Nova vest
Fudbal

Utorak, 23.02.2016.

21:00

Basta za B92: Onaj derbi kad je Perke ’slomio’ Nađa...

U Crvenu zvezdu došao je sa 13 godina, davne 1997, a iz nje je otišao 2008. godine u Italiju, gde je igrao za Udineze i sada za Lacio.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Basta za B92: Onaj derbi kad je Perke ’slomio’ Nađa...
Starsport

Dušan Basta je Zvezdino dete, preko glave je preturio mnogo večitih derbija i uglavnom je izlazio kao pobednik – doživeo je samo jedan poraz od Partizana.

Ipak, prvo Dušanovo iskustvo sa najvećom utakmicom srpskog fudbala ujedno je bilo i najgore.

“Za jednog Zvezdaša kao što sam ja derbi s Partizanom možda je i najvažnija utakmica u karijeri. Bio sam klinac (20 god), trudio sam se da budem što koncentrisaniji, ali dosta mi je energije oduzelo razmišljanje pred meč. To je ipak i normalno kada se u tim godinama igra tako bitna utakmica. Nažalost, u svom prvom derbiju sam slomio ruku, mislim da je bila poslednja sekunda prvog poluvremena, u duelu sa Nađom. Ne pamtim po lepom debi u derbijima, negativno iskustvo... Na kraju je bilo nerešeno 1:1“, počinje sada 31-godišnji Basta svoju “derbi priču“ za B92.

Ta jedna ružna uspomena nije mogla da baci senku na mnogo lepih – Dušan nam je rekao da ne može da izdvoji najdraži derbi, da su mu sve pobede drage, ali na kraju se ipak odlučio za dva.

“Sećam se onog meča sa Zengom na Marakani – oni su bili ispred nas, tom pobedom smo ih prestigli na tabeli, a onda smo do kraja ostali prvi i uzeli smo titulu. Luković je dao iz penala gol, a onda je Perke (Marko Perović) ’slomio’ Nađa i dao onaj gol, bilo je 2:0. Drag mi je i onaj kada je Đurovski preuzeo mesto trenera od Baje (Dušana Bajevića) – imali smo ogromnu prednost na polusezoni, onda je ona počela da se topi i topi i bilo je samo +6 pred derbi na Marakani. Bio je veliki pritisak – da su nam prišli na -3, psihički je bilo komplikovano, pitanje je šta bi se do kraja desilo. Taj smo dobili 1:0 – Purović je dao gol, a ja sam asistirao“.

A kako igrači doživljavaju i proživljavaju specifičnost derbija?

“Najlepše u fudbalu je derbi, ali istovremeno je i tenzija ogromna – mnogo živaca se troši na razmišljanje: ’Da li će biti pozitivan rezultat’ i slično. Brojne derbije počinjao sam sa teškim nogama, odseku ti se jednostavno od tog stresa da sve bude kako treba. To traje možda 10-15 minuta, dok se ne opustiš, ali kako utakmica teče, sve je mnogo lakše“, rekao je Basta i dodao:

“To je meč sa dosta naboja u kojem se dešavaju stvari koje ti se inače ne bi desile – da kažeš nešto sudiji i da te isključi, ili ne daj Bože da udariš protivnika... Zato je važno zadržati hladnu glavu – pun je stadion, nema komunikacije među saigračima“.

Od 2014. godine Basta igra za Lacio, pa smo ga pitali da uporedi rimski i beogradski derbi.

“Rivalstvo je isto – tenzija, frka... Ja sam Zvezdaš otkad sam se rodio i lično mi je veći naboj da igram naš derbi – san mi je bio da obučem crveno-beli dres i da zaigram u derbiju. Rimski derbi je naravno fudbalski kvalitetniji, ali dosta su slični po svemu što okružuje igru“.

Za kraj, Dušan opisuje kakvi su sati posle derbija.

“Nikada nismo imali derbi pred kraj sezone, pa da je to značilo titulu, svaka pobeda je slatka bila. Ne možeš ni da legneš u krevet od emocija, posle derbija nema spavanja celu noć. Ja sam imao sreću da sam samo jedan izgubio, u tom periodu bili smo superiorni u odnosu na Partizan. Katastrofalno sam se osećao posle tog poraza, ali onda smo se zategli i vratili smo im – posle toga smo ih savladali dva puta u sedam dana, u prvenstvu i u Kupu po 1:0“, zaključio je Basta za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve