Nova vest
Tenis

Četvrtak, 21.01.2010.

03:29

Ana Ivanović ispala u drugom kolu

Srpska teniserka Ana Ivanović eliminisana je u drugom kolu Australijen opena, pošto je izgubila od Argentinke Žisele Dulko sa 6:7 (6-8), 7:5, 6:4.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U ne baš kvalitetnom meču Ivanovićeva je izgubila zbog velikog broja grešaka (75), koje su nastale kao posledica nedopustivih oscilacija u igri. Ni Argentinka nije igrala na vrhunskom nivou, ali je uspela da iskoristi nesigurnost rivalke i pobedi. U trećem setu Ivanovićeva je od 1:5 stigla do 4:5, spasila je pet meč lopti, ali šestu nije i Dulko se plasirala dalje.

Dulko u trećoj rundi igra sa pobednicom meča Vera Zvonarjeva – Iveta Benešova.

Prvi set Ivanovićeva je počela vrlo dekoncentrisano i gubila je sa 4:1, uz dva brejka zaostatka. Iako je imala realne prilike da osvoji bar dva od izgubljena četiri gema, Ana je previše grešila (15 neiznuđenih u prvih pet gemova) i zapala u veliki deficit.

Ceo set igran je po principu toplo-hladno na obe strane, a sada je red bio na srpsku teniserku, kojoj je konačno proradio forhend i pridružio se ’drop šotu’, jedinom udarcu koji je funkcionisao valjano u početnoj fazi meča.

Osvojila je Ana četiri gema u nizu, bila je i na dva poena od seta, ali je potom došla nova kriza i gubitak dva gema. Argentinka nije uspela da odservira za set i ušlo se u taj brejk. Za razliku od celog prvog seta, u ’dodatnom gemu’ Dulkova je bila ta koja je rešaval sudbinu poena – sa nekoliko grešaka dala je Ani vođstvo 4-1, ali je potom briljantnim forhendima preokrenula na 5-4.

Ipak, Ivanovićeva je preciznim riternom došla do set lopte, ali je nervoza uzela danak i napravila je duplu servis grešku. Iskupila se servis-vinerom iz drugog servisa, a zatim je Dulkova napravila dvostruku servis grešku i Ana je povela posle 55 minuta igre.

Drugi set počela je odlično Ivanovićeva i povela je 2:0. Shodno prethodnom trendu, usledila je serija gemove Dulko (4:2), pa Anino izjednačenje na 4:4. u 12. gemu Ivanovićeva nije uspela da kontroliše nerve, nije osvojila nijedan poen, što ju je koštalo drugog seta.

Treći set je bio vrlo dramatičan i uzbudljiv, ali daleko od vrhunskog tenisa, baš kao i ostatak meča. Ana je u prvom gemu spasila šest brejk lopti, ali nije iskoristila malu psihološku prednost u narednom, iako je imala dve brejk lopte.

U tom trenutku igra Ivanovićeve je potpuno potonula, naročito je problematičan bio servis, pa je Argentinka povela sa 5:1. Uplašila se i Dulko pobede, pa je Ivanovićeva pri rezultatu 5:2 spasila dve meč lopte uprkos ne baš najboljoj igri. Jedini gem na visokom nivou u trećem setu Ana je odigrala kada je smanjila na 5:4, ali je u desetom gemu ponovo nervoza učinila svoje i, uz dve duple greške, bilo je 0:40. Usledila su dva neodrbranjiva servisa i jedna sumnjiva odluka kojom je Ana spasila treću meč loptu, ali treba reći da je u 2-3 navrata i Ivanovićeva oštećena pogrešnim sudijskim odlukama.

Ipak, šestu meč loptu Dulko realizuje odvažnim riternom i dolazi do trijumfa posle 2 časa i 41 minuta igre.

Ana Ivanović po prikazanoj igri, objektivno gledano, nije ni zaslužila pobedu. Servis joj je bio vrlo loš, baš kao i rad nogu, udarci tek periodično dobri, ali i tada bez prave taktike. Timu 20. teniserke sveta predstoji ozbiljna analiza i pokušaj nalaženja puta iz krize, Ivanovićeva mora da nađe način da se iščupa iz psihološke i igračke krize ako želi nazad u vrh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve