Vesti -

Krst od svetog maslinovog drveta iz srca Srbije će otići na Hilandar FOTO

Pravoslavni vernici širom sveta danas proslavljaju jedan od najvećih praznika Krstovdan, posvećen pronalaženju Hristovog krsta na mestu njegovog raspeća. Vođen upravo time ikonopisac i pirograf Milovan Kolović iz sela Bapsko Polje kod Kraljeva odlučio je da na drvetu masline koje je dobio na Svetoj gori upravo uradi jedan krst koji će kasnije darovati upravo nekom od tamošnjih manastira.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"Ovih dana radim krst na drvetu od masline koje sam dobio na Svetoj gori. Napravio sam grubo obrise krsta, taj krst oslikavam, koji ću nakon lakiranja i osveštavanja darivati nekom od manastira na Svetoj gori. Tehnikom pirografije ovo radim, vrelom, odnosno usijanom žicom, a na dnu krsta stavio sam kamenčiće i pesak sa svete gore u rupu koju sam zatvorio”, pojašnjava Milovan Kolović iz Bapskog Polja.

Milovan je poznat po tome što je preko noći shvatio da ima dar za ikonopisanje i odlučio da to realizuje kroz svoja dela, koja obilaze čitav svet.

"Kao i svim ljudima na svetu, dogodi se da čovek ima neka iskušenja. Krajem decembra 2014. godine imao sam jedno ogromno iskušenje i jednog jutra sam naprasno počeo da ikonopišem. Prvim odlaskom na Svetu goru 2015. godine dobio sam želju da ovo bude deo mog života. I Gospodu hvala što je mojim očima i rukama dao umeće i dar, do sada sam uradio oko 1000 ikona”, rekao je Milovan.

Foto: RINA
Foto: RINA

Na istočnoj strani zida svog toplog doma Milovan ponosno pokazuje ikonostas rađen njegovom rukom.

"Između ostalih, radio sam ikonu Svete Petke, koju sam radio po želji na drvetu jasike, stavljao sam dragi kamen i pozlatu, na parčetu drveta koje sam dobio na blagoslov na Svetoj gori na našem Hilandaru, napisao sam Isusovu molitvu i najverovatnije ću i nju da darujem. Ikona Plač Majke Božije je takođe veoma značajna, na nju sam ponosan. Ove godine u aprilu bila je na Svetoj gori, u pet manastira na molitvama na osveštavanju. Manastir Ostrog sam skoro uradio, pretpostavljam da ću otići do te svetinje i darivati svoj rad”, zaključio je Milovan.

Ovaj čovek dokaz je da i najobičnije parče drveta koje biste možda bacili može postati pravo remek-delo koje će nekome doneti mir i blagostanje.

"U momentima ikonopisanja prepustim se da dam najbolje što ja umem, ali da sam Gospod vodi moje ruke, moje telo, moje oči. Taj mir da prenese na parče drveta, koje bi možda završilou nekom ognju, a ja oživim koliko toliko da bude u nekom domu ili nekoj svetinji", rekao je Kolović.

Milovan za izradu svojih ikona koristi samo prirodne materijale, a ono što je ključno jeste da se poznaje duša drveta na kom se radi. Ovaj samouki čovek ikonopisanjem se bavi skoro sedam godina, a njegova dela nalaze se na Hilandaru, u hramu Svetog Dimitrija u Solunu, u manastiru Nikolje i Radovašnica, ali i mnogim drugim svetinjama širom zemlje i inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 227 idi na stranu