Tenis 55

Ponedeljak, 21.03.2016.

21:23

Novak je ipak bio u pravu...

Mnogo bure podigao je komentar direktora turnira u Indijan Velsu Rejmonda Mura, kao i komentar na to Novaka Đokovića.

Novak je ipak bio u pravu... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Lav Vuksanovic

pre 8 godina

Ne razumem, ceo svet juri za pare i svi su to prihvatili kao moralnu normu, u isto vreme prihvatili su americki kapitalizam i prodali svoje duse djavolu, a onda kad bilo ko kaze nesto sto je realno, tipa radim vise, plati me vise, ja sam kvalitetna izdrzljiva roba ali sa rokom. Koga onda zanima da li zena treba da zatrudni, pa mi pricamo o ravnopravnosti, sve teze se zamenjuju radi interesa, a ne radi realnog stanja. Da ne bude da sam rekao da zena ne treba da zatrudni, ali i zene su uradile i doprinule tome da se samo juri za parama, posledice toga trpi celo drustvo, a ne samo jedan pol.

max

pre 8 godina

Novak, a i mnogi zaboravljaju da je karijera prosecne teniserke kraca od karijere tenisera. Najcesci razlog tome je majcinstvo. Izuzetak je bila samo Klajsters koja je mogla da igra sjajno i kao roditelj, dok mnoge teniserke koje zele dugo da igraju neretko zrtvuju roditeljstvo. Pitam se kako bi Federer igrao da je umesto Mirke rodio cetvoro dece?! Nole od kad je otac igra najbolji tenis mozda ikada. Kada ce radjati decu Serena, Venus, Jankovic, Kuznjecova, Vinci..., kakve ce im biti trudnoce i da li ce uopste biti sposobne za to!? Mislim da iz tog razloga zene treba nagraditi.

Sinisaa

pre 8 godina

Petar@ drug znaci savrsen mi je primjer znaci odgovor ti je savrsen...nagradni fond turnira je jedno a sponzori su drugo,licno bih Sarapovoj dao i Novakovu i Fedexovu i Vamosovu premiju........

Petar

pre 8 godina

@Sinisa Cisto informativno, Sarapova je za NIKE bila najisplativija sve ove godine. Isplativija od svih svojih muskih kolega. To su zvanicni podaci kompanije.

Ivan Pikan

pre 8 godina

Новак би требало да поведе више рачуна када даје изјаве новинарима. Поготово треба да се чува Британских новинара.
Они му никада неће опростити што није постао Британац.

trigger

pre 8 godina

Neka razdvoje muške i ženske teniske turnire tako da se ne održavaju u na istom mestu i u isto vreme (ili bar ne u isto vreme nego sa npr. nedeljom razmaka) i videće se čiji turniri donose više prihoda od gledalaca, sponzora i marketinga. S obzirom na prihode teniserima i teniserkama će biti određivane nagrade koje sigurno neće biti iste. Nagrade su različite i u drugim sportovima za sportiste i sportistkinje tako da teniserke ne bi trebalo da budu izuzetak i da sebe smatraju nekom elitom koja navodno traži jednakost a u suštini dobija mnogo više.

Miki

pre 8 godina

Nema ovo veze sa polovima. Da vidim ko bi gledao muski tenis da u istoj generaciji nema Nadala, Federera i Novaka. Da su glavni Raonic, Izner, Sok... Ovi koji kazu da je zenski tenis dosadan, isto mogu reci i za muski. Sve je dosadno kad na terenu nema majstora. U svakom sportu je tako. Meni nikad nije dosadno da gledam Serenu, svako ko voli tenis mora da ceni nacin izvodjenja udaraca kod Vilijamsove, besprekornu tehniku sa obe strane, to nikad ne moze da bude dosadno, sve i da pobedjuje sa nulom.

Sinisa

pre 8 godina

Tenis ima svoje fanove koji ga gledaju jer vole taj sport ko god ga igrao,sva ta zvucna imena su slag na tortu koji privlaci masu;ako neko pobijedi Fedexa onda znaci da je krvavo zaradio tu nagradu a gledaoci prave tu razliku u zaradi jer privlace jace ili slabije sponzore koji placaju koliko "vrijedi" neki sport ili sportista. Ne mogu NIKE patike dati isti Fedexu ili recimo Sarapovoj (ako je njen sponzor) jer prosto se kosi sa zakonom kapitala,trzista i profita,kapitalizam vam nije socijalizam da manje profitabilni zive na grbaci vise profitabilnih;fon nagrada je satisfakcija za uspjeh a sponzorstvo satisfakcija za tu razliku u privlacnosti i trzisnoj vrijednosti.

prosto

pre 8 godina

Iduci ovom logikom gledanosti, doci cemo do zakljucka da za Federera i Nadala treba da postoji poseban nagradni fond jer su mnogo gledaniji od svojih kolega. Onda za Djokovica i Mareja drugi fond jer su jos uvek iza ove dvojice po popularnosti, pa onda za sve ostale mnogo manji fond jer tesko da bi iko platio da ih gleda. Isto tako kod zena, poseban fond prvo za Sarapovu kad je tu, onda za Serenu, pa za nasu Anu i Busar, ostale mogu da dele mrvice. Posto cisto sumnjam da bi iko gledao i muski i zenski tenis da nema odredjenih igraca. Toliko o gledanosti i popularnosti. Je li pravedno da Gofan i Nadal uzmu istu lovu za polufinale istog turnira, ako je merilo popularnost i gledanost?

tenis

pre 8 godina

Ok, kako rekose neki novinari onda i Djokovic kad pobedi Federera u finalu Vimbldona treba da dobije manje novca od Svajcarca, jer publika je dosla da navija za njega, ne za Novaka. Onda i Raonic i Gofan za polufinale treba da dobiju manje od Nadala, jer publika vise voli Rafu i dolazi zbog njega. Nije sve bas crno-belo.

Lav

pre 8 godina

Uopste se ne radi o polovima i gledanosti. Nije muski tenis gledan jer ga igraju momci, nego je gledan zbog Federera, Nadala i Novaka! Isto tako, zenski se gleda zbog Serene i do nedavno Sarapove. Ne gleda se muski tenis zbog Dimitrova, Socka i Raonica! Malo ko bi platio kartu da bi njih video. Niti se zenski gleda zbog Erani i Delakve. Tenis se gleda zbog igraca, pojedinaca! ATP je imao srecu da se u istoj generaciji pojave ovi momci. Inace pocetkom i sredinom 90-ih ko je pratio tenis zna da je WTA zbog Graf, Seles, Sancez, Martinez, Novotne, Kurnjikove, Hingis bio miljama ispred muskog koji je bio u problemima. Sve zavisi od igraca sa kojima raspolazes, nema tu filozofije. S ove tacke gledista i muski i zenski tenis ce se za 5 godina naci u problemima, ukoliko se ne pojave neki vanserijski talenti.

borky

pre 8 godina

Više volim da gledam Serenu nego npr. Žil Simona. Ko misli da je ženski tenis dosadan trebalo je da gleda polufinale USOpena. Da li Viktorija i Serena treba da dobiju veće premije zato što su juče duže ostale na terenu od Novaka i Miloša? Da li je teniser koji pobedi svog protivnika u pet setova bolji od tenisera koji to učini u tri seta pa samim tim treba da bude i više nagrađen?
(Još uvek te volim Nole, 21. mart 2016 22:09)

Zasto Serenu poredis sa Simonom? Ako najboju teniserku vec poredis onda je poredi sa najboljim teniserom a Simona koji je 20-30 na listi poredi sa 20-30 teniserkom na listi.slazem se da Serena treba zaraditi vise od Simona al ne od Djokovica Nadala Federera itd.

trener

pre 8 godina

Novak Đoković izgleda da nije shvatio da se odavno vodi hejterska kampanja britanskih novinara prema njemu. U to se uključio i večiti princ koji nas je posetio sa zanimljivom formulacijom u trenutku bezgraničnog gostoprimstva i sveopšteg aplauza upućenog njemu "kako jedan čovek uporno odbija da preda titulu na Vimbldonu". Kome da preda? Zašto da preda? Iz snishodljive mase domaćih VIP slušalaca koji su aplauzom pozdravili ovaj govor samo što se nije zaorila zakletva "Ne brini predaće" i "Neće više, mi smo prijatelji". Od svih koje je tangirala izjava Rejmonda Mura, a to su WTA, teniserke, Nadal, Federer i sam Mur kojima je trebalo postaviti pitanje u vezi sa ovom izjavom, britanski novinari su našli Đokovića, sa očiglednom zlom namerom da ga "bace u mašinu" da bi mu izvukli nešto što će ga diskreditovati u javnosti i usmeriti svu mržnju prema njemu. Videćete da će njega na kraju optužiti za seksizam i da je on glavni koji to podržava. Tužno je u celoj priči što on to ne vidi i što ga je vrlo lako navući na unapred spremne manipulacije. Umesto da jednostavno odbije da komentariše na provokativne teme, u ovom slučaju izjavom npr. "smatram da nagrade treba da zavise od gledanosti, kao što je u svim sportovima". I ništa više i ništa dalje.

Joc@

pre 8 godina

Na stranu što mečevi traju 3 ili 5 setova. To je stvar događaja.
Mislim da drugo treba da se gleda, a to je atraktivnost tenisa.
Dublovi, npr., manje su atraktivni pa stoga i manje nagrađeni,
iako tamo igra duplo više igrača, što bi bilo suprotno
logici rada i trajanja meča.
U boksu npr. isto se dobija po meču bilo da se on završi
nokautom za 10 sekundi bilo da traje iscrpljujućih 15 rundi.
I malo ko se u prvom slučaju žali kako se nije nagledao boksa.
A tamo svetski prvak dobija pet puta više novca od izazivača,
iako su uložili isto truda.
Atraktivnost tenisa, to se plaća, jer to se traži. Tribine su pune
kada igra svetski prvak. Prenosi za medije se traže i plaćaju
više nego kada igraju neatraktvini teniseri. Više, po toj logici,
treba platiti Noleta, Monfilsa ili Brauna od npr. Simona.
Na nekom novom turniru koji stiče reputaciju (npr. Istambul 2015.)
pojavio se atraktivan teniser, sigurno ne za klikere.
Ali, ko će svu pravdu uterati...?
Moje je mišljenje, nek ide kako ide,
ali je ipak Nole u pravu.

Filip

pre 8 godina

Novak Djokovic nije uopste kompetentna licnost da komentarise oko zaradjivanja teniserke. Pa i pominje hormona itd., zaista izuzetno smesna mi je bila njegova izjava. Pozdrav!

'al usporavaju ovi beneri...

pre 8 godina

Nebitno je da li je Novak u pravu ili ne. Ovakvom izjavom je sebe nepotrebno izlozio kritikama dela javnosti, a sigurno nece uticati da se novcane nagrade isplacuju onako kako on smatra da treba.

nepotrebno

pre 8 godina

Obozavam Novaka ali ovo je bio pogresan komentar u pogresno vreme. Mogao je da napravi razliku i da kazam "Podrzavam. Tacka." Ili "O tome je sve vec receno. Tacka." Umesto toga som culi pricu o tome kako ATP treba da radi vise na lobiranju da je muski tenis bolje placen i zenskim hormonima. Ne verujem da je Novak iskreno protiv ravnopravnih zarada ali ovom izjavom nije pomogao nikome a najmanje poziciji zena i sebi u krajnjem slucaju. Ako je pre 3 dana postirao video o tome kako zene nisu ravnopravno placene onda je ovo bila idealna prilika da reci sprovede u delo. Nije. Steta.

vlad

pre 8 godina

Pa valjda su same žene pokrenule priču o pravu na jednakost. Ako ste želele jednakost onda to znači i istu količinu uloženog rada za isti novac. Neće moći po izboru, pa kako kome više odgovara.

veki pekic

pre 8 godina

Zene vise trose pa im treba vise para, vrlo jednostavno . . a zasto na primer ne daju duplo vise para dubler igracima, jer ih je dvoje. Ili isto toliko invalid igracima, u kolicima. Po istoj logici po kojoj su dali singl zenama. Izgleda da su samo 'neke' ravnopravne ?

Besposlen pop

pre 8 godina

Vratimo se narodnoj mudrosti. "Misljenje je kao xxxx, svako ga ima". Ne treba bas od svakog rekla-kazala praviti clanak, ali 'ajde de. A zenski tenis treba da je placen kao muski jer su teniserke sve lepse i lepse i to je njihov marketinski adut. I sponzori se pitaju, a u svetu se na lepoti najbolje zaradjuje. Ako neki vole da placaju da gledaju devojke u suknjicama jer kod kuce ne mogu (Dubai i ostale belosvetske napredne sredine), neka im.
A Novak ionako zna sta je rekao.

Goran

pre 8 godina

Najbolji dokaz je sto ne postoji ni jedan grand slem turnir gde je zadnji mec zensko finale nego je uvek zadnji mec musko finale. Ravnopravnost zena i muskaraca ne znaci da dobijaju isto para za svaki posao jer teniski mec nije posao nego je spektakl kao sto je naprimer koncert neke rok grupe. To je sou predstava za publiku. Tu vaze pravila sou biznisa a ne pravila ravnopravnosti polova.

đungla

pre 8 godina

Muškarci ne igraju u 5 setova a žene u 3, već se igra u 3 odnosno 2 dobijena, gde se u najdužem mogućem meču dobijaju prethodne brojke. Drugo, muškarci igraju više setova samo na Gren slemovima i u Davis cupu, dok su u Mastersima i ostalim turnirima jednaki. Ali ovo je potpuno nebitna priča. Jedino što treba da ima veze sa zaradom je gledanost. Svi sportisti zarađuju toliko koliko zarađuju iz razloga jer na njihove nastupe dolazi mnogo ljudi, za njihove prenose se izdvaja veliki novac, mnogi kupuju njihovu sportsku opremu... I prosta računica, ko donese više, dobije više. Ako muškarce dodje da gleda 10.000 ljudi i plati kartu, i žene isto, poptuno je nebitno ko je koliko setova igrao.

Larry

pre 8 godina

Nije bitno je li u pravu ili nije, već u tome da čovek slobodno može izneti svoj stav a da za to ne bude osudjivan da je seksist. Tako da ta "javnost " se svodi verovatno mahom na medije, mnogi se slažu sa Novakom a nije ih mali broj.

Ratko

pre 8 godina

Jas sam za ravnopravnost u seksu. Zene su protiv toga. Smatraju da muskarac uvek treba da radi vise, da se trudi vise, da placa vecere . . . U tenisu, gde igraju manje, zele ravnopravnost kada su u pitanju PARE. Uspesne su u oba slucaja.

fan

pre 8 godina

Ako cemo tako onda bi muskarci i u skijanju, biatlonu, kros kantriju trebali da imaju veca primanja od zena jer oni skijaju na tezim stazama, u proseku su im trke duze za 15-25 sekundi, discipline su im u km duze itd, a premije su im iste.

povod

pre 8 godina

Samo sto ce BBC da oplete po njemu, jer eto Murray ima cerku, a ne sina pa ce stati u odbranu. Ovo im dobro doslo kao i svakome kome Nole nikad nije bio simpatican.

Još uvek te volim Nole

pre 8 godina

Više volim da gledam Serenu nego npr. Žil Simona. Ko misli da je ženski tenis dosadan trebalo je da gleda polufinale USOpena. Da li Viktorija i Serena treba da dobiju veće premije zato što su juče duže ostale na terenu od Novaka i Miloša? Da li je teniser koji pobedi svog protivnika u pet setova bolji od tenisera koji to učini u tri seta pa samim tim treba da bude i više nagrađen?

kiks

pre 8 godina

(Milutin, 21. mart 2016 21:55)

Ako trazis ravnopravnost polova,onda treba i da tu ravnopravnost dokazes, da ne omalovazavam zene, iskreno,zasto bi neko za isti posao bio isto placen za manje posla samo zato sto je suprotnog pola?! Trazis ravnopravnost,dokazi ravnopravnost, u fizickom smislu je to nemoguce,u intelektualnom smislu su zene itekako ravnopravne, ako ne i bolje!

Nebojša

pre 8 godina

Više volim da gledam Serenu nego npr. Žil Simona. Ko misli da je ženski tenis dosadan trebalo je da gleda polufinale USOpena. Da li Viktorija i Serena treba da dobiju veće premije zato što su juče duže ostale na terenu od Novaka i Miloša? Da li je teniser koji pobedi svog protivnika u pet setova bolji od tenisera koji to učini u tri seta pa samim tim treba da bude i više nagrađen?
(Još uvek te volim Nole, 21. mart 2016 22:09)


Australian open 2012 žensko finale između dve ravnopravne protivnice ili bi bar trebalo da su ravnopravne ali Azarenka je razbila Sarapovu 6-3 6-0 i dobila je isto novca kao i Novaka koji se šest sati krljao sa Nadalom a pre toga pet sati sa Marejem fer li ne šta kažeš.

Milutin

pre 8 godina

Ja bih zenama dao vece nagrade bar za 10% do 20% nego muskarcima na svim tim turnirima (prosto iz dzentlmenskih razloga) osim na GS jer igraju na 2 a muskarci na 3 dobijena seta. Na GS tako vece nagrade bi imali muskarci. Tako ja mislim. Onaj Mur se nalupao gluposti, nije fer. Novak nije nista lose ili nekorektno rekao. Veoma je i logicno.

Endi Marej

pre 8 godina

A Novak je rekao da trebaju da budu plaćeni u zavisnosti na posećenost i prodaju karata i tv prava... I na pitanje da ako bi se ispostavilo da je ženaki tenis popularniji da li bi značilo da žene trrbaju da budu plaćene više on je rekao da bi apsolutno trebalo... Sasvim korektno i slažem se sto posto...

Amerikanac

pre 8 godina

Kaze lepo tenis trener mog sina. Svako ko ima cerku, treba da je salje na tenis. Ni u jednom se sportu, muskom ili zenskom, za manje rada moze vise zaraditi.

DarkoV

pre 8 godina

Vecina komentara na BBC i Guardian, kao jednim od najuticajnih medija u Britaniji, su na strani Novaka. Ono sto mene, ipak, nervira je sto su ti clanci napisani samo da se napdne i omalovazi Novak, bez obrazlozenja gde je to pogresio - nemaju ni oni odgovor, nego im Mur i Novak (sada) sluze kao zrtve, a i sami privatno misle isto.

C i n i k

pre 8 godina

NDj jeste u pravu,a druga je stvar sto neko zarad toga sto su eto zene u pitanju,od toga pravi aferu. Ako zene mogu da igraju na 3 dobijena,nema problema,neka bude ista zarada,ali ne mogu,a htele bi isti ili veci nagradni fond? Ko gleda zenski tenis uopste?

Nebojša

pre 8 godina

Više volim da gledam Serenu nego npr. Žil Simona. Ko misli da je ženski tenis dosadan trebalo je da gleda polufinale USOpena. Da li Viktorija i Serena treba da dobiju veće premije zato što su juče duže ostale na terenu od Novaka i Miloša? Da li je teniser koji pobedi svog protivnika u pet setova bolji od tenisera koji to učini u tri seta pa samim tim treba da bude i više nagrađen?
(Još uvek te volim Nole, 21. mart 2016 22:09)


Australian open 2012 žensko finale između dve ravnopravne protivnice ili bi bar trebalo da su ravnopravne ali Azarenka je razbila Sarapovu 6-3 6-0 i dobila je isto novca kao i Novaka koji se šest sati krljao sa Nadalom a pre toga pet sati sa Marejem fer li ne šta kažeš.

DarkoV

pre 8 godina

Vecina komentara na BBC i Guardian, kao jednim od najuticajnih medija u Britaniji, su na strani Novaka. Ono sto mene, ipak, nervira je sto su ti clanci napisani samo da se napdne i omalovazi Novak, bez obrazlozenja gde je to pogresio - nemaju ni oni odgovor, nego im Mur i Novak (sada) sluze kao zrtve, a i sami privatno misle isto.

Endi Marej

pre 8 godina

A Novak je rekao da trebaju da budu plaćeni u zavisnosti na posećenost i prodaju karata i tv prava... I na pitanje da ako bi se ispostavilo da je ženaki tenis popularniji da li bi značilo da žene trrbaju da budu plaćene više on je rekao da bi apsolutno trebalo... Sasvim korektno i slažem se sto posto...

Amerikanac

pre 8 godina

Kaze lepo tenis trener mog sina. Svako ko ima cerku, treba da je salje na tenis. Ni u jednom se sportu, muskom ili zenskom, za manje rada moze vise zaraditi.

povod

pre 8 godina

Samo sto ce BBC da oplete po njemu, jer eto Murray ima cerku, a ne sina pa ce stati u odbranu. Ovo im dobro doslo kao i svakome kome Nole nikad nije bio simpatican.

kiks

pre 8 godina

(Milutin, 21. mart 2016 21:55)

Ako trazis ravnopravnost polova,onda treba i da tu ravnopravnost dokazes, da ne omalovazavam zene, iskreno,zasto bi neko za isti posao bio isto placen za manje posla samo zato sto je suprotnog pola?! Trazis ravnopravnost,dokazi ravnopravnost, u fizickom smislu je to nemoguce,u intelektualnom smislu su zene itekako ravnopravne, ako ne i bolje!

C i n i k

pre 8 godina

NDj jeste u pravu,a druga je stvar sto neko zarad toga sto su eto zene u pitanju,od toga pravi aferu. Ako zene mogu da igraju na 3 dobijena,nema problema,neka bude ista zarada,ali ne mogu,a htele bi isti ili veci nagradni fond? Ko gleda zenski tenis uopste?

fan

pre 8 godina

Ako cemo tako onda bi muskarci i u skijanju, biatlonu, kros kantriju trebali da imaju veca primanja od zena jer oni skijaju na tezim stazama, u proseku su im trke duze za 15-25 sekundi, discipline su im u km duze itd, a premije su im iste.

borky

pre 8 godina

Više volim da gledam Serenu nego npr. Žil Simona. Ko misli da je ženski tenis dosadan trebalo je da gleda polufinale USOpena. Da li Viktorija i Serena treba da dobiju veće premije zato što su juče duže ostale na terenu od Novaka i Miloša? Da li je teniser koji pobedi svog protivnika u pet setova bolji od tenisera koji to učini u tri seta pa samim tim treba da bude i više nagrađen?
(Još uvek te volim Nole, 21. mart 2016 22:09)

Zasto Serenu poredis sa Simonom? Ako najboju teniserku vec poredis onda je poredi sa najboljim teniserom a Simona koji je 20-30 na listi poredi sa 20-30 teniserkom na listi.slazem se da Serena treba zaraditi vise od Simona al ne od Djokovica Nadala Federera itd.

trener

pre 8 godina

Novak Đoković izgleda da nije shvatio da se odavno vodi hejterska kampanja britanskih novinara prema njemu. U to se uključio i večiti princ koji nas je posetio sa zanimljivom formulacijom u trenutku bezgraničnog gostoprimstva i sveopšteg aplauza upućenog njemu "kako jedan čovek uporno odbija da preda titulu na Vimbldonu". Kome da preda? Zašto da preda? Iz snishodljive mase domaćih VIP slušalaca koji su aplauzom pozdravili ovaj govor samo što se nije zaorila zakletva "Ne brini predaće" i "Neće više, mi smo prijatelji". Od svih koje je tangirala izjava Rejmonda Mura, a to su WTA, teniserke, Nadal, Federer i sam Mur kojima je trebalo postaviti pitanje u vezi sa ovom izjavom, britanski novinari su našli Đokovića, sa očiglednom zlom namerom da ga "bace u mašinu" da bi mu izvukli nešto što će ga diskreditovati u javnosti i usmeriti svu mržnju prema njemu. Videćete da će njega na kraju optužiti za seksizam i da je on glavni koji to podržava. Tužno je u celoj priči što on to ne vidi i što ga je vrlo lako navući na unapred spremne manipulacije. Umesto da jednostavno odbije da komentariše na provokativne teme, u ovom slučaju izjavom npr. "smatram da nagrade treba da zavise od gledanosti, kao što je u svim sportovima". I ništa više i ništa dalje.

Ivan Pikan

pre 8 godina

Новак би требало да поведе више рачуна када даје изјаве новинарима. Поготово треба да се чува Британских новинара.
Они му никада неће опростити што није постао Британац.

Milutin

pre 8 godina

Ja bih zenama dao vece nagrade bar za 10% do 20% nego muskarcima na svim tim turnirima (prosto iz dzentlmenskih razloga) osim na GS jer igraju na 2 a muskarci na 3 dobijena seta. Na GS tako vece nagrade bi imali muskarci. Tako ja mislim. Onaj Mur se nalupao gluposti, nije fer. Novak nije nista lose ili nekorektno rekao. Veoma je i logicno.

trigger

pre 8 godina

Neka razdvoje muške i ženske teniske turnire tako da se ne održavaju u na istom mestu i u isto vreme (ili bar ne u isto vreme nego sa npr. nedeljom razmaka) i videće se čiji turniri donose više prihoda od gledalaca, sponzora i marketinga. S obzirom na prihode teniserima i teniserkama će biti određivane nagrade koje sigurno neće biti iste. Nagrade su različite i u drugim sportovima za sportiste i sportistkinje tako da teniserke ne bi trebalo da budu izuzetak i da sebe smatraju nekom elitom koja navodno traži jednakost a u suštini dobija mnogo više.

Još uvek te volim Nole

pre 8 godina

Više volim da gledam Serenu nego npr. Žil Simona. Ko misli da je ženski tenis dosadan trebalo je da gleda polufinale USOpena. Da li Viktorija i Serena treba da dobiju veće premije zato što su juče duže ostale na terenu od Novaka i Miloša? Da li je teniser koji pobedi svog protivnika u pet setova bolji od tenisera koji to učini u tri seta pa samim tim treba da bude i više nagrađen?

Ratko

pre 8 godina

Jas sam za ravnopravnost u seksu. Zene su protiv toga. Smatraju da muskarac uvek treba da radi vise, da se trudi vise, da placa vecere . . . U tenisu, gde igraju manje, zele ravnopravnost kada su u pitanju PARE. Uspesne su u oba slucaja.

Lav

pre 8 godina

Uopste se ne radi o polovima i gledanosti. Nije muski tenis gledan jer ga igraju momci, nego je gledan zbog Federera, Nadala i Novaka! Isto tako, zenski se gleda zbog Serene i do nedavno Sarapove. Ne gleda se muski tenis zbog Dimitrova, Socka i Raonica! Malo ko bi platio kartu da bi njih video. Niti se zenski gleda zbog Erani i Delakve. Tenis se gleda zbog igraca, pojedinaca! ATP je imao srecu da se u istoj generaciji pojave ovi momci. Inace pocetkom i sredinom 90-ih ko je pratio tenis zna da je WTA zbog Graf, Seles, Sancez, Martinez, Novotne, Kurnjikove, Hingis bio miljama ispred muskog koji je bio u problemima. Sve zavisi od igraca sa kojima raspolazes, nema tu filozofije. S ove tacke gledista i muski i zenski tenis ce se za 5 godina naci u problemima, ukoliko se ne pojave neki vanserijski talenti.

Goran

pre 8 godina

Najbolji dokaz je sto ne postoji ni jedan grand slem turnir gde je zadnji mec zensko finale nego je uvek zadnji mec musko finale. Ravnopravnost zena i muskaraca ne znaci da dobijaju isto para za svaki posao jer teniski mec nije posao nego je spektakl kao sto je naprimer koncert neke rok grupe. To je sou predstava za publiku. Tu vaze pravila sou biznisa a ne pravila ravnopravnosti polova.

vlad

pre 8 godina

Pa valjda su same žene pokrenule priču o pravu na jednakost. Ako ste želele jednakost onda to znači i istu količinu uloženog rada za isti novac. Neće moći po izboru, pa kako kome više odgovara.

Larry

pre 8 godina

Nije bitno je li u pravu ili nije, već u tome da čovek slobodno može izneti svoj stav a da za to ne bude osudjivan da je seksist. Tako da ta "javnost " se svodi verovatno mahom na medije, mnogi se slažu sa Novakom a nije ih mali broj.

đungla

pre 8 godina

Muškarci ne igraju u 5 setova a žene u 3, već se igra u 3 odnosno 2 dobijena, gde se u najdužem mogućem meču dobijaju prethodne brojke. Drugo, muškarci igraju više setova samo na Gren slemovima i u Davis cupu, dok su u Mastersima i ostalim turnirima jednaki. Ali ovo je potpuno nebitna priča. Jedino što treba da ima veze sa zaradom je gledanost. Svi sportisti zarađuju toliko koliko zarađuju iz razloga jer na njihove nastupe dolazi mnogo ljudi, za njihove prenose se izdvaja veliki novac, mnogi kupuju njihovu sportsku opremu... I prosta računica, ko donese više, dobije više. Ako muškarce dodje da gleda 10.000 ljudi i plati kartu, i žene isto, poptuno je nebitno ko je koliko setova igrao.

Petar

pre 8 godina

@Sinisa Cisto informativno, Sarapova je za NIKE bila najisplativija sve ove godine. Isplativija od svih svojih muskih kolega. To su zvanicni podaci kompanije.

'al usporavaju ovi beneri...

pre 8 godina

Nebitno je da li je Novak u pravu ili ne. Ovakvom izjavom je sebe nepotrebno izlozio kritikama dela javnosti, a sigurno nece uticati da se novcane nagrade isplacuju onako kako on smatra da treba.

veki pekic

pre 8 godina

Zene vise trose pa im treba vise para, vrlo jednostavno . . a zasto na primer ne daju duplo vise para dubler igracima, jer ih je dvoje. Ili isto toliko invalid igracima, u kolicima. Po istoj logici po kojoj su dali singl zenama. Izgleda da su samo 'neke' ravnopravne ?

Joc@

pre 8 godina

Na stranu što mečevi traju 3 ili 5 setova. To je stvar događaja.
Mislim da drugo treba da se gleda, a to je atraktivnost tenisa.
Dublovi, npr., manje su atraktivni pa stoga i manje nagrađeni,
iako tamo igra duplo više igrača, što bi bilo suprotno
logici rada i trajanja meča.
U boksu npr. isto se dobija po meču bilo da se on završi
nokautom za 10 sekundi bilo da traje iscrpljujućih 15 rundi.
I malo ko se u prvom slučaju žali kako se nije nagledao boksa.
A tamo svetski prvak dobija pet puta više novca od izazivača,
iako su uložili isto truda.
Atraktivnost tenisa, to se plaća, jer to se traži. Tribine su pune
kada igra svetski prvak. Prenosi za medije se traže i plaćaju
više nego kada igraju neatraktvini teniseri. Više, po toj logici,
treba platiti Noleta, Monfilsa ili Brauna od npr. Simona.
Na nekom novom turniru koji stiče reputaciju (npr. Istambul 2015.)
pojavio se atraktivan teniser, sigurno ne za klikere.
Ali, ko će svu pravdu uterati...?
Moje je mišljenje, nek ide kako ide,
ali je ipak Nole u pravu.

tenis

pre 8 godina

Ok, kako rekose neki novinari onda i Djokovic kad pobedi Federera u finalu Vimbldona treba da dobije manje novca od Svajcarca, jer publika je dosla da navija za njega, ne za Novaka. Onda i Raonic i Gofan za polufinale treba da dobiju manje od Nadala, jer publika vise voli Rafu i dolazi zbog njega. Nije sve bas crno-belo.

Filip

pre 8 godina

Novak Djokovic nije uopste kompetentna licnost da komentarise oko zaradjivanja teniserke. Pa i pominje hormona itd., zaista izuzetno smesna mi je bila njegova izjava. Pozdrav!

max

pre 8 godina

Novak, a i mnogi zaboravljaju da je karijera prosecne teniserke kraca od karijere tenisera. Najcesci razlog tome je majcinstvo. Izuzetak je bila samo Klajsters koja je mogla da igra sjajno i kao roditelj, dok mnoge teniserke koje zele dugo da igraju neretko zrtvuju roditeljstvo. Pitam se kako bi Federer igrao da je umesto Mirke rodio cetvoro dece?! Nole od kad je otac igra najbolji tenis mozda ikada. Kada ce radjati decu Serena, Venus, Jankovic, Kuznjecova, Vinci..., kakve ce im biti trudnoce i da li ce uopste biti sposobne za to!? Mislim da iz tog razloga zene treba nagraditi.

prosto

pre 8 godina

Iduci ovom logikom gledanosti, doci cemo do zakljucka da za Federera i Nadala treba da postoji poseban nagradni fond jer su mnogo gledaniji od svojih kolega. Onda za Djokovica i Mareja drugi fond jer su jos uvek iza ove dvojice po popularnosti, pa onda za sve ostale mnogo manji fond jer tesko da bi iko platio da ih gleda. Isto tako kod zena, poseban fond prvo za Sarapovu kad je tu, onda za Serenu, pa za nasu Anu i Busar, ostale mogu da dele mrvice. Posto cisto sumnjam da bi iko gledao i muski i zenski tenis da nema odredjenih igraca. Toliko o gledanosti i popularnosti. Je li pravedno da Gofan i Nadal uzmu istu lovu za polufinale istog turnira, ako je merilo popularnost i gledanost?

Miki

pre 8 godina

Nema ovo veze sa polovima. Da vidim ko bi gledao muski tenis da u istoj generaciji nema Nadala, Federera i Novaka. Da su glavni Raonic, Izner, Sok... Ovi koji kazu da je zenski tenis dosadan, isto mogu reci i za muski. Sve je dosadno kad na terenu nema majstora. U svakom sportu je tako. Meni nikad nije dosadno da gledam Serenu, svako ko voli tenis mora da ceni nacin izvodjenja udaraca kod Vilijamsove, besprekornu tehniku sa obe strane, to nikad ne moze da bude dosadno, sve i da pobedjuje sa nulom.

Sinisa

pre 8 godina

Tenis ima svoje fanove koji ga gledaju jer vole taj sport ko god ga igrao,sva ta zvucna imena su slag na tortu koji privlaci masu;ako neko pobijedi Fedexa onda znaci da je krvavo zaradio tu nagradu a gledaoci prave tu razliku u zaradi jer privlace jace ili slabije sponzore koji placaju koliko "vrijedi" neki sport ili sportista. Ne mogu NIKE patike dati isti Fedexu ili recimo Sarapovoj (ako je njen sponzor) jer prosto se kosi sa zakonom kapitala,trzista i profita,kapitalizam vam nije socijalizam da manje profitabilni zive na grbaci vise profitabilnih;fon nagrada je satisfakcija za uspjeh a sponzorstvo satisfakcija za tu razliku u privlacnosti i trzisnoj vrijednosti.

nepotrebno

pre 8 godina

Obozavam Novaka ali ovo je bio pogresan komentar u pogresno vreme. Mogao je da napravi razliku i da kazam "Podrzavam. Tacka." Ili "O tome je sve vec receno. Tacka." Umesto toga som culi pricu o tome kako ATP treba da radi vise na lobiranju da je muski tenis bolje placen i zenskim hormonima. Ne verujem da je Novak iskreno protiv ravnopravnih zarada ali ovom izjavom nije pomogao nikome a najmanje poziciji zena i sebi u krajnjem slucaju. Ako je pre 3 dana postirao video o tome kako zene nisu ravnopravno placene onda je ovo bila idealna prilika da reci sprovede u delo. Nije. Steta.

Besposlen pop

pre 8 godina

Vratimo se narodnoj mudrosti. "Misljenje je kao xxxx, svako ga ima". Ne treba bas od svakog rekla-kazala praviti clanak, ali 'ajde de. A zenski tenis treba da je placen kao muski jer su teniserke sve lepse i lepse i to je njihov marketinski adut. I sponzori se pitaju, a u svetu se na lepoti najbolje zaradjuje. Ako neki vole da placaju da gledaju devojke u suknjicama jer kod kuce ne mogu (Dubai i ostale belosvetske napredne sredine), neka im.
A Novak ionako zna sta je rekao.

Sinisaa

pre 8 godina

Petar@ drug znaci savrsen mi je primjer znaci odgovor ti je savrsen...nagradni fond turnira je jedno a sponzori su drugo,licno bih Sarapovoj dao i Novakovu i Fedexovu i Vamosovu premiju........

Lav Vuksanovic

pre 8 godina

Ne razumem, ceo svet juri za pare i svi su to prihvatili kao moralnu normu, u isto vreme prihvatili su americki kapitalizam i prodali svoje duse djavolu, a onda kad bilo ko kaze nesto sto je realno, tipa radim vise, plati me vise, ja sam kvalitetna izdrzljiva roba ali sa rokom. Koga onda zanima da li zena treba da zatrudni, pa mi pricamo o ravnopravnosti, sve teze se zamenjuju radi interesa, a ne radi realnog stanja. Da ne bude da sam rekao da zena ne treba da zatrudni, ali i zene su uradile i doprinule tome da se samo juri za parama, posledice toga trpi celo drustvo, a ne samo jedan pol.

Milutin

pre 8 godina

Ja bih zenama dao vece nagrade bar za 10% do 20% nego muskarcima na svim tim turnirima (prosto iz dzentlmenskih razloga) osim na GS jer igraju na 2 a muskarci na 3 dobijena seta. Na GS tako vece nagrade bi imali muskarci. Tako ja mislim. Onaj Mur se nalupao gluposti, nije fer. Novak nije nista lose ili nekorektno rekao. Veoma je i logicno.

Još uvek te volim Nole

pre 8 godina

Više volim da gledam Serenu nego npr. Žil Simona. Ko misli da je ženski tenis dosadan trebalo je da gleda polufinale USOpena. Da li Viktorija i Serena treba da dobiju veće premije zato što su juče duže ostale na terenu od Novaka i Miloša? Da li je teniser koji pobedi svog protivnika u pet setova bolji od tenisera koji to učini u tri seta pa samim tim treba da bude i više nagrađen?

max

pre 8 godina

Novak, a i mnogi zaboravljaju da je karijera prosecne teniserke kraca od karijere tenisera. Najcesci razlog tome je majcinstvo. Izuzetak je bila samo Klajsters koja je mogla da igra sjajno i kao roditelj, dok mnoge teniserke koje zele dugo da igraju neretko zrtvuju roditeljstvo. Pitam se kako bi Federer igrao da je umesto Mirke rodio cetvoro dece?! Nole od kad je otac igra najbolji tenis mozda ikada. Kada ce radjati decu Serena, Venus, Jankovic, Kuznjecova, Vinci..., kakve ce im biti trudnoce i da li ce uopste biti sposobne za to!? Mislim da iz tog razloga zene treba nagraditi.

Filip

pre 8 godina

Novak Djokovic nije uopste kompetentna licnost da komentarise oko zaradjivanja teniserke. Pa i pominje hormona itd., zaista izuzetno smesna mi je bila njegova izjava. Pozdrav!

Amerikanac

pre 8 godina

Kaze lepo tenis trener mog sina. Svako ko ima cerku, treba da je salje na tenis. Ni u jednom se sportu, muskom ili zenskom, za manje rada moze vise zaraditi.

kiks

pre 8 godina

(Milutin, 21. mart 2016 21:55)

Ako trazis ravnopravnost polova,onda treba i da tu ravnopravnost dokazes, da ne omalovazavam zene, iskreno,zasto bi neko za isti posao bio isto placen za manje posla samo zato sto je suprotnog pola?! Trazis ravnopravnost,dokazi ravnopravnost, u fizickom smislu je to nemoguce,u intelektualnom smislu su zene itekako ravnopravne, ako ne i bolje!

prosto

pre 8 godina

Iduci ovom logikom gledanosti, doci cemo do zakljucka da za Federera i Nadala treba da postoji poseban nagradni fond jer su mnogo gledaniji od svojih kolega. Onda za Djokovica i Mareja drugi fond jer su jos uvek iza ove dvojice po popularnosti, pa onda za sve ostale mnogo manji fond jer tesko da bi iko platio da ih gleda. Isto tako kod zena, poseban fond prvo za Sarapovu kad je tu, onda za Serenu, pa za nasu Anu i Busar, ostale mogu da dele mrvice. Posto cisto sumnjam da bi iko gledao i muski i zenski tenis da nema odredjenih igraca. Toliko o gledanosti i popularnosti. Je li pravedno da Gofan i Nadal uzmu istu lovu za polufinale istog turnira, ako je merilo popularnost i gledanost?

C i n i k

pre 8 godina

NDj jeste u pravu,a druga je stvar sto neko zarad toga sto su eto zene u pitanju,od toga pravi aferu. Ako zene mogu da igraju na 3 dobijena,nema problema,neka bude ista zarada,ali ne mogu,a htele bi isti ili veci nagradni fond? Ko gleda zenski tenis uopste?

Nebojša

pre 8 godina

Više volim da gledam Serenu nego npr. Žil Simona. Ko misli da je ženski tenis dosadan trebalo je da gleda polufinale USOpena. Da li Viktorija i Serena treba da dobiju veće premije zato što su juče duže ostale na terenu od Novaka i Miloša? Da li je teniser koji pobedi svog protivnika u pet setova bolji od tenisera koji to učini u tri seta pa samim tim treba da bude i više nagrađen?
(Još uvek te volim Nole, 21. mart 2016 22:09)


Australian open 2012 žensko finale između dve ravnopravne protivnice ili bi bar trebalo da su ravnopravne ali Azarenka je razbila Sarapovu 6-3 6-0 i dobila je isto novca kao i Novaka koji se šest sati krljao sa Nadalom a pre toga pet sati sa Marejem fer li ne šta kažeš.

nepotrebno

pre 8 godina

Obozavam Novaka ali ovo je bio pogresan komentar u pogresno vreme. Mogao je da napravi razliku i da kazam "Podrzavam. Tacka." Ili "O tome je sve vec receno. Tacka." Umesto toga som culi pricu o tome kako ATP treba da radi vise na lobiranju da je muski tenis bolje placen i zenskim hormonima. Ne verujem da je Novak iskreno protiv ravnopravnih zarada ali ovom izjavom nije pomogao nikome a najmanje poziciji zena i sebi u krajnjem slucaju. Ako je pre 3 dana postirao video o tome kako zene nisu ravnopravno placene onda je ovo bila idealna prilika da reci sprovede u delo. Nije. Steta.

fan

pre 8 godina

Ako cemo tako onda bi muskarci i u skijanju, biatlonu, kros kantriju trebali da imaju veca primanja od zena jer oni skijaju na tezim stazama, u proseku su im trke duze za 15-25 sekundi, discipline su im u km duze itd, a premije su im iste.

DarkoV

pre 8 godina

Vecina komentara na BBC i Guardian, kao jednim od najuticajnih medija u Britaniji, su na strani Novaka. Ono sto mene, ipak, nervira je sto su ti clanci napisani samo da se napdne i omalovazi Novak, bez obrazlozenja gde je to pogresio - nemaju ni oni odgovor, nego im Mur i Novak (sada) sluze kao zrtve, a i sami privatno misle isto.

povod

pre 8 godina

Samo sto ce BBC da oplete po njemu, jer eto Murray ima cerku, a ne sina pa ce stati u odbranu. Ovo im dobro doslo kao i svakome kome Nole nikad nije bio simpatican.

Ivan Pikan

pre 8 godina

Новак би требало да поведе више рачуна када даје изјаве новинарима. Поготово треба да се чува Британских новинара.
Они му никада неће опростити што није постао Британац.

Miki

pre 8 godina

Nema ovo veze sa polovima. Da vidim ko bi gledao muski tenis da u istoj generaciji nema Nadala, Federera i Novaka. Da su glavni Raonic, Izner, Sok... Ovi koji kazu da je zenski tenis dosadan, isto mogu reci i za muski. Sve je dosadno kad na terenu nema majstora. U svakom sportu je tako. Meni nikad nije dosadno da gledam Serenu, svako ko voli tenis mora da ceni nacin izvodjenja udaraca kod Vilijamsove, besprekornu tehniku sa obe strane, to nikad ne moze da bude dosadno, sve i da pobedjuje sa nulom.

tenis

pre 8 godina

Ok, kako rekose neki novinari onda i Djokovic kad pobedi Federera u finalu Vimbldona treba da dobije manje novca od Svajcarca, jer publika je dosla da navija za njega, ne za Novaka. Onda i Raonic i Gofan za polufinale treba da dobiju manje od Nadala, jer publika vise voli Rafu i dolazi zbog njega. Nije sve bas crno-belo.

Endi Marej

pre 8 godina

A Novak je rekao da trebaju da budu plaćeni u zavisnosti na posećenost i prodaju karata i tv prava... I na pitanje da ako bi se ispostavilo da je ženaki tenis popularniji da li bi značilo da žene trrbaju da budu plaćene više on je rekao da bi apsolutno trebalo... Sasvim korektno i slažem se sto posto...

vlad

pre 8 godina

Pa valjda su same žene pokrenule priču o pravu na jednakost. Ako ste želele jednakost onda to znači i istu količinu uloženog rada za isti novac. Neće moći po izboru, pa kako kome više odgovara.

trener

pre 8 godina

Novak Đoković izgleda da nije shvatio da se odavno vodi hejterska kampanja britanskih novinara prema njemu. U to se uključio i večiti princ koji nas je posetio sa zanimljivom formulacijom u trenutku bezgraničnog gostoprimstva i sveopšteg aplauza upućenog njemu "kako jedan čovek uporno odbija da preda titulu na Vimbldonu". Kome da preda? Zašto da preda? Iz snishodljive mase domaćih VIP slušalaca koji su aplauzom pozdravili ovaj govor samo što se nije zaorila zakletva "Ne brini predaće" i "Neće više, mi smo prijatelji". Od svih koje je tangirala izjava Rejmonda Mura, a to su WTA, teniserke, Nadal, Federer i sam Mur kojima je trebalo postaviti pitanje u vezi sa ovom izjavom, britanski novinari su našli Đokovića, sa očiglednom zlom namerom da ga "bace u mašinu" da bi mu izvukli nešto što će ga diskreditovati u javnosti i usmeriti svu mržnju prema njemu. Videćete da će njega na kraju optužiti za seksizam i da je on glavni koji to podržava. Tužno je u celoj priči što on to ne vidi i što ga je vrlo lako navući na unapred spremne manipulacije. Umesto da jednostavno odbije da komentariše na provokativne teme, u ovom slučaju izjavom npr. "smatram da nagrade treba da zavise od gledanosti, kao što je u svim sportovima". I ništa više i ništa dalje.

Ratko

pre 8 godina

Jas sam za ravnopravnost u seksu. Zene su protiv toga. Smatraju da muskarac uvek treba da radi vise, da se trudi vise, da placa vecere . . . U tenisu, gde igraju manje, zele ravnopravnost kada su u pitanju PARE. Uspesne su u oba slucaja.

'al usporavaju ovi beneri...

pre 8 godina

Nebitno je da li je Novak u pravu ili ne. Ovakvom izjavom je sebe nepotrebno izlozio kritikama dela javnosti, a sigurno nece uticati da se novcane nagrade isplacuju onako kako on smatra da treba.

Sinisaa

pre 8 godina

Petar@ drug znaci savrsen mi je primjer znaci odgovor ti je savrsen...nagradni fond turnira je jedno a sponzori su drugo,licno bih Sarapovoj dao i Novakovu i Fedexovu i Vamosovu premiju........

Lav

pre 8 godina

Uopste se ne radi o polovima i gledanosti. Nije muski tenis gledan jer ga igraju momci, nego je gledan zbog Federera, Nadala i Novaka! Isto tako, zenski se gleda zbog Serene i do nedavno Sarapove. Ne gleda se muski tenis zbog Dimitrova, Socka i Raonica! Malo ko bi platio kartu da bi njih video. Niti se zenski gleda zbog Erani i Delakve. Tenis se gleda zbog igraca, pojedinaca! ATP je imao srecu da se u istoj generaciji pojave ovi momci. Inace pocetkom i sredinom 90-ih ko je pratio tenis zna da je WTA zbog Graf, Seles, Sancez, Martinez, Novotne, Kurnjikove, Hingis bio miljama ispred muskog koji je bio u problemima. Sve zavisi od igraca sa kojima raspolazes, nema tu filozofije. S ove tacke gledista i muski i zenski tenis ce se za 5 godina naci u problemima, ukoliko se ne pojave neki vanserijski talenti.

Besposlen pop

pre 8 godina

Vratimo se narodnoj mudrosti. "Misljenje je kao xxxx, svako ga ima". Ne treba bas od svakog rekla-kazala praviti clanak, ali 'ajde de. A zenski tenis treba da je placen kao muski jer su teniserke sve lepse i lepse i to je njihov marketinski adut. I sponzori se pitaju, a u svetu se na lepoti najbolje zaradjuje. Ako neki vole da placaju da gledaju devojke u suknjicama jer kod kuce ne mogu (Dubai i ostale belosvetske napredne sredine), neka im.
A Novak ionako zna sta je rekao.

borky

pre 8 godina

Više volim da gledam Serenu nego npr. Žil Simona. Ko misli da je ženski tenis dosadan trebalo je da gleda polufinale USOpena. Da li Viktorija i Serena treba da dobiju veće premije zato što su juče duže ostale na terenu od Novaka i Miloša? Da li je teniser koji pobedi svog protivnika u pet setova bolji od tenisera koji to učini u tri seta pa samim tim treba da bude i više nagrađen?
(Još uvek te volim Nole, 21. mart 2016 22:09)

Zasto Serenu poredis sa Simonom? Ako najboju teniserku vec poredis onda je poredi sa najboljim teniserom a Simona koji je 20-30 na listi poredi sa 20-30 teniserkom na listi.slazem se da Serena treba zaraditi vise od Simona al ne od Djokovica Nadala Federera itd.

veki pekic

pre 8 godina

Zene vise trose pa im treba vise para, vrlo jednostavno . . a zasto na primer ne daju duplo vise para dubler igracima, jer ih je dvoje. Ili isto toliko invalid igracima, u kolicima. Po istoj logici po kojoj su dali singl zenama. Izgleda da su samo 'neke' ravnopravne ?

Goran

pre 8 godina

Najbolji dokaz je sto ne postoji ni jedan grand slem turnir gde je zadnji mec zensko finale nego je uvek zadnji mec musko finale. Ravnopravnost zena i muskaraca ne znaci da dobijaju isto para za svaki posao jer teniski mec nije posao nego je spektakl kao sto je naprimer koncert neke rok grupe. To je sou predstava za publiku. Tu vaze pravila sou biznisa a ne pravila ravnopravnosti polova.

Sinisa

pre 8 godina

Tenis ima svoje fanove koji ga gledaju jer vole taj sport ko god ga igrao,sva ta zvucna imena su slag na tortu koji privlaci masu;ako neko pobijedi Fedexa onda znaci da je krvavo zaradio tu nagradu a gledaoci prave tu razliku u zaradi jer privlace jace ili slabije sponzore koji placaju koliko "vrijedi" neki sport ili sportista. Ne mogu NIKE patike dati isti Fedexu ili recimo Sarapovoj (ako je njen sponzor) jer prosto se kosi sa zakonom kapitala,trzista i profita,kapitalizam vam nije socijalizam da manje profitabilni zive na grbaci vise profitabilnih;fon nagrada je satisfakcija za uspjeh a sponzorstvo satisfakcija za tu razliku u privlacnosti i trzisnoj vrijednosti.

trigger

pre 8 godina

Neka razdvoje muške i ženske teniske turnire tako da se ne održavaju u na istom mestu i u isto vreme (ili bar ne u isto vreme nego sa npr. nedeljom razmaka) i videće se čiji turniri donose više prihoda od gledalaca, sponzora i marketinga. S obzirom na prihode teniserima i teniserkama će biti određivane nagrade koje sigurno neće biti iste. Nagrade su različite i u drugim sportovima za sportiste i sportistkinje tako da teniserke ne bi trebalo da budu izuzetak i da sebe smatraju nekom elitom koja navodno traži jednakost a u suštini dobija mnogo više.

Joc@

pre 8 godina

Na stranu što mečevi traju 3 ili 5 setova. To je stvar događaja.
Mislim da drugo treba da se gleda, a to je atraktivnost tenisa.
Dublovi, npr., manje su atraktivni pa stoga i manje nagrađeni,
iako tamo igra duplo više igrača, što bi bilo suprotno
logici rada i trajanja meča.
U boksu npr. isto se dobija po meču bilo da se on završi
nokautom za 10 sekundi bilo da traje iscrpljujućih 15 rundi.
I malo ko se u prvom slučaju žali kako se nije nagledao boksa.
A tamo svetski prvak dobija pet puta više novca od izazivača,
iako su uložili isto truda.
Atraktivnost tenisa, to se plaća, jer to se traži. Tribine su pune
kada igra svetski prvak. Prenosi za medije se traže i plaćaju
više nego kada igraju neatraktvini teniseri. Više, po toj logici,
treba platiti Noleta, Monfilsa ili Brauna od npr. Simona.
Na nekom novom turniru koji stiče reputaciju (npr. Istambul 2015.)
pojavio se atraktivan teniser, sigurno ne za klikere.
Ali, ko će svu pravdu uterati...?
Moje je mišljenje, nek ide kako ide,
ali je ipak Nole u pravu.

Larry

pre 8 godina

Nije bitno je li u pravu ili nije, već u tome da čovek slobodno može izneti svoj stav a da za to ne bude osudjivan da je seksist. Tako da ta "javnost " se svodi verovatno mahom na medije, mnogi se slažu sa Novakom a nije ih mali broj.

đungla

pre 8 godina

Muškarci ne igraju u 5 setova a žene u 3, već se igra u 3 odnosno 2 dobijena, gde se u najdužem mogućem meču dobijaju prethodne brojke. Drugo, muškarci igraju više setova samo na Gren slemovima i u Davis cupu, dok su u Mastersima i ostalim turnirima jednaki. Ali ovo je potpuno nebitna priča. Jedino što treba da ima veze sa zaradom je gledanost. Svi sportisti zarađuju toliko koliko zarađuju iz razloga jer na njihove nastupe dolazi mnogo ljudi, za njihove prenose se izdvaja veliki novac, mnogi kupuju njihovu sportsku opremu... I prosta računica, ko donese više, dobije više. Ako muškarce dodje da gleda 10.000 ljudi i plati kartu, i žene isto, poptuno je nebitno ko je koliko setova igrao.

Petar

pre 8 godina

@Sinisa Cisto informativno, Sarapova je za NIKE bila najisplativija sve ove godine. Isplativija od svih svojih muskih kolega. To su zvanicni podaci kompanije.

Lav Vuksanovic

pre 8 godina

Ne razumem, ceo svet juri za pare i svi su to prihvatili kao moralnu normu, u isto vreme prihvatili su americki kapitalizam i prodali svoje duse djavolu, a onda kad bilo ko kaze nesto sto je realno, tipa radim vise, plati me vise, ja sam kvalitetna izdrzljiva roba ali sa rokom. Koga onda zanima da li zena treba da zatrudni, pa mi pricamo o ravnopravnosti, sve teze se zamenjuju radi interesa, a ne radi realnog stanja. Da ne bude da sam rekao da zena ne treba da zatrudni, ali i zene su uradile i doprinule tome da se samo juri za parama, posledice toga trpi celo drustvo, a ne samo jedan pol.