Nova vest
Košarka

Nedelja, 20.09.2015.

18:30

Skener: Očekivan poraz

Manjak energije, preveliki broj šuteva za tri poena kao posledica nedostatka ideja u napadu, i inferiornost u skoku.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Starsport

Tako se u najkraćem mogu opisati uzroci poraza Srbije od Francuske u meču za treće mesto na Evrobasketu – 81:68.

’Trikolori’ su želeli zlato, doživeli su bolan poraz od Španije u polufinalu, ali, osim dana više za odmor, poseduju i drugačiji mentalitet od Srbije – ne samo naše sadašnje košarkaške selekcije, već generalno. Jednostavno, u najvećem broju slučajeva sporije uspevamo da prebolimo teške poraze. Zato je ovaj ishod bio i očekivan, nezavisno od kvaliteta francuske reprezentacije koji je nesporan.

Ruku na srce, Francuzi ni sada nisu blistali, pogotovo ne dve najveće zvezde Parker i Batum, ali pokazali su više žara i agresivnosti, i na pravi način koristili su sve prednosti koje imaju u odnosu na naš tim.

’Orlovi’ su ponovo previše insistirali na šutu za tri poena – problem koji je ispoljen još u meču sa Nemačkom u prvoj fazi sada se ponovio onog trenutka kad su zatvorena Teodosićeva dodavanja u reket. Na kraju, Srbija je šutnula više trojki nego dvojki (31-24), što nikako nije dobar znak.

Petorka sa Ercegom i Bjelicom fizički nije mogla da se nosi sa Francuzima u reketu, naročito kada je na parketu bio Gober, rival je i iz drugog plana bio agresivniji na skoku – spoljni igrači Francuske uhvatili su pet lopti u napadu, naši nijednu. Ukupno je rival imao 14 više skokova (43-29) i dao je devet poena više iz ’drugog napada’.

Bilo je očigledno i da je Srbiji nedostajalo snage – da li je to zapravo tako ili je više na mentalnoj osnovi, nije ni toliko važno. Pri (retkim) prodorima uglavnom smo bili neodlučni, blokovi nedovoljno čvrsti, dosta nerezonskih rešenja u napadu i kašnjenja u odbrani.

Ni naši najbolji igrači nisu preuzeli odgovornost na početku, čime bi eventualno podigli i ostatak ekipe. Na kraju, jedini mogući ishod i poraz koji je ostavio Srbiju bez medalje.

4 Miloš Teodosić Najbolji igrač i kapiten srpskog tima bio je potpuno van utakmice – 0 od 9 iz igre, uz po 3 asistencije i izgubljene lopte. Na sve to, Teodosić je često i kasnio u odbrani.

5 Marko Simonović Počeo je u petorci, pogodio je trojku i pokušao da unese agresivnost, ali nije mnogo uticao na igru.

6 Ognjen Kuzmić Tri minuta na terenu, dva skoka i faul kad smo bili u bonusu.

7 Bogdan Bogdanović Napadački njegov najbolji meč na Evrobasketu, pogotovo u prvom poluvremenu kada je vezao devet poena. Imao je i četiri izgubljene lopte, svaku na identičan način – dodavanje u ruke rivalu i otvaranje kontre.

8 Nemanja Bjelica I on je bio u kontraritmu, na prodorima nije bio dovoljno čvrst i nekoliko puta je zaustavljen. Ni šut ga nije služio dok je meč još bio neizvestan, a na skoku nije mogao da pokrpi sve.

9 Stefan Marković Pogodio je dve trojke u prvom poluvremenu, ali nije dobro kada igrač kojem to nije vrlina šutne čak šest puta za tri poena. Nije ni u odbrani bio na svom uobičajenom nivou.

10 Nikola Kalinić Proveo je samo sedam minuta na parketu, ne u kontinuitetu, bez vidljivog učinka.

11 Nemanja Nedović Na kraju je završio sa devet poena, ali većina je došla kada je pitanje pobednika već bilo rešeno. Prodor je jedna od njegovih vrlina, ali sada to nismo mogli da vidimo.

12 Dragan Milosavljević Nije ulazio u igru.

13 Miroslav Raduljica Borio se koliko je mogao i odigrao je sasvim pristojnu utakmicu u napadu. Postigao je 11 poena od ukupno 24 Srbije u reketu. Rival je iz reketa dao 44 poena.

14 Zoran Erceg Šut ga ponovo nije išao, a ni u skoku nije mogao da se izbori sa dominatnim Francuzima.

15 Nikola Milutinov Nije ulazio u igru.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d