Preminuo čuveni glumac

Američki glumac Beri Njuman preminuo je u 93. godini.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

20:31

Preminuo čuveni glumac

Glumac, koji je glumio u akcionom trileru "Vanishing Point" iz 1971. i seriji Petročeli, preminuo je 11. maja, ali je vest o njegovoj smrti tek objavljena, piše Varieti.

U kultnom trileru Vanishing Point, koji važi za jedan od najvažnijih američkih akcionih filmova sedamdesetih, Njuman je igrao vijetnamskog veterana i bivšeg policajca, te bivšeg trkača i zavisnika od brzine koji je, našavši se u nezavidnoj materijalnoj situaciji, zaposlio se kao dostavljač automobila, ali ubrzo postaje umešan u zločinačku zaveru. Njumen je rođen u Bostonu 7. novembra 1938. godine, gde je pohađao Univerzitet Brandeis. Tokom studija, Njumen je upoznao poznatog reditelja i učitelja glume Lija Strazberga, što ga je podstaklo da se bavi glumom. Pre nego što je započeo svoju glumačku karijeru, Njumen je bio u vojsci, a nakon služenja vojnog roka preselio se u Njujork da studira glumu u Strazbergovom studiju i brzo pronašao uporište na Brodveju.

Njegova sledeća velika uloga bila je u Advokat, a zatim u NBC seriji Petročeli po filmu, za koju je nominovan za Emi i Zlatni globus. Njumen je takođe glumio u miniseriji Fatal Vision i filmovima King Crab, Bovfinger i Dailight. Odigrao je i glavnu ulogu u krimi drami Stivena Soderberga The Limey, u kojoj se glumac, sasvim prikladno, "vratio” na volan.

Njumanu je dijagnostikovan rak glasnih žica pre 14 godina, što ga je primoralo da se povuče iz glume, ali se prošle godine pojavio u nezavisnoj drami Finding Hannah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: