Nova vest
Košarka

Nedelja, 30.08.2015.

22:45

Četiri zemlje – četiri dvorane, jedan stadion

Prvi put u istoriji Evropsko prvenstvo zajednički će organizovati četiri zemlje – Francuska, Nemačka, Letonija i Hrvatska.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images

Ovogodišnji Evrobasket je prvobitno dodeljen Ukrajini, ali je zbog nestabilne situacije u toj zemlji Svetska košarkaška federacija odlučila da joj oduzme organizaciju.

Zbog toga, ali i kratkog roka za novi izbor domaćina, pošto se sve desilo prošle godine, odlučeno je da šampionat bude održan u četiri zemlje, tako što će svaka preuzeti organizaciju po jedne grupe.

Zvanične kandidature podneli su Hrvatska, Finska, Francuska, Nemačka, Izrael, Letonija, Poljska i Turska. Za domaćine su izabrani Zagreb, Berlin, Riga, Monpelje, gde će biti igrana grupna faza, dok će se mečevi nokaut faze igrati u Lilu, na fudbalskom stadionu „Pjer-Moroj“, koji ima kapacitet 27.000 mesta.

Park & Suits arena (Monpelje) – kapacitet 10.700 mesta

Od svih dvorana koje će ugostiti najbolje košarkaše u Evropi, hala u Monpeljeu do sada je najmanje bila domaćin košarkaških utakmica. Od otvaranja 2010. godine u njoj se svake godine održava teniski turnir, a evropske mečeve u njoj igra rukometni klub Monpelje. Bila je i domaćin Svetskog prvenstva u ritmičkoj gimnastici 2011. godini. Za košarkaške utakmice ima kapacitet od 10.700 mesta.

Mercedes-Benc arena (Berlin) – kapacitet 14.500 mesta

Dvorana koja je do ove godine bila poznata pod imenom „O2 vorld“ sigurno je najsavremenija od svih na Evrobasket. Njena izgradnja je koštala 165 miliona evra, a odgovor na pitanje zašto baš toliko nalazi se u činjenici da je fasada dvorane opremljena posebnim LED ekranima koji menjaju boju.

Svoje utakmice u „Mercedes-Benc“ areni igraju košarkaši Albe i hokejaši Ajsberena, a ponekad se koristi i za rukometne mečeve. Bila je domaćin ’fajnal fora’ Evrolige 2009. godine, a isto će i biti u predstojećoj sezoni elitnog takmičenja. Kapacitet dvorane je 14.500 za košarkaške utakmice, a za 300 mesta manji za hokej na ledu.

Arena (Zagreb) – kapacitet 16.500 mesta

Najveća dvorana u Hrvatskoj izgrađena je krajem 2008. godine, koštala je oko 90 miliona evra i ima kapacitet od 16.500 mesta. Prvo veliko takmičenje koje je održano u njoj bilo je Svetsko prvenstvo za rukometaše 2009. godine. Od tada, u „Areni“ su viđeni okršaji i u hokeju na ledu, futsalu, atletici, košarci i odbojci, a bila je i domaćin brojnih koncerata, izložba i kongresa.

Arena (Riga) – kapacitet 11.200 mesta

Izgradnja Arene u Rigi trajalo je godinu i po dana, koštalo je 20 miliona evra i ona je otvorena početkom 2006. godine. Primarno je dom hokejaša Dinama, koji se takmiče u Kontinentalnoj hokejaškoj ligi (KHL), a bila je i domaćin Evrobasketa za žene 2009. godine. Za hokejaške utakmice njen kapacitet iznosi 10.300 mesta, dok se za košarkaške povećava na 11.200. Za sada su u njoj igrane utakmice u samo ta dva sporta, ali je u njoj organizovan i veliki broj koncerataa.

Stadion Pjer-Moroj (Lil) – kapacitet 27.000 mesta

Prvi put na Evropskom prvenstvu u košarci utakmice će biti odigrane na fudbalskom stadionu u dvoranskim uslovima. Fudbaleri Lila će na desetak dana prepustiti svoj dom košarkašima, a u njihovim potezima na svakoj utakmici će moći da uživa 27.000 gledalaca. Naredne godine na njemu će biti igrane utakmice još većeg takmičenja – Evropskog prvenstva u fudbalu.

Stadion je izgrađen za tri godine, koštao je 282 miliona evra, a otvoren je pre tri godine. Zanimljivo je da ima dva nivoa, a polovina terena se nalazi na hidrauličnom liftu, pa za samo tri sata može da se podigne iznad druge polovine. Upravo to će se desiti tokom završnice Evrobasketa, a takav izgled terena već je viđen u prošlogodišnjem finalu Dejvis kupa između Francuske i Švajcarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d