Vesti -

Poslednji Supermesec u 2023. izlazi ove nedelje: Na nebu će se pojaviti neverovatan prizor

Mesecu će se, u petak 29. septembra, na nebu pridružiti dve najveće planete našeg Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, i njegova najmanja, Merkur.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/golvr
Foto: Shutterstock/golvr

Septembarski pun mesec, poznat kao Žetveni mesec, izaći će u petak, 29. septembra, a na nebu će se pojaviti poseban prizor.

Ne samo da će to biti četvrti uzastopni Supermesec 2023. godine, već je to i poslednji Supermesec u 2023., čime se označava kraj veoma "supermesečnog leta".

Prikladno za tako poseban Supermesec, Žetvenom mesecu će se pridružiti i parada planeta na nebu, uključujući najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, kao i njegov najmanji, Merkur.

Iznad Njujorka, potpuno osvetljen Mesec će izaći oko 18:33 po lokalnom vremenu i zaći sledećeg dana oko 06:52,kako navodi In the Sky.

Nakon punog Meseca, lunarno lice će se povući, proces koji astronomi nazivaju "opadanjem“. Nakon toga, Zemljin prirodni satelit će krenuti ka svojoj sledećoj intrigantnoj fazi, pretvarajući se u potpuno mračan mlad mesec 14. oktobra, što će označiti početak novog lunarnog ciklusa od 29,5 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 227 idi na stranu