Nova vest
Košarka

Petak, 18.09.2015.

11:20

Za medalju i OI: Ko Srbiji stoji na putu?

Direktni plasman na Olimpijske igre i osigurana medalja, teško da ulog može da bude veći u dvorani u Lilu – Srbija na Litvaniju, 21 sat, polufinale Evrobasketa.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Starsport

’Orlovi’ žele da se vrate gde im je mesto i gde nisu bili od Atine 2004. godine (ni tada se nismo slavno proveli), kao i da obezbede povratak na pobedničko postolje na EP prvi put od Poljske 2009. godine. Litvanci su aktuelni vicešampioni Evrope, a od ponovnog dobijanja nezavisnosti nisu propustili nijedne Igre.

Bez Pocijusa, Moteijunasa, braće Lavrinovič i u ovom trenutku neupotrebljivog Kleize, Litvanija je na turnir došla bez ambicija tipičnih za košarkašku velesilu. Laka grupa omogućila im je prolaz dalje bez blistave igre, provukli su se i protiv Gruzije u osmini finala, a onda su po svom običaju odigrali najbolje u najvažnijoj utakmici – u četvrtfinalu sa Italijom.

Nije prvi put da Litvanija na mala vrata i na veliko ime ulazi u završnicu takmičenja – pre dve godine bili su na korak do eliminacije u grupnoj fazi od Bosne i Hercegovine, a završili su sa srebrnim medaljama oko vratova.

Po imenima, ovaj tim slabiji je od tog i ne liči na ono što jeste osobenost litvanske košarke – brza igra sa mnogo šuteva za tri poena i igračima na svih pet pozicija koji te šuteve mogu da pogode. Međutim, šut je proradio u četvrtfinalu, i to protiv najšuterskije ekipe na EP, nestvarnih 11-18 za tri i Italija je ispraćena kući, a Litvanija se ponovo bori za medalju.

Ipak, igra Litvanije i dalje se vrti oko centra koji ne provodi mnogo vremena van reketa – Jonasa Valančunasa. Kada se tek pojavio na velikoj sceni u reprezentaciji, uglavnom je profitirao od pik-en-rola sa Jasikevičusom. I dalje dobro ’rola’, i Kalnietis je odličan dodavač, ali u NBA ligi Valančunas je mnogo ojačao i usavršio leđnu tehniku, tako da je sada najopasniji sa posta. Ukoliko se direktni rival odalji, Valančunas može da pogodi i sa poludistance, dok sa penala šutira poput najpreciznijih bekova.

Jedino je u meču sa Gruzijom odigrao loše na ovom EP, ali tada je bio bolestan dva dana pre izlaska na parket. Adekvatnu zamenu nema (ostareli Javtokas to svakako nije), pa će ovo verovatno biti meč kada će selektor Đođević nešto veću šansu pružiti Kuzmiću jer pitanje je koliko bi petorka sa Bjelicom i Ercegom funkcionisala protiv ovakve Litvanije. Moguće je i da bude pomaganja na Valančunasu, ali to će zavisiti od toka utakmice.

Nije centar Toronto Reptorsa jedina pretnja protivničkom košu, poslednje dve utakmice Jonas Mačijulis odigrao je možda i najbolje u karijeri. Poznat kao igrač iz senke koja može da zablista u prelomnim momentima, Mačijulis je sada mnogo agresivniji ka košu, igra često i jedan na jedan, a nije izgubio od oštrine u odbranu. Za njega će biti zaduženi Simonović i Kalinić.

Lopta je najčešće u rukama Mantasa Kalnietisa, organizatora igre koji je ranije mnogo više polagao na šut za tri poena, ali sada je vrsta pleja koji primarno gleda kako da doda i razigra ekipu. Prednost je što ni on nema adekvatnu zamenu, na prethodne četiri utakmice nije igrao manje od 35 minuta, pa bi menjanje svežih čuvara na njemu moglo da ga natera u nepromišljene odluke.

Krilni centar Paulijus Jankunas bio je tokom celog EP pouzdan na šutu, ali nije igrač koji može samostalno da iskreira mnogo toga. Ipak, i na njega treba obratiti pažnju, a iz drugog plana u meču sa Italijom iskočili su Milaknis i Kuzminskas.

Slično kao u duelu sa Česima, selektor Đorđević na raspolaganju ima veći fond kvalitetnih igrača i on će znati kako da tu prednost učini vidljivom na parketu. Ipak, sada ne bismo smeli da dozvolimo ono što se dogodilo u meču sa Češkom – olako probijanje prve linije i poentiranje iz reketa.

Ponovo će u igri Srbije dosta toga polaziti od Teodosića – nadamo se da će Teo pronaći šut, ali i da će asistencijama nastaviti da hrani ostatak ekipe. Litvanci nemaju dubinu za presing na Teodosiću sve vreme niti odbrambenog igrača kalibra Ljulja u Španiji, a plej Srbije u duelu sa Finskom već je pokazao da može da se izbori sa iskakanjima centra posle pika.

O Bjelici se s razlogom piše samo pozitivno u dosadašnjem toku turnira, Erceg i Simonović svaki na svoj način pokazali su se kao dragoceni džokeri, dok je Raduljica podigao formu. Ima Srbije i rezervi u Nedoviću, zatim čoveka za važne šuteve Bogdana Bogdanovića, ali i energiju Kalinića i Milosavljevića.

Naši su dobili dve utakmice u kojima su bili apsolutni favorit i s pravom se nadamo da bi sada mogli da se razlete i da ponove partije iz grupne faze takmičenja. Litvanija jeste žilav protivnik, ali Srbija je objektivno bolja ekipa – ne treba biti arogantan, ali ni nerealan, ’Orlovi’ jesu favoriti.

Istorija: U poslednjih dvadeset godina sa Litvancima smo vodili epske bitke – mnogo je lepih uspomena poput čuvenog finala iz 1995. godine, ali ima i gorkih poput Sidneja 2000. godine i Švedske tri godine kasnije. Poslednji duel na velikim takmičenjima dobila je Srbija – na startu grupne faze EP 2013. godine (63:56), kada je zablistao Nemanja Nedović. Međutim, u dva duela pre toga pobedila je Litvanija – u grupi na EP 2011. godine bilo je 100:90, a sećamo se i poraza u borbi za bronzanu medalju na SP 2010. godine. Tada smo bili emotivno ispražnjeni posle ukradene pobede nad Turcima, a Kleiza i drugovi to su iskoristili i zasluženo slavili (99:88).

Podatak od značaja: Srbija je najefikasniji tim na Evrobasketu sa prosečno 88,0 poena, a takođe dozvoljava protivnicima da iz igre pogode samo 41,2% šuteva, uključujući i 27,7 u šutu za tri poena. Sa druge strane, i pored sve priče da šut za tri poena nije oružje ovog litvanskog tima, oni imaju 37,1% za tri na turniru (43-116).

Najbolji strelci: Nemanja Bjelica 14,7 i Miroslav Raduljica 14,4 – Jonas Valančunas 17,3 i Jonas Mačijulis 15,3
Najbolji skakači: Nemanja Bjelica 7,1 i Miroslav Raduljica 4,7 – Jonas Valančunas 9,2 i Jonas Mačijulis 6,7
Najbolji asistenti: Miloš Teodosić 8,3 i Bogdan Bogdanović 3,3 – Mantas Kalnietis 7,9 i Rejnaldas Sejbutis 3,0

Detaljnu statistiku, kao i sve dosadašnje rezultate pogledajte na sledećim linkovima – SRBIJA i LITVANIJA.

Rekli su pred meč: Aleksandar Đorđević, Miloš Teodosić, Marko Simonović, Mantas Kalnietis, Rejnaldas Sejbutis.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d