Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 02.02.2015.

23:00

Rusedski: Đoković je nepobediv

Bivši britanski teniser Greg Rusedski u svom blogu na sajtu “Eurosporta” napisao je da je Novak Đoković jednostavno nepobediv.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Bernat Armangue

Rusedski se osvrnuo na nedeljno finale Australijan opena između Đokovića i Endija Marija, napisavši da je Mari odigrao odličan meč, ali da je s druge strane mreže bio bolji igrač.

41-godišnji komentator britanskih televizija dodao je u tekstu da je samo pitanje vremena kada će srpski teniser trijumfovati na Rolan Garosu jer je previše dominantan.

Rusedski je samo jedan u nizu ljudi koji prate ‘beli sport’ koji su čestitali Novaku titulu na Australijan openu, a pre njega su to učinili Pit Sampras, Nik Bolitijeri, Gari Lineker, kao i mnogi mediji širom sveta.

Možda i najbolji komentar dao novinar „ESPN“ Džimi Kejlp napisavši da bi svet trebalo da zaboravi Superboul i potpunu pažnju preusmeri ka Đokoviću.

"Endi sjajan, ali Novak jednostavno bolji"

“Endi Mari imao je svoje šanse u finalu Australijan opena, ali je Đoković pokazao zašto je stvarno prvi teniser sveta.

Uvek sam govorio: ‘Kada Đoković igra na najvišem nivou, nije nervozan ili ne sumnja u sebe na terenu, on je jednostavno nepobediv. Ni Rodžer Federer, ni Rafa Nadal ga ne mogu pobediti – pa, ni Endi Mari.

Mari je igrao sjajno, stvarno je uradio sve što treba. Bio je agresivan, pozitivan i imao šanse – u taj brejku prvog seta vodio je sa 4:2. Onda je vodio sa 2:0 u drugom i trećem setu, imao je svoje prilike.

Ali, kada Đoković igra važne poene, on ih igra delimično bolje. I to je ono što je nekad dovoljno.

Sa Đokovićeve tačke gledišta bila je ovo fantastična partija – trijumf na drugom Gren slemu sa trenerom Borisom Bekerom, a takođe će biti veoma opasan na Rolan Garosu.

Mari treba da bude veoma ponosan na sebe i ostvarenja koje je napravio plasmanom u finale Gren slema posle operacije leđa i sjajnom igrom na početku sezone. Siguran sam da ćemo ovu dvojicu uskoro ponovo videti u finalu Gren slema.

Ali, šta se desilo sa Marijem u trećem setu? Prva dva seta su bila brutalna – trajala su dva sata i 32 minuta, a sve se svelo na nekoliko odlučujućih poena.

Onda je Mari imao šansu za brejk pri rezultatu 3:3 u trećem setu. Samo što njegov bekhend pasing što nije prešao mrežu i nije uspeo da oduzme servis protivniku. Odjednom, bilo je 4:3 za Đokovića, a onda Mari nije odigrao najbolje i od tog trenutka Đoković nije skidao papučicu s gasa.

Mislim da Mari nije pao u glavi izgubivši četvrti set sa 6:0, mislim da je Đoković bio snažniji. Morate mu skinuti kapu za to – završiti poslednji set sa ‘nulom’ posle Vavrinke, a onda isto to uraditi protiv Marija u finalu, pokazuje nam zašto je on broj jedan”.

"Nema šanse da Novak ne osvoji Rolan Garos"

“Ako postoji jedna stvar koju bi Mari mogao da unapredi, to je možda drugi servis koji mu nije donosio dovoljno poena. Opet, igrao je protiv najboljeg riternera na svetu, a Endi je verovatno drugi u toj kategoriji.

Sve u svemu, nema čega da se stidi. Mari ga je pobedio u dva finala Gren slema i mislim da kada igraju na travi, prednost ima Britanac, iako Đoković ima dve vimbldonske titule. Mari ga je pobedio na travi Vimbldona, kao i na US openu, ali niko Đokovića nije nadigrao u finalu Australijan opena.

Sledeći veliki izazov za Novaka jeste da osvoji Rolan Garos.

Godine 2013. desio se trenutak kada je dotakao vrh mreže protiv Rafaela Nadala u finalu i potom izgubio u petom setu, u kojem je lako mogao da osvoji titulu. Bilo mu je potrebno malo vremena da to preboli i osvajanje tog trofeja postala je njegova opsesija.

Da li će je osvojiti? Posle nekoliko nedelja na šljaci biće veoma teško pobediti Rafu, ali Đoković je toliko dobar da je nemoguće da karijeru završi bez osvojenog četvrtog Gren slem turnira.

A što se tiče Endija? Razumljivo, izgledao je razoreno na kraju. Boli kada izgubite finale Gren slema, a kada četiri puta ne uspete na Australijan openu, mora da je užasno – posebno što je nekoliko teniskih eksperata pre ovog finala govorilo da igra bolji tenis.

I to je bila istina: Nema smisla da je došao do vrhunca pre vremena jer je morao da igra dobro kako bi pobedio Dimitrova i Tomaša Berdiha.

Ali, Đoković je najbolji igrač na planeti i uspeo je da nađe način da se podigne u finalu. Mari je uradio mnogo dobrih stvari, ali je tog dana naleteo na igrača koji je jednostavno bio bolji”, napisao je Rusedski u blogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

7 h

U fokusu

Vidi sve