Vesti -

Uklonjen kip kardinala optuženog za zlostavljanje ispred katedrale u Nemačkoj

Statua preminulog nemačkog kardinala Franca Hengsbaha uklonjena je danas sa postolja ispred katedrale u Esenu u zapadnoj Nemačkoj, nekoliko dana pošto su u javnost dospele optužbe o seksualnim zlostavljanjima od pre više decenija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia/ xSnowfieldxPhotographyx SF220923HengsbachD9
Foto: Profimedia/ xSnowfieldxPhotographyx SF220923HengsbachD9

Optužbe protiv kardinala Hengsbaha, koji je umro 1991. godine, doprinele su da skandal o zlostavljanjima koja su činili sveštenici u Nemačkoj dopre do žiže javnosti, navodi AP.

Prošle nedelje Esenska eparhija je saopštila da postoje sumnje da je Hengsbah, koji je bio episkop Esena 33 godine, možda zlostavljao 16-godišnju devojčicu 1950-ih kada je bio pomoćni episkop u obližnjem Paderbornu.

Navedeno je i da ga je jedna žena optužila da ju je zlostavljao 1967, kada je već bio episkop Esena. U pismu parohijama objavljenom u petak, sadašnji biskup Franc-Jozef Overbek se izvinio zbog svojih grešaka u postupanju sa optužbama, i rekao da je čuo za jednu optužbu 2011. godine i da nije uradio ništa nakon što je Vatikan utvrdio da nije verodostojna.

''Sada moram da priznam da su optužbe pogrešno procenjene 2011. godine i da je učinjena nepravda onima koji su pogođeni'', rekao je on. U izveštaju koji je naručila crkva 2018. godine, navodi se da je sveštenstvo u Nemačkoj zlostavljalo najmanje 3.677 ljudi između 1946. i 2014. i da je više od polovine žrtava bilo mlađe od 13 godina, a skoro trećina su bili dečaci koji su pevali u crkvi i pomagali sveštenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 227 idi na stranu