Pravi balkanski Pariz: Pogledajte plan za čitavo preuređenje Beograda iz 1912. godine FOTO/VIDEO

Život

Izvor: KJ

Sreda, 31.05.2023.

10:55

Pravi balkanski Pariz: Pogledajte plan za čitavo preuređenje Beograda iz 1912. godine FOTO/VIDEO
Foto: Shutterstock/Vladimir Nenezic

Belgijski arhitekta Alban Šambon izradio je 1912. godine plan za kompletno preuređenje Beograda. Kao pristalica istorizma i eklekticizma, takav Beograd bi danas bio neprepoznatljiv, pravi balkanski Pariz. Prema rečima Šambona, najreprezentativniji delovi grada bili bi delovi beogradske Slavije, Terazije i Tašmajdanski park.

Koncept je urađen po geodetskom planu iz 1909. godine. Po njegovom planu, od Terazija ka Savi je trebalo da bude kaskadna česma. Ujedno, to je bila i prva urbanistička sinteza centra grada i padine ka reci, koja je u narednim decenijama postala jedan od najvećih izazova urbanista.

Nadalje, na mestu današnje Palate Albanija planirao je glavnu poštu. Druga monumentalna ideja bila je izgradnja Trijumfalne kapije na Trgu Slavija koja podseća na onu u Parizu, njegovo objašnjenje ideje je bila ratnička osobina srpskog naroda i da će izgradnjom takvog spomenika odati počast svojim precima. Da su planovi Šambona ostvareni, današnji prostor ispred Skupštine grada Beograda bio bi značajno drugačiji. Dok je prostor Tašmajdanskog parka trebalo da bude mesto raznih državnih zgrada. Terazije bi po njegovom planu izgledale skroz drugačije. Do danas nije poznato ko je naručio ove planove, Kraljevski sud ili Opština Beograd.

Međutim, ubrzo izbija Prvi balkanski rat, a godinu dana kasnije počinje drugi, pa sledi Prvi svetski rat i planovi su potpuno napušteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: