Tenis 95

Ponedeljak, 19.10.2015.

12:31

Nadal: Ne znam da li sam gotov

Rafael Nadal kaže u intervjuu za Marku da prihvata svaku kritiku dokle god je ona izrečena sa poštovanjem.

Nadal: Ne znam da li sam gotov IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Hvala ti Boze sto nemam zenski mozak...

pre 8 godina

Steta sto Rafa nije Srbin! Imali bi najzgodnijeg sportistu na svetu. Ljudi, jeste videli vi te atribute?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (natasa, 19. oktobar 2015 19:58)

Mene samo interesuje sta bi ti I bilo ko imao od toga? Ne ulazim u to da li je najzgodniji ili ne - prvo zato jer sam muskarac pa se ne bavim izgledom drugih muskaraca; drugo zato jer nisam kompetentan da odlucujem o tome. Ali zaista gluplji komentar nisam skoro procitao.

Nenad Ns

pre 8 godina

realno Ko su ti što očekuju, ti i tvoji ukućani. Ili si samo jedan frustrirani "susjed"? Patite bede jedne kad ne navijate za svog zemljaka!

Dragan VG

pre 8 godina

@Realno

Tesko da si ti realan, kada kazes da je Nadal antitalenat!?
Antitalenat moze na veliki rad, da uzme 1, mozda jos neki GS, ali 14 tesko moze da uzme neko ko nije majstor ove igre.
GS titule na svim podlogama, rekordan broj titula na sljaci, kompletiran karijerni GS, odnos pobeda i poraza sa Federerom
On, Djokovic i Federer, kada zavrse karijere, bice 3 najveca igraca koja su ikada hodala teniskim terenima.

lćž

pre 8 godina

Prvi utisak je da Rafa deluje mnogo rečitije kada daje intervjue na svom jeziku- engleski ga neće pa neće i zato često i nemamo priliku da čujemo prave odgovore.
Ne deluje mi kao da može da se vrati na nivo na kom je osvajao sve živo, a mislim da je Mekinro itekako u pravu za promenu trenera= samim tim promenu igre. Ne bi bilo prvi put da nas sve iznenadi come backom ali sada stvarno ne vidim način- sa ovim nivoom fizikalije i tehnike. S druge strane, on je u 2015-toj pored svih muka "samo" 5. na svetu po osvojenim bodovima- respect. U pravu je za bezobrazne i neodmerene kritike- ja bih na njegovom mestu još oštrije odgovarao. Odavno sam veliki Noletov fan, u mečevima Rafa- Fed uvek navijao za Rođu ali želim Rafi da uspe u povratku i da gledamo još teniskih klasika.

@%*#?(&)€+$

pre 8 godina

joj kolko lupetanja ovde gotov je gotov je. tako se pričalo i za federera 2011. pa op eto njega 2012. na prvom mestu sa osvojenim wimbldonom.

ako neko ima najveće šanse da stigne federera to je nadal. njemu fali 3 gs titule ima godina ko novak a 4 gs prednosti u toj trci. po 1 gs u naredne 3 godine za razliku od novakovih 2.33.

navijam za novaka al realno nadal je u boljoj poziciji u trci za skidanje federera.

realno

pre 8 godina

Ma gotov je on odavno.
Ipak u jednoj stvari je u pravu. Treba da bude presrecan sa svim sto je uradio do sada.
Osvojiti tolike titule, sa takvim antitalentom za tenis je stvarno ogromna stvar i nesto sto se desava jednom u sto godina.
Jednostavno covek je najveci sreckovic u istoriji tenisa.
Da su neki stvarno veliki teniseri imali srece kao Nadal, osvojili bi po 50 GS titula u karijeri.
Rafa na polovini tih turnira koje je osvojio realno nije zasluzio ni prvo kolo da prodje.
Ali sreca, sreca i samo sreca, tolika sreca da sam ja poceo da verujem da postoje neke magije u onim njegovim idiotskim ritualima.

realno

pre 8 godina

Samo hrabro legendo.
Sledece sezone osvajas Slem sigurno.
I naravno ponovo ocekujemo da pobjedjujes domaceg heroja u zavrsnicama Gren Slemova kao sto si to cinio u skorijoj proslosti.
Svakako da je 14 veci broj od 10.

SRBIJAAAA

pre 8 godina

Rafo legendo kako god ti odlucis,za mene si najbolji svih vremena.
Nije dzaba jedan Dzon Mekenro rekao da da je Rafa najbolji teniser u istoriji.
Svi znamo kako si se izivljavao na Rogeru,tako da Svajcarac nikako ne moze biti najbolji svih vremena.
Svaka vast Novaku,ali zaista je smjesno I neumjesno porediti ga sa Rafom.
Naravno to nece priznati samo pristrasni I definitvno neobjektivni Novakovi navijaci.

Alex

pre 8 godina

Svaka čast druže. Želim ti da se vratiš u sam vrh, sa Noletom da se nosiš, pa ko bude bolji. Ipak je najveća uživancija gledati vas dvojicu u dvoboju. Srećno u novoj sezoni!

sloba

pre 8 godina

Bravo Rafa svaka čast majstore i ako ikoga treba da se plašimo to je Rafa. Nadam se da se neće vtratiti bar još sledeću godinu na tron.

Saša

pre 8 godina

Mi smo stvarno neverovatan narod, nekad najbolji, a skoro uvek najgori, hoćete da Nadal dođe do 20 GS a Novak da ostane na 10, dal španci tako rezonuju, Nole sine zgazi ih sve, nema milosti.

Veljko Marinkovic

pre 8 godina

Naravno da nisi gotov!
Protiv Vavrinke i Tsonge si pokazao da jos mozes da igras izvanredan tenis.
U Parizu i Londonu se nadam finalu protiv Djokovica,a u Melburnu sam ubedjen u to.

Zoran

pre 8 godina

Najveća prednost Nadala u odnosu na ostale igrače je, po mom skromnom laičkom mišljenju, razumevanje suštine tenisa, vizija igre. U tome je ispred njega samo Federer a ravan mu je Nole (donekle!).

Najveća mana mu je igra koja je "provaljena". Kada je Nole bio u toj situaciji, angažovao je Bekera. Videli smo šta je Lendl napravio sa Marijem. Nadalu bi promena trenera (i autoriteta!), verujem, još više donela.

mare

pre 8 godina

Ljudi poput Nadala, Federera i Đokovića su u svojim karijerama postigli toliko mnogo da je to nestvarno! Jednostavno NEVEROVATNO! I ko smo mi da ih kritukujemo! Poželimo im najbolje u životu i radu, navijajmo za Đokovića da obori sve rekorde i uživajmo u sportu! Pozdrav svim ljubiteljima sporta!

Milko

pre 8 godina

“Prihvatam različita mišljenja dokle god je ta kritika u granici normale. Možeš da kažeš da je igrač loš ili da je gotovo, ali uvek sa poštovanjem. Kada se budem povlačio, mislim da će Toni biti u mojoj loži“.

Veliki teniser i čovek, Rafael Nadal.
Nadam se da će još dugo biti najveći rival "svetskom a našem" Novaku Djokoviću.

verni navijač

pre 8 godina

ČOVEĆE TI SI NAJ BOLJI I SVI ZNAJU TO SAMO TREBA DASE VRATIŠ U FORMU!!.. Nadal je uz Fderera naj bolji u istoriji ima najači top spin udarac od koga nema odbrane!! nebi toliko oisvojio Roland Garosa da nije tako ćovek bukavalno igra ko životinja kad je u formi i tu nemože niko ništa zato štol je i fizički izdržljiviji i najači i najboje trči i može iz naj bržeg trka da opali top spin iz forhgenda. Kako je samo uništavao Federera naj boljeg igrča u istoriji dok je ovaj još bio u naj boljim danima u onim finalima roland garosa!!

Deki

pre 8 godina

Stvarno se preteruje, ja nikad nisam mnogo cenio Nadalov stil igre, još kada je bio u vrhu sam govorio da ne može dugo da traje jer je odnos tehnika/snaga 30/70%, što je kod Rodje obrnuto i zato Rodja dugo traje. Biologija je nemilosrdna. Rafa je vraćao ono što je nemoguće vratiti a još pri tome tako da protivnik ne može da vrati? Jednom će i Nole početi da gubi od mladjih, nadam se što kasnije i prema tako velikim igračima se treba obraćati sa poštovanjem. Čemu ta pitanja da li ćeš opet biti najbolji, osvojiti GS i slično? Rafa će uvek biti jedan od najbolji svih vremena, a nadam se Nole još veći!

karamba

pre 8 godina

Bravo decko,u celoj karijeri si imao samo par nekorektnosti(jedno od njih,cuveno Novakovo pecanje u mrezi),medjutim,u potpunosti sam siguran da je bilo u zaru borbe i velike zelje za pobedom!
Pristojan,lepo vaspitan,sampion.Posle Novaka,moj prvi izbor!
Zelim ti sve najbolje u zivotu,a sto se tice tenisa,vec si ostavio jaaaako dubok trag,nemas razloga da za bilo cim zalis!

Stevica

pre 8 godina

Nadal je dobra osoba i je bolji sportista! U njegovim duelima sa Federerom uvek sam navijao za Fedex-a, ali sam postovao Rafu i cenio ga uvek jer su njih dvojica pokazali svetu sta znaci biti sportista. Tenis je jedan od dva najuglednija sporta u svetu, zbog onih koji ga prate. Mi treba da smo jako ponosni na naseg Noleta sto je pored njih dvojice - broj 1.
Jedino mi je zao sto Nadal nije igrao vise meceva na drugim podlogama sa Noletom zbog H2H rezultata, nekako najvise je igrao na sljaci i tu bio odlican, a izuzev 2-3 sezone bio je dobar i na ostalim podlogama. Zato je i stkao toliku prednost medjusobnom skoru. Sada, kada je Nole najbolji, skor bi bio dosta drugaciji, ali...

Majstor

pre 8 godina

Mnogo su se zatrcali da otpisu Nadala. Momak ima samo 29 godina i sigurno ce biti jako velika prepreka svakome jos koju godinu, a ako kao Nole uspe da resi "probleme" ihaj...

dipl. ing građanstva

pre 8 godina

"Federer ima četvoro dece, Đokovićev sin uskoro će napuniti jednu godinu, a Marijeva supruga je trudna."
A mica je dale ispite u roku a pera je završio fakultet i zaposlio se a koleginice cace komnšinica iz gornje ulice.....
Oću i ja da konkurišem!

Dott

pre 8 godina

@Dott A koliko je to Rodzer osvojio gren slem trofeja posle svog 29-,og rodjendana? Jedan.
(aha, 19. oktobar 2015 14:38)

Isto koliko ce i Nadal verovatno.

Sergije

pre 8 godina

Covek je majstor ove igre i jedan od najboljih svih vremena. Imao je los period, bio popvredjen i sada se vraca. U Sangaju ispao u polufinalu, kao i teniser br.2. Teniser br.3 (branilac titule) ispao u drugom kolu. Novinari ga napali kao da ga pobedjuju pocetnici. Malo zdravog razuma ne bi skodilo ni sportskim novinarima.

Jumko

pre 8 godina

Nikada ti luzeru neces osvojiti titula, mastersa i slemova kao bozanstvo Djokovic! Tako da bezi u rupu ti mali, neostvareni, zavidni, losi, nafiksani misu kome i kosa cak opada!

tenis neznalica

pre 8 godina

Nadalove izjave,na mestu i vrlo pametne.Osim jedne nedorecene,a to je da je njegova privatna stvar da lice ici kod psihijatra.Jeste,ali ostavlja dosta pitanja: da li je normalno da takve pokrete tokom cele karijere pravi (prisilna neuorza)prilikom svakog servisa,bolesna pedantnost u milimetar postavljati flase,i najvaznije misteriozna nestajanja iz tenisa na duze vreme,bas kada stvari krenu nizbrdo.Mozda bi ipak trebalo malo odvikavanja od sto sta u svakom pogledu.

kurajber

pre 8 godina

Pa naravno da si gotov. Opsesivno kopmulzivne radnje sad si poduplao, radiš 2 kruga od zadnjice do nosa kod svakog serviranja a pre si to radio samo jednom. Cak sad to radiš i kad očekuješ servu. Nema visedopa pa si malo vise nervozan nego obično.

Milan

pre 8 godina

I kad gubi Nadal je sjajan covek !
Nije ni cudo sto su on i Djokovic prijatelji !
Pravi ljudi se uvek prepoznaju u teskim trenucima, a to Nadal upravo maestralno demonstrira !

el grande

pre 8 godina

A najjaci su ovi "ljubitelji" sporta koji coveku sa 14 gren slem trofeja, 27 mastersa, 4 dejvis kupa i olimpijskim zlatom porucuju da je luzer. Jeste, on je luzer, vi pobednici, ajde sad kod mame da vam da za kafu.

kurajber

pre 8 godina

A gde su moji komentari? To sto sprečavate da pricam i Nadalovom dopingovanju govori više o vama administratorima i ujedno objasnjava Nadalovu popularnost.

Svete

pre 8 godina

Zbog njegovog specificnog stila igra svi koji prate tenis pa i sam Nadal i njegov stab su bili svesni da ce do doci do ovakvog pada, jedino mislim da su uglavnom svi iznenadjeni koliko je dugo traja, mada je mnogo puta pravio pauze i preskakao turnire, naravno sve van sljake, i time je uspeo je da produzi svoju karijeru. Ne verujem da moze da zaigra kao recimo 2013. cak mislim da su sanse za to minimalne a njegovo je da proba ! I muka mi je vise od tih pitanja o zenidbi i promeni trenera, ako shvati da mu treba novi trener, zenidba i deca sredice to ne znam sta imaju novinari da ga ubedjuju u vezi toga ?

Dott

pre 8 godina

Nije sporno, Nadal je medju najboljim teniserima svih vremena, medjutim prenebegava cinjenicu da je suvise naglo prekinuo sakupljacku karijeru velikih trofeja i s obzirom na nagli prekid tog ritma, svet je od njega ocekivao jos vise. Bas kad je krenula prica da bi mogao i prestici Rodzera u mnogim parametrima, odjednom je Novakovih 10 GS trofeja blize Rodzerovim 17 nego Nadalovih 14.
Suvise je usiljeno to Nadalovo trazenje postovanja njegovog lika i dela, neosporno je veliko, ali samo potenciranje izaziva kontraefekat svakako, a on kao da te stvari ne razume.
Za mene licno epilog Nadalove karijere je vise nego izvestan, cak je premasio moja ocekivanja, s obzirom na izrabljivacki tenisa za telo koji igra. Malo cije telo bi izdrzalo toliku torturu toliko vremena, koliko je njegovo. Takvim tenisom Rodzer bi zavrsio karijeru do 30te, Novak takodje, dok Nadal mislim da ce jos igrati, ali koliko ce jos postici, za to vec nisam optimista, ali verujem da jos moze do nekog GS trofeja, jedan ili dva veventualno do kraja karijere.

Ivan M

pre 8 godina

Samo dva igraca su mogla tri puta da ponove meceve kao sto su Madrid 2009., finale Australije 2012 ili polufinale Rolan Garosa 2013, i steta je ako takvo nesto necemo videti nikada ponovo. U tenisu se vodi rasprava o tome ko je najveci, ali jedno je 100% sigurno, a to je da je Rafa najveci sljakas svih vremena. I to ce ostati jos veoma dugo.

zute loptice

pre 8 godina

Svacije vreme dodje o prodje. Nadalovo je proslo, a i Federerovo. Bice jos dobrih partija od njih, ali to nije vise to. Za njih je Djokovic "vanzemaljac". Ali ono sto brine je da nazalost nema nijednog ozbiljnog tenisera koji bi Djokovica nasledio. Svi ostali su, hteli ili ne, druga liga. Neko ce od njih morati biti prvi, ali proci ce decenije dok neka trojka kao sto je Federer - Nadal - Djokovic ponovo ne zablista.

pitanje

pre 8 godina

@kurjaber Ne objavljuju ti komentare te vrste, jer takvi komentari ne zasluzuju objavu! Na taj nacin svakog mozemo etiketirati, pa i Novaka. Sta bi ti tek pisao o Nadalu da je on na Novakovom mestu? Zamisli se malo.

Damir

pre 8 godina

Model za odličan pristup novinarskim pitanjima. Prizemno i realno. Tek mu je 29,nije cvijet mladosti,ali nije ni zalazak. Bit će tu još vrhunskih mečeva,godinama nadam se. Kad on ode,bit će velika rupa,isto se odnosi i na Federera i Noleta. Uvijek je bilo da poslije starih šampiona dolaze novi,samo je sad izgleda neka rupa koja traje...

obale

pre 8 godina

Oni koji su gledali njegov zadnji meč protiv Novaka, mogli su da primete neke poteze i kretnje koje Nadal do sada nije imao ili nije fizički mogao da ih odradi zbog prevelike mase. Moja procena je da je skinuo bar 3-4 kg, i da ako nastavi u tom pravcu i skine još 2-3 kg biće ponovo velika pretnja i izazov za Novaka, ali i motivacija. Nadam se da će uspeti za još jednu stepenicu podići tenisku igru i učiniti je zanimljivijom.

rafael30

pre 8 godina

Ma da..stvar je u tome što Rafi sad ne ide po planu..i to nije dobro za tenis..jer fale ti epski ,veliki mečevi..svaka čast federeru ..i bio je to dobar meč u finalu us opena..ali daleko je to od onog svemirskog tenisa koji je prikazan u onih par mečeva između noleta i rafe..slažem se da to jako fali..
što se noleta tiče,to je nestvarno kako on sada igra..iskreno,dosadno mi je postalo jer znam da mu nitko ne može uzeti više od dva gema po setu..

Rafa

pre 8 godina

Za čoveka, koji je već toliko postigao, ne može se reći da je neuspešan. Kako i sam kaže i da sad prestanem da igram, ipak bih bio zadovoljan postignutim. Samo 14 Gs-a nije mala stvar, a gde su svi ostali uspesi. Ono što bih posebno hteo da naglasim je, da većina ljudi nije ni svesna Rafine veličine i svega što je postigao do sada, s obziron na teškoće koje je ga prate kroz njegovu karijeru. U svakom slučaju, glavu gore i vamos Rafa!

Go Rafa!

pre 8 godina

Rafa je sportista i covek za svako postovanje. Novinari lesinari! On zna da je i to deo njegovog posla, ali mu sigurno nije lako bilo ove godine. Iako je logicno da navijamo za Djokovica kad igraju, Rafa nedostaje vrhunskom tenisu, bilo je uzbudljivije kad je bio u vrhu forme.

Stefan

pre 8 godina

Nadal dokazuje da je veoma pametan momak. Zrelo razmisljanje. Ispravno. Karakteristicno za velike sampione. Interesantno da su Nole, Rafa i Federer izuzetno inteligentni. U tenisu izgleda nema uspeha bez pametne glave. Oni koji zele da budu sampioni treba da procitaju ove Nadalove odgovore. Primer kako sportista treba da razmislja.

anica

pre 8 godina

(neko iz mase, 19. oktobar 2015 13:16)
Kada je Nadal nekoga ponizio? Smejao se nekome? Sigurno mu se zamera onaj prst, ili sta vec, ispada da branim Nadala uvek, ali iskrena da budem smeta mi kad procitam tako nesto, covek je uvek izasao na teren spreman za mec i kada je islo i kada ne, koliko ga je puta Nole pobedio 2011 da li je nekada ista ruzno rekao, samo je govorio kako mora jos da radi da bi ga dobio, i da je neverovatno kako Novak igra, i sad ne kmeci vec ga pitaju novinari i on odgovara, i u situaciji u kojoj je kaze da je Nole liga iznad svih, ajde zapitaj se da li bi Roki tako nesto rekao? Ne moze da se smeje kada gubi, mora da pokaze malo nervoze, sampioni su to, gleda sam sebe kako ne ide a sta je bio, nije lako, mnogo puta je hvalio Noleta i kada su ga drugi omalovazavali pamtim odlicno, mozda smeta sto se baca na sljaku kad dobije mec, "grize" pehar, pa sta? Svi su oni sportisti za primer, ali ljudski kvaliteti se postuju, misljenja sam da i po igrackim a tek ljudskim kvalitetima je Nadal u samom vrhu...i samo osoba koja je ljubomorna i neiskrena to ne vidi.

siporex

pre 8 godina

... ako nadal nastavi da se razvlaci ovako sledece dve tri godine - bice upamcen po ovome - a ne po svojoj gren slam fazi (mada je i ona pod dubokom senkom zna se cega) - inace me podseca na jednog domaceg politicara (znate i koga) - stalno statisticki napredujemo a sve nam je gore...

Nikola Inter

pre 8 godina

Mnogo mi bilo zao sto je izgubio sad od Conge,dueli njega i Novaka su nesto najbolje sto je tenis imao i nikada tenis nece biti isti bez tog rivalstva. Izvlacili su najbolje jedan iz drugog,igrali su tenis kakav tesko da ce biti vidjen opet. Iskreno se nadam da ce se vratiti bar na približan nivo,na kojem je bio,da uzivamo jos malo u nekom finalu AO ili RG,zasluzio je to Rafa,a Noleta samo zdravlje neka posluži i eto nama opet spektakla.

oxydant

pre 8 godina

Želim Nadalu da završi put povratka u najbolju formu.Neka to bude najdalje do Rolan Garosa!
Ali,Nadal duguje objašnjenje teniskoj javnosti.Zašto je, skoro čitavu sezonu 2015.prosek brzine njegovih loptica bio 25% manji,a servis nije
prelazio 185 km/h ?! Pritom (po sopstvenim izjavama)nije bilo povreda,
ni bolesti...

Vera

pre 8 godina

Novakov sam navijač,obožavam ga,ali i mislim da Nadal sutra prestane s tenisom,da je njegova karijera vrijedna svakog poštovanja i divljenja,da je i kao čovjek na mjestu i stvarno mi nisu jasni mediji i glupi novinari koji mu stalno trljaju sol na ranu i postavljaju neumjesna pitanja ,a mislim da mu time samo stvaraju pritisak da nešto mora ili da je,ne daj Bože gotov.Da ga malo ostave na miru,prije bi se vratio i ponovo bismo gledali epske mečeve između njega i Novaka.Kad si na vrhu svi ti se dive,a čim malo padnes ili posustanes svi se nađu da ti dijele savjete i da te kritiziraju.I šta koga briga za njegovu ženidbu,oženice se kad on bude htio,to ionako nema nikakve veze s njegovom formom.Meni je Rafa drag i želim mu sve najbolje,a ako Novak ne bude imao s kim igrati neće nam se uskoro dati gledati njegove mečeve,a to vjerujem,nitko od nas fanova ne želi.Meni malo fale uzbudljivi mečevi,iako sam potrošila živaca i živaca,ali mi je onda pobjeda i draža.

Ivan

pre 8 godina

Nadal je sportista fanatik. Malo je takvih u savremenom sportu, mene licno ovaj covek fascinira u svakom smislu. Posle svega sto je do danas pokazao na terenu ne bih smeo da kazem da je njegova karijera gotova. Da budem precizniji mislim da je moguce da vec naredne sezone pokaze svoje staro lice. Da li ce to biti dovoljno da se primakne Novaku ne znam ali mislim da ceo gledati jos neizvesnih meceva ova dva tenisera. Zivotna prica Rafaela Nadala za mene je jedna od najinteresantnijih sportskih prica uopste. Na kraju, reci cu da Rafael Nadal poseduje sportsku harizmu kakvu Novak nece imati nikada.

Da ne bude zabune veliki sam navijac Novaka Djokovica a posebno u mecevima protiv Rafe.

Saša

pre 8 godina

Ne zanima me, kad su pobeđivali Novaka svi su bili kao kod Branka kockice, sad kad ih naš car kida i demolira traže izgovore, nema milosti, idemo po zlato u Riju i jurimo rekord GS, ne pitamo za posledice, idemooooo...

sinki

pre 8 godina

Nisu mi jasni ovi ljudi koji se nasladjuju sto je Nadal u krizi.Ja sam Novakov navijac,i nije mi drago ovo sto se desava,ali kao sto je i Rafa sam rekao,sve da sada prekine sa igrom,on ima nevjerovatnu karijeru u kojoj je osvojio 14 gren slemova.

Bojan

pre 8 godina

Bravo za Nadala! Bez tebe ovaj sport bi bio dosadan! Za sve nas koji volimo Novaka, da nije ovog momka sve sto Novak postize bilo bi manje vredno!

neko iz mase

pre 8 godina

Realno,navijac sam Noleta i ovog coveka ne volim videti ocima jer je pokvaren do dna,dok je ponizavao sve oko sebe nije ovako kmecio,ali ipak moram da kazem da kad slusam nekog tamo matsa vila dera,mekinroa,ljude koji ne da ne mogu da sanjaju o nadalovoj karijeri nego su svetlosnim godinama iza njega ili novaka a znaju da kritikuju,pametuju,budu pristrasni kao mats,koji uporno godinama pljuje po novaku e onda mi se s...re s oprostenjem svima. Neka si im tako rekao ali treba jednom neko zaista da zacepi ona velika usta i mekinrou i matsu..stati im jednom na put.

zvonce

pre 8 godina

Kod vrhunskih sportista uvek postoji pitanje, kada prestati. Malo jih je koji su to uradili na vrhu slave. Postoji: "Zasviraj i zadjeni za pojas" ali u realnom životu,to je jako teško. Oni su moderni gladiatori, koje mnoge brzo zaboravljamo dali zbog lošijih rezultata ili zbog povreda. Mentalna snaga jim je najbitnija. Pretpostavljam, da kad bi čitali sve što se o njima piše, odavno bi poludeli ili ostavili sve. Najače svi svojataju, kad lošije krene, svašta. Ništa nije večno u sportu. Pare ne rešavaju sve. Oduvek je bilo hleba i igara...

misko

pre 8 godina

Gledam tenis već 50 godina i mislim da ti je svaka na mestu.Ti si sjajan sportista i čovek.Novinari i kritičari traže samo razlog za svoje promocije ne obazirujući se na posledice po cenu uvreda i tuđih nesreća.I da ne osvojiš više nijedan Masters ili Grand slam ti ćeš biti legenda o kojoj će se dugo dugo pisati i pisati kao što decenijama rade sa Rod Lejverom,Lendlom,Samprasom ili Mekinroom itd.ŽIVEO I SREĆNO.

su270

pre 8 godina

Bravo Rafa na korektnim odgovorima novinarskim provokatorima. Nebuloza je definitivno pitati coveka koji ima 14 GS titula o bilo kakvom razocarenju...Majstore vrati se jer mozes jos dosta dati tenisu kao sportu...

chao

pre 8 godina

Kako izgleda na terenu sa onim njegovim "navikama" i grimasom na licu(dignuta leva obrva)kad daje izjave,nikad ne bih rekao da moze da da ovako zreo i mudar odgovor na kritike..zelim mu da se vrati na stari nivo i da gledamo opet vanserijske duele sa Noletom,ali da ipak nas Ponos dominira!

Nebojša

pre 8 godina

Mislim da nije gotov ali isto mislim i da nikada više neće dominirati i biti broj jedan što ne znači da ne može možda do još nekog grenslema vreme će pokazati ljudi su spremni pre lako da otpisuju najbolje igrače Federera već godinama sada i Nadala čak su neki i za Novaka pričali posle nekih poraza da je gotov treba ipak sačekati sledeću sezonu ako i tada ne vrati formu verovatno nikad neće.

ZLOBEX

pre 8 godina

..."Da se moja karijera završi danas, bila bi to karijera o kojoj sam sanjao“...

To care! Dovoljno je da uzmeš još nekoliko Roland Garosa, i par Indijanopolisa.

anica

pre 8 godina

Zanimljiv intervju sa Nadalom, covek prica vrlo svesno i razumno i to je za svaku pohvalu, ne vidim sta bi njega moglo sekirati toliko je uspesan sportista, kao i sam sto kaze da sada batali tenis nema za cim da zali, usponi padovi sve je to normalno, mada ocigledno da nema nista od novog trenera jer je on u senci svog strica i dalje i misli ako bi doveo nekoga da bi ispalo kao da ga ne postuje, ne verujem da ovo govori zato sto je sebican i sto ne zeli to, vec zato sto je tako vaspitan, Rafa vrlo dobro zna sta valja sta ne, posebno me je iznenadio ovaj odgovor u vezi porodice, donekle je u pravu zeli da ima miran zivot, da se ne provlaci to kroz medije mada bi mu samo dobro donelo kao i Novaku, ko zna mozda ona njegova nece da se udaje jos, mozda ne zeli decuu, nije do njega:) Srecno Rafo kako god odlucio, nedostaju finala sa Novakom mnogo.

Mare,NS

pre 8 godina

Kao da ova dosadna kisa utice na raspolozenje ljudi.

Kome RN treba da se pravda?
Nikom.
Tenis je individualan sport i igra za sebe.
Svaki uspeh i neuspeh su licni.

Mozda nije imao dobru sezonu,mozda je losija i od prethodne,ali jos uvek je u samom vrhu svetskog tenisa.
Ono sto je za 99,9% profi-tenisera uspeh(top 10) za njega bi trebalo biti katastrofalan rezultat?
Razmazio je on Spance,kao i Novak nas.

Ja ga nikada ne bih otpisao,cak sta vise,zelim mu da bude jos bolji.

Zajedno sa RF i NDJ podigao je tenis na mnogo visi nivo i normalno je da u jednom trenutku ne mozes da ispratis rivale,odnosno cak i najbolji dostignu svoj maximum i bolje vise ne mogu.
Ali takvi nikad ne odustaju i nece se predati bez borbe.
RF je pre par sezona bio u slicnoj situaciji i vratio se.

Najbolji primer je mozda Valentino Rosi,moto GP-doktor,koji dozivljava drugu mladost i bori se za titulu iako su ga daaaavno otpisali.

Ne daj se,Rafa,jos cemo mi tebe godinama gledati,ne moramo da te volimo,kao ni RF,ali moramo da vas postujemo!!!

Koja

pre 8 godina

Treba ljudi da se sete Nadalovih reci "kritika izrecena sa postovanjem".
Nesto sto su ljudi odavno zaboravili ugledajuci se na "zvezde" rijalitija zbog cega mi je cesto bolno da citam komentare ovde.
Nije kraj za Nadala.
Nadamo se da ce duze trajati rivalitet izmedju njega i Djokovica jer mnogi njihovi mecevi su vec sad usli u istoriju.

novak123

pre 8 godina

Da szazem se cim igrac koji je naviko navijace na pobjede,pocne lose da igra odma prica propao je nema nista od njega,nema tog postovanja bravo Rafa za sve sto si uradio u tenisu!

Beljo

pre 8 godina

Citao sam intervju prije dva dana... Nadal je rekao da vidi sebe kako zavrsava sa Tonijem... Ili sam ja rijec "acabando" pogresno razumio.

Marko

pre 8 godina

Ovi novinari su stvarno postali teski smaraci, jer se posle svakog turnira Nadalova konferencija "ponavlja" jer mu postavljaju sve ista pitanja. Njegova je stvar sta ce on da radi u svom privatnom zivotu. Da li ce se vratiti na stare staze ? E to niko ne zna. Da li je preforsirao svoje telo svih ovih godina ? Verovatno da jeste. Da li cemo opet gledati epske meceve sa Noletom ? To sve svi nadamo, ali su sanse veoma male. Nadalu ima jos veci pritisak, jer zna da je trenutno miljama iza Noleta, i da je tesko naci formulu. Jos jednom ponavljam "Nije vazno koliko vremenski treniras, nego koliko kvalitetno to radis"..

misko

pre 8 godina

Gledam tenis već 50 godina i mislim da ti je svaka na mestu.Ti si sjajan sportista i čovek.Novinari i kritičari traže samo razlog za svoje promocije ne obazirujući se na posledice po cenu uvreda i tuđih nesreća.I da ne osvojiš više nijedan Masters ili Grand slam ti ćeš biti legenda o kojoj će se dugo dugo pisati i pisati kao što decenijama rade sa Rod Lejverom,Lendlom,Samprasom ili Mekinroom itd.ŽIVEO I SREĆNO.

novak123

pre 8 godina

Da szazem se cim igrac koji je naviko navijace na pobjede,pocne lose da igra odma prica propao je nema nista od njega,nema tog postovanja bravo Rafa za sve sto si uradio u tenisu!

su270

pre 8 godina

Bravo Rafa na korektnim odgovorima novinarskim provokatorima. Nebuloza je definitivno pitati coveka koji ima 14 GS titula o bilo kakvom razocarenju...Majstore vrati se jer mozes jos dosta dati tenisu kao sportu...

Vera

pre 8 godina

Novakov sam navijač,obožavam ga,ali i mislim da Nadal sutra prestane s tenisom,da je njegova karijera vrijedna svakog poštovanja i divljenja,da je i kao čovjek na mjestu i stvarno mi nisu jasni mediji i glupi novinari koji mu stalno trljaju sol na ranu i postavljaju neumjesna pitanja ,a mislim da mu time samo stvaraju pritisak da nešto mora ili da je,ne daj Bože gotov.Da ga malo ostave na miru,prije bi se vratio i ponovo bismo gledali epske mečeve između njega i Novaka.Kad si na vrhu svi ti se dive,a čim malo padnes ili posustanes svi se nađu da ti dijele savjete i da te kritiziraju.I šta koga briga za njegovu ženidbu,oženice se kad on bude htio,to ionako nema nikakve veze s njegovom formom.Meni je Rafa drag i želim mu sve najbolje,a ako Novak ne bude imao s kim igrati neće nam se uskoro dati gledati njegove mečeve,a to vjerujem,nitko od nas fanova ne želi.Meni malo fale uzbudljivi mečevi,iako sam potrošila živaca i živaca,ali mi je onda pobjeda i draža.

Koja

pre 8 godina

Treba ljudi da se sete Nadalovih reci "kritika izrecena sa postovanjem".
Nesto sto su ljudi odavno zaboravili ugledajuci se na "zvezde" rijalitija zbog cega mi je cesto bolno da citam komentare ovde.
Nije kraj za Nadala.
Nadamo se da ce duze trajati rivalitet izmedju njega i Djokovica jer mnogi njihovi mecevi su vec sad usli u istoriju.

Bojan

pre 8 godina

Bravo za Nadala! Bez tebe ovaj sport bi bio dosadan! Za sve nas koji volimo Novaka, da nije ovog momka sve sto Novak postize bilo bi manje vredno!

anica

pre 8 godina

Zanimljiv intervju sa Nadalom, covek prica vrlo svesno i razumno i to je za svaku pohvalu, ne vidim sta bi njega moglo sekirati toliko je uspesan sportista, kao i sam sto kaze da sada batali tenis nema za cim da zali, usponi padovi sve je to normalno, mada ocigledno da nema nista od novog trenera jer je on u senci svog strica i dalje i misli ako bi doveo nekoga da bi ispalo kao da ga ne postuje, ne verujem da ovo govori zato sto je sebican i sto ne zeli to, vec zato sto je tako vaspitan, Rafa vrlo dobro zna sta valja sta ne, posebno me je iznenadio ovaj odgovor u vezi porodice, donekle je u pravu zeli da ima miran zivot, da se ne provlaci to kroz medije mada bi mu samo dobro donelo kao i Novaku, ko zna mozda ona njegova nece da se udaje jos, mozda ne zeli decuu, nije do njega:) Srecno Rafo kako god odlucio, nedostaju finala sa Novakom mnogo.

Mare,NS

pre 8 godina

Kao da ova dosadna kisa utice na raspolozenje ljudi.

Kome RN treba da se pravda?
Nikom.
Tenis je individualan sport i igra za sebe.
Svaki uspeh i neuspeh su licni.

Mozda nije imao dobru sezonu,mozda je losija i od prethodne,ali jos uvek je u samom vrhu svetskog tenisa.
Ono sto je za 99,9% profi-tenisera uspeh(top 10) za njega bi trebalo biti katastrofalan rezultat?
Razmazio je on Spance,kao i Novak nas.

Ja ga nikada ne bih otpisao,cak sta vise,zelim mu da bude jos bolji.

Zajedno sa RF i NDJ podigao je tenis na mnogo visi nivo i normalno je da u jednom trenutku ne mozes da ispratis rivale,odnosno cak i najbolji dostignu svoj maximum i bolje vise ne mogu.
Ali takvi nikad ne odustaju i nece se predati bez borbe.
RF je pre par sezona bio u slicnoj situaciji i vratio se.

Najbolji primer je mozda Valentino Rosi,moto GP-doktor,koji dozivljava drugu mladost i bori se za titulu iako su ga daaaavno otpisali.

Ne daj se,Rafa,jos cemo mi tebe godinama gledati,ne moramo da te volimo,kao ni RF,ali moramo da vas postujemo!!!

Nikola Inter

pre 8 godina

Mnogo mi bilo zao sto je izgubio sad od Conge,dueli njega i Novaka su nesto najbolje sto je tenis imao i nikada tenis nece biti isti bez tog rivalstva. Izvlacili su najbolje jedan iz drugog,igrali su tenis kakav tesko da ce biti vidjen opet. Iskreno se nadam da ce se vratiti bar na približan nivo,na kojem je bio,da uzivamo jos malo u nekom finalu AO ili RG,zasluzio je to Rafa,a Noleta samo zdravlje neka posluži i eto nama opet spektakla.

ZLOBEX

pre 8 godina

..."Da se moja karijera završi danas, bila bi to karijera o kojoj sam sanjao“...

To care! Dovoljno je da uzmeš još nekoliko Roland Garosa, i par Indijanopolisa.

Nebojša

pre 8 godina

Mislim da nije gotov ali isto mislim i da nikada više neće dominirati i biti broj jedan što ne znači da ne može možda do još nekog grenslema vreme će pokazati ljudi su spremni pre lako da otpisuju najbolje igrače Federera već godinama sada i Nadala čak su neki i za Novaka pričali posle nekih poraza da je gotov treba ipak sačekati sledeću sezonu ako i tada ne vrati formu verovatno nikad neće.

Marko

pre 8 godina

Ovi novinari su stvarno postali teski smaraci, jer se posle svakog turnira Nadalova konferencija "ponavlja" jer mu postavljaju sve ista pitanja. Njegova je stvar sta ce on da radi u svom privatnom zivotu. Da li ce se vratiti na stare staze ? E to niko ne zna. Da li je preforsirao svoje telo svih ovih godina ? Verovatno da jeste. Da li cemo opet gledati epske meceve sa Noletom ? To sve svi nadamo, ali su sanse veoma male. Nadalu ima jos veci pritisak, jer zna da je trenutno miljama iza Noleta, i da je tesko naci formulu. Jos jednom ponavljam "Nije vazno koliko vremenski treniras, nego koliko kvalitetno to radis"..

Go Rafa!

pre 8 godina

Rafa je sportista i covek za svako postovanje. Novinari lesinari! On zna da je i to deo njegovog posla, ali mu sigurno nije lako bilo ove godine. Iako je logicno da navijamo za Djokovica kad igraju, Rafa nedostaje vrhunskom tenisu, bilo je uzbudljivije kad je bio u vrhu forme.

el grande

pre 8 godina

A najjaci su ovi "ljubitelji" sporta koji coveku sa 14 gren slem trofeja, 27 mastersa, 4 dejvis kupa i olimpijskim zlatom porucuju da je luzer. Jeste, on je luzer, vi pobednici, ajde sad kod mame da vam da za kafu.

mare

pre 8 godina

Ljudi poput Nadala, Federera i Đokovića su u svojim karijerama postigli toliko mnogo da je to nestvarno! Jednostavno NEVEROVATNO! I ko smo mi da ih kritukujemo! Poželimo im najbolje u životu i radu, navijajmo za Đokovića da obori sve rekorde i uživajmo u sportu! Pozdrav svim ljubiteljima sporta!

karamba

pre 8 godina

Bravo decko,u celoj karijeri si imao samo par nekorektnosti(jedno od njih,cuveno Novakovo pecanje u mrezi),medjutim,u potpunosti sam siguran da je bilo u zaru borbe i velike zelje za pobedom!
Pristojan,lepo vaspitan,sampion.Posle Novaka,moj prvi izbor!
Zelim ti sve najbolje u zivotu,a sto se tice tenisa,vec si ostavio jaaaako dubok trag,nemas razloga da za bilo cim zalis!

sinki

pre 8 godina

Nisu mi jasni ovi ljudi koji se nasladjuju sto je Nadal u krizi.Ja sam Novakov navijac,i nije mi drago ovo sto se desava,ali kao sto je i Rafa sam rekao,sve da sada prekine sa igrom,on ima nevjerovatnu karijeru u kojoj je osvojio 14 gren slemova.

anica

pre 8 godina

(neko iz mase, 19. oktobar 2015 13:16)
Kada je Nadal nekoga ponizio? Smejao se nekome? Sigurno mu se zamera onaj prst, ili sta vec, ispada da branim Nadala uvek, ali iskrena da budem smeta mi kad procitam tako nesto, covek je uvek izasao na teren spreman za mec i kada je islo i kada ne, koliko ga je puta Nole pobedio 2011 da li je nekada ista ruzno rekao, samo je govorio kako mora jos da radi da bi ga dobio, i da je neverovatno kako Novak igra, i sad ne kmeci vec ga pitaju novinari i on odgovara, i u situaciji u kojoj je kaze da je Nole liga iznad svih, ajde zapitaj se da li bi Roki tako nesto rekao? Ne moze da se smeje kada gubi, mora da pokaze malo nervoze, sampioni su to, gleda sam sebe kako ne ide a sta je bio, nije lako, mnogo puta je hvalio Noleta i kada su ga drugi omalovazavali pamtim odlicno, mozda smeta sto se baca na sljaku kad dobije mec, "grize" pehar, pa sta? Svi su oni sportisti za primer, ali ljudski kvaliteti se postuju, misljenja sam da i po igrackim a tek ljudskim kvalitetima je Nadal u samom vrhu...i samo osoba koja je ljubomorna i neiskrena to ne vidi.

Deki

pre 8 godina

Stvarno se preteruje, ja nikad nisam mnogo cenio Nadalov stil igre, još kada je bio u vrhu sam govorio da ne može dugo da traje jer je odnos tehnika/snaga 30/70%, što je kod Rodje obrnuto i zato Rodja dugo traje. Biologija je nemilosrdna. Rafa je vraćao ono što je nemoguće vratiti a još pri tome tako da protivnik ne može da vrati? Jednom će i Nole početi da gubi od mladjih, nadam se što kasnije i prema tako velikim igračima se treba obraćati sa poštovanjem. Čemu ta pitanja da li ćeš opet biti najbolji, osvojiti GS i slično? Rafa će uvek biti jedan od najbolji svih vremena, a nadam se Nole još veći!

Milko

pre 8 godina

“Prihvatam različita mišljenja dokle god je ta kritika u granici normale. Možeš da kažeš da je igrač loš ili da je gotovo, ali uvek sa poštovanjem. Kada se budem povlačio, mislim da će Toni biti u mojoj loži“.

Veliki teniser i čovek, Rafael Nadal.
Nadam se da će još dugo biti najveći rival "svetskom a našem" Novaku Djokoviću.

Ivan M

pre 8 godina

Samo dva igraca su mogla tri puta da ponove meceve kao sto su Madrid 2009., finale Australije 2012 ili polufinale Rolan Garosa 2013, i steta je ako takvo nesto necemo videti nikada ponovo. U tenisu se vodi rasprava o tome ko je najveci, ali jedno je 100% sigurno, a to je da je Rafa najveci sljakas svih vremena. I to ce ostati jos veoma dugo.

chao

pre 8 godina

Kako izgleda na terenu sa onim njegovim "navikama" i grimasom na licu(dignuta leva obrva)kad daje izjave,nikad ne bih rekao da moze da da ovako zreo i mudar odgovor na kritike..zelim mu da se vrati na stari nivo i da gledamo opet vanserijske duele sa Noletom,ali da ipak nas Ponos dominira!

zute loptice

pre 8 godina

Svacije vreme dodje o prodje. Nadalovo je proslo, a i Federerovo. Bice jos dobrih partija od njih, ali to nije vise to. Za njih je Djokovic "vanzemaljac". Ali ono sto brine je da nazalost nema nijednog ozbiljnog tenisera koji bi Djokovica nasledio. Svi ostali su, hteli ili ne, druga liga. Neko ce od njih morati biti prvi, ali proci ce decenije dok neka trojka kao sto je Federer - Nadal - Djokovic ponovo ne zablista.

Stefan

pre 8 godina

Nadal dokazuje da je veoma pametan momak. Zrelo razmisljanje. Ispravno. Karakteristicno za velike sampione. Interesantno da su Nole, Rafa i Federer izuzetno inteligentni. U tenisu izgleda nema uspeha bez pametne glave. Oni koji zele da budu sampioni treba da procitaju ove Nadalove odgovore. Primer kako sportista treba da razmislja.

Saša

pre 8 godina

Mi smo stvarno neverovatan narod, nekad najbolji, a skoro uvek najgori, hoćete da Nadal dođe do 20 GS a Novak da ostane na 10, dal španci tako rezonuju, Nole sine zgazi ih sve, nema milosti.

Sergije

pre 8 godina

Covek je majstor ove igre i jedan od najboljih svih vremena. Imao je los period, bio popvredjen i sada se vraca. U Sangaju ispao u polufinalu, kao i teniser br.2. Teniser br.3 (branilac titule) ispao u drugom kolu. Novinari ga napali kao da ga pobedjuju pocetnici. Malo zdravog razuma ne bi skodilo ni sportskim novinarima.

Damir

pre 8 godina

Model za odličan pristup novinarskim pitanjima. Prizemno i realno. Tek mu je 29,nije cvijet mladosti,ali nije ni zalazak. Bit će tu još vrhunskih mečeva,godinama nadam se. Kad on ode,bit će velika rupa,isto se odnosi i na Federera i Noleta. Uvijek je bilo da poslije starih šampiona dolaze novi,samo je sad izgleda neka rupa koja traje...

Alex

pre 8 godina

Svaka čast druže. Želim ti da se vratiš u sam vrh, sa Noletom da se nosiš, pa ko bude bolji. Ipak je najveća uživancija gledati vas dvojicu u dvoboju. Srećno u novoj sezoni!

siporex

pre 8 godina

... ako nadal nastavi da se razvlaci ovako sledece dve tri godine - bice upamcen po ovome - a ne po svojoj gren slam fazi (mada je i ona pod dubokom senkom zna se cega) - inace me podseca na jednog domaceg politicara (znate i koga) - stalno statisticki napredujemo a sve nam je gore...

neko iz mase

pre 8 godina

Realno,navijac sam Noleta i ovog coveka ne volim videti ocima jer je pokvaren do dna,dok je ponizavao sve oko sebe nije ovako kmecio,ali ipak moram da kazem da kad slusam nekog tamo matsa vila dera,mekinroa,ljude koji ne da ne mogu da sanjaju o nadalovoj karijeri nego su svetlosnim godinama iza njega ili novaka a znaju da kritikuju,pametuju,budu pristrasni kao mats,koji uporno godinama pljuje po novaku e onda mi se s...re s oprostenjem svima. Neka si im tako rekao ali treba jednom neko zaista da zacepi ona velika usta i mekinrou i matsu..stati im jednom na put.

obale

pre 8 godina

Oni koji su gledali njegov zadnji meč protiv Novaka, mogli su da primete neke poteze i kretnje koje Nadal do sada nije imao ili nije fizički mogao da ih odradi zbog prevelike mase. Moja procena je da je skinuo bar 3-4 kg, i da ako nastavi u tom pravcu i skine još 2-3 kg biće ponovo velika pretnja i izazov za Novaka, ali i motivacija. Nadam se da će uspeti za još jednu stepenicu podići tenisku igru i učiniti je zanimljivijom.

Veljko Marinkovic

pre 8 godina

Naravno da nisi gotov!
Protiv Vavrinke i Tsonge si pokazao da jos mozes da igras izvanredan tenis.
U Parizu i Londonu se nadam finalu protiv Djokovica,a u Melburnu sam ubedjen u to.

Ivan

pre 8 godina

Nadal je sportista fanatik. Malo je takvih u savremenom sportu, mene licno ovaj covek fascinira u svakom smislu. Posle svega sto je do danas pokazao na terenu ne bih smeo da kazem da je njegova karijera gotova. Da budem precizniji mislim da je moguce da vec naredne sezone pokaze svoje staro lice. Da li ce to biti dovoljno da se primakne Novaku ne znam ali mislim da ceo gledati jos neizvesnih meceva ova dva tenisera. Zivotna prica Rafaela Nadala za mene je jedna od najinteresantnijih sportskih prica uopste. Na kraju, reci cu da Rafael Nadal poseduje sportsku harizmu kakvu Novak nece imati nikada.

Da ne bude zabune veliki sam navijac Novaka Djokovica a posebno u mecevima protiv Rafe.

Rafa

pre 8 godina

Za čoveka, koji je već toliko postigao, ne može se reći da je neuspešan. Kako i sam kaže i da sad prestanem da igram, ipak bih bio zadovoljan postignutim. Samo 14 Gs-a nije mala stvar, a gde su svi ostali uspesi. Ono što bih posebno hteo da naglasim je, da većina ljudi nije ni svesna Rafine veličine i svega što je postigao do sada, s obziron na teškoće koje je ga prate kroz njegovu karijeru. U svakom slučaju, glavu gore i vamos Rafa!

dipl. ing građanstva

pre 8 godina

"Federer ima četvoro dece, Đokovićev sin uskoro će napuniti jednu godinu, a Marijeva supruga je trudna."
A mica je dale ispite u roku a pera je završio fakultet i zaposlio se a koleginice cace komnšinica iz gornje ulice.....
Oću i ja da konkurišem!

Milan

pre 8 godina

I kad gubi Nadal je sjajan covek !
Nije ni cudo sto su on i Djokovic prijatelji !
Pravi ljudi se uvek prepoznaju u teskim trenucima, a to Nadal upravo maestralno demonstrira !

Saša

pre 8 godina

Ne zanima me, kad su pobeđivali Novaka svi su bili kao kod Branka kockice, sad kad ih naš car kida i demolira traže izgovore, nema milosti, idemo po zlato u Riju i jurimo rekord GS, ne pitamo za posledice, idemooooo...

Svete

pre 8 godina

Zbog njegovog specificnog stila igra svi koji prate tenis pa i sam Nadal i njegov stab su bili svesni da ce do doci do ovakvog pada, jedino mislim da su uglavnom svi iznenadjeni koliko je dugo traja, mada je mnogo puta pravio pauze i preskakao turnire, naravno sve van sljake, i time je uspeo je da produzi svoju karijeru. Ne verujem da moze da zaigra kao recimo 2013. cak mislim da su sanse za to minimalne a njegovo je da proba ! I muka mi je vise od tih pitanja o zenidbi i promeni trenera, ako shvati da mu treba novi trener, zenidba i deca sredice to ne znam sta imaju novinari da ga ubedjuju u vezi toga ?

Beljo

pre 8 godina

Citao sam intervju prije dva dana... Nadal je rekao da vidi sebe kako zavrsava sa Tonijem... Ili sam ja rijec "acabando" pogresno razumio.

oxydant

pre 8 godina

Želim Nadalu da završi put povratka u najbolju formu.Neka to bude najdalje do Rolan Garosa!
Ali,Nadal duguje objašnjenje teniskoj javnosti.Zašto je, skoro čitavu sezonu 2015.prosek brzine njegovih loptica bio 25% manji,a servis nije
prelazio 185 km/h ?! Pritom (po sopstvenim izjavama)nije bilo povreda,
ni bolesti...

Dott

pre 8 godina

Nije sporno, Nadal je medju najboljim teniserima svih vremena, medjutim prenebegava cinjenicu da je suvise naglo prekinuo sakupljacku karijeru velikih trofeja i s obzirom na nagli prekid tog ritma, svet je od njega ocekivao jos vise. Bas kad je krenula prica da bi mogao i prestici Rodzera u mnogim parametrima, odjednom je Novakovih 10 GS trofeja blize Rodzerovim 17 nego Nadalovih 14.
Suvise je usiljeno to Nadalovo trazenje postovanja njegovog lika i dela, neosporno je veliko, ali samo potenciranje izaziva kontraefekat svakako, a on kao da te stvari ne razume.
Za mene licno epilog Nadalove karijere je vise nego izvestan, cak je premasio moja ocekivanja, s obzirom na izrabljivacki tenisa za telo koji igra. Malo cije telo bi izdrzalo toliku torturu toliko vremena, koliko je njegovo. Takvim tenisom Rodzer bi zavrsio karijeru do 30te, Novak takodje, dok Nadal mislim da ce jos igrati, ali koliko ce jos postici, za to vec nisam optimista, ali verujem da jos moze do nekog GS trofeja, jedan ili dva veventualno do kraja karijere.

Majstor

pre 8 godina

Mnogo su se zatrcali da otpisu Nadala. Momak ima samo 29 godina i sigurno ce biti jako velika prepreka svakome jos koju godinu, a ako kao Nole uspe da resi "probleme" ihaj...

Zoran

pre 8 godina

Najveća prednost Nadala u odnosu na ostale igrače je, po mom skromnom laičkom mišljenju, razumevanje suštine tenisa, vizija igre. U tome je ispred njega samo Federer a ravan mu je Nole (donekle!).

Najveća mana mu je igra koja je "provaljena". Kada je Nole bio u toj situaciji, angažovao je Bekera. Videli smo šta je Lendl napravio sa Marijem. Nadalu bi promena trenera (i autoriteta!), verujem, još više donela.

rafael30

pre 8 godina

Ma da..stvar je u tome što Rafi sad ne ide po planu..i to nije dobro za tenis..jer fale ti epski ,veliki mečevi..svaka čast federeru ..i bio je to dobar meč u finalu us opena..ali daleko je to od onog svemirskog tenisa koji je prikazan u onih par mečeva između noleta i rafe..slažem se da to jako fali..
što se noleta tiče,to je nestvarno kako on sada igra..iskreno,dosadno mi je postalo jer znam da mu nitko ne može uzeti više od dva gema po setu..

Stevica

pre 8 godina

Nadal je dobra osoba i je bolji sportista! U njegovim duelima sa Federerom uvek sam navijao za Fedex-a, ali sam postovao Rafu i cenio ga uvek jer su njih dvojica pokazali svetu sta znaci biti sportista. Tenis je jedan od dva najuglednija sporta u svetu, zbog onih koji ga prate. Mi treba da smo jako ponosni na naseg Noleta sto je pored njih dvojice - broj 1.
Jedino mi je zao sto Nadal nije igrao vise meceva na drugim podlogama sa Noletom zbog H2H rezultata, nekako najvise je igrao na sljaci i tu bio odlican, a izuzev 2-3 sezone bio je dobar i na ostalim podlogama. Zato je i stkao toliku prednost medjusobnom skoru. Sada, kada je Nole najbolji, skor bi bio dosta drugaciji, ali...

tenis neznalica

pre 8 godina

Nadalove izjave,na mestu i vrlo pametne.Osim jedne nedorecene,a to je da je njegova privatna stvar da lice ici kod psihijatra.Jeste,ali ostavlja dosta pitanja: da li je normalno da takve pokrete tokom cele karijere pravi (prisilna neuorza)prilikom svakog servisa,bolesna pedantnost u milimetar postavljati flase,i najvaznije misteriozna nestajanja iz tenisa na duze vreme,bas kada stvari krenu nizbrdo.Mozda bi ipak trebalo malo odvikavanja od sto sta u svakom pogledu.

Dott

pre 8 godina

@Dott A koliko je to Rodzer osvojio gren slem trofeja posle svog 29-,og rodjendana? Jedan.
(aha, 19. oktobar 2015 14:38)

Isto koliko ce i Nadal verovatno.

kurajber

pre 8 godina

A gde su moji komentari? To sto sprečavate da pricam i Nadalovom dopingovanju govori više o vama administratorima i ujedno objasnjava Nadalovu popularnost.

sloba

pre 8 godina

Bravo Rafa svaka čast majstore i ako ikoga treba da se plašimo to je Rafa. Nadam se da se neće vtratiti bar još sledeću godinu na tron.

pitanje

pre 8 godina

@kurjaber Ne objavljuju ti komentare te vrste, jer takvi komentari ne zasluzuju objavu! Na taj nacin svakog mozemo etiketirati, pa i Novaka. Sta bi ti tek pisao o Nadalu da je on na Novakovom mestu? Zamisli se malo.

kurajber

pre 8 godina

Pa naravno da si gotov. Opsesivno kopmulzivne radnje sad si poduplao, radiš 2 kruga od zadnjice do nosa kod svakog serviranja a pre si to radio samo jednom. Cak sad to radiš i kad očekuješ servu. Nema visedopa pa si malo vise nervozan nego obično.

zvonce

pre 8 godina

Kod vrhunskih sportista uvek postoji pitanje, kada prestati. Malo jih je koji su to uradili na vrhu slave. Postoji: "Zasviraj i zadjeni za pojas" ali u realnom životu,to je jako teško. Oni su moderni gladiatori, koje mnoge brzo zaboravljamo dali zbog lošijih rezultata ili zbog povreda. Mentalna snaga jim je najbitnija. Pretpostavljam, da kad bi čitali sve što se o njima piše, odavno bi poludeli ili ostavili sve. Najače svi svojataju, kad lošije krene, svašta. Ništa nije večno u sportu. Pare ne rešavaju sve. Oduvek je bilo hleba i igara...

verni navijač

pre 8 godina

ČOVEĆE TI SI NAJ BOLJI I SVI ZNAJU TO SAMO TREBA DASE VRATIŠ U FORMU!!.. Nadal je uz Fderera naj bolji u istoriji ima najači top spin udarac od koga nema odbrane!! nebi toliko oisvojio Roland Garosa da nije tako ćovek bukavalno igra ko životinja kad je u formi i tu nemože niko ništa zato štol je i fizički izdržljiviji i najači i najboje trči i može iz naj bržeg trka da opali top spin iz forhgenda. Kako je samo uništavao Federera naj boljeg igrča u istoriji dok je ovaj još bio u naj boljim danima u onim finalima roland garosa!!

Jumko

pre 8 godina

Nikada ti luzeru neces osvojiti titula, mastersa i slemova kao bozanstvo Djokovic! Tako da bezi u rupu ti mali, neostvareni, zavidni, losi, nafiksani misu kome i kosa cak opada!

Dragan VG

pre 8 godina

@Realno

Tesko da si ti realan, kada kazes da je Nadal antitalenat!?
Antitalenat moze na veliki rad, da uzme 1, mozda jos neki GS, ali 14 tesko moze da uzme neko ko nije majstor ove igre.
GS titule na svim podlogama, rekordan broj titula na sljaci, kompletiran karijerni GS, odnos pobeda i poraza sa Federerom
On, Djokovic i Federer, kada zavrse karijere, bice 3 najveca igraca koja su ikada hodala teniskim terenima.

realno

pre 8 godina

Samo hrabro legendo.
Sledece sezone osvajas Slem sigurno.
I naravno ponovo ocekujemo da pobjedjujes domaceg heroja u zavrsnicama Gren Slemova kao sto si to cinio u skorijoj proslosti.
Svakako da je 14 veci broj od 10.

@%*#?(&)€+$

pre 8 godina

joj kolko lupetanja ovde gotov je gotov je. tako se pričalo i za federera 2011. pa op eto njega 2012. na prvom mestu sa osvojenim wimbldonom.

ako neko ima najveće šanse da stigne federera to je nadal. njemu fali 3 gs titule ima godina ko novak a 4 gs prednosti u toj trci. po 1 gs u naredne 3 godine za razliku od novakovih 2.33.

navijam za novaka al realno nadal je u boljoj poziciji u trci za skidanje federera.

lćž

pre 8 godina

Prvi utisak je da Rafa deluje mnogo rečitije kada daje intervjue na svom jeziku- engleski ga neće pa neće i zato često i nemamo priliku da čujemo prave odgovore.
Ne deluje mi kao da može da se vrati na nivo na kom je osvajao sve živo, a mislim da je Mekinro itekako u pravu za promenu trenera= samim tim promenu igre. Ne bi bilo prvi put da nas sve iznenadi come backom ali sada stvarno ne vidim način- sa ovim nivoom fizikalije i tehnike. S druge strane, on je u 2015-toj pored svih muka "samo" 5. na svetu po osvojenim bodovima- respect. U pravu je za bezobrazne i neodmerene kritike- ja bih na njegovom mestu još oštrije odgovarao. Odavno sam veliki Noletov fan, u mečevima Rafa- Fed uvek navijao za Rođu ali želim Rafi da uspe u povratku i da gledamo još teniskih klasika.

SRBIJAAAA

pre 8 godina

Rafo legendo kako god ti odlucis,za mene si najbolji svih vremena.
Nije dzaba jedan Dzon Mekenro rekao da da je Rafa najbolji teniser u istoriji.
Svi znamo kako si se izivljavao na Rogeru,tako da Svajcarac nikako ne moze biti najbolji svih vremena.
Svaka vast Novaku,ali zaista je smjesno I neumjesno porediti ga sa Rafom.
Naravno to nece priznati samo pristrasni I definitvno neobjektivni Novakovi navijaci.

Nenad Ns

pre 8 godina

realno Ko su ti što očekuju, ti i tvoji ukućani. Ili si samo jedan frustrirani "susjed"? Patite bede jedne kad ne navijate za svog zemljaka!

realno

pre 8 godina

Ma gotov je on odavno.
Ipak u jednoj stvari je u pravu. Treba da bude presrecan sa svim sto je uradio do sada.
Osvojiti tolike titule, sa takvim antitalentom za tenis je stvarno ogromna stvar i nesto sto se desava jednom u sto godina.
Jednostavno covek je najveci sreckovic u istoriji tenisa.
Da su neki stvarno veliki teniseri imali srece kao Nadal, osvojili bi po 50 GS titula u karijeri.
Rafa na polovini tih turnira koje je osvojio realno nije zasluzio ni prvo kolo da prodje.
Ali sreca, sreca i samo sreca, tolika sreca da sam ja poceo da verujem da postoje neke magije u onim njegovim idiotskim ritualima.

Hvala ti Boze sto nemam zenski mozak...

pre 8 godina

Steta sto Rafa nije Srbin! Imali bi najzgodnijeg sportistu na svetu. Ljudi, jeste videli vi te atribute?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (natasa, 19. oktobar 2015 19:58)

Mene samo interesuje sta bi ti I bilo ko imao od toga? Ne ulazim u to da li je najzgodniji ili ne - prvo zato jer sam muskarac pa se ne bavim izgledom drugih muskaraca; drugo zato jer nisam kompetentan da odlucujem o tome. Ali zaista gluplji komentar nisam skoro procitao.

Jumko

pre 8 godina

Nikada ti luzeru neces osvojiti titula, mastersa i slemova kao bozanstvo Djokovic! Tako da bezi u rupu ti mali, neostvareni, zavidni, losi, nafiksani misu kome i kosa cak opada!

neko iz mase

pre 8 godina

Realno,navijac sam Noleta i ovog coveka ne volim videti ocima jer je pokvaren do dna,dok je ponizavao sve oko sebe nije ovako kmecio,ali ipak moram da kazem da kad slusam nekog tamo matsa vila dera,mekinroa,ljude koji ne da ne mogu da sanjaju o nadalovoj karijeri nego su svetlosnim godinama iza njega ili novaka a znaju da kritikuju,pametuju,budu pristrasni kao mats,koji uporno godinama pljuje po novaku e onda mi se s...re s oprostenjem svima. Neka si im tako rekao ali treba jednom neko zaista da zacepi ona velika usta i mekinrou i matsu..stati im jednom na put.

verni navijač

pre 8 godina

ČOVEĆE TI SI NAJ BOLJI I SVI ZNAJU TO SAMO TREBA DASE VRATIŠ U FORMU!!.. Nadal je uz Fderera naj bolji u istoriji ima najači top spin udarac od koga nema odbrane!! nebi toliko oisvojio Roland Garosa da nije tako ćovek bukavalno igra ko životinja kad je u formi i tu nemože niko ništa zato štol je i fizički izdržljiviji i najači i najboje trči i može iz naj bržeg trka da opali top spin iz forhgenda. Kako je samo uništavao Federera naj boljeg igrča u istoriji dok je ovaj još bio u naj boljim danima u onim finalima roland garosa!!

siporex

pre 8 godina

... ako nadal nastavi da se razvlaci ovako sledece dve tri godine - bice upamcen po ovome - a ne po svojoj gren slam fazi (mada je i ona pod dubokom senkom zna se cega) - inace me podseca na jednog domaceg politicara (znate i koga) - stalno statisticki napredujemo a sve nam je gore...

kurajber

pre 8 godina

A gde su moji komentari? To sto sprečavate da pricam i Nadalovom dopingovanju govori više o vama administratorima i ujedno objasnjava Nadalovu popularnost.

kurajber

pre 8 godina

Pa naravno da si gotov. Opsesivno kopmulzivne radnje sad si poduplao, radiš 2 kruga od zadnjice do nosa kod svakog serviranja a pre si to radio samo jednom. Cak sad to radiš i kad očekuješ servu. Nema visedopa pa si malo vise nervozan nego obično.

ZLOBEX

pre 8 godina

..."Da se moja karijera završi danas, bila bi to karijera o kojoj sam sanjao“...

To care! Dovoljno je da uzmeš još nekoliko Roland Garosa, i par Indijanopolisa.

realno

pre 8 godina

Ma gotov je on odavno.
Ipak u jednoj stvari je u pravu. Treba da bude presrecan sa svim sto je uradio do sada.
Osvojiti tolike titule, sa takvim antitalentom za tenis je stvarno ogromna stvar i nesto sto se desava jednom u sto godina.
Jednostavno covek je najveci sreckovic u istoriji tenisa.
Da su neki stvarno veliki teniseri imali srece kao Nadal, osvojili bi po 50 GS titula u karijeri.
Rafa na polovini tih turnira koje je osvojio realno nije zasluzio ni prvo kolo da prodje.
Ali sreca, sreca i samo sreca, tolika sreca da sam ja poceo da verujem da postoje neke magije u onim njegovim idiotskim ritualima.

realno

pre 8 godina

Samo hrabro legendo.
Sledece sezone osvajas Slem sigurno.
I naravno ponovo ocekujemo da pobjedjujes domaceg heroja u zavrsnicama Gren Slemova kao sto si to cinio u skorijoj proslosti.
Svakako da je 14 veci broj od 10.

tenis neznalica

pre 8 godina

Nadalove izjave,na mestu i vrlo pametne.Osim jedne nedorecene,a to je da je njegova privatna stvar da lice ici kod psihijatra.Jeste,ali ostavlja dosta pitanja: da li je normalno da takve pokrete tokom cele karijere pravi (prisilna neuorza)prilikom svakog servisa,bolesna pedantnost u milimetar postavljati flase,i najvaznije misteriozna nestajanja iz tenisa na duze vreme,bas kada stvari krenu nizbrdo.Mozda bi ipak trebalo malo odvikavanja od sto sta u svakom pogledu.

Ivan

pre 8 godina

Nadal je sportista fanatik. Malo je takvih u savremenom sportu, mene licno ovaj covek fascinira u svakom smislu. Posle svega sto je do danas pokazao na terenu ne bih smeo da kazem da je njegova karijera gotova. Da budem precizniji mislim da je moguce da vec naredne sezone pokaze svoje staro lice. Da li ce to biti dovoljno da se primakne Novaku ne znam ali mislim da ceo gledati jos neizvesnih meceva ova dva tenisera. Zivotna prica Rafaela Nadala za mene je jedna od najinteresantnijih sportskih prica uopste. Na kraju, reci cu da Rafael Nadal poseduje sportsku harizmu kakvu Novak nece imati nikada.

Da ne bude zabune veliki sam navijac Novaka Djokovica a posebno u mecevima protiv Rafe.

SRBIJAAAA

pre 8 godina

Rafo legendo kako god ti odlucis,za mene si najbolji svih vremena.
Nije dzaba jedan Dzon Mekenro rekao da da je Rafa najbolji teniser u istoriji.
Svi znamo kako si se izivljavao na Rogeru,tako da Svajcarac nikako ne moze biti najbolji svih vremena.
Svaka vast Novaku,ali zaista je smjesno I neumjesno porediti ga sa Rafom.
Naravno to nece priznati samo pristrasni I definitvno neobjektivni Novakovi navijaci.

Saša

pre 8 godina

Ne zanima me, kad su pobeđivali Novaka svi su bili kao kod Branka kockice, sad kad ih naš car kida i demolira traže izgovore, nema milosti, idemo po zlato u Riju i jurimo rekord GS, ne pitamo za posledice, idemooooo...

Saša

pre 8 godina

Mi smo stvarno neverovatan narod, nekad najbolji, a skoro uvek najgori, hoćete da Nadal dođe do 20 GS a Novak da ostane na 10, dal španci tako rezonuju, Nole sine zgazi ih sve, nema milosti.

Dott

pre 8 godina

Nije sporno, Nadal je medju najboljim teniserima svih vremena, medjutim prenebegava cinjenicu da je suvise naglo prekinuo sakupljacku karijeru velikih trofeja i s obzirom na nagli prekid tog ritma, svet je od njega ocekivao jos vise. Bas kad je krenula prica da bi mogao i prestici Rodzera u mnogim parametrima, odjednom je Novakovih 10 GS trofeja blize Rodzerovim 17 nego Nadalovih 14.
Suvise je usiljeno to Nadalovo trazenje postovanja njegovog lika i dela, neosporno je veliko, ali samo potenciranje izaziva kontraefekat svakako, a on kao da te stvari ne razume.
Za mene licno epilog Nadalove karijere je vise nego izvestan, cak je premasio moja ocekivanja, s obzirom na izrabljivacki tenisa za telo koji igra. Malo cije telo bi izdrzalo toliku torturu toliko vremena, koliko je njegovo. Takvim tenisom Rodzer bi zavrsio karijeru do 30te, Novak takodje, dok Nadal mislim da ce jos igrati, ali koliko ce jos postici, za to vec nisam optimista, ali verujem da jos moze do nekog GS trofeja, jedan ili dva veventualno do kraja karijere.

misko

pre 8 godina

Gledam tenis već 50 godina i mislim da ti je svaka na mestu.Ti si sjajan sportista i čovek.Novinari i kritičari traže samo razlog za svoje promocije ne obazirujući se na posledice po cenu uvreda i tuđih nesreća.I da ne osvojiš više nijedan Masters ili Grand slam ti ćeš biti legenda o kojoj će se dugo dugo pisati i pisati kao što decenijama rade sa Rod Lejverom,Lendlom,Samprasom ili Mekinroom itd.ŽIVEO I SREĆNO.

anica

pre 8 godina

Zanimljiv intervju sa Nadalom, covek prica vrlo svesno i razumno i to je za svaku pohvalu, ne vidim sta bi njega moglo sekirati toliko je uspesan sportista, kao i sam sto kaze da sada batali tenis nema za cim da zali, usponi padovi sve je to normalno, mada ocigledno da nema nista od novog trenera jer je on u senci svog strica i dalje i misli ako bi doveo nekoga da bi ispalo kao da ga ne postuje, ne verujem da ovo govori zato sto je sebican i sto ne zeli to, vec zato sto je tako vaspitan, Rafa vrlo dobro zna sta valja sta ne, posebno me je iznenadio ovaj odgovor u vezi porodice, donekle je u pravu zeli da ima miran zivot, da se ne provlaci to kroz medije mada bi mu samo dobro donelo kao i Novaku, ko zna mozda ona njegova nece da se udaje jos, mozda ne zeli decuu, nije do njega:) Srecno Rafo kako god odlucio, nedostaju finala sa Novakom mnogo.

chao

pre 8 godina

Kako izgleda na terenu sa onim njegovim "navikama" i grimasom na licu(dignuta leva obrva)kad daje izjave,nikad ne bih rekao da moze da da ovako zreo i mudar odgovor na kritike..zelim mu da se vrati na stari nivo i da gledamo opet vanserijske duele sa Noletom,ali da ipak nas Ponos dominira!

dipl. ing građanstva

pre 8 godina

"Federer ima četvoro dece, Đokovićev sin uskoro će napuniti jednu godinu, a Marijeva supruga je trudna."
A mica je dale ispite u roku a pera je završio fakultet i zaposlio se a koleginice cace komnšinica iz gornje ulice.....
Oću i ja da konkurišem!

zute loptice

pre 8 godina

Svacije vreme dodje o prodje. Nadalovo je proslo, a i Federerovo. Bice jos dobrih partija od njih, ali to nije vise to. Za njih je Djokovic "vanzemaljac". Ali ono sto brine je da nazalost nema nijednog ozbiljnog tenisera koji bi Djokovica nasledio. Svi ostali su, hteli ili ne, druga liga. Neko ce od njih morati biti prvi, ali proci ce decenije dok neka trojka kao sto je Federer - Nadal - Djokovic ponovo ne zablista.

Veljko Marinkovic

pre 8 godina

Naravno da nisi gotov!
Protiv Vavrinke i Tsonge si pokazao da jos mozes da igras izvanredan tenis.
U Parizu i Londonu se nadam finalu protiv Djokovica,a u Melburnu sam ubedjen u to.

sloba

pre 8 godina

Bravo Rafa svaka čast majstore i ako ikoga treba da se plašimo to je Rafa. Nadam se da se neće vtratiti bar još sledeću godinu na tron.

karamba

pre 8 godina

Bravo decko,u celoj karijeri si imao samo par nekorektnosti(jedno od njih,cuveno Novakovo pecanje u mrezi),medjutim,u potpunosti sam siguran da je bilo u zaru borbe i velike zelje za pobedom!
Pristojan,lepo vaspitan,sampion.Posle Novaka,moj prvi izbor!
Zelim ti sve najbolje u zivotu,a sto se tice tenisa,vec si ostavio jaaaako dubok trag,nemas razloga da za bilo cim zalis!

Deki

pre 8 godina

Stvarno se preteruje, ja nikad nisam mnogo cenio Nadalov stil igre, još kada je bio u vrhu sam govorio da ne može dugo da traje jer je odnos tehnika/snaga 30/70%, što je kod Rodje obrnuto i zato Rodja dugo traje. Biologija je nemilosrdna. Rafa je vraćao ono što je nemoguće vratiti a još pri tome tako da protivnik ne može da vrati? Jednom će i Nole početi da gubi od mladjih, nadam se što kasnije i prema tako velikim igračima se treba obraćati sa poštovanjem. Čemu ta pitanja da li ćeš opet biti najbolji, osvojiti GS i slično? Rafa će uvek biti jedan od najbolji svih vremena, a nadam se Nole još veći!

Zoran

pre 8 godina

Najveća prednost Nadala u odnosu na ostale igrače je, po mom skromnom laičkom mišljenju, razumevanje suštine tenisa, vizija igre. U tome je ispred njega samo Federer a ravan mu je Nole (donekle!).

Najveća mana mu je igra koja je "provaljena". Kada je Nole bio u toj situaciji, angažovao je Bekera. Videli smo šta je Lendl napravio sa Marijem. Nadalu bi promena trenera (i autoriteta!), verujem, još više donela.

novak123

pre 8 godina

Da szazem se cim igrac koji je naviko navijace na pobjede,pocne lose da igra odma prica propao je nema nista od njega,nema tog postovanja bravo Rafa za sve sto si uradio u tenisu!

rafael30

pre 8 godina

Ma da..stvar je u tome što Rafi sad ne ide po planu..i to nije dobro za tenis..jer fale ti epski ,veliki mečevi..svaka čast federeru ..i bio je to dobar meč u finalu us opena..ali daleko je to od onog svemirskog tenisa koji je prikazan u onih par mečeva između noleta i rafe..slažem se da to jako fali..
što se noleta tiče,to je nestvarno kako on sada igra..iskreno,dosadno mi je postalo jer znam da mu nitko ne može uzeti više od dva gema po setu..

oxydant

pre 8 godina

Želim Nadalu da završi put povratka u najbolju formu.Neka to bude najdalje do Rolan Garosa!
Ali,Nadal duguje objašnjenje teniskoj javnosti.Zašto je, skoro čitavu sezonu 2015.prosek brzine njegovih loptica bio 25% manji,a servis nije
prelazio 185 km/h ?! Pritom (po sopstvenim izjavama)nije bilo povreda,
ni bolesti...

anica

pre 8 godina

(neko iz mase, 19. oktobar 2015 13:16)
Kada je Nadal nekoga ponizio? Smejao se nekome? Sigurno mu se zamera onaj prst, ili sta vec, ispada da branim Nadala uvek, ali iskrena da budem smeta mi kad procitam tako nesto, covek je uvek izasao na teren spreman za mec i kada je islo i kada ne, koliko ga je puta Nole pobedio 2011 da li je nekada ista ruzno rekao, samo je govorio kako mora jos da radi da bi ga dobio, i da je neverovatno kako Novak igra, i sad ne kmeci vec ga pitaju novinari i on odgovara, i u situaciji u kojoj je kaze da je Nole liga iznad svih, ajde zapitaj se da li bi Roki tako nesto rekao? Ne moze da se smeje kada gubi, mora da pokaze malo nervoze, sampioni su to, gleda sam sebe kako ne ide a sta je bio, nije lako, mnogo puta je hvalio Noleta i kada su ga drugi omalovazavali pamtim odlicno, mozda smeta sto se baca na sljaku kad dobije mec, "grize" pehar, pa sta? Svi su oni sportisti za primer, ali ljudski kvaliteti se postuju, misljenja sam da i po igrackim a tek ljudskim kvalitetima je Nadal u samom vrhu...i samo osoba koja je ljubomorna i neiskrena to ne vidi.

Dott

pre 8 godina

@Dott A koliko je to Rodzer osvojio gren slem trofeja posle svog 29-,og rodjendana? Jedan.
(aha, 19. oktobar 2015 14:38)

Isto koliko ce i Nadal verovatno.

Mare,NS

pre 8 godina

Kao da ova dosadna kisa utice na raspolozenje ljudi.

Kome RN treba da se pravda?
Nikom.
Tenis je individualan sport i igra za sebe.
Svaki uspeh i neuspeh su licni.

Mozda nije imao dobru sezonu,mozda je losija i od prethodne,ali jos uvek je u samom vrhu svetskog tenisa.
Ono sto je za 99,9% profi-tenisera uspeh(top 10) za njega bi trebalo biti katastrofalan rezultat?
Razmazio je on Spance,kao i Novak nas.

Ja ga nikada ne bih otpisao,cak sta vise,zelim mu da bude jos bolji.

Zajedno sa RF i NDJ podigao je tenis na mnogo visi nivo i normalno je da u jednom trenutku ne mozes da ispratis rivale,odnosno cak i najbolji dostignu svoj maximum i bolje vise ne mogu.
Ali takvi nikad ne odustaju i nece se predati bez borbe.
RF je pre par sezona bio u slicnoj situaciji i vratio se.

Najbolji primer je mozda Valentino Rosi,moto GP-doktor,koji dozivljava drugu mladost i bori se za titulu iako su ga daaaavno otpisali.

Ne daj se,Rafa,jos cemo mi tebe godinama gledati,ne moramo da te volimo,kao ni RF,ali moramo da vas postujemo!!!

el grande

pre 8 godina

A najjaci su ovi "ljubitelji" sporta koji coveku sa 14 gren slem trofeja, 27 mastersa, 4 dejvis kupa i olimpijskim zlatom porucuju da je luzer. Jeste, on je luzer, vi pobednici, ajde sad kod mame da vam da za kafu.

@%*#?(&)€+$

pre 8 godina

joj kolko lupetanja ovde gotov je gotov je. tako se pričalo i za federera 2011. pa op eto njega 2012. na prvom mestu sa osvojenim wimbldonom.

ako neko ima najveće šanse da stigne federera to je nadal. njemu fali 3 gs titule ima godina ko novak a 4 gs prednosti u toj trci. po 1 gs u naredne 3 godine za razliku od novakovih 2.33.

navijam za novaka al realno nadal je u boljoj poziciji u trci za skidanje federera.

Milan

pre 8 godina

I kad gubi Nadal je sjajan covek !
Nije ni cudo sto su on i Djokovic prijatelji !
Pravi ljudi se uvek prepoznaju u teskim trenucima, a to Nadal upravo maestralno demonstrira !

Stevica

pre 8 godina

Nadal je dobra osoba i je bolji sportista! U njegovim duelima sa Federerom uvek sam navijao za Fedex-a, ali sam postovao Rafu i cenio ga uvek jer su njih dvojica pokazali svetu sta znaci biti sportista. Tenis je jedan od dva najuglednija sporta u svetu, zbog onih koji ga prate. Mi treba da smo jako ponosni na naseg Noleta sto je pored njih dvojice - broj 1.
Jedino mi je zao sto Nadal nije igrao vise meceva na drugim podlogama sa Noletom zbog H2H rezultata, nekako najvise je igrao na sljaci i tu bio odlican, a izuzev 2-3 sezone bio je dobar i na ostalim podlogama. Zato je i stkao toliku prednost medjusobnom skoru. Sada, kada je Nole najbolji, skor bi bio dosta drugaciji, ali...

Majstor

pre 8 godina

Mnogo su se zatrcali da otpisu Nadala. Momak ima samo 29 godina i sigurno ce biti jako velika prepreka svakome jos koju godinu, a ako kao Nole uspe da resi "probleme" ihaj...

Nebojša

pre 8 godina

Mislim da nije gotov ali isto mislim i da nikada više neće dominirati i biti broj jedan što ne znači da ne može možda do još nekog grenslema vreme će pokazati ljudi su spremni pre lako da otpisuju najbolje igrače Federera već godinama sada i Nadala čak su neki i za Novaka pričali posle nekih poraza da je gotov treba ipak sačekati sledeću sezonu ako i tada ne vrati formu verovatno nikad neće.

Marko

pre 8 godina

Ovi novinari su stvarno postali teski smaraci, jer se posle svakog turnira Nadalova konferencija "ponavlja" jer mu postavljaju sve ista pitanja. Njegova je stvar sta ce on da radi u svom privatnom zivotu. Da li ce se vratiti na stare staze ? E to niko ne zna. Da li je preforsirao svoje telo svih ovih godina ? Verovatno da jeste. Da li cemo opet gledati epske meceve sa Noletom ? To sve svi nadamo, ali su sanse veoma male. Nadalu ima jos veci pritisak, jer zna da je trenutno miljama iza Noleta, i da je tesko naci formulu. Jos jednom ponavljam "Nije vazno koliko vremenski treniras, nego koliko kvalitetno to radis"..

sinki

pre 8 godina

Nisu mi jasni ovi ljudi koji se nasladjuju sto je Nadal u krizi.Ja sam Novakov navijac,i nije mi drago ovo sto se desava,ali kao sto je i Rafa sam rekao,sve da sada prekine sa igrom,on ima nevjerovatnu karijeru u kojoj je osvojio 14 gren slemova.

Nikola Inter

pre 8 godina

Mnogo mi bilo zao sto je izgubio sad od Conge,dueli njega i Novaka su nesto najbolje sto je tenis imao i nikada tenis nece biti isti bez tog rivalstva. Izvlacili su najbolje jedan iz drugog,igrali su tenis kakav tesko da ce biti vidjen opet. Iskreno se nadam da ce se vratiti bar na približan nivo,na kojem je bio,da uzivamo jos malo u nekom finalu AO ili RG,zasluzio je to Rafa,a Noleta samo zdravlje neka posluži i eto nama opet spektakla.

Milko

pre 8 godina

“Prihvatam različita mišljenja dokle god je ta kritika u granici normale. Možeš da kažeš da je igrač loš ili da je gotovo, ali uvek sa poštovanjem. Kada se budem povlačio, mislim da će Toni biti u mojoj loži“.

Veliki teniser i čovek, Rafael Nadal.
Nadam se da će još dugo biti najveći rival "svetskom a našem" Novaku Djokoviću.

Koja

pre 8 godina

Treba ljudi da se sete Nadalovih reci "kritika izrecena sa postovanjem".
Nesto sto su ljudi odavno zaboravili ugledajuci se na "zvezde" rijalitija zbog cega mi je cesto bolno da citam komentare ovde.
Nije kraj za Nadala.
Nadamo se da ce duze trajati rivalitet izmedju njega i Djokovica jer mnogi njihovi mecevi su vec sad usli u istoriju.

Bojan

pre 8 godina

Bravo za Nadala! Bez tebe ovaj sport bi bio dosadan! Za sve nas koji volimo Novaka, da nije ovog momka sve sto Novak postize bilo bi manje vredno!

Stefan

pre 8 godina

Nadal dokazuje da je veoma pametan momak. Zrelo razmisljanje. Ispravno. Karakteristicno za velike sampione. Interesantno da su Nole, Rafa i Federer izuzetno inteligentni. U tenisu izgleda nema uspeha bez pametne glave. Oni koji zele da budu sampioni treba da procitaju ove Nadalove odgovore. Primer kako sportista treba da razmislja.

su270

pre 8 godina

Bravo Rafa na korektnim odgovorima novinarskim provokatorima. Nebuloza je definitivno pitati coveka koji ima 14 GS titula o bilo kakvom razocarenju...Majstore vrati se jer mozes jos dosta dati tenisu kao sportu...

obale

pre 8 godina

Oni koji su gledali njegov zadnji meč protiv Novaka, mogli su da primete neke poteze i kretnje koje Nadal do sada nije imao ili nije fizički mogao da ih odradi zbog prevelike mase. Moja procena je da je skinuo bar 3-4 kg, i da ako nastavi u tom pravcu i skine još 2-3 kg biće ponovo velika pretnja i izazov za Novaka, ali i motivacija. Nadam se da će uspeti za još jednu stepenicu podići tenisku igru i učiniti je zanimljivijom.

pitanje

pre 8 godina

@kurjaber Ne objavljuju ti komentare te vrste, jer takvi komentari ne zasluzuju objavu! Na taj nacin svakog mozemo etiketirati, pa i Novaka. Sta bi ti tek pisao o Nadalu da je on na Novakovom mestu? Zamisli se malo.

Damir

pre 8 godina

Model za odličan pristup novinarskim pitanjima. Prizemno i realno. Tek mu je 29,nije cvijet mladosti,ali nije ni zalazak. Bit će tu još vrhunskih mečeva,godinama nadam se. Kad on ode,bit će velika rupa,isto se odnosi i na Federera i Noleta. Uvijek je bilo da poslije starih šampiona dolaze novi,samo je sad izgleda neka rupa koja traje...

mare

pre 8 godina

Ljudi poput Nadala, Federera i Đokovića su u svojim karijerama postigli toliko mnogo da je to nestvarno! Jednostavno NEVEROVATNO! I ko smo mi da ih kritukujemo! Poželimo im najbolje u životu i radu, navijajmo za Đokovića da obori sve rekorde i uživajmo u sportu! Pozdrav svim ljubiteljima sporta!

Go Rafa!

pre 8 godina

Rafa je sportista i covek za svako postovanje. Novinari lesinari! On zna da je i to deo njegovog posla, ali mu sigurno nije lako bilo ove godine. Iako je logicno da navijamo za Djokovica kad igraju, Rafa nedostaje vrhunskom tenisu, bilo je uzbudljivije kad je bio u vrhu forme.

zvonce

pre 8 godina

Kod vrhunskih sportista uvek postoji pitanje, kada prestati. Malo jih je koji su to uradili na vrhu slave. Postoji: "Zasviraj i zadjeni za pojas" ali u realnom životu,to je jako teško. Oni su moderni gladiatori, koje mnoge brzo zaboravljamo dali zbog lošijih rezultata ili zbog povreda. Mentalna snaga jim je najbitnija. Pretpostavljam, da kad bi čitali sve što se o njima piše, odavno bi poludeli ili ostavili sve. Najače svi svojataju, kad lošije krene, svašta. Ništa nije večno u sportu. Pare ne rešavaju sve. Oduvek je bilo hleba i igara...

Svete

pre 8 godina

Zbog njegovog specificnog stila igra svi koji prate tenis pa i sam Nadal i njegov stab su bili svesni da ce do doci do ovakvog pada, jedino mislim da su uglavnom svi iznenadjeni koliko je dugo traja, mada je mnogo puta pravio pauze i preskakao turnire, naravno sve van sljake, i time je uspeo je da produzi svoju karijeru. Ne verujem da moze da zaigra kao recimo 2013. cak mislim da su sanse za to minimalne a njegovo je da proba ! I muka mi je vise od tih pitanja o zenidbi i promeni trenera, ako shvati da mu treba novi trener, zenidba i deca sredice to ne znam sta imaju novinari da ga ubedjuju u vezi toga ?

Alex

pre 8 godina

Svaka čast druže. Želim ti da se vratiš u sam vrh, sa Noletom da se nosiš, pa ko bude bolji. Ipak je najveća uživancija gledati vas dvojicu u dvoboju. Srećno u novoj sezoni!

Beljo

pre 8 godina

Citao sam intervju prije dva dana... Nadal je rekao da vidi sebe kako zavrsava sa Tonijem... Ili sam ja rijec "acabando" pogresno razumio.

Vera

pre 8 godina

Novakov sam navijač,obožavam ga,ali i mislim da Nadal sutra prestane s tenisom,da je njegova karijera vrijedna svakog poštovanja i divljenja,da je i kao čovjek na mjestu i stvarno mi nisu jasni mediji i glupi novinari koji mu stalno trljaju sol na ranu i postavljaju neumjesna pitanja ,a mislim da mu time samo stvaraju pritisak da nešto mora ili da je,ne daj Bože gotov.Da ga malo ostave na miru,prije bi se vratio i ponovo bismo gledali epske mečeve između njega i Novaka.Kad si na vrhu svi ti se dive,a čim malo padnes ili posustanes svi se nađu da ti dijele savjete i da te kritiziraju.I šta koga briga za njegovu ženidbu,oženice se kad on bude htio,to ionako nema nikakve veze s njegovom formom.Meni je Rafa drag i želim mu sve najbolje,a ako Novak ne bude imao s kim igrati neće nam se uskoro dati gledati njegove mečeve,a to vjerujem,nitko od nas fanova ne želi.Meni malo fale uzbudljivi mečevi,iako sam potrošila živaca i živaca,ali mi je onda pobjeda i draža.

Rafa

pre 8 godina

Za čoveka, koji je već toliko postigao, ne može se reći da je neuspešan. Kako i sam kaže i da sad prestanem da igram, ipak bih bio zadovoljan postignutim. Samo 14 Gs-a nije mala stvar, a gde su svi ostali uspesi. Ono što bih posebno hteo da naglasim je, da većina ljudi nije ni svesna Rafine veličine i svega što je postigao do sada, s obziron na teškoće koje je ga prate kroz njegovu karijeru. U svakom slučaju, glavu gore i vamos Rafa!

Sergije

pre 8 godina

Covek je majstor ove igre i jedan od najboljih svih vremena. Imao je los period, bio popvredjen i sada se vraca. U Sangaju ispao u polufinalu, kao i teniser br.2. Teniser br.3 (branilac titule) ispao u drugom kolu. Novinari ga napali kao da ga pobedjuju pocetnici. Malo zdravog razuma ne bi skodilo ni sportskim novinarima.

lćž

pre 8 godina

Prvi utisak je da Rafa deluje mnogo rečitije kada daje intervjue na svom jeziku- engleski ga neće pa neće i zato često i nemamo priliku da čujemo prave odgovore.
Ne deluje mi kao da može da se vrati na nivo na kom je osvajao sve živo, a mislim da je Mekinro itekako u pravu za promenu trenera= samim tim promenu igre. Ne bi bilo prvi put da nas sve iznenadi come backom ali sada stvarno ne vidim način- sa ovim nivoom fizikalije i tehnike. S druge strane, on je u 2015-toj pored svih muka "samo" 5. na svetu po osvojenim bodovima- respect. U pravu je za bezobrazne i neodmerene kritike- ja bih na njegovom mestu još oštrije odgovarao. Odavno sam veliki Noletov fan, u mečevima Rafa- Fed uvek navijao za Rođu ali želim Rafi da uspe u povratku i da gledamo još teniskih klasika.

Nenad Ns

pre 8 godina

realno Ko su ti što očekuju, ti i tvoji ukućani. Ili si samo jedan frustrirani "susjed"? Patite bede jedne kad ne navijate za svog zemljaka!

Hvala ti Boze sto nemam zenski mozak...

pre 8 godina

Steta sto Rafa nije Srbin! Imali bi najzgodnijeg sportistu na svetu. Ljudi, jeste videli vi te atribute?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (natasa, 19. oktobar 2015 19:58)

Mene samo interesuje sta bi ti I bilo ko imao od toga? Ne ulazim u to da li je najzgodniji ili ne - prvo zato jer sam muskarac pa se ne bavim izgledom drugih muskaraca; drugo zato jer nisam kompetentan da odlucujem o tome. Ali zaista gluplji komentar nisam skoro procitao.

Ivan M

pre 8 godina

Samo dva igraca su mogla tri puta da ponove meceve kao sto su Madrid 2009., finale Australije 2012 ili polufinale Rolan Garosa 2013, i steta je ako takvo nesto necemo videti nikada ponovo. U tenisu se vodi rasprava o tome ko je najveci, ali jedno je 100% sigurno, a to je da je Rafa najveci sljakas svih vremena. I to ce ostati jos veoma dugo.

Dragan VG

pre 8 godina

@Realno

Tesko da si ti realan, kada kazes da je Nadal antitalenat!?
Antitalenat moze na veliki rad, da uzme 1, mozda jos neki GS, ali 14 tesko moze da uzme neko ko nije majstor ove igre.
GS titule na svim podlogama, rekordan broj titula na sljaci, kompletiran karijerni GS, odnos pobeda i poraza sa Federerom
On, Djokovic i Federer, kada zavrse karijere, bice 3 najveca igraca koja su ikada hodala teniskim terenima.