Vesti -

Američkom muzičaru dijagnostikovan redak poremećaj: "Samo sam se probudio nepokretan"

Reč je o Gijen-Bareovom sindromu, retkom neurološkom poremećaju kod koga imuni sistem napada nervne ćelije

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Američki kantautor Sufjan Stivens otkrio je u sredu da ponovo uči da hoda nakon što mu je dijagnostikovan Gijen-Bareov sindrom, redak neurološki poremećaj kod koga imuni sistem napada nervne ćelije, preneo je CNN.

"Prošlog meseca sam se probudio jednog jutra i nisam mogao da hodam. Ruke, ruke i noge su mi utrnule i nisam imao snage, osećaja, pokretljivosti", napisao je Stivens na svom blogu na Tumblru u sredu ujutru, dodajući da mu je nakon niza testova otkrivena dijagnoza u bolnici.

Muzičar nominovan za Oskara napisao je da je tokom hospitalizacije proveo dve nedelje u medicinsko-hirurškom odeljenju, gde je prošao petodnevni program lečenja i primio infuzije imunoglobulina kako bi sprečili da se bolest "širi na pluća, srce i mozak”.

"Bilo je veoma zastrašujuće, ali je uspelo“, napisao je. "Moji lekari su učinili sve da me održe u životu i stabilizuju moje stanje. Dugujem im svoj život."

Počeo je sa intenzivnom terapijom

Težak oblik Gijon-Bareovog sindroma može izazvati slabost mišića koja dovodi do paralize, potencijalno ometajući disanje i krvni pritisak ili rad srca, prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar (NINDS).

U Stivensovom slučaju, oporavak je na vidiku jer je započeo intenzivnu fizikalnu, radnu terapiju, izgradnju snage kako bi vratio svoje telo u formu i ponovo naučio da hoda.

"Tek sam na drugoj nedelji rehabilitacije, ali ide jako dobro i radim veoma naporno da se vratim na noge“, napisao je on. Dodao je i:

"Posvećen sam tome da budem bolji, i u dobrom raspoloženju, a okružen sam zaista odličnim timom. Želim da budem dobro!"

Stivens je pevač i tekstopisac koji je nominovan za Oskara 2018. za originalnu pesmu "Mystery of Love" iz filma "Call Me By Your Name". Pre nego što je završio u bolnici, pripremao je svoj deseti studijski album "Javelin", koji će biti objavljen 6. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 227 idi na stranu