Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 15.04.2013.

18:02

Nastasić: Uvek nosio dres Partizana

Mladi srpski fudbaler Matija Nastasić je za samo godinu dana prešao put od Teleoptika do startne postave šampiona Engleske Mančester Sitija.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Momak koji nije ostvario svoj san da zaigra za prvi tim Partizana, danas je jedan od najboljih štopera najbolje lige sveta, momak koji je nova zvezda u Engleskoj.

Nastasić je u intervjuu za engleski "Gardijan" pričao o počecima u Partizanu, selidbi u Italiju, te neočekivanoj šansi u Mančester Sitiju.

"Uvek sam nosio dres Partizana kada sam igrao fudbal, bilo na terenu ili ulici. Voleo sam fudbal i moj tim, i kada mi je Partizan ponudio da dođem na probu, bilo je to ostvarenje sna", seća se svog početka u svetu fudbala Matija Nastasić, koji ipak nije dobio šansu da zaigra pred "grobarima".

Nakon pet godina u omladinskoj škoti, kao 17-godišnjak je prosleđen u Teleoptik.

"Partizan je u tom trenutku procenio da bi trebalo da steknem iskustvo seniorskog fudbala, jer je veoma teško za mladog igrača da odmah uđe u prvi tim. Pozajmljen sam drugoligašu i celu sezonu 2010/11. proveo sam u klubu koji je Partizanova filijala".

Ali, posle samo nekoliko meseci, posle samo 21 utakmice u Zemunu, bez i jedne utakmice u najvišem rangu srpskog fudbala, završio je u jednoj od najboljih liga sveta, u Seriji A.

"Bio sam šest meseci u Teleoptiku, kada mi je agent rekao da je Fiorentina zainteresovana da me kupi. To je značilo da moram da napustim Partizan, ali je prilika bila veoma dobra. Roditelji su mi pružili veliku podršku, pa je izbor samim tim bio lakši. U Srbiji nikada niste sigurni šta će se sutra dogoditi, pa sam potpisao za Fiorentinu i sa roditeljima se preselio u Italiju".

Iako tek punoletan, bez minuta profesionalnog iskustva, dobio je šansu da igra za prvi tim Fiorentine, ekipe koja je u vrhu italijanskog fudbala.

"Sve se odigralo veoma brzo. Morao sam da se priviknem na novi način života, kuću, jezik. Prvobitno sam mislio da ću igrati za omladinsku ekipu Fiorentine, ali je u prvom timu bio manjak odbrambenih igrača, tako da sam brzo bio na glavnoj sceni. Ne postoji mesto na koje možete da se sakrijete kada treba da čuvate igrače kao što su Ibrahimović, Laveci ili Kavani svake nedelje. Milan, Napoli, Inter, Juventus, velike utakmice su se samo ređale", Nastasić je živeo san svakog dečaka.

Tek se navikao na najbolji evropski fudbal, kada je pomalo neočekivano za 15 miliona evra prešao u redove šampiona Engleske, postao je igrač Mančester Sitija.

"Odigrao sam 29 utakmica za Fiorentinu, mislio sam da ću provesti tri, četiri godine u Seriji A pre nego što se okušam, recimo, u Engleskoj. Gledao sam prošle godine Siti i KPR u poslednjoj utakmici sezone kod kuće u Firenci, ali nisam mogao ni da zamislim da ću par meseci kasnije postati deo “građana", i dalje ne može da veruje Nastasić.

On je samo nastavio tradiciju fenomenalnih srpskih defanzivaca u Engleskoj poslednjih godina, posle Branislava Ivanovića, saigrača Aleksandra Kolarova, te kapitena gradskog rivala Junajteda Nemanje Vidića, sa kojim ga uglavnom porede.

Međutim, legendarni Kevin Kigen njega ne vidi kao naslednika Vidića, već ga poredi sa najboljim defanzivcima u istoriji fudbala.

"Gledao sam ga na debiju protiv Real Madrida. Ako ste menadžer, i stavite igrača da debituje na Santjago Bernabeu, to vam govori sve što bi trebalo da znate. Nastasić je drugačija vrsta igrača od Vidića. Više je kao Bobi Mur ili Franc Bekenbauer tim igrača. Ne kažem da je Nastasić dobar kao Bekenbauer, jer moramo da vidimo još mnogo od njega", rekao je Kigen.

Pre nego što je doveo njega, Mančini je imao desetak "važnijih" imena na umu - Robina van Persija, Edena Azara, Havija Martinesa, Skota Sinklera, Danijelea de Rosija, Danijela Agera, Džeka Rodvela, Havija Garsiju.

Neki od njih su došli, a potom kada je Liverpul odbio da proda Agera, stigao je i Nastasić. Mančini je sada verovatno zahvalan čelnicima "redsa".

"Nasta je senzacionalan. Za svoje godine on je mala stena", ukratko je opisao našeg igrača golman Sitija Džo Hart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu