Vesti -

"Staršip" eksplodirao deset minuta nakon poletanja VIDEO

Svih 33 "raptor" motora istovremeno se upalilo i uspešno lansiralo "Staršip", najmoćniju raketu u istoriji za koju se nadaju da bi jednoga dana mogla da nosi ljude i teret na Mesec i Mars.

Izvor: RTS, Space, NPR
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Glavni problem prošlog lansiranja bila je moćna pogonska prva faza „super hevi“ sačinjenu od 33 motora „raptor“, koji su se ovoga puta sinhronizovano i istovremeno upalili i lansirali raketu iz svemirskog centra u Teksasu.

"Staršip“ je nekoliko minuta nakon lansiranja bez ikakvih problema izveo odvajanje prve faze tokom koje je odbačen "super hevi" deo, a ostatak rakete nastavio ka svemiru.

Ono što nije bilo planirano jeste da je odbačena pogonska faza po odvajanju eksplodirala, pa će inženjeri "Spejs-Eksa" morati u narednom periodu da vide šta se tačno desilo.

Uprkos tome, "Staršip" je nastavio uz potisak iz druge faze, koja se takođe uspešno odvojila, a stručnjaci sada očekuju da treća faza (ona u kojoj bi bili prenošeni ljudi i teret) krene da se vraća na Zemlju i padne u Tihi okean..

"Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je Džon Inspruker, domaćin Spejs Iksovog prenosa uživo.

Nedugo zatim kompanija je potvrdila na svom lajvstrimu da je bila prisiljena da pokrene samouništenje Staršipa.

Sta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 232 idi na stranu