Vesti -

NASA objavila dugo očekivan izveštaj: Da li su NLO vanzemaljci? VIDEO

NASA je objavila rezultate dugo očekivane studije o neidentifikovanim letećim objektima (NLO), a zatim je počeo brifing u prenosu uživo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Američka svemirska agencija je prošle godine objavila da razmatra dokaze o tzv. neidentifikovanim vazdušnim fenomenima UAP kojim su zamenili dosadašnji izraz NLO u službenoj terminologiji.

Ova tema je dugo fascinirala javnost, ali je od mejnstrim nauke izbegavana. Nezavisni tim od 16 istraživača podelio je svoja preliminarna zapažanja u maju i zaključio da su postojeći podaci i izveštaji očevidaca nedovoljni da bi se doneli čvrsti zaključci, istovremeno pozivajući na sistematičnije prikupljanje visokokvalitetnih podataka.

David Spergal kaže da nema dokaza koji ukazuju na to da su UAP vazemljskog porekla, te da se većina događaja može objasniti kao avioni, baloni, dronovi, vreme.

"Ali potrebno je bolje prikupljanje podataka, a stigma oko pilota koji prijavljuju anomalije mora biti smanjena", rekao je on.

"Kao što istražujemo nepoznato unutar našeg Mlečnog puta, tako bi trebalo ozbiljno shvatiti mogućnost nepoznate tehnologije koja bi mogla da potiče iz drugih krajeva galaksije", navodi se u izveštaju.

"Mnoge Nasin naučne misije su, barem delimično, fokusirane na odgovor na pitanje da li postoji život izvan Zemlje“, kaže se.

"Ta istraživanja uključuju misije koje traže znake života, možda na Marsu ili ledenim mesecima koji kruže oko Jupitera i Saturna – kao i dalje, u odnosu molekula prisutnih u atmosferama egzoplaneta. Potraga za znacima vanzemaljske tehnologije je prirodni nastavak tih istraživanja. Ako priznamo verodostojnost bilo čega od ovoga, onda bi trebalo da priznamo da su sve u najmanju ruku uverljive."

Nedostaju dokazi

Sa druge strane, pomoćnica administratora NASA kaže da nedostatak visokokvalitetnih dokaza u naučnoj misiji pokreće misteriju.

"Brojni iskazi očevidaca povezani sa UAP-ovima, poznatijim kao NLO, nisu detaljni ili dosledni, tako da se ne mogu koristiti za donošenje zaključaka o prirodi i poreklu objekata", kaže Nikola Foks.

Istraga se nastavlja

Nastaviće se sa time da se utvrdi kako veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje (ML) mogu koristiti za pomoć „identifikovanjem retkih pojava, potencijalno uključujući UAP, unutar ogromnih skupova podataka“.

Međutim, kako kažu, ne bi se trebalo osloniti samo na računare

"Angažovanje javnosti je takođe kritičan aspekt razumevanja UAP-a“, kaže se u izveštaju.

"Verodostojni svedoci"

"Mnogi verodostojni svedoci, često vojni avijatičari, prijavili su da su videli objekte koje nisu prepoznali iznad vazdušnog prostora SAD“, kaže se u izveštaju.

Ali iako napominje da je „većina ovih događaja od tada objašnjena“, izveštaj priznaje da se „mala šačica ne može odmah identifikovati kao poznati fenomeni koje je napravio čovek ili prirodni fenomen“.

Tema je dugo fascinirala javnost, ali ju je mejnstrim nauka izbegavala. Nezavisni tim od 16 istraživača podelio je svoja preliminarna zapažanja u maju i utvrdio da postojeći podaci i izveštaji očevidaca nisu dovoljni za donošenje čvrstih zaključaka, I istovremeno pozvao na sistematičnije prikupljanje visokokvalitetnih podataka.

U julu je bivši američki obaveštajac dospeo na naslovne strane kada je kongresnom odboru rekao da “apsolutno” veruje da vlada ima u svom posedu neidentifikovane fenomene, kao i ostatke njihovih vanzemaljskih upravljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 218 idi na stranu