Košarka 69

Ponedeljak, 05.10.2015.

22:00

Pre 30 godina Dražen je ubacio 112 poena

Na današnji dan pre 30 godina Dražen Petrović postavio je košarkaške lige bivše Jugoslavije kada je ubacio 112 poena ljubljanskoj Olimpiji.

Pre 30 godina Dražen je ubacio 112 poena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Sused

pre 8 godina

Vidim da neki uspoređuju Đorđevića s Draženom? Može samo netko ko nikad nije gledao Dražena. I reći da Dražen nije bio dobar u ključnim utakmicama, a čovjek je sam dva puta odveo Cibonu do prvaka Europe, s Realom u finalu zabio 62, u reprezentaciji zabijao preko 30 u prosjeku. Stvarno je neozbiljno stavljat Đorđevića u njegovu kategoriju jer to je kao da uspoređujete Inzaghia i Messia. U Europi je on van svih kategorija i nikad neće biti toliko dominantnog igrača.

Ivan NS

pre 8 godina

Osjecam li to i ovdje ljubomoru nebeskoga naroda prema tisucu puta proglasavanim najboljim igracem u bivsoj Jugi od svih relevantnih kosarkaskih trenera i igraca? A i u Evropi. Morate nesto uciniti sa sobom,nije ovo normalno
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Drazen, 6. oktobar 2015 09:17)

Nije normalno ni da Hrvati poput tebe vise na našim, srpskim, sajtovima. Idi piši po svojim forumima. I ja se slažem sa 'asdf' da se na toj utakmici strašno iživljavao. Za individualne sposobnosti svaka mu čast, za timske je bio jedna velika nula.

singer

pre 8 godina

ona utakmica protiv rusa - drazen, divac, kukoc i ekipa...rapsodija... lopta kao da se krece po nevidljivoj paukovoj niti ... kosarkaski balet....magija...

asdf

pre 8 godina

(Drazen, 6. oktobar 2015 09:17)

Ne, osecas pravdu! Treba biti pravican uvek. Pa i da je Sasa Djordjevic, moj omiljeni igrac, dao 120 poena juniorima isto bih rekao da je to sramotno izivljavanje. Ocigledno da je uzeo oko 75% suteva svoje ekipa samo da bi oborio rekord. A ja mislio da je Kobe ball hog, haha.

moram da kazem il cu da puknem

pre 8 godina

imam sina koji je treci razred osnovne ali trener mu daje sansu da igra protiv starijih od sebe koji su sedmi i osmi razred.uvek navijam da ga stisnu i da ga ne pustaju jeste to ogromna razlika u kosarci ali mora se celiciti kada popijes dve tri banane onda moras da menjas stil ulaza ili da asistiras kako bi pobedio prepreku i protivnicki tim. respektuj starije ali bori se bez straha jer i u porazu ces nesto nauciti za sutrasnju pobedu.zeravica ga nikada ne bi zvao u reprezentaciju zato sto nije bio bas timski igrac . drazen je obelezio jedno vreme a sale djordjevic je obelezio neko drugo u kom je srbija uzivala i u kom se radovala.

Drazen

pre 8 godina

Osjecam li to i ovdje ljubomoru nebeskoga naroda prema tisucu puta proglasavanim najboljim igracem u bivsoj Jugi od svih relevantnih kosarkaskih trenera i igraca? A i u Evropi. Morate nesto uciniti sa sobom,nije ovo normalno

sheb

pre 8 godina

Par dana nakon te utakmice Babić iz Zadra postigao je 144 koša protiv ciparskog Apoela...Babić je bio šesti sedmi igrač Zadea u to vreme. Dražen je uvijek patio za statistikom. Duda Ivković davno je rekao da nije statistika sve.

neko to od gore vidi sve

pre 8 godina

Dugo pratim sport, pa shodno tome i košarku, a posebno onda kada je ona bila svetski i evropski vrhunac. Priznajem da zbog mnogo toga nisam voleo Dražena Petrovića. Pre svega, nikada nisam video njegov humani i ljudski potez i odnos na terenu prema protivniku. Sebičan, narcisoidan, veoma sklon konfliktima. Publika ga je osećala na mnogim terenima i salve zvižduka je trpeo, pre svega zbog toga, a nikako zato što su imali nešto protiv njegovog košarkaškog umeća. Nikada neću zaboraviti transparent iz, čini mi se Grčke, na kojem je pisao:"Braćo Petrović, dobri ste košarkaši, ali loši ljudi!"
A, druga stvar: Kada je god utakcima bila jaka, tvrda, lomila se... tamo gde su potrebni jaki živci i mentalitet pravog šampiona, najčešće ga nikada i nigde nije bilo. Seća li se iko od mojih vršnjaka koju je to veliku utakmicu Dražen odlučio, na način kako su to činili Kićanović, Djordjević, Slavnić...? Navijač sam C. Zvezde, ali tvrdim da niko nikada nije imao tako mekanu ruku kao Kićanović, takvo taktičko srce kao Slavnić, hrabrost kao Djordjević, niti takvu genijalnost u igri kao pokojni Krešimir Ćosić...Ogradjujem se, jer nisam pratio Draženove igre u Americi, gde sam čuo prave hvalospeve o njemu. U Jugoslaviji je to bilo tako kao što rekoh...

Dilindzer

pre 8 godina

Kad pogledate tu utakmicu videcete da je to bilo obicno silovanje a ne kosarka. On je jurio rekord i pruzila mu se prilika da ga ostvari. Drugacije nikad ne bi pretekao Koraca.

Ne kazem da nije bio veliki igrac ali ta utakmica je smesna.

Djenka

pre 8 godina

Sto rece neko pre mene to nije rekord. To je sramota. Igracka velicina. Ljudski... Ne. Svaka cast za rezultate. Ja pamtim kad ga je Teri Porter gurnuo na klupi of gadjenja. Kakav covek moras da budes da bi te saigrac kao Porter gurnuo posle svog kosa dok sve ostale pozdravlja? Zuca je bio covek. Drazen samo masina. Pocivajte obojica u miru.

kiza

pre 8 godina

Juniori su u ono vreme bili do 18godina. Dovedite najboljih 10 na svetu do 18 godina. I Djordjevic bi u onom Partizanu protiv njih dao preko 100 poena. Mislim stvarno, dati srednjoskolcima preko 100 poena na utakmici. I da, trojka na 6.25...

Hoću 158 pluseva botova

pre 8 godina

Ne treba zaboraviti ni 99 poena Radivoja-Raće Koraće protivu švedskog Alvika u Kupu šampiona. Pa 100 poena sjajnog Vilta Čemberlena u NBA ligi ...

Dati toliko koševa, pa makar rekreativcima je velika stvar ...

Tibi

pre 8 godina

Nije mogao vec je bio najveći ikada a zamisli da nije poginuo sta bi napravio još pazi poginuo je u 28-oj godini zivotu,a vec je bio najbolji evropski igrac u onakvoj konkurenciji igraca,strasno nema mu premca.

Mik

pre 8 godina

O mrtvima samo dobro! Bio je strasan igrac, fanatican radnik, nezaustavljiv tada u Evropi, resen da uspe u NBA. Imao je samo jedan nedostatak - u poslednjim sekundama napetih meceva bio je prenervozan i nije bio najbolji izbor za poslednji sut. Sve ostalo je za desetku,

milan tarot

pre 8 godina

ne znam koji je najbolji nas kosarkas, bas ih je dosta bilo, petrovic jeste bio dobar ali i izuzetno sebican, np jedno sam siguran, najgori igrac koji je ikada igrao na ovim prostorima jeste boris dalo!!

ja

pre 8 godina

@Vivident
Nisi mogao gledati tu utakmicu na tv, jer na njoj na zalost nije bilo kamera. Dobro se secam da sam tada i sam kao klinac trenirao kosarku.
Sutradan sam dosao na trening i jedan od drugara kupio novine i cita vest o tom rekordu. Znam da smo svi komentarisali "steta sto nije bilo prenosa".
I nisu igrali protiv juniora, nego protiv druge postave Olimpije, jer vecina igraca iz prve postave nije na vreme registrovana za tu sezonu pa nisu imali pravo da igraju.

ja

pre 8 godina

Prvo, nije na toj utakmici bilo nikakvog izivljavanja nad decom.
Cibona je na toj utakmici dala preko 170, koseva, sto znaci da su i Drazenovi suigraci dali oko 60 koseva.
Sem toga i Olimpija je tu utakmicu zavrsila sa preko 100 poena.
Jednostavno igralo se maltene bez odbrane i zato je rezultat bio takav.
Inace Drazen je bio najbolji kosarkas ne samo sa ovih prostora, nego usudio bih se reci i najbolji beli kosarkas u istoriji. Jedino se ne moze meriti sa nekim crncima iz NBA, ali ne znam ni za jednog belca koji je bio bolji od njega.
Njegov procenat uspesnosti ni na jednoj utakmici nije padao ispod 85%, a slobodna bacanja je pogadjao preko 95%.
Danas su kosarkasi presrecni kada pogode 50% suteva, pa vi uporedite to i shvaticete kakva je masina Drazen bio. Ni jedna ekipa nije imala resenje za njega. Ako ga cuva samo jedan igrac, bez problema se za delic sekunde oslobodi i pogodi trojku. Ako pokusaju da ga cuvaju sa dvojicom ili cak nekad i sa 3 igraca, onda njegovi suigraci ostaju slobodni, pa Drazen napravi 30 asistencija i efekat je opet isti. Retko koju utakmicu je zavrsavao sa manje od 30 poena, a cesto je imao blizu 50.
Kosarkas kakav se radja jednom u 100 godina.

Secam se jedne anegdote sa nekog prvenstva na kojem su za reprezentaciju Juge nastupali Drazen i njegov stariji brat Aleksandar. Na jednom treningu njih dvojica su se kladili ko ce pogoditi vise trojki iz 30 suteva. Aca je pogodio 28 a Drazen 30 od 30.

ssss

pre 8 godina

on je najbolji evropski igrac do sad... i u narednih 30 godina nece biti niko kao on... da li je ubacio 112 protiv juniora ili seniora je apsolutno nije bitno...

peka

pre 8 godina

nesporno najbolji.kosarkas sa ovih prostora,uz bodirogu,divca,starijih se nesecam toliko,ali ovo je sramota sta pisete,u pitanju su bila deca,juniori,da je igrao bobi marijanovic tad tipa dao bi im svih 150 poena

jovan o

pre 8 godina

Ma nebitna je ova vest.Dražen je postavio mnoge rekorde napr u finalu kad je Cibona Prvak Evrope dao je 58 koševa.Čovek-tm je bio.Najbolji sportista bivše Jugoslavije bez konkurencije je bio.

vladan

pre 8 godina

Ovaj meč protiv juniora Olimpije je bilo natezanje da se obori stari rekord, Dražen ima iza sebe mnogo veća dostignuća u YU i evropskoj košarci, pa i u NBA

Kad smo već kod rekorda, sjećanje me ne služi baš najbolje, ali mislim da je Dalipagić negdje u to vrijeme 86/87 u dok je igrao u Italiji dao 71 poen i da je to dugo bio rekord italijanske lige. On je tada bio na zalasku karijere i imao 35-36 godina.

Apropo iživljavanja, jednom smo, čini mi se na olimpijadi u Seulu pobijedlili nekoga 52:0 u vaterpolu.

Ето

pre 8 godina

Да ли неки од вас имате представу да Дражен у том тренутку није имао ни пуну 21 годину?! Колика је то па разлика у узрасту између њега и његових противника на терену била да би причали како се иживљавао на деци?!?!

Danilo

pre 8 godina

Dražen - od oca Srbina i majke Hrvatice a takvi se na Balkanu vode po ocu - jeste bio čudo od igrača.
Njegova najbolja evropska utakmica, po meni, je finale Kupa kupova kada je kao igrač Reala dao Italijanima 62 koša!?
Ipak, Novosel, najveći hrvatski trener, posle poraza Cibone u polufinalu plej-ofa od Zvezde izjavio je da Dražen nije igrač koji dobija velike utakmice?
Kada sagledavam njega ,van tragedije, bio je individualac retke klase koji u NBA ipak nije uspeo kao Pedja ili Kukoč.
A timski igrač nije baš bio neki; dočim je košarka ipak ekipni sport?
Meni je na listi najboljih balkanskih igrača svih vremena ispod Kukoča,Pedje,Kiće,Praje,Kreše i Bodiroge.
Nije bio bolji od Divca,Radje,Danilovića,Saleta.
Tu je negde u najboljih deset zasigurno, a tačnu poziciju mogu da odrede samo naši varljivi ukusi...
Naš Srbin, a meni je ipak Hrvat Kukoč za njega izmislio košarku?

vlada logika

pre 8 godina

Vrlo cesto sam svom sinu pricao o Drazenu, pominjao sam i ovu utakmicu, ali sad vidim da sam gresio, jer sam sebe ubedio da je bilo 101 poen. I nikada necu oprostiti ovim nasim kretenima sto su razbili onu drzavu, a da nismo u punom sastavu stali pred Dream team 1. Kakvu je on strast prema igri imao!

terza

pre 8 godina

@gradjanin - kao prvo, nije dao toliki broj koseva, vec poena, kos se broji 3, 2 ili 1 u zavisnosti odakle ga das (1 za sl. bacanje). Dakle, dao je bar upola manje koseva od poena. Drugo, gledao sam utakmicu, jeste bilo izivljavanje, svaki normalan igrac i trener bi, posto naprave veliku razliku, pustili u igru rezerve. Ali ne, Drazen je morao da srusi Zuckov rekord, da bi bio zapamcen kao najbolhi strelac i u toj kategoriji... On jeste bio neverovatan talenat i radnik ali su ga opasno "radili" i sujeta i kompleksi (covek u zivotu nije rekao da je iz mesovitog braka, uvek samo da mu je "otac iz Hercegovine" i precutkivao iz kojeg dela Hercegovine). Poredjenja radi, kada je Korac postavio rekord, nije bilo suta za 3 poena, plus je igrao sa seniorima. Enough said.
I trece, NIJE bio najbolji ex yu kosarkas svih vremena. Bio je najbolji strelac, ali odbrana mu je bila katastrofa, bez preteranog osecaja za timsku igru i uvek najbolji kada sve ide kako treba, a kada je frka... Gledao sam ga i protiv Bogza na SP '86. pa onda i u cuvenom polufinalu sa SSSR-om koje smo izgubili... pa onda i na EP u Grckoj '86. (2 puta nas tukli Grci, jednom Sovjeti), pa u finalu OI u Seulu '88. koje smo isto tako izgubili. Dok generacija Djordjevica, Kukoca, Divca, Paspalja i Radje nije stasala, zlato sa reprezentacijom je za njega bila misaona imenica ( da ne spominjem debakl na EP 83. i 85.). Bio najbolji igrac EP u Zagrebu '89. u svojoj kuci, gde smo sve drali 20+ razlike. Vec sl. godine nas najbolji igrac je bio Kukoc. Manite se romansiranih interpretacija, navucenih rekorda, budite realni. Jedan od najboljih, ali ne bolji od Koraca, Kice, Praje, Cose, Kukija, Divca, Radje, Palje, Djordjevica, Bodirige...

gradjanin

pre 8 godina

pricate nesto kako su to deca, a neki od vas ne bi mogli za 40 minuta ni da izbroje do 112, a ne da daju toliko koseva. Najbolji kosarkas svih vremena nase kosarke

Koma

pre 8 godina

Dati 112 poena u utakmici u kojoj je tvoj tim dao 158 i pobedio 81 razlike, i to protiv juniora je nista drugo do izivljavanje, soliranje i jurenje rekorda.
Ovaj ucinak od 45p i 25as protiv Limoza je vec za divljenje, a ovo sa Olimpijom je vise za stid nego ponos.

Bre

pre 8 godina

Citam naslov i onako u sebi "Auh brate, kakav car", onda procitam tekst i vidim da je igrao protiv JUNIORA! Kakav crni rekord i cuda, ja se ovim nikada ne bih ponosio. Jos uz to nad decicom nasao da se izivljava, bruka i sramota.

Зоки

pre 8 godina

Јесте да су у питању јуниори, али нису ти јуниори толико наивни кад су прваку Европе дали 77 поена, уз напад од 30 секунди и бацања "један за један". Многи ће коментарисати да је неспортски толико натрпати у нечији кош - али, баш напротив, није спортски кад некога пушташ... тиме га понижаваш. Прави спортиста увек игра најбоље што може, а не односи се према противнику са сажаљењем - већ га поштује и у победи и у поразу. Друго је кад нпр. у рукомету крену да шутирају иза леђа и разним другим трик-шутевима, то је већ ниподаштавање ривала.

One night in May

pre 8 godina

Sale Djordjevic mi je bio komsija, svi smo ga obozavali - iako je igrao za Partizan.
I, hvala Bogu, ovde je uvek sve vrvelo od kosarkasa svetske A klase, od '60. do danas mozes da biras ko ce da ti bude idol, imaces trocifren izbor...

I nijedan nikad nije bio kao Drazen (eto, da se ne ogresim o Radivoja Koraca, ono malo sto sam uspeo da vidim na snimcima deluje neverovatno) - beli pandan Majklu Dzordanu. Sve, bukvalno sve je imao - pozicije jedan i dva (i tri po potrebi), pamtim da je udarao i rampe, skakao, za poene i asistencije da ne pricam.

Bio bih srecan da se jos jedan takav pojavi u mom zivotnom veku, iako se nadam dugom zivotu, skeptican sam da cu takvog opet gledati.

Drazen - jedino tom recju i moze da se opise - Drazen!

Jedna od retkih dobrih stvari koje je Moka uradio u svojoj trenerskoj karijeri - ali kakva! Da vise nikad nista ne uradi (a verovatno i nece), pa da mu covek bude vecno zahvalan sto ga je nasao.

Cale je pricao kako je on gledao Praju, Moku, Kicu, Ducija - ja sam gledao Drazena - i time odmah svima izbijam sve adute!

Neponovljivi

pre 8 godina

Jeste Hrvat ali ovog igraca cu postovati uvek, mogao je da bude verovatno najbolji Evropski kosarkas ikada da tog sudara nije bilo. Ta 1992/93 je bila njegova najbolja sezona u Nba, ali i pored toga nije bio dovoljno cenjen i onda se desilo to sto se desilo. Stvarno velika steta !

Opusteni hronicar

pre 8 godina

A samo par meseci nakon toga, neki lik Babic je postigao novi record
od 144 poena, izivljavajuci se na nekakvim kipranima, maltezanima, bog zna.

tipican-kroasan

pre 8 godina

Malo sam mladji pa nisam znao ovaj podatak. Kad sam procitao naslov pomislio kakav car covek, onda vidim da su juniori .... cemu to seljacenje? Deci dao 112 poena, bravo.

sovuljaga

pre 8 godina

razlika izmedju Koraca i Drazena je sto je to Korac uradio seniorima i dobrom rivalu i to ne silujuci a Drazen je samo sutirao svaku loptu koju je dotakao protiv juniora i nije ni zeleo da stane.

R.I.P.

pre 8 godina

IGRACINA!
Zao mi je sto je otisao prerano,ali svi pravi ljubitelji kosarke,njegovi savremenici,nece ga zaboraviti.
Steta i za tu celu generaciju jugoslovenske kosarke,mnogo toga su jos mogli uciniti.
Ne kazem da su se mogli nositi sa NBA zvezdama,ali `americke` karijere Divca,Kukoca,Radje i njegova(nasilno prekinuta) nam dokazuju da smo bili na korak od njih!
Secam se u podsvesti,neke utakmice u Kupu sampiona,kada je za prvo poluvreme ubacio VISE OD DESET trojki(11 ili 13 nisam siguran) bez promasaja.
Steta zbog nacina na koji je otisao,a siguran sam da bi se uzburkane strasti izmedju njega i Divca davno stisale!
Uostalom,A.Petrovic je govorio o tome,kao i njegova majka u onom Vladinom dokumentarcu!

Сталоженост

pre 8 godina

Ово практично није била такмичарска утакмица, већ циркус. Прави подвиг направио је Небојша Илић у правој првенственој утакмици са Војводином у Новом Саду : 71 поен у тесној победи Звезде!!!

tipican-kroasan

pre 8 godina

Malo sam mladji pa nisam znao ovaj podatak. Kad sam procitao naslov pomislio kakav car covek, onda vidim da su juniori .... cemu to seljacenje? Deci dao 112 poena, bravo.

sovuljaga

pre 8 godina

razlika izmedju Koraca i Drazena je sto je to Korac uradio seniorima i dobrom rivalu i to ne silujuci a Drazen je samo sutirao svaku loptu koju je dotakao protiv juniora i nije ni zeleo da stane.

Сталоженост

pre 8 godina

Ово практично није била такмичарска утакмица, већ циркус. Прави подвиг направио је Небојша Илић у правој првенственој утакмици са Војводином у Новом Саду : 71 поен у тесној победи Звезде!!!

Koma

pre 8 godina

Dati 112 poena u utakmici u kojoj je tvoj tim dao 158 i pobedio 81 razlike, i to protiv juniora je nista drugo do izivljavanje, soliranje i jurenje rekorda.
Ovaj ucinak od 45p i 25as protiv Limoza je vec za divljenje, a ovo sa Olimpijom je vise za stid nego ponos.

Opusteni hronicar

pre 8 godina

A samo par meseci nakon toga, neki lik Babic je postigao novi record
od 144 poena, izivljavajuci se na nekakvim kipranima, maltezanima, bog zna.

Neponovljivi

pre 8 godina

Jeste Hrvat ali ovog igraca cu postovati uvek, mogao je da bude verovatno najbolji Evropski kosarkas ikada da tog sudara nije bilo. Ta 1992/93 je bila njegova najbolja sezona u Nba, ali i pored toga nije bio dovoljno cenjen i onda se desilo to sto se desilo. Stvarno velika steta !

One night in May

pre 8 godina

Sale Djordjevic mi je bio komsija, svi smo ga obozavali - iako je igrao za Partizan.
I, hvala Bogu, ovde je uvek sve vrvelo od kosarkasa svetske A klase, od '60. do danas mozes da biras ko ce da ti bude idol, imaces trocifren izbor...

I nijedan nikad nije bio kao Drazen (eto, da se ne ogresim o Radivoja Koraca, ono malo sto sam uspeo da vidim na snimcima deluje neverovatno) - beli pandan Majklu Dzordanu. Sve, bukvalno sve je imao - pozicije jedan i dva (i tri po potrebi), pamtim da je udarao i rampe, skakao, za poene i asistencije da ne pricam.

Bio bih srecan da se jos jedan takav pojavi u mom zivotnom veku, iako se nadam dugom zivotu, skeptican sam da cu takvog opet gledati.

Drazen - jedino tom recju i moze da se opise - Drazen!

Jedna od retkih dobrih stvari koje je Moka uradio u svojoj trenerskoj karijeri - ali kakva! Da vise nikad nista ne uradi (a verovatno i nece), pa da mu covek bude vecno zahvalan sto ga je nasao.

Cale je pricao kako je on gledao Praju, Moku, Kicu, Ducija - ja sam gledao Drazena - i time odmah svima izbijam sve adute!

gradjanin

pre 8 godina

pricate nesto kako su to deca, a neki od vas ne bi mogli za 40 minuta ni da izbroje do 112, a ne da daju toliko koseva. Najbolji kosarkas svih vremena nase kosarke

R.I.P.

pre 8 godina

IGRACINA!
Zao mi je sto je otisao prerano,ali svi pravi ljubitelji kosarke,njegovi savremenici,nece ga zaboraviti.
Steta i za tu celu generaciju jugoslovenske kosarke,mnogo toga su jos mogli uciniti.
Ne kazem da su se mogli nositi sa NBA zvezdama,ali `americke` karijere Divca,Kukoca,Radje i njegova(nasilno prekinuta) nam dokazuju da smo bili na korak od njih!
Secam se u podsvesti,neke utakmice u Kupu sampiona,kada je za prvo poluvreme ubacio VISE OD DESET trojki(11 ili 13 nisam siguran) bez promasaja.
Steta zbog nacina na koji je otisao,a siguran sam da bi se uzburkane strasti izmedju njega i Divca davno stisale!
Uostalom,A.Petrovic je govorio o tome,kao i njegova majka u onom Vladinom dokumentarcu!

Bre

pre 8 godina

Citam naslov i onako u sebi "Auh brate, kakav car", onda procitam tekst i vidim da je igrao protiv JUNIORA! Kakav crni rekord i cuda, ja se ovim nikada ne bih ponosio. Jos uz to nad decicom nasao da se izivljava, bruka i sramota.

Зоки

pre 8 godina

Јесте да су у питању јуниори, али нису ти јуниори толико наивни кад су прваку Европе дали 77 поена, уз напад од 30 секунди и бацања "један за један". Многи ће коментарисати да је неспортски толико натрпати у нечији кош - али, баш напротив, није спортски кад некога пушташ... тиме га понижаваш. Прави спортиста увек игра најбоље што може, а не односи се према противнику са сажаљењем - већ га поштује и у победи и у поразу. Друго је кад нпр. у рукомету крену да шутирају иза леђа и разним другим трик-шутевима, то је већ ниподаштавање ривала.

neko to od gore vidi sve

pre 8 godina

Dugo pratim sport, pa shodno tome i košarku, a posebno onda kada je ona bila svetski i evropski vrhunac. Priznajem da zbog mnogo toga nisam voleo Dražena Petrovića. Pre svega, nikada nisam video njegov humani i ljudski potez i odnos na terenu prema protivniku. Sebičan, narcisoidan, veoma sklon konfliktima. Publika ga je osećala na mnogim terenima i salve zvižduka je trpeo, pre svega zbog toga, a nikako zato što su imali nešto protiv njegovog košarkaškog umeća. Nikada neću zaboraviti transparent iz, čini mi se Grčke, na kojem je pisao:"Braćo Petrović, dobri ste košarkaši, ali loši ljudi!"
A, druga stvar: Kada je god utakcima bila jaka, tvrda, lomila se... tamo gde su potrebni jaki živci i mentalitet pravog šampiona, najčešće ga nikada i nigde nije bilo. Seća li se iko od mojih vršnjaka koju je to veliku utakmicu Dražen odlučio, na način kako su to činili Kićanović, Djordjević, Slavnić...? Navijač sam C. Zvezde, ali tvrdim da niko nikada nije imao tako mekanu ruku kao Kićanović, takvo taktičko srce kao Slavnić, hrabrost kao Djordjević, niti takvu genijalnost u igri kao pokojni Krešimir Ćosić...Ogradjujem se, jer nisam pratio Draženove igre u Americi, gde sam čuo prave hvalospeve o njemu. U Jugoslaviji je to bilo tako kao što rekoh...

Dilindzer

pre 8 godina

Kad pogledate tu utakmicu videcete da je to bilo obicno silovanje a ne kosarka. On je jurio rekord i pruzila mu se prilika da ga ostvari. Drugacije nikad ne bi pretekao Koraca.

Ne kazem da nije bio veliki igrac ali ta utakmica je smesna.

moram da kazem il cu da puknem

pre 8 godina

imam sina koji je treci razred osnovne ali trener mu daje sansu da igra protiv starijih od sebe koji su sedmi i osmi razred.uvek navijam da ga stisnu i da ga ne pustaju jeste to ogromna razlika u kosarci ali mora se celiciti kada popijes dve tri banane onda moras da menjas stil ulaza ili da asistiras kako bi pobedio prepreku i protivnicki tim. respektuj starije ali bori se bez straha jer i u porazu ces nesto nauciti za sutrasnju pobedu.zeravica ga nikada ne bi zvao u reprezentaciju zato sto nije bio bas timski igrac . drazen je obelezio jedno vreme a sale djordjevic je obelezio neko drugo u kom je srbija uzivala i u kom se radovala.

sheb

pre 8 godina

Par dana nakon te utakmice Babić iz Zadra postigao je 144 koša protiv ciparskog Apoela...Babić je bio šesti sedmi igrač Zadea u to vreme. Dražen je uvijek patio za statistikom. Duda Ivković davno je rekao da nije statistika sve.

Sused

pre 8 godina

Vidim da neki uspoređuju Đorđevića s Draženom? Može samo netko ko nikad nije gledao Dražena. I reći da Dražen nije bio dobar u ključnim utakmicama, a čovjek je sam dva puta odveo Cibonu do prvaka Europe, s Realom u finalu zabio 62, u reprezentaciji zabijao preko 30 u prosjeku. Stvarno je neozbiljno stavljat Đorđevića u njegovu kategoriju jer to je kao da uspoređujete Inzaghia i Messia. U Europi je on van svih kategorija i nikad neće biti toliko dominantnog igrača.

Djenka

pre 8 godina

Sto rece neko pre mene to nije rekord. To je sramota. Igracka velicina. Ljudski... Ne. Svaka cast za rezultate. Ja pamtim kad ga je Teri Porter gurnuo na klupi of gadjenja. Kakav covek moras da budes da bi te saigrac kao Porter gurnuo posle svog kosa dok sve ostale pozdravlja? Zuca je bio covek. Drazen samo masina. Pocivajte obojica u miru.

terza

pre 8 godina

@gradjanin - kao prvo, nije dao toliki broj koseva, vec poena, kos se broji 3, 2 ili 1 u zavisnosti odakle ga das (1 za sl. bacanje). Dakle, dao je bar upola manje koseva od poena. Drugo, gledao sam utakmicu, jeste bilo izivljavanje, svaki normalan igrac i trener bi, posto naprave veliku razliku, pustili u igru rezerve. Ali ne, Drazen je morao da srusi Zuckov rekord, da bi bio zapamcen kao najbolhi strelac i u toj kategoriji... On jeste bio neverovatan talenat i radnik ali su ga opasno "radili" i sujeta i kompleksi (covek u zivotu nije rekao da je iz mesovitog braka, uvek samo da mu je "otac iz Hercegovine" i precutkivao iz kojeg dela Hercegovine). Poredjenja radi, kada je Korac postavio rekord, nije bilo suta za 3 poena, plus je igrao sa seniorima. Enough said.
I trece, NIJE bio najbolji ex yu kosarkas svih vremena. Bio je najbolji strelac, ali odbrana mu je bila katastrofa, bez preteranog osecaja za timsku igru i uvek najbolji kada sve ide kako treba, a kada je frka... Gledao sam ga i protiv Bogza na SP '86. pa onda i u cuvenom polufinalu sa SSSR-om koje smo izgubili... pa onda i na EP u Grckoj '86. (2 puta nas tukli Grci, jednom Sovjeti), pa u finalu OI u Seulu '88. koje smo isto tako izgubili. Dok generacija Djordjevica, Kukoca, Divca, Paspalja i Radje nije stasala, zlato sa reprezentacijom je za njega bila misaona imenica ( da ne spominjem debakl na EP 83. i 85.). Bio najbolji igrac EP u Zagrebu '89. u svojoj kuci, gde smo sve drali 20+ razlike. Vec sl. godine nas najbolji igrac je bio Kukoc. Manite se romansiranih interpretacija, navucenih rekorda, budite realni. Jedan od najboljih, ali ne bolji od Koraca, Kice, Praje, Cose, Kukija, Divca, Radje, Palje, Djordjevica, Bodirige...

Tibi

pre 8 godina

Nije mogao vec je bio najveći ikada a zamisli da nije poginuo sta bi napravio još pazi poginuo je u 28-oj godini zivotu,a vec je bio najbolji evropski igrac u onakvoj konkurenciji igraca,strasno nema mu premca.

singer

pre 8 godina

ona utakmica protiv rusa - drazen, divac, kukoc i ekipa...rapsodija... lopta kao da se krece po nevidljivoj paukovoj niti ... kosarkaski balet....magija...

Danilo

pre 8 godina

Dražen - od oca Srbina i majke Hrvatice a takvi se na Balkanu vode po ocu - jeste bio čudo od igrača.
Njegova najbolja evropska utakmica, po meni, je finale Kupa kupova kada je kao igrač Reala dao Italijanima 62 koša!?
Ipak, Novosel, najveći hrvatski trener, posle poraza Cibone u polufinalu plej-ofa od Zvezde izjavio je da Dražen nije igrač koji dobija velike utakmice?
Kada sagledavam njega ,van tragedije, bio je individualac retke klase koji u NBA ipak nije uspeo kao Pedja ili Kukoč.
A timski igrač nije baš bio neki; dočim je košarka ipak ekipni sport?
Meni je na listi najboljih balkanskih igrača svih vremena ispod Kukoča,Pedje,Kiće,Praje,Kreše i Bodiroge.
Nije bio bolji od Divca,Radje,Danilovića,Saleta.
Tu je negde u najboljih deset zasigurno, a tačnu poziciju mogu da odrede samo naši varljivi ukusi...
Naš Srbin, a meni je ipak Hrvat Kukoč za njega izmislio košarku?

Ето

pre 8 godina

Да ли неки од вас имате представу да Дражен у том тренутку није имао ни пуну 21 годину?! Колика је то па разлика у узрасту између њега и његових противника на терену била да би причали како се иживљавао на деци?!?!

Mik

pre 8 godina

O mrtvima samo dobro! Bio je strasan igrac, fanatican radnik, nezaustavljiv tada u Evropi, resen da uspe u NBA. Imao je samo jedan nedostatak - u poslednjim sekundama napetih meceva bio je prenervozan i nije bio najbolji izbor za poslednji sut. Sve ostalo je za desetku,

Hoću 158 pluseva botova

pre 8 godina

Ne treba zaboraviti ni 99 poena Radivoja-Raće Koraće protivu švedskog Alvika u Kupu šampiona. Pa 100 poena sjajnog Vilta Čemberlena u NBA ligi ...

Dati toliko koševa, pa makar rekreativcima je velika stvar ...

kiza

pre 8 godina

Juniori su u ono vreme bili do 18godina. Dovedite najboljih 10 na svetu do 18 godina. I Djordjevic bi u onom Partizanu protiv njih dao preko 100 poena. Mislim stvarno, dati srednjoskolcima preko 100 poena na utakmici. I da, trojka na 6.25...

vlada logika

pre 8 godina

Vrlo cesto sam svom sinu pricao o Drazenu, pominjao sam i ovu utakmicu, ali sad vidim da sam gresio, jer sam sebe ubedio da je bilo 101 poen. I nikada necu oprostiti ovim nasim kretenima sto su razbili onu drzavu, a da nismo u punom sastavu stali pred Dream team 1. Kakvu je on strast prema igri imao!

asdf

pre 8 godina

(Drazen, 6. oktobar 2015 09:17)

Ne, osecas pravdu! Treba biti pravican uvek. Pa i da je Sasa Djordjevic, moj omiljeni igrac, dao 120 poena juniorima isto bih rekao da je to sramotno izivljavanje. Ocigledno da je uzeo oko 75% suteva svoje ekipa samo da bi oborio rekord. A ja mislio da je Kobe ball hog, haha.

ja

pre 8 godina

Prvo, nije na toj utakmici bilo nikakvog izivljavanja nad decom.
Cibona je na toj utakmici dala preko 170, koseva, sto znaci da su i Drazenovi suigraci dali oko 60 koseva.
Sem toga i Olimpija je tu utakmicu zavrsila sa preko 100 poena.
Jednostavno igralo se maltene bez odbrane i zato je rezultat bio takav.
Inace Drazen je bio najbolji kosarkas ne samo sa ovih prostora, nego usudio bih se reci i najbolji beli kosarkas u istoriji. Jedino se ne moze meriti sa nekim crncima iz NBA, ali ne znam ni za jednog belca koji je bio bolji od njega.
Njegov procenat uspesnosti ni na jednoj utakmici nije padao ispod 85%, a slobodna bacanja je pogadjao preko 95%.
Danas su kosarkasi presrecni kada pogode 50% suteva, pa vi uporedite to i shvaticete kakva je masina Drazen bio. Ni jedna ekipa nije imala resenje za njega. Ako ga cuva samo jedan igrac, bez problema se za delic sekunde oslobodi i pogodi trojku. Ako pokusaju da ga cuvaju sa dvojicom ili cak nekad i sa 3 igraca, onda njegovi suigraci ostaju slobodni, pa Drazen napravi 30 asistencija i efekat je opet isti. Retko koju utakmicu je zavrsavao sa manje od 30 poena, a cesto je imao blizu 50.
Kosarkas kakav se radja jednom u 100 godina.

Secam se jedne anegdote sa nekog prvenstva na kojem su za reprezentaciju Juge nastupali Drazen i njegov stariji brat Aleksandar. Na jednom treningu njih dvojica su se kladili ko ce pogoditi vise trojki iz 30 suteva. Aca je pogodio 28 a Drazen 30 od 30.

ssss

pre 8 godina

on je najbolji evropski igrac do sad... i u narednih 30 godina nece biti niko kao on... da li je ubacio 112 protiv juniora ili seniora je apsolutno nije bitno...

Drazen

pre 8 godina

Osjecam li to i ovdje ljubomoru nebeskoga naroda prema tisucu puta proglasavanim najboljim igracem u bivsoj Jugi od svih relevantnih kosarkaskih trenera i igraca? A i u Evropi. Morate nesto uciniti sa sobom,nije ovo normalno

Ivan NS

pre 8 godina

Osjecam li to i ovdje ljubomoru nebeskoga naroda prema tisucu puta proglasavanim najboljim igracem u bivsoj Jugi od svih relevantnih kosarkaskih trenera i igraca? A i u Evropi. Morate nesto uciniti sa sobom,nije ovo normalno
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Drazen, 6. oktobar 2015 09:17)

Nije normalno ni da Hrvati poput tebe vise na našim, srpskim, sajtovima. Idi piši po svojim forumima. I ja se slažem sa 'asdf' da se na toj utakmici strašno iživljavao. Za individualne sposobnosti svaka mu čast, za timske je bio jedna velika nula.

vladan

pre 8 godina

Ovaj meč protiv juniora Olimpije je bilo natezanje da se obori stari rekord, Dražen ima iza sebe mnogo veća dostignuća u YU i evropskoj košarci, pa i u NBA

Kad smo već kod rekorda, sjećanje me ne služi baš najbolje, ali mislim da je Dalipagić negdje u to vrijeme 86/87 u dok je igrao u Italiji dao 71 poen i da je to dugo bio rekord italijanske lige. On je tada bio na zalasku karijere i imao 35-36 godina.

Apropo iživljavanja, jednom smo, čini mi se na olimpijadi u Seulu pobijedlili nekoga 52:0 u vaterpolu.

jovan o

pre 8 godina

Ma nebitna je ova vest.Dražen je postavio mnoge rekorde napr u finalu kad je Cibona Prvak Evrope dao je 58 koševa.Čovek-tm je bio.Najbolji sportista bivše Jugoslavije bez konkurencije je bio.

ja

pre 8 godina

@Vivident
Nisi mogao gledati tu utakmicu na tv, jer na njoj na zalost nije bilo kamera. Dobro se secam da sam tada i sam kao klinac trenirao kosarku.
Sutradan sam dosao na trening i jedan od drugara kupio novine i cita vest o tom rekordu. Znam da smo svi komentarisali "steta sto nije bilo prenosa".
I nisu igrali protiv juniora, nego protiv druge postave Olimpije, jer vecina igraca iz prve postave nije na vreme registrovana za tu sezonu pa nisu imali pravo da igraju.

peka

pre 8 godina

nesporno najbolji.kosarkas sa ovih prostora,uz bodirogu,divca,starijih se nesecam toliko,ali ovo je sramota sta pisete,u pitanju su bila deca,juniori,da je igrao bobi marijanovic tad tipa dao bi im svih 150 poena

milan tarot

pre 8 godina

ne znam koji je najbolji nas kosarkas, bas ih je dosta bilo, petrovic jeste bio dobar ali i izuzetno sebican, np jedno sam siguran, najgori igrac koji je ikada igrao na ovim prostorima jeste boris dalo!!

tipican-kroasan

pre 8 godina

Malo sam mladji pa nisam znao ovaj podatak. Kad sam procitao naslov pomislio kakav car covek, onda vidim da su juniori .... cemu to seljacenje? Deci dao 112 poena, bravo.

Bre

pre 8 godina

Citam naslov i onako u sebi "Auh brate, kakav car", onda procitam tekst i vidim da je igrao protiv JUNIORA! Kakav crni rekord i cuda, ja se ovim nikada ne bih ponosio. Jos uz to nad decicom nasao da se izivljava, bruka i sramota.

Зоки

pre 8 godina

Јесте да су у питању јуниори, али нису ти јуниори толико наивни кад су прваку Европе дали 77 поена, уз напад од 30 секунди и бацања "један за један". Многи ће коментарисати да је неспортски толико натрпати у нечији кош - али, баш напротив, није спортски кад некога пушташ... тиме га понижаваш. Прави спортиста увек игра најбоље што може, а не односи се према противнику са сажаљењем - већ га поштује и у победи и у поразу. Друго је кад нпр. у рукомету крену да шутирају иза леђа и разним другим трик-шутевима, то је већ ниподаштавање ривала.

gradjanin

pre 8 godina

pricate nesto kako su to deca, a neki od vas ne bi mogli za 40 minuta ni da izbroje do 112, a ne da daju toliko koseva. Najbolji kosarkas svih vremena nase kosarke

One night in May

pre 8 godina

Sale Djordjevic mi je bio komsija, svi smo ga obozavali - iako je igrao za Partizan.
I, hvala Bogu, ovde je uvek sve vrvelo od kosarkasa svetske A klase, od '60. do danas mozes da biras ko ce da ti bude idol, imaces trocifren izbor...

I nijedan nikad nije bio kao Drazen (eto, da se ne ogresim o Radivoja Koraca, ono malo sto sam uspeo da vidim na snimcima deluje neverovatno) - beli pandan Majklu Dzordanu. Sve, bukvalno sve je imao - pozicije jedan i dva (i tri po potrebi), pamtim da je udarao i rampe, skakao, za poene i asistencije da ne pricam.

Bio bih srecan da se jos jedan takav pojavi u mom zivotnom veku, iako se nadam dugom zivotu, skeptican sam da cu takvog opet gledati.

Drazen - jedino tom recju i moze da se opise - Drazen!

Jedna od retkih dobrih stvari koje je Moka uradio u svojoj trenerskoj karijeri - ali kakva! Da vise nikad nista ne uradi (a verovatno i nece), pa da mu covek bude vecno zahvalan sto ga je nasao.

Cale je pricao kako je on gledao Praju, Moku, Kicu, Ducija - ja sam gledao Drazena - i time odmah svima izbijam sve adute!

Koma

pre 8 godina

Dati 112 poena u utakmici u kojoj je tvoj tim dao 158 i pobedio 81 razlike, i to protiv juniora je nista drugo do izivljavanje, soliranje i jurenje rekorda.
Ovaj ucinak od 45p i 25as protiv Limoza je vec za divljenje, a ovo sa Olimpijom je vise za stid nego ponos.

Neponovljivi

pre 8 godina

Jeste Hrvat ali ovog igraca cu postovati uvek, mogao je da bude verovatno najbolji Evropski kosarkas ikada da tog sudara nije bilo. Ta 1992/93 je bila njegova najbolja sezona u Nba, ali i pored toga nije bio dovoljno cenjen i onda se desilo to sto se desilo. Stvarno velika steta !

sovuljaga

pre 8 godina

razlika izmedju Koraca i Drazena je sto je to Korac uradio seniorima i dobrom rivalu i to ne silujuci a Drazen je samo sutirao svaku loptu koju je dotakao protiv juniora i nije ni zeleo da stane.

Сталоженост

pre 8 godina

Ово практично није била такмичарска утакмица, већ циркус. Прави подвиг направио је Небојша Илић у правој првенственој утакмици са Војводином у Новом Саду : 71 поен у тесној победи Звезде!!!

Drazen

pre 8 godina

Osjecam li to i ovdje ljubomoru nebeskoga naroda prema tisucu puta proglasavanim najboljim igracem u bivsoj Jugi od svih relevantnih kosarkaskih trenera i igraca? A i u Evropi. Morate nesto uciniti sa sobom,nije ovo normalno

R.I.P.

pre 8 godina

IGRACINA!
Zao mi je sto je otisao prerano,ali svi pravi ljubitelji kosarke,njegovi savremenici,nece ga zaboraviti.
Steta i za tu celu generaciju jugoslovenske kosarke,mnogo toga su jos mogli uciniti.
Ne kazem da su se mogli nositi sa NBA zvezdama,ali `americke` karijere Divca,Kukoca,Radje i njegova(nasilno prekinuta) nam dokazuju da smo bili na korak od njih!
Secam se u podsvesti,neke utakmice u Kupu sampiona,kada je za prvo poluvreme ubacio VISE OD DESET trojki(11 ili 13 nisam siguran) bez promasaja.
Steta zbog nacina na koji je otisao,a siguran sam da bi se uzburkane strasti izmedju njega i Divca davno stisale!
Uostalom,A.Petrovic je govorio o tome,kao i njegova majka u onom Vladinom dokumentarcu!

Opusteni hronicar

pre 8 godina

A samo par meseci nakon toga, neki lik Babic je postigao novi record
od 144 poena, izivljavajuci se na nekakvim kipranima, maltezanima, bog zna.

Danilo

pre 8 godina

Dražen - od oca Srbina i majke Hrvatice a takvi se na Balkanu vode po ocu - jeste bio čudo od igrača.
Njegova najbolja evropska utakmica, po meni, je finale Kupa kupova kada je kao igrač Reala dao Italijanima 62 koša!?
Ipak, Novosel, najveći hrvatski trener, posle poraza Cibone u polufinalu plej-ofa od Zvezde izjavio je da Dražen nije igrač koji dobija velike utakmice?
Kada sagledavam njega ,van tragedije, bio je individualac retke klase koji u NBA ipak nije uspeo kao Pedja ili Kukoč.
A timski igrač nije baš bio neki; dočim je košarka ipak ekipni sport?
Meni je na listi najboljih balkanskih igrača svih vremena ispod Kukoča,Pedje,Kiće,Praje,Kreše i Bodiroge.
Nije bio bolji od Divca,Radje,Danilovića,Saleta.
Tu je negde u najboljih deset zasigurno, a tačnu poziciju mogu da odrede samo naši varljivi ukusi...
Naš Srbin, a meni je ipak Hrvat Kukoč za njega izmislio košarku?

Ivan NS

pre 8 godina

Osjecam li to i ovdje ljubomoru nebeskoga naroda prema tisucu puta proglasavanim najboljim igracem u bivsoj Jugi od svih relevantnih kosarkaskih trenera i igraca? A i u Evropi. Morate nesto uciniti sa sobom,nije ovo normalno
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Drazen, 6. oktobar 2015 09:17)

Nije normalno ni da Hrvati poput tebe vise na našim, srpskim, sajtovima. Idi piši po svojim forumima. I ja se slažem sa 'asdf' da se na toj utakmici strašno iživljavao. Za individualne sposobnosti svaka mu čast, za timske je bio jedna velika nula.

ja

pre 8 godina

Prvo, nije na toj utakmici bilo nikakvog izivljavanja nad decom.
Cibona je na toj utakmici dala preko 170, koseva, sto znaci da su i Drazenovi suigraci dali oko 60 koseva.
Sem toga i Olimpija je tu utakmicu zavrsila sa preko 100 poena.
Jednostavno igralo se maltene bez odbrane i zato je rezultat bio takav.
Inace Drazen je bio najbolji kosarkas ne samo sa ovih prostora, nego usudio bih se reci i najbolji beli kosarkas u istoriji. Jedino se ne moze meriti sa nekim crncima iz NBA, ali ne znam ni za jednog belca koji je bio bolji od njega.
Njegov procenat uspesnosti ni na jednoj utakmici nije padao ispod 85%, a slobodna bacanja je pogadjao preko 95%.
Danas su kosarkasi presrecni kada pogode 50% suteva, pa vi uporedite to i shvaticete kakva je masina Drazen bio. Ni jedna ekipa nije imala resenje za njega. Ako ga cuva samo jedan igrac, bez problema se za delic sekunde oslobodi i pogodi trojku. Ako pokusaju da ga cuvaju sa dvojicom ili cak nekad i sa 3 igraca, onda njegovi suigraci ostaju slobodni, pa Drazen napravi 30 asistencija i efekat je opet isti. Retko koju utakmicu je zavrsavao sa manje od 30 poena, a cesto je imao blizu 50.
Kosarkas kakav se radja jednom u 100 godina.

Secam se jedne anegdote sa nekog prvenstva na kojem su za reprezentaciju Juge nastupali Drazen i njegov stariji brat Aleksandar. Na jednom treningu njih dvojica su se kladili ko ce pogoditi vise trojki iz 30 suteva. Aca je pogodio 28 a Drazen 30 od 30.

neko to od gore vidi sve

pre 8 godina

Dugo pratim sport, pa shodno tome i košarku, a posebno onda kada je ona bila svetski i evropski vrhunac. Priznajem da zbog mnogo toga nisam voleo Dražena Petrovića. Pre svega, nikada nisam video njegov humani i ljudski potez i odnos na terenu prema protivniku. Sebičan, narcisoidan, veoma sklon konfliktima. Publika ga je osećala na mnogim terenima i salve zvižduka je trpeo, pre svega zbog toga, a nikako zato što su imali nešto protiv njegovog košarkaškog umeća. Nikada neću zaboraviti transparent iz, čini mi se Grčke, na kojem je pisao:"Braćo Petrović, dobri ste košarkaši, ali loši ljudi!"
A, druga stvar: Kada je god utakcima bila jaka, tvrda, lomila se... tamo gde su potrebni jaki živci i mentalitet pravog šampiona, najčešće ga nikada i nigde nije bilo. Seća li se iko od mojih vršnjaka koju je to veliku utakmicu Dražen odlučio, na način kako su to činili Kićanović, Djordjević, Slavnić...? Navijač sam C. Zvezde, ali tvrdim da niko nikada nije imao tako mekanu ruku kao Kićanović, takvo taktičko srce kao Slavnić, hrabrost kao Djordjević, niti takvu genijalnost u igri kao pokojni Krešimir Ćosić...Ogradjujem se, jer nisam pratio Draženove igre u Americi, gde sam čuo prave hvalospeve o njemu. U Jugoslaviji je to bilo tako kao što rekoh...

Sused

pre 8 godina

Vidim da neki uspoređuju Đorđevića s Draženom? Može samo netko ko nikad nije gledao Dražena. I reći da Dražen nije bio dobar u ključnim utakmicama, a čovjek je sam dva puta odveo Cibonu do prvaka Europe, s Realom u finalu zabio 62, u reprezentaciji zabijao preko 30 u prosjeku. Stvarno je neozbiljno stavljat Đorđevića u njegovu kategoriju jer to je kao da uspoređujete Inzaghia i Messia. U Europi je on van svih kategorija i nikad neće biti toliko dominantnog igrača.

terza

pre 8 godina

@gradjanin - kao prvo, nije dao toliki broj koseva, vec poena, kos se broji 3, 2 ili 1 u zavisnosti odakle ga das (1 za sl. bacanje). Dakle, dao je bar upola manje koseva od poena. Drugo, gledao sam utakmicu, jeste bilo izivljavanje, svaki normalan igrac i trener bi, posto naprave veliku razliku, pustili u igru rezerve. Ali ne, Drazen je morao da srusi Zuckov rekord, da bi bio zapamcen kao najbolhi strelac i u toj kategoriji... On jeste bio neverovatan talenat i radnik ali su ga opasno "radili" i sujeta i kompleksi (covek u zivotu nije rekao da je iz mesovitog braka, uvek samo da mu je "otac iz Hercegovine" i precutkivao iz kojeg dela Hercegovine). Poredjenja radi, kada je Korac postavio rekord, nije bilo suta za 3 poena, plus je igrao sa seniorima. Enough said.
I trece, NIJE bio najbolji ex yu kosarkas svih vremena. Bio je najbolji strelac, ali odbrana mu je bila katastrofa, bez preteranog osecaja za timsku igru i uvek najbolji kada sve ide kako treba, a kada je frka... Gledao sam ga i protiv Bogza na SP '86. pa onda i u cuvenom polufinalu sa SSSR-om koje smo izgubili... pa onda i na EP u Grckoj '86. (2 puta nas tukli Grci, jednom Sovjeti), pa u finalu OI u Seulu '88. koje smo isto tako izgubili. Dok generacija Djordjevica, Kukoca, Divca, Paspalja i Radje nije stasala, zlato sa reprezentacijom je za njega bila misaona imenica ( da ne spominjem debakl na EP 83. i 85.). Bio najbolji igrac EP u Zagrebu '89. u svojoj kuci, gde smo sve drali 20+ razlike. Vec sl. godine nas najbolji igrac je bio Kukoc. Manite se romansiranih interpretacija, navucenih rekorda, budite realni. Jedan od najboljih, ali ne bolji od Koraca, Kice, Praje, Cose, Kukija, Divca, Radje, Palje, Djordjevica, Bodirige...

ssss

pre 8 godina

on je najbolji evropski igrac do sad... i u narednih 30 godina nece biti niko kao on... da li je ubacio 112 protiv juniora ili seniora je apsolutno nije bitno...

kiza

pre 8 godina

Juniori su u ono vreme bili do 18godina. Dovedite najboljih 10 na svetu do 18 godina. I Djordjevic bi u onom Partizanu protiv njih dao preko 100 poena. Mislim stvarno, dati srednjoskolcima preko 100 poena na utakmici. I da, trojka na 6.25...

Djenka

pre 8 godina

Sto rece neko pre mene to nije rekord. To je sramota. Igracka velicina. Ljudski... Ne. Svaka cast za rezultate. Ja pamtim kad ga je Teri Porter gurnuo na klupi of gadjenja. Kakav covek moras da budes da bi te saigrac kao Porter gurnuo posle svog kosa dok sve ostale pozdravlja? Zuca je bio covek. Drazen samo masina. Pocivajte obojica u miru.

jovan o

pre 8 godina

Ma nebitna je ova vest.Dražen je postavio mnoge rekorde napr u finalu kad je Cibona Prvak Evrope dao je 58 koševa.Čovek-tm je bio.Najbolji sportista bivše Jugoslavije bez konkurencije je bio.

Tibi

pre 8 godina

Nije mogao vec je bio najveći ikada a zamisli da nije poginuo sta bi napravio još pazi poginuo je u 28-oj godini zivotu,a vec je bio najbolji evropski igrac u onakvoj konkurenciji igraca,strasno nema mu premca.

asdf

pre 8 godina

(Drazen, 6. oktobar 2015 09:17)

Ne, osecas pravdu! Treba biti pravican uvek. Pa i da je Sasa Djordjevic, moj omiljeni igrac, dao 120 poena juniorima isto bih rekao da je to sramotno izivljavanje. Ocigledno da je uzeo oko 75% suteva svoje ekipa samo da bi oborio rekord. A ja mislio da je Kobe ball hog, haha.

Ето

pre 8 godina

Да ли неки од вас имате представу да Дражен у том тренутку није имао ни пуну 21 годину?! Колика је то па разлика у узрасту између њега и његових противника на терену била да би причали како се иживљавао на деци?!?!

Mik

pre 8 godina

O mrtvima samo dobro! Bio je strasan igrac, fanatican radnik, nezaustavljiv tada u Evropi, resen da uspe u NBA. Imao je samo jedan nedostatak - u poslednjim sekundama napetih meceva bio je prenervozan i nije bio najbolji izbor za poslednji sut. Sve ostalo je za desetku,

moram da kazem il cu da puknem

pre 8 godina

imam sina koji je treci razred osnovne ali trener mu daje sansu da igra protiv starijih od sebe koji su sedmi i osmi razred.uvek navijam da ga stisnu i da ga ne pustaju jeste to ogromna razlika u kosarci ali mora se celiciti kada popijes dve tri banane onda moras da menjas stil ulaza ili da asistiras kako bi pobedio prepreku i protivnicki tim. respektuj starije ali bori se bez straha jer i u porazu ces nesto nauciti za sutrasnju pobedu.zeravica ga nikada ne bi zvao u reprezentaciju zato sto nije bio bas timski igrac . drazen je obelezio jedno vreme a sale djordjevic je obelezio neko drugo u kom je srbija uzivala i u kom se radovala.

milan tarot

pre 8 godina

ne znam koji je najbolji nas kosarkas, bas ih je dosta bilo, petrovic jeste bio dobar ali i izuzetno sebican, np jedno sam siguran, najgori igrac koji je ikada igrao na ovim prostorima jeste boris dalo!!

Hoću 158 pluseva botova

pre 8 godina

Ne treba zaboraviti ni 99 poena Radivoja-Raće Koraće protivu švedskog Alvika u Kupu šampiona. Pa 100 poena sjajnog Vilta Čemberlena u NBA ligi ...

Dati toliko koševa, pa makar rekreativcima je velika stvar ...

sheb

pre 8 godina

Par dana nakon te utakmice Babić iz Zadra postigao je 144 koša protiv ciparskog Apoela...Babić je bio šesti sedmi igrač Zadea u to vreme. Dražen je uvijek patio za statistikom. Duda Ivković davno je rekao da nije statistika sve.

ja

pre 8 godina

@Vivident
Nisi mogao gledati tu utakmicu na tv, jer na njoj na zalost nije bilo kamera. Dobro se secam da sam tada i sam kao klinac trenirao kosarku.
Sutradan sam dosao na trening i jedan od drugara kupio novine i cita vest o tom rekordu. Znam da smo svi komentarisali "steta sto nije bilo prenosa".
I nisu igrali protiv juniora, nego protiv druge postave Olimpije, jer vecina igraca iz prve postave nije na vreme registrovana za tu sezonu pa nisu imali pravo da igraju.

peka

pre 8 godina

nesporno najbolji.kosarkas sa ovih prostora,uz bodirogu,divca,starijih se nesecam toliko,ali ovo je sramota sta pisete,u pitanju su bila deca,juniori,da je igrao bobi marijanovic tad tipa dao bi im svih 150 poena

Dilindzer

pre 8 godina

Kad pogledate tu utakmicu videcete da je to bilo obicno silovanje a ne kosarka. On je jurio rekord i pruzila mu se prilika da ga ostvari. Drugacije nikad ne bi pretekao Koraca.

Ne kazem da nije bio veliki igrac ali ta utakmica je smesna.

vladan

pre 8 godina

Ovaj meč protiv juniora Olimpije je bilo natezanje da se obori stari rekord, Dražen ima iza sebe mnogo veća dostignuća u YU i evropskoj košarci, pa i u NBA

Kad smo već kod rekorda, sjećanje me ne služi baš najbolje, ali mislim da je Dalipagić negdje u to vrijeme 86/87 u dok je igrao u Italiji dao 71 poen i da je to dugo bio rekord italijanske lige. On je tada bio na zalasku karijere i imao 35-36 godina.

Apropo iživljavanja, jednom smo, čini mi se na olimpijadi u Seulu pobijedlili nekoga 52:0 u vaterpolu.

vlada logika

pre 8 godina

Vrlo cesto sam svom sinu pricao o Drazenu, pominjao sam i ovu utakmicu, ali sad vidim da sam gresio, jer sam sebe ubedio da je bilo 101 poen. I nikada necu oprostiti ovim nasim kretenima sto su razbili onu drzavu, a da nismo u punom sastavu stali pred Dream team 1. Kakvu je on strast prema igri imao!

singer

pre 8 godina

ona utakmica protiv rusa - drazen, divac, kukoc i ekipa...rapsodija... lopta kao da se krece po nevidljivoj paukovoj niti ... kosarkaski balet....magija...