Da li ste se zapitali kako Mars izgleda uživo: Evo prilike VIDEO

Ako ste ikad pomislili kako bi bilo super gledati Mars u (više-manje) realnom vremenu, danas imate priliku za to.

Život

Izvor: B92

Petak, 02.06.2023.

18:14

Da li ste se zapitali kako Mars izgleda uživo: Evo prilike VIDEO
Foto: Orla/ Shutterstock

Evropska svemirska agencija (ESA) objaviće prvi prenos uživo sa Marsa. U tom bi prenosu uživo trebalo da budu prikazani dosad neviđeni detalji Crvene planete. ESA-in orbiter Mars Express deliće nove slike sa Zemljom svakih 50 sekundi u petak, s početkom nakon 17 sati po našem vremenu. Mars Express nalazi se na više od 17 kilometara visine iznad površine Marsa.

ESA je priredila prenos uživo kao proslavu 20. rođendana Mars Expressa, sonde koja je trebalo da ima rok trajanja od svega dve godine. Ogradili su se da će biti reči o slikama slabog kvaliteta, jer je reč o staroj opremi.

To je stara kamera, izvorno planirana za inženjerske svrhe, na udaljenosti od gotovo tri miliona kilometara od Zemlje i ovo još nije isprobano. Da budemo iskreni, nismo 100 odsto sigurni da će raditi, ali prilično smo optimistični. Obično vidimo slike s Marsa i znamo da su snimljene pre nekoliko dana.
"Uzbuđen sam što ću videti Mars kakav je trenutno" objašnjava Džejms Godfrej, voditelj operacija svemirskih letelica u ESA-inu centru za kontrolu misije u Darmštatu, u Nemačkoj.

Valja napomenuti da, iako će se događaj održavati uživo, potrebne su do 22 minute da podaci pređu više od 460 miliona kilometara od Marsa do Zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: