Nova vest
Tenis

Nedelja, 29.01.2017.

19:00

That's all, mate

Posle dve nedelje velikih uzbuđenja završen je Australijan open – Serena Vilijams je osvojila turnir u ženskoj, a Rodžer Federer u muškoj konkurenciji.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

That's all, mate
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Serena je u sestrinskom finalu rutinski dobila Venus sa dva puta po 6:4, dok je Federer igrao iznenađujuće finale sa Rafaelom Nadalom – 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

Na taj način ponovio se Vimbldon iz 2008. godine, kada smo jedini put imali slučaj ova dva finala, uz nešto drugačiji ishod nego sa terena Ol Ingland klaba.

Švajcarac je stigao do 18. trofeja na Grend slem turnirima, sada ima četiri više od Nadala i Samprasa, dok su najveći favoriti ovoga puta potpuno razočarali.

Novak Đoković završio je takmičenje već u drugoj rundi porazom od Denisa Istomina, prvi igrač na ATP listi Endi Mari izgubio je od Miše Zvereva u četvrtom kolu, a rano je ispala i prošlogodišnja šampionka Anđelik Kerber.

U Melburnu smo svedočili i izuzetnim životnim i sportskim pričama, osim spomenutog Zvereva, divili smo Mirjani Lučić-Baroni, Koko Vandevej, Danijelu Evansu, Venus Vilijams i mnogim drugima.

Ali, da počnemo ispočetka...

Dan I: Novak u "pres sali" i kako umalo uništiti put iz snova

Prvi dan u Australiji počeo je na najgori mogući način, pošto sam ostavio torbu sa laptopom u taksiju. U tih dvadesetak sati tokom kojih sam mislio da sam uništio put iz snova, verovatno sam izgubio i poneku godinu života, ali sam zahvaljujući dobrom taksisti imao "više sreće nego pameti".

Upoznao sam se sa teniskim kompleksom, načinom rada u centru za novinare i shvatio da termin treninga najboljih tenisera, posebno Novaka Đokovića, zavisi od toga za kada im je zakazan meč.

Dan II: Užarena košnica, Viktor maratonac, Duci zna za laptop

Odjeci od gluposti koje sam napravio po sletanju sa aerodroma čuli su se i u ponedeljak, prvog turnirskog dana, pošto je i Dušan Lajović znao o čemu se radilo.

Prethodno je Duci savladao Stefana Robera u tri seta, a veliku nervozu priredili su nam Viktor Troicki i Jelena Janković. Jankovićeva je teškom mukom eliminisala Lauru Zigmund, dok je Troicki preživeo maraton sa Damirom Džumhurom.

Osim toga, polako smo počeli da se navikavamo na visoku temperaturu u Melburnu, ali ni to nije bilo dobro jer su ovogodišnji turnir obeležile izuzetno promenljive vremenske prilike.

Dan III: Novakov novi početak i besni Verdasko

U utorak smo svi čekali da Đoković započne odbranu titule i strepeli zbog ne baš srećnog žreba – protivnik mu je bio Fernando Verdasko.

Srećom, Španac nije odigrao ni blizu onako kako je to učinio u Dohi pre nekoliko nedelja (Novak spasao 5 meč lopti i pobedio), pa je Srbin pobedio, a mi smo svedočili nekim zanimljivim situacijama.

Navijači Markosa Bagdatisa, noseći grčke majice, pevali su pesme na čistom srpskom jeziku. Ivo Karlović je pobedio Orasija Sebaljosa 22:20 u petom setu čime su njih dvojica odigrali meč sa najviše gemova i asova, a Verdasko je bio besan zbog, kako kaže, očajne podloge na 'Rod Lejver areni'.

Dan IV: Slučaj "Viktor" i pitanje fer-pleja, neotesani Kirjos

Četvrti dan boravka "dole ispod" doneo je prve probleme – Troicki je imao svađu sa Marijom Čičak, sudijom iz Hrvatske, oko situacije u kojoj je bio potpuno u pravu.

Posle meča u kojem je ponovo slavio u pet setova, ovoga puta protiv Paola Lorencija, Italijan nije želeo da kaže šta misli o sumnjivoj loptici, ali je najbitnije da je Viktor prošao. Svoj šou imao je i Nik Kirjos – Australijanac je ispao od Andreasa Sepija i bio vrlo bezobrazan na konferenciji, na kojoj je 'potkačio' Džona Mekinroa.

U međuvremenu, organizatori turnira i gradske vlasti naišle su na velike poteškoće sa beskućnicima, koji su se u Olimpijskom bulevaru drogirali, napadali posetioce i otimali im novac.

Dan V: Postao je lovina drugih, nemojmo ga i mi loviti

A onda se dogodio četvrtak...

Teniski svet ostao je u šoku jer je šestostruki šampion Australijan opena i branilac titule Novak Đoković ispao u drugom kolu. Bolji od njega je bio 117. igrač na svetu Denis Istomin posle trilera u pet setova, što je bio Novakov najteži poraz na Grend slemovima.

Svi su govorili o tome – najglasniji su bili novinari lokanog Herald sana, a svoje viđenje dao nam je i Stan Vavrinka.

Dan VI: Neko nam je ugasio svetlo i zasipa nas lošim vestima

Taj petak dugo ću pamtiti jer sam, posle mnogo vremena, morao da se bavim vestima koje nemaju veze sa sportom.

Čitavog jutra vladao je haos u samom centru grada zbog tragedije koju je izazvao drogirani muškarac poreklom iz Grčke – na jednoj od glavnih raskrsnica vozio je ukrug i "palio" gume dok nisu stigli policajci, da bi se tokom potere popeo na trotoar i uništio živote mnogih Australijanaca.

Tenis nije bio ugrožen, ali su i sa terena stizale loše vesti – svi srpski teniseri su završili učešče u singl konkurenciji.

Dan VII: Novakov duh ušao u Zvereva, Olga "vadi fleke"

U međuvremenu ispao je i Nenad Zimonjić koji nam je najavio da bi Novak mogao da zaigra u Dejvis kupu, što se na kraju obistinilo.

Tada je fokus prešao na mečeve drugih tenisera, a subota nam je donela jedan od najboljih na čitavom turniru – Aleksander Zverev je propisno namučio Rafaela Nadala i pokazao da je budućnost 'belog sporta' u dobrim rukama.

Nastup na Australijan openu počela je Olga Danilović koja nam je bila jedina nada.

Dan VIII: Rodžera svi obožavaju, od danas i Zvereva

Prašina posle poraza Đokovića nije se pošteno ni slegla, a teniski svet doživeo je novi šok – Endi Mari je poražen od Miše Zvereva u četvrtom kolu.

Ostali smo bez dvojice prvih favorita i sada je red bio na neke druge da pokažu da li mogu do titule. Jedan od njih je bio Federer, za kojeg sam po prvi put u životu shvatio kolika je zvezda, bukvalno su svi navijali da pobedi Nišikorija.

U tome je uspeo, nastavivši put ka nečemu što će se završiti titulom.

Dan IX: Tenis čuva svoje legende, Olgina čudna "torta"

Polako smo se i mi zahuktavali i spremali za završnicu, a drugi ponedeljak bio je rezervisan za otkrivanje nove statue Roda Lejvera. Najboljem australijskom igraču svih vremena ukazana je velika čast, dok je nas Roj Emerson, rekorder turnira u Melburnu, ubedio da će Novak srušiti njegov rekord možda već sledeće sezone.

Tog dana smo proslavili i Olgin rođendan – naša najbolja juniorka napunila je 16 godina i dobila posebnu tortu od srpskih novinara.

Dan X: Omiljeni Federer, stara Venus i ko želi kakvo finale

Imao sam priliku da razgovaram sa mnogim teniskim velikanima i svi su složni u oceni da bi trebalo da čuvamo najboljeg sportistu jer drugog nećemo dobiti.

Za to vreme, Federer je prekinuo bajku Zvereva, ali je nova bila na pomolu – Koko Vandevej nastavila je seču favoritkinja i obezbedila prvo polufinale u karijeri.

Tamo je sačekala Venus Vilijams koja je želela da ponovi 2003. godinu jer je tada poslednji put bila u borbi za trofej na Australijan openu.

Dan XI: Bolan kraj za srpski tenis u Melburnu

Sreda druge nedelje je možda bio i najemotivniji dan na ovogodišnjem turniru, najviše zahvaljujući dvema devojkama. Mirjana Lučić-Baroni je ispisali najtežu i najlepšu priču plasmanom među četiri najbolje, prvi put od Vimbldona 1999. godine!

Druga je naša Olga Danilović, koja je na najgori mogući način morala da završi nastup – povredila se u meču trećeg kola i u suzama je napustila teren.

To je bio najbolniji kraj za srpski tenis u Melburnu.

Dan XII: Ne otpisujte kraljice i kraljeve, oni pišu istoriju

Ako je sreda bila loša za nas, onda je četvrtak bio dobar za sve navijače širom sveta, ali i Australijance koji su proslavljali dan državnosti.

Serena i Venus Vilijams obezbedile su sestrinsko finale, isto kao i spomenute 2003, a Federer je postao prvi finalist u muškoj konkurenciji, trijumfom nad sunarodnikom Stanom Vavrinkom u pet setova.

Čekalo se samo da Rafael Nadal u petak "odradi" svoj deo posla, kako bi zakazao čuveno Fedal finale.

Dan XIII: "Ludilo" na RLA, haos zbog 50% i kako je na "vrhu" Melburna

Međutim, taj posao nije bio nimalo lak – na drugoj strani mreže našao se preporođeni Grigor Dimitrov, kojem je falio bukvalno jedan poen da eliminiše velikog favorita.

Bugarin je odigrao meč života, podsetio na to kakav je talenat i, ako u istom ritmu bude nastavio, može da bude pravo osveženje u 2017. godini.

Ali ni to nije bilo dovoljno jer je Nadal ipak Nadal. Tada smo shvatili da se stvarno događa, svedočićemo nečemu neverovatnom u finalu. Zato sam i pokušao da do tog trenutka obiđem sve što je bilo moguće, što je uključivalo i "tuču" za popust u zvaničnoj prodavnici.

Dan XIV: Kako protiv nekog svog?

Drugi vikend je došao i sve je bilo spremno za konačni rasplet na Australijan openu. Subota je bila rezervisana za žensko finale koje nije pripadalo samo tenisu, već jednoj porodici.

Porodici iz Kalifornije koja je obeležila poslednjih 20 godina ovog sporta, iznedrivši dve sjajne igračice, od kojih je jedna bez dileme najveća svih vremena.

Serena Vilijams je sa 6:4, 6:4 pobedila sestru Venus, osvojila 23. Grend slem i sada joj fali samo jedan da se izjednači sa legendarnom Margaret Kort.

Šampionka nad šampionkama.

Dan XV: Rodžer Federer!

Poslednji, petnaesti dan nije imao naslov, ali ga je dobio odmah posle kratke forhend dijagonale i Nadalovog čelenda – dovoljno je Rodžer Federer.

Čovek od 35 i kusur godina pobedio je najvećeg rivala u borbi za titulu, došavši do 18. Grend slema u karijeri. Nema mnogo reči koje možete upotrebiti u ovom trenutku, ali voleli ga ili ne, morate mu čestitati na svemu.

Time je stavljena tačka na ovogodišnji Australijan open, prvi veliki turnir na kojem sam imao priliku da učestvujem.

Dugujem vam zahvalnost što ste čitali B92.net i rubriku "Nikolin slajs", nadam se da sam vam barem malo približio dešavanja iz Melburna, a novo druženje zakazujem za nekoliko meseci.

Pozdrav!

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve