Nova vest
Tenis

Sreda, 18.01.2017.

23:38

Šta čeka Novaka u drugom kolu?

Novak Đoković sastaje se sa Denisom Istominom (oko 04h po srednjoevropskom vremenu) u drugom kolu prvog Gren slema sezone u Melburnu.

Izvor: AG

Autor: AG

Šta čeka Novaka u drugom kolu?
Getty images

Srski teniser bi protiv 30-godišnjeg Uzbekistanca trebalo da ima lakši posao nego u prvoj rundi kada je za rivala imao Fernanda Verdaska.

Istomin nikada nije bio među deset najboljih igrača i što je još važnije, nikada nije pobedio Novaka Đokovića.

Pet puta su se do sada sastali i srpski teniser je dobio svih pet duela uz impresivan set količnik - 12:1.

Ipak, Novak je ostao Istominu u dobrom sećanju. 2014. godine u trećem kolu Australijan opena Đoković je slavio lagano u tri seta, ali je Uzbekistanac u trećem setu odigrao 'savršen gem' kada je dobio četiri vezana poena as udarcem, forhend dijagonalom, bekhend dijagonalom, a onda i sjajnom bekhend paralelom koja je prošla pored mreže.

Nisu se Đoković i Istomin sastali od 2014. godine, ali to srpskom igraču ne bi trebalo da predstavlja problem.

Istomin ima 30 godina i najbolje u tenisu je iza njega, iako svakako može kao i većina igrača na ATP listi da iznenadi. Trenutno je 117. na ATP listi, a pre pet godina je imao najbolji renking karijere (33. mesto).

Visok je 188 centimetara i oslanja se najviše na servis i forhend. U karijeri ima osvojenu samo jednu singl titulu, pre dve godine u Notingemu. Ono što bi posebno trebalo da odgovara Đokoviću je činjenica da Uzbekistanac nema varijacije u svojoj igri.

Uglavnom igra ravne udarce sa obe strane, nešto slično Berdihu, ali uz znatno slabiji kvalitet, što je igra kojoj se Đoković lako prilagođava.

U prvom kolu Istomin je savladao Ivana Dodiga u četiri seta, ali će za ponavljanje svog najboljeg rezultata na Australijan openu morati da napravi čudo.

Tokom karijere je odigrao 33 puta protiv igrača iz Top 10 i ostvario je samo jednu pobedu, pa je jasno koliki je Đoković favorit. Najbolji Gren slem rezultat ostvario je pre četiri i pet godina na Vimbldonu i US openu kada je stigao do četvrte runde.

Sa druge strane, srpski teniser je uprkos određenim strahovima sjajno otvorio Australijan open i protiv Fernanda Verdaska je pokazao da je uz Endija Marija bez dileme najveći favorit za titulu.

Meč između Novaka Đokovića i Denisa Istomina treći je po redu na Rod Lejver areni nakon dva ženska singla, a pobednik će u trećoj rundi igrati protiv Karenja Buste ili Kajla Edmunda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve