

bandiera rossa

pre 7 godina

Otkad znam za sebe govori se Španjolka, Špankinja je nova tvorevina koja se koristi sad valjda neko slučajno ne pomisli da si Hrvat. (Bravo za Španjolku, 4. jun 2016 17:51)

Apsolutno NIJE nova tvorevina. A to sto ti kratko pamtis(negde od pocetka raspada SFRJ), to je vec tvoj problem. A jos veci je problem, sto se dichish svojom "pismenoscu". I ja, otkad znam za sebe, slusam ljude koji govore "bas me briga", sto ne znaci da je to pravilno. Tako da, umesto da se pravis pametan, bolje obnovi pravopis srpskog jezika. Ako se za pripadnika spanskog naroda, na srpskom jeziku kaze SPANAC, budi siguran da ne postoji NAUKA, od Matematike i Fizike, preko Geodezije i Hemije, pa sve do Lingvistike, koja moze da omoguci da se pripadnica spanskog naroda na srpskom kaze SPANJOLKA.

1974.

pre 7 godina

Ako je pravilno Spanjolka kao sto neki kazu, onda je pravilno Spanjolac, ali ako kazemo Spanac, onda moze biti samo Spankinja, a ne malo tamo, malo vamo.

Nikola je bio američki naučnik

pre 7 godina

Nije Muguruza nego Mugurusa i nije Venecuelanka nego je Špankinja. Nešto slično kao Jelena Petković koja je po nacionalnosti Nemica. A poreklo? To spada u neke vaše teorije o "krvnim zrncima" ili koliko škole toliko znanja.

dusan.p

pre 7 godina

(m.a., 04. jun 2016 16:10)
I takodje nema blage veze o tenisu. Mec Gofan-Tim je toliko pristrasno komentarisao i navijao za gofana. Jedan od lepsih meceva na Garosu, a lik ceo mec prica kako nisu dobri, kako slabo serviraju. Kako neverovatno grese. Jedna velika sramota za Rts da puste onakvog dunstera da komentarise. Sramota!
Inace svaka cast za Garbinje i Serenu!

Груја Смедеревац

pre 7 godina

@маннијак Шпанкиња и те како постоји у српском језику, аналогија је: Шпанија - Шпанац и Шпанкиња, Данска - Данац и Данкиња. То да ли су српски и хрватски језик један или два језика није на нама да дефинишемо, признати стручњаци из обе земље кажу да то јесу два језика. Али оно што је сигурно, Шпањолка иде уз Шпањолска и Шпањолац, и ни уз шта друго, а језик у коме су те речи зови како год хоћеш.

Serena je 2008. dobila nagradu za najbolju od WTA

pre 7 godina

Provalnici obiju kuce Ane i JJ iz jedne ukradu pehar sa Rolan Garosa, iz druge stapni mikser.

Kis

pre 7 godina

Da nema toliku snagurinu kojom postiže veliku brzinu lopte koju je onda teško stići, Serena bi bila vrlo vrlo prosečna teniserka. Iz tog razloga svaki njen poraz za mene je dupla pobeda njene protivnice.

Kaća

pre 7 godina

Zašto pišete gren slem, i zašto komentatori tako govore kada je ispravno grand slem - kao veliki slem. Gren ništa ne znači. Stranci izgovaraju gran, ono d se skoro ne čuje. Mugurusa pobedila, lepo!

Eleonora

pre 7 godina

Kada sam ja išla u skolu, učio se srpsko-hrvatski jezi. Tada je ispravno bilo Španac i Španjolka. Da li je sada pravilno Špankinja apsolutno me ne zanima jer mi "Špankinja" veoma "bode" uši. Stalno se uvodi nešto novo u naš jezik i to me nervira. Npr. ranije se pisalo "de Gol" a sada "De Gol", ranije je bilo "unedogled" a sada "u nedogled" itd.

маннијак

pre 7 godina

Сад сам видео коментар неки да су се ,,водећи стручњаци сложили око тога да су српски и хрватски различити језици." Наведите имена и разлоге зашто су ти ,,водећи стручњаци" стварно стручни. То је све политика, као што је политика створила бошњачки, црногорски, буњевски (или буњевачки, нисам сигуран), итд. Да додам, лично никад нисам чуо реч ,,Шпанкиња" у Србији, али можда грешим, судећи по осталим коментарима. Језик је жива ствар, мења се, само зависи шта улази у књижевни језик, а шта не. Извињавам се што дужим, иако је невезано за вест.

Žikica Jovanović Španjolac

pre 7 godina

Kada sam ja išla u skolu, učio se srpsko-hrvatski jezi. Tada je ispravno bilo Španac i Španjolka. Da li je sada pravilno Špankinja apsolutno me ne zanima jer mi "Špankinja" veoma "bode" uši. Stalno se uvodi nešto novo u naš jezik i to me nervira. Npr. ranije se pisalo "de Gol" a sada "De Gol", ranije je bilo "unedogled" a sada "u nedogled" itd.
(Eleonora, 4. jun 2016 20:33)

Kad ste vi išli u školu nije se učio srpsko-hrvatski nego srpskohrvatski, odnosno hrvatskosrpski, pisalo se Šarl de Gol i De Gol, kao i danas, pisalo se unedogled (sve dokle pogled dopire), "u nedogled" se ni danas ne piše. I nije reč o tome da li je Španoljka pravilno ili nije, ali u našem jeziku, ovim srpskim koji mi govorimo, bolje je reći Španac a ne Španjolac i Špankinja a ne Španjolka. Divim se svima vama koji nam tumačite jezik "iz glave", bez oslonca na nauku i knjige starostavne.

sinki

pre 7 godina

Nikako ne mogu da shvatim zasto teniserke prave toliko mnogo duplih gresaka,da li one uopste vjezbaju servis.Ogromna je razlika u servisu izmedju Serene i svi drugih teniserki.

TsvetaANA

pre 7 godina

Tuzna je Serena,a i mi,kojima secanja naviru.
Da li postoji iko u Srbiji,a da se,gledajuci ceremoniju dodele pehara,nije potsetio dirljivih trenutaka kada se on nasao u rukama jedne od najlepsih teniserki svih vremena!?

https://www.theguardian.com/sport/2010/jun/07/francesca-schiavone-french-open-win

Sta reci,a ne zaplakati?

Sančo Pansa

pre 7 godina

"Znate li kako Spanci sami sebe zovu? Zemlja se zove España..." Znamo da Španiju Španci ne zovu Španija nego Espanja i da sebe ne zovu Špancima. Da li misliš da stanovnici Nemačke sebe zovu Nemcima? Da li Austrijanci kažu Beč ili Vin (Wien), i da li je u Italiji Rim ili Roma? Mi kažemo Špankinja, a što su se vama u glavu urezali kroatuzmi, o tome vi razmišljajte. Kažemo suvo meso ali za većinu proizvodi su "suhomesnati", kažemo uvo ali onaj lekar je za uho, grlo i nos... Kaže se Špankinja, kao Dankinja. Treći padež od Garbinja (bolje je nego Garbinje) Mugurusa glasi Garbinji Mugurusa, kao Karmini Burana, a šesti pađež glasi s Garbinjom Mugurusa. Kako se danas mučio onaj što je prenosio na javnom servisu... Vi ste iznenađeni? Ne sumnjam.

Dobre noge ali glava nešto i nije

pre 7 godina

Preko 20GS titula a jos uvek ne zna da pruzi ruku detetu kad izlazi na teren...Napred Mugurusa!
(Liverpool Man, 4. jun 2016 15:09)

Da ti Serena nije malo zagorčala detinjstvo?

Malejeva

pre 7 godina

Na peharu, dobro se zagledajte, donji desni ugao, upisano je i ime naše Jece, koja je igrala polufinale 2008. godine.
(Malejeva, 4. jun 2016 19:06)

Zaista ne znam kako da ugodim navijačima naše Jece? Da li sam ja kriva što vi ne znate da čitate (lepo vam kažem donji desni ugao), zašto minusi?

lingvista

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 04. jun 2016 15:27)

Ispravno je jedno i drugo. Spankinja je po germanskoj terminologiji. Od reci Spanien. Kod srba je ustaljeno Spanjolka,kao Australijanka a ne Australkinja, kao sto je Portugalka a ne potugalkinja

маннијак

pre 7 godina

@Малац
Није хрватски верзија српског, јер су оба језика имала свој развојни пут засебно, али су сличног порекла и остали су превише слични да се ипак не могу назвати различитим језицима, српско-хрватски је један језик.
Нико не спори дијалекте међу државама бивше Социјалистичке републике, генерално језик, осим у Словенији и Македонији, је исти и ја бих га и даље називао српско-хрватски, али политика се другачије пита.

markonato

pre 7 godina

Da li ovakve vesti, pored svega sto se oko nas desava, zasluzuju da budu prve i udarne?!?! Uskoro ce i vesti iz 'super zene' dospeti na ovo mesto...

Ne kaze se Spankinja

pre 7 godina

"Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga."
Kakve sve gluposti ljudi pisu u zabludi da time neguju sopstveni jezik. Kakve veze imaju Hrvati sa Spanjolkama? Znate li kako Spanci sami sebe zovu? Zemlja se zove España, a drzavljani Español(es). Isto ih zovu i na portugalskom Espanha - Espanholes. Dakle, Spanjolce nisu Hrvati izmislili, vec preuzeli od samih Spanaca, pa nemojte da se brinete da cete oslepeti kad procitate "Spanjolku".
Neke nacionalne denominacije su preuzete, a neke naknadno stvorene od strane drugih jezikologa.

Liverpool Man

pre 7 godina

Kad sam video onog lika sa belom kosom i naocarama ogadi mi se Rolan Garos do koske.Gledali smo ga stalno proslih godina kad je Djokovic igrao.Gleda u nebo i prekida meceve zbog kise.Uhh kad se setim.

Slobodan

pre 7 godina

Rodjena je u Venecueli,ali joj je porodica pobegla od Cavezove strahovlade.Na njenu srecu.Jer da je ostala tamo, sad bi cekala u redu da kupi toalet papir ili bi u najboljem slucaju bila sponzorusa.

Odricem se miksera, ti uzmi toster

pre 7 godina

(Corkan i Svabica, 4. jun 2016 21:20)

Ne znas o cemu pricas. Jednu nagradu dodeljuje ITF, nju su dobili Nadal i Jankovic. Druga nagrada je WTA za najbolju teniserku godine. ITF samo dodeljuje za prvo mesto. Dovoljno je pogledati na Vikipediji Serenine nagrade i za 2008. pise ta nagrada. Druga stvar je sto vi vrtite neistine vec godinama, kao za one Ricardove izjave. Ne moze neko biti najbolji za celu godinu ako u toj jednoj godini nije pobedio 7 meceva za redom. To moze samo u Pirotu i okolini.

limož do titule

pre 7 godina

Ženski tenis je tipa kao muški tenis, ali na fjučers turnirima... Loše a dosadno... Smešno je da dobija iste pare maguruza i djokovic, ako pobedi...a hoce

Ante

pre 7 godina

Шпањолка је из Шпањолске, Шпанкиња је из Шпаније.
(лиманац, 04. jun 2016 18:52)
??Amen

a Srbijanac je iz Srbije!

my way

pre 7 godina

Свашта, око чега се људи свађају, па чак и вређају у коментарима. Да, на српском језику је правилно само "Шпанкиња", као и "Шкоткиња". Некада су се користила оба термина, сада је рећи "Шпањолка" и "Шкотланђанка" неправилно, што је потпуно логично и нема даље приче. Каква навика, навикао је неко и да питање поставља са "јер", па неће због тога то бити правилно. Већина која брани термин "Шпањолка" у животу неће рећи нпр. "Шпањолац", камоли "Шпањолска". Мислим да је овај текст први после дуже времена у којем је направљен пропуст, но добро. Остави Србима да о језичким питањима имају историјско-политички-националне ставове и оду са причом на нешто што везе са темом нема.

milan

pre 7 godina

Muguruzin otac je Baskijac iz Eibara,majka je Venecuelanka,rodjena je u Karakasu u Venecueli.Ona igra za Španiju jer Baskija nije drzava,nema svrhe polemisati O pravilnoj gramatici za st.Španije.

qwq

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kaže se Špankinja!, 4. jun 2016 15:27)
Šta te čudi za b92? Pogledaj koliko stvari napišu slučajno ijekavicom

маннијак

pre 7 godina

@Малац
И да, о сличним језичким недоумицама сам разговарао са академиком, професорим Пипером, тако да се не бих претерано ,,вређао" око оваквих ствари. А поменути ,,Правопис Матице српске" се стално мења и последњих година је био оспораван од појединих угледних лингвиста, што не значи да је неквалитетан. Само треба имати све изворе могуће уз себе приликом расуђивања.

dd

pre 7 godina

samo nemojte spominjati izgovor Spanjolka i Spankinja jer je potpuno pravilno i jedno i drugo...i mi se ovde pravimo englezi pa Viber citamo i izgovaramo Vajber...a po pravopisu i gramatici u srpskom jeziku (I) ne moze da se cita i izgovara kao (J) ovde je u pitanju POLITIKA koja se mesa u sve sfere zivota jer nekome bode oci ako neko kaze Spanjolka na Hrvatskom a vecini ne smeta recimo Vajber na engleskom???ili neko misli da je Vajber srpska rec po gramatici???

Corkan i Svabica

pre 7 godina

Provalnici obiju kuce Ane i JJ iz jedne ukradu pehar sa Rolan Garosa, iz druge stapni mikser.
(Serena je 2008. dobila nagradu za najbolju od WTA, 4. jun 2016 20:15)

Ne lupetaj!
Igracica koja obezbedi mesto no.1 na kraju godine,dobija na zavrsnom turniru(osam najboljih) prigodan pehar i zasluzeno mesto u teniskoj istoriji.
Osvojiti jedan GS i biti najbolji 15 dana,koliko on traje,nije dovoljno za tako nesto,jer se racuna cela godina.
Uostalom,pravac na zvanicni sajt WTA,tamo ti sve lepo pise!

Tebi bi taj stapni mikser dobro dosao,jer za drugo nisi!

vladimir

pre 7 godina

Velika sramota organizatora posto je Serena igrala cetiri dana bez odmora.Jasno je bilo da nema snage za finale.Rolan Garos gde vremenski uslovi, sreca i sam zreb, odredjuju pobednika.Naravno to ne umanjuje uspeh Muguruze koja je pobedila zasluzeno i prikazala odlicnu igru u finalu.

nije ja , ja je.

pre 7 godina

(nije ja , ja je., 04. jun 2016 19:07)

Izvini, ali ispao si glup u drustvu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Laufer, 4. jun 2016 19:49)
Ne kaže se Laufer nego lufter(malo slovo).
U našem ili njihovom društvu?

MilojePI

pre 7 godina

Zasto uopste ulazim u komentare kad nista normalno ne moze da se procita...
@mikseri i ostala cuda
Objavio sam od IW-a koliko? Ima li 5 komentara? A ti i dalje lajes...
Dobro, kad ti volja, laj. Mada ti je bolje da uradis ono sto pise u nazivu pesme koja je predstavljala Andoru 2009-e na Evroviziji (Al onaj na engleskom) ;)

MilojePI

pre 7 godina

Zasto uopste ulazim u komentare kad nista normalno ne moze da se procita...
@mikser i toster
Objavio sam od IW-a koliko? Ima li 5 komentara? A ti i dalje lajes...
Dobro, kad ti volja, laj. Mada ti je bolje da uradis ono sto pise u nazivu pesme koja je predstavljala Andoru 2009-e na Evroviziji ;)

Kaže se Špankinja!

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.

Bravo za Španjolku

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 04. jun 2016 15:27)

Ne budi kompleksaš kao naše komšije. Otkad znam za sebe govori se Španjolka, Špankinja je nova tvorevina koja se koristi sad valjda neko slučajno ne pomisli da si Hrvat. Pravilno je i jedno i drugo a dokle god bude ljudi koji razmišljaju kao ti, u velikom smo problemu.

markonato

pre 7 godina

Da li ovakve vesti, pored svega sto se oko nas desava, zasluzuju da budu prve i udarne?!?! Uskoro ce i vesti iz 'super zene' dospeti na ovo mesto...

Јова

pre 7 godina

Мугуруза супер слатка? Марија Бартоли добра риба? ОМГ
Шта онда говоримо за стварно лепе и згодне жене?! Ја не знам ко је овде луд?!

TsvetaANA

pre 7 godina

Tuzna je Serena,a i mi,kojima secanja naviru.
Da li postoji iko u Srbiji,a da se,gledajuci ceremoniju dodele pehara,nije potsetio dirljivih trenutaka kada se on nasao u rukama jedne od najlepsih teniserki svih vremena!?

https://www.theguardian.com/sport/2010/jun/07/francesca-schiavone-french-open-win

Sta reci,a ne zaplakati?

маннијак

pre 7 godina

@Kaže se Španjkinja
Поменута реч не постоји у српском, а с обзиром да се противите речи ,,Шпањолка", јер је користе Хрвати, рекао бих да је лицемерно од вас, јер ви користите хрватско писмо, самим тим испадате смешни таквим изјавама. Друга ствар, у лингвистичком погледу, српски и хрватски се у највећој мери разликују у вокабулару и донекле у коњугацији глагола, што је у принципу недовољно да се називају различитим језицима (нпр. америчка и британска верзија енглеског се много више разликују, па опет се не посматрају као различити језици). Према томе, закључак је да без основе боље не треба говорити о неким стварима и, још горе, наметати такво климаво становиште.
Поздрав

lingvista

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 04. jun 2016 15:27)

Ispravno je jedno i drugo. Spankinja je po germanskoj terminologiji. Od reci Spanien. Kod srba je ustaljeno Spanjolka,kao Australijanka a ne Australkinja, kao sto je Portugalka a ne potugalkinja

maxim

pre 7 godina

Prilikom ulazka na teren ona deca skupljaci loptica drze za ruku teniserke. Kad je bio red da Serena izadje mali potapsa Serenu po ruci posto je ona slusala muziku da bi se uvatili za ruke.Kako ga je samo pogledala mislim da ce mali imati nocne more! :))) Naravno nije mu dala ruku.

Antidepresiv tdi

pre 7 godina

Kakve noge ima Gabinje... Tako nekako krhko izgleda.. Prosto da je čovek stavi pod stakleno zvono....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Džimi Barka, 4. jun 2016 15:21)

I kinder jaje bi(h) oprao Džimi. Je l tako?

Малац

pre 7 godina

(маннијак, 04. jun 2016 17:32)

Извини пријатељу али ти нешто дебело шкрипи у поставци.
По мени је хрватски само западнија верзија српског језика али пошто је политика увучена у све могуће ствари онда је и лингвистика једна од жртава.
На просторима Србије и Републике Српске на српском језику нико жив не каже Шпањолка па је ово форсирање тог израза на српском сајту безобразно.
Постоје крајеви из бивше Југославије, Мостар на пример, где се у добрих 95% случајева говорила ијекавска верзија српског језика као нпр - уопште, хиљаду, општина, Шпанија, хљеб...... а сада се форсира
та западна верзија - уопће, тисућу, опћина, Шпањолска, крух ......па људи морају да пазе док говоре да им не излети тај издајник из уста.
Због тога драги мој рећи овде Шпањолка је безобразно и провокативно.
Што се тиче Шпанкиње, погледај "Правопис српског језика" издање Матице српске из 2000. године где лепо стоји Шпанија, Шпанац, Шпанкиња.
Твоје омиљене Шпањолке, на твоју жалост, нема уопште.

Eleonora

pre 7 godina

Kada sam ja išla u skolu, učio se srpsko-hrvatski jezi. Tada je ispravno bilo Španac i Španjolka. Da li je sada pravilno Špankinja apsolutno me ne zanima jer mi "Špankinja" veoma "bode" uši. Stalno se uvodi nešto novo u naš jezik i to me nervira. Npr. ranije se pisalo "de Gol" a sada "De Gol", ranije je bilo "unedogled" a sada "u nedogled" itd.

limož do titule

pre 7 godina

Ženski tenis je tipa kao muški tenis, ali na fjučers turnirima... Loše a dosadno... Smešno je da dobija iste pare maguruza i djokovic, ako pobedi...a hoce

Dobre noge ali glava nešto i nije

pre 7 godina

Preko 20GS titula a jos uvek ne zna da pruzi ruku detetu kad izlazi na teren...Napred Mugurusa!
(Liverpool Man, 4. jun 2016 15:09)

Da ti Serena nije malo zagorčala detinjstvo?

m&m

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 4. jun 2016 15:27)

napokon,
ako može neko da ispravi i na RTSu:
Portugalija na Portugal
sretan na srećan

Ne kaze se Spankinja

pre 7 godina

"Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga."
Kakve sve gluposti ljudi pisu u zabludi da time neguju sopstveni jezik. Kakve veze imaju Hrvati sa Spanjolkama? Znate li kako Spanci sami sebe zovu? Zemlja se zove España, a drzavljani Español(es). Isto ih zovu i na portugalskom Espanha - Espanholes. Dakle, Spanjolce nisu Hrvati izmislili, vec preuzeli od samih Spanaca, pa nemojte da se brinete da cete oslepeti kad procitate "Spanjolku".
Neke nacionalne denominacije su preuzete, a neke naknadno stvorene od strane drugih jezikologa.

bandiera rossa

pre 7 godina

Otkad znam za sebe govori se Španjolka, Špankinja je nova tvorevina koja se koristi sad valjda neko slučajno ne pomisli da si Hrvat. (Bravo za Španjolku, 4. jun 2016 17:51)

Apsolutno NIJE nova tvorevina. A to sto ti kratko pamtis(negde od pocetka raspada SFRJ), to je vec tvoj problem. A jos veci je problem, sto se dichish svojom "pismenoscu". I ja, otkad znam za sebe, slusam ljude koji govore "bas me briga", sto ne znaci da je to pravilno. Tako da, umesto da se pravis pametan, bolje obnovi pravopis srpskog jezika. Ako se za pripadnika spanskog naroda, na srpskom jeziku kaze SPANAC, budi siguran da ne postoji NAUKA, od Matematike i Fizike, preko Geodezije i Hemije, pa sve do Lingvistike, koja moze da omoguci da se pripadnica spanskog naroda na srpskom kaze SPANJOLKA.

Kaća

pre 7 godina

Zašto pišete gren slem, i zašto komentatori tako govore kada je ispravno grand slem - kao veliki slem. Gren ništa ne znači. Stranci izgovaraju gran, ono d se skoro ne čuje. Mugurusa pobedila, lepo!

Slobodan

pre 7 godina

Rodjena je u Venecueli,ali joj je porodica pobegla od Cavezove strahovlade.Na njenu srecu.Jer da je ostala tamo, sad bi cekala u redu da kupi toalet papir ili bi u najboljem slucaju bila sponzorusa.

Corkan i Svabica

pre 7 godina

Provalnici obiju kuce Ane i JJ iz jedne ukradu pehar sa Rolan Garosa, iz druge stapni mikser.
(Serena je 2008. dobila nagradu za najbolju od WTA, 4. jun 2016 20:15)

Ne lupetaj!
Igracica koja obezbedi mesto no.1 na kraju godine,dobija na zavrsnom turniru(osam najboljih) prigodan pehar i zasluzeno mesto u teniskoj istoriji.
Osvojiti jedan GS i biti najbolji 15 dana,koliko on traje,nije dovoljno za tako nesto,jer se racuna cela godina.
Uostalom,pravac na zvanicni sajt WTA,tamo ti sve lepo pise!

Tebi bi taj stapni mikser dobro dosao,jer za drugo nisi!

Ante

pre 7 godina

Шпањолка је из Шпањолске, Шпанкиња је из Шпаније.
(лиманац, 04. jun 2016 18:52)
??Amen

a Srbijanac je iz Srbije!

znanje-imanje

pre 7 godina

Ovolika dominacija Serene Vilijams, pa i u ovim godinama, meni je samo dokaz kako je WTA već jako dugo jako loš. Prosto godinama ne shvatam njene ekstremne uspehe. Činjenica je da ima izuzetne moći, a da uspeh na uspeh ide, sve više i sve lakše. Ali uz tolike oscilacije u ženskom tenisu, to de je niko ne izbacuje u ranim kolima uprkos tako loših igara je zaista neverovatno.
Takođe, tek zadnja 3 Slema dešava se ono što je moralo da se dešava zadnje tri godine. Devojke, različitog stila, ali istih elementarnih kvaliteta, nadvladavaju je. Prosto je: biti u formi, imati odličan fitnes i - ne plašiti se pobede. Sve ostalo je borba, ali ovako ili onako Serena ne treba da pobedi. Ali pošto su to ionako preduslovi osvajanja Slama mogu samo da zaključim da je WTA jedna velika papazjanija, i da nema velike igračice jako dugo.
Kako se pojave veće devojke sa moćima: Šarapova, Azarenka, Kvitova - tako se nepovratno ispovređuju i onda nikako do starog nivoa. To da samo na dobru školu, pravilan napredak i elementarno zdravu glavu u sam vrh stižu Radvanska, Halep pa čak i miss Piggy od Baščinski govori to isto.
Muguruza je odavno dobrom građom i dobrim stavom pokazala da ima šta treba. Možda ona sada postane pravi lider? WTA očajnički potrebuje nekog pravog asa a devojka je (spram 90% ostalih barem) više nego OK. Tragikomedija je što sa ovim equall pay gender boljševizmom (i idiotizmom) WTA ima više novca nego ikad a lošiji je nego što je ikad bio...

1974.

pre 7 godina

Ako je pravilno Spanjolka kao sto neki kazu, onda je pravilno Spanjolac, ali ako kazemo Spanac, onda moze biti samo Spankinja, a ne malo tamo, malo vamo.

Srdjan

pre 7 godina

Muguruza potpuno zasluzeno, izgubila je samo jedan set i to u prvom kolu i posle je igrala sjajno. Zao mi Serene, nikako da se rijesi pritiska oko obaranja rekorda a realno ona zasluzuje vise GS titula od Graf.

Nakon

pre 7 godina

Ne budi kompleksaš kao naše komšije. Otkad znam za sebe govori se Španjolka, Špankinja je nova tvorevina koja se koristi sad valjda neko slučajno ne pomisli da si Hrvat. Pravilno je i jedno i drugo a dokle god bude ljudi koji razmišljaju kao ti, u velikom smo problemu.
(Bravo za Španjolku, 4. jun 2016 17:51)

Ti nekome nešto zameraš a onda komšije nazoveš "koimpleksašima". Nije Špankinja ništa novo, najmanje moda, u Rečniku MS, izdanje staro pola veka, kaže se baš Španklinja. A što jezik niko ne uči iz knjiga nego iz "medija", onda je jasno i zašto se u Srbiji više ne govori posle nečega nego "nakon". I onda ćeš ti, ako ja kažem da je srpski bolje reći posle toga a ne nakon toga ili nakon čega, ti ćeš reći da se oduvek ovde govori nakon. Što onda ne kažeš Španjolska?

Nikola je bio američki naučnik

pre 7 godina

Nije Muguruza nego Mugurusa i nije Venecuelanka nego je Špankinja. Nešto slično kao Jelena Petković koja je po nacionalnosti Nemica. A poreklo? To spada u neke vaše teorije o "krvnim zrncima" ili koliko škole toliko znanja.

RF

pre 7 godina

Mugurusa, po meni najlepsa teniserka, sa savrsenim nogama, a sto je najvaznije sjajna teniserka. Nadam se da nece nestati sad, kao mnoge pre nje koje su bljesnule, pa potonule.Svaka cast!

маннијак

pre 7 godina

Сад сам видео коментар неки да су се ,,водећи стручњаци сложили око тога да су српски и хрватски различити језици." Наведите имена и разлоге зашто су ти ,,водећи стручњаци" стварно стручни. То је све политика, као што је политика створила бошњачки, црногорски, буњевски (или буњевачки, нисам сигуран), итд. Да додам, лично никад нисам чуо реч ,,Шпанкиња" у Србији, али можда грешим, судећи по осталим коментарима. Језик је жива ствар, мења се, само зависи шта улази у књижевни језик, а шта не. Извињавам се што дужим, иако је невезано за вест.

nevski

pre 7 godina

Merion Bartoli jeste malcice ostarila od AO,al',i dalje je ribetina,to je ipak najvece cudo u zimskom tenisu,na sta je licila dok je igrala,i,kakva je sad.....

goran

pre 7 godina

serena je u 35-oj godini. ima ona snage, ali nema vise mirnocu, strpljenje i hladnu glavu. i sve teze se bori s mladim igracicama. odigrala je dva finala u ovoj godini, sto nije uspeolo ni jednoj igracici na wta da u tom dobu igra redovno finala u singlu. ono sto me nervira sto vecina teniskih navijaca u srbiji navija protiv serene. oni ne mare ni za njen super slem ni za to sto je vec mogla da prestigne graf, oni su jednostavno protiv nje. pravi razlog nece niko javno reci, iznose se samo neki bezvezni izgovori.. s druge strane smeta im sto pariska publika nije navijala za novaka prosle godine, iako mu je to bilo vazno da kompletira sve grend slemove.

pera

pre 7 godina

E ovaj komentar da je Muguruza lepša od Serene. To mi je otvorilo oči da i ja navijam za Muguruzu radi lepote. Kako se samo nisam toga setio ranije, da je dovoljno da je neko lep, pa da navijamo za njega.
Kada sam zadnji put razmišljao o tome lepota nam je dana od Boga i na to uopšte ne možemo da utičemo. Ne znam ima li išta pliće kod ljudi neko, kada nekoga simpatisu ako je lep.

sinki

pre 7 godina

Nikako ne mogu da shvatim zasto teniserke prave toliko mnogo duplih gresaka,da li one uopste vjezbaju servis.Ogromna je razlika u servisu izmedju Serene i svi drugih teniserki.

Dule

pre 7 godina

Dobro se provukla obzirom da je imala 8 duplih servis greski. A Serena samo igra na servis i ritern. U polju nula jer se tesko krece zbog godina i kilograma.

Bojan

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
(Kaže se Špankinja!, 4. jun 2016 15:27)

Nije samo kod vas. Ja sam iz Makedonije i na ispitu sam napisao Poljakinja umesto Poljacka(kako se kaze na makedonskom). Vi, Srbi, ste imali uticaj da ja pogresim pitanje. Pozdrav!

dd

pre 7 godina

samo nemojte spominjati izgovor Spanjolka i Spankinja jer je potpuno pravilno i jedno i drugo...i mi se ovde pravimo englezi pa Viber citamo i izgovaramo Vajber...a po pravopisu i gramatici u srpskom jeziku (I) ne moze da se cita i izgovara kao (J) ovde je u pitanju POLITIKA koja se mesa u sve sfere zivota jer nekome bode oci ako neko kaze Spanjolka na Hrvatskom a vecini ne smeta recimo Vajber na engleskom???ili neko misli da je Vajber srpska rec po gramatici???

NI

pre 7 godina

Ne volim nesto Serenu, ali kako ta devojka/zena podnosi poraz, to je stvarno neverovatno. Neko ce da kaze:"Ima 21 GS, pa sta ako izgubi jedan?" Da, ima ih mnogo, ali sampion kao sto je nikad nije sit najvecih pehara. Sereni naklon do poda i zelim joj da prestigne Stefi, a Garbinji svaka cast na odlicnoj igri i neka se naosvaja Grend Slem titula!

kaokakao

pre 7 godina

Cim se pojavi neka sportistkinja koja iole pristojno izgleda,tipa Ivana Spanovic, vise od polovine komentra su na tu temu i kako bi oni ovo i ono, pa se pitam da li su te osobe imale ikad djevojku ili slicno, il su to neka djeca. Svaka cast na pobjedi, Serena zadnjih godina igra tenis totalno bezvoljno, vuce se po terenu, iritira svojom pojavom.

Груја Смедеревац

pre 7 godina

@маннијак Шпанкиња и те како постоји у српском језику, аналогија је: Шпанија - Шпанац и Шпанкиња, Данска - Данац и Данкиња. То да ли су српски и хрватски језик један или два језика није на нама да дефинишемо, признати стручњаци из обе земље кажу да то јесу два језика. Али оно што је сигурно, Шпањолка иде уз Шпањолска и Шпањолац, и ни уз шта друго, а језик у коме су те речи зови како год хоћеш.

Vukodav

pre 7 godina

Svaka čast Špankinji :D

nisam gramar nazzi ali pominje se ovde kako su oba oblika pravilna, nije baš tako. "Pravopis srpskoga jezika" izdanje Matice srpske iz 2000. godine, lepo stoji: Španija, Španac, Špankinja. Ne pominje se Španjolka.,

Ne treba biti kompleksaš naravno i svako će razumeti i "španjolka" ali nema nikakve potrebe ni da u medijima tekstovi budu u suprotnosti sa pravopisom.

Nebojša

pre 7 godina

Mugurusa se patila u prvom kolu kao i Andy, da li cemo imati isti scenario?

Cestitke sampionki, apsolutno zasluzeno!
(rade, 04. jun 2016 17:49)

Ima tu dosta razlike Endi se patio u prvom kolu pa potom i u drugom pa onda ponovo u cetvrtfinalu izgubio je ukupno šest setova do finala a Novak jedan kao i Muguruza tako da Novak osvaja.

Sinisa

pre 7 godina

Nece valjda sad i Mugurusa kao i Kerber da nestane sa mape posle osvajanja gren slema.To je zenama svojstveno jer ne umiju da se nose sa pritiskom.Vidjecemo sta ce biti u narednom periodu.

obey the brave

pre 7 godina

ŠTURO I SLABO. Tekstovi izlaze na svakih 100 GODINA. MORA TO BOLJE DA SE RADI! Ipak mi imamo Novaka i narod je zainteresovan za tenis. Prepisujte sa stranih sajtova ako nemate ideja!

Anonimna

pre 7 godina

Muguruza je Venecuelanka koja se kao klinka preselila u Spaniju.. To i objasnjava njen graciozan izgled
(satelit, 4. jun 2016 18:07)

Nije istina. Garbiñe je pola-pola, baš prezime oddaje da je Špankinja.

Malejeva

pre 7 godina

Na peharu, dobro se zagledajte, donji desni ugao, upisano je i ime naše Jece, koja je igrala polufinale 2008. godine.
(Malejeva, 4. jun 2016 19:06)

Zaista ne znam kako da ugodim navijačima naše Jece? Da li sam ja kriva što vi ne znate da čitate (lepo vam kažem donji desni ugao), zašto minusi?

Žikica Jovanović Španjolac

pre 7 godina

Kada sam ja išla u skolu, učio se srpsko-hrvatski jezi. Tada je ispravno bilo Španac i Španjolka. Da li je sada pravilno Špankinja apsolutno me ne zanima jer mi "Špankinja" veoma "bode" uši. Stalno se uvodi nešto novo u naš jezik i to me nervira. Npr. ranije se pisalo "de Gol" a sada "De Gol", ranije je bilo "unedogled" a sada "u nedogled" itd.
(Eleonora, 4. jun 2016 20:33)

Kad ste vi išli u školu nije se učio srpsko-hrvatski nego srpskohrvatski, odnosno hrvatskosrpski, pisalo se Šarl de Gol i De Gol, kao i danas, pisalo se unedogled (sve dokle pogled dopire), "u nedogled" se ni danas ne piše. I nije reč o tome da li je Španoljka pravilno ili nije, ali u našem jeziku, ovim srpskim koji mi govorimo, bolje je reći Španac a ne Španjolac i Špankinja a ne Španjolka. Divim se svima vama koji nam tumačite jezik "iz glave", bez oslonca na nauku i knjige starostavne.

Sančo Pansa

pre 7 godina

"Znate li kako Spanci sami sebe zovu? Zemlja se zove España..." Znamo da Španiju Španci ne zovu Španija nego Espanja i da sebe ne zovu Špancima. Da li misliš da stanovnici Nemačke sebe zovu Nemcima? Da li Austrijanci kažu Beč ili Vin (Wien), i da li je u Italiji Rim ili Roma? Mi kažemo Špankinja, a što su se vama u glavu urezali kroatuzmi, o tome vi razmišljajte. Kažemo suvo meso ali za većinu proizvodi su "suhomesnati", kažemo uvo ali onaj lekar je za uho, grlo i nos... Kaže se Špankinja, kao Dankinja. Treći padež od Garbinja (bolje je nego Garbinje) Mugurusa glasi Garbinji Mugurusa, kao Karmini Burana, a šesti pađež glasi s Garbinjom Mugurusa. Kako se danas mučio onaj što je prenosio na javnom servisu... Vi ste iznenađeni? Ne sumnjam.

Liverpool Man

pre 7 godina

Kad sam video onog lika sa belom kosom i naocarama ogadi mi se Rolan Garos do koske.Gledali smo ga stalno proslih godina kad je Djokovic igrao.Gleda u nebo i prekida meceve zbog kise.Uhh kad se setim.

Aleksandar Kotor

pre 7 godina

Ljudi,ja se zaljubih u Garbinju.Cesto je pratim,ali danas definitivno postah slab na nju.Kakvo lice,kakav hod, kakve noge...

Nebojša

pre 7 godina

Bravo možda i prvi sledeći broj jedan nakon Serene jer je Serena u padu ove godine videćemo kako će špankinja igrati na Wimbledonu zanima me kako će ova titula uticati na nju i hoće li nastaviti u visokom ritmu ili će je ovaj RG zadovoljiti u narednim mesecima kao pojedine druge teniserke koje su osvojile grenslem pa ih posle nigde nema.

Serena je 2008. dobila nagradu za najbolju od WTA

pre 7 godina

Provalnici obiju kuce Ane i JJ iz jedne ukradu pehar sa Rolan Garosa, iz druge stapni mikser.

chao

pre 7 godina

Preko 20GS titula a jos uvek ne zna da pruzi ruku detetu kad izlazi na teren...Napred Mugurusa!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Liverpool Man, 4. jun 2016 15:09)

Mislio sam da opusteno bez navijanja odgledam finale ali posle poteza koji si naveo opredelio sam se za Muguruzu..

Milos

pre 7 godina

Muguruza je rodjena u Venecueli, od majke Venecuelanke i oca Baskijca , ali su se odselili u Spaniju, u Barselonu, kada je imala 6 godina. Nisam to znao, ali tako kaze Vikipedia.U svakom slucaju, cestitke na ovoj velikoj pobedi.

Marija

pre 7 godina

Posle dugo godina, pojavila se teniserka koja je simpaticna, veeeoma zgodna i igra odlican tenis! Sve cestitke Muguruzi na osvajanju GS titule, zasluzila je!

neko iz mase

pre 7 godina

Sereni nista ne znaci sto je izgubila jos jedno finale jos jer previse ima trofeja na svoju kontu te je prva po zaradi na WTA turu..Uzgred sampionka je bila i ostala na tome joj svaka cast zaista ali danas je potpuno zasluzeno izgubila od Gabrinje.

my way

pre 7 godina

Свашта, око чега се људи свађају, па чак и вређају у коментарима. Да, на српском језику је правилно само "Шпанкиња", као и "Шкоткиња". Некада су се користила оба термина, сада је рећи "Шпањолка" и "Шкотланђанка" неправилно, што је потпуно логично и нема даље приче. Каква навика, навикао је неко и да питање поставља са "јер", па неће због тога то бити правилно. Већина која брани термин "Шпањолка" у животу неће рећи нпр. "Шпањолац", камоли "Шпањолска". Мислим да је овај текст први после дуже времена у којем је направљен пропуст, но добро. Остави Србима да о језичким питањима имају историјско-политички-националне ставове и оду са причом на нешто што везе са темом нема.

Kis

pre 7 godina

Da nema toliku snagurinu kojom postiže veliku brzinu lopte koju je onda teško stići, Serena bi bila vrlo vrlo prosečna teniserka. Iz tog razloga svaki njen poraz za mene je dupla pobeda njene protivnice.

MilojePI

pre 7 godina

Zasto uopste ulazim u komentare kad nista normalno ne moze da se procita...
@mikser i toster
Objavio sam od IW-a koliko? Ima li 5 komentara? A ti i dalje lajes...
Dobro, kad ti volja, laj. Mada ti je bolje da uradis ono sto pise u nazivu pesme koja je predstavljala Andoru 2009-e na Evroviziji ;)

MilojePI

pre 7 godina

Zasto uopste ulazim u komentare kad nista normalno ne moze da se procita...
@mikseri i ostala cuda
Objavio sam od IW-a koliko? Ima li 5 komentara? A ti i dalje lajes...
Dobro, kad ti volja, laj. Mada ti je bolje da uradis ono sto pise u nazivu pesme koja je predstavljala Andoru 2009-e na Evroviziji (Al onaj na engleskom) ;)

Milan

pre 7 godina

Muguruza je lepa što nije karakteristično za španske teniserke. Onda videh da je rođena u Venecueli pa to mnogo objašnjava.
Podseća me na našu Anu po stilu igre, po toku karijere, fizički, čak i duple greške isto pravi.

qwq

pre 7 godina

Nije Španjolka već Špankinja! Španjolka je na hrvatskom, a Špankinja na srpskom jeziku. Hrvari za Španiju kažu Španjolska, a stanovnik te države je Španjolac i Španjolka. Na sprskom je to Španac i Špankinja. Ne razumem kako novinar može da meša takve trivijalne stvari? Mnoge države drže do svog jezika, jedino kod nas izgleda nikoga nije briga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kaže se Špankinja!, 4. jun 2016 15:27)
Šta te čudi za b92? Pogledaj koliko stvari napišu slučajno ijekavicom

маннијак

pre 7 godina

@Малац
Није хрватски верзија српског, јер су оба језика имала свој развојни пут засебно, али су сличног порекла и остали су превише слични да се ипак не могу назвати различитим језицима, српско-хрватски је један језик.
Нико не спори дијалекте међу државама бивше Социјалистичке републике, генерално језик, осим у Словенији и Македонији, је исти и ја бих га и даље називао српско-хрватски, али политика се другачије пита.

Damir

pre 7 godina

Potpuno zaslužen trijumf,a Serena mnogo bolja nego u proteklim rundama. Svaka čast i njoj osim na igri,kako čestita protivnici,bez glume. Konačno neko ko zaslužuje titulu GS šampiona i nova,svježa krv u vrhu ženskog tenisa. Lani je falilo iskustva na Wimbledonu,sad se sve posložilo. Još Šarapova da se vrati i eto zanimljivosti na WTA...

маннијак

pre 7 godina

@Малац
И да, о сличним језичким недоумицама сам разговарао са академиком, професорим Пипером, тако да се не бих претерано ,,вређао" око оваквих ствари. А поменути ,,Правопис Матице српске" се стално мења и последњих година је био оспораван од појединих угледних лингвиста, што не значи да је неквалитетан. Само треба имати све изворе могуће уз себе приликом расуђивања.

nije ja , ja je.

pre 7 godina

(nije ja , ja je., 04. jun 2016 19:07)

Izvini, ali ispao si glup u drustvu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Laufer, 4. jun 2016 19:49)
Ne kaže se Laufer nego lufter(malo slovo).
U našem ili njihovom društvu?

vladimir

pre 7 godina

Velika sramota organizatora posto je Serena igrala cetiri dana bez odmora.Jasno je bilo da nema snage za finale.Rolan Garos gde vremenski uslovi, sreca i sam zreb, odredjuju pobednika.Naravno to ne umanjuje uspeh Muguruze koja je pobedila zasluzeno i prikazala odlicnu igru u finalu.

beranac

pre 7 godina

Bravo Mugurusa.!!! Sjajan turnir za nju, a i samo finale je bilo na visokom nivou. Mozda je zenski tenis dobio danas ozbiljnu konkurenciju Sereni, jer Garbinje ne djeluje kao neko ko bi prosto nestao nakon ovoga kao tipa Kerber. Bila je ona uvjek tu u vrhu kompletna je teniserka, i msm.da joj je ovo pravi podstrek ka napadu na br.1 mada je Serena jos uvjek daleko ispred. Inace, cini mi se da je Mugurusa porijeklom iz Venecuele, ali sto bi rekao Smiljan ne drzite me za rijec haha. Covjek udavi sa statiskom uf.Ee, da Garbinja je prava bombonica hehe. Sportski pozdrav svima

dusan.p

pre 7 godina

(m.a., 04. jun 2016 16:10)
I takodje nema blage veze o tenisu. Mec Gofan-Tim je toliko pristrasno komentarisao i navijao za gofana. Jedan od lepsih meceva na Garosu, a lik ceo mec prica kako nisu dobri, kako slabo serviraju. Kako neverovatno grese. Jedna velika sramota za Rts da puste onakvog dunstera da komentarise. Sramota!
Inace svaka cast za Garbinje i Serenu!

banjaluka

pre 7 godina

Cestitke Spankinji,zasluzena pobjeda i fantasticna igra. Serena je svoj zenit igre prosla,nije vise ni blizu one Serene,ali sta reci godine su tu..

milan

pre 7 godina

Muguruzin otac je Baskijac iz Eibara,majka je Venecuelanka,rodjena je u Karakasu u Venecueli.Ona igra za Španiju jer Baskija nije drzava,nema svrhe polemisati O pravilnoj gramatici za st.Španije.

Odricem se miksera, ti uzmi toster

pre 7 godina

(Corkan i Svabica, 4. jun 2016 21:20)

Ne znas o cemu pricas. Jednu nagradu dodeljuje ITF, nju su dobili Nadal i Jankovic. Druga nagrada je WTA za najbolju teniserku godine. ITF samo dodeljuje za prvo mesto. Dovoljno je pogledati na Vikipediji Serenine nagrade i za 2008. pise ta nagrada. Druga stvar je sto vi vrtite neistine vec godinama, kao za one Ricardove izjave. Ne moze neko biti najbolji za celu godinu ako u toj jednoj godini nije pobedio 7 meceva za redom. To moze samo u Pirotu i okolini.

Ivan M

pre 7 godina

Sjajna pobeda, svaka čast! Potpuno zasluženo - fenomenalna agresivnost i smirenost Muguruze. Bravo za šampionku - ne verujem da će stati na jednoj GS tituli.

max

pre 7 godina

Pravo osveženeje,mlada devojka napokon da dobije neko mlađi i perspektivan Serenu.Lepe vesti za ženski tenis ! Takođe prelep osmeh ima Grabine !