Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 23.01.2017.

01:01

Da li je brža podloga razlog eliminacije Novaka i Endija?

"Tereni će ove godine biti brži u Melburnu. To će biti prednost za igrače koji igraju ravne udarce."

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Da li je brža podloga razlog eliminacije Novaka i Endija?
Getty images

To su reči Patrika Muratoglua, jednog od najboljih trenera sveta i čoveka koji brine o Sereni Vilijams, dve nedelje pred start prvog Gren slema sezone.

Već u prvoj nedelji dogodila su se dva ogromna iznenađenja, koja se otprilike dešavaju jednom u deset godina.

Šestostruki šampion Novak Đoković i petostruki finalista Endi Mari završili su takmičenje senzacionalnim porazima. Mari i Đoković važe za igrače sa najboljim riternom i najboljim kretanjem na ATP turu i postavlja se pitanje da li je brža podloga oduzela prvoj dvojici igrača sveta njihova oružja?

Đokovića je izbacio Denis Istomin, momak koji nikada pre ovogodišnjeg Australijan opena nije napravio veliki rezultat. Srpski teniser, koji je poznat kao najbolji riterner u istoriji, imao je mnogo problema sa servisom Uzbeksitanca koji jeste dobar, ali ništa više od toga.

Uz to je Istomin imao u većem delu meča inicijativu sa osnovne linije, što se retko kada događa kada neko igra protiv Novaka.

"U poslednje četiri godine tereni su brži. To je moj osećaj", rekao je Đoković posle pobede nad Fernandom Verdaskom u prvom kolu pošto se Španac požalio da je teren prebrz i da loptica ne odskače pravilno na svakom delu.

Primer Endija Marija je još upečatljiviji jer je njega savladao Miša Zverev koji je igrao klasičan servis-volej tenis. Ta igra je odavno gotovo nestala sa ATP tura jer je teniserima razvojom tehnologije i novih žica mnogo lakše da prolaze rivale na mreži pasing udarcima.

Ipak, Zverev je protiv prvog igrača sveta izašao na mrežu čak 118 puta (dobio 65 poena). Takav plan je protiv jednog od najboljih riternera sveta možda delovao kao samoubistvo pred početak meča, ali je Zverev ostao dosledan svojoj taktici i uspeo je.

"Ja uvek kažem da je potrebno više vremena za razvijanje takve igre jer će vas mnogo puta proći na mreži pasing udarcima, posebno kada ste mlađi i igrate protiv nekog vrhunskog igrača. Meni se to dogodilo u Brizbejnu sa Rafom, razbio me je 6:1, 6:1, nisam imao šansu. Kada ste mlađi, lako se obeshrabrite. Kada igrate ovakvu igru potreban van je i drugačiji mentalitet. Morate da nastavite da pokušavate. Ako ne uspe, onda na kraju meča kažete svaka čast, prošao si me mnogo puta danas", bile su reči Zvereva,

Iako su gotovo svi saglasni da su tereni ove godine u Melburnu brži, Mari smatra da razliku pravi i temperatura u vazduhu.

"Mislim da je teren brži zbog visokih temperatura. Kada sam pre neki dan igrao protiv Sema bilo je mnogo hladnije i to je usporilo stvari. Definitivno je sada brže. Ne znam da li je to pomoglo njegovoj igri. Možda dobije malo na brzini servisa kada je ovako."

Tereni u Melburnu očigledno jesu brži ove godine, ali ostaje pitanje da li je i koliko to uticalo na eliminaciju prve dvojice igrača sveta?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d