Nova vest
Fudbal

Petak, 30.05.2014.

13:48

Sto mu gromova

Postoje razna hodočašća.

Izvor: Pavle Zlatić

Autor:Pavle Zlatić

Default images

Za neke je to odlazak u Jerusalim, a za neke u Meku. Za neke odlazak do sobe 3327 u Njujorker hotelu. Za neke je hodočašće poseta Stroberi fildsu u njujorškom Central parku, prelazak zebre na Ebi roudu ili odlazak do mančesterske Hacijende.

Za neke je to put u Grejslend ili izlazak na grob na Per Lašezu. Za neke je to odlazak na Bombonjeru, a za neke avantura na dalekom istoku Rusije zbog cvetanja lotosa.

Nekima je hodočašće i odlazak do jedne kuće u gradiću Astorija u Oregonu.

Odlazak na Svetsko prvenstvo u Brazilu je za mnoge sličan čin, ali u tom velikom fudbalskom ludilu se krije staza ka još jednom, malom hodočašću - odlasku u Manaus.

U stvarnom svetu Manaus je razvijeni grad koji se prostire na oko 11 hiljada kvadratnih kilometara, ima solidnih 1,6 miliona stanovnika, važna je rečna luka, poznato turističko mesto i diči se čuvenom operom Teatro Amazonas.

Međutim, grad na Rio Negru, desetak kilometara od ušća u Rio Solimoes (kako lokalno stanovništvo zove deo Amazona uzvodno od ušća, do granice sa Peruom), u umovima potencijalnih hodočasnika oslikan je kao prašnjavo mestašce u srcu Amazonske prašume, smešteno u stripske kvadrate.

Taj Manaus vеčno živi u posleratnim pedesetim i dom je američkog veterana Drugog svetskog rata, pilota i avanturiste Džeroma Džerija Drejka, glavnog lika legendarnog Bonelijevog stripskog serijala "Mister No".

Premijerno je izdat u Italiji 1975. godine, a poslednja epizoda je izašla 2006. Na prostoru bivše Jugoslavije izlazio je u okviru edicije "Lunov Magnus Strip", a zatim ga je na srpsku scenu vratio "Veseli četvrtak". Osim u domovini i ex-SFRJ, izuzetno je popularan i u Turskoj.

Mister No je u stripskom svetu nešto kao šveps među gaziranim napicima, kao viski ili pivo među alkoholnim, kao masline, potpuno gorka kafa ili kozji sir. Nešto što zahteva da ipak malo porastete.

Kada naivnost Kapetana Mikija, Bleka Stene ili Komandanta Marka postana odbojna, kada je povremena ezoterija Zagora nedovoljna, a kada se otvara prostor za nešto realnije od strica Martija ili Dilana Doga, dolazi vreme za Mister Noa.

Džeri Drejk je na površini antiheroj, kavgadžija. On psuje, pije, puši i zna da se pobije, a jedan je od retkih stripskih junaka koji često izvuče deblji kraj. Ako ne to, onda svakako dobru masnicu ispod oka.

Problematičan karakter, poroci i niz "mana običnog čoveka" čine Mister Noa jednim od najrealnijih likova iz Bonelijevog panteona. Taj paket, uz Drejkov imidž, predstavlja idealnu podlogu za adolescentskog idola.

Za ljubitelje ovog stripa osedeti nije tako strašno (čak je i poželjno), a iako niko nikada neće isključivo nositi pilotsku kožnu jaknu, farmerke i čizme, to se čini kao prilično razuman svakodnevni odevni izbor. (Slično kao što je retko ko zaista kupio crni sako, crvenu košulju i "spenserice", ma koliko se nadao da će mu podela novih tablica dodeliti tri šestice i neku dobru kombinaciju dva slova kada ih već nema dovoljno za DYD.)

Karakterna crta koja ga čini primamljivim ovdašnjoj publici jeste i inat, koji je delom zaslužan za njegov nadimak. Mister Noom ga je prvi nazvao japanski oficir Saiko, koji ga je mučio 1941. tokom rata. Mučitelj je na svako pitanje dobijao isti odgovor - ne!

Ipak, suštinu Mister Noa i njegovog magnetizma čini istinska herojska crta, jasan, buntovnički sistem vrednosti i čvrst, mada katkad iskrivljen, moralni kompas.

Mister No je heroj koji bi mogao da leži u svakom od nas, ranjivi heroj koji nije veštački ogoljen, rafiniran i zaslađen.

Ispod Drejkove "kul" spoljašnjosti, koja uz zvuke sveprisutnog džeza služi za avanture sa lepoticama, krije se zaštitnik slabijih, čovek spreman da se žrtvuje, osoba sa jakim osećajem za pravdu, ali i neverovatnim osećajem da bude na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Mister No živi od pilotiranja svojim "pajperom" po Amazoniji, prevozeći ljude i robu, koji u svakoj epizodi predstavljaju kartu za neku novu nevolju i avanturu. To su uglavnom ljudi predstavljeni kao naivni Amerikanci ili Evropljani, ali koji obično sa sobom nose mnogo više od običnog prtljaga.

I sam avion je veoma važan deo ikonografije stripa, kao i ritual njegovog paljenja - posle neuspešnog verglanja, sledi šut u komandnu tablu, koji uz sočnu psovku konačno pokreće propeler.

Tu je i stripska uzrečica - "Sto mu gromova" (u Srbiji) ili u ostatku sveta "Judine mi krvi".

Kada nije za komandama svoje letelice, Mister No vreme obično provodi u baru kod Paola Adolfa u društvu svog najboljeg prijatelja, Nemca Ota Krugera.

U Srbiji poznat isključivo kao Kruger, u ostatku sveta uglavnom kao "Ese-Ese", još jedan je lik koji "Mister Noa" čini neobičnim.

Kruger se tokom Drugog svetskog rata borio na strani nacista, ali ne svojom voljom. Iako nije zaista bio "esesovac" (bio je deo afričkog korpusa), Brazilci su mu nadenuli taj nadimak.

Ljubav prema viskiju i kasasi, flertovanju, ženama i psovkama deli sa Drejkom, koga često prati u avanturama i kafanskim tučama, kao i u borbi protiv nepravde.

Međutim, kao mnogo toga u stripu, i Kruger ispod brojnih klišea krije nešto više.

Osim nekih karakteristika rezervisanih za "stripske pomoćnike", Nemac sa sobom donosi i jednu mračniju crtu, ne usamljenu u serijalu.

Drejkov prijatelj je daleko od nevinog vodonoše i naivnog stripskog Sanča Panse, već služi i kao alat kojim se strip osvrće na strahote nacističke Nemačke i Drugog svetskog rata i stavove jedne generacije o svemu što je proživela.

Generacijska je i priča o dolasku Mister Noa u Manaus. Ona predstavlja beg čoveka koga je oštetio rat. Drejk od "normalnosti" i Njujorka beži što je dalje moguće, jer posle svega što je proživeo, sebe više ne vidi u "američkom snu".

Strip izdvaja i način na koji je oslikana Amazonija sa svim svojim specifičnostima, običajima i lokalnim stanovništvom. Zasluge za autentičnost idu samom Serđu Boneliju, koji je krajem šezdesetih obilazio, kako je govorio, "jedno od poslednjih mesta za avanture na našoj planeti".

Iako je lik Mister Noa formirao prema jednom stvarnom pilotu, "gringu" koga je upoznao u Meksiku, Boneli je priznao da je u njega ugradio i veliki deo sebe.

"Kada sam pisao Zagora, super sam se provodio pelješeći skladišta svoje mašte. Međutim, za Mister Noa koristio iskustva sa svojih putovanja po Amazoniji iz dana kada je Manaus bio daleko od onoga što je danas. Mister No je tako postao mnogo sličniji meni, mojoj ličnosti, mojim ambicijama i našem vremenu. To mi je omogućilo da ga koristim kao ventli za lične manije, od džez muzike do fenomena kulta pedesetih", rekao je pokojni Boneli.

Zbog svega toga, ako znate nekog ko deluje neobično srećno što je nabavio karte baš za meč Honduras - Švajcarska, pogledajte da nema odeljak za Mister Noa na svojoj polici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

Englezi razmatraju Poćetina za selektora

Fudbalski savez Engleske (FA) razmotriće angažovanje Maurisija Poćetina za selektora reprezentacije, ukoliko Garet Sautgejt napusti selekciju posle Evropskog prvenstva u Nemačkoj, preneli su britanski mediji.

Beta

22:25

9 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu