Vesti -

Panika u Francuskoj: Stenice "okupirale" državu, ima ih svuda FOTO/VIDEO

Francuska muku muči sa stenicama, a problem je toliko narastao da je izazvao i političke rasprave.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako Gardijan navodi, gradsko veće u Parizu je reklo da se invazija insekata krvopija mora rešiti pre Olimpijskih igara sledeće godine, a ministar saobraćaja pozvao je železničke i autobuske prevoznike da spreče razmnožavanje stenica na sedištima svojih vozila.

Brojni putnici objavili su fotografije i video-zapise insekata u pariskom gradskom saobraćaju, brzim vozovima i na aerodromu Šarl de Gol, što je izazvalo pravi talas panike i gađenja.

Da je đavo odneo šalu pokazuje i snimak na kojem se vidi i da je sedište u bioskopu puno stenica. Mnoge kompanije izvršile su dezinsekciju, ali problem ne jenjava.

Stenice, koje su uglavnom iščezle do kraja pedesetih godina prošlog veka, ponovo su se pojavile u poslednjim decenijama, s tim što su sada dosta otpornije na hemijska sredstva.

Mogu se naći u dušecima, odeći, torbama. Izlaze noću kako bi se hranile ljudskom krvlju. Često uzrokuju psihološki stres, probleme sa spavanjem, teskobu i depresiju. Novine Parizijen objavile su u petak na naslovnoj stranici članak o panici oko stenica, nazivajući taj problem ‘kućnim terorom‘.

Francusko nacionalno zdravstveno i sanitarno telo Anses objavilo je da je između 2017. i 2022. 11 odsto francuskih domova imalo problema sa stenicama.

Da li će Francuska uspeti da se izbori sa ovom napašću?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 237 idi na stranu